Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Saturday, June 7, 2008

Tangani Subsidi Dengan Bijak

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers dan para pembaca sekalian.

Kenaikan harga petrol sebanyak RM 0.78 seliter sememang amat tinggi dan sukar untuk rakyat yang berpendapatan rendah dan sederhana menerimanya. Sebagai ahli MT saya pun terkejut kerana ia tidak pernah dibincang dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO untuk melihat dari perspektif kepentingan rakyat banyak.

Memang tidak dapat dinafikan pengurangan subsidi petrol ini merupakan satu kebaikan jangka masa panjang dari segi kestabilan dan kekukuhan ekonomi negara. Namun jika ia tidak dilaksanakan dengan bijak dan cermat, saya khuatir ia bukan akan mengukuhkan ekonomi tetapi menghancurkan terus kerancakan pembangunan negara.

Saya berharap kerajaan akan mempertimbangkan semula kenaikan drastik ini. Mungkin jika ia dapat dikurangkan separuh daripada kenaikan hari ini pun ia cukup bermakna kepada rakyat dan industri kecil dan sederhana.

Namun jika kerajaan berpendapat ini merupakan jalan terbaik, beberapa perkara harus dilaksanakan segera bagi mengurangkan beban rakyat.

Pertamanya kerajaan patut melihat masalah pengurangan subsidi petrol dan kenaikan harga ini dari sudut yang menyeluruh. Saya fikir kerajaan perlu kumpulkan semua jumlah subsidi sedia ada, kenal pasti berapa jumlahnya. Kemudian gunakan jumlah tersebut untuk mengurangkan kenaikan harga petrol ke tahap yang difikirkan tidak membebankan semua rakyat.

Selebihnya barulah diagihkan semula ke sektor-sektor yang akan memberi kebajikan yang tinggi kepada rakyat seperti kepada nelayan, petani dan golongan pekerja berpendapatan rendah di bandar.

Saya difahamkan pada masa ini, subsidi dikategorikan dalam peruntukan pengurusan. Jika subsidi meningkat maka kerajaan perlu meminjam atau menyerahkan kepada rakyat untuk membayar bagi mengelakkkan pinjaman kewangan untuk pengurusan. Yang pastinya akan memberi impak negatif kepada imej negara.

Justeru pada hemat saya, peruntukan subsidi ini sewajarnya diasingkan daripada wang yang digunakan untuk pengurusan.

Sepatutnya wang subsidi ini disatukan dengan jumlah peruntukan pembangunan. Dengan ini, jika berlaku penambahan subsidi maka peruntukan pembangunan samada dikurangkan atau dikekalkan dengan membuat pinjaman.

Keduanya, kerajaan juga harus mencari jalan membantu pekerja sektor swasta. Antara yang boleh dibuat ialah memberi potongan cukai khas kepada syarikat korporat yang menaikkan gaji kakitangan bawahan dan peringkat pertengahan pada peratus tertentu.

Ketiga, kerajaan harus menurunkan tarif elektrik bagi mengimbang kenaikan kos akibat harga petrol. Saya fikir tidak ada salahnya buat masa ini kerajaan memberi subsidi kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB). Janganlah terlalu dipentingkan keuntungan beratus juta syarikat berkaitan kerajaan (Government Link Company - GLC) sehingga rakyat di bawah menderita. Apa penting diumumkan keuntungan besar syarikat ini tetapi rakyat tidak merasai apa-apa?

Petronas dan semua GLC negara perlu mengumumkan keuntungan kepada kabinet sebelum kabinet memutuskan jumlah bonus yang perlu di berikan kepada mereka. Masa ini semua pengurusan GLC di lakukan oleh CEO masing-masing.

Mereka menikmati bonus yang tinggi sehingga 9 bulan tetapi tidak menyumbang kepada wang disatukan negara. Pengalaman saya di Selangor, semua GLC hendaklah menyumbang kepada wang disatukan negeri sebagai satu punca pendapatan, samada secara terus atau melalui tabung tertentu. Jika GLC ingin memberikan bonus kepada kakitangan, mereka perlu membuat sumbangan kepada Kerajaan Negeri di samping menyelesaikan pinjaman mengikut jadual.

Jika dilaksanakan di peringkat Persekutuan, Petronas yang pasti memperolehi keuntungan hasil dari kenaikan harga minyak mentah dunia dapat menyumbang kepada pendapatan negara secara langsung. Wang ini bolehlah di gunakan untuk mengurangkaan bebanan rakyat atau pun program basmi kemiskinan tegar sebelum 2010.

Kesan kenaikan minyak ini hampir pasti akan menggagalkan rancangan membasmi kemiskinan 2010, malah akn turut menggagalkan hasrat kerajaan meningkatkan kualiti hidup rakyat.

Sudah tiba masanya kerajaan melihat sistem pengangkutan awam secara menyeluruh di seluruh negara. Saya berpandangan kerajaan perlu melaksanakan satu sistem pengangkutan awam yang berkesan dengan segera. Janji kerajaan untuk mengadakan sistem pengangkutan ynag sempurna telah lama didendangkan, tetapi tidak mencapai matlamat.

Kerajaan juga perlu melabur dengan membina infrastruktur pertanian seperti sistem saliran yang sempurna di kawasan yang di kenalpasti boleh di majukan sebagai kawasan tanaman padi seperti Projek Barat Laut Selangor yang telah berjaya meningkatkan "yield" padi dari 2 -3 tan per hektar kepada 7-9 tan per hektar. Sabah, Sarawak memiliki kawasan yang luas dan cukup sesuai untuk tujuan tersebut.

Ramai pemimpin mengatakan minyak naik harga bukan masalah, yang saya bimbang rakyat "naik minyak" kerajaan akan hadapi masalah yang lebih parah lagi bila rakyat sanggup jadi "orang minyak" mengambil tindakan di tangan mereka tanpa mengendahkan kesan kepada negara. Fikirkanlah.

176 comments:

 1. A'kum DSKT

  Kenaikan harga minyak secara tiba-tiba dan mendadak dengan paras yang tertinggi dalam sejarah memang mengundang kemarahan yang amat sangat dari rakyat. PM pula dengan bersahaja mengumumkan kenaikan dan sempat tersenyum meminta rakyat jangan berdemonstrasi. Adakah pengumuman itu suatu yang kelakar sehingga dia mampu tersenyum? Patutlah ramai orang menganggap menteri2 kabinet sebagai 'bunch of clowns'. Presiden Indonesia saya lihat tidak pernah tersenyum jika mengumumkan sesuatu yang tidak tidak popular.

  Kerajaan memang pandai menghamburkan kata-kata manis untuk memastikan harga barang dan perkhidmatan tidak naik. Tetapi realitinya semua sekali akan naik dan rakyat makin terhimpit.

  Yang paling membengangkan saya ialah ini adalah kali kedua PM berbohong secara terbuka. Dulu sebelum pilihanraya perkara yang sama berlaku. Nampaknya PM seorang yang tidak serik dengan penangan rakyat dalam pilihanraya.

  DS,

  Saya sebagai orang Melayu amat sayang kepada UMNO dan perjuangan kita. Tapi pemimpin yang sebegini menyebabkan saya naik muak dan mual kerana sering menyusahkan rakyat lebih2 lagi orang melayu. Yang paling ramai hidup susah kan orang Melayu sendiri, betul tak DS?

  Saya harap DS sebagai ahli MT dapat berbuat sesuatu tentang perkara ini kerana saya pasti banyak kesan buruk yang bakal berlaku jika tidak ditangani dengan sebaik-baiknya.

  Wassalam

  ReplyDelete
 2. A.kum Datuk Seri,

  1. Saya bersetuju dengan DS jika dikatakan MT tidak pernah diajak berbincang dahulu bila kenaikan harga minyak dibuat. Mungkin ini kuasa kabinet sahaja.

  2. Sepatutnya sesuatu perkara yang boleh membawa impak yang besar perlu dibincang terlebih dahulu dengan semua pihak. Kemudian barulah kita boleh tahu % kebaikan dan % keburukan. Jadi kerajaan pilihlah jalan tengah atau yang 'sederhana'.

  3. Saya percaya harga 'barang keperluan' tidak akan turun begitu mudah walaupun selepas ini kerajaan akan menurunkan harga minyak. Naik mudah, cepat dan sedap...tetapi siapa mahu turun?

  4. Bila disebut pengangkutan awam, bagaimana kerajaan nak tambah pembaikan, sedangkan masalah kecil yang berlaku terang-terang depan mata pun kerajaan 'gagal' dan tidak berupaya nak selesaikan?

  5. Maksud saya jika hari ini kita naik bas ekspress dari Pudu Raya ke A.Star atau JB, terdapat berbagai harga tambang. Malah yang lebih celaka lagi ialah:

  a. Kita beli tiket dikaunter RM33.00
  b. Bila naik dan bas hendak jalan, mereka minta tukar tiket. Mereka beri tiket harga sebenar RM28 dan kita dipaksa serah balik tiket yang RM33.00 tadi.
  c. Pada suatu hari ada seorang pelancung 'Mat Saleh' naik bas bersama saya. Dia geleng kepala dengan 'sistem' yang diamalkan dinegara dibawah 'Barang Naik' ini?
  d. Semasa saya naik driver bas ekspress bernama 'Khalid Nordin' tetapi dengar sekarang dah tukar orang 'Noh Omar'?

  6. Elok lah jika rakyat naik minyak pun. Jika nak 'api' datang kerap sikit baca blog saya.

  http://sukj.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. salam DK,
  you really have my BIG VOTE for this one!

  ReplyDelete
 4. Tahniah Dr krn semakin memahami sengsara rakyat.

  Harapan rakyat agar tokoh spt Dr dpt terus menyampaikan derita rakyat kpd pucuk pimpinan yg seolah gagal mendengar rintihan rakyat yg tertekan dan merana dek kenaikan mendadak ini.

  Jgn sampai rakyat "naik minyak", baru nak bertindak. Mungkin waktu itu sudah sgt terlewat.

  ReplyDelete
 5. “AKU ANAK MELAYU” Aku ada 5 org adik beradik dalam keluarga dan aku yg paling sulong yang berasal dari negeri paling utara di Malaysia. Aku dan adik ke2 masih menuntut di IPTA,3 org lagi masih menuntut di sekolah menengah dan rendah. Ayah bertugas sebagai tukang kebun/tebang pokok dusun mengambil upah RM30 sehari yang bekerja 6 hari seminggu.Ayah mempunyai kereta DATSUN 150Y yang dah nak relai (buruk) tapi banyak berjasa kepada kami sekeluarga sehingga kini,Ayah terpaksa menggunakan kereta untuk mengangkut alatan-alatan bertukang.Jarak tempat kerja Ayah dgn rumah kami adalah 60KM darab pergi dan balik bersamaan 120KM yang memerlukan kos minyak RM20 sehari pada harga minyak petrol RM1.92 seliter,baki RM10 dibawa balik dan diberi kepada Ibu utk perbelanjaan harian.PADA HARI INI dengan kos minyak yang naik,kereta DATSUN Ayah yang paling banyak berjasa kepada kami, memerlukan RM30 sehari utk jarak 120KM.Ayah terpaksa bekerja dalam jarak yang jauh demi keluarganya. Persoalan yang timbul difikiran kami adik-beradik mcm mana kami nak menampung kos perbelanjaan harian kami,makan dan minum,PELAJARAN kami adik-beradik. Walaupun kami mendapat bantuan PTPN dari kerajaan,dengan bantuan itulah Aku dan adik ke2 dapat belajar dan dengan hasil bantuan itulah kami berdua menampung perbelanjaan adik-adik kami yang masih kecil dan bersekolah disamping pendapatan Ayah yang tidak seberapa. Adakah aku perlu berhenti belajar di IPTA? Dan mencari kerja untuk membantu dan meringankan bebanan yang ditanggung oleh Ayah. Adakah nasib yang sedemikian juga akan berlaku kepada anak-anakku pada suatu hari nanti?

  ReplyDelete
 6. Salam YB,

  Saya ingin mencadangkan Petronas dan semua GLC negara perlu mengumumkan keuntungan kepada parlimen, bukannya kepada kabinet sahaja. Saya pun tak faham kenapa PM terlalu ingin merahsiakan mengenai akaun Petronas ini. Dengan itu, ahli-ahli parlimen boleh menerangkan kepada rakyat keadaan yang sebenarnya.

  Banyak timbul persoalan di hati ini, adakah kerajaan pada hari ini tidak pandai menguruskan negara? saya tengok kerajaan hari ini hanya tertumpu dengan keuntungan Petronas sahaja, macam tak de pendapatan lain seperti minyak sawit, getah dan lain-lain lagi.

  Masihkan kita ingat, kenaikan minyak 30 sen pada tahun 2006, kerajaan akan meningkatkan sistem pengangkutan awam demi kepentingan penduduk negara ini, saya nak tanya, adakah kita berpuas dengan kemudahan pengangkutan awam. Saya nak tanya YB, kalau naik Komuter dari Pelabuhan Klang ke KL Sentral agak2 berapa minit? Itu baru satu, banyak lagi contoh. YB, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

  Rentetan dari kenaikan tersebut, maka saya tengok dah makin ramai rakyat berani utk keluar ke jalan raya, fikir-fikirlah. Masihkan YB ingat bagaimana kejatuhan kerajaan Shah Iran semasa zaman revolusi di Iran?

  Saya memang tak terkejut, jika suatu hari ini org menggelarkan PM ke-5 dengan gelaran 'Bapa Kenaikan'.

  Boleh tak YB cadangkan kepada PM supaya ahli UMNO boleh membeli minyak dengan harga yang murah sikit. Baru ada beza ahli UMNO dan yang bukan ahli UMNO. Mesti ramai yang memohohon menjadi keahlian UMNO, percayalah YB.

  Salam
  http://kuda-trojan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 7. Dato Seri yg dihurmati;

  Terima kasih atas pandangan Dato Seri.
  Saya berharap pemimpin pemimpin UMNO yang lain pun berpendirian seperti Dato Seri.Tapi saya yakin mereka tidak!
  Walau bagaimana pun saya salute pada Dato Seri, semoga Dato Seri sentiasa berjuang untuk rakyat.

  ReplyDelete
 8. 1) KT, saya rasa memang ditakdirkan Allah yang memang PM Dollah ni akan dikenang orang sebagai PM yang terburuk dan terhina di mata rakyat.

  2) Semua tindakan dibuatnya tak kena, biarpun niatnya baik.

  3) Kenaikan harga barangan naik mendadak lepas dia naikkan minyak.

  4) Menteri dia hanya pandai cakap "Saya beri amaran, jangan naikkan harga" terutama Si Noh yang pandai bercakap tu, tapi orang terus naikkan harga. Apa dia boleh buat? Nak bukti? Suruh dia pergi check tiket bas ekspress. Dia memang tak tahu sebab dia tak naik bas.

  5) Orang semua buat pembelian pukal sebab panik takut barang naik kemudian. Pergilah shopping complex, banyak barang dah habis dan tunggu stok baru sampai. Apa jadi pada orang susah? Bila nak beli, dah habis. Kena tunggu stok baru yang mungkin harganya naik.

  6) Alangkah bagus jika minyak tak naik, tapi harga baru ni hanya untuk orang Thai dan S'pore. Buat separate pump untuk diaorang.

  7) Hentikan sementara projek persekutuan yang masih belum berjalan. Dah stabil, teruskan semula. Apa nak takut? Pelabur tak akan lari, mereka lagi suka. Sebabnya? Dengan kenaikan harga minyak, elektrik pula akan naik dan diikuti barangan dan pelbagai lagi. Pekerja akan minta naik gaji, pekerja terpaksa buat part time, masa ngan keluarga terabai, masalah sosial berleluasa (mencuri, dsb).

  8) Malang sungguh si Dollah, dia terjun dengan labu-labunya, tapi lebih buruk, dia bawa sama rakyatnya.

  9) Baik awak semua orang UMNO bergabung jangan bagi dollah pertahankan jawatan Disember ni.
  Jika tidak, saya rasa habislah umno dan bn kelak. Tolonglah, dia memang tak guna walaupun berguna untuk pembangkang yang terus sukakan dia sebab ada peluang nak menang besar PRU-13 nanti.

  ReplyDelete
 9. orang macam saudara memanglah boleh cakap apa saja. maklumlah duit minyak. kalau naik sampai rm5 seliter pun rasanya tak ada masalah pada saudara. tapi rakyat biasa macam saya, yang kais pagi makan pagi kekadang belum tentu dapat makan petang, sapa nak tanggung. subsidi minyak takkan jadi apa pun. untunglah tauke kereta terpakai. kereta tak laku pun tak apa tapi pergi renew roadtax dapat subsidi 5-6 ratus.

  kereta saya dah 4 hari tersadai. nak isi minyak duit tak ada. saya rakyat susah. saya bukan penulis yang pandai buat cerita. demi allah saya susah. kerajaan tak pernah tolong saya. malah setakat ni kerajaan banyak menyusahkan saya.

  saudara hidup dengan kemewahan. jangan bersandiwara. dah kalah saya nampak saudara cakap baik je...

  ReplyDelete
 10. Sdr rio dan sahabat bloggers lain,

  kita memang menghadapi masalah besar dalam pentadbiran negara,krn kita tidak mempunyai satu sistem yang jelas,kaedah penyelidikan kita juga dibuat hanya kepada masaalah semasa tidak dibuat secara menyeluruh dan berterusan,dulu kita hadapi masalah kenaikan harga minyak kerajaan membuat kenyataan utk mencari sumber baru sbg punca tenaga dan akan meningkatkan keberkesanan sistem pengangkutan awam,tetapi tiada tindakan yang serius secara berterusan.Yab pm menumpukan kpd pertanian tetapi tidak ada kesungguhan,sehinggakan kita hadapi masalah krisis beras dan harga makanan. Sekarang kita hadapi berbagai masalah dan kita masih lagi mengambil tindakan secara kompatmental tidak secara menyeluruh.saya harap pihak kerajaan dapat menjalankan,kajian utk 10 trahun akan datang apa akan berlaku pada taraf hidup rakyat negara kita,dgn jangkaan jangkaan tertentu,dan dibentangkan kpd rakyat supaya rakyat memahami cabaran masa depan yangmereka mesti sama sama hadapi.

  ReplyDelete
 11. Assalamualaikum Dr. Khir
  Kesimpulan yang dapt saya buat sejak Pak Lah jadi PM ialah semuanya serba tak kena. Tak kan MT duduk diam saja. Buatlah sesuatu. Tak apa kalau kita tak popular tapi insyaallah manfaat nya besar kepada golongan bawahan. Ini dapat dilihat dgn jelas menteri yang kebingungan tapi tak boleh nak buat apa kerana nak tunjuk sokongan tak berbelah bagi.Tak salah nak sokong tapi janganlah sokong membawa rebah. Kalau dah tak disukai rakyat buat apa nak tunggu lagi.

  ReplyDelete
 12. Sepatutnya Pak Lah membawa bincang perkara kenaikan minyak ini dalam mesyuarat MT UMNO sebelun ke kabinet. Apa yang saya kesalkan mengenai Pak Lah ialah keputusanya yang kerap berubah-buah tidak sampai seminggu. Tiada konsistensi.

  Kemudian, apa kerajaan pendek akal sampai sanggup buat kenaikan harga minyak (40%) secara drastik? Satu peningkatan harga yang terlalu tinggi. Minyak adalah satu komoditi yang sangat sensitif dalam ekonomi. Apa tidak fikir 'keganasan kenaikan' harga barang lain ?

  Saya bersetuju dengan pandangan Dato' Seri yang kaedah penyelidikan kita juga dibuat hanya kepada masalah semasa tidak dibuat secara menyeluruh dan berterusan. Kita perlu serius dalam mencari sumber tenaga baru. Tarif elektrik sudah diumumkan akan naik kerana kesan kenaikan harga minyak. Saya terfikir, apa sudah jadi tentang inisiatif untuk menjadikan hidroelektrik sebagai alternatif utama kepada punca tenaga elektrik yang pernah kita canangkan dahulu.

  Dato' Seri,
  Orang ramai tidak akan 'naik minyak' jauh sekali beramai-ramai menjadi orang minyak. Apabila harga minyak naik, darah orang ramai akan naik termasuk saya sendiri.

  ReplyDelete
 13. dato',
  "Ketiga, kerajaan harus menurunkan tarif elektrik bagi mengimbang kenaikan kos akibat harga petrol. Saya fikir tidak ada salahnya buat masa ini kerajaan memberi subsidi kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB). Janganlah terlalu dipentingkan keuntungan beratus juta syarikat berkaitan kerajaan (Government Link Company - GLC) sehingga rakyat di bawah menderita. Apa penting diumumkan keuntungan besar syarikat ini tetapi rakyat tidak merasai apa-apa?"

  semasa pengumuman kenaikan harga minyak sebanyak 40% itu, hambaAllah itu juga mengumumkan kenaikan tarif elektrik sebanyak 18-20%. mana mungkin point yang ke-3 dato' ini diterimapakai..

  ReplyDelete
 14. Petikan berita dibawah nmpknya berbeza drpd pandagan DSKT brkenaan keutungan petronas kesan dr kenaikan hrga minyak
  [..]
  Commenting on the fuel price increase, the Petronas boss said the corporation did not make a sen from the increase.

  “All the oil companies get full market price for the petrol and diesel that they sell and the Government pay them the difference from the fixed price. This is where the subsidy comes into play,” he added
  [..]

  Any comment, Dato'?

  ReplyDelete
 15. saudara kuda-trojan :

  Bukankah setiap tahun GLC (Petronas,TNB dll) mengedarkan Annual Report + Financial Report kpd pemegang sahamnya, yg bole dicapai dgn mudah oleh org lain pn? Akaun apa lg yg dikehendaki?Ada akaun rahsia ke?

  Malah, siap ada sidang akhbar lagi mengumumkan prestasi sayrikat setiap suku tahun.Semua org bole tahu, bukan stkt ahli parlimen.

  Yg perlu dipersoalkan sekarag ialah pengurusan kerajaan bila dapat duit drpd segala GLC ni. Membazir ke,menyeleweng ke, dll.

  ReplyDelete
 16. Asalamualaikum Datuk Seri,

  Sememangnya kenaikkan harga minyak paling tinggi dalam sejarah benar-benar memberi tekanan kepada rakyat marhaen seperti kami dan sekaligus telah mengikis populariti UMNO yang sudah sedia terhakis itu.

  2. Menteri kewangan baru hendaklah dilantik contohnya Seperti Tengku Razaleigh Hamzah yang mempunyai kepakaran ekonomi.  http://penyokong-kuli.blogspot.com

  ReplyDelete
 17. [..]
  Petronas dan semua GLC negara perlu mengumumkan keuntungan kepada kabinet sebelum kabinet memutuskan jumlah bonus yang perlu di berikan kepada mereka. Masa ini semua pengurusan GLC di lakukan oleh CEO masing-masing.
  [..]
  Sorila,sgt tak setuju. Sudah pasti kabinet akan bgi bonus serendh mungkin kerana nak guna untug tu utk rakyat lain, yela wlupn kakitgn GLC tu rakyt jgk tapi tak ramai.Sakit atila kita yg bnyk brkorban bljr tinggi2 nak keje,keje plak sungguh2,ttiba org len pn bole dapt habuan dr usaha kita.

  Tindakan itu akan mengurangkan tarikan org utk bekrja di GLC. Dahla skrg makin bnyk kemudahan ditarik, gaji pn lebih kurg ngan gvermnt je,keje makin bnyk,baik keje ngan k'jaan. Relax sket.

  Atau,baik org keje ngan internatinal company cam SIEMEN ke, SHELL ke ataupun masuk MALAKOF,YTL.Last2 yg tinggal dlm GLC tu sume yg kurg perform. Yg bagus cabut lari.

  Kelbihan keje di GLC kena ada brbnding agensi kerjaan lain utk menarik minat golongan pekerja yg berkualiti masuk yg strusnya akan dpt memacu GLC ke mercu kejayaan.

  ReplyDelete
 18. DS,

  Saya ahli UMNO Bahagian P081.

  Pandangan DS tentang kenaikan harga minyak memang menarik dan berasas. Begitu juga komen blogers. Saya tak heran kalau isu ini tidak dibincangkan dalam MT asalkan jangan tak bincang dalam kabinet kerana saya percaya kadang2 PM buat keputusan sendiri.

  Saya semakin tidak percaya kepada PM sekarang ini dan menunggu Persidangan Agung Cawangan untuk membawa usul tidak percaya.

  ReplyDelete
 19. Dato' Seri,

  Masalah harga minyak ini mampu ditangani jikalau pemimpin nombor SATU kita berfikiran jauh ke hadapan, dan yang penting sekali berfikiran keluar kotak. Beliau memang keluar kotak, malangnya masuk kotak yang lain. Sepatutnya PM Dolah sudah boleh menghidu bahawa masalah minyak ini akan menjadi kritikal lapan tahun yang lepas. Malangnya tidak. Beliau hanyut dengan Islam hadhari yang sekarang ini dipersendakan oleh pemimpin Islam sendiri. Bioteknologi yang beliau war-warkan tidak kemana. Semua koridor yang beliau canangkan tidak mempunyai objektif yang jelas, jauh sekali mengutungkan rakyat. Yang menjadi kenyataan ialah PM kita kahwin lagi dan beliau ternyata dilamun cinta dengan isteri baru beliau. Entah siapa penasihat beliau hanya beliau sahaja yang tahu.

  Sepatutnya perkara-perkara berikut yang beliau utamakan

  1. Menggalakkan penggunaan enjin elektrik atau hibrid bagi kereta persendirian, dengan menurunkan cukai dan duti import.

  2. Memberi isentif kepada pengeluar-pengeluar kereta tempatan menghasilkan kereta yang ber CC rendah mengunakan teknologi hibrid atau berasaskan gas asli.

  3. Memastikan semua stesen petronas di seluruh tanah air membekalkan LNG atau NGV, manakala, rebate diberikan kepada pengguna yang ingin memperbaharui kenderaan mereka supaya gas asli boleh digunakan.

  Saya pasti rakyat tidaklah marah sangat jikalau mereka diberi pilihan. Namun, pilihan tiada bagi mereka.

  ReplyDelete
 20. kerajaan memang pandai panggil rakyat ubah gaya hiduplah, tabahlah dsbnya. tapi adakah kerajaan sendiri mengamalkan sikap jimat cermat dan berbelanja secara berhemah wang RAKYAT?!

  Apabila pemimpin keluar negara, apa diorang naik? ada ke yang naik kelas ekonomi? Bila sampai ke London, nak pulak ambassador pergi ke Heathrow untuk menyambutnya dan kaum kerabatnya. Inilah kerajaan yang pandai beri seruan, tapi tidak tunjuk teladan baik.

  ReplyDelete
 21. Saya memohon semua wakil rakyat bersuara demi rakyat.. apa guna mereka dipilih sebagai wakil rakyat tp tak berbuat apa2 ketika rakyat sedang dihukum, harga yg diumum secara tiba2 meningkat 78sen. Rakyat faham beban subsidi kerajaan ke atas petrol, tetapi adakah dengan membuat pengumuman tiba2 kenaikan 40.6% harga minyak adalah keputusan yang terbaik kerajaan MAMPU buat?? Tiadakah opsyen2 lain? Wahai semua wakil rakyat tolonglah rakyat anda..

  ReplyDelete
 22. DS,

  Dah letih dah rakyat mengeluh, tak mampu lagi nak bercakap, berbuih mulut... Bayangkan orang kesan kenaikan harga barang kpd orang2 yg memang tak mampu memiliki kereta..

  Lepas ni lagi ramai lah Q orang2 miskin nak masuk Bersamamu TV3 tu..

  Pak Lah tak pekak, cuma buat2 dot-dot ... Pemimpin yg lain macam sokong bawa rebah, berleret-leretlah keluar TV dan surat khabar nak tolong Pak Lah terangkan bagi pihak Pak Lah... Yang marah sekarang SEMUA RAKYAT... Bukan pembangkang sahaja..

  ReplyDelete
 23. A,kum Datuk Seri..
  Tentang kenaikan petrol semua telah sedia maklum dan DS telah menyatakan perkara ini tidak dibincangkan dalam perjumpaan MT,sekiranya perkara ini dibincangkan adakah kenaikan itu tetap berlaku dan seperkara lagi sekiranya DS masih dalam kabinet adakah DS sendiri bersetuju dgn kenaikan harga petrol?Sekian terima kasih.

  ReplyDelete
 24. salam datuk;

  datuk kate kite menghadapi masalah besar dlm pentadbiran??

  nk tnye ckt, kite tu sape ye datuk?

  for sure BN rite?

  datuk, 5o thn dh BN memerintah.
  BN ni bknnye kerajaan yg bru ditubuhkan.

  tetapi 5o thn dh..satu jgka mse yg sgt lme..

  soal pentdbiran yg lemah dan bermasalah septtnye tidak terjadi kerana BN telah memrintah selame 50 thn..

  50 thn tu..50 thn ma..

  dlm 50 thn ini lah rkyt semakn tertekan,bknnye semakin aman, mukmur dan selamt.

  datuk, inikah BN yg datuk sokong.
  yg menysahkn rkyt. jika datuk btl2 ambil tau perasaan rkyt, dh tentu dtuk amik tndakn yg segera.

  wat protes, wat demo, mne konco2 datuk yg suke wat demo tu kt SUK selgor tmpoh ari?asal xprotes lak?

  setakt ckp kt blog ni, bole blah la datuk.

  ckp tp xwat..bole blahhhhhhhh..

  maaf kerana berkasar ckt, tp inilah hakikat..

  BN-barang naik.

  next election sokong lg ye..

  biar pdn muke korg lg..

  kesimpualnye, BN xpandai memrintah,

  menyusahkan rkyt, dan mcm2 lg.

  tukar kerajaan.

  biar PR yg perintah plak.

  takbir!!!!!!!!!!

  ALLAHUAKBAR

  ReplyDelete
 25. Salam Datuk Seri,
  Sedang saya mendengar buletin utama malam ini, kerisauan saya semakin memuncak kerana menteri yang berkenaan ada berkata harga minyak akan terus naik kerana harga pasaran minyak dunia terus naik mungkin akan sampai USD200. Jadi kalau kita gunakan 100% keuntungan Petronas, maka bangkrup lah Petronas satu hari nanti. Apa yang dikatakan itu memang banyak kebenarannya dan domino effect terhadap harga barangan yang lain akan berlaku.

  Tidak dapat dielakkan kerana di dalam AlQuran sendiri ada menyebut bahawa keadaan ini akan berlaku. Jadi sebelum keadaan ini berterusan maka hendaklah kita menyimpan makanan sebelum berlaku keadaan yang akan semakin parah untuk menguji keimanan kita. Jadi hari-hari yang mendatang ini hendaklah kita bekerja kuat menambahkan pendapatan kita untuk di simpan yang mana ianya akan diperlukan di masa-masa akan datang. Menyimpan makanan dalam kontek sekarang ini adalah simpanan keewangan kita kerana harga barangan akan semakin melonjak dan memerlukan simpanan kita tersebut.

  Jadi marilah sama-kita tingkat pendapatan kita dengan melakukan kerja-kerja sambilan seperti berniaga dan sebagainya.

  http://www.smartniaga4u.com/Blog

  Terima Kasih

  ReplyDelete
 26. For an educated person, you do not seem to have any understanding of economics. Subsidies are fine but when they threaten the finances of the government, then something has to be done. I think what Pak Lah has done is the correct thing to do in view of high oil prices. As bitter as the pill is to swallow but it has to be done. People have to learn to scale back and spend on important items. It would be nice to have the subsidies but you have to be practical. You are looking at it from the gaining political mileage. We have been enjoying cheap oil for too long. Time to face reality.

  ReplyDelete
 27. Salam YB DS

  Saya hanya ingin berkongsi dari sudut pandang saya sebagai orang UMNO

  Apa pun yang berlaku hari ini, sama ada politik, harga barang, isu perkauman pastinya akan mengundang pelbagai reaksi dari perlbagai kaum terutama dalam zaman siber ini. Yang penting adalah sejauh mana pemimpin UMNO tampil dengan keberanian, jujur dan ikhlas.. Sebab setiap mata hari ini adalah tertumpu kepada UMNO.

  Saya secara peribadi mengatakan DS adalah gentleman, berani dibanding dengan pemimpin-pemimpin lain.

  Itulah bezanya, apabila kita memimpin tanpa dicucuk hidungnya, maka keberanian itu akan lebih terserlah.

  Harap jika YB DS diberi peluang memegang jawatan kerajaan, harap pendirian ini tidak berubah, jika tidak DS dilihat sama dengan spesis-spesis lain dalam UMNO.

  ikhlas,
  Yang sering mengikuti perjumpaan-perjumpaan dgn YB DS.

  ReplyDelete
 28. ISU KENAIKAN DAN PEMBOHONGAN.

  Salam.

  1. Saya bersetuju dengan DS bahawa kenaikan harga minyak ini sememangnya sangat3 membebankan rakyat jelata. Kenaikan sebanyak hampir 50%(petrol) ini sememangnya sangat mengejutkan kerana rakyat sememangnya x menyangka akan berlaku kenaikan yg sebegitu tinggi..

  2. Apa suda jadi dengan PM..tidak kah beliau merasakan semua ini akan membebankan rakyat??mengapakah kenaikan ini diumumkan secara mengejut dan bukan seperti yang war-war kan iaitu pada bulan OGOS?

  3. Disebalik 'kejutan' yang diumumkan ini kerajaan pula nampaknya telah gagal pula untuk menangani impaknya terhadap harga barangan dan perkhidmatan. Sejurus selepas pengumuman, rakyat hanya mampu 'terpaku' melihat peningkatan kos pelbagai barangan dan perkhidmatan seperti sewa lori, tambang bas, tarif elektrik,harga beras,tepung,gula dan banyak lagi barangan lain mengalami peningkatan harga...alahai tiada penguatkuasaan dijalankan untuk mengawal peningkatan harga ini.

  4.pernyataan 'TIADA KENAIKAN MINYAK UNTUK TAHUN 2008' masih segar dalam minda rakyat. inilah umpan yang telah diberikan kepada rakyat sebelum PRU 12 baru-baru ini...apa yg cuba dibuktikan oleh Kerajaan ini?? Semuanya bohong semata-mata...kita tunggu dan lihat...

  ReplyDelete
 29. Assalamualikum Dato' Seri Dr.Khir.

  Kenapa Kerajaan Pak Lah tidak mahu mengikut nasihat Tun Dr.M supaya tidak mengapongkan ringgit kita? Tun Dr.M berkata, kita patut naikkan (prop up) nilai ringgit kita supaya sama aras dengan USD dalam mengatasi masalah kenaikan harga minyak ini. Dengan cara ini, rakyat jelata tidak akan merasai kesan akibat kenaikan harga minyak sebab semuanya sudah disubsidikan dalam bentuk menaikkan nilai duit kita. Sekarang pun USD dah turun nilainya berbanding dulu. Orang asing yang membeli minyak kita pula takkan menikmati subsidi kita sebab mereka kena tukar mata wang mereka kepada ringgit yang sudah sama aras dengan USD. Bukankah cara ini brillient? Bila rakyat tidak dibeban, mereka tentu boleh berbelanja seperti biasa. Ini akan merancakkan ekonomi kita. Tetapi sekarang Pak Lah mintak rakyat berjimat cermat. Tahukah dia apa kesan akibatnya kepada ekonomi nanti? Sedangkan BUSH dalam usahnya mahu merancakkan ekonomi dalam keadaan kenaikan harga minyak ini supaya ekonomi US tidak terjejas, menyedaiakn 'stimulus package', iaitu USD600 untuk suami, USD600 untuk isteri dan USD300 untuk setiap orang anak. Kalau dah semua orang berjimat cermat, macam mana ekonomi mahu berkembang?

  ReplyDelete
 30. Salam DS.

  1.Semasa PakLah baru bergelar PM, beliau dengan serta merta menaikkan harga minyak sebanyak 30sen. Alasan: harga minyak dunia dah naik dan nak jimat rm4 bilion untuk mempertingkatkan lagi mutu/kualiti sistem pengangkutan negara..impaknya: harga barangan dan perkhidmatan naik..kemudian dia cakap inflasi 3++ peratus(normal)dan pertumbuhan ekonomi 6% (wah bagusnya) ....sehingga hari ini tepuk dada, tanya rakyat adakah berpuas hati dengan sistem pengangkutan negara....

  pada tahun 2008, sekali lagi..harga minyak naik 80sen sebabnya nak kurang beban subsidi,ada wang lebih untuk belanja pembangunan..pembangunan..pembangunan..bole caye ke?? i dont think so because based on your govt previous track record..you've failed!!!.

  ReplyDelete
 31. Salam Dr.Khir,
  Kenapa sekarang baru anda sedar bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan pentadbiran kerajaan yang dipimpin oleh PM yang diiktiraf sebagai yang paling lemah lagi jahil dalam sejarah negara.Orang seperti ini tidak layak dan tidak ada kredibiliti untuk menjadi pemimpin.Sekarang siapa yang susah, kita dan keluarga kita la jugak kan?
  Saya faham bahawa tidak semua MT UMNO bersetuju dengan tindakan yang dilakukan oleh PM, tetapi kenapa mereka terlalu bacul untuk bersuara.Memang betullah apa yang dikatakan petanda kita sedang berada di akhir zaman yaitu 'Pemimpin akhir zaman akan dilantik dari orang yang paling jahil diantara sekumpulan orang yang jahil'.
  Segala masalah rakyat dikatakan masalah global.Macam la kita semua ni tak pernah duduk di luar negeri.Inilah akibat kesilapan memilih pemimpin.
  Pengangkutan awam di Malaysia tidak juga bertambah baik, bak kata orang Kedah "Pi mai pi mai tang tu la jugak".Sebenarnya kerajaan tidak komited untuk menyediakan sistem pengangkutan yang efisien di Malaysia.Semuanya berpunca dari amalan najis rasuah ataupun komisyen dikalangan pemimpin BN.Sistem pengangkutan awam sebenarnya tidak akan memberikan keuntungan kepada pengendalinya.Mana-mana kerajaan negara maju juga terpaksa mengendalikan atau memberi subsidi kepada sistem pengangkutan awam.Tidak ada komisyen kepada menteri dalam urusan pembinaan kerana tiada keuntungan pun.
  Sistem pengangkutan awam dianggap efisien bila;
  1)Wakil rakyat dari Johor, Perlis, Terengganu dan Pulau Pinang pergi bersidang di Parlimen dengan menggunakan Bas Eksres dari tempat masing-masing dan menaiki bas ke Bangunan Parlimen.
  2)Teksi yang menggunakan meter lebih banyak dari Bangla, Nepal dan Indon yang tiada permit kerja.
  3)Kurang kemalangan yang disebabkan oleh pemandu kenderaan awam yang tidak kompeten.
  4)Orang tak heran harga minyak naik ke turun ke atau takde minyak langsung kerana kenderaan awam digerakkan oleh tenaga elektrik yang dijana oleh empangan hidro berkapasiti tinggi yang dibina bebas dari rasuah atau komisyen kepada pemimpin BN.
  Akhir kata,kalau nak jadi pemimpin setakat nak dapat projek atau pun tender kerajaan, baiklah tak payah jadi pemimpin.Menyusahkan rakyat jelata dan generasi akan datang sahaja.
  Maaf andai ada terkasar bahasa ataupun meyinggung perasaan Dr. Khir atau mana-mana pemimpin BN.
  Wasalam.

  ReplyDelete
 32. Askm DSKT,
  Apa nak dikato lagi, nampaknya kena tukar kerajaan saja jawapan yang paling tepat.Biar org lain lak memerentah..mungkin ada jalan penyelesaiannya.
  Kerajaan sekarang hanya pandai cakap dan bagi alasan saja, lepas tu.. lain yang dicakap..lain yang dibuat.
  Kerajaan sekarang hanya nampak apa yang dia bagi pada rakyat..hari2 duk sebut pasal subsidi,..rakyat pun ada bagi subsidi pada kerajaan,...apa yang rakyat bagi ..dia tak nampak!Minum teh tarik & makan kat shopping komplek pun kena cukai 5%,..
  Nampak kerajaan BN ni macam tak der vision atau dah abis idea..dah buntu kut,..kata dah pergi keangkasa lepas,..nak settle hal basic pun tak mampu.
  Saya amat bersetuju dgn pandangan DS tu, tapi MT lain buta kut.
  Biar org macam DS saja yang bertanding lawan president UMNO..apa nak tanding lawan Ketua Pemuda..tu standard KJ jer.
  Kadang2 perlu ada alternatif juga,..tak perlu lah saya citer apa yang perlu pemimpin buat,..kalau dah sanggup jadi pemimpin tu..mesti lah fikir pasal rakyat..takkan pemimpin senang lenang rakyat menderita.

  Wasalam.
  Rahim

  ReplyDelete
 33. Datuk Seri,

  Pasal apa Abdullah Badawi jadi macam itu? Apa sudah jadi dengan dia? Macam hilang punca sahaja....

  Tidak terfikir ke dia, tindakannya menaikan harga minyak sebegitu tinggi, boleh menyebabkan orang kebulur tidak makan.

  Tengok sekali lalu memanglah tidak berat, kerana yang diumumkan naik, hanya harga minyak. Kalau tidak mampu beli minyak, kita naik bas.(ubah gaya hidup)

  Tetapi bagaimana dengan kenaikan barang keperluan, terutama makanan akibat kenaikan harga minyak itu.

  Sekarang ini pun harga makanan sudah naik melambung-lambung.

  Cakap Datuk Shahrir Samad sudah tidak boleh dipakai lagi. Dia kata akan kawal harga makanan tetapi kenyataannya setiap hari harga semakin naik.

  Kalau kereta tidak ada minyak orang tidak akan "naik minyak" tetapi kalau perut sudah lapar, anjing pun akan "naik minyak".

  Rakyat Malaysia tidak sampai 30 juta orang. Hasil negara melimpah ruah. Disamping itu Malaysia mempunyai sumber minyaknya sendiri dan pengeluarannya melebihi jumlah penggunaannya.

  Jadi kenapakah Abdullah membuat pilihan menaikkan harga minyak yang begitu tinggi secara mendadak?

  Apakah ada tujuan lain disebalik kenaikan ini? Abdullah,anak dan menantunya tentu tahu jawapannya.

  ..."jangan main api, kalau-kalau terbakar nanti"....

  ReplyDelete
 34. Salam Dr.

  Pak Lah kata rakyat negara ini kena faham (Berita Minggu, 8 Jun) kenapa minyak negara kita mesti dinaikan. Sejak ianya menjadi isu, kerajaan mendakwa akan mengatur pelbagai strategi dan berusaha sedaya upaya mengurangkan kesempitan yang dialami, terutama oleh golongan berpendapatan rendah.

  Baguslah kalau tahap kualiti hidup rakyat sentiasa menjadi agenda penting kerajaan seperti slogan popular BN "Tradisi Membela Rakyat".

  Namun begitu, bagaimana pula dengan mereka yang tidak menggunakan bahan api? Contoh bagi golongan penarik beca disesetengah negeri, mereka tidak mendapat apa-apa keistimewaan daripada subsidi tunai malah terus terhimpit dan menjadi mangsa kesan kelangsungan kenaikan harga minyak dengan kenaikan mendadak harga barang keperluan. Ini akan mengundang pelbagai masalah.

  Akhirnya nanti rakyat hilang kepercayaan kepada kerajaan dan signal kali kedua nanti akan lebih dasyat lagi dan menjadi sejarah apabila BN lenyap dari bumi Malaya.

  http://www.kulatlapok.blogspot.com

  ReplyDelete
 35. Salam Dato' Seri,

  Kesian juga mendengar keluhan pengunjung laman laman blog termasuk laman blog ini. Mereka nampaknya sungguh terasa kesan minyak naik ini, terutama yang tinggal dilembah Klang, sebab berulang alik ketempat kerja terlalu jauh, tak kurang ada yang berbelanja hingga RM30 sehari. Bagi mereka yang tinggal di tempat lain di Malaysia mungkin keadaan tidak seteruk itu, kerana belanja minyak kereta mungkin tak setinggi disana. Oleh itu, walaupun perit, rakyat perlu membuat beberapa perubahan cara hidup hari ini, demi kesejahteraan dimasa depan. Jika tidak, subsidi terpaksa ditambah belipat kali ganda diluar kemampuan negara ketika menghadapi fenomena kenaikan harga global yang mendadak. Syukur, setakat ini rakyat Malaysia masih menerima subsidi petrol dan diesel, sebab itu harga masih rendah daripada di Singapura dan Thailand.

  Pada harga sekarang Petrol RM2.70, kenaikan harga sebenar tidaklah setinggi yang dibayangkan setelah diambilkira rebate RM625, yang lebih memihak kepada yang memiliki ketreta kuasa rendah.

  Satu satunya cara untuk menambah subsidi ialah dengan mengeluarkan lebih banyak wang PETRONAS untuk tujuan ini. Saya rasa ini bukan opsyen yang bijak kerana selama ini PETRONAS lah yang menjadi penyumbang utama kepada khazanah negara.Ia mampu berbuat demikian kerana ujudnya pengurusan yang bertaraf global dalam PETRONAS, satu2nya institusi Malaysia yang mencapai taraf ini. Rakyat Malaysia seharusnya berasa bangga dengan PETRONAS.Desakan desakan politik terhadap PETRONAS oleh pihak pembangkang will kill the goose that lay the golden egg. Kita Harus ingat di masa lampau bagaimana Bank Bumiputera dan Bank Rakyat jatuh disebabkan oleh pengurusan yang tidak bekualiti dan campurtangan orang politik.

  Akhir sekali saya menjemput YBhg. Dato' Seri dan para pembaca ke laman blog saya DAH Ikhwan alamat dahalmi.wordpress.com untuk analisis komprehensif pilihanraya DUN Kedah.

  DAH Ikhwan

  ReplyDelete
 36. A;kum....Dato'Seri

  Harga Minyak naik dan harga barang pun ikut naik secara perlahan dan serta merta.Tindakan kuatkuasa perlu digiatkan dan kehadiran pendatang asing tanpa asing atau sah yang ramai juga penyebab barang keperluan kita berkurangan,kerajaan sepatut mengurangkan penggantungan kepada pekerja asing hanya tertumpu kepada perladangan atau perumahan saja.Lihat persidangan dewan rakyat baru-baru ini hanya tertumpu kepada masalah mereka saja bukan masalah rakyat ini yang dikatakan makan gaji buta(duit rakyat yang bagi kat mereka untuk cakap hal-hal rumahtangga sja).
  Berbalik kepada pendatang asing ini ,mereka ini yang selalu menggunakan subsidi seperti minyak dan makanan .Pada masa sama mereka menghantar duit yang banyak kepada negara mereka,sedangkan kita persengketaan sesama sendiri.
  Sehingga mereka berani membuka kelab hiburan sendiri,perniagaan yang besar serta kemudahan yang akhirnya rakyat Malaysia membayar untuk kemudahan yang mereka sediakan.

  Dato'Seri adakah betul seperti dalam blogger lain bahawa Petronas yang mendapat untung berbilion-bilion itu sepatutnya memberi subsidi, kemana pergi semua wang itu? setelah ditolak cukai dan pusingan modalBetulkah ada perjanjian semasa penubuhan Petronas dahulu seperti Batu Putih atau air ke Singapura

  ReplyDelete
 37. dato... jangan sebok sangat pasai kerajaan PR Selangor... kedudukan dato dalam UMNO pun kena jaga juga.... Khairi tengah mengumpul askar dan peluru untuk menghapuskan dato... menjelang pemilihan UMNO disember ini.... terutama dengan masuknya Ezam dalam UMNO....

  sila baca...
  http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=014830&Itemid=85
  Ezam ibarat ayam jantan yang gah berkokok tetapi ekornya dipenuhi najis

  ReplyDelete
 38. Dato,
  Demi orang Melayu Dato harus membuat sesuatu untuk menjatuhkan Pak Lah dengan segera kalau tidak masa depan orang Melayu akan gelap. Dato adalah salah satu harapan orang Melayu sekarang ini.

  ReplyDelete
 39. Salam Dato'...

  Saya tidak hairan apabila Dato' mengatakan bahawa isu kenaikan harga minyak ini tidak dibincangkan di majlis tertinggi UMNO. Kenapa? Dato' sendiri boleh menjawabnya.

  Sedangkan DS Shahrir yang terlibat secara lansung juga memberi kenyataan yang MENIPU atau mungkin dia sendiri tak tahu mengenai masa yang tepat kenaikan akan berlaku.

  Yang lebih menyedihkan dan memualkan adalah apabila menteri memberikan kenyataan bahawa ini adalah situasi 'win-win' atau 'menag-menang'.

  kita hilang Pulau batu putih dan dapat pulau kecik yang tenggelam bila air pasang... mereka kata 'win-win' juga. Maka fahamlah kita jiga menteri menyebut perkataan 'win-win' yang bermaksud mereka sesama mereka dan kroni-kroni mereka yang 'win-win'

  Sudah 3 penggal saya memangkah BN termasuk PRU12 yang lalu. Apakah nasihat Dato' untuk saya pada masa ini???

  ReplyDelete
 40. Salam YB DSKT,

  Berikut adalah kenyataan Sang Kelembai dalam blognya.

  "Dan agak aneh bila bayaran tunai kepada pengguna yang berhak mendapat pulangan tunai tahunan setiap kali membaharui cukai jalan dibayar melalui Pos Malaysia? Bukan Pos Malaysia sudah dimiliki oleh keluarganya dengan nama ECM-Libra di mana nama-nama Kamalludin Abdullah dan Kalimullah a/l Masheerul Hasaan ada kaitan dengan pembelian yang dipanggil ular lidi menelan naga. Maka nampaknya Abdullah Hj Ahmad masih lagi hendak mengutamakan perniagaan anak beranak dan kroni. Berapa bilion wang kerajaan akan menjadi simpanan tetap di Pos Malaysia dan berapa untung Pos Malaysia memperniagakan wang itu dengan keuntungan yang didepositkan ke tempat lain.. Itu tanya dengan AmerSham."

  Kalau tak betul, saya harap YB menyangkal dakwaan beliau, siapa lagi yang nak membela PM kita kalau bukannya YB. Sekian

  http://kuda-trojan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 41. Mulai hari ini saya dan keluarga keseluruhan nya istiharkan keluar dari UMNo yang makin lama makin busuk dan zalim...lebih baik kita sokong pakatan rakyat untung2 apa yang dijanjikan olih DSAI akan kita dapat rasai nanti bila pakatan rakyat memerintah ?????? pemimpin UMNo sekarang ini betul kata DR Mahathir PENAKUT termasuklah DS sendiri...

  ReplyDelete
 42. Kahkahkahkah.

  Rakyat kena kongsi dengan subsidi untuk penambaikan pengangkutan awam.

  Kahkahkahkah.

  Tengah-tengah gawat ni yang untung "coach builder".

  DSKT, bebaskanlah dirimu dari 'sindrom bisu'. Mari kita hidupkan 'kumpulan pendesak' seperti yang dipelopori mantan MB kita, Allayarham Dato' Harun Idris!

  Ada berani?

  ReplyDelete
 43. Salam Datuk
  Kita tidak boleh nak salahkan Pak Lah.. Salah Tun Mahathir pun ada jugak. Yang dia pi lantik sape suruh? "Mr Clean" la konon nya... pirahhh...
  Saya minta maaf banyak2 pada Datuk sekiranya kata2 saya ini agak kurang ajar. Tapi saya terpaksa, sebab saya sudah tidak tahan dgn pentadbiran Pak Lah... Cakapnya tak penah ada betoi nya... Tolonglah Datuk Seri!!!

  ReplyDelete
 44. Salam DSKT,

  Satu perkara yang dapat saya simpulkan tentang TINDAKAN TIDAK BIJAK Pak Lah and the gang ialah... "this is the end of UMNO and BN". Tiada harapan untuk UMNO/BN untuk mendapat sokongan lagi. Saya jamin jika sekarang ini diadakan sekali lagi pilihanraya, I am 100% sure PR sapu bersih. Masalah dengan Pak Lah adalah dia bukan seorang yang bijak. Dulu bila CEUPAC minta naikkan gaji Pak Lah tak setuju sebab kata gaji naik menyebabkan harga barang naik. Tapi apasal petrol boleh dinaikkan secara membabi buta macam tu? Tak pulak kata harga barang boleh naik?

  Satu perkara yang terakhir yang ingin saya luahkan apa yang terkandung jauh disudut isi hati dan sanubari saya adalah "SAYA BERASA SUNGGUH MALU MEMPUNYAI SEORANG PM SEPERTI PAK LAH. DAN SAYA JUGA BERASA SUNGGUH MALU UNTUK MENGAKU MENJADI RAKYAT MALAYSIA DISEBABKAN MALAYSIA SEKARANG TERLALU TERUK KEADAANNYA SEKARANG INI... APA YANG BOLEH SAYA BANGGAKAN DENGAN MALAYSIA SEKARANG INI??? SEMUANYA TELAH MUSNAH... KEDAULATAN, EKONOMI, TARAF HIDUP RAKYAT... PERKARA-PERKARA YANG BAIK YANG ADA DI MALAYSIA SEMUANYA HANYA TINGGAL SEJARAH..."

  ReplyDelete
 45. Salam Dato,

  Tak sangka dato pun memahami isu kenaikan minyak yg cukup membebankan rakyat jelata dan komen dato amatlah bernas dan selari dengan apa yg dilaungkan oleh pihak Pakatan Rakyat yg meletakkan rakyat sebagai tuan dan bukannya hamba. Walaupun saya tidak tahu sejauh mana keikhlasan dato dlm memberi hujah2 kenaikan harga minyak ini ataupun lebih kepada mengambil kesempatan utk mendapatkan sokongan rakyat jelata ataupun utk memcerminkan keperihatinan dato terhadap rakyat walaupun semasa pemerintahan dato dulu, rakyat jelata diketepikan..namun Allah itu Maha Mengetahui...syabas dato..

  ReplyDelete
 46. Wow cakap semuanya ok. Orang cakap yang ada duit dengan orang yang tak ada duit cakap kan lain!!!

  Bila kita niaga masa kita rugi ke, susah ke dikejo bank ke ada kerajaan ambik tau? Bila untung nampak sikit, macam macam pulak kita dibuatnya.

  Rm1 2007 dengan rm1 2008 dah banyak bezanya. Anak kami sekolah kalau bawak rm1, risau kita dapat makan apa gaknya anak tu sekarang.

  Kalau namanya wakil rakyat menteri dan menteri besor pulak tu, mana tau rasa susah!! gaji beribu!!!
  Sampai satu ketika dulu Nazri Tan Sri Aziz kata 'Saya memang kaya, sampai tujuh keturunanpun tak habis hartanya kalau dibelanjakan' Jadi nak cakap macamana????

  Kalau harga minyak naik mendadak jangan salahkan orang naik minyak mendadak pulak!!!

  Kerajaanlah yang patut adjust perbelanjaan baru turunkan pada rakyat. Sedih, sedih.

  ReplyDelete
 47. Salam dk....


  Rakyat Malaysia sebenarnya faham dan mereka tidaklah buta sangat tentang masalah minyak global hari ini....andai ia dinaikkan pun (pada harga sekarang)pada bulan ogos nanti...pasti rakyat sudah faham dan mungkin merelakan kenaikan itu....tetapi dengan tindakan silly-drastic pak lah betul2 mencabar kewibawaan dan kesabaran rakyat Malaysia...beberapa hari sebelum kenaikan itu...menteri shahrir samad telah memberitahu rakyat bahawa harga akan naik sekitar bulan ogos dan kerajaan sedang memikirkan penstrukturan semula subsidi menjelang ogos nanti....tapi apa sudah jadi...kenapa terlalu cepat????itu yang membuatkan rakyat'naik angin'...Kita faham Malaysia akan menjadi pemgimport minyak dlm 10 tahun lagi....tetapi mengapa kenaikan ini tidak dilakukan dengan bijak secara beransur2...orang yang rational pun akan hilang rationalnya dengan keputusan pak lah ini....Rakyat semua patut setuju dengan dk dimana negara pada ketika ini berada dalam satu pentadbiran yang cukup lemah....Rakyat harus faham bahawa pentadbiran seperti ini boleh mendatangkan banyak masalah kepada rakyat akhirnya...ditambah lagi dengan masalah global hari ini seperti masalah makanan dan minyak....Rakyat sebenarnya sudah dahagakan pemimpin yang betul2 'berjiwa rakyat' kerana pemimpin juga adalah rakyat sebelum bergelar pemimpin.....persoalannya...dengan keputusan pak lah yang dilihat terburu2/drastic/gelojoh ini...adakah pentadbiran negara hari ini sudah tiada pemimpin yang bijaksana dan yang 'berjiwa rakyat'....???

  ReplyDelete
 48. Salam DSKT,

  Saya berpendapat, PM harus memikir cara lain utk menampung semua kerugian semasa PRU ke 12 lalu.

  Jgn mengunakan rakyat utk membayar semua hutang negara melalui minyak. Kami maklum ini merupakan cara yg paling cepat utk cover balik duit2 yg dah pupus.

  Kegagalan memerintah di 4 negeri di pantai barat menambah lg beban PM mengumpul dana semula.

  5 tahun telah berlalu kepimpinan PM gagal mengemudi Malaysia dgn baik. Sudah lah gagal duniawi di heret sekali bersama Islam Hadhari ke Neraka jahannam.

  Berpesan pesan lah kpd PM DS, duit tu ada hak anak2 hatim piatu juga dan juga orang yg miskin. Salah kelola Allah berhak tarik semua kemudahan yg di kurniakan. Awas DS, kita dlm bahaya.

  Wassallam

  ReplyDelete
 49. As'kum Dr Mohamad Khir Toyo,

  Saya menerima kiriman email dari salah seorang staff Petronas. Saya fikir data-data yang dibongkarkan patut diketahui, namun sejauh mana kebenarannya masih samar-samar. Saya serahkan kepada kebijaksanaan Dr Mohamad Khir Toyo sama ada ingin 'publish' kiriman saya ini atau tidak.

  Sekian,

  Noor Aminuddin Mohamed Noor
  Contact no: +6016-2032016

  Berikut saya copy&paste email beliau:

  E-MEL PERTAMA:

  Subject: Subsidi Minyak-sejauh mana ketelusan nyer....

  Semalam dalam akhbar tempatan, kerajaan telah keluarkan satu statistik kononnya harga minyak di malaysia adalah yang paling rendah di rantau ini.Kemudian mereka membandingkan harga minyak malaysia dengan harga minyak di Thailand, Singapore, Filipina dan Vietnam.Persoalan sekarang apakah asas perbandingan tersebut sedangkan negara negara tersebut bukan pengeluar minyak?Hujah seperti inilah yang di gunakan oleh barisan pemimpin untuk memperbodohkan orang kampung.

  Ok, disini fakta yang semua orang kena tahu.Pertama sekali sila lihat perbandingan harga minyak malaysia dan negara negara pengeluar minyak yang lain:-

  Negara Harga minyak seliter (dalam RM)

  Malaysia RM 2.70
  Iran RM 0.29
  Venezuela RM 0.16
  Turkemenistan RM 0.39
  Arab Saudi RM 0.19
  Mesir RM 0.81

  Dari data di atas, membuktikan propaganda kerajaan adalah palsu dan tidak benar.Kesemua negara pengeluar minyak di atas, harga minyak adalah di bawah RM1.00 seliter.Ada sesetengah alasan mengatakan keluaran minyak kita tak sebanyak arab saudi yang mengeluarkan sejuta tong sehari.Menurut kerajaan, pengeluaran minyak kita adalah dalam lingkungan 700 ribu tong sehari.Oleh itu kalau berdasarkan ratio pengeluaran minyak antara arab saudi dan malaysia 1 juta : 700 ribu, sepatutnya harga minyak malaysia dalam lingkungan RM0.30 sen sahaja.Kenapa arab saudi boleh kekalkan harga minyak pada 0.19 sen seliter tapi malaysia pada 1.92 sen?Bukan kah jauh bezanya?Bagaimana pula dengan venezuella yang jumlah penduduk hampir sama dengan malaysia boleh kekalkan harga minyak pada 0.16 sen seliter sahaja?Ini menunjukkan ada sesuatu yang tak kena dalam menguruskan hasil minyak dalam negara.

  Ketika dato seri anwar ibrahim menjawat jawatan menteri kewangan malaysia pada tahun 1991-1998, harga minyak di kekalkan pada 1.10 sen seliter.Bagaimana beliau boleh mengekalkan harga minyak selama lapan tahun sedangkan harga minyak dunia naik mendadak ketika perang teluk di iraq?Pada masa yang sama juga pembangunan dan projek projek banyak juga di jalankan dalam negara tanpa perlu naikkan harga minyak.Tapi pemimpin kerajaan beri alasan untuk naikan harga minyak supaya duit tersebut dapat tampung projek pembangunan. Masalah sekarang projek pembangunan untuk faedah siapa?Rakyat atau kroni?Berapa kerat orang yang dapat faedah dari koridor pembangunan di sana sini?

  Subsidi minyak yang di tanggung kerajaan mencapai 35 billion setahun.Kerajaan bersungguh sungguh untuk mengurang kan subsidi minyak ini kerana kalau harga minyak tidak di naikkan dengan segera ianya akan mengganggu peruntukan kerajaan bagi membangunkan koridor koridor di seluruh negara yang bernilai ratusan billion.

  Yang orang asyik berhujah ialah harga minyak perlu di naikkan kerana harga minyak dunia telah naik.Ada yang mengatakan ia masalah global.So yang kita kita fikir ialah kenapa nak risau tentang harga minyak dunia yang melambung naik kerana sepatutnya sebagai negara pengeluar minyak, malaysia seharusnya gembira kerana bila harga minyak dunia naik, pendapatan petronas jadi berlipat ganda.So apa masalahnya?Walaupun malaysia ada mengimport minyak dari luar untuk kegunaan tempatan, tapi bila dah net off dari pendapatan export, masih untung besar lagi.

  Adakah negara akan bankrupt kalau turunkan harga minyak??

  Sudah tentu tidak.Sila lihat statistik di bawah:-

  Allocation untuk mega projek:-

  Koridor utara : RM17.5 billion
  Koridor timur : RM112 billion
  Wilayah iskandar :RM47 billion
  Koridor sabah :105 billion
  Koridor Serawak :107 billion

  Bila kerajaan membuat pelan untuk pembangunan projek di atas, sudah tentulah kerajaan mempunyai wang yang banyak.Jadi, jika kerajaan sanggup membelanjakan ratusan billion untuk projek pembangunan seperti di atas yang hanya boleh di manafaatkan oleh segelintir rakyat sahaja, kenapa nak tampung subsidi 35 billion setahun pun tak mampu?Mana yang lebih penting?Mana yang perlu di utamakan?Kebajikan rakyat atau projek mega?

  Bila menteri menteri beri komen tentang ekonomi, semuanya berkata yang bagus bagus, tapi bila bercakap soal subsidi minyak, dah cakap lain pulak.So kalau Dato Najib kata turunkan harga minyak akan buat negara bankrup,bagaimana projek ratusan billion di atas? Tak bankrup kah negara dengan projek ratusan billion tersebut?Perlu di ingat bahawa di samping pendapatan hasil petroleum, negara juga mempunyai hasil dari sumber lain seperti getah, sawit, taxation, balak dan lain lain.Pendapatan tahunan negara kalau di ambil kira harga minyak yang melambung naik bakal mencecah 200 billion setahun.Dari jumlah tersebut susah sangat ke nak sumbangkan 50 billion untuk beri subsidi pada rakyat?

  Ni korang compare ngan Turkmenistan .

  Oil - production: 196,700 bbl/day (2005 est.)
  GDP - per capita (PPP): $9,200 (2007 est.)

  Ni Malaysia punya

  Oil - production: 751,800 bbl/day (2005 est.)
  GDP - per capita (PPP): $14,400 (2007 est.)

  E-MEL KEDUA:

  Production

  Malaysia currently produces about 750,200 barrels of oil per day and 5 billion cubic feet of gas per day. For information on PETRONAS' historical productions of crude oil and natural gas.

  Refininery

  Oil, in its crude form, has very few direct applications. To enhance its usage, crude oil first has to be processed or refined into many value-added petroleum products.

  PETRONAS refines a wide range of petroleum products for domestic consumption as well as for export, including motor gasoline, diesel, lubricants, jet fuel, kerosene, naphtha and residual fuel oil. Its refining activities are undertaken by two refineries with a current combined capacity of 256,500 barrels per day (bpd).

  i. In Malaysia , PETRONAS owns and operates the PETRONAS Kertih Refinery through wholly-owned subsidiary PETRONAS Penapisan (Terengganu) Sdn Bhd. The refinery, PETRONAS' first refinery located in the State of Terengganu , processes 40,000 barrels of Malaysian light, sweet crude oil per day. The refinery has been expanded to include a condensate splitting facility known as KR-2 with a rated capacity of 63,500 barrels per day of condensates. The naphtha produced is used as feedstock for the Aromatics plant adjacent to the refinery.

  ii. In the State of Melaka , the PETRONAS Melaka Refinery Complex houses two refining trains. The first train, known as PSR-1, is owned and operated by PETRONAS Penapisan (Melaka) Sdn Bhd, a wholly-owned subsidiary of PETRONAS. Completed in 1994, the train has a capacity to process 100,000 barrels per day of Malaysian light, sweet crude and condensates.

  iii. The Complex's second train, the PSR-2, is owned by Malaysia Refining Company Sdn Bhd, a joint venture between PETRONAS and Conoco. Operated by PETRONAS Penapisan (Melaka), the train commenced operations in phases from December 1998 and has a rated capacity of 100,000 barrels per day of sweet and sour crude.

  Apart from PETRONAS' refineries, there are two other refineries owned and operated respectively by Shell and ExxonMobil. The country's combined refining capacity now stands at 546,500 bpd.

  Sekiranya info dari web rasmi Petronas www.petronas.com.my , adalah bertul , maka , tidak sepatutnya harga minyak dinaikkan , malah boleh diturunkan , seperti janji DSAI Pakatan Rakyat selepas mengambil alih Putrajaya sedikit masa nanti , tetapi kenapa berlaku sebaliknya , dimana Pak Lah mengumumkan untuk menaikkannya semalam ?. Pening memikirkan bagaimana pemimpin UMNO/BN gagal mengurus tadbir khazanah negara untuk kebajikan rakyat. Adakah dasar pemerintahan UMNO/BN ialah untuk menindas rakyat?

  Ketiga. Dikutip dari web di atas menyatakan , Malaysia mengeluarkan sebanyak 750,200 tong minyak sehari. Malaysia juga mempunyai kilang menapis minyak sendiri di Kertih , Terengganu dengan kapasiti sebanyak 63,500 tong sehari ; di Melaka Kompleks 1 sebanyak 100,000 tong sehari ; Kompleks 2 sebanyak 100,000 tong sehari.

  Semua sumber minyak mentah adalah dari telaga di pesisir pantai Terengganu , iaitu dari jenis Malaysian light, sweet crude , seperti di atas.

  Minyak yang disalur dari lapangan , offshore oleh Petronas Carigali ke TCOT – Terengganu Crude Oil Terminal , akan melalui proses pengasingan bagi menghasilkan crude oil dan seterusnya dihantar ke Kilang Penapisan Petronas di Kertih dan Melaka untuk proses penyulingan. Sebahagian besar dari crude oil keluaran TCOT tadi akan disalurkan ke Jeti Kertih , bagi tujuan eksport.

  Ini bermakna , apa yang difahami , minyak yang digunakan dalam pasaran dalam negeri , adalah diproses dan ditapis di dalam negara.

  Apa yang lebih penting , crude oil atau minyak mentah yang diproses dan ditapis juga adalah berpunca dari sumber minyak mentah pesisir pantai negara , iaitu Terengganu dari jenis Malaysian light, sweet crude.

  Cadangan

  i. Kerajaan seharusnya dan sepatutnya boleh mengarahkan Petronas membuat urusniaga secara yang bertanggungjawab dan mesra rakyat. Ini kerana Petronas adalah syarikat milik negara dan diamanah untuk mengurus hasil minyak dan gas bagi kebajikan negara dan lebih – lebih lagi rakyatnya. Bukankah begitu ?

  ii. Minyak , merupakan sumber alam kurniaaan Allah , untuk dimanfaatkan oleh penduduk di sesuatu negara , dimana ia ditemui dan juga manusia seluruhnya.

  iii. Petronas Carigali atau TCOT seharusnya mempunyai iltizam untuk membuat tanggungjawab sosial , ke atas rakyat Malaysia , dengan mengenakan harga yang murah dan rendah , bukanlah bermakna ke tahap rugi , kepada Petronas Penapisan di Terengganu atau Melaka , yang kedua – duanya juga adalah dalam satu kumpulan induk Petronas.

  iv. Kedua – dua Petronas Carigali dan TCOT , tidak harus mengenakan harga minyak menurut harga pasaran antarabangsa ke atas Petronas Penapisan, kerana ia adalah keluaran dalam negara kita sendiri. Ini Cuma pendapat bodoh saya SAHAJA.

  v. Seterusnya Petronas Penapisan , boleh mengenakan harga yang rendah dan mampu dibeli oleh rakyat Malaysia. Inilah tanggungjawab sosial yang harus ditunaikan.

  vi. Tidak ada maknanya , minyak dari perut bumi sendiri , digali oleh syarikat sendiri melalui perkongsian , diproses oleh syarikat sendiri , dan seterusnya dijual kepada rakyat negara ini sendiri , tetapi dikenakan harga mengikut pasaran antarabangsa. Ini namanya pengurusan yang tidak bijak oleh pemimpin yang mungkin juga tidak bijak.

  vii.Untuk menjana pendapatan sebenar dan membuat keuntungan besar kepada Petronas , pasaran eksport sentiasa tersedia , dengan mengenakan harga mengikut pasaran antarabangsa. Apa laginak ?

  Persoalan

  * Adakah kerajaan perihatin kepada rakyat yang telah memberikan amanah untuk mengurus dan mentadbir negara , termasuklah juga menggunakan sebaik mungkin hasil dan khazanah negara , khususnya minyak?

  * Adakah kini adalah peluang terbaik untuk rakyat teramai , memikirkan semula amanah yang telah diberikan kepada UMNO/BN , dengan mencari pilihan atau alternatif parti lain , yang lebih mengutamakan kebajikan rakyat?

  * Adakah Pakatan Rakyat boleh diberikan amanah itu ? Atau nanti ianya serupa juga dengan UMNO/BN ?

  Nota

  * Seharusnya kerajaan UMNO/BN lebih bertanggungjawab dan menunaikan tanggungjawab dengan menjaga kebajikan rakyat kerana amanah telah diberikan dan bukan membebankannya.

  * Pendapat di atas mungkin tidak betul dan tuan/puan mempunyai fakta dan pandangan yang lebih baik.

  Wallahua’lam

  ReplyDelete
 50. A'kum DSKT
  nk buat mcm mn datuk.. sabcidi.. untuk menteri & menteri besar..contoh la.. ade banglo menteri bersar tu siap dalam masa 3 bulan je..pakai duit sape tu.. ratyat dng subcidi la... besar tu kos nya.. sape mkn cili terasa pedas nya.. jng pandai ckp je..sy klu jd menteri pun ckp mcm tu... lu fikir la sendiri..

  ReplyDelete
 51. Salam YB DS Khir

  Harga bahan bakar dinaikkan, bukan sahaja orang ramai yang terkejut bahkan pimpinan tertinggi kerajaan pun turut tergamam. Mukhriz terus keluar kenyataan media menyatakan pendirian tentang perkara itu. Yang lain-lain sunyi sepi.

  Mukhriz hanya seorang Ahli Parlimen, bukan berjawatan dalam kabinet. Dalam Umno, dia cuma exco Pemuda, bukan ahli Majlis Tertinggi. Nampak sangat yang lain-lain itu menyepi kerana menjaga kedudukan masing-masing, dalam kerajaan dan dalam Umno.

  Lepas PRU-12, sebelum kabinet dibentuk, Mukhriz tulis surat minta Pak Lah letak jawatan. Asalnya nak disuarakan dalam sidang media di Seberang Prai tapi diubah atas sebab keselamatan. Entah macam mana, surat terbocor ke media, jadi semua orang tahu cerita.

  Kalaupun Pak Lah mahu melantik Mukhriz sebagai tiket untuk membolehkan menantu tersayang dilantik sama, terkantoilah angan-angan menantu untuk duduk dalam kerajaan dek perbuatan Mukhriz. Kesimpulannya, memang Mukhriz tidak mahukan kedudukan dalam kabinet PM Dolah dalih.

  Rakyat umumnya dan Pemuda khasnya daoat menilai bagaimana jiwa Mukhriz yang tidak mahu berjawatan dalam kerajaan yang tidak dipercayainya, mendahului tindakan ayahandanya keluar dari Umno.

  Sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno yang baru sahaja bersantai di Shah Alam, khalayak tertanya-tanya apa yang DS Khir suarakan pada program berkenaan, khususnya menyentuh isu harga bahan bakar yang dinaikkan dengan mendadak. Semakin hari, tahap kemeluatan rakyat terhadap PM Dolah dalih semakin menebal dan menular kepada anggota kabinetnya serta kepimpinan tertinggi Umno yang diterajuinya.

  Semakin jelas bahawa seruan YABhg Tun Dr. Mahathir supaya PM Dolah dalih dipulaukan semakin masuk akal kerana dengan sikap bertolak ansur yang ditunjukkan, dia semakin bermaharajalela. Kerbau yang besar itu sudah jelas terpalit, jika kerbau lain tidak mengelakkan diri, jangan salahkan orang lain sekiranya mereka akan turut terpalit.

  ReplyDelete
 52. Ds,
  Bagimana pandangan ds berkaitan kontrak perjanjian yang dibuat oleh menteri pertanian dengan kerjaan thailand tanpa menyatakan nilai bayaran yang dipersetujui (beras). Adakah subsidi minyak ini akan disalurkan bagi menampung jumlah bayaran ini. Bagaimana tindakan kementerian pertanian mengatasi isu beras ini? Sunsidi pertanian diberi kepada petani. Soalan saya ialah adakah petani itu benar-benar petani atau petani itu bermusim.... dengan kata lain bila ada bantuan baru namanya dimasukkan sebagai petani... Inilah puncanya matlamat kerajaan menjadikan petanian sebagai pekerjaan tidak tercapai.
  Apakah peranan FAMA kata dapat 70 juta. Diwar-warkan membantu petani. Yang saya tengok tu... yang meniaga kat pasar tani tu bukannye petani... orang tengah saje.

  ReplyDelete
 53. Apa-apa pun...setiap orang yang ditindas, diinaya... doanya akan dimakbulkan ALLAH...sebagai pemimpin...jawab lah diakhirat nanti... wahai pemimpin BN...dah tak takut azab ALLAH dah ke? kamu semua nie tengah menzalimi rakyat kamu sendiri... Apa nak jadi ni...subhanallah...

  ReplyDelete
 54. DS,

  "Antara yang boleh dibuat ialah memberi potongan cukai khas kepada syarikat korporat yang menaikkan gaji kakitangan bawahan dan peringkat pertengahan pada peratus tertentu."

  Bagi potongan cukai pada company swasta yg naikkan gaji staff bawahan & pertengahan tak dapat membantu kami yg dari golongan ini sekiranya jumlah gaji yg naik tu nanti kena dipotong utk cukai pendapatan.

  Apa yg kami nak ialah, kerajaan revise balik purata pendapatan minimum utk dicukai. Mcm sekarang ni gaji RM2500 ke atas dah kena cukai. Sekurang-kurangnya revise sehingga gaji RM4000 ke atas baru dicukai. Gaji RM2500-3000 kalau pd masa 10 tahun dulu mmg nampak byk. Hari ni,mana cukup nak sara keluarga?

  ReplyDelete
 55. DS,

  Saya senang dengan DS yg bersikap terbuka menerima komen rakyat walaupn teruk 'dibelasah' kat dlm blog ni. Saya berani katakan bahawa sangat ramai pemimpin yg ego dan defensif bila dikritik. Cara mereka jawab bukan untuk menenangkan perasaan malah dibalas dengan bongkak pula. Contohnya Samy Vellu.

  Apapun, saya harap DS tolong bawak cadangan saya tentang gaji minimum utk dicukai tadi kepada pihak kabinet. Semoga dapat membantu kami yg berpendapatan rendah & sederhana, wp bukan kena keluar duit sendiri sekurang2nya suara DS 'lebih kuat' dari suara kami!

  ReplyDelete
 56. Dato,

  For once, you talked about the people and not the party. Keep this up and surely you win the Ketua Pemuda instead.

  You got my vote this time.

  ReplyDelete
 57. Salam DS,

  Nampaknya buah fikiran DS kali boleh diterima akal yang waras. post macam ni la yang boleh memenangi hati rakyat. Tapi adakah idea dan komen DS ini akan terperam je dlm blog ni???

  Tapi biasa la, umum mengetahui DS bukan dipihak paklah apatah lagi khairy. Secara halus dan tidak langsung DS akan menggunakan blog dan idea DS untuk menghentam paklah dan kroni 3,4 tingkatnya.

  what ever you up to, just hope it will benefit the rakyat. Dont just publish your idea here, take this to goverment consideration.

  I'll publish (in my blog) my idea on other options that we do have later...

  ReplyDelete
 58. Bonus GLC

  Saya sokong agar bonus kepada staff dan pekerja GLC perlu dipantau. Apa guna jika bonus 4 - 8 bulan tetapi keuntungan yg diperolehi hanya mencekik darah pengguna.

  Kerajaan Pak Lah perlu buat sesuatu agar rakyat tidak berbuat sesuatu kepada Pak Lah secara diam...tapi berkesan.

  ReplyDelete
 59. A'kum DSKT,

  Saya telah membaca artikel terbaru dalam blog Tun Dr.Mahathir. Ceritanya amat mengejutkan dan melahirkan rasa kecewa dan marah yang amat sangat kepada sesiapa yang membacanya.

  DS tolong lah beri idea bagaimana kami sebagai rakyat dapat bersama-sama menamatkan krisis yang bakal berpanjangan jika dibiarkan berlarutan. Amat menyedihkan jika kita tahu apa yang berlaku tetapi tidak berbuat apa-apa.

  Saya harap DSKT dapat memberi komen ttg coretan TDM tersebut semoga dapat jadi panduan kepada kami semua.

  ReplyDelete
 60. salam DS,
  sekiranya kita merenung keputusan kerajaan dengan rasional, memanglah kita tak patut marah-marah dengan emosi.
  selama ini pun, tak pernahlah kerajaan saja-saja nak menyusahkan rakyat.
  masalahnya dengan kerajaan, baik pra mahupun post 2008, tuan-tuan semua suka sangat "tolong jawab" bagi pihak rakyat. bila ada apa-apa kenaikan, adalah menteri yang akan bagi jawapan standard "ia tidak membebankan!" , kenaikan "masih terkawal!" dan macam-macam lagi...
  kemudian, senang sangat suruh rakyat "ubah cara hidup".
  tuan,
  tak semudah itu rakyat nak adjust dengan segala bala ini.
  memanglah jika pendapatan kami sebanyak tuan, mudah kami nak perbaiki budget. kurangkan keselesaan,kurangkan liburan, habis cerita.
  tapi, kalau gaji yang ada itu hanya cukup2 lepas expenses yang wajib, apa lagi yang nak di budgetkan? terpaksalah downgrade hidup lebih bawah lagi...
  sekarang, saya kena naik kapcai pergi kerja. fyi, saya pegawai kerajaan gred 41 tau, kerja putrajaya. malu betul, tapi nak buat macam mana?
  macam mana pula abang saya? suami isteri OKU (bisu), niaga pasar malam. anak 2 dah sekolah. pendapatan tak pernah lebih 700 sebulan. nak adjust mcmmana lagi??

  ReplyDelete
 61. saya kire u patut baca coretan dr asri untuk lebih mendekati apa peranan pemimpin.jgn hanya jadi pilitician, orang ramai mahukan pemimpin
  http://drmaza.com/

  ReplyDelete
 62. Ramai berpendapat bahawa kenaikkan ini terlalu mendadak dan ramai bersetuju dengannya. Oleh itu maka perlunya Kerajaan menggunakan kaedah perlaksanaan yang boleh diterima pakai secara logiknya. Kita faham untuk memuaskan hati semua pihak adalah mustahil. Sukarkah untuk memberi pembelaan kepada mereka yang memerlukan?

  ReplyDelete
 63. naik harg minyak takpe. tp janganlah drastik sangat. 40%. Lepas ni, barang2 confirm naik harga. dalam 40%-50%. Kerajaan xfkrkan kesushanrakyat bakal hadapi dan masa depan pembangunan negara.

  apabila inflasi berlaku (bkl menjadi terburuk dlm sejarah penubuhan malaysia) - kdr faedah BNM terpaksa dinaikkan. NPL akan meningkat. Kemampuan pengusaha untuk meminjam jatuh dan pembangunan negara/ekonomi negara akan terjejas. Ini simple ekonomi.

  Kenapalah terlampau drastik sgt. Kita bukan negara kapitalis yg mementingkan wang. kita sistem ekonomi campurtangan kerajaan. susah ati. Pendpatan Menteri2 sampai 5 angka (byk mkn komisen org). kami gaji kecik. pendaptan perkapita malaysia dengn singapura berbeza. Mereka lebih tinggi 100% dr kita.

  ReplyDelete
 64. Salam DSKT,

  Nampaknya kemarahan rakyat dalam PRU12 masih belum berjaya membangkitkan pemimpin dari tido nya. Kenaikkan harga minyak, barangan maupun perkhidmatan sedikit pun tidak dirasai pemimpin. Maklumlah perbelanjaan mereka ini ibarat " makan tanggung berak cangkung".

  Bila dicadangkan elaun, claim & keistimewaan ahli kabinet ini dipotong atau dimansuhkan, ada yang menjawab bahawa cadangan ini tidak rasional. Cadangan ini dibangkitkan supaya pemimpin merasai bersama keperitan yang ditanggung rakyat, bukannya berapa jumlah wang terkumpul hasil potongan atau pemansuhan tersebut.

  Pemimpin sekarang cakap je pandai, suruh rakyat ubah gaya hiduplah tapi diri sendiri tak sanggup. Cuba bayangkan jika pemimpin ini menghadiri majlis rasmi dengan menaiki kenderaan awam dan dijamu dengan ubi bakar dan ubi rebus. Apa perasaan mereka? Ubah diri sendiri dulu sebelum pandai-pandai nak mengajar orang.

  ReplyDelete
 65. Assalamualaikum dr,Memang rakyat jelata merasai penangan yg paling hebat,terutama rakyat yg tiada kelas seperti saya dan ramai lagi. Apelah yg dapat kami lakukan selain mengeluh dan berhati walang mengenangkan untung nasib yg serba kekurangan.Tetapi hidup mesti diteruskan selagi hayat dikandung badan.Semalam hari Ahad,di akhbar Utusan Malaysia,Kolum untuk mufti perlis menulis, tulisan nya amat menarik untuk di baca, terutamanya pemimpin negara atau pemimpin tempatan.Semuga ianya menjadi pedoman kepada semua.

  ReplyDelete
 66. Salam DS,

  Saya ingin mencadangkan agar DS ketengahkan bagi kerajaan memberi bantuan kepada rakyat yang mahu menukar kenderaan mereka dari menggunakkan petrol ke NGV (Natural Gas Vehicle.

  Penukaran pada kereta kereta persendirian ini melibatkan kos kos yang mungkin ramai yang tidak mampu, tetapi jika ada bantuan dari pihak kerajaan pasti rakyat akan minat dan mahu bertukar dari Petrol ke Gas.

  Pada masa yang sama lebih banyak stesen stesen yang menawarkan khidmat NGV mesti diadakan diseluruh negara.

  Ini baik untuk jangka masa panjang kita. Selain dari penaiktarafan kenderaan awam.

  Kedua dua pihak akan untung. Penggunaan Petrol Seluruh Negara berkurangan dan rakyat belanja kurang untuk kos perjalanan dengan penggunaan Gas berbanding petrol.

  Harap DS fikirkan cadangan ikhlas ini.

  Terima Kasih.
  9-6-2008

  ReplyDelete
 67. Salam DS,

  Saya ingin mencadangkan agar DS ketengahkan bagi kerajaan memberi bantuan kepada rakyat yang mahu menukar kenderaan mereka dari menggunakkan petrol ke NGV (Natural Gas Vehicle.

  Penukaran pada kereta kereta persendirian ini melibatkan kos kos yang mungkin ramai yang tidak mampu, tetapi jika ada bantuan dari pihak kerajaan pasti rakyat akan minat dan mahu bertukar dari Petrol ke Gas.

  Pada masa yang sama lebih banyak stesen stesen yang menawarkan khidmat NGV mesti diadakan diseluruh negara.

  Ini baik untuk jangka masa panjang kita. Selain dari penaiktarafan kenderaan awam.

  Kedua dua pihak akan untung. Penggunaan Petrol Seluruh Negara berkurangan dan rakyat belanja kurang untuk kos perjalanan dengan penggunaan Gas berbanding petrol.

  Harap DS fikirkan cadangan ikhlas ini.

  Terima Kasih.
  9-6-2008

  ReplyDelete
 68. kita 'hapus' kan pemimpin2 zalim ini je lg 4-5 thn akan dtg.. buat masa ni bersabarlah.. tu la.. sokong lagi puak2 ni.. alhamdulillah aku tak penah sokong pepuak ni sejak layak mengundi sehingga skrg!..

  ReplyDelete
 69. abe MIE nak cakap sedikit pasal pembukaan keahlian PAS diberikan pada kalangan orang Cina dan India kepada PKR (dan kita lupakan pasal minyak boleh tak)?

  ringkasnya, Kenapa PAS tidak bubarkan parti itu dan menyertai PKR? Sedangkan Anwar al-juburi akan jadi PM nanti!!!

  Atau PKR bubar, dan ahlinya menjadi PAS. Kan sama. Kenapa dalam Pakatan Rakyat-PR memerlukan dua parti yang hampir persamaan iaitu pelbagai kaum satu politik? Adakah PAS dan PKR masing-masing tidak percaya antara satu sama yang lain?

  PAS kini sudah tidak KEDENGARAN LAGI TENTANG SLOGAN MEMBANGUN BERSAMA ISLAM DAN MELAKSANAKAN HUKUM HUDUD. NEGERI DIPERINTAHNYA, KELANTAN, PERAK DAN KEDAH TIDAK PULA KEDENGARAN AKAN DILAKSANAKAN HUDUD. KENAPA??? ADAKAH ALLAH LAYAK DIPANGGIL OLEH AGAMA KRISTIAN, ALLAH BUDDHA, ALLAH JESUSS, ALLAH SIDHU?

  yang abe MIE faham, PAS hanya pakar dan pintar dalam mengkafirkan UMNO dan sanggup berjihad melawan UMNO.

  abe MIE minta dato khir jawab boleh tak?

  pkrpasdap.blogspot.com

  ReplyDelete
 70. ISU-ISU DAN CADANGAN UNTUK UMNO DAN BARISAN NASIONAL (SAMBUNGAN)

  Dr Khir,

  Saya sentiasa mengikuti perkembangan semasa di Malaysia terutamanya laman blog di antara yang paling popular ini. Saya sungguh sibuk kebelakangan ini dan sedang membuat persiapan untuk ke Netherlands pada hujung minggu ini kerana urusan rasmi syarikat tempat saya bekerja. Walaubagaimanapun saya cuba mengambil kesempatan ini untuk mengulas sedikit tentang isu-isu.

  Isu Harga Minyak

  Saya (bukan ahli mana-mana parti politik) bekerja di syarikat minyak di luar negara (timur tengah) jadi saya ingin membetulkan fakta seorang saudara kita yang menulis di blog ini yang mengatakan:

  Quote
  "arab saudi yang mengeluarkan sejuta tong sehari"
  Unquote

  Sebenarnya Arab Saudi net exports 8.651 million barrels per day
  Source
  http://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum#Export

  Manakala Arab Saudi total production - 9 to 10 million barrels per day

  Petronas net exports only 0.25 to 0.3 million barrels per day (due to 0.4 million barrels for domestic usage)
  Source
  Dr Mahathir (Petronas adviser) statement in his blog

  Manakala Petronas total production - 0.65 to 0.7 million barrels per day
  Source
  http://en.wikipedia.org/wiki/Petronas

  Jadi jika Arab Saudi menjual harga 0.19 sen seliter kepada rakyatnya maka Malaysia =
  (10 million divide 0.7 million) multiply 0.19 sen = 2 ringgit 71 sen.

  Mungkinkah ini sebab kerajaan memilih harga ini, wallahualam.

  Ingin saya tegaskan bahawa saya TIDAK bersetuju dengan tindakan Paklah menaikkan harga minyak cuma saya ingin membetulkan fakta.

  2) Isu Melayu di Persimpangan
  Kepada saudara Melayu bloggers yang seagama dan sebangsa, saya mengesahkan kenyataan Dr Khir adalah benar:

  By constitutional definition, Malays are Muslims who practice Malay customs (adat) and culture. Therefore, technically, a Muslim of any race who practices Malay customs and culture can be considered a Malay and have equal rights when it comes to Malay rights as stated in the constitution.
  Source
  http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia

  Saya mungkin akan mengulas lanjut tentang tajuk melayu dipersimpangan ini pada tulisan saya akan datang kerana ia sebenarnya adalah isu yang jika ditangani akan menyatupadukan orang melayu dan islam. Jika pun saya tidak mengulas lanjut, tulisan Dr Khir bertajuk Melayu di Persimpangan di dalam blognya dan tulisan Dr Mahathir bertajuk Multiracial di dalam blognya kedua-duanya sebenarnya sudah cukup lengkap dan padat.

  Tahniah Dr Khir kerana memulakan usaha ini, diharapkan akan mendapat kejayaan yang didambakan oleh seluruh rakyat jelata.

  Saya amat berharap supaya Dr Khir mengambil kira segala luahan permasalahan rakyat dan melakukan sedaya mampu melakukan apa yang difikirkan perlu untuk kebaikan BN.

  Muhammad

  ReplyDelete
 71. Mini Cooper.Mahal Tapi Dianggap Bukan Kereta Mewah.

  Dikategorikan sebagai bukan kereta mewah kerana "cc"nya di bawah 2000 cc, Mini Cooper diberikan rebat, walaupun harganya melebihi RM200,000. mana ada golongan miskin yang mampu beli kereta ini? Fikir-fikirkanlah.
  http://cgpencen.blogspot.com/

  ReplyDelete
 72. A'kum...
  Bila dicadangkan elaun, claim & keistimewaan ahli kabinet ini dipotong atau dimansuhkan, ada yang menjawab bahawa cadangan ini tidak rasional. Cadangan ini dibangkitkan supaya pemimpin merasai bersama keperitan yang ditanggung rakyat, bukannya berapa jumlah wang terkumpul hasil potongan atau pemansuhan tersebut.

  Ia bukan hanya kepada ahli kabinet saja tetapi melibat exco kerajaan Negeri,Ahli Dewan Undangan Negeri dan Parlimen kerana mereka dibayar dengan duit rakyat .Maka mereka patut bersama-sama rakyat merasai keadaan sebenarnya,kebanyakaan mereka adakah golongan usahawan dan berkedudukan tinggi yang mempunyai kewangan yang besar,itu sebab mereka berani masuk bertanding dalam pilihanraya kerana kos yang tinggi seperti poster2,cenderamata dan sebagainya.

  Adakah mereka semua berani mengumumkan tentang kekayaan mereka kepada rakyat dengan telus melalui media atau poster macam mereka lekat pada pokok,tiang2 lampu dan sebagainya.

  Jika peminpin yang baik,jujur,amanah dan takwa .Mereka tidak takut.

  ReplyDelete
 73. Majoriti rakyat adalah berpendapatan sederhana dan rendah. Mereka inilah yang paling teruk menderita akibat kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang akan dicetuskan oleh kenaikan harga minyak.Susahlah kami nak isi perut akibat karenah pemimpin yang tak berhati perut.

  ReplyDelete
 74. Tindakan kerajaan menaikkan petrol sebanyak 78 sen mungkin berdasarkan perkiraan yang ditunjukkan oleh sdra muhammad diatas. Apa yang saya nampak, keputusan menaikkan sebanyak 78 sen ini menunjukkan betapa out of touchnya pemimpin--pemimpin kita terhadap realiti sebenar yang dihadapi oleh rakyat.

  50 tahun memerintah adalah satu tempoh yang lama bagi mana-mana parti politik. Ia menyebabkan mereka loose touch, arrogant, insensitive, bebal dan menyangka disebabkan mereka telah memerintah selama 50 tahun - hak memerintah telah menjadi hak mutlak mereka!

  Sejauh mana benarnya perkara ini? Meh kita lihat penguman paklah semalam. Yang paling menyakit hati adalah keputusan memotong elaun keraian menteri dan timbalan menteri sebanyak 10 % dan menghadkan holiday menteri dan timbalan menteri yang ditanggung oleh kerajaan sepenuhnya ke kawasan asean sahaja dan tidak boleh lebih dari 2 minggu!

  potong elaun keraian 10 % - Ini adalah tindakan yang paling
  tidak bertanggungjawab oleh kerajaan pada tahap yang tertinggi. Dato, Najib dalam kenyataannya pula menyatakan tindakan ini sebagai kepimpinan melaui tauladan.

  Dalam keadaan rakyat diminta berkorban, mengubah gaya hidup yang selama ini pun sudah letih, Paklah hanya potong elaun keraian sebanyak 10 % sahaja. Gaji menteri, timbalan menteri dan lain-lain kemudahan masih kekal.

  Dimana sikap bertanggungjawab sebagai pemimpin? Pemimpin sepatutnya berkorban lebih dari rakyat kerana rakyat telah meletakkan masa depan merka dan generasi masa hadapan ditangan mereka.

  50 tahun rakyat meletakan untung nasib mereka. Masa good time, mereka dah sebat pelbagai kekayaan untuk diri sendiri, takkan dalam keadaan yang teruk sekarang pun mereka masih sombong dan angkuh serta mementingkan diri sendiri mereka juga!

  Apalah contoh dengan memotong 10% dari elaun keraian mereka sahaja sedangkan mereka masih hidup mewah dengan pelbagai kemudahan lain? Nak kata tak berhati perut - aku rasa terlampau sangat!

  Aku dok expect mereka potonglah elaun keraian mereka tu sampai 50% dan potong gaji mereka sebanyak 20%. Ini akan memberi signal bahawa pemimpin memahami keperitan yang dihadapi rakyat.

  Pasal Holiday - Sepatutnya holiday menteri dan timbalan menteri bagi tahun ni dihapuskan langsung. Dari kenyataan ini dapat kita ketahui bahawa selama ini depa angkut keluarga mereka pi merata dunia bercuti dengan perbelanjaan rakyat. Bukan seminggu dua tapilebih dari itu.

  Tak patut...tak patut. Patutlah negara kita jadi haru biru, menteri dan timbalan menteri dok asyik pulun harta dan pi bermeah-mewah anak beranak kat laur negeri.

  yang jelas dari krisis minyak ini, pemimpin kita sebenarnya gagal untuk membuat perancangan jangka pendek dan jangka panjang. Semua perkara sekarang ini dibuat secara reakionari dan ad hoc, bukan good and sustainable planning. Macam ni, tok wan aku yang duduk dalam kubur pun boleh jadi menteri!

  dari pengumuman paklah semalam, kita sedang melihat perlaksanaan Islam Hadhari pada tahap yang paling tinggi - sikap tak bertanggungjawab pemimpin

  ReplyDelete
 75. DSKT,

  PETRONAS x untung apa2 k. it's still like normal, where dulu Govt bayar sikit on behalf of rakyat.. now rakyat bayar sumer.. simple math, kawan.. xkan tu pon xleh pk..

  lg satu, x cukup lg ker tax yg org2 dah bayar kat govt. Govt yg x reti manage duit, tp kenapa rakyat yang dihukum. projects berbillion2 nak buat, tp adakah sumernyer dibahagi sama rata.. yang kaya makin kaya, yg miskin makin miskin..

  public transport? nak naik harga minyak, naik la tp make sure the public transports are efficient and good enough. contohi Singapore.. give choices to rakyat.. baru rakyat x marah sgt..

  aku nak ajak Pak Lah or maybe DSKT sekali naik LRT ngan aku p keje, nak? dalam kul 8 pg cmtu.. br dpt rasa apa yg rakyat bawahan rasa.. klu setakat naik kete, pastu naik highway, pastu ader plak bapak2 polis dok sondol2 org suruh ke tepi sbb nak bg laluan kat PM, mmg x paham la apa yg rakyat rasa.. klu setakat bg alasan nak cepat sbb nak uruskan pentadbiran negara, xyah la.. xcaya aku.. apa kebende yg ditadbir klu rakyat ditindas smpi tahap ni.. pikir2kanla..

  ReplyDelete
 76. Satu kata2 yg amat bernas drp DS Dr..
  terima kasih kerana memahami rakyat kebanyakan...

  ReplyDelete
 77. Assalamualaikum.

  Rakyat Malaysia terpaksa menanggung beban kenaikan harga minyak sebanyak 40% serta peningkatan harga barang-barang keperluan yang lain.

  Cadangan saya agar PM memotong gaji serta elaun menteri-menteri sebanyak 40% serta merta. Sekadar 10% potongan untuk elaun menteri-menteri pada saya hanyalah satu sandiwara dan cuba memperbodohkan rakyat.

  Potongan yang didibuat haruslah merangkumi gaji serta elaun dan "lain-lain elaun" sebanyak 40% setiap satu. Kemudian barulah layak untuk PM meminta rakyat berjimat serta mengubah cara hidup.

  Terimakasih

  ReplyDelete
 78. aku tak paham ngapa pemimpin selalu kata tangani kenaikan harga minyak dengan bijak ?? Samada pemimpin tak paham masalah rakyat cam aku atau aku tak paham bagaimana hendak bertindak bijak.

  Aku hanya ada motosikal sbb tak mampu beli keta. Selalu seminggu aku belanja RM 8 isi minyak sekarang RM 11. Lebih RM 3 x 4 = RM 12 utk minyak.
  Beras dah meningkat sebanyak RM10 ( Dulu RM18 sekarang RM28 ). Tu belum campur banyak lagi barang2. Sekarang sebulan aku kena tambah sebanyak RM 250 lebih berbanding dulu. Kenaikan tahunan gaji aku cuma RM 40. Tapi aku kena tambah lebih RM200 sebulan..... Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

  Lepas ni harga elektrik lak naik..........
  Lainla aku gaji RM 10 ribu sebulan...

  ReplyDelete
 79. Sdr melayu angkat dan sahabat sahabat bloggers lain,

  migrasi dari petrol ke ngv adalah tindakan yg kurang bijak,selain kos yang tinggi yang terpaksa ditanggong tetapi saya percaya harga ngv juga akan meningkat dalam waktu terdekat ini.kalau kita lihat takrif eletrik akan naik adalah berkait rapat dgn ngv,saya tak mahu sdr menyesal nanti dan menyalahkan kerajaan dikemudian hari.

  ReplyDelete
 80. Yahoo "AIR PERCUMA" (dalam mimpi ajelah.... 2-3 bulan nie)

  ReplyDelete
 81. Sdr abe mie dan sahabat sahabat bloggers lain,

  sebenarnya saya tak berhak memberi komen mengenai pentadbiran parti pas dgn menerima orang china sebagai ahli bersekutu parti mereka,kerana saya bukan ahli pas,walaubagaimanapon saya boleh memberi pandangan peribadi saya.Saya merasakan Pas hari ini telah hilang prinsip perjuangan malah lebih parah lagi telah hilang arah perjuangan,menjadikan parti ini semakin bercelaru fikiran,bila mana mereka mengambil pendekatan kesamarataan sbg asas barunya hinggakan bagi mereka islam hadhari di haramkan ladang babi dibolehkan,kedai arak,pusat urut,pusat pelacuran,pusat hiburan terlampau tidak akan diambil tindakan,yang paling menyedihkan yb dr hasan ali sanggup memberi kerjasama kpd exco dap yang pernah menghalang pihak polis dari mengambil tindakan menutup pusat pelacuran di subang jaya pd bulan november yang lalu.
  Bagi saya Pas cukup takut kehilangan kedudukan dalam kerajaan selangor,krn wakil pas tak lebih seperti melukut tepi gantang bagi kerajaan pakatan rakyat,jika pas keluar dari kerajaan pakatan rakyat sekalipon ia tidak akan menumbangkan kerajaan pakatan rakyat di selangor.
  Bagi saya pas akan jadi parti tak ubah spt parti pkr dan dap,parti opportunist yang mementingkan kedudukan bukan utk berjuang kerana islam mahupon bangsa melayu.Saya menyertai umno kerana umno akan terus berjuang tanpa kompromi menegakkan kesucian islam dan menjaga hak istimewa orang melayu,walaupon ada pemimpin umno sendiri merasakan umno kena lebih toleran,saya tetap dgn pendirian umno adalah parti utk orang melayu dan mendasari perjuangannya adalah islam dan melayu.

  ReplyDelete
 82. DS,

  ada ka patut potong 10% jer elaun.. (Naik minyak 41%).. Potonglah gaji sekali 20% ker?... (MP Kerajaan ker+ MP Pembangkang) Cakap tak serupa bikin betul...

  Memang dah melampau hidup sekarang ni.. Kalau public transport ok bole lah ubah cara hidup naik public transport, tapi hampeh.

  1) crime gerenti meningkat..
  2) fakir miskin gerenti meningkat..
  3) kemalangan terutama naik motosikal mesti meningkat sbb nak ubah cara hidup.. (stat kan byk penungggang yg mati)

  ReplyDelete
 83. Sdr kulaan dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya mempunyai pandangan yang sama dgn sdr,semasa saya mengetuai kerajaan negeri,saya dan rakan rakan exco hanya menikmati cuti hanya sekali dalam sepenggal perkhidmatan iaitu 5 tahun perkhidmatan,tidak melibatkan keluarga.
  isu pokok ialah harga minyak yang naik dgn mendadak,kita ucapkan terima kasih kepada yab pm dan yb pak menteri krn mengurangkan 10% elaun keraian mereka,tetapi ia tidak akan mengubah pandangan rakyat terhadap kegagalan kerajaan menangani isu kenaikan harga minyak ini,

  pak menteri kabinet akan dianggap hero rakyat hanya bila harga minyak dapat diturunkan ditahap munasabah spt negara negara pengetspot minyak yang lain,pak menteri boleh cadangkan macam macam idea,spt hapuskan tol,hapuskan road tax,mahupon beri wang tunai dan lain lain,kerajaan akan terus dianggap arrogant,sombong,tak perihatin terhadap masalah rakyat,bagi saya elokklah tumpuan diberikan sepenuh tenaga dan fikiran bagaimana utk mengurangkan harga minyak,kerana harga minyak mempunyai pengaruh keatas kos hidup rakyat dinegara ini.Rakyat telah memilih dgn jelas mereka mahukan epal janganlah ditawarkan dgn buah mangga dgn berbagai alasan tersendiri.

  ReplyDelete
 84. Sdr siapalah dan sahabat sahabat bloggers lain,

  saya selalu juga menaiki pengangkutan awam spt lrt,keretapi laju mahupon bas,saya amat menyedari masalah pengangkutan awam yang amat membingungkan di negara kita,saya pernah merayu pd kerajaan persekutuan supaya tindakan segera diambil utk menyediakan perkhidmatan awam yg menggembirakan rakyat.jika saudara kecewa saya lagi amat amat kecewa kerana janji menteri pengangkutan utk meningkatkan keberkesanan sistem ini hanya tinggal kenangan,saya menaruh harapan yang tinggi dgn adanya masalah harga minyak ini kerajaan persekutuan akan dapat melihat keperluan mendesak rakyat selangor utk memiliki sistem pengangkutan awam yang berkesan.Sebagai menteri besar ,sebenarnya tidak mempunyai kuasa dalam bidang pengangkutan awam kerana ia terletak dibawah kuasa kerajaan persekutuan spt yang termaktub dalam perlembagaan negara berkait dgn kuasa kuasa kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.Kerajaan negeri dikehendaki menyediakan keperluan tanah utk tujuan infra pengangkutan awam sahaja.

  ReplyDelete
 85. abe mie and ds,

  pandai ckp jerlah... umno memperjuangkan islam.. yer la tu...hipokrit adalah.

  1) tengok lah akhlak2 anak2 muda melayu sekarang (zina, minum arak etc), nak kebaratan lagi adalah... Kene ingat UMNO dah memerintah 5o tahun...
  2) tengoklah sambutan euro2008... mengalahkan pasukan yg bertanding..
  3) tgklah sambutan konsert2 (AF ker, juara lagu ker, konsert rock ker)... ader yg berani tegur? saper tu majority melayu yg terlibat.. perjuangkan islam ker tu..?
  4) sampaikan budaya anugerah academy kat US pun nak diikutkan sambil w/pun minum pagi jer dan tgk TV... ader berani tegur...?

  Jangan jadi Bosnia Herziagovina cukup... sbb nya lalai dlm perjuangan Islam...

  Bila ckp PAS join PKR, DAP marah.. Sebab hangpa kat UMNO buat tak betul, camman PAS n UMNO nak bersatu..

  ReplyDelete
 86. Manifesto kerajaan BN tak semak ker.... RAKYAT LAGI TERBEBAN SEKARANG...

  Sebab tu saya ckp hipokrit..

  *************************
  Jangan bayar cukai pintu, air – Mohamad Khir
  10/06/2008 2:45pm


  SHAH ALAM 10 Jun – Penduduk di negeri ini diminta tidak menjelaskan cukai pintu bagi tempoh penggal kedua tahun ini sekiranya kerajaan negeri campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas tidak menurunkan kadar cukai itu sebanyak 20 peratus seperti dijanjikan dalam manifesto pilihan raya mereka.

  Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, ketika ini pihak berkuasa tempatan di Selangor dalam proses mengeluarkan bil cukai pintu untuk tempoh enam bulan kedua tahun ini.

  ''Kita beritahu rakyat, jangan bayar bil cukai pintu sebab janji mereka dahulu selepas 100 hari, penduduk akan menikmati pengurangan cukai, oleh itu mereka perlu menunaikan janji.

  ''Kalau kerajaan negeri hendak sita rumah penduduk yang tidak menjelaskan cukai pintu, sitalah beratus ribu rumah, kita mahu lihat sejauhmana mereka mampu bertindak ,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada 5 Mei lepas mengumumkan keputusan kerajaan tidak menurunkan cukai pintu sebanyak 20 peratus untuk kediaman dan 10 peratus bagi premis komersial atas alasan keadaan ekonomi Selangor ketika ini masih belum mencapai tahap memuaskan bagi membolehkan janji tersebut dilaksanakan.

  Selain itu, Abdul Khalid bimbang langkah menurunkan cukai taksiran akan menambah beban kerajaan negeri dan mengurangkan hasil menyebabkan peruntukan untuk pembangunan lain di negeri ini tidak mencukupi, meskipun janji itu terkandung dalam manifesto pilihan raya PKR dan Pas.

  Pada masa sama, Mohamad Khir yang juga Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) mengulangi pendirian meminta penduduk tidak menjelaskan bil air sebanyak 20 meter padu pertama yang bersamaan RM11.40.

  ''Tan Sri Khalid dan Datuk Dr. Hassan Ali (Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri) bercakap dalam Dewan Undangan Negeri, rebat air percuma akan dimasukkan dalam bil Jun, kita tunggulah,'' jelasnya.

  Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) semalam menolak terma dan syarat pembayaran yang dikemukakan oleh Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) berhubung pemberian air meter percuma itu.

  Ketua Pegawai Eksekutif Syabas, Datuk Ruslan Hassan berkata, keputusan itu dibuat setelah pihaknya tidak berpuas hati dengan cadangan KDEB yang mahu supaya pembayaran air secara percuma kepada pengguna dibuat selepas rancangan penstrukturan semula sistem bekalan air di Selangor siap sepenuhnya September ini.

  Ini memandangkan cadangan KDEB itu dilihat secara langsung akan menjejaskan aliran tunai serta operasi Syabas.

  ReplyDelete
 87. ASSALAMUALAIKUM wak khir toyo..
  kabare kang?waras..?
  wak khir, nak tanyelah...nape sejak akhir2 ni wak khir kok sibuk banget nak mengadu domba rakyat selangor mengenai pentadbiran kerajaan selangor?adakah ini caranya wak khir nak balas dendam yer...pasal air percumelah, kandang babilah dan mcm2 lagi..tak malu ker?rakyat dah tak mngundi umnolagi dah laa ni wak khir..kalau yer niat tu nak bantu, bagilah maklumat yg betul..bagi komen yg berguna..ni saje jer nak panskan hati rakyat selangor jer dgn dakyah2 palsu ...
  apelah wak khir ni..opo orak isin ker?kami rakyat bukan aper?makin menyampah dan meluat dgn komen dan ulasan wak khir ni..tu yg tulis komen ni..stoplah yer..dah menyampah sgt...sumpah..nyampah sungguh..sekian , dimaklumkan..

  ReplyDelete
 88. Sori la Nik,tang GLC ni bg saya...bukanlah nak dengki dgn org yg keje kt sana apa lagi nk mengambil habuan diaorag...nk bagi bonus bagi la...tp tolonglah ada pertimbangan sikit...Petronas korek minyak kita ...tp kita tk merasa pun nikmat keuntungan myk mcm negara lain...lepas tu Hassan Merican boleh buat muka seposen ckp kos naik la itu la ini la...tp tang bonu sebat sampai tak ingat2...common la kalu cam ni suruh petronas carik tanah sendiri la korek minyak lepas tu makan lah bonus puas2....point is sekarang kita dilanda musibah..sgt tidak patut kalau syarikat yg ditubuhkan utk tolong rakyat malaysia akhirnya membolot habis2an keuntungan minyak negara.........tang bonus tu...biarla berpadanan dengan ekonomi negara...nak makan tu makan la...patik tk larang pun...

  ReplyDelete
 89. Kehidupan rakyat kini semakin menderita dibawah pimpinan PM DS Abdullah Ahmad Badawi. semua harga barang naik, saya yakin jika pilihan raya diadakan dalam masa terdekat, kerajaan BN akan kalah lebih teruk dan mungkin UMNO tidak dapat memerintah lagi.

  dimana2 sahaja kita dapat mendengar tentang rasa tidak puas hati rakyat terhadapat pentadbiran PM.

  jika sebelum ini TUN Mahathir menjadi PM jarang sekali kita mendengar sendiri dari mulut rakyat mengenai rasa tidak puas hati mereka.

  saya sendiri sebagai Generasi baru, merasa kenaikan harga minyak kali ini memberikan impak terlalu besar kepada pendapatan isi rumah.

  maklum sahajalah pendapatan pekerja swasta di sabah jauh lebih rendah dibandingkan dengan semenanjung.

  Mungkin PM tidak pernah hidup susah atau mendalami sendiri kehidupan masyarakat yang berpendapatan rendah.

  ReplyDelete
 90. A'kum ..

  Kisah kenaikan minyak telah memberi kesan ketara kepada kehidupan sehingga kita hilang pertimbangan.Walaupun harga minyak naik tetapi kenderaan masih bergerak seperti biasa dan memecut di jalanraya seprti tiada apa yang perlu dirisaukan tentang kenaikan harga bahan api tersebut.saya lihat di Lebuhraya Utara-selatan semasa pergi kerja di Penang tetap sibuk dan kesesakan lalulintas tidak pulak merisaukan mereka.
  Sebenarnya rakyat Malaysia masih mewah kerana mampu menggunakan kereta secara persendirian(kempen kongsi kereta pun tidak berjaya).Ada yang masih berupaya belanja besaq di Pasar raya atau di gedung perniagaan, walaupun ada setengah orang masih lagi dibawah kemiskinan tetapi masih lagi mendapat bantuan.

  Kenapa semua orang tidak dapat mengawal diri untuk berjimat cermat,tanya pada diri kita sendiri (tepuk dada tanya Iman)walaupun ia barang keperluan tetapi hawa nafsu kita yang selalu meminta sehingga kita tewas.

  Berdemonstrasi dapat menurunkan harga minyak? mungkin ia mungkin tidak.Mengapa kita tidak berdemonstrasi kepada tauke-tauke penjual barang-barang keperluaan yang sekarang ini memonopoli barang keperluan kita atau memboikot mereka sehingga menjadi paling kaya di Asia.Saya tidak pro atau kontra tetapi pilih secara positif terhadap kehidupan kita dan masa depan keluarga kita supaya subsidi ini boleh bertahan beribu-ribu tahun.

  Kita tidak tahu apa akan terjadi di tahun akan datang sebab kita bukan semua akan kekal di dunia ini.Apabila kita hilang akal fikiran dan amal soleh akibat hasutan syaitan maka kehidupan kita tiada maknnya.Adakah Peminpin-peminpin yang kita pilih pada PRU12ini mengetahui apa akan terjadi dikemudian hari .....hanya Allah Yang Maha Berkuasa saja mengetahuinya.

  Walaupun kenaikan ini menjejaskan kehidupan dan dalam masa sama ada barang yang kita tidak hargai telah memberi rezeki kepada orang yang tahu menghargainya seperti plastik2 kita buang di tong sampah atau diperparitan yang menyebabkan kita dilanda bencana alam.

  ReplyDelete
 91. Assalammualaikum WBT,

  Kesian juga MT UMNO dipinggirkan dari membincangkan isu kenaikan harga minyak. Tapi janganlah berkecil hati. Itu kan semua dibincangkan di Tingkat 4, Putrajaya. Unit Perancang Ekonomi pun dipinggirkan, ISIS pun dipinggirkan. Janganlah berkecil hati yer Dr Khir.
  Ingatlah yang bijak hanyalah menantu Pak Lah.

  ReplyDelete
 92. DSKT,

  Banyak sekali bancian dan undian yang dibuat ke atas beberapa isu seperti calon Presiden dan sebagainya.

  Apakah Dato' percaya semua keputusan itu mempengaruhi senario. Dan jika keputusan itu mendapat undian peratus yang tertinggi adakah Dato' sedia mengikut majoriti undian tersebut jika isu tersebut terkena batang hidung Dato'.

  Marilah kita buat undian:

  DSKT perlu mengambil tindakan berikut:
  a) Kekal di dalam UMNO
  b) Menyertai PAS
  c) Menyertai PKR
  d) Keluar UMNO dan tidak masuk mana-mana parti

  Buatlah undian dan kita lihat aapa reaksi DSKT.

  ReplyDelete
 93. Kerajaan mmg tak pikir masalah rakyat.Cuba la bertolak ansur sikit dan memikirkan hal rakyat marhaen.Cuba la menjadi rakyat biasa.Cuba berwatak operator kilang,berwatak cleaner,dengan gaji RM500 duduk kat lembah kelang.

  Tak mustahil kalau banyak kesan buruk melebihi kesan baik bila minyak naik.Masalah jenayah meningkat,masalah sosial apa tah lagi.Di tambah dengan kos hidup sekarang yg makin meningkat.

  Bodoh tak boleh di ajar,pandai tak boleh diikut.z

  ReplyDelete
 94. JIMAT AJE PERBELANJAAN SEHARIAN.SAMPAI BILA NAK BOROS.IKUT AJE UNTUK KEBAIAKAN KITA BERSAMA....

  ReplyDelete
 95. DSKT,

  Tak dapat dinafikan, pimpinan sekarang amat lemah dalam macroeconomics. Kita akan melihat selepa ini tindakan-tindakan yang mereka anggap menjimatkan dan popular tetapi membantutkan perkembangan ekonomi. Kita bertindak macam negara-negara dunia ketiga, dimana tidak mempunyai tindakan yang efektif tetapi berfikir dengan "herd mentality". Malaysia akan melalui era kegelapan sekiranya MT UMNO tidak mengeluarkan "root-cause-LAH" secepat mungkin.

  ReplyDelete
 96. KALAU PAKATAN RAKYAT MEMERINTAH PUN LAGI BERTAMBAH TERUK BUAT APA.SELANGOR PUN KELAM KABUT SEKARANG NI.SAYA SOKONG KENAIKAN MINYAK UNTUK KEBAIKAN KITA BERSAMA.TAK SUKA SUDAH,TUNGGU AJE PILIHANRAYA AKAN DATANG KALAU TAK PUAS HATI.SAYA PUN ORANG SUSAH JUGAK TAPI MENERIMA DENGAN HATI TERBUKA.

  ReplyDelete
 97. Sdr juraimi zainal dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Sdr menyalahkan kerajaan bn yang memerentah sejak 50 tahun yang menyebabkan rosaknya akhlak remaja remaja islam di negara kita,saya pernah menyatakan memanglah kerajaan bn kurang berjaya dalam meninggikan akhlak remaja,tetapi banyak faktor faktor samaada faktor pengaruh luaran yang gagal dibendung mahupon faktor dalaman yang melibatkan pengisian jiwa ditambah dgn faktor rumahtangga dan kejiranan.kita akan cuba memperbaiki dimasa akan datang.Saya lebih bimbang sekarang melihat apa yang berlaku di subangjaya hari ini,tumbuhnya pusat pelacuran,pusat hiburan terlampau dan pusat perjudian yang melata bagai cendawan tumbuh selepas hujan dan tiada tindakan penguatkuasaan yang tegas dari kerajaan selangor dibawah pakatan rakyat.Pengalaman saya memanglah sukar utk menangani masalah ini,saya dulu pernah menerima ugutan bunuh malah pernah mendapat hantaran sampul yang mengandungi peluru hidup,bila saya mengarahkan tindakan tegas diambil keatas mereka yang tidak bermoral ini,malah ada pegawai saya menghadapi situasi spt kereta dan rumah mereka di bakar,tindakan terus diambil tanpa rasa gentar,sekarang tidak kedengaran penguatkuasaan dijalankan,apa sedang berlaku dgn pas dalam pakatan rakyat,saya curiga takut takut ada tindakan kautim antara pihak pihak tertentu,yang membenarkan perkara ini berleluasa di selangor akhir akhir ini.

  ReplyDelete
 98. a'kum, saya tidak pasti tuan membaca tulisan ini atau tidak. cuma saya nak memberitahu tuan makluman tuan kepada penduduk selangor supaya tidak membayar 20% air dan cukai pintu kerana janji pilihanraya dan perlu dikotakan. tahniah kerana keberanian tuan di atas isu tersebut. kerana saya pasti apabila parti tuan menang dalam pilihanraya akan datang, sudah tentu tuan akan menarik balik perkara tersebut kerana tuan mungkin tidak berjanji seperti tuan. Tahniah juga kerana walaupun tidak lagi berkuasa, salakan tuan masih kedengaran.
  Tapi saya sebagai seorang islam amat bersedih di atas apa yang berlaku pada hari ini. Seorang pemimpin yang dulunya saya kagum kerana usia muda terpilih jadi MB tetapi bila dalam situasi sekarang sudah menjadi orang yang boleh terus memecahbelahkan orang islam. saya sebagai seorang yang berada di 'atas pagar' amat berharap dalam situasi sekarang pemimpin islam UMNO dapat menarik sokongan melayu dengan cara yang bersih, tetapi tidak tercapai. Maka dengan adanya tuan tak apalah, demi kekuasaan, demi sebuah parti, mungkin demi harta, marilah kita terus menghasut dan terus menghasut. Tidak apalah kampung tergadai, yang penting kita mesti berkuasa. sebab bila berkuasa kita boleh buat harta. Tuan, izin saya bertanya, di antara Pak Lah dan nik aziz, jika mereka sebagai imam, kita sebagai makmum, dibelakang siapa yang kita yakin untuk kita sebagai makmum. tak perlu jawab, tapi fikirkanlah. tepuk dada, tanya hati, tanya akal, bukan tanya selera. fikirkanlah. ikhlas di hati tuan, siapa tuan akan ikut....

  ReplyDelete
 99. Minta PM jual sahaja Jet Peribadi untuk kegunaannya.Naik Kapal Terbang Mas.Tak payahlah nak mantanance air craff.

  ReplyDelete
 100. Sdr keluang man dan sahabat sahabat bloggers lain,

  tujuan saya membuat survey atau undian adalah utk mendapatkan pandangan awam keatas sesuatu perkara yang saya tidak jelas,terutamanya isu isu yang melibatkan orang ramai,bukan utk mencari siapa kuat atau popular,krn tiada niat saya utk menyakitkan hati pihak pihak tertentu mahupon pendokong pendokongnya.Soalan yang sdr cadangkan utk adakan undian itu adalah suatu yang saya ketahui jawapannya secara jelas,iaitu saya tidak akan tinggalkan umno selagi umno berjuang utk islam dan hak orang melayu,maka tidak perlulah sebarang kajian dibuat.

  ReplyDelete
 101. Dato' Seri,

  saya tidak nampak bagaimana cara kerajaan hendak membantu rakyat dalam keadaan sekarang ini. Cuba bayangkan bagaimana nasib pekerja PAR, tukang kebun pejabat@sekolah, guru-gru KAFA dan ramai lagi golongan yang berpendapatan rendah yang sememangnya cukup makan sahaja setiap bulan ditambah lagi dengan kenaikan hasil bumi sendiri sekarang ini. Pekerja yang bergaji RM2500 di Shah Alam pun merungut apatah lagi mereka yang tinggal di Banting yang berpendapatan RM1000 untuk menanggung keluarga dan ibu bapa (ada yang uzur). Di sinilah saya melihat kebobrokan pemimpin2 yang - hanya menang sorak kampung tergadai - berbuih-biuh mulut melaungkan slogan membantu anak bangsa sendiri tetapi sebetulnya meolong kroni-kroni mereka dahaulu. Apa betul Dato Seri'? Hmm...Saya cadangkan supaya Dato Seri' sertai Pakatan Rakyat yang lebih teguh dan disukai rakyat....Komen Dato Seri'......

  ReplyDelete
 102. salam dato,

  sudah sudah la dato mengkritik parti PAS yg kononnya hilang arah dan prinsip perjuangan, saya tau dato masih marah, sakit hati, kecewa, malu dan merasa terhina, bygkan dulu betapa angkuhnya dato masa berkuasa, skrg ni bile jatuh terduduk org melawak je kat dato..mat tempe la..mat botox la..jdla manusia yg matang dan rasional

  1-Umno yg sebenarnya dah hilang arah..kate memperjuangkan bangsa melayu ttp pemimpin2 melayu umno la yg menjahanamkan melayu..semua org tau..mcm2 kes, bile dah kalah sibuk kate nak memperjuangkan melayu..lps tu nak tegakkan Islam..ni nak cakap skit, sblm pak lah tu dok citer psl Islam..suruh bini dia tutup aurat dulu..Allah dah berfirman dlm Quran aurat kene tutup bg kaum hawa..ni bukannya masalah kubur masing2 tp bila jd pemimpin kene la memimpin dgn btul dan cakap serupa bikin. Lg satu..yg btul hilang arah skrg ni iala Che Det bekas presiden UMNO selama 22 thn..bygkan keluar dari UMNO yg kononnya parti keramat bg org melayu..kesian org tua tu..

  2-Psl kandang babi tu ape yg nak dikecohkan, saya sbg org Islam pun rasa marah juga pd mulanye, tp kita kene rasional..kandang tu dicentralizekan supaya segalanya berada dlm keadaan terkawal, ape yg jd masalahnya, lg satu kita sbg org Islam kene hormat pd org bukan Islam yg nak makan babi tu..selagi dia tak mengganggu kite..makan la berape byk daging babi yg diorg nak..ape yg dato sakit hati sgt??

  3-Psl pusat2 hiburan, urut dan mcm2 lg..DATO YG DIHORMATI..tak sampei 100 hari lg memerintah..pikir la skit..rasional la skit..dah la masuk opis dgn files kene shred, dokumen hilang dan mcm2 lg masalah..pikir la bang..bg la handicap..jgn ckp mcm org sakit jiwa. Pusat2 hiburan ni pon diwarisi dari kerajaan mane bang oiii..

  Saya nak tanye, ape yg dato dpt kalu bg komen2 yg kurang cerdik mcm ni, nak berhujah pon biar la cerdik skit, mungkin nak puaskan hati dato yg tgh marah..tp org mesti igt org tua ni sakit jiwa tul..dah la kalah..cakap merapu plak tu..

  igt dato..jgn jd saikooo..matang la skit datoo

  ReplyDelete
 103. Sdr mohd najib dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya pon tak faham mengapa sdr juga bersikap terlalu alergik bila saya menimbulkan perkara perkara yang tertulis dalam menifesto kerajaan pakatan rakyat,seolah olah sdr tidak mendapat manafaat,sdr harus sedar saya telah dilantik oleh kerajaan pakatan rakyat utk menjadi pembangkang yang berkesan dan menjadi check and balance kepada kerajaan hari ini.Tugas pertama saya ialah memastikan rakyat selangor menikmati apa yang telah dijanjikan,saya tidak menokoktambah apa yang dinyatakan secara jelas,cuba sdr bayangkan kerajaan pakatan rakyat berjaya melaksanakan semua janji menifesto,pasti kerajaan ini akan kekal lama,itupon yang sdr idamkan,sdr wajar berterima kasih krn saya timbulkan isu ini sekarang,kalau saya diamkan dan hanya timbulkan bila dekat dgn pilihanraya,ia akan lebih menyukarkan kerajaan pakatan rakyat utk laksanakan.

  Saya boleh beri pandangan jika dipohon oleh pakatan rakyat utk membantu mereka,masalahnya saya tak diberi peluang malah dijemput utk bertindak demikian.Saya harap sdr dapat melihat dari sudut peranan saya sebagai pembangkang bukan dari sudut kerajaan,dulu sahabat sdr juga membangkang apa saja yang dibuat oleh kerajaan,tetapi mengapa sekarang sdr telah berubah,itulah bukan mudah utk melaksanakan sesuatu kerja sebagai kerajaan,membangkang memang mudah,sungguhpon begitu saya tak pernah mempertikaikan peranan pembangkang dahulu,malah saya selalu bersikap positif,krn saya sedar seorang pemimpin itu pasti banyak kekurangannya,dan perlu sentiasa sedia menirima teguran.

  ReplyDelete
 104. Saya setuju kerajaan nak hapuskan subsidi. Tak kiralah apa jenis subsidi pun. Tapi biarlah kena pada caranya. Janganlah bagi seringgit ambil Seratus. Sekarang ni bohong sangatlah kalau kerajaan tak ada duit. Harga komoditi naik melambung. Getah, Sawit, Bijih Timah semua naik harga. Rakyat tak rasa beban kalau mereka ada kuasa membeli. Masalahnya kuasa beli rakyat merosot. Mereka terpaksa ikat perut.

  Pak Lah sebenarnya banyak membuat keputusan tidak popular yang kononnya nak buat benda betul katanya. Tapi dia sedar tak kalau dia tak popular, macamana dia nak pertahankan UMNO dan BN.

  Tun Mahathir dulu suka buat perkara2 yang popular tapi apa yang dia buat betul. Pemimpin politik ni kenalah seimbang buat perkara yang popular yang betul. Kalau asyik nak buat benda betul sahaja sedangkan tak jaga populariti akhirnya 5 negeri lingkup.

  ReplyDelete
 105. Salam All,

  Kalo nak dibandingkan pengankutan awam dinegara kita dengan negeri macam langit ngan bumi... Dua tahun sudah ckp nak upgrade Pengankutan awam, sampai hari hampeh.... duit 4 billion tu ntah kemana... sekarang nak subsidi makanan plak... kalo btol sepatutnya jgn naikkan minyak, kalominyak naik semua barang keperluan naik, abis tu tang mana nak subsidi lagi... tu logik akal boleh fikir... anak aku sekolah rendah pon boleh fikir bila minya naik banyak semua barang naik termasuk keperluan diorang.... Adeh jahanam Malaysia bila orang yang tak reti buat Kira² jaga Negara ni...

  ReplyDelete
 106. Saya ada terbaca dalam 'sinar harian 10.6.08 ' azmin ali berkata 30 orang wakil rakyat dari sabah dan sarawak sudah bersedia melompat parti.wah bukan main lagi, ada hati nak pegang malaysia.Saya akui kenaikan minyak menguntungkan parti pakatan rakyat untuk menghentam kerajaan.pendekatan tidak popular terpaksa di ambil ketika kerajaan berdepan dengan krisis kenaikan harga minyak di seluruh dunia.Ingin saya tegaskan di sini hidup dan mati saya tetap bersama memperjuangkan hak orang melayu dan umno.Kenapa kita perlu melenting sepatutnya kita bersikap rasional.Walaupun ada andaian pakatan rakyat akan memegang malaysia pada masa terdekat,saya tidak akan berpaling tadah seperti pengkhianat dan pembelot dalam umno.Saya percaya kerajaan barisan nasional akan mengatasi masalah kenaikan harga minyak yang melambung tinggi di seluruh dunia.Pemimpin pkr sering menyamakan negara yang lain seperti brunei,singapura dan korea selatan supaya di jadikan contoh.Senario negara lain pasti berbeza dengan negara malaysia.pakatan rakyat berjanji akan menurunkan minyak ,alamatnya bankrap malaysia ni.Negeri selangor pun kelam kabut nak jaga malaysia.selangor di ambang kehancuran apabila exco dari dap memperjuangkan hak-hak mereka.Lepas ni apa lagi nak di tuntut dari mb selangor.Jangan jadi boneka bangsa lain semata-mata perkongsian kuasa,akhirnya orang melayu sendiri yang rugi.Apa tidaknya,hendak menjaga hati kaum lain bangsa sendiri yang tergadai maruah dan harga diri.kalau penyokong kerajaan boleh buat kenapa penyokong pakatan rakyat tak boleh nak buat.Dah tahu minyak mahal janganlah keluar tak tentu pasal.cukup-cukup lah tu nak mencari publisiti murahan.saya pun bukannya orang senang tapi saya kena berjimat cermat sejak minyak naik.Jiwa dan raga saya tetap pada umno tidak akan berubah.saya percaya kerajaan akan melakukan yang terbaik untuk rakyat dan negaranya.Ini pandangan peribadi saya,terpulang....

  ReplyDelete
 107. SUDAH 50 TAHUN UMNO/BN BERJASA PADA RAKYAT.APALAH SALAHNYA RAKYAT PULA MEMBANTU KERAJAAN DI SAAT GANTING BEGINI.SAYA INGIN TEGASKAN DI SINI SELAGI ADA ORANG MACAM SAYA UMNO TIDAK AKAN BERKUBUR DAN RAMAI LAGI YANG MASIH SETIA.SEKIAN

  ReplyDelete
 108. Salam YB DSKT,

  Sejak kebelakangan ini (sejak kenaikan minyak) saya perhatikan komen YB banyak tersasar dan jawapan yang diberikan tidak matang.

  Saya amat berharap YB terus berkecimpung dalam dunia blog. Saya faham YB tertekan dengan asakan dari bloger lain. YB perlu ikhlas dalam memberi jawapan, walau pun hakikat jawapan yang sebenarnya tidak sebulu dengan nafsu YB. YB, hayatilah ayat dari surah Al-Baqarah ayat 42 ini.

  “Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya.”

  Saya ini sekadar ingat mengingati sebagai saudara seislam kerana saya amat menghargai pengorbanan YB dalam mendengar rintihan rakyat dalam blog ini. Teruskan berblog YB, saya doakan semoga Allah S.W.T membuka pintu hati YB dan seterusnya menjadi seorang pemimpin yang zuhud macam Khalifah Umar bin Abdul Aziz. Apa kata, luangkan masa sekejap dan singgah ke blog saya utk mendengar cerita kehebatan beliau.

  http://kuda-trojan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 109. Tun Dr Mahatahir mempertahankan Sanusi setelah Duli Yang Mulia Sultan Pahang memecatnya.Tun mungkin tahu apa sebabnya kerana semasa Tun menjadi PM segala maklumat seorang ada dalam simpanan Tun,sifat Tun yang berdolak dalih dengan kiasan juga mengelirukan seperti kes Anwar Ibrahim(saya bukan suka pon kat ketua Umum PKR ini)dimana Tun memberitahu seluruh rakyat Malaysia tentang Kes Liwat Anwar Ibrahim.
  Persoalnya disini :
  1.Adakah betul Anwar Ibrahim ini jenis homesex/gay.Jika betul kenapa dia suka pulak sex dengan perempuan dan tiada pun lapuran kesihatan yang jelas terutama kesan kepada diri Anwar Ibrahim atau pasangannya baik lelaki atau perempuan.
  2.Kehilangan wang 1 juta dari rumah Anwar yang diperkatakan tiada apa berita.Adakah itu wang rasuah atau sebgainya
  3.Jika Anwar terlibat dengan bini(zina) orang seperti diperkatakan semasa kesnya itu ,kenapa tiada kes di bawa ke Mahkamah Syariah.
  4.Perhubungan Anwar Ibrahim dengan negara luar atau IMF juga tidak diperjelaskan dengan nyata.Adakah betul bahawa Anwar Ibrahim mahu menerima pakej IMF sehingga ia sanggup memajak Malysia kepada IMF

  Persoal sebenar ini tidak pernah diperjelaskan dengan sebenarnya oleh Tun dan Tun tahu bahawa ramai rakyat tidak akan mempercayai jika dikatakn Anwar terlibat dengan kes sex sebab latar belakang Anwar yang mirip Islamic.Pemecatan secara mengejut oleh Tun dan Umno juga menyebab tanggapan bahawa Umno semasa itu hanya takut kepada Tun dan sekarang Tun mengatakan bahawa ahli2 Umno serta Umno takut kepada Pak Lah dan bersifat 'Yes Boss',ini memperlihatkan bahawa setiap kejadian akan berulang tetapi caranya berbeza.

  ReplyDelete
 110. Assalamualaikum....

  terima Kasih Dato'seri kerana membalas kembali ulasan dan pandangan kami dan ini menunjukkan bahawa Dato'Seri Aktif dan positif dalam dunia blog dan sentiasa memberi maklumbalas tidak seperti setengah blog sperti chedet dan lain yang mana ia menggunakan orang ketiga

  ReplyDelete
 111. Assalamualaikum ...

  Ikhwan dan seanggkatan dengannya..Bagi ahli yang fanatik mereka tidak dapat menerima teguran,pandangan dan mereka sebenarnya mudah ditipu dan dijual walaupun belajar sehingga Phd kerana itu baik anda pasang CCTV dalam fikiran anda supaya satu hari anda akan tahu yang mana benar yang mana palsu kerana dunia berpolitik di Malaysia diwarnai berbagai sandiwara.

  Subsidi minyak masih lagi menjadi persoalan di hati rakyat walaupun berbagai penerangannya kerana kita telah menikmati bertahun-tahun lamanya sehingga kita tidak berusaha untuk memjukan diri.Yang kaya masih juga mahu subsidi walaupun mereka tahu mereka mampu tetapi ketamakan hati telah menghitamkan semuanya yang akhirnya golongan pendapatan rendah juga menjadi padah,mungkin ada disini blogger yang senang tetapi masih menipu diri bahawa mereka golongan tertindas pada hal mampu melayari internet berjam-jam lama dalam memberi pendapat yang baik atau tidak.

  Kemana halatuju hidup kita jika masa depan genarasi akan datang kita tidak fikirkan dan adakah mereka merasai seperti kita sekarang atau apakah pegangan Agama mereka nanti masih sekuat ini ...Lu Fikirlah Sendiri.....

  ReplyDelete
 112. DS,

  Saya rasa DS perlu memanggil rakyat di negeri-negeri BN dan bukannya Selangor untuk tidak membayar cukai pintu. Ini kerana BN tidak melaksanakan manifestonya. Sudah berapa kali pemimpin BN menipu? Kata tak bubar parlimen, bubar jugak. Kata tak naik harga, tapi semua Barang Naik.

  Saya alu-alukan feedback DS.

  ReplyDelete
 113. Slm'kum DSKT,

  "Subsidi Bijak"

  'SUSAHKAN RAKYAT, BANTU RAKYAT'

  Ini adalah salah satu cara untuk DSAAB untuk kekalkan kuasanya.

  Mula2 susahkan rakyat yg memang dah susah. Kemudian bantu rakyat ini dengan "subsidi" kunun nya.

  Sekarang sudah mulakan laungan berbagai jenis bantuan dan subsidi kepada rakyat.

  Sabah dan Sarawak sudah dijanjikan Berbillion billion ringgit.

  Kita tunggu, tidak lama lagi menteri tua yg pernah larikan duit rakyat berguni guni keluar negara akan terhegeh hegeh pergi kekampung untuk 'taburkan subsidi'.

  Maka dengan ini rakyat telah terhutang budi, harus menyokong kerajaan yg 'sangat prehatin' kepada rakyat yg susah.

  ReplyDelete
 114. A'kum DSKT....
  AKHIRNYA PAK LAH BUAT-BUAT MENGALAH
  Tuesday, June 10, 2008
  Setelah habis sepenggal sessi suai kenal Pak Lah dengan rakyat Malaysia & sessi "signal-menyignal" dalam PRU12 tempohari akhirnya Pak Lah mengalah. semalam Pak Lah mengisytiharkan & menggariskan beberapa langkah penjimatan yang melibatkan sejumlah RM2billion setahun hasil pemotongan elaun para menteri-menteri tak berakal dari parti Barang Naik... tapi yang nyatanya mereka masih "selesa"walaupun 10% dari elaun mereka dipotong.

  Elaun keraian perdana menteri, timbalannya, menteri dan timbalan menteri akan dipotong 10 peratus mulai 1 Julai, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

  Mengumumkan langkah penjimatan sehingga RM2 bilion setahun, perdana menteri berkata kerajaan akan mengumumkan langkah-langkah lain bagi mengurangkan perbelanjaan kerajaan susulan kenaikan harga minyak.

  Ketika ini, elaun keraian sebulan perdana menteri adalah RM18,865, timbalannya (RM15,015), menteri persekutuan (RM12,320) dan timbalan menteri (RM6,000).

  Ini bermakna elaun keraian PM akan ditolak sebanyak RM22.638 setahun, timbalannya sebanyak RM18.018 setahun, menteri persekutuan RM14.784 & timbalan menteri pula sebanyak RM7.200 setahun...itu yang ditolak...masih lagi ada baki sebanyak RM203.742 setahun untuk perdana menteri, RM162.162 untuk timbalannya, RM133.056 untuk menteri persekutuan & RM64.800 untuk timbalan menteri...ish. ..banyak lagi tu!

  Tapi tak kan la elaun je yang dipotong?aku rasa lebih praktikal lagi kalau elaun menteri dikekalkan, tapi segala "claim" & subsidi menteri dimansuhkan terus...ala. ..bukan kita tak tau yang depa ni boleh claim sebanyak manapun tanpa resit.tak gitu?yang aku tau melalui pendedahan-pendedah an sebelum ni,jumlah claim menteri lagi banyak dari jumlah elaunnya tu.berganda- ganda bezanya...x di rekodkan lak tu(tak yah resit)...

  Kekalkan elaun menteri tetapi hapuskan claim...bermakna segala perbelanjaan makan,minum, minyak kereta atau apa2 sahaja bergantung pada elaun semata-mata. amacam?tiada lagi subsidi bil telefon,elektrik, air,minyak kereta & yang sewaktu dengannya... kira macam kita jugak la...cuma kita bagi kelonggaran kat depa,kita bagi elaun...berani ka Pak Lah?

  ReplyDelete
 115. Salam, DSKT..anda kini banyak masa menulis blog....

  wah tiada kerja lagi sekarang ya? ...banyak masa terluang..??

  Mengapa UMNO begitu kalut menaikkan harga minyak??

  Sedang UMNo sendiri belum bersedia untuk mengubah cara hidup...

  Penin(pening) apa?

  ReplyDelete
 116. Saya melihar DSKT dan semua kepimpinan utama perlu lebih adaptif dan konkrit dari sudut tindakan dalam benar-benar dilihat cuba membantu rakyat.

  Retorika - retorika bak loceng berdecing dilihat rakyat bagai menutup kelemahan sendiri.

  UMNO perlu mereka sukar ditumpaskan , tetapi merekalah ynag merebahkan diri mereka sediri..

  Pola tindakan yang seakan masih ditakuk lama tidak menggambarkan UMNO benar2 prihatin pada rakyat..

  Alasan apa pun yang diberikan, senario kompleks ini perlu ditangani segera..

  Entahlah , apa yang difikrkan UMNo sekarang? masalh bertimpa-timpa dek kelemahan kepimpinan yang ada..

  Saya melihat sahaja ..anda beraksi...selamat beraksi

  Cuma terakhir dari saya..berhati2 dengan mereka yang kerap mengampu DR., somebody are about to stab u from behind..

  ReplyDelete
 117. YB DSKT,
  Kalau dah MT tak dibawa berbincang isu minyak naik ni, ini dah kes melampau. Isu ni melibatkan keseluruhan ahli, menyusahkan ahli dalam menghadapi kehidupan.. Pm tu duduk diatas kerana pilihkan ahli, bukan jawatan keluarga nya. Beliau kena sedar tu. Kita lantik dia untuk meyenangkan, bukan sebalik nya. DSKT sebagai MT kena bersuara dalam isu ini, cuba cadangkan Presiden UMNO tidak boleh dilantik sebagai PM, dengan itu maka segala tindakan PM boleh dikawal olih MKT.

  DSKT pun , cuba berterus terang, sokong ke tidak DSAB tu ?????

  Tkasih

  ReplyDelete
 118. Memang nampak DS ni marah sangat kat pembangkang, nak cover macam mana lagi dah memang terserlah dendam membara tu. Sedarkah DS bahawa ketika DS menjadi wakit kepada rakyat selangor dulu, pihak pembangkang tidak berpeluang langsung membuat kenyataan di media arus perdana seperti yang DS dapat lakukan pada hari ini, dalam kesopanan DS tu, berbagai2isu telah DS hamburkan kalau boleh sebenarnya DS tak mahu pemberian air percuma 20m padu itu menjadi kenyataan kan, sebenarnya disebalik protes DS tentang manifesto kerajaan PR, DS sebenarnya tak mahu ke semua menifesto itu menjadi kenyataan, yelah jika semuanya ditunaikan dengan serta merta tentu rakyat tak akan pandang lagi kerajaan BN kelak. Cubalah DS menjadi matang, sepatutnya jika DS benar2 berusaha supaya rakyat mendapat hak mereka, DS tidak mengapi2kan pihak SYABAS dalam permasalahan kerajaan negeri mengatasi isu pemberian air percuma tersebut, pandailah mereka nak selesaiakan macamana tentu ada jalan penyelesaian. Seolah2 DS gembira benar bila SYABAS bertindak demikian, malah DS lagi yang menyorakkan kerajaan negeri yang patut kena bayar 17 juta sebulan kepada syabas! Macam budak-budak plak

  ReplyDelete
 119. Kulaan,

  Ni bukan masalah fanatik or totok pada parti tertentu, ni masalah kematangan dalam memberi komen dan perdapat, kalau nak kririk pon bgla yg bernas dan cerdik skit (constructive critism)

  Sandiwara politik Malaysia..mmg saya setuju, hakim boleh sandiwara, menteri pon sandiwara, pak lah pon sandiwara..kita flashback balik sandiwara yg paling agung 10 thn lepas..1...2..3

  1-tilam diusung ke hulu ke hilir dlm mahkamah, yg peliknye takde kain cadar..

  2-kes liwat kate pd tarikh sekian sekian..tup tup kondominium tu pon tak dibina lg, takpe tarikh boleh kasi tukar, ni fitnah ke atau kenyataan bang kulaan..kalu ni bukan sandiwara..ape namenye bang oii???

  3-Si Azizan tu ckp bercanggah2 canggah..jap kate kene liwat, jap kate tak kene..sandiwara yg tak menjadi..

  Psl harge minyak tu..rakyat yg matang akan bersama kerajaan menghadapinya..ttp dgn syarat kerajaan tu ikhlas dlm memperjuangkan nasib rakyat. Ikhlas ke kerajaan kalau:-

  1-sorg menteri ckp bulan 8 naik, selang 2..3 hari pak lah terus naik kan harga minyak..so engko tak rase dibodoh bodohkan ke dgn kerajaan..sape yg tuan skrg..pak lah ke rakyat..sape yg pilih diorg bang oii??

  2-Pembaziran melampau2..igt lg internal audit report negara, jack keter rm50 jual sampei beribu..ape citer tu bang..duit rakyat tuuu..nak listkan pembaziran yg gomen buat..tak payah la..ko pon tau cume buat2 tak tau ataupon tak sensitif langsung..

  so..LU PIKIR LA SENDIRI..masa depan anak2 kite dgn gomen yg ade skrg ni..

  ReplyDelete
 120. Sdr Kulaan,
  Kalo nak kata Anwar berselindung disebalik kewarakannya, betoi jugak... Tp sy rase, Pak Lah tu lagiiiii lah berselindung disebalik keturunan ulamanya. Iman tak boleh diwarisi. U may not a Tun's fan tapi anda harus terima kenyataan bahawa Tun telah byk memajukan Malaysia. Kalo LRT tu tak siap mase zaman Tun, sy rasa tak merasalah rakyat Malaysia naik LRT sbb Pak Lah akan menggagalkan semua projek2 yg Tun usulkan sepertimana Jambatan Bengkok & landasan keretapi berkembar yg jelas kita boleh nampak akan memberi pendapatan kepada negara & rakyat apabila ia beroperasi kelak. Sayang sekali, ia digagalkan.

  Assalamualaikum DKT,

  Kenaikan harga minyak sinonim dgn kenaikan harga barang. Macammana Kerajaan nak control? Pemantauan rapi? Dari dulu ckp perkara yg sama tapi barang tetap naik juga.

  Masalahnya, gaji tak naik selaras dgn kenaikan harga barang. itulah 'sakitnya'. Pemotongan elaun keraian sepatutnya 100%. Rakyat dapat gaji nak kena fikir bayar hutang itu, hutang ini, minyak, barang dapur, susu anak... tak fikir pun pasal keraian sebab tak cukup pun. Jadi, pegawai kerajaan gunakan sajalah duit gaji anda itu utk keraian sepertimana yg rakyat alami. Tak perlulah elaun tambahan utk keraian pula. Salurkan duit elaun keraian itu kepada subsidi utk rakyat.

  Itulah pengorbanan namanya. Menteri diberi mandat oleh rakyat untuk meringankan beban rakyat. Diharapkan tugas itu dipikul dengan penuh dedikasi, ikhlas kerana Allah & AMANAH. Susah senang bersama rakyat (bukan rakyat susah aku senang).

  Lead by example. Cuti-cuti Malaysia aje cukuplah. Itukan kempen kerajaan juga.

  Wassalam...

  ReplyDelete
 121. Sdr adam dan sahabat-sahabat bloggers lain,

  Saya tidak pernah berlandaskan emosi atas dasar marah atau benci dalam membuat keputusan dan seterusnya tindakan saya.

  Sebagai insan yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan pakatan rakyat selangor sbg ketua pembangkang, saya mesti memainkan peranan yang berkesan supaya kerajaan hari berfungsi dgn baik, terutamanya dalam melajsanakan tanggungjawab mereka memenuhi janji mereka kepada rakyat selangor dan hasilnya ialah rakyat selangor menikmati kehidupan yang lebih baik.

  Mengapa tindakan saya menggesa kerajaan pakatan rakyat sering disalahertikan oleh pendokong pendokong mereka termasuk sdr, bukankah tindakan ini sebenarnya memberikan keuntungan kepada rakyat dan kerajaan pakatan rakyat. Rakyat dapat menikmati hasil janji kerajaan dan kerajaan pakatan rakyat dapat memenuhi janji mereka dan saya pula memenuhi peranan saya sebagai ketua pembangkang.Jika saya banyak memberi cadangan dan tidak dapat dilaksanakan oleh kerajaan sekarang sdr akan menggelar saya orang yang dapat menerima hakikat bahawa saya bukan lagi duduk dalam kerajaan.

  Saya dan rakan rakan BN menerima kekalahan dgn hati terbuka sebab itu saya adakan serah tugas secara formal dan saya tidak pernah mempertikaikan YAB Tan Sri khalid adalah menteri besar sekarang ini.

  Berhubung dgn air percuma 20meter padu,saya telah mengingatkan kerajaan pakatan rakyat bsejak awal lagi supaya diadakan perbincangan secara terperinci dgn syabas, kerana saya tahu ia akan melibatkan kewangan dan perjanjian yang perlu diselesaikan tetapi sikap exco terlibat yang mengambil mudah dgn sangkaan mereka memiliki kuasa dan menyelesaiakan masalah hanya dgn memberi arahan, yg pd pengalaman saya tidak semudah itu, saya cuba ingatkan sekali lagi dalam sidang dewan undangan baru baru ini,tetapi saya telah ditempelak dgn begitu angkuh oleh pkr dan pas,malah mb dan exco memberi jaminansemua telah diselesaikan.

  MB juga menunjukkan surat kdeb tentang persetujuan telah dicapai,saya rasa lega kerana bagi saya,saya telah jalankan tugas saya sebagai ketua pembangkang dan rakyat selangor dapat menikmati air percuma tersebut.Sdr mengatakan saya telah melaga lagakan antara syabas dan kerajaan negeri itu satu pandangan yang tidak adil.

  Sebenarnya saya berkeyakinan kerajaan hari ini boleh laksanakan jika semuanya dibuat secara teliti bukan hanya memberi arahan kpd pegawai utk laksanakan,krn selalunya pegawai melakukan pemantauan teliti.Saya sedar sdr akan bertanya mengapa saya tak laksanakan ketika saya menjadi menteri besar lagi,sdr harus ingat saya perlu mengambil pandangan rakan rakan saya dipusat dan juga rakan rakan dinegeri negeri lain sebelum membuat keputusan,krn ia akan melibatkan pandangan rakyat terhadap kerajaan bn secara keseluruhan.

  Pakatan Rakyat tidak perlu mengambil jalan sedemikian. Berani memberi janji tentu sekali berani bertanggungjawab dan pastinya berani utk melaksanakannya,tiada perkara mudah segalanya perlukan pengorbanan.

  ReplyDelete
 122. YB DS Dr Khir,

  Kali ini pandangan Dr nampaknya lebih berani dan telus untuk memberikan pandangan kepada kerajaan. Tahniah. Saya setuju pandangan Dr Khir. Cuma saya nampak dipihak kerajaan sendiri tidak ada mekanisma untuk mendengar pandangan drp org kuat kerajaan seperti Dr sendiri. Apatah lagi orang kebnyakan seperti saya dan yang lain. Apa sudah jadi?. Ini suatu kelemahan yang perlu kita org UMNO perbetulkan untuk menyedarkan pemimpin.

  ReplyDelete
 123. ..saya tidak akan tinggalkan umno selagi umno berjuang utk islam dan hak orang melayu,maka tidak perlulah sebarang kajian dibuat...DSKT

  Begitulah ulasan atau azam DS dalam hayat politiknya akan datang. Dalam hal ini saya berharap DS dapat huraikan apakah perbezaan Islam yang diperjuangkan oleh UMNO dan PAS, adakah perjuangan itu tidak mempunyai titik persamaan.

  Dalam perjuangan hak hak Melayu, UMNO sudah jauh ketinggalan dari tujuan asalnya, UMNO memang masih memerjuangkan Melayu, tapi Melayu yang macam mana, poket sendiri ? pun untuk Melayu juga kan ?

  Yang nyata, ramai yang mempergunakan 'perjuangan dari dalam' sebagai satu mitos untuk mengabui dan melindungi hipokriknya. DS mungkin tidak, tetapi bagaimana bersubahat.

  Bolehkah sesorang itu mensucikan dirinya jika ia masih berada di dalam satu tangki yang penuh dengan najis sedangkan dia ada pilihan untuk berada di luar ?

  ReplyDelete
 124. Salam....

  Sy tinggal kat penang lebih 15 tahun sejak 90an walaupun saya bukan anak jati tanjung tetapi sudah masak dengan apa yang terjadi.

  1.2 orang kuat penang jadi no 1 dan 2(kena pecat) tetapi sama juga bagi melayu tanjung atau penang...Masuk saja penang ikut jambatan dah tersergam indah seperti KLCC tetapi siapa menghuninya?

  2.Pi Komtar dan lihat sepanjang jalan siapa penghuninya?

  3.Masa kempen(PRU) ari tu kat Jelutong anwar tak sebut pun pasal nasib melayu penang ...kenapa?(siapa penghuninya)

  4.Bakal memperolehi hakmilik jika sanggup bayaq bagi pajakan...siapa nampak mampu menghuninya?

  5.lihat di sektor swasta(perkilangan dan perusahan)di penang... siapa CEO or Dir nya?

  6.Berjalar-jalar kenderaan besaq dan mewah ...siap pemiliknya?

  Jawapannya ada pada anda>>>>

  kita berebut-rebut jawatan sekecil ketua kampung sehingga PM tetapi mereka terutama bukan melayu tidak kisah siapa tok sami atau paderi walaupun berbeza idelogi politik ,mereka telah ada perpaduan .Kenapa kita(melayu/bumiputra) bila rasa tertindas tidak demonstrasi di depan OIC ,PBB atau kedutaan Asing seperti Arab Saudi,Iraq ke,Iran ke serta negara Islam lain.

  Satu perkara yang melucukan apabila kita bandingkan harga minyak dengan Negeria,Saudia Arabia,Turkistan,Mesir atau america latin....pertanyaan di sana ramaikah punyai kenderaan seperti kita ....Kebanyakan isirumah(golongan sederhana) di Malaysia dengan pendapatan bersih RM800 mempunyai 1 motorsaikal dan yang mampu memiliki kereta (keperluan),itu sebab ada mat rempit sedangkan mereka ini masih bersekolah mampu mengubahsuai kenderaan.Anak-anak kecil walaupun berusia 5-17 tahun sudah ada telefon bimbit ...kenapa?
  Kecurian kenderaan pun tinggi dan apakah tuan empunya jalan kaki atau kenderaan awam ...mungkin tunggang basikal

  Oleh itu kita tidak perlu perbandingan negara kita dengan negara luaq sama juga dalam kehidupan RumahTangga....Adakah Anda Suka Bandingkan Isteri anda Dengan Isteri orang atau kawan ada semasa bersama-sama?????

  ReplyDelete
 125. kerajaan selangor pakatan rakyat telah terjual maruahnya semata-mata hendak menjaga hak orang lain akhirnya orang melayu yang tertindas oleh sikap rakus pemimpin yang gila kuasa.janji-janji dalam manifesto adalah janji yang telah di buat dalam mana-mana ceramah pakatan rakyat yang bersungguh-sungguh untuk menarik undi tapi sebenarnya penipu besar.Jangan salahkan orang lain kerana diri sendiri yang tak betul.Baru memerintah sudah ada penyelewengan orang mb selangor sendiri.Rasuah ada di mana-mana sahaja tanpa mengira parti jadi untuk mengatakan sifar rasuah amat mustahil jika pakatan rakyat sudah ada kroni dan saudara mara untuk mendapat untung.SUATU HARI AKAN TERBONGKAR JUA KESALAHAN YANG DI LAKUKAN PAKATAN RAKYAT DALAM MASA 5 TAHUN.

  ReplyDelete
 126. Maaf ye DS, rasanya kami akan bayar cukai pintu!

  S'gor dapat air percuma, akhirnya
  Muda Mohd Noor | Jun 11, 08 5:31pm
  Kira-kira sejuta penduduk Selangor akan mendapat bekalan air percuma, seperti dijanjikan, mulai 1 Jun selepas kerajaan negeri menyelesaikan rundingan dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) pagi ini.

  Manifesto Pakatan Rakyat untuk memberikan 20 meter padu air secara percuma - atau potongan RM11.40 - akan diteruskan kepada pengguna domestik bermeter individu, demikian diumumkan oleh menteri besar.
  MCPX
  Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau telah berjaya mencapai persetujuan tersebut dengan ketua pegawai eksekuif Syabas, Datuk Ruslan Hassan dan presiden Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB), Datuk Abd Karim Munisar.

  Syabas kelmarin menolak permintaan kerajaan negeri untuk berbuat demikian, termasuk selepas berunding dengan KDEB, sebuah syarikat milik kerajaan Selangor yang terlibat dengan syarikat pengurusan air tersebut.

  Ruslan berkata Syabas tidak bersetuju dengan kandungan surat akujanji bersyarat KDEB yang ditandatangani pada 6 Jun lalu dan dihantar kepada syarikat itu pagi Isnin.

  Ruslan berkata cadangan KDEB secara langsung menjejaskan aliran tunai Syabas dan boleh menjejaskan operasi syarikat itu.

  Abdul Khalid berkata bil air yang mengandungi potongan itu akan diterima mulai 15 Jun ini, manakala pengguna yang telah mendapat bil lama sebelum tarikh tersebut akan menerima potongan yang sama dalam bil bulan depan.

  ReplyDelete
 127. Saya sebagai seorang rakyat malaysia yang rasional amat memahami sebab kanaikan harga minyak.
  Tetapi yang buat saya kurang senang ialah sikap kerajaan yang seolah olah cuba memperbodohkan rakyat.Kerajaan harus sedar yang orang Malaysia bukan macam dulu lagi. Dulu bolehlah gunakan pihak media yang tiada pendirian dan hanya seperti lembu dicucuk hidung. Tapi sekarang segala informasi berada dihujung jari kita.
  Dalam alam cyber begini, kerajaan harus faham yang mengawalpihak media hanya akan membuatkan rakyat ketawa dan marah. Sikap putar belit kerajaan jelas dilihat bila kita bandingkan maklumat dalam internet yang lebih jelas dan siap dengan gambar. So,kerajaan tak boleh lagi lari kemana mana.
  Berkaitan duit RM2B yang dapat dijimatkan dengan memotong alaun karaia dan mengawal kunjungan keluar negara, saya tak rasa rakyat akan diam dengan keterangan itu kerana bagi saya, kalau RM2B dapat dijimatkan maknanya berapa kah jumlah sebenar wang yang dihabiskan untuk benda benda yang kurang penting kalau dibandingkan dengan kejatuhan taraf hidup yang bakal berlaku. Yang miskin akan jadi lebih miskin dan yang sederhana pun akan jadi miskin. Yang kaya terutamanya ahli perniagaan terus meletakkan beban kanaikan harga minyak keatas penguna.Hari ini kata tak boleh naik tambang bas besoknye juga sharikat bas naikkan tambang, hari ini kata bekalan beras mencukupi, besoknya semua peniaga sembunyikan beras.Insiden begini hanya membuktikan yang kerajaan kita ni lembik dan mudah dipermainkan.
  Macamana rakyat tak jemu!!!!!!!!

  ReplyDelete
 128. Kesan kenaikan minyak ini hampir pasti akan menggagalkan rancangan membasmi kemiskinan 2010, malah akn turut menggagalkan hasrat kerajaan meningkatkan kualiti hidup rakyat.

  saya sangat setuju dengan penyataan itu!!!!!!

  wsalam

  ReplyDelete
 129. oh yes khir toyo,

  donate to persatuan like BALKIS chaired by your wife, who then ran away with 10 million ringgit?

  why don't you start donating 40% of your allowance and salary to the rakyat instead?

  ReplyDelete
 130. Assalamualaikum DS,

  Air dah free...komen sket...mmg sebenarnye bolehla ringankan beban rakyatkan...Tp kenape kerajaan BN tak pernah nak buat...

  ReplyDelete
 131. KEMASUKAN SAUDARA EZAM KE DALAM UMNO AMAT DI NANTIKAN OLEH SAYA.SAYA HARAP MT MELULUSKAN KEMASUKAN EZAM KE DALAM UMNO.SAYA HARAP DATUK SERI MENYOKONG KEMASUKAN EZAM TANPA PRASANGKA.KEMASUKAN EZAM MEMBERIKAN SATU SUNTIKAN SEMANGAT UMNO PADA WAKTU INI.

  ReplyDelete
 132. Sampai bila kita harus bergantung pada subsidi,lambat laun minyak kat malaysia ni mungkin dah habis.Masa tu kau orang nak salahkan siapa.Kita bukannya hidup seribu tahun lambat laun ke tanah jua.Berilah anak dan cucu kita peluang menikmati kenikmatan di bumi bertuah ini.Pendekatan tidak popular terpaksa di ambil walaupun di tentang rakyat.Untuk jangka masa panjang untuk kebaikan kita bersama.Saya sanggup bersama kerajaan meskipun susah dan senang kita harungi bersama.sejujurnya saya amat menyokong pak lah dan datuk seri najib pada waktu ini meskipun tidak disukai pakatan rakyat.Ada hikmah di sebalik kejadian ini,Selama 50 tahun kita hidup senang dengan minyak murah apalah kiranya kita pula membantu kerajaan dalam keadaan menghimpit dengan kenaikan harga minyak dunia.sekian

  ReplyDelete
 133. Assalamulaikum dan salam sejahtera bt Ds dan rakan2 blogger...

  Terima Kasih saya ucapkan kepada Ds kerana sentiasa memperjuangkan hak rakyat jelata...

  Tindakkkan Ds telah menyebabkan Kerajaan Selangor skrang terpaksa lunaskan janji mereka dengan berat hati...yang penting rakyat tidak teraniaya...
  Betul ckp Ds penyokong fanatik PKR seharusnya berterima kasih pd Ds kerna memperjuangkan hak mereka...b#d@h betui la depa ni...

  Mengenai harga minyak sekarang, cita2 saya untuk membeli sebuah rumah tahun depan mungkin hanya menjadi khayalan...
  Wang yang sepatutnya dapat dijimatkan utk membiayai perumahan kini terpaksa digunakan sebahagian besarnya untuk Emas hitam dan barang2 keperluan yang sentiasa meningkat sekarang...
  Yang pasti rakyat Malaysia pasti akan lebih kreatif untuk menyesuaikan diri dengan keadaaan sekarang..
  ada yang xpandai niaga akan mula jinak2 dengan perniagaan..
  ada yang suka membazir akan belajar jimat cermat..
  tapi ada juga negatifnya..
  ada yang dulu xpernah mencuri, skrg blajar mencuri..
  ada yg xpernah mkn rasuah mungkin akan makn rasuah kalu Iman xkuat la...
  Semoga kerajaan lebih perihatin lain kali...kasihkanlah rakyat bawahan...

  ReplyDelete
 134. Saya sebenarnya amat bersimpati dengan mb selangor,tan sri khalid,apatah lagi dengan pengalaman beliau dalam dunia korprat dan berpengalaman.Tetapi sayang kebaikan beliau telah di salah gunakan oleh pihak-pihak untuk kepentingan sesebuah kelompok masyarakat.Amat malang ketika ini orang melayu dalam pakatan rakyat sekadar menjadi boneka kepada satu puak yang lain untuk memperluaskan ideologi mereka.Saya harap sebagai orang melayu ,kita sebenarnya yang mengawal mereka bukan mereka yang mengawal kita.tidak salah memberikan hak terhadap semua bangsa tapi jangan tergadai maruah orang melayu.saya berharap orang melayu akan bersatu,harap-harap sebelum saya meninggalkan dunia ini ,anak dan cucu saya dapat melihat terutama orang melayu bersatu membangun negara malaysia menuju negara maju 2020.Inilah impian saya supaya orang melayu dari pkr,pas dan umno tidak bercakaran sesama sendiri dalam blog ini sambil di ketawakan bangsa lain.saya sudah berfikir banyak kali apa guna kita bergaduh seama sendiri sedangkan bangsa kita jauh ketinggalan dari bangsa lain.saya sayangkan semua pemimpin melayu seperti datuk seri anwar,datuk nik aziz,tun mahathir,pak lah,dan ramai lagi pemimpin melayu dari umno,pas dan pkr kecuali DAP.INILAH CORETAN TERAKHIR SAYA.SEKIAN....PERJUANGAN MELAYU BELUM SELESAI SELAMAT TINGGAL SAHABATKU....UMNO TUNGGAK NEGARA...

  ReplyDelete
 135. Assalamulaikum & Selamat Pagi to all bloggers & YB..

  Biar saya bg pendapat dr perspektif lain.. CUba fikir2kan..

  Subsidi.. persoalannya siapa yg majoritinya benefit dr subsidi yg melampau dr Kerajaan.
  Biar saya kupas sikit.

  80% drpd kendaraan di malaysia ni kbykannya digunakan oleh org bandaq2 besar.. mcm KL, penang, alor setar dll.
  70% dr org bandaq adalah org yg berpendapatan tinggi & sederhana..
  70% dr org yg berpendapatan tinggi & sederhana adalah rakyat malaysia yg kebanyakannya kaya raya & pendapatan tinggi compare dgn org kampung.
  70% dr yg kaya raya & berpendapatan tinggi adalah yg memakai adalah kereta mewah yg fuel consumptionnya tinggi. jadi siapa yg isi paling byk?

  Jadi persoalannya sekarang.. siapa yg paling byk makan subsidi kerajaan (duit rakyat) ? sampai bila nak bagi kat mereka? adakah org2 miskin layak atau org2 bandar yg kaya raya patut diberi subsidi..
  jadi kalaula congak cara saya yg kurang cerdik.. kalau cthlah 56billion subsidi sebelum ni..
  maksudnya sebenarnya 70% dr 56billion dpt kat org yg tak layak dapat..
  ada baiknya subsidi itu dichanel kepada org2 kg & miskin dgn cara yg lain bukan dr segi subsidi minyak..

  mmg ada benarnya kenaikan harga minyak ini mengejutkan semua pihak. tapi saya rasakan ia perlu bagi mengelakkan subsidi jatuh ke tangan org yg tak selayaknya.. sampai bila nak harap subsidi.. Dato' Hassan merican pun dah berbunyi dgn nada yg tak sedap sbb rakyat menghentam Petronas (mungkin kwn2 petronas bole bg komen lebih lanjut kot)..

  Tetapi perlunya kerajaan sedar duit potongan itu "mesti" dichannelkan subsidi kepada rakyat miskin dr segi :-
  1- subsidi makanan (semua rakyat dapat)
  2- subsidi baja dll..(org miskin / petani dpt kbykan org luar bandar)
  3- pembangunan luar bandar.. (tak payah utk pembangunan dlm bandar lagi)
  4- concentrate kat sabah sarawak dr segi bantuan.. (kbykan org bumiputera miskin)

  Kepada semua bloggers .. jgnla politikkan semua isu.. Kalau betul kerajaan PR prihatin kepada rakyat bglah rebat kepada rakyat negeri sendiri demi mengurangkan beban kenaikan harga minyak.. cth rebat mcm hapuskan cukai pintu ka bg free tambang feri, air free ka (selangor mcmana? dpt ke) dll yg bole kerajaan negeri tolong utk ringankan beban rakyat.. (kalau dah prihatin sgtla)..

  Kata2 sinis sblm menutup isu:-
  Org malaysia.. dah tau pendapatan tak seberapa beli kereta mewah (naikla moto ka, komuter ka)
  Org malaysia.. dah tau duit tak seberapa tapi makan semua tempat hebat2 belaka. (belajaq2 la memasak, kurangkan makan luaq tak elok jugak utk kesihatan)
  Org malaysia.. biaq papa asalkn bergaya.. (samalah dgn aku)
  Org malaysia.. suka salahkan org lain tanpa menyalahkan diri sendiri (kena la belajaq cara menguruskan wang lepaih ni)
  Org malaysia.. hutang keliling pinggang (credit card)
  Org malaysia.. suka complain tapi takdak cadangan membina..

  Wallaqwaqlam. .

  p/s: cuba fikirkan.. masih teringat kata2 DSAI anwar nak tolong rakyat miskin.. saya fikir ini salah satu caranya.. DR Perspektif Lain..

  Anaklangkawi - http://other-perspektif.blogspot.com/

  ReplyDelete
 136. Datuk Seri:

  Memang kita tahu yg harga minyak seantero dunia telah naik dgn mendadak. Lantas sudah tentu jalan yg mudah menaikan harga bahan api tersebut. Kalau keputusan yg semacam ini kita tak perlu BN untuk buat decision. Rakyat biasa pun tahu. Persoalannya dimanakah keistimewaan dan kehebatan pemikiran pemimpin2 BN itu sendiri dalam menangani masalah harga minyak ini. Rakyat bila dia pangkah dacing majority mengharapkan suatu yg berlainan. Bukan seperti sekarang ini. Keputusan yg cukup mudah. Minyak merupakan nadi ekonomi sesebuah negara. Dalam keadaan sekarang ini dgn pendapatan rakyat yg tidak meningkat mereka terpaksa menanggung bebanan harga barang yg tinggi, bayaran balik pinjaman yg bakal naik, dsb. Dalam erti kata yg lain, purchasing power rakyat akan lemah. Bila ini terjadi peniaga akan bermasalah disebabkan tiada pembeli. Bankers pun masalah disebabkan tiada yg mahu meminjam disebabkan cost yg tinggi. Pendek kata, keputusan menaikkan harga minyak merupakan suatu keputusan seperti melepaskan batuk ditangga sahaja.

  ReplyDelete
 137. datuk yb...kami rakyat sgguh kecewa dgn kepimpinan yg ada kini dibawah AAB...datuk yb...mengikut pdgn tokoh ekonomi barat sosialisme karl marx yg pemikirannya berasaskan konsep materialisme sejarah golongon tertindas(proletariat) akan bangkit menentang golongon berjuis...mengikut perkiraan di negara ini golongan borjouis adlh minoriti manakala proletariat adlh majoriti...teori ini ada benarnya...mungkin kebenaran ini akan berlaku di negara ini...hanya masa yg menentukan...keamanan di negara ini hanya tggu masa sahaja akan terancam...kadar jenayah akan meningkat...demonstrasi rakyat akan lebih liar lagi...jgn salahkan rakyat...salahkan diri sendiri...harap kerajaan lebih berhati2...senyuman menteri n perdana menteri di kaca tv umumkan kenaikkan minyak amat AMAT AMAT menyakitkan hati...hanya tuhan sahaja yg tahu...


  pencinta keamanan...

  ReplyDelete
 138. Datu Seri dan Bloggers,

  Mungkin diantara kita terleka dan berhujjah berkenaan subsidi Minyak yang kononnya diberikan Kerajaan Malaysia pimpinan Umno kepada Rakyatnya,Namun ramai diantara kita mungkin terlupa bahawa kerajaan Malaysia juga menanggung pelbagai subsidi terutama subsidi air kepada rakyat Singapura. ada dikalangan pemimpin pembangkang juga gagal menyedarkan rakyat dalam isu ini.

  Tidakkah kita hairan suatu ketika bila Kerajaan menghalang warga Thailand membeli minyak di sempadan Malaysia, Najib Tun Razak dengan jelas dalam sidang medianya memberikan keistimewaan kepada warga Singapura dimana di sempadan Singapura dikecualikan dari sekatan, kononya atas sebab ramai dari rakyat kita bekerja disana.namun ia hanya satu alasan. pemimpin Umno lebih rela menekan warga Thailand yang majoritinya Melayu Islam dan memberikan keistimewaan kepada majoriti Cina dari Singapura.

  bila ada isu seludup tidak ada kawasan lain yang menjadi tumpuan untuk kerajaan bersandiwara, sudah tentu sempadan Thailand yang menjadi mangsa. walhal bukankah kita juga memerlukan bekalan beras berkualiti dari Thailand. Mengapa pula negara sekecil Singapura yang tidakpun memberi sebarang manafaat dan mempunyai hasil bumi sering menjadi anak emas Kerajaan Malaysia.Apakah warga Singapura tidak menyeludup? atau diberikan keistimewaan dan lesen oleh kerajaan Malaysia untuk menyeludup? apakah ratusan ribu kenderaan yang menyeberang tambak johor setiap minggu itu datang untuk melancong semata mata? apakah oleh kerana mereka berkereta mewah mereka tidak menyeludup Minyak dan bahan makan yang disubsidi ke Singapura? disini akan saya huraikan apa yang telah kerajaan Malaysia berikan subsidi kepada rakyat Singapura . mereka cukup menekan dan berkira dengan rakyat sendiri, tetapi membela rakyat Singapura.

  1. Kerajaan Malaysia Memberi Subsidi Air Pada Singapura
  walaupun kita tahu kerajaan malaysia terikat dengan perjanjian bodoh dengan Singapura, namun kerajaan Malaysia melanggar perjanjian dengan rakyat sendiri, bagaimana Kerajaan Malaysia melanggar perjanjian royalti Minyak terhadap rakyat Terengganu tetapi begitu taat kepada Singapura walaupun harga air yang dijual sudah tidak logik di akal namun kerajaan malaysia terus melayan baik Singapura. sebutkan mana mana negara dalam dunia ini menjual air pada kadar 3sen seribu gelen? malah kerajaan Cina sendiri menjual air kepada wilayah Hongkong tanah jajahannya juga lebih 4 dollar seribu gelen.apakah kos menyeleggara dan kerja kerja membekalkan air pada singapura percuma? apakah kos penyelenggaraan tidak meningkat seperti mana kos menggerudi minyak bak kata Sharir Samad? berapa kos yang dikeluarkan Kerajaan Malaysia kepada Singapura? tidakkah itu subsidi!! itupun kerajaan Malaysia tetap melayan baik Singapura walaupun Negara tersebut terlalu kurang ajar kerana mereka 1sen pun tidak mahu harga tersebut dinaikkan. kenapa Kerajaan malaysia tidak dahulukan hal harga air ini berbanding tuntutan pulau batu putih ke Mahkamah Antarabangsa.

  sekarang anda lihat fakta tersebut berkenaan perjanjian air antara Malaysia dan Singapura. kalau diikut pada kiraan 50sen harga yang patut dijual Malaysia kepada Singapura ini bermakna Malaysia memberikan subsidi air kepada SINGAPURA lebih 7 BILLION setahun. inipun dikira jauh lebih rendah dari cas air di Selangor.

  lihat perjanjian tersebut .

  PERJANJIAN AIR 1961 DAN 1962

  Mengikut perjanjian ini, Malaysia perlu membekalkan air mentah kepada Singapura secara berterusan sebanyak 250 juta gelen (250,000,000) sehari pada harga jualan 3sen (RM0.03) bagi setiap 1,000 gelen.
  Malaysia pula perlu membeli air yang telah diproses oleh Singapura dengan kadar 50sen (RM0.50) bagi setiap 1,000 gelen
  Loji pemprosesan air ini terletak di Gunung Pulai, Skudai, Tebrau dan Kota Tinggi dalam Negeri Johor tetapi diuruskan oleh Public Utilities Board (PUB) milik Singapura
  Perjanjian Air 1961 akan tamat hanya pada tahun 2011 dan Perjanjian Air 1962 pada tahun 2061
  Singapura membuat untung besar dengan penjualan air Malaysia kepada kapal – kapal yang berlabuh di perlabuhan Singapura.

  PERJANJIAN AIR 1990

  Perjanjian ini menyebabkan Malaysia perlu mengorbankan hutan simpan seluas 21,600 hektar (53,374 ekar) di daerah Kluang, Kota Tinggi dan Mersing untuk dijadikan kawasan tadahan air dan empangan yang dikenali sebagai EMPANGAN LINGGIU.
  Lokasi strategik pertahanan kerana koordinat sifar berada di lokasi tersebut
  Perjanjian ini hanya akan tamat pada tahun 2061.

  2. Kerajaan Malaysia memberikan Subsidi Minyak kepada Singapura.

  tahukah anda ratusan ribu kereta singapura menyeberang ke Johor setiap minggu, mengikut statistik penggunaan Minyak dikawasam sempadan dengan Thailand hanya sekitar 10 - 12juta sebulan. manakala jualan minyak disempadan johor ianya mencecah RM 45-50juta sebulan. apakah semua minyak tersebut digunakan warga Johor? kalau diandaikan hanya separuh nilai tersebut digunakan rakyat Singapura Malaysia memberikan hampir 600juta setahun Subsidi berbanding harga pasaran Singapura iaitu RM 5per/litter.itupun dikira murah kerana nilai dollar Singapura 3 kali ganda dari matawang kita.sebenarnya cara kerajaan Malaysia mengstrukturkan semula subsidi minyak inipun gagal menyekat dari rakyat singapura menikmati subsidi. lebih baik adakan sahaja kaunter minyak khas untuk warga asing, selesai masalah.

  3. Kerajaan Malaysia Memberikan Subsidi Makanan Pada Singapura.
  Kerajaan Malaysia beria ia menyekat warga thailand membawa keluar minyak masak, tetapi pernahkah Kerajaan Malaysia merampas barangan dari warga Singapura yang mengeluarkan Minyak,Beras,barangan dapur dan Ikan dari sempadan Johor? jawapannya tidak kerana Malaysia tidak berhak mengusik sedikitpun rakyat Singapura. sedangkan kerajaan menekan warga Thailand yang majoritinya adalah sama bangsa dan agama dengan kita.sedangkan kita memerlukan juga beras dari Thailand.kadang kadang sedih melihat bagaimana gula dan minyak 2-3kilopun dirampas. mungkin kerana mereka tidak memakai kereta mewah seperti warga Singapura.inipun dianggarkan jualan disempadan Johor adalah sekitar 100juta.dalam keadaan pendapatan mereka 3 kali ganda dari Malaysia mereka juga diberikan hak Kerajaan Malaysia untuk menikmati subsidi makanan.

  4. Kerajaan Malaysia beri Subsidi pasir, Tanah dan Pulau kepada Singapura.

  Seperti mana pendedahan Tun Dr Mahathir yang terbaru, kerajaan Malaysia dibawah paklah telah menjual pasir kepada Singapura, semuanya bagi menampung pembesaran kawasan baru untuk warga singapura hidup selesa walaupun perairan dan kawasan penangkapan ikan rakyat malaysia terjejas. tidak cukup dengan pasir Kerajaan Malaysia juga mengsubsidikan tanah rizab melayu dan wilayah yang menjadi kedaulatannya kepada singapura melalui WPI atas nama pelaburan, dan tunggulah saatnya nanti nasib tanah di WPI akan senasib isu air dan pulau batu putih. semuanya adalah subsidi dengan ehsan kerajaan Malaysia. malah pulau batu putih dan Negara Singapura itupun sebenarnya adalah Subsidi yang diberikan pemimpin Umno terdahulu kepada cina berfahaman komunis iaitu Lee Kuan yew. malah sehingga kini kerajaan Malaysia masih menyambut baik kedatangan pemimpin ini sehinggakan Malaysia sanggup mengeluarkan kos membeli buah Durian yang bernilai RM 24,000 hanya kerana menyenangkan hati pemimpin Singapura. melalui menantunya beberapa kepentingan negara kini juga disubsidikan untuk syarikat pelaburan Singapura iaitu Temasek.

  Jadi dalam kita menilai sikap kerajaan pada Singapura, berbanding rakyat sendiri , anda kini boleh melihat dengan jelas. mereka menekan rakyat dan menjadikan rakyat Singapura sebagai anak emas mereka. kenapa tidak mereka ungkit sahaja Subsidi air yang telah mereka berikan berpuluh tahun kepada rakyat Singapura.inilah wajah sebenar pemimpin yang menggadaikan kedaulatan Negara. inilah pemimpin UMNO.

  ReplyDelete
 139. Politics Must Take the Backseat Now

  Teken from: www.kulitpisang.com

  The axe has fallen. And it fell hard. Petrol price at Malaysian pumps increased by 40% overnight. A hike of RM0.78. But in reality, an increase, no matter how painful, was inevitable. Rational Malaysians are not under the illusion that we will be spared this global phenomenon but the quantity of increase and timing is an issue of debate on the ground.  Members of Parliament and State Assemblymen must have had to use their spare battery last night because the flood of calls and SMS would have overtook the congratulatory messages they received when they secured their seats.

  Our elected officials must answer pertinent and pressing questions. Why wasn't there a longer time frame to condition the mindset of Rakyat?. If you save RM56 billion from the reduction in subsidy, where is the funds channeled to? What are the immediate and long term plans for use to encounter this problem? What are proposed improvements to public transportation? Are we examining the use of alternative energy, if yes what is the extent of the study? Is Proton going to manufacture cheap, easily accessible and functioning hybrid cars? What are the policies to assist businesses adversely affected by the hike? How would you enforce retailers increasing prices for a profit?. These and many-many more.

  ReplyDelete
 140. Sebenarnya, kenaikan harga minyak ini adalah rentetan & sebahagian masalah yang berlaku di zaman Pak Lah.

  Saya selaku ahli UMNO berasa amat malu di bawah kepimpinan Pak Lah.Perkara-perkara seperti :-
  1.Kenaikan harga minyak melampau selepas jaminan berlaku pada Ogos ini.
  2.Kekalahan Pulau Batu Puteh
  3.Gambar tertidur sana sini
  4.Gambar dengan Michelle Yeoh
  5.Isu MB Terengganu
  6.Perlantikan Zaid Ibrahim
  7.Tiada rasa hormat pada Tun Dr.M
  8.Kehilangan kuota yang banyak dalam JPA untuk anak Melayu
  9.Kegagalan mempertahankan majoriti 2/3 BN.
  10.Serta pelbagai perkara lagi yang tidak tersenarai.

  UMNO kini menjadi perlekehan ahli lawan & juga ahli komponen BN.

  Sewaktu saya dulu Universiti dahulu, ketika ramai rakan-rakan saya menyokong Anwar Ibrahim & pembangkang, amat senang untuk berhujah dan menjelaskan rasional & tindakan Tun Dr.M.

  Kini, apa yang mahu diperjelaskan. Pak Lah begitu naif sekali, membisu & sibuk dengan perasmian situ sana sini.

  Peralihan kuasa dalam UMNO adalah wajib.. jika tidak malapetaka akan menimpa BN.

  ReplyDelete
 141. Ds, terima kasih di atas response yang fantastik itu, saya tak marah pun bila DS mengungkit mengenai manifesto itu, cuma rasa muak bila puak BN asyik menghentam siang malam mentang2lah mereka dapat konker saluran media dan televisyen maka mereka pergunakanlah dengan sesedap rasa. Sebenarnya masa dulu saya mengundi UMNO, bukan kerana manifesto nya, tapi kerana dari nenek moyang saya mereka sayangkan UMNO dan telah dipupukkan budaya SAYANG UMNO, nenek kata kalau tak pangkah UMNO nanti peristiwa 13 Mei berulang, takutnya saya masa tu. Kini saya telah dewasa jadi saya boleh fikirkan sendiri kerajaan mana yang akan saya pilih, lantaran saya berubah kepada kerajaan baru saya nak reforms. Masa saya pangkah PR saya tidak mengharap tentang manisfesto kerana saya fikir kalau dapat berubah pada peringkat negeri pada peringkat permulaan inipun sudah memadai, besok2 kalau dapat perintah malaysia baru manifesto boleh menjadi kenyataan!. Jika tidak jadi kenyataanpun saya rela, dapat 20m air percuma pun sudah kira bagus, kerana sebelum ini tiada apapun yang rakyat dapat percuma dari kerajaan yang terdahulu. Saya ni tidak lah miskin sangat untuk harapkan benda2 percuma kerana nenek moyang saya dulu rajin bekerja dan meninggalkan tanah pusaka yang banyak jadi dapatlah saya memanfaatkannya dengan membuat pertanian secara komersial itupun saya bekerja keras sendiri mengeluarkan modal sendiri. Sebelum ini saya pernah memohon bantuan subsidi kerajaan, tetapi macam minta sedekah pula dihayak ke sana-sini, akhirnya saya mendapat tahu bantuan tersebut telah disedut oleh puak yang diamanahkan. Tidak dinafikan memang kerajaan BN banyak buat bangunan2 pencakar langit tapi daripada projek2 tu juga ramai puak2 tu yang menjadi kaya-raya dengan mendapat % dari setiap projek, sedang rakyat tetap hidup membanting tulang dan disuruh berjimat2 cermat, puak pemerintah senang lenang dengan projek.
  ok la, katakanlah ds tidak amalkan rasuah dan bolehlah defend hal ds tu, tp ds jgn lah halang kerajaan negeri semak semua butiran ds eh...jgn la buat spekulasi kat tv ckap kerajaan negeri skrg ungkit hal lama...jgn pulak ckap kalau hal lama diungkit mesti la akan jumpa kesalahan..maksudnya kalau bersalah tu biarkan sajalah ye, tidak perlu ungkit lagi? mana boleh..

  ReplyDelete
 142. Pembetulan dalam para kedua terakhir sepatutnya di baca:

  Sebenarnya saya berkeyakinan kerajaan hari ini boleh laksanakan jika semuanya dibuat secara teliti bukan hanya memberi arahan kpd pegawai utk laksanakan,krn selalunya pegawai TIDAK melakukan pemantauan teliti...

  ReplyDelete
 143. assalamualaikum... apa pun keadaan sekarang ni, pemimpin kena ambil kira masalah rakyat...pemimpin adalah hamba kepada rakyat seperti umar al khattab yang pernah pikul gandum kerana nak bg rakyatnya makan..renungkanlah....

  ReplyDelete
 144. Salam YB DR

  Saya agak terkejut, tiada 'measure' yang secara terus 'address' warga yang terjejas dengan kenaikan mendadak kali ini.

  Apakah setakat memberikan rebat kepada pemilik kenderaan, kerajaan merasakan kesan kenaikan akan diatasi.

  Bagaimana pula dengan mereka yang tidak memiliki kenderaan. Rasanya mereka akan lebih terjejas kerana kenaikan tambang pengangkutan umpamanya. Saya PASTI kerajaan tidak AKAN berupaya menghalang kenaikan dalam masa terdekat.

  Apakah langkah kerajaan kepada mereka atau memadai dengan hanya 'melangkah mereka'.

  Merekalah mangsa sebenar yang tidak dapat apa, malah terpaksa keluar kos tambahan.

  Semalam kerajaan mengumumkan bayaran ansuran gaji dua kali dalam sebulan kpd pegawai awam.
  Bagamana dengan pekerja sektor swasta.

  Ada baiknya kerajaan memperkenalkan langkah komprehensif secara berpakej. bukan satu per satu sebagaimana berlaku sekarang.

  Tindakan pada ketika ini adalah bersifat 'TIDAK MESRA RAKYAT'.
  Sebenarnya rakyat bersedia secara umum untuk kenaikan harga minyak.

  Namun kenaikan dan langkah untuk mengurangkan kesan adalah tidak ditangani secara tepat.

  ReplyDelete
 145. Salam DSKT,

  Saya amat kecewa dengan keputusan kerajaan untuk menaikkan harga bahan api. Sebagai seorang ahli dan pemimpin UMNO diperingkat bawahan adalah menjadi satu misi yang sukar untuk menjelaskan kepada orang ramai tentang keadaan sekarang. Kami diminta untuk menyokong kepimpinan Perdana Menteri oleh pihak bahagian sedangkan ramai ahli umno di bawah ini merasa meluat dengan beliau.(PM).

  Yang menambahkan meluatnya apabila menteri bertanggungjawab dengan barangan ini kata (dengan muka selambanya) KENAIKAN TIDAK AKAN MEMBEBANKAN RAKYAT YANG BERPENDAPAT RENDAH DAN SEDERHANA. Di ni sekolah kat mana ye..???? Mana dia tahu rakyat tak terbeban...??? dia pernah hidup dengan gaji RM800 di bandaraya mcm shah alam ini????

  Bila menjelang pilihanraya kami disuruh berkerja siang malam untuk memastikan calon BN menang.. Bagaimana kami mahu menyakinkan rakyat selepas ini bahawa tindakan kerajaan ini sesuatu yang baik???? Sebagai ahli UMNO saya seru semua ahli parlimen BN ini berani menegur kerajaan demi kesejahteraan rakyat jangan jadi tikus atau menjadi pemimpin lembu yang hanya tahu angguk sahaja di parlimen. Ini bukan jenis pemimpin yang kami sokong.

  Masih teriang di telinga saya yg TPM kata harga minyak x akan naik selepas pilihanraya.. tapi apa sudah jadi.... rakyat mengelarkan mereka ini sebagai PENIPU.. Dan rakyat akan kata UMNO dan BN itu PENIPU.. sebab dari mana mereka ini datang??? colon parti mana mereka ini????..

  Saya amat menyokong DS dalam memberi tekanan kepada kerajaan selangor sekarang. Jalankan tanggungjawab DS sebagai seorang ketua pembangkang. Haarapan saya DS akan terus berjuang demi masyarakat, bangsa, agama dan negara.

  Pesanan Khas untuk PM dan TPM. HARI INI TUAN-TUAN MINTA RAKYAT YANG MEMANG DAH SUSAH INI UNTUK UBAH CARA HIDUP.. TAPI INGAT RAKYAT JUGA ADA KUASA UNTUK UBAH KERAJAAN. DAN ANDA AKAN DIINGAT SEBAGAI PEMIMPIN YANG MENGHANCURKAN PARTI YANG TERCINTA INI. TERIMA KASIH PAKLAH.

  ReplyDelete
 146. Sdr adam dan sahabat sahabat bloggers kain,

  Tahniah kerana sdr berjaya dalam memajukan hidup sdr dari orang yang meminta minta kpd orang yang mampu memberi.Saya juga pernah dihalau oleh orang melayu sendiri ketika mana saya berkerja sebagai buruh kasar dilebuhraya karak sekitar tahun1981,bilamana saya terlalu dahaga,saya hanya meminta segelas air sejuk sahaja,saya tak lupa peristiwa tersebut sepanjang hidup saya.
  Saya tak pernah melarang kerajaan negeri utk mencari kesalahan yang mungkin saya lakukan,kerana setiap keputusan yang saya ambil adalah hasil perbincangan diantara pegawai kerajaan,pakar pakar dan exco negeri,setelah mengambil kira bukan sahaja keuntungan kpd kerajaan negeri tetapi kesan sosial yang menguntungkan rakyat selangor seperti peluang pekerjaan dan peluang ekonomi lain,bagi saya keuntungan yang hakiki adalah kebajikan rakyat bukan sekadar wang ringgit.kerajaan pakatan rakyat perlu jujur,tujuan mencari kelemahan adalah utk dibetulkan dgn cadangan yang yang bersesuaian dgn hari ini,boleh dedahkan kpd umum asalkan ia perkara yang benar,jika ada kesalahan undang undang ambil tindakan yang sewajarnya,bukan mempoltikkan sehingga sdr sendiri pon keliru,saya ambil contoh isu wang balkis,
  tiada sebarang penyelewengan,wang tersebut dipindahkan ke bakti kerana semua ahli mencadangkan balkis ditutup atas sebab isteri wakil rakyat bn tidak mahu bekersama dgn dap,sepatutnya pakatan rakyat tubuhkan persatuan baru dan boleh memohon wang itu semula,ataupon isteri wakil rakyat bn boleh tubuhkan persatuan mereka sendiri,dan mereka boleh bersaing antara satu sama lain.
  mereka telah mengelirukan orangramai termasuk diri sdr,wang itu masih digunakan utk membiyayai asrama anak balkis hingga hari ini.

  Saya ingin melihat pakatan rakyat tadbir negeri ini dgn sebaik baiknya ,saya sanggup bantu jika mereka bertanya bukan mencari jalan utk menjatuhkan airmuka saya dgn tuduhan yang tak berasas.Saya tahu kita tidak sealiran dalam fahaman politik tetapi sepatutnya kita boleh bekerjasama,salahkah saya menegur kerajaan kerana ia merupakan tanggongjawab saya sebagai ketua pembangkang.

  ReplyDelete
 147. Greetings DSKT,
  Pertama kali melayari blog DS.
  Terus terang saya nyatakan, saya kurang mengikuti perkembangan DS.
  Jika DSKT boleh menganalis dan berpemikiran sedemikian mengenai topic subsidi minyak, takan mereka yang berpengaruh dan berkuasa tidak ada pemikiran sedemikian.
  My idol Tun M rank No.1 on his comment on the petrol issue, u rank no.2
  Good work and I hope DS sholud be as firm as now. If the words is from your heart then I am beginning to lke you.
  Jangan pula berubah pendirian bila dilantik semula keperingkat kerajaan. Rakyat Malaysia sokong dan suka Pemimpin yang Berpendirian.
  Salam sejahtera dan saya akan kembali.

  ReplyDelete
 148. Sdr amal dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Jika sdr ingin tahu apa yang telah saya lakukan berhubung dgn kebajikan dan bagaimana saya melakukannya ,datanglah ketiga pusat kebajikan yang saya buka di dun saya sg panjang,saya faham erti susah yang mungkin sdr sendiri tidak memahaminya,
  bantuan makanan bulanan saya sediakan kepada mereka yang memerlukan,bantuan wang utk anak melanjutkan pelajaran keuniversiti,menyediakan khidmad dialisis bersama mais ,sekarang saya sedang berusaha utk membuka klinik perubatan secara percuma dikawasan saya,saya berterima kasih kpd pengundi saya dgn cara tersendiri alhamdulillah saya memperolehi majoriti lebih pada pilihanraya baru baru ini jika dibandingkan dgn tahun 2004.

  berbudi dgn ikhlas itu memberi erti yang lebih dalam hidup kita.

  ReplyDelete
 149. Sdr amal,
  sila baca juga komen saya terhadap persoalan yang ditimbulkan oleh sdr adam,berkait dgn balkis,jangan tutup minda sdr utk terima kenyataan dan kebenaran jika sdr ingin menjadi orang yang bijaksana.

  ReplyDelete
 150. setuju dengan rio, PM macam tak kisah dan selamba saja bila umumkan kenaikan harga minyak, macam suka pula dia, tersenyum dan tersengeh. menyampah yakmat

  ReplyDelete
 151. DK, kenapa kita memberi tekanan kepada petronas semata? bagaimana dengan syarikat minyak yg lain seperti shell dan exxon.yg juga menerima subsidi dari kerajaan. kita ambil contoh NGV, seperti yg disebut oleh presiden petronas hari ni dalam nst, syarikat minyak lain tak nak sediakan ngv station sebab business tu tak untung. mana boleh cam tu? depa buat untung berjuta tapi tak nak labur dalam ngv sebab tak bawa untung. kalau semua station buat ngv kan ke lebih mudah? ini tak harap petronas saja buat semua.

  ReplyDelete
 152. DK, apa pandangan DK tentang penjelasan Presiden Petronas dalam nst hari ni (12 June)tentang masalah yg dihadapi untuk Petronas membangunkan NGV di Malaysia? Boleh percaya ke?

  ReplyDelete
 153. semuanya bodoh! harga gas murah tapi masaalahnya hanya petrolnas yang boleh jual ,bp ,esso ,shell dan lain lain semua tak boleh,kenapa?nak ubah kereta kepada gas pula susah nak cari tempat petronas kios yang ada jual gas.pm ini bodoh ke?atau buta dan pekak?ada nait nak selesaikan masaalah minyak naik harga, senang saja.1)naikkan harga minyak ke paras tanpa subsidi iaitu rm4.00 seliter 2)canacel pulangan tunai rm625 tahunan 3)biar semua petrol kios boleh dapat gas bukan saja petronas kios saja yg ada exclusive menjual gas tetapi jarang sekali sitationnya ada pump untuk gas.4)gunakan subsidi untuk subsidi kepada kereta kereta yang mengubasuikan ke gas sekali sahaja.ds tolong forward massage ini kepada pm kita yang bodoh,gila khawin dan gila makan angin.mungkin dia akan sedar.tq

  ReplyDelete
 154. Saya minta jangan ada penyokong pakatan rakyat ,yang menyamar menjadi ahli UMNO dan menghentam kepimpinan UMNO dalam blog ini.tak payah guna perkataan ahli umno,tak suka straight to the point.aku peduli apa kau orang ahli parti mana sekali pun sepatutnya setia pada parti.kalau tak suka pada umno keluar dengan terhormat jangan menjadi batu api dan penghasut dalam blog ini.Apa yang pasti barisan nasional akan kembali dengan semangat waja.pada yang masih setia pada umno syabas kerana masih menyokong pak lah dan datuk seri najib.kekuatan dan semangat umno masih kuat ketika ini.saya bukan kaki bodek dan mengharapkan sesuatu.semangat saya masih membara untuk orang melayu dan umno walau beribu rintangan setiaku tidak akan berubah.jangan fikir umno akan lemah kalau pengkhianat umno ingin menjatuhkan parti keramat orang melayu.kenaikan minyak sedikit pun tidak menjejaskan kehidupan saya,kerana saya telah mengamalkan jimat berbelanja untuk keperluan keluarga saya.sekian.hidup UMNO!

  ReplyDelete
 155. Sauddara Alioh,

  Pertamanya tentang syarikat lain sepatutnya buat juga dalam bisnes pengedaran NGV ini.

  Kedua, nampaknya pengurusan petronas mengambil jalan mudah dan tidak mengamalkan pertangungjawaban sosial, yang mana keuntungan tidak pernah mereka nyatakan secara jelas. Yang rugi digembar-gemburkan.

  Ini semua merupakan kaedah pengurusan korporat ala Malaysia.

  ReplyDelete
 156. Sauddara Alioh,

  Pertamanya tentang syarikat lain sepatutnya buat juga dalam bisnes pengedaran NGV ini.

  Kedua, nampaknya pengurusan petronas mengambil jalan mudah dan tidak mengamalkan pertangungjawaban sosial, yang mana keuntungan tidak pernah mereka nyatakan secara jelas. Yang rugi digembar-gemburkan.

  Ini semua merupakan kaedah pengurusan korporat ala Malaysia.

  Yg Dihormati DK,

  Apa maksud DK keuntungan Petronas tidak pernah mereka nyatakan dengan jelas? kalau tak silap saya (ada terbaca dalam newspaper) Petronas cakap annual report dia ada diletakkan di parlimen untuk rujukan ahli parlimen seperti Datuk Seri. Bukankah semua maklumat yg diperlukan sepatutnya ada dalam tu? pada pandangan datuk Seri maklumat apa lagi yg diperlukan yg tidak ada dalam annual report tu?. Tentang tanggungjawap sosial, saya ada ternampak Sustainability Report dari Petronas, semua tentang tanggungjawap sosial Petronas sepatutnya ada dalam report tu. (Namun saya akui saya belum membaca sepenuhnya lapuran tu). Adakah Datuk Seri telah meneliti laporan tu dan merasakan Petronas belum melakukan secukupnya untuk memenuhi tanggungjawap sosialnya? Harap DS dapat berkongsi pendapat.

  ReplyDelete
 157. anti racist said:
  semuanya bodoh! harga gas murah tapi masaalahnya hanya petrolnas yang boleh jual ,bp ,esso ,shell dan lain lain semua tak boleh,kenapa?nak ubah kereta kepada gas pula susah nak cari tempat petronas kios yang ada jual gas.pm ini bodoh ke?atau buta dan pekak?ada nait nak selesaikan masaalah minyak naik harga, senang saja.1)naikkan harga minyak ke paras tanpa subsidi iaitu rm4.00 seliter 2)canacel pulangan tunai rm625 tahunan 3)biar semua petrol kios boleh dapat gas bukan saja petronas kios saja yg ada exclusive menjual gas tetapi jarang sekali sitationnya ada pump untuk gas.4)gunakan subsidi untuk subsidi kepada kereta kereta yang mengubasuikan ke gas sekali sahaja.ds tolong forward massage ini kepada pm kita yang bodoh,gila khawin dan gila makan angin.mungkin dia akan sedar.tq

  saudara/i anti racist, jgn terlalu cepat mengata orang bodoh kerana ia boleh menampakkan kebodohan diri sendiri.
  Bukan tak boleh orang lain seperti esso dan shell jual gas atau ngv tapi dia orang tak nak sebab tak menguntungkan kerana pelaburan tinggi dan maintenance seperti bil elektrik untuk stesen yg ada ngv amat mahal. Memanglah stesen ngv tak banyak sebab Petronas saja yg sanggup buat, syarikat lain tak sanggup buat. Cuba baca penjelasan Presiden Petronas dalam nst hari ni (12 June) dia hentam shell, exxon habis kerana tak nak buat stesen ngv. Kita pun kalau mahu perkara ni berubah patut pressure syarikat syarikat luar negara ni untuk turut sama melabur dalam ngv. Barulah adil kan? Tak gitu?

  ReplyDelete
 158. KERAJAAN TELAH MELAKUKAN YANG TERBAIK,CUMA KITA SAHAJA YANG KEPALA BATU TAK BOLEH TERIMA APA YANG BERLAKU TENTANG KENAIKAN MINYAK DUNIA.BUAT BERSABAR...

  ReplyDelete
 159. kepada UMNO SEJATI,

  Sebagai ahli umno kita bukan sahaja perlu menyokong dan membangunkan parti tetapi kita juga harus juga berani untuk menegur kepimpinan kita jika kita merasakan mereka telah membuat satu keputusan yang bakal menyusahkan parti dan rakyat.

  Kita sebagai ahli umno juga mempunyai tanggungjawab terhadap ahli-ahli dan masyarakt setempat. Adakah menjadi kesalahan untuk kami ahli bawahan memberi tahu kepada pucuk pimpinan bahawa kami tidak berpuashati dengan keputusan mereka. Adakah salah kami ahli bawahan tidak menyokong keputusan mereka kerana kami juga terbeban dengan kenaikan harga petrol dan barangan. Adakah patut kami digelar 'pengkhianat' hanya kerana berani menegur pucuk pemimpin.

  Bagaimana kita nak pertahan parti tercinta ini jika UMNO dan BN tersungkur pada pilihanraya akan datang nanti. Sebagai ahli UMNO kita perlu untuk menilai keputusan mereka dengan menggunakan akal fikiran, ilmu, pengalaman yang kita ada bagi memastikan parti yang tercinta ini terus relevan untuk selama-lamanya.

  ReplyDelete
 160. Salam DS,

  Manis betul mulut ketika dah kalah erk.. Tapi ye la mungkin kekalahan DS adalah dirancang seperti mana yang kalau kita baca Hikayat KJ..

  Dan mungkin juga DS mmg mementingkan kepentingan rakyat tapi tidak mampu menghalang atau mengubah keputusan dari yg lebih atas..

  Tapi kita harus ingat Yang Teratas Senantiasa memerhatikan tindak tanduk kita.. Dan jika kita adalah pemimpin tanggung jawab kita bukan hanya di persoalkan rakyat di dunia tapi fikir-fikirkan lah di Masya kelak...

  Cuma berkata-kata
  Pemuda UMNO kecewa...

  ReplyDelete
 161. ASSALAMUALAIKUM DAN KAH KAH KAH KAH!! :p

  aku org kaya. takde hal minyak naik harga neh. kalau boleh naikkanlah harga petrol kepada 10 hingget seliter. aku bayor selamba je. nasib la org org UMNO yg (TIDAK BIJAK)dan HIDUP SUSAH tu. tanggung aje la ye. keh keh keh.. next PRU jgn lupa pangkah BN dan UMNO (UNTUNG MINYAK NAIK OII) <- singkatan UMNO

  ReplyDelete
 162. Salam DSKT,

  Ramai rakyat berada didalam keadaan yang amat marah dan berdendam dengan kerajaan sekarang. Ini amat membimbangkan saya sebagai seorang ahli UMNO. Di dalam aktiviti2 yang dijalankan oleh cawangan saya kehadiran mereka (penduduk setempat) semakin hari semakin berkurangan,

  Mereka bagaikan sudah jijik mendegar nama UMNO & BN. Saya tidak nampak lagi bagaimana Datuk Najib mahu menukar mind set masyarakat sekarang apabila mengambil alih jawatan presiden dan PM nanti.

  Pada pendapat saya rakyat tidak akan menjadi terlalu marah jika rakyat 'disediakan' dahulu sebelum harga petrol dinaikkan. Pelbagai langkah boleh diambil kerajaan sebelum mengambil keputusan untuk menaikkan harga bahan api. Antaranya adalah memberikan potongan harga untuk pemangsangan NGV, mengurangkan/ menghapuskan cukai kenderaan, mengarahkan PROTON untuk memasang siap sistem NGV untuk kereta2 keluaranya. Dan banyak lagi langkah yang boleh dilakkukan untuk menyediakan rakyat bagi menghadapi kenaikkan bahan api dunia.

  Tetapi pendekatan kerajaan yang mengguris hati rakyat dahulu baru hendak pujuk ini bagi saya merupakan satu strategi yang akan memakan diri. Seperti yang DS beritahu rakyat mahukan epal jangan hidangkan mangga sebagai santapan.

  Hari ini rata2 rakyat meletakkan sasaran untuk menjatuhkan UMNO dan BN ini merupakan satu situasi yang amat menakutkkan saya sebagai ahli UMNO. Jika pilihanraya yang lepas diambilkira saya berpendapat perkara ini pasti akan menjadi igauan ngeri setiap calon BN yang bertanding.

  Saya mohon DS lakukan apa yang dirasakan sesuai untuk memastikan parti kita ini tidak tersungkur pada pilihanraya akan datang.

  ReplyDelete
 163. DS, saya faham apa yang DS terangkan mengenai Balkis tetapi saya ingin bertanya mengapa pembubaran wang balkis kepada bakti itu dibuat begitu tergesa-gesa, sebelum sempatpun isteri2 wakil rakyat baru meubuhkan persatuan baru dan seterusnya memohon dana tersebut sebagaimana yang DS katakan? Sementelahan lagi mengapa wang tersebut diserahkan kepada bakti, sedangkan dana tersebut datangnya banyak dari sumber2 negeri selangor jadi tentu lebih patut jika ia diuruskan oleh isteri2 wakil rakyat pada hari ini. Mereka juga boleh terus membantu anak2 balkis tapi terselahlah kalau mereka nak tukar kepada nama lain. Bila urusan dibuat secara terburu2 tentu ada sesuatu yang tidak kena dan janggal. Rakyat selangor tentu ingin melihat dana tersebut tidak keluar dari negeri selangor dan tetap diuruskan di selangor, kerana wang tersebut juga bukan milik individu atau bukan milik mutlak isteri2 menteri BN, wang tersebut adalah milik persatuan yang ditubuhkan di negeri selangor!

  ReplyDelete
 164. HARGA SILING UNTUK PETROL!!!

  Mustahil kah? Harga siling untuk ayam, beras, gula, tepung boleh dizahirkan, mengapa tidak untuk petrol?

  Malaysia hari ni masih boleh mengeluarkan jumlah hasil petroleum yang mencukupi untuk kegunaan rakyat (sekurang-kurangnya sehingga 2010). Malaysia hari ni mengeluarkan 650,000 tong sehari. Pada tahap penggunaan 400,000 tong sehari maka kita mampu mengeksport 250,000 tong sehari.

  Ini penyelesaian saya...

  Hari ini minyak yang dikeluarkan di Malaysia diniagakan mengikut harga pasaran antarabangsa iaitu sekitar USD 130 setong dengan kos pengeluaran USD 30 setong (tidak termasuk kos memproses kepada final product). Sekiranya hasil minyak bagi penggunaan dalam negara dikawal dengan harga siling dan tidak bersandarkan pada harga pasaran maka harga pasaran dalam negara boleh dikawal.

  Contohnya :

  Pada kos pengeluaran USD30 setong, jika ia dijual semula untuk pasaran dalam negara pada harga USD60 setong, Petronas dan lain2 syarikat minyak dalam Malaysia secara kasarnya masih untung 100%!!! Maka pada harga jualan USD60 setong dan bukannya USD130 setong maka kos pengeluaran dapat dikawal dan harga pasaran petrol masih dapat berada diparas yang mampu diserap oleh rakyat.

  Saya mencadangkan formula ini digunakan pakai bagi mengawal harga produk berasaskan petrol dan diesel dalam negara. Bagi hasil minyak yang dieksport maka sewajarnya kita menjual mengikut harga pasaran yang diramal bakal mencecah USD250 setong sedikit hari lagi. Maka tidak perlu kita risau tentang harga minyak bakal mencecah RM4 seliter kelak!

  Adalah tidak wajar jika Petronas dibebankan dan dipertanggungjawabkan untuk menyerap segala kos kenaikan harga minyak melalui subsidi. Adalah lebih adil jika kerajaan dapat mewujudkan satu mekanisme kawalan harga, yang menetapkan bahawa semua pengeluaran hasil minyak dari perut bumi Malaysia tidak kira digerudi oleh Petronas, Shell mahupun Exxon Mobil perlu dijual pada harga siling bagi pasaran dalam negara. Dan tetapkan juga kouta unit penjualan minimum bagi setiap syarikat sebelum hasil selebihnya dibenarkan untuk dieksport.

  Dengan mengguna pakai formula ini, kerajaan dapat menjimatkan subsidi (mungkin tidak perlu lagi subsisi), syarikat petroleum masih membuat untung dan tidak rugi dan nilai pendapatan rakyat dapat ditingkatkan atau secara tidak langsungnya boleh dikatakan bebanan hidup rakyat akan terlerai.

  Kajian lebih terperinci perlu segera dilakukan, oleh badan bebas bukan oleh agensi kerajaan yang tidak efisyen. Jika boleh diterima pakai maka laksanakanlah sesegera mungkin, kita memerlukan total solution. Jangan bandingkan harga petrol dengan Singapura yang bukan pengeluar minyak, ia umpama membanding harga rambutan di Jepun yang bukan pengeluar rambutan!

  -Cetusan Minda Rakyat-
  www.ikhlasmalaysia.blogspot.com

  ReplyDelete
 165. There's an email going around calling for the boycott of Petronas. The email actually call for the boycott of Shell and some other international oil company, but the company name has been removed and replaced with Petronas. The proposal is actually counterproductive because the sender didn't realize that by buying from other oil companies, government has to pay that company oil subsidy.

  This is how it works. The petrol subsidy is paid by government not Petronas. Petronas pay tax, dividends and what have you to the government and from that money government subsidise many things including reimbursing oil companies. So for every litre that you buy from Shell, government has to reimburse Shell 30 cent from the money that government get from Petronas.

  I know it's sooooo not fashionable to defend Petronas but a fact is a fact. By all means criticise Petronas but your criticisms should be based on facts not on innuendos and misinformation.

  I know all of us are angry at the price increase. I'm also angry but get angry at the right people. Petronas cannot tell the government how to spend the money it contributes through the taxes. Petronas is a business and its job is to make profit for the government. It is the government that decide how to spend that money. Mana boleh business entity macam Petronas masuk campur urusan politik kerajaan? Kalaulah kerajaan tu seorang bapa dan Petronas tu seorang anak yang tiap tiap bulan kasi duit kat bapa dia, janganlah pukul sianak tu kalau kita sakit hati dengan bapa dia yang belanjakan duit anak pergi dangdut dan melacur pompuan. Get the picture?

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  Subject: Fw: Let's get those fuel prices down

  LET'S JUST DO IT ! ! !

  THIS IS NOT THE 'DON'T BUY' PETROL FOR ONE DAY, BUT IT
  WILL SHOW YOU HOW WE CAN GET PETROL BACK DOWN TO RM 1.92 PER Litre....

  This was originally sent by Phillip Hollsworth, a retired
  Coca Cola executive.
  If you are tired of the gas prices going up
  AND they will continue to rise this winter,
  take time to read this, PLEASE.

  Phillip offered this good idea.

  This makes MUCH MORE SENSE than the 'don't
  buy petrol on a certain day' campaign that
  was going around last April or May!

  It is worth your consideration. Join the
  resistance!!!! We are going to hit RM 2.70 a litre and it
  might go higher!! Want petrol prices to come
  down?

  We need to take some intelligent, united
  action. The oil companies just laughed at
  last year's action because they knew we would
  not continue to 'hurt' ourselves by refusing
  to buy petrol. It was more of an
  inconvenience to us than it was a problem for
  them. BUT whoever thought of this idea, has
  come up with a plan that can really work.
  Please read on and join with us!

  By now, you're probably thinking petrol
  priced at about $1.50 is cheap.
  It is currently RM2.70 for regular unleaded.

  Now that the oil companies and the OPEC
  nations have conditioned us to think that the
  cost of a liter of gas is CHEAP at $1.50, we
  need to take aggressive action to teach them
  that BUYERS control the marketplace...not
  sellers.

  With the price of gasoline going up more each
  day, we consumers need to take action.

  The only way we are going to see the price of
  petrol come down is if we hit someone in the
  pocketbook by not purchasing their petrol!
  And, we can do that WITHOUT hurting
  ourselves.

  How? Since we all rely on our cars, we can't
  just stop buying petrol.

  But we CAN have an impact on petrol prices if
  we all act together to force a price war.

  Here's the idea: For the rest of this year,
  DON'T purchase ANY petrol from Petronas
  the biggest price-up driver company.

  If they are not selling any petrol, they will
  be inclined to reduce their prices. If they
  reduce their prices, the other companies will
  have to follow suit.

  But to have an impact, we need to reach
  literally millions of Petronas petrol buyers.
  It's SO simple!
  Now, don't wimp out on me at this
  point...keep reading and I'll explain how
  simple it is to reach millions and even
  BILLIONS of people!!

  I am sending this note to 20 people.
  If each of you sends it on to at least twenty
  more that's (20 x 20 = 400) ..
  And those 400 send it to at least twenty more
  (400 x 20 = 8000 ... and so on,
  by the time the message reaches the fifth
  group of people, we will have reached over
  SIXTY FOUR MILLION consumers!!!!!
  20x20 = 400
  400x20 = 8,000
  8,000x20 = 160,000
  160,000x20 = 3,200,000
  3,200,000x20 = 64,000,000
  64,000,000x20 = 12,800,000,000
  That's 12.80 Billion people folks, who will
  have been contacted!!!!!

  Unbelievable?? Do the math and see for
  yourself!
  Again, all you have to do is send this to 20
  people. That's all!
  I'll bet you didn't think we had that much
  potential, did you!
  Acting together we can make a difference..

  If this message makes sense to you, then
  please pass it on.
  THEY will LOWER THEIR PRICES TO BELOW THE
  RM1.92 RANGE AND KEEP THEM DOWN.
  THIS CAN REALLY WORK.

  It's simple ¡ñ send the message along to
  others and choose to not buy petrol from
  Petronas.
  TWENTY FIVE POINT SIX BILLION people:

  Now THAT's people power.

  LET'S JUST DO IT ! ! !

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  Now this is a reply from one of Petronas staff who just tak tahan already with some of the stupidity of Petronas critics. read on....


  Do what you like.

  The price of gasoline at the petrol station is set by the Government, not PETRONAS.PETRONAS has done its patriotic duty by paying the dividends, royalties, corporate tax, petroleum tax etc to the Government for YOUR benefit (rakyat lah).

  And bear in mind that 30% of its revenue comes from overseas operations, thus bringing in foreign exchange to the country.

  OK. Assuming that you buy this idea proposed by whoever it was.

  So PETRONAS will have reduced revenues. Bear in mind that the costs of operations are also increasing. So the profits are reduced. Then PETRONAS and other oil companies pay less taxes.

  Then the Government will have less revenue. (Note: at least 40% of Government revenue for 2007 came from the oil industry). With less revenue, there will be less Government projects (you can then forget about bridges and highways, and rail tracks, and smart schools and not-so-smart universities, and hospitals, etc). So contractors and consultants, and con-sultans and con-cronies will cry and scream. Makan batu lah..

  The Government has already announced freezing of recruitment. So, many new graduates will be unemployed. Makan batu lagi. Maggi mee pun tak mampu dah.Later, all sorts of allowances for civil servants will have to be withdrawn. Treasury tak cukup duit.

  On top of that the oil industry may have to scale back many of its new investments, totaling about 45 billion ringgit over the next few years. Contractors, service providers, steel fabricators, maritime service providers etc will join the ratapan tangisan – no jobs.

  Don’t forget that PETRONAS is sponsoring thousands of students in universities and even high schools – at any one time there are more than 4,500 university students being sponsored by PETRONAS in Malaysian universities and overseas. Also more than 2,000 high school children receive minor scholarships – children of poor families.

  Kalau PERTRONAS tak ada duit, kesian lah mereka di atas tu. Shall I ask them to see the proposer of this idea (to boycott PETRONAS) and seek help from them instead?

  So, it is to YOUR benefit that you make sure PETRONAS keeps making enough money to support YOUR Government so that your children can continue to go to school without paying for fees and books, and to go to universities at peanuts rates.

  CONCLUSION: Help yourself and your family and your country by making sure that PETRONAS keeps making profits. Go to the nearest PETRONAS station and fill up now!! Don’t forget that if you go to non-Petronas station, the profits that these companies get will go their shareholders OVERSEAS.

  So, be patriotic. Do your duty. Go to PETRONAS!!

  ReplyDelete
 166. subsidi adalah duit rakyat.. DSKT tolong beritahu,jelaskan,fahamkan Perdana Menteri Malaysia. PM Dollah .duit subsidi bukannya untuk anak,menantu dia.. Kerajaan kata dari dulu lagi nak guna duit subsidi untuk perbaiki sistem pengangkutan.. sekarang kemana perginya duit berbilion ringgit tu?? tak nampak pun sistem pengangkutan semakin baik.. lepas tu, bila duit poket menantu & anak semakin kering..tarik lagi duit subsidi rakyat..kate nak baiki lagi sistem pengangkutan.. inikah jenis pembangunan yang nak dibawa oleh kerajaan BN Dollah?? Pembangunan Modal Insan Bernama menantu dan anak2..
  Tolonglah..turunkan harga minyak..duit subsidi duit rakyat..so bagi balik kepada rakyat.. pemberian balik duit subsidi juga merupakan satu bentuk pembangunan. Rakyat tak boleh hidup dengan melihat dan makan monorel,LRT atau bangunan2 pencakar langit. Apa gunanya semua kemudahan serba mewah sedangkan rakyat mati kebuluran??? Buatlah keputusan dari kaca mata pihak yang miskin..

  ReplyDelete
 167. assalamualaikum saudara kt,

  ada beberapa perkara syg setuju dgn pendapat saudara dlm hal kenaika harga minyak ini. tapi seperti yang saudar nasru menulis dlm komen beliau dalam blog saudara ini saya bersetuju dgn beliau. saudar sudah mewah dan tidak hairan terhadap kenaikan harga minyak...begitu juga dgn menteri2 kabinet dan org2 mt umno yang kaya raya dan senang lenang yang dpt limpahan kekayaan dlm pemerintahan kerajaan bn. menteri2 terutama perdana menteri selalu minta rakyat jimat jermat dan ubah gaya hidup tapi tidakkah pm dan konco2nya tahu rakyat dibebankna dgn pelbagai kenaikan akibat kenaikan harga minyak? kenapa kerajaan suka bodohkan rakyat dgn membandingkan kadar harga minyak dgn negara bkn pengeluar minyak? di malaysia....semua nya dibebankan pada rakyat sebab rakyat tak leh wat apa2...!! hanya rakyat boleh buat dgn tunjukan spt pilhanraya lalu yang mana kerajaan saudara tumbang! tapi PM buta hati...tak faham! saudara cuma biler sudah kalah pandai cakap dan cakap yang baik2 shj...tapi masa saudara pegang tampuk pemerintahan...ada kah saudara berani suarakan spt ini? berani kah saudara menentang kj yang dalang segala2nya? berani kah? saya akan lihat adakah saudara berani cabar kj menantu kesayangan pm utk jawatan ketua pemuda umno. kalau saudara hanya pengerusi bhgn atau cawangan dan ahli majlis shj...suara saudara tu tak bwk apa2 makna...klu saudara betul2 ikhlas utk pertahankan hak rakyat...saya cabar saudara utk tentang kj dahulu.....apa2pun saya ucapkan terima kasih sebab saudara mula sedar perasaan rakyat! jika saudara masih sbg MB saya percaya apa yang PM ckp saudara dan semua org UMNO hanya tahu ckp YES sebab semua takut hilang jawatan! ini lah masalah org2 UMNO dan perkara inilah yang sebabkan M'SIA mudah dijajah...sikap org melayu yang tamak! fikirlah sejarah melaka b'mana dijajah oleh portugis sebab sikap2 spt yang ada dlm org2 UMNO yang TAMAK!

  ReplyDelete
 168. Datuk seri,
  agak terlambat untuk membaca posting datuk yang satu ini...


  Kali pertama saya membaca pengumuman Datuk Shahrir Samad mengenai cadangan kerajaan persekutuan, ‘mekanisme baru’ untuk mengendalikan kenaikan harga bahanapi, saya membayangkan kreativiti yang besar.

  Sehari selepas pengumuman harga bahanapi baru, kerajaan membesar-besarkan berita bahawa ia telah 'menjimatkan' wang sejumlah RM13.7.

  Atau mungkin, mengikut imaginasi saya, ahli-ahli ekonomi Malaysia sekali lagi cukup berani mengikut ide-ide luar jangkaan dan diperbaharui seperti yang pernah mereka lakukan; langkah tambatan ringgit pada tahun 1997 – 1998.

  Tapi nampaknya ahli ekonomi mengusulkan sesuatu yang amat tidak bijak dengan berpaling dari subsidi bahanapi!

  http://kadayanuniverse.com/content/view/455/1/

  ReplyDelete
 169. PETRONAS' STAFF SALARY & BONUS

  1) The salaries paid to PETRONAS' employees are not as high as people think. At best, they are just industry average. And these are not attractive enough for some who left PETRONAS to find work at other companies (mainly from the Middle East) which are willing to pay more. Why do they pay more? The oil and gas industry worldwide has been facing acute shortage of qualified or experienced personnel, so most companies are willing to pay lots of money to entice and pinch staff from their competitors.  Bonus? There has NEVER been a bonus amounting to 6 months or 12 months throughout the 33 years. On average, it is 2 months. But don't ever think we don't deserve it. We more than deserve it. A lot of us work really hard, some in the most extreme of conditions. Those who have been to and worked in northern Sudan, for example, would testify that it's like working in a huge blower oven. Southern Sudan, on the other hand, is almost all swamps and mud. Imagine having to go through that kind of heat, or waddling in muddy swamps, day in and day out.

  QUALITY OF CRUDE & REFINED PRODUCTS

  2) Malaysia produces about 600,000 barrels of crude oil per day (and about 100,000 barrels condensate). Of this crude volume, 339,000 barrels are refined locally for local consumption. The rest is exported (and yes, because it has lower sulphur content it fetches higher prices).  Malaysia also imports about 230,000 barrels of crude oil per day, mainly from the Middle East, to be refined here. This crude oil contains higher sulphur and is less expensive (so the country gains more by exporting our crudes). In Malaysia, this crude is processed by PETRONAS at its second refinery in Melaka, and also by Shell at its Port Dickson refinery.  Different refineries are built and configurated to refine different types of crude. And each crude type yields different percentage of products (diesel, gasoline, kerosene, cooking gas etc) per barrel.  But most importantly, products that come out at the end of the refining process have the same good quality regardless of the crude types. That's why PETRONAS, Shell and Exxon Mobil share the same pipeline to transport the finished products from their refineries to a distribution centre in the Klang Valley. The three companies collect the products at this centre accordingly to be distributed to their respective distribution networks. What makes PETRONAS' petrol different from Shell's, for example, is the additive that each company adds.

  PETRONAS' ROLE, FUNCTION & CONTRIBUTION

  3) A lot of people also do not understand the role and function of PETRONAS, which is essentially a company, a business entity, which operates on a commercial manner, to mainly generate income and value for its shareholder. In this case, PETRONAS' shareholder is the Government.  In 1974, when PETRONAS was set up, the Government gave PETRONAS RM10 million (peanuts, right?) as seed capital. From 1974 to 2007, PETRONAS made RM570 billion in accumulated profits, and returned to the Government a total of RM335.7 billion. That is about 65% of the profits. That means for every RM1 that PETRONAS makes, 65 sen goes back to the Government.  Last year, PETRONAS made a pre-tax profit of RM86.8 billion. The amount given back to the Government (in royalty, dividends, corporate income tax, petroleum products income tax and export duty) was RM52.3 billion. The rest of the profit was used to pay off minority interests and taxes in foreign countries (about RM7.8 billion - PETRONAS now operates in more than 30 countries), and the remaining RM26.7 billion was reinvested. The amount reinvested seems a lot, but the oil and gas industry is technology- and capital-intensive. Costs have gone up exponentially in the last couple of years. Previously, to drill a well, it cost about US$3 million; now it costs US$7 million. The use of rigs was US$200,000 a day a couple of years ago; now it costs US$600,000 a day.  A lot of people also do not realise that the amount returned by PETRONAS to the Government makes up 35% of the Government's total annual income, to be used by the Government for expenditures, development, operations, and yes, for the various subsidies. That means for every RM1 the Government makes, 35 sen is contributed by PETRONAS.  So, instead of asking what happens to PETRIONAS' money or profits, people should be questioning how the money paid by PETRONAS to the Government is allocated.

  CRUDE EXPORTS & FUEL PRICES

  4) A lot of people also ask, why Malaysia exports its crude oil. Shouldn't we just stop exporting and sell at cheaper prices to local refiners? If Malaysia is an oil exporting country, why can't we sell petrol or diesel at cheaper prices like other oil producing countries in the Middle East?  I guess I don't have to answer the first couple of questions. It's simple economics, and crude oil is a global commodity.  Why can't we sell petrol and diesel at lower prices like in the Middle East? Well, comparing Saudi Arabia and other big producers to Malaysia is like comparing kurma to durian, because these Middle Eastern countries have much, much, much bigger oil and gas reserves.  Malaysia has only 5.4 billion barrels of oil reserves, and about 89 trillion cubic feet of gas. Compare that to Saudi Arabia's 260 billion barrels of oil and 240 trillion cubic feet of gas.  Malaysia only produces 600,000 barrels per day of oil. Saudi Arabia produces 9 million barrels per day. At this rate, Saudi Arabia's crude oil sales revenue could amount to US$1.2 billion per day! At this rate, it can practically afford almost everything -- free education, healthcare, etc, and subsidies -- for its people.  But if we look at these countries closely, they have in the past few years started to come up with policies and strategies designed to prolong their reserves and diversify their income bases. In this sense, Malaysia (and PETRONAS) has had a good head start, as we have been doing this a long time.  Fuel prices in Malaysia is controlled by the Government based on a formula under the Automatic Pricing Mechanism introduced more than a couple of decades ago. It is under this mechanism that the complex calculation of prices is made, based on the actual cost of petrol or diesel, the operating costs, margin for dealers, margin for retail oil companies (including PETRONAS Dagangan Bhd) and the balancing number of duty or subsidy. No retail oil companies or dealers actually make money from the hike of the fuel prices. Oil companies pay for the products at market prices, but have to sell low, so the Government reimburses the difference -- thus subsidy.  Subsidy as a concept is OK as long as it benefits the really deserving segment of the population. But there has to be a limit to how much and how long the Government should bear and sustain subsidy. An environment where prices are kept artificially low indefinitely will not do anyone any good. That's why countries like Indonesia are more pro-active in removing subsidies. Even Vietnam (which is a socialist country, by the way) is selling fuel at market prices.

  PETRONAS & TRANSPARENCY

  5) I feel I also need to say something on the allegation that PETRONAS is not transparent in terms of its accounts, business transactions etc.  PETRONAS is first and foremost a company, operating under the rules and regulations of the authorities including the Registrar of Companies, and the Securities Commission and Bursa Malaysia for its listed four subsidiaries (PETRONAS Dagangan Bhd, PETRONAS Gas Bhd, MISC Bhd and KLCC Property Holdings Bhd.  PETRONAS the holding company produces annual reports which are made to whomever wants them, and are distributed to many parties and places; including to the library at the Parliament House for perusal and reading pleasure of all Yang Berhormat MPs (if they care to read). PETRONAS also makes the annual report available on its website, for those who bother to look. The accounts are duly audited.  The website also contains a lot of useful information, if people really care to find out. Although PETRONAS is not listed on Bursa Malaysia, for all intents and purposes, it could be considered a listed entity as its bonds and financial papers are traded overseas. This requires scrutiny from investors, and from rating agencies such as Standard & Poor and Moody's.

  BOYCOTT PETRONAS?

  6) The last time I checked, this is still a democratic country, where people are free to spend their money wherever they like.  For those who like to see more of the money that they spend go back to the local economy and benefiting their fellow Malaysians, perhaps they should consider sticking to local products or companies.  For those who like to see that the money they spend go back to foreign shareholders of the foreign companies overseas, they should continue buying foreign products.

  FINAL WORD (FOR TODAY)

  I'm sorry this is rather long, but I just have to convey it. I hope this would help some of you out there understand something. The oil and gas industry, apart from being very capital intensive, is also very complex and volatile. I'm learning new things almost every single day.


  So Dr Khir, use your brain not your ass.

  Thank you.

  ReplyDelete
 170. kuda-trojan said...
  Salam YB,

  Saya ingin mencadangkan Petronas dan semua GLC negara perlu mengumumkan keuntungan kepada parlimen, bukannya kepada kabinet sahaja. Saya pun tak faham kenapa PM terlalu ingin merahsiakan mengenai akaun Petronas ini. Dengan itu, ahli-ahli parlimen boleh menerangkan kepada rakyat keadaan yang sebenarnya.

  Banyak timbul persoalan di hati ini, adakah kerajaan pada hari ini tidak pandai menguruskan negara? saya tengok kerajaan hari ini hanya tertumpu dengan keuntungan Petronas sahaja, macam tak de pendapatan lain seperti minyak sawit, getah dan lain-lain lagi.

  Masihkan kita ingat, kenaikan minyak 30 sen pada tahun 2006, kerajaan akan meningkatkan sistem pengangkutan awam demi kepentingan penduduk negara ini, saya nak tanya, adakah kita berpuas dengan kemudahan pengangkutan awam. Saya nak tanya YB, kalau naik Komuter dari Pelabuhan Klang ke KL Sentral agak2 berapa minit? Itu baru satu, banyak lagi contoh. YB, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

  Saya amat setuju dengan pandangan diatas dari kudatrojan. Kenapa terlalu bergantung kpd Petronas. Ini amat bahaya bila minyak kita habis nanti macam hassan marican cakap tu, nak korek kat mana lagi? Dan duit yg petronas bayar, katanya sampai 65 peratus kpd kerajaan untuk dibuat subsidi dan sebagainya kenapa tak digunakan untuk improve public transport? Cuba suruh Pak lah naik sendiri kommuter ke atau lrt ke,pasti kempis perut dia tu kena himpit, baru dia rasa...nak tidor dalam lrt tu jangan haraplah....

  ReplyDelete
 171. salad says

  PETRONAS the holding company produces annual reports which are made to whomever wants them, and are distributed to many parties and places; including to the library at the Parliament House for perusal and reading pleasure of all Yang Berhormat MPs (if they care to read). PETRONAS also makes the annual report available on its website, for those who bother to look. The accounts are duly audited.  The website also contains a lot of useful information, if people really care to find out. Although PETRONAS is not listed on Bursa Malaysia, for all intents and purposes, it could be considered a listed entity as its bonds and financial papers are traded overseas. This requires scrutiny from investors, and from rating agencies such as Standard & Poor and Moody's.

  Datuk Seri dah baca ke laporan tahunan tu? kalau dah, faham ke? Cuba cerita sikit apa pendapat Datuk Seri tentang laporan tu.

  ReplyDelete
 172. Dear Dr MKT

  It is about leadership. Great leaders can turn ordinary people becoming extraordinary people. And Pak Lah does not posses characteristics of a leader. majority of us know that. Unfortunately, he is surrounded by bunch of self fish politicians.

  Dear DR MKT.

  If you really love us Malays, for once and for all, be brave to ask Pak Lah to step down. Why we need to be so protective to a single person name Pak Lah where there are millions of Malays who will suffer because of his weak leadership.
  I am begging you to ask him to step down. Let somebody else who are capable to lead us.

  ReplyDelete
 173. Saya ingin menarik perhatian DS terhadap pertandingan untuk jawatan ketua pemuda UMNO. Ada 4 orang yang mencalonkan diri masing-masing. Seorang anak bekas PM, seorang lagi menantu PM, DS, dan seorang lagi calon dari Perlis yang nampaknya berniat untuk membatalkan niatnya untuk bertanding, dek kerana tak cukup undi dari bahagian UMNO.

  Saya ingin bertanya DS, apakah yang mampu dilakukan oleh Mukhriz dan Khairy dalam membawa pembaharuan ke atas BN...dan apakah yang DS sendiri mampu janjikan. Saya lihat pertandingan ini agak berat sebelah ke atas DS dan wakil dari Perlis tadi, kerana pertandingan ini seakan-akan berasaskan latar belakang kekeluargaan semata-mata.

  Sepatutnya latar belakang politik juga perlu diambil kira. Kita harus melihat keupayaan seseorang mempimpin, misalnya DS semasa memimpin Selangor. Adakah DS berjaya? Mungkin ya dari satu segi.

  Saya berharap DS tidak lagi menjadi seorang menteri "pak turut" yang sentiasa dicucuk hidung oleh orang atasan. Suarakan kemahuan akar umbi jika mahu bangkit kembali. Terima kasih.

  ReplyDelete
 174. Saya ingin menarik perhatian DS terhadap pertandingan untuk jawatan ketua pemuda UMNO. Ada 4 orang yang mencalonkan diri masing-masing. Seorang anak bekas PM, seorang lagi menantu PM, DS, dan seorang lagi calon dari Perlis yang nampaknya berniat untuk membatalkan niatnya untuk bertanding, dek kerana tak cukup undi dari bahagian UMNO.

  Saya ingin bertanya DS, apakah yang mampu dilakukan oleh Mukhriz dan Khairy dalam membawa pembaharuan ke atas BN...dan apakah yang DS sendiri mampu janjikan. Saya lihat pertandingan ini agak berat sebelah ke atas DS dan wakil dari Perlis tadi, kerana pertandingan ini seakan-akan berasaskan latar belakang kekeluargaan semata-mata.

  Sepatutnya latar belakang politik juga perlu diambil kira. Kita harus melihat keupayaan seseorang mempimpin, misalnya DS semasa memimpin Selangor. Adakah DS berjaya? Mungkin ya dari satu segi.

  Saya berharap DS tidak lagi menjadi seorang menteri "pak turut" yang sentiasa dicucuk hidung oleh orang atasan. Suarakan kemahuan akar umbi jika mahu bangkit kembali. Terima kasih.

  ReplyDelete