Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Saturday, May 24, 2008

Meniti Harapan, Menanti Pembaharuan

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers dan para pembaca sekalian.

Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor yang berlangsung sekarang gagal membincangkan perancangan kerajaan negeri dalam membangunkan Selangor. Rakyat yang mengharapkan kerajaan negeri membentangkan perancangannya dalam Sidang DUN kecewa kerana apa yang diharapkan itu tidak berlaku.

Sehingga kini, selepas hampir tiga bulan, kita belum jelas mengenai apakah yang hendak dilakukan oleh kerajaan negeri yang baru. Malah ada kalanya kenyataan Exco Kerajaan Negeri disanggah oleh Menteri Besar.

Saya berterima kasih kepada kerajaan negeri yang baru kerana meneruskan banyak projek pembangunan yang dirancangkan oleh kerajaan Barisan Nasional dulu. Ini membuktikan bahawa apa yang dilakukan itu bermanfaat kepada rakyat. Bagaimanapun, memandangkan mereka selalu bercakap menafikan sumbangan Barisan Nasional, maka wajarlah kerajaan baru ini menyatakan apakah yang akan mereka lakukan untuk rakyat.

Saya melihat cara pentadbiran kerajaan sekarang lebih bersikap "looking forward" dan bukannya "forward looking". "Looking forward" lebih kepada mengharapkan yang bulat datang bergolek, yang pipis datang melayang. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Kerajaan tidak boleh mengurus negeri dengan cara ini. Sebaliknya, ia hendaklah bersikap "forward looking" iaitu merancang untuk masa depan.

Apabila kerajaan negeri gagal menyatakan perancangannya setelah hampir tiga bulan berkuasa, maka ia memilih untuk mengkritik kerajaan negeri sebelumnya; mengungkit pelbagai keputusan dan tindakan yang diputuskan melalui prosedur yang betul. Tindakan mencari kesalahan kerajaan Barisan Nasional juga adalah untuk menutup kegagalan kerajaan negeri yang baru melaksanakan banyak janji-janji dalam manifestonya.

Adakah selepas tiga bulan membentuk kerajaan, pemimpin-pemimpin PKR, PAS dan DAP masih gagal menukar mentaliti dari pembangkang kepada kerajaan?

Adalah satu perkara yang cukup aneh apabila Timbalan Speaker DUN menyanggah fakta yang terkandung dalam titah ucapan DYMM Tuanku Sultan Selangor; memberikan gambaran seolah-oleh kerajaan negeri memberikan input yang salah kepada Tuanku. Bagaimana boleh seorang anggota parti kerajaan menyanggah fakta kerajaan sendiri? Adakah mereka lupa bahawa mereka sudah menjadi kerajaan sehingga masih berkelakuan seperti pembangkang yang sentiasa mencari kesalahan kerajaan?

Sebenarnya pada pagi hari DUN bersidang, saya benar-benar "forward looking" untuk membahaskan polisi-polisi baru kerajaan negeri. Namun saya berasa hampa apabila tiada agenda atau polisi baru yang dikemukakan untuk perbahasan.

Mengikut apa yang diperkatakan oleh mereka melalui surat khabar dan ceramah-ceramah, mereka berjanji untuk melakukan pelbagai pembaharuan (reform) terhadap sistem sedia ada.

Saya faham pelaksanaannya memakan masa yang lama, cuma saya berpendapat kerajaan negeri patut membentangkan segera polisi dan pelan baru dengan jangka masa atau time frame yang jelas.

Melihat apa yang sedang berlaku dalam Sidang DUN ini, apakah kita ibarat burung terbang dipipiskan lada; mendengar guruh di langit, air tempayan dicurahkan? Sampai bilakah kita akan meniti harapan dan menanti perubahan?

146 comments:

 1. kerajaan selangor sekarang masih tercari-cari bagaimana hendak membangunkan selangor kerana selama mereka menjadi pembangkang hanya asyik membangkang dan tidak membuat persediaan apakah yang patut dilakukan apabila memerintah dan bukannya menghentam kerajaan BN yang lalu.Rakyat keliru siapa yang menjadi pembangkang di Selangor sekarang.

  ReplyDelete
 2. yang di hormati datuk seri, teruskan perjuangan ds dalam memperjuangkan hak rakyat selangor.kami sebahagian rakyat selangor akan menyokong sepenuhnya kelantangan suara ds.saya ada terbaca di dalam akhbar 'sinar harian' mengenai kerajaan pakatan rakyat tidak habis-habis tergilakan duit dari balkis.memang tak tahu malu,penat-penat kita simpan duit ada orang nak kebas dengan senang.kepada pakatan rakyat kenapa terhegeh -hegeh dengan duit balkis yang di usahakan atas titik peluh oleh kerajaan dr.khir yang terdahulu.tubuh lah balkis pakatan rakyat sendiri lepas tu simpan duit banyak-banyak.saya harap ds menangkis segala tohmahan terhadap balkis yang telah di tubuhkan oleh isteri wakil rakyat bn.gunakan kebijaksanaan ds untuk membersihkan nama balkis dan maruah ds.sekian.'hidup umno'

  ReplyDelete
 3. dskt

  saya ada membaca sinar harian keluaran jumaat dan terpampang dimuka depan bahawa k'jaan skrg akan siasat projek 36b k'jaan terdahulu. Paper hari ni pula nak di tubuhkan jawatan kuasa utk siasat balqis dan bbrp hal lain.

  pening jadinya dan hati kecil tertanya2 apakah betul terlalu banyak kemungkaran yg dilakukan oleh k'jaan terdahulu (BN)? pls clarify.

  tak nak ikut tun m ke

  ReplyDelete
 4. Dr. ,
  PKR hanya pandai mencanangkan mengenai isu lompat parti utk menutup kelemahan masing2 di negeri2 pimpinannya..
  Masih lagi dgn sikap pembangkang dan tidak matang dlm merencanakan perancangan negeri..

  hanya satu usul yg telah lulus..
  Project Mega Babi..

  Tahniah Kerajaan PR.

  ReplyDelete
 5. A.kum Datuk Seri,

  1. Jika saya MB Selangor yang baru, 2 tahun pertama saya akan bongkarkan semua penyelewengan dan keburukan kerajaan yang lepas. Nasiblah BN ka..PR ka?

  2. Kemudian masuk tahun ke-3 dan seterusnya, barulah saya akan bentangkan apakah plan atau perancangan yang akan dilakukan oleh kerajaan saya seterusnya.

  3. Saya faham rakyat tentunya ingin tahu kedua-dua perkara tersebut. Iaitu kesalahan dan keburukan kerajaan yang lepas serta perancangan kerajaan yang baru.

  http://sukj.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. Salam Datuk Seri,

  Memang benar apa yang Datuk ungkitkan. Kerajaan Selangor masih lagi tercari-cari formula bagaimana untuk membangunkan Selangor mengikut acuan mereka.

  Sekarang ini mereka belum nampak titik permulaanya. Apa yang dilasanakan sekarang kesemuanya projek yang sudah dirancang dan 'followup working' je.

  Tapi Datuk Seri, kita tak mahu kerajaan PR yang belumpun keras umbunnya dinafikan peruntukannya sepertimana yang terjadi di Kelantan. Yang menjadi mangsa rakyat di bawah naungannya yang kekurangan pembangunan. Mereka ada hak sebagai rakyat Malaysia yang merdeka dan bercukai.

  Namun Kelantan berjaya mengharunginya jua ibarat "akal tak sekali datang, fikiran tak sekali tiba".

  Dan bagi kerajaan negeri Selangor saya pasti kiranya hak peruntukannya tidak dinafikan seprtimana lain-lain negeri yang diperintah oleh BN, insyallah saya pasti ianya akan dapat direalisasikan seperti apa yang dirungkaikan oleh Datuk Seri.

  "Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras"

  http://www.kulatlapok.blogspot.com

  ReplyDelete
 7. untuk take over satu company dari owner yang asal, audit memang diperlukan... itulah yang dilakukan oleh orang korporat bagi memastikan apakah langkah seterusnya yang bakal diambil dan merancang ekonomi syarikat...

  saya rasa jika keadaan 'ingin menyelamatkan diri' ini terus berlaku & dipersembahkan dalam blog ni... i dun think you learn the lesson... this is not something i (or perhaps we) want to see in a charismatic leader!

  ReplyDelete
 8. Kes Rimba Jaya,dalam DUN Batu Tiga, Shah Alam telah dikatakan antara punca menjadi kejatuhan BN kepada PR.Semalam saya telah mengikuti temuramah video oleh Malaysiakini (melalui web PKR) dengan ADUN kawasan tersebut yang menyentuh tentang setinggan di kawasan tersebut.

  Antara lain beliau telah berjanji untuk menyemak pelan pembangunan di Rimba Jaya, malah telah menjanjikan kediaman yang lebih selesa berbanding dengan kediaman yang dirancang oleh kerajaan BN. Malahan beliau menyatakan bahawa beliau akan mencadangkan supaya PKNS mengambilalih tanah terbabit, yang pada pengetahuan saya adalah milik persendirian. Hakikatnya, memang mudah berjanji tetapi perlaksanaan amat sukar. Soalnya apakah beliau betul-betul faham dengan harga pasaran tanah di kawasan terbabit dan adakan projek terbabit benar-benar "viable" (dari segi kemampuan PKNS dan pembeli) andainya rumah teres dibangunkan untuk menggantikan rumah setinggan?

  Sebagai seorang yang pernah menjadi aktivis yang memperjuangkan hak setinggan di era 90an, suka saya menasihatkan ADUN terbabit supaya mengenalpasti latarbelakang setinggan-setinggan terlebih dahulu sebelum berjanji sesuatu, yang pada saya agak mustahil untuk dilaksanakan. Sebenarnya, ada dikalangan setinggan yang telah pun mempunyai rumah tetapi atas sebab tertentu masih menduduki rumah setinggan malah berdegil untuk berpindah, walhal pelan pemindahan dan pembangunan semula telah dirancang oleh pihak kerajaan. Sementara bagi pihak PKR, PAS dan DAP mereka menganggap kerajaan BN zalim, malah dituduh sebagai tidak berusaha untuk membantu setinggan.

  Berdasarkan pengalaman saya, dek kerana didorong oleh darah muda dan ingin membela para setinggan pernah bersama-sama mereka dalam merancang dan menganjurkan perjumpaan dengan pihak-pihak yang berkuasa. Malangnya, ada setengah setinggan yang 'berada' telah mengambilkan kesempatan, malah menyembunyikan fakta demi kepentingan peribadi mereka. Saya pernah terkedu dengan makluman yang diberikan oleh pegawai yang bertanggungjawab bahawa 'sifulan" dan 'sifulan' telah disediakan kediaman dan hakikatnya tiada alasan untuk tidak berpindah. Alasannya tidak lain ialah kedegilan dan keegoan mereka, disamping hasutan pihak pembangkang yang kini menjadi kerajaan di Selangor.

  Semenjak hari itu,saya menjadi terlalu berhati-hati untuk menjadi 'champion' dalam hal ehwal setinggan. Saya tidak mahu dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu yang berkepentingan, walhal majoriti telah menerima pelan pemindahan dan pembangunan oleh kerajaan BN.

  Seperti yang dilaporkan oleh akhbar semalam, telah dibangkitkan oleh ADUN PR bahawa 'setinggan sifar' yang digagaskan oleh kerajaab BN sebelum ini, dianggap sebagai gagal. Adalah mendukacitakan bila hasrat murni tersebut dipandang dengan begitu negatif. Seperti yang saya nyatakan, ADUN-ADUN PR haruslah jujur kepada diri sendiri dan rakyat keseluruhannya. Suka saya syorkan kaji dulu akar permasalahan sebelum membuat tuduhan.Sekarang pisau dan timun ada ditangan para ADUN PR sekelian, buatlah yang terbaik dan janganlah sekali kita berlaku zalim dengan memeberi subsidi rumah kepada mereka yang berkemampuan.Khususnya kepada bos 'peneroka bandar' yang kini menjadi ADUN Kota Damansara, saya ingin mengajukan soalan, "Dengan duduknya tuan dalam kerajaan, apakan setinggan ingin disifarkan atau dicendawankan?". Nasihat saya, jujurlah pada diri sendiri dan kepada rakyat, jangan sampai kita rasa kita menolong seseorang, walhal hakikatnya kita telah menzalimi masyarakat terbanyak.

  Adalah menjadi harapan saya kepada DSKT, teruskan usaha-usaha pembelaan golongan marhaen, yang menjadi teras perjuangan politik Dato'Seri, di awal-awal menjadi Ketua Pemuda Tg Karang dahulu. Pembangkang dan musuh-musuh politik DSKT telah memberikan imej dalan label yang negatif kepada DSKT dan ini mungkin berpunca dari ketidakfahaman pembantu dan penasihat terhadap ideologi yang didokong oleh Dato' Seri.

  Dengan kapasiti Ketua Pembangkang di DUN Selangor, jangan pedulikan tohmahan yang dilemparkan dan ingatlah kembali kepada liku-liku perjuangan DSKT yang melalui seribu kepayahan untuk naik sebagai Ketua Pemuda Bahagian, wakil rakyat Sg Panjang malah sebagai Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Bagi saya tetap berpegang kepada "Pemimpin tidak menzalimi pengikut dan pada masa yang sama pengikut tidak akan menzalimi pemimpin".

  Salam Perjuangan dari saya...

  ReplyDelete
 9. Saya kadang kadang tertanya tanya dan takut nak baca atau memberi komen dimana mana laman blog kerana saya amat takutkan apa yang dikatakan ada kah perkara yang betul benar atau sebaliknya.

  ReplyDelete
 10. kepada semua penyokong pakatan rakyat dan pemimpin mereka harus terima dengan hati terbuka dengan kritikan dari datuk seri dan seluruh pengundi bn di selangor.nampaknya penyokong pr hidup-hidup di tipu oleh mereka yang gila kuasa.kenapa harus takut dengan kritikan terimalah pandangan yang bertubi-tubi dari kami pulak.kami nak tengok sejauh mana pakatan rakyat berdrama dengan rakyat.sikit pun aku tak hairan kalau pas dan pkr menumpang tuah DAP untuk cita-cita dalam khayalan dan fantasi.tunaikan janji-janji manifesto bukannya terkejar-kejar duit balkis.tubuh lah balkis pakatan rakyat dan cari duit dangan usaha sendiri,jangan mengharap duit atas pagar.setiap hari canang kat paper yang duit balkis di seleweng naik muak la aku dengar.tunaikan janji dulu dah selesai baru lah selesaikan duit balkis yang bukan hak milik pakatan reput.sekian......HIDUP UMNO...!!!!!!!

  ReplyDelete
 11. Kadang kala, perubahan yang dicanangkan cuma indah secara retorik tetapi sukar direalisasi secara praktikal. Mungkin akan timbul pepatah 'cakap tak serupa bikin' tidak lama lagi.

  ReplyDelete
 12. datuk...

  mcm mana nak buat polisi baru kalau kerajaan sekarang ni tengah bersihkan sampah yg ditinggalkan kerajaan dulu...

  satu demi satu pendedahan dibuat....

  ReplyDelete
 13. sabar sket dato...dulu masa dato jd MB pun 3 bulan awal bkn banyak perubahan pun...kasi can dierg nak tadbir..ada 4 tahun lg...rakyat macam saya ni yg akan adili ape yg dierg buat..bkn dato sorg jek..
  masa zaman dato dulu..setinggan2 kene usir cam ayam je..tanpa pembelaan sepatutnya..ramai kawan2 saya yg kena..
  harap2 kerajaan selangor skrg banteras rasuah dgn sungguh2...ni wakil rakyat naik kete mahal2..makan kenyang boroi2..tp rakyat nak beli beras pun tak mampu..kene ubah cara hidup lg dr makan nasi 2 kali sehari ke sekali sehari..atau takyah makan lansung...
  semoga Allah memberikan keadilan di tempatnya..insyaAllah...

  ReplyDelete
 14. Teruskan DSK serta barisan BN. Sanggah segala tuduhan yang tiada asas.

  ReplyDelete
 15. Sudahlah Doktor Gigi. Dah lupa asal usul, dulu suami isteri miskin melarat, kutip sampah sebelum pergi sekolah. Dah masuk UMNO, pegang harta, suami isteri jadi penyamun.

  Suami gadaikan Selangor, isteri samun BALKIS. Cukup sekadar itu sahaja lah karier politik ko Jawa totok, bukak dentistry lagi baik.

  ReplyDelete
 16. Nampaknya pembangkang di negara ini mahu menyelesaikan masalah rakyat di hujung-hujung lidah mereka yang tidak bertulang, yang mereka gulung-gulungkannya lewat ceramah dan pidato mereka yang berapi-api itu.

  Mujurlah mereka ada kebolehan berceramah, jika tidak mereka hampir tiada apa hendak diberi kepada rakyat.

  Mereka telah pun diberi sebuah negeri(Selangor), tetapi mereka masih mengingini sebuah pentas yang luasnya hanya beberapa kaki persegi sebab kebolehan sebenar mereka hanya ada di pentas itu.

  Mereka melihat masalah rakyat dapat diselesaikan melalui ceramah-ceramah mereka.

  Mereka mengharapkan rakyat percaya akan kata-kata mereka dalam ceramah-ceramah mereka.

  Pembangkang seolah-olah ingin menyuap rakyat melalui lubang telinga mereka, sedangkan rakyat memerlukan makanan yang disuap daripada mulut lalu masuk ke perut mereka.

  Sungguh retorik pembangkang ini.

  ReplyDelete
 17. Assalammualaikum Rakan2 blogers sekelian.

  Saya amat bersetuju dengan pandangan DS. Selama ini Pembangkang cuma hidup dengan mencari dan mengada-adakan keberukan kepada setiap polisi Kerajaan Barisan Nasional. Walhal polisi-polisi itu memberi kebaikan dan kebajikan kepada rakyat.

  Kini bila mereka memerintah, mereka masih meneruskan perancangan kerajaan BN sebelumnya. Ini menunjukan yang mereka sebenarnya tidak pernah merancang apa-apa semasa menjadi pembangkan untuk mengatasi segala kelemahan yang mereka war-warkan keatas setiap polisi kerajaan BN sebelum ini. Saya pandang perbuatan ini sebagai keji dan mengelirukan rakyat, sehingga rakyat telah melakukan kesalahan memberi peluang untuk mereka memerintah.

  Minda pembangkang yang ada pada mereke ini tidak dapat di ubah. Mereka akan terus mencari isu-isu remeh dan perbesarkan demi untuk menutup kelemahan mereka dalam mentadbir negeri ini.

  Dalam Islam "Tujuan kita tidak dapat menghalalkan cara kita untuk mengapai tujuan tersebut". PKR, PAS dan DAP mendapat mandat memerintah diatas fitnah, penipuan, janji kosong dan kekeliruan yang mereka gambarkan dalam minda rakyat. Sampai bilakah rakyat akan terus tertipu.

  Saya juga ingin melakarkan kekecewaan saya terhadap Tok Guru Nik Aziz. Saya amat sangan harap komen DS terhadap perkara ini. Kenapa Tok Guru mengatakan UMNO ini "parti yang sesat lagi menyesatkan". Saya rasa yang Tok Guru merendah-rendahkan Iman & Akidah orang lain dengan begitu mudah dan rendah sekali. Apakan kesesatan yang UMNO bawa kepada rakyat? Kenapakan PAS (Islam) sentiasa memandang rendah pada akidah muslim dalam parti lain, sedangkan Nabi SAW tidak pernah merendahkan Iman dan akidah sesiapa pun.

  Sepatutnya UMNO dan PAS bersatu bukan bersengketa. Inilah yang berlaku bila orang-orang merasa ujub dan takabur.

  Saya sebagai ahli UMNO harap tiada tindakan yang akan diambil kepada Dato Mukhriz atas kenyataannya. Saya sokong kebebasan bersuara.

  ReplyDelete
 18. Biasalah DS. hanya manis di bibir. macam di Penanglah. Asyik nak cari kesalahan kerajaan yang lepas. Tapi, tak tau pun apa depa nak buat.

  ReplyDelete
 19. Assalamualaikum
  DS Khair macam mana kerajaan baru nak rancang kalau duit peruntukan sudah hampir habis digunakan kerajaan negeri sebelum ni....
  tak gitu DS...?

  ReplyDelete
 20. ds pembangkang,

  apakah ini luahan macam anggur masam?

  ReplyDelete
 21. dok repair lubang2 yang hang buat kot. kalau tidak, karamlah bahtera..

  apa kata encik menyibukkan diri jawab isu balkis dalam blog ni.

  ReplyDelete
 22. Assamualaikum... wbh wbt.

  Sdr nampaknya sudah dapat memperbetulkan corak pemikiran sdr dari seorang Adun kerajaan (MB) kepada pembangkang. Mujurlah sdr dapt melakukan dalam masa terdekat hingga sampai sidan DUN.

  Mulanya saya bimbang kekalahan menyebabkan sdr terkaku dan masih meracau dalam Dewan sebagai MB.
  Kritikan dan teguran sdr itu betul, kerajaan baru seharusnya berpandangan jauh dan mereka mula membentangkan polisi-polis baru yang lebih menarik dan menyakinkan serta adil untuk semua lapisan rakyat.

  Tetapi harus diingat mereka hanya baru tiga bulan berkuasa. Dalam tempoh berkenaan kerajaan Khalid Ibrahim masih belum dapat berbuat apa-apa. Mereka masih mencari momentum.

  Isu dan masalah babi yang diwarisi dari kerajaan sdr pun baru selesai. Media massa pula hari-hati dok hentam beliau. Dan sdr sendiri pula saya percaya tidak memberi ruang untuk Pakatan Rakyat bernafas. Biasalan...

  Apabila Khalid atau kerajaan baru banyak melaksanakan projek BN, sdr harus berbangga. Itulah politik rasional yang mana, mana-mana yang baik diteruskan tanpa siapa yang mencetuskannya. Kerajaan atau pemikiran sebeginilah yang kita mahu dalan politik bangsa Melayu.
  Mana-mana kebaikan yang sdr lakukan sepanjang lapan tahun jadi MB hendaklah diikhtiraf jangan kerana sdr dilihat pembangkang semua yang baik dibuangkan.

  Harap teguran dilain kali biarlah lebih berhemah dan cuba tunjuklan diri sebagai penegur yang sifat muslim sejati. "Teguran yang baik ialah yang berhemah!" Sebaik-baik di Selangor Umno harus menyokong apa jua kepentingan untuk bangsa dan agama yang dibawa oleh kerajaan Pakatan Rakyat. Selamat.

  MSO,
  Wangsa Melawati, Kl.

  ReplyDelete
 23. Assalamualaikum..

  Ko ni pandai nak menghentam...

  Kalau betul niat ko baik untuk memajukan dan menaikkan lagi taraf rakyat, apa kata ko bekerjasama saja..

  ko kena ingat zaman ko dulu apa dah ko buat... berapa ramai rakyat benci sama ko dan dah berapa banyak hasil negeri yang ko pungut?...

  ReplyDelete
 24. I do believe that any new tenant to an old house needs to clean up the mess left by the old tenant. Cleaning the house will be first priority before putting the house in order. When the mess/dirt left by pervious tenant is tremendously huge, the new tenant have such a colossal task to remove these mess. So with due time the house will be in order. And behold the old house look just like new. Well done PKR, DAP and PAS. SO for the sore looser please think before commenting.

  p.s
  Do you need me to translate this?

  ReplyDelete
 25. Salam Dr Khir,

  Saya telah menggunakan 'polls' di dalam blog Dr Khir untuk artikel dlm blog saya. Terima kasih

  ReplyDelete
 26. Sure janji tinggal janji coz depa tak ready jadi pemerintah atau pentadbir...

  ReplyDelete
 27. Salaam YB DSKT,

  Pada pendapat saya, secara ikhlas, sepatutnya DS menerangkan tomahan kerajaan negeri tentang perbelanjaan pentadbiran dulu sebanyak RM27 juta dalam masa dua bulan tahun fiskal. Mungkin inilah yang ingin diketahui oleh rakyat.

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 28. ya saya sangat setuju dengan pandangan Datuk Seri dan saya juga hairan kenapa Rumah yang dibuat di atas tanah sahaja mendapat air percuma tetapi rumah pangsa tidak mendapat air percuma?

  Datuk Seri pun tahu kan kaum mana yang majoriti tinggal di rumah Flet dan pendapatan mereka? dan kaum yang mana pula yang majoriti rumahnya dibina di atas tanah?

  Tidak kah ini dikriminasi kaum telah berlaku?

  http://suaragenerasimuda.blogspot.com

  ReplyDelete
 29. salam DS,

  mmg benar k'jaan baru s'gor skrg perlu ada framework utk mentadbir dan membangunkan negeri.. tetapi, jika kerajaan DS yg lepas, tidak menyediakan platform yg kukuh, bahagimana mungkin kerajaan yg baru mengambil alih ini boleh terus "berlari".. paling tidak pun, biarlah mereka membetulkan apa yg dulunya silap dan menyediakan persiapan mengikut kaedah mereka.

  Pembelanjaan wakil rakyat BN yg begitu 'ganas' membuatkan rakyat risau dan hairan.. jika bukan kerana pembangkang dan Sultan yg menyebut hal itu, ntah berapa lama lagi perbelanjaan corak "kampung" ini akan berterusan. Paling tidak pon.. simpan lah sedikit.. manalah tahu ada musibah di akhir2 tahun yg memerlukan perbelajaan lebih.. Saya rasa, rakyat semakin lebih bijak dan lebih pandai berbanding wakil rakyat.. patut berikan wakil rakyat sedikit kursus akaun/kewangan pendek tentang cara2 mengurus dana..

  .. jangan sampai golongan2 terhormat ini menjadi buah gelak rakyat .. please DS, U have to make some changes if u want to win the hearts of people.

  Open ur mind, soften ur heart, purify ur intention, focus ur strength, and never forget ur prayers.. u can win the state again!

  Skrg, saya sebagai rakyat sedang menilai tahap pencapaian kerajaan selangor baru skrg.. well.. at least, takder isu rasuah dan pecah amanah lagik.. malah rakyat akan dapat air percuma! lets see together.. and we all hope for the best eventually

  ReplyDelete
 30. Salam DS

  1.Sepertimana yg pernah saya katakan dahulu,sebelum pilhanraya PR cuba membuktikan mereka boleh menunaikan janji dgn begitu ekspres (sila lihat video ceramah DS Anwar mengenai penurunan harga minyak dlm masa 24 jam).

  Akan tetapi,sudah tiga bulan tp masih tak dapat menunaikan janji2 dgn ekspres dan efisien lagi.Betul ke PR ni efisien?
  Atau hanya tahu menulis cerita fantasi?

  Macam mana nak perintah negara jika di peringkat negeri pun kantoi lagi?

  2.Saya ingin bertanya,apakah dlm barisan pembangkang negeri sudah pakai sistem 'shadow government'?Ini kerna,jika masih belum ada maka molek juga digunakan sistem tersebut seperti di Australia ni.Amat berfaedah saya kira utk Adun BN.

  ReplyDelete
 31. Gomen PKR-DAP-PAS Selangor mana ada wawasan.... asyik dok korek nak cari kesalahan BN yang lalu... depa ingan Gomen BN bodo ke nak tinggal taik untuk digunakan oleh gomen baru... Gomen GN tahu guna undang2 yang ada untuk jadikan segala keputusan mereka legal... So gomen PKR-DAP-PAS Selangor tak payah buang masa nak korek keburukan gomen BN dulu... lakukan pemerintahan yang terbaik dari gomen BN yang lalu... maka dengan itu rakyat Selangor akan mengundi andi lagi pada PRU13.... don't waste duit rakyat untuk mencari keburukan gomen yang lalu... biar rakyat Selangor dengan hidayah dari Allah SWT menghukum mereka saperti yang terjadi pada PRU12... adakah gomen PKR-DAP-PAS Selangor mahu nasib yang sama dengan gomen BN pada PRU13? Kalau tidak mahu... laksanakan tanggung jawab anda pada rakyat Selangor....

  ReplyDelete
 32. Biasalah DS, banyak sgt audit2 yg perlu dilakukan, sbb MB baru dari background korperat. Bukan main hentam kromo jer... Kalau orang yg tak biasa kerja multimillion company mesti tak tau...

  Tu lah pasal 27million lenyap 2 bulan, tak rasional langsung DS cakap "ikut sukalah nak belanjakan dlm masa 50hari"

  Janganlah nak alih2kan tajuk pulak.. Berita Pulau Batu Putih memalukan maruah negara dan jadi Pulau Putih Mata tak nak pulak dipostingkan...

  PS: Nak jugak tengok kalau2 ada gambar rumah2 pemimpin2 BN yg dah/pernah jadi YB selama 1 penggal @ 2 penggal... Logik tak pendapatan mereka..

  ReplyDelete
 33. mmmmmm.... inilah hakikat dunia politik,, bukan sentiasa diatas sahaja.

  ReplyDelete
 34. mmmmm.... beginilah didalam politik,,,, semasa meneraju apa yang dibuat semuanya betul belaka tetapi apabila kita jatuh dan memerhatikan mereka yang memegang tampuk,,,, sudah tentulah tidak betul sahaja jadinya dan ada sahaja alasan yang diberikan,,,
  wallahualam....

  ReplyDelete
 35. DS,
  Tiada apa nak dipelikkan dengan PR dan pengikutnya... diaorang pun angkuh, bongkak dan ego..

  Mereka lebih ghairah berceramah dari bekerja... jadi mereka akan sentiasa menyediakan alasan untuk gagal.. Mereka akan terus mencari dan mencipta alasan.

  Mereka tetap akan bersorak, walaupun merka tahu yang sebenarnya mereka yang rugi..mereka tidak akan mengaku yang mereka ni pun bukan lah bagus sangat pun.

  Sepatutnya, mereka kena perlu yakin utk memacu Selangor supaya lebih maju, telus, bersih dan segalanya yang dicanangkan.

  PR perlu menjadikan manifestonya sebagai agenda no.1 dan mencari kesalahan sebagai agenda no.2 atau 3. Apalah nak dighairahkan dengan membukti apa yang didakwa, tiada apa yg. berubah, yang dah lepas-lepas aje.. jangan buang masa dan duit rakyat demi membuktikan dakwaan.

  Kita mesti memacu kehadapan, yang dah lepas jadikan sempadan...jangan sibuk berceritakan sejarah, yang ke hadapan terus tergadai.....

  ReplyDelete
 36. Salam,

  Sy pelik, sy dan rakan2 lain sudah nampak sedikit demi sedikit manifesto PR yg ditunaikan di Selangor khususnya, tapi penyokong BN masih mengatakan kerajaan skrg masih tiada memberi apa2 sumbangan. Malah sampai membuat laporan polis dan suhakam kerana tidak menunaikan manifesto. Apa tidak nampak atau saja buat2 tak nampak? Di tempat sy khususnya, jalan2 yg sudah bertahun berlubang lg membahayakan sudah diturap, tempat2 gelap dan bahaya sudah dipasang lampu, tempat buang sampah dibersihkan secara gotong royong, ceramah2 agama bertambah dll lagi. Sy bersyukur kerajaan PR menang di selangor kerana semua masalah ini tidak pernah diselesaikan sebelum ini walau sudah berpuluh kali aduan dibuat. Wallahualam.

  ReplyDelete
 37. DSKT,

  Saya tidak menyokong mana2 pihak parti politik asalkan ia bertujuan untuk kebaikan rakyat. Tetapi jika sesebuah parti pemerintah negeri menyalahgunakan AMANAH yang diberi, maka mereka patut dihukum oleh rakyat. Oleh itu, kepada mana-mana penyokong parti lihatlah pemimpin yang anda pangkah itu sama ada buat kerja atau buat kerja untuk diri sendiri.... 3 bulan masih terlalu awal untuk kita justify performance mereka ini. Bagi mereka masa fine tuning,CEO sykt yang bermasalah pun diberi masa setahun untuk meningkatkan prestasi syarikat. Lihat sahaja Idris Jala sekarang... setelah berapa lama memegang MAS, maka hanya sekarang kita melihat beliau telah mengemukakan strategi sykt yang baru walaupun cuba meniru sykt penerbangan lain.

  Oleh itu DSKT perlu muhasabah diri dahulu dan lihat diri DSKT dahulu iaitu sebelum dan selepas jadi MB Selangor.

  ReplyDelete
 38. Dato Seri,

  Harapan saya agar Dato Seri dapat menjadi Ketua Pembangkang yang menyengat dan dapat menjadi "auditor" yang berkesan dalam mendalami projek-projek baru kerajaan Selangor ini.

  Kamarulzaman
  www.tuntutwangandasegera.com

  ReplyDelete
 39. Assalamualaikum Ds dan rakan2 bloggers..

  Sy rasa Ds telah menjalankan tanggungjawab sebagai ketua pembangkang d Selangor..
  Tahniah.

  Apa yang sy perhatikan sekarang sebagai seorang rakyat yang tinggal di negeri Selangor pasti saya mahukan janji2 yang ditabur ole PR dilunaskan..

  Bak kata Ds kurangkan ckp tapi banyakkan kerja..Khalid xabis2 bt sidang media konon nk dedahkan semua kesalahan masa kepimpinan Ds, tp pada masa yang sama selalu berdolak dalih tentang janji PRU12 yg lalu..
  Nampak sangat yang PR langsung tidak konfiden terhadap apa yang mereka janjikan, maka rakyat hendak ditipu bulat2.
  Sy memetik kata2 Khalid semasa didalam kereta mewah."saya tidak berani membuat terlalu banyak perubahan"
  Saya rasa kita tidak perlu kepimpinnan pengecut sebegini, Kalau beginilah sikap MB dari PKR nescaya suatu hari nanti akan berbunyi PR tidak mampu kotakan semua janji kerana kami semua adalah PENIPU.. macam best je ayat tu kan...
  pada penyokong fanatik PR terimalah kenyataan yang kamu semua telah ditipu..kasihan2..

  ReplyDelete
 40. Tok,
  Nampaknya poster-poster PRU12 Dato masih terpampang di merata tempat di selangor ni. Agaknya petugas-petugas pilihanraya BN sengaja biarkan poster Dato tu terpampang dgn muka tersengih tu selepas tempoh pembersihan bahan2 kempen PRU, tak pasti la apa tujuan mereka.
  Saya tersenyum je bila lalu terlihat poster DS dgn muka licin tu. NAsi dah jadik bubur...

  ReplyDelete
 41. Inilah kononnya kebijaksanaan kerajaan BN - "Beta memandang serius perbelanjaan peruntukan ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) tahun 2008 yang habis dibelanjakan pada dua bulan pertama tahun ini," titah Sultan Sharafuddin Idris Shah ketika merasmikan pembukaan persidangan penggal pertama DUN Selangor.

  ReplyDelete
 42. Salam Sejahtera,

  DSK,Dalam pemerhatian saya kepada komen anda semua,Jika anda penyokong tegar BN,apa yang mereka lakukan diselangor selama 50 tahun dan tak memberi menafaat kepada rakyat maka anda akan sokong dan juga sebaliknya jika anda penyokong PR yang baru memerintah selangor selama 3 bulan ini.Saya merasakan pandangan SU-kj adalah benar sekali.Kerajaan sekarang mestilah re-align cara yang tidak berapa betul pentadbiran kerajaan DSK dulu,barulah rakyat dapat menafaat dari kerajaan sekarang.Cuba anda lihat apa yang terjadi pada MAS sebelum ini yang telah menanggung kerugian jutaan ringgit tetapi sekarang MAS telah diurus dengan lebih baik dan pekerja dapat faedah yang juga lebih baik.DSK dan penyokong patut faham keadaan ini.Jika PR tidak perform kita ada hak untuk menukar kepada BN.Yang penting rakyat mesti berani membuat perubahan dari semasa kesemasa untuk kebaikkan kita bersama.

  ReplyDelete
 43. Salam DSKT,

  Dalam tempoh 3 bulan, masih terlalu awal untuk membuat kritikan atau andaian. PR sebenarnya tiada pengalaman dalam mentadbir negeri dan masih bergantung kepada Kelantan sebagai rujukan.

  Sehingga kini hanya isu di Selangor masih menjadi topik hangat di media arus perdana. P.Pinang, Perak dan Kedah sudah semakin selesa dengan pentadbirannya yang baru.

  DSKT harus ingat Kerajaan baru ini akan mentadbir sekurang-kurangnya 4 @ 5 tahun. DSKT perlu usaha berterusan sekiranya ingin melihat rakyat Selangor swing off kepada BN semula pada PRU13 nanti.

  Hentaman kepada PR secara berterusan juga tidak berguna kerana rakyat kini lebih suka melihat tindakan dari percakapan. DSKT janganlah risau, jika PR gagal mentadbir, rakyat pasti akan menghukumnya dalam PRU13 nanti.

  Paling penting kini ialah usaha untuk mengukuhkan kembali UMNO dan BN. Kita dilaungkan supaya setia kepada parti tetapi ada golongan pemimpin tidak suka bila ditegur. Bila tegur je suruh pecat dari parti, bagaimana nak amalkan demokrasi macam ni. Kebebasan bersuara seolah-olah tersekat.

  ReplyDelete
 44. biasalah BN ada penyokong tegar dan PR ada penyokong tegar penyokong fanatik ni penting sbb betul atas salah tak penting janji parti yg disokong tu naik, , belum pun 3 bulan PR memerintah selangor mereka dah menunaikan janji sedikit demi sedikit maka bukalah mata dan lapangkanlah hati tu, biasalah org dah kalah ........

  ReplyDelete
 45. Kalau buat blog sekadar untuk mengkritik kerajaan PR membabi buta.. baik tak payahlah dr.

  Sekarang ni, UMNO dalam kritikal, baik dr tumpukan untuk kuatkan UMNO dahulu. Pastikan UMNO kukuh dulu, baru ceritakan hal orang lain ok.

  ReplyDelete
 46. Dato' Seri dan rakan-rakan sekalian. Kita sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran yang telah dianugerahkan oleh ALLAH S.W.T, patut berfikir dan muhasabah diri sendiri dahulu. Jgn asyik menuding jari sahaja, kata semua orang tak betul. Cuba lihat kain sendiri dulu, manalah tahu terkoyak. Persoalannya, Kerajaan negeri Selangor bawah pemerintahan siapakah? BN (Boleh Nampak) sendirilah... yang telah ditegur oleh DYM Baginda Sultan Selangor, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN itu didakwa membelanjakan lebih 90 peratus daripada peruntukan RM29.5 juta antara Januari hingga Februari. Apa semua ni RM29.5 juta dalam tempoh dua bulan??? Tolong jawab persoalan ini. Dato' Seri lebih arif tentang hal ini... Nasihat saya kepada diri saya dan semua orang-orang Melayu, berpolitiklah untuk kepentingan orang Melayu secara 'TOTAL' bukan hanya untuk kepentingan peribadi dan keluarga. Ingatlah semuanya akan disoal oleh ALLAH S.W.T diakhirat kelak... Wallahulam...

  ReplyDelete
 47. Kalau dah RM 10 juta dah disonglapkan... Nape tak saman saje... buat apa nak tabur semua berita ni...

  buktikan bahawa gomen PKR boleh buat lebih baik dari gomen BN...

  p/s - mana duit gomen PKR yang dijanjikan kepada rakyat Selangor?

  ReplyDelete
 48. Sangat menarik membaca nukilan DS mengenai politik dan kerajaan negeri Selangor di bawah PR. Lebih menarik membaca komen-komen dari pembaca yang setia mengikuti nukilan dan perkembagan DS. Tetapi kesimpulannya, komen-komen dari penyokong PR adalah lebih keanak-anakkan dan mengikut emosi daripada komen yang menggunakan akal pikiran untuk kebaikan ummah. Maka samalah juga dengan sikap dan pemikiran Kerajaan Negeri Selangor sekarang yang belum dapat menyakini rakyat mengenai kebolehan intelektual mereka.

  Cuma yang diuar-uarkan hanyalah mencari kesalahan kerajaan BN sebelum ini tetapi masih belum mendapat kepastian ataupun sebab yang dapat memuaskan hati rakyat mengenai kesalahan kerajaan BN sebelum ini. Tan Sri Khalid dari hari ke hari kelihatan seperti orang kehabisan idea dan melihatkan kepincangan beliau sebagai ketua kerajaan. Anak-anak buah beliau tidak lebih daripada anak-anak hingusan yang hanya tahu melalak dan terlompat-lompat seperti kera mendapat bunga. Inilah realitinya kerajaan PR sekarang.

  Harapan saya DS teruskan penglibatan DS dan BN dalam menangani masalah rakyat Selangor dan berjuang seikhlasnya demi masa depan rakyat Selangor. Pada hemah saya kemenangan PR di Selangor adalah kerana agenda dan undi Non-Malays. Hakikatnya Melayu masih mengundi UMNO tetapi apalah daya kerana Non-Malays adalah lebih ramai terutamanya di kawasan bandar. DS masih mempunyai ramai penyokong dan Insyaalah ini semua akan terbukti pada pilihanraya hadapan kerana rakyat baru tersedar akan kesilapan mereka mengundi PR.

  ReplyDelete
 49. Salam DSKT,

  Elok rasanya DSKT tolong bagi segala pendedahan kepada PR kalau DSKT rasa DSKT tak buat apa2 salah masa DSKT jadi MB. Tunjukkan bukti2 kukuh yang DSKT berpihak kepada yang benar. Itu yang lebih baik. Yang penting kebajikan rakyat terbela.

  Bak kata alim ulama'.. "kalau benar buktikan benar.. dan kalau salah.. bertaubat lah...sebelum terlambat"

  Jangan marah ye DSKT...

  Wassalam...

  ReplyDelete
 50. Masih terlalu awal bagi mengharapkan apa-apa perubahan yang "significant" dari Kerajaan Selangor ketika ini. Akan tetapi, Kerajaan Negeri Selangor harus memperbaiki kelemahan-kelemahan yang ketara yang terdapat pada kerajaan negeri yang terdahulu dan perubahan tersebut harus dibuat secepat yang mungkin sebelum rakyat menjadi resah.

  Alasan bahawa kerajaan terdahulu telah mengosongkan pejabat dll. tidak boleh digunakan sepenuhnya oleh Kerajaan Selangor untuk menidakkan tanggungjawab yang kini dipikulnya. Manifesto harus dijadikan landasan, janji harus dikotakan. Kerajaan Negeri harus sedar bahawa sudah terdapat suara-suara kecewa gara-gara pengakuan Kerajaan Negeri tidak dapat memenuhi beberapa perkara yang dijanjikan di dalam Manifestonya sebelum ini.

  Kepada DMKT dan ahli-ahli BN, jadilah pembangkang yang berwibawa. Janganlah membangkang sekadar menjadi pembangkang atau membangkang untuk kepentingan "political mileage" masing-masing. Rakyat kini diberikan pelbagai ruang untuk menilai prestasi anda. Gunakan ruang yang ada ini untuk membangkang BAGI KEPENTINGAN RAKYAT. Menyatakan kekecewaan/kerisauan DMKT tentang halatuju Kerajaan Negeri di dalam usia Kerajaan Negeri yang belum mencecah 6 bulan bukanlah satu langkah yang bijak bagi menunjukkan kebijaksanaan sebagai seorang pembangkang.

  Sedangkan Pak Lah boleh menggunakan alasan "it takes time to ensure the effectiveness of the RMK" setelah masuk tahun ke-3, inikan pula Kerajaan Negeri Selangor yang belum berusia 6 bulan.

  Saya bukanlah penyokong fanatik mana-mana parti politik. Saya sekadar seorang rakyat biasa yang inginkan kemajuan dan kedamaian yang lahir dari pemimpin yang ikhlas dan jujur.

  ReplyDelete
 51. Sepatutnya kita juga perlu muhasabah diri kita... tak perlulah cari kesilapan, kesalahan mahupun kekhilafan orang lain...
  Sebenarnya orang UMNO sendiri muak dengan perangai konco konco orang politik ni,,,. Saya rasa Datuk Seri perasan kut tapi membiarkan sahaja.
  Lihat pada setiap pilihanraya, bakal bakal calon YB ni diarak oleh konvoi SUV, 4WD, MPV (dorang ni bakal dapat projek bila YB menang kut?) dan entah apa lagi kehulu kehilir,, masuk kampung keluar kampung, baru lah nak menjenguk tuk nenek, baru lah nampak gigi tersengeh (ikhlas ke?) sana sini tunjuk muka yang hensem tu dan bila sahaja habis pilihanraya, pengundi pengundi yang ingin mohon bantuan seperti yang pernah diwar-warkan boleh dibantu kena jengok pejabat YB dua tiga kali walaupun dan buat temujanji, kesian mereka... kecewa pulang dengan tangan kosong. Inilah hakikatnya yang berlaku didalam parti melayu yang terbesar ni.
  Kini dah berubah, kalau dulu orang kata, UMNO ni kalau letak calon "tunggul kayu" pun boleh menang tapi kejutan reformasi telah berlaku. Pembangkang pun terkejut beruk dengan kemenangan yang tak diduga ni.
  Mungkin apa yang saya ingin perkatakan ini nampak seperti secebis kisah tapi didalam keadaan sekarang ini,, kita kena ambil iktibar.
  Contoh yang berlaku di bahagian hulu langat. Jawatankuasa kerja parti menjanjikan ongkos minyak dan tshirt kepada belia bermotor ketika kehadiran orang kuat pemuda, KJ. Pukul 6.00 petang dah tunggu kat Taman Peringatan Nirvana. KJ sampai jam 9.00 malam. Alih alih nasi bungkus tak cukup, begitu jugak dengan tshirt dan duit minyak yang dijanjikan. Tang semayang manghrib tu tak tau lah kat mana. Bila bebudak ni yang kelaparan (kat sana memang tak de kedai makan.. kawasan kubur cina tuuu..) mengamuk tahan konvoi KJ sebab tak dapat apa yang dijanjikan, siketua yang dilantik bagi alasan bebudak yang datang tu terlebih dari sasaran dan berjanji akan menelesaikannya. Hampeh,,,, sampai ari ni,,,, satu sen pun tak nampak bayang. Rasa rasanya bebudak ni berdendam tak untuk PR13 nanti? Kita tunggu dan lihat.
  Satu bab lagi, Jawatankuasa PR12 bahagian menjanjikan setiap pengundi luar yang nama mereka didaftarkan oleh Jentera Pengundi Luar akan mendapat 'duit minyak'. Maka berbondong bondong lah dorang ni balik kampung. Bukannya banyak dorang ni boleh claim. Luar DUN dapatlah RM25, Luar Parlimen RM50, luar negeri pulak RM100.
  Mula mula tu ok lah, datang je jumpa ketua jawatankuasa pengundi luar DUN, terus dapat claim bila bawa resit yang ditandatangani oleh pengarah unit peti undi kawasan.
  Tapi bila tiba tengahari je, satu masalah timbul. apa dia? Duit dah habis tapi pengundi luar masih ramai lagi yang belum dapat claim. Menunggu la dorang ni hingga pukul 4 petang hanya nak dapatkan yang tak seberapa tu. Tapi sebab dah janji nak bagi ,,, dorang tuntut laa kan... betul tak Datuk Seri?
  Apa yang terjadi adalah pengundi luar DUN dah tak boleh claim.. pastu ketua pengundi luar ni kata tak de bukti dia duduk diluar sebab alamatnya masih dikawasan ini. Pelikkan? Kan ke nama dorang tu dah didaftarkan dan pengarah unit dah pun sign... tak percaya lagi ke? so,,, sampai la skarang ni ramai le pengundi luar yang tak dapat claim.. Dan,,,, apa pengundi luar ni cakap? "Kalau cam ni,,,, baik tak payah balik mengundi !".. , "Nengok la PR13 nanti...! , "Kalau tak de duit jangan janji laaa...!" dan macam macam lagi laaa,,,,. Ni pun tentu dorang berdendam untuk PR13 kan ? hehehe,,, nasiblaaa.
  Nah... skarang ni tibalah masanya orang UMNO mengundi lagi. Dan orang orang yang jadi jawatankuasa pilihanraya ni jugaklah yang akan bertanding. Adakah orang sebegini kita nak lantik sebagai ketua, timbalan, naib dan ajk baik bahagian, wanita, pemuda, puteri dan sebagainya. Sekarang ni dah mula kempen sana sini untuk dapatkan undi. Camana tu? Boleh terima ke? Duit dah mula nak ditabur ni hehehehe.... janji untuk kerusi pada perwakilan yang menyokong dah pun ditabur jugak.
  Aah,,,, senang citer ,,,, LU PIKIR LA SENDIRI.....

  ReplyDelete
 52. Assalammualaikum DS,

  Saya ada mengulas coretan DS "Meniti Harapan, Menanti Perubahan".

  Jika ada kelapangan sudilah kiranya DS ke blog saya http://sipapan-kekunci.blogspot.com. Mungkin pandangan rakyat akar umbi macam saya boleh memberi suatu manfaat pada DS.

  Wassalam...

  ReplyDelete
 53. DS.
  Biasala DS.. orang yg bijak berkata-kata tak tentu pandai buat kerja..

  Anyway, bagi pembangkang masa.

  Kalau tiada perubahan, maka PRU akan datang ada peluang BN rampas balik Selangor.

  Perubahan yg telah pembangkang buat setakat ini adalah modenkan ladang babi. (tak patut betul!). Bagaimanapula dengan ladang lembu, kambing dan ayam milik bumiputra? Taknak moden jugak ker?

  Huh..
  Sedihla sekarang tengok apa nak jadi dengan Malaysia. Semua orang laungkan slogan masing-masing. Melayula, sama rata la, pembangkang betul la, kerajaan salahla, itu la, ini la..

  Bagi lebih pada satu puak, puak lain pula akan terasa.

  Pada pendapat saya, orang Melayu kena beranak lebih lagi supaya 60% majoriti jadi 70-80%.

  Ada majoriti 60% pun dah terpecah tiga. UMNO-PAS-PKR masing-masing dapat 20%. Bangsa lain 40% dapat bersatu. Mana mampu 20% nak lawan 40%?

  Bangsa melayu sekarang bertambah lemah. Tun Mahathir pun dah tambah-tambahkan pecahan tadi.. Dari 20% UMNO pegang, mungkin dah pecah dua jadi 10%. Pak Lah pula kata 10% yg tinggal ini adalah suara majoriti rakyat malaysia untuk dia pegang kuasa lama lagi.

  Kucar-kacir jadinya. Nak harapkan pembangkang teraju Melayu, lain pulak slogan mereka, katanya ketuanan rakyat. Nak harapkan UMNO, tengah dilanda ombak besar pula.

  Apalah nasib bangsaku!

  ReplyDelete
 54. Dato Seri Khir Toyo,

  Apabila anda masuk ke rumah yang kotor, penuh habuk,berserabut, penuh kotoran, adakah anda akan terus pindahkan perabot dan terus menetap didalamnya?

  Tentulah tidak.

  Anda akan mengemaskan dahulu, bersihkan sampah sarap, pastikan teratur, bertegur sapa dengan jiran, tengok mana lubang yang terbukak barulah nak merancang susur atur perabut.

  Samalah keadaan sekarang.

  So kalau benar Dato nie ikhlas nak membangunkan rakyat, kenapa still pinpoint salah pembangkang jugak?
  Oh, lupa.. Dato memang pembangkang sekarang..

  ReplyDelete
 55. Salam DS,
  Biar apa org mengata saya hrp DS terus bersuara & jawab semua tohmahan yg dilemparkan.Isu Balkis,RM27 juta,isu DS kahwin !Kalau diam tentulah betul!Apa nak takut....kita buat kerja kerana ALLAH

  ReplyDelete
 56. dato,

  baru 3 bulan.

  dulu dato dapat 2 penggal (8-9 tahun)

  Berilah masa.

  saya setuju saranan sukj.

  awal awal nie, bongkar segala kemungkaran dulu, jangan ada yg dilepaskan begitu sahaja.

  biarlah mengambil masa setahun atau dua, penyelewengan mesti didedahkan, pesalah mesti didakwa.

  ReplyDelete
 57. Wah Doc bermadah nampak?

  Saya percaya perancangan ada tetapi untuk melaksanakan yang baru amat sukar kalau ketidakbetulan pemerintah dulu tidak diselesaikan dulu.

  Kita kena faham, bila nak memperbaiki sesuatu maka akan timbul dan ketaralah segala ketidakseimbangan/ketidakadilan yang perlu diketahui oleh rakyat.

  Bayangkan selama 50 tahun dah memerintah, jasa tetap ada dan yang tidak enak pasti ada juga...

  Rakyat mahukan mereka2 yang menyeleweng wang kerajaan/rakyat diadili supaya menjadi pengajaran kepada semua pihak.

  Orang yang rasa bersalah mungkin akan minta hal2 sebegitu ditutupi saja dan tumpukan kepada perancangan masa depan atau apa menda tu, "forward looking..?"

  ReplyDelete
 58. Sekiranya kerajaan BN yang lama ini memerintah negeri Selangor tiada banyak penyelewengan wang rakyat, maka kerajaan baru PK Selangor tidak ada banyak masaalah.

  Oleh kerana inilah, Dr Khir dan exco lamanya haruslah menjawab kepada semua rakyat Selangor berkenaan kesemua penyelewengan wang negeri sehingga Tan Sri Khalid harus membongkarkan segala-galanya.

  Tan Sri Khalid membuat demikian semata-mata utk memberitahu rakyat jelata Selangor bahawa rakyat Selangor tertipu sekian lama ini seperti pepatah "harapkan pagar, pagar makan padi".

  Tujuan keduanya Tan Sri Khalid memberi banyak perhatian keatas kewangan negeri ialah untuk meneliti serta memastikan kerajaan negeri Selangor mampu dengan "cashflow"nya supaya tidak tersangkut pada suatu hari nanti.

  Jadi Dr Khir, demi kepentingan rakyat jelata Selangor, diharap kamu diam aja. Jangan jadikan sendiri sebagai seorang yang dihina. Seperti orang katakan "Jangan katakan orang lain buruk asalkan sendiri juga buruk dahulu".

  Lebih baik tumpukan tenaga diri utk mempertahankan penyelidikan BPR yang akan datang

  ReplyDelete
 59. Assalamualaikum dr, mmg pernah saya katakan MB Selangor yg baru ni macam lirik lagu filem "Pak Dukun" Tak pulang, nak pulang,dah pulang chongang chongang.
  Dr.jadilah ketua pembangkang yg konstruktif, jangan jadi macam depa dulu no? suka hentam sana hentam sini, janji itu jani ini, tapi sampai la ni masih dok tang tu.
  Semasa dr. jadi MB depa kata Selangor ni kaya,macam mana tak boleh bagi rakyat subsidi.Tapi sekarang mana subsidi yg nak bagi kat rakyat Selangor? Mungkin bila projek BABI yg nak dibangunkan tu dapat untung berbiliun ringit baru nak bagi subsidi kot?. Saya tak nak duit tu dr,saya nak derma balik kat kerajaan untuk beli makan babi supaya projek Babi tu cepat untung. Hahahahahahahahahahaha.

  ReplyDelete
 60. Assalamualaikum dr, nak tompang mengata sket kat suealeen,Haii sue ade penah pegi dengar itu ceramah pilihanraya pru12? masa ceramah itu aa dia olang sema cakap aa, kasi lu tau aa, dia olang cakap kalu ini pru12 dia olang minang aa, ini hali minang besok kasi selangor punya lakyat senang ooo, tak mau kasi lakyat susah lama lama ooo. sudah 50 taon manyak susah lagi mau tonggu aaa...lu pikir lah sendiriii

  ReplyDelete
 61. 1. Terima kasih diatas sumbangan DSKhir sebagai MB yg lalu.

  2. Teluslah dalam memberi pandangan sebagai ketua pembangkang, dan bukan hanya memenuhi syarat membankang.

  3. Bukan tiada dasar 'forward looking' tetapi terlampau byk keterlampauan lalu yg perlu dibetulkan. Bak kata org, "80:20 approach".

  4. Saya kurang faham dan terlalu kecewa mendengar jawapan DSKhir yg byk "tidak faham" semasa di dewan.

  5. Harap dpt mainkan peranan yg lebih efficient sebagai ketua pembangkang yg berwibawa.

  ReplyDelete
 62. "Sehingga kini, selepas hampir tiga bulan, kita belum jelas mengenai apakah yang hendak dilakukan oleh kerajaan negeri yang baru."

  Sepanjang BN memerintah selangor, langsung rakyat tak nampak dengan jelas arah mana BN telah bawa negeri selangor. yang jelas, makin banyak rasuah, makin banyak songlap. makin ramai gemuk wang haram.

  ReplyDelete
 63. SAYA ADA TERBACA 'SINAR HARIAN' HARI INI YANG MENGATAKAN KERAJAAN PAKATAN RAKYAT AKAN MENCARI KESALAHAN KERAJAAN BN YANG LALU.DI PERSILAKAN KERANA DATUK SERI TIDAK AKAN MENYEMBUNYIKAN SESUATU.INILAH KERJA PAKATAN RAKYAT YANG MENJADI PEMBANGKANG TAK HABIS-HABIS.SAYA PUJI KERAJAAN KEDAH KERANA MEREKA TIDAK MEMBUAT BISING MALAH MENERUSKAN PROJEK BN TERDAHULU.DAN YANG PALING MELUCUKAN PEMUDA KEADILAN MEMBUAT LAPURAN POLIS MEMBUKTIKAN KAERAJAAN MEREKA BERJIWA RAKYAT DAN AMAT BAGUS.LUCU LAH PAKATAN RAKYAT SELANGOR NI KERJA TAK BUAT NAK JADI PEMBANGKANG SEPANJANG TAHUN.HEHEHE.KESIAN BAK KATA PEPATAH MENARI TIDAK PANDAI LANTAI DI KATA JONGKANG-JONGKIT.SAYA YAKIN DATUK SERI AKAN MENEPIS SEGALA TOHMAHAN.SEKIAN

  ReplyDelete
 64. Pembangkan bukannya membangkang semua perkara. Kerajaan bukannya betul sepanjang masa. Check and Balance.

  ReplyDelete
 65. Jgn jadi mcm Hadi Awang ketika mula mula menjadi MB Terengganu dulu sudahlah. Kononnya byk sangat pembongkaran yg hendak didedahkan ttg pentadbiran kerajaan BN sebelum beliau.Akhirnya beliau gagal membuktikan sebarang salah dan rakyat Terengganu tak mempercayai beliau lagi. Diharap kerajaan Pakatan Rakyat ambil ikhtibar dari pengalaman Hj.Hadi

  ReplyDelete
 66. assalamualaikum saudara azman... nak mengata ye.. alhamdulillah...

  jangan ignorant dengan duit cukai yang dibayar ke kerajaan negeri dah la. tak kira la siapa perintah pun, kalau duit yang diberi tu dihabiskan dalam tempoh yang singkat memang kita patut tertanya-tanya. ia adalah amanah. u should care as it's your money...

  tak sedar la pulakkk 3 bulan tu lama ye... lagi pun saya tidak pernah menyokong mana2 pihak disebabkan sekeping kertas yang dinamakan manifesto.. maka pk2 la jugak sendiri...

  ReplyDelete
 67. Salam Dato....

  Kerajaan baru Selangor tengah terkial-kial....

  Tu baru budak sekolah buat report polis tu... MB dah cakap berbelit-belit nak lepaskan diri.

  Emmm... masih teringat macam mana MB Selangor tersasul masa kempen kat Ijok dulu... hehehe!

  Dan yang paling nyata.... pendekatan kerajaan sekarang ini cukup mudah.... "salahkan saja kerajaan dulu"

  Kita tunggu saja nanti... MB Selangor akan 'tersasul' sekali lagi!

  ReplyDelete
 68. Assalamualaikum...
  Apabila harga naik kita marah dan mula salah pihak kerajaan kerana gagal mengawal kenaikan harga dan masa yang sama kita mahu kenaikan gaji tetapi kita tidak mahu lihat bagaimana buruh-buruh kasar terutama petani atau nelayan yang mengerah tulang emapt kerat untuk memenuhi permintaan perut kita.Dalam masa kita senang adakah kita rasa bersyukur dengan nikmat pemberian Allah swt ini,gejala rasuah ,kroni dan sebagainya sudah tertanam dalam semua golongan baik BN,PAS,PKR,DAP atau siapa saja.Ini sememangnya realiti kehidupan kerana manusia mahukan kesenangan dan adakah kita mengaku kita sebenarnya yang mahukan ini semuanya.
  Adakah sanggup boikot semua barang sedangkan kita perlukan dan adkan kita mahu buat tunjuk perasaan kepada tauke pengilang yang sekarang sudah jadi bilionair,jawapannya tidak.Baik pihak BN atau Pakatan Rakyat serta NGO semua menyepi diri hanya pandang bercakap atau melalui blogger saja.Kita hanya banyak bercakap tentang politik terutama orang melayu baik dalam kelambu atau kedai kopi,banyak ceramah dibuat oleh orang melayu hanya tentang politik yang memburukkan sesama bangsa melayu.Tun DR M pun samapai 22 tahun masih gagal memajukan kesemua orang melayu .

  ReplyDelete
 69. Mengapa perlu HIJRAH?
  soalan ini memerlukan kepada mereka yang beragama islam untuk memahaminya.

  Secara ringkas,dari catatan sejarah Nabi Muhammad ketika diutuskan Allah menjadi Rasulnya(utusanNya),bermulalah tugas beliau meneladani tanggungjawab rasul-rasul terdahulu menyampaikan dakwah berupa akidah iaitu mengesakan Tuhan yang satu dengan menyampaikan kalimah agung "لا اله الاالله محمد رسول الله"(Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah,Nabi Muhammad itu pesuruh Allah).Kalimah revolusi ataupun kalimah pembebasan ini diwajibkan bagi muslim dan terkandung didalam rukun islam yang pertama.Kalimah ini membebaskan makhluk dengan penyembahan makhluk seperti berhala,jahiliyyah,sekularisma,marxisma,kapitalisma,liberalisma,trinity dsb kepada menyembah Tuhan yang Esa iaitulah Allah.Kalimah ini mengajarkan kita bahawa tidak ada Tuhan yang maha hebat,maha memberi rezeki,maha pembuat undang-undang,maha kuasa melainkan Allah.
  Islam menitikberatkan perkara aqidah kepada penganutnya bagi mengenalkan kepada kita Tuhan mana yang kita sembah dan sujud.

  Sebab itulah dakwah Nabi di kota Makkah mengambil masa 13 tahun lamanya.Kala itu pengikut baginda baru mencecah 40 orang.Berbanding Madinah yang hanya 10 tahun masanya.Perjuangan aqidah yang Nabi bawa di Makkah begitu lama berbanding Madinah kerana ia ditentang habis-habisan oleh musyrikin jahiliyyah kerana berlawanan dengan konsep ketuhanan yang diamalkan oleh moyang mereka iaitu menyembah berhala.

  Jelas,perkara pertama yang perlu diseru oleh da'ie(pendakwah)ketika berdakwah ialah perkara aqidah dahulu.Itupun sekiranya mad'u alaih(audien)kurang pengetahuannya terhadap islam seperti orang bukan islam,orang asli dan orang islam yang aqidahnya belum kukuh.Dan jangan terlupa bahawa maudu' dakwah kita ialah ISLAM.Nabi Muhammad merupakan pakar pendakwah dan berstrategi ketika berdakwah.Sebab itulah segarang-garang umar pun boleh menerima dakwah baginda Rasulullah saw.Bermulanya ketika mendengar alunan ayat alquran terus hatinya lembut dan sebak sehingga membuatkan beliau masuk islam dan menjadi khalifah islam yang kedua.

  Serangan yang dasyat berlaku di Makkah berupa cacian,penyeksaan dan pemulauan membawa satu penyelesaian rentetan mempertahankan agama suci yang dibawa oleh baginda Rasulullah saw.Penyelesaian itulah yang dinamakan Hijrah.Perintah hijrah sendiri diwahyukan oleh Allah swt kepada baginda rasulullah saw.Betapa seronoknya para sahabat ketika mendengar ayat hijrah yang diucapkan Nabi kerana mereka yang mengimani baginda faham bahawa disana pasti ada kehidupan yang lebih baik berbanding kepayahan di tanah Makkah.Ditambahpula dengan pakatan membunuh Nabi saw sendiri,penyeksaan kepada para sahabat seperti Bilal bin Rabah dan keluarga Ammar bin Yasir maka diputuskan untuk berhijrah dari Makkah ke Yathrib(nama kota madinah saat itu).
  Beberapa tahun di Madinah,Nabi kembali ke Makkah.Peristiwa itulah yang dinamakan Fathul Makkah(Pembukaan Makkah)dengan membawa ribuan pengikut menguasai Makkah tanpa menumpahkan setitis darahpun.Peristiwa ini pun menunjukkan kecemerlangan taktikal Nabi saw selaku pemimpin.


  Apabila aqidah sudah sejahtera,maka mudahlah pensyariatan diamalkan kerana aqidah dan syariat sentiasa sejalan.Begitu juga dengan iman dan islam,qur'an dan sultan,akal dan naqal!
  Itupun sudah membuatkan ramai sejarawan takjub bagaimana Nabi berupaya berdakwah dalam tempoh yang sekejap(23 tahun)sehingga membina kerajaan islam yang pertama di Madinah hingga menjajahi 2/3 dunia.

  Jelas,konsep hijrah yang dibawa oleh baginda saw dari catatan sejarah ialah perpindahan Nabi saw beserta pengikut kepada sebuah perjalanan yang diambil oleh umat Islam dan Nabi Muhammad s.a.w. pada tahun 622 Masihi dari Makkah ke Madinah.
  Tujuan penghijrahan ini adalah untuk meneruskan penyebaran Islam.
  Ancaman orang Arab Quraisy juga telah menjejaskan aktiviti penyebaran ajaran Islam.
  Hijrah merupakan satu strategi Nabi Muhammad s.a.w untuk mengembangkan Islam dengan aman.
  Hijrah membolehkan sebuah masyarakat Islam yang bersatu padu dan sempurna diwujudkan.
  Perjalanan sejauh 320 km ini mengambil masa 8 hari.

  ReplyDelete
 70. assalamualaikum sdr khir,

  bila nak buka klinik gigi?

  sdr sebenarnya masih dalam mimpi. bangun sdr bangun. mimpi ngeri itu semalam.hari ini walaupun jerih,perlu dihadapi demi agama berdaulah!

  berjalanlah, lihat dunia dari mata burung. insaflah dengan dunia yang melalaikan dan tidak lain taman permainan yang melekakan.

  mari kita bersama sama mengembleng tenaga.
  mari kita bersama sama mencurah bakti.
  mari kita meredah ceruk kampung.

  mereka tidak mahukan wang ringgit.
  mereka mahukan rasa kasih,
  mereka mahukan harapan.
  mereka mahukan cahaya.
  mereka mahukan rasa berjamaah!

  jangan sekadar berjuang dialam maya sedangkan tempat kita dialam nyata!

  ReplyDelete
 71. teruskan DSKT.teruskan mengkiritik PR.

  disini -mungkin ada sedikit cadangan untuk diperhalusi oleh UMNO.
  UMNO.

  1-lupakan PENDEKATAN ISLAM HADHARI.kalau umno masih lagi nak berdeBat terpulang lah...cukup lah. tak rugi pun klaau umno kata taknak pakai islam hadhari.*pelik
  jugak BUSH BOLEH FAHAN tapi ramai rakyat malaysia tak faham.

  2-AKTIFKAN pusak khidmat wakil rakyat.contohi biro aduan MCA dan DAP.

  3-HApuskan AKTIVITI MEWAH umno.ELAKKAN PEMBAZIRAN.fikir sendiri ler-senang cite cubalah pemimpin di UMNO NI CUBA RASA HIDUP DENGAN GAJI RM 1500 selama 3BULAN apa rasa.CUBA JER LER...

  takkkan ler bila ada program kebajikan -baju +makanan pemimpin yang merasmikan pun perlu ditaja.MAHAL PULAK TU.

  * maaf lah saya tak tuduh sesiapa pun pun , saya agak jer.saya yajin DSKT tak buat perkara macam ni.DSKT saya yakin sebagai pemimpin yang amanah.  4-PROGRAM mendekati belia DIADAKAN.
  galakkan para remaja yang untuk
  mendekati masjid,
  taja aktiviti mereka seperti sukan(a-jangna lupa mensyaratkan menutup aurat dalam aktivit bersukan)(b-hormati waktu solat)
  (c-elakaan pegaulan bebas).
  -MUNGKIN gejala keruntuhan ahklak dapat dikurangan.fikirlah macamana mat rempit tak banyak- mereka bosan.MALAM MINGGU TAKKAN LER NAK DUDUK RUMAH.apa aktiviti....takdak life ler..ITU JE AKTIVITI MURAH UNTUK mereka. nak clubbing mahal..,
  aktiviti sukan,,,haprak padang mana cukup...

  4-PROGRAM mendekati rakyat berpendapatan rendah diadakan.
  (a-lawat mereka secara mengejut,lupakan kan lah paluan kompang ,bunga manggar utk UMNO.)

  (B-kalau melawat PPRT ,
  TUNJUK KAN UMNO SEBENAR KEPADA MEREKA.BUKAN SEKADAR BANTUAN KEWANGAN SAHAJA DIERLUKAN.
  CARA HIDUP ISLAM PERLU DI-Didik KEPADA mereka.INILAH YANG PENTING SEKALI.sesekali berjemaah lah degan pundukuk PPRT.&kawasan flat low cost dan medium cost.


  (C-LIHAT PERUMAHAN PPRT-ADA YANG TIDAK KENA DISINI-astro mampu -tetapi sspn ntah kemana, sedarkan lah meraka WAHAI UMNO.

  ok -akan bersambung kalau ler lepas komen ni...kalau tak lepas bagi tau kenapa boleh ler saya baiki penulisan saya.

  ReplyDelete
 72. HARAP DATO' DAPAT KEMUKAKAN SOALAN-SOALAN DEWAN BERSABIT DENGAN MANIFESTO...

  MEREKA NI BAGAIKAN LUPA JANJI MEREKA...

  TERIMA KASIH

  ReplyDelete
 73. Dr Sir,

  You had commented that there aren't much policy presented by the PR government for debate during the last sitting. However, i believe that being an opposition doesn't mean that you must only critic for the sake of critic. Instead, if you have better idea, you can also presented it for debate.

  Being say that, i notice the following article from ADUN Kawasan Teratai (http://www.jenicelee.com/joomla/content/view/235/1/). It did hit on spot on various issue of concern. Looking at the issue presented, especially on proper planning. i would agree that Selangor Government should not simply jump into all sort of development without prior investigation and researched.

  Thanks.

  FYI, i'm not affiliate of any political party nor that i join any political party.

  ReplyDelete
 74. ini semua pasti mengecewakan rakyat yang percaya bahawa PKR boleh melaksanakan tanggungjawab dengan lebih baik, saya percaya rakyat memahami bahawa PKR parti yang penuh retorik.

  ReplyDelete
 75. biarlah datuk seri..bagi diorang audi t ke,bongkar ke,hape ke..nak takut ape?kalau tak salah,biarkanlah..kalau diorg(PR) buang masa cari salah BN,tak wat keje,nanti PRU 13 tukar ler..tak payah nak jadi jagoan walaupun sudah jadi ketua pembangkang,nak provoke hati rakyat selangor supaya menggesa kerajaan selangor cepat bekerja..Kami sebagai rakyat tekun dan sabar menanti apa jua perubahan yang baru akan dilakukan..kalau PR kan-cheong,kita ajar nanti..dun wori datuk seri..

  ReplyDelete
 76. Ingat kisah pembohongan USA menngadakan alasan untuk menjajah Iraq, kononnya Iraq banyak menyimpan senjata berkuasa nuklear..

  Kini Pakatan Rakyat cuba menguasai Selangor dengan alasan Kerajaan Selangor terdahulu banyak menyeleweng wang rakyat..

  3 bulan berlalu untuk PR buktikan fitnah mereka dan kini PR masih memerlukan masa..

  Dalam pada masa yang sama janji PR terhadap rakyat terpaksa ditangguhkan kerana pada mereka dendam mereka lebih penting daripada kepentingan rakyat..

  ReplyDelete
 77. dato,,buat aper PR perlu kaji2 lagi..nak audit sana sini..bukan kah masa sebelum PRU12 PR dah kaji..kalau tak. takkan la boleh keluarkan manifsto PR..ke atau menifesto ni hanya hentam keromo jer..(dah tipu rakyat tuu)..sepatutnya pelan perancangan dah ada..bila dah dpat.. pelaksanaan diteruskan..perlu aper kaji lg..bukan kah sedia maklum saper tak kenal TSKI...seorang tokoh koporat yg berjaya..mesti la dah buat kajian sebelum PRU 12..tapi aper dah jadi..masih dok kaji2 lagi..kata wakil2 PR adalah dr golongan profesional...tapi mengapa pulak jadi tidak pro pulak..mcm tertipu pulak rakyat nie..mengapa baru sekarang baru nak kata bajet adalah dr kerajaan yg terdahulu..patutkan dah kaji benda2 ni semua sebelum PRU 12..

  ReplyDelete
 78. Kerajaan Selangor Sekarang lebih kepada mencari kesalahan kerajaan terdahulu. Semua yang dilakukan dahulu tidak baik. Mereka terlalu negatif. Sebenarnya mereka ingin menutup kelemahan mereka. Mereka tidak tahu apa yang hendak dilakukan. Pegawai kerajaan di semua peringkat pula duk tunggu dan lihat, tiada arah, tiada panduan, hendak buat keputusan takut di silap.

  Exco-exco pula tidak punya visi dan misi, malah semuanya masih tercari-cari arah tujuan. Kesemua Exco masih dalam mood honeymoon dan sibuk melayan kaum kerabat yang inginkan projek. kalau tak percaya lawatlah SUK. Berderet saudara mara beratur nak jumpa. Berderet juga kroni-kroni nak minta kerja di PKNS, PKPS, PNSB, Yayasan Selangor, KDEB Dll. Semua yang diminta jawatan tinggi-tinggi. Nak masuk sekarang takut Sultan murka, jadi pelan-pelanlah dilaksanakan... Bila masa nak buat kerja?.

  Ada pula seorang exco menjadi 'spy' mengintip kakitangan kerajaan. Bila disergah, kelam-kabut malu kerana tak sedar yang dia tu sekarang Kerajaan negeri!

  Ada pula sibuk nak menukar imam di masjid-masjid untuk membalas dendam kerana dulu penduduk setempat tidak menerima mereka. Sekarang hendak dipaksakan pula kita menerima imam mereka. Sedangkan perkara penting seumpama projek Babi, pertumbuhan kuil-kuil dan rumah-rumah persundalan dan kehilangan tanah-tanah tol milik kerjaaan negeri kepada bukan Melayu langsung tidak diendahkan.

  Perkara-perkara remeh seperti pertikaian berkaitan jalanraya grand Saga menjadi agenda utama...

  Selangor negeri termaju di Malaysia, kini mempunyai Kerajaan terlembab !

  ReplyDelete
 79. nampaknya penyokong penyokong kerajaan selangor sekarang sudah terasa tempias apabila kerajaan mereka di kritik..tak sampai setahun memerintah dah macam macam kena krirtik..bila dkritik..melenting marah!!kalau nak tahu, macam tu lah juga perasaan penyokong kerajaan dulu rasa selama berpuluh tahun apabila dkritik!!apa dibuat dikatan semua tak betul..tapi sekarang buat apa pun jadi betul..macam biasalah..kita semua tahu prinsip mereka..apa yang ada kena mengena dengan batang hidung mereka, yang haram pun akan jadi halal...

  ReplyDelete
 80. Bangsa lain kini pandai meminta-minta,
  Kalau boleh semua nak kaya macam Ananda,
  Lantakla melayu jadi pesawah, kerani dan jaga,
  Kalau boleh Malaysia tukar nama jadi Indisia @ Chinasia,

  Pemimpin PKR menabur janji,
  Kepada bangsa lain janji diberi,
  Sokongan kepada Hindraf tidak berbelah bahagi,
  Kalau boleh nak bagi jawatan menteri.

  PKR lupa siapa sebenarnya majoriti,
  Bangsa Melayu “mudah lupa” sudah dikhianati,
  Anwar hanya idamkan jawatan Perdana Menteri,
  Lantakla kalau jawatan lain bangsa lain dominasi.

  Bangsa lain minta itu ini,
  Bangsa Melayu diamkan diri,
  Sikap “tidak apa” pasti makan diri,
  Akan datang melayu juga rugi.

  Mungkin Melayu belum sedar,
  Kuasa politik Melayu kini dibuli,
  Bangsa lain kini pandai mencabar,
  Bagi mereka Melayu walau majoriti harus jadi kuli.

  Melayu sekarang kata mereka sudah bijaksana,
  Pendidikan hanya SPM sudah mendabik dada,
  Menuduh kerajaan BN makan rasuah, salah guna kuasa,
  Bukti dan saksi tiada, hanya tuduhan semata-mata.

  Apa yang salah harus kita betulkan,
  Apa yang betul harus dikekalkan,
  Sedikit salah dibesar-besarkan,
  Jasa menggunung dikecil-kecilkan.

  Apalah nasib bangsa Melayu kita,
  Agaknya bila sudah tergadai baru terjaga,
  Mencari salah siapa dan punca,
  Diri sendiri sempurna belaka.

  Sedarlah wahai bangsa melayu,
  Bangsa lain sudah bersatu,
  Lakonan mereka nombor satu,
  Mereka menunggu saat dan waktu.

  ReplyDelete
 81. Nampaknya Datuk Seri cuba mengalihkan perhatian rakyat Selangor daripada kelemahan dan kesilapan Kerajaan BN/UMNO sebelum ini. Satu demi satu kelemahan kerajaan BN dibongkar..Setiap kerajaan yang memerintah memang mempunyai perancangan masing-masing dan adalah penting saki-baki kelemahan pentadbiran lama dibersihkan terlebih dahulu. Setelah semuanya berada dalam keadaan baik, barulah perancangan baru boleh dilakukan dengan teratur. Kerajaan Pakatan Rakyat amat arif dan faham apakah implikasi buruk jika kesilapan dan kelemahan peninggalan BN/UMNO tidak diselesaikan. Contoh terdekat adalah, Kerajaan BN/UMNO yg memerintah Malaysia sekarang mengalami krisis(DITOLAK RAKYAT)disebabkan kelemahan/kesilapan semasa Pemerintahan Tun D.M. Kerajaan pimpinan Abdulah Badawi gagal menyelesaikan isu-isu peninggalan TDM terlebih dahulu malah terburu-buru memperkenalkan Malaysia Cemerlang, Gemilang, Terbilang..Kehulu-kehilir dengan Islam Hadhari,Integriti, Transparent la... Nah hasilnya dapat TEMBERANG!!!hahaha rasakan. Sepatutnya isu-isu peninggalan TDM perlu diselesaikan dahulu, kalau itupun gagal, maka sudah pasti perangcangan masa depan pun gagal. Hasilnya dapat dilihat melalui PRU 2008.

  So, kalau dah kalah buat cara kalah.. Pakatan Rakyat sentiasda perjuangkan keadilan..

  ReplyDelete
 82. Post Dr kali ini agak berbentuk provokasi. Jika boleh, demi ketelusan dan pendedahan yang ekslusif, bolehkan Dr bentangkan apa isi2 yang telah dibincangkan?

  ReplyDelete
 83. Dr Khir,
  Dia orang tu memang tak layak memimpin. Dulu masa janji memang macam-macam sebab masa tu diaorang tak pasti boleh menang. Tengoklah bila tanding seorang tanding kerusi negeri dan parlimen. Macam was-was je boleh menang. Sekarang mengelabah. Lepas tu tak nak lepaskan lak kerusi negeri atau parlimen. Macam tamak/gila kuasa je. Tak ke rugikan rakyat. Dia nak control negeri lepas tu parlimen. Macam dah tak ada orang lain ke. Bagi Khalid tu lepaskan je lah kerusi Parlimen tu.

  ReplyDelete
 84. Assalamualaikum dr,betul tak kata pepatah Melayu,"Mendengar guruh dilangit air ditempayan di buang jangan". sekarang ni "macam timun dgn durian bergolek kena mengolek pon kena". takkan nak ikut perangai tak baik,nak demonstarsi jalanan.tu semua tak mainlah, lebih baik kita minta kat Tan Sri Khalid.sorang sebidang tanah untuk bertani,bole keluarkan peloh dan mendapat hasil. Pada Suealeen tu..tak tumbuh tak melata tak sungguh tak mengata...jangan mareeee.

  ReplyDelete
 85. Assalamualaikum dr,"Meniti Harapan,Menanti perubahan"?.Dr,"Apa diharap padi seberang entahkan masak entah kan tidak,ape diharap kepada orang entah kan hendak entahkan tidak" dr kena mulakan langkah dengan cermat dan berkeyakinan dan betulkan niat hanya kerana Allah, insyaallah akan diredhoinya.Aminnnn

  ReplyDelete
 86. Asssalamualaikum dan salam sejahtera Ds dan rakan2 bloggers...
  Perubahan yang dinanti telah diumumkan...
  Tahniah kepada semua penyokong PR..
  ISLAM HADHARI TELAH DIHARAMKAN DI SLANGOR..!!!!
  Tapi yang peliknya rumah2 urut, pusat perjudian, kedai nombor ekor, arak, pelacuran dan segala macam lagi benda yang dilarang dalam Islam tidak pula diharamkan di Selangor..Hassan ali tak perasan kot..
  Pelik-pelik..hairan-hairan..
  Kenapa nak diharamkan Islam HadHari? Kerana Pak Lah yang perkenalkan...nak tanya sikit kat mana yang tak kena?
  Sedarlah pemimpin negara Islam lain pun mengiktiraf Islam Hadhari yang diperkenalkan, Islam hadhari bukan agama Baru..bukan ajaran sesat!! Atau sdr Hassan yang dah gila kuasa dan sesat?
  Islam Hadhari memberi penekanan kepada aspek pembangunan yang menjurus kepada pembinaan peradaban iaitu peradaban yang dicanai dengan pegangan Islam dan memberi fokus kepada usaha mempertingkatkan mutu kehidupan melalui penguasaan ilmu, pembangunan insan, pembangunan kesihatan serta fizikal.
  Islam Hadhari bukannya mazhab baru. Islam Hadhari adalah usaha untuk mengembalikan umat Islam kepada asas atau fundamental yang terkandung dalam al-Quran dan Hadis yang merupakan teras pembinaan tamadun Islam. Islam Hadhari jika ditafsir secara ikhlas dan difahami secara jelas, sama sekali tidak akan memesongkan mana-mana umat Islam dari asas akidah. Sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab melindungi kesucian Islam dan memastikan umat Islam tanpa tergelincir akidah, akan dapat menghadapi cabaran dan reality semasa, pintu ijtihad perlu terbuka supaya tafsiran yang diwarisi dapat dikaitkan dengan bentuk dan corak pembangunan mengikut masa dan tempat.
  Kasihan budak2 nak belajar agama kat selangor sebab program KAFA adalah sebahagian dari program Islam Hadhari..
  Kasihan Imam2 yang sebelum ini dibayar sebahagian elaun dari program Islam Hadhari. Hassan ali kata semua program Islam hadhari diharamkan di selangor so it mean's everythings have conection with Islam Hadhari cannot do la..
  Bertaubatlah.....
  LIHATLAH DENGAN
  MATA HATI JIWA

  ReplyDelete
 87. PKR is not David Copperfield.
  Bila aku tanam pokok2 buahan, selepas 2~3~4 tahun baru nampak dan tau hasilnya. Begitu jugak bila aku beri kepercayaan kepada PKR utk urus Selangor ... I don't expect magic or miracles to happen immediately tapi aku akan tunggu 2~3~4 tahun ... till then kalau orang nak kutuk pun kutuk lah ... aku diam jer dan kalau takat aku nak puji2 pemimpin BN tak kena pada tempatnya ... yang pasti aku sentiasa puji kebesaran Allah swt dan yakin diatas ketentuanNya ... setiap yang berlaku itu ada hikmahNya ...

  ReplyDelete
 88. SEPERTI YANG KITA SEMUA MAKLUM KERAJAAN SELANGOR PAKATAN RAKYAT TELAH MENGHARAMKAN ISLAM HADHARI TETAPI SANGGUP MENGHALALKAN PROJEK LADANG BABI.DARIPADA HARAMKAN ISLAM HADHARI BAIK HARAMKAN BENDA YANG HARAM YANG SELALU DI PERKATAKAN SEPERTI KILANG ARAK DAN PREMIS PERJUDIAN.DALAM HAL INI PAS LANTANG MENGATAKAN HAL BEGINI DALAM KEMPEN CERAMAH MENGENAI KERAJAAN BN TERDAHULU.TETAPI APAKAN DAYA TANGAN TAK SAMPAI KERANA PAKATAN BERSAMA DAP DAN PKR.MASING-MASING ADA IDEOLOGI YANG BERCANGGAH PENDAPAT.KAWAN-KAWAN SAYA YANG MENYOKONG (PR) KESAL APABILA KERAJAAN SELANGOR TELAH LUPA TENTANG JANJI-JANJI MEREKA PADA KEMPEN DAHULU.MALAH ADA SEKARANG NI MALU SEHINGGA MENURUNKAN BENDERA KEADILAN MASING-MASING PADA HARI BERKEMPEN MEREKA PASANG HINGGA TERPAKSA MENURUNKAN BENDERA YANG MENEGAKKAN KEADILAN,KONONYA....TETAPI PENYOKONG PAS DI SELANGOR SAHAJA YANG MASIH SETIA MEMASANG BENDERA MEREKA DI SETIAP RUMAH SEHINGGA KINI.INGIN SAYA NYATAKAN DI SINI JIKA KERAJAAN SELANGOR TERUS MENCARI KESALAHAN BN TANPA MEMBUAT KERJA MEREKA MUNGKIN KALAH TERUK DAN AKAN MENGALAMI KEJATUHAN SEPERTI KERAJAAN TERENGGANU PIMPINAN DATUK SERI HJ. HADI [FAKTA ].MEREKA HARUS MENIRU KONSEP KERAJAAN KELANTAN YANG BERTAHAN LAMA SEHINGGA SEKARANG JIKA HENDAK MENJADI KERAJAAN YANG TEGUH DAN KUAT.KERAJAAN KEDAH PUN HARUS DI PUJI KERANA MASIH MENERUSKAN PROJEK YANG BERFAEDAH DARI KERAJAAN BN TERDAHULU.SAYA PUN TIDAK KISAH JIKA RAKYAT KELANTAN MASIH SAYANGKAN PAS KERANA RAKYAT KELANTAN LEBIH TAHU.ITU HAK MASING-MASING KERANA KITA PUN ORANG MELAYU ,SEMUGA KELANTAN MAJU DI BAWAH PAS.SAYA HARAP KERAJAAN PIMPINAN TAN SRI KHALID TERUS BERKERJA UNTUK RAKYAT DAN MEMBERIKAN KEADILAN KEPADA SEMUA RAKYAT SELANGOR TANPA MENGIRA FAHAMAN POLITIK SEPERTI YANG TERKANDUNG DALAM MANIFESTO UNTUK MENJAGA KEBAJIKAN RAYAT.LUPAKAN SAHAJA BALKIS,MANSUHKAN ISA,HARAMKAN ISLAM HADHARI DAN NIAT MENCARI PUBLISITI MURAHAN TETAPI MULAKAN KERJA YANG DI AMANAHKAN ,BUKANNYA MENJADI PEMBANGKANG TETAPI MENJADI KERAJAAN YANG SEMANTAP-MANTAPNYA.BIARKAN PEMBANGKANG DARI BN MENGKRITIK SEPERTI PAKATAN RAKYAT PERNAH MENGKRITIK KERAJAAN DR.KHIR YANG TERDAHULU.INILAH PROSES DEMOKRASI YANG DI LAUNGKAN PAKATAN RAKYAT YANG BERJANJI AKAN MEMBERI KEBEBASAN PADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA TETAPI DI HATI LAIN BILA BERKUASA SEHINGGA SANGGUP MENYOKONG TAHANAN I.S.A YANG TERANG-TERANG MENGHURU-HARAKAN KEADAAN.MALAYSIA HARUS AMAN DAN KEKAL SEBEGITU TANPA MENGUGAT KEDAMAIAN RAKYAT MALAYSIA YANG PENUH SOPAN SANTUN.I.S.A HARUS DI KEKALKAN UNTUK MENCEGAH ANASIR-ANASIR JAHAT.TIDAK PERLU TAKUT DENGAN I.S.A JIKA KITA TIDAK MENGUGAT KESELAMATAN NEGARA.ORANG-ORANG YANG TIDAK PATUH PADA UNDANG-UNDANG SEMEMANGNYA ORANG YANG DEGIL DAN KEPALA BATU.KEPADA DATUK SERI KHIR SAYA TETAP BERDIRI TEGUH MEMPERTAHANKAN HAK KITA SEBAGAI ORANG MELAYU DAN SAYA BANGGA MENJADI RAKYAT MALAYSIA.KERANA INILAH JATI DIRI YANG PERLU ADA PADA SETIAP RAKYAT MALAYSIA.SAYANG MELAYU,SAYANG UMNO,SAYANG MALAYSIA.SEKIAN...

  ReplyDelete
 89. NASIB BAIK PAKATAN RAKYAT PERINTAH NEGERI SAHAJA.KALAU PERINTAH MALAYSIA ALAMATNYA APA NAK JADI MALAYSIA NI.MASING-MASING BEREBUT NAK JADI PM DAN TPM.KALAULAH LIM KIT SIANG JADI TPM ANDA SEMUA BOLEH FIKIR SENDIRI APA CITA-CITA DAP.SAYA HARAP KITA SEBAGAI ORANG MELAYU JANGAN LUPA TENTANG KETUANAN MELAYU,SILAP-SILAP JADI REPUBLIK MALAYSIA NI.MASA TU MALAYSIA TUNGGANG LANGGANG KERANA IDEOLOGI PARTI MASING-MASING NAK TENTUKAN CARA PAKATAN RAKYAT.HARAP DATUK SERI DAPAT MENYEDARKAN RAKYAT SELANGOR YANG HANYUT DI BUAI MIMPI INDAH DAN KHAYALAN PAKATAN RAKYAT.MARAH BETUL PENYOKONG PAKATAN RAKYAT APABILA DATUK SERI MEMBERI KOMEN-KOMEN PEDAS.JANGAN LUPA BN ADALAH PEMBANGKANG DAN SELALU MEMBERI KERJASAMA KEPADA PAKATAN RAKYAT TETAPI BAGAIMANA NAK BERI KERJASAMA SEDANGKAN PR ASYIK NAK CARI SALAH ORANG ,BAIK TAK PAYAH.BN PULAK BERILTIZAM UNTUK JATUHKAN KERAJAAN PR 5 TAHUN LAGI.TERUSKAN AMANAH RAKYAT SELURUH SELANGOR TERMASUK PENGUNDI BN.NAMA AJE PARTI KEADILAN RAKYAT TETAPI KEADILAN SEPARUH RAKYAT SAHAJA.NAMA KEADILAN SUDAH TIDAK RELEVAN LAGI KERANA PEMIMPINNYA TELAH PUN DI BEBASKAN.TAK PERLU MARAH-MARAH PADA PAK LAH BUKAN PAK LAH YANG PECAT ANWAR.TAK BAIK BURUKKAN ORANG YANG TIDAK PERNAH MENGGANGU KITA.SAYA HARAP RAKYAT HARUS MENILAI,MENGKAJI,MENYIASAT SENDIRI,CARI FAKTA,REALITI ATAU FANTASI YANG DI CANANG DALAM SETIAP CERAMAH PAKATAN RAKYAT YANG BANYAK MENYURUH MEMBENCI UMNO DAN PEMIMPIN UMNO TANPA SEBAB.SEKIAN DATUK SERI.

  ReplyDelete
 90. Penyokong pakatan rakyat jangan terlalu marah sangat.inikan blog datuk seri rumah orang baik-baik (BN/UMNO).Tak cukup ke memaki Hamun dalam you tube dan blog pembangkang yang lain.Inilah baru keadilan macam mana kau orang marah kat blog ni kami sepuluh kali ganda marah bila kau orang maki orang lain dalam blog pr.Tapi kami simpan dalam hati sebab kami orang yang tidak mudah marah dan tidak hilang akal.HIDUP UMNO !!!!!! JGN MARAH AHH...

  ReplyDelete
 91. kenapa sesebuah kerajaan dinilai dalam masa 3 bulan??
  tgk mahathir yg memerintah malaysia sbelum ini..
  apa kejayaan pemerintahan dia??
  terlalu banyak kn...
  klcc,kenderaan nasional,kampung2 yg dimajukan dll..
  berapa tempoh pemerintahan dia??
  3 bulan ke??
  salam..

  ReplyDelete
 92. Biasa la dah jadi pembangkang Dato kata mcm tu la nak kata macam mana lagi...dulu dato kutuk pembangkang tak ada kerja lain asyik membangkang tak buat kerja lain...tapi bila dato dah jadi pembangkang jangankan nak buat kerja lain, kerajaan baru baru start nak buat kerja dah dato buat kecoh sana buat kecoh sini bagi la orang tu buat kerja dulu...setahun dua baru la kita tengok perubahannya...

  ReplyDelete
 93. Sudahlah DS. Saya memang setuju PR bongkarkan kebejatan DS dan konco-konco DS. Baru rakyat khususnya Melayu tahu bahawa pengkhianat melayu tu bukan orang bukan melayu, tetapi orang melayu macam DS.

  Saya sudah baca pelan PR. Tunggu masa sahaja lagi sebelum diorg bawak kemajuan kepada selangor dalam mase kurang daripada DS.

  Tunggu dan lihat saja nanti. PR baru ambik alih selangor, tak sampai 3 bulan DS dah 8 tahun, teruk je selangor. Sblm PRU13, DS komplen la tgk2 diorg tak dpt buat baik mcm DS ke.

  ReplyDelete
 94. Dato Seri yang dihurmati;

  Saya bangga dengan adanya Dato seri sebagai ketua pembangkang di Negeri Selangor. Dapatlah di pantau akan pentadbiran Pakatan Rakyat.Tetapi harus ingat, 'apa yang baik mesti disokong dan yang tidak baik mesti ditentang'.

  Dato Seri mengatakan Kerajaan Negeri Selangor sekarang ini menolak konsep Islam Hadhari.Apakah itu yang di namakan 'Islam Hadhari'? Konsepnya?
  Apakah konsep Islam Hadhari ini dilaksanakan olih Dato Seri ketika mentadbir Negeri Selangor dahulu? Adakah konsep ini juga dilaksanakan olih wakil wakil rakyat yang lain, terutamanya didalam UMNO? Contohnya ada beberapa wakil rakyat dan bekas wakil rakyat yang hidupnya terlalu mewah dan rakyat sekelilingnya pula susah? Contohnya di Kelang.

  Apakah konsep Islam Hadhari ini dilaksanakan olih pemimpin pemimpin pusat? Dan di negeri negeri yang lain? Maaf akan kejahilan saya kerana tidak memahami konsep Islam Hadhari. Apakah konsep ini dilaksanakan olih Negeri Trengganu yang di laungkan olih Dato Seri Idris Jusoh ketika beliau menjadi MB.

  Bagaimana pula dengan perlantikan menteri menteri kabinet? Ada yang menang dalam pilihan raya tapi tak di lantik, yang tidak bertanding, di lantik menteri, yang kalah di lantik sebagai penasihat dan juga yang bertanding kerusi ADUN pun di lantik sebagai Timbalan Menteri.Apakah 'criteria' didalam perlantikan ini? Apakah ini juga berlandaskan konsep Islam Hadhari?Sehingga ada ketidakpuasan didalam UMNO sendiri?

  Seorang PEMIMPIN yang baik, mesti bolih di tegur akan kelemahannya, seorang yang ikhlas, jujur, bertakwa dan zuhud, takut akan azab Allah SWT dan bukan kerana 'keduniaan dan kebendaan'. Konsep Islam Hadhari dimestikan dahulu kepada semua pemimpin pemimpin yang sedia ada, terutamanya dari atas, barulah turun kebawah. Jika di negeri negeri pentadbiran UMNO/BN tidak mempraktiskan konsep ini, kenapa kita bersungguh sungguh mahukan konsep ini dilaksanakan olih Pakatan Rakyat?

  Semua Agama, terutamanya Islam menyuruh kita membuat kebaikan. Tanggung jawab sebagai pemimpin itu lagi besar kerana dilantik mewakili rakyat. Apakah kita telah meninggalkan agama kita, demi takut akan kehilangan pangkat dan kebendaan? Dato Seri tentunya lebih arif akan perkara ini.

  Saya membuat komen ini bukan hanya sekadar ingin membuat komen, tapi dengan apa yang dilihat dan diperhatikan didalam perjalanan hidup saya ini. Kadangkala saya merenung, apakah Pemimpin yang kita ada benar benar mahu membela nasib rakyat, tanpa mengira bangsa dan agama?

  Sebelum kita mengutuk orang lain, kita kenalah kaji akan kelemahan diri kita dahulu. Kita lihat akan 'slogan dan manifesto' pilihan raya yang lalu sehingga ada slogan yang berunsur'samseng'. Contohnya,'Gempur' yang dilaungkan olih Pemuda dan Putera UMNO. Apakah ini tidak di tegur olih pemimpin atasan yang melaksanakan konsep Islam Hadhari ini? Kita perlukan slogan yang berunsur kedamaian dan kebaikan kerana ini menunjukan akan sikap si pemimpin itu.

  Saya rasa bersyukur kerana Dato Seri ingin membuat kebaikan demi kebaikan dan perpaduan rakyat di negeri Selangor dan Negara kita ini.

  ReplyDelete
 95. Apapun Dato' Seri..hantam habis-habisan,

  ReplyDelete
 96. Saya selalu mendengar ucapan-ucapan dato dan saya tau dato seorg yang berpandangan jauh.

  Tapi apa yang rakyat perlukan adalah pilihan yang baik. Jika pilihan yang baik tiada mereka akan memilih yang kurang baik dan seterusnya.

  Dari konteks politik skrg rakyat tiada pilihan yang baik. Harap Dato boleh berusaha memberikan rakyat pilihan yang memuaskan jika bukan yang baik.

  it's good to fail once and much better if we learn and it's best if we succeed to overcome it ...

  u are one of the leader that i proud and i'm looking forward

  good luck to u...

  ReplyDelete
 97. Di harap Dato' Seri dapat menjadi ketua pembangkang yang efektif untuk Dewan Undangan Negeri Selangor penggal ini.

  ReplyDelete
 98. Salam

  Ntah apa lagi nak jelaskan pada org yg sokong PR. Yg kata kerajaan dulu dah abiskan wang peruntukan sampai kerajaan PR x dpt buat pembangunan. Apa bukti? mana saudara tahu? Agak2 BN Selangor dah tahu ke mereka akan tewas PRU12 tempoh hari, so utk balas dendam abiskan semua peruntukan? Cakap tu biarlah yg benar. Semakin byk cerita tersebar tapi kebenarannya tidak diketahui.

  Orang kita ni selalu sgt main ikut emosi dan amarah. Paling kelakar, x rasa dipergunakan ke oleh org-org yg nak jawatan, nak berkuasa? x terasa ke? Org gunakan sesuatu isu utk tujuan 'membersihkan' kononnya. Kerajaan mana yg sempurna di dunia ni? Kesilapan masyarakat kita adalah kita kurang mengetahui bagaimana hendak gunakan saluran yg ada untuk bagi beri cadangan dan komen terhadap sesuatu dasar kerajaan. Bukan hendak menuding jari pada sesiapa, cuma ingin mengajak semua berfikir. Betul kah wakil rakyat yg kita pilih benar2 ikhlas mewakili kita? atau sekadar memperguna kita utk tujuan peribadi mereka...Fikir-fikirkan. Sejauh mana anda kenal wakil rakyat anda? renung-renungkan...

  ReplyDelete
 99. DS,

  I don't know which school you have been to but let me share with you my experience working for an American MNC. You need several months to develop a strategic plan for the year. We normally discuss 2 months prior to the beginning of the fiscal year where the gaps are and where we want to improve on. This would ultimately affect the bottom line. In the case of running a state, I expect this to take longer considering the fact that there are many areas to cover. If you expect results in 100 day or a few weeks after taking over, you must be out of your mind. Please show me that you can come up with a comprehensive plan on your own not hiring some consultants. You must be in lala land so to speak.Get a life please. As Koh Tsu Koon has told Lim Guan Eng please move on and do your job and not harp harp harp.
  Cukuplah beri orang bertanggung jawab melaksanakan tugas yang telah diamanahkan oleh rakyat. MAjority sudah bersuara. Kalau banar-benar DS ada maruah buat apa yang Idris Jusoh telah lakukan.

  ReplyDelete
 100. Assalamualaikum Dato' Seri,

  Secara dasarnya, saya yakin kerajaan negeri sangat sukar untuk merangka perancangannya, memandangkan 3 parti yang berada dalam pakatan tersebut masing-masing mempunyai perancangannya yang tersendiri. Percayalah antara PKR, PAS dan DAP masing-masing mempunyai syak wasangka antara satu sama lain.

  Masing-masing punya perancagan untuk kepentingan parti dan peribadi, kerana itu mereka gagal merangka satu pelan perancangan untuk rakyat Selangor. yang pasti, secara halus mereka menggunakan kedah ugutan kepada kerajaan lalu, agar tidak terlalu mengkritik mereka dengan menggunakan pendekatan mencari kesalahan yang lalu.

  Biarkan mereka dengan labu-labunya Dato' Seri dan jangan gentar dengan ugutan Pakatan Rakyat. Saya yakin tidak kemana ugutan mereka itu. Teruskan amanah Dato' Seri untuk menjadi pembangkang terbaik di negeri Selangor, semoga yang terserlah nanti adalah segala kelemahan dan kesilapan mereka sendiri, dan negeri Selangor kembali kepada barisan Nasional. Salam Perjuangan. Wassalam.

  ReplyDelete
 101. No point in shooting them down before they even start to plan properly. They are inexperience but they are trying. You think that in 3 months, that they cannot come up with some good plans, therefore they are not good enough? I think careful planning, looking back at what has failed, learn and then make careful policy is more important then immediately come up with some gimmick and vote winning/marketing campaign like what BN is good at, is much better.
  I feel that they are slowly and surely doing better than you did.

  Can you now tell me, after all that has happened after the election, what is the federal government doing? Any new plans and policy to show that they are improving? I don't think so.

  You also mentioned in newspaper that you have done A LOT, well but with all the money, that is part of your duty anyway.

  I think I don't mind that we are growing slower, but what I want most from my government is not BULLSHIT... In priority, I want
  1. Transparency
  2. Corruption Free
  3. Constructive Criticism (BN cannot be criticized even by its own member, what kind of party is that, self denial)
  4. Country above self interest
  5. Rakyat before self interest

  Tell me truly, which one (if any) is in your agenda?

  ReplyDelete
 102. Boleh tak Datuk senaraikan projek-projek dalam 3 bulan pertama yang dilaksanakan semasa memerintah supaya perbandingan dapat dibuat dengan adil?

  ReplyDelete
 103. takkan tak boleh nak perbetulkan perkara yang dah dibut sebelum ni..kalau nak perbetulkan, bermakna mesti ada silapnya.. bila ada silapnya, kena la siasat.. takkan nak lepas gitu aje.. senang la kalau gitu jadi orang politik.. bila berkuasa, buat silap, bila dah tak tertanggung, maka buat2 kalah lepas tu.. then biar yang menang menanggung.. takkan kerajaan ds dulu takde buat silap kot.. takkan pokok tetiba goyang kalau takde angin..

  ReplyDelete
 104. saya amat berduka cita jugak dgn DSK,,PR ni kerajaan yang baru saja mula nk memerintah negeri selangor,,,berilah peluang kpd mereka mentadbir dgn acuan mereka sendiri ,,lg pun rakyat selangor yg buat pilihan,,bkn nya DSK,,,rakyat jugak blh tumbangkan PR jika mereka tak dpt memerintah,,blm sampai pun 100 hari,
  yang jelas unsur2 penyelewengan BN sudah semakin nampak dan jelas d mata rakyat..kalau bena lah ,unsur2 itu tidak benar,,rakyat akan tolak PR..kita tgu dah lihat
  jgn ada yg TERKENCING selepas ni.

  ReplyDelete
 105. Salam,

  Cubalah Dato' cuba tanya Dr Hassan Ali di DUN, yang kepalanya mungkin sudah tidak betul itu, apa rasionalnya mengharamkan program Islam Hadhari tetapi menghalalkan Projek Raksasa Khinzir itu?

  Haraplah agar dibetulkan kembali kepalanya itu yang mungkin diakibatkan oleh kekecewaan tidak dapat menjadi Menteri Besar atau sudah bongkak bodoh sombong kerana Pakatannya sudah menguasai negeri Selangor!

  ReplyDelete
 106. Mengapa perlu Meniti Harapan, Menanti Perubahan? Selangor bukankah dah maju? Adakah saudara mempertikaikan kemajuan yang saudara kemudi dahulu? Pelik....bin....Ajaib??#@%!!

  Memang patut dan perlu PKR membetulkan kemudi Negeri Selangor ini... Anda sendiri sudah menjawabnya...

  ReplyDelete
 107. Biarlah kerajaan baru Selangor ni nak cari kebenaran. Kalau masa pemerintahan Dr dulu takda apa-apa kesalahan usahlah bimbang.

  Mungkin bila mereka dah habis korek dan tak jumpa kesalahan kerajaan yang lepas baru mereka sedar. Masa tu pun mungkin rakyat akan sedar jugak.

  Saya percaya mereka bukannya ada pelan untuk membangunkan Selangor. Maklumlah mereka tak sangka nak menang pun. Bila dah menang masing-masing panik. Jadi untuk menutup kepanikan ini mereka cari lah kesalahaan kerajaan yang lepas.

  Tak tahu sampai bila mereka nak menutup kepanikan mereka ini. Rakyat sekarang pun sudah ada yang tidak berpuas hati.

  Jadi Dr atur lah strategi sebaiknya. Gunakan peluang yang ada. Usah bimbang akan usaha mereka untuk mengorek kisah silam melainkan kerajaan Dr dulu banyak melakukan kesilapan. Kalau ada cepat2 lah buat apa yang perlu. Kalau perlu penerangan mulakan segera. Kalau perlu mengaku kesilapan mengaku sajalah. Tak guna bersembunyi lagi.

  http://melayubiasa.blogspot.com

  ReplyDelete
 108. Dr YB,

  It seems that you had been proud on your contribution to RAKYAT during your time.

  Can you comment on the Grand Saga case then? Why the state government own 30% of stake in Grand Saga, yet nothing had been done to solve the solution on last 5 years?

  Thanks.

  Regards,
  Poh Soon

  ReplyDelete
 109. salam kenalan untuk semua bloggers... saya masih baru dalam arena blog ini. kalau salah harap ditegur.

  ReplyDelete
 110. Assalamualaikum DS,

  Saya baca komen DS di dlm blog raksasa BN.

  Saya kurang bersetuju dgn DS.

  Saya tidak melihat teguran seorg ahli hingga ke peringkat meminta Presidennya meletak jawatan sbg satu penghinaan. Saya di lapisan akar umbi biasa mendengar permintaan yg sama drpd orgramai.

  Maknanya, mereka juga menghinakah?

  Knp artikel di dlm blog itu tidak ditegur, sdgkan ia jelas berbentuk penghinaan?

  Bygkan artikel sedemikian ditujukan kpd Presiden skrg, adakah baru ia dikatakan menghina?

  Inilah masalahnya jika kita mengkategorikan nilai penghinaan.

  Saya lebih nampak permintaan tersebut sbg satu 'kejujuran berisiko tinggi'.

  Khalifah Umar Al Khattab terkenal sbg pemimpin yg paling tegas dan digeruni. Tetapi, beliau masih menerima teguran, wpun drpd seorg wanita tua.

  Maka, jika ada permintaan sedemikian drpd seorg ahli, seorg pemimpin sepatutnya membuat penilaian secara peribadi, samada ia benar atau tidak.

  Masalahnya ialah bila kita merasakan bahawa jawatan ialah kuasa yg kita dapat, bukan sbg amanah yg wajib kita pikul.

  Apapun, saya mendoakan DS berjaya menjalankan tugas sbg pembangkang yg berkualiti di Sngor.

  Jgn risau DS, saya percaya yg rakyat Sngor sudah bijak menilai, wpun BN sbg pembangkang.

  Jadi, kalau betul gaya kerjanya, Sngor akan dirampas semula. Kalau tidak, sepenggal lagilah sbg pembangkang.

  Apapun, ini cuma pdgn peribadi.

  ReplyDelete
 111. dulu masa datuk duk pegang kerajaan, apa sgt yg datuk bg kat rakyat. semua pembangunan yg dibuat atas dasar mengambil keuntungan aje.. bukan nak bantu rakyat pun.. semua projek yg dilaksanakan tak sepadan dgn harga yg ditawarkan... dah tiba masa nye tuhan balas apa yg kerajaan datuk buat dulu..

  ReplyDelete
 112. DS MKT,

  Macam nilah DS, saya rasa kalau DS boleh list down apa yang DS buat selepas 2 atu 3 bulan mula mula memerintah Selangor dulu, then saya rasa DS ada credibility utk challenge this new PR leader. if not then better keep quite...

  ReplyDelete
 113. YB,

  Saya kira, kerajaan selangor yg sekarang ni, baru sangat usianya. Masa YB jadi MB selangor dulu, dalam tempuh kurang 100 hari ambil alih, apa "projek besar" yg YB dah buat? Itu pun, BN ambil dari BN. Sekarang ni PR ambil dari BN, ambil dari parti yg berbeza.
  Jadi, kalau YB betul berjuang untuk membela rakyat, apa salahnya bekerjasama dengan kerajaan sekarang untuk bangunkan selangor.

  Tak kisah lah YB dari BN atau PR, semua dapat elaun dari wang rakyat, wang pembayar cukai, wang orang kaya dan miskin. Kalau semua wakil rakyat lebih banyak berpolitik kepartian dari politik kebajikan rakyat, rasanya sia-sia lagilah undi dan wang rakyat dibelanjakan untuk mencari "pemimpin".

  Saya tak berminat soal politik kepartian, tapi saya pengundi yang mengundi, dan membayar cukai. Kalau "pemimpin" dah rasa sukar nak memimpin, bagi je la jawatan tu pada orang lain. Kalau dalam dewan asyik dok bertelagah yg tak de kena mengena dengan rakyat, tak payah la jadi wakil rakyat.

  Saya harap semua YB2 dalam DUN selangor dan semua DUN di Malaysia & Parlimen, berkhidmatlah untuk rakyat, bukan untuk parti, bukan untuk pemimpin, bukan untuk bangsa, tapi untuk rakyat, sebab rakyat tu termasuk semua bangsa, agama, budaya dalam negara ni.

  ReplyDelete
 114. Datuk Seri,

  stail politik tanahair masih di takuk lama. Takde lain kecuali membongkar keburukan orang lain, membongkar keburukan orang lain, dan sekali lagi membongkar keburukan orang lain.

  Kenapa?

  Sebab memang seronok bila kita dapat teliti dan 'boo'kan kesalahan dan keburukan yang ada pada orang lain.

  Lagi seronok kalau keburukan yang dapat dibongkar tu berkaitan dengan peribadi seseorang. Bertambah hebohlah, ibarat ayam bertelur sebiji, habis riuh sekampung.

  Budaya ini saya lihat lebih cenderung di kalangan politikus Melayu. Budaya yang saya lihat takkan ke mana-mana, takkan mengubah apa-apa.

  Mengapa tidak ditonjolkan kelebihan masing-masing dalam mendebatkan/membahaskan sesuatu isu?

  Mengapa kita cuma mampu melihat betapa "hangatnya" perdebatan di kalangan pelajar IPTA tapi tidak di peringkat PARLIMEN?

  Mungkin ada yang kata "student" lainlah, mereka dah kaji dulu sebelum bawa sesuatu isu pergi berdebat.

  Jadi, ahli politik tak pandai mengkajikah? Tak buat homework?

  Mungkin ada yang kata, "student" lainlah, diorang tu bijak pandai..

  Jadinya, tidak pandaikah politician di negara kita?

  Renung-renungkanlah...

  Salam,
  MyMode Network

  ReplyDelete
 115. Dr Khir,

  Ada perubahan nampaknya dlm agenda BN menawan Selangor kembali. Musuh politik Dr yg sebenarnya baru tiba.

  ReplyDelete
 116. Dear Dato Seri

  Betul kata Dato Seri tu, orang yang pernah memimpin kerajaan sebelum ini bukan senang nak pimpin terutama sekali negeri Selangor, negeri yg termaju diantara negeri-negeri di Malaysia, nampaknya 3 bulan pertama MB Selangor gagal untuk memenuhi kehendak rakyat. Cakap je lebih, Saya sokong kata Dato Seri 2013 kita ambik balik Selangor di pimpin oleh Dato Seri. Orang tak ada pengalaman dlm urus takbir negeri apa yg dia boleh buat. nampak nya hancur lah negeri Selangor.
  Sekian
  ZULMDESA

  ReplyDelete
 117. Dear Dato seri

  kepimpinan negeri selangor yg ada sekarang nampak nya tak tahu nak mentakbir negeri. kalau tak tahu jangan lah nak pandai-pandai nak buat janji dga rakyat.Cakap tak serupa bikin. BN di Selangor dah matang untuk memimpin selangor. Orang baru manalah tahu sebab tak ada pengalaman dalam pentadbiran,nampak nya hancur harapan rakyat selangor.
  TQ

  ZULMDESA

  ReplyDelete
 118. sahabat sahabat bloggers semua,

  pertamanya saya mohon maaf tidak dapat menjawab satu persatu,kerana isu yang ditimbulkan adalah lebih kurang sama,iaitu berilah masa kpd kerajaan pr secukupnya utk merancang dan melaksana pembanguna selangor,dan biarkan mereka terus mencari kesalahan kerajaan bn dahulu.Saya cukup bersetuju kedua perkara tersebut diambil kira,pertamanya faktor masa,saya tak pernah mengharapkan mereka melaksanakan semuanya hari ini,cuma yang saya ingin ingatkan kpd mereka ialah janji janji mereka dalam menifesto,saya jadi hairan,kerana mereka seolah olah alergik dgn perkara tersebut,dalam dewan semua wakil rakyat pkr dan pas melenting dan dgn angkuh mendabik dada mereka menang kerana bn sombong tetapi apa yang mereka tunjukkan dalam dewan lebih dari itu,tak boleh tegur langsung,dan ianya terbawa bawa oleh penyokong mereka diluar ,jika kita baca komen yang diberi oleh mereka dgn bahasa dan buruk sangka yang keterlaluan.Saya rasa mereka bukan sahaja berhadapan hilang keyakinan utk laksanakan menifesto malah jadi bongkak dan angkuh,hingga hilang pertimbangan dan kewajaran sebagai umat islam.Saya mengharapkan ada jadual perlaksanaan bersama kaedahnya utk memudahkan rakyat mengikuti perkembangan kerajaan pakatan rakyat,kenapa nak marah marah.Mengharamkan program islam hadhari diselangor tanpa keputusan exco adalah suatu yang merugikan dan terburu buru serta sikap angkuh dr hasan ali,yang dipertikaikan adalah nama islam hadhari bukan kandungan dan 10 perinsipnya,jika nama jadi masalah mengapa semua diharamkan?parti pas juga patut diharamkan kerana islam telah lengkap tak perlu parti untuk memperjuangkannya.lebih lebih lagi pas telah banyak berubah akhir akhir ini hanya utk memiliki kuasa,mereka sanggup bersekongkol dgn parti dap yang tidak akan setuju dgn ideologi pas,yang hairan dap tidak berganjak dgn idiologinya,pas sanggup merubah asas perjuangan mereka.mereka perjuangkan ladang babi,pusat perjudian dan hiburan dan teguh dgn pendirian mereka,pas ikut sahaja,apakah perasaan pendukung pas waktu ini.Dr hassan ali mengatakan perjuangan mereka adalah berasaskan kesamarataan,maksudnya semua agama sama,semua manusia sama tiada yang mulia dan yang hina,dosa dan pahala sama,haram halal tiada beza.
  Saya juga tidak pernah melarang utk mereka mencari salah kerajaan dahulu,itu hak mereka,tetapi mereka juga perlu memahami sebab sebab mengapa perkara tersebut dibuat spt faktor masa umpamanya kerja yang perlu disegerakan,kaedahnya juga perlu segera,yang penting semua kos ditentukan oleh jabatan teknikal berkenaan,ahli politik tidak mencampuri keputusan menentu kos yang terlibat.Projek joint venture yang melibat anak syarikat kerajaan negeri juga perlu dilihat ia boleh dilaksanakan dan kerajaan tidak akan kerugian,dasar yang telah ditetapkan ialah keuntungan mestilah melebihi kos tanah dipasaran ditambah dgn syarikat terlibat perlu menyelesaikan bayaran premium tanah tersebut,semua perbincangan menentu kos projek dilakukan oleh pegawai pegawai,dan tidak melibatkan menteri besar atupon ahli politik lain,jika kerajaan hari ini mempunyai kaedah lain eloklah dsibincangkan dgn pegawai yang terlibat,dan mereka akan mengetahui mengapa perkara itu dilaksanakan sedemikian rupa.

  ReplyDelete
 119. SDR BLOGGER SAID,

  BERHUBUNG DGN PEMBUKAAN JALAN DI TAMAN MAHKOTA CERAS,SAYA MEMANG SETUJU JALAN TERSEBUT DIBUKA KPD AWAM,TETAPI KERAJAAN PERSEKUTUAN MENGENAKAN SYARAT KERAJAAN NEGERI PERLU MEMBAYAR LEBIH KURANG RM200JUTA KPD SYARIKAT KONSESI YANG MANA KERAJAAN NEGERI MEMEGANG 30 PERATUS,PERBINCANGAN TELAH DIBUAT KATA PUTUS MASIH DITANGAN MENTERI KERJA RAYA.SEBAGAI KERAJAAN KITA PERLU MENGIKUT UNDANG UNDANG TETAPI TIDAK DINEGARA INI,KITA PERLU BERDEMONTRASI,MEMBUAT UGUTAN BARULAH APA YANG KITA PERJUANGKAN AKAN DILAKSANAKAN OLEH KERAJAAN.INILAH BUDAYA BARU YANG PERLU RAKYAT MMALAYSIA PELAJARI,SAYA JUGA SEDANG MEMAHIRKAN DIRI SAYA DGN BUDAYA BARU INI DAN SAYA HARAP SDR BERSAMA SAMA SAYA BELAJAR DGN BUDAYA BARU INI,JIKA TIDAK SDR TIDAK AKAN JADI RELEVEN DIMASA HADAPAN.

  ReplyDelete
 120. SAYA NAK UCAPKAN SELAMAT KEMBALI KEPADA SAUDARA EZAM DAN RAKAN-RAKAN YANG MENYERTAI UMNO.SEMUGA UMNO AKAN TETAP MANTAP DAN TEGUH.

  ReplyDelete
 121. Teruskan usaha datuk seri mengkritik kerajaan selangor yang kerja banyak tak buat tapi yang paling saya puji kalau nak mengumpulkan orang untuk demontrasi memang kerja dia orang.kerja merusuh di jalanan memang kerja pakatan rakyat.lepas tu bawak y.b pakatan rakyat mula lah tunjuk bagus kat bandar mahkota cheras.Jangan salahkan polis tapi salahkan kerajaan selangor yang tak pandai buat kerja.kuasa dalam tangan urus aje lah tanah jajahan awak tu.cakap pandai tapi turun padang aje.kalau pemaju dan grand saga tak selesai jugak kerajaan selangor lah kena uruskan.jangan salahkan polis dan kementerian yang berkaitan sebab orang lain yang buat hal yang tak mahu ikut undang-undang.polis banyak kerja nak buat ini membebankan kerja polis yang berhadapan dengan kemarahan penduduk yang dah tak kisah tentang undang-undang.blacklist aje pemaju senang cerita.

  ReplyDelete
 122. saya menyeru ahli pkr keluar parti beramai-ramai kerana terbukti kerajaan pakatan rakyat tidak relevan.ramai yang dah keluar parti, umno sedia menanti..jangan marah ah.......

  ReplyDelete
 123. Terima kasih kepada penyokong bn/umno yang memberikan sokongan dan pandangan yang bernas anda terhadap datuk seri dan umno/bn.kita berada di landasan yang betul,PERJUANGAN KITA BELUM SELESAI....

  ReplyDelete
 124. Pakatan rakyat tidak relevan kerana dap menjadi lebih kuat dari pkr dan pas.kesiannya orang melayu dari pkr dan pas sanggup mengatakan hidup dap!.Tengoklah umno, hidup melayu! hidup umno !.PAKATAN RAKYAT MENANTI REPUT DI SELANGOR DAN PERAK.kelantan dan kedah jugak yang bestkan bekerjasama dengan umno.

  ReplyDelete
 125. pada pilihanraya akan datang pas dan pkr di selangor dan perak jangan bergabung dengan dap kalau nak menjadi negara mantap macam kelantan dan kedah majoriti semuanya orang melayu.biar dap keseorangan yang untung pas dan pkr jugak.rakyat pasti akan sokong wakil rakyat semuanya orang melayu belaka.inilah kekuatan orang melayu.tidak kisahlah kalau tidak sokong umno tapi sokong bangsa kita.

  ReplyDelete
 126. Assalmualikum dan slm sejahtera..
  Kalau betul ckp DS pasti lepas nie semua orang kena bt demontrasi,tunjjuk perasaan,ugutan...
  kumpul semua orang miskin bt demontrasi ramai2 agar krajaan beri duit...
  Kumpul semua pelajar sekolah bt demontrasi nak semua subjek dlm peperiksaan dpt AAAAAAAAAAAAAAAAA..
  Kumpul semua rakyat selangor buat demontrasi tuntut janji2 manifesto dr PR..pasti dapat..dan relevan....
  kita di ajar untuk berbuat demikian...
  PR suruh kita belakangkan undang2...br relevan perjuangan kita...
  ntahla.......

  ReplyDelete
 127. UNTUK MAKLUMAT DATUK SERI,DALAM BANYAK -BANYAK BLOG KAT MALAYSIA NI BLOG DATUK SERI YANG PALING MENARIK DAN TERTARIK SEKALI HINGGA PENYOKONG BN DAN PENYOKONG PAKATAN RAKYAT BERLUMBA-LUMBA MENGELUARKAN IDEA.SETIAP KALI SAYA MEMBUKA BLOG PASTI TERINGAT BLOG DATUK ,IA SEMACAM ADA SATU TARIKAN UNTUK SAYA DAN RAKAN YANG LAIN TERUS TERPIKAT DENGAN KESUNGGUHAN DATUK SERI MENJAWAB DENGAN SABAR DENGAN KERENAH DARI PELBAGAI LAPISAN KAUM DAN MASYARAKAT SELURUH RAKYAT MALAYSIA.BLOG YANG LAIN LEBIH BANYAK MENGHENTAM BN/UMNO JADI DI SINILAH PENYOKONG KERAJAAN BN MELEPASKAN APA YANG TERBUKU DI HATI MASING-MASING.SYABAS DATUK SERI .PERJUANGAN UMNO BELUM SELESAI.....

  ReplyDelete
 128. Sdr mohamad hisham mohd nor dan rakan bloggers lain,
  saya setuju dgn pandangan sdr berhubung dgn kerajaan pakatan rakyat terutamanya di selangor,dalam dewan negeri baru baru ini,yab tan sri kalid juga telah mempertikaikan fakta fakta dalam titah dymm tuanku seperti kemiskinan selangopr dibawah satu peratus,kemiskinan tegar dibawah 0.005%,purcashing power parity selangor usd 17,000 dan lain lain fakta.saya hairan kerana semua angka tersebut adalah datangnya dari pejabat menteri besar,malah sebahagian teks itu disediakan oleh beliau sendiri,bagaimana beliau boleh kontradik fakta itu hanya sekadar utk nafikan pencapaian kerajaan bn,keadaan ini berlaku bila mana ada adun dap mempertikaikan fakta tersebut,lalu beliau terpaksa menurut pandangan dap walaupon terpaksa menyanggah faktanya sendiri.Berhubung dgn menambah pendapatan negeri yab tan sri khalid,telah lupa utk menerangkan bagaimana utk mengenakan levi pekerja asing spt yang diyakininya boleh dilaksanakan dan dapat menambah pendapatan negeri sebanyak rm 160 juta.Kali ini beliau bercakap utk mendapat hasil tambahan dgn melombong pasir diselangor dan kata beliau dapat menambah hasil negeri sejumlah rm 100 juta,nampaknya rakyat selangor akan mendengar angka ratusan juta dari sekarang,budaya koporat ratusan juta ini perlu difahami oleh rakyat selangor yang beruntung kini krn memiliki menteri besar berpengalaman dalam bidang koporat walaupon terpaksa diberhentikan oleh permodalan nasional berhad.Lepas ini kita akan mendengar banyak lagi ratusan juta dalam pentadbiran negeri,cuma yang mana satu betul ,kita beri masa kpd yab tan sri khalid utk membuktikannya,kita harap pendukungnya juga selalu mengingatkan beliau sudah ada dua ratusan juga yang telah disebut oleh beliau.

  ReplyDelete
 129. Sdr abdul bashid harun dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Pandangan sdr itu ada benarnya,kebolehan mereka berceramah dan berpidato telah memberi keuntungan kpd mereka,menyalahkan orang lain ditambah dgn mengeji dan menuduh serta menjatuhkan maruah sesama saudara seagama dgn gelaran gelaran tertentu memang seronok didengar malah menjadi satu hiburan walaupon sebenarnya ia merendahkan tahap pemikiran penceramah dan yang mendengarnya.Setelah menjadi kerajaan ada satu lagi budaya baru terutamanya wakil rakyat dap dan pkr iaitu budaya membentuk jawatankuasa khas dan mengambil nota masalah rakyat yang telah mereka ketahui semasa menghentam kerajaan dahulu,seolah olah perkara itu baru mereka temui,inilah permainan mereka utk menunjukkan mereka prihatin,tetapi masalah masih disitu,hinggakan masalah pungutan sampahpon kena ambil catatan dahulu sedangkan masalah itu boleh diselesaikan dengan satu panggilan talipon ke pbt berkenaan.Sekarang mereka akan berhadapan dgn kakitangan pbt yang liat utk berubah dan sentiasa memberi alasan utk tidak buat kerja.

  ReplyDelete
 130. Sdr azamann dan sahabat bloggers lain,
  Saya tak mahu digelar sombong diri,bila menjawab pertanyaan sdr apa yang telah saya lakukan dalam tempoh tiga bulan,walaubagaimanapon saya ada beberapa polisi utk memberi arah baru kpd pegawai pegawai,maklumlah pemimipin baru perlu ada arah baru,barulah pegawai dapat jayakan misi dan visi pemimipin tersebut.Antara yang saya gariskan ialah,budget berimbang,program bina insan,kerajaan prihatin,setinggan sifar.Saya sedar sebahagiannya telah mencapai matlamat yang telah saya gariskan,sebahagiannya masih ditahap pencapaian sederhana.Semuanya dipantau oleh satu mesyuarat tindakan ekonomi selangor yang meneliti kaedah perlaksanaan,masalah masalah yang dilalui oleh pegawai dan rakyat,ketika melaksanakan dasar tersebut,peratus pencapaian prestasi dan jumlah kewangan yang diperlukan.Saya lihat kakitangan kerajaan hari hilang arah,ditambah lagi exco mengadakan dua mesyuarat dalam sehari,pertama dgn disertai oleh ex officio iaitu setiausaha kerajaan negeri,penasihat undang undang dan pegawai kewangan,kedua mesyuarat yang tidak disertai oleh ex officio dan keputusan dibuat tanpa mendapat pandangan pegawai pegawai yang terlatih yang akan menjalankan tugas utk melaksanakan dasar kerajaan.Seolah olah kerajaan hari ini meragui keikhlasan pegawai pegawai kerajaan dibawah pentadbiran mereka,Ini terbukti dgn perlantikan jawatankuasa khas yang dianggotai oleh orang diluar kerajaan.Arah tuju kerajaan akan nampak jelas bilamana ada keyakinan diantara pegawai kerajaan dan pemimpin politik,jika tidak arah akan terus kabur,dan pemimpin buat kerjanya,pegawai buat tugas yang berbeda.

  ReplyDelete
 131. Sdr mat terab dan sahabat bloggers lain,
  Menurut rekod yang dibentangkan kpd saya kerajaan negeri memiliki kewangan yang kukuh,ini di perkukuhkan lagi dgn titah dymm tuanku,lebih kurang rm 1.4 bilion ada dalam simpanan kerajaan negeri.cuma kaedah pengurusan mungkin menyebabkan masalah pelaksanaan tak dapat dibuat.

  ReplyDelete
 132. assalamualaikum DS,
  Teruskan menjawab kepada persoalan yang banyak ditimbulkan di dalam mahupun di luar blog..walaupun jawapan yang diberi mungkin tidak memuaskan hati sesetengah pihak, sekurang kurangnya,kebenarannya dapat ditegakkan..walaupun saya bukan rakyat selangor,saya bersyukur berada di negeri selangor selama hari ini..teruskan peejuangan DS..

  ReplyDelete
 133. APA PANDANGAN DATUK SERI MENGENAI PAKATAN RAKYAT YANG MEMBOIKOT UTUSAN MALAYSIA,UTUSAN MINGGUAN,NST,TV3 DAN RTM ? APAKAH MEREKA SEKARANG KIAN TERSEPIT DAN TERDESAK KETIKA INI HINGGA MENYALAHKAN MEDIA KERANA POLITIK SEMPIT MEREKA YANG TIDAK KESAMPAIAN.PAKATAN RAKYAT JUGA MENANG BESAR MELALUI PENYEBARAN MAKLUMAT PALSU DALAM INTERNET DAN AKHBAR MEREKA, TIDAK CUKUPKAH LAGI BUAT CERITA BOHONG.TAPI YANG PELIKNYA KEBANYAKAN MEREKA MASIH MEMBACA DAN MENONTON TV3 DAN RTM.CAKAP TAK SERUPA BIKIN.JANGAN BELI JANGAN TENGOK SIAPA PUN TAK MARAH.LU PIKIRLAH SENDIRI....

  ReplyDelete
 134. Saudara Iron Manz,

  Yang peliknya setiap kali ada MB Selangor buat sidang akhbar, MB Selangor akan memanggil wartawan arus perdana. Malah saya difahamkan tiap-tiap program semua wartawan dijemput. Mereka umpama membeli durian ditepi jalan, durian berulat, penjual disalah sedang mereka sendiri yang memilih durian tersebut.

  Saya fikir media massa hari ini lebih mesra dan khalid Ibrahim mendapat liputan yang lebih positif berbanding saya dahulu.

  Saya dahulu dikritik lebih dahsyat oleh pembangkang dan mendapat liputan meluas media massa. Malah kadang kala media massa turut mengkritik saya dengan hebat.

  Saya harap mereka (pembangkang) bersikap berlapang dada menerima kritikan bukan sebagai tekanan tetapi jadikan panduan.

  ReplyDelete
 135. boleh minta perbetulkan sikit fakta tak? mereka bukan pembangkang, awak yang pembangkang.

  ReplyDelete
 136. Assalamualaikum Dato Seri,

  Sememangnya berlaku kejutan bagi kerajaan negeri sekarang.

  Terkejut kerana tidak menyangka mereka dapat menang mudah dan memerintah Selangor, Bergantung kepada berapa lama mereka dapat mengatasi 'shock culture' ini.

  Bagi saya kiranya MB baru dan Dato Seri ibarat sekapal, tapi lain nahkoda. Walaupun saya mengundi PKR pada pilihan raya lalu tapi saya tetap berterima kasih keatas Dato Seri kerana membawa Selangor ke tahap ini. Apakan daya kita lain nahkoda jika tidak pasti saya menyokong kepimpinan Dato seri.

  ReplyDelete
 137. kepada 'MR 10 RINGGIT ' saya nak perbetulkan fakta tentang pembangkang.Kita bercakap tentang'pembangkang pakatan rakyat ' yang ingin memboikot media massa dan media elektronik.tak baca paper ke ke? oh lupa saya anda tak baca paper.Datuk seri dan blogger lain membincangkan pembangkang pakatan rakyat sebelum pilihanraya dan selepas menang pun pembangkang pakatan rakyat masih tidak menang majoriti mudah ,cuma 82 kerusi aje.mereka ini yang kami maksudkan {pembangkang)pr yang memboikot media.

  ReplyDelete
 138. APA PANDANGAN DATUK SERI TENTANG PEMBERIAN SUBSIDI MINYAK YANG DI SALAH GUNA OLEH RAKYAT KITA YANG MENYELUDUP KELUAR BAHAN API YANG AMAT SENSITIF DAN BERNILAI KETIKA INI.DALAM BERITA MENGATAKAN HARGA MINYAK MUNGKIN AKAN NAIK PADA BULAN OGOS INI ? HARAP DATUK SERI DAPAT BERKONGSI IDEA DAN PANDANGAN TERHADAP ISU INI SEDIKIT SEBANYAK MENGUNTUNGKAN PAKATAN RAKYAT MENGENAI ISU MINYAK.HARAP DATUK SERI DAPAT MEMBERIKAN CADANGAN TERHADAP KERAJAAN WALAUPUN BUKAN DALAM BIDANG KUASA DATUK SERI.BENARKAH KATA PAKATAN RAKYAT DAPAT MENURUNKAN HARGA MINYAK JIKA MEREKA MENGUASAI NEGARA DAN BENARKAH KERAJAAN AKAN MENANGGUNG KERUGIAN APABILA SUBSIDI JUGA AKAN BERTAMBAH KALI GANDA.TERIMA KASIH DATUK SERI

  ReplyDelete
 139. Rakyat harus bersikap terbuka dengan isu minyak.kerana subsidi yang di beri ketika ini sudah terlalu tinggi dan membebankan kerajaan.Di sebabkan harga minyak dunia yang naik kerajaan terpaksa memerah idea bagaimana hendak menyelesaikankan masalah kenaikan harga minyak dunia.Pemberian subsidi juga menyebabkan minyak dari malaysia yang terlalu murah di asia tenggara telah menyebabkan penyeludupan keluar minyak negara kita.Rakyat harus sedar simpanan minyak malaysia di jangka akan habis beberapa tahun akan datang.pemberian subsidi juga menyebabkan golongan yang kaya bertambah kaya,mereka mampu membeli kereta hingga kadang2 sampai 5 buah di rumah mereka.Saya percaya kerajaan tidak akan melupakan golongan perpendapatan rendah.saya juga dari golongan tersebut yang mengharapkan keadilan bagi mereka yang bergaji rendah.rakyat harus membantu kerajaan kita pada waktu ini serta memberi idea bukan menghentam sahaja tanpa mahu mendengar penjelasan terperinci dari kerajaan.saya rasa kalau pakatan rakyat nak turunkan harga minyak mungkin iplikasinya mungkin parah lagi dengan subsidi yang terlalu tinggi.itu pandangan peribadi saya,terpulang.

  ReplyDelete
 140. Baru 100 hari depa perintah.Kita dah 50 tahun.Rationya jauh melangit.Takkan sama 100 hari dengan 50 tahun.

  ReplyDelete
 141. Prinsip kesamarataan tetap tidak akan menjadi sama rata. Sedangkan dengan sokongan kerajaan selama ini pun masih ramai yang ketinggalan, inikan pula tanpa sokongan. Kalau padang sama rata tak apa, ni ekonomi dah majoriti mereka yang pegang; agency, distributorship, bahan mentah, impot dari luar, dll. Adakah kita boleh bertanding dengan keadaan pasaran bekalan yang tidak terbuka ini.
  Contohnya A dibekalkan dengan harga bahan RM10 dan B bukan dari golongan A akan dibekalkan dengan harga bahan RM15. A memasuki tender pada harga RM14(untung RM4). Walaupum B memasuki tender pada harga RM16(untung RM1), B tetap akan kalah selepas penilain harga untuk barangan yang sama.
  Pasaran pembekalan sudah tentu tidak adil.

  Adakah itu keadilan yang mereka laung-laungkan.

  Datuk Seri, perjuangkanlah keadilan.

  ReplyDelete
 142. apa ni..barang semua naik
  mnyk naik mcm lagi laa..ap ni kata nk tolng rakyat..mmg la barisan nasional tidak boleh tolong rakyat..hanaya tau berdalih sahaja tengok la sekarang krisis barang naik ap sudah jadi..dato' sedarla tolong la sedar

  ReplyDelete
 143. Kepada saudara 'mahmud' hendak atau tidak kita sebagai rakyat harus tabah dan membantu kerajaan dalam hal ini.minyak patut di naikkan.kerajaan barisan nasional terpaksa menaikkan harga minyak walaupun sesetengah rakyat tidak bersetuju.ini adalah masalah dunia malah seluruh dunia menghadapi krisis kenaikan harga minyak dunia.saya pun orang susah tapi menerima dengan hati terbuka dan percaya tindakan kerajaan untuk jangka masa panjang untuk anak cucu kita.bukan kerajaan tak sedar malah sedar,penyokong kerajaan menerima dengan hati terbuka untuk kebaikan semua.bukan penyokong pakatan rakyat sahaja tapi penyokong kerajaan juga sedar.sampai bila kita harus bergantung pada subsidi lambat laun negara boleh bankrap kerana nak jaga hati sesetengah pihak.rakyat harus sedar perkara ini.sekian

  ReplyDelete
 144. terima kasih atas kritikan dato'seri
  saya ambil secara positif..
  kerajaan selangor yang baru perlu 'forward looking' bagi menjamin kelangsungan kuasa dan politik.
  teruskan mengkritik dato'seri..saya berdoa agar dato'seri menjadi ketua pembangkang yang membawa kebaikan kepada rakyat..syabas dato'seri

  ReplyDelete
 145. Comment made by En Faizal agak kelakar. DSKT telah membina mahligai berjuta juta ringgit samalah dengan mendiang Dato Z. Ini kah pemimipin atau ketua pembangkang yang layak serupa cakap tak serupa binkin. Mana DSKT dapat duit begitu banyak???? Ada kah saudara Faizal sedar pemimpin macam ini yang kita mahu????

  ReplyDelete