Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Monday, April 7, 2008

Politik Pembangunan dan Soal Hati Rakyat

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers dan para pembaca sekalian.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah, sahabat-sahabat bloggers telah sudi dengan senang hati memberikan nasihat, pandangan dan idea yang berguna kepada saya dalam memahami permasalahan di antara rakyat dan kerajaan Barisan Nasional. Saya berasa gembira bersama sahabat-sahabat baru saya, cuma saya berkeinginan tinggi untuk mengenali secara bersemuka suatu hari nanti, itupun jika ada kata sepakat antara kita.

Politik Pembangunan

Melalui komen yang saya terima, masalah pembangunan menjadi tunjang kekuatan parti pemerintah masih menjadi keutamaan. Kita sedar, sejak lima puluh tahun merdeka, penumpuan utama diberikan, dari sebuah negara yang tidak memiliki infrastruktur kepada yang ada seperti sekarang, terutamanya Selangor. Malah, setiap kali pilihanraya, tahap sokongan rakyat adalah ditentukan oleh tahap kemajuan fizikal satu-satu kawasan. Peruntukan yang besar diberikan untuk tujuan ini, sehinggakan terlupa untuk memikirkan masalah ketelusan perlaksanaan, kesan langsung kepada rakyat setempat dari segi sosial dan ekonomi dan kos penyelenggaraan

Lebuhraya yang dibina untuk kesenangan rakyat, akhirnya menimbulkan pelbagai masalah seperti masalah bayaran tol yang meningkat setiap lima tahun. Penyelenggaraan jalan yang tidak memuaskan, masalah kemalangan jalan raya menjadi pembunuh utama rakyat dan sebagainya.

Pembangunan kawasan menjadi bandar, akhir menimbulkan konflik antara keperluan kehendak individu dengan keperluan kehendak masyarakat berbeza agama dan budaya. Semua ini harus difikirkan dan penyelesaian perlu dituntaskan dengan segera.

Akhirnya, pembangunan yang dilaksanakan, sepatutnya menjadi kelebihan kepada kerajaan itu, menjadi satu faktor negatif dan akhirnya rakyat mengambil keputusan sendiri.

Saya berfikiran terbuka, pembangunan perlu diteruskan, formula perlu dirumuskan supaya masalah dapat dirungkai, agar rakyat kembali merasakan apa yang dilakukan kerajaan itu adalah umtuk mereka nikmati bukan untuk dideritai.

Bagi saya, sebagai perancang dan pelaksana dahulu, kini hanya menjadi pemantau dan pemeriksa kepada tindakan kerajaan, jawapannya adalah pembangunan yang mampan, yang mengambil kira impak sosial, impak ekonomi dan impak alam sekitar. Soalnya, apakah mampan (seimbang) bagi rakyat (terutamanya Selangor), apakah ukurannya ?

Di sini, kita semua yang berkepentingan perlu menyatakan dengan secara jelas dan akan saya jadikan sebagai panduan sebagai pemantau di Dewan Undangan Negeri Selangor.

Soal Hati dan Perasaan

Saya juga membaca pandangan sahabat-sahabat bloggers semua, yang marah dengan sikap bongkak, sombong, acuh tak acuh wakil-wakil rakyat dari kerajaan, ditambah dengan sikap menunjuk-nunjuk. sehinggakan rakyat naik meluat. Semuanya ini menambah luka hati rakyat, ditambah dengan kos hidup yang membebankan.

Bak kata orang, sudahlah luka dicurahkan cuka, bukan setakat itu sahaja, sikap kerajaan pimpinan PM yang sentiasa menafikan kesemua masalah ini di media cetak dan juga media elektronik. Semua ini telah membuka persepsi rakyat kepada pemimpin kerajaan yang tidak mahu memahami hati budi rakyat sebagai orang yang sombong dan bongkak dan diterjemahkan pada PRU ke-12.

Kenyataannya hari ini pemimpin perlu lebih bersikap mendengar, cuba memahami hati budi rakyat, berkongsi derita dengan rakyat dan sentiasa bersikap positif dan bersedia menerima kritikan secara berlapang dada. Semua pengajaran ini, akan saya kongsi bersama semua pemimpin yang tiada sindrom penafian dalam diri mereka.

Saya yakin pada masa hadapan, soal hati dan perasaan ini akan menjadi ukuran utama yang akan menentukan kejayaan suatu parti dalam pilihanraya. Terima kasih kepada semua sahabat-sahabat blogger yang sudi menegur.

Masalah kenaikan barang telah saya sampaikan kepada menteri yangberkenaan, kaedah kawalan harga yang tidak relevan perlu diubah, lesen eksklusif untuk mengedar barang keperluan harian / asas seperti gula, tepung dan lain-lain juga perlu dimansuhkan. Dasar yang lebih inklusif perlu dilaksanakan, harga perlu ditentukan oleh pasaran. Tugas kerajaan mengawal harga perlu ditukar kepada tugas meningkatkan pengeluaran barangan. Saya yakin jika ada pemikiran kreatif dan berani melakukan perubahan, akan membawa manfaat yang baik kepada kita semua.

Artikel yang akan datang, saya akan berkongsi dengan sahabat-sahabat blogger dan rakyat, mengapa kita perlu reform dalam banyak polisi-polisi kerajaan andai jika kita ingin menjadi forward looking society. Hadapi cabaran dengan berani melakukan perubahan, hadapi kegagalan dengan penuh hikmah dan nikmati kejayaan dengan penuh syukur .. Kita akan berjaya.

Wassalam

130 comments:

 1. Bang,

  Aku nak habaq satu saja lah. Buat apa lebuhraya kalau atas lebuhraya tu dinaiki air? Banjir? Tidak selamat untuk kenderaan ringan, lebih-lebih lagi berat?

  Aku syorkan hang, since si Semi-Vellu sudah out dah, hang pi naik atas MRR2 itu, turun naik from Bdr Tasik Selatan ke Jalan Ampang dan pusing balik ke Bdr Tasik Selatan masa hujan lebat. Kalau boleh hang sendiri yang drive kegheta hang. Hang tengok keadaan MRR2 yang jadik macam Terowong Smart (atas bumi) itu. Lepas tu hang balik pikiaq. Hang tak rasa nasib rakyat jelata, hang mana reti nak selami perasaan mereka, pastu hampa dok kata rakyat tak berterima kasih. Hang buat kerja semi-value, hang nak suruh orang telan dan kata macam Pak Lah, "Tak pa lah...tak pa lah"?

  Itu baru MRR2, belum highway lain lagi.

  ReplyDelete
 2. Tidak dinafikan pembangunan adalah sebahagian dari politik, akan tetapi pembangunan bukan segalanya.

  Pembangunan itu bukan sekadar infrastruktur.

  Tapi yang banyak sekarang ialah pembangunan infrastruktur yang bukan untuk rakyat.

  Jika setiap tindak tanduk pembangunan mengambill kira apa yang rakyat dapat, pasti banyak masalah yang tidak timbul.

  Apa erti stadium di kota kalau penduduk kampung tiada padang bola.

  ReplyDelete
 3. Salam Dato,

  Alhamdulillah Dato dah berjaya merungkai banyak permasalahan2 yang membawa kepada tsunami PRU12. Cumanya, saya nak tau, disebalik kejayaan Dato ini, apakah next step Dato? Apakah Dato hanya setakat merungkai misteri2 tersebut di blog ini atau akan membawanya ke peringkat atasan? Kalau Dato membawanya naik, how sure are you that it will be heard? I am very anxious to see your next step. Saya harap semua permasalahan akan diambil tindakan. Kalau tak, buat penat jer laa tangan menaip. Lagi satu saya nak tanya, Dato bersetuju bahawa sikap bongkak UMNO antara punca kebencian rakyat. Apakah tindakan Dato atau Dato hanya akan menggunakan ini sbg political milleage Dato yg akan bertanding kerusi Ketua Pemuda UMNO? saya mintak mahap kalau soalan saya ini mengguris hati Dato tapi saya rasa ramai di luar ni yang nak tau jawapan yang ikhlas dari Dato.
  Wassalam Dato.

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum..

  Tahniah DSKT atas kehadiran Datuk ke forum di hotel singgahsana tempoh hari... berkenaan soalan seorang ketua pemuda cawangan (skrg bekas ketua pemuda la kot), saya merasakan soalan beliau amat relevan kerana salah satu faktor (mungkin faktor kecil) kekalahan UMNO/BN adalah disebabkan faktor Anwar. Barangkali, DSKT boleh memberi sedikit pandangan datuk berkenaan dgn soalan tersebut memandangkan forum tersebut kurang sesuai utk datuk jawab.. kenapa kepimpinan UMNO x leh terima Anwar.. saya rasa ramai yg ingin tahu selain pemuda malang terbabit...

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum DSMKT dan blogers.

  Tahniah saya ucapkan kerani DSMKT berani menyatakan keinginan untuk bertanding Jawatan Ketua Pemuda UMNO. Ini baru anak jantan, buakan macam Kahiry Jamaludin (KJ) yang masih berdolak dalik...dia ni (KJ)podan atau bachul. Cakap macam hebat sangat (mentang2 menantu PM).

  Soal hati rakyat, memang dah banyak terluka dengan sikap dan gaya hidup pemimpin2 dari UMNO khasnya. Rasuah, Hidup yang keterlaluan mewah walaupun hanya seorang ADUN, skandal seks (i.e: ex MP Gombak)...ini semua telah melukakan hati orang2 melayu.

  Baru2 ini PM(yang enggan meletak jawatan) menyalahkan ahli2 UMNO telah sabotaj calon2 UMNO dalam PRU12 yang lalu. Beliau tak mengaku punca kekalahan UMNO adalah kerana Pak Lah (dan campur tangan menantunya) Oleh itu, eloklah Pak Lah berundur dengan hormat.

  Oleh itu, UMNO perlu berubah, pemimpin yang di ATAS perlu di tukar dan KJ(hrus disingkirkan) kerana beliau akan merosakkan keutuhan UMNO.

  Akhir kata, hayatilah lagu BANGAU OH BANGAU....

  ReplyDelete
 6. Melalui komen yang saya terima, masalah pembangunan menjadi tunjang kekuatan parti pemerintah masih menjadi keutamaan. Kita sedar, sejak lima puluh tahun merdeka, penumpuan utama diberikan, dari sebuah negara yang tidak memiliki infrastruktur kepada yang ada seperti sekarang, terutamanya Selangor. Malah, setiap kali pilihanraya, tahap sokongan rakyat adalah ditentukan oleh tahap kemajuan fizikal satu-satu kawasan. Peruntukan yang besar diberikan untuk tujuan ini, sehinggakan terlupa untuk memikirkan masalah ketelusan perlaksanaan, kesan langsung kepada rakyat setempat dari segi sosial dan ekonomi dan kos penyelenggaraan

  dato...

  pembangunan bukanlah segalanya...

  dan sy kira pembangunan di selangor dan malaysia sudah memadai..cuma perlu di touc-up dr segi penyelenggaraannya....

  lihat di london..bp tinggi bangunan di sana?...tidak setinggi hq telekom pun...tp masih dikira sebagai negara maju...

  jd kita di malaysia ni masih bermentaliti bahawa bangunan tinggi adlh pengukur kemajuan...infrastruktur kena tip-top...

  sedang kita lupa byk lg jenis pembangunan yg diabaikan...

  kita ada menara berkembar tertinggi dunia...kenapa ada yg tinggal di tempat daif lagi?...

  kita ada stadium canggih...kenapa masih ada atket yg berlatih dlm keadaan tak menentu...dan atlet kita masih gagal diantarabangsa...

  apa salahnya...setiap duit yg digunakan utk buat projek mega disalurkan kpd pihak yg lebih memerlukan...

  kenapa perlu seseorang pesakit yg memerlukan kira-kira rm 20k perlu meminta derma org ramai?...

  apa salahnya sebhgian peruntukan untuk PKFZ diberikan kpd insa terbabit...

  apa kata dato luangkan sedikit masa berjalan di kl...dr KLCC dato jln ke chow kit...dato akan saksikan betapa kurangnya sebenarnya kenikmatan kamajuan dinikmati rakyat..itu belum lg di kampung2..atau dipedalaman...

  ni bukan soal berkongsi keperitan...kerana sanggupkah dato tinggalkan segala kemewahan dato dan tinggal di rumah pprt?...mesti tidak...jd bukan berkongsi tetapi lebih kepada memahami dan mintak diberi perhatian...

  byk sebenarnya jenis bantuan...bukan sekadar ang pow pilihanraya shj dato...kerana itu akan terus memupuk budaya tidak sihat...

  apa bezanya kalau kita bantu org dgn memberi nasi yg siap dimasak dgn kita beri di beras, kelengkapan masak serta cara utk memasak...byk bezanya tu...

  jd tlglah lbi prihatin...tp malangnya, dato, bn dan umno sedikit terlambat sebab rakyat telahpun menunjukkan suaranya...

  dan kalau kerajaan sekarang lebih baik...maka teruskan bermimpi utk kembali di bangunan SUK shah alam...

  ReplyDelete
 7. Dato'
  Saya ada terbaca disebuah artikel Selangor bakal membina ladang ternakan babi yg terbesar diMalaysia,betulke?Kalau betul memang ini berita malang untuk orang Islam khasnya diSelangor...

  ReplyDelete
 8. Salam YB Dato' Sri,

  Tahniah kepada YB Dato' Sri melangkah keakar umbi pengundi melalui dunia Siber untuk menyelami masalah rakyat. Ini satu contoh yang perlu diikuti terutamanya kepada pemimpin yang lain terutamanya yang berjawatan menteri untuk mengetahui apa sebenarnya masalah kita.

  Apa maknanya jika kita berjaya mengadakan infrastruktur kelas A tetapi dalam masa yang sama terutamanya pengundi saluran 2 hingga 4 (orang muda) masih belum mampu lagi memiliki rumah sendiri? Kalau mampu beli rumah pun rumah kos rendah dan dalam masa yang sama nak cari dan memohon pun kuota dah habis. Banyak wakil rakyat bagi kepada kroni mereka sendiri yang dah ada rumah untuk dijadikan rumah sewa. Dan malangnya ada AJK Pemuda Bahagian minta pun tak dapat, apalagi orang biasa....

  Apa salahnya jika wang zakat atau wang kerajaan negeri digunakan untuk membina rumah dan disewa-beli, bila dah cukup masa dijual kpd penyewa untuk membantu kami generasi muda yang baru hendak hidup dinegeri Selangor.

  Apa guna jika banyak kedai yg dibuat tetapi penuh dgn bangsa asing tetapi orang muda yang baru hendak hidup atau dapat VSS cuba2 berniaga gerai tak dapat gerai halal dan buka gerai haram kena perambat dengan PBT terutamanya MPAJ dan MPS?

  Akhir sekali saya berpendapat pengundi menolak calon-calon wakil rakyat yang diyakini tidak dapat membela rakyat yang mana suara mereka sendiri tidak didengar oleh pihak atasan lagi.

  Sekian, wasalam

  ReplyDelete
 9. Salam DSMKT,

  Soal politik pembangunan adalah satu perkara yg SUBJECTIVE, tapi bila bercakap pasal soal hati ni saya pon mahu juga mencelah atau memberi pendapat bahawa kami ni rakyat selalunya mengharapkan sesuatu kebaikan akan berlaku, tapi setelah apa yag dilakukan selama ini semacam menampakkan KEPENTINGAN PERIBADI bagi UMNO & BN adalah sesuatu yang kami cukup cukup memendam rasa.

  MARAH serta GERAM akan apa yang dilakukan, bukan niat kami untuk mencerca, tapi manusia selalunya tak dapat menghindar akan ini....

  Dato Sri saya ingin bertanya beberapa hal saja kepada DS ini bab bab BAYARAN TOL... Memang kami akan bayar dan tak pernah kami lari dari membayar TOL, sebab kami mahukan keselesaan, tapi apakah PATUT atau ADIL bagi kami BAYAR UNTUK SUSAH... Kenapa saya berkata begitu... Selepas kami membuat bayaran di TOL TOL PLAZA kami tersangkut dalam JEM dan begitu juga sebelum membayar... Jadi itulah yg kami katakan bahawa KAMI BAYAR UNTUK MENYUSAHKAN DIRI...

  Ini adalah keterlaluan... Kami ni semacam DIBUAT atau DIANGGAP oleh kebanyakkan PEMIMPIN yang memperBODOHkan, memperBANGANGkan & memperTOLOLkan, memperTONGGONGkan kami... Apakah ini patut... Sedangkan KERAJAAN membina setiap Infrastructure berjumlah Billion ringgit, tapi setelah dibina ada pula yg RETAK nasib baik tiada RUNTUHAN... dan ianya ditutup untuk laluan... Siapa yang susah dimasa itu... RAKYAT kan.. Apakah jumlah wang yg begitu banyak kita tidak dapat melakukan sebaik mungkin...

  Begitu juga sikap kebanyakkan PEMIMPIN UMNO & BN... cuba DS renungkan sejenak semasa memerintah dulu... Sikap BIADAP, SOMBONG & ANGKUH nya pemimpin UMNO & BN... Kami ini mahu mengadu hal bukan mahu minta sedekah... dan kami tahu kebanyakkan PEMIMPIN UMNO & BN sibuk, tapi takanlah setelah menunggu lebih dari 3 bulan masih sibuk lagi... cuba bayangkanlah itu berlaku pada DS... Apa yg DS akan rasa...

  Memang begitulah nasib kami RAKYAT... sedangkan TANGAN TANGAN kami ini lah yg memangkah untuk meletakkan PEMIMPIN diatas... agar dapat kami berlindung dari KERAKUSAN & KEKEJAMAN... Apa salah kami...

  Jadi sekiranya kami beralih arah untuk memangkah yg lain nya jangan kami disalahkan... Seperti PM kita yg dituntut berundur... saban hari sekarang menuduh dan menunding jari jemari kepada RAKYAT & PENYOKONG...

  DS saya memohon agar "PM kita yg dituntut berundur" hentikan cakap cakap "TALK COCK" dia tu... dan cuba DS lihat sekarang Media Arus perdana masih lagi memainkan dan menwar warkan SENTIMEN KEBENCIAN dalam setiap hal... Cukup cukup lah tu... Itulah yg membuat atau MEMBAKAR KEBENCIAN kami kepada UMNO & BN bertambah. Jadi jika dilihat disini saya pasti UMNO & BN agak payah serta amat perit untuk bangkit kembali, kami merasakan bahawa UMNO & BN ini masih belum berubah & tak mahu berubah. Jadi apa perlunya kami MENYOKONG UMNO & BN lagi....

  Saya masih lagi Ahli UMNO :00056377 (Ahli Biasa) jadi diminta berubahlah agar kami bakal kembali menyokong....

  ReplyDelete
 10. Salam,

  Mungkin Dato perlu menegur PM kita bahawa kekalahan BN/UMNO bukan terletak sepenuhnya kpd peng-sabotaj malah meliputi byk hal seperti yang Dato rakamkan di blog ini.

  Orang yg mensabotaj xkan mensabotaj jika tidak ada sbb musabab. Masakan pokok bergoyang jika tiada angin.

  Jika PM masih terus dgn sikap head-huntingnya dan tidak memilih penasihat secara bijak dan berhati-hati saya tidak hairan jika PRU akan datang BN/UMNO akan pupus.

  Jika PM mementingkan parti, kerajaan, bangsa, agama, dan nagara sy rasa tiada sbb PM berkeras utk tidak meletak jawatan, kecualilah PM mempunyai agenda tersendiri.

  Mungkin juga UMNO perlu menggubal perlembagaan kerana mungkin ada sestghnya sudah lapuk dan tidak relevan.

  Secara personalnya saya mencadangkan agar individu yang memegang jawatan Presiden Parti UMNO tidak menjawat apa-apa jawatan kerajaan, dan PM dan DPM hendaklah dilantik dikalangan Naib Presiden.

  Harap dpt mendgr pandangan Dato dan
  bloggers.

  ReplyDelete
 11. Dear Datuk Dr Khir,

  Please allow me to write in English.

  The issue of the state exco's public declaration of assets is still unresolved.

  I believe as a party who campaign to wipe out corruption in the name of transparency and accountability, PKR needs to show us -- the rakyat -- its sincerity.

  Some questions:
  1. Does Datuk feel that it's too much to ask for the Mentri Besar to declare his assets (past and current) to the public?
  2. Is the requirement any different than when you helmed the state? I understand that previously your excos had to declare their assets to you and the ACA, etc.
  3. What measures can be introduced to reduce corruption especially the alleged theft of state land and kickbacks to government officials, not just the exco?

  Thank you so much.

  I look forward to more of your colleagues in BN joining us in blogosphere. Particularly, I await eagerly the blog of UMNO Information Chief Muhd Taib, who is also Rural and Regional Development and Selangor UMNO and BN chairman. It's encouraging to see a man at his age still willing to serve bangsa, agama dan tanahair.

  ReplyDelete
 12. salam buat dato.

  saya gembira melihat perubahan sikap yang ditunjukkan dato dlm menyelami isu2 sebenar yang dihadapi rakyat malaysia. saya yakin dato sebagai seorang yg amat terpelajar memiliki keprihatan terhadap isu2 rakyat yg mungkin di atas sebab2 tertentu sebelum ini maka tidak dpt mengketengahkannya dgn lebih berkesan. dan selagi dato bersikap rasional dalam memahami isu2 pokok ini maka saya akan terus menghormati dan menyokong pandangan2 dato.
  dato, walaupon kita sudah 50 tahun merdeka tetapi kita harus menerima hakikat masih terdapat lagi kelompok masyarakat yang terpinggir daripada mengecapi nikmat pembangunan arus perdana di negara ini. saya berasal dari sebuah negeri paling selatan tanahair yg dikategorikan antara negeri maju di negara ini. namun saya berasa amat sedih kerana telah melihat dengan mata kepala saya sendiri kehidupan kelompok2 masyarakat yg kehidupan mereka begitu daif sekali di negeri saya. begitu `contrast' dgn imej maju negeri saya ini. perlu diingat golongan2 inilah yg bnyk memberi undi kepada pihak pemerintah selama ini yg cukup dgn hanya bermodalkan imbuhan2 dan sogokan2 bersifat sekelip mata yg ditaburkan oleh pihak2 tertentu menjelang sesuatu pilihanraya. dan imbuhan2 serta sogokan2 ini hanya bersifat sementara dan tidak langsung dpt berkekalan dlm menyelesaikan masalah kehidupan mereka. pada pemerhatian saya, kedaifan dan kurangnya pendidikan mereka maka golongan ini sesetengahnya tidak lagi berupaya untuk membezakan di antara kebenaran dan kebatilan dan sesetengahnya terus redha dgn kedaifan yg membelenggu kehidupan mereka. bagi mereka tidak ada bezanya sekiranya negara kita mempunyai koridor pembangunan atau tidak. apa yg mereka fikirkan bagaimana utk mengisi perut utk diri sendiri dan anak isteri untuk hari ini. dan rezeki untuk hari esok akan difikirkan pula pada keesokan harinya.
  dan bagaimana pula dgn tuduhan2 pihak tertentu yg mengaitkan mereka ini dgn sifat malas berusaha menyebabkan terus-menerus tinggal dlm kedaifan. saya merasakan tuduhan2 tersebut amatlah tidak adil dan mana mungkin golongan2 ini adalah malas di kala kita masih nyenyak tidur dibuai mimpi di pembaringan yg enak kebanyakan daripada mereka2 ini dari subuh2 lagi sudah keluar rumah hingga terbenam matahari membanting tulang di lapangan mencari rezeki namun taraf kehidupan mereka masih lagi di takuk lama.

  bukan untuk bermegah tetapi renungan buat semua, saya begitu terpanggil utk membantu sesetengah daripada mereka sekadar yg termampu dgn wang dari kocek saya sendiri.
  terasa juga marah di hati saya walaupon saya sebagai pembayar cukai pada setiap tahun - banyak pulak tu - entah di mana silapnya kelompok2 ini tidak mendapat pembelaan sewajarnya daripada pihak2 yg telah dipertanggungjawabkan.
  amat terharu sumbangan tidak seberapa amat dihargai oleh mereka2 ini. berlaukkan nasi dan ikan bilis sudah dikira mewah serta gembira dapat makan di meja terpakai yg disumbangkan org setelah sekian lama sesetengah mereka ini tidak pernah dapat makan di meja bersama keluarga di rumah sendiri amat menyentuh perasaan saya.
  banyak lagi kedaifan2 lain yg saya saksikan sendiri dan tidak perlu saya garap dengan lebih panjang lagi di sini. cukuplah beberapa contoh utk kita sama2 renungkan.
  sudah tibalah masanya bagi pihak pemerintah menilai semula kaedah2 utk menyelesaikan masalah kemiskinan dan kedaifan di negara ini. saya rasa ada yg tidak kena dgn sistem yg ada skrg dan banyak yg harus direvolusi secara drastik. sebenarnya apa yg saya garapkan di sini hanyalah sebahagian kecil daripada perkara2 lain berkaitan isu-isu rakyat dlm konteks yg lebih besar. kepada semua wakil2 rakyat tidak kira daripada pihak mana pon agar terpanggil dpt menyinsing lengan dan seluar turun padang utk masuk ke kampung2 dan pedalaman utk melihat sendiri serta mendalami masalah sebenar yg dihadapi rakyat dan seterusnya menyalurkan maklumat ini kepada saluran2 yg lebih tinggi utk memberi penyelesaian kekal kepada golongan daif dan terpinggir ini.
  dato, saya amat tertarik dgn suatu pepatah cina lama utk kita renung2kan
  "if you help a man to fish, you will feed him for one day... but if you show a man how to fish you will feed him for the rest of his life"
  saya berharap dato akan terus menyuarakan isu2 rakyat ini demi mencapai maksud maju dlm ertikata yg sebenarnya mencakupi seluruh aspek teras kehidupan rakyat di negara ini.

  ReplyDelete
 13. ISU-ISU DAN CADANGAN UNTUK UMNO DAN BARISAN NASIONAL (SAMBUNGAN)

  Dr Mohamad Khir Toyo,

  Tahniah kerana berani dan bersikap terbuka mendengar keluhan rakyat jelata.

  Jika kita lihat apakah secara amnya matlamat kita yang memenuhi aspirasi rakyat. Saya gariskan seperti di bawah:

  1) BAGAIMANA UNTUK MEMAJUKAN MALAYSIA MENGATASI NEGARA LAIN DAN MAJU MENJELANG 2020
  2) BAGAIMANA UNTUK MEMAJUKAN MELAYU SETARAF DENGAN BANGSA LAIN
  3) BAGAIMANA MELAMPAUI BUKAN SAHAJA MEMUASKAN KEHENDAK SEMUA GOLONGAN RAKYAT


  Politik Pembangunan dan Soal Hati Rakyat

  Alhamdulillah, syukur kepada Allah, sahabat-sahabat bloggers telah sudi dengan senang hati memberikan nasihat, pandangan dan idea yang berguna kepada saya dalam memahami permasalahan di antara rakyat dan kerajaan Barisan Nasional. Saya berasa gembira bersama sahabat-sahabat baru saya, cuma saya berkeinginan tinggi untuk mengenali secara bersemuka suatu hari nanti, itupun jika ada kata sepakat antara kita…

  Dr Khir,

  Saya pun ingin berjumpa Dr Khir apabila Umno dan BN telah menang 2/3 majoriti PRU13 nanti. Sebagai warga Malaysia di luar negara (timur tengah) saya tidak berharap untuk berjumpa dengan Dr Khir, saya hanyalah sekadar cuba dengan jujur dan ikhlas menyumbang dari jauh demi kebaikan negara.

  Politik Pembangunan

  Melalui komen yang saya terima, masalah pembangunan menjadi tunjang kekuatan parti pemerintah masih menjadi keutamaan. Kita sedar, sejak lima puluh tahun merdeka, penumpuan utama diberikan, dari sebuah negara yang tidak memiliki infrastruktur kepada yang ada seperti sekarang, terutamanya Selangor. Malah, setiap kali pilihanraya, tahap sokongan rakyat adalah ditentukan oleh tahap kemajuan fizikal satu-satu kawasan. Peruntukan yang besar diberikan untuk tujuan ini, sehinggakan terlupa untuk memikirkan masalah ketelusan perlaksanaan, kesan langsung kepada rakyat setempat dari segi sosial dan ekonomi dan kos penyelenggaraan

  Bagi saya, sebagai perancang dan pelaksana dahulu, kini hanya menjadi pemantau dan pemeriksa kepada tindakan kerajaan, jawapannya adalah pembangunan yang mampan, yang mengambil kira impak sosial, impak ekonomi dan impak alam sekitar. Soalnya, apakah mampan (seimbang) bagi rakyat (terutamanya Selangor), apakah ukurannya ?...

  Dr Khir,

  Inilah yang saya maksudkan, walaupun tidak semuanya mengundi berdasarkan ukuran kemajuan ekonomi tetapi MAJORITI rakyat mengundi BERDASARKAN UKURAN KEMAJUAN EKONOMI. Melayu beragama islam di Malaysia hanyalah lebih kurang 60%, selebihnya bukan Melayu bukan beragama islam. Maka bagi mendapatkan 2/3 majoriti BN perlu mendapatkan juga sokongan 40% Cina dan India yang lebih mementingkan EKONOMI berbanding kebanyakan perkara kerana itulah BN menang besar lebih 2/3 majoriti pada PRU11 kerana pada masa itu rakyat termiskin di bawah 4% sahaja, rata-rata rakyat islam dan bukan islam hidup selesa dan majoriti pengundi mempunyai gaji dan pendapatan dan kehidupan yang selesa tanpa beban disamping infrastruktur dan pembangunan pesat sekali.

  Dari 60% orang Melayu, bukannya terlalu ramai yang menyokong dasar-dasar PAS, selama 50 tahun Umno dan dasar-dasarnya telah pun sebati dimajoriti rakyat berketurunan Melayu dan rakyat telah yakin dengan dasar-dasar Umno yang diperjuangkan kerana itu tiada salahnya Umno dan Umno telah terbukti sesuai dan relevan selama 50 tahun lepas maka diyakini adalah juga relevan untuk 50 tahun akan datang. Rakyat tidak perlu menukar sokongan mereka dari Umno ke parti lain hanya perlu merubah pemimpin tertinggi supaya presiden Umno yang baru yang berkaliber boleh memimpin Umno dan BN dengan sangat berjaya seperti Dr Mahathir.

  Soal Hati dan Perasaan

  Saya juga membaca pandangan sahabat-sahabat bloggers semua, yang marah dengan sikap bongkak, sombong, acuh tak acuh wakil-wakil rakyat dari kerajaan, ditambah dengan sikap menunjuk-nunjuk. sehinggakan rakyat naik meluat. Semuanya ini menambah luka hati rakyat, ditambah dengan kos hidup yang membebankan.

  Bak kata orang, sudahlah luka dicurahkan cuka, bukan setakat itu sahaja, sikap kerajaan pimpinan PM yang sentiasa menafikan kesemua masalah ini di media cetak dan juga media elektronik. Semua ini telah membuka persepsi rakyat kepada pemimpin kerajaan yang tidak mahu memahami hati budi rakyat sebagai orang yang sombong dan bongkak dan diterjemahkan pada PRU ke-12…

  Dr Khir,

  Seperti yang telah saya ulaskan pada pandangan saya banyak isu-isu yang telah diutarakan pembangkang pada PRU11 tahun 2004 sebelum ini tetapi majoriti rakyat tidak MELAYANNYA apalagi mempedulikannya maka rakyat terus mengundi BN tanpa pengaruh emosi, contohnya Mahafiraun dan sebagainya taktik tidak berkesan.

  Tetapi pada PRU12 rakyat yang telah marah kerana kehidupan tidak selesa, gaji dan pendapatan yang tidak cukup atau cukup-cukup makan membuatkan kehidupan tidak selesa, ramai yang tiada pekerjaan dan ada diantara yang terdesak kerana kesempitan wang terjerumus melakukan jenayah kerana itu secara tidak langsung menyumbang kepada peningkatan jenayah. Secara ringkasnya, jika rakyat hidup selesa dan aman, emosi rakyat stabil oleh itu rakyat merasakan tidak perlu untuk merubah kerajaan sedia ada kerana masalah kurang dan terkawal.

  Akhir sekali, saya mencadangkan supaya Umno dan BN lebih agresif lagi untuk memerangi sebaran-sebaran klip-klip video pembangkang di you tube, blog dan sebagainya. Cuba seimbangkan dengan memenuhi laman-laman ini dengan video-video klip pemimpin-pemimpin pembangkang. Ini penting sebagai sistem perlindungan BN kerana rakyat akan mempercayai sebelah pihak tersebut apabila tidak melihat dan mendengar fakta-fakta dan jawapan balas dari pihak yang lain.

  Muhammad

  ReplyDelete
 14. A'kum Dato' Seri,

  Tahniah kerana berjaya memahami hati dan perasaan rakyat ketika ini.

  Kalau Dato' Seri dapat menyelami perasaan ini daripada dahulu lagi kan bagus. Saya harap Dato' Seri sedar lah tentang kemarahan rakyat terhadap beberapa isu yang Dato' Seri tidak ambil peduli dahulu seperti:

  1) Pembinaan banglo-banglo Exco Kerajaan Negeri yang menelan belanja jutaan ringgit.
  2) Isu Istana Allahyarham Zakaria Deros.
  3) Perobohan kuil Hindu.

  Cukuplah sekadar 3 isu ini dapat membangkitkan kemarahan rakyat di Selangor. Tatkala rakyat dibebani tol, minyak naik, barang naik, yuran pengajian naik....tetiba, kerajaan membina Banglo2 utk kegunaan exco....apakah perasaan Dato' Seri?

  Tatkala rakyat disuruh "ubah cara hidup" oleh TPM ketika kerajaan memutuskan utk menaikkan harga minyak, wakil2 rakyat BN pula bergaya dgn hidup mewah mereka sehingga boleh membina istana di Klang.

  Saya berharap Dato' Seri kalau lah menang Ketua Pemuda nanti, ubahlah gaya hidup pemimpin2 UMNO...janganlah berlagak dgn kekayaan...Rasulullah SAW mengajar kita hidup sederhana.

  Tidak berguna duit tu utk ke kubur nanti.

  Saya berharap Dato' Seri renung2kanlah dan fikir2kanlah....semoga Dato' Seri menjadi Ketua Pembangkang (jangan asyik bangkang sahaja) yang dapat memberi idea2 bernas kpd kerajaan negeri sekarang. Wassalam.

  ReplyDelete
 15. Salam Dato' Seri,

  Well written. Hope all the feedbacks received and your findings can be dicerna dan diterjemahkan into something beneficial to everyone.

  On your points of negative effects of development (read: over-development), pembangunan fizikal/material is not "be all, end all" approach. Ada hikmahnya why we should preserve green lung, tanah lapang, taman etc and also give due consideration to "software development" - pembangunan insan and community.

  Towards a balanced development, feedbacks by the public and professionals on every development projects should be upheld (jangan buat ikut syarat saja) and the government should not represent or be seen to represent developers (including business-minded politicians). Jangan bulldoze projects (like incinerator in Broga and peneroka bandar Rimba Jaya, Berembang etc). Di US and Europe, projects require multiple planning and approval screenings with public and professional bodies before approval - difficult times for developers/project proponents - but the outcomes and results are generally win-win and acceptable to all stakeholders.

  (Some postings you received are downright 'tak beradab' and thrashy. Just because you are no longer the MB, people should not be disrespectful. Tak salah address you as Dato', Dr or even Sdr). Despite that, it's still worth your while in sorting 1 or 2 gems from a pile of trash.

  Wassalam.

  Nurzairi Nurdin
  TTDI Jaya, Shah Alam

  ReplyDelete
 16. Salam Dato'

  Saya telah mengikuti blog Dato' dari awal lagi. Sesungguhnya saya berasa amat gembira dan berbesar hati kerana tindakan Dato' membuka Blog sendiri bagi memudahkan kami/rakyat berbicara dengan Dato' secara terus hati ke hati. Saya juga yakin setelah pembukaan Blog Dato' ini, Dato' dapat rasakan suatu kuasa yang amat besar dan bernilai antara hubungan rakyat/ahli UMNO dengan pihak Dato'. Jika Dato' sedar dari awal lagi mungkin Dato' pada ketika ini, InsyaAllah masih menjadi Menteri Besar. Apeapepun kita sebagai ahli UMNO kene akur dengan keputusan rakyat yang telah direalisasikan melalui pilihanraya umum baru-baru ini. Jangan salahkan mereka. Dan kami juga tidak salahkan Dato sepenuhnya. Selama Dato' memimpin kami di negeri selangor ini banyak juga faedah serta kemudahan yang kami dapat.Tak lupa juga pembangunan yang pesat dan maju bagi Negeri Selangor ini.

  Saya juga bersetuju dengan pendapat Dato' tentang pentingnya pembangunan dan rakyat dapat menfaat dari pembangunan yang dilaksanakan. Tetapi Dato' jangan lupa tentang hati & masalah rakyat walaupun negeri ataupun negara kita begitu maju menjadi no. 1 di dunia sekalipun. Mereka ini jantung akan sesebuah negara itu. Tiada rakyat Tiada Kerajaan.

  Sebagai rakyat Negeri Selangor saya begitu kecewa dengan kekalahan BN pada PRu12 yang lepas. Apeapepun nasi sudah menjadi bubur. Akibat dari perkara-perkara yang melukakan serta tidak mempedulikan hati rakyat serta masalah kepimpinan yang begitu sombong dan angkuh pada hari ini. Semoga kita mengambil iktibar dari peristiwa ini. Dan bersama-samalah kita jadikan asas bagi membina kekuatan kita kembali secara yang bijaksana dan tidak mudah mengalah.Jadikanlah ini sebagai suatu pengajaran yang berguna bagi kita mengukuhkan parti kita iaitu parti UMNO yang sangat dicintai ini.

  Sebagai bekas seorang pemimpin tertinggi di negeri Selangor ini, Saya percaya Dato' telah melakukan yang terbaik dan termampu untuk negeri dan rakyat negeri selangor amnya. Di harap Dato' selepas ini, memainkan peranan yang lebih besar dan penting supaya dapat bersama-sama mereka yang ikhlas, jujur dan BERANI dalam "Merawat UMNO" yang telah parah.kami perlukan pemimpin yang BERANI membawa kebenaran serta menegakkan keadilan. Sebenarnya banyak lagi luahan yang ingin saya sampaikan kepada Dato', mungkin dilain hari saya boleh sampaikannya di blog Dato' ini. Akhirnya saya berasa amat gembira kerana inilah pertama kali saya dapat meluahkan dengan Dato'.

  'Semoga Allah merestui perjuanagan Dato'

  Sekian.

  AZHARI MOHAMAD NOR
  TAMAN MEDAN, PETALING JAYA

  ReplyDelete
 17. Salam sejahtera YB Dato' Seri Dr Khir Toyo (DSDK),

  Sekali lagi saya mencelah untuk turut menyatakan sedikit pandangan kepada tajuk baru DSDK ini, yang mungkin sudi ditatapi dan direnungi bersama. Syukur jika DSDK jujur dan menerima baik segala pandangan2 rakyat untuk topik2 sebelumnya.

  Apa pun masih ada insan2 kecewa kerana masih tiada ulasan2 atas pertanyaan2 yang diutarakan contohnya saya sendiri yang menantikan jawapan DSDK. Tak tahulah pula jika apa yg dikemukakan itu sebagai tidak penting kepada pemimpin tetapi fikir-fikirkanlah ianya di sudut kepentingan yang lebih ramai. Itu adalah salah satu tentang SOAL HATI RAKYAT jika benar mahu dibicarakan.

  Tajuk DSDK kali ini adalah berkenaan "Politik Pembangunan & Soal Hati Rakyat".

  Baiklah DSDK... izinkan saya mulakan terbalik dari SOAL HATI RAKYAT terlebih dahulu. Cuba kita sama2 fikirkan dengan lebih waras dan rasional untuk mengambilkira kepentingan terhadap hati dan perasaan rakyat secara menyeluruhnya dan bukan demi golongan yang segelintir.

  Pemimpin2 semua dinasihati agar TIDAK ALPA bahawasanya, rakyatlah PEMULA KARIER SESEORANG PEMIMPIN itu dan pemimpin itu sendiri juga asalnya dari rakyat yang kemudiannya dipilih dengan penuh AMANAT untuk mewakili rakyat bersuara di dalam pentadbiran kerajaan. Tujuan dan nawaitu utama yang ASAS adalah untuk membela nasib rakyat agar segala bentuk pembangunan dan kemajuan sama2 dirasai dan dinikmati khususnya di sudut ekonomi. Maka itu diistilahkan pemimpin itu sebagai WAKIL RAKYAT. Apakah kenyataan saya ini tidak rasional? Fahamkah pemimpin2 yg ada sekarang yg begitu bangga bergelar "YB"? Tahukah mereka PERANAN SEBENAR tujuan mereka dipilih dan diangkat?

  Baik... kita renung sejenak, DSDK memulakan tajuk untuk berbicara dengan rakyat di alam maya "blogging" ini dengan penulisan ringkas yang menyatakan asal usul diri DSDK melalui petikan di bawah yang menyentuh HATI DAN PERASAAN saya secara peribadi.

  "Jatuh bangun dalam politik adalah perkara biasa. Saya telah melengkapkan sebuah kitaran hidup. Pengalaman dari seorang anak desa yang tidak punya apa-apa; kemudiannya memimpin negeri dan membuat sedikit jasa. Dan hari ini saya kembali seperti dulu. Pengalaman ini pasti akan mematangkan saya menjadi orang yang lebih berfikiran terbuka dan memahami kehendak rakyat."

  ...kenyataan awal DSDK di alam blogging pada tajuk kedua.


  Alhamdulillah andaikata BENAR bagai apa yang telah dirungkaikan itu. Saya mudah tersentuh dan mudah memaafkan. Bukan saya sahaja bahkan masih ramai lagi di luar sana yang turut merasa perasaan yang serupa. Bayangkanlah jika semua pemimpin mahu insaf dan cepat memuhasabah diri, alangkah bahagianya rakyat sekalian mendapat pemimpin yang mahu mengakui kesilapan dan kekhilafan diri serta cepat bangkit dan sedar dari khayalan kemewahan. Besar harapan saya jika DSDK mahu sedar dan insaf sampai bila2. Kekalkanlah wahai sahabat.

  DSDK... nampakkah sudah, bahawa rakyat tidak zalim? Majoriti komen yang saya amati, rakyat masih boleh menerima DSDK dan sedia memaafkan. kalau diundi dari keseluruhannya, hanya segelintir sahaja yang mencemuh menghentam. Tidakkah anda merasa BERSYUKUR? Siapa sebenarnya yang zalim? Pemimpin atau rakyat? Salahkah mereka membuat keputusan PRU12 utk menukar kerajaan? Renung2kanlah... apa yg berlaku itu patut diambil iktibar dan anggaplah ia sbg satu pengajaran atas sikap ANGKUH, BONGKAK dan SOMBONG kebanyakan pemimpin2. Kuasa membentuk sesebuah kerajaan berada di tangan rakyat maka itu jangan lagi mengabaikan SOAL HATI RAKYAT.

  Perasaan rakyat haruslah dijaga... Hati rakyat janganlah dilukai... Derita rakyat sama2lah dirasai...

  Jangan lagi menghampakan rakyat. Hanya diperlukan ketika pilihanraya menjelma. Janji hanya tinggal janji. Inikah perjuangan yang ikhlas? Oleh itu, POLITIK SOAL HATI dan POLITIK PEMBANGUNAN haruslah menepati keseimbangan demi manfaat bersama seluruh rakyat.

  Sudi-sudilah mentelaah apa yang saya perkatakan di blog PEMUDA PELAPIS - PEWARIS PERJUANGAN BANGSA

  Rujuklah kesemua tajuk2 yg ada dan fahamilah perasaan keperluan dan kehendak salah seorang rakyat yg beriteraksi dengan DSDK. Bukan sekadar menyatakan duka kecewa utk meraih simpati dan perhatian malahan telah sekian lama terbuku hati dan perasaan. Kesetiaan sokongan yg tidak berbelah bagi yg dihulurkan sekian lama seolah-olah diperdayakan pemerintah. Semangat perjuangan berkobar-kobar utk menegakkan KEBENARAN namun apakan daya tangan tak sampai. Hanya mampu diibaratkan MENTIMUN dgn DURIAN atau SEMUT dgn GAJAH. Atas dasar bernama SEBUAH PERJUANGAN di mana darah itu sedia mengalir dari warisan, maka saya tidak mampu duduk diam dgn selesa setelah apa yg telah terjadi pada hari ini.

  Bak kata Tun Dr Mahathir Mohamad, kritikan demi kritikan bukan bermakna mahu menghancurkan parti tetapi mahu mengukuhkan lagi parti. Itulah harapan sebenarnya supaya pemimpin2 yg lena dgn mimpi harus dibangkitkan pada dunia realiti. Jangan sampai TERHANTUK BARU TERNGADAH. Jgn sampai benar2 LUMPUH baru mencari PENAWARnya.

  Menyentuh POLITIK PEMBANGUNAN pula, saya cuma mahu menyentuh sedikit shj dan menyeru pemimpin2 supaya mengutamakan KEPERLUAN dan bukan mendahului KEHENDAK.

  Apalah guna bangunan2 pencakar langit di bandaraya jika rakyat di desa masih hidup menderita? Apalah makna projek2 perumahan terancang di kota jika KEPERLUAN ASAS di kebanyakan pedalaman masih TERABAI? Di manakah semua pemimpin2 yg waras berfikir?

  Banggakah kita menjadi pemimpin ternama sedangkan rakyat bawahan masih ada yg hidup mengemis dan kelaparan? Oleh itu apalah guna pembangunan infrastruktur di bandaraya dan kota-kota besar kalau desa dan pedalaman masih kemunduran dalam byk aspek tidak kira infrastruktur mahupun sosial. Masih ramai anak2 kampung tercicir dalam pelajaran. Alangkah baiknya jika pemimpin itu bijak membuat pengagihan samarata.

  Terbaru di Selangor mengikut kenyataan pemimpin DAP Theresa, kerajaan baru Selangor meluluskan jutaan ringgit utk projek ternakan babi. Kenapa kenyataan DSDK sebelumnya mengatakan RM1.4Billion masih tidak mencukupi. Sekali imbas saya bersetuju namun apabila duit itu terjurus kpd ternakan babi, alangkah bagusnya kalau dulu diagihkan sedikit bagi membantu usaha2 pembasmian kemiskinan? Kini siapa yg beruntung? Negeri yg kaya dgn hasil telah terlepas kpd parti lawan dan mereka menikmati apa yg sudah sedia-ada. Saya amat kesal jika benar segala kenyataan itu.

  Oleh yg demikian, saya mohon DSDK sbg KETUA PEMBANGKANG di Selangor yg masih bertuah dipilih rakyat agar mampu berfungsi dgn HEBAT di dlm memastikan segala harta karun yg berpindah milik itu tidak dimamah licin oleh kerajaan yg ada. Rakyat masih sayangkan Umno/BN cuma marah kpd pemimpin2 yg tidak bertanggungjawab. Usaha2 menyelamat haruslah dipupuk dan digembeling dari sekarang jika tidak mahu terus berkubur. Sampaikan amanat besar suara rakyat kpd pucuk pimpinan tertinggi. Buktikan kebolehanmu. Tunjukkan kejantananmu sbg seorang pejuang sejati dan tulen.

  Sekian, wassalam!

  ReplyDelete
 18. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 19. Sudah terantuk baru terngadah
  peluang keemasan semasa MB dulu tidak digunakan sepenuhnya. Sekarang jadi hayalan ja...

  ReplyDelete
 20. Kepercayaan kuno kami disini, dan mungkin orang Melayu diMalaya, terkena penyapu tu sial...
  ah karut..
  tapi jadi kenyataan...
  satu pengajaran... jangan pakai sapu. Kena sendiri...

  ReplyDelete
 21. Hi YB,

  http://chot.wordpress.com/2008/03/11/khir-toyo-missing-in-actions/


  See that. NEWSPAPER LIES??

  ReplyDelete
 22. YB Dr. Mohamad Khir Toyo,

  Mohon YB tingkatkan lagi peluang pendidikan kepada semua lapisan masyarakat. Perhebatkan lagi peluang pembelajaran sepanjang hayat. Mungkin YB sendiri seharusnya menujukkan contoh yang baik. Masyarakat terpelajar akan memakmurkan negara.

  ReplyDelete
 23. Dato'

  Dari komen Dato' ternyata alam blogger ini banyak juga memberi kebaikan. Setidak-tidaknya boleh mendapatkan pandangan yang tulus ikhlas di sini.

  Blogger biasanya menyuarakan "rasa hati" mereka.

  Harapan saya suara ini dibawa ke perhatian pihak yang berkenaan. Ianya boleh dibincangkan di pentas PEMUDA, MT dan persidangan UMNO sendiri.

  Untuk berjumpa dengan blogger? Mudah sahaja. Aturkan tempat - insyaallah ramai yang akan datang.

  Salam.

  http://c-bok.blogspot.com

  ReplyDelete
 24. Salam Dato`Sri
  Adakah Dato Sri Rasa Jabatan Penerangan dah Tak releven?

  ReplyDelete
 25. Salam Dato` Seri,

  Walaupun saya hidup merantau namun saya tetap mengikuti perkembangan di negeri asal saya.

  Tidak dinafikan pembangunan fizikal itu perlu namun biarlah ia menjadi kemudahan yang boleh digunakan oleh semua. Untuk apa ada lebuhraya andai mereka yg 'berkemampuan' sahaja dapat menggunakanya? Untuk apa ada masjid yg indah andai tidak dapat dimakmurkan dengan aktiviti kerohanian dan masyarakat? Untuk apa ada lot gerai2 kecil tetapi tidak dapat disewa seterusnya dimanfaatkan oleh penjaja/peniaga?
  Kita perlu memikirkan mekanisme lain jika ingin membina lebuhraya baru. Perjanjian konsesi mengakibatkan rakyat yang menanggung beban. Skop aktiviti di masjid perlu diluaskan bukan hanya menganjurkan aktiviti kerohanian tetapi juga kemasyaratan. Mungkin masjid-masjid baru kita lengkapkan dengan dewan orang ramai. Ini dapat memakmurkan masjid selain mendekatkan masyarakat dengan masjid. Kenakan kadar sewa yg murah bagi lot-lot gerai. Ini dapat memangkin kepada perkembangan keusahawanan di kalangan masyarakat setempat sekaligus membantu rakyat menambah pendapatan.

  Rakyat sebenarnya ingin rintihan mereka didengar, itu sahaja. Klau dah nama pun wakil rakyat, selalulah berdamping dengan rakyat. Ketika di Johor, saya pernah menghadiri satu majlis yg dianjurkan sebuah surau di satu taman perumahan. Saya kagum melihat keakraban antara wakil rakyat kawasan tersebut dengan ajk masjid dan rakyat setempat. Tetapi di kawasan saya, selagi belum tempoh berkempen pilihanraya. Bayang pun susah nak nampak. Bagaimana pemimpin nak memahami kesusahan dan permasalahan rakyat? Semacam ada jurang yg sangat besar antara rakyat dengan wakil rakyat. Saya yakin, andai wakil-wakil rakyat ini dekat dengan penduduk yg diwakili mereka, banyak permasalahan dapat diselesaikan. Mungkin ada baiknya, semua wakil-wakil rakyat ini menjadi wakil rakyat sepenuh masa, bukan ahli perniagaan atau professional lain dalam tempoh mereka menjadi wakil rakyat.

  Sekian dulu buat masa ini, teruskan perjuangan, Dato` Seri. Pengalaman spt ini pasti mengajar kita menjadi lebih baik di masa hadapan.

  ReplyDelete
 26. salam,

  alhamdulillah, nampaknya dato' dah ada anjakan dalam menerima teguran. (Maaf kalau saya terlanjur kata) Kalau masa jadi MB dulu dato' dah ada budaya mcm ni, saya rasa tentu amat bagus. Rakyaat patut didedah dgn info terbuka, sahih dan tepat. Baru rakyat jd bijaksana. Ini akan tingkatkan kualiti hidup mereka. Dato' tk sedih ke tenguk media arus perdana yg masih terkongkong dgn budaya sogok maklumat tak tepat dan sahih pd rakyat. Sapa susah kalu melayu jadi tak bijak kerana makan maklumat surat kabar yg tk sahih?

  ReplyDelete
 27. Saya semakin tertarik dengan tulisan Dr. Kita bukan menentang kerajaan sekiranya ia jenis kerajaan yang lebih prihatin terhadap permasalahan rakyat - prihatin dalam erti kata - betul2 prihatin.

  Saya sangat meluat dengan kenyataan Samy "jika kita tidak naik tol kerajaan akan tanggung lebih banyak subsidi".

  Bodoh sangatkah kerajaan sehingga tak terfikir perkara sekecil ini ketika memberi konsensi tersebut kepada syarikat2x ini? Mengapa buat perjanjian yang membebankan rakyat.

  Oleh sebab sebeginilah - kerajaan tidak boleh lari daripada dituduh / dianggap - tidak prihatin dan kurang telus.

  Ini baru kes tol - banyak lagilah kes2x yg kerajaan kena timbang balik. Untuk mengambil hati rakyat bukannya macam nak ambik hati budak2 - bagi gula2 dia sukalah.

  Kerajaan perlu telus, YB2 ni kena turun padang selalu - dan jangan lah berlagak sombong - macam khairy konvoi mengalah konvoi diRaja - siap dengan kereta mahal sebagai pengiring.

  Dari mana dapat duit begitu banyak? Cuba declare asset tu sikit? Timbalan ketua Pemuda UMNO ada gaji ke? Mahal juga gaji boleh beli KJ100 - Toyota Land Cruiser bernilai setengah juta!

  Saya ni walaupun asalnya orang sarawak - tetapi mengundi di Serdang Selangor.

  ReplyDelete
 28. "Bak kata orang, sudahlah luka dicurahkan cuka, bukan setakat itu sahaja, sikap kerajaan pimpinan PM yang sentiasa menafikan kesemua masalah ini di media cetak dan juga media elektronik. Semua ini telah membuka persepsi rakyat kepada pemimpin kerajaan yang tidak mahu memahami hati budi rakyat sebagai orang yang sombong dan bongkak dan diterjemahkan pada PRU ke-12."

  Lagi sekali aku kata kau ni manusia yg hipokrit. Ayat kau kat atas tu menyerlahkan segalagalanya. Pasal apa aku kata cam tu? Kalau kau masih lagi mb skrg ni atau ada jwtn dlm kabinet... adakah ayat kat atas tu akan kau muntahkan?

  Tentu tidak kan!! Udahlah khir jangan kau nak bermain dengan kata2 lunak sedangkan kau sendiri adalah sebahagian dari ayat itu.

  Kalu ayat tu kau realitikan ketika kau duduk di kerusi kuasa tentu aku tabik kat kau. aku anak Selangor jati. Mak bapak aku susah kt kg sedangkan kg aku tak jauh dr klia dan f1 malahan hampir dengan putrajaya. Aku tak nampak apa yg org kg aku dapat dari projek yg diwar war kan mampu menjana ekonomi.

  yg mereka dapat ialah melambungnya keperluan hidup. Semua nak duit. Sepatutnya masa kau jadi mb, kau fikir ini semua. Fikirkan apa yg kau mampu beri pada mereka. Dia orang bukan nak hidup senang lenang tetapi memadai jika keperluan utama utk hidup dapat di beli dan dinikmati dengan mudah dan tidak membebankan.

  AKu tidak dapat membantu mereka kerana aku hanya bergaji kecil, ada anak yg masih belajar di ipt dan segala macam perbelanjaan yg sentiasa meningkat saban masa.

  Aku ingat lagi masa kau naik kan tarif air dulu. Bila pemberita tanya kenapa harga air naik ... dengan muka mengong nya kau jawab .." ... pasal dah lama tak naik .." Jawapan paling bodoh menyamai samy velu bila menjawab kenapa tol perlu naik.

  Sekarang ni kau mencanang bahawa apa yg paklah buat tak kena, tak bagus, tak mesra rakyat ... aku setuju yg tu tetapi aku tetap kata kau adalah manusia hipokrit kerana nampak kesumbangan pm dan suku sakatnya bila kau dah tak punya suara.

  Apa pun yg kau ngomelkan dengan ayat ayat indah lagi syahdu dlm blog kau ni tidak akan menjernihkan persepsi aku pada kau.

  Kau ni selayaknya dapat hadiah 5 batang penyapu sebagai ukuran kerana kehipokritan kau.

  Ini komen aku kedua dlm blog kau ni, yg pertama kau tak siarkan dan yg kedua ni pun besar kemungkinan akan kau delete je lepas kau baca.

  Aku akan terus memberi komen dlm blog kau ni, kau baca atau tidak itu terpulang kat kau kerana selama kau jadi mb dulu aku tak pernah dpt peluang seperti ini.

  Lagi pun masa jadi mb dulu kau mana ada masa nak dengar rintihan rakyat macam aku kerana bagi kau adu domba org disekeliling dan bagaimana nak mengekalkan kuasa kau tu lebih penting dari dengar masalah pengundi.

  Aku tak kisah kerana itulah realitinya manusia macam kau ni dan org umno keseluruhan. Hanya seronok dengan puja dan puji.

  ReplyDelete
 29. apa pendapat Dato Seri berkaitan artikel yang dipetik dari www.pembelamelayu.com ini

  Recana di bawah pernah tersebar di Internet pada tahun 2006. Tetapi, saya tidak begitu mengambil kisah tentangnya hinggalah apa yang terjadi dalam PRU-12 baru-baru ini menyedarkan saya lalu, saya men”google” untuk mencari semula artikel tersebut.Semua komen saya dalam artikel ini ditulis dalam huruf “bold” bagi memudahkan pembaca memahami maksud yang hendak saya sampaikan. Ulasan saya ini hanyalah boleh dijadikan sebagai panduan. Mungkin apa yang saya tulis ada betul atau mungkin hanya kesimpulan berhikmat. Saya harap pelawat menggunakan akal fikiran dan kebijaksanaan anda sendiri untuk menganalisa rencana ini.

  Rencana ini adalah diterbitkan oleh sebuah majalah di London. Ditulis di dalam bahasa mandarin dan telah dialihbahasa oleh pelajar melayu yang belajar disana. Rencana ini telah disebarkan sekitar tahun 2006 dan kebenarannya telah terbukti.

  Jika anda pernah menetap di United Kingdom. Anda pasti tahu terdapat banyak “Newsletter Community” yang dberikan lesen oleh pihak kerajaan atas dasar kebebasan bersuara. Kebanyakan “Newsletter Community” ini biasa dicetak dalam bahasa ibunda kaum tersebut. Sebagai contoh, jika komuniti itu Pakistan maka cetakannya Urdu, jika Timur Tengah maka cetakannya Arabic, India maka cetakannya Tamil dan Cina maka cetakannya adalah Mandarin. Link ini menunjukkan senarai Chinese Community di London.

  Saya yakin, pelajar tersebut yang tidak diketahui namanya telah memperolehi recana ini daripada “Newsletter Community” dan oleh kerana rasa takut dia merahsiakan namanya yang sebenar serta terlupa membekalkan maklumat sebenar sumber rencana ini. Tetapi tetap menyebarkan rencana yang telah diterjemaah ini atas dasar tanggungjawab. Cuba anda bayangkan, jika anda berada di tempat pelajar tersebut yang berada di London dan jauh dari keluarga dan sahabat seagama dan sebangsa! Tentunya perasaan takut dan resah untuk meletakkan nama sebenarnya. Tetapi kesilapannya yang tersebar ialah terlupa meletakkan sumber maklumat rencana ini. Ini akan sentiasa menjadi isu dan amat sukar untuk mencarinya kembali jika ia hanya disiarkan dalam “Community Newsletter”.

  Kenapa rencana ini disiarkan di London dan bukan di Malaysia? Jawapannya mudah kerana Kerajaan Malaysia tidak akan membenarkan artikel ini diterbit malah mungkin akan di ISA kan. Penulis yakin rencana ini nanti akan disalin semula dan disebarkan melalui emel menggunakan bahasa Mandarin untuk dielak dari dikesan.


  TAJUK: ‘BERSATULAH KAUM CINA’  Kita semua kaum Cina di mana sahaja kita berada mestilah berbangga dengan bangsa kita; samada Cina Amerika, Cina Singapura, Cina Taiwan dan Cina Malaysia. Kita mestilah mengekalkan identiti kita. Di Malaysia, kita mesti memberitahu anak-anak kita dan mengajar mereka cara-cara perjalanan halus. Setakat ini oleh kerana kedudukan kita, kita tiada pilihan untuk memilih kerajaan yang majoritinya dikuasai oleh orang Melayu. Tetapi kita sedar dibidang perniagaan dan perindustrian, orang Melayu tidak ada melainkan mengekalkan bangsa kita (Cina) sebagai unsur utama meninggikan ekonomi Malaysia dengan meletakkan keutamaan Bahasa Mandarin atau Kantonis di dalam akhbar tempatan sebagai syarat penerimaan atau syarat kelayakan perlu. Maka orang-orang Melayu tentunya terpinggir dari bidang pekerjaan tersebut.  Jika kita lihat sejak kebelakangan ini, memang terdapat banyak pekerjaan didalam akhbar dan website cari pekerjaan yang meletakkan syarat mesti pandai berbahasa Mandarin. Setiap kali terdapat syarat tersebut, pemikiran saya akan mencari-cari “role and responsibility” yang mewajibkan seseorang itu mesti pandai berbahasa Mandarin. Dalam banyak kes, saya gagal untuk mencari jawapannya. Bayangkanlah, kerja di Malaysia yang berurusan dengan 90% orang Melayu pun perlu kemahiran bahasa Mandarin? Malah, Pak Lah sendiri pernah mengeluarkan kenyataan mengenai perkara ini di dada akhbar tapi tidak diambil endah.

  Jadi kita mengambil kesempatan ini atas kedudukan kita dan meminta hak-hak politik. Orang-orang kita yang bergiat di bidang pelajaran hendaklah pastikan bahawa generasi yang akan datang tidak akan diajar segala pengorbanan orang Melayu, terutama sekali dalam pelajaran sejarah, Ilmu Alam dan lain-lain mata pelajaran, baikpun di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah.

  Kita mesti mengajar anak-anak dan anak orang Melayu supaya mempunyai pendirian bahawa kejayaan itu bergantung semata-mata atas kebolehan. Untuk tujuan ini kerajaan Singapura yang kita harus banggakan kerana telah berjaya memecah-belahkan orang-orang Melayu dengan cara membahagikan mereka kepada banyak puak seperti Banjar, Acheh, Bugis, Mandaling, Boyan dan lain-lain. Dari kesannya jiwa Rancangan ini, orang Melayu yang dulunya merupakan 19% daripada penduduk Singapura, sekarang hanya tinggal 10% sahaja. Sekarang mereka tiada pilihan melainkan memuji kerajaan Singapura kerana memberi mereka satu kestabilan, keadilan dan harapan untuk masa depan iaitu mana-mana bentuk yang kerajaan suka dan fikirkan, pasti mereka terima, sebabnya orang Melayu di sanatiada mempunyai suara lagi dan mereka akan tetap menemui kegagalan.

  Sememangnya konsep pecah dan perintah telah diamalkan oleh PAP Singapura untuk memecahbelahkan Melayu Singapura. Di Singapura, orang Melayu telah dipinggirkan dalam bidang ekonomi dan politik malah tidak akan dibenarkan jawatan-jawatan penting dalam kerajaan. Perkara ini memang tidak dapat dinafikan lagi. Tetapi kaum Cina Singapura tidak pula dipecah-perintahkan mengikut suku/asal tempat mereka di negara China. Penulis ini kelihatan mempunyai banyak pengetahuan mengenai kehidupan dan percaturan politik di Singapura.


  Sebagai orang Cina tulin, saya juga berbangga dengan cara yang dilakukan oleh En. Lim Chong Eu di Pulau Pinang untuk memecah-belahkan orang-orang Melayu di sana. Beliau telah berjaya mengambil tanah-tanah orang-orang Melayu dan memajukannya sebagai kawasan perumahan dan perindustrian. Oleh kerana harga rumah-rumah itu terlalu tinggi bagi orang Melayu, mereka tiada keupayaan langsung untuk memiliki rumah-rumah tersebut. Polisi ini tidak sahaja harus dilakukan di Pulau Pinang, tetapi juga di lain-lain tempat selain bandar-bandar besar seperti Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka, Johor Bahru dan Kuantan. Kita orang Cina harus mara ke Alor Setar, Kangar, Kota Bharu dan Kuala Terengganu.

  Dato Seri Dr Lim Chong Eu adalah Ketua Menteri Pulau Pinang selama 21 tahun. Dia adalah antara tunjang utama yang menubuhkan Gerakan. Jika anda tertanya-tanya kenapa Melayu Pulau Pinang dipnggirkan. Jawapannya mungkin ada di dalam artikel di atas.


  Tujuan kita ialah untuk menguasai segala kegiatan perdagangan yang berkaitan dengan bahan makanan, enjin, bank-bank serta pertanian. Alasan yang munasabah perlu dicari dan dikemukakan kepada kerajaan untuk menaikkan harga barang-barang keperluan harian. Inilah yang kita akan terus gunakan untuk mendapatkan kekuasaan politik di Malaysia.

  Sejak kebelakangan ini, banyak harga barang naik secara mendadak. Kadang-kadang alasan yang diberikan oleh pihak pengeluar, peladang dan peternak seolah-olah tidak masuk akal langsung.

  Oleh kerana kita telah kukuh di bidang Antarabangsa, kita mesti menganggap bahawa saluran penyebaran am yang ada pada kita. Setakat ini, dunia menganggap bahawa kerajaan Malaysia sekarang adalah anti Cina dan Pro-Melayu dan juga kita orang Cina ditindas. Orang Cina tersingkir dari kebanyakan peluang, itulah anggapan mereka. Juga bahawa kepakaran dan titik peluh kita telah tidak diberi dan mendapat ganjaran yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini terdapat langkah-langkah yang diambil oleh elit-elit Melayu untuk mengubah gambaran ini dan menyuarakan apa yang sebenarnya berlaku.

  Kita sebaliknya mematahkan langkah-langkah itu sebelum ianya berjaya dilaksanakan. Dalam bidang politik, orang-orang Cina haruslah bergembira dengan perpecahan demi perpecahan terlibat di kalangan orang-orang Melayu dengan keluarnya Pas dari Barisan Nasional, keluarnya ahli UMNO ke parti KeAdilan dan semakin perpecahan itu menguntungkan kita.

  Ini sudahpun berlaku, apabila ramai orang UMNO sendiri mengundi PKR dan PAS dalam PRU-12.

  Saya sebagai orang Cina, sangatlah bergembira untuk memberitahu anda bahawa salah satu sebab penyingkiran itu adalah jarum dan tindak-tanduk teman-teman kita Gerakan dan MCA di dalam Barisan Nasional dan DAP dari luar.

  Saya yakin memang DAP bertanggungjawab secara langsung tetapi tidak mungkin dilakukan oleh MCA dan saya tidak pasti Gerakan terlibat.

  Sekarang tibalah masanya untuk kita menanam perasaan benci di kalangan orang-orang Melayu terhadap pemimpin mereka. Kalau kita bijak menjalankan operasi kita, kita akan berjaya mengasingkan Perdana Menteri sekarang ini yang terlalu jujur menjadi seorang Ahli politik. Kalau kita orang-orang Cina bersatu, kita berjaya memecah-belahkan Dato’ Sri Dr. Mahathir Mohamed dengan Dato’ Sri Anwar Ibrahim, kumpulan Abdullah Ahmad Badawi dengan Kumpulan Najib Tun Razak.

  Tidak dapat saya nafikan Perdana Menteri ke-5 adalah PM yang paling lemah serta lembab pernah memimpin Malaysia. Maka, ramailah yang cuba mengambil kesempatan.

  Sememangnya inilah yang telah dilakukan oleh DAP sepanjang kempen PRU-12. Mereka secara terus-terusan menanam kebencian orang Melayu kepada pemimpin mereka sendiri.


  Apabila British meninggalkan Malaysia, pemerintahan adalah di tangan beberapa orang Melayu pilihan. Kita ketahui bahawa pemimpin-pemimpin Melayu ini kiranya disukai oleh orang Melayu sendiri. Pada keseluruhannya, mereka adalah orang-orang miskin tetapi bernafsu besar. Kita berkeupayaan memberikan apa yang mereka mahu. Kita akan terus mendapat apa yang kita kehendaki dari mereka. Kemudian sesudah kita memberi mereka secukupnya, kita akan mendedahkan mereka ini. Kita akan meminta mereka supaya dilucutkan daripada jawatan-jawatan mereka. Kita tidak akan rugi apa-apa dengan pemecahan itu, malah menguntungkan orang-orang Cina. Pekerjaan ini mesti dijalankan dengan licin, supaya intelek-intelek Melayu tidak akan menyedarinya. Setakat ini kawan-kawan kita di bidang perniagaan telah berjaya mengenepikan Dr Mahathir, Dr Abdul Rahman Yaakob dan semua pelampau-pelampau dalam UMNO termasuk juga sector kerajaan.

  Perkara inilah yang berlaku dikalangan pemimpin-pemimpin UMNO. Mereka gelojoh mengumpul wang dan harta dengan mengambil rasuah. Hakikat sebenarnya, ini adalah perancangan licik yang telah dilakukan oleh puak pro-DAP untuk menjatuhkan mereka.

  Untuk pengetahuan semua, Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman bin Ya’kub adalah bekas Ketua Menteri Sarawak dan kemudiannya dilantik sebagai Yang Di Pertuan Negeri Sarawak.

  Kita orang-orang Cina harus bangga kerana orang-orang Melayu yang menerima rasuah ini telah diletakkan di badan-badan berkanun. Di UDA kita telah mendapat keuntungan yang banyak walaupun orang kita nombor dua di situ. Mereka yang tidak mempunyai pandangan yang kuat akan terus sanggup menjual orang-orang dari bangsanya sendiri, kiranya mereka diberi apa yang mereka kehendaki dan kita pula hendaklah menggunakan kelemahan mereka ini untuk kepentingan diri kita.

  Sememangnya ramai pemimpin Melayu hari ini yang sanggup mengadaikan bangsa dan agama sendiri demi kepentingan peribadi. Ini berlaku dalam UMNO, PKR dan PAS.

  Kita akan gagalkan mereka dengan Tentera Darat, Laut dan Udara. Kita akan terus gagalkan mereka dalam polis. Kita telah buktikan bahawa tanpa kita orang-orang Cina, mereka tidak akan mendapat apa-apa maklumat berkenaan dengan kegiatan Komunis. Kita juga perlu bekerjasama dengan pergerakan di bawah tanah kerana tujuan kita adalah sama iaitu menguasai Malaysia.

  Kepada kita, caranya tidak lain sama ada menerusi politik atau perjuangan bersenjata. Satu perkara lagi yang patut kita gunakan adalah kebencian yang ada pada orang-orang Melayu dengan Sultan-Sultan mereka. Kita mesti menguatkan lagi kebencian ini supaya apabila orang-orang Melayu tidak mempunyai kepercayaan terhadap Sultan-Sultan mereka, mereka akan hilang suatu simbol perpaduan dan kita dengan mudah sahaja dapat membawa mereka kepada kemusnahan mereka sendiri.  Jika anda tidak perasaan, salah satu agenda DAP ialah memastikan peruntukan ketenteraan diperkecilkan. Jika jumlah peruntukkan kecil, maka bilangan tentera Malaysia juga perlu diperkecilkan. Ini adalah kerana selain Sultan, tentera Melayu adalah “our last line of defence”.

  Jika dikecilkan tentera, maka senanglah mereka dapat dikawal. Mereka jugalah yang bertanggungjawab untuk memburukkan imej polis seperti yang telah dilakukan oleh pemimpin DAP. Ini untuk menimbulkan kebencian orang Melayu kepada anggota keselamatan.

  Mengenai Sultan dan Raja-raja pula, saya sudah banyak menemui orang Melayu yang mempersoalkan keperluan wujudnya mereka dalam konteks politik hari ini. Kita lihat selepas PRU-12, Sultan-sultan di negeri Perak dan Selangor telah berjaya menghalalng DAP daripada menjadi MB dan TMB. Sekiranya BR menang besar di Parlimen, Agong juga akan menjadi “our last line of defense”


  Untuk membuktikan apa yang saya katakan, sebagai seorang Cina, kita tahu kerajaan Malaysia sekarang lemah. Kelemahan ini terbukti dengan kegagalan mengawal harga barang-barang keperluan. Kita boleh menurun mana-mana cukai dengan menurunnya harga buah oren menjelang Tahun Baru Cina, tetapi kerajaan tidak berbuat demikian apabila tiba Hari Raya orang-orang Melayu kerana saya tidak pernah ingat harga buah Kurma diturunkan menjelang Hari Raya.

  Ini memang terbukti berlaku. Harga barang-barang keperluan asas sendiri ayam, daging, ikan, minyak masak, telur, gandum, gula dan sebagainya akan naik mendadak semasa hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidialha. Walau bagaimanapun, pada hari Tahun Baru Cina, harga ayam tidak naik, malah saya perhatikan harga ikan yang mahal2 pun turun. Makanan dalam tin dan buah oren pun turun mendadak. Bayangkan harga sekotak oren 5kg yang baik kualitinya ialah kurang daripada RM7? Dapatkah anda harga itu selepas Tahun Baru Cina?

  Pemimpin-pemimpin Melayu bertujuan untuk menolong orang-orang melayu dalam rancangan Malaysia ke-7. Kita orang-orang Cina harus menunjukkan sokongan kita terhadap rancangan ini kerana kita tahu mereka tidak akan mencapai matlamatnya. Di sebaliknya, apabila mereka hendak memajukan rancangan Felda, kita orang-orang Cina akan mendapat keuntungan melalui pembinaan jalan, pembinaan bangunan, pembinaan rumah-rumah, parit, pemotongan pokok, penyediaan tanah dan lain-lain.

  Segala bentuk pembangunan akan membawa keuntungan kepada orang-orang Cina, yang juga bermakna kejayaan serta kekayaan orang-orang Cina akan bertambah. Sekarang ini saya percaya, orang-orang Cina sudahpun memegang 60% daripada kekayaan negeri ini termasuklah tanah. Sebaliknya orang-orang Melayu hanya memegang 3% berbanding kurang 40% kepunyaan asing.

  Kita tidak boleh berpuas hati. Kita orang Cina hendaklah mendapatkan kekayaan orang-orang asing ini sebelum ianya jatuh ke tangan orang-orang Melayu. Taktik kita memberi saham kosong kepada orang-orang Melayu hendaklah disambung terus kepada orang-orang Melayu ini dan akan mengenepikan orang-orang Melayu lain daripada memasuki bidang kewangan terutamanya sebagai akauntan.

  Apa yang dimaksudkan oleh saham kosong ialah meng”alibaba”kan orang Melayu dengan melantik mereka sebagai pengarah-pengarah syarikat bagi melepaskan syarat status syarikat bumiputera yang dikehendaki kerajaan apabila membida tender.

  Di bidang pelajaran kita mesti mewujudkan Universiti Merdeka secepat mungkin. Kita mesti terus menghantar beribu-ribu anak-anak kita ke Hong Kong, Taiwan , Amerika atau di mana-mana di dunia ini. Apabila mereka pulang kita akan memasukkan mereka di sektor-sektor Swasta yang mengandungi 80% daripada peluang pekerjaan. Oleh kerana keadaan ini, kerajaan sekarang ini yang pro-Melayu tidak akan berjaya menguasai keadaan pasaran. Petani-petani yang terdiri dari 75% orang-orang Melayu terus tidak bertanah. Nelayan akan tetap miskin oleh kerana pegawai-pegawai kerajaan mereka sendiri sudah tidak boleh dipercayai lagi.

  Sejak kebelakangan ini graduan Melayu memang susah mendapat pekerjaaan. Saya dan rakan-rakan yang sudah bekerja melihat sendiri bagaimana anak-anak Melayu yang berkebolehan dinafikan hak untuk mendapat pekerjaan di syarikat-syarikat besar.


  Orang Cina harus menolong untuk memusnahkan segelintir pegawai-pegawai Melayu yang dedikasi dengan membawa mereka ke golongan kita. Kita dengan demikian diharapkan akan membuat mereka gagal dalam tujuan asal mereka. Ini kita pastikan lakukan dengan usaha bersama antara sektor swasta atau kerajaan.

  Saya yakin kenyataan “segelintir pegawai-pegawai Melayu” ini adalah orang seperti Tun Dr Mahathir Mohammad, Prof Diraja Ungku Aziz, Datuk Dr. Harun Din dan sebagainya.

  Beberapa di kalangan Cina mungkin bertanya sama ada boleh atau tidak mengambil alih negara ini dengan pasukan tentera. Saya menjawab, mereka hanya general-general bodoh. Lihatlah sahaja kelulusan mereka dan pengalaman mereka dan lihat pula apa yang berlaku di Indonesia. Di Indonesia mereka semua boleh dibeli. Jadi, setelah kita memegang kuasa politik, kita boleh ketepikan pasukan tentera ini. Kita orang-orang Cina mempunyai kebolehan untuk bermuka manis dan dipercayai oleh orang-orang Melayu dan kita harus memainkan peranan kita dengan baik. Kita akan terus bermanis muka dengan berkawan bersama mereka kerana waktu ini kita belum boleh menunjukkan niat dan belang kita yang sebenar. Contoh yang paling konkrit kita mengalami kekalahan teruk dalam atasan dan saya tahu apa yang ada di dalam otak mereka dan apa yang difikirkan.

  Mereka amat yakin dapat menguasai jeneral-jeneral tentera dengan wang ringgit dan pangkat. Tetapi mereka takut tidak dapat menguasai tentera bawahan, maka mereka sedaya upaya cuba mengurangkan jumlah tentera dengan mengguna alasan sebagai pembaziran dan sebagainya.

  Pada keseluruhannya, pemimpin-pemimpin sekarang sedang takut menemui pengundi mereka. Kita mesti mengumpulkan tenaga dan usaha mematahkan mereka dengan cara perlahan-lahan. Pada masa yang sama juga kita mesti perkuatkan dan mengapi-apikan risauan kesangsian orang-orang Melayu terhadap pemimpin-pemimpin mereka. Ini kerana terlalu jelas ketidakstabilan dan kemiskinan masyarakatnya. Akhirnya diharapkan mereka ini tidak akan berminat untuk mengundi dan membiarkan takdir yang menentukannya.

  DAP telah berjaya mengapi-api orang Melayu membenci pemimpin sebangsa. Ini terbukti dengan kekalahan teruk ramai pemimpin Melayu dalam PRU-12

  Kita akan membuat penentuan ke atas mereka dan masa depan mereka kerana orang-orang Cina akan menjadi pemimpin-pemimpin mereka itu.

  Sedih tapi benar. Saya yakin jika keadaan seperti hari ini berlaku, orang Melayu bukan lagi menerajui negara Malaysia.

  Oleh Dr. Ng. Seng

  Nama penulis rencana ini agak pelik kerana hanya mempunyai 2 nama. Kebiasaanya, orang cina mempunyai 3 nama. Saya rasa selepas nama “Ng” itu sepatutnya adalah koma dan bukannya titik noktah. Kemungkinan pelajar yang menterjemaahkan rencana ini tidak begitu fasih berbahasa Mandarin dan tidak dapat meneka simbol tulisan komplex Mandarin lalu hanya meletak nama Seng dan tidak dapat meneka makna simbol nama satu lagi. Saya tertanya-tanya sama ada terjermaah yang nama betul ialah Dr Ng. Eng Hen yang pernah belajar undang-undang di University College London.

  ReplyDelete
 30. DS,

  Pegang jawatan biarlah dengan selalu mengingati hasil jawatan adalah dari Rakyat. Tak perlu berbangga sombong dan bongkak. Rakyat melihat dan befikir. Mujur Tun M mencelikkan minda rakyat dan dapat menilai situasi sekarang. Saya dapat rasa DSKT mempunyai sifat seperti Tun, harap dapat kekalkan dan tambah baikkan lagi.

  Semoga hati dan maruah Melayu tak tercalar lagi.

  ReplyDelete
 31. YB DMKT,

  Suka saya menarik perhatian YB berhubung kenyataan YB bahawa pembinaan Lebuhraya menjadi penyumbang kepada berlakunya kemalangan maut. telah lama saya tidak mendengar YB bercakap pasal keselamatan di jalan raya. Sedangkan setiap tahun Selangor mencatatkan kemalangan maut dan kematian tertinggi di Malaysia. Inilah antara yang kurang YB titik beratkan semasa pentadbiran kerajaan BN yang lepas di Selangor.
  Sejarah telah menunjukkan bahawa sekiranya sesebuah negeri / negara itu inginkan kadar kemalangan jalan raya yang kurang, makan pengaruh politik perlu kuat dalam memantapkan kempen dan program keselamatan jalan raya. Namun situasi ini tidak berlaku di Selangor. Semoga YB dapat menyampaikan pesanan ini kepada kenalan-kenalan YB di Selangor yang kuat pengaruhnya agar dapat menjadikan selangor ini bukan hanya selamat dari segi ekonomi dan jenayah, tepati juga selamat ketika di jalan raya.

  ReplyDelete
 32. dmkt,

  "Saya yakin pada masa hadapan, soal hati dan perasaan ini akan menjadi ukuran utama yang akan menentukan kejayaan suatu parti dalam pilihanraya. Terima kasih kepada semua sahabat-sahabat blogger yang sudi menegur."

  Saya sangat setuju dengan kenyataan dato di atas.

  Menurut teori Maslow, keutamaan manusia ialah makan.

  Jadi sebuah kerajaan itu perlu menyediakan kemudahan agar rakyat dapat makan dan minum dengan mudah.

  Dengan kata lain, ekonomi perlu diuruskan dgn baik.

  http://mindamerdeka.co.cc

  ReplyDelete
 33. Dr. Khir,

  Tahniah. Saya berpendapat Dato' telah dapat menyelami dan menyedari kelemahan-kelemahan dulu. Saya cadangkan semua topik ini diulas satu per satu di laman blog ini. Jadi lebih banyak maklumat yang berguna akan dapat dikumpulkan. Collecting maklumat & 'data' is good. Tapi, what is your next plan to convey these data to the top UMNO members? I felt they are still a group of stubborn people. Suruh mereka berubah juga.

  Thanks,
  Ahli UMNO since 1988 (masa tu UMNO baru)
  MZaidee

  ReplyDelete
 34. YAB Dato'...

  Saya amat menanti-nantikan 'posting' YAB Dato' yang seterusnya seperti yang dijanjikan. Mungkin sesuatu dapat kita ungkaikan bersama-sama dan memahami dengan lebih mendalam mengenainya. Mungkin saya sendiri akan dapat memahami mengenai 'kekangan-kekangan' yang pernah YAB Dato' sampaikan dalam posting sebelum ini.

  Tidak saya nafikan YAB Dato' kini dapat lebih memahami hati rakyat. Bloggers lebih telus, malah berani saya katakan lebih telus dari wakil-wakil rakyat barisan YAB Dato' semasa memerintah Selangor. Ketelusan ini lah yang sepatutnya dijadikan panduan YAB Dato'.

  Seronok saya rasa apabila YAB Dato' dengan mudah dan lebih berterus-terang dalam mengakui kelemahan dan kekangan yang dilalui oleh YAB Dato' kepada rakyat melalui blog ini. BUkan mudah mengakui kelemahan dan berkongsi mengenainya.

  Diharap ianya tidak hanya sekadar diblog tetapi akan menjadi suara kami sebagai rakyat di Parlimen.

  ReplyDelete
 35. YB Dato Seri,

  Dimasa YB menjadi MB Selangor banyak kelemahan diperhatikan terdapat di MBSA. Antaranya ialah:

  * Pejagaan landscape disekitar Shah Alam sangat tidak memuaskan.Longkang kotor tersumbat,bahujalan penuh lalang dan semak, padang permain dipenuhi lalang dan sebagainya.Kawasan yang dijadikan.Tumpuan utam oleh MBSB ialah Sek.7/9/10 dan 11, dimana tinggal orang2 besar Selangor.

  Yang pastinya keseluruhan Shah Alam telah dilantik kontraktor2 untuk menjaga landscape dan dibayar perkhidmatan mereka tanpa gagal.Penduduk Shah Alam pula terpaksa membayar cukai pintu, jika gagal akan diugut dengan waran tangkap.

  Aduan seperti ini pernah kami majukan kepada MBSB tetapi peliknya kami diarahkan mengadu terus kepada kontraktor yang bertanggungjawab atas kawasan tersebut.

  Kami perhatikan pembersihan akan hanya dilakukan atas aduan bukan berjadual sepertimana berjadualnya bayaran kontrak bulanan mereka.

  YB pasti tidak dapat berbuat apa2 sekarang tetapi sekiranya ada pembesar Selangor sekarang ada membaca komen sila lihat masaalah ini dan buktikan pentadbir Selangor yang sekarang lebih baik dari dulu.

  Salam.

  ReplyDelete
 36. bukan setakat mendengar..rakyat mahukan hasil..kalau pihak pembangkang yang memerintah negara pun mereka akan menjalankan pembangunan..tidak timbul soal hanya BN sahaja yang mampu memberikan pembangunan. persoalannya cara pemimpin menjalankan pembangunan. siapa yang mendapat tempias dari pembangunan? adakah rakyat ataupun pemimpin? rakyat yang sepatutnya didahulukan bukannya pemimpin...

  ReplyDelete
 37. diharap Dr Khir dapat update blog Dr sekerap yang mungkin.
  saya percaya ini akan dapat menarik lebih ramai pembaca lagi.
  penjelasan dengan fakta dan bukti bukti (seperti yang dilakukan oleh RPK - Malaysia Today) amat di alu alukan.

  - wong dewe

  ReplyDelete
 38. Dr. Khir,

  I hope that you will prove to be an effective opposition to the current Pakatan led Selangor state government. I have always believed that any government must be kept in check by a credible opposition - something that has been long missing here in Malaysia.

  As the former MB of Selangor your experience in the stewardship of the state will proof helpful in ensuring that you can continue to give suggestions to PR on how matters should be done. Please let common sense, logic and right be the reasons behind your suggestion and not politically motivated reasons.

  ReplyDelete
 39. Dato'

  Saya dok ikuti blog ni dari awal, cam malas je nak komen sebab you sound stern and pointing fiingers to others. Somehow, you have mellowed down. I like it.

  Most of the time, we have to look down than up more often..

  ReplyDelete
 40. salam dato seri,

  moral of the story , sentiasa dampingi rakyat dan memahami masalah mereka. kadang2 sbg wakil rakyat memang kita tidak mampu memenuhi segala permintaan rakyat tetapi dgn kehadiran kita sedikit sebanyak memberi harapan kpd mereka.
  ada sesetengah wakil rakyat hanya nampak semasa pilihanraya saja.
  most of all, kepimpinan tertinggi, kalau busuk kepala maka busuklah badan serta ekor2nya.umno perlu menukar cara mereka bekerja,kempen dan direct contact/approach dgn public.rakyat sudah berubah dan lebih cerdik serta celik.umno juga perlu sensitif terhadap bangsa lain dan mengharap mereka juga begitu.zaman sudah berubah.banyak pendekatan yang kita boleh gunakan selain menghunus keris sepanjang masa.
  sama2lah kita berdoa agar umno akan bangkit kembali.

  ReplyDelete
 41. harus diingat, sebarang kesalahan orang bawah adalah juga kesalahan orang atas dan sebarang kesalahan orang atas adalah tak semestinya kesalahan orang bawah.

  rakyat tak pangkah umno/bn sbb paklah.
  ahli tak pangkah umno/bn sbb paklah.
  ahli sabotaj umno/bn sbb paklah.

  dan skrg dia nak salahkan ahli plak dah.
  dia akan terkena lagi sekali dalam mesyuarat agong nanti sepertimana pru-12.

  tak sedar2 diri lagi paklah ini.
  saya mohon kepada brader khir utk sedarkan dia

  ReplyDelete
 42. Assalamualaikum Dato

  Saya merasa senang dan selesa bila membaca setiap kupasan oleh Dato. Jika pendekatan ini yang diambil oleh setiap pemimpin UMNO, saya yakin mala petaka yang dihadapi sekarang dapat dielakkan. Namun, melalui media massa, diperhatikan sindrom penafian ini masih utuh dikalangan pimpinan atas UMNO. Walau ada sekerat dua yang menyuarakan hasrat untuk berubah tetapi masih belum nampak sebarang tindakan yang menyakinkan.

  Pokok pangkalnya, rakyat tidak yakin dengan Pak Lah. Pimpinan UMNO acap kali merayu supaya Pak Lah diberi ruang dan peluang untuk melaksanakan reformasi. Namun, rakyat sudah muak dengan Pak Lah. Maklumkanlah pada Pak Lah supaya dia dapat berundur segera dan digantikan dengan pimpinan baru. Pak Lah telah terbukti gagal dalam segala serbi.

  ReplyDelete
 43. Assalamu3alaykum wbt,

  Dr. Khir,

  Sekiranya Dr. seorang 'Jurujual',maka saya sudah hampir membeli produk yang Dr. tawarkan.

  Teruskan usaha!
  Tingkatkan KEIKHLASAN!
  InsyaAllah.Pastikan berjaya!

  Untuk AGAMA,BANGSA DAN NEGARA.

  TAKBIR!

  Wasalam.

  ReplyDelete
 44. Dato seri Dr Mohamad Khir Toyo saye graduan fresh grad,saye nak tanye nape skang ni susah sangat dapat keja?Nak kene pangil inteview pun susah da inteview pun x dpt sbb BI tak cukup power.Kat Jobstreet/JobsDB/Monster kebnyakanya letak mahu bahasa mandarin.Isi SPA langsung x kene panggil.Ramai juga kawan2 saye yang blum dapat keje la nih.Saye harap ade langkah dari kerajaan untuk mengatasi masala pengangguran nu.Dan harap juge didlm UMNO BN x de gado2,risau juge lagi tak stabil politik/ekonomi lagi payah nak dapat keje.

  ReplyDelete
 45. A.kum Datuk Seri,

  1. Kepada semua bloggers, saya minta boleh tak bila kita nak bercakap dengan tuan punya blog..kenali dulu siapa tuannya?

  2. Jika kita tahu tuan blog ini adalah seorang 'Datuk atau Datuk Seri', maka panggillah Datuk sekurang2nya. Jangan pakai hentam 'hang' atau 'kau' saja. Belajarlah menghormati orang lain supaya orang lain juga boleh menghormati diri kita.

  3. Jika ada blogger yang 'no manners' seperti itu, macam mana pula anda semua boleh selalu menuduh Datuk Khir ini yang sombong, berlagak dan bongkak. So, siapa sebenarnya yang bongkak disini?

  4. Anyway kepada Datuk Khir, saya harap untuk topik-topik yang akan datang kalau boleh Datuk tulis jangan panjang sangat hingga mempunyai banyak tajuk atau pecahannya. Biar pendek-pendek tetapi jelas untuk difahami. Maka dengan itu lebih senang kepada pembaca-pembaca untuk memahaminya dan membuat apa-apa kritikan dan cadangan yang berkaitan.

  Tq Datuk.

  http://www.penyokong-kj.blogspot.com

  ReplyDelete
 46. Salam YB Dato' Seri,

  Kesilapan Pak Lah semasa kempem PRU12 diulangi semula. Serangan peribadi yang di buat pada DSAI secara terbuka melalui arus perdana, kali ini di buat pula terhadap Tun M, dan yang lain-lainnya. Ini cuma akan membuatkan rakyat bertambah marah dan meluat dgn Pak Lah. Tun M sekarang adalah rakyat biasa dan beliau berhak mnyuarakan pandangan dan kritikan, tetapi Pak Lah adalan pemimpin, mana boleh keluarkan kenyataan seperti itu untuk membela jawatannya sendiri.
  Pak Lah mengatakan rakyat memberi mandat padanya, harus di ingat pada kertas undi, hanya ada lambang 'dacing' BN dan nama calon untuk kawasan masing2, bukannya nama PAK LAH dalam semua kertas undi, jadi rakyat memberi mandat untuk BN, bukannya untuk PAK LAH.
  Pak Lah juga menyatakan ada unsur sabotaj, tapi rakyat yang pergi mengundi, bukannya orang yang sabotaj ini yang tolong undi.
  Kenyataan-kenyataannya sudah semakin kurang diyakini. Harap di fahami kehendak rakyat. Yang kami takut, M'sia akan jatuh terus ke tangan 'Pakatan Rakyat' dalam 5 tahun lagi. Kerana BN pernah kalah da Sabah & T'ganu sebelum ini, tidak mustahil untuk itu berlaku lagi, jika kehendak rakyat buat2 tidak difahami. Kalau anda semua sedar, dulu zaman Tun M, hanya parti pembangkang dan penyokongnya yang suruh Tun berhenti bukannya rakyat, tapi sekarang di sebaliknya, rakyat biasa dan ahli BN sendiri yang meminta Pak Lah berhenti, tapi pihak 'Pakatan Rakyat' tidak bersuara kerana mereka lebih suka, supaya senang nak rampas satu M'sia lima tahun lagi.Sekian.

  ReplyDelete
 47. Salam..

  Buat masa ini, saya hanya ingin menyentuh mengenai Soal Hati..

  Hati, apabila dah sakit, memang sukar ada penawarnya...tiada ubat untuk mengurangkan kesakitan hati...cuma yang pastinya, orang yang membuatkan kita sakit hati ini, apabila ingin memperbetulkan keadaan, biarlah jujur dan ikhlas, insyaAllah...akan reda marah mereka.

  YB Dato dan BN, dalam memengangi hati rakyat biarlah ikhlas dan jujur. Jangan sekadar tulisan - tulisan yang tersebar luas di media massa. biarlah ia terlebas luas juga di ruang IT.

  Perkara - perkara yang membuatkan saya sakit hati dan masih belum ada penawar...

  Pertama, yang paling baru, filem Fitna. saya sangat sakit hati apabila melihat Pemuda UMNO/BN membuat bantahan dan beberapa hari kemudian diikuti Pemuda PAS. Persoalan yang bermain di fikiran saya, dalam isu - isu Islam di peringkat global, kita masih lagi tidak bersatu padu. kenapa kita tidak berada di satu tempat,PAS & UMNO membantah mengenai FITNA ini. Kenapa tidak ada usaha bersama dalam memboikot barangan keluaran Dutch? Kenapa, atas nama Islam kita masih lagi tidak bersatu?

  jawapan yang ada pada saya sekarang ialah, Saya benci melihat PAS & UMNO.

  Kedua,
  Y.A.B PM kita telah pun melancarkan konsep Islam Hadhari, tetapi malangnya, tidak di praktikan oleh kebanyakan pemimpin UMNO itu sendiri. Kempen, penerangan dan sebagainya itu menerapkan Islam Hadhari dilakukan kepada rakyat, tetapi malangnya (sekali lagi), tidak pula diterapkan kepada pemimpin/wakil rakyat itu sendiri.
  Maka terguris hati saya, saya diserapkan dengan Islam Hadhari, tetapi tidak kepada pemimpin.


  Alangkah gembiranya saya kalau dapat melihat PAS & UMNO bersatu dalam memperjuangkan Islam.

  walaupun PAS & UMNO mempunyai ideologi yang berbeza, tetapi teras perjuangan adalah sama...

  saya harapkan, berkecualilah dalam isu Global Islam..berkerjasamalah antara kita. Sekian

  ReplyDelete
 48. saya terpanggil utk menyatakan apa yang terbuku dihati.

  kerap saya tgk orang kenamaan dok lalu jalan2 yang jam dengan selesa sebab hampa ada pengiring yang selalu dok suruh kami ni ketepi utk bagi laluan kat hampa. sebab tu hampa taktau camna rasa seksa pagi2 nak pi gheja dengan jalan jam. bukan ka kami pun bayaq cukai jalan sama macam hampa bayaq..

  bayaq tol utk naik hway. hway dibuat utk keselesaan pengguna (kata sammy belu la).. tapi hagham tak selesa. jam sini sana, selesa hapa lagu tu. jalan dok belubang la.. jalan beralun. lagu mana tu...

  cuba kita suruh kenamaan pun jalan guna metod yang macam kami dok wat. toksah dok pakai pengiring segala. kalo mesyuarat pukui 8, hampa keluaq la awai macam kami dok buat ni. kami keluaq pi gheja pukul 630 pagi tau dak.. hampa sedap2 dok pin pin bagi laluan.. sampai traffic light pun tak leh tunggu ka? kena bagi jugak laluan kat hampa.. amboi.. bukan ka paklah kata hampa tu hamba kami suma.. awat yang kami dok tgk hampa macam raja plak?

  bila hampa hidup macam kami, baru hampa leh menyelami hati kami. baru la hampa paham keperitan kami.

  ni cadangan cheq, dari dok bagi anugerah penyapu apa bala tu, baik buat lagu ni...

  kalo seseorang menteri, ADUN or apa2 la yang seangkatan (kuli rakyat) tak buat gheja yang sepatutnya, potong gaji depa biaq tinggai separuh. selagi tak capai target, selagi tu hidup la ngan gaji separuh tu. baru suma nak wat gheja kot. prestasi kena jaga. jgn dok lena macam paklah. lagu mana negara nak maju.

  kakitangan kerajaan tu, wat la benchmark utk prestasi. kalo tak capai, sendiri mau ingat la. ni dak, kalo gheja gomen, senang banyak. rileks giler. tak kalut.. kami sebagai pengguna/client ni dok melangut tunggu macam orang bodo. camna nak produktif. nak renew lesen pun makan jam. gila ka apa. kaunter punyala panjang, bukak 3 4 kaunter ja. awat? tak cukup pekerja ka? yang dok tgk kerani dok gelak kukik kukik. apa da...

  kalo pi hospital pun macam tu. cuba hang pi hospital sebagai orang biasa. hang demam pi hospital kerajaan.. baru hang tau apa azab dia. ni dak, hampa kaya, sakit leh pi swasta ja.. dapat layanan macam raja. sebab tu hampa taktau apa yang kami rasa...

  come on la... zaman nabi dulu pun khalifah turun padang.. tgh2 malam p jalan tgk kawasan.. bukan macam hampa2 la ni.. kalo tgk kawasan, bukan main ajak pemberita.. nak tunjuk la konon buat gheja, walhal hampeh.. keikhlasan tu takdak...

  cheq ni bukan orang pembangkakng. cheq orang kerajaan gak. tapi cheq jauh hati sungguh dengan kerajaan la ni.. teruk sungguh.. yang kaya makin kaya, yang miskin makin sakit. hang buat la sesuatu...

  ReplyDelete
 49. Askum Dato,

  Sebenarnya apabila ditanya, apakah ukuran kebahagian rakyat, tidak ada satu jawapan yang tetap. A yes answer here can be a no answer somewhere else. Dengan erti kata lain, keperluan dan keinginan setiap kawasan adalah berbeza. Dan hati rakyat di dalam sesuatu kawasan itu juga berbeza. Sebagai seseorang yang bukan politician tetapi memahami statistic, saya mencadangkan Dato' employ mean-variance approach sebagai cara untuk mengukur hati rakyat. Psikologi manusia adalah bersikap kualitative dan menjalani satu metamorphosis mengikut peredaran masa. Konsep quantitative, mengikut dogma Taylorism mungkin tidak dapat mengukur sudut kemanusian dan kerohanian manusia.

  Di sebalik kaedah ilmu di atas, terdapat kaedah lebih mudah - wakil rakyat yang datang dari pilihan grass-root atau pun sentiasa bersama rakyat. Wakil rakyat ini tidak memerlukan statistik untuk mengukur kebahagian rakyat. Lawatan rumah ke rumah, temu ramah sosial, dan turut bersama mengerjakan aktiviti-aktiviti sosial boleh memberikan gambaran mengenai suara hati dan kebahagian rakyat. Cuma, menjadi persoalan - keikhlasan hati wakil rakyat di dalam memberikan maklumat sebenar mungkin menyebabkan pucuk pimpinan tidak mendapat gambaran sebenar mengenai isu rakyat di bawah ni... Isu ikhlas is another issue..and a difficult issue to approach.


  Akhir kata, saya berpendapat pucuk pimpinan tidak boleh memimpin berdasarkan kepada style "conducting an orchestra" sahaja. Different approach is applied to different people at different areas dan bukan ambil sama rata.

  ReplyDelete
 50. Salam Dr,

  Ahlamdullilah Dr dah nampak banyak kepincangan dalam kerajaan namun begitu masih banyak lagi yang perlu Dr alami sendiri...daripada perkhidmatan jabatan kerajaan hinggalah kepada isu-isu sosial, masa akan menentukan bila mana Dr akan berasa amat kecewa bila berurusan dengan pemerintah...rasa cam tak nak dah undi BN. Mungkin isunya kecil bagi org besar cam Dr. tapi bagi rakyat cam kami ianya adalah besar....

  Lagi satu jentera kerajaan paling pantang kalau kita syorkan perubahan utk kebaikan, mereka lebih suka pamerkan benda2 yang baik2 aje dan problem tolak tepi...

  tima kasih

  ReplyDelete
 51. Komen (sebenarnya cerita benar) ini mungkin kurang tepat dengan tajuk. Tapi eloklah direnungkan.

  ..Hunjung minggu lepas saya balik kampung di Melaka. Ahli keluarga di Melaka ini memang dari dulu fanatik dan penyokong kuat UMNO. Kebanyakan mereka samada masih atau bekas orang kuat UMNO cawangan dan ada yang masih menjawat jawatan dalam UMNO cawangan dan Bahagian.

  Bila saya tanya keadaan PRU 12 lepas dikampung, dengan senang hati dijawabnya tahun ini mereka berpakat tukar angin undi BULAN. Sebab utama bertukar angin ialah reputasi kepimpinan tertinggi UMNO sekarang dan wakil yang ditempatkan oleh BN dikawasan tersebut. BN masih menang tapi majoriti berkurangan.

  Saya jangkakan sekiranya keadaan kepimpinan BN/UMNO (yang sentiasa berdrama) sekarang berlanjutan, dan dengan pengaruh dikalangan yang sememangnya berpengaruh dikampung saya tersebut, PAS akan mempunyai peluang cerah di PRU13 (untuk kwsn kampung saya tersebut).

  Jelas mereka yang dikampung (dia orang belum betul2 terdedah dengan alam siber), kepimpinan sekarang hanyalah mengambil berat tentang menepis tuduhan yang dilemparkan dan menekankan banyak masa kearah kekukuhan kedudukan sendiri tanpa memberi penekanan kearah menjaga kepentingan rakyat umum. Malah PM sendiri banyak kali membuat kenyataan hanya dalam soal menjaga kedudukan sendiri dan keluarganya.

  Bila ditanya tentang krisis sekarang, mereka agak terkilan kenapa tiada usaha untuk membuat pembetulan dalam parti tetapi lebih jelas adalah kisah perebutan kuasa dikalangan pemimpin UMNO dan sikap menuduh orang lain yang bersalah. Kata kakak ipar saya, cara pemimpin UMNO menjawab sama macam budak sekolah rendah. Bila dapat nombor corot dan disoal oleh ibubapa kenapa demikian, maka dengan bersahaja dijawab oleh sianak, masih ramai kawannya yang lebih corot malah abang pun corot jugak dulu. Begitulah teknik pemimpin tertinggi UMNO dan para awak-awaknya sekaramg, mencari contoh buruk orang lepas atau orang lain untuk menutup keburukan sendiri.

  Begitulah pendapat mereka. Saya heran sebab dalam 2004, orang PAS dianggap mereka sebagai durjana. ADANYA.

  ReplyDelete
 52. salam,Dr Khir

  saya sebagai seorang remaja yang amat naif mengenai politik ini tapi dari kaca mata sebagai seorang remaja pembangunan material tidaklah cukup untuk membuatkan rakyat terus memilih BN,tapi pembangunan spritual dan didokong dengan pembangunan berterusan.
  Kalau setakat bangun sana sini hancur setinggan tukar rumah batu macam hutan batu tapi kadar kemiskinan bandar jadi masalah timbul buat apa????masalah alam sekitar yang terpaksa digadai kerna nama negara nk maju dan kata selangor maju 2005 tapi maju dari segi apa ah????
  Dr ukur maju itu guna parameter apa aH???
  teringat waktu sekolah dulu-dulu waktu saya di tingkatan 5 pada tahun 2005 pengetua sampaikan amanat MB waktu itu kata selangor maju 2005 tapi sekolah aku waktu ada makmal komputer tapi pernah guna pun jadi projek gajah putih!!!!maju ka????
  pastu orang indon kat Balakong diberi rumah tapi Bangsa malaysia sendiri terpaksa merempat,nie sayangkan orang asing lebih dari Bangsa Malaysia sendiri!!!!!!!!!


  Cuba lihatlah dikawasan saya sendiri Taman Impian Ehsan Balakong waktu PRU12 orang BN sesedap rasa bangun Pondok tanpa peduli perasaan saya sebagai penduduk disana. Kawasan pemainan dan kawasan hijau jadi hak mereka???adilkah ini?????


  kalau setakat bawa muasabah diri tapi tak betulkan kesilapan lalu tiada gunanya Dr Khir...ingat kami ini remaja yang akan menjadi pelapis akan datang.
  wasalam

  ReplyDelete
 53. Salam DS,

  Saya terpanggil untuk memberi pandangan tenteng apa yang telah dibangkitkan oleh Pak Lah yang menunding jari nya kepada beberapa pihak yang kononnya menjadi punca kekalahan BN.

  1. Kononnya ada pihak yg mengSABOTAGE UMNO.. memang betul yang menSABOTAGE UMNO adalah ahli-ahlinya sendiri yang meluat tengok karenah pemimpin yg besar kepala,angkuh dan sememangnya tidak mengikut kehendak ahli. Contohnya bagaimana Ahli Majlis Tertinggi boleh menolak seorang calon yang dipersetujui oleh ahli-ahli BAHAGIAN untuk mewakili mereka dan memberikan kepada orang yang ahli jelas tidak mahukan.Contoh terbaik P SHAH ALAM. Memang senang cakap supaya ahli hendaklah faham kehendak MT tp lupakah mereka bahawa MT yang sepatutnya ikut cakap ahli kerana ahli lah yg memilih mereka.

  2. Kononnya komen TDM penyebab BN kalah.. saya paling menyokong komen TDM kerana jika ahli biasa yg bersuara memang tak akan dapat sampai ke MT tp jika kami suarakan melalui TDM baru nak buka mata.Tidakkah MT sedar komen TDM sememangnya sebahagian dari komen kami?? CUba bayangkan saya hantar surat kepada MT menyuarakan kegelisahan dan ketakutan saya terhadap pimpinan parti,adakah MT akan baca atau adakah surat itu akan sampai ke semua MT.. jadi jadikan lah komen TDM itu sebagai pemangkin untuk mendapatkan idea atau iktizam untuk memperbaiki parti.

  Sebenarnya DS kami dibawah ini yang merasa kesusahan yang melalui keperitan hidup kerana gaji kami kecil,kami cuma harapkan yang terbaik untuk parti dan berusaha menyokong parti,tetapi jika parti itu sendiri menjadi tidak relevan lagi untuk menyuarakan pandangan kami maka tidak langsung menjadi tidak relevan kepada kami. Jadi sebenarnya kami bukan sabotage parti kerana kami sayangkan parti cuma kami sabotage pemimpin teratas parti kerana kami tidak lagi percaya akan kepimpinannya.

  Dan kepada DS jujur lah dengan perjuangan anda kerana silap langkah mungkin DS mangsa seterusnya untuk kami sabotage.

  wassalam.

  ReplyDelete
 54. YB Dato'

  Saya rasa terpanggil untuk menulis sesuatu di ruangan ini untuk kita kongsi bersama mengenai rintihan orang Melayu khususnya terhadap UMNO. Saya yakin majoriti orang Melayu masih yakin dengan dasar-dasar perjuangan UMNO terutamanya yang melibatkan pembangunan insani umat Melayu dan pembangunan material untuk kemakmuran kita bersama. Parti-parti pembangkang tidak kuat, mereka tidak didukungi oleh golongan pemimpin yang berkelibar seperti UMNO. Malangnya perjuangan UMNO telah jauh tersasar dari apa yang diharapkan oleh orang-orang Melayu. Hari ini pemimpin-pemimpin UMNO yang diletakkan sebagai pemimpin oleh undi rakyat ramai telah menjadi tuan yang bongkak kepada orang yang menaikkan mereka. Mereka tidak lagi berjuang untuk kepentingan rakyat tapi lebih tertumpu untuk perut sendiri dan keluarga terapat. Rakyat terbanyak hanya diberi harapan, tapi hari ini mereka faham yang semua harapan ini bukan untuk mereka. Cuba Dato' fikirkan betapa susahnya seorang pelajar dari kampung untuk ke Menara Gading. Dahlah dari segi prasarana mereka kekurangi serba serbi, jauh berbeza dari apa yg didapati dibandar, kos pengajian di Menara Gading pula kena meminjam. Hutang bertahun-tahun untuk membayar balik pinjaman. Itu pun kalau dapat kerja. Ramai yang tidak dapat kerja yang setimpal dengan kelulusan di sektor swasta kerana tidak fasih berbahasa Mandarin. Bagi orang Melayu, makna kemajuan ialah mereka hilang biasiswa seperti apa yang didapati oleh orang-orang terdahulu dari mereka. Ini sangat jauh berbeza dari sistem pelajaran di negara maju, UK sebagai contoh. Kesimpulannya, bagi orang Melayu kemajuan yang dipolopori UMNO, membawa erti yang tidak seberapa. Kemajuan membuatkan mereka hilang semua, mereka takut satu hari nanti Melayu akan hilang Negara kerana kerakusan pemimpin-pemimpin UMNO mengejar kemajuan tanpa memikir apa yang akan terjadi kepada golongan Melayu yang mengundi mereka. Mereka hanya diberi harapan yang tak mungkin digapai. Tidak ada usaha yang bersungguh-sungguh untuk memakmurkan rakyat jelata, hanya momokan untuk kepentingan UMNO dan balaci-balacinya sahaja.

  ReplyDelete
 55. Dato',

  1. Alhamdulillah, Dato' merasai apa sebab rakyat bangkit amarah dlm PRU12 yg lalu. Dato' sendiri sekarang ini sudah tahu apa yg rakyat rasa. Susah kami bayar tol, susah kami harga barang naik, susah kami terbeban dengan petrol akhirnya buka mata. Harapnya Menteri2 berkaitan dpt buka mata. Lihat kami marhaen ini terlebih dulu.

  Dato', ini isu yang lain. Mohon jasa baik dato' lawan pertanian moden untuk penternakan babi di Sepang Rm100juta itu. Kami rakyat sepang rasa kecewa! Saya tentang projek ini di Selangor. Tak pernah ke kita belajar sejarah. Kes Virus Nipah dahulu sudah cukup Tuhan beri amaran kepada kita. Malah Singapore yg bukan Islamic State tu pun tau babi ni byk buruknya. Sebab itu mereka tiada ladang babi. Semua ladang babi sponsored buat di Malaysia. Tolonglah!

  bluehikari.com/nikki

  ReplyDelete
 56. Wah... byk gila org komen panjang2. Apa kejadahnya wei. Haahhaha... lawak2.

  Sorry dato, aku rasa kau macam berlakon je dalam menulis, tak ikhlas. Aku pun tak tau kenapa? Aku rasa la... maaf kalau jangkaan aku silap.

  ReplyDelete
 57. Salam Dr Khir

  I wish that you can bring up the fuel issue to the federal govt. Recently, they proposed to increase from RON92 and RON97 to RON95 and RON99.

  In my opinion, introducing RON95 will be most welcomed, while the RON97 should stay, and I don't see any point of introducing RON99. RON99 will only benefit "luxurious cars and SUVs", but some of those models can also use RON95 or RON97. Besides, since these rich people can afford to buy such expensive cars, I see very little point to subsidise RON99 if they were to ever introduce it. My opinion is also shared by most motorists.

  That said, I wish that you can push the federal govt to keep the RON97, introduce RON95 and just leave it to the oil & gas company if they want to introduce RON99 or not, just like what Shell is doing with V-power (which is RON97 btw). If you wish to know more, you can visit this website:
  http://paultan.org/archives/2008/04/07/government-proposes-subsidised-ron95-and-unsubsidised-ron99/

  ReplyDelete
 58. Menarik sungguh idea dato' sri.. Tapi bersediakah dato' sri untuk menghadapi tentangan dari pihak yang tidak mahukan perubahan dan ingin kan kepentingan peribadi..
  Diharap keberanian dato' sri bukan setakat di dalam blog sahaja kerana UMNO gagal bukan kerana pensabotaj sahaja tetapi banyak perkara-perkara yang mungkin tak mampu dihuraikan ...
  Dan tahniah kerana menjadi blogger yang sudi menerima komen dari orang biasa...
  Zool
  http://www.ligakampung.com/blog

  ReplyDelete
 59. Salam DSKT,

  Pembangunan diakui penting dalam proses menuju kemajuan, cuma isu yang timbul ialah sejauh mana hasil pembangunan itu dapat membantu keseluruhan rakyat. Rakyat secara ringkasnya terbahagi kepada 3 kelompok, Golongan Kaya, Golongan Serdahana & Golongan Rendah. Pembahagian ini dibuat berdasarkan sumber pendapatan mereka. Berdasarkan keputusan PRU12, kemungkinan kemerosotan sokongan kepada BN di kawasan bandar adalah disebabkan hilangnya sokongan dari golongan serdahana & rendah kerana mereka merupakan golongan majoriti penduduk.

  Kenaikan tol, minyak dan harga barang keperluan memberi tekanan yang tinggi kepada mereka berbanding golongan kaya. Setiap sen amat berharga. Kegagalan kerajaan untuk memberi perhatian terhadap luahan rakyat biasa menjadi punca utama kehilangan sokongan.

  Pemimpin sepatutnya perlu sentiasa berada berhampiran rakyat supaya mudah didekati dan senang dibawa berbincang. Tidak timbul soal sabotaj tetapi sebaliknya wujud kebencian rakyat terhadap kepimpinan kerajaan yang secara
  terang-terangan mengaut kekayaan melalui kuasa yang ada.

  Rakyat sudah mula berani. BN hendaklah bersaing secara sihat. PR juga tidak harus rasa selesa dengan kemenangan ini. Sebelum PRU13, macam-macam boleh terjadi. Kuasa di tangan rakyat. Rakyat semakin bijak. Inilah hasil pembangunan dan kemajuan yang dikejar oeh kerajaan sebelum ini.

  DSKT ambillah masa yang ada ini untuk mencari anjakan paradigma bagi memenangi semula hati rakyat. Ubah sikap, jadilah pemimpin yang berjiwa rakyat dan faham kehendak rakyat.

  ReplyDelete
 60. Dear YB

  Kudos to you. It is nice to see that you are brave enough to create your own blog.

  A great leader makes a great nation(race). And it is a proven fact. And Judging from the current political scene, I am frightened that the Malays would be left behind or becoming refuges in their homeland.

  The Chinese or the Indians have their leaders ( in China and India) to look up upon, but we do not have no one except Pak Lah, who I feel is very incapable to carry out PM tasks. Back then we have Tun Mahathir to look upon, but now we have no one. The Malays can stand proud with other races that we had capable leader like Tun. BUT the situation has changed...

  The survival of a nation rely on its leadership. As of know, we do not have no one.

  It is about the survival of the nation, not an individual. UMNO should be looking into the survival of UMNO, not the survival of Pak Lah or those who obviously not capable to take care of the bumiputeras and selfish.


  Sometime I wonder, what UMNO is really figting for, fighting for Pak Lah or fighting for their own interest or the Malays.

  Ooo...sorry.. I think I know the answer.

  ReplyDelete
 61. Assalamualaikum Dato'Seri,

  "Kita dapat melihat sokongan pengundi muda kepada KeADILan melalui keputusan pilihan raya kecil di Ijok sahaja sebelum PRU12, di mana saya mendapati sokongan mereka ini meningkat berdasarkan kemenangan di saluran 3dan 4 di banyak peti undi,"

  KeADILan amat berterima kasih kepada pengundi muda di Ijok kerana walaupun mereka dibuai dengan kemewahan yang dicurahkan oleh BN, mereka tidak terkesan dengan rasuah sementara tersebut.

  Sokongan tersebut diberikan kerana pengundi muda boleh menilai kemampuan dan kewibawaan Pakatan Rakyat untuk menguruskan hasil mahsul negara pada masa akan datang.

  "Manakala mengenai sokongan pengundi cina kepada KeADILan pula, jika dilihat di kawasan majoriti pengundi cina di Pekan Ijok yang mengandungi 67.3 peratus, undi KeADILan telah bertambah sebanyak 278 undi berbanding 306 undi yang lalu,".

  Hasil Ijok merupakan satu petanda yang menakutkan BN khususnya MCA dan Gerakan sehingga Perdana Menteri, Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri menegur kedua-dua parti tersebut akibat kelalaian mereka.

  Apakah ini juga tidak dapat dilihat oleh Dato'Seri untuk menghadapi PRU12.

  Saya petik sedikit dari ceramah Dato' Seri Anwar "Katanya, apakah pimpinan BN tidak malu untuk mengakui kemenangan kerana mengamalkan rasuah paling besar sehingga menjadikan pilihan raya kecil itu sebagai pilihan raya paling kotor di Malaysia. Menurut beliau, masyarakat Cina pun tahu tentang kewujudan pengundi hantu hanya Pemuda Umno saja yang tidak tahu kerana mereka rela menjadi `balaci' pimpinan BN.

  Comeback to PRU12, Dato'Seri,
  Kenyataan Perdana Menteri merangkap Presiden Umno, Abdullah Ahmad Badawi, hendak dipercayai dan media massa melaporkannya dengan tepat maka punca prestasi buruk parti itu dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu adalah sabotaj...perbuatan khianat dan curang.

  Sejenak kita dgn cerita curang ni Dato',

  Juliana : "Abang Mie... Jom la datang rumah... saya rindu
  la.. lagipun suami saya pergi oversea tadi.."

  Helmi : "baiklah malam esok abang pergi tau... nanti pandai la abang tipu isteri abang tu.."

  Juliana : "Oh ya.. sebelum datang esok.. abang cukur misai kasi licin dulu ye.. abang tahukan saya suka lelaki yg
  baby-face."

  Helmi : "Alamak... yang ni susah sikit.. isteri abang suka abang simpan misai ni nanti dia marah plak"

  Juliana : "Alaaa... abang ni nak jumpa saya ke tak nie?"

  Helmi : "oklah.. oklah.. Ana punya pasal.. apa saja abang
  sanggup"

  Keesokan paginya, semasa Helmi hendak keluar untuk ke pejabat dia telah memesan kepada isterinya yang dia pulang lewat malam
  ini kerana ada mesyuarat penting... dan di pejabatnya.. Helmi telah mencukur misainya sampai licin..

  Jam 4 pagi ketika Helmi balik ke rumahnya...isterinya sudah tidur...
  Dengan perlahan Helmi salin baju dan naik ke tempat tidur...tiba- tiba isterinya tersedar lalu meraba-raba wajah Helmi yang licin itu dalam kegelapan... dan berkata... "Kenapa kau tak balik lagi Jalal...kejap lagi suami akak balik...!!"


  ishk..ishk..

  Moral dari cerita ni, saya sambung di hari lain, ya Dato'.
  Wasalam.

  ReplyDelete
 62. Assalamualaikum DSKT, berita yang langsung tidak mengejutkan saya.Khairy paling layak isi jawatan Ketua Pemuda Umno, kata Jamlus

  Dipetik dari MSTAR.com
  08-04-2008 02:41:39 PM

  SEREMBAN: Ketua Pemuda Umno Negeri Sembilan Datuk Jamlus Aziz berkata calon yang paling layak untuk mengisi jawatan Ketua Pemuda Umno yang akan dikosongkan oleh Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein ialah Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

  Beliau berkata ini sudah semestinya kerana mengikut proses haraki parti, Khairy adalah orang nombor dua selepas Hishammuddin dan apabila Hishammuddin mengumumkan keputusan tidak mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti Disember depan maka calon paling layak mengisi kekosongan itu ialah Khairy.

  "Kita akan rugi jika kita tidak memilih Khairy sebagai Ketua Pemuda Umno kerana kita telah gilap beliau untuk memimpin Pemuda Umno selama ini. Selain taat setianya kepada parti, Khairy diakui mempunyai kebolehan dan berkemampuan.

  "Ini terbukti kerana beliau banyak membantu Hishammuddin dan aktif dalam Pemuda Umno serta pengorbanannya, terutama pada tiga pilihan raya kecil tahun lepas di mana Barisan Nasional (BN) mencapai kemenangan yang begitu menyerlah sekali," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

  Khairy yang juga anggota Parlimen Rembau adalah Ketua Pemuda Umno Bahagian Rembau. Jamlus berkata walaupun terpaksa menerima banyak kritikan daripada pelbagai pihak namun Khairy diakui mempunyai pengalaman luas sebagai pemimpin.

  "Saya akan meminta Khairy supaya menawarkan diri untuk bertanding jawatan itu. Saya juga akan meminta Pemuda Umno negeri lain supaya memberikan sokongan kepada Khairy," katanya.

  Jumaat lepas, Khairy berkata beliau menyerahkan kepada anggota akar umbi untuk menentukan sama ada beliau bertanding jawatan ketua pergerakan itu.

  Setakat ini dua orang yang telah pun mengesahkan secara terbuka kesediaan bertanding merebut kerusi itu ialah Exco Pemuda Umno Datuk Mukhriz Mahathir dan anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo. BERNAMA

  Saya tak faham, kenapa Ketua Pemuda Umno Negeri Sembilan Datuk Jamlus Aziz masih tak sedar-sedar diri. Semua ahli menolak KJ kecuali pemuda UMNO Rembau je yang sokong KJ. Sokongan ni sememangnya ada muslihat. andaikata KJ menangla kononnya, dah tentu Jamlus Aziz boleh jadi orang kuat KJ. Politiklah katakan.

  ReplyDelete
 63. SinarOnLine: Ahli sabotaj parti dikena tindakan disiplin: Muhyiddin
  SUBANG – Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, UMNO akan mengambil tindakan disiplin kepada ahli UMNO yang didapati mensabotaj parti sehingga menyebabkan prestasi buruk Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum, 8 Mac lepas...

  Kalau macam ni separuh dari ahli UMNO akan dibuang keahlian kerana tidak mengundi calon BN bermakna mengSABOTAJkan parti... bercakap tu biarlah berfikir dulu kalau setakat kononnya Pengurus Kempen songlap duit kempen itu bukan sabotaj itu mencuri.. Yang sabotaj tu ahli yang tak mengundi dan ahli yang memangkah parti lawan.. sila lah ambil tindakan.. tak begitu DSDK...!!

  ReplyDelete
 64. Well done DS, diatas paradigmshift yg dibuat oleh DS atau 'hijrah' yang dipanggil dalam islam.

  Saya sebenarnya berniat nak menghantar komen dari day one ur blog published. Tapi tak berkesempatan.

  Sincerely, DS how do you feel?.. setelah mendekati kami dengan cara begini.. and how do u feel from top to the ground?.. its hard to swallowed.. hanya kekuatan dan kerendahan hati kepada allah swt dapat memberi hidayah utk terus melalui hari-hari berikutnya. Frankly speaking, i admire ur strength to move on.. this is what the rest (leaders) should learn..

  Back to the topic.. DS, sudah tiba masanya untuk generasi muda diberi peluang untuk bersuara dan memberi pandangan.

  Isu kepimpinan, tunding menunding, jawab menjawab di selesaikan dengan cara yang baik.. media massa bukanlah platform untuk menegakkan siapa yang benar.

  Sekiranya perbalahan antara mantan PM dan PM diselesaikan dengan cara bermusyawarah dari awal, orang melayu tidaklah menjadi kelompok-kelompok kecil seperti hari ini. Kita tidak akan dijajah oleh pembangkang. Kerana masalah pucuk pimpinan, rakyat menjadi mangsa.

  Pandangan peribadi saya sebagai generasi muda yang memperjuangkan bangsa, Pak Lah tidak sepatutnya mengenepikan Tun dalam apa juga keputusan yang membabitkan kesinambungan perjuangan atau usaha Tun apabila mendapat kuasa sebagai PM. Ini adalah contoh tidak baik kepada kami, dan juga orang melayu. Umpama tiada adab.

  Dan 'pengampu-pengampu' besar disekeliling Pak Lah patut merasa sedar diri! Perjuangan kerajaan, perjuangan UMNO adalah untuk rakyat bukan untuk menjaga periuk nasi dan jawatan masing-masing.

  Itu di peringkat atasan, di peringkat negeri semasa DS menjadi MB senarionya juga hampir sama...

  Kritikan Tun bukan untuk menjahanamkan orang melayu tetapi sebagai teguran untuk memperbaiki menjadi lebih baik lagi.. kita sepatutnya mengambil kritikan itu dengan hati yang terbuka, bukan dengan memendam rasa dan meluahkan kembali di media massa.

  DS, hati luka orang melayu akan terubat sekiranya kedua-dua pemimpin yang disanjungi dan dihormati bersepakat dan bersependapat. Jangan letakkan ego kerana kuasa sebagai jalan penyelesaian. Merendah diri dan bermaafan adalah amalan yang menyentuh kalbu orang kita. Islamlah landasannya.

  Saya berharap DS bantulah dengan cara apa sekalipun utk menyatukan kedua pemimpin dan orang melayu.

  Wasalam.

  Puteh Cahaya

  ReplyDelete
 65. kang khir,aku memang sangat menghargai jasa-jasa kang membawa kemajuan yang pesat di negeri Selangor sehingga boleh digelar negeri maju dan makmor.Memang tidak dapat dinafikan antara buah tangan kang kepada kami penduduk kampung dari parit satu sungai sireh hingga lah ke sungai panjang ialah Jalan Bendang Termahal dari parit empat ke sungai panjang.Tidak lupa juga rumah kebajikan disebelah masjid tali air dua.

  ReplyDelete
 66. Assalamualakum..
  DS..
  Tolong perjelaskan tentang project peliharan babi diSepang..
  Ianya satu yang memalukan orang Islam diMalaysia. Bela lah dikawasan yang dimenangi oleh DAP..Contoh nya Kuala Lumpur kaa.. Yang sedap makan orang Pakatan Raayat..Yang menderita orang Islam di Sepang..Cuba bayangkan babi babi
  jadi penonton di F1..
  Kita mesti bersuara...supaya Cina
  tahu kekuatan Islam..Harap2 PAS juga bersuara...Tak tau lah kalu masing2 dah dapat habuan...

  Wassalam..

  ReplyDelete
 67. SU-KJ,

  Kita hormat orang yang hormat kita. Tapi kalau this fella wants our respect, from now on, he has to EARN it. No more us Mr Nice Guy 'voluntarily' give him our respect.

  I can call him Datuk, Dato' or Datuk Seri even, but what's the point we give this guy respect if he does not show that he respects us people, and he is really honest at it? I am firm on my decision, he needs to EARN my respect.

  Thank you.

  ReplyDelete
 68. brader su-kj...

  aku tak setuju pendapat ko. sbb ini dunia blog. protokol bukan pirority.

  sbb terlalu protokol jugak lah, pemimpin umno/bn kelihatan sombong, bongkak, ego dan sebagainya dimata rakyat. yg penting point yg nak disampaikan adalah jelas dan mudah difahami.

  apa ada pada pangkat? dunia semata2. bisa ular takkan hilang jika menyusur bawah akar. ambik contoh nik aziz (http://kickdefella.files.wordpress.com/2007/07/tok-guru-nik-aziz-4.jpg , http://img29.picoodle.com/img/img29/9/7/21/unicornx/f_image001m_8ae6129.jpg), beliau disegani & dikagumi pengikut sbb kesederhanaan dan ketidakprotokolan beliau. ini org umno/bn perlu ambik pedoman. malah nik aziz jugalah tembok terbesar utk umno/bn tawan kelantan.

  saya yakin ramai kengkawan bloger setuju ngan saya termasuk gak brader khir

  wassalam
  p/s-'brader' mean 'abang'. brader khir mmg peringkat abg kepada saya

  ReplyDelete
 69. salam toyo pertama perlu terima kiritikan dan aduan rakyat.saya kurang percaya anda akan terima keritikan secara terbuka atau nak tunjuk kuasa politik dan penyalahgunaan kuasa.baru boleh jadi blogers yang tulin.ada menteri pernah kata blogers are liar!anda macamana setujukah?

  ReplyDelete
 70. apa pembangunan yg BN buat pun?
  apa definasi pembangunan BN?
  1) buat banyak jalan bertol?
  -lagi buat orang marah adala..
  2) banyak buat rumah kedai?
  -ini tokey-tokey cina yg buat.. kerajaan luluskan projek ajer.. PR pun boleh lulus projek..
  3) Banyak buat masjid?
  -isi kosong.. orang UMNO pun wallahualam semayang @ tak..
  4) Banyak buat rumah kediaman?
  - lagi sekali.. ini tokey-tokey cina yg buat, nak kaya cepat laa.. fungsi BN hanya luluskan projek ajer.. PR pun boleh lulus projek.
  5) Banyak buat bangunan tinggi?
  -lagi sekali.. ini tokey-tokey cina yg buat.. nak kaya cepat dari hasil jual dan sewa..
  6) Banyak tertubuh kilang?
  -Bisnes philosophy senang aje.. cost saving(manpower, taxes etc).. Businessman hanya ambik opportunity ajer.. kerajaan BN hanya luluskan lesen aje..

  Kalau macam ini definasi pembangunan yg kerajaan BN war-warkan, takdela great sangat.. setakat lulus projek, lulus lesen.. mak saya kat rumah boleh buat..

  Yg penting sejajar dengan pembangunan ialah:-
  1) Rakyat dapat peluang sama rata. Tiada yg ketinggalan.

  Tapi malangnya, pembangunan diselitkan dengan kadar jenayah yg tinggi, mat rempit, kemasukan pendatang asing yg tak terkawal, inflasi (barang naik), corruption, salah guna kuasa, dll..
  Kalau macam ini hasil pembangunan, semua orang akan jadi marah.. Cina, India, Melayu akan marah...

  ReplyDelete
 71. Sebagai penyokong Tun Dr. mahathir, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri yang tidak melatah seperti Menteri Besar lain.

  Sepanjang pertelingkahan antara Tun Mahathir dan Pak Lah, tidak pernah sekali Datuk Seri mengherdik atau menghentak kenyataan Tun.

  Saya percaya jika Datuk Seri menangguk di air yang keruh sepanjang beberapa tahun lalu, parti TV3 tidak akan menyerang Datuk Seri. Pasti juga tempat Mat taib sekarang adalah milik Datuk Seri.

  Saya percaya ramai ahli UMNO yang waras menghargai sikap senyap Datuk Seri ini kerana sebagai ahli MT tentulah tidak wajar mengkritik kepimpinan di luar kerana ada saluran dalaman yang dapat digunakan.

  saya juga difahamkan Datuk Seri antara mereka yang agak vokal dalam mesyuarat MT sungguhpun pandangan Datuk Seri tidak diambil tindakan oleh Pak Lah.

  Saya juga menghargai sikap Datuk Seri tidak menghentam pak lah secara terbula dalam majlis Mykmu baru-baru ini. Ini mencerminkan sikap bertanggungjawab Datuk Seri dan tidak emnjadi seperti orang kecewa.

  ReplyDelete
 72. Dato' Seri (DS),
  Pembangunan sesebuah negara sudah semestinya menjadi tangungjawab kerajaan yang memerintah. Daripada penjelasan DS tentang politik pembangunan yang dibawa oleh BN selama ini menunjukkan tiada kajian dan perancangan yang baik untuk melaksanakan sesuatu pembangunan. Implikasinya rakyat tidak mendapat faedah sebenar dari pembangunan tersebut dan dibebankan dengan masalah-masalah yang timbul dari pembangunan tersebut. Persoalannya, dimanakah perginya agensi/jabatan peringkat negeri atau persekutuan yang bertanggung jawab untuk memberi nasihat kepada pemerintah sebelum sesuatu pembangunan itu dilaksanakan? Kenapa agensi/jabatan berkaitan tidak berfungsi atau dapat berfungsi dengan sebaiknya?
  Contoh yang paling dekat dan berlaku semasa DS menjadi MB ialah kelulusan untuk pembangunan di kawasan Bukit Cherakah dan sekitarnya. Dimanakah perginya fungsi Jabatan Mineral dan Geosains Selangor untuk memberi ulasan berkaitan kecerunan tentang cadangan pembangunan ini? Adakah Jabatan Perancang Bandar & Desa Selangor menyokong permohonan ini? Dimanakah perginya garis panduan pembangunan yang dirangka sebelumnya? DS sendiri ada jawapannya. Terus terang saya katakan agensi/jabatan teknikal di Selangor tidak dapat menjalankan kerja secara professional disebabkan oleh campur tangan politik yang kuat dari pemerintah.
  Sombong dan angkuh kepimpinan BN memang sudah jelas sekarang ini. Kepentingan peribadi lebih utama dari perjuangan prinsip kepartian. Contohnya perebutan jawatan MB di Perlis dan Terengganu. Tidakkah mereka malu dengan MB Kedah yang baru yang menolak untuk dicalonkan MB selepas PAS menang pilihanraya sebab merasakan mungkin ada calon lain yang lebih baik dari beliau untuk menjadi MB. Inilah sikap pemimpin yang kita perlu ketengahkan.
  Banyak komen atau ucapan kepimpinan BN/UMNO sekarang mengelirukan contohnya isu kesetian kepada raja berperlembagaan. Apabila penasihat DAP mengeluarkan kenyataan hendak memulaukan majlis angkat sumpah MB Perak, maka keluarlah kenyataan kepimpinan UMNO yang mengecam beliau yang tidak hormat kepada institusi raja dan dianjurkan perhimpunan dan sebagainya untuk membantah tindakan beliau. Kes yang hampir sama juga berlaku di Terengganu, bezanya sekarang bukan dilakukan oleh DAP tetapi dimulakan oleh UMNO. Kebiadapan yang ditunjukkan masa itu terhadap institusi raja memang tidak dapat diterima, dicemari dengan sepanduk-sepanduk nakal. Dimanakah perginya kepimpinan UMNO yang menghentam penasihat DAP di Perak tadi dalam menghadapi isu yang sama di Terengganu? DAP ada membuat permohonan maaf kepada institusi raja dan menarik balik arahan memboikot.
  Sebagai seorang Islam dan menjadi tanggung jawab saya untuk memaklumkan kepada DS bahawa konsep Islam Hadhari itu adalah bertentangan dengan akidah. Sepatutnya tamadun hendaklah mengikut Islam bukan Islam itu ditamadunkan. DS rujuklah kepada ulamak-ulamak kawasan DS.

  ReplyDelete
 73. Dato' Seri,

  Sebentar tadi saya had lunch dgn seorang calon BN incumbent yang kalah, dia tanya apa sebab org tak sokong paklah, saya tanya balik pada dia, dia tidakpun menjawab. Sebgai professional muda, apa yang menjadi kebimbangan saya sepanjang pemerintahan Pak Lah, saya dan kawan2 tidak lansung berasa secure dan terjamin apabila banyak tindakan2 paklah menunjukkan beliau seorang pemimpin yang lemah.

  Semua tidak nafikan apabila paklah ditemuramah oleh mana2 pemberita, tidak ada lansung nilai2 ilmu, tidak ada wawasan2, hujahan2 yang lemah, terlalu am, berulang2 dan kadang2 beliau 'lost' hilang punca bila mengutarakan pandangannya sedangkan beliau adalah pemimpin no. 1 negara. Tiada lagi cadangan2 bernas dan berani diperingkat antarabangsa. Trlalu jauh beza ilmu serta kebijaksanaan seperti yang ada pada Tun.

  jesteru itu, golongan professional muda juga melihat pimpinan2 barisan rakyat terdiri drpd professioanal2 & cerdik2pandai, kelihatan bijak dan pandai mepengaruhi untuk dijadikan pemimpin dan memilih jalan singkat sebagai alternatif kepimpinan.


  Kami juga bimbang dan tidak secure apabila banyak isu2 perkauman, menuntut hak2 oleh kaum2 tertentu, isu2 keresahan rakyat tentang perbelanjaan seharian dan lain2 gagal dikawal dan diredakan oleh pimpinan paklah malah menjadikan keadaan lebih buruk.


  Juga, bayangkan ahli2 umno yang tdk berpelajaran tinggi dan masih terlalu muda memakai kereta2mewah dgn projek2 yang bertimpa2 kerna ada hubungan rapat dgn pemimpin2 tertentu tetapi kami golongan professioanal yang dilahirkn oleh DEB kadang2 tidak cukup duit dan mencatu makanan untuk membeli susu anak2,lampin2 bayi, keperluan perubatan apatah lagi kredit kad, minyak, bulanan kereta, rumah dll apatah lagi seperti saya masih menyara ibu bapa (pencen kerajaan) yang mempunyai harta semata2 rumah teres 1 tingkat 20x70.

  Maka, tidak hairan saya katakan kenapa ramai golongan2 pendidikan tinggi melayu muda merajuk dan sangsi tentang kemampuan pemimpin tertinggi negara kini dan menunjukkan protestnya di PRU12.

  Org kampung.

  ReplyDelete
 74. YB Datuk Seri
  Langkah yang sangat berani menghadirkan diri di mata public dunia cyber. Semoga kita sama sama dapat memenuhi hasrat rakyat utk memperkasakan Melayu & pemerintahannya.

  ReplyDelete
 75. Assalammulaikum w.b.t.

  Alhamdulillah...Dr. dah mula memahami getir perit rakyat selama ini. Saya teringat kisah sahabat Rasullallah iaitu Saidina Umar r.a yang berjalan di malam hari dengan membuat penyamaran bagi memahami keresahan hidup rakyat. Persoalannya di sini adakah kita memahami konteks pemimpin dari sudut Islam itu sendiri. Kalau difahami tentang Al-Quran dan Hadis sedalamnya, saya percaya tidak ramai dikalangan pemimpin sekarang yang ingin menjadi pemimpin.

  Sebagai sahabat bloggers, saya mulai kagum dengan perubahan dan keterbukaan Dr. dalam menerima teguran mahupun kritikan. Saya juga berharap agar suatu hari nanti Dr. akan membut perjumpaan mesra bersama rakan-rakan bloggers. Mudah-mudahan silatulrahim dapat dieratkan.

  Cuma satu yang saya harapkan agar satu hari nanti pemimpin di negara kita akan bertunjangkan ajaran Islam sebenarnya di dalam pentadbiran keluarga, masyarakat dan negara. Perkataan keramat "MELAYU MUDAH LUPA" yang disuarakan oleh mantan PM (TUN) sebenarnya tepat dan tidak boleh disangkal lagi.

  Sekian, Assalammualaikum
  azah_dino@yahoo.com

  ReplyDelete
 76. DATUK SRI,
  MENTERI PELANCONGAN BARU AZLINA TELAH PUN MEMBUAT KENYATAAN YANG AKAN MEMAKAN DIRI KERAJAAN PERSEKUTUAN MENGENAI PEMBATALAN SEMUA MOU PEMBANGUNAN PELANCONGAN DENGAN NEGERI NEGERI PEMBANGKANG. KENYATAAN YANG BERSIFAT DENDAM INI AKAN MENYEDIAKAN LEBIH PELURU DAN AMMUNITION KEPADA PAKATAN RAKYAT UNTUK MENDAPAT SIMPATI DARI RAKYAT JELATA YANG MASIH DUDUK ATAS PAGAR MELIHAT KERENAH SITUASI POLITIK NEGARA SEKARANG. SEBALIKNYA KENYATAAN MENTERI BARANG NAIK (BN), DATUK SHAHRIR ADALAH MEMBERANGSANGKAN RAKYAT JELATA MENGENAI SUBSIDI MINYAK YANG AKAN DI KAJI SEMULA DARI JENIS MINYAK SUPAYA YANG BETUL BETUL MEMERLUKAN AKAN MENDAPAT FAEDAH SUBSIDI YANG SEWAJARNYA.
  YANG MENTERI DALAM NEGERI, PAK SYEIKH HAMID PULA TAK NAK MENGALAH LANGSUNG MENGENAI MENGKAJI SEMULA PENAHANAN KUMPULAN 5 PEMIMPIN HINDRAF DI BAWAH ISA. APA SALAHNYA KALAU MEREKA DI BEBASKAN DENGAN BERSYARAT ATAUPUN HOUSE ARREST ATAUPUN BUAT PERBICARAAN MAHKAMAH SECARA ADIL UNTUK PEMIMPIN HINDRAF INI. KERAJAAN JUGA TAKKKAN RUGI KALAU PENAHANAN BANDUAN TERLIBAT DI BAWAH ISA DI KAJI SEMULA DAN SEBALIKNYA KERAJAAN AKAN DI PUJI DAN MENDAPAT SOKONGAN SEMULA DARI RAKYAT YANG MASIH DUDUK ATAS PAGAR MELIHAT SENARIO POLITIK SEMASA . TOLONGLAH BUAT RAYUAN UNTUK PERKARA PERKARA INI DI MAJLIS TERTINGGI UMNO DEMI UNTUK KEBAIKAN BARISAN NASIONAL SUPAYA RAKYAT AKAN BERALIH ANGIN MENYOKONG SEMULA BN.

  ReplyDelete
 77. Dato'
  Betul kata Dato soal hati dan perasaan! YB UMNO ni baru jadi YB dah perasaan, tambah lagi jadi jadi MB (bukan Dato lah). Mereka tak sedar yang membezakan mereka dengan orang lain tu hanya lah gelaran YB tu saja.Bukan lebih cerdik pun.

  Mereka ini jumpa kawan kalau salam pun hanya hujung jari macam tak nak salam.Banyak sangat contohnya. Yang pelik bila dah kalah, jumpa bukan main hebat, pegang tangan kita, salamnya pun erat.(Baru ini dapat la salam dengan mereka yang kalah di Marriot sebelum mereka pergi jumpa PM)

  Bukan itu saja. Bila jadi MB tak ada kerja lain cuma kerja memberi kompartmen balak kepada china dan kutip tauche ( bukan Dato la). Duit yang dapat tu tak ada kerja lain, kerja belanja orang UMNO pergi melawat segala tempat untuk buat maksiat. Kononnya nak pikat ketua bahagian la..

  Cerita ini cerita negeri yang kalah di utara. Orang kuat dan kepercayaan Pak Lah, katakan.

  Saya ahli UMNO tapi saya pangkah PAS. Masih ahli UMNO, cuma kalau ahli MT masih tak boleh buat apa-apa dan masih bertahan dengan alasan Pak Lah saperti semalam...

  Saya hanya ada satu pilihan saja!Saya kekal ahli UMNO tapi mengundi PAS atau saya akan masuk PAS !Satu kampong kami boleh buat keputusan yang sama. Salam Dato' dan sampaikan lah pada rakan-rakan dan Pak Lah dalam MT UMNO tu. Maaf Dato' emosional sikit bila bercakap pasal nasib bangsa kita!

  ReplyDelete
 78. Salam Dato Seri,
  Mengapa BN tumbang dalam PRU12 di kawasan DUN Seri Setia? Jawapannya-UMNO sombong!

  Dalam PRU11 kami persatuan penduduk Pangsapuri damai pergilah ke bilik gerakan BN di kelana jaya. kebetulan seorang ahli dapat bahan kempen daripada SSIC.

  Kami tolong hantar saja. Pengerusi kami masuk dan berjumpalah Saripah Norli. Mintaklah kot-kot ada bendera ke poster ke kami nak gantung dan tampal di kawasan pangsapuri kami.
  Sementelah pulak, geng parti keadilan dok minta kebenaran nak masuk. Yang berusaha Pengerusi kami tak bagi.
  Tahu apa jawabnya - PANGSAPURI DAMAI TU ADA KE PENGUNDI SAYA?

  Mak oii- sombongnya manusia! kami bukan minta duit pun. kerja free je!

  PRU12 - dah tak pegi jumpa Saripah Noirli dah. kebetulan lepas buat aktiviti dengan ketua pemuda Umno subang. Jadi, pegi jumpa dialah nak minta bendera dan poster.Kami boleh gotong royong gantung dan tampal.

  Tahu apa jawabnya- TAK PAYAHLAH, PANGSAPURI DAMAI BUKAN ADA CAWANGAN UMNO PUN!

  pehhh....sombongnya! Jadi Dato seri fikirlah sendiri. sebenarnya bukan susah nak dapat pengundi kawasan-kawasan pangsapuri ni.

  Buat je baik dengan persatuan penduduk. Settle! Tak payah nak buang duit upah Gerak Gempur tu! Macam datuk yahya Bujang, namanya harum.Gitu juga dengan Bushro - letak kat mana pun menang. sebabnya tak sombong.Diaorang dua orang dengan masyarakat hebat.

  Soal kekayaan, tak jadi hal. rakyat pun faham. pemimpin perlu ada duit.
  Sebenarnya saja je nak beritahu. tak publish pun tak apa. Senang datanglah keDamai. tapi jangan jumpa geng umno yang dok cari makan dengan politik kat sana. Jumpa persatuan penduduk yang rata-rata kerja kilang dan bawahan.tapi fasal perjuangan.hebat. tak percaya tanya Datuk A kadir jasin. Dia pun selalu sembahyang raya kat surau sana. Dia seronok dengan masyarakat sana yang jujur.

  ReplyDelete
 79. Kang Khir, Saya Setuju dengan umno kerana membawa kemajuan ke negeri selangor.Tidak setuju kerana memeras keringat rakyat untuk kekayaan pemimpin.Setuju dengan umno kerana membina Jalan Bendang Termahal dari parit empat ke Sg,Panjang.Tidak setuju kerana Umno PENJUAL TANAH NEGARA.malas nak cerita pamjang, buang karan saja..

  ReplyDelete
 80. Assalamualaikum.....
  Dato' Seri....
  1 ) DEB - beres
  2 ) RM 100 juta babi diSepang-OK
  3 ) RM 100 juta babi diTambun Perak - ASAP
  4 ) Gereja,rumah urut & Disco kat Shah Alam-in progress
  5 ) Air free 20m padu - Tapi tak ada quality..berkarat
  6 ) Cukai pintu turun 20% tapi ada cukai tingkap ...barunya
  7 ) Harga minyak nak turun.
  8 ) Harga daging babi turun.
  9 ) Taska dapat RM 75/month/px tapi anak sekolah menengah kena bayar RM 100/px/month
  10 ) Bangla kena bayar RM9/px/month..Ning pun kena bayar jugak...Ning pun lari...
  11 ) Cukai perniagaan turun...
  tapi pasar malam tetap sama...

  Wak Khalid boleh duduk kat kerusi empuk hisap curut....
  Pak Aji & Mak Aji PAS boleh berzikir & mengira duit.....
  Teresa Kok boleh bela b...
  tapi jgnlah kat kaw. org islam..
  # Masuk BARISAN...
  undi PAS...
  Demi KEADILAN...
  Yang sedap ...DAP...

  DAP 2 Melayu/Islam 0

  wassalm...

  Wassalam...

  ReplyDelete
 81. Dengan membaca artikel yang saudara persembahkan itu, saya berasa saudara sudah berada dalam landasan yang amat tepat. Saya dapat lihat saudara adalah pemimpin yang boleh dibincang dan menerima kritikan tidak seperti sesetengah pemimpin yang menempelek apabila ditegur rakyat biasa. Suatu ketika, semasa Hisam menghunus keris, kami semua berasa amat terganggu dan cuba meluahkan perasaan kami tetapi ditepis dengan kasar. Beliau bukan sahaja menunjukkan keengganan menerima nasihat malah mengulangi perbuatan kebudak-budakan itu. Bagi kami, itulah kali terakhir kami semua, rakan-rakan kami yang muda membuat keputusan bahawa kami berpaling kepada pembangkang. Sikap yang tidak endah perasaan rakyat itu akhirnya menikam diri sendiri. Memang benar, itulah perkara pertama kami menolak BN. Kedua, isu tol. Sudahlah rakan-rakan kami yang tinggal di Puchong dan bekerja di Subang Jaya untuk mencari rezeki terhad, ini pula bayaran tol semakin naik. tiap-tiap hari kami keluar masuk ke puchong kena bayar 2 hingga 3 kali. apa perasaan saudara jika kami semua yang hanya makan gaji terpaksa berjimat untuk bayar tol. Kami terpaksa melalui jalan kampung yang penuh sesak. Bukan sahaja Orang Melayu, malah orang Cina, orang India semua marah hari demi hari hingga meluat sekali apabila melihat bendera BN di kawasan puchong. Soal pembangunan tidak begitu dibincangkan di Puchong tetapi soal tol itu tiap-tiap hari menjadi topik perbincangan. Kalaulah ini kerajaan yang akan memerintah yang menyebabkan rakyat semakin hari semakin dihimpit tol, sayara rasa mungkin BN akan kehilangan pemerintahan pusat pada pilihanraya akan datang. Saudara seorang pemimpin yang ingin dengar. Itu amat saya hargai. Tapi saya berasa ragu-ragu sama ada saudara boleh menukar keadaan masalah kami. Tidak keterlaluan saya katakan bahawa saudara TIDAK berupaya menukar pendirian pemimpin sekarang.

  ReplyDelete
 82. ِAsalamualaikum...DS...
  Sekali lagi saya ingin memberikan idea dan pandangan di bawah tajuk "Politik Pembangunan dan Soal hati Rakyat" sebagai orang akademik

  Saya ada menulis sebuah buku yang bertajuk "Pendidikan Politik dan khilafah Islam dalam Pelbagai Perspektif" (http://www.penerbit.utm.my/cgi-bin/katalog/print.cgi?id=392)

  Salah satu tajuk yang saya kupas ialah elemen Islam Hadhari, iaitu kerajaan yang adil dan beramanah . Saya lihat ciri islam hadhari nie dah bagus sangat tapi ianya menjadi retorik sahaja dan tidak dipraktikan kepada para pempimpin khususnya dalam UMNO dan BN sendiri.

  Silibus sekolah dan universiti dipaksakan untuk dipelajari dengan elemen Islam Hadhari ini,Tetapi, bagaimana dengan pemimpin dan ahli politik BN dan UMNO sendiri. sudahkah mereka memahami konsep khilafah dan kepimpinan dalam Islam?

  Prinsip utama dalam politik Islam ialah konsep amanah dan adil (lihat al-Nawawi dalam Riyad al-Solihin)yang juga menjadi prinsip Islam Hadhari. (amanah mentadbir harta negara untuk diagihkan secara adil kepada rakyat)kedua-dua konsep ini merupakan konsep keramat dalam Islam (tapi bukan merujuk kepada PKR). Setiap sen daripada harta kerajaan merupakan amanah rakyat (kerana duit diambil daripada cukai dan kekayaan negara yang menjadi hak milik bersama rakyat) untuk diagihkan oleh pemimpin kepada rakyat melalui konsep keadilan. Tetapi apa yang berlaku saya lihat melalui budaya BN dan UMNO, harta negara ini diagihkan secara tidak amanah lagi tidak adil. Kebocoran banyak berlaku kesan daripada rasuah. Saya lihat ramai orang mahu masuk bertanding. Bila ditanya kenapa sampai bergaduh untuk masuk bertanding. Jawapan dalam bisikan (kalau menang dan jadi YB BN sebagai satu tiket untuk menjadi kaya yang bukan sahaja dirinya tetapi kaum keluarga, kerabat, ipar duai, bau-bau bacang sumuanya dapat rasa sekali).Sebab tu tak pelik kalau ahli politik yang baru menang bertanding tiba-tiba kaya raya, membina rumah yang besar-besar sedangkan gaji MB bukanlah besar mana (INi berlaku di kawasan YB yang menang sekalipun di kawasan DUn dan Parlimen di kampung-kampung tempat mertua saya tinggal di Batu Pahat, Johor). Sedangkan pembangkang yang menang sebagai YB tetap dengan kesederhanaan dan menjadi contoh kesederhanaan. INi sedikit sebanyak memberi impak dan kesan sedikit demi sedikit terhakis rakyat terhadap UMNO dan BN dan beralih kepada pembangkang.

  Sebenarnya rakyat hatta orang kampung yang tidak berpelajaran pun tak perlu menyelidik banyak untuk mengetahui ketelusan seseorang pempimpin sama ada dia orang beramanah dan adil atau tidak. Gaya hidup selepas YB menang sahaja sudah cukup menggambarkan situasi ini.

  Pengalaman saya duduk ditaman dan diberi tanggungjawab mengurus masjid ditempat saya tinggal serta berkawan dengan orang yang menjalankan kontraktor yang bersabit dengan tender kerajaan yang jutaan ringgit banyak menyingkap keburukan pemimpin kerajaan dan ahli politik khususnya BN dan UMNO. (Walaupun kontraktor ini sungguh kesal tentang rasuah tapi mengeluh kerana tidak dapat mengelak daripada memberi).
  Saya sendiri merasa sungguh terkejut dengan apa yang mereka kongsikan. hatta sampai ahli politik yang saya anggap bersih pun ada terlibat mengaut keuntungan daripada projek yang diberikan kepada mereka. "Kalau tak diberikan persen kepada dia dan parti, jangan harap boleh dapat tender tu." Persennya pula kadangkala sehingga menjangkau sehingga 15% daripada harga projek yang ditenderkan. Jadi di mana amanahnya dan adilnya pemimpin dalam mengurus harta rakyat?

  Begitu juga dengan rakan-rakan yang pernah bekerja di Kementerian yang menguruskan harta negara yang akhirnya kecewa dengan rasuah yang berleluasa serta pencurian harta kerajaan melalui tender dan akhirnya memilih untuk menjadi pensyarah biasa supaya tidak terlibat sebagai bersekongkol menggunakan duit rakyat atas nama pembangunan.

  Sebab itu, tidak pelik hari ini jikalau saya lihat kalangan profesional yang berpegang teguh kepada prinsip Islam tidak mahu dikenali atau bersekongkol atas nama BN atau UMNO yang sudah dianggap lari daripada landasan sebenar dalam perjuangan membela agama dan bangsa. Mereka malu kalau diketahui mereka merupakan ahli UMNO. Sebab itu, pihak pentadbiran terpaksa memaksakan pengaruh pemerintah UMNO dan BN kepada kakitangan kerajaan dan profesional. Tetapi apabila bersembang di kalangan mereka. kebanyak mereka memandang sinis kepada pentadbiran yang pro kerajaan yang korup (BN dan UMNO).

  Begitu juga para pelajar IPT, kalangan ramai para pelajar yang terdidik ini sudah semacam satu persepsi yang tertanam jauh di lubuk pemikiran mereka tentang kebobrokan UMNO dan BN dan memandang sinis kepada pelajar aspirasai kerajaan: "Ini yang beria-ia sangat nak menang atas tiket aspirasi nie nak dapat untung selepas habis belajar lah nie." (Persepsi keseluruhan rakyat terhadap kebobrokan UMNO dan BN boleh dihayati dalam novel satira SHIT. Novel ini pada hakikatnya adalah pandangan penulis terhadap UMNO dan BN tetapi pada hakikatnya padangan penulis ini sama seperti pendangan kalangan profesional dan rakyat terpelajar dan golongan muda)
  Semasa zaman DSI masih lagi memimpin, kalangan profesional selalu berharap perubahan yang menyeluruh dapat dilakukan oleh beliau ke atas UMNO supaya terus relevan dan bersih daripada rasuah. Namun akhirnya DSI diaibkan dan dituduh bermacam-macam tuduhan sehinggalah hilang harapan kalangan profesional bahawa UMNO dan BN boleh dibaiki lagi dari dalam.

  Sebab itu, pada pandangan saya sudah sampai masanya penjenamaan semula UMNO dan BN secara menyeluruh dilakukan. Jika tidak dilakukan saya rasa UMNO dan BN akan tinggal sebagai sejarah negara. Ini kerana perjuangan UMNO dan BN yang dibina pada masa 50 tahun lalu sudah tidak relevan pada zaman ini sebab keseluruhan sistem itu sendiri sudah rosak.
  Penjenamaan semula mestilah bermula daripada visi dan misi parti dan keseluruhan sistem dalam parti seterusnya dilaksanakan secara telus dalam pentadbiran dalam kerajaan yang masih lagi berbaki yang dikuasai BN dan UMNO. Kalau perlu Nama BN dan UMNO dan sekutu-sekutunya dijenamakan semula, maka ini lagi baik. Ini kerana nama baru mampu meletakkan samangat baru kepada ahli parti.
  Pandangan golongan profesional sama ada dari kalangan orang akademik dan para pekerja yang profesinal perlu diambil kira dalam membina dan menyusun kembali parti ini. sebagaimana yang dilakukan diperingkat awal pembinaan UMNO dan BN. (Saya lihat permulaan PR dengan visi dan misi adil dan amanah ini telah mempengaruhi rakyat dalam PRU 12 lalu). Maka, BN dan UMNO perlu mengubah visi mereka seterusnya merencanakan perubahan pemilihan YB yang dilihat dari segi kelayakan akademik dan profesional agar benar-benar dihormati oleh masyarakat diperingkat rakyat dan kalangan pertengahan serta golongan muda. Sekadar pandangan.
  Keazaman penjenamaan semula ini mesti disusuli dengan pengagihan kekayaan yang sama rata kepada rakyat tanpa rasuah dan kronisme tidak kira dari kalangan ahli parti dan pembangkang untuk mengembalikan kepercayaan rakyat keseluruhan bahawa UMNO dan BN sudah berubah dan tidak lagi sinonim dengan korupsi, rasuah, kronisme, nepotisme dll. Penindasan terhadap rakyat melalui pelbagai cara atas tiket pembangunan juga seharusnya dielakkan. Doa mereka yang tertindas tidak akan dihijab oleh Allah untuk diperkenankan. Oleh itu, pembangunan yang ingin dibina mestilah memberi keuntungan kepada rakyat yang terlibat dan bukan menjadikan mereka hilang tempat pergantungan kerana tanah dan kebun mereka diambil atas tiket pembangunan. Sekian sahaja sekadar memberi pandangan.

  ReplyDelete
 83. Salam Dato Khir,

  Saya sarankan apa yang ditulis dalam blog ini yang berbentuk wawasan serta saranan Dato' itu, Dato' buktikan dahulu apakah pernah dilakukan ketika berkuasa dahulu atau ianya berupa suatu azam baru setelah Selangor jatuh ditangan pembangkang dan akan dilaksanakan jika ada rezeki kelak berkuasa semula.

  SATU DALIL CUKUP UNTUK ANWAR TIDAK LAYAK JADI PM......sila layari purehadharist...

  ReplyDelete
 84. Saya bangga dengan dato kerana cepat menyelami hati rakyat.Segala yang dato katakan adalah yang tersimpan didalam hati dan perasaan rakyat.Sepatutnya semua pembesar pembesar umno sekarang haruslah berpemikiran seperti dato.Doa dari rembau semoga dato teruskan perjuangan.wassalam

  ReplyDelete
 85. ybg Dato'..........
  la ni tak sah la dok ungkit cerita lama pasal PRU12 tu. La ni baiki apa yang robek, bocor, rabit dan sebagainya. Patut pebetoi dulu di akar umbi dan jgn la dok yes..yes..saja. Dok bertepuk diperhimpunan agung kat PWTC pas tu balik dlm ati dok maki hamun. Tak betoi kata tak betoi..jdn dok yes..yes...buang budaya tu. Biaq pahit tapi apa dikata tu betoiiii..

  ReplyDelete
 86. Assalammualaikum Dr Khir,

  Disini saya ingin memberi pandangan dan persepsi saya mengapa manifesto pembangunan oleh BN tidak dapat menambat hati pengundi dan sekaligus undian yang berlangsung pada 8 Mar 2008.

  Bagi rakyat, pembangunan negara dan negeri oleh kerajaan, samada BN atau PR merupakan satu tugas hakiki kepada kerajaan yang memerintah. Saya bangga dengan apa yang telah dicapai oleh negeri kelahiran saya, Selangor, selama 18 tahun menetap di Shah Alam dan saya berharap agar pembangunan fizikal dan kemanusiaan dapat berterusan walaupun sekarang ini Selangor berada dibawah pemerintahan PR.

  Dari soal hati dan perasaan, saya lihat dari tulidan Dato', Dato' telah mula memahami dan menyedari hakikat bahawa rakyat Malaysia sekarang ini tidak mudah mempercayai apa yang disebarkan oleh kerajaan melalui media arus perdana kerana rakyat tahu bahawa syarikat2 media perdana ini dikuasai oleh parti2 politik yang berkepentingan. Oleh kerana itu, rakyat mencari penjelasan dan pemahaman melalui media alternatif. Malang bagi kerajaan, media alternatif sentiasa kritikal dengan apa yang disebarkan oleh kerajaan sehingga ada pemimpin yang menggelarkan ahli2 media alternatif ini sebagai beruk dan suri rumah yang tidak mempunyai pekerjaan tetap. Seperti yang Dato' nukilkan, sikap angkuh kerajaan sebelum PRU12 terhadap pengendali2 media alternatif ini telah terus menyisihkan rakyat dan keputusan PRU12 telah membuktikanya.

  Namun begitu, kesedaran Dato' mengenai pentingnya peranan media alternatif dalam membentuk pemikiran rakyat masa kini amatlah dialu-alukan. Sekiranya semua pemimpin UMNO dan BN mengambil inisiatif untuk sekurang-kurangnya membaca dengan niat untuk memahami rintihan perasaan rakyat Malaysia, saya rasa BN akan mempunyai peluang yang cerah untuk merampas kembali tampuk pemerintahan negara dan negeri2 yang hilang selepas PRU12 yang lalu.

  Namum begitu, pemimpin tertinggi BN dari UMNO masih lagi dengan khayalan dan dayuan mimpi2 indah. Mantan PM Tun Dr. Mahathir diserang lagi. Tun Dr. Mahathir dipersalahkan kerana prestasi UMNO / BN merudum semasa PRU12. Tun Dr. Mahathir dipertanggungjawabkan di atas Ops Lalang dan Tun Dr. Mahathir akan disiasat kerana kesalahan menyalahgunakan kuasa. Perkara2 seperti ini lah yang membuatkan ahli2 UMNO diperingkat akar umbi kecewa dengan pemimpin tertinggi ini. Dalam pada itu, ahli2 akar umbi juga tidak ketinggalan. Mereka dipersalahkan kerana menyabotaj UMNO / BN yang menyebabkan kekalahan di kawasan "putih". Bila lagi pemimpin tertinggi UMNO akan sedar bahawa menyalahkan Tun Dr. Mahathir dan ahli2 akar umbi merupakan satu tindakan provoksi dari pemimpin tertinggi tersebut. Ini samala dengan cabaran yang dilemparkan kepada BERSIH, HINDRAF, dan sebagainya sebelum PRU12 satu ketika dulu. Hasilnya, semua orang sudah tahu apa kah hasil dari cabaran tersebut.

  Saya berharap agar dengan kesedaran yang ada pada diri Dato' dapatlah Dato' menasihatkan rakan2 Datok di peringkat pemimpin tertinggi supaya menghentikan sandiwara semasa ini dan mengambil tindakan yang bijak yang telah disarankan oleh berbagai pihak.

  Wassalam

  ReplyDelete
 87. Salam, Dr Khir

  Saya amat tertarik hati dengan frasa terakhir paragraph ini.

  Lebuhraya yang dibina untuk kesenangan rakyat, akhirnya menimbulkan pelbagai masalah seperti masalah bayaran tol yang meningkat setiap lima tahun. Penyelenggaraan jalan yang tidak memuaskan, masalah kemalangan jalan raya menjadi pembunuh utama rakyat dan sebagainya.

  Masalah kemalangan jalanraya menjadi PEMBUNUH UTAMA rakyat memang menjadi satu isu yang tidak berkesudahan. Berbagai agensi diarah untuk meniliti permasalahan ini secara mendalam. JPJ, POLIS, dan akhirnya di tubuhkan pula majlis keselamatan jalanraya untuk menyelidiki akar umbi perkara ini.
  Berbagai cadangan diberikan apabila berlaku sesuatu kemalangan maut tetapi keberkesanannya masih jauh dan perlaksanaan nya macam "hangat-hangat tahi ayam".

  Faktor yang paling kerap dinyatakan sebagai punca utama sesuatu kemalangan jalanraya ialah SIKAP PEMANDU disamping masalah kenderaan dan keadaan jalanraya itu sendiri.

  SIKAP adalah konstruk psikologi dan perlu di tangani melalui kaedah yang menepati situasi berkenaan. Menggandakan jumlah saman kesalahan, menggesa pemeriksaan puspakom, memperkenalkan mata merit, membuat sekatan jalanraya, memasang kemera litar tetutup bukanlah jalan terbaik untuk menanganinya. Buktinya kemalangan ngeri masih lagi diklasifikasikan sebagai pembunuh nombor satu di Malaysia.

  Jika saudara perhatikan, semasa sekatan jalanraya atau speed trap pemandu akan memperlahankan kenderaan kerana TAKUT di saman atau digantung lesen.

  Sikap adalah konstruk psikologi. Perasaan takut pemandu perlu di eksploitasi kearah menurunkan kadar kemalangan maut. Mengapa mereka amat berani dijalanraya dengan memandu secara laju dan cuai? Jawapannya mungkin mereka mempunyai suatu SANDARAN jika menghadapi masalah. Sandaran yang saya maksudkan adalah INSURAN.

  Mereka akan mendapat PERLINDUNGAN jika harta (kereta) mereka rosak dan membayar ganti rugi kepada mangsa. Mereka langsung tidak DIPERTANGGUNGJAWABKAN mengakibatkan kemalangan berkenaan.

  Oleh itu, gesaan saya ialah KAJI SEMULA PENDEKATAN PERLINDUNGAN INSURAN KENDERAAN kearah menakutkan pemandu. Saudara boleh tanya kepada setiap pemandu yang memandu tanpa perlindungan insuran (mungkin keadaan ini berlaku kerana lambat memperbaharui roadtax dan insuran. Apa jawapan mereka? BERHATI-HATI.

  Insuran mungkin hanya untuk pelindungan THIRD PARTY (hanya melindungi pihak ketiga sahaja)dan bukan harta benda pemandu tersebut. Memang ini mungkin akan dibantah, tetapi ia boleh dicuba dan dikaji.

  ReplyDelete
 88. Salam Datuk,

  My conclusion in UMNO (BN) losing the Rakyat votes is simple. Its not so much about Selangor, or YOU for that matter (although both were part of the equation factors), more significantly was the Leadership factor of almost all UMNO and BN top leaders.

  LISTEN...

  -They ripped everything they can get their hands on from the government coffers.

  -They fooled the Rakyat with their own versions of ideologies and cosmetic political products through the use of medias (and Rakyat's money too). While assuming the Rakyats are dumb and dumber.

  -Daily news on RTM and TV3 channels plus the mainstream newspapers; turned into 'Mao Sze Tong-aliked' propaganda tools.

  -Discrediting others too much too far too long; especially someone like Tuan Guru Nik Aziz, while they themselves acting and portraying as angels (malaikat, suci bersih).

  -Giving (making use of) Rakyat's money to voters to vote for UMNO/BN in Kelantan. A clear cut case of MONEY POLITIC.

  -Family members, another after another, named as election candidates. Turning the whole General Election (PRU 12) into somewhat, a family business and affairs (funfair to exact). By doing so, making fun of the Rakyat intellectuality.

  -Too many unanswered questions especially those that involved Rakyat's everyday living items such as Tepung, Gula, Ayam, Petrol etc. But then giving relentless stupid excuses (as answers), for eg. comparing prices of Petrol with another country, that dont even have Oil to begin with. DENIAL SYNDROME.

  -Islam Hadhari???? What on earth is happening. Political religion, i may say so. A WASTE in all aspects.

  And ENDLESS other reasons....


  BUT MY POINT IS SIMPLE, DATUK.
  YOU LOTS HAVE BEEN TREATING THE SILENT RAKYAT AS IF WE ARE DUMB, STUPID AND HAVE NO OTHER BUT UMNO AND BN. BIG MISTAKE. NOW THE MAJORITY RAKYAT WANT CHANGES. AND THE CHANGES MUST START FROM THE TOP OF THE LEADER-BOARD OF UMNO. IF UMNO CANT EVEN CHANGE THEIR PERSONNEL, HOW CAN UMNO BE TRUSTED TO MAKE CHANGES ON THE RAKYAT. THINK!

  http://100patahperkataan.blogspot.com

  ReplyDelete
 89. pak lah hanya tahu menyalahkan org lain....

  kalah sebab sabotaj...

  tapi tahukah pak lah kenapa org sabotaj...

  kalau benar tindakan akan diambil...maka makin ramailah lepas ni akan sabotaj...

  silap2...yg tgh standby nak lompat ni akan sabotaj....

  jgn marah lg lah lepas ni...pak lah mengaku kesalahan seakan melepaskan batuk ditangga...mengaku salah sebab kekalahan tp salah kan org lain...typical sungguh....

  aku harapkan jawapan yg lebih gentlemen...tp yg sabotaj dipersalahkan...kecik hati aku...

  ReplyDelete
 90. Forward looking, forward looking jugak Dato, tapi UMNO tu tukaq la dreber dulu. Kalau drebernya mereng, kejab langgar babi, kejab langgar gunung, kejab masuk gaung, kejab jual bas, kejab jual diri, kejab tido... forward looking apanya?

  Berangan bolehlah Dato'...

  ReplyDelete
 91. Askum Dr. Mohamad Khir Toyo. Ulasan ini adalah berdasarkan situasi semasa yg berlaku di Selangor.
  Terima kasih atas kejayaan kerajaan campuran dibawah perikatan PKR,PAS dan DAP yg telah melaksanakan manifesto pertama mereka dengan pembukaan ladang ternakan BABI terbesar di Selangor. Kejayaan ini dapat dikongsi bersama dengan rakyat negeri khususnya dari kalangan org melayu islam yg menyokong penubuhan kerajaan semasa proses pembuangan undi lepas. Sekiranya perancangan ladang ini berjalan lancar dan diteruskan, saya cadangkan kepada menteri besar selangor yg baru serta ahli kanan parti dari PKR,PAS dan ROKET hadir ke pembukaan rasmi ladang tersebut. Dan hendaklah dibuat dengan bacaan doa oleh Tuan GURU agar pembukaan ladang tersebut terus berjaya. Kepada ahli exco yg menyokong bolehlah diberi pingat kebesaran di atas pembukaan ladang ini. Selain itu, setiap nama mereka hendaklah diabadikan dengan perkataan ****, contohnya Dr. Halimah Ali kepada Dr. Halimah ****, Dr. Hasan ****. Dengan nama ini, ia akan tersemat dihati dan jasamu dikenang di selangor. Hasil pengeluaran pertama hendaklah diagihkan sama rata kpd setiap dikalangan mereka. Dengan ini, hasil kekayaan ladang ini akan dibahagikan sama rata seperti yg dicatitkan didlm manifesto yg diperjuangkan. Kepada tuan puan yg menyedari,lihatlah kembali.Islam tidak melarang kita berbuat demikian. TERESA KOK,you should behave while you talked. ENVIRONMENT! JE! Silap haribulan SARS and BIRD FLU. jgn sebab babi, byk org melayu mati sebab babi. wallahualam.

  ReplyDelete
 92. Melayuku Melayu Layu (MML)

  MML kata "Soal kekayaan, tak jadi hal. rakyat pun faham. pemimpin perlu ada duit."

  salah satu faktor umno/bn tumbang pung sbb kekayaan yg melampau dan berlebihan daripada keupayaan pendapatan. mana boleh tak jadi hal. baca komen2 kat sini pung dah cukup jelas.

  rakyat miskin dan miskin tegar lebih perlu ada duit. mereka perlu diutamakan dulu dari pemimpin yg perlu duit utk kemewahan. dah la banyak benda diberikan percuma oleh kerajaan.

  ingat kisah nabi kita, saidina umar, saidina abu bakar. mereka orang berharta malah orang kaya sebelum menjadi pemimpin. bila jadi pemimpin, mereka telah menjadi orang miskin sampai kekadang kelaparan sbb tiada wang utk beli makanan. jadikanlah iktibar. celik lah mata.

  nak kaya jadi ahli perniaggan tulin. bila jadi org politik, kita kena bersedia kayakan dan senangkan orang lain dan bukan diri kita sendiri.

  wassalam

  ReplyDelete
 93. Asalamualaikum DSK,sebagai rakan baru dalam arena blogger tahniah ke atas DSK akhirnya bersama untuk menyelami hati dan perasaan rakyat jelata Selangor khususnya dan Malaysia amnya.Keputusan PRU ke 12 ada yang menyedihkan sesetengah pihak dan ada yang menguntungkan di pihak yang lain. Yang penting kekalahan mesti di tanggung pucuk pimpinan.Perubahan harus dilakukan!Apa pun Tahniah kepada DSK yang berani merebut kerusi Ketua Pemuda dan menerima kekalahan dengan penuh tanggung jawab.

  Meruntuh lebih mudah dari membina. Apa gunanya sesebuah Kerajaan terlalu asyik mengilai pembangunan(pembangunan mampan katanya) tapi akhirnya kerajaan itu sendiri tidak mampu menanggani permasalahan gejala-gejala sosial yang kian merebak.Penduduk serta penghuni(yang tiada pengawal keselamatan)terpaksa mengamalkan dasar tutup dan kunci pintu kerana ketakutan walau rumah kami sekangkang kera sekali pun! juga tidak mengendahkan keluhan dan rintihan rakyat. Rakyat telah lama menderita akibat menanggung akibat dan kesan-kesan Dasar-dasar Penswastaan,Pensyarikatan,Konsesi dan sebagainya.Tidak cukup dengan itu bebanan barang keperluan asas yang kian meningkat, bebanan kenaikan bahan bakar walaupun Perolehan Tahunan Petronas menjangkau 85Bilion (menurut sumber) sedangkan anjakan pendapatan bole dianggap 'statik'. Di mana kebajikan rakyat yang di'war-war'kan kerajaan sebelum ni? Di mana pejuang-pejuang rakyat 'berselindung' selama ni?Apakah selepas kekalahan ini maka mereka yang berselindung di sebalik juta projek sebelum ini muncul bertanya khabar semata-mata melobi untuk pemilihan akan datang? usahkan rakyat muak bahkan pemimpin peringkat cawangan juga

  Tidak dinafikan pembangunan perlu untuk sesebuah kerajaan, negeri maupun negara tapi apakah perbelanjaan pembangunan secara besar besaran memberi faedah secara kolektif atau langsung kepada penduduk-penduduk nelayan,petani juga rakyat seperti kami yang berpendapatan rendah terutama golongan melayu? kami hanya mampu melihat dan sebahagian mungkin berbangga duduk dalam sebuah kerajaan yang dianggap GAH sebelum ini TETAPI dalam senario yang sama mereka juga tidak mampu memiliki kenderaan waimma motosikal sekali pun. Apakah ini hasil pembangunan mampan yang diimpikan kerajaan?
  Apakah projek menurap dan melebar semula jalan-jalan kampung mampu merubah nasib mereka keesokan hari? Apakah pembinaan Surau, Masjid dan Balai Raya mampu merubah nasib kanak-kanak yang tidak bersekolah terpaksa menjual ikan-ikan kering dari rumah ke rumah semata-mata ingin menyara adik beradik yang lain? Apakah golongan ini tersenarai antara penerima sumbangan dari Kebajikan Masyarakat? Berapa pula jumlahnya? Apakah mereka ini juga tersenarai sebagai penerima wang Zakat Fitrah? Berapa kali pula dalam setahun? sedangkan desakkan saraan hidup berterusan selama 365hari setahun(tidak termasuk tahun lompat)

  Kemana harus kami ingin meluahkan isi hati? sedangkan pula pemimpin peringkat bawahan hanya menjurus kearah bermegah-megah dengan ertikata lain berlumba-lumba menganjurkan majlis-majlis secara besar-besaran (lesap ayam satu reban tumbang lembu sekandang) hanya ingin menjemput kami makan serta mendengar ucapan yang berbaur perkauman serta dah pandai mengkafirkan bangsa seAgama pulak tu! Kami bukan bodoh untuk menilai dan kami bukan untuk diperbodoh-bodohkan. Bahkan KAMI ini juga yang meletakkan kedudukan para pemimpin semua. Golongan peringkat bawahan ini dilihat hanya menarik perhatian pemimpin atasan semata-mata mengejarkan impian ke Peringkat Bahagian dan seterusnya.

  Apakah ini yang dinamakan Perjuangan UMNO yang telah wujud di tahun 1946 lagi? apakah ini juga impak dari DEB sejak 1971 penubuhannya? Hasil pembangunan yang tidak selari dengan pembangunan masyarakat dan pendapatan perkapita inilah yang telah menelan nasib dan suara hati khususnya rakyat di Selangor dan Malaysia amnya. Inilah hasil dan juga hadiah kepada kami setelah menjangkau 50 tahun MERDEKA. (menurut sumber perangkaan jurang peratusan jumlah pendapatan perkapita rakyat Malaysia dengan Singapura sebanyak 500%) apa komen DSK? Ungkapan" KAYA bertambah kaya yang MISKIN merempat lagi dihina" menjadi igauan masyarakat Malaysia sejak kemerdekaan sehingga kini

  Di saat DSK telah tewas dalam PRU 12 ini dan terpaksa melepaskan tampuk pemerintahan kepada Kerajaan BA (selaku Ketua Pembangkang dan Exco Bayangan)barulah kami dapat meluahkan isi hati tanpa sekatan. Apa pula bakal terjadi sekiranya DSK atau Kerajaan BN sebelum ini masih mengekalkan 2/3 ??? Apakah nasib kami dan luahan hati dapat DSK selami? atau ia akan tetap menjadi agenda terakhir selepas projek-projek pembangunan tersebut? Hanya Jauhari Saja Yang Kenal Manikam!

  Sebagai Kerajaan Pemerintah yang dianggap berpengalaman sebelum ini,bimbing la Kerajaan Baru selaras dengan aspirasi,kemahuan dan keperluan rakyat, berundur bukan bererti pengecut tapi mengorak langkah bukan juga untuk membalas dendam, mengherdik sebaliknya mendidik demi menyampaikan luahan hati rakyat.

  DSK, Itu soal impak pembangunan belum disebut soal perlaksanaan pembangunan itu sendiri.Bermulanya kertas kerja, tender, operasi dan serah tapak. Apakah ia begitu telus,tulus lagi mulus dijalankan selama ini? Sememangnya bagi mereka yag tidak terlibat dalam kancah pembinaan mungkin tidak terasa bahangnya, bagaimana pula sengit dirasai oleh pihak Kontraktor? Almaklum sebuah negeri yang mengamalkan Dasar Setinggan Sifar walau banyak tentangan rakyat namun Selangor juga melahirkan agak ramai bilangan Kontraktor-kontraktor samada wibawa atau sebaliknya. Malangnya mereka sering didiskriminasi oleh kuota-kuota POLITIK UMNO. Yang 'Rapat' Di Timang-timang yang 'Jauh' biar ia menghilang. Sehinggakan 'Anak Kera Di Hutan Disusukan Anak Sendiri Mati Kelaparan'.

  Ini bukan kisah dongengan bagi sesetengah kontraktor tapi inilah kenyataan yang berlaku akhir-akhir ini.

  Penghapusan Permohonan Kuota Lesen Baru Klas F oleh Kementerian merupakan satu tamparan hebat oleh masyarakat Bumiputra yang ingin berjinak dengan bidang perniagaan. Pelbagai alasan diwujudkan bagi menyokong saranan ini. Sehinggakan kelewatan memperbaharui juga mengakibatkan Lesen ini di tarik balik. Dimana letaknya keperihatinan Kerjaan dalam menanggani permasalahan rakyat dan pembelaan terutama kaum bumiputera?
  Adakah Menifesto yang dilaungkan sebagai 'bench mark' pilihanraya saja atau sengaja mengundang bencana akibatnya keris UMNO yang disanjung terhunus menikam sendiri...

  Semua ini hanya nukilan hasil ketidakpuasaan seorang hamba rakyat yang mengharapkan perubahan untuk semua masyarakat majmuk Malaysia dan Selangor khasnya.

  wassalam

  ReplyDelete
 94. Manila, cuba selidik dulu sebelum buat tuduhan melulu. Ini tidak, asyik makan suapan pihak media yg jelas milik BN.

  Keputusan pembukaan dibuat dalam Mesyuarat Exco pada 30 Januari, sebelum kerajaan negeri bertukar tgn lagi.

  Buka mata, buka minda.

  ReplyDelete
 95. Mornig DSKT,
  hebat2 komen nih. Dato' bace ke. Tak dak komen balas pun..

  ReplyDelete
 96. dato' nak penjelasan..kandang babi tu kerajaan sblm ni ke yang luluskn?? atau PR yang lulus kn??

  ReplyDelete
 97. Mengapa UMNO tewas ?
  Layari blogger ini untuk jawapan

  http://umnotam.blogspot.com

  http://umnotam.blogspot.com  .

  ReplyDelete
 98. buat amyes. rakan n dato sendiri.. berita pasal ladang babi tu ada di http://www.tvpas.com/material.php?id=5956&cat=berita.. berita2 macam ni memang tak akan di siarkan di akhbar2 dan media2 ..rajin2 la mengunjungi saluran2 berita di media alternatif.. harap maklum

  ReplyDelete
 99. Assalamualaikum Dato'

  Tahniah di atas kemampuan dato' untuk menyediakan satu ruang bagi semua pihak berinteraksi dengan dato' dan juga kesanggupan dato' untuk menerima segala kritikan dan cemuhan dari segala lapis masyarakat yang meluahkan perasaan samada geram atau dendam.

  Saya sebenarnya bersikap liberal dalam soal ini. Untuk makluman dato', saya dibesarkan dalam keluarga UMNO dan saya sendiri pernah menjadi Ketua Pemuda UMNO Cawangan. Selama pergaulan saya dengan Ketua-Ketua Cawangan dan Ketua-Ketua Pemuda Cawangan, jika bertemu tidak ada lain yang dibincangkan adalah apakah projek-projek yang mereka akan dapat untuk kocek mereka dan mana ada tanah yang boleh menjadi milik mereka tidak kira sama tanah itu telah ada orang yang mengerjakannya atau tidak. Tidak terlintas kepada mereka ini untuk membincangkan atau memikirkan bagaimana nak memajukan cawangan mereka masing-masing. Tapi bila ada pemilihan Ketua Cawangan, Ketua Cawangan pun tempah bas, bawa ahli UMNO ni pergi rombongan melawat Kelantan atau ke Langkawi. Yuran Ahli, ketua cawangan yang bayarkan. Selesai pemilihan, masalah orang kampung sendiri selesaikan.

  Sebenarnya, kekalahan BN pada PRU12 bukan kerana BA kuat, sebenarnya kempen-kempen samada dari BA atau BN sama saje seperti PRU-PRU yang sebelumnya, tetapi kali ni BN terlalu ghairah sehingga orang semua meluat kerana terlalu melampau sehingga secara terang-terangan berkempen melalui media elektronik terutama TV gambar dacing terpampang keluar supaya mengundi BN.

  Kekalahan BN adalah kerana ahli UMNO sendiri yang telah berpaling tadah. Untuk makluman dato' ketika PRU12 lalu, saya ditugaskan untuk mencari pemandu. Jika dahulu saya tak perlu bertanya siapa yang hendak jadi pemandu, tapi kali ni, saya perlu mencari dan sehingga malam nak pilihanraya saya perlukan 15 pemandu, yang saya dapat hanya 11 pemandu sahaja dan saya lihat yang bertugas di pondok bertugas hanya budak-budak lepas sekolah yang meramaikan. AJK, Pemuda dan wanita tak sampai 5 orang semuanya. Saya sebagai pemandu hanya membawa 3 orang penumpang sahaja sepanjang hari tersebut. Dari situ dah nampak protes ahli umno semasa pilihanraya tersebut. saya harap dato' pikir-pikirkan lah mana silapnya.

  Dahulu dato' sebagai perancang dan pelaksana tapi sekarang dato' adalah pemantau oleh itu lakukan tugasan dato' yang baru ini dengan bijaksana semoga akan dapat membantu membetulkan kesilapan yang pernah orang-orang dato' lakukan dengan harapan akan membuka minda rakyat negeri Selangor untuk ke arah UMNO semula.

  ReplyDelete
 100. Begini En Khir.Pembangunan adalah sesuatu yang wajib dilaksanakan oleh Ketua Pemimpin Negara bersama barisan pemimpinnya yang lain.Naik membina sesebuah negara perlulah dilaksanakn apa yang En. Khir sebut i.e. highway dan sebaginya. Masalahnya ialah adakah En Khir ingin mengatakan rakyat hari ini mengada2?Ia bagaikan sudah diberikan pmbangunan -salah sedikit pun atau minta sedikit dari rakyat pun tidak boleh.Adakah begini?Kami tak mahu pemimpin yang buruk siku atau suka mengungkit bagaikan rakyat tidak berbuat apa2 untuk membantu.Kamu para pemimpin mempunyai banyak keuntungan apatah lagi dari segi keuntungan kewangan. Kami rakyat yang ada di bawah tertindas dengan keadaan semasa ditambah lagi dengan penindasan kerajaan sendiri.Keadaan hari ini telah menyedarkan rakyat bilamana Ketua Pemimpin Negara yang hadhari kononnya itu telah bertindak out of control - maka kesemua barisannya juga perlu keluar dari tampuk pem erintahan.Itulah yang terjadi.Maka En Khir perlu berfikir betul2 apakah perjuangan En Khir sebelum ingin sekali lagi mengejar kedudukan sebagi pemimpin.Jangan ambil mudah dan cepat melatah.

  Faham kan?

  ReplyDelete
 101. Begini En Khir.Pembangunan adalah sesuatu yang wajib dilaksanakan oleh Ketua Pemimpin Negara bersama barisan pemimpinnya yang lain.Naik membina sesebuah negara perlulah dilaksanakn apa yang En. Khir sebut i.e. highway dan sebaginya. Masalahnya ialah adakah En Khir ingin mengatakan rakyat hari ini mengada2?Ia bagaikan sudah diberikan pmbangunan -salah sedikit pun atau minta sedikit dari rakyat pun tidak boleh.Adakah begini?Kami tak mahu pemimpin yang buruk siku atau suka mengungkit bagaikan rakyat tidak berbuat apa2 untuk membantu.Kamu para pemimpin mempunyai banyak keuntungan apatah lagi dari segi keuntungan kewangan. Kami rakyat yang ada di bawah tertindas dengan keadaan semasa ditambah lagi dengan penindasan kerajaan sendiri.Keadaan hari ini telah menyedarkan rakyat bilamana Ketua Pemimpin Negara yang hadhari kononnya itu telah bertindak out of control - maka kesemua barisannya juga perlu keluar dari tampuk pem erintahan.Itulah yang terjadi.Maka En Khir perlu berfikir betul2 apakah perjuangan En Khir sebelum ingin sekali lagi mengejar kedudukan sebagi pemimpin.Jangan ambil mudah dan cepat melatah.

  Faham kan?

  ReplyDelete
 102. "Saya berasa gembira bersama sahabat-sahabat baru saya, cuma saya berkeinginan tinggi untuk mengenali secara bersemuka suatu hari nanti, itupun jika ada kata sepakat antara kita."

  Saya ingin menjemput DMKT datang ke tempat saya untuk sama bermesyuarah tentang perkara ini setelah selesai DMKT mengerjakan umrah. Saya boleh dihubungi www.buginvilla.blogspot.com . Wassalam.

  ReplyDelete
 103. buat keringg... leh percaya ker kawan? politik nie ibarat tali..kalo betul ikatannya,betullah ia,kalo silap ikatannya,terjerutlah leher...Yg pasti pemimpin skg perlu lucutkan projek babi..xkira BN or BA..babi nie kotor,modern ker,traditional ker ia tetap kotor..
  wallahualam

  ReplyDelete
 104. Salam
  Alhamdulillah ketara sekali cara cara penulisan YB itu sungguh sungguh mentrampilkan orangnya, seorang yang berhemah, sudah bermuhasabah dan paling saya hormati, adalah ciri ciri rendah diri. Harap ciri ciri ini akan membina YB yang baru daripada YB yang lama. Keikhlasan dan kerendahan diri memanglah suatu senjata yang menakjubkan.
  Selalu lah beringat, rendah diri adalah tidak seklai sama dengan hilang maruah diri.
  Wassalam

  ReplyDelete
 105. salam dr khir

  selamat menunaikan umrah.. doakan kesejahteraan Malaysia.. doakan pemimpin Malaysia terdiri drp mereka yg mempunyai EMPATI terhadap rakyat dan tahu menggunakan EQ yg diberikan Allah SWT.. salam pd Rasulullah SAW..

  saya stuju dgn apa yg sdr Garden katakan ttg highway.. memandangkan dr skrg ada byk masa lapang, rajin2 la memandu sendiri di MRR2, Federal, KL - Sban - KL, SMART.. di kala hujan lebat.. dan lalu di lorong tol Tunai, jgn guna Touch n Go dan Smart Tag.. selain time hujan lebat, sudi2kan la juga memandu pada jam 7.30 - 8.30 pagi dan 5.30 - 7.30 petang di highway2 yg sama..

  mungkin pada UMNO, apa je yg Anwar buat dari dulu sampai la ni, semuanya buruk lagi keji.. tapi kenangkan satu masa dulu, Anwar dgn arwah Tan Sri Yahya pernah naik bas Intrakota sebab nak tau masalah rakyat yg sebenar.. tak jatuh pun maruah mereka.. malah lagi org pandang tinggi ada..

  khalifah Umar r.a. contoh pemimpin yg terbaik.. saya sangat mengagumi sifat rendah diri beliau.. sangat sangat kagum.. beliau seorg drp Khulafa Ar-Rasyidin dalam Islam! tapi kat sini ada yg baru jadi wakil rakyat di sebuah DUN kecil yg tak ada handphone punye coverage pun dah berlagak tak ingat!

  orang melayu kata.. sudah terhantuk baru terngadah..

  orang putih kata.. better late than never..

  wallahu alam..

  ReplyDelete
 106. maaf off topic sikit...harap dr. dapat petimbangkan ulasan ini utk di"view" pada umum jikalau dr. benar2ikhlas mahu berubah utk kebaikan UMNO dan BN...lagipun ini berkait rapat dgn kepimpinan semasa era dr. di selangor dahulu...

  sebenarnya isu ladang Rm100 juta ladang babi di selangor sedang menjadi mainan politik UMNO/BN serta penyokongnya dgn cara budak bacul utk menutup segala krisis yg sedang dialami oleh mereka pada ketika ini...(mengalih perhatian rakyat)

  cuba berfikir dgn rasional dan tenteram sikit...keputusan kerajaan selangor utk membuka ladang babi tersebut sepatutnya di reply dgn fakta yg meyakinkan, jgn memain-mainkan isu agama...ini isu masyarakat sebenarnya...

  kerajaan selangor yg baru buat keputusan itu pun mengkaji akan baik dan buruk mengenai perkara ini sebelum mereka melaksanakan projek tersebut...bukan mereka buat sesuka hati bapak mereka shj...

  mengapa mereka melaksanakan projek ini? mahu tahu? justifikasinya ada dibawah...aku terangkan...

  pertama...

  projek tersebut dilihat sbg satu jalan penyelesaian yg paling baik bagi mengumpul semua penternak2 babi yang ada di selangor utk mengusaha projek ini di atas satu bumbung atau satu kawasan yg di khaskan bg projek ini...
  yakni...ianya akan dilakukan di suatu kawasan yg terpencil yang jauh dari kawasan penempatan dan kediaman org ramai...itu yg paling penting...semua penternak-penternak tersebut akan di arahkan utk berpindah ke kawasan terbabit...mcm one stop center lah...senang nak control aktiviti mereka...

  bukan mcm kerajaan BN dahulu...dibiarkannya pengusaha ladang babi bukak ladang di merata-rata tempat diatas tanah malaya ini sampai bila dah tak boleh nak control, baru terhegeh2 nak tutup kawasan tuh...dah terlambat kawan...itu yg org selalu komplen...

  setidak-tidaknya kerajaan baru ini telah mengambil inisiatif utk memulihara alam sekitar yg telah dirosakkan oleh kerajaan BN secara besar-besaran dahulu di atas tanah milik kerajaan a.k.a tanah haram...

  satu kes selesai...

  kedua...

  RM100 dibelanjakan antara sebagai satu langkah agar kemudahan projek itu canggih dari segi infranya...demi utk mencegah segala kemungkinan yg mungkin bakal berlaku...dari segi sistem peparitannya yg sempurna...kawalan penyakitnya dan pelbagai kemudahan kebersihan yg berkesan...utk memastikan ianya tidak mengundang pelbagai sensitiviti ke atas masyarakat kemudian...mereka mahu pastikan isu-isu yg lepas tidak berulang lagi...

  bukan mcm kerajaan yg dahulu...dah tahu masalah ini akan timbul...tidak pula mereka mengambil langkah2 yg patut bagi mencegah masalah ini drpd berlaku...dibiarkan nya meleret-leret sekian lama...itu yg jadik kes J.E aka Virus Nipah dan sebagainya...bila dah ada outbreak...baru nak bertindak...lambat. ...

  dua kes selesai...

  ketiga...

  mengapa ia dilakukan sebegitu? kerajaan selangor yg baru ini tidak mahu lagi menerima kemasukan babi-babi import dari luar terutamanya dari negara jiran...mereka mahu kurangkan kos mengimport babi dari luar...selain dikhuartiri babi-babi import tidak terjamin akan kualiti kebersihan dan bebas dari penyakit...

  mmg babi bawak penyakit...itu semua org tahu....tetapi dgn langkah ini mereka cuba sedaya upaya utk meminimumkan masalah tersebut diatas selama ini...setidak-tidaknya babi yg diternak dari ladang di selangor ini dpt di pantau akan kualitinya oleh kerajaan dari semasa ke semasa nnt agar tidak mengundang masalah kepada masyarakat di sini kemudian hari...

  sapa kata kerajaan baru nak ternak babi lagi banyak? itu lah kebodohan org2 jumud ini...

  depa nak limitkan bilangan babi di selangor mengikut keperluan dgn mengarahkan semua pengusaha2 ladang babi ini memindahkan penempatannya ke "one stop center" ini...mudah utk kawal selia...dan ikut peraturan...

  utk pengetahuan org2 jumud ini...semasa pemerintahan BN...bilangan babi di selangor mencapai jumlah 400 ribu ekor pada satu-satu masa...sedangkan bilangan keperluan yg sebenar jauh kurang drpd itu...

  nah sekarang sapa yg bela babi? kenapa mereka tidak mengawalnya dahulu dan kemudian hanya menyalahkan kerajaan baru membuka ladang babi yg baru bagi tujuan memperbaiki kelemahan mereka dahulu...

  tiga kes selesai...

  keempat...

  kerajaan selangor melihat perkara ini sbg satu budaya masyarakat cina yg tak dpt dibuang sepenuhnya...mereka tetap akan memakan babi walaupun apa pun tanggapan kita mengenai perkara ini...kita tidak boleh memaksa mereka berhenti dari memakannya...cuma kita perlu mencari jalan penyelesaian agar semua kaum akan hidup dgn selesa dgn masalah ini selesai nnt...

  apabila budaya org cina dihormati dgn cuba diselesaikan oleh kerajaan melalui kaedah yg betul maka pada PRU yg akan datang, pengundi cina tidak akan lari lagi dan berterima kasih pada kerajaan selangor yg baru kerana menyelesaikan masalah mereka dgn baik...sekaligus juga kepada penduduk selangor yg lain krn masalah ladang babi tidak timbul lagi dlm kehidupan mereka...

  semasa kerajaan yg lama...masalah ini sentiasa timbul kerana mereka tidak mahir menguruskan masalah ini dgn bijak dan cekap...yg mereka tahu ialah pandai bagi tapak dan lesen meniaga, pastu bila masalah timbul mereka TEMBAK BABI dan TANAM BABI...itu sahaja yg mereka reti...takda benda lain...sampai bila kes nak selesai kalu mcm ni...

  empat kes selesai...

  maka, UMNO/BN hanya tahu melenting-lenting dan melalak sahaja sahaja...tapi cakap tak serupa bikin...guna otak kalu nak bercakap...asal ada isu sahaja, terus attack tak tentu hala...mcm tuhlah pemimpin UMNO/BN...

  org pilih pemimpin utk selesaikan isu...bukan membebel yg bukan-bukan...tukarlah pemimpin korang tuh...mcm budak2 sekolah saja kalau berbahas utk cari jalan penyelesaian...langsung takda karisma sebagai wakil rakyat...

  ini bukan masalah mengenai melaksanakan undang-undang negara Islam...dlm islam sendiri pun kita dimintak berlaku adil pada penganut agama lain..jikalau mahu melakukan sebarang perubahan mestilah dgn cara yg adil dan saksama tanpa menyebabkan kekacauan...bukan boleh melaksanakan dgn drastik ikut sesuka hati...mesti secara musyawarah...

  ReplyDelete
 107. Salam YB DS Khir,

  Saya sangat bersetuju sekiranya DS sudi membuat pertemuan bersemuka dengan semua blogger khasnya blogger yang pro kerajaan, maksud saya kerajaan pusat.

  Semoga dengan pertemuan tersebut kita dapat selaraskan terutamanya isu-isu yang ingin diutarakan di dalam blog masing-masing.

  Mengenai pembangunan, saya bersetuju dengan DS bahawa pembangunan yang sepatutnya memberi kelebihan kepada kerajaan akhirnya menikam daripada belakang kerana perancangan dan pelaksanaan yang tidak tersusun.

  Saya juga bersetuju dengan DS, sebahagian kecil pemimpin kita terutama di bahagian agak sombong dan angkuh dengan penduduk setempat sehingga di kaitkan dengan gejala rasuah oleh rakyat.

  Saya teringat semasa kempen pilihanraya tempohari saya di herdik oleh seorang pak cik di cawangan saya. Katanya "Baru sekarang nampak muka engkau, selama ni orang kampung nak minta tokong semua buat tak tahu aje".

  Herdikan tersebut saya tahu bukan ditujukan kepada saya, sebaliknya kepada Pemimpin-pemimpin di cawangan yang lebih 'senior'.

  Saya rasa itu saja untuk kali ini. Sehingga jumpa lagi T. kasih.

  Roshatika binti Abu Bakar
  AJK Wanita UMNO cawangan Bagan Pinang.

  ReplyDelete
 108. assalamualaiakum....

  Saudara seislam Dr Khir... saya hairan sampai sekarang, KENAPA UMNO susah sangat nak MENJUNJUNG QURAN???

  Tok Nik pernah kata, PAS bubar kalau UMNO perjuang Islam.. Berani Umno sahut panggilan Tok Nik? Quran dan hadith adalah KUNCI perpaduan umat Islam!

  Setakat saya yg sekolah sekular tahu ni, org bukan islam tak perlu takut... Undang2 Islam utk org Islam sahaja... mereka bebas memilih mahkamah sivil sekrg utk mengadili mereka sebagaimana Rasullullah SAW menghukum og Yahudi Madinah dgn Taurat mereka..

  Kenapa saya yg Islam ini perlu tunduk kepada Lord Reid, bukan Lord of the Universe??? Kalau nak mula, mari kita selongkar undang2 Kesultanan Islam Melaka dahulu... jadikan itu asas constitution kita utk umat islam.. mari kita kembalikan kegemilangan Kesultanan Islam Melaka..

  kita buat perbincangan terbuka, kenapa umat Islam perlu Quran, dan kebebasan org bukan islam terjamin dari dipaksa dalam beragama?? Supaya semua org jelas dan kepentingan kita semua terjamin... muslim dan bukan muslim.. saya tahu pasti segala jenis media Yahudi akan tohmah kita.. buat secara langsung dia internet supaya segala pelusuk dunia dapat mendengarnya tanpa tapisan media Yahudi! promosi habis2an tarikh itu...

  Apakah yg menghalang Umno dari mengembalikan Islam kepada kami??? Kenapa masih assabiyyah walhal Rasullullah SAW CELA assabiyyah ini??

  Wassalam..

  ReplyDelete
 109. aihhhhh dah kalah baru nak amik perihal rakyat..... apa punya makhluk daaaaa..... balik tido daaaa....

  ReplyDelete
 110. Salam utk Datuk Sri,

  Biasa le,..semua manusia adalah sama..kerja sudah terantuk baru nak terngadah,..sudah terkena baru nak menyesal,..ingat lah,..langit tu tak selalu cerah..kalau merenung bintang dilangit,..jgn lupa rumput dibumi,,yang naik akan jatuh..yang jatuh boleh naik kembali..tapi nak naik setelah jatuh akan memakan masa yang panjang serta amat perit,.. menerima kesalahan dan sanggup berubah lebih mulia daripada terus-terusan tidak mahu mengaku dan berdolak-dalih.Tiada kesalahan yang boleh disorok selam-lamanya.Sebagai sahabat diharap MT lebih terbuka mengaku kesilapan.. sikap lupa daratan tiada tempat dihati rakyat.Harus juga diingat bahawa wakil rakyat itu bermula dari rakyat juga..jadi kena tahu dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung.Nak buat projek jangan syok sendiri,..jangan ingat rakyat semua bangang.Sebenarnya apa yang diluahkan disini semuanya sama dengan majoriti rakyat..tapi kalau masih tidak mahu mengaku salah sendiri..itu dinamakan bodoh sombong.Orang bodoh lebih baik..kalau mahu dengar cakap..tapi bodoh sombong ni baik campak dalam lombong jer.Tolong bagi tau kat Menteri & MT tu,..kalau nak bagi jawapan tentang tomahan pembangkang mesti complete dengan facts & figures sekali..jgn jawab akan dipereksa,..tindakan akan diambil,..dalam perhatian,..pegang jawatan tinggi2..macam tak tau apa..buat mengabiskan beras sajer.Apa2 pun saya tabek Dato' Sri kerana bersikap anak jantan..tapi ingat cakap mesti serupa bikin,

  Wasalam.

  ReplyDelete
 111. salam saudara dr khir...

  smlm sy terpapar di surat khabar bahawa khairi jamaluddin mendapat sokongan dari ketua pemuda negeri sembilan dan perak...sy tahu khairi mempunyai pengaruh terutamnya dari ketua pemuda sesetengan negeri...tetapi perlu diingat ia hanya sokongan yg terlalu kecil...umno perak sebenarnya tidak menyukai beliau..sama juga dengan rakyat malaysia...tolonglah jangan menambah lagi darah yg meleleh ini..kalau khairi jadi ketua pemuda saya rasa akan hancur umno...akan berlaku lagi tsunami politik oleh rakyat...tolonglah saudara dr khir...kami sayangkan negara ini...kami hendak orang yg dibesarkan dan mempunyai semangat kedaulatan bangsa yang tinggi...bukan sekadar hebat berkata-kata...kita perlu bermula dari bawah...bukan terus naik dengan cara yang tidak sihat...

  kami sayang malaysia...bukan singapura....

  ReplyDelete
 112. maaf dr khir...kerana post terlalu banyak haritu...berlaku sedikit masalah teknikal...

  ape2pun walaupun kami kdg2 rasa mual utk memberi pandangan...tetapi kami rakyat masih mengharap...

  ReplyDelete
 113. Rumusan Dato Seri Dr Khir begitu amat dihargai kerana ia sekurang-kurangnya memberi harapan kepada rakyat jelata bahawa ada orang di atas yang mendengar rintihan mereka.

  Ingin saya merujuk kepada komen Dato di bawah ini:

  Masalah kenaikan barang telah saya sampaikan kepada menteri yangberkenaan, kaedah kawalan harga yang tidak relevan perlu diubah, lesen eksklusif untuk mengedar barang keperluan harian / asas seperti gula, tepung dan lain-lain juga perlu dimansuhkan. Dasar yang lebih inklusif perlu dilaksanakan, harga perlu ditentukan oleh pasaran. Tugas kerajaan mengawal harga perlu ditukar kepada tugas meningkatkan pengeluaran barangan. Saya yakin jika ada pemikiran kreatif dan berani melakukan perubahan, akan membawa manfaat yang baik kepada kita semua.

  Dato Shahrir Samad mempunyai reputasi sebagai orang yang berani dan articulate. Tetapi sejak peranan beliau sebagai Pengerusi PAC dalam inquiry ECM Libra Avenue untuk menutup salah Securities Commission khususnya dan membantu membersihkan Khairy, dia bukan lagi orang yang bersih dan amanah yang kita ingatkan.

  Saya akan mengambil position yang kritikal dan keras terhadap kepada Dato Shahrir kerana selama ini dia suka memberi impression dia mempunyai jawapan kepada semua permasaalahan, dan Menteri dan orang ramai tidak secerdik dia.

  Sila cetakkan komen saya dan berikan kepadanya. Kalau sempat, minta dia mampir2 blog saya dan baca omongan saya mengenai skandal ECM Libra yang jelas tidak boleh disangkal adalah perogolan rompakan terhadap harta rakyat. Shahrir tidak melakukan tanggungjawab!


  Berbalik kepada isu harga Barang Naik, kenyataan awal Dato Shahrir Samad memberi gambaran seolah-olah beliau tidak memahami sepenuhnya slogan BN, Barang Naik yang diguna pembangkang, diulang oleh rakyat dan salah satu faktor kejatuhan prestasi BN.

  Komen Dato Shahrir berkenaan pertalian harga, permintaan dan bekalan adalah sesuatu asas mikroekonomik yang tidak dapat disangkal. Namun, ianya adalah agak teoretikal dan hanya penerangan untuk rakyat yang tidak memahami. Mungkin dia sudah terlalu lama di luar kerajaan untuk memahami fungsi dan peranan intervensi kerajaan.

  Satu assumption bahaya yang Dato Shahrir lakukan adalah mengandaikan masaalah kenaikan harga hanya kepada masaalah bekalan, khususnya monopoli rangkaian bekalan. Padahal ada variable permintaan yang langsung tidak disentuh.

  Janji untuk melakukan kawalan dan pemantauan agak jawapan yang cliche. Bila pernah kawalan, pemantauan dan enforcement kerajaan begitu berkesan sekali? Sering tidak ada stamina dan hanyut lupa.

  Langkah2 yang beliau lakukan adalah long term dan tidak menyelesaikan masaalah terkini yang antara sebab utama adalah kerana kenaikkan harga komoditi dunia. Kesan kenyataannya sudah dirasakan kerana sebagai contohnya harga mi sedang lonjak sejak beberapa hari lepas.

  Ini akan memberi kebenaran kepada tuduhan pembangkang bahawa Barang Naik lepas pilihanraya. Akhirnya BN akan dituduh tidak peka kepada rintihan rakyat.

  Saya merasakan seolah-olah Shahrir hanya berperanan sebagai spokesman dan menjalankan arahan perintah boss Tingkat 4.

  Pada saya kerajaan tidak boleh mengubah kepada pendekatan free market dengan begitu mendadak dan segera kerana kita sudah menghayati budaya polisi yang begitu sensitif dan meberi penekanan terhadap mengawal inflasi. Ini adalah asas pembangunan negara selama 50 tahun.

  Kesan inflasi yang melambung tanpa terkawal kepada kesejahteraan rakyat dan ekonomi jangan diambil ringan. Jangan lupa pengalaman ekonomi2 Amerika Selatan.

  Sebelum Shahrir mahu mengadaptasikan langkah harga tanpa kawalan, sepatutnya dia memecahkan kartel dan monopoli terhadap barangan asas. Saya tahu ini tidak akan disenangi orang2 Cina tetapi mereka harus menghayati slogan samarata yang mereka laung2kan. Adakah kabinet roti kosong tanpa telor berani melakukan langkah2 sedemikian?

  Inilah masa Shahrir menunjukkan dia sebenarnya bukan cakap banayk saja dan betul2 berani dan bertembung dengan masaalah ini dahulu kerana ia sering menjejaskan masaalah bekalan, amalan black market dan manipulasi harga.

  Ini mmerlukan satu kod etika berniaga yang mempunyai kuasa enforcement.

  Ini juga untuk mengadilkan pengagihan ekonomi dan aktiviti ekonomi kepada semau kaum selain dari monopoli kaum Cina! BUkankah itu yang kaum Cina mahu? Samarata dan free market?

  Selain itu, kerajaan perlu ada langkah strategik seperti mengadakan sistem buffer stock untuk membantu mengawal fluctuation harga barang yang melampau akibat shortage. Perkara ini ada masaalah teknialiti dan mungkin mahal juga.

  Barulah cerita pasal harga ditentukan pasaran.

  Dari aspek permintaan, setengah barang perlu dilakukan penilaian semula status sebagai barnagan asas dan barang kawalan.

  Kena perlu difikirkan cara untuk mengendurkan permintaan. Seiring dengan ini, kerajaan perlu membawa ide2 seperti cross subsidization dan cross taxation.

  Sebagai contoh mudah, masaalah gula dan penyakit kencing manis dan cukai gula diguna untuk membiayai kos kencing manis. Ia seperti cukai rokok untuk membiayai kos sakit jantung.

  Seiring dengan itu, cukai barang impot atau substitution atau mewah diguna untuk subsidi barang asas dgn keutamaan kepada barang tempatan.

  Tentu sekali ini memerlukan satu pendekatan accounting baru yang buat matching sesuatu item dengan item yang lain.

  Saya rasa masaalah jumlah subsidi bertambah tidak seharusnya menjadi masaalah. Jika kenaikkan harga minyak meningkatkan subsidi, keuntungan Petronas juga meningkat.

  Dimata rakyat, alasan Perdana Menteri bahawa kita kena mengurangkan subsidi untuk membiayai pembangunan susah untuk diterima.

  Satu, kerakusan dan kegelojohan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan untuk melancarkan Korridor Ekonomi dan menjanjikan projek bertrillion hanya memberi gambaran bahawa pengurangan subsidi minyak adalah untuk mengisi akaun bank swiss kroni2 tingkat 4.

  Kedua, kebanyakkan negara pengeluar minyak mempunyai harga minyak yang sangat rendah. Berdanding dengan negara2 lain, harga di Malaysia adalah terlalu tinggi. Maka perlu kita lihat kembali formula mengira harga minyak runcit yang berdasarkan harga asas International Market Price dan diubah kepada harga kos plus formula sebagai harga asas.

  Kerajaan perlu segera review harga gas dan minyak yang digunakan untuk industeri dan terutama IPP yang terlalu amat rendah. Kesemua keuntungan syarikat ini melampau!!!

  Sebelum pilihanraya, propagandis kerajaan sering mengatakan orang kampung tidak susah dan mewah kerana harga komoditi tinggi. Baik nampaknya, kita harus mengimbang kesusahan pengguna akibat harga komoditi yang melambung di compensate oleh orang kampung yang dapat durian runtuh. Selama ini, pengguna dan pembayar cukai telah memberi subsidi kepada mereka.

  Saya cabar propagandis ini yang yang hanya mementingkan undi rural dan enggan menyelesaikan masaalah amalan ketirisan PM kerana selesa akan berkausa selamanya supaya mencukai orang kampung yang dikatakan kaya raya.

  Perolehan cukai luar biasa dari orang kamping boleh diguna untuk imbang harga barang dengan cukai keuntungan barang komoditi subsidize barang asas tempatan.

  Adakah mereka berani lakukan? He he he ...roti kosong satu mamak!

  Selain itu, kita boleh fikirkan untuk memperkenalkan barang substitute kepada barang2 asas. Lifestyle makanan rang tempatan pun dah boleh berubah.

  Pengakhir kata saya adalah, Dato Shahrir, jangan guna rasmi biasanya untuk cuba melarikan diri dengan mangalih pandang dari isu sebenar. Selesaikan masaalah KENAIKKAN HARGA BARANG dan usah cuba MELARIKAN PANDANGAN KEPADA BEKALAN.

  Ikut orang muda macam Dato Dr Khir dan Dato Mukhriz yang berani dan tegas lakukan tindakan. Apabila kalah, Dr Khir berani letak jawatan dan hadapi rakyat walaupun di boo. Mukhriz berani menulis surat menuntut pengunduran. Saya harap Ketua Pemuda adalah antara Dato Dr Khir atau Mukhriz.

  Untuk pengetahuan ramai, Datok Shahrir adalah salah seorang yang berpendapat Abdullah Badawi patut diberi peluang kedua.

  ReplyDelete
 114. syabas karena berani terbuka.. walaupun dulunya tidak, tapi tak mengapa,masih belum terlambat,salam

  ReplyDelete
 115. YB...

  You can see how many times I've keep on posting comments... saya memang mengambil tahu every aspect, especially when our political situation has gotten more interesting...

  If you really wanna help, USAHAKAN LA SUPAYA MEDIA-MEDIA KITA TIDAK BERAT SEBELAH...
  TAK GUNA PERGI UMRAH HAJI KALAU DOSA SESAMA MANUSIA TIDAK DIAMPUNKAN...

  Allah sendiri hanya mengampunkan dosa-dosa yg dilakukan antara hamba dan Allah.. Tapi dosa yg dilakukan sesama manusia haruslah diminta ampun dari tuan empunya badan tu sendiri...

  ReplyDelete
 116. ketewasan kerajaan anda sesungguhnya banyak mengajar anda mengenal hati budi rakyat, tahniah dan syukurlah pada allah

  ReplyDelete
 117. Assalamualaikum buat Datuk Seri yg dihormati..

  Walaupun saya tidak berkecimpung dalam bidang politik, hanya sekadar pemerhati, saya merasakan bhw saya mempunyai hak utk bersuara dan memberi pandangan..

  Saya tidak mahu menyalahkan itu dan ini. Menunding jari kpd mana2 wakil rakyat, mahu pun barisan menteri di Kabinet. Siapalah saaya utk melakukan itu.

  Pada pendapat saya, rakyat dewasa ini lebih suka merungut, meminta2 itu dan ini dari memberi. Berapa ramaikah jutawan (skrg byk program MLM dan ramai yg katanya dah jadi jutawan) di Malaysia ini yg sanggup menaburkan wang mereka? Yg sanggup menggantikan diri mereka sbg wakil rakyat utk membantu org lain..Sememangnya bila dah memberi tak perlu diwar-warkan..tapi kdg kala ia ada perlunya..

  Selain itu, bg pendapat saya, bagi pemimpin yg kalah dalam pilihanraya tempoh hari, tak perlu lah meletak jawatan. Bagi saya, bila kalah n letak jawtan bermaksud melarikan diri dari masalah yg berlaku. Oleh itu, seharusnya pemimpin berkenaan membetulkan keadaan terlebih dahulu dan barulah meletakkan jawatan. Adakah dgn meletakkan jawatan dpt mengembalikan negeri2 yg telah terlepas dari tgn..

  Di harap pandangan saya tidak mengganggu situasi dan ketenangan Dato' Seri.

  Wassalam

  ReplyDelete
 118. Kami menghargai jasa mu setulus yang ada dan kami akan menyokong mu dari depan dan belakang. kejatuhan ada hikmah nya dan ada bagusnya sekurang kurangnya kita memandang rakyat kita sebagai di mata rakyat. sekurang kurang semasa pemerintahan dr Khir tak ada kes babi. sekarang baru lah mereka paham kenapa di bawah jagaan dr. khir tiada perkara ini berbangkit tetapi selepas dr. khir berundur baru nampak segalanya... kepada parti pembangkang PAS, DAP, PKR... semoga tuhan tunjukkan saja hidayah nya kepada mereka

  ReplyDelete
 119. dato khir bertaubat lah sebelum masuk ke dalam lokap! dulu masa wartawan interview berkenaan Bukit Cahaya kena gondol oleh rakan rakan dato u boleh cakap saya hari hari jogging kat sini setiap pagi tak nampak...itu jawapan yang bodoh....

  ReplyDelete
 120. YB Dr Khir,

  Dulu YB kata nak buat sebuah Taman Botani dan Herbarium Negara diHutan Belata Ulu Selangor dan tapak Taman Pertanian di shah alam tidak sesuai. Sekarang ini nampaknya taman itu diteruskan ditapak Taman Pertanian.Tahu YB tentang Taman Botani dan Herbarium, Ia bukanlah sebarang taman. Jika tidak dibangunkan dengan betul nanti tidak di akui dunia sebagai Taman Botani. Contoh Taman Pertanian Tenum, masih belum diakui sebagai Taman Botani,


  Putrajaya juga terdapat Taman Botani tetapi setelah membelanjakan berjuta-juta ringgit kini terbiar dan langsung tidak ada konsep sebagai sebuah taman botani. Adake sebuah taman dimajukan oleh jurutera dan plannernya dari Jepun.Langsung tak tahu tentang flora Malaysiana. Sepatutnya taman-taman botani dimajukan oleh botanists,ecologist ,horticulturist

  Sepatutnya YB teruskan pembanguan ditaman ini di Ulu Selangor tetapi rupanya YB nak lepas batuk ditangga sahaja bersabit dg penerokaan tanah diShah Alam

  Begitu caranya pembangunan fisikal Malaysia ini, macam " a barber wasts to become a dentist "

  ReplyDelete
 121. YB Dr Khir,

  Semasa jadi MB dulu, YB mencadangkan nak bangunkan Taman Botani Negara dan Herbarium di Hutan Belata, Ulu Selangor. Rupanya batuk ditangga sahaja sebab kontroversi penerokaan tanah di Shal Alam. Sekarang iniTaman ini sedang dibangun di Taman Pertanian. Tahukah YB apa dia Taman Botani dan Herbarium Negara?
  Taman Pertanian di Tenum Sabah pun boleh diiktiraf sebagai Taman Botani.
  Di Putrajaya juga terdapat Taman Botani, kini terbiar setelah membelanjakan berjuta-juta ringgit. Adake taman botani dibangunkan oleh jurutera, mana dia tahu tentang flora Malaysiana

  Itulah nasib pembangunan saintifik kita.

  ReplyDelete
 122. Sedara2
  Kita semua sudah jelas isu babi. Siapa makan lada dia lah kepedasan. Jangan baling batu sembunya tangan. Semasa kerajaan DSKT, projek ini sudah dalam 'rancangan' dan dalam 'tangan'. Kerajaan PA membenarkannya kerana ininya penting untuk semua. Orang yang gombar-gambur perkara ini adalah mereka yang dalam 'kerugian'
  Kes tutup..

  ReplyDelete
 123. Assalamualaikum Datuk Khir,

  Sebenarnya walau siapa pun yang memerintah, tetap tiada keistimewaan untuk surirumahtangga. Surirumah seperti terpinggir dan bekerja tanpa apa-apa keistimewaan, Kerajaan menyediakan pelbagai keistimewaan untuk mereka yg bekerja di sektor kerajaan atau swasta sedangkan mereka yg bekerja dirumah dan menguruskan rumahtangga tidak mendapat apa-apa keistimewaan.

  Sebagai wanita yg terpaksa berhenti kerja untuk menjadi surirumahtangga semata-mata demi anak-anak, saya cuba mencari alternatif lain untuk membantu suami dengan mengikuti seminar ICT dan berminat untuk menjadi usahawan ICT, melihat kepada potensi keuntungan yg ditunjukkan, saya berminat untuk menyertai dengan niat untuk meringankan beban suami dan membantu membayar hutang-hutang yang semakin bertambah, tambahan pula dengan anak-anak yg semakin membesar.

  Walaupun disediakan pembiayaan modal(rm40k) oleh syarikat terbabit, saya masih perlu menyediakan sebanyak rm10k dan sebagai surirumah saya tidak berkelayakan untuk membuat sebarang pinjaman di mana-mana bank pun.

  Walaupun banyak pihak berkata terdapat skim untuk mereka yg berminat menjadi usahawan, tetapi bagi saya tetap tidak mendapat manfaatnya pun.

  Datuk, kenapa kami yg bergelar surirumah tidak boleh mendapat pinjaman walaupun untuk memulakan kehidupan yg baik?

  Kenapa semua pihak mahu menyelamatkan Sufiah yg memang rela menjual maruahnya sedangkan saya di sini rasa macam anak tiri di tanah air sendiri?
  Kenapa PATI lebih beruntung dari saya yang memang anak jati Malaysia? Adakah saya perlu menjadi seorang Sufiah atau perlukah saya menjadi seperti PATI?

  Siapa yg mahu mendengar tekanan perasaan surirumah?
  Pemimpin sibuk bertelagah tentang kuasa dan kedudukan masing-masing, tapi sebenarnya apa yg para surirumah tangga dapat? kami juga keluar mengundi tapi apa keistimewaan untuk kami yg pihak pemimpin beri?

  Apapun terima kasih kerana menyediakan blog, walaupun tetap tiada hasilnya sekurang-kurangnya Datuk tahu perasaan dan tekanan saya sebagai surirumah yang tertekan dalam diam dan saya percaya ramai lagi surirumah di luar sana yg menderita dalam diam seperti saya. Mungkin tiada siapa yg boleh membantu dan mungkin hanya Ah Long yang sedia membantu, entahlah Datuk.

  Terima kasih

  Yang benar
  DESPERATE HOUSEWIFE
  mas on April 19th, 2008

  ReplyDelete
 124. DS K,

  Kalau jadi Ketua....
  Jangan sombong, jangan jadi Wakil Rakyat kalau tak mau jumpa rakyat...jangan jadi Menteri Besar kalau tak berfikiran sebesar menteri...lu pikir lah sendiri

  ReplyDelete
 125. Isu Pembangunan Tidak Lagi Relevan

  Cuba lihat perkara2 ini untuk Dr Khir suruh UMNO fikir2kan.

  1. Pembangunan bukan lagi isu rakyat kerana mereka berpendapat kerajaan yang memerintah walau apapun parti, wajib mengadakan pembangunan untuk rakyat. Kalau apapun parti memerintah negara mereka pasti ada duit untuk pembangunan. Kerana kerajaan memperoleh cukai dan pelbagai hasil negara.


  2. Pembangunan bukan bermakna gedung besar, bangunan tinggi, mesjid kristal, lambang mercu tanda yang jumlah modalnya sangat besar. Kerana itu dianggap membazir wang rakyat sedangkan jalan persekutuan masih berlobang sana berlobang sini, jalan kampung pecah disana pecah di sini, Parit sebu dan berlaku banjir, kawasan setempat tiada taman rekreasi percuma untuk rakyat, pantai-pantai dihalang oleh hotel untuk kegunaan rakyat, jalan jem sepanjang masa perayaan. Pembangunan sepatutnya menyelesaikan masalah rakyat dan bukan rakyat sebagai penonton bangunan besar dan gedung2 sahaja.

  3. Isu pembangunan yang berasaskan blok kawasan (koridor) dengan peruntukan besar wang rakyat atau swasta dilihat sebagai nak memberi kaya segelintir golongan tertentu. Yang kaya bertambah kaya yang miskin biasa-biasa je tanpa apa makna. Nak kata memberikan pekerjaan kepada rakyat belum juga kelihatan. Siswazah masih ramai menganggur terutamanya dari kampung-kampung. Cuba buat kajian sikit tentang isu ini.

  4. Pembangunan modal insan yang digembar-gemburkan belum menampakkan hasilnya. Patut ada peruntukan sedikit untuk untuk tujuan bantuan kewangan kepada yg telah dilatih bagi tujuan peniagaan runcit (lihat orang India sekarang ramai yg menceburi perniagaan runcit), cari rumah kedai (org india dan cina memonopoli rumah kedai di semua kawasan pembangunan baru), beri bantuan beli traktor bukak tanah sekala kecil (4-5 ekar) supaya boleh ramai dibantu (org India dah masuk kampung sodok tanah terbiar buat tanaman sayur dsbnya), atau beri bantuan perniagaan yang ada unsur penggunaan jentera berat ( pengangkutan spt lori , bas). Zaman Dr Mahathir dulu ada cerita bahawa bangsa tak akan maju kalau tak menguasai jentera berat.

  5. Mungkin modal yang besar utk pembangunan yang membazir itu digunakan untuk membantu pelajar2 dari kampung yang sederhana pencapaian peperiksaannya melanjutkan pelajaran di Universiti dengan memberikan biasiswa sepenuhnya. saya percaya pembangunan modal insan sebegini amat sesuai untuk membantu org Melayu. Sejarah menunjukkan melayu berjaya kerana pendidikan percuma.
  Dr Khir dulupun dapat biasiswa kan?.

  Ok ada lagi nak sambung kemudian.

  ReplyDelete
 126. Isu Pembangunan BN Tidak Lagi Relevan

  Saya nak sambung komen dan cadangan saya semalam supaya pihak Dr Khir dapat panjang-panjangkan kepada UMNO tentang isu pembangunan yang dijadikan senjata UMNO/BN berkempen.

  5. Pembangunan Modal Insan mesti terus dipelopori oleh UMNO. Biasiswa mesti diwujudkan bukan lagi pinjaman PTPTN untuk anak-anak kampung berprestasi "SEDERHANA" melanjutkan pelajaran. Bukan sahaja utk mereka yg berprestasi tinggi atau cemerlang sahaja. PTPTN pula menyusahkan rakyat yg dipaksa menyimpan RM 500 atau RM 3000 sedangkan nak simpan RM 100 pun susah. Majoriti anak-anak kampung adalah berprestasi sederhana kerana mereka tiada wang yang cukup untuk tuisyen. Guru di kawasan kampung sekadar cukup tetapi tiada berkeupayaan tinggi menguasai Bahasa Inggeris. Bantuan tuisyen tidak menyeluruh. Rakyat berpendapatan sederhana di kampung dan bandar juga terhimpit. Pendek kata itulah yg seri diceritakan di surau atau dimesjid. Keluar universiti menganggur tiada pekerjaan 1 tahun 2 tahun 3 tahun malah ada 10 tahun. Ada juga yg terus tidak bekerja dengan kerajaan atau swasta. Tidak juga membuka perniagaan sendiri. Nak berniaga buat pinjaman susah. Kena ada tanah buat cagaran dsbnya. Tup tup org India sodok tanah terbiar buat tanaman. Mereka ada badan tertentu yg membantu. Apakah ada badan UMNO yg membantu org melayu kampung?. Adalah juga projek buat ternakan ikan keli atau bukak rumah cendawan. Itu kira bagus dan mesti diperluaskan lagi bantuan terus dalam bentuk modal kepada perniagaan spt runcit, rumah kedai, pembekal barangan, gerai makanan, peniaga kecil, pasar tani. Pihak Majlis Bandaran jgn asyik nak robohkan gerai Melayu nak berniaga kecilan (Peliknya gerai Cina tak dirobohkan walaupun menghalang jalan). Kalau dikira RM 1 bilion tak sebanyak mana utk tujuan pembangunan bangunan besar dan bangunan mercu tanda..tapi kalau diagihkan kepada golongan ini mungkin 5000 orang boleh jadi kaya.

  6. Sistem agihan yang tidak adil dan kroni juga dikenalpasti menjadikan isu pembangunan kerajaan tidak dipeduli rakyat.
  "Enek wong cerito" menteri tertentu yg agih peruntukan melalui jabatan tertentu yang diwakilinya di peringkat negeri dan daerah. Peruntukan ini diberikan terus kepada rakan-rakan kroni perniagaan mereka. Kontraktor kelas F yang telah dinamakan sbg org UMNO dsb. Kalau ini betul, sebagai org UMNOpun saya merasakan tidak adil apatahlagi kalau perkara ini dilihat oleh pihak pembangkang.

  7. Ada juga orang cerita tentang "Projek Anugerah" iaitu membekalkan peralatan tertentu atau barangan kepada syarikat tertentu yang ditetapkan oleh kerajaan kita melalui pelbagai kementerian. Nilainya berpuluh juta setahun. Ada khabar ramai jadi kaya dengan modal RM2. Betul ke?. Jika betul ini juga akan melemahkan UMNO dan kerajaan.
  Cuba Dr fikirkan dan panjang-panjangkan pemikiran ini.

  8. Kementerian yg jaga pembangunan ialah Kem Kerjaraya. Dulu diketuai oleh org bukan Melayu (Dato Sami Velu). Ini difahamkan amat menyakitkan hati org melayu. Bukan soal isu kaum tapi sensitiviti org melayu kena juga di jaga.

  Oklah akhirnya saya nak maklumkan bahawa saya amat sayang UMNO. Saya jadi ahli UMNO sejak 20 tahun lalu dan masih kekal. Atas dasar itulah kita mesti terus rungkai isu2 kelemahan kita dan cari jalan penyelesaiannya. TQ


  6.

  ReplyDelete
 127. BLOG NIH TUTUP SUDAH KAH?
  PERIT SANGAT KAN?

  ReplyDelete
 128. Salam,

  Saya sedang menonton program isu khas (pada malam hari rabu 27/8/08) dan saya terpanggil utk menyatakan pendapat saya tentang kewibawaan pihak berwajib menjaga ketenteraman negara. Lihat pondok-pondok polis di kawasan-kawasan perumahan yg setelah beberapa tahun disediakan dgn duit rakyat (yg pastinya telah menguntungkan pemasang / pembekal / kontraktor / pengedar sistem) tetapi masih tidak pernah dihuni oleh pihak berwajib. Lihat juga menara pemerhati disepanjang jalanraya yg kononnya utk memantau penyalahgunaan jalanraya dan kemudahan jalanraya juga tidak pernah dihuni. Lihat masalah remaja yg terlibat dgn lumba haram yg seolah-olah diluar keupayaan pihak berwajib utk menyelesaikannya. Lihat gejala mak nyah di kawasan-kawasan yg telah hidup dan beroperasi hampir 3 dekad tetapi seolah-olah tidak diketahui pihak berwajib walaupun umum sediamaklum. Perhatikan masalah penyalahgunaan dadah yg tidak ada penghujungnya. Masalah ragut yg membawa kesengsaraan kpd si-mangsa dan keluarganya yg berterusan seolah-olah tidak ada yg perlu digeruni oleh peragut baru dan tegar.

  Cadangan saya ialah masalah lumba haram (yg membawa kpd budaya samseng) mungkin dpt dihapuskan jika kenderaan setiap pesalah dirampas dan operasi dibuat tanpa pemberitahuan awal. Pondok-pondok dan menara-menara yg telah dibuat menggunakan wang rakyat perlu dilihat keberadaan pihak berwajib (dgn bantuan pihak pbt yg sehingga kini hanya dilihat sbg tidak lebih daripada sekadar membuat rondaan utk mengeluarkan saman terhadap kesalahan meletakkan kenderaan tanpa bayaran/tiket dikawasan-kawasan perumahan tetapi tidak di pusat-pusat bandar yg sentiasa dihujani golongan elit dan samseng). Mak nyah hanya dpt dihapuskan jika tuan punya bangunan dan penyewa bangunan yg serba maklum tentang aktiviti yg merosakkan generasi sekarang dan masa depan dikenakan hukuman yg sama beratnya dgn mak nyah yg menggadaikan maruah utk keseronokan dan / atau kemewahan dan bangunan / kemudahan dirampas. Penyalahgunaan dadah yg tidak ada penghujungnya dan penagih / pengedar / pengeluar / pelabur tegar yg kebal hanya dpt dihapuskan dgn hukuman penjara dgn kerja berat utk tempoh yg lama dan dirotan sehingga harapan utk menjalani kehidupan normal dinafikan. Kes-kes ragut yg berleluasa yg ditanggung oleh masyarakat umum, tidak kira umur, jantina, masa kejadian, tempat kejadian, keadaan tempat kejadian, yg ada kalanya membawa kematian kpd si-mangsa hanya dpt diatasi jika peragut (samada baru atau tegar) juga dikenakan hukuman penjara dgn kerja berat utk tempoh yg lama dan dirotan.

  Perundangan negara, amalan pengamal undang-undang dan sikap penjaga perundangan negara juga perlu dilihat semula agar si pembunuh tidak dikira membunuh dgn niat hanya kerana si pembunuh tidak berniat utk membunuh seolah-olah peguam dan hakim dpt membaca niat manusia walaupun si anak dibanting kerana menangis dan mati (dan kemudian si pembunuh dikira tidak berniat membunuh tetapi utk mendiamkan si anak), si isteri (atau bekas isteri) dihumban ke lantai kerana si suami (atau bekas suami) hilang sabar dan mati (dan kemudian si pembunuh dikira tidak berniat membunuh tetapi ledakan kemarahan yg membabi buta), perogol yg kebiasaannya dirotan (tetapi masih dpt menjalani kehidupan normal) dan dipenjarakan utk tempoh yg amat singkat sedangkan si mangsa (dan keluarga si mangsa) menanggung kesengsaraan sepanjang hayatnya dan musnah masa depannya (sekiranya tidak membawa kematian) perlu dirotan sehingga tidak berupaya menjalani kehidupan normal dan dipenjarakan dgn kerja berat utk tempoh yg lama. Peragut yg menyebabkan kematian si mangsa ragut tidak dikira membunuh dgn niat hanya kerana niatnya adalah untuk meragut, bukan utk membunuh hanya dipenjarakan beberapa tahun dgn diberi makan, minum dan tempat tinggal menggunakan wang rakyat yg merupakan satu pembaziran. Hanya hukuman rotan sehingga menjejaskan keupayaan mereka utk menjalani kehidupan normal dan penjara dgn kerja berat akan memberikan mesej yg berkesan kpd sesiapa saja yg inginkan kemewahan, keseronokan dan kepuasan utk diri sendiri diatas kesengsaraan orang lain.

  Wassalam.

  ABI

  ReplyDelete
 129. Kita Yakin dan Percaya Dato Seri Mampu pergi jauh ...untuk terus memimpin rakyat Tungu ajalah jadulanya Insyallah

  ReplyDelete
 130. salam sejahtera Dato' Seri, saya terpanggil utk menulis didalam blog ini sebagai melahirkan rasa tidak puashati terhadap kepimpinan BN seblm ini...saya amat tidak berpuashati terhadap campur tgn yg keterlaluan dalam urusan tender/sebutharga di PBT. saya tidak kisah jika org2 politik diberi ruang utk mendpt tender..tetapi haruslah berpada...dan mana2 individu atau sykt yg dibawah saluran politik semasa memperolehi tender haruslah tidak terlepas dari sebarang tindakan pihak PBT jika sekiranya berlaku ketidak cekapan atau dalam bahasa lain kerja tak buat tp claim hantar tiap bulan...bila pegawai pbt yg terlibat hendak mengambil tindakan pemotongan harga pada kerja2 yg tidak siap..akan ada suara2 politik yg membela sykt2 durjana ini...so, sekarang siapa yg tidak menjlnkan tanggungjawab..bila rakyat tgk longkang tersumbat umpama sudah bertahun tidak diselanggara sedangkan ada sykat yg telah diamanahkan..maka rakyat akan menuding jari kpd pihak PBT kerana gagal menjalankan tanggungjawab dan lbh pedih lg pihak PBT dikatan terlibat dgn gejala rasuah melindungi sykt2 yg tidak menjalankan tugas yg diamanahkan...sedangkan pihak PBT berada dlm delima...tiada siapa yang tahu dan tiada siapa yg ambil tahu...ketahui lah Dato' Seri...ramai dikalangan kontraktor yg tidak bernasib baik bkn kerana tidak bagus dlm menjalankan kerja tetapi tender2 dan sebutharga telah habis dibolot oleh org2 'politik' dan sewaktu dengannya...dimana mereka2 ini hendak mengadu...kpd kerajaan....? walahualam...jika selepas ini BN bangkit semula atau menerajui semula Selangor , cuba lah Dato' Seri tegur2 sedikit pemimpin2 yg tidak jujur ini...bukan mereka tak bolh untuk mendapatkan tender2 atau apa sahaja...tetapi harus lah diingat kepada org yg lbh memerlukan...perkara ini saya rasa bagi Dato' Seri amat kecil berbanding masalah besar lain..tetapi percayalah ramai dikalangan kontraktor2 sebenarnya beralih arah kepada pihak lain kerana terlalu keciwa dgn pengagihan ini...sekian terima kasih...

  ReplyDelete