Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Saturday, May 31, 2008

Melayu Di Persimpangan

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers dan para pembaca sekalian.

Rentetan perbahasan awal saya mengenai Ketuanan Melayu dan Ketuanan rakyat dalam tulisan yang lalu, kini timbul satu lagi persoalan di kalangan orang Melayu.

Melayu kini berada di persimpangan antara kelompok yang ingin terus kekal sebagai satu bangsa Melayu yang moderate (sederhana) seperti UMNO hari ini, dengan kelompok liberal yang mahu menukar segala kepentingan Melayu atas prinsip kesamarataan. Malah terdapat satu kumpulan Melayu lagi yang mahu kembali ke sifat ultranya yang tidak mahu bertolak ansur terhadap sebarang keadaan yang membabitkan kepentingan orang Melayu.

Elok difahami apakah makna ultra, moderate dan liberal ini.

Ultra ini merujuk kepada kumpulan eksterim yang melihat kepentingan bangsa atau puaknya semata-mata tanpa mempedulikan kepentingan bangsa atau kaum lain. Mereka ini sanggup melakukan apa sahaja tindakan demi menjaga kepentingan kaumnya tanpa mempedulikan kesan dan akibat tindakan tersebut.

Manakala moderate merujuk kepada kumpulan yang bersederhana dalam setiap tindakan. Melihat keadilan sebagai matlamat utama tanpa menjejaskan kepentingan bangsanya. Sentiasa melihat kepentingan pelbagai bangsa atau kaum tanpa menjejaskan kepentingan puaknya.

Puak Liberal pula pihak yang sentiasa terbuka kepada pelbagai pendapat dan tidak meletakkan bangsanya sebagai agenda. Sebaliknya hanya memperjuangkan kesamarataan dan logik akal semata.

Dilema ini bukan sahaja di kalangan orang Melayu dalam UMNO malah juga Pas. Hari ini kita melihat Pas telah berubah dari sebuah parti ultra Islam kepada sebuah parti liberal Islam.

Dari sebuah parti yang mengkafirkan orang UMNO kerana bekerjsama dengan bukan Islam, yang menolak IFC, menolak murtad kepada parti yang bersengkongkol dengan DAP dan sanggup menurut telunjuk DAP. Pas yang dulunya ingin menutup pusat arak, judi dan maksiat kepada sebuah parti yang membenarkan pusat-pusat tersebut beroperasi. Malah Dr. Hasan Ali sudah mendakwa dalam DUN Selangor, bahawa Pas hari ini memperjuangkan kesamarataan antara agama.

Boleh dikatakan Pas hari ini sudah menjadi sebuah parti Islam liberal yang telah menguburkan segala prinsip perjuangan negara Islamnya.

PKR pula ditubuhkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim atas asas untuk menarik mereka yang tidak setuju dengan Pas dan UMNO. Bolehlah dikatakan bahawa parti ini parti oportunis liberal. Mereka hanya menarik sesiapa sahaja orang Melayu yang tidak berpuas hati dengan UMNO dan Pas tanpa apa-apa agenda khusus untuk orang Melayu.

Parti ini juga bolehlah dikatakan menggunakan pendekatan popular untuk menarik sokongan hingga menyebabkan ia tidak mempunyai prinsip perjuangan yang jelas. Parti seperti ini tidak akan dapat bertahan lama dalam negara kita. Datuk Onn Jaafar telah mencuba pendekatan Anwar melalui IMP dan akhirnya gagal bertahan lama.

Persimpangan terbesar orang Melayu pastinya di dalam UMNO.

Kelompok pertama ingin UMNO terus kekal sebagai sebuah parti yang moderate memperjuangkan hak-hak orang Melayu, kedudukan agama Islam, bahasa Melayu dan Sultan Melayu dikekalkan dalam status quo sedia ada. Bagi kumpulan ini keadilan mengakari perjuangannya, iaitu meletakkan yang hak ditempatnya terutama yang membabitkan kepentingan agama Islam dan orang Melayu.

Manakala kumpulan kedua melihat UMNO perlu berubah dengan lebih terbuka melepaskan beberapa kepentingan Melayu demi mendapat sokongan yang lebih banyak dalam pilihan raya akan datang. Sungguhpun teori menjadi liberal ini akan membantu menarik kembali sokongan belum ada bukti sahih, namun sudah terdapat pemimpin UMNO yang mempercayainya. Suara-suara mendesak liberalisasi dalam UMNO sudah kedengaran.

Seperti biasa bila wujud suara liberal akan muncul kumpulan ektremis atau ultra. Kumpulan ini sudah menuntut lebih banyak hak orang Melayu dikembalikan semula. Sudah ada suara mahu bahasa Malaysia kembali ditukar kepada bahasa Melayu, sistem kuota di universiti di kembalikan. Malahan ada juga yang sudah mendesak kerajaan turut mengkaji mewujudkan sistem kuota pekerja mengikut peratusan kaum di syarikat swasta,

Pada hemat saya, orang Melayu perlu mengekalkan suara moderate atau sederhana seperti UMNO hari ini. Melayu yang ultra bukan sahaja tidak membantu perkembangan kemajuan negara, malah akan terus melemahkan kuasa Melayu. Ini kerana ramai golongan terpelajar Melayu sendiri tampaknya tidak lagi menerima idea-idea eksterim ini.

Manakala idea Melayu liberal yang terbuka ini sungguhpun tampak idealis tetapi tidak akan mendatangkan keadilan dalam masyarakat majmuk seperti negara kita.

Ketika Melayu menjadi liberal, saya percaya akan muncul kumpulan-kumpulan ultra bangsa lain seperti Hindraf dan Dong Jia Zhong. Mereka mahukan orang Melayu menjadi liberal tetapi mereka sendiri bergerak ke arah ultra.

Hindraf misalnya memperjuangkan kedudukan kaum India sehingga memfitnah orang melayu melakukan penghapusan etnik. Manakala Dong Jia Zhong pula menolak usaha kerajaan mewujudkan Sekolah Wawasan. Apakah tindakan dua kumpulan ini bukan bercorak ultra? Apakah kemenangan DAP bukan merupakan kemenangan berunsur perjuangan ultra Cina?

Jika Melayu menjadi liberal saya percaya banyak lagi kepentingan Melayu akan dikorbankan. Apakah hanya kerana mahu menang dalam pilihan raya maka kita mahu memperjudikan nasib anak bangsa kita akan datang?

Liberal memperjuangkan kesamarataan. Kesamarataan bukan keadilan. Kesamarataan hanyalah agenda kapitalis yang tidak berhati perut yang mahu melihat yang lemah terus tertinggal dan yang kuat terus menguasai yang lemah. Mereka juga menyokong idea tiada perbezaan antara agama yang bertentangan dengan akidah orang Islam; yang jelas memperkatakan bahawa Islam adalah agama tauhid yang mendapat kedudukan istimewa di sisi Allah s.w.t.

Islam sebenarnya menolak kesamarataan tetapi menegakkan keadilan, yang mana meletakkan agama Islam di tempat yang tinggi dengan membenarkan agama lain dianuti oleh umat lain.

Inilah asas perjuangan orang Melayu yang moderate. Kami hanya mahu memastikan keadilan dilaksana dan terlaksana. Keadilan di sini ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya atau memberi sesuatu kepada yang berhak.

Misalnya keadilan dalam konteks Malaysia ialah mengekalkan hak-hak orang Melayu, agama Islam, Sultan Melayu dan Bahasa Melayu seperti yang dipersetujui semasa kemerdekaan.

Dalam masa yang sama, Melayu moderate akan memastikan hak-hak orang bukan Melayu yang janji akan terus kekal. Ini termasuk memperakui kewarganegaraan mereka, hak mereka untuk mengundi, berniaga, mendapat pendidikan dalam bahasa ibunda masing-masing, dan mengamalkan kepercayaan dan adat resam masing-masing.

Bagi saya UMNO mesti kekal di landasan moderate yang berjuang menegakkan keadilan, menolak kesamarataan kerana jika UMNO berubah kepada lebih liberal, saya bimbang kaum lain tidak akan berbuat perkara yang sama dan akhirnya UMNO akan dilihat lebih banyak memberi apa yang orang Melayu miliki kepada bangsa lain.

Bagi saya, bangsa lain juga perlu mengorbankan kepentingan kaumnya bukan sahaja UMNO. Jika perpaduan nasional dan juga kesamarataan menjadi pilihan, bangsa lain perlu sanggup mengorbankan sistem pendidikan mereka seperti yang berlaku di negara Singapura. Jika tidak tiada sebab mengapa UMNO harus bergerak daripada moderate kepada perjuangan yang lebih liberal.

Kesilapan memilih jalan di tiga persimpangan ini akan menyebabkan UMNO tidak akan relevan kepada orang Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya.

Politik perkauman tidak akan dapat dileraikan dalam negara berbilang kaum yang mengamalkan perbezaan agama, budaya dan bahasa. Yang pentingnya bagaimana kita mencari persamaan di celah-celah perbezaan. Kerana persamaan itu akan membuahkan hasil ke arah pembentukan negara bangsa maju.

Jangan sampai UMNO berkorban dan terkorban kerana hanya memenuhi tuntutan bangsa lain. Takut nanti jadi seperti habis madu sepah dibuang; yang dikejar hilang entah di mana, yang dikendong bertaburan dipungut orang.

209 comments:

 1. "Jangan sampai UMNO berkorban dan terkorban.. "

  Malangnya itulah kenyataan. Terima ajelah takdir Allah!

  ReplyDelete
 2. A.kum Datuk Seri,

  1. Jika saya diberi tawaran untuk 'musnahkan' yang mana satu antara 3 ini, tentunya saya akan musnahkan yang 'Liberal'.

  2. PKR=Setan, DAP=Iblis dan PAS=Jin. Mereka kini adalah Liberal. Amat merbahaya jika orang Melayu/Islam dinegara ini mengikut fahaman Liberal ini.

  3. Islam suruh kita sederhana iaitu moderate. Jadi pilihlah sederhana. Jika UMNO itu sederhana, maka pilihlah UMNO.

  http://sukj.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Salam DMKT,

  Untuk Melayu menjadi tuan yang dihormati dan disegan di bumi sendiri, ketuanya kenalah mempunyai ciri-ciri Melayu tulen.

  Kalau ketua kumpulan Melayu tu lembik macam yang ada sekarang, macamana kita nak jadi Melayu sejati.

  Zaman penjajah dulu ada ramai Melayu yang macam ni dan mereka digelar 'BARUA'.

  Pendapat ikhlas saya, kita patut tukar pemimpin yang 'mengaku Melayu' yang baru kena acah dah gadai maruah bangsa tu kepada sebenar-benarnya pahlawan Melayu.

  ReplyDelete
 4. Salam buat DrKT,
  UMNO parti yang moderate?
  Benar, sebab;
  1. Telah menukar bahasa pengantar untuk matematik dan sains ke bahasa inggeris,
  2. Sentiasa MEMUSUHI ahli parti pas dan pkr walaupun mereka melayu,
  3. Tunduk kepada tekanan Samy Vellu agar perusuh Hindraf yang telah dituduh cuba membunuh polis dibebaskan (oleh AG), tetapi pemuda melayu yang di tembak polis di terengganu didakwa cuba membunuh polis pula oleh AG sendiri.
  4. Bersikap biadap terhadap sultan/ agong dengan memberi gelaran 'natang' (binatang?) di terengganu dan menabalkan sultan baru di kelantan suatu masa dulu,
  5. Tidak sudi untuk sama-sama membangunkan negeri, selepas PRU berlangsung seperti berlaku di pulau pinang.

  Tapi anehnya, ada orang cina yang jadi ketua menteri mencuba untuk menjalankan amanah pemerintahan negeri sebagaimana Khalifah Umar bin Abdul Aziz....

  ReplyDelete
 5. Salam Yang Berkhidmat,

  Nampaknya saudara YB masih tidak yakin dengan Islam, padahal Islam itu dah cukup sempurna utk manusia di atas muka bumi ini.

  Inilah silapnya UMNO yang merupakan parti yang hanya mempejuangkan melayu dan telah memisahkan agama dengan politik.

  Sebelum saya memberi ulasan yang lebih jauh, saya harap saudara YB jawab solan saya.

  1. Sebagaimana kita tahu Nabi Muhammad S.A.W merupakan keturunan Arab, saya tak pernah dengar orang Arab memperjuangkan Ketuanan Arab, padahal Islam itu bermula di Tanah Arab, kesimpulannya jika kita sibuk memperjuangkan Ketuanan Melayu, macam mana kita nak menarik bangsa lain kepada Islam? Lupakah YB ttg Sejarah Islam, pada suatu ketika dahulu Islam telah menakluki 2/3 dunia, adakah mereka memperjuangkan Ketuanan Arab kerana Nabi Muhammad S.A.W berasal dari bangsa Arab? Adakah YB tidak yakin bahawa dengan Islam kita dapat menyatukan bangsa di dunia?

  Setakat itu sahaja ulasan saya, saya harap YB dapat menjawab soalan yg saya kemukan dengan hati yang ikhlas. Terima kasih.

  ReplyDelete
 6. Salam Dr Khir,

  Persoalannya sekarang, apakah kelantangan sesetengah kelompok bukan Melayu disebabkan oleh:-

  1. Sikap liberal pemimpin-pemimpin UMNO hari ini?

  atau pun kerana

  2. Kekuatan politik orang Melayu hari ini goyah dan lemah sehingga terpaksa memberi ruang yang besar bagi orang bukan Melayu?

  Saya memilih nombor 2. Dr Khir?

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum Dato' Seri dan salam pejuangan,

  Sama ada kita sedar atau tidak, sememangnya rata-rata Melayu adalah "moderate". Ini adalah kerana Melayu terkenal dengan sifat tolak ansur, berbudi bahasa dan tidak suka mencari musuh. Tolak ansur bagai "menarik rambut di dalam tepung". Berbudi bahasa bagai "bahasa budaya bangsa". Tidak suka mencari musuh bagai "musuh jangan dicari".

  Namun, Melayu yang terlampau moderate boleh berubah menjadi liberal bila Melayu itu mempunyai kepentingan peribadi. Mereka merendahkan ego dan maruah diri semata-mata demi kepentingan peribadi mereka tercapai. Sebagai contohnya, PAS yang menggadaikan prinsip dan perjuangan untuk bersama PKR dan DAP demi mencapai kemenangan politik. Malah mereka sanggup "menjilat" ludah sendiri dengan tindakan tidak menutup pusat arak, judi dan maksiat di Selangor, serta meneruskan projek mega khinzir (yang sepatutnya di"KIV"kan selama-lamanya).

  Namun juga, Melayu mampu untuk menjadi Ultra Melayu jika kepentingan dan hak-hak mereka di tanahair mereka dinafikan, digugat atau dipersoalkan. Adalah menjadi satu perkara sensitif dikalangan masyarakat Melayu apabila ke'bangsa'annya atau ke'Islam'annya diganggu gugat! Melayu akan bertindak aggresif dan lebih "Ultra" jika Ketuanan Melayu dan Institusi Kesultanan Melayu diusik.

  Begitulah Melayu pada persepsi saya. Moderate dan mampu berubah mengikut keadaan. Maksudnya, "adil" iaitu meletakkan sesuatu kena pada tempatnya. Sepatutnya sifat ini menjadi satu kelebihan untuk kita orang Melayu. Bagi saya hanya satu yang penting iaitu, kekalkan sifat-sifat kemelayuan yang ada dan jika ada perselisihan faham, kembalilah pada ajaran Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W kerana disana ada jawapan bagi segala kemusykilan...

  Kita terus berjuang bersama demi masa depan Islam, Melayu dan Malaysia...insyaAllah

  Wallahua'alam.

  ReplyDelete
 8. Salam Dr. ,

  Article Dato bertajuk "Malay at a crossroad" merupakan salah satu isu besar atau lebih tepat dilema yang dihadapi oleh Melayu pasca PRU 12.

  Saya amat bersetuju dengan kesimpulan Dr. di 2 perenggan terakhir.

  Tambahan, saya berpendapat untuk Melayu menjadi "liberal", perlu ada kepercayaan atau "trust" di antara Melayu dan bangsa lain. Tanpa "trust" ,adalah agak mustahil untuk menjadi liberal terutama sekiranya bangsa Cina masih memegang kuasa ekonomi dan dalam sistem perekolahan, kaum-kaum masih diasingkan di antara satu sama lain melalui sistem sekolah vernakular.

  Sedia maklum, sekiranya tidak ada kuota pekerjaan untuk bumiputra di dalam syarikat swasta, maka adalah sukar untuk melayu memperolehi pekerjaan dengan alasan Melayu tidak boleh berbahasa Mandarin ataupun Melayu tidak mahir. Walhal, kemahiran atau kerajinan boleh diajar dan dibentuk, manakala bahasa Mandarin hanya perlu di dalam perhubungan dengan pelanggan berbangsa Cina sahaja atau pun melibatkan sektor marketing sahaja.

  Keduanya, untuk mencari persamaan di dalam perbezaan, parti-parti komponen BN patut duduk berbincang.

  Saya berpendapat, banyak perkara yang Melayu tidak boleh berkorban dalam bentuk prinsip terutama yang disokong oleh Perlembagaan Article 152 dan Article 153. Namun pergesaran boleh dikurangkan sekiranya personal dan public relation adalah baik. Common objective atau goal perlu digubah. Saya berpendapat , ia boleh dibina melalui workshop, perbincangan untuk menzahirkan mission dan vision atau menerapkan semula objektif-objektif seperti wawasan 2020.Workshop adalah wajar bergantung kepada pemimpin yang ada. Sebahagian pemimpin adalah gifted dan boleh memikirkan sendiri intipati objektif bersama di antara kaum. Sebahagian pula memerlukan workshop untuk merakam dan memperolehi idea.

  Saya berpendapat, hak-hak Melayu tidak perlu dikorbankan. Manakala, untuk bangsa lain pula, perlu diberikan satu "harapan" tanpa pengorbanan hak Melayu. Harapan masa akan datang akan mendekatkan mereka dengan BN.

  ReplyDelete
 9. Sedih mengenangkan apa yang berlaku pada hari ini.Kepentingan melayu sudah terhakis dan kita dikejutkan dengan 45% kuota biasiswa yang diberikan kepada bangsa lain sedangkan melayu masih lagi terkapai-kapai.

  ReplyDelete
 10. cukuplah dengan agenda perkauman lu itu. saya khuatir pru 13 nanti, harapan "pembangkang" sifar lu itu terlaksana kerana orang lain sudah benci dengan agenda perkauman yang lu lantangkan!

  ReplyDelete
 11. Betulkah Melayu ultra itu wujud? Seringkali yang berpendirian moderate juga dilabel sebagai ultra. Mutakhir ini, apa sahaja yang dikait dengan Melayu akan disanggah, bukan sahaja oleh kaum-kaum yang lain, bahkan kalangan Melayu itu sendiri, seolah-olah mereka malu menjadi Melayu.

  Sebahagian besar Melayu masih dibelenggu oleh perasaan rendah diri. Bagi yang telah sedikit berjaya hasil DEB dan seumpamanya, mereka rasa rendah diri kerana kejayaan mereka dikaitkan dengan bantuan kerajaan. Oleh yang demikian mereka tidak mahu dasar seumpama itu diteruskan kerana tidak mahu kejayaan generasi seterusnya juga dikaitkan dengan tongkat yang sama. Mereka menyempitkan pandangan mereka kepada dirinya sendiri sedangkan masih ramai lagi Melayu yang tidak pernah beroleh bantuan sepertimana mana yang mereka perolehi. Mungkin dari sini muncul Melayu liberal yang kadangkala lebih anti Melayu daripada bukan Melayu.

  Yang ironinya, golongan Melayu berpendidikan Barat terdahulu pun tidak bersikap liberal sebegini, malahan merekalah yang merencanakan DEB dan sebagainya untuk menjamin kemajuan Melayu dan Malaysia. Cara hidup mereka mungkin liberal dari kacamata Islam tetapi semangat Melayunya lebih tulen daripada Melayu liberal masakini.

  Secara tradisinya, majoriti Melayu memang sentiasa dengan sikap sederhana, sedia bertolak ansur sehingga kerap ditolak beransur-ansur. Ultra itu boleh dikatakan tidak ada, dan yang liberal itu adalah minoriti. Yang menjadi masalah, suara minoriti inilah yang lantang diperdengarkan sehingga seolah-olah itulah suara Melayu sedangkan dia sendiri tak pernah beroleh mandat rakyat melalui pilihanraya.

  ReplyDelete
 12. Saya bersetuju dengan pandangan ds orang melayu sekarang terumbang-ambing di pukul lautan bergelora terhempas di badai.Amat malang bagi kita orang melayu sekarang yang tidak mahu besatu.Yang paling malang sekali orang melayu dari pkr dan pas tidak memandang serius perkara ini.Mereka sering memburukkan umno dan sanggup bekerjasama dengan parti ekstrem seperti Dap untuk menjayakan politik sempit mereka.kesempatan ini menyebabkan orang melayu terlalu lemah dalam mempertahankan maruah dan hak mereka.kita harus sedar malaysia dan indonesia sahaja pemerintah orang melayu yang masih tinggal di dunia ini.saya pun tidak tahu apakah tahun 2020 saya masih bernafas untuk menyaksikan kejayaan malaysia mencapai taraf negara maju 2020.saya pun masih tidak tahu adakah pada masa itu anak cucu kita masih memegang tampuk pemerintahan negara tercinta.kita sebagai orang melayu kena buka mata luas-luas dan buka pandangan luas-luas jangan sampai maruah tergadai.saya akan tetap berdiri teguh mempertahankan hak kita.saya memilih melayu moderate yang memang bersesuaian dangan negara kita yang berbilang kaum dan agama, tapi tidak akan bertolak ansur dengan anasir-anasir jahat pihak tertentu.Masa untuk merubah pemikiran dan sikap sayangkan negara.UMNO TUNGGAK NEGARA.

  ReplyDelete
 13. Adakah istilah-istilah ini merujuk kepada fahaman dato sendiri tampa merujuk pandangan ilmuan-ilmuan dan cendikaiwan ternama dunia jika bergitu sifatnya maka ia adalah bersifat longgar....

  ReplyDelete
 14. Datuk Seri,

  saya amat bersetuju dengan pandangan Datuk Seri,

  Saya diantara Melayu Moderat Bukan Islam Liberal seperti yang diperjuangkan oleh PAS hari ini.

  http://suaragenerasimuda.blogspot.com

  ReplyDelete
 15. "Pada hemat saya, orang Melayu perlu mengekalkan suara moderate atau sederhana seperti UMNO hari ini"
  moderate kah UMNO?
  sukar percaya kerana...
  non-bumi tak pernah kurang ajar pd raja melayu seperti UMNO buat semasa krisis perlembagaan 1993/94 dulu.Raja di malukan UMNO pada tahap maxima, ada sanggup tabal raja baru dan byk lagi.
  UMNO skrg dah insaf ke? pasti tidak
  terbaru kat terengganu dan perlis UMNO tetap UMNO.
  DSDrMKT jadilah JOWO yg insaf...

  ReplyDelete
 16. Dato Seri yang dihurmati;

  Saya ucapkan syabas atas pandangan ini.Pesoalan utama ialah, UMNO sekarang berada di peringkat yang mana?

  Kita mesti kaji UMNO dahulu, kerana UMNO adalah sebuah parti utama di negara ini dan ini mesti dikaji dan dihalusi sedalam dalamnya.

  Didalam UMNO sendiri ada gulongan gulongan ultra, moderate dan liberal dan mereka ini adalah 'policy makers' didalam parti dan juga kerajaan, dan olih kerana ideologi yang berbeza maka akan menampakan kelemahan dalaman olih parti parti lain.Contohnya perbezaan pendapat bagi cara menyelesaikan sesuatu masaalah yang di hadapi olih kepimpinan didalam UMNO dan juga kerajaan.

  Kenapa saya sebutkan Kerajaan? Ini olih kerana Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan beberapa Menteri Kanan adalah orang orang UMNO.Parti parti lain, terutamanya parti pembangkang akan mengambil kesempatan keatas kelemahan yang ada.

  Apakah pemimpin pemimpin kita sudah hilang pegangan hingga terpaksa mengubah cara approach demi mengikut peredaran masakini sehingga mengadaikan dasar dan objektif perjuangan membela nasib bangsa melayu dan bangsa bangsa lain di negara ini.

  Apa yang menjadi HAK bangsa melayu yang melibatkan agama, budaya dan menghumati Raja Raja, tidak bolih di tukar ganti dengan apa cara sekali pun.Ini adalah perjuangan mutlak bagi kita semua.Ya, UMNO tetap RELEVAN,tetapi kepimpinan yang ada didalam UMNO sekarang tidak lagi relevan.

  Timbulnya Hindraf dan Dong Zia Zhong adalah kerana kelemahan dalaman kepimpinan yang dilihat mereka dan mereka cuba menguji cara kepimpinan menyelesaikan masaalah.Kadangkala mereka gunakan cara protes dan provokasi untuk membakar semangat kita untuk kepimpinan yang ada menyelesaikan masaalah tersebut.Bagi kumpulan kumpulan ini, apa jua penyelesaian yang diberi tidak akan memberi kepuasan pada mereka.

  Kenapa mereka tidak pernah PUAS? Ini adalah kerana mereka sudah ada agenda tersendiri yang saya begitu yakin telah dirancang olih parti pembangkang yang ultra. Mereka tidak akan bertolak ansur kerana mereka mahu apa yang mereka mahu sahaja tanpa rundingan.Kadangkala kita akan terperangkap didalam cuba menengani masaalah mereka,dan mereka ini adalah gulungan yang tidak pernah puas.

  Tambahan pula dengan adanya sokongan dari parti parti politik yang bertukar arah dan halatuju, yang ultra terpaksa menjadi liberal dan yang liberal bertukar menjadi ultra.Kenapa? Semua ini kerana ingin mencari sokongan dan menunjuk menyokong demi mencari KEKUASAAN.

  Apabila ini terjadi,maka mereka ini rela meninggalkan agama dan mengadaikan MARUAH bangsa.

  Islam menyerukan akan kesederhanaan dan perpaduan, akan tetapi apakah ini di praktiskan olih pemimpin pemimpin kita? Demi mengejar kuasa, nama dan kebendaan maka kita lupa akan perjuangan yang dilaungkan.Apabila kepimpinan kita lalai dan buta hati maka tentunya hak hak kita akan tergadai, dan parti parti lain akan mengambil kesempatan dengan memberi simpati dan janji.

  Kesimpulannya, yang rugi adalah bangsa melayu sendiri kerana parti UMNO yang dibanggakan olih orang orang melayu untuk memperjuangkan hak mereka telah hilang halatuju kerana di lakukan olih pemimpin pemimpin yang tidak beramanah.Contohnya, semuanya datang dari kepimpinan yang sedia ada. Jika baik, maka baiklah,jika tidak maka ianya akan menjadi bertambah buruk .Sebagai orang melayu kita mesti renong dan fikirkan bersama agar kita tidak menyesal di kemudian hari.

  ReplyDelete
 17. Sdr nik dan sahabat sahabat bloggers lain,
  Saya setuju dgn pandangan sdr nik bahawa islam bukanlah berdasarkan bangsa atau kaum tetapi berasaskan akidah yang jelas serta mengamalkan amalan yang dituntut oleh agama islam.Malah bagi saya islam adalah rahmat Allah s.w.t kepada dunia dan mampu untuk menyelamatkan dunia dari menemui kehancuran.Walaubagaimanapon di negara kita dan jelas dalam takrifan perlembagaan bahawa melayu mestilah agamanya islam,mengamalkan budaya dan cara hidup melayu dan bertutur dalam bahasa melayu.Dalam kontek ini bila mana kita memperjuangkan ketuanan melayu bermaksud kita memperjuangkan islam.Saya sedar sdr juga tidak setuju dgn pandangan ini,tetapi sdr harus ingat dalam islam jelas mengarahkan ummatnya utk berdakwah secara berhikmah,fatonah dan tidak mengelirukan,jika kita asingkan islam dan melayu adakah ia akan menguntungkan agama islam itu sendiri?.Ia akan mengeruhkan lagi persepsi islam spt yang berlaku di negara jiran kita indonesia,orang melayu di indonesia tak semesti beragama islam,lain dinegara kita setiap anak yang dilahirkan oleh keluarga melayu itu ,agamanya adalah islam,tindakan pendidikan akan dapat dilaksanakan dgn lebih terurus.Kita perlu bijak dan berpandangan luas,jangan sempitkan fikiran kita bila kita melihat masalah hanya dari satu sudut sahaja.

  ReplyDelete
 18. itulah masalah malaysia. kenapa kebebasan beragama orang melayu itu dicabuli. jangan lupa sebelum 1400-an orang melayu berugama hindu dan buddha. rasanya itulah apa yang selalu pemimpin melayu (termasuk ds kata) melayu mudah lupa!

  ReplyDelete
 19. Melayu tetap melayu walaupun ada melayu yang bukan melayu dalam UMNO yang memperjuangkan hak dan ketuanan org melayu.Persoalannya siapakah yang memperjuangkan hak dan ketuanan melayu UMNO>>PKR>>PAS

  ReplyDelete
 20. ds nampaknya mempersalahkan kaum-kaum lain yang memperjuangkan hak mereka. persoalannya, kalaulah kerajaan bn berlaku adil kepada semua kaum, adakah perjuangan mereka ini timbul. di uk sebagai contoh, generasi baru penghijrah dari india tidak ada pun kumpulan seperti hindraf dan hakikatnya mereka tidak memerlukannya. bandingkan keadaan di uk dan di malaysia. india di uk ini dilayan sama sebagai citizen uk sama seperti kaunterpart mereka berkulit hitam, putih, kuning atau warna apa yang ds boleh namakan. padahal orang india di malaysia rasakan mereka ini second (atau third) class citizen. masih banyak yang tinggal di estet dan tidak dapat melanjutkan pelajaran kerana kesulitan hidup bukannya tiada cita-cita untuk berjaya. di uk populasi india tak sampai 10 peratus pun. tapi kuil-kuil hindu boleh dinampak di merata-rata tempat dan tidak pernahpun dirobohkan. malangnya di malaysia di mana india lebih kurang 10 peratus, kuil dirobohkan atas pelbagai alasan. memang kita faham pun orang islam majoriti malaysia. namun di uk yang majoriti kristian, tidak pernah dengar pun pemimpin mereka memperjuangkan kristian - kerana mereka tahu mereka itu pemimpin untuk seluruh rakyat dan bukannya paderi. jadi di malaysia, kita harus biarkanlah ulama-ulama uruskan urusan berkaitan agama islam.

  ReplyDelete
 21. Sbnrnya dasar UMNO sudah cukup okay. Cuma PM skrg dan pucuk pemimpinan UMNO tidak dpt menjawab soalan2 dan tuntutan merepek dr pelampau kaum india dan cina.

  Kalaulah zaman Tun Dr mahathir dulu, tutup mata jer, dia sudah bleh jawab tuntutan yang mengancam ketuanan melayu.

  ReplyDelete
 22. YD Dato Khir,
  Dulu UMNO memperkasakan dan mempastikan "ketuanan melayu" tapi sekarang? Cuba fikir2kan.

  1. Dulu ada Dasar Ekonomi Baru yang menentukan sekurang2nya 30% Bumiputera menguasai ekonomi dan semua sektor. Sekarang tinggal berapa peratus?

  2. Dulu hampir semua 100% anak melayu dikampung diberikan biasiswa asalkan berjaya masuk Universiti. Sekarang biasiswa pun utk yg pandai2 je (Melayu 55 % sahaja)mereka yg pandai2tu kebanyakan anak2 org berada. Sekarang ada lagi ke dasar tu?

  3. Dulu dasar perpaduan negara berasaskan Bahasa Melayu. Di sekolah semua wajib BM kecuali BI. Di Universiti secara beransur2 diajar mata pelajaran Sains dan matematik dalam BM. Sekarang ada lagi ke?

  4. Dulu nak dapat kerja mesti kepujian/lulus dalam BM termasuk syarikat swasta. Sekarang nak kerja mesti mahir Bahasa Inggeris tak mengapalah juga. Tapi syarat lulus kepujian BM di syarikat swasta ada lagi ke?

  5. Dulu kat radio dan TV wajib siarkan banyak dalam BM. Bukak radio pagi2 kita didendangkan dengan lagu2 Melayu. Sekarang ni kalau buka radio pagi2 atau tonton TV saya rasa macam duduk di England. Cuba2lah bukan radio tertentu. Ada ke suasana kampung melayu?.

  6. Dulu orang Melayu memerintah negara sekarang orang Melayu juga.
  Dulu segala permintaan org bukan melayu selalu ditimbang secara "Matematik" biar adil. Kalau sesuatu kaum tu hanya 10% dari jumlah komposisi kaum maka dasar pemberian 10% adalah adil bagi kaum itu.(Ini bermakna kaum itu mendapat 100% dari komposisi kaumnya) kalau diberi lebih 10% bermakna telah mengambil peratus bagi komposisi kaum lain yg peratusnya lebih besar. Tapi kalau komposisi kaum melayu adalah 60% dari jumlah semua kaum hanya dapat 30% pembahagian kekayaan negara, biasiswa, masuk universiti dsbnya maka tidak adil dari segi hakikat sebenar mengikut kiraan Matemtik. Sampai kiamatpun tak akan wujud penyusunan semula masyarakat yg seimbang.
  Ada ke lagi spisis pemimpin kita yg berfikiran secara matematik begitu?

  7. Dulu kat sekolah mata pelajaran BM di sebut sebagai Bahasa Melayu. Sekarang?

  8. Dulu bila sebut melayu ia adalah Islam. Islam di Malaysia adalah Melayu. Oleh itu itu perjuangan Islam adalah perjuangan Melayu. Perkataan Islam tidak dipisahkan dari perjuangan melayu. Sekarang?

  Oklah banyak lagi tapi cuba fikir2lah yang saya fikir. Mungkin boleh memberi idea kepada Ketuanan Melayu.
  TK

  ReplyDelete
 23. Benar apa yang dato' sebutkan... namun demikian, kita tidak lagi berada di persimpangan jika kita sama-sama membentuk perubahan..

  ReplyDelete
 24. SALAM DR.,

  SAYA SANGAT-SANGAT BERSETUJU DENGAN PADANGAN DAN ULASAN SDR. NIK. ULASANNYA TAK PERLU DISANGGAH BIMBANG NANTI KITA TERGELINCIR KEPADA TIADAK PERCAYA DENGAN APA AJARAN DAN SURUHAN 'NYA' MELALUI NABI KITA SAW.

  MEMANG KITA TAHU UMNO SEBUAH PARTI MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU TETAPI IANYA LEBIH BANYAK CONDONG KEPADA BANGSA MANAKALA AGAMA SEOLAH-OLAH HANYA SISIPAN SAHAJA WALAUPUN DR. KATA MELAYU MESTI ISLAM DAN MEMBAWA SEKALI KEISLAMANNYA ITU.

  KITA LIHAT BANYAK PERKARA SEOLAH-OLAH UMNO CUBA MEMISAHKAN AGAMA DENGAN POLITIK. CONTOHNYA UMNO SELALU MENEMPELAK TUAN GURU NIK AZIZ (TIDAK KATA NIK AZIZ TU MAKSUM) BERKAITAN DENGAN ISU-ISU KEAGAMAAN DAN MENJADIKAN IANYA KONTROVERSI DAN ISU NASIONAL.

  CONTOHNYA ISU YANG PERNAH MENGEMPARKAN NEGARA SEPERTI 'ALLAH' LAGI TAKBUR DISEBUTNYA MAHA IAITU UNTUK DIRINYA TIADA YANG TAKBUR ATAU GAGAH SELAIN DARIPADA DIA.

  PADAHAL ISUNYA BOLEH DIKUPAS DARI SEGI SUDUT KEFAHAMAN ILMU AGAMA UNTUK ORANG-ORNG YANG BERFIKIR DARI SEGI KEKUASAAN ALLAH.

  CONTOH LAGI APABILA MUFTI PERAK MEMBERI PANDANGAN BERDASARKAN AGAMA BAHAWA PERAYAAN AGAMA LAIN TIDAK BOLEH DISAMBUT OLEH MEREKA YANG BERAGAMA ISLAM.

  JELAS DISINI PANDANGAN ITU DIKETERPIKAN OLEH KEPIMPINAN UMNO MALAH MEMBERI ALASAN BERDASARKAN PERPADUAN KAUM BUKAN BERDASARKAN AGAMA TANPA SEBARANG NASIHAT DARI PENASIHAT AGAMA UMNO YANG TURUT MENGIYAKAN SERTA MENYOKONG ATAS SEBAB-SEBAB 'CARI MAKAN'.

  BANYAK LAGI PERKARA-PERKARA YANG MEMBABITKAN ISU AGAMA DIKETEPIKAN OLEH UMNO. INILAH SALAH SATU FAKTOR YANG MENJADIKAN RAKYAT BERFIKIR KELEMAHAN KEMPIMPINAN UMNO YANG CUBA MEMISAHKAN AGAMA DENGAN KEPENTINGAN POLITIK.

  SEPERTI KATA SAUDARA NIK, NABI MUHAMAD SAW TIDAK PERNAH MEMISAHKAN AGAMA DENGAN POLITIK MALAH IANYA TERUS BERJAYA MEMBINA EMPAYAR ISLAM HINGGA KE SERATA DUNIA.

  PS* SUKA PERGI MAJLIS-MAJLIS ANJURAN UMNO KERANA MAJLISNYA TAK PERNAH MIS DENGAN KONSERTA DAN HIBURAN.

  http://www.kulatlapok.blogspot.com

  ReplyDelete
 25. Saudara Nik yang dihurmati;

  Benar akan kata kata saudara itu tentang Islam.Kenapa pada zaman Nabi Muhamad SAW, beliau tidak pernah memperjuangkan hak atau ketuanan Arab? Ini adalah kerana Beliau memperjuangkan agama Islam.Orang orang arab ketika itu kebanyakannya tidak beragama, yang ada hanya menyembah berhala. Ketidakadilan dan penindasan begitu ketara sekali, kerana hanya yang kaya dan kuat sahaja menguasai segala segalanya.

  Nabi Muhamad SAW ingin membawa perubahan dengan penyebarkan Agama Islam secara meluas dengan menunjuk akan cara cara pentadbiran yang seadil adilnya dan saksama tidak kira bangsa dan agama yang di sembah olih orang orang arab ketika itu. Dengan cara demikian mereka bangsa bangsa arab yang lain memeluk Agama Islam.

  Apakah ketika itu tidak ada HAK? Ada, cuma istilah ketuanan tidak ada,yang ada ketika itu adalah Hak orang orang Islam dan juga tanpa mengenepikan hak orang orang yang beragama lain.Apa yang dilarang olih Islam adalah penindasan dan ketidakadilan yang dilaksanakan olih orang orang jahiliah ketika itu.

  Apakah tidak ada POLITIK ketika itu? Ada, cuma berbeza dengan apa yang kita ada sekarang.Politik yang kita ada,adalah terjemahan dari ertikata ' mencari kekuasaan '.

  Apabila kita mengatakan HAK orang melayu, maka orang melayu adalah orang yang beragama islam di Malaysia. Di negeri Filipina dan Indonesia berbeza kerana ada orang melayu yang beragama kristian.

  Disini ingin saya petikan sebuah pepatah yang mengatakan tentang ilmu, ' Agama Yahudi tidak membenarkan pengikutnya menuntut Ilmu, tetapi agama Islam menyuruh kita menuntut dan mencari ilmu. Orang orang yahudi berjaya kerana mereka meninggalkan agama mereka dan orang orang islam pula meninggalkan salah satu suruhan agama mereka'.Mencari ilmu disini adalah kerana adanya ilmu maka akan menjadikan kita berakal
  dan bolih membezakan apakah ITU BAIK atau TIDAK BAIK, demi tanggung jawab kita kepada negara,bangsa dan agama.

  Semoga menjadi renongan buat kita bersama.

  ReplyDelete
 26. Salam Dr. Khir,

  Saya setuju dengan pendapat Dr. Khir. Bagi pandangan saya, bangsa Melayu telah TERLALU BANYAK memberikan haknya kepada kaum CINA dan INDIA di Malaysia. Nenek moyang kita dahulu kaya raya, tapi banyak harta nenek moyang kita sudah tergadai pada kaum mendatang ini.

  Pada pandangan saya, tentang HAK ISTIMEWA ORANG-ORANG MELAYU tiada satu bangsa lain pun yang boleh mempertikaikannya. Bangsa Melayu yang inginkan kesamarataan antara semua kaum di Malaysia merupakan PENGKHIANAT BANGSA dan harus dibenteras.

  Kaum mendatang CINA dan INDIA harus sedar bahawa HAK KEWARGANEGARAAN yang diberikan kepada mereka oleh orang-orang Melayu adalah KEWARGANEGARAAN BERSYARAT dan BUKAN KEWARGANEGARAAN MUTLAK. Jika mereka ingin mempersoalkan tentang HAK ISTIMEWA ORANG-ORANG MELAYU dan KEDUDUKAN RAJA-RAJA MELAYU, wajar bagi orang-orang Melayu dengan kuasa Raja-Raja menarik balik HAK WARGANEGARA bagi kaum mendatang ini kerana mereka cuba untuk MENGINGKARI KONTRAK SOSIAL yang telah dipersetujui sejak sebelum merdeka lagi. Kewarganegaraan yang diberikan kepada kaum mendatang ini telah TERIKAT dengan persetujuan bagi mengakui HAK yang diberikan kepada ORANG-ORANG MELAYU dan BUMIPUTERA.

  Kenapa dahulu mereka setuju dan sekarang tidak setuju?

  ReplyDelete
 27. Salam DS,

  Seperti biasa, saya menyalahkan Sistem Pendidikan kita tak tidak Peka dengan perkara ini.

  Sejarah amatlah penting dan ianya tidak dititiberatkan oleh Malaysia.

  Kita telah hilang Batu Puteh kerana lupa sejarah, akan banyak lagi akan hilang seperti, nilai bangsa, nilai bahasa dan nilai keagaamaan.

  Inilah perjuangan bangsa Penaklok. Mereka akan memastikan budaya dan bahasa mereka dibawa kemana sahaja mereka menaklok.

  Sama di Malaysia, kita telah hilang banyak perkara, dan nasib kita baik kerana masih mengekalkan Kerajaan Beraja semasa merdeka.

  Sekiranya kita masukkan Pembentukan Malaysia didalam Silibus, sudah pasti perkara yang liberal ini akan dapat kita lambatkan prosesnya.

  Hak kesamarataan adalah perjuangan yang sangat mudah bagi negara berbilang bangsa, ianya merupakan publisiti murah bagi mereka yang tidak bertanggunjawab.

  Akan tetapi, bagi mereka yang tidak mengenal sejarah, ianya akan melihat kepada penindasa kepada rakan-rakan senegara mereka.

  Inilah yang kerap kali saya perjuangkan dan UMNO Seputeh selalu perkatakan perkara ini setiap Perhimpunan Agung.

  Saya kesal kerana Bangsa Melayu Muda kita yang perjuangnkan hak kesamarataan ini.

  Dan amat bahaya sekarang kerana ianya diperjuangkan oleh ramai pemain blog.

  Dan mereka sedang bergerak seluruh Malaysia membuat perjumpaan menceritakan Hak Kesamarataan ini.

  Masukan sahaja Sejarah Pembentukan Malaysia, dan beritahu mereka yang Melayu adalah Peribumi dan mereka adalah Pendatang yang mendapat tempat sebagai Rakyat Malaysia, ini akan memberikan sematkan nilai Melayu yang perlu sama-sama kita perjuangkan.

  Bukan sahaja orang UMNO, tetapi ianya menjadi perjuangan SELURUH UMAT MELAYU di Malaysia.

  Sekian ....

  ReplyDelete
 28. Mengapa sekarang baru Dato' teringat nak berkongsi ilmu, pendapat dan pendirian dengan rakyat?. Mengapa tidak masa berkuasa dahulu? Setuju atau tidak remaja sekarang lebih mementingkan Malaysia dari Melayu. Dan ini adalah hasil sistem pelajaran dan pemerintahan BN selama 50 tahun. Sepatutnya selepas 50 tahun, BN telah pun berjaya mengubah minda dan mengasimilasikan semua bangsa di Malaysia dengan Melayu sebagai terasnya.Tetapi sekarang terbalik pula jadinya.Wallahualam.

  ReplyDelete
 29. assalamualaikum..

  saya sepenuhnya "tidak bersetuju" dengan pendapat -awanza-.

  bagi saya, apa yang disifatkan oleh dr. khir amat tepat seandainya kita nak bercakap tentang kesederhanaan untuk bangsa Melayu.

  "moderate" ini sebenarnya bukan isu bangsa atau apa.. malah, betullah yang ditekankan oleh dr. khir bahwa kesederhanaan ini dituntut oleh Islam itu sendiri. sebagainya yang disebut secara jelas dalam Islam.. yang bermaksud "Adalah lebih baik dalam Islam itu adalah Bersederhana".

  so, bukan sepeerti yang diperkatakan oleh blogger Nik yang mendakwa dr. khir itu tidak yakin dengan Islam. sesungguhnya pada hemat saya, dr. khir telah membawa satu konsep dalam Islam untuk dipanjangkan mengikut senario kontemporari.. maka, haruskah anda menuduh dr. khir sebagai kurang keyakinan terhadap Islam? kepada Nik, lihat betul apa yang diperkatakan tidak yakin dalam Islam...

  kuasa merupakan polemik oleh mana-mana individu dan keturunan bangsa, namun, adakah Melayu hari ini merupakan ekstremis kuasa? itu yang harus dirungkaikan sebenarnya, baru kita kenalpasti siapa permata, mana kaca...

  selagi kita junjung Islam, kita menangkan adat, kita kaitkan budaya, Melayu itu akan sedar mana mereka berada. bukan sekadar untuk berdebat soal siapa menang siapa kalah, soalanya, kita cerdik atau tidak untuk mendewasakan generasi mendatang seperti... SAYA..

  I'M SAD of you....

  ReplyDelete
 30. Pada saya ramai yang tidak faham "melayu" dan "islam". Apabila tampok pemerintahan kita adalah anak bangsa sendiri, bererti mereka juga akan memperjuangkan agama islam, nilai dan ajaran islam dapat diterapkan dalam kehidupan masyarakat. Bayangkanlah jika negara ini seperti negara jiran kita cth singapura, adakah syiar islam bergema disana?Tidak kan!!! UMNO memperjuangkan semua,(agama,bangsa,pendidikan, ekonomi, etc)Pertahankan lah UMNO kerana parti inilah yang memperjuangkan nasib bangsa melayu!

  ReplyDelete
 31. Betulkah umno betul-betul memperjuangkan melayu. Tidak tepat. Pada pandangan saya dan retentan peristiwa yg berlaku, umno hanya membantu melayu pro umno sahaja atau atas dasar kepentingan pihak tertentu. Dan di samping itu umno tidak mencerminkan dasar keadilan yg seperti dituntut olih islam. Apa yg lebih penting islam atau melayu?. Apa yg di persoalkan kelak di depan Allah Swt?, Islam atau melayu. Contoh:

  1. Kelantan. 95% orang melayu islam. kenapa macam dianak tirikan. kenapa federal grants dilambat-lambatkan?. Kenapa MB Nik Abd Aziz, jarang sekali dipanggil dalam mesyuarat. Kenapa federal govnt, mengadakan state within state. Adil ke ini pada rakyat melayu yg telah memberi kepercayaan pada PAS memerintah?

  2. Penarikan royalti minyak di Trengganu semasa pemerintahan PAS. PAS purely orang melayu islam, kenapa mereka dinafikan hak ini? Adil ke ini?. Islam kata apa pasal ini?. Ketuanan melayu?.

  3. Sebelum ini kenapa ADUN dan ahli parlimen pembangkang dinafikan peruntukan tahunan?. Peruntukan itu duit siapa? Duit umno atau duit pembayar cukai yakni duit rakyat. So, janganlah umno mendabik dada merasakan mereka ini betul-betul memperjuangkan orang melayu atau berjuang atas dasar islam. Jauh pangang dari api, kan Dato?.

  banyak lagi contoh-contoh, yg bolih diutarakan kat sini..tapi cukuplah di atas.

  ReplyDelete
 32. Assm Dato's Seri,

  Saya amat setuju dengan saranan Dato' Seri supaya orang Melayu terus menjadi kaum yang moderate.

  Malangnya orang Melayu diminta menjadi moderate tetapi kaum Pendatang semakin kuat dengan sikap perkauman mereka. Hindraf dan MIC terus menerus meminta itu dan ini hanya untuk orang India dan dan agama Hindu sahaja. Manakala DAP dan NGO Cina terus mendesak kerajaan ke arah menjadikan Bahasa Mandarin setaraf dengan BM dan agama nenek moyang mereka diiktiraf seperti agama Islam. Seperti yang Dato' Seri sedia maklum, MCA adalah parti politik yang pertama bersorak gembira apabila Mahkamah Syariah di Pulau Pinang akur dengan tuntutan Siti Fatimah untuk kembali ke agama asal beliau sekaligus menjadi murtad.

  Oleh itu sebarang langkah ataupun cadangan yang boleh membawa kerugian kepada orang Melayu dan agama Islam di negara Malaysia, akan mendapat pujian dan sanjungan dari kalangan parti-parti politik yang mewakli kaum Pendatang termasuk komponen BN sendiri.

  Ya, kebanyakan orang Melayu sememangnya moderate dan liberal sehingga mereka sanggup mengadaikan hak mereka kepada orang luar, sanggup menjual negara kerana duit, kuasa dan harta.

  ReplyDelete
 33. Assalammualaikum rakan Bloggers sekelian.

  Pertama sekali sebagai permulaan "UMNO tak pernah tolak Islam" tapi "PAS sudah pun menolak Islam". Promosi Islam Hadhari tidak dibenarkan lagi di Selangor. Alasan diberikan penerimaan tidak menyeluruh. Adakan ini perbuatan Syaitan? Kenapa Islam Hadhari diharamkan sedangkan "Sure Heboh", Gempak Desa", konsert dan pelbagai lagi yang lebih melalaikan dan merosakan akidah umat muda Islam tidak digezetkan haram di Selangor sekali. Apa ini... Tapi saya yakin yang Ulama PAS akan memutarbelitkan ayat ALLAH SWT dan Hadis NABI SAW untuk membenarkan ini.

  Berkenaan keperluan untuk orang Melayu berbahasa mandrin agar layak untuk berkerja di syarikat cina adalah tidak relevan sekali.

  Kita di Malaysia ada Bahasa Rasmi. Bahasa Malaysia adalah Bahasa Rasmi. Kalau kaum Cina tidak boleh korbankan bahasa mereka untuk menerima Bahasa Malaysia. Jangan cakap pasal kesaksamaan hak di Malaysia ini.

  ReplyDelete
 34. tak payah cakaplah, nak percaya dengan umno? pemimpin umno sendiri yang menjadikan orang melayu semakin terpinggir, contoh tak payah jauhlah, dato seri contoh yang terbaik sekali, suami isteri sama je perangai...cam mana nak percaya dgn umno??? apa salahnya kalau org melayu cuba dgn pas atau pkr??? tak salah rasanye

  ReplyDelete
 35. saudara ali zulfakar, saya bimbang kalau semua orang bukan melayu tinggalkan malaysia, nanti negara ini menjadi Tanah Layu. Saudara tidak boleh menafikan sumbangan kaum-kaum lain dan haruslah sedar tiada orang yang mempertikaikan hak orang melayu dan sebagainya. suatu lagi, kalau orang melayu beria-ia dengan hak istimewa ini hak istimewa itu mereka hanya layak jadi jaguh kampung yang tiada daya saing di pentas dunia. itulah sebab banyak elit malaysia yang berkeputusan menetap di luar negara kerana ketidakadilan di malaysia di mana kejayaan seseorang ditentukan warna kulit dan bukannya berdasarkan merit. saya alu-alukan pandangan balas saudara.

  ReplyDelete
 36. A'kum DSKT

  Saya percaya ramai org melayu sgt sygkan umno kerana disitulah kukuhnya kesatuan melayu. tetapi yang menjadi kemarahan ramai org melayu adalah KKN (korupsi, kronisme,nepotisme) yang secara terang berlaku dalam umno dan kerajaan. ia tidak pula dihakis, malah cuba dinafikan pula. ini zaman IT lah DSKT, semua org boleh tahu apa yang kita buat. Saya tak tahulah DSKT terlibat atau tidak, tetapi ramai yang terlibat kan? org ramai tidak suka mendengar perkara ini.mereka sudah bosan dan menyampah. negara kita ramai orang susah cari duit, tetapi pemimpin harapan mereka pula yang menyeleweng.nasib baik lah org2 melayu ada sopan santun dan budaya yang baik, kalau tidak boleh huru-hara Malaysia ni. Pemimpin umno dan kerajaan yang banyak memakan duit rakyat harap undur dan beri peluang kepada orang lain yang lebih jujur dan ikhlas dalam perjuangan.

  ReplyDelete
 37. Salam Yang Berkhidmat Datuk Seri,

  Terima kasih kerana menjawab soalan yang saya lontarkan. Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf di atas penulisan saya yang mengatakan YB tidak yakin dengan Islam, sebenarnya keyakinan kita hanya ditentukan oleh Allah dan manusia hanya mampu membuat persepsi terhadap keyakinan kita berdasarkan tingkah laku (perbuatan).

  Firman Allah S.W.T.

  "Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang mereka tiada mengetahui."
  (Surah Yaasin: 36)

  Setiap yang dijadikan oleh Allah S.W.T. mempunyai pasangannya sepertimana kejadian langit dan bumi yang telah membuktikan kebenaran dan kesahihan ayat di atas. Keadaan tanah di muka bumi tidak sama rata semuanya, maka dijadikan ia berpasangan di antara tinggi dan juga rendah. Di suatu kawasan yang penuh dengan tumbuhan menghijau, di kawasan yang lain pula berpadang pasir. Daratan berpasangan dengan lautan. Pokok-pokok yang meliputi bumi ini ada yang jantan mahupun yang betina.Kemudian Allah S.W.T. menjadikan pula malam yang berpasangan dengan siang meliputi alam ini. Demikian juga dengan manusia yang diciptakan oleh Allah itu turut berpasangan di antara lelaki dengan perempuan.

  Kesimpulannya, Islam adalah berpasangan dengan Iman. Apa itu Iman?

  Iman itu adalah:

  1. Tasdiq (yaqin) pada hati bahawa ALLAH S.W.T itu tuhan, Nabi Muhammad S.A.W itu rasul dan percaya kepada segala ajarannya

  2. Iqrar (ucap dengan lidah / lisan)

  3. Amal dengan anggota

  Dalam konteks, "Melayu di Persimpangan" punca utama adalah tidak beriman sepenuhnya. Ikut yang mana syncronised dengan nafsu kita sahaja. Saya sedar kita sebenarnya sudah jauh terpesong dengan Islam, ditambahkah lagi dasar kerajaan yang memisahkan politik suku agama suku dan ditambahkan lagi isu ketuanan Melayu. Kenapa ini terjadi?

  Berdasarkan sejarah, sebenarnya kerajaan dahulu telah pun menjalankan hukum Islam spt Undang Qisas (Hudud), cuba kita lihat filem-filem Melayu, undang2 hudud telah pun dilaksanakan. Setelah kedatangan British di Tanah Melayu, merekalah yang memisahkan Agama dengan Politik, pada masa itu Sultan yang dipertanggungjawabkan dengan hal-ehwal agama dan urusan pentadbiran dikuasai oleh British. Walaupun kita sudah merdeka 50 tahun, kesan penjajahan British masih diwarisi hingga hari ini.

  Rentetan dari itu, timbulah ketuanan Melayu, bila mana kita memperjuangkan ketuanan melayu bermaksud kita memperjuangkan Islam. Ini bermakna kita meletakkan Islam no.2 selepas Melayu?

  Firman Allah S.W.T

  Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).

  (Surah Al-Hujurat : 13)

  Sungguhpun saya seorang Melayu, saya tidak yakin bahawa dengan Ketuanan Melayu dapat menyatukan bangsa di negara kita. Saya nak tanya YB, sekiranya bangsa Cina atau India telah memeluk agama Islam, adakah mereka dikategorikan bangsa Melayu dan mendapat keistimewaan Melayu? Bukankah Melayu memperjuangkan Islam?

  Saya tidak berniat utk mengasingkan Melayu dengan Islam, apa saya nak ditekankan disini perjuangan Melayu adalah tidak betul, cuba kita tukar perjuangan kepada perjuangan Islam, barulah betul. Kalaulah UMNO menukar asas perjuangannya, hukumnya adalah haram bagi PAS untuk melawan UMNO.

  Sekadar berkongsi pendapat, saya setuju dengan YB bahawa PAS suatu ketika dahulu boleh dikategorikan sebagai ultra dan sekarang dah berubah. Pada pandangan saya satu perubahan yang positif, PAS telah pun mempunyai penyokong dari kalangan bukan Islam, dan inilah menyebabkan DAP merasa partinya terancam sedikit dan PAS telah membuktikan pemerintahannya di Kelantan. Saya nak tanya YB sebagai MT UMNO, pernahkan MT UMNO membuat brainstorming mengapa kerajaan PAS di Kelantan tak dapat ditumbangkan?

  Saya berharap untuk post yang akan datang, saya ingin cadangkan YB menulis mengenai tajuk 'Islam agama yang sempurna' atau 'Kembalilah kepada Islam' ini sejajar dengan

  Firman Allah S.W.T

  “Bersatulah kamu semua di atas tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah”

  (Surah Ali-Imran : 103)

  Wassalam.

  ReplyDelete
 38. salam dato seri.kenapa selepas 50
  tahun merdeka dan umno berkuasa
  baru sekarang kita timbulkan soal
  moderate,liberal atau ultra.per-
  juangan umno selama ini apa dia?
  bukankah nak memertabatkan hak
  melayu spt yg diperuntukkan dalam
  perlembagaan dgn tidak menolak hak
  kaum lain sptmana juga diperuntuk
  perlembagaan? sebenarnya selama 50 tahun memerintah dgn kuasa majoriti
  2/3 umno telah mengkompromi hak melayu.siapa yg melemah kuasa raja?
  sekarang kita sibuk nak pertahan kuasa raja yg dah dilemahkan umno.
  kita nak mengembalikan martabat
  bahasa melayu yg dah kita lemahkan
  dgn meningkatkan martabat sekolah
  rendah vernakular.dato seri renung
  dgn ikhlas:saya dgn tegas mengata
  kan umno telah kompromikan kuasa
  politik melayu.kuasa ekonomi pun tak kemana.walaupun umno menafikan
  nepotisma dan kronisma dato seri lihat sendiri yg boleh dikatakan
  melayu berjaya siapa dia.mereka
  adalah produk nepotisma dan kronis-
  ma umno yg berselindung disebalik
  DEB.cina dan india yg berjaya pun
  adalah produk nepotisma dan kronisma BN.maka melayu yg tidak
  sehaluan dgn tindak tanduk umno
  tidak akan kecap faedah DEB.dan mereka dgn sendiri menjauh diri
  dari umno berakhir dgn mereka mengundi pembangkang dalam PRU12.
  dato seri,kita mesti realis yang
  tidak semua melayu di malaysia ini
  yg berjiwa umno,tapi kebanyakan
  mereka berjiwa melayu yg tidak mau
  hak melayu spt yg termaktub dalam
  perlembagaan dikompromikan.malang
  sekali umno selama ini dalam ghairahnya menjaga kemakmuran kroni
  nya telah mengasing dan melemahkan
  melayu lain.

  dato seri tentu merasakan saya ni
  membebel hal yg dah lepas tanpa ada
  cadangan pembaikan.yg lepas tu pen-
  ting kita sedar dato seri supaya
  kesilapan ini tidak berterusan.
  kalau umno mau terus relevan henti
  kan tindakan yg nampaknya hanya untuk orang umno.juga umno mesti memplopori gerakan besar-besaran
  melawan arus yg dimainkan oleh DAP
  MIC,MCA dan Hindraf.umno mesti berani ungkitkan dgn lantang;
  1)negeri ini dulunya persekutuan tanah melayu,2)orang putih datang
  buat perjanjian dgn raja-raja melayu bukan dgn ah chong dan mutu-
  samy,3)hak istimewa bumiputra ter-
  maktub dalam perlembagaan,4)hakhak
  ini diperuntukkan kerana melayu mengurniakan beberapa hak kepada bukan-melayu.

  spt yg saya katakan umno mesti berani.kalau kit siang ungkit hak bukan-melayu dia fikirkan itu bukan
  perkauman.umno pun bukan perkauman
  bila ungkitkan hak melayu.saya tak pernah dengar umno membangkitkan
  perkara ini dgn lantang.yg lantang
  nya menghentam PakLah.ada suara suara marah pun hanya diluahkan
  oleh beberapa individu dalam blog
  yg tidak ternama.kalau tak ada gerakan besaran, lagi naik tocang
  kit siang dan karpal.umno mesti
  bergerak untuk megembalikan kerele-
  vanannya.kalau tidak makin malap
  lah sinar umno.apatah lagi dgn
  kemelut PakLah,Mahathir,Tengku Razaliegh org melayu dah naik bosan
  melihat perlumbaan nak jadi hero. jaguh kampung iaitu jaguh diantara
  melayu je.berdepan dgn kit siang
  dan karpal kelu semuanya.mesti
  berani seperti peristiwa pasir salak,tok janggut dan mat kilau. jangan jadi macam hishammuddin dah
  hunus keris tarik balik,sedangkan
  keris tu lambang umno.

  ReplyDelete
 39. Dear Dato Seri

  Sebenar nya orang tak pernah sebut pasal melayu.Bila dah tersepit barulah nak ingat melayu. Masing-masing teguh dgn pendirian dan kekuasaan. Kekuasaan orang melayu tidak tercabar, sebagai rakyat kita nak tengok sejauh mana kepimpinan kita ingatkan melayu, jangan lah masa tersepit sahaja. kalau berjalan tu jangan lah tengok kanan sahaja, sebaliknya tolehlah kiri sama barulah seimbang. SEKIAN
  ZUL

  ReplyDelete
 40. Sebelum ini saya merasakan orang Melayu cuma terdiri daripada konservatif dan liberal...dan yang terbaik adalah berada di antara keduanya...

  ReplyDelete
 41. Think far for depth
  Think wide for breadth
  Think fair for respect
  Think all for all to accept

  (C) Samuel Goh Kim Eng - 010608
  http://MotivationInMotion.blogspot.com
  Sun. 1st June 2008.

  ReplyDelete
 42. salam...

  melayu tetap melayu. islam tetap islam. politik tetap politik. tidak kira siapa kita tetap sujud kepada ALLAH.

  tetapi dalam politik, kita seakan-akan sujud kepada politik dan lupa perkara tadi.

  pkrpasdap.blogspot.com

  ReplyDelete
 43. Salam,

  DS, saya sebenarnya kecewa apabila DS mengatakan apabila kita memperjuangkan ketuanan melayu bermaksud kita memperjuangkan islam. Pada saya ianya tidak lebih dari pandangan indah khabar dari rupa...

  Kalau pemimpin melayu islam memperjuang islam, kenapa sekolah2 agama tidak diperkasakan..? Mana pemimpin2 melayu islam dari UMNO yg memperjuangkan agar diwajibkan pengajian2 agama disekolah..?

  Sebenarnya tidak timbul soal untuk pisahkan melayu dan islam. Kenapa nak menyempitkan pandangan? Jika benar nak memperjuangkan islam apa byk mana usaha telah dilakukan utk melarang perkara2 dilakukan oleh orang2 melayu tetapi dilarang oleh islam..

  Pemimpin UMNO Melayu Islam pada saya telah gagal dalam pembentukan sahsiah diri walaupun majoriti adalah golongan moderate dalam masyarakat melayu islam khususnya... Pemimpin2 yg ada hanya memperjuangkan duniawi semata-mata..

  Kita lihat kejatuhan ahklak2 masyarakat melayu islam... Usaha2 yg dilakukan hanyalah bersifat kosmetik shj. Memang betul kita perlu hikmah agar tidak mengelirukan, tapi persoalan halal haram mesti diutamakan...

  ReplyDelete
 44. sanggupkah ds masuk penjara demi memperjuangkan hak kaum lain seperti mana yab lim guan eng lakukan - menjadi pejuang semua rakyat?

  ReplyDelete
 45. adakah agenda perkauman ds suatu cubaan untuk mempecah-belahkan perpaduan kaum di malaysia demi mileage politik sendiri. kalau ya, bertaubatlah!

  ReplyDelete
 46. saudara bluemoon, itu kerana seperti cakap tun mahathir, maruah orang melayu hanyalah bernilai rm200.

  ReplyDelete
 47. bukankah umno untuk orang melayu sahaja? kenapa jeanne abdullah yang merupakan orang serani boleh join? apakah masalah dengan umno?

  ReplyDelete
 48. DKT
  PERJUANGAN MEMBELA ORANG MELAYU HENDAKLAH DIMULAKAN SEMULA KERANA BANYAK KECATATAN TELAH BERLAKU SEJAK 5 TAHUN YANG LALU.
  MUNGKIN SAYA BERFIKIRAN KEBELAKANG TETAPI PENDEKATAN ULTRA TIDAK BOLEH KITA KETEPIKAN BEGITU SAJA KERANA ORANG MELAYU DAHULU MULA BANGKIT KERANA ADA CETUSAN PEMIKIRAN ULTRA.
  UMNO DAN KERAJAAN MALAYSIA MESTI UTAMAKAN MELAYU. 50 TAHUN PERTAMA KEMERDEKAAN TIDAK DILAYARI DENGAN BAGITU BERJAYA. OLEH ITU 50 TAHUN KEDUA KEPIMPINAN MESTI LEBIH BERANI DAN NEKAD MEMBELA DAN MENGUTAMAKAN MELAYU.
  PERSETANKAN PENDAPAT KONONNYA KITA MESTI ADA SIFAT TOLORENSI DEMI MENJAGA KESETABILAN NEGARA DAN SUPAYA KITA DIHURMATI DAN DISANJUNGI DIMATA DUNIA.
  APAKAH KEHEBATAN DIMATA DUNIA ITU LEBIH PENTING DARI MELAYU MENETAP DI RUMAH MURAH MANAKALA BANGSA LAIN MENETAP DI KEDIAMAN MEWAH SAPERTI GATED COMUNITY ETC.
  ADAKAH KITA GEMBIRA SHOPPING MALL DIKUASAI MEREKA DAN ORNAG MELAYU DI GERAI DAN PASAR MALAM SAJA
  ADAKAH KITA BANGGA PENCAPAIAN MELAYU SEKARANG KONONNYA MENGUASAI 18.5% (included glc?) ECOMOMI NEGARA.
  DALAM MASA TERDEKAT (mungkin ogos) KITA AKAN MELIHAT BAGAIMANAKAH KEADAAN PENGHIDUPAN ORANG MELAYU KHUSUS NYA DIBANDAR, KERANA HARGA BARANGAN UTAMA AKAN MENINGKAT DENGAN MENDADAK KESAN DARI KENAIKAN HARGA PETROLIUM.
  JADI KITA TERUSKAN PERJUANGAN PATRIOTIK DEMI BANGSA KITA, ANAK CUCU KITA AKAN TERBELA.
  PEMIMPIN JANGAN HANYA MENCETUSKAN BERBAGAI AGENDA UNTUK MENDAPAT POPULARITI TETAPI LAKSANAKAN DENGAN PENUH KEINSAFAN SEMOGA SEGALA2NYA MENDAPAT KEBERKATAN DUNIA DAN AKHIRAT

  ReplyDelete
 49. orang melayu sudah tersepit antara menyokong kerajaan BN atau PR.Ini kerana kuasa penentu kepada kemenangan p'raya bukan di tangan orang melayu lagi.Akibatnya kita tersepit untuk menerima tuntutan dari golongan ultra bukan melayu yang berasa diri mereka kuat sekarang,atau tidak menurut kehendak mereka akan menyebabkan kita kalah pilihanraya samada PR atau BN.Siapa yang rugi?orang melayu juga.Contoh terbaru kerajaan BN ingin meninggikan kouta biasiswa JPA bukan bumi dari 10% kepada 45%.Ini adalah kerana untuk menarik sokongan mereka.

  ReplyDelete
 50. dsdkt

  saya orang sederhana kadang2 amat kecewa dengan dressing isteri wakil2 rakyat BN di seluruh selangor dan malaysia sepanjang 2004-2008

  saya tak tahu berapa BANYAK kerajaan berbelanja untuk pakaian isteri ahli YAB/YB. kadang2 kita dapati rakyat melihat gelagat mereka dengan ekor mata ssja supaya orang yang berkenaan tidak tersinggung

  saya di fahamkan ini mungkin salah satu sebab punca kekalahan BN. saya bukan saja2 nak cakap, tetapi benda ni berlaku didepan mata rakyat semasa perayaan hari raya atau menghadiri upacara perkawinan, yang paling menyedihkan ada juga bekas isteri YB atau yang masih berhidmat suka bercerita tentang harga2 dan nilai nya sekali termasuk harga kain dan barang kemas pada tetamu2 meraka lazimnya atau
  selalunya mereka ini adalah activist umnokalau pemimpin tidak prihatin dan tidak mengingatkan keluarga mereka entah macamana perlu UMNO hendah di hurmati
  ini bukan berlaku ditempat tertentu sahaja tetapi yakin keseluruhan program UMNO deperingkat DUN/parlimen diseluruh Selangor

  saya harap semua Wakil Rakyat dan bekas WR BN terimalah post mortem ini, punca kekalahan BN bermula disebabkan dari perangai calun2 sendiri dan keluarga mereka
  oleh kerana dkt ahli penal pemilih rasanya mungkin menyedari hah ini

  ReplyDelete
 51. Saudara WONGKITO,

  KITA SEBENARNYA DIPERMAINKAN OLEH PARTI PEMERINTAH KITA SENDIRI. APA YANG SAUDARA JELASKAN MEMANG BENAR, BANYAK DASAR YANG DIPERKENALKAN AKHIRNYA MEMANG MELAYU ITU TIDAK KEMANA. HANYA YANG KEKAL IALAH 'ISLAM'.

  WALLAHUALAM.
  http://www. kulatlapok.blogspot.com

  ReplyDelete
 52. Salam DSKT,

  Melayu sememangnya moderate. Malah sifat kesederhanaan juga dituntut dalam Islam. Cuma saya kurang bersetuju dengan kenyataan DSKT bahawa UMNO hari ini mengamalkan moderate.

  Berdasarkan pemerhatian saya, UMNO kini hanya memperjuangkan kuasa dan hak ahli UMNO sahaja bukannya Melayu secara keseluruhan.. Terutamanya golongan pemimpin atasan. Halal atau haram cara yang digunakan,itu tak menjadi soal, yang penting pemimpin harus kekal berkuasa.

  Paling menyampah, bila ikuti cerita tentang bagaimana kemasukkan Ezam dapat membantu memperkasakan UMNO. Dimanakah dia 10 tahun sebelum ini. Teguran Tun Dr M dan D.Muhyidin tentang isu ini harus dipandang serius.

  Hebat sangatkah manusia bernama Ezam ini. Kini sudah berani keluar kenyataan ingin bertanding merebut jawatan Ketua Pemuda. Bagi saya, pemimpin seperti ini hanya pentingkan kuasa, bukannya untuk memperjuangkan bangsa dan negara.

  Melayu dari dulu lagi moderate cuma pemimpin mereka mudah lupa diri. Sebab itu pernah diungkapkan, Melayu mudah lupa. Sebagai pemimpin, ikhlas lah dalam perjuangan. Jangan leka mengejar kekayaan dan kekuasaan. UMNO perlu dipulihkan supaya kekal relevan dengan bangsa Melayu.

  ReplyDelete
 53. Dalam sains Politik tak ada pun istilah ultra atau pun moderate yang ada hanyalah istilah Liberal, ia sengaja di adakan oleh orang yang hanya suka mengambil kesempatan macam umno...mereka ini sudah jauh menyimpang...sebaik baiknya kita berpegang lah kepada islam sebenar seperti yang di katakan oleh saudara nik panduan kita hanya satu Al-Quran dan Sunah nabi atau kitab-kitab nabi...tak perlu nak mencipta istilah dan melebal-lebal orang semat-mata untuk kepentingan umno....

  ReplyDelete
 54. Saya rasa politik berasaskan kaum tak sesuai lagi zaman ni, melayu kalau nak kekal kena ikut Islam sebagai pegangan, sebab Islam tak akan hilang sampai bila-bila.

  ReplyDelete
 55. Dr KT,

  Cerita2 yang saya dengar, orang akan kembali menyokong BN kalau UMNO tukar kepimpinan. Ramai orang kata, diorang tak sokong BN sebab kempimpinan UMNO sekarang, lembik, slow, lembap, dll.. tah le.. diorang kata gitu la.. so, apa usaha Dr KT untuk menukar kepimpinan dalam UMNO? Nampak gaya macam Muhyiddin Yassin semakin berani bersuara? Bagus, presiden macam tu la orang malayu nak.. yang bersuara.. jangan asyik YES je.. kalau asyik YES je, budak sekolah pun boleh...

  ReplyDelete
 56. Sdr nik dan sahabat bloggers yang lain,
  mengikut takrifan perlembagaan mana mana individu yang beragama islam,mengamalkan budaya hidup orang melayu dan bertutur dalam bahasa melayu,mereka adalah melayu dan wajar mendapat perhatian spt orang melayu,tanpa mengira asal mereka.

  ReplyDelete
 57. Sdr juraimi zainal dan sahabat bloggers yang lain,
  Saya kurang setuju dgn pandangan sdr kerajaan bn tidak melakukan sebarang tindakan atau program utk meningkatkan kualiti pendidikan islam dalam negara kita,dan tidak mengambil langkah langkah pencegahan perbuatan maksiat dalam negara.
  Pengalaman saya di selangor,jumlah peruntukan terbesar utk belanja mengurus dan pembangunan adalah kepada jabatan agama islam selepas jkr,jumlah kakitangan yang terbesar juga adalah jais iaitu lebih 7000 staf.Purata peruntukan jais adalah lebih dari rm 140 juta setahun,tidak termasuk peruntukan yg diberikan ole JAKIM dan lain lain badan berkanun dinegara kita,perkara ini telah menimbulkan perasaan tidak puas hati DAP,yang sentiasa membuat gambaran yang tidak baik kpd pentadbiran kerajaan yang menjaga agama islam sahaja.kita boleh menggunakan wang disatukan utk pembangunan dan pendidikan islam krn agama islam adalah agama persekutuan tanah melayu spt dalam perlembagaan.
  Baru baru ini dalam dewan undangan negeri selangor yb dr hasan ali ada memperkatakan bahawa kerajaan negeri telah setuju utk memberikan peruntukan yang sama rata kpd agama lain,ini kerana dasar perjuangan pas adalah memperjuangkan kesamarataan bukannya keadilan spt yang dituntut oleh islam.Sebenarnya ini sudah pasti akan mengurangkan peruntukan yang sedia diterima oleh jais dimasa akan datang,memandangkan sumber kewangan kerajaan negeri adalah amat terhad.Saya bimbang keadaan ini akan mengganggu rancangan jais utk membuat penambahbaikan samada dari kemudahan infrastruktur mahupon kaedah dan kurikulum pendidikannya.Saya selalu katakan kerajaan telah menyediakan kemudahan infrastruktur untuk umat islam,mendapat ilmu pengetahuan dan utk beribadah,tetapi kerajaan tidak boleh memaksa orang ramai utk kemasjid.kita boleh memaksa kuda ketepi telaga tetapi kita tidak boleh memaksa kuda itu utk minum air telaga tersebut,Saya ingin bertanya apakah peranan kita sebagai ummat islam dalam hal ini,jika seratus peratus masalah wajib ditangani oleh kerajaan sahaja,saya juga sedang menanti kerajaan hari ini melakukan sesuatu yang drastik ,spt yang mereka laung laungkan sebelum jadi kerajaan.saya juga maklum kerajaan bn kurang berjaya dalam menangani masalah penyakit sosial ini,saya harap pas dan pkr dapat menangani isu ini,begitupon saya mula ragu,bila mana tidak ada tindakan dari pas bila mana dap ingin melanjutkan tempoh masa operasi pusat hiburan dan cyber caffe higga awal pagi.Pada saya masalah sosial adalah masalah bersama,rakyat dan kerajaan perlu memainkan peranan sama aktif barulah masalah ini dapat dibendung.Berdakwah adalah tugas semua ummat islam,paling mudah untuk meleraikan dari rasa tanggongjawab pd diri kita dan kita merasa tidak berdosa ialah dgn menyalahkan orang lain ataupon kerajaan.Sebenanya hablumminannas kita tidak terlepas begitu sahaja.

  ReplyDelete
 58. Salam DSKT,

  DS meletakan perlembagaan lebih utama dari Al Quran. Payah tu DS.

  Dah lah UMNO buat Re-Branding Islam jadi Islam Hadhari, macamana kami nak ikut teori DS?

  Hukum dan terjemahan akal yg DS beri tak sama dengan asas mudah menjadi seorang muslim. Tak betul tu DS ingin menghalal kan cara DS.

  DS saya cadangkan gunakan kaedah Nabi Muhammad S.A.W. memikat hati umat-umat di zaman jahilliah.

  Pasti berjaya...

  ReplyDelete
 59. Dato' Seri,

  Ingin saya kata bahawa saya terkilan dengan apa yg Dato' katakan ttg Hindraf dan Dong Jiao Zong (bukan Dong Jia Zhong).

  Hindraf mewakili populasi rkyt Malaysia berketurunan India yg x puas hati dgn tampuk pemerintahan BN. BN x boleh asyik kata bahawa banyak terdpt org India yg sudah jadi doktor atau peguam atau secara ringkasnya, berjaya. Bnyk lagi rkyt keturunan India yg terpinggir & mengikat perut utk menyara hidup. MIC selaku wakil utama kaum India x kelihatan melakukan apa2 usaha utk membantu membangunkan msyrkt India kebelakangan ini. Jabatan Kebajikan pula kelihatan bnyk membantu rkyt M'sia berketurunan Melayu yg miskin. Mana yg bukan Melayu, x dibantu ke? Mungkin yg Cina bernasib sikit, sebab ada bantuan drpd MCA dan persatuan2 puak spt Kantonis & Hokkien. Tapi yg India? UMNO sering kata ia bukan shj parti utk org Melayu tapi juga memainkan peranan terhadap seluruh rkyt M'sia. Tapi apakah peranan yg dimainkannya terhadap rkyt India selama ini? Itu pun belum sentuh pasal beberapa kes syariah yg melibatkan jenazah2 keturunan India yg didakwa menganuti Islam sebelum meninggal. Kesemua ini telah menyumbangkan terhadap ketidakpuasan kelompok rkyt India M'sia yg semakin meningkat. Selama ini, mereka diam kerana percaya MIC akan membantu. Tapi apa yg saya perhatikan yg MIC seakan2 'mengugut' rkyt India utk mengundinya dlm pilihanraya lepas dlm banyak iklan di suratkhabar. Apakah itu bukannya suatu hal yg x bermaruah kononnya nasib org India di M'sia terletak di tangan MIC dan BN sahaja? X guna tanya Samy Vellu seorang saja pasal rintihan org India skrg. Kalo betul2 nak tau rintihan mereka, tanyalah mana2 org India yg ada di kawasan2 perumahan di sekitar Malaysia. X guna tanya yg ada berkepentingan politik sebab itu x mencerminkan keadaan sebenar. Saya pun dah sakit mata melihat Samy Vellu berada di tampuk MIC terlampau lama. Kalo Mahathir dan Lim Keng Yaik sudah boleh 'bersara' & meninggalkan jawatan mereka dlm parti, kenapa Samy Vellu x boleh?

  Atas bukti apa yg Dato' Seri kata bahawa Dong Jiao Zong itu ultra bangsa Cina? Ingin saya beritau Dato' Seri bahawa DJZ turut menerima kerjasama dr banyak kumpulan2 pendidikan bukan Cina juga dlm banyak soal pendidikan di Malaysia. DJZ x dpt menerima konsep Sekolah Wawasan sebab ianya kurang praktikal. Apa gunanya meletakkan sekolah rendah ketiga2 aliran dlm satu kawasan jika murid2nya berkemungkinan x bergaul antara satu sama lain? Kalo bergaul pun, masih x dpt jamin bahawa hati murid2 akan 'bergaul' juga. Itu pun terdapat soal komunikasi lagi padahal budak2 kecil ini masih memerlukan masa utk menguasai BM utk betul2 berkomunikasi antara satu sama lain. X guna juga kalo suruh Guru Besar SK berucap kat depan tapi budak2 SJKC dan SJKT yg Thn 1-3 x fhm apa yg diperkatakan malah berasa bosan dgn ucapan itu dan akhirnya matlamat yg dikehendakkan x dpt dicapai. DJZ bukannya membantah kesemua cadangan kerajaan malah ada juga menyokong rancangan spt RIMUP. Cuma cadangan itu cadangan, kena kaji betul2 implikasi yg mungkin timbul kerana isu pendidikan ini x boleh kata ubah terus ubah, murid yg jadi mangsa! Soal pendidikan ini x boleh asyik dijadikan bahan eksperimen kerana murid yg susah & mereka yg bukan academic achiever akan terkeluar drpd sistem pendidikan & mungkin binasa akhlaknya serta hilang tujuan arahnya. Mcm soal Sains & Maths dlm BI. Murid2 Thn 1-3 masih memerlukan masa utk menguasai bahasa bukan ibunda. We cannot expect changes overnight that these kids can have a good command of BI and BM within 1 yr. Mcm mana dgn mereka yg x mempunyai talent bahasa? Itu sebabnya DJZ berpegang kpd konsep agar murid diberi peluang utk belajar dlm bahasa yg mereka paling fasih atau bahasa ibunda dulu sambil membina penguasaan mereka terhadap bahasa bukan ibunda. DJZ bukannya membantah suka2. Kena kaji betul2 dulu.

  SJKC ada identitinya sendiri. Apa yg dimaksudkan utamanya sebagai Hua Wen Xiao Xue (singkatannya Hua Xiao, iaitu SJKC) atau diterjemahkan sbg ‘Sekolah Rendah Bahasa Cina’ ialah ia merupakan institusi pendidikan yg memberi pendidikan menggunakan bahasa Cina (BC) atau Mandarin, iaitu bahasa ibunda msykt Cina, sbg bahasa pengantar. Ini bermakna segala subjek di SJKC diajar dlm BC, kecuali subjek2 bahasa selain BC. Jika SJKC menurut sahaja cadangan utk mengajar Sains & Maths dlm BI, itu bermakna terdpt kikisan terhadap identiti SJKC dan telah menyimpang drpd konsep asal SJKC kerana tujuan utama SJKC ditubuhkan adalah utk memberi pendidikan dlm BC! Ini merupakan salah satu faktor mengapa DJZ terpaksa membantah terhadap polisi pengajaran Sains & Maths dlm BI. Dan DJZ x pernah membantah utk berdialog dgn Menteri Pelajaran atau mana2 pegawai kerajaan berkenaan isu pendidikan. Tapi Menteri Pelajaran sendiri, walaupun berkata boleh menemui DJZ utk berbincang, tapi sampai skrg x jumpa2 lagi. Yg lebih menghairankan ialah kerajaan Selangor dulu sendiri pula x mengambil inisiatif utk jadi mediator bagi DJZ menemui Menteri Pelajaran sedangkan ibu pejabat DJZ terletak di Kajang, Selangor! Kita sama2 memainkan peranan utk memajukan sector pendidikan, buat apa nak diskriminasi antara pertubuhan2 lain dan labelkannya sbg ultra bangsa? Kerajaan Malaysia sendiri mengatakan bahawa ia mengutamakan diplomasi dgn membawa masalah ke meja perbincangan dlm mana2 isu hubungan luar negara, tapi dlm negara sendiri pula enggan berbuat demikian. Tolong jgn main cakap saja, tapi xde tindakan!

  ReplyDelete
 60. hmm.. a'kum dato' seri..
  dari kata2 dato' seri :
  "Sdr nik dan sahabat bloggers yang lain,
  mengikut takrifan perlembagaan mana mana individu yang beragama islam,mengamalkan budaya hidup orang melayu dan bertutur dalam bahasa melayu,mereka adalah melayu dan wajar mendapat perhatian spt orang melayu,tanpa mengira asal mereka."

  sudah semacam tidak logik perlembagaan ni (kalau betul2 wujudlah) sbb lebih baik tukar dari 'melayu' kepada 'islam'.. melayu tu adalah bangsa.. boleh ke cina muslim bertukar jd melayu? dlm borang2 kerajan atau sbg nya masih ada kategori bangsa dan agama..?? tak logik la dato' seri.. sepatut nya di buat spt ini:
  "..takrifan perlembagaan mana mana individu yang beragama islam,mengamalkan budaya hidup orang islam dan bertutur dalam apa2 bahasa, mereka adalah islam dan wajar mendapat perhatian spt orang islam,tanpa mengira asal mereka"

  ReplyDelete
 61. Dr Khir,

  Saya sangat bersetuju dengan ulasan Dato. Memang betul kita kena memilih di bahagian mana yang kita perlu sokong. Saya juga menolak hak kesamarataan kerana di dalam Malaysia ia tidak boleh digunapakai.

  Kita orang Melayu sibuk untuk memperjuangkan hak bangsa lain sedangkan graduan-graduan kita sendiri menagih simpati majikan bukan Melayu untuk bekerja. Setelah tiada pilihan lain, barulah orang Melayu akan dipilih.

  Tolonglah jangan dikaitkan dengan isu penggunaan bahasa Inggeris dan kebolehan teknikal. Apa kurangnya bangsa lain yang langsung tidak boleh bertutur dengan baik dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang penuh pelat?

  Bab penindasan, setiap bangsa ada ceritanya sendiri. Cina dengan peluang pembelajarannya, Melayu dengan peluang pekerjaannya dan India dengan segala-galanya. Isu ini takkan habis.

  Masalahnya Dato, dah berapa tahun UMNO memerintah tapi isu ini masih tak selesai?

  UMNO sekarang bukan memperjuangkan bangsa Melayu, tapi sekadar bangsa Melayu UMNO. Percayalah Dato, UMNO kehilangan undi yang besar dari golongan muda Melayu.

  Tunjukkan perubahan dalam masa 4 tahun ini dan undi pasti kembali kepada UMNO. Kami sayangkan bangsa dan agama. Kami sayangkan UMNO cuma kami bencikan pemimpin-pemimpin bodohnya.

  Pandangan saya kepada Dato? Selain isu botox (jangan marah), Dato adalah pemimpin yang berani dan baik. Cuma saya pelik bila Dato pejamkan mata dalam isu banglo Zakaria di Klang. Moga-moga kejutan pilihanraya kali ini dapat menyedarkan Dato.

  Bangunlah dari tido Dato.

  ReplyDelete
 62. Salam.

  Apa komen Dato' Seri ttg label yg layak buat Anwar Ibrahim?

  Apakah beliau wajar diletakkan dalam kategori moderate (mengikut takrif Dato' Seri: "merujuk kepada kumpulan yang bersederhana dalam setiap tindakan. Melihat keadilan sebagai matlamat utama tanpa menjejaskan kepentingan bangsanya. Sentiasa melihat kepentingan pelbagai bangsa atau kaum tanpa menjejaskan kepentingan puaknya."
  ) memandangkan dukungannya terhadap kepentingan Melayu dgn tidak mengenepikan tuntutan kaum-kaum lain di negara ini?

  Najwan Halimi

  ReplyDelete
 63. Salam Dr KT,

  Sifir mudah jer....
  Dalam isu murtad, jom heboh UMNO tolak mufti... Inikah yg dikatakan UMNO nak perjuang melayu Islam..

  Sudahlah Dato Seri... jgn bersandiwara... konon UMNO menggunakan cara berhikmah, konon-konon moderate tu hikmah. Nak hurai bab hikmah pun kena rujuk ulama' bukan sijil PHD pergigian.

  Maaf dengan kritikan pedas ini, boleh jadi cara ni yg paling berhikmah bagi orang macam DS.

  ReplyDelete
 64. WalaikumusSalam wmbt Datuk Seri,

  Saya amat berharap walaupun tahu harapan saya amat tipis semuga Dr. Hassan Ali dan Tan Sri Khalid tahu apa yang mereka sedang lakukan pada Islam dan Orang Melayu di Selangor ini khususnya, bukan sahaja untuk sekarang tapi untuk jangka masa akan datang. Tahu akan impliksi atas keputusan keputusan mereka.

  Kita tak faham mengapa dia sampai haramkan Islam Hadari, tetapi bersetuju pula memberi peruntukan sama rata pada semua agama. Bermakna peruntukkan untuk aktiviti JAIS akan berkurangan kerana sekarang terpaksa berkongsi dengan agama lain.

  Salah satu sebab mengapa orang Cina marah dengan DS adalah kerana serbuan serbuan yang dibuat pada pusat pusat urut dan hiburan terutama di Bandar Sunway, Mentari Plaza. Mereka sendiri telah memberitahu saya semasa saya buat reflexolgy kaki semalam.

  Mereka tidak suka dengan pembubaran dan permohonan semua lesen lesen kedai urut mereka, kena patuh dengan syarat syarat ketat oleh pentadbiran DS dulu.

  Mereka sendiri tujukkan pada saya spesifikasi yang patut mereka turut jika hendak dapatkan lesen.

  Saya cuba pertahankan DS dengan mengatakan bahawa banyak Pusat pusat urut badan dan kaki sebenarnya sarang maksiat pelacuran sebab itu DS mahu membenterasnya untuk kepentingan umum, tapi sudah tentulah mereka tidak mahu mendengarnya dan mereka suka dengan "ini balu pun gomen, tatak kacau kita olang cali makan' "Itu dulu kai tolo banyak bikin kita sumua susah..sumua tak boleh"

  Jadi, usaha DS membenteras jenayah sosial telah memakan diri dan undi pada pilihan raya. Tetapi tidak mengapa DS. Allah swt tahu niat baik DS. Orang ramai salah anggap akan dasar dasar DS. Biarlah sejuta orang tidak suka pada DS asalkan Allah swt suka.

  Saya sendiri tahu bagaimana DS dan isteri banyak berkorban untuk Islam dan orang Melayu, kanak kanak Yatim terutamanya dan orang orang yang susah tetapi tidak dapat liputan media mana mana pun, tetapi bagi kami Malaikat telah mencatitnya dan InsyaAllah jika tidak dibalas sekarang akan mendapat ganjarannya di akhirat kelak. InsyaAllah.

  ReplyDelete
 65. Salam Dr. Khir,

  Pada pendapat saya, UMNO tidak boleh menjadi moderate sepanjang masa, kerana sifat moderate yang diamalkan oleh UMNO telah menjadikannya bersifat liberal secara tidak disedari dan kesannya banyak hak-hak orang-orang Melayu telah jatuh ketangan kaum pendatang (ALIEN). Sebabnya orang Melayu ni sifatnya terlalu berlembut terutamanya dengan tetamu dan sanggup menggadaikan apa saja untuk tetamu sehingga diri sendiri tidak mempunyai apa. Ini yang dikatakan kera dihutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan. Saya berpendapat dalam keadaan sekarang ini untuk mengelakkan hak istimewa orang-orang Melayu, ketuanan Melayu dan kedudukan raja-raja Melayu berada di dalam keadaan selamat, adalah perlu UMNO bertindak ULTRA untuk menjaga kepentingan orang Melayu. Jika bukan UMNO yang bertindak ULTRA adakah UMNO inginkan parti lain seperti MCA, MIC, Gerakan untuk membela bangsa Melayu?

  Kita harus ingat, orang Melayu di Malaysia hanya tinggal KUASA sahaja. Selain dari KUASA apa yang orang Melayu ada jika ingin dibandingkan dengan kaum lain terutama kaum Cina? Apakah kita mahu suatu hari nanti orang MElayu akan kehilangan "ME"nya?

  ReplyDelete
 66. KEPADA SAUDARA 'DUIT YANG HILANG 3 HARI TU' APA YANG KAU MEREPEK NI ! BOLEH SAYA TAHU APA AGENDA ANDA.BOLEH SAYA TAHU ANDA NI MELAYU KE ATAU BUKAN MELAYU ? ANDA NI MEMANG TAK SEDAR DIRI,DAH DUDUK KAT MALAYSIA NI BANYAK CAKAP PULAK.DI SEBABKAN ANDA NI ANTI MELAYU MEMANG PATUT ANDA DUDUK DI MANA-MANA PULAU YANG ANDA SUKA.PANDANGAN ANDA AMAT EKSTREM SEKALI.TAPI APA YANG PASTI ORANG MEAYU TETAP AKAN BERSATU MENENTANG ANASIR-ANASIR JAHAT YANG DATANG.RM 10 HAWAQ MISKIN SANGAT SAMPAI 3 HARI HABIS..KESIAN...MALAY POWER..

  ReplyDelete
 67. Apa pandangan datuk seri terhadap orang melayu yang sanggup mengadai maruah bangsa dan tunduk terhadap tekanan pihak tertentu untuk melebarkan agenda politik sempit mereka? saya takut 'yang di kejar tak dapat yang di kendong keciciran'

  ReplyDelete
 68. salam DS dan org2 sewaktu dgnnya.. dah la.. jgn cuba tegakkan benang yg basah.. oopss.. basah pun basahlah.. janji nampak tegak.. sigh..

  ReplyDelete
 69. NAMPAK SANGAT 'RM 10 YANG HILANG 3 HARI ' MARAH SANGAT KAT UMNO DAN ORANG MELAYU.TAKPA KITA TUNGGU PPR KE-13.JANGAN MARAH NANTI CEPAT MATI.MALAY POWER..UMNO POWER...JGN MARAH AH...

  ReplyDelete
 70. NAMPAKNYA ADA DI ANTARA BLOGGER KITA MARAH SANGAT PADA DATUK SERI MENGENAI ISU 'MELAYU DI PERSIMPANGAN '.APA PENDAPAT DATUK PADA MEREKA YANG SANGAT MARAH TENTANG KETUANAN MELAYU.MEREKA HARUS TERIMA HAKIKAT MALAYSIA NEGARA YANG ADIL.KALAU TAK BOLEH TERIMA, DUDUK KAT PULAU LAH.BIAR KITA TEGAS, BUKAN DI PIJAK..

  ReplyDelete
 71. assalamualaikum datuk seri,

  saya setuju bahawa kita perlu pertahankan hak bangsa kita melayu. tetapi bukan juga bermakna kita perlu menindas bangsa lain.menurut pandangan saya, seolah-olahnya datuk seri mahu kita menindas hak bangsa lain.pada saya apa yang perlu sekarang ialah kita pertingkatkan kelebihan yang ada pada bangsa kita.saya melihat umno berusaha kearah itu tetapi banyak yang terpesong dari yang betul.seperkara saya rasa tiba masa kita tidak menilai usaha orang lain secara pukal.seolah-olah datuk seri melihat selain umno seperti pas dan pkr tidak lain hanya untuk menghancurkan orang melayu.pada saya pandangan itu tidak adil.kalau betul kita ikhlas..mari kita sama membantu orang melayu yang cuba membantu melayu dan membangunkan agama islam serta bangsa melayu...macamana? boleh?

  ReplyDelete
 72. DS

  Sudahlah, jangan buat apa2 untk mengelirukan dan menimbulkan emosi rakyat.

  Masaalahnya, kenapa dahulu tidak banyak memperjuangkan kesemua ini? Kenapa sekarang. Seperti sour grapes setelah kalah di PRU12.]

  Cukuplah, biar kita sama2 melihat dari segi Bangsa Malaysia bukan bangsa mana2 pihak jika DS betul2 hendak menjadi pemimpin negara.

  Malaysia utk orang Malaysia, bukan saja utk satu kaum aja.

  ReplyDelete
 73. Dr.Khir

  In actual reality, there can only be two to choose from for the Malays.

  Ultra-right wing Capitalism vs Left-wing liberalism.

  Centralism or Moderates are for wimps or people who are unsure or lack of confidence or ignorant and confused people.

  If you believe in duality of cosmic forces that exists in our universe, then read on.
  The ancient Egyptians and Chinese believe the existence of such forces.

  Here are the examples:

  Yin vs Yang

  Negative vs Positive

  Dark vs Light

  Proposer vs Opposer

  Arts,Social Science, Business students vs Science and Technology students

  The art way of attaining power vs The science way of attaining power

  Majority-Democracy vs Minority-Socialism

  Consumer society vs Producer society

  Capitalists vs Production Workers

  Profits before people vs
  People before profits

  Capitalism vs Socialism

  Female vs Male

  Cold vs Hot

  Politicians vs Technocrats-leaders

  An inverted pyramid human food chain vs Pyramid human food chain

  USA vs China

  West vs East

  Water-Wood vs Fire-Earth

  Bankers-Water vs Intellectuals-Fire

  Ketuanan Melayu Ultra-Kapitalist-UMNO-BN
  vs
  Ketuanan Islam Kebajikan-PR

  You can only choose one.
  There can only be one that can be placed at the top of the human food chain in your society or nation.

  So choose wisely.

  ReplyDelete
 74. Jangan slhkan pembangkang. Pendokong UMNO yng musnahkan segala2 nya sekarang nih...

  Reformasi dlm UMNO sgra perlu dilakukan. Jgn duk buat imej truk di dpn masyarakat. Yang cucuk botox, xtutup aurat, buat umah besar2, guna wang rakyat g shopping2 dan sebagainya. sbb itu semua mencemar imej UMNO dan menjadi kebencian rakyat.

  ReplyDelete
 75. Saya tak marah pun dengan sesiapa. Cuma hendak ingatkan bahawa wakil rakyat dipilih oleh rakyat dan rakyat ini dari semua bangsa. Jadi, wakil rakyat hendaklah memperjuangkan hak semua rakyat. Moga saudara Iron Manz tidak bersikap racist dan memecah-belahkan perpaduan kaum di Malaysia. Pada pendapat saya, kalau bukan kerana UMNO menyanyi lagu kami wakil mutlak orang Melayu, MCA - kami wakil mutlak orang Cina dan MIC - untuk India, Malaysia hari ini tentulah lebih harmoni dan maju seperti Amerika Syarikat. AS ini lagi banyak kaum (termasuk penghijrah yang bertaraf warganegara), tetapi kami lihat parti politik mereka tidak dibezakan dari segi warna kulit atau ugama tetapi beza dari sega ideologi. Dan kemungkinan besar juga orang hitam (yang mana menurut minda kebanyakan orang Melayu bukan merupakan 'Tuan' di AS) bakal menjadi Presiden. Suka saya membangkitkan betapa jelasnya negara luar menghargai bakat dan meritrokasi. Sebagai contoh, Penny Wong, seorang penghijrah wanita kaum Cina berasal dari Malaysia kini merupakan seorang Menteri di Australia. Cina bukannya kumpulan besar di Australia yang besar (Malaysia 25%) dan tiadapun sebuah parti macam MCA di Australia. Ini membuktikan mereka menghargai kebolehan Penny Wong sebagai seorang Warganegara Australia. Kalau menurut ideologi beberapa rakan kita di sini, bukan sahaja dia tidak layak menjadi menteri, malah dia tidak layak mendapat hak-hak asasi seperti orang putih di Australia kerana dia hanyalah 'Pendatang'. Saya harap saudara tidak tersinggung dengan apa yang saya bicarakan dan mengalu-alukan feedback. Satu lagi, saya perasan ada rakan yang suka menggunakan semua huruf besar dalam komen mereka. Boleh tak minta agar tabiat ini dibuang kerana (1) teks dalam semua huruf besar sukar dibaca dan (2) mungkin ada yang berpendapat ia adalah kurang sopan berbuat demikian. Sekian.

  ReplyDelete
 76. Assalamualaikum wbt,

  UMNO adalah Islam separuh-separuh, jangan nak buka cerita memburukkan PAS sebagai Islam Liberal.

  Barangkali saudara su-kj, lebih suka KEsederhanaan Islam UMNO, supaya saudara boleh BERZINA, RASUAH, dan macam-mavam lagi.

  Tak payah nak tunjuk bagus, lagipun, PAS hanya bertuhankan Allah swt berbeza dengan UMNO, kerana UMNO banyak TUHAN????!!! Saya tak tahu Allah swt dalam UMNO adalah tuhan ke berapa???

  UMNO Islam sederhana, yang mengajar rakyat, supaya tak perlu Bertudung, bersederhana supaya tak perlu mengingatkan tentang solat, Umno juga mengajar rakyat sebagai ISlAM Sederhana, makan rasuah sepuas-puas hati.

  Islam Sederhana UMNO juga mengajar rakyat supaya menyokong PM Sebagai TUHAN di MALAYSIA????!!!!!!

  Inilah pendekatan ISLAM UMNO, bukan BERTUHAN-kan Allah swt, tetapi BERTUHANKAN PERDANA MENTERI!

  Pincanglah kamu seperti pincangnya Firaun

  ReplyDelete
 77. saya sebenarnya sedih dengan melayu.
  tiada sesiapa yang membela kaum melayu.
  apabila ada org membela dikatakan ultra melayu.
  Apabila PR menang maka org bukan melayu yang dapat hasilnya.
  Projek babi diberi keutamaan ,tanah diberi hak milik kerana utk membalas jasa org bukan melayu mengundi PR.
  BN pun sama juga. Utk menarik sokongan org bukan melayu maka biasiswa yg ada dlm hak keistimewaan org melayu ditingkatkan dari 10% ke 45%.
  Apa org melayu dapat. Hak2 org melayu akan sentiasa hilang.
  Walaupun umno hendak moderate tetapi percayalah kaum lain tidak akan moderate da liberal mereka akan terus memperjuangkan hak kaum mereka.
  melayu akan rugi

  ReplyDelete
 78. Kepada saudara "RM10m gone in 3 days"

  Saya rasa saudara ni bukannya orang Islam dan tidak mengenal Islam. Sebagai sebuah negara Islam adalah dituntut pemimpinnya adalah terdiri dari orang Islam dan bukan orang bukan Islam. Saudara tidak boleh membandingkan agama Kristian dengan Islam kerana ajarannya berbeza. Islam adalah The Way of Life dan tidak memisahkan antara politik dan agama tidak seperti agama lain. Islam bukannya hanya beribadat pada tuhan. Kalau itu pemahaman Islam yang saudara miliki saya rasa elok saudara cari buku-buku tentang Islam yang dikarang oleh orang Islam sendiri.

  Saudara juga saya rasa BUTA SEJARAH. Saudara tidak boleh membandingkan antara Malaysia dengan UK. Kewarganegaraan yang dimiliki oleh orang India di UK tidak sama dengan kewarganegaraan yang dimiliki oleh orang Cina dan India di Malaysia. Kewarganegaraan orang India dan Cina di Malaysia adalah KEWARGANEGARAAN BERSYARAT dan bukan KEWARGANEGARAAN MUTLAK. Sila baca buku-buku sejarah Tanah Melayu, penubuhan Persekutuan Tanaha Melayu dan Penubuhan Malaysia dan lihat bagaimana orang Cina dan India memperolehi KEWARGANEGARAAN di Malaysia.

  Kewarganegaraan kaum pendatang tanpa izin Cina dan India (saya panggil mereka ini pendatang tanpa izin kerana bukan kehendak orang Melayu untuk mereka tinggal di Tanah Melayu tetapi dibawa oleh British) adalah TERIKAT dengan KONTRAK SOSIAL iaitu mereka mendapat kerakyatan DENGAN SYARAT mereka mengakui HAK ISTIMEWA ORANG-ORANG MELAYU, AGAMA ISLAM AGAMA RASMI PERSEKUTUAN, BAHASA MELAYU BAHASA RASMI, KEDUDUKAN RAJA2 MELAYU DLL.

  Jadi jelas sejak dari dulu lagi kita lihat KEWARGANEGARAAN KAUM MENDATANG ini bukan KEWARGANEGARAAN MUTLAK. Jika suatu ketika nanti mereka cuba mempertikaikan tentang HAK-HAK ORANG MELAYU yang dinyatakan seperti diatas, maka HAK KEWARGANEGARAAN MEREKA JUGA BOLEH DIPERTIKAIKAN dan tidak mustahil BOLEH DITARIK BALIK dan mereka hanya layak mendapat status PENDUDUK TETAP sahaja.

  Jadi saudara tidak boleh membandingkan antara Malaysia dengan UK sebab di UK tiada KONTRAK SOSIAL sedemikian dilakukan antara kaum pendatang dan penduduk asal. Kalau saudara kata kaum India makin ketinggalan dan diketepikan saya rasa itu tidak benar... tetapi itu kehendak kaum India sendiri. Kalau kerajaan BN/UMNO hanya pentingkan kaum Melayu sahaja, kita lihat yang kaya raya ramai kaum Cina bukan kaum Melayu.

  Kaum India sekiranya ingin maju harus membuang sifat SUKA MINUM ARAK DAN TODI dahulu kerana itulah punca kemunduran kaum India.

  ReplyDelete
 79. alangkah baiknya kalau ianya dipraktikkan seperti mana tajuk "melayu di persimpangan".. tapi mungkin kah orang akan beri peluang pada ds atau parti ds lagi selepas ini?.. perkataan "serik" menghantui ramai orang..

  ReplyDelete
 80. assalamualaikum,

  pada pandangan saya DS amat hebat dan layak menjadi PM Malaysia,lupakan saja Selangor tumpikan pada Malaysia,jangan mengata pembangkang atau BN
  DS tubuhkan saja satu parti baru dengan ideologi DS
  dan bertanding pilihanraya nanti saya pasti DS akan
  berjaya dengan segala ideologi yang akan dibawa.DSAI ke Pak Lah ke Che Det ke tak hebat berbanding dengan DS.
  Salam

  ReplyDelete
 81. Datuk seri,insaflah dan muhasabah diri,janganlah asyik salahkan orang lain sahaja.

  ReplyDelete
 82. Salam...

  Yg pasti, UMNO bukanlah dlm 3 ketegori yg Dr sebutkan itu. UMNO parti yg 'asal boleh' a.k.a 'hentam kromo', janji nafsu dunia dpt dikecapi.

  Nak kata perjuangkan Melayu pun tidak, perjuangkan Islam pun tidak, perjuangkan Malaysia pun tak seberapa. Malaysia masih lagi kekal dgn taraf ekonomi yg 'suam-suam' sejak dulu, kini dan mungkin selamanya jika UMNO terus menjadi tunjang pemerintahannya.

  Politik org Melayu tidak goyah pun, malah orang Melayu sudah makin bijak menilai pemimpin. Terimalah kenyataan ini. Jgnlah berdrama dgn mengalihkan perhatian kpd isu org Melayu makin lemah. Ini negara demokrasi, org Melayu masih lagi majoriti.

  Dlm UMNO takut org Melayu diambil haknya, UMNO telah byk mengambil hak org lain, termasuklah hak kebanyakan org Melayu utk diberikan kpd segelintir org Melayu didlm lingkungan UMNO. Byk kes yg boleh jadi contoh - malaslah nak listkan.

  Perjuangkan Islam? Lagilah lawak ni...pemimpin raba bontot perempuan ada la.

  Dulu UMNO lain, skg lain. Pemimpin yg sejati 'ditenggelamkan', yg naik jadi pemimpin semua yg lembik2 dan takder wawasan kecuali wawasan utk perut sendiri. Sanggup tabur duit boleh naik, tarak duit jadilah penampal poster. Yg kaya bertambah kaya, yg miskin terus bergelut nak hidup.

  ReplyDelete
 83. Salam,
  saya kira datuk dah tersilap dalam membuat klasifikasi parti politik berdasarkan tahap intensiti ideologi politik mereka:

  1. umno dikatakan moderate dalam perspektif melayu.

  2. pas dikatakan ultra dalam perspektif islam

  3. pkr dikatakan liberal dalam kedua-dua perspektif.

  untuk membuat pengkelasan yang adil ianya hendaklah dalam perspektif yang sama (ketuanan melayu) seperti berikut:

  1. umno sebagai ultra
  2. pkr sebagai moderate
  3. pas sebagai liberal

  dari perspektif islam pulak seharusnya ia disusun sebegini:

  1. pas sebagai ultra
  2. pkr sebagai moderate
  3. umno sebagai liberal

  moral of the story, pengkelasan secara rambang oleh penganut politik terhadap partinya sendiri tidak tepat. ianya hendaklah dibuat oleh orang lain yang melihat supaya adil.

  ReplyDelete
 84. apapun dr khir, umno terbukti pemusnah bangsa sendiri... syukurlah... era sekarang adalah era liberal. bagi saya TIADA LAGI MELAYU, CINA ATAU INDIA. Semuanya perlu diperjuang atas nama malaysia! saya bertemu dan hidop bersama mereka saya lebih tahu, lebih faham dan saling memahami. UMNOlah pengkucar kacir sebenar! ya allah...hancurkanlah umno secepat mungkin. aku rela DAP memerintah dari bagi kepada pemalas2 dan algojo2 dari umno. DAP is ok what!

  ReplyDelete
 85. brother,
  bila dahulukan kaum dari agama,jadilah seperti sekarang ini.

  UMNO= untuk melayu never okay.

  dunia sebenarnya tiada sempadan. kita telah tertipu dengan dolar dan kita telah lama menjadi hamba mereka.

  brother, awak boleh berteori selama mungkin tetapi hasilnya tetap sama.
  umno tetap akan jatuh selagi tidak meletakkan agama pada tempatnya.

  ReplyDelete
 86. Assalamualaikum ...

  Inilah sikap orang kita .....
  memperjuangkan sesuatu yang belum menunjukkan hasilnya .......
  akhirnya memusnahkan bangsa sendiri ....
  " PERJUANGAN YANG SIA-SIA "
  menuntut hak dan ingin melihat keterbukaan sedangkan bangsa lain bertungkus lumus untuk meng estrimkan pegangan masing-masing ...

  sedarkah sebelum terlambat ..jangan merempat di tanah air sendiri ......

  marilah bersatu
  ini bukan masa untuk main-main
  melayu mesti dibawah satu bumbung

  ReplyDelete
 87. YB,
  Saya terpanggil utk menjawab bagi pihak YB nukilan2 yg tidak berasaskan 'kritikan tanpa berfikir'.

  awanza,
  jwpn saya:-
  1- dimana suara2 wakil rakyat saudara sewaktu bahaskan isu tersebut. takkan skrg baru nk ckp.
  2- memusuhi. yaka? cuba tgk cermin dulu.
  3- tekanan samy velu?. bukankah Wan Azizah baru2 ni meraikan anak hindraf di parlimen.. polis? kan ke kes tu dlm siasatan? polis tu ahli UMNO ke? (kelakarla)
  4- biadap pada sultan? lagi satu kelakar. ada arahan khusus dr MT UMNO ke utk naikkan sepanduk hina sultan? jadi apa pulak PAS & PKR yg dok backup Karpal?
  5- tak sudi? mana dpt info ni? lagi satu kelaka.
  bagus KM pulau pinang ikut khalifah. apa pulak Menteri2 besar 4 lagi negeri adakah ikut cara khalifah.

  Saudara Nik,
  Pandai en.nik berkata2 dlm soal islam. tapi kenapa PAS gugurkan nama islam dalam perjuangan? adakah takut @ tidak yakin lagi ttg perjuangan islam.. saudara tolonglah nasihat ahli2 PAS sendiri sblm nasihat YB.

  ReplyDelete
 88. a'kum dato seri ..

  saya adalah salah seorang pengundi muda ketika pilihanraya yang lepas, saya melihat fenomena pengundi muda terutama kaum cina dan india begitu bersemangat menyokong PR. Bila saya tanyakan kepada mereka secara rawak kenapa mereka begitu lantang menyokong PR, mereka menjawab banyak perkara yang dilakukan menindas rakyat. Umno atau BN dah terlalu lama KAYA dgn hasil rakyat, sedangkan rakyat masih ramai yang miskin.
  Bagi masyarakat melayu pula yang faham dan melihat gelagat ahli YB atau ahli yang berjawatan diperingkat akar umbi yang dipilih, mereka dapat menyimpulkan bahawa KERUSI yang diduduki satu peluang mengumpul kekayaan, menjadi takbur, megah diri dgn jawatan.
  Bagi saya, terus terang saya katakan, antara faktor paling utama melayu menolak UMNO adalah dengan perlaksanaan Islam Hadhari. Cuba Dato Seri halusi, dimanakah usaha memartabatkan Islam sebagai Ad din dalam masyarakat Melayu Islam di Malaysia ini. Selama hampir 4 tahun ianya masih diperingkat penerangan, perbahasan. Malah apa yang berlaku, kemaksiatan kemungkaran terus dianjurkan, kelalaian umat Islam Malaysia terus dilalaikan.
  Saya sendiri tidak dapat menjelaskan apakah Islam Hadhari. jika ianya pendekatan baru, apakah pendekatan islam bawaan nabi itu pendekatan yang lapuk, jumud dan tidak boleh dipraktikkan lagi?
  Lancang la wakil penerangan BN dan UMNO peringkat bawahan menerangkan Islam Hadhari, sehari demi sehari. hingga tahun demi tahun. Malah terpaksa dimasukkan ke sistem pendidikan melalui penerapan kepada kurikulum dan kokurikulum.
  Malah semakin meluas kepada semua sektor mesti berlandaskan Islam Hadhari. Saya ada bertanya seorang penyampai yang bercakap tentang pendekatan ini, SAYA TANYAKAN PADA DIA.. SEMUA ADA LAWANNYA TERSENDIRI CONTOH BUMI DENGAN LANGIT, LAUTAN DGN DARATAN, ISLAM SAHAJA TIADA LAWANNYA, TETAPI ISLAM HADHARI WALAUPUN NAMANYA PENDEKATAN MAKA LAWANNYA TENTULAH ISLAM BADAWI (TIDAK ADA TAMADUN). Mungkin Dato Seri faham apa kesimpulannnya, Sebelum Pendekatan Islam Hadhari dibuat maka umat Islam sebelum itu menggunakan pakai pendekatan Islam Badawi la .. Islam yang dibawa Nabi Muhamaad SAW.
  Saya harap sangat agar Islam dapat diselamatkan oleh UMNO. Tapi sampai ke hari ni, tiada usaha ke arah itu malah semakin menentang Allah. Jgn la pergi contoh yang jauh .. Hukum bertudung pun tak dapat dijalankan dengan baik apatah lagi hukum kenegeraan Islam.
  Org kampung mcm saya mudah jer fikiran kami... BINI PAK LAH PUN TAK PAKAI TUDUNG, JANGAN NAK BERCAKAP TENTANG ISLAM LA .. TENTUNYA TAK IKUT AL-QURAN. ITU IKUT ISLAM HADHARI LA TU.. Fikir2lah dan sampaikanlah pada pimpinan UMNO. terima kasih dato.

  ReplyDelete
 89. Dato',

  rata2 bloggers skrg adalah org yg kaya @ moderate.. kerana mereka mmpunyai wang utk access internet dll. tapi mereka tidak terfikir kepada org2 kampung & yg susah di luar bandar..

  pada mereka sekarang melayu patut jadi liberal.. Kenapa? sbb bagi mereka melayu jadi liberal skrg pun tak apa sbb tak melibatkan hak2 mereka @ effect mereka sekalipun dlm kerja mereka seharian..
  org PKR semua kaya raya.. pasal itula tak kisah jika hak keistimewaan org melayu dihapuskan pun tak apa.. sbb depa mmg dah kaya raya..

  yg PAS pulak kononnya moderate & perjuangankan islam.. tapi tak terfikirkah ahli2 PAS.. kenapa ISLAM dibuang dlm manifesto PAS????
  kenapa?? jadi PAS dah jatuh dari pada ULtra Islam jadi Liberal Islam.. kenapa?? sbb PAS tak lagi jadi pejuang ISlam dlm hal2 ini.. cthnya adlh dlm kes KArpal (Sultan digugat kredibiliti ISlam).. PAS backup KArpal..

  YB,
  yg saya nmpak skrg, org2 PR lebih mencari salah UMNO dalam hal2 Melayu.. tapi tak terfikirkah mereka apa yg sedang dibuat org pimpinan mereka lebih teruk dari UMNO..

  Wallahwaqlam

  ReplyDelete
 90. Pandangan 'rm10 gone in 3days' boleh ibarat melayu liberal sepertimana Dato Seri jelaskan dalam topik ini.

  Ramai kalangan liberal ini melayu muda yang lupa asal kesenangan hidup mereka hari ini datang nya dari perjuangan UMNO sejak kemerdekaan. Saya sedih apa bila melihat rakan rakan saya (juga berfikiran sama) yang membandingkan sistem demokrasi (serta hak warganegara) negara kafir dengan negara kita ini. Bagi saya punca konflik dunia dan alasan Amerika memerangi negara2 arab adalah kerana ingin memaksa mereka memeluk mentaliti ini.

  Saya berpendapat golongan liberal ini terlalu terdedah dengan pemikiran barat (media, belajar luar negara, dll) dan berkurangan pelajaran sejarah tanahair sendiri sepertimana saudara ali zulfakar cadangkan. Kalau lah UMNO membuat uji kaji purata, kemungkinan besar golongan liberal ini terdiri dari golongan muda 40 tahun kebawah, berpelajaran tinggi dan dari bandar.

  Kita tak boleh salah kan pandangan golongan liberal ini kerana mereka kekurangan pelajaran sejarah dan adat melayu. Mereka ramai berkawan dengan orang bukan melayu dan selalunya berasa simpati dan malu apabila isu2 sensitif keluar di muka suratkhabar.

  Saya rasa peranan Pemuda UMNO mesti diberi fokus untuk menarik golongan ini ke dasar perjuangan UMNO. Saya berharap insyallah apabila Dato' Seri menang pertandingan Ketua Pemuda UMNO Malaysia nanti, Dato' Seri boleh maju kan peranan Pemuda UMNO dan meningkat kan usaha untuk menarik golongan liberal ini kembali kepada mentaliti moderate.

  Sekian,

  Wassalam

  Ayie

  ReplyDelete
 91. Saudara Ali Zulfakar,

  Saya amat kecewa dengan penggunaan kata "tanpa izin" dan pemikiran saudara yang sempit itu. Pemikiran itulah yang menjadikan Malaysia tidak kompetitif di pentas dunia.

  Yang kelakar di Malaysia ialah masih ada orang Cina dan India yang sudah menetap turun-temurun dan berkontribusi di sini masih memegang IC merah. Ironinya, ada pekerja indonesia yang datang 5 - 8 tahun diberi taraf Warganegara. Adakah ini adil? Dan yang lagi kelakarnya, mereka dianggap sebagai bumiputera sedangkan mereka ini putera di bumi Indonesia.

  Banyak kawan-kawan Cina saya memberitahu saya yang mereka tidak pernah mendapat sebarang bantuan daripada kerajaan (dan tidak pernah mengharapkan kontrak kerajaan) tetapi mereka berusaha gigih untuk masa depan mereka. Saya ada perhatikan juga, bukan sahaja kat Malaysia, tetapi orang Cina kat rata-rata dunia mempunyai sikap yang gigih sehinggakan ada orang Cina yang jadi kaya-raya di peringkat dunia. Di Malaysia ada DEB untuk membantu orang Melayu tetapi bukan untuk Cina. Jadi, saya tidak bersetuju kalau saudara kata kerajaan telah berlaku adil kepada mereka.

  ReplyDelete
 92. DS,

  Saya mendapati pemimpin-pemimpin Malaysia memang suka sangat menegakkan keadilan untuk negara orang lain (contohnya dasar aparthieid, isu palestin, burma dsbnya). Malangnya mereka ini membiarkan ketidakadilan berlaku dalam negeri sendiri. Apakah pandangan ds?

  ReplyDelete
 93. Dato Seri yang dihurmati;

  'Melayu Di Persimpangan '. Jika kita mahu memperjuangkan nasib Melayu maka ini setiap perubahan mesti dilakukan olih orang orang yang memperjuangkan hak hak orang Melayu, ia itu UMNO. Olih kerana dasar dan objektif UMNO tidak di perjuangkan dengan betul, maka kesannya akan ditempiaskan kepada bangsa melayu.

  Ahli MT akan mengadakan ' Brain Storming 'session pada Jumaat ini di Shah Alam. Saya mohon jasa baik Dato Seri ketengah masaalah ini.

  Dari segi kemimpinan dalam UMNO yang begitu lemah sekali, diikuti dengan cara hidup yang mementingkan material yang tak pernah cukup, sifat sifat, 'sifat'
  egoist, bodoh sombong, semuanya jelas dilihat olih rakyat terutamannya orang melayu.

  Semuanya ini mesti di ubah dengan serta merta..' Jika dilihat akan kesalahan dan kemungkaran, maka ianya mesti ditentang sekeras kerasnya ' demi agama dan bangsa kita. Barulah rakyat akan menghurmati kemimpinan kita.

  Semua pemimpin pemiimpin mesti tulus dan ikhlas didalam menjalankan tugas yang diamanahkan olih rakyat. Dilihat pemimpin pemimpin dalam UMNO hanya memperagungkan dan mengikut kehendak Presiden UMNO sahaja.Jangan nafikan, Dato Seri.
  Saya punyai banyak contoh contoh yang bolih dibahaskan, tapi tiada gunannya kerana tidak memberi kebaikan.

  Carilah jalan yang paling terbaik demi perpaduan rakyat dan kesejahteraan negara kita.Saya yakin pemimpin pemimpin UMNO bukanya orang orang yang bodoh, semuannya cerdik pandai. Cuma kadangkala hanya tidak pandai mengunakan akal sebaik baiknya.

  Kerana apa? Semua ini kerana KUASA dan KEBENDAAN. Dato Seri fikirlah masak masak. Adakah apa kata kata saya ini salah dan tidak benar?

  Tengok saja Shahidan Kassim. Apakah beliau tidak mengejar kuasa? Idris Jusoh? Terbanyak contoh tidak baik yang ada.

  Tolonglah Dato Seri tunjukan contoh yang baik dengan ketengahkan masaalah masaalah dalam didalam UMNO itu sendiri, barulah bangsa melayu akan jadi bertambah baik dipandang orang.

  Semoga kita semua diberkati Allah SWT.

  ReplyDelete
 94. yang patut di hapuskan adalah pemimpin penuh korupsi...umno pun bahasa inggeris mana nak perjuangkan bahasa melayu..orang umno penuh dengan kepalsuan dimana pemimpin-pemimpinnya hanya sibuk mengumpul harta..apa kejadahnya kalau jadi pemimpin begini..ingatlah bahawa di akhirat nanti pemimpin lah di tanya dahulu..jadi ingatlah!!!

  ReplyDelete
 95. Macam mana UMNO nak tolong Melayu, sebelum PRU 12 Umno telah menghina Melayu Pas dan Melayu yang tak berparti.
  Selepas tewas di beberapa negeri barulah nak menolong,tetapi sudah terlambat,nasi dah jadi bubur.

  ReplyDelete
 96. PAKU DI HATI........ . begini kisahnya,... ..

  Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.

  "Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.

  "Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya.

  Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku
  sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.

  Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.

  Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.

  Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah,
  ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini.

  Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatan mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal.

  "Sahabat adalah permata yang sukar dicari. Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu ke arah kejayaan. Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan sentiasa membuka hatinya kepada kita."

  Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati anda....

  Itʼs better to be silent & be thought a fool, than to speak & remove all doubt.. -Abraham Lincoln-

  Orang akan melupakan apa yang kamu katakan..... .
  Orang akan melupakan apa yang kamu lakukan..... ..
  Tetapi, orang TIDAK akan pernah lupa bagaimana kamu membuat mereka begitu bererti.

  assalamualaikum. ....

  ReplyDelete
 97. Assalammualaikum WBT

  Bukan Melayu di persimpangan, tetapi UMNO yg berada di persimpangan. UMNO yg telah jauh tersasar. Matlamat penubuhan UMNO ialah mempertahankan Kesultanan Melayu dan Ketuanan Melayu. Tetapi kini UMNO terlalu amat angkuh, UMNO hanya memirkan ketuanan UMNO dan tidak memikirkan bangsa Melayu pun.

  Sudah jatuh baru tergadah.

  Pemimpin-pemimpin UMNO hanya memikirkan untuk mencari kekayaan peribadi dan tidak menghormati rakyat yang memilih mereka. Kalau berjalan pun meninggi diri. Bila dijemput ke majlis pun dia datang suka hati dia. Puas la rakyat tunggu dia. Dia boleh balik rumah relax-relax dulu. Orang penat tunggu dia. Angkuh yang amat sangat. Sudah jatuh baru nak tegur orang. Kalau tidak berjalan dengan angkuhnya.

  ReplyDelete
 98. SESIAPA YANG TAK SUKA DENGAN PERJUANGAN UMNO ITU ANDA PUNYA PASAL.TIDAK TIMBUL ISU PERKAUMAN YANG DI BAWA OLEH DR KHIR.KITA CUMA MEMBINCANGKAN DI ANTARA KITA ORANG MELAYU,TIDAK PERLU CAMPUR TANGAN ORANG LAIN NAK MEMBETULKAN MELAYU.MCA DAN MIC TETAP MENJADI KAWAN BAIK UMNO.TIDAK TIMBUL LANGSUNG ISU PERKAUMAN, INI MENGENAI MASA DEPAN ORANG MELAYU.HARAP DATUK SERI TAMATKAN ISU INI KERANA ADA ORANG YANG TAK SENANG DUDUK KITA MEMBINCANGKAN ISU INI.SAYA BUKAN RACIST TAPI JANGAN MEMCABAR KESABARAN ORANG MELAYU.

  ReplyDelete
 99. ---------------------------------
  Sdr nik dan sahabat bloggers yang lain,
  mengikut takrifan perlembagaan mana mana individu yang beragama islam,mengamalkan budaya hidup orang melayu dan bertutur dalam bahasa melayu,mereka adalah melayu dan wajar mendapat perhatian spt orang melayu,tanpa mengira asal mereka.
  -------------------------------------

  Terima kasih YB Dato' Seri kerana sudi menjawab pertanyaan saya. Berdasarkan jawapan YB, saya cadangkan supaya UMNO meletakkan Islam sebagai perkara yang utama. Sekiranya UMNO meletakkan Islam sebagai asas perjuangan, saya percaya parti PAS akan dibubarkan. Apa pendapat YB?

  Saya pun masih tak faham YB, kenapa kita sebagai orang Islam, tetapi tidak mahu menjalankan undang-undang Islam (Qisas). Apa kata YB sebagai ahli MT UMNO menyuarakan kepada PM supaya benarkan kerajaan Kelantan laksanakan Hukum Hudud, lagi pun 95% penduduk Kelantan adalah Islam. Saya berharap YB suarakan perkara ini kepada PM, sekurang-kurangnya dapatlah Tok Guru Nik Aziz melaksanakan Hukum Hudud di Kelantan sebelum beliau menutup mata.

  Untuk pengetahuan YB, saya memang mengikuti blog YB dari mula sampailah sekarang. Alhamdulillah, saya tengok YB seorang yang positif dan mempunyai nur keislaman. Tindakan YB saya kagumi adalah keberanian YB meletak jawatan sebagai Pengurusi UMNO Selangor, memang jarang kita lihat hari ini, pemimpin kita yang berani meletak jawatan seperti YB lakukan. Tahniah YB.

  Setelah hampir 3 bulan YB bergelar sebagai bloger, mesti YB merasakan satu kepuasan atau kelainan berinteraksi dengan rakan bloger yang lain di alam maya ini. Saya faham, dulu semasa YB menjawat jawatan MB, memang tak terkejar. Saya tengok Tan Sri Khalid pun tercungap2, itulah betapa beratnya tanggungjawab sebagai pemimpin, kita manusia ni, bukannya dapat memuaskan hati semua orang.

  Akhir kata, terima kasih kerana sudi menjawab pertanyaan saya, betapa gembira dan rasa sebak saya dari kalangan rakyat marhaen apabila YB sudi menjawab pertanyaan saya. Saya doakan semoga YB menjadi seorang pembangkang yang ikhlas dan sudi memimpin kerajaan baru Selangor, saya percaya dengan pengalaman YB boleh memberi idea-idea kepada kerajaan baru Selangor demi kebaikan rakyat Selangor.

  Utk pengetahuan YB, saya pun dah buka blog baru, namanya Kuda Trojan. Sebenarnya saya amat meminati cerita kuda trojan ni (TROY). Lagi pun nama Kuda Trojan ni memang famous berdasarkan peranannya. Masihkan YB ingat ttg virus Kuda Trojan, sekarang ini dia muncul dalam arena politik tanah air, nampaknya makin meriah.

  Wassalam.

  http://kuda-trojan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 100. Teruskanlah DS memainkan isu perkauman dan agama. kalau tak jalan jugak DS bukak balik citer 13 mei.

  Nampaknya usaha DS mendapatkan sokongan orang melayu terhadap UMNO semakin hari semakin drastik pendekatannya. Semakin drastik semakin retorik pulak jadinya, hentikanlah menakut-nakutkan pengundi melayu yang atas pagar.

  Muhasabahlah diri sendiri dulu, kadang-kadang terpikir macamana orang cam DS ni sanggup memperalatkan bangsa dan agama? tak rasa bersalah langsung ke DS???

  ReplyDelete
 101. Untuk saudara 'HAFIZ' saya amat terkilan apabila anda mengatakan 'DAP IS OK WHAT? ' adakah anda tidak sedar atau tidak sedar perjuangan yang di bawa oleh mereka.eh betul ke anda ni melayu semacam ada tidak kena dengan semangat kemelayuan anda.saya menyangkal kata-kata anda umno perosak.Di sebabkan anda mengatakan umno teruk ,ini memberikan saya semangat dalam memperjuangkan umno dan orang melayu.orang melayu tidak akan jatuh kalau ada sepuluh orang mcm anda, malah umno tetap mantap dan kuat.

  ReplyDelete
 102. Assalammualaikum DSKT dan rakan bloggers sekelian.

  Adakah DAP rasa tergugat kerana PAS mendapat sokongan orang bukan Melayu & Islam? Perlu diperbetulkan disini, PAS bukan mendapat sokongan orang bukan Melayu dan Islam. Mereka bersama PAS sebab PAS tunduk kepada DAP. Cuba PAS sarankan kembali agendanya untuk menubuhkan negara Islam, masa itu kita tengok adakah pendokong PAS yang bukan Melayu dan Islam ini akan masih mencintai PAS. Janganlah Syok Sendiri. Kita tak perlukan bijak pandai dan alim ulama untuk menilai perkara ini. Sesiapa sahaja yang memiliki akal yang waras akan dapat menilai kebenaran situasi ini.

  Maaf kalau ada blogger yang berasal dari kelantan. Saya tidak ada masalah dan saya suka kepada orang kelantan. Ini komen saya kepada pemerintahan PAS dikelantan.

  Hebatkah kelantan hari ini dibawah pentadbiran PAS. Apa kehebatanya? apa yang boleh dibanggakan? Negeri-negeri lain semua tidak berjaya ditadbir dengan baik, sebab UMNO yang perintah. Sekarang bila Selangor ,Penang, Kedah dan Perak jadi negeri pembangkang, mereka-mereka ini digesa mencontohi kelantan. Apa yang hendak dicontohi?

  Rakyat kelantan tidak dapat mencari pekerjaan dikelantan. Kalau kelantan ini hebat, rakyat kelantan tidak perlu keluar dari kelantan untuk mencari perkerjaan. duduk dikelantan pun ada banyak pekerjaan. Bukankah kelantan ini negeri berkebajikan. Kenapa rakyat kelantan kena keluar dan pergi ke Negeri lain yang tidak ditadbir dengan baik, untuk mendapatkan pekerjaan. TOLONG JELASKAN KENAPA PERKARA SEBEGINI BERLAKU KALAU KELANTAN ITU TERLALU BAIK DAN PATUT DIJADIKAN CONTOH.

  Kenapa tidak ada penghijrahan besar-besaran ke kelantan kerana peluang ekonomi yang baik disana dan pendirian Kelantan sebagai negeri berkebajikan.

  Kenapakan tidak ada perpindahan besar-besaran orang bukan Islam dan Melayu ke Kelantan kerana keadilan dan kesaksamaan yang di jalankan disana.

  Riak dan Takbur itu memusnakkan amalan kita. Kenapakan tidak ada blogers yang hendak menegur perlakuan PAS dengan mengunakan ayat Allah SWT dan Hadis Nabi SAW. Padahal amat jelas perbuatan mereka in zalim terhadap orang Melayu dan Islam.

  ReplyDelete
 103. Melayu harus sedar kuasa mereka akan terbatas jika tidak berhati-hati mulai sekarang.Jika ada di antara orang melayu yang menyokong negara republik, alamatnya hancur malasia ni.saya akan mempertahankan umno dan orang melayu yang masih sayangkan bangsanya.HIDUP MELAYU ! HIDUP UMNO !

  ReplyDelete
 104. TERIMA KASIH KEPADA KAWAN-KAWAN YANG MENYOKONG PERJUANGAN UMNO KHUSUSNYA UNTUK BANGSA KITA.PEDULIKAN APA KATA MEREKA,KITA DI LANDASAN YANG BENAR.

  ReplyDelete
 105. Ahli umno mempunyai keahlian lebih 2 juta akan mempertahankan hak-hak orang melayu dan raja-raja melayu.saya juga akan mempertahankannya sampai ke anak cucu saya.Tidak timbul isu perkauman yang di bawa.Ini hak kami tiada sesiapa pun boleh menggangu gugat keistimewaan orang melayu.saya melayu moderate tetapi tidak akan melayan sebarang anasir-anasir tidak baik.hidup UMNO!

  ReplyDelete
 106. DS, saya berharap agar ds daapat mendapat menjawab menjawab isu di bawah ini. Sekian.

  By Star Metro

  Brisdale Holdings Berhad, a subsidiary of state-owned company Kumpula Hartanah Sdn Bhd has been sold for just RM50,000 and this this was enough for the Selangor state government to conduct an investigation.

  In a research carried out by assemblyman Hannah Yeoh (Pakatan - Subang Jaya), Brisdale Holdings Berhad was sold to GMB Construction Sdn Bhd in a sales agreement that was concluded on August 10, 2007.

  Yeoh said the sale was a public knowledge as it was announced at the Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) and was also published in Kumpulan Hartanah's 2006 report.
  Usually the shareholders agreement is needed for a sale like this... HANNAH YEOH

  “Kumpulan Hartanah had sold its subsidiary Brisdale through SAP Holdings Berhad (which is also part of Kumpulan Hartanah) to GMB Construction,” said Yeoh.

  “Usually the shareholders' agreement is needed for a sale like this, but because the company was sold for less than RM250,000, no such agreement was needed.”

  Under Brisdale Holdings, it has 12 subsidiary companies, and had previously owned plenty of land and properties.

  Yeoh said she was surprised to see that one of the properties previously under Brisdale is the Kelab OUG clubhouse, which is worth RM7mil.

  “With one clubhouse already worth RM7mil, how can you justify for the entire company, land, and properties to be sold for only RM50,000?” she asked.

  Yeoh said she hoped the state government would investigate into investments and sales of such state assets.

  Due to the change in ownership, as GMB Construction is now the new owner of Brisdale and its subsequent land and properties, Yeoh said people who have bought the respective properties are now victims.

  “Purchasers who have been dealing with Brisdale all this while would not know whom to approach,” she said.

  Assemblyman Lau Weng San (Pakatan - Kampung Tunku) concurred with Yeoh, and showed evidence from the Kumpulan Hartanah of names of several BN assemblymen who sat on the board of directors for Kumpulan Hartanah.

  He added that besides the importance of exposing such a case, the state government might have to look at contractual provisions on how to recover some of the losses.

  ReplyDelete
 107. YB Dr.
  Panjang dan jelas penjelasan Yb Tun dan buat saya hampir faham maksudnya.

  Persoalan nya bukan dasar perjuangan yang jadi agenda nya kebelakangan ini. Pemimpin sesebuah pertubuhan, UMNO contohnya, pendukung peneraju parti itu bila berkuasa akan meneraju parti nya mengikut desakan atau gelombang keadaan lalu mempersetankan dasar partinya, ini kerana nak menang undi pemilihan parti dan tentunya kekal berada dipuncak.

  Kita akhirnya bukan memilih pemimpin tapi hanya pengikut ????

  Melayu yang ingin mencari sebuah pertubuhan Melayu ultra dah x ada...

  Saya ialah seorang PM semua Bangsa...... dah lupa ke siapa yang pilih dia ?????


  Banya lagi persoalan ....tapi dah tak ada makna nya......

  ReplyDelete
 108. DS,

  Saya pinjam undian DS dlm blog saya. Sudi le kirenyer DS vote sekali.

  wassalam...

  ReplyDelete
 109. Sdr 10m gone in 3 days dan sahabat sahabat bloggers,

  Masalah penjualan brisdale yang ditimbulkan oleh yb hanna yeoh,ingin saya jelaskan,keputusan itu dibuat oleh lembaga penagarah brisdale peringkat pertama,kemudian keputusan itu perlu diteliti dan diluluskan oleh lembaga pengarah syarikat kumpulan hartanah selangor,kedua dua lembaga ini dipengerusikan oleh pegawai atau ceo syarikat,menteri besar tidak duduk dalam kedua dua syarikat terlibat,kemudian keputusan itu akan dimaklumkan dalam mesyuarat kumpulan darul ehsan yang dipengerusikan ole menteri besar yang bermesyuarat 3 atau4 kali setahun.saya difahamkan brisdale mengalami masalah pengurusan sejak tahun 1997 dan mengalami kerugian memilki hutang sejumlah 90 juta,saya telah mengarahkan pihak kumpulan hartanah selangor mengambil tindakan bila mana saya mengambil alih pada tahun 2000. pihak pengurusan kdeb dan juga bridale telah diganti baru dgn tujuan utk membetulkan keadaan,tetapi masalah hutang bertambah setiap tahun krn beberapa projek terdahulu tidak dapat dipulihkan akibat krisis ekonomi 1997. Keputusan yg dibuat oleh pengurusan syarikat adalah utkmengelakkan syarikat menanggong kerugian yang berpanjangan,cuma saya kesal jumlah hutang brisdale tak disebut sedangkan yb berkenaan mengetahuinya.itulah saya katakan mereka membuat cerita setenah tiang yang mengelirukan orang awam,saya percaya keputusan yang dibuat oleh pihak oengurusan adalah yang terbaik setelah mendapat pandangan pelbagai pihak.spt dilaporan dalam laporan tahunan kumpulan hartanah selangor yang telah diluluskan oleh bskl syarikat ini telah menunjukkan keuntungan mulai tahun lepas.

  mengenai tuduhan mengatakan saya memainkan isu perkauman,memang saya tak menolak kerana saya adalah ahli parti melayu pastilah saya akan memperjuangkan hak bangsa saya,saya tak mahu jadi spt ahli pkr dan dap yang bersikap hipokrit depan melayu berjuang utk melayu,depan china berjuang utk china,begitu juga dgn india.Saya tak akan kecewa walaupon dituduh macam macam,krn berjuang utk agama saya dan bangsa saya.
  Bagi saya agama islam dan melayu akan jadi keutamaan disamping tidak mengenepikan hak orang lain asalkan tidak merugikan agama dan bangsa saya,saya akan sokong dan laksanakan,jika sebaliknya pastilah saya tidak akan setuju.

  ReplyDelete
 110. Sdr Awanza dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya berpandangan selagi bahasa melayu tidak diketepikan dan masih menjadi bahasa pengantar dan pertuturan disekolah,maruah bahasa melayu tidak dicabar,kita memang menggalakkan anak anak kita memahami bahasa lain terutamanya bahasa inggeris,kita tunggu kajian yg sedang dibuat oleh kementerian pelajaran tentang kekesanan pembelajaran sains dan mathematik dalam bahasa inggeris.

  Saya ingin jelaskan umno tidak pernah memusuhi orang melayu walau parti manapon mereka sertai,yang menjadi musuh umno ialah mereka yang cuba bersikap terlalu liberal sanggop menidakkan hak agama islam dan hak orang melayu.umno benci politik memfitnah dan menuduh tanpa usul periksa,menjatuhkan maruah sesama kita dikalayak ramai lebih lebih lagi menjatuhkan keperibadian seseorang,Saya tidak akan lakukan perkara perkara tersebut walaupon saya ada peluang utk berbuat demikian.

  bagi saya hindraf adalah pergerakan bersikap perkauman yang keterlaluan yang sepatutnya diambil tindakan lebih awal.

  menuduh umno biadap pada sultan adalah tindakan yang tidak adil,memang ada ahli umno yang bersikap emosi dan difahamkan tindakan sedang diambil.

  Saya pon tak faham sdr menyamakan yab lim guan eng sama dgn khalifah ummar abdul aziz,di pulau pinag orang melayu masih jauh terpinggir,sdr akan mengatakan baru 3 bulan tak kan nak nampak hasilnya,jika belum nampak hasil mengapa sdr telah buat kesimpulan,eloklah sdr baca betul betul kisah khalifah yang saya kagumi ini,kita mudah menilai sesuatu yang baru walaupon hasil akhir belum tentu daripada menilai apa yang telah kita memilikinya dan nikmati.spt kita jarang menghargai kesihatan kita apabila kita sihat tapi bila sakit baru kita tahu erti nikmat sihat,kita jarang menghargai pemimpin tapi pemimpin itu pergi tinggalkan kita barulah kita rasa kehilangannya.Bagi saya menyamakan lim guan eng dgn khalifah ummar adalah pandangan orang dangkal fikirannya.

  ReplyDelete
 111. Sdr kuda terojan dan abang 227 serta sahabat sahabat lain,

  Saya memegang prinsip dan keimanan bahawa Al quran adalah kitah suci dan mengatasi mana mana undang undang ataupon peraturan ciptaan manusia,ia menjadi rujukan akhir dan tertinggi,Selagi perlembagaan tidak mengatasi hukum maka saya merasakan ia tidak salah dan masih lagi mengikut perintah allah.Sebenarnya peraturan yang dibuat yang membawa faedah kpd ummat amnusia jika dilihat dgn teliti asasnya telah disebut dalam al quran hatta peraturan jalanraya sekalipon.

  ReplyDelete
 112. Sdr putra dan sahabat bloggers lain,
  Sdr menimbulkan isu rumah allhyarham dato zakaria,walaupon satu perkara yang kurang manis memperkatakan isu orang yang telah meninggal,saya terpaksa menerangkan krn saya meanggap sdr tidak memahami perasaan keluarga simati.
  sebagai ketua kerajaan saya kena mengambil tindakan yang adil kepada semua orang tanpa memilih kasih,kerajaan negeri telah mengenakan denda maksima kpd kes ini,sdr ingin kerajaan mengambil tindakan utk meruntuhkan rumah tersebut,saya faham krn dalam jiwa sdr penuh rasa dendam,tetapi sebagai ketua kita tidak boleh mengambil tindakan berdasarakan perasaan dendam dan marah.jika saya runtuhkan rumah ini bagaimana pula keadaan keatas ribuan rumah yang mempunyai kes yang sama,kerajaan boleh runtuhkan semua rumah yang hadapi kes yang sama ,mungkin jumlahnya beribu,adakah ini tindakan yang bijak,apakata kalau rumah sdr terlibat dalam renovasi tanpa kebenaran yang jatuh dalam peraturan yang sama.sdr mungkin juga menuduh beliau terlibat dgn rasuah,laporan bpr dan polis telah dibuat dan siasatan telah lengkap tetapi tiada sabitan oleh pihak berwajib.jika sdr masih menganggap beliau bersalah itu hak sdr ,terpulanglah pd sdr menjawab di hari kemudian dihadapan rabbuljalil.Allah sentiasa menyuruh ummatnya berbaik sangka,dan ia akan terpancar diwajah kita,orang yang baik sangka selalunya diberikan ketenangan dan jelas wajah mereka bersih dan bersinar,berbaik sangka kpd allah dan sesama manusia amalan mulia.

  ReplyDelete
 113. Sdr yusri wahab dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya juga tidak senang dgn tindakan menaikkan biasiswa kpd bukan bumiputra ketahap45%.walauapapon kewajaran yang akan diterangkan oleh pihak berwajib ia sukar diterima,krn peratus jumlah penduduk bumiputra adalah dalam lingkungan 60%,sewajarnya peluang yg lebih perlu ditawarkan kpd bumiputra,saya cadangkan ditambah jumlah biasiswa dari situ boleh ditawarkan lebih kepada semua dgn kadar 60% hingga 70% kpd bumiputra,

  ReplyDelete
 114. Dr Novandri hasan dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya setuju dgn pandangan sdr,kelemahan yang ada akan dapat kita perbaiki dalam waktu terdekat ini,kesedaran telah mula dirasai oleh semua pemimpin kita disemua peringkat,point taken,action will follow soon.

  ReplyDelete
 115. Sdr razlan dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya setuju bahawa sistem pendidikan negara perlu dirobah,tidak boleh ditokoktambah spt yang berlaku harini,sejarah negarabangsa termasuk kewujudan parti politik perlu diberi berhatian,kita tidak mahu rakyat yang tidak mengetahui sejarah negaranya sendiri,bayangkanlah jika 100 tahun lagi,rakyat kita hilang jati diri krn tidak tahu sejarah bangsanya sendiri.

  ReplyDelete
 116. Ds,
  Tahniah dan syabas kerana anda kini punyai masa dan ruang untuk rakyat dan penyokong anda. harapan saya gunakan masa ini untuk anda berbakti kepada mereka-mereka yang masih menaruh harapan kepada anda. Jangan sampai penyokong anda pada PRU 13 nanti akan berkurangan.
  Jadilah ketua pembangkang yang baik dan sanggup bersama kerajaan untuk niat yang sama... 'membangunkan agama, bangsa dan negara' bukan menjadi pembangkang yang kerjanyer cari salah orang je.......
  Ramai orang memerhatikan gerak dan tindakan Ds.... Pastikan tempe menjadi makanan tambahan untuk kesihatan anda?...

  ReplyDelete
 117. Salam DS,

  Sejauh manakah penglibatan DS di dalam pembebasan DS Anwar Ibrahim?

  Ezam sudah buat pengakuan yang juga menyebut nama DS.

  http://novandri.blogspot.com/2008/06/pengakuan-ezam-mohd-noor.html

  ReplyDelete
 118. SALAM DATO KHIR,
  SAYA MEMILIH MODERATED.DATO SERI HARAP MT UMNO YANG BERSIDANG PADA HARI ESOK DAN LUSA MAMPU MENGHADIRKAN SEMULA KEYAKINAN PADA RAKYAT KHUSUSNYA PADA ORANG MELAYU.dATO KHIR TOLONGLAH KAMI BERSUARA DALM MT DEMI RAKYAT KHUSUSNYA.Dato seri,kaji kemasukan en ezam sedalam2nya,harap pertimbangkan isu-isu terbaru dlam umno dengan mberhemah.dato seri, kembalikan kekuatan umno bersatulah bangsaku.hidup umno,hidup melayu.

  ReplyDelete
 119. Sdr Dr Novandri dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya memang bertemu dgnsdr ezam berkait dgn pembebasan DSAI di rumah saya sebanyak dua kali,tiada sebarang komitmen yang saya berikan kpd beliau,saya hanya mengatakan bahawa akan meyampaikan hasrat tersebut kpd yab perdana menteri,secara peribadi saya memang tak setuju DSAI di bebaskan malah saya merasakan DSAI boleh mendapatkan rawatan dari pakar tempatan.Selepas itu tiada lagi pertemuan saya dgn sdr ezam hingga kehari ini.

  ReplyDelete
 120. Ini adalah pertama kali saya memberi komen di dalam blog Dato' walaupun sentiasa membaca, selama inipun saya melihat Dato' sebagai seseorang yang berpotensi untuk pergi lebih jauh di dalam UMNO dan kerajaan walaupun banyak fitnah yang telah dilemparkan dulu, sekarang dan akan datang, malah tidak terperanjat untuk saya jika Dato' mempu menjadi seorang PM Malaysia.

  Tetapi kini, ia hanya impian, UMNO sudah tidak relevan, perubahan dan nasib malangnya hanya atas satu faktor 'paklah' dan faktor itu umpama kanser yang dibuang pun 'mati', disimpan pun 'mati'. Tentulah ia jauh lebih busuk dan merbahaya dari duri dalam daging atau si paku karat mantan TPM.

  Karisma dan potensi Dato' juga akan tenggelam bersama UMNO jika Dato' tidak mengambil langkah yang sama seperti TDM atau ke parti lain. Tiada yang mustahil, cuma sejauh mana Dato' berani dan 'berakal' panjang atau Dato' juga sama lengai masa paklah.

  ReplyDelete
 121. Harga petrol naik sebanyak 78 sen - satu pertambahan besar dari RM1.92 sekarang kepada RM2.70.

  Manakala harga minyak diesel pula naik kepada RM2.50 - naik 92 sen berbanding harga sekarang sebanyak RM1.58 seliter.

  Kenaikan sebanyak 41 peratus bagi petrol dan 58.2 peratus bagi diesel akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini. -Malaysia Kini-

  He also said that Tenaga Nasional Bhd would be raising electricity rates by 18% for homes and 26% for business users.

  The announcements are part of the new fuel subsidy plan. -thestar-

  Ha! ape pulak DS nak autakan rakyat pasal isu ni? Kerajaan BN ni nak bunuh rakyat ker?

  Kami tak dapat komisyen RM 350 juta, kami tak jual tanah rakyat RM 500 juta! Kami semua ade yg susah ade yg paras hidung! gaji kecik! ghenti-ghentikanlah menindas rakyat!!!

  ReplyDelete
 122. Salam DS,

  Terimakasih komen. Memang benar peruntukan besar telah diberikan tapi masalahnya pelaksanaannya dan pencegahannya pula bagaimana? Sbb tu saya kata byk yg dilakukan BN ianya lebih kearah perlaksanaan/pencegahan kosmetik sbb nya pelaksaanaan dan pencegahan DASAR tidak dilakukan...

  Saya bagi satu contoh KONSERT2 yg melalaikan, sepatutnya DS salah dari ahli MT Islam sepatutnya bersuara dgn lantang bersama pemimpin bahagian hal ehwal islam yg lain bermuafakat untuk tidak mengadakannya @pun setuju utk konsert kearah islamik sikit.. Mana suara2 exco2 agama/menteri di jab perdana menteri, etc.. Dgn nama Allah saya memang pernah terlibat berkenaan hal ehwal konsert/kenduri kahwin yg ada joget sebelah malamnya, terus terang sy kata keburukan terlalu besar dari kebaikannya.. Sehingga sekarang sy masih rasa menyesal...

  Takkan kita just nak bagi nasihat shj supaya jgn tengok konsert sedangkan kita sebuah negara islam dan diberi kuasa dan berkemampuan utk bersuara gagal utk bertindak... (Saya bole bagi sebab, sahsiah dan cara hidup pemimpin2 ni bukannya kearah nak lihat islam dan mereka juga suka terbabit dlm melihat konsert2 tersebut). So, bila dah terlalu lama dibiarkan sbb tu sgt sukar utk dilarang lagi)..

  DS, kalau kita tidak mulakan siapa lagi yg nak mulakan.. Sebenarnya saya tak kisah UMNO atau PAS (yg mewakili Melayu Islam) yg berkuasa tapi masalahnya dah berpuluh tahun UMNO memerintah saya tak nampak nak memperkukuhkan syiar islam.. Tak salah utk membangunkan negara tapi langsung tak seiring dgn pembangunan sahsiah diri islam....

  Satu lagi, pembentukan modal insan melalui SEKOLAH AGAMA...Kita kena akui kekurangan ilmu agama adalah salah satu sbb utama moral dan akhlak melayu islam rosak... DS yg ada kuasa perlu jd golongan pendesak utk mewajibkan anak2 yg masuk sekolah rendah memasuki KAFA (Mmg besar cabaran, tapi siapa yg harus mulakan)

  Macam mana kita nak jadi contoh kpd golongan bukan islam..

  DS, Byk lagi perkara2 kosmetik; hal menutup aurat.. Upacara/event keagamaan hanya pd masa tertentu shj... Kesian kita golongan ulama dan cerdik pandai agama bagi nasihat dlm kuliah2 agama, forum etc... Lagi teruk mana2 yg tegur pemimpin lansung tak bole keluar TV lagi...

  DS, Moderate2 jugak, yg haram tetap haram, yg wajib tetap wajib..

  Saya pun masih belajar menjadi insan yg baik, insyallah..

  ReplyDelete
 123. Assalamualaikum dr, bila sesat di hujung jalan baliklah ke pangkal jalan.Kenapa UMNO ditubuhkan? adelah untuk menjadi obor penerang jalan untuk bangsa melayu meneruskan perjuangan untuk memertabatkan bangsa melayu itu sendiri.Tujuannya murni dan tulus dan itu jugalah yg perlu di pertahankan tanpa rasa bosan dan jemu.Kepada bangsa melayu yg merasakan UMNO sudah tidak relevan lagi,sedarlah tanpa UMNO siapalah kamu sekarang ini dan tanpa kamu siapalah UMNO di masa hadapan.Pemimpin datang dan pergi.

  ReplyDelete
 124. saya sungguh tidak faham, kalaulah ds mengakui bahawa diri ds racist (lihat atas), kenapa pula nak tuduh hindraf racist? masing-masing hanya memperjuangkan hak masing-masing.

  ReplyDelete
 125. ds, saya amat kecewa dengan kerajaan bn sekarang ini - harga minyak dan elektrik naik lagi. tapi gaji ada naik kah?

  ReplyDelete
 126. Assalamualaikum dr,desas desus mengatakan ade pihak yg cuba untuk membawa DSAI kembali menyertai UMNO?. Wajarkah ia dikembalikan kepada UMNO?.

  ReplyDelete
 127. Merujuk kepada berita di bawah, adakah DS bersetuju bahawa kerajaan ini tidak pegang kepada janji - suatu nilai yang diperjuangkan dalam agama Islam?

  No Fuel Price Hike, Says Najib

  KUALA LUMPUR, Feb 25 (Bernama) -- Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak today dismissed assumptions of a hike in fuel price after the March 8 general election.

  "No, it doesn't necessarily mean price hike," he said when asked if there would be a rise in fuel price after the polls following the increase in fuel subsidies paid by the Government last year.

  Najib was speaking to reporters after Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad launched Barisan Nasional's (BN) progress report and election manifesto, themed "Security, Peace and Prosperity," here.

  In his speech at the launching, Abdullah, who is also Finance Minister, said that last year, the government paid RM43.4 billion for subsidies, of which RM35 billion was allocated for fuel.

  Commenting on the BN's manifesto, Najib said that it was the BN's government Key Performance Index (KPI) for the last four years and is assessed by the rakyat.

  "I believe this document is the basis and measurement of our success as

  well as our future direction," he said.

  Najib said that this was because the manifesto was not politically rhetoric but contained substantive inputs.

  He said that the specific contents in the manifesto made it easier for the rakyat to see in detail all that had been done by the BN government to develop the country.

  "The rakyat can also know where the BN government will lead them to," he said.

  The Manifesto themed "Security, Peace and Prosperity," outlined what the government had done in the last four years after the huge mandate given by the rakyat in the 2004 general election.

  This is also the first time the government unfolds its progress report before the rakyat.

  -- BERNAMA

  ReplyDelete
 128. Assalamualaikum...Datuk Seri

  Kenaikkan harga minyak telah diumumkan oleh Pak Lah dan menyebabkan suasana pinik dikalangan rakyat sehingga berebut-rebut mengisi minyak.Walaupun kerajaan akan memberi subsidi melalui pembayaran semasa memperbaharui cukai jalan,sudah ada yang akan mendapat keuntungan mudah jika tiada pengawasan.
  Harga barang keperluan juga akan ikut naik mula esok dan ini membebankan rakyat yang berpendapatan rendah walaupun kerajaan akan cuba mengawal serta mengambil tindakan terhadap mereka yang tidak bertanggungjawap itu tetapi sehingga bila mampu bertahan.
  Harap DS Dr Khir perjelaskan.

  Dalam blog Tun DrM menggambarkan sistem kerajaan sekarang dan beliau terus mengkritik .Ada juga blogger yang pro dan kontra tetapi matlamat sekarang sepatutnya hendaklah kepada pembangunan dan kebajikan rakyat kerana apa maknanya kami memilih YB semua jika hanya bercakap-cakap kosong dan cukup bulan ambil gaji.Datuk Seri bangkit hal-hal ini semasa di dewan dan perjuangkan ia dalam Umno semoga terpilih sebagai Ketua Pemuda dan jangan terikut-ikut budaya Yes Boss 100%

  ReplyDelete
 129. saudara azman,

  Tak perlu tanya pada Dr. wajar ke tidak DSAI masuk ke UMNO. Kalau Ezam boleh kenapa tidak DSAI. Melayu juga. Kalau dah ada (umno)double standard memanglah TAK WAJAR.

  Ikut cakap Naib Presiden, Tan Sri Muhd Taib, sikap 'BERPRASANGKA BAIK'.

  ReplyDelete
 130. Kalau diberi pilihan untuk ketuk kepala lim kit siang, samy vellu dan bekas mb selangor, saya akan ketuk kepala bekas mb selangor dulu. semua istilah ultra, liberal dan lain-lain hanya permainan bahasa. perompak masa depan bangsa adalah dari melayu sendiri.

  ReplyDelete
 131. assalamualaikum...

  kepada awanza dan blogger Se Islam denganku kita perlu sedar bahawa kaum kafir atau yahudi sentiasa memusuhi kita dengan berbagai cara dengan mengkaburkan mata kita dengan duniawi kerana mereka tahu bahawa Islam akan kuat jika umat Islam bersatu sebab ia telah tertulis di dalam Kalam Allah iaitu Al-Quran.Kita tidak tahu apa yang tersurat dan tersirat di hati mereka hanya Allah saja yang tahu.
  Oleh itu kita perlu berhati-hati kerana sejarah hidup orang melayu dan Islam

  ReplyDelete
 132. A'kum DSKT,

  Saya orang Melayu yang sayangkan UMNO. Tapi jauh di sudut hati saya, marah dan tidak redha dgn sikap pemimpin2 UMNO yg mudah lupa daratan. Hidup senang lenang, tidur bertilamkan duit. Hanya jual air liur, tang buat keje, lemau. Sedangkan saya dgn gaji yg cukup-cukup makan kena berjuang untuk hidup di bandar KL ni. Kalau survivor staff di syarikat swasta diukur dgn perfomance, macam mana pulak kita nak ukur perfomance pemimpin yang tak buat keje ni? Cukup sekadar mengampu ke?

  Sakit kepala memikirkan harga makanan, minyak yg semua tak pernah turun, malah naik tegak macam roket ke bulan. Hari ni harga minyak nak naik lagi. Kerajaan dah canang nak buat itu dan ini. Last2 sama gak. Harga tetap naik.

  Kerajaan BN tak segan kutip tax dari orang bergaji RM2500 yg cukup2hidup menyara tekak sendiri dan keluarga. Mana lagi nak memikirkan kos pendidikan yg makin meningkat. Kutip je la dari org yg dah kaya raya, yg kereta mewah berderet2, rumah berterabur serata tempat. Kutip byk2 sikit dari mereka ni, barula namanya ADIL.

  Lagi satu, UMNO tak dapat selesaikan isu-isu besar. Kelaparan dan kemelaratan hidup di bandar-bandar besar kini sebenarnya sangat serius. Bila terdesak, manusia kurang pertimbangan, tak mustahil ini menyumbang pada jenayah & maksiat yg makin subur.

  DSKT sudah lama selesa di zon sendiri, buat2 tak nampak pulak mcm mana isu perkauman wp tak jelas dinyatakan tapi tetap dimainkankan oleh bangsa lain.

  Sudut ekonomi misalnya,org2 Cina meminggirkan daya saing Melayu dengan meletakkan kemahiran berbahasa Cina sbg satu kelebihan. Org melayu ni pulak "kurang cerdas" akalnya dlm satu segi: walaupun berjiran setengah abad dengan org Cina, sepatah haram pun tak paham bahasa Cina. Kita hidup dgn bangsa cina ni dah berpuluh malah beratus tahun.. tak de pulak inisiatif nak belajar bahasa Cina. Lama2 org melayu cukup je jadi kuli. Cakap je nak wujudkan Negara Bangsa. Tapi kita sendiri tak cuba nak berNegara Bangsa.

  Akhir sekali, ahli politik ni sama je mcm "aktor"; berlakon untuk hidup. DSKT pun sama gak!

  ReplyDelete
 133. Salam DS,

  Pertamanya, saya nak ucapkan tahniah di atas kesungguhan DS meluangkan masa melayani komen-komen pengunjung blog DS. Banyak info berguna yang dapat kita baca melaluinya.

  Saya berpandangan bahawa mungkin senario politik semasa tanah air hari ini menyebabkan kesukaran kepada kita untuk mencapai satu titik persamaan pendapat di dalam sesuatu isu atau sesuatu istilah.

  Ini adalah keranan keadaan politik pasca PRU12 telah berubah dan mengubah cara berfikir masyarakat. Antaranya ialah perbahasan orangramai menjadi lebih terbuka.

  Jadi, saya berasakan bahawa pada ketika ini, usaha mengkaji kelemahan adalah langkah paling baik untuk dilakukan.

  Sekian dulu.

  Salam hormat dari saya kepada DS sekeluarga.

  ReplyDelete
 134. KEPADA KAWAN-KAWAN YANG MERPERJUANGKAN UMNO DAN MELAYU KITA TENGOK SAJA 'MR.RM10 ' YANG TIDAK BERPUAS HATI DENGAN DAN MENCABAR KATA-KATA BELIAU.AKU NAK TULIS BESAR KE KECIK BUKAN MASALAH AWAK MR 10.JANGAN FIKIR ORANG MELAYU NI LEMAH,MALAH KAMI AKAN BERSATU MEMPERTAHANKAN HAK KAMI IAITU ISLAM DAN KETUANAN MELAYU.KALAU TAK SUKA PERGI AJE BLOG PAKATAN RAKYAT YANG LEBIH LIBERAL,TIDAK PERLU NAK AJAR ORANG MELAYU TENTANG NEGARA REPUBLIK.JANGAN SAMAKAN NEGARA MALAYSIA DENGAN NEGARA LAIN CONTOHNNYA AMERIKA.BIARLAH IA KEKAL BUAT SELAMA-LAMANYA.SATU SAJA PERINGATAN KALAU TAK SUKA CARA UMNO,DUDUK KAT MANA-MANA PULAU TERMASUK PULAU BATU PUTIH.SAYA TIDAK AKAN BERDEBAT LAGI DENGAN ANDA TERNYATA PEMIKIRAN LIBERAL ANDA TIDAK DI TERIMA OLEH ORANG MELAYU DI MALAYSIA INI.HIDUP UMNO ! HIDUP MELAYU !

  ReplyDelete
 135. Negara republik tidak perlu di malaysia ini.Tak perlu ikut cara Amerika.MALAYSIA mengikut acuannya sendiri tak perlu tunjuk ajar orang lain nak mengajar orang melayu.Apa yang pasti islam agama rasmi dan orang melayu pemerintahnya.Awak nak pakai kereta besar ke,rumah besar ke,nak jadi y.b ke,bisnes besar ke orang tak marah pun.Tapi jangan mimpi nak pegang malaysia.Kalau tak suka lu pikirlah sendiri.....HIDUP UMNO! HIDUP MELAYU!

  ReplyDelete
 136. kepada 'juraimi zainal' dah tahu salah buat apa ikut.takkan semua nak kena ajar.cara percakapan anda sebenarnya menjurus ke arah perjuangan parti pas.negara kita bebas dan demokrasi.rakyat berbilang kaum ada hak pergi mana-mana.semua orang berhibur tapi takkan satu konsert orang dah buat jahat.sebenarnya jangan salahkan kerajaan,sikap keterbukaan ini penting untuk pelbagai masyarakat yang berlainan bangsa dan agama.saya pun tidak minat pun ke konsert.saudara juraimi hiburan itu hak individu,kalau u nak pergi ke tak nak pergi ke orang tak marah pun.jangan cuba membebankan fikiran anda yang berat. kalau malaysia ni semunya orang islam takpalah u nak marah kerajaan kerana tak prihatin.masalah sosial bermula dari rumah kerana sikap ibu bapa dan masalah keluarga itu sendiri.jangan salahkan artis yang membuat konsert kerana itu mata pencarian mereka dan rezeki keluarga mereka.saya harap artis di malaysia ini sedar yang ada satu -satu kelompok golongan yang tidak suka kepada artis.jangan sekat rezeki mereka.saya harap para karyawan menyokong kerajaan dalam hal ini.Artis-artis di malaysia di sarankan menyokong kerajaan pada pilihan raya jika mereka mahu periuk nasi mereka tidak di sekat oleh golongan yang tidak suka konsert.saya percaya konsert jom heboh juga amat di benci oleh golongan ini.jom heboh bukan sekadar konsert tapi agensi2 kerajaan dan swasta yang lain terlibat dalam mempromosikan produk dan pelbagai ilmu pengetahuan.sikap terbuka kerajaan juga membuat tuduhan melulu tak tentu pasal.saya harap kita jangan salahkan kerajaan tapi salahkan diri sendiri.pintu taubat masih terbuka kepada orang yang membuat salah tapi jangan mencari kesalahan kerajaan sepenuhnya.kerajaan tetap prihatin mendengar masalah anda tetapi sayang islam hadari di haramkan di selangor kerana bagi mereka ianya ajaran islam baru.mereka sebenarnya tahu atau buat-buat tak tahu.sekian.hidup malaysia! malaysi boleh !

  ReplyDelete
 137. Salam YB dan Rakan Bloger Semua,

  Nampaknya isu tak selesai nampaknya, makin parah. Saya yang memberi pandangan dan pertanyaan pun kena dipersoalkan oleh rakan bloger yang lain. Saya sebenarnya tak menyokong mana2 parti, cos tak cukup umur lagi, cuma perasaan ingin tahu apa dia Ketuanan Melayu, cos dulu tak de lah kecoh/hangat sampai ke tahap ini. Apa yang orang tua laksanakan terhadap saya dengan memberi ilmu agama. Apa yang yang diajar, manusia adalah berasal dari Nabi Adam A.S dan Hawa A.S. Tak de pun tok guru saya cerita pasal Melayu ke, Cina ke India ke. Lagi pun dalam Al-Quran atau Hadis tak de perkataan ttg Melayu.

  Tapi Alhamdulillah, saya dapat pengajaran baru dari blog YB, Melayu itu terdapat dalam perlembagaan rupanya. So, perlembagaan dengan Al-Quran dan Hadis yang mana lagi tinggi? Setahu saya, kalau tak silap dalam MyKad pun dah tak de perkataan Melayu. Tak caya try tgk sekarang.

  Berbalik kepada Islam, adakah kita masih sangsi lagi ttg Keagongan Allah S.W.T, sebagaimana para Malaikat risau sekiranya Allah S.W.T menciptakan makhluk yang lain itu akan menyebabkan kecuaian atau kelalaian mereka dalam ibadah dan menjalankan tugas atau kerana pelanggaran yang mereka lakukan tanpa disedari.

  Malaikat berkata kepada Allah S.W.T.:

  "Wahai Tuhan kami! Untuk apa Tuhan menciptakan makhluk lain selain kami,padahal kami selalu bertasbih, bertahmid, melakukan ibadah dan mengagungkan nama-Mu tanpa henti-henti, sedangkan makhluk yang Tuhan akan ciptakan dan turunkan ke bumi itu, nescaya akan bertengkar satu dengan lain, akan saling bunuh-membunuh kerana
  berebut untuk menguasai kekayaan alam yang terlihat di atasnya dan terpendam di dalamnya, sehingga akan terjadilah kerosakan dan kehancuran di atas bumi yang Tuhan ciptakan itu."

  Lalu Allah S.W.T berfirman, menghilangkan kekhuatiran para malaikat itu:

  "Aku mengetahui apa yang kamu tidak ketahui dan Aku sendirilah yang mengetahui hikmat penguasaan Bani Adam atas bumi-Ku. Bila Aku telah menciptakannya dan meniupkan roh kepadanya, maka bersujudlah kamu di hadapan makhluk baru itu sebagai penghormatan dan bukan sebagai sujud ibadah, kerana Allah s.w.t. melarang hamba-Nya beribadah
  kepada sesama makhluk-Nya."

  Kemudian, diciptakanlah Adam oleh Allah S.W.T.dari segumpal tanah liat yang kering dan lumpur hitam yang berbentuk. Setelah disempurnakan bentuknya ditiupkanlah roh ciptaan Tuhan ke dalamnya dan berdirilah ia tegak
  menjadi manusia yang sempurna.

  Bermula dari kejadian itu, maka wujudlah kita di dunia yang fana ini. Itu cerita tok guru pondok saya pasal asal usul kejadian kita. Lepas tu tok guru saya cerita pasal kerasulan Nabi Muhammad S.A.W. Di sini saya memetik khutbah terakhirnya di hadapan kaum Muslimin pada pada 9 Zulhijjah tahun 10 hijriah di Lembah Uranah, Bukit Arafah, saya percaya YB dah sampai pun di sana, saya belum lagi. Di antara isi dari khutbah terakhir Rasulullah SAW itu ialah:

  "Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

  "Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

  "Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

  "Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu.

  Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka

  kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

  "Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima waktu, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya
  kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

  "Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

  "Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.

  Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.

  Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku.

  "Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu."

  YB dan Rakan Bloger Semua,

  Percayalah, dengan Islam saja kita dapat menyatukan umat manusia. Saya rasa tak payahlah kita sibuk nak bercakap tentang Melayu ke, India ke, Cina ke. Apa yang penting ISLAM adalah lebih tinggi dari perlembagaan.

  Sebagaimana kita ucapkan kepada Allah S.W.T dalam sembahyang 17 kali sehari.

  "Tunjuklah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat"

  Kesimpulannya, tak payah lagi kita dok sibuk pasal Melayu ke, India ke, Cina ke. Apa yang penting Islam, kerana ISLAM lah yang dapat menyatukan umat manusia di dunia.

  Kepada Rakan Bloger yang menganggap saya pandai berkata2 ttg Islam. Saya doakan semoga Allah S.W.T memberikan hidayah kepadanya. Kalau ikutkan Sirah Rasullah S.A.W, puas nabi mengajak bapa saudaranya Abu Talib supaya memeluk Islam, apakan daya hidayah itu ditangan Allah S.W.T.

  Akhir kata, komen kepada tajuk YB iaitu "Melayu Dipersimpangan", selagi tak kembali kepada Islam, selagi tu lah berada dipersimpangan. Hukum Allah S.W.T cakap, hanya ada 2 jalan aje, satu Neraka dan satu Syurga.

  Wassalam.

  http://kuda-trojan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 138. kepada saudara 'pejuang kebenaran' saya menyangkal pembangkang bn mencari salah kerajaan selangor tapi pakatan rakyat yang suka mencari salah orang lain.saya rasa kerjasama tidak perlu malah pengundi bn bertekad hendak menjatuhkan pakatan rakyat yang suka mencari publisiti murahan.saya nak memperbetulkan fakta,bukan ramai yang memerhatikan datuk seri dr. khir tetapi ramai rakyat selangor menunggu janji pr.sebahagian rakyat selangor sedang menunggu janji-janji palsu pakatan reput.pejuang kebenaran untuk apa? buktikan dengan faktanya sekali.pakatan rakyat menggunakan kuasa untuk menyingkirkan iman,nazir dan ketu-ketua kampung yang di lantik oleh kerajaan barisan nasional.siapa yang lebih kejam bn ke pakatan rakyat.malah mereka menguasai masjid ,surau dan balai raya untuk kepentingan politik sempit mereka.harap-harap tabika kemas jangan di tutup alamatnya kalah besar lah kau orang.jangan bangga diri terlalu tinggi kerana parti anda menang besar.pengundi bn tidak marah pun pada spr.kami terima dengan hati terbuka dengan kekalahan ini.tapi kalau pakatan rakyat kalah semuanya salahkan kerajaan malah membuat perhimpunan bersih kononnya untuk keadilan bagi pemimpin mereka yang gila kuasa.rakyat selangor akan tetap menyokong datuk seri dalam hal ini.umno di landasan yang betul dan akan terbukti satu hari nanti.ceramah pakatan rakyat lebih kepada ceramah yang layak masuk dalam astro iaitu raja lawak yang memperbodohkan rakyat.setakat nak jadi raja lawak lepas tu kutuk bagai nak rak memang kerja tak bermoral.anggap diri hebat tapi penipu rakyat hidup-hidup tanpa fakta dan bukti dan sahih.mengkafirkan umno memang kerja pas lepas tu siap berpeluk dengan lim kit siang kononnya bagus sangat.menyamakan lim guan eng sebagai khalifah ,eh ni apa ni!rosak orang melayu kerana gilakan kuasa dan sanggup berpecah kerana ideologi parti masing-masing yang mereka sanjungi dan sanggup memaki pemimpin negara.apa nak jadi dengan bangsa kita.banyak lagi saya nak tulis tentang orang melayu.satu sahaja ingatan dan harapan saya agar melayu dalam malaysia jangan sampai tergadai maruah dan negara kerana ingin pemimpin mereka menjadi orang no. 1. malaysia. HIDUP UMNO! HIDUP MELAYU!

  ReplyDelete
 139. Assalamualaikum...Dato'Seri.
  Kepentingan agama Islam dan orang Melayu dipertahankan oleh Umno.
  Banyak tanah kerajaan dibangunkan untuk orang melayu.Buat bangunan kedai beratus ribu yang mampu dimiliki oleh orang melayu.Lihat saja kat bandar Raub...projek bangunan kedai semua dibina untuk orang melayu.Syabas pemimpin Umno.
  Orang melayu tetap sayangkan Umno.
  Umno banyak berjasa.

  ReplyDelete
 140. assllkom dtk..
  x yah la kau panjang lebar berkata2.. kau sedar la sendiri.. ade kah kerajaan bela orng berpendapatan rendah.. mcm melayu kt kampung2..dng minyak melambong tinggi.. babi pun x gile mcm ne la.. babi tol kerajaan BN.. ini yg kau bangga2 kan.. cube hurai kan.. klu kau kerajaan yg membela ratyat.....cube..

  ReplyDelete
 141. saudara 'umno sejati,
  t`kasih atas komen anda.
  Kenapa kita perlu takut jika apa yang kita lakukan itu adalah benar. Adakah di Selangor masih lagi ramai yang buta huruf. Katakan negeri maju... Adakah pemikiran orang di negeri selangor ni masih lagi dungu... ikut saja ape yang pemimpin cakap.... Saya rasa orang selangor ni dah cerdik pandai la... dah tahu yang mana baik buruk.. dah tahu yang mana intan dan permata.... cuma tengok saje la... Adakah tuan ni masih ortodok ke. Masih di zaman penjajah.... ataupun tak baca sejarah malaysia... cuba selami sejarah malaysia barulah kita boleh kenal erti hidup dan perjuangan. UMNO kata tak nak gadai melayu- tapi orang melayu turut tergadai... Kata perjuangkan islam, Berapa ramai pemimpin yang rasuah.... kenapa tak ikut Al Quran dan Sunnah. Contohilah Rasululah semasa perintahan Madinah.

  ReplyDelete
 142. Saudara Dr Khir,

  "MELAYU DI PERSIMPANGAN" tajuk yang bagus, tapi mungkin perkara ini difikir2kan oleh UMNO. Ini pendapat saya sebagai ahli UMNO dan tidak ada niat mempengaruhi sesiapa sekadar membuka idea untuk difikirkan bersama.

  1. UMNO mesti kritis dan melaksanakan pentadbiran berasaskan pemikiran logik dan mantik. Saya percaya kalau ini dilaksanakan, diterangkan dengan jelas dan dengan contoh akan dapat diterima oleh bukan melayu dan orang melayu di luar UMNO. Perlu ada pakar Matematik dalam UMNO dan kerajaan terutamanya dalam pembahagian kekayaan. Sekarang dilihat oleh org melayu seakan tidak adil dari segi pembahagian kekayaan seperti pemilikan ikuiti/kekayaan, hartanah, rumah kedai/bangunan, peluang ekonomi, pekerjaan, pemberian biasiswa, kouta kemasukan universiti awam dsbnya. Ini kerana orang bukan Melayu berjaya membawa isu kaumnya walaupun isu itu mungkin sebenarnya tidak betul jika dikira secara logik matematik. Akhirnya ramai yang berpendapat orang bukan melayu dapat lebih. Tapi kalau dibuat pengiraan mudah contohnya jika komposisi kaum I=10%, C= 30%, M=60% maka jika kouta pemberian kerajaan dalam semua perkara ikut peratus 10, 30 dan 60 ini bermakna semua kaum dapat 100% dari segi komposisinya kaumnya. Tapi jika melayu dapat 50% sahaja sedangkan komposisi kaumnya 60% bermakna berlaku tidak adil kepada melayu kerana 10% telah diberikan kepada orang bukan Melayu. Atau India dapat 5% sahaja sedangkan komposisi kaumnya 10% bermakna tidak adil juga kepada India. Kalau perkara pembahagian kekayaan/dan lain2 berasaskan komposisi kaum dilaksanakan ini bermakna sampai bila2pun kita kekalkan keadaan sedia ada sekarang. Jadi memang susah untuk menentukan cara yang boleh menjadikan negara yg seimbang dari segi kekayaan. Oleh itu perkara yang perlu diambil kira ialah (a) pembahagian kouta mesti bersandarkan kepada peratus komposisi kaum dan (b) pembahagian juga mesti berasaskan kepada kaum yang miskin dilebihkan sedikit berbanding kaum yang kaya. Jika rasional secara kajian dan Matematik dilaksanakan kita pasti rakyat akan menerimanya. MELAYU TIDAK AKAN BERADA DIPERSIMPANGAN jika ada pemikiran mantik dan logik matematik dalam melaksanakan dasar kerajaan. Melayu juga mesti berani mengekalkan dasar ini dan boleh ditepis dari segi "serangan" dalam dan luar negara. Liberalisasi ekonomi, pembahagian kekayaan dan sebagainya tidak akan menguntungkan kaum-kaum yang berada dalam negara yang terdiri pelbagai kaum.

  2. UMNO mesti berani untuk mengubah dasar perjuagan parti yang berasaskan MELAYU kepada ISLAM yang sederhana. Bila sebut "Melayu" mesti ada detik dalam hati orang bukan melayu bahawa orang ini bukan melayu. Tapi kalau sebut Islam kita ada justifikasi bahawa ramai orang cina dan India beragama Islam di negara ini malah di negara India dan China sangat ramai yang beragama Islam. Islam dengan pendekatan sederhana akan diterima oleh bukan Islam. Jika ini tidak dilakukan segera akan diambil peluang oleh PAS yang nampaknya sudah mula menggunakan pendekatan ini bagi menarik bukan Islam menyokong partinya. Diberitakan ramai bukan islam menyokong PAS di Kelantan kerana pendekatan ini.
  Oleh itu jadikan melayu dipersimpangan yang betul dan memilih satu jalan yang betul ke arah Malaysia yang lebih boleh diharapkan.
  Sekian

  ReplyDelete
 143. Salam,

  Kpd sSaudara IRON MANZ, saya doakan yg baik2 untuk saudara dan DS.. Mungkin sebahagian dari kita boleh menghidari perkara2 maksiat , tetapi berapa pula bilangan anak2 muda hanyut akhlak dan mentaliti ingin mengikut budaya2 yg tidak elok...

  Ibubapa juga tidak boleh dipersalahkan 100%.., masalah keluarga juga timbul dari masalah persekitaran, maksud saya dgn adanya kekangan/tiadanya sesuatu perkara yg boleh mendtangkan kemungkaran, maka kita telah menghidupkan salah satu syiar islam (spt seranan DS)... Tak salah nak berhibur, tapi hiburan yg macammana..

  Tidak timbul soal perjuangan PAS atau UMNO, kita sebgai melayu islam patut menyokong menegak islam dinegara kita... Baru kita boleh jd contoh kpd bukan islam, nnti ornag bukan islam kata ooo mereka kata islam tu begitu,begini adil, amanah etc..

  Saya pernah bergaul dgn orang2 yg keruntuhan moral dan akhlak (minum arak, bohsia etc.. (malah abang saya meninggal dunia kerana dadah, sehingga keluarga kami dihina masyarakat)... Alhamdulillah sy bole menilai yg baik dan buruk tapi bagaimana mereka2 yg tak dpt menilai, ramai?

  Kalau kita sempat bertaubat, alhamdulillah, tapi orang2 yg tak sempat bertaubat?

  Maaf ya, sy nasihat diri sy dan sahabat2 yg ingin menerima...wasalam

  ReplyDelete
 144. DS dan rakan-rakan,

  Saya ingin berkongsi sebuah artikel yang mengispirasikan. Saya harap kalian dapat baca dari mula hingga akhir, jangan separuh saja (penting)! Sebarang maklumbalas dialu-alukan.

  Is there racial discrimination against Indians in Singapore?

  This is a very sensitive topic, but for many Indians it has been a very common topic.

  My first taste of racism was when I was in primary one. My classes were to perform a song during the school assembly on stage. The music teacher asked everyone in the class to sing, while she would select the better few to go on stage. I was selected. It was the talk of the class, we very happy to go on stage then. Then the form teacher would make another round of selection, this was the end of my stage aspirations. She looked the list and looked at me and said “no powder” and she included another student who was not selected and struck my name out. I was not happy about it but as a small boy I didn’t take it seriously. Then the day of performance came. To my dismay, every kid on stage was Chinese, then a Malay girl seated next to me whispered into my ear “see they only choose the Chinese!” Only then I realized the discrimination. Or maybe my teacher had an idea that the skin tone affects the pitching in singing nursery rhymes.

  That is just one example, I cannot brand every Chinese to be racist based on just one example. Before I entered the army for my national service, I heard many comments about Indians not being treated equally in the army. One taxi driver told me, when I was in the army, the Indians would have to eat food that was soiled in mud, and the Chinese would get cleaner food. Then another relative of mind told me his vocation selection was based on his skin tone.

  ALL THAT WAS CRAP.

  I faced nothing of that sort in the army, we were all equal. There was no discrimination at all. Not based on any aspect. Every soldier were given his rank based on his academic qualification, his race was no barrier for him to get into any rank.

  I can safely say that as the new generation is born the barrier of racism is constantly vanishing. Things are getting better.

  My quote: Racism is like a very big wound on the minority (Indians); it is healing, sometimes slowly and sometimes fast. Unless we poke on it and make the wound bigger and hinder it from healing, it will heal.

  Racism will only be gone only be gone when Indians stop blaming racism for them not achieving their goals. For example, if you go for an interview, and you are just met the qualification and could not get the job, don’t blame the employer for being racist.

  The president, MR SR Nathan was interviewed on a local television show before he became the president of Singapore. This question was asked and his answer:

  “Blame yourself for not being impressive enough. The next time you go for that kind of interview go with a higher qualification. You might say that a person of another race might just require 50% mark to get the job. Well you have to go in with 75%, and then it would be hard for the employer, not to employ you!”

  ReplyDelete
 145. Melayu perlu mempertahankan jati dirinya. Orang Melayu perlu bertanggangjawab dalam mempertahankan ketuanan Melayu di negara Malaysia yang tercinta.

  ReplyDelete
 146. DSKT

  Berikutan dengan pengumuman kenaikan harga petrolium semalam, saya kira elok kalau DS menulis tentang kesan2 kapada rakyat terutama orang melayu di bandar. dan bagaimana hendak menangani kekeresahan rakyat

  ReplyDelete
 147. assalmualaikum drK..
  apa yg ingin sy kta kan d cni adlh mngenai kepimpinan negara pd ms ini...
  hr ini harga minyak seluruh negara naik...terlalu mendadak bg golongan yg bpendapatan sederhana yg mn tank myk perlu d isi sndr...bknnya bg bos2 besar..atau menteri2 yg xpnh peduli...

  isu ini hangat d kedai2 kopi mau pn d opis...
  yg plg sy tkejut...seawal pg, sms sy singgah utk membeli sarapan d gerai d tepi jln..sekumpulan makcik2 yg ada d situ yg mn scr lahirnya bkn la yg berkerjaya maupn mempunyai intelek tinggi, sdg hangat bercerita bab minyak ni...

  apa yg d katakan mereka adalah....
  pak lah tlh d main kan oleh org2 bawahannya..yg mn ingin beliau trn dr kerusi..cr yg mn lbh lembut dr mukhriz yg menghantar surat trus kpd pak lah..bg mereka pak lak cannot lead d country...bkn lg ms kecederaan yg perlu d berikan... tetapi perubahan...

  apa yg tbaik...bkn menunding jari...tp mencari jln penyelesaian..agar suatu hr nti kita tidak termenung mengigit jari...

  ReplyDelete
 148. salam..

  sy juz nk bg komen dgn mencuba sedaya upaya sesuai dengan usia saya..

  1)ramai yang memberi komen tentang ISLAM HADHARI..
  SAUDARA SEKALIAN...yusuf qaradhawi memfatwakan haram menambah perkatan atau istilah lain bg islam..cth terdekat ialah ISLAM HADHARI..walau apa pun tujuannye..mungkin akan ada memberi hujah bahawa majlis fiqh sedunia yang berlangsung di malaysia baru2 ini menyokong islam hadhari..ANDA SILAP!! majlis tersebut tidak menyokong langsung istilah islam hadhari tetapi menyokong prinsip2 yang terkandung dalam islam hadhari kerana prinsip2 tersebut sememangnya wujud dalam islam sejak mula2 islam diturunkan(majlis ini menggunakan MANHAJ AL-HADARI AL-ISLAMI dan AL-MANHAJ AL-HADARI)..berhati2lah apabila bercakap perkara yang boleh menjejaskan akidah..
  untuk maklumat lanjut..sila ke url ini http://zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=543&Itemid=72

  2)pas tidak pernah menggugurkan islam dalam matlamat perjuangannya malah dasar islam adalah yang utama..renungilah sedalam2 nya kekuatan islam..sedangkan negara berkebajikan adalah sebahagian dari prinsip negara islam..

  3)soal arak judi dan pusat hiburan diselangor..fikirlah secara logik..hayatilah cara arak diharamkan dalam islam pada zaman dahulu...hayatilah islam wahai saudara ku..
  janganlah menuduh sesuatu pihak memutarbelitkan alquran..ia juga boleh melibatkan akidah...aplah islam tanpa akidah..

  4)kehebatan kelantan?? tanyalah pemimpin krjn pusat kenapa kelantan mundur(walaupun negeri bn lain ada yang lebih miskin dari kelanatan) kemana duit2 cukai rakyat kelantan dibelanjakan??ini kerana umno bkn pejuang nasionalisme..tetapi umnolisme..

  semoga menjawab persoalan saudara semua..

  wallahualam..saya memohon keampunan allah jika apa yang saya tulis boleh menjejaskan akidah saya dan saudar semua...


  TAKBIR!!

  ReplyDelete
 149. Hindraf bermula kerana KT dan anti KTbukan orang melayu pada pendapat say.

  Yang persidangan UMNO 2006 lupa ke. Siapa yang meluahkan kata kata yang pedih??

  UMNO adalah racist dan menggunakan perkauman untuk memecah belahkan rakyat. Gang UMNO pun sama, MCA,MIC.

  ReplyDelete
 150. Ramai pemimpin UMNO yang berjuang cuma demi mengejar kekayaan sahaja tanpa mempedulikan perihal rakyat.

  Bila dah kalah dlm PRU12 baru nak sedar dari khayalan dan menyalahkan rakyat kerana tak memilih mereka.

  Penyelesaiannya cuma kembali kepada jalan Islam. Islam bersifat Universal boleh diterima semua bangsa

  ReplyDelete
 151. Dr KT,

  Semakin lama, saya tengok blog ni, makin memboringkan. Kurang dinamik. Banyak bergelumang dengan isu-isu yang lebih kurang.

  Apa kata kalau Dato' Seri bagi blg ni lebih dinamik sikit. Baru la bersemangat sikit nak baca.

  Jangan marah Dato' Seri. Bukan nak menghina. Cuma nak improve. Tengok Tun punya blog, visitornya dah double compare to this blog.

  Banyakkan berkitar dengan keadaan semasa. Tak payah nak UMNO2 dah.. after yesterday's announcement on fuel price hike, i think, BN ni memang really dah telur di hujung tanduk.

  I think rakyat mengalu-alukan sangat kalau kerajaan nak buat PRU13 bulan depan. Kalau berani la..

  Bukan ape.. orang marah sangat dah..

  Sorry ye Dato' Seri, tak berniat nak memandang rendah blog Dato' Seri.

  Semoga panjang umur dan diberkati Allah, kepada Dato' Seri dan keluarga.

  ReplyDelete
 152. Assalamualaikum DS,

  Bercakap pasal ketuanan melayu...adakah UMNO betul2 memperjuangkan hak2 org melayu...boleh DS jelaskan kemane hilangnye tanah rizab melayu...ape hasilnye DEB...berjayakah DEB melahirkan 30% kuasa ekonomi malaysia
  dr kalangan melayu...ikhlaskah UMNO kepada rakyat...sebelum bercerita tentang ketuanan melayu sudahkah umno
  memperjuangkan hak melayu...tanye diri sendiri...

  ReplyDelete
 153. Terima kasih kerajaan Barisan Nasional kerana menaikkan harga minyak. Inilah hadiah kemenangan pilihanraya paling bermakna buat Rakyat Malaysia terutama golongan berpendapatan rendah. Kami menyokong penuh usaha anda untuk terus menaikkan lagi harga-harga barang keperluan

  Dan kami sangat mengutuk kerajaan Selangor kerana bagi air percuma kepada rakyat. Baru 3 bulan memerintah dah pandai-pandai bagi air percuma. Contohilah BN. 50 tahun memerintah semua barang naik harga. Selamat Aman Makmur

  ReplyDelete
 154. Sekarang ni, DS dah tak jadi MB. Suruhlah Pakatan Rakyat bagi elaun khas untuk rakyat untuk tampung sarahidup. Bukankah Selangor sekarang diperintah PR? Kan negeri2 yang dikuasai PR banyak duit. Kan pemimpin2 PR pandai ekonomi, pandai memerintah, pandai cari duit. Siap ada yang samakan pemimpin DAP macam Khalifah Umar. Takkan sokong buta je kot. Hehehe dah agak dah jawapannya. Salahkan orang lain je lah keje korang ni. Yang kata negara lain bagus tu... pergilah duduk sana jadi Menteri. Tak siapa larang.

  ReplyDelete
 155. Salam DSKH,

  Sekali lagi Pemimpin UMNO menghalau kaum Melayu di persimpangan.. Sekali pemimpin UMNO menipu rakyat.. menindas rakyat..

  Ya Allah... Ampun kan dosa kami... kami tak bersalah.. pemimpin kami penipu.. pemimpin kami penipu ya Allah.

  Ya Allah... Jangan kau ambil nikmat yang telah Kau beri kepada kami hanya kerana pemimpin2 Islam kami yang rakus memerintah.

  Tiada lagi harapan utk UMNO DS. UMNO telah binasa.. bayangkan satu insan islam berdoa akan penindasan ini.. Janji Allah benar! Janji Allah Tetap!

  Tiada kesejahteraan keatas kamu wahai pemimpin melayu islam sekalian.

  Kami akan terus mengadu akan nasib kami kepada Allah... Biar Allah membalas segala kejahatan dan penipuan yang kamuj semua telah buat.

  Amin.

  ReplyDelete
 156. Y.Bhg Dato Seri,

  Sudah agak lama kita di sogok dengan isu isu yang berat.Pening lah kepala memikirkannya. Saya baru balik dari umrah dua hari lalu. Di sana syok lah, lupa dengan masalah masalah politik yang kita hadapi sekarang. Sana kita khusu' beramal ibadat dan ingat Allah saja. Ada ada juga benda benda lain yang cukup interesting, terutama pengalaman saya berinteraksi dengan orang orang Arab dan bangsa lain di sana.Just for light reading. Sila ke Bolog saya DAH Ikhwan di alamat dahalmi.wordpress.com.

  DAH Ikhwan

  ReplyDelete
 157. datuk seri,
  persoalan sekarang adakah UMNO akan kekal dan masih diterima lagi dimasa akan datang.

  ReplyDelete
 158. apada.. masih lg nak sokong umno.. minyak naik pon mau sokong ini org suma lg ker?.. hoho.. kasihan benor..

  ReplyDelete
 159. Dato,
  Mmng kesederhanaan sngt2 dituntut oleh Islam namun kalau kesederhanaan itu mengikut acuan dan tafsiran sendiri,rasanya sampai bila2pun melayu itu akan mengikut trend dan haluan masing2; tidak mengikut acuan yg sekata dan standard.Haruskah kita kekal sbg melayu spt yg dikatakan oleh SN Usman Awang.."Dagang lalu nasi ditanakkan,suami pulang lapar tak makan"!! Sampai bila kita mesti 'moderate' sebegitu??!!

  ReplyDelete
 160. Dr.. macammana sekarang dengan harga minyak??
  tak de komen ke??


  http://www.ligakampung.com/blog

  ReplyDelete
 161. dulu dtk ckp..ladang babi moden hadiah utk rakyat selangor...

  sekang ni satu malaysia terima hadiah plg bermakna drpd bn...

  kenaikan minyak...dan lepas ni rakyat bakal makin merana...

  terima kasihlah kerana bg hadiah yg masih tak seberapa tu...

  ReplyDelete
 162. Saya menyokong penuh kenaikan minyak petrol dan diesel.Banyak kebaikannya sejak minyak naik tiada lagi yang memakai kereta besar,tiada lagi kaki racing,tiada lagi mat rempit,tiada lagi kaki rayau malam,tiada lagi penyeludupan minyak,tiada lagi orang asing yang mengisi minyak di malaysia,tiada lagi jalan sesak di bandar besar kuala lumpur,tiada lagi berseorangan naik kereta tapi berkongsi kereta,tiada lagi nak memecut hingga kemalangan,tiada lagi pembaziran keluar tidak tentu hala tanpa tujuan,tiada lagi membazir dan boros,tiada lagi kesesakan lalu lintas,tiada lagi pengangkutan awam yang kosong,tiada lagi kereta import tapi banyak kereta buatan malaysia,tiada lagi rumah kosong pada hari minggu tapi bersantai bersama keluarga tercinta,tiada lagi isteri yang merungut kerana suami tak balik rumah,tiada lagi pembaziran makanan tapi makan yang perlu sahaja,tiada lagi orang tamak haloba,tiada lagi keegoan manusia,tiada lagi yang hendak di tangiskan kerana bukannya selalu hidup kita selalu senang kadang-kadang kita harus belajar menyayangi negara dan diri sendiri.kesimpulannya pada masa akan datang mungkin tiada lagi subsidi tapi kita harus berdiri atas kaki sendiri apabila minyak di malaysia ini akan habis entah bila kita harus bersedia dan bersyukur kerana kerajaan sentiasa prihatin dengan memberi pulangan subsidi dalam bentuk wang tunai.negara lain berhempas pulas tapi kerajaan kita tetap tenang.kerajaan malaysia bagi saya tetap menjaga kebajikan rakyatnya supaya jangan boros berbelanja.saya pun bukan orang senang tapi cukup-cukup makan.ramai yang mungkin setuju dengan saya ada juga yang membangkang tapi itu hak masing-masing.saya tetap berdiri teguh di belakang kerajaan barisan nasional yang memang di benci oleh pakatan rakyat.Ada hikmah di sebalik kejadian ini harap-harap kita tak melatah tak tentu pasal tapi tunggu dan lihat.ini pandangan peribadi saya,TERPULANG........

  ReplyDelete
 163. DENGAN LEBIHAN SUBSIDI DARI MINYAK DAPATLAH KERAJAAN MEMBANTU GOLONGAN MISKIN TEGAR.KEMENTERIAN PEMBANGUNAN LUAR BANDAR PASTI AKAN DAPAT MEMBANTU GOLONGAN MISKIN TEGAR INI DENGAN MEMBERI SUBSIDI KEPADA MAKANAN SEPERTI KENAIKAN HARGA BERAS DAN BARANG KEPERLUAN DAPUR YANG LAIN.SEBAHAGIAN SUBSIDI MINYAK JUGA DAPAT DI SALURKAN DI KEMENTERIAN TERBABIT YANG MEMERLUKAN PERUNTUKAN TAHUNAN YANG DI BERI PADA SETIAP BELANJAWAN.MACAM MENTERI LAH PULAK..BUKAN SENANG NAK JADI SENANG BUKAN SUSAH NAK JADI SUSAH,LU PIKIRLAH SENDIRI...

  ReplyDelete
 164. BIAR MINYAK NAIK PADAN MUKA KAU ORANG.JANGAN BOROSLAH DUDUK KAT RUMAH JANGAN KELUAR MALAM.NAIK 78 SEN AJE.PANDAI-PANDAILAH JIMAT DUIT.UNTUK KEBAIKAN NEGARA KITA JUGAK BUKANNYA MALAYSIA YANG KENA TEMPIAS TAPI SATU DUNIA MENGALAMI KENAIKAN MENDADAK AKIBAT MATA WANG DOLAR YANG TERLALU RENDAH.DAPAT LAH JUGAK GANTIAN WANG TUNAI SIAPA NAK BAGI..SUKA HATILAH NAK CAKAP APA KAT PENYOKONG UMNO/BN.KITA NAK SELAMATKAN NEGARA SEBENARNYA BELAJARLAH TENTANG EKONOMI DUNIA.JANGAN BANGKANG AJE TAPI TENGOK KEADAAN YANG TERLALU MEMAKSA DI SAAT BEGINI.

  ReplyDelete
 165. SAYA MENYANGKAL BLOGGER YANG MENGATAKAN UMNO TIDAK KEKAL ATAU DI TERIMA PADA MASA AKAN DATANG.AHLI UMNO TETAP SETIA DAN JUGA AKAN KEKAL SAMPAI BILA-BILA.JANGAN HARAP UMNO AKAN TUMBANG KERANA AHLI MASIH BERSATU KETIKA INI UNTUK MENJATUHKAN PAKATAN RAKYAT [POYO].

  ReplyDelete
 166. kenaikan minyak bukan hadiah tapi untuk menyedarkan rakyat tentang subsidi minyak yang terlalu tinggi untuk menampungnya ,sampai bila nak kekalkan harga lama sedangkan harga minyak dunia makin meningkat.kerajaan selangor pakatan rakyat sampai sekarang tak tunaikan janji manifesto mereka.entah bila nak dapat air free belum tentu dapat.belajarlah berjimat aku pun orang susah jugak...

  ReplyDelete
 167. Nanti kita semua berjumpa di akhirat.......biar Allah tentukan siapa benar/salah.

  Di akhirat Allah gunakan undang2 Islam (quran & hadis) untuk menghukum.Allah tak guna undang2 Malaysia,Singapura,England,Amerika dllnya.

  QULULL NAFSIN ZA IKATUL MAUT.
  Nobody can escape.

  Jumpa di sana,di sana,di sana.

  ReplyDelete
 168. Dato', Melayu tidak dipersimpangan. Yg dipersimpangan adalah UMNO terutama pemimpin2 nya.

  ReplyDelete
 169. Dear Datuk Seri,

  Saya betul-betul kecewa bila tengok datuk seri tak sudah-sudah duk komen pasal isu Air di selangor sekarang.

  Sebagai seorang pemimpin yang dipilih oleh rakrat selangor, datuk seri sepatutnya menyokong sebarang tindakan oleh sesiapa pun tak kira parti dalam usaha untuk membantu kehidupan rakyat di selangor.

  Kalau MB sekarang mahu bagi subsidi air 20kubik meter, sepatutnya Datu seri sebagai orang berpengalaman patut bantu cari jalan supaya mungkin dapat sehingga 30 kubik meter dll.

  dalam keadaan sekarang rakyat dah tahu menilai mana baik mana buruk, kalau duk komplen saja, tiada kebaikan yang dapat rakyat nikmati.

  masa zaman datuk seri, ada datuk seri pernah terpikir nak ringankan beban rakyat?? ada dua jenis pemimpin "Doers" (org yang buat kerja) dan "Pleasers" (kaki ampu). zaman datuk seri, tak pernah pun datuk seri pikir cara nak ringankan beban rakyat. Bagi saya datuk seri hanyalan seorang "pleaser" tak mampu nak cuba sesuatu untuk rakyat selangor. yang datuk seri tahu buat sesuatu yang dapat mengembirakan ahli polotik yang lain seperti Sammy Vellu bagi kes tol cheras dll. Datuk seri cuma pentingkan survival politik sendiri sahaja.

  MB baru cuba bagi kemudahan pada semua rakyat selangor, patutnya org lama macam datuk seri bagi la bantuan untuk meringankan beban rakyat, bukannya cari idea nak sabotaj supaya dapat kutuk kata idea tu tak jadi.. jenis manusia mana yang berpikiran kolot sebegini???

  Setiap hari Datuk seri sepatutnya bagun pagi dengan penuh keazaman untuk membantu rakyat
  Kata
  "Saya seorang pemimpin yang dilantik oleh rakyat, menjadi kewajipan saya menjaga kebajikan rakyat tanpa mementingkan diri dan parti yang saya wakili"

  selagi datuk seri berpikiran cara lama selagi tu Selangor tak maju...

  ReplyDelete
 170. Bukan mudah untuk merangka pelan/polisi pembangunan untuk sesebuah kerajaan. DS mungkin arif mengenai perkara ini. justeru itu, kerajaan PAKATAN sekarang harus diberi lebih ruang dan masa untuk merangka pelan/polisi pembangunan di negeri selangor ini.

  perlu diingatkan bahawa kerajaan selangor telah pun melaksanakan pemberian air percuma yg mana ini tidak dilakukan di mana-mana negeri lain. Inisiatif ini dilihat sebagai satu langkah permulaan untuk meringankan beban isi keluarga di Selangor. Mungkin remeh, tapi haruslah diingatkan bahawa perkara ini tidak berlaku semase era BN memerintah.

  Selepas ini mungkin DS akan melihat beberapa perubahan lagi yg sebenarnya boleh dilakukan semasa zaman pemerintahan DS tetapi mungkin ‘terabai’ ataupun ‘terlepas pandang’…

  Kini giliran DS pula yang memanaskan kerusi pembangkang, jangan pula DS hanya tahu mengkritik pentadbiran baru Selangor, kerna ibarat ‘meludah ke atas, jatuh ke muka sendiri’. Perlu diingatkan apa yg wujud di Selangor merupakan legasi daripada DS sendiri. Kerajaan PAKATAN terpaksa berhadapan dengan pelbagai masalah rentetan daripada Kerajaan BN terdahulu. Namun, sedikit sebanyak masalah itu dapat diselasaikan dengan baik. Inilah kerajaan yang rakyat mahukan, yang mewakili rakyat dan tidak ‘menangguk di air yang keruh”’.

  kita tunggu dan lihat.

  ReplyDelete
 171. Slm'kum DSKT,

  'Melayu Di Persimpangan'

  UMNO adalah satu2 parti yg diharafkan dan diamanahkan untuk memimpin bangsa Melayu. Melayu telah memberi kepercayaan dan amanah kepada UMNO untuk memelihara kedaulatan agama, bangsa dan negara, dan seterusnya meletakkan Melayu disatu tempat yg istemewa.

  Kini apa telah terjadi kepada Melayu?

  Ekonomi - down,

  Nilai2 moral(agama) muda-mudi - down,

  Maruah Negara - down = P Batu Putih

  Kedudukan bangsa Melayu tergugat oleh kaum lain.

  MEMANG BENAR "MELAYU DI
  PERSIMPANGAN" ke kubur.

  ReplyDelete
 172. Assamualaikam Datuk Seri,

  Nak tanya...nape ada orang cerdik tapi bodoh???

  ReplyDelete
 173. ASSALAMUALAIKUM DS,

  Iron manz tlg bace n comment sket...lu pk la sendiri...kalu duit subsidi tu dipotong dan disalurkan dgn betul, kami rakyat tdk akan melenting.Tp hakikatnye selame ni segala peruntukan disalurkan pd bende2 yg tdk berfaedah kpd rakyat...tgk sajalah pd skim umah PPRT yg gagal...masih lg ade rakyat yg masuk dlm slot Bersamamu.

  Pemimpin kita selalu cakap harga minyak naik, beban kerajaan meningkat kerana subsidi minyak sudah naik. Itu lah cara pemimpin kita tipu rakyat. hanya pandai tolak dalam matematik, tahu langsung apa itu campur.

  Saya cuba buat satu soalan matematik yang senang kita baca.

  waktu petrol harga USD60

  Pengeluaran minyak kita export pada harga USD60

  Untung jual minyak lebih kurang RM40 billion

  subsidi minyak lebih kurang RM15 billion

  Net untung(kalau kira untung - subsidi) = RM25billion

  waktu petrol harga USD90

  Pengeluaran minyak kita export pada harga USD90

  Untung jual minyak lebih kurang RM83 billion

  subsidi minyak lebih kurang RM25 billion

  Net untung(kalau kira untung - subsidi) = RM58billion

  waktu petrol harga USD130

  Pengeluaran minyak kita export pada harga USD130

  Untung jual minyak lebih kurang RM140 billion

  subsidi minyak lebih kurang RM45 billion

  Net untung(kalau kira untung - subsidi) = RM95billion

  Minyak harga dunia naik, negara kita untung lebih banyak. Tetapi taada pemimpin kita yang cakap berapa kita untung. Mereka hanya cakap berapa yang subsidi.

  Betul kah semua rakyat tak pandai metamatik? Sekurang-kurangnya kita sudah pandai kira undi.

  kita mahu harga minyak di Malaysia di jual sama harga durian di Malaysia. Bukannya harga durian di Malaysia di jual dengan harga durian di Jepun.

  ReplyDelete
 174. Sipapan-kekunci dan sahabat bloggers lain,Saya memang tidak setuju dgn kenaikkan harga minyak yang baru diumumkan oleh kerajaan baru baru ini,saya juga sedang cuba mendapatkan penjelasan dari menteri yang berkenaan.Matlumat awal yang saya terima cadangan kenaikkan ini telah dibuat oleh pakar pakar ekonomi dan pegawai kerajaan kpd yab pm dan menteri kewangan,sudah tentu political consideration tidak mempengaruhi keputusan yang telah dibuat,saya difahamkan juga jika tiada sebarang kenaikkan,kerajaan akan megalami masaalah defisit hingga 6%,dan kerajaan buat pertama kali akan meminjam wang utk tujuan pengurusan,ini akan memberikan suatu keadaan ekonomi yang amat fragile kpd negara,akhirnya negara akan jatuh ,ekonomi lumpuh dan negara akan jadi kacau bilau.
  Saya harap kerajaan akan memikirkan semula keputusan ini,dgn mengambil polical consideration yang lebih,mengurangkan beban hidup rakyat merupakan satu kemestian,walau apapon yng akan kita hadapi dimasa hadapan,yang pasti rakyat menderita waktu ini perlu jadi keutamaan.Memandangkan kerajaan akan review harga minyak setiap bulan,saya harap pandangan rakyat perlu diutamakan,biarlah kurang pembangunan sedikit tetapi rakyat tidak menderita.

  ReplyDelete
 175. Sdr Putra dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Sdr mengatakan saya cuba menegakkan benang basah,dalam penjelasan saya,saya hendak tegaskan apa yang saya tulis dalam blog ini adalah berdasarkan fakta dan pengalaman yang saya lalui sendiri,saya tak pandai bercakap perkara yang saya tak tahu dgn jelas,kerana saya selalu memegang prinsip lebih baik diam dari bercakap perkara yang saya tidak pasti mungkin penjelasan ini telah mengenepikan pandangan sdr terhadap saya sebelum ini,yang membuat sdr tidak puas hati,tetapi tugas saya menjelaskan perkara yang benar,malahan blog ini a
  dalah blog saya dan pastinya saya bertanggongjawab dgn apa yang saya utarakan.Saya tidak bermaksud utk sdr mengubah pandangan sdr terhadap diri saya,kerana bagi saya yang penting saya tahu siapa diri saya ketika saya berhadapan dgn masyarakat dan Allah swt.sdr juga harus mengetahui duduk diri sdr di hadapan Allah swt,bagi saya berbaik sangka adalah perbuatan yang dituntut oleh agama kita.

  Saya juga tidak mengharapkan mereka yang mempunyai persepsi buruk terhadap saya akan merubah pandangan mereka,saya redha dgn apa yang saya hadapi sekarang,saya sentiasa berdoa moga Allah mengetahuinya dan membalaskannya dgn ketenangan bagi saya mengharungi cabaran hidup didunia yang penuh dgn fitnah ini.

  ReplyDelete
 176. assalamualaikum dato, dan juga org2 bawah nih..sudah laa..drama2 anda sudah terkubur..sudah la..buat ape kite pertahankan sgt kemelayuan sdgkan saudara2 seagama dgn kita terseksa..malaysia x pernah amik tindakan proaktif..kan rasululah s.a.w pernah bersabda..BUKAN DARI UMAT KU ORANG YG BERJUANG ATAU MATI DI JALAN BANGSAN DAN NEGARA SEMATA2..apakah umno selama ini membela islam..jauh sekali..sdgkan perkara yg mudah,menutup aurat dilanggar..apatah lg yg payah2..saya amat berharap dato' dpt membalas semua perkara di atas..bg saya org menolak BN bukan kerana pemimpin..tetapi kerana SIKAP si pemimpin..

  assalamualaikum..yg benar

  ReplyDelete
 177. DS yang Auta Melayu eh sorry! Ultra...

  Saya tengok blog DS ni dah macam tempat forum atau chating jer. Tanak ke buat forum ke chat chanel ke shout box ke ape ker?

  sekadar pendapat jer...

  ReplyDelete
 178. Salam Dato Seri,

  banyak isu yang telah dibangkitkan melalui topik ini. Banyak juga pandangan yang diutarakan. Namun yang paling menyedihkan saya Dato Seri sebahagian daripada pengunjung menyertakan terlalu banyak emosi dalam perbincangan sehingga menjadikan sebahagian pandangan menjadi tidak rasional.

  Sebahagiannya pula menjadikan ruang ini sebagai pelepas dendam kesumat yang memang telah lama disimpan dan dihambur semau-maunya. Segala fakta yang menunjukkan kebenaran semakin tidak diendahkan lagi. kepuasan nafsu amarah dan kebencian sesama Islam dan Melayu dijadikan keutamaan.

  Inilah faktor yang bakal menghancurkan Islam dan bangsa Melayu di bumi Malaysia nanti. Kita semakin lalai dengan hasutan hasad dengki, fitnah, adu domba dan menjatuhkan sesama islam yang lain. Paling menakutkan saya ialah Allah menghancurkan kita semua kerana ingkar dengan ingatannya, "Berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah, dan janganlah kamu berpecah belah".

  Kesimpulannya, Islam dan Melayu itu tidak punyai semangat seperti yang dimiliki oleh bangsa cina. Bangsa cina boleh melupakan kepentingan fahaman politik dan bersatu atas dasar BANGSA, tapi Melayu masih tidak mampu untuk berbuat demikian. Apapun saya berdoa Dato' Seri, moga satu hari nanti Allah akan beri petunjuk kepada kita semua agar Melayu mengenepikan kepentingan fahaman kepartiannya dan sama-sama berjuang atas nama BANGSA MELAYU dan ISLAM. Insyaallah. Teruskan perjuangan Dato' Seri, saya sentiasa bersedia untuk menemani Dato' demi Islam dan Bangsa Melayu.
  Wassalam.

  ReplyDelete
 179. Sdr iron manz dan sahabat sahabat bloggers yang dihormati,

  Saya tertarik dgn konsistensi sdr dalam menyatakan pendirian sdr dan saya banyak berkongsi pandangan dgn sdr,Nampaknya ramai orang yang tidak memahami sejarah dan mengapa umno ditubuhkan.Ingin saya jelaskakan umno ditubuhkan bukan hanya utk menuntut kemerdekaan,tetapi umno ditubuhkan pd tahun 1946 adalah berasaskan dua perkara utama aiitu utk menjaga kesucian agama islam dan hak orang melayu sebagai rakyat yang bertanggongjawab menerokai tanah melayu dari belantara menjadi kampong dan sewajarnya menjadi pemilik tanah semenanjung yang akhirnya diiktiraf oleh dunia sebagai semenanjung tanah melayu dalam peta dunia.Ini jelas spt yang dilafazkan oleh sultan sir
  hisyammudin alam shah ketika membuka rasmi kongres melayu pertama dikelab sultan sulaiman,kampong baru pada 1 hingga 4 mac 1946.

  Sebab itu umno sanggup berkongsi kuasa dgn bangsa china dan india ,selagi ia tidak mengorbankan dua prinsip penubuhannya iaitu agama islam dan hak orang melayu,walaupon pd ketika itu umno mampu untuk mendapatkan kemerdekaan secara sendiri dgn cara kekerasan,kerana kerajaan british telah mensyaratkan jiga ingin kemerdekaan secara rundingan orang melayu perlu mengambil kira kehadiran orang china dan india.Syarat ini dikenakan krn orang inggeris tidak mahu dipersalahkan kelak oleh orang china dan india yang tidak mengambil berat terhadap mereka sedangkan merekalah yang bertanggongjawab membawa mereka masuk ke semenanjung tanah melayu utk tujuan ekonomi mereka,
  melalui orang china dan india lah inggeris telah mengangkut segala kekayaan bumi semenanjung tanah melayu.

  Itulah sikap orang melayu yang sangat bertimbangrasa,tidak mahu menyelesaikan sesuatu masalah melalui kekerasan,walaupon terpaksa berkongsi kuasa.Sebenarnya jika cara kekerasan yang dipilih oleh nenekmoyang kita,mungkin suasana hari ini berbeda keadaannya.

  Orang melayu sanggop memberikan hak kerakyatan kpd orang china dan india lebihkurang satu juta dgn balasan kedua dua teras perjuangan umno iaitu agama islam dan hak orang melayu tidak diganggugugat oleh mereka.

  Sebagai rakyat sah maka orang china dan india mempunyai hak yang sam a dgn orang melayu kecuali dua perkara yang saya nyatakan diatas,sebenarnya orng china dan india boleh memiliki kekayaan dan pendidikan kaum mereka tanpa gangguan oleh pihak pihak lain.

  Perkara ini saya jelaskan kpd sdr,kerana ia akan menguatkan lagi iltizam sdr utk menjelaskan kepada orang melayu mahupon bukan melayu bahawa apa yang sdr perjuangkan adalah hak yang tidak boleh dipertikaikan lagi.Bagi saya keadaan orang melayu yang masih serba kekurangan dan masih lemah utk bersaing,adalah wajar diletakkan duitempat sewajarnya dgn memberi bantuan bantuan utk membolehkan mereka bersaing dgn bangsa lain yang juga merupakan prinsip keadilan yang dfiperjuangkan oleh dunia moden hari ini.

  Kita sedar ada orang melayu yang telah lupa diri bilamana mereka telah mencapai tahap yang sama tinggi dan mampu bersaing dgn bangsa lain,menganggap hak melayu adalah satu bentuk diskriminasi kaum.Manakala bagi orang melayu yang masih ketinggalan pula mengatakan kesilapan kerajaan mengatur program dan perancangan.Sebab itu saya berpandangan kita perlu mengekal perjuangan melayu dalam umno perlu disusunaturkan semula,dgn kata lain reform diperlukan,agar perancangan dan perlaksanaan dapat dinitmati secara jelas oleh orang melayu yang masih tertinggal,bagi yang telah berjaya jangan lupa dimana kita bermula,asalmula bangsa kita,dan jangan dibuang asal perjuangan kita,biar lerai daging dari tulang tetapi asal perjuangan tetap digenggam.

  ReplyDelete
 180. Dr KT,

  Salute!! Really salute with you and your answers.

  Undivided support to you!! Hope you will take part as a candidate in next UMNO election. Probably for the post of Party President or at least, Vice President!!

  My prayers go to you.

  Regards.

  ReplyDelete
 181. Assalamualaikum dr, saye mohon menjawab kpd persoalan sdr. kulat lapok, pada saya andainya DSAI ingin memohon untuk menjadi ahli UMNO semula ia adalah seorang yg tidak berperinsip, seseorang yg tidak mempunyai perinsip yg jelas tidak layak menjadi pemimpin kerana hanya akan menyusahkan orang yg dipimpin nya sahaja.Pemimpin yang hipokrit akan menjadi beban kepada rakyat.

  ReplyDelete
 182. Saya rasa ramai yang akan bersetuju sekiranya langkah berikut diambil untuk mengelakkan kenaikkan harga minyak:
  1. Menaikkan cukai arak
  2. Menaikkan cukai rokok
  3. Menaikkan cukai perjudian
  4. Menaikkan cukai tempat hiburan
  5. Pemotongan elaun MP dan YB
  6. Mengenepikan (allocate) beberapa ribu tong minyak untuk kegunaan kita sendiri.
  7. Menaikkan cukai kenderaan asing
  Saya pasti sekiranya kerajaan mengambil langkah untuk tidak membebankan rakyat, alternatif lain pasti dapat ditemui.
  tp.dh korg sokong BN..so..myk naik la...haha..
  bodoh sial!!!!

  Barang Naik(BN)

  sokong lg..sokong..

  Dunia dah nak kiamat lerrr.Bumi sentiasa bergegar,kita manusia akan balik kepada zaman jahiliah dulu,manusia berlawan menggunakan pedang,kereta dah tak dapat bergerak sebab minyak dah terlalu mahal,tak lama lagi semua bahan galian tu akan hilang,kapal terbang pun sudah tidak mampu terbang lagi dah,orang nak gi haji pun kena naik kapal dah lepas ni..errrmmm apa yang pasti nya semuanya akan balik kepada zaman dahulu kala.huhuhuhuhu
  Dan yang paling ketara sangat,sejahat2 manusia diangkat sebagai pemimpin,artis di sanjung,ulama ditendang terajang.

  inilah die BN

  ReplyDelete
 183. A'kum DS,

  Dengan kenaikan harga minyak, semua orang marah termasuk saya. bukan hanya marah, tapi tertipu buat kali kedua oleh pak lah. dulu masa sebelum pru12, dia kata parlimen belum akan dibubar.tup tup esoknya bubar. sekarang ni sama lah ceritanya. smalam kata bulan 8, tup tup esoknya naik.

  btw, non of the malays will let malaysia become a republic. PLEASE NOTE THAT!!!

  tapi DS, yang bersemangat cuma kami ni, org2 biasa. tapi orang yang kami pilih untuk dapat kuasa pula yang mengkhianati kami dan negara. kami tiada kuasa nak buat apa2.'Jangan la demonstrasi pulak' kata pak lah sambil tersengih.polis dalam tangan dia boleh la cakap macam tu.

  bila jadi macam indonesia, baru padan muka pak lah. bayang2nya dah ada dah pak lah.

  DS takkan nak diam diri je......

  ReplyDelete
 184. Inilah najis yang DS tinggalkan di Selangor:-

  Pegawai MB S'gor didakwa seleweng
  Jun 6, 08 8:27pm
  dikemaskini Selangor menyeru Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyegerakan siasatan terhadap dakwaan salah guna kuasa seorang pegawai kanan di pejabat menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Penyelewengan itu didakwa melibatkan pengagihan kontrak pembersihan dan kutipan sampah di Petaling Jaya.

  "Pentadbiran (kerajaan) ini menyeru pihak BPR untuk mempercepatkan proses siasatan jika terdapat bukti-bukti awal yang kukuh," kenyataan itu, yang dikeluarkan awal malam ini, dipetik.

  Kerajaan negeri juga akan menjalankan siasatan dalamannya sendiri, menurut pejabat itu lagi, "kerana mengikut pengalaman lepas, pihak BPR lambat bertindak dan ini akan memberi kesan negatif kepada keberkesanan pentadbitan kerajaan negeri."

  Sekumpulan ahli PKR dilaporkan telah membuat aduan polis berhubung perkara itu kelmarin dan membawa aduan yang sama kepada BPR semalam.

  Menurut akhbar Sinar Harian hari ini, empat wakil PKR bahagian-bahagian Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Shah Alam membuat aduan itu dengan harapan "siasatan segera dilakukan kerana perbuatan tersebut menjejaskan integriti pentadbiran Pakatan Rakyat."

  Selain mengucapkan terima kasih kepada ahli-ahli parti itu, menurut kenyataan pejabat itu, menteri besar juga berkata kerajaan negeri mempunyai prosedur sendiri untuk memanggil saksi-saksi untuk memberikan keterangan.

  "Jika terdapat bukti-bukti kukuh, pihak kerajaan negeri tidak akan teragak-agak mengambil tindakan," katanya dalam kenyataan itu.

  Akhbar itu menyebut, jurucakap kumpulan ahli PKR itu Remy Iskandar berkata mereka mempunyai "semua dokumen yang boleh menjadi bukti" aduan mereka.

  Beliau juga dilaporkan berkata pegawai kanan itu dipercayai telah meluluskan kontrak dan tender kepada empat buah syarikat tanpa pengetahuan menteri besar.

  Remy juga berkata mereka meragui kelulusan tersebut kerana ia menggunakan kepala surat pejabat menteri besar tanpa nombor rujukan yang jelas dan pegawai tersebut meminta syarikat-syarikat itu diberikan keutamaan dalam pembahagian kontrak itu.

  "Apa yang berlaku seolah-olah menafikan pendirian menteri besar yang sebelum ini pernah membuat kenyataan bahawa setiap pemberian kontrak atau tender akan dilakukan secara terbuka dan menolak usaha pengagihannya menggunakan pendekatan rundingan," beliau dilaporkan berkata.

  "Kami tampil untuk untuk membuktikan PKR telus menolak sebarang usaha salah guna kuasa dan cubaan menafikan kepercayaan rakyat terhadap PKR."

  ReplyDelete
 185. Politik perkauman tidak akan dapat dileraikan dalam negara berbilang kaum yang mengamalkan perbezaan agama, budaya dan bahasa.

  This statement is just nonsense.

  Just look at the USA. By all accounts, the US is a multi-racial country with cultures as diverse as the ones here in Malaysia. There are whites, African Americans, Asian Americans, Latino and many other different races. Yet, I don't see racial parties or racial politics. The two main parties are the Democratic Party and the Republican Party, and both are certainly not of a racial nature.

  In fact, the Democratic Party, the oldest political party in the world, which has always nominated a white man to be their nominee for President ever since their founding is able to accept Barack Obama, a black man, as their presumptive nominee to become President of the USA. No racial politics at play here, just democracy.

  And to think just 50+ years ago in the USA, black people were still required to give up their seats to whites on public buses.

  Recent events in the USA have clearly shown that racial politics are not needed in a Multi-Racial country. Disagree wholly with the statement that you have made above.

  ReplyDelete
 186. Assalam'kum Dato Seri,

  Izinkan saya menumpang komen tentang isu kenaikan harga minyak yg dipersoalkan ramai dalam topik ini.

  Bagi yg tak beberapa paham dgn situasi minyak ini, kenaikan harga minyak adalah fenomena yg menimpa seluruh dunia bukan sahaja di negara kita.

  Saya tak boleh percaya bertapa cetek nye pemikiran sesetengah orang dalam forum ini. Kalau dah boleh online tu, pergi baca la website berita biar paham sikit dgn keadaan ekomoni dunia. Ini ada internet kat rumah buat keja tak senonoh lagi memaki hamun dalam blog orang.

  Ada brader (mentarimerah) yg siap memandai cuba mengira untung bersih hasil export minyak kita lagi. Tetapi yg dia tak amik kira tu ialah sebanyak-banyak pun Malaysia ini mengexpot minyak ke pasaran dunia, kita lebih juga import minyak dan juga menggunakan sebahagian hasil minyak utk pasaran domestik. Royalty kita bayar kat Shell pun tak kira lagi. Jadi pendek kata, kerja kiraan matematik sekolah rendah kamu tu karut pasal semua faktor belum diambil kira.

  Jangan tengok Malaysia, semua negara jiran dah naikan harga minyak (indonesia, vietnam, thailand, dll). Ini smua terjadi kerana nilai mata wang Amerika turun dan minyak dijual beli dalam bentuk mata wang USD.

  Melayu mmg pandai mintak senang tapi tak nak kerja keras atau bayar utk kesenangan. Nak highway moden tapi tol nak free. Cuba tengok sikit negara lain tol brapa utk jalanraya yg selengkap kita.

  Dato Seri, kalau ada kritikan dalam isu ini saya hanya ada satu. Saya berasa bahawa kerajaan lambat utk menyediakan rakyat menghadapi inflasi ini dgn menyediakan sistem pengangkutan awam yg efektif. Sebagai negeri maju, Selangor perlu menyediakan sistem lingkaran yg menyeluruhi.

  Kalau dibandingkan dgn negara jiran seperti MRT di Singapura dan BTS di Bangkok, Selangor jauh ketinggalan. Baru baru ini Bangkok mengalumkan visi bandar tampa kereta. Saya berasa beban rakyat boleh dikurangkan jikalau sistem LRT dan lingkaran bas ditingkatkan. Saya ingat ada satu ketika dahulu semasa Datuk Sujak jadi Datuk Bandar Shah Alam, beliau hampir berjaya menyediakan lingkaran sistem bas yg mirip seperti di bandar London.

  Saya berharap sebagai ketua pembangkang, Dato' Seri akan membentangkan idea ini kepada kerajaan negeri pada sidang DUN akan datang.

  Sekian,

  Wassalam,

  Ayie

  ReplyDelete
 187. Wak,

  Kat Kg Berambang, dah 40 tahun MELAYU duduk, mintak geran tak dapat2, kerajaan melayulah yang terajang diaorang keluar dan lepas tu bagi tanah tu kat ACHMAR INTERNATIONAL. Atas alasan 0 setinggan? Selangor Maju by 2005?? Wak tak tahu menahu kot?

  Kat Rawang, baru 20 tahun, majoriti cina, melayu ciput je. Tapi dekat dekat election dapat geran tuuuu! Sebab apa ? takut cina tak sokong? Wak tak tahu menahu kot?

  Itu cuma 2 contoh je Wak.

  Liberal ke, Moderate ke. Itu cuma perasaan orang yang hilang kuasa. Duit banyak dah tak ada makna. Ini semua perasaan sementara aje tu Wak.

  Cuba biasakan diri macam masa angkat sampah dulu dulu tu atau masa tunggu kat klinik kat tingkat 2 orang tak berapa nak datang tu.

  Ni cakap cakap nak bela Melayu ni orang dah muak nak dengar, macam calun wakil rakyat datang berucap kat kampung nak tolong orang kampung dan datang bawa duit RM20. Dah bengkak kepala baru nak tengok ?? Khalas!!!

  ReplyDelete
 188. DSDrKT

  Sejak kebelakangan ini jika kita terserempak dengan bekas2 YB/Calun2baru yang tewas,kita dapati mereka2ini sudah ada sedikit tanda perubahan, mungkin tidak lagi sampai ketahap keinsafan.

  Kerana ada diantara mereka yang berkira2 bahawa pemegang jawatan dalam parti memungkinkan mereka2 ini mendapat sedikit sumbangan dan bantuan dari persekutuan untuk kerja berkaitan di tempat masing2.

  Bagi YB Adun BN yang MENANG mungkin menjelang 100 hari ni tentu dah ok dan mungkin dah mula mendapat peruntukan dari peringkat kerajaan negeri atau pusat MELALUI menteri2

  Walaubagaimanapun penulis ingin mengingatkan buatlah pengagihan yang sebaik mungkin kapada masyarakat, jangan sampai timbul prasangka bahawa public fund tidak terurus dengan telus

  Saya terbaca tentang pengagihan belanjawan 2008.ada teguran yang di buat bahawa peruntukan itu telah disempurnakan oleh YB dalam tempuh yang kononnya amat singkat, dan ini boleh menimbulkan syak wasangka yang kurang baik.

  Walaubagaimanapun penulis berharap,adalah molek jika bantuan melalui YB bagi projek2 kecilan atau peralatan & perkhidmatan kapada masyarakat di buat dengan telus dan terurus dan ini dapat memastikan jika sekiranya ada pertanyaan, mudah bagi YB untuk membuat perjelaskan yang meyakinkan

  sekian maklumat menjelang suboh

  ReplyDelete
 189. Salam semua, berikut pandangan saya atas dua isu.

  1. Bahasa Mandarin
  Saya percaya bahawa semua syarikat swasta mahukan calon-calon yang paling kompetitif dan sememangnya banyak syarikat di Malaysia ini ada berniaga dengan syarikat-syarikat di China, Taiwan, dan Hong Kong. Ekonomi China yang semakin pesat ini bermaksud mereka yang dapat menguasai bahasa Mandarin mempunyai "competitive edge". Sekarang semakin banyak orang putih sudah mula belajar bahasa ini, contohnya bahasa Mandarin telah menjadi satu mata pelajaran yang diajar di Australia (malah untuk pengetahuan semua, Perdana Menteri Australia Kevin Rudd boleh bercakap bahasa Mandarin dengan lancar).

  Kalaulah majoriti orang Cina dan Tamil di negara ini boleh menguasai bahasa Melayu demi survival mereka, saya tidak nampak ketidakmungkinan orang Melayu untuk belajar bahasa Cina atau Tamil. Ini berkaitan dengan tekad seseorang itu. Saya berasa bangga dengan ibu bapa Melayu yang menghantar anak-anak mereka ke SJKC. Di SJKC, bukan sahaja mereka boleh belajar bahasa Mandarin, tetapi mereka juga dapat belajar Pendidikan Islam seperti rakan-rakan mereka di SK. Malah, saya perhatikan keakraban antara kanak-kanak kaum berlainan yang genuine dapat dihasilkan di SJKC tidak seperti di sekolah wawasan di mana walaupun sekolah bawah satu bumbung, tetapi masing-masing hidup dalam bulatan kaum masing-masing. Saya juga memerhatikan bahawa guru-guru di SJKC secara amnya lebih komited kepada kecemerlangan akademik dan pembentukan sahsiah murid-murid.

  2. Ketuanan Melayu
  DS ada membangkitan Ketuanan China di negara China dan Ketuanan India di negara India. Sebenarnya konsep ini tidak wujud langsung di China dan India. Tetapi kalau kita tetap nak kata ada, maka saya rasa mereka yang menguasai ekonomi di negara-negara inilah yang merupakan tuan. Apabila mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah terpaksa berhadapan dengan realiti kehidupan dan kesan kenaikan harga, manalah ada masa mereka nak fikirkan ketuanan ini ketuanan itu. Sebenarnya, Ketuanan Melayu tidak wujud sebelum tahun 1980-an. Perlembagaan Malaysia adalah berdasarkan kontrak sosial dan dalam kontrak sosial tidak ada disebutkan ketuanan kaum mana pun. Ideologi ini diwujudkan oleh segelintir ahli politik demi kepentingan politik sendiri. Malah pada tahun Pak Lah menjadi PM, teks sejarah Tingkatan 4 diubah untuk memasukkan benda yang tidak wujud ini. Saya bersyukur kerana masa saya belajar Sejarah tiada benda yang merepek ini lagi.

  Saya mengharapkan maklum balas dari DS dan rakan-rakan lain.

  ReplyDelete
 190. Saya berharap MT Umno dapat mengambil serius artikal di bawah ini. Dipetik dari blog saya http://www.sedinginsalju.blogspot.com/

  skip to main | skip to sidebar Sedingin Salju
  Untuk mengisi masa lapang saja.

  Selasa, Jun 03, 2008
  mengapa mejoriti besar golongan oku penglihatan menyebelahi pembangkang?

  Saya pernah menulis bahawa orang buta mejoriti besarnya menyebelahi pembangkang. Sememangnya ini tidaklah dapat dinafikan sama sekali. Ia adalah realiti yang sebenar.

  Orang kata, sesuatu perkara yang berlaku itu, mestilah bersebab. Begitu jugaklah mengapa mejoriti besar orang buta menyebelahi pembangkang dan tidak menyebelahi kerajaan.  Pihak parti pemerintah dikatakan gagal mendekati dengan orang-orang buta. Jika sesuatu menteri atau oraang-orang besar dijemput untuk merasmikan sesuatu majlis anjuran persatuan-persatuan NGO orang buta, mereka selalunya hanya akan menghantar wakil sahaja. Yang dijemput ini lebih berminat menghadiri majlis yang lebih berprestage.  Apabila sesuatu majlis dibuat oleh NGO's oku penglihatan, jarang kita dapat melihat sukarelawan dari parti pemerintah seperti Umno dan parti komponen BN yang lain. yang banyak akan menjadi sukarelawan untuk sesuatu majlis anjuran NGO's oku penglihatan ini ialah mereka dari parti pembangkang. jadi tidak hairanlah parti pembangkang lebih dekat di hati oku penglihatan ini.  Apabila sesuatu permasalahan yang dihadapi oleh oku penglihatan ini didedahkan ke pihak umum, parti pembangkanglah akan menjadi juara untuk menyelesaikan masalah mereka ini. Mana dia parti BN yang melaungkan slogan masyarakat penyayang?  Pihak BN amat jarang berdialog dengan golongan oku penglihatan ini. Apatah lagi bercampur-gaul dengan mereka Perkara ini diambil alih oleh parti pembangkang. jadi, apa nak kata?  Masalah infrastruktur golongan oku penglihatan, masalah pengangkutan dan segala masalah keperluan oku penglihatan yang lain, amat lambat diperhalusi oleh pihak kerajaan. Jadi, tidak hairan kalau parti pembangkang mengambil kesempatan dalam kesemua hal ini.  jadi di sini, ingin saya berseru kepada pihak kerajaan, tolong jangan ketepikan golongan oku khususnya oku penglihatan ini. Jika anda semua inginkan sokongan dari kami semua, dampingilah kami. Janganlah menyisihkan kami.

  Dicatat oleh Sedingin Salju di 1:54 PM

  ReplyDelete
 191. Sdr Fadzil dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya telah terangkan masalah kampung berembang dalam jawapan saya sebelum in, walaubagaimanapun saya akan jelaskan lagi kepada sausara agar saudara memahami isu sebenar kg berembang.

  Tanah di kg berembang ini telah diberikan kepada pegawai-pegawai kerajaan pada tahun 1964/5 lagi secara sah dan pemiliknya telah membayar premium dan cukai sejak dari tahun tersebut. Setinggan memasuki tanah ini awal tahun 1965/66 dan tinggal di kawasan tersebut sejak dari tahun tersebut tanpa membayar sebarang cukai tanah kerana pemilik tanah membayar bagi pihak mereka.

  Pada awal tahun 2002 saya telah didatangi oleh pemilik tanah dan keluarga. rata-rata telah berusia 70 tahun ke atas dan dalam keadaan uzur. Mereka mohon kepada saya tanah tersebut adalah milik mereka untuk dibangunkan lot-lot untuk kegunaan keluarga masing-masing. Malah mereka akan mengambil tindakan undang-undang untuk setinggan mengosongkan kawasan tersebut tanpa sebarang pampasan.

  Saudara mengatakan mengapa saya tidak beri tanah tersebut kepada setinggan. Jawapannya mudah, tanah tersebut telah ada pemilik. Ia berbeza dengan setinggan di kampung2 lain seperti di kampung dato' Mufti, Setinggan Kg Haji razali dan lainnya di ampang, di mana kerajaan negeri telah mengadakan lot2 tersebut kepada setinggan kerana tanah itu masih milik kerajaan negeri dan rumah yang di bina tersusun dan juga dilengkapi dengan kemudahan asas yang telah diberikan oleh kerajaan.


  Untuk kampung berembang,pada mulanya Kerajaan negeri ingin menawarkan kepada setinggan untuk mereka membeli tanah tersebut dengan harga pasaran. Tetapi ia tidak mampu untuk dilaksanakan.

  saya telah mengambil jalan tengah, anak syarikat kerajaan negeri, PNSB, telah JV dengan syarikat Acmar, dan membayar pampasan kepada pemilik yang berjumlah lebih kurang RM300 ribu - RM 500 ribu satu lot.

  Syarikat PNSB dan Acmar diwajibkan membina rumah kos rendah kepada semua setinggan yang terletak di atas yang terlibat dengan kos RM 35 ribu dan menanggung sewaan rumah sehingga rumah tersebut siap.

  Yang menjadi masalah terdapat setinggan2 yang tinggal di atas tanah kerajaan yang telah diambil alih oleh JPS untuk membina kolam takungan dalam projek smart tunnel. Kerajaan negeri telah berunding dengan JPS supaya pampasan yang sama diberikan kepada setinggan ini. Tetapi JPS menggunakan kanun tanah negara yang mengatakan setinggan di atas tanah kerajaan tidak perlu diberikan pampasan kerana projek yang dilaksanakan adalah projek kerajaan untuk kepentingan awam.

  Setinggan inilah yang menjadi masalah dan saya masih mengharapkan JPS bertanggungjawab kerana kerajaan negeri memberikan tanah tersebut kepada JPS tanpa sebarang bayaran premium mengikut Kanun Tanah Negara.

  Saya harap saudara Fadzil faham mengapa tanah lot tidak dapat diberikan kepada setinggan.

  ReplyDelete
 192. Saudara RM10 million Gone...

  1. Ketuanan Cina atau India tidak wujud di negara mereka dalam bentuk slogan, dasar atau sebagainya kerana negara mereka tidak memabbitkan komposisi kaum, agama dan budaya seperti negara kita. Negara Cina dan India tidak menghadapi masalah-masalah berkait rapat kemasukan imigran yang menguasai ekonomi negara mereka. Justeru tidak timbul isu-isu membabitkan bangsa di negara-negara ini.

  2. Sememangnya Ketuanan Melayu tidak disebut dalam perlembagaan. Namun ia merupakan objektif dan matlamat dari pembentukan perlembagaan. Sebab itu perlembagaan memberi perhatian khusus mengenai kedudukan orang Melayu, agama Islam, Raja-raja Melayu dan bahasa Melayu.

  ReplyDelete
 193. Saudara RM10 Million... menulis

  "nilah najis yang DS tinggalkan di Selangor:-
  Pegawai MB S'gor didakwa seleweng
  Jun 6, 08 8:27pm
  dikemaskini Selangor menyeru Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyegerakan siasatan terhadap dakwaan salah guna kuasa seorang pegawai kanan di pejabat menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim."
  --------------

  Sungguhpun saudara mungkin membenci saya namun adalah tidak adil saudara meletakkan semua kesalahan dan keburukan termasuk yang dibuat oleh kerajaan PKR hari ini.

  Saudara perlu melihat bilakah surat tersebut di keluarkan dan bilakah kontrak tersebut dianugerahkan?

  Seingat saya laporan yang dibuat membabitkan para pegawai pejabat Menteri Besar hari ini. malah tarikh surat tersebut dikeluarkan juga adalah selepas menteri Besar baru mengangkat sumpah.

  Bacalah laporan akhbar tersebut dan fahami isu sebelum menuduh.

  Kadang kala kebencian yang terlalu sangat akan menyebabkan kita hilang pertimbangan yang waras dan tidak melihat fakta sebenar.

  ReplyDelete
 194. hahha oiii RM10 million gone. akai letak kat lutut ke? Bacalah dulu isu surat anugerah projek tu zaman sapa. hahahha

  SEKARANG SAPA YANG ADA PENA AJAIB? TOK SAH PEMBOHONGLAH KATA KHALID IBRAHIM TAK TAU. PIIRAHHHH. ORANG TAU SAPA ITU KHALID IBRAHIM DI GUTHRIE.

  ReplyDelete
 195. To Sean,

  I am dumbfounded that you can make comparisons between the US and Malaysia. I find that this is the common stupidity that young Malaysians always make that i feel is shallow and 'off the point'.

  Bear in mind that the US is already a develop country and when a country is full of wealth and development, governments focus on civil liberties and public services. This is why you tend to see the existence of activist groups and their role in lobbying for such causes. Whereas a country like Malaysia who is still under-develop, naturally focuses on developments.

  Furthermore, the blacks and other minorities in the US do not command the economic wealth of the country whereas this is not the case for Malaysia.

  I do not agree a 2 party system will work in Malaysia. Racial politics will always remain relevant because we have many ethnic minorities especially in Sabah and Sarawak who need their voices to be heard. If a small voice is not represented in a component party, their voices will be drowned.

  Your comparisons is thoughtless and nonsensical. You ought to give consideration to the lesser communities and our unique blend of culture.

  Regards.

  Salam,

  Ayie

  ReplyDelete
 196. Assalamualikum DAto..
  HUrm 3 perkataan yang Dato ungkapkan cukup menarik,ULTRA,MODERATE,LIBERAL.
  Jika kita lihat,hala politik negara kita hari ini boleh dikatakan menjaga kepentingan kaum masing2 dimana itulah asas pembetukan Parti itu sendiri.Saya bersetuju,dengan Dato,sifat moderate adalah perlu bagi sebuah negara berbilang bangsa.Jika dilihat PAS,UMNO,keADILan,ketiga2 parti ini adalah parti yang diasaskan oleh orang melayu ,tetapi ideologi perjuangan berbeza.Jika UMNO mengkaji balik mengapa wujud pitisan 2 parti yang lain dari satu bangsa yang sama?(PAS dan ADIL)?Mungkin kerana 2 element UMNO kurang praktikan iaitu ISLAM dan ADIL..bukan bermakna saya mengatakan UMNO tidak islam..tapi mungkin kerana kurang berkesan nilai islam yang dibawa,bergitu juga dengan prinsip ADIL..Kita mengitiraf hak kaum lain di negara kita.Lihatlah,kepincangan masyarakat melayu hari ini,masalah keruntuhan akhlak di kalangan remaja melayu,dan lain-lain..berapa ramai orang melayu generasi hari ini cukup 5 waktu dalam solat?Bagi saya jika mahu bangsa maju dan bertamadun,pemimpin hari ini perlu merawat generasi hari ini dengan penekanan sebenarnya ajaran islam,guna pakai pelembagaan madinah bagaimana Rasulullah mentadbir sehingga islam berkembang.Tunjukkan cara pentadbiran islam yang betul,insyallah pasti kaum lain akan menerima sistem islam secara baik...Bukankan ajaran islam itu mudah?dan penyelesaian segala masalah..UMNO tetap relevan jika pemimpin dan ahli2nya relevan..Jika benar mahu perjuangkan melayu dan islam,buang jauh2 perasaan dan sikap "penuhkan" poket sendiri...Belajar dan study bagaimana cara Nik Aziz mentadbir serta pemimpin2 PAS yang lain.Tidak semua manusia sempuna,tapi kita boleh belajar untuk menjadi sempurna melalui pengalaman dan pengamatan dari mereka yang boleh dianggap sebagai "role model"..

  ReplyDelete
 197. betul sangat kata bloger putra.saya sebagai seorang islam bkan melayu merasa begitu kecil hati apabila ds memutamaka bangsa demi agama.pada hal saya sentiasa rasa agama itu lebih penting daripada segalanya.oleh itu kebanyakan orang umno seperti ds tidak cuba menyatukan orang islam tetapi cuba nak mempecah pecahkan orang islam kepada islam melayu,islamcina,islam orang putih islam orang hitam dan perbagainya.untuk kepentingan dan kekayaan diri.inilah perbezaan antara orang melayu pas dan umno.kata nak berjuang untuk islam tapi saya islam cina dan 70000 orang islam cina dimalaysia tiada hak kalau ikut standard umno.sekarang saya ragu orang umno ini islam ka?tolang jawap saya

  ReplyDelete
 198. Dato' Seri,

  Saya ingin mengundang kawan2 untuk menziarahi blog saya http://www.belaiankasih.blogspot.com Saya amat berterima kasih sekiranya Dato' Seri dapat memasukkan URL blog ini dalam blogroll Dato. Oleh kerana kawan2 dah banyak buat blog politik, saya beralih angin untuk membuat blog kekeluargaan.

  ReplyDelete
 199. tiada kesederhanaan dlm umno,sebuah parti yg jauh dr nilai2 kemanusiaan,yg memperjuangkn ketuanan melayu hanya pd ckp2 kosong...

  ReplyDelete