Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Thursday, June 12, 2008

Air Percuma Di Selangor, Tercapaikah Matlamat?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers dan para pembaca sekalian.

Pertamanya saya ucapkan tahniah kepada kerajaan negeri Selangor atas kejayaan mereka melaksanakan pemberian air sebanyak 20 meter padu secara percuma. Tampak selepas mendapat desakan, kerajaan negeri berjaya melaksanakan skim tersebut.

Kepada rakyat Selangor, janganlah kita gunakan kesempatan untuk membazir air. Walaupun ia percuma tetapi tidak sepatutnya dibazirkan. Kita harus belajar untuk menjimatkan penggunaan air bersih ini kerana saya percaya suatu hari nanti kita akan menghadapi krisis air yang berpanjangan.

Memandangkan projek pengaliran air dari Pahang ke Selangaor masih lagi tertangguh, saya khuatir kita akan mengalami krisis air suatu ketika nanti. Melalui pengalaman saya berbincang dengan beberapa pakar, dipercayai Lembah Klang akan mengalami krisis air pada 2012 jika projek air Pahang-Selangor tidak dapat disiapkan.

Dalam satu pembentangan isu air, perunding yang dilantik oleh Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi berpendapat jika projek ini gagal dilaksanakan pada tahun ini, maka ia akan gagal disiapkan pada 2012. Kemungkinan ia hanya siap pada 2016.

Justeru, saya harap kerajaan negeri meneruskan usaha yang telah dibuat kerajaan terdahulu dengan mencari sumber air alternatif dan juga menjalankan kempen secara aggresif supaya pengguna menggunakan air dengan cermat.

Lembah Klang merupakan daerah yang menggunakan jumlah air yang tertinggi di dunia dan keadaan ini tidak boleh diteruskan. Jika tidak rakyat harus menerima hakikat menghadapi krisis air berpanjangan di masa akan datang.

Berhubung dengan air percuma 20 meter padu, saya telah menimbulkan perkara ini agar diadakan satu mekanisme khusus supaya semua unit rumah-rumah pangsa kos rendah, kos sederhana mahu pun kondominium juga mendapat pengurangan tersebut walaupun mereka menggunakan meter bersepadu (bulk meter).

Jika kaedah pengebilan sedia ada digunakan hari ini, pengurangan hanya diberikan 20 meter padu yang pertama kepada setiap bil-bil air. Jika ini diteruskan, maka sesebuah flat yang mempunyai 200 unit hanya akan mendapat pengurungan 20 meter padu pertama sahaja. Ini kerana mereka diberikan satu bil yang sama seperti rumah teres.

Saya cadangkan bagi rumah pangsa yang menggunakan meter sepadu ini, supaya diadakan pengiraan khas, iaitu pengurangan hendaklah diberikan sebanyak 20 meter padu didarab dengan jumlah unit yang ada di blok tersebut.

Dan pengurangan hendaklah diberikan mengikut RM 11.40 X unit yang ada. Jika ini tidak dibuat, maka niat kerajaan negeri untuk membantu golongan berpendapatan rendah tidak tercapai. ia hanya akan bersifat window dressing sahaja. Bak kata perpatah, manis kata di mulut, kesannya tiada makna.

Saya faham, saya akan ditempelak dengan artikel ini tetapi saya tidak mempunyai pilihan lain kerana saya telah didatangi oleh beberapa persatuan penduduk rumah-rumah pangsa di sekitar Selangor.

Ingin saya jelaskan sekali lagi, tugas saya bukan untuk mencari salah kerajaan negeri. jauh sekali menegur kerajaan yang baru ini. Saya hanya memperjuangkan hak rakyat yang telah menemui saya. Jika saya tidak laksanakan saya pasti dituduh oleh pendokong Pakatan rakyat sebagai pemimpin yang tidak sensitif terhadap tuntutan rakyat.

Saya berharap pemimpin pakatan rakyat tidak tersinggung, jauh sekali menjadi bongkak dengan pandangan ini.

Eloklah kita mengikut resam padi, makin berisi makin tunduk. Jangan jadi lalang, isi tiada, sombongnya berdiri tegak tanpa sebarang erti.

159 comments:

 1. DS,

  Salam. Sama2 kita ucap tahniah kepada kerajaan PR yang berjaya sekurang2nya menunaikan janji Pilihanraya mereka. Jangan bazir air, jimatkan air sebab membazir tu amalan setan.

  Untuk DS, teruskan membela rakyat bawahan agar dapat seimbangkan kuasa antara kerajaan PR & BN. BN kena kerja kuat sedikit dan jangan hipokrit. Tengok sikit orang kiri & kanan DS especially orang UMNO. Mereka tunggu masa nak baham DS.

  Kes Balkis apa cerita ? senyap je ?

  Boleh tolong ulas tentang IPP [ YTL Corp & Geng yang katanya dapat untung banyak ? ]

  ReplyDelete
 2. Tuan Yang Berhormat...

  Adapun saya selaku penduduk di selangor ini merasa amat bahagia dan gembira atas pemberian air percuma yang diberikan kerajaan Pakatan Rakyat, dimana dahulunya dibawah pemerintahan Tuan, kami tidak pernah mendapat bantuan sebegini.

  Ini benar-benar membantu saya dalam menghadapi hidup yang semakin sukar sekarang, demi sesuap nasi. Maklumlah, bagi kami yang kerja sendiri dan tak dapat elaun dari kerajaan, ia memang sangat-sangat dialukan.

  Namun, saya tidak pasti pula, jika kemudian nanti akan timbul masalah dan menyebabkan bantuan sebegini dihentikan.

  Saya berharap agar Tuan menjadi "Pendesak" kepada PK bagi kesejahteraan rakyat dan bukan hanya mengkritik seperti selalunya sikap 'pembangkang'.

  Kerana akhirnya, kita semua akan ditanya Allah di akhirat nanti,atas segala Amanah, Janji, dan perbuatan kita..

  TQ

  ReplyDelete
 3. Salam YB,

  Aik tajuk YB nampak macam tak puas hati aje dan macam rasa tercabar aje?

  Cadangan YB itu memang bagus sekali, tetapi alangkah baiknya sekiranya diambil tindakan atau perubahan semasa zaman YB dulu. Saya tengok kerajaan PR banyak masalah bila berurusan dengan SYABAS, saya lihat seolah SYABAS ingin menggagalkan usaha pemberian air percuma. Kalau masa YB dulu kan senang, apa-apa pun tak pa YB, gagal sekali tak semestinya gagal selamanya.

  Kita buat brainstorming kat sini, macam mana kita nak jatuhkan kerajaan PR, cos saya risau YB kerajaan PR ni dah 3 bulan memerintah, nanti kalau rakyat Selangor dah jatuh cinta susah pula nanti, tak terambil kita. Kita perlu ingat kata-kata YB PM dulu bahawa Pakatan Pembangkang ini Pakatan Syok Sendiri.

  Bukan apa YB, risau takut jadi macam Kelantan, masa mula Kerajaan PAS memerintah tahun 1990 kita kata Kerajaan PAS tak akan kekal lama, paling lama bertahan cuma 3 bulan aje, tetapi hari ini dah masuk 5 penggal YB. Kita kena fikir tu YB.

  Marilah kita sama-sama berfikir macam mana nak jatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat. Berikut adalah isu yang kita cuba manipulasi terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat tetapi gagal.

  1. Isu Perternakan Khinzir.
  2. Air Percuma.

  Siapa ada idea boleh kongsi bersama demi kebaikan negeri Selangor Darul Ehsan.

  Salam
  http://kuda-trojan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. Bang,
  Kesannya ada. Kalau boleh save RM 10.00 pun duit gak. Sekurang2 mereka memerintah ada gak nampak usaha nak membantu. Abang bercakap ia kurang berkesan sebab abang dah biasa dompet penuh gan Wang ribuan ringgit lom cite poket lagi.
  Lagi, kalau dahulu abang bersikap mersa rakyat macam ni tak lah BN kalah di Selangor. Cuma sekarang jer mesra sebab nak ambik hari rakyat terutama orang melayu (yang kebanyakannya susah atau sederhana)yang akan menilai abang sebagai pejuang dan menyokong abang. Usaha murni tapi kalau ada udang sebalik batu, henti2kan lah atau sudah2 lah tu. Itu abang sendiri yang tahu...betul tak? Bagi peluang untuk orang lain pulak. Kita sokong usaha murni mereka kita sanggah yang tak betul. Bukan membantut kan usaha murni supaya tidak berjaya.
  Sekian TQ

  ReplyDelete
 5. Dr Khir,
  memang sebagai rakyat Selangor saya amat gembira dengan pengumuman ini apatah lagi ketika harga minyak dan bill utility meningkat. Namun apa yang merisaukan saya ialah jumlah wang yang perlu dikeluarkan untuk perbelanjaan ini. Sekarang diketahui umum yang lebih kurang RM 11 juta dibelanjakan oleh kerajaan negeri untuk subsidi air dan akan bertamblah lagi apabila skim yang Dr Khir cadangkan diluluskan (yang mana saya percaya mereka akan lakukan). Ini bermakna setiap bulan Kerajaan negeri akan berbelanja barangkali dalam lingkungan RM 13 juta sebulan untuk subsidi air.

  Dalam masa setahun Kerajaan Negeri akan berbelanja lebih kurang RM 156 juta untuk air sahaja. Ini tidak termasuk projek Ladang ternakan babi 100 juta dan pelbagai janji subsidi dan pemotongan cukai yang dijanjikan Pakatan Rakyat.

  saya ada menulis tentang kos ini dalam blog saya http://lipassepi.blogspot.com/2008/06/sinatraz-selangor.html
  namun banyak saya menggunakan nombor anggapan yang tidak tepat. Saya meminta Dr Khir menganalisis perbelanjaan kerajaan negeri dengan pendapatan ini yang nampaknya agak risau sedikit.

  ReplyDelete
 6. kenapa bila komen tak masuk pun..akhirnya tak ada yang nak baca dan tak ada yang nak komen.. Ini pun kali akhir saya masuk blog datok...no point if only one way communication....

  ReplyDelete
 7. Saya yakin dalam masa 5 tahun kewangan kerajaan negeri akan menyusut dengan pembayaran kepada syabas rm 11 juta sebulan.terima kasih atas pemberian air percuma tetapi kita mungkin akan menerima natijahnya pada suatu hari nanti.projek pengaliran air dari pahang ke selangor harus di teruskan untuk kebaikan di masa hadapan.teruskan perjuangan datuk seri.

  ReplyDelete
 8. selangor mungkin bankrap itu saja yang dapat saya katakan.

  ReplyDelete
 9. NEGERI KEBAJIKAN KE NEGERI BANKRAP?JANGAN MARAH....

  ReplyDelete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. saya tidak faham apa niat kerajaan pakatan ini,apakah lagi susah nak faham pengundi di selangor.sejak pakatan membentuk kerajaan apa yang mereka buat hanya tahu bagi percuma sini percuma sana,pengundi pun satu,itu semua wang rakyat juga.kalau begitu saya pun pandai nak jadi mb.pekara yang sebenar tidak ada satu.ahli majlis pun sudah tiga bulan tapi belum lantik lagi apa masaalah?ds saya nak tanya kuasa siapa yang luluskan lesen,plan,cf,kontrak yg melebih rm20000 di majlis perbandaran dan rm 50000 di majlis bandar-raya,exco?mb?atau ahlimajlis?bagi discount penalty lambat bayar cukai pintu kuasa siapa?bukan kah ini semua perlu diluluskan di full cousel meeting?lama lama selangor jadi negeri cominis semua free tapi bisines tak jalan,kerajaan sendiri yang act as company juga,nak niaga pasir,nak niaga ini nak niaga itu.nampaknya sudah jadi satu kesalahan untuk rakyat mencari keuntungan.saya rasa pakatan sudah dengan tidak sedar mengikut system kominis.pengudi pun dengan tidak sedar telah terima cominis idealagi.mt umno pls do something.tq

  ReplyDelete
 12. Saya setuju dengan pandangan Datuk. Dan saya juga bersetuju dan berterima kasih dengan kerajaan Negeri Selangor yang baru ini kerana mampu mengadakan dan memberi air percuma tersebut. Ini boleh dianggap sebagai suatu subsidi dimana subsidi kini amatlah berkurangan sekali.

  Tapi harus diingat, pemberian air percuma ini bukanlah sebenar-benarnya bermaksud kerajaan yang baru ini amat prihatin terhadap rakyat. Ianya merupakan pelunasan janji yang telah dilafaz mereka (Pakatan Rakyat) bagi maksud memenangi PRU 12 yang lalu bagi negeri Selangor. Maka mahu tak mahu, kalau yang lain tak dapat nak tunaikan, dapat air ni pun jadilah.

  Anyway, i appreciate and thank them for this good deed done.

  ReplyDelete
 13. Datuk Seri,

  Saya sememangnya bersetuju dengan Pandangan Datuk Seri....Sepatunya semua berhak dapat.


  http://suaragenerasimuda.blogspot.com

  ReplyDelete
 14. Dear Dato Seri

  Nampaknya kerajaan Selangor sekarang telah memenuhi janji-janji mereka. Satu demi satu dilaksana kan dengan jaya nya dengan kuasa yg ada mungkin dulu kita tak terfikir nak buat begini. Rakyat yg mempunyai ramai anak patut bersyukur dengan apa yg diberikan dan jgn membazir. Ini patut dilaksanakan dari dulu lagi memandangkan negeri Selangor mendahului negeri-negeri lain di Malaysia yg berstatus negeri termaju diMalaysia.Ini yang rakyat nak iaitu meringan kan bebanan yg ditanggung sudahlah harga beras, minyak dan barang-barang lain melambung tinggi. Mungkin kerajaan terdahulu tak terfikir tentang keadah ini kerana takut merugikan,buat dulu baru kita tahu untung atau rugi rakyat faham dan dapat menilai kedudukan kerajaan. Kalau rakyat tak tahu kedudukan sebenar tak kan mereka hendak kan perubahan.Rakyat seperti kami jangan dibeban kan, rakyat akan bersabar apabila sampai kesuatu tahap mereka ini akan hilang sabar (manusia biasa) dan hilang panduan. Mereka ini memandang karisma seseorang pemimpin ada kah ia nya menyusahkan atau sebalik nya.Rata-rata rakyat faham akan kedudukan sebenar seseorang pemimpim di zaman IT ini dan juga rakyat tidak boleh ditipu sewenang-wenang nya. Sekian selamat berjuang.

  ReplyDelete
 15. A.kum Datuk Seri,

  1. Kita boleh meramalkan Lembah Kelang akan hadapi krisis air pada tahun 2012? Adakah ramalan ini dibuat oleh Pakar kaji bumi atau oleh Pakar kaji duit(korporat)?

  2. Tetapi bolehkah sesiapa meramalkan bila 'ikan dilaut' akan habis?

  3. Berhubung air percuma 20mtr padu itu, bagi saya ia ibarat 'Teh 0 kosong' jer. Tawar pula tu?

  4. Jika kita pergi rumah orang asli dalam hutan sekarang, mereka pun mampu beri kita teh o?

  5. Tak ada ka benda lain yang lebih khasiat dari teh 0 yang perlu diberi...'Pisang Rebus' ka...barulah PR.

  http://sukj.blogspot.com

  ReplyDelete
 16. saya, tidak harap komen saya akan diterbitkan dalam blog ini. untuk maklumat encik....tercapaikah matlamat?? YA!!! walaupun bukan sepenuhnya, ini merupakan langkah pertama bagi menangani kos tangungan rakyat. SYABAS Pakatan Rakyat! jika dibandingkan dengan kerajaan sebelum ini, apakah initiatif yang diambil untuk meringankan beban rakyat? berapakah langkah diambil dalam pentadbiran selama 50 tahun? saya berani cabar anda untuk menyenaraikan sumbangan kerajaan negeri sebelum ini dalam blog encik. saya yakin, amat yakin pakatan rakyat sedang berikhtiar untuk menangani isu yg dihadapi oleh penduduk rumah pangsa, misalnya pemberian rebet bulanan dan sebagainya. baru 100 hari pentadbiran, time will definitely tell in near future!!

  ReplyDelete
 17. DALAM KUTUK-KUTUK PAK LAH DAPAT JUGAK KAU ORANG RM625 UNTUK KERETA DAN MOTOSIKAL RM 150.ITU PUN TAK PERNAH BERSYUKUR JUGAK.OK LAH TU....

  ReplyDelete
 18. yang dikendong tak dapat,yang dikejar keciciran.kesian kerajaan selangor menunggu masa untuk bankrap akibat janji-janji yang terpaksa demi undi rakyat yang mata duitan.last-last dap yang untung besar.bukannya nak buat kerja tapi menjadi pembangkang sepanjang tahun...tup..tup.. parti dah lingkup.cakap pandai tapi habuk pun takda...sekian....

  ReplyDelete
 19. Dr,

  Saya setuju, kerana warga yang memerlukan tinggal di rumah-rumah pangsa dan kos rendah.

  Apa gunanya sekiranya golongan berpendapatan yang mendapat subsidi, ibarat guna air unutk siram pokok saja.

  ReplyDelete
 20. Dr,

  Saya setuju dengan pendapat DS berkenaan perkara berkenaan, kerana masyarakat yang memerluknya tinggal di rumah-rumah pangsa dan kos-kos rendah.

  Apa gunanya membei subsidi kepada golongan berpendapatan besar yang mengunakan subsidi tersebut untuk menyiram pokok bunga.

  ReplyDelete
 21. Assalamualaikum,

  Saya juga ingin menyatakan tahniah kepada Kerajaan Negeri Selangor kerana berjaya mengotakan janjinya berkenaan dengan isu air. Sememangnya dengan pemberian air percuma untuk 20m padu yg pertama ini dapat sedikit sebanyak meringankan beban rakyat Selangor tatkala rakyat berada di dalam kemelut kenaikkan harga minyak dan barang-barang keperluan.

  Rakyat Negeri Selangor harus memanfaatkan "hadiah" ini sebaik mungkin. Secara peribadi, saya tidak berpendapat bahawa "hadiah" ini mampu memupuk perasaan berjimat cermat di kalangan rakyat Selangor. Umum mengetahui bahawa manusia akan mengambil sikap sambil lewa apabila sesuatu diberikan "percuma" dan hanya akan sedar peri pentingnya sesuatu perkara apabila ianya sudah "tiada" atau "kekurangan", itupun jika perkara itu memberikan kesan terhadap perjalanan hidup mereka.

  Dari segi bebanan pentadbiran pula, Kerajaan Negeri Selangor akan menghadapi liabiliti bernilai jutaan ringgit yang harus dijelaskan kepada SYABAS. Sebagai salah seorang yang terbabit di dalam merangka Perjanjian Penswastaan & Konsesi Bagi Pengagihan Air di Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Putrajaya, saya amat faham akan impak ekonomi terhadap Kerajaan Negeri. Saya juga tertanya-tanya bagaimanakah Kerajaan Negeri akan dapat meneruskan pemberian air percuma ini dari segi jangkamasa panjang.

  Apa yang saya jangkakan adalah akan wujudnya jumlah hutang Kerajaan Negeri Selangor yang harus dibayar kepada SYABAS. Senario ini akan seakan-akan menyamai senario pada waktu sebelum penswastaan, di mana Kerajaa Negeri Selangor pada ketika itu berhutang jutaan ringgit kepada operator-operator pengeluaran air swasta seperti Puncak Niaga, ABBAS dan SPLASH. Ada kemungkinan pemberian air percuma ini akan mengembalikan masalah kewangan kepada Kerajaan Negeri Selangor. Tidak mustahil juga, masalah yang dihadapi oleh Kerajaan Negeri Selangor pada hari ini akan menjadi lebih kronik dari yang sebelumnya.

  Apa pun ini merupakan hanya sebuah analisis oleh saya sebagai salah seorang yang terbabit di dalam merangka Perjanjian Penswastaan & Konsesi Bagi Pengagihan Air di Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Putrajaya yang berdasarkan pengetahuan saya terhadap terma-terma dan syarat-syarat yang terkandung di dalam Perjanjian tersebut.

  Disebalik analisis saya ini, saya ingin sekali lagi merakamkan penghargaan kepada Kerajaan Negeri Selangor di atas pemberian hadiah ini. Apa yang pasti, ia akan melegakan sebahagian besar rakyat Selangor.

  Sekian.

  ReplyDelete
 22. Dr Khir Toyo,

  Tuan gagal mencapai apa2 jua manifesto BN dalam tahun 2004. Usahlah nak mengulas percapaian orang.

  Kalau nak citer pasal air, mungkin datuk seri boleh citer sikit pasal puncak niaga?

  ReplyDelete
 23. BETULLAH DATO SERI,

  apa yang dato bg pandangan ni bukanlah bersifat peribadi, tapi saya rasa wajar utk dato seri lontarkan pandangan mewakili golongan yang kurang berkemampuan...
  kadang-kadang, bila kita di atas...kita takkan dan susah nak dapat maklumat sebegini..
  apa yang orang bwh kita tahu ialah hanya menutup masalah..mengampu dan membodek..
  tapi tak semuanya begitu...hanya segelintir..tetapi yang segelintir itulah yang membawa virus bahaya dalam UMNO.

  salam..
  www.emysamsudin.blogspot.com

  ReplyDelete
 24. Rata-rata, rakyat Selangor dan warga Selangor bersyukur dgn pemberian air percuma yg sememangnya hak mutlak mereka selama ini.
  Saya masih tidak faham dgn maksud DS yg mengatakan,"... saya ucapkan tahniah kepada kerajaan negeri Selangor atas kejayaan mereka melaksanakan pemberian air sebanyak 20 meter padu secara percuma. Tampak selepas mendapat desakan, kerajaan negeri berjaya melaksanakan skim tersebut."

  Saya tak rasa idea tersebut perlu didesak kerana ia mmg dlm perancangan PR. Mungkin la semasa di bawah kerajaan DS dahulu, semuanya perlu didesak...itupun belum tentu akan didengar oleh kerajaan DS.

  ReplyDelete
 25. Dalam soal meter pukal dato dan wakila rakyat kawasan masing masing boleh membantu rakyat tersebut dengan menguruskan masalah tersebut supaya miter individu dapat di pasang.....
  ini masalah kecik ja....

  ReplyDelete
 26. Salam

  tahniah kerajaan selangor yg baru...

  takziah juga kepada dr khir...

  sesungguhnya rakyat selangor yg menduduki kawasan bukit bruntung-rawang akan lebih gembira selepas ini... peluang untuk mereka mendapat perhatian lebih besar dan tidak perlu lagi tertunggu2 dr khir utk membaikpulih kawasan mereka...

  kpg sg buaya, khususnya, menunggu sejak 2000 utk talian telefon utk masuk... baru skrg dpt??? pelbagai kemudahan lain juga tak pernah nampak byg...

  jalan teruk, x pernah dibaiki serta merta...

  cermin diri, insaflah dr khir...

  fitnah babi takkan dlupakan sampai akhirat, jika tiada maaf yg dipinta

  ReplyDelete
 27. bodoh!bodoh!bodoh!pm jadi bodoh!mb jadi bodoh sekarang rakyat pun ikut jadi bodoh.kalau suka free sini free sana pergilah negara seperti north korea.semua free,tambang bas free,anak sekolah free,roti harian free,cukai tak ada,cukai pintu,tak ada.tol tak ada,latrik free.air free,beras free, daging free semua free.last last freedom pun tak ada faham tak boloh!kasi free sini free sana itu stragy kominis.negara boleh jadi kominis sebab rakyat dengan tidak sedar di kominiskan faham tak pengundi bodoh!kadang kadang bukan free itu mesti bagus,semulajadi you gain something you lost something mesti mau balance.kan agama ajar kita supaya jangan tamak buruk akibatnya.janganlah jadi orang yang tak gentleman sendiri pakai air sendiri bayarlah!rm 11.40 sudah dapat oancing pengudi bodoh convert to kominis.padai umno korek wang kerajaan tapi masih tak rosakan kita tapi padai lagi pakatan covert kita jadi kominis.whai pengudi kobolok(bodoh),banging bn dengan kominis i think safer to stick to bn hingga ada parti yang baru.

  ReplyDelete
 28. Assalamualaikum...

  Jangan la kita khuatir akan kehabisan
  air...negeri akan bankrap...InsyaAllah setiap kebaikan yg kita buat akan dibalas dgn ganjaran yg berlipat kali ganda...sekurang-kurangnye kalau duit habis sebab bayar air ni jelas menunjukkan yg ia dibelanja utk rakyat...tp kalau contohnye kes minyak yg naik melambung ni kemanakah sebenarnye keuntungan yg pergi...renung2kan lah dan selamat beramal...ckp negara akan bankrap kalau bg subsidi minyak yg tggi, baik buat pembangunan last2 sume runtuh...duit tak berkat...ingatlah setiap penderitaan rakyat yang tertipu ni akan dibayar dgn harga yg tggi...saya doakan semoga kita semua diberikan hidayah dan petunjuk supaya hidup kita diberkati...

  ReplyDelete
 29. "time will definitely tell in near future!!"

  -saudara,pastikah PR nak tunaikan janji? cukai pintu 20% pun tak turun..kalau tak dapat,kenapa tak 10% sahaja? 5%? boleh tolong jawabkan ke..hehe.semua hanya BERHARAP PR tunaikan janji.takpe,takyah cakap banyak,kita tunggu saja satu penggal~

  "jika dibandingkan dengan kerajaan sebelum ini, apakah initiatif yang diambil untuk meringankan beban rakyat?"

  nampaknya taktik mengambil tindakan popular berjaya.kisah umpama memberi tiket bola sepak percuma oleh kerajaan PAS Kedah.lagi banyak masalah timbul,sperti keadilan.cthnya isu air ni,cemana masalah rumah pangsa..biarpun hanya sedikit jumlahnya yg jimat,tapi oleh kerana tindakan itu berlainan,dan mereka popular.syabas dan tahniah.sy menyeru DSK menyenaraikan bantuan kerajaan negeri datuk,yg konon² tak membantu rakyat.mereka ni tak nampak,atau buat² tak nampak sbab dah marah sangat.


  "DALAM KUTUK-KUTUK PAK LAH DAPAT JUGAK KAU ORANG RM625 UNTUK KERETA DAN MOTOSIKAL RM 150.ITU PUN TAK PERNAH BERSYUKUR JUGAK.OK LAH TU...."

  hahaha,kalau begitu,siapa kutuk Pak Lah,saya cabar supaya JANGAN ambil subsidi tu.amacam? biasalah tu orang Malaysia,marah² pun,skim pinjaman buku teks nak jugak,Rancangan Makanan Tambahan pun nak jugak.marah tetap marah,tapi duit amik jugak.

  apa Pak Lah buat,harakah kata;

  "Tegasnya langkah penjimatan yang diumumkan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi sesetengahnya seolah-olah hendak menunjuk-nunjuk."

  kalau tak buat kata tak prihatin,buat kata menunjuk2.mereka ni memang tak puas hati.ada saja tak kena.mungkin puas hati,bila kerajaan bagi setiap rakyat rumah PERCUMA,makanan PERCUMA,air PERCUMA dan lain2 PERCUMA.tak payah kerja,goyang kaki saja.barulah dikatakan kerajaan bagus..hehe jangan maraaa~~

  ReplyDelete
 30. Syabas tu syarikat swasta..
  air yg sepatutnye hak mutlak rakyat pon boleh diberi kepada syarikat swasta yg uruskan..
  pelik kan YB..?

  at least ni lah usaha kecil kerajaan PR nak bantu rakyat..
  tak begitu YB..?

  ReplyDelete
 31. jangan terlalu bongkak dengan kejayaan ini. alhamdulillah sekurang2nya sebahagian daripada manifesto yang dibentang dapat dilaksanakan. tapi masih banyak lagi janji2 yang belum tertunai. ni saya bagi sebahagian je. ada banyak lagi :

  The Selangor Manifesto also pledges to look after the Rakyat’s Social and Welfare (Sosial dan Kebajikan Rakyat)

  · Opening an RM 100 start-up fund for every child born in Selangor

  · Giving RM 75 monthly aid for each child sent to a nursery

  · Giving RM 50 monthly aid per person for pre-school education

  · Giving RM 1,000 prize money to every Selangor born child who receives a university offer

  · Giving education assistance and scholarships for Selangor-born children

  · Giving assistance to youths for home-making

  · Opening mini sports and recreational centres for youths

  · Taking out an RM 2,500 takaful fund for senior citizens, disabled people and orphans

  · Giving allowances to eligible single mothers

  · Giving special allowances to housewives who opt for fulltime care for their young children

  · Helping every Selangor citizen to obtain their own residence

  · Establish an institution to co-ordinate non-Islamic matters

  harap2 dapat ditunaikan, rakyat sudah menaruh kepercayaan, jangan abaikan. dengan hanya melihat sebahagian daripada janji2 seperti diatas, saya agak ragu2. diharapkan jangan melingkupkan kerajaan Selangor, dan jika tidak dapat dilaksanakan, bukan alasan yang ingin didengar.

  ReplyDelete
 32. DS,

  Makin lama makin pengsan saya tengok komen di blok sini. Bila orang turun kadar air, mereka komplain juga...apa orang ini?
  malaysia di ambnag kemusnahan jika malaysia ada politician yang hanya pentingkan diri sendiri dan bukan rakyat...janganlah betul pun complain juga kerana ada agenda politik sendiri

  ReplyDelete
 33. Janji RM11.40 sebulan mengambil masa hampir 3 bulan untuk ditunaikan.

  Bagaimana dengan janji nak turun harga minyak?.

  Apakah PR hanya pandai berkata-kata. Jika PR berjaya laksanakan, maka ia suatu kejayaan besar.

  Namun mampukah mereka?..
  Soal harga minyak adalah soal persekutuan, namun ada ruang negeri melaksanakan. Satu opsyen adalah sebahagian subsidi ditanggung oleh kerajaan negeri. Apakah Selangor di bawah PR mampu melaksanakan...

  Mungkin TIDAK...

  ReplyDelete
 34. Agama Bukan Candu Untuk Mengkhayalkan Orang Miskin


  “Dan berikanlah kepada kaum keluargamu, dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing; dan janganlah engkau membazir dengan pembaziran yang melampau. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula sangat kufur kepada Tuhannya”. (Surah al-Isra: 26-27).

  Saya tertarik apabila membaca membaca kisah al-Imam al-Nawawi (631-676H) yang diminta oleh Raja pada zamannya al-Malik al-Zahir untuk memberikan fatwa bagi mengharuskan Raja mengambil harta rakyat untuk digunakan memerangi musuh yang mengancam negara iaitu tentera Tatar. Tujuan itu pada zahirnya baik kerana mempertahankan negara dari ancaman musuh. Harta itu pun hendak digunakan untuk keperluan jihad.

  Namun ramai ulama yang telah dibunuh ketika itu kerana enggan mengeluarkan fatwa berkenaan. Al-Nawawi juga enggan menulis surat sokongan terhadap tindakan Raja Zahir itu sekalipun beliau tahu pengambilan harta itu untuk kepentingan negara juga.

  Apabila Raja bertanya kepada beliau mengapa beliau enggan menyokong? Beliau menjawab: Setahu saya engkau dahulunya seorang hamba, tidak mempunyai harta. Kemudian Allah memberikan kurniaan kepadamu lalu diangkat engkau menjadi seorang raja. Aku dengar engkau memiliki seribu hamba lelaki yang setiap mereka memiliki talipinggang daripada emas. Engkau juga ada memiliki dua ratus hamba perempuan, dan setiap mereka memiliki sebekas perhiasan. Jika engkau belanjakan itu semua, sehingga hamba-hamba lelakimu hanya memakai tali pinggang kain, dan hamba-hamha perempuanmu hanya memakai baju tanpa perhiasan, juga baitul mal sudah tiada simpanan wang, harta dan tanah lagi, maka aku akan fatwakan untukmu keharusan mengambil harta rakyat itu. Sesungguhnya yang menolong jihad dan selainnya ialah penyerahan diri kepada Allah dan mengikut jalan nabiNya s.a.w. (lihat: ‘Abd al-Ghani al-Daqar, al-Imam al-Nawawi, 144-145, Damsyik: Dar al-Qalam).

  Saya suka dengan jawapan al-Imam al-Nawawi ini. Saya tahu, selepas ini banyak forum-forum perdana, ceramah-ceramah di radio dan televesyen akan memperkatakan tentang kewajipan berjimat cermat. Maka ustaz, ustazah dan penceramah pun –atas pemintaan penaja yang membayar harga ceramah- akan bersungguh-sungguh menyuruh orang-orang bawahan untuk berjimat cermat.

  Dalil-dalil pun akan dibaca. Mungkin akan ada ustazah yang mencari cerita-cerita ajaib yang baru untuk dikaitkan dengan bab jimat cermat dan jangan membazir. Mungkin akan ada penceramah yang cuba menangis-menangis –seperti seorang pelakon berjaya yang menerima anugerah- bercerita kepada mak cik-makcik yang kusyuk menonton tentang azab seorang yang membazir ‘nasi lemaknya’.

  Datanglah orang-orang kampung mendengar forum perdana dengan basikal atau motosikal sebagai menyahut seruan agar tidak membazir petrol. Adapun penceramah, datuk-datuk pengajur, YB-YB hanya menggunakan kenderaan mewah yang berkapasiti atas daripada 2000cc. Tujuannya untuk mengelakkan pembaziran wang kerajaan yang terpaksa dibayar kepada empunya kenderaan 2000cc ke bawah, lebih tinggi daripada 2000 ke atas.

  Maka insaflah mak cik dan pak cik yang barangkali teringatkan tulang ikan yang pernah dibuangnya padahal masih ada sedikit sisa isinya yang melekat. Itulah membazir namanya. Maka, atas keinsafan dan taubat itu, mungkin ada yang akan mula mengurangkan makan nasi lemak daripada sebungkus seorang kepada sebungkus yang dikongsi bersama. Air kopinya yang memang sudah ‘ceroi’ akan ditukar kepada yang warna hitamnya antara kelihatan dan tidak. Maka selamat negara kita ini, disebabkan pakcik dan makcik, pak long dan mak long, pak lang dan mak lang di kampung sudah mengubah gaya hidup mereka.

  Jika saya hadir ke forum yang seperti itu, saya ingin bertanya soalan, tapi soalan yang belum ‘dijakimkan’, “apakah agama ini dihantar oleh Allah untuk menghukum manusia bawahan dan menghalalkan yang lain tidur dalam kekenyangan dan kemewahan?”. Sebelum harga minyak naik, telah sekian mereka yang berada di teratak usang itu menjimat makan dan pakai. Saban hari mereka mengira belanja untuk memboleh mereka terus hidup di kala negara dunia belum menghadapi krisis harga minyak.
  Baca lagi di Minda Mufti


  Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin

  ialah Mufti Kerajaan Negeri Perlis.

  E-mel: moasriza@yahoo. com

  Layari http://drmaza.com/

  ReplyDelete
 35. "Eloklah kita mengikut resam padi, makin berisi makin tunduk. Jangan jadi lalang, isi tiada, sombongnya berdiri tegak tanpa sebarang erti."

  Sedar jugak akhirnya ye Datuk Seri. Masa dalam kuasa dulu tak pernah nampak nak 'menginsafi' perkara ini.....


  UMNO SEJATI,

  OKLAH TU? Dapat Rm625 OK LAH TU?

  Memang dasar pentingkan diri sendiri lah kebanyakan masyarakat kita skrg. "Asal aku dapat, OK lah tu!"

  Ko tahu tak dengan kenaikan harga minyak, makanan dan keperluan naik? Yang bermotor dan berkereta seronok syok sendiri dapat RM625 atau Rm150.

  Macamana dengan yang miskin tegar, tiada kereta mahupun motor tetapi tetap terkesan dengan kenaikan harga barangan dan makanan hasil dari kenaikan harga minyak? Apa mereka dapat? Titisan air mata yang tak berkesudahan?

  Sedangkan orang kaya, pemimpin berterusan dalam kemewahan. Bawak kereta mewah, bergelak ketawa di Golf Resort di Shah Alam ketika rakyat menderita nak makan pun duit takde. Ke mana perginya PEJUANG2 BANGSA sekalian? Setakat hunus keris kononnya nak jaga ketuanan Melayu, baik tak payah!

  Bagi aku sikap yang mengatakan baguslah kerajaan bagi RM625 itu adalah sikap orang buta hati dan perasaan. Tergula-gula dengan duit sedangkan tak tahu sebaliknya diri sendiri dan orang lain menghadapi kerugian berterusan hasil kenaikan mendadak barang makanan.

  Sedarlah. Kita sedang menuju kebangkrapan. Bangkrap duit sebab pembaziran demi pembaziran, bangkrap generasi mendatang dek kerana program2 hiburan yang terlalu banyak, bangkrap integriti dek kerana rasuah berleluasa dan keadaan yang memaksa rasuah (harga barang naik), bangkrap kepimpinan sejati dek kerana gilakan dan tamakkan duit serta memenuhkan tembolok sendiri....

  Aku cabar siarkan komen ini jika Datuk Seri betul2 nak perjuangkan kebajikan rakyat. Biar rakyat dengar dan nilai sendiri betul atau tidak apa yang aku cakap.

  ReplyDelete
 36. saya mahu lihat demokrasi subur di malaysia. sekurang2nya DS boleh bersuara sebagai pembangkang yang konstruktif. tapi untuk menjadi konstruktif dan diterima ramai, saya fikir DS juga harus menjawab beberapa perkara berkaitan kepimpinan DS di mana rakyat umum maklum..

  ReplyDelete
 37. seronok lah dapat air free skarang!! siap dapat bonus lagi tu..dapat projek babi bertaraf dunia!! syabas kepada Pakatan Rakyat!! boleh lah nanti babi2 tu dijual untuk jana kewangan kerajaan negeri PR..kalau tak, masak nak laksanakan semua janji dalam manifesto tu..kan Khalid kan?

  ReplyDelete
 38. YB,
  Perlaksanaan air percuma utk rakyat selangor telah mendapat banyak tentangan olih pihak PR. Kesesuaian perlatan digembar-gemburkan. Tambahan perbelanjaan dicanangkan yang menjurus kepada kebaziran wang rakyat. Inilah pandangan singkat yang anda luahkan. Tetapi kesimpulan yg diambil adalah dengan membuat potongan melalui bil bulanan. Mudah dan tepat tanpa sebarang peruntukan tambahan. Itulah perbezaan dlm kecekapan pentadbiran. Saya percaya jika kerajaan dahulu pasti diluluskan meter individu kerana ada udang disebalik mee.
  Berilah pandangan utk kebaikan rakyat bukanlah kepada mencari nama.....belajarlah dari kesilapan.

  Salam

  ReplyDelete
 39. YBhg KT,

  Terima kasihlah kepada MB Selangor. DKT pun dapat air free!

  ReplyDelete
 40. Salam Ds,

  Saya bukanlah rakyat Selangor. Saya ucapkan syabas juga untuk warga Selangor. Pastikan undi anda berbaloi. Jangan malu-malu untuk tuntut janji-janji pilihanraya lalu.

  Namun begitu, bagi saya pemberian air percuma (hanya) RM11 tu tidaklah terlalu penting(lainlah kalau dpt percuma secara total). Saya tak berharap langsung kerajaan negeri saya akan buat tindakan yg sama. Saya sedar pemprosesan air ada kosnya. Cuma saya berharap kerajaan negeri berupaya untuk mentadbir negeri dengan lebih cekap dan maju, tanpa menambah apa-apa bebanpun dipihak rakyat.

  Contohnya.. dulu tempat letak kereta percuma (zaman saya budak2), oleh sebab zaman dah berubah.. parking yg serupa dikenakan charge.. saya tak nampak pun apa2 perubahan di parking tersebut.. ini dilakukan semata-mata utk menambahkan pendapatan majlis perbandaran tempatan semata-mata. Bila zaman berubah lagi.. charge parking pun semakin naik.. dulu 30 sen, sekarang 60sen-80sen.. mcm mana boleh naik? apa yg berubah kat parking lot tu? Pada pendapat saya, ini semua hanyalah memeras duit rakyat semata2. Apa2 yg boleh di kenakan charge, WAJIB dikenakan charge. Kalau majlis nakkan duit lebih, gunalah cara lain.. yg sesuai dgn bentuk dan perkhidmatan yg diberi kepada rakyat..

  Satu contoh lagi.. charge TNB & Telekom pun akan naik lagi. Setelah mengisytiharkan dengan bangganya keuntungan berjuta2 di tahun yg lepas, tindakan yg sama seperti tahun-tahun lepas juga dilakukan-- menaikan tarif masing-masing. Lepas tu, tahun depan sekali lagi dengan bongkak dan angkuh mengisytiharkan lagi keuntungan masing-masing... lepas tu naikkan tarif lagi.. bagi rakyat tak ada gunanya syarikat GLC tu untung hanya dgn cara mencekik rakyat saban tahun. Budak tak sekolah pun boleh jadi CEO kalau mcm tu caranya..

  Akhir kata...benda yg sepatutnya percuma, biarkanlah ia percuma.. hak rakyat.. patutlah dipertahankan..

  sekadar pendapat saya sahaja..

  Wasalam

  ReplyDelete
 41. Tuan Hamba,
  Ada nada-nada kecewa dengan ulasan yang diberi. Apabila SYABAS seperti tersasul mengumumkan AIR PERCUMA tidak jadi, bagai bertepuk sorak Tuan Hamba. Mengapa? Apa salahnya rakyat menerima AIR PERCUMA. Hamba rasa Tuan Hamba sudah lama menikmati AIR PERCUMA apabila tinggal di rumah kerajaan. Air yang Tuan Hamba gunakan disana untuk mandi adakah Tuan Hamba bayar sendiri ke Pejabat Pos tiap2 awal bulan? Tapi kalau rakyat yang menbayarnya, perlulah Tuan Hamba merasa MALU. Pemimpin tidak kira BN atau PR juga patut malu. Ada elaun keraian percuma. Yang dibayar oleh duit rakyat. Keraian percuma atau subsidi keraian ini hanya dipotong 10%. Ada rasa malu ataupun tidak. SYABAS pada era Tuan Hamba cukup mesra pemimpin. tetapi apabila PR cukup menyampah. Seperti cuba menggagalkannya. Tuan Hamba yang memang baik dengan SYABAS juga tidak membantu mengendurkan "BONGKAK" Pengerusi SYABAS. Akibatnya, ada rakyat menangis apabila mereka masih perlu membayar untuk 20meter padu AIR.
  Jangan rosakkan perpaduan sesama rakyat. Apa yang baik, tunjukkan sokongan. Tuan Hamba juga rakyat selangor. Tuan Hamba juga berhak menikmati AIR PERCUMA dari PR. Apa yang tidak betul dengan PR, barulah dibongkar. Cuba Tuan Hamba selidik, adakah urusan AIR PERCUMA ini ada unsur-unsur RASUAH? Adakah ia TELUS? Jika RASUAH, tidak perlu tunggu, BPR dah ada di pintu pejabat sebelum 6.00pagi.
  Fikir-fikirkanlah,..
  http:\\www.hang-jebat.blogspot.com

  ReplyDelete
 42. Dato Seri yg dihurmati;

  Kita patut bersyukur, sekurang kurangnya Kerajaan Negeri Selangor tunaikan janji mereka. Syukur Alhamdullillah..Negeri negeri dibawah UMNO/BN, dapat apa??? Pemimpin pemimpinnya saja yang dapat HABUAN....

  ReplyDelete
 43. Salam,

  Alhamdulillah..free water is better than nothing, u can say whtever u want BUT the rakyat are mature enough to know who is actually the hypocrite here..shame on u dude!!!

  ReplyDelete
 44. Saya harap DS boleh mengulas tentang "pencapaian" DS sekian lama menjad MB Selangor agar rakyat dapat "melihat jelas" sumbangan DS.

  ReplyDelete
 45. Salam DS,

  "Menurutnya, satu pasukan peguam sukarela telah dibentuk sejak sebulan lalu untuk memantau aktiviti ceramah politik yang diadakan pemimpin PR kerana beliau tidak mahu pemikiran rakyat disogok dengan cerita-cerita yang tidak benar."

  Wah..wah..wah...nak saman menyaman nampak, jadi sape nak komen dalam blok ni pikir2 lah skit ye...

  Tapi kenapa pakai peguam sukarela? takkan pokai kot DS? selalunya pembangkang jer pakai sukarela2 ni. eh...Betul lah, mmg le DS ketua pembangkang skang ni...

  Satu bende la yang saye menyampah skit DS, yang DS sebokkan bende positif yg kerajaan baru kenapa? mmg betul le orang melayu ni ade PHD(perasaan hasad dengki)tapi DS orang JOWO!

  Bile orang bagi air free sebok itu la, ini la, mase jadi MB dulu tanak buat pastu sebok kate air percuma ni hasil dari kerajaan dahulu. Bila ade bende tak elok warisan kerajaan DS dahulu tanak ngaku pulak!

  Satu petua la saya nak bagi kat DS, kalau nak jadi pembangkang yang bagus, bangkitkan isu yang tak disentuh kerajaan negeri macam perjudian haram ke, pelacuran ke, disko operasi lebih mase ker dan bebende yang DS fikir remeh mase jadi MB dulu sebab masalah rakyat yang besar2 dah ade dlm list MB baru dah...

  ReplyDelete
 46. KEPADA 'CHE' WE ' TERPULANG APA PENDAPAT ANDA.KALAU PENYOKONG KERAJAAN BOLEH BUAT ,PASAL PR TAK BOLEH BUAT.TAK PAYAH LAH NAK BUAT DEMONTRASI JALANAN NAK HAPUSKAN ISA DAN MENURUNKAN HARGA MINYAK.MENYUSAHKAN ORANG RAMAI JE,BUATLAH JAUH DARI BANDAR KL.JALAN SESAK PASAL KAU ORANG BUAT HAL.TUNGGU LAH PILIHAN RAYA KE 13 JANGAN MENYUSAHKAN ORANG RAMAI DENGAN PERHIMPUNAN YANG TAK BERFAEDAH UNTUK KEPENTINGAN PEMIMPIN PR TAPI YANG TERUK PENYOKONG DI PERGUNAKAN UNTUK AGENDA POLITIK MASING2.ISU ORANG MISKIN TAK TIMBUL PUN,KEMISKINAN DI MALAYSIA TETAP TERKAWAL.KERAJAAN BANYAK MEMBERI BANTUAN MELALUI AGENSI-AGENSI KERAJAAN UNTUK MEMBANTU RAKYAT MISKIN.SAYA SERTA PENYOKONG DAN PENGUNDI BARISAN NASIONAL TIDAK AKAN TERMAKAN DENGAN AGENDA PEMBANGKANG YANG RATA-RATANYA DI PERGUNAKAN OLEH PIHAK YANG GILAKAN KUASA PEMERINTAH.ORANG LAIN BOLEH LAH PR TIPU TAPI ORANG YANG BERAKAL TIDAK AKAN TERMAKAN HASUTAN PAKATAN RAKYAT YANG GILA KUASA NAK PEGANG MALAYSIA.TAK PAYAH CAKAP NAK JAGA RAKYAT ,DIRI SENDIRI PUN TAK TERJAGA.PENYOKONG KERAJAAN MASIH TUNGGU DAN LIHAT KETIDAK MATANGAN PENYOKONG PR YANG KENA TIPU HIDUP-HIDUP UNTUK MENJADIKAN PEMIMPIN MEREKA Y.A.B.SEKIAN.JGN MARAH

  ReplyDelete
 47. DS,

  UMNO perlu juga mencari jln utk menjadi UNITED MALAYSIAN NATIONAL ORGANISATION.Tdk lagi sbg UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION.Sokongan rakyat terhadap komponen BN parti kaum india & Cina telah hilang.Anak muda melayu sudah celik & lebih liberal.

  Isu suam2 kuku mcm air & babi mungkin dah tumpul.

  ReplyDelete
 48. saudara,pastikah PR nak tunaikan janji? cukai pintu 20% pun tak turun.....


  well i dont really expect PR to implement ALL their promises at the same time. but at the very least, pls see this as a starting point. neither do i expect you to learn everything in 1 day, am i wrong??

  nampaknya taktik mengambil tindakan popular berjaya.kisah umpama memberi tiket bola sepak percuma oleh kerajaan PAS Kedah.

  you must be able to differentiate between necessity and necessary? can you live without water or football? think!!

  .....sy menyeru DSK menyenaraikan bantuan kerajaan negeri datuk,yg konon² tak membantu rakyat.mereka ni tak nampak,atau buat² tak nampak sbab dah marah sangat.

  i am looking forward to read what they hv done for the people. again, please consider whether that's a necessity or necessary??. tq

  ReplyDelete
 49. Mari kita lihat selama mana air percuma ini akan dinikmati oleh rakyat Selangor tanpa kos-kos lain yang tersembunyi....

  ReplyDelete
 50. TOKMAD punya pandangan kira oklah jugak dapat air free tu.sebab tokmad pu dapat jugak..Tokmad cadangkan YB bayar full,jangan ambil yang free tu tanda protest.

  Masa zaman YB jadi MB dulu, tokmad dapat asap kilang haram free saja..sebab YB pun buat tak tau saja..

  ReplyDelete
 51. Dr Khir,

  Tahniah,

  1. Usaha anda telah berjaya memastikan kerajaan PR melaksanakan janji pilihanrayanya

  2. Teruskan mendesak kerana ada banyak lagi janji 2 yang belum dilaksanakn

  3. Anda dan geng2 YB yang lain telah menjadi sebahagian dari kerajaan PR

  saya percaya dengan usaha2 sebegini akan membuatkan kerajaan hari ini lebih kukuh, kerana anda dan rakan YB yang lain bukan bertindak sebagai pembangkang tetapi bertindak sebagai pihak yang ingin memastikan Kerajaan melaksanakan tugasnya.

  Renungi apa yang saya katakan diatas tadi.

  Dibawah ini adalah perkara yang sepatutnya dilakukan sebagai pembangkang

  Dari hari pertama saya mendengar taklimat di Sheraton Subang mengenai perancangan sebagai pembangkang saya sama sekali tak bersetuju dengan tindakan mendesak kerajaan PR melaksanakan manifesto pilihanraya

  Dengan asakan ini sedikit sebanyak mereka (kerajaan PR) akan melaksanakan janji mereka, sekiranya mereka tak dapat melaksanakan sepenuhnya janji itu, rakyat akan berterima kasih kerana ini adalah usaha kerajaan baru dan saya yakin mereka akan diberi mandat baru dalam PRU13 bagi melaksanakan sebahagian lagi janji2nye.

  Pada pandangan DS dan rakan2 sepatutnye menumpukan pada memulihkan keyakinan pengundi terhadap UMNO, begitu juga UMNO Selangor sepatutnye membuat postmortem yang lebih telus dengan menanyakan (dalam bentuk close Q&A) terus pada ahli2 diperingkat PDM

  Bagi saya kekalahan BN pada PRU12 lebih bersifat geographical, urban/rural issues, selagi masaalah geographical dan urban/rural issues ini tak dikenal pasti ia akan terbawa2 ke PRU13 lebih2 lagi kebelakang ini kerajaan persekutuan sejak dari selepas pilihanraya tak sedikit pun melaksana kehendak pengundi sebelum dan selepas PRU12

  "be an opposition you must be a step ahead of them not a step behind"

  maba

  ReplyDelete
 52. saya tak setuju dgn kenyataan Nikman tue... Kenyataan paling bengong pernah saya dengar...

  "Syabas tu syarikat swasta..
  air yg sepatutnye hak mutlak rakyat pon boleh diberi kepada syarikat swasta yg uruskan..
  pelik kan YB..?"

  memangla air hak rakyat... tapi pikirla saudara air paip yang kita guna ni air yang diproses. Kalo nk free ambik air sungai cam sungai klang dan bro tryla minum!! nak proses air tu jadi yang bersih skit perlu gunakan kos. Bahan2 kimia spt klorin, kalsium dan sbgnya diperlukan untuk memproses air. bahan2 tu semua bukan leh dpt free. Paip air yang nk disalurkan ke rumah bro pun kos gak!!! Besi paip tu bukan free... Korek Tanah, Sambungkan Paip, Guna Tenaga pekerja... semuanya bukan free!!! Pk2laa bro!!! Ingatlah air bukan untuk dijual tetapi SYABAS hanya 'jual' perkhidmatan mereka untuk kesenangan kita...

  Susah kalo hati kita ni dh dibutakan dengan subsidi dan PERCUMA!!!

  ReplyDelete
 53. assalamualaikum DR...walaupun di selangor di berikan air percuma namun kualiti air di selangor tidaklah sebersih mana.rakyat terpaksa pula menggunakan sistem penapis air pula.jadi bagi pendapat saya adalah lebih baik kerajaan yang ada sekarang di selangor mengusahakan bagaimana nak jadikan air benar-benar bersih sampai ke rakyat bukannya kurangkan pembayaran air yang sedia ada kurang kebersihannya.kesian rakyat selangor.

  ReplyDelete
 54. Its all about janji

  Kalau betullah janji itu adalah ubatnya

  Maka saya sesiapa sahaja hendak memenangi hati rakyat atau ahli parti, taburlah beribu-ribu janji walau pun tak dapat nak tunaikan

  Kalau betullah janji yang diharapkan oleh pengundi Selangor maka tertipulah jawabnya anda semua

  sebab saloma dah kata

  JANGAN SUKA BERJANJI
  TAKUT TAK DITEPATI

  KALAU SUDAH BERJANJI
  TAK DITEPATI
  MERANA DIRI

  ReplyDelete
 55. LADANG BABI MEGA

  UNTUNG BERNIAGA BABI BUKAN SAHAJA BOLEH SUBSIDI AIR MALAH MACAM2 SUBSIDI BOLEH BAGI KAT RAKYAT SELANGOR.

  JADI TAMBAH LAGI LADANG BABI MEGA AGAR BERTAMBAH HASIL NEGERI DAN BOLEH BANTU NEGERI-NEGERI LAIN YANG TAK BANYAK DUIT

  HIDUP KKHILID ooooopppsss!!! KHALID

  ReplyDelete
 56. erm...tp sekurang2nya mereka ingin mencuba utk meringankan beban rakyat DRKT...itu yg rakyat mahu, mencuba n terus mencuba, bkn sekadar kata tak boleh sepanjang masa, org kata belum cuba belum tahu...

  ReplyDelete
 57. Salam DS Khir

  Janji pilihanraya yang dimuatkan dalam manifesto sudahpun tertunai. Kerajaan Negeri tidak akan tanggung beban kerana dilepaskan kepada KDEB. Ditakdirkan BN mengambil alih semula pemerintahan negeri, akan mewarisilah masalah-masalah yang dicetuskan oleh pentadbiran sekarang. Sebagaimana kerajaan sekarang mewarisi masalah terdahulu, demikianlah adatnya.

  Penubuhan JMB dan pelantikan JMC untuk harta yang dimiliki bersama tidak mendapat liputan yang meluas sebagaimana air percuma. Undang-undang yang dicontohi ialah dari Australia, lalu digunapakai di sini. Sama ada dibuat pengubahsuaian yang perlu atau tidak, mereka yang menggubalnya perlu menjawab. Yang ketaranya, di Australia barangkali tidak wujud perumahan kos rendah sepertimana di sini. Adakah perkara ini mendapat pertimbangan yang saksama oleh para penggubal undang-undang di sini kerana dalam masa yang terdekat, kita nampak kemungkinan akan timbul masalah di perumahan kos rendah selepas JMB mengambil alih pengurusan harta mereka. Dikhuatiri, akhirnya perumahan kos rendah akan terbiar kerana pengurusannya tidak memberikan keuntungan dan memerlukan subsidi oleh kerajaan, yang mana tidak dinyatakan dengan jelas dalam undang-undang berkenaan. Dengan peningkatan kos-kos lain, bayaran penyenggaraan bangunan yang dikenakan terhadap pemilik sudah tentu menjadi beban yang memberatkan lagi masyarakat berpendapatan rendah. Undang-undang yang dikuatkuasakan ini perlu mengambilkira perumahan kos rendah sebagai satu sektor yang diberi keistimewaan, sejajar dengan matlamat pembangunannya. DS yang mempunyai sumber untuk meneliti perkara ini dengan lebih mendalam, mungkin boleh memberi gambaran lebih jelas, seterusnya berjuang dengan ikhlas, sekiranya terdapat isu yang terlepas pandang dalam pelaksanaan undang-undang berkenaan, khusus berkaitan dengan perumahan kos rendah.

  ReplyDelete
 58. Perumpamaan "Seperti lalang, tegak berdiri namun kosong isinya tiada" itu lebih sesuai ditujukan kepada pemerintahan DS dahulu. Tambahan lagi, kini DS telah terasa bahawa kerajaan PR menjatuhkan air muka DS, jadi inilah masanya untuk DS bermuhasabah diri kerana pada suatu ketika dahulu DS pernah menjatuhkan airmuka seseorang dengan menghadiahkannya penyapu, sebagai orang melayu sayapun turut terasa sensitivitinya pada masa itu.

  Tentu orang selangor rata2nya gembira mendapat air percuma RM11.40, tetapi tetap berdukacita apabila melihat budget bulanan yang tetap tidak berkurangan malah bertambah2 akibat kenaikan barangan lain terutamanya minyak. Cik UMNO SEJATI tentu terlalu gembira kerana agaknya dia isi minyak sekali dalam setahun, jadi selepas itu mendapat subsidi RM625 bolehlah buat kenduri! Bagi saya, pada masa sekarang jumlah RM625 itu hanya cukup untuk 3 kali isi minyak kereta yang saya lakukan dalam tempoh satu bulan sahaja. Ini hanya budget untuk salah sebuah kereta keluarga saya yang jumlah kesemuanya ada 4 buah! Alhamdullillah semua ini adalah cabaran hidup. ajal maut,rezeki semuanya Allah yang tentukan.

  Saya gembira juga bila mendapat tahu bahawa DS telah melakukan banyak kerja2 amal di kawasan DS. Cuma saya nak tanya kerja amal itu DS lakukan atas tiket/dana UMNO atau modal persendirian DS? Saya kira banyak juga modal yang diperlukan itu, pandai DS mengumpul dana ya.

  p/s Penduduk2 flat di selangor jangan risau, laporkan sahaja rasa tidak puas hati anda kepada wakil rakyat anda tentang kelewatan mendapat air percuma, saya dengar kerajaan negeri dalam proses menyelesaikan masalah ini.

  ReplyDelete
 59. Kepada Semua Rakyat Malaysia (Termasuk DSKT dan saya sendiri),

  Seperti semua orang sedia maklum, ada yang memberi pandangan positif dan ada yang memberi pandangan negatif terhadap PR ataupun BN.

  Sebagaimana kita mahu parti-parti atau pemimpin-pemimpin politik kita bersikap professional, maka kita pun sepatutnya bersikap professional.

  Yang baik kita sokong, yang tak baik kita tentang. Saya percaya apa yang kerajaan BN atau PR buat, secara objektifnya, adalah untuk menjaga kepentingan rakyat. Tapi, ramai manusia-manusia tamak yang mengambil kesempatan untuk mengisi poket sendiri. Inilah sebenarnya yang harus kita lawan/tentang/hapuskan.

  Jadi, kepada semua rakyat Malaysia yang budiman, saya rasa, eloklah kita memberi komen dengan penuh rasional, bukannya secara emosi. Kita sayang negara kita. Kita sayang bangsa kita. Kita sayang agama kita.

  Jadi, sokonglah yang baik. Hapuskan yang tak baik.

  Wassalam.

  ReplyDelete
 60. SESIAPA YANG TAK SETUJU DENGAN PANDANGAN SAYA ITU HAK ANDA.SAYA TETAP BERDIRI TEGUH DI BAWAH KEPIMPINAN PAK LAH DAN MENYOKONG SEGALA USAHA YANG DI TERUSKAN.UNTUK MAKLUMAT SAUDARA MASIH ADA LAGI ORANG SUSAH DAN MISKIN DI LUAR BANDAR YANG SETIA MENYOKONG KERAJAAN BARISAN NASIONAL.KUASA ADA DI TANGAN RAKYAT ,GUNAKAN KUASA MEMBELI KITA.MEMBOIKOT BARANGAN TERKAWAL PASTI MEMBUATKAN PEMBORONG DAN PENIAGA RUGI BESAR.SEKARANG INI PUN BANYAK PENIAGA YANG RUGI KERANA RAKYAT TIDAK MEMBELI BARANGAN YANG TERLALU MAHAL.SEKIAN.

  ReplyDelete
 61. Sdr Ahmad dan sahabat sahabat bloggers lain,
  say telah jelaskan kes balkis dalam komen saya sebelum ini,saya harap sdr dapat baca dan mendapat penjelasan yang sejelas jelasnya,mengenai siasatan yang dinyatakan oleh tan sri khalid saya masih lagi menunggu,saya juga nak tahu dibawah seksyen mana saya perlu diambil tindakan,saya lihat isu ini adalah isu politik mereka,saya akan terus bersabar menghadapi tuduhan mereka,krn saya yakin yang benar itu akan dibenarkan juga oleh rabbuljalil.insaallah.

  ReplyDelete
 62. kepada kerajaan pakatan rakyat jangan bermimpi nak pegang malaysia.jangan nak ajar kerajaan cara nak memerintah malaysia.negeri sendiri tak terjaga nak pegang malaysia.itulah kerja pakatan rakyat,ceramah sana ceramah sini dengan niat nak jatuhkan kerajaan.kerja memburukkan sesama orang melayu dengan menabur fitnah tak henti-henti.sebelum nak suruh kerajaan turunkan macam-macam kerajaan negeri di bawah pakatan rakyat tunjukkan contoh yang baik.kalau berani tutuplah pusat judi,kilang arak dan turunkan cukai negeri-negeri di bawah pakatan rakyat.turunkan semua jangan pandai cakap tapi habuk pun takda.jangan membuat cerita fitnah tak habis-habis.sebahagian rakyat malaysia masih sayang barisan nasional.sekian

  ReplyDelete
 63. kerajaan pakatan rakyat sangat kejam dan berdendam hingga sanggup memecat mana-mana individu yang menyokong kerajaan pusat demi meluaskan ideologi sempit mereka.jangan pecat tak tentu pasal.

  ReplyDelete
 64. UMNO TETAP RELEVAN WALAU APA PUN PANDANGAN PENYOKONG PAKATAN RAKYAT TERHADAP UMNO.SAYA AKAN BERJUANG HABIS-HABISAN.

  ReplyDelete
 65. JANJI MEMBAWA AKIBAT
  JIKALAU TIDAK DITEPATI
  ...P.Ramlee...

  ReplyDelete
 66. Sahabat sahabat bloggers yang saya hormati,

  saya mohon maaf kerana kesibukan minggu ini saya tidak dapat menjawab komen sdr sdri secara spesifik,namun saya rangkumkan jawapan tersebut didalam komen saya ini.

  Pendekatan popular yang diamalkan oleh pakatan rakyat hari sebenarnya tidak akan kekal lama,kerana ia akan menghadkan pendapatan kerajaan negeri dalam jangka panjang, disamping meningkatkan kos pengurusan.

  1.Pemberian air percuma akan melibatkan pembiyayaan kira kira 150 juta setahun,kdeb tidak ada sumber kewangan sebesar itu,kerajaan negeri akan menggunakan peruntukan pengurusan negeri utk membayarnya,dan saya jangkakan utk melihat akaun kerajaan negeri dalam keadaan baik wang tersebut akan disalurkan kepada kdeb secara pinjaman,kdeb adalah milik 100% kerajaan negeri dimana pemegang sahamnya adalah mb sendiri.jika kdeb bengkrap ia akan ditanggong sepenuhnya oleh kerajaan negeri.

  2.Peruntukan pembangunan akan berkurangan,rakyat selangor mulai hari perlu membiasakan diri dgn jalan yang tidak diselenggara dgn baik,tiada pembangunan infrastruktur baru,tiada program penyelenggaraan,masalah banjir yang semakin serius, kemudahan sek agama dan masjid surau akan kekal spt hari ini dan lain lainnya.

  3.keputusan yb dr hasan ali utk mengambil alih semula sek menengah agama dari pembiyayaan kerajaan pusat akan memarahkan lagi kedudukan kewangan negeri,ia melibatkan peruntukan tambahan sejumlah 42 juta.

  4. Keputusan utk menamatkan perkhidmatan ketua kampungn,nazir dan imam masjid juga akan menambah bebanan kewangan kerajaan negeri keran sebahagian besar elaun ketua kampun imam dan nazir adalah dibawah tanggungan kerajaan pusat,kerajaan pusat setuju nutk terus membayar elaun tersebut asalkan kerajaan pakatan rakyat tidak memberhentikan mereka yang masih boleh menyumbang kearah kesejahteraan rakyat,saya difahamkan kerajaan pusat tidak boleh membayar elaun pegawai yang dibawah lantikan kerajaan negeri.utk elakkan perkara ini alangkah baiknya kerajaan negeri bertemu dgn kerajaan pusat utk tubuh jawatankuasa bersama bagi menyelaraskan perkara ini dgn bijak.

  4. keputusan mengarahkan pihak pemaju menyediakan kawasan rumah ibadah yang luas juga akan menyebabkan kos tanah tersebut akan ditanggung oleh pembeli pembeli rumah dgn kenaikkan harga rumah yang medadak,ditambah dgn keputusan utk membina rumah rkr hanya utk tiga tingkat,tidak akan berlaku subsidi bersilang akan menyebabkan harga rkr meningkat hingga ke rm 65,000 seunit,semua keputusan yang dibuat tanpa kajian terperinci ini akan memperlahankan pergerakan ekonomi negeri selangor dan akan mengurangkan pendapatan kerajaan negeri.

  saya harap kerajaan negeri dapat melihat secara lebih objektif dalam membuat keputusan yang melibatkan polisi kerajaan,sudut ekonomi dan sudut sosial perlu diimbangi disamping kita melihat sensitiviti antara agama dan kaum yang ada,melihat semula perlembagaan persekutuan dan negeri pasti akan memberi panduan yang jelas kepada mereka yang terlibat dalam membuat dasar.Saya melihat apa yang berlaku
  hari ini adalah kerana tidak adanya kesepakatan antara mereka dan gemar membuat kenyataan berupa dasar oleh exco kerajaan pakatan rakyat akan membuat rakyat bingung,peniaga jadi sakit kepala,masyarakat pula jadi gundahgulana,susana spt ini tidak baik utk negeri selangor.

  Kekalutan dan kecelaruan ini akan memberikan ruang yang luas utk rakyat lupa janji menefesto mereka jika itu niat nya mereka tersilap perhitungan,rakyat selangor akan terus menuntut hak mereka,rakyat selangor telah buat keputusan popular utk sebuah kerajaan yang popular,bila nak turunkan 20% cukai pintu dan 10% cukai bangunan perniagaan,kerajaan pakatan akan jadi lebih popular,itulah yang mereka idamkan.

  ReplyDelete
 67. Dr,

  mencapai satu matlamat memang merupakan permulaan yang amat baik.saya merupakan seorang pelajar menengah dan berasa amat menakjub apabila mendapati lebih kurang90%projek rosak.Mengapa ini boleh berlaku?Adakah ini benar?Saya suka BN .TAPI lepas kes ni memang kasi saya satu impak yang amat besar dan buruk.Harap dr boleh menjelaskan

  TQ

  ReplyDelete
 68. walau apapun saya cukup hormat Datuk Seri, Datuk Seri ikhlas dan bercakap benar, saya percaya banyak fitnah yang Datuk seri terima berbanding kebenaran..teruskan perjuangan.

  ReplyDelete
 69. jawab kepada rem,

  apa gunanya cukai turun,air free,ini free itu free.tapi susah nak cari pendapatan.kalau banding dengan kerajaan yang dulu,peluang ada .kerajaan kerja kuat untuk menbentuk kan perluang perniagaan dan perkerjaan,walaupun barang mahal tapi jika kita usaha kuat masih bolah cover.walaupun orang umno banyak kuat korek wang kerajaan,tapi kita masih ada perluang nak cari rezeki yang lebih dan kehidupan yang lebih selesa.bandingkan kita dengan singapora barang di sana tiga kali ganda daripada kita tetapi purata pendapatan penduduk adalah 5 kali ganda dari apa yang kita dapat.jadi rakyat mereka tak paya minta free sini free sana.sebab mereka tolak system kominis.sekarang apa sudah jadi kerjaan pakatan cuba nak bagi free sini free sana,tapi bukan saja tidak cuba create perluang untuk rakyat maka cuba rampas perluang yang ada!last last kita berjaya dapat kebanyakan kemudahah free tapi perluang tak ada .kita jadi macam hamba,hamba abdi pun dapat semua free dari tuannya tapi perluang tak ada freedom tak ada.inilah kominis.saya risau kalau kita pengudi yang nak tunggu free lama lama kita terpaksa terima idealogi kominis dan pakatan menmang akan suka sebab mereka akan berkuasa berkurun kurun.satu contoh lagi,tanpa ahlimajlis suda lebih dari 3 bulan kerajaan kata tak ada masaalah ,majlis bisines as usual,kepeutusan boleh di buat terus oleh mb.tak paya meeting ahlimajlis.andaiyan ada 2.pertama, pakatan cuba amalkan system kominis,kedua keperluan ahlimajlis memang tidak wujud.tetapi yang saya faham kalaulah kita amalkan system monarcy ahlimajlis adalah begitu penting tidak kira dilantik atau terpilih.sebab kita tamak,malas,tidak mau usaha, tunggu free sini,free sana,tunggu hak istimewa supaya dapat lagi banyak free lama lama kita sudah di convert kepada kominis oleh orang yang bagi kita free sini free sana, pun kita tak sedar.berjaga jagalah bila kita minta free sini free sana.kata pindek,nothing is free,everthing come with price.saya percaya price yang kita akan bayar untuk free sini ,free sana,adalah freedom kita.dan di perintah oleh orang yang tak mengaku kominis tetapi amalkan system kominis.tq

  ReplyDelete
 70. Khir Toyo dah tak relevant lagi di arena politik Malaysia dan jangan buang masa aje beri pandangan dan laman blog beliau.

  ReplyDelete
 71. datuk seri,

  tajuk tu macam ada perasaan dengki je, buang la sifat yang sebegitu rupa datuk seri, tak elok..

  PR baru saja memerintah 3 bulan. kalau anak yang baru lahir 3 bulan masih belum pandai berjalan lagi..

  jadi saya rasa, nikmat rakyat negeri selangor sudah pun ditunaikan oleh kerajaan negeri yang baru walaupun baru 3 bulan memerintah berbanding kerajaan DS yang lalu..

  tentang masalah krisis air, saya rasa kerajaan negeri dibawah PR mesti sudah memikirkan sesuatu, dan saya rasa mereka tidak bodoh mahu melihat rakyat menderita..

  DS bercerita tentang projek air Sel-Pahang, saya rasa jika DS nampak perkara ini akan berlaku, mengapa tidak dilaksanakan semasa pemerintahan DS yang lalu? Jika DS peka terhadap masalah air di Sel. Tidak perlu tunggu selepas menang pilihanraya baru nak buat semua DS.

  lagi satu, banyak juga cerita menarik tentang DS yang saya dengar daripada rakan-rakan dalam pentadbiran DS yang lalu, mesyuarat selepas pilihanraya dan sebagainya :)

  Harap DS dapat jawab tentang itu. Terima kasih

  ReplyDelete
 72. DS,

  "Eloklah kita mengikut resam padi, makin berisi makin tunduk. Jangan jadi lalang, isi tiada, sombongnya berdiri tegak tanpa sebarang erti."

  Kan bagus kalau dari dulu kita praktikkan benda2 sebegini.... Tak kira BN @ PR, objektif dia mestilah untuk kebajikan rakyat dan bukan kebajikan kroni2...

  ReplyDelete
 73. kepada pak lah...
  .
  PM kesayangan ku
  .
  saya ingin mengucapkan terima kasih kepade pak lah kerana menaikkan rege minyak..
  .
  .
  selepas ini apebile rege minyak naik.. rege barang yg lain akan naik..
  saya akan merubah tabiat saya dari makan ikan kembung yg dah merah mate dan pecah perut kepade ikan kering sahaja..
  .
  .
  saya sanggup berkorban untuk UMNO dan bn..
  anak saye yg seramai 5 org itu boleh bekerje selepas waktu sekolah untuk membantu keluarga dan meneruskan tradisi menyokong UMNO dan bn
  .
  .
  saya akan merubah bilik bilik yg ade di rumah saya untuk dijadikan tempat menternak ikan dan menanam sayur secare hidroponik
  saya terpakse tanam dalam bilik kerna saya dok kat umah flat..
  .
  .
  rebet yg diberikan kepade saya memang melebih dari keperluan saya..
  apebile saya congak.. saya hanya menggunakan 20 sen aje duit minyak moto sehari.. ade untung 21 sen
  saya tak pakai pon kete... sebab bile minyak naik.. saya kene jual datsun kotak mancis saya.. dapat gak duit..
  anak anak saya, saya akan soh eksesais setiap hari dengan berjalan kaki atau naik beskal ke sekolah.. sejauh 5 km
  walaupon saye berpendapatan rm 1000.. ia terlebih cukup untuk keluarga saya...
  buat permulaan untuk merubah kehidupan saya..
  .
  .
  saya tidak akan menggunakan gula... tak akan menggunakan tepung untuk buat jempot-jempot
  akan menggantikan beras ngan ubi... setiap hari saya dan keluarga akan berpuasa (kecuali pade hari hari yg dilarang ajerk)
  saya akan buat minyak masak sendiri
  .
  .
  itu antara care saya merubah hidup..
  ade banyak lagi care
  semuanya kerna UMNO dan bn...
  dan saya ingin meminta pak lah supaya menaikkan lagi rege minyak yg ade..
  bukan tu ajerk.. diminta menaikkan lagi rege tol kerna org sebelah rumah saya nih org pembangkang dia selalu ikut highway, bior padan ngan muke dia.
  .
  .
  mungkin pak lah boleh melawat saya dan bersedekah kepade saya sehelai kain pelikat dekat-dekat pilihanraya nanti..
  insyaallah kain pelikat itu saya akan framekan dan gantung dirumah..
  .
  .
  tapi jangan lupa.. pak lah tandatangan yerk..!
  jgn lupe pak lah.. naikkan lagi rege minyak..
  .
  .
  jgn turun kan gaji menteri menteri dan tuan penasihat 25%..
  saya tetap akan menyokong pak lah..
  akhir kata bior pak lah senang, janji kami susah.. hidup UMNO, hidup bn..
  .
  sekian terima kasih..
  .
  .
  ps/ sampaikan salam saye pade KJ dan patrik badawi.. dan tak lupe gak tuan punya syarikat scomi
  .
  pecah kaca, pecah gelas,
  sudah baca, harap balas.

  ReplyDelete
 74. No more hikes in fuel prices this year

  I read that news headline in the morning papers today. It sent a chill down my spine. It curdled the milk in my cereal. It rippled the coffee in my cup.

  Prime Minister, Abdullah Badawi has announced that there would not be further petrol price hikes this year.

  Yes. He is the same person who has a perfect track record for making things happen. In the opposite direction la.

  No. I am not getting married. Boom! He gets married.

  No. I will not dissolve Parliament. Boom! He dissolves Parliament the very next day.

  No. There will be no fuel price increase (the first time last week). Boom! RM2.70 per litre the next day.

  And now “No more hikes in fuel prices this year”.

  At the petrol station pumps everyone can hear you scream…….

  what da fuck!!!!

  ReplyDelete
 75. Saya menyokong penuh kenyataan datuk seri dan umno sejati.barisan nasional dan umno akan tetap kukuh dan mantap.Rakyat mula sedar pakatan rakyat sebenarnya tak pandai buat kerja tapi pandai memburukkan orang lain.Ini blog dr.khir ,datang cara terhormat jangan suka memaki orang lain.Jadi tak payah nak komplen kat sini.Pergi mengadu kat blog pakatan rakyat yang banyak kaki kelentong semata-mata nak pegang kuasa.Sedar tak sedar penyokong pakatan rakyat kena tipu hidup-hidup.Apa nak jadi dengan selangor lagi 5 tahun bungkuslah.Pas dan Pkr mengikut telunjuk DAP, last-last kena jual.UMNO adalah benteng pertahanan orang melayu yang masih relevan.Saya mewakili pengundi barisan nasional semenanjung termasuk sabah dan sarawak berikrar akan menjatuhkan pakatan rakyat yang gila kuasa.Jangan terlebih menfitnah orang lain.kerja tak buat, tapi buat road show takda cerita lain duk kutuk ,menjatuhkan maruah orang lain.Lepas tu ada pulak yang percaya bulat-bulat.Penyokong kerajaan boleh terima kenaikan minyak tapi ada sebab.Berterima kasih lah kepada kerajaan kerana memberi rebet rm 625 dan motosikal rm 150.Dalam keghairahan merempuh dan menyerbu pejabat pos ,ada juga penyokong pakatan rakyat yang menuntut hak mereka walaupun telah mengutuk kerajaan.kalau dah bangkang tak payah lah ambik.sikap sebegini menunjukkan talam 2 muka.Jangan marah tapi terima kenyataan.kawan saya dari pakatan rakyat yang kuat kutuk kerajaan semuanya serbu pejabat pos.Duit siapa tak nak,ORANG BAGI DEPA KEBAS, UNDI LAIN-LAIN.sekian

  ReplyDelete
 76. sALAM dR.

  pERTAMA SYABAS UNTUK RAKYAT SELANGOR MENDAPAT BEKALAN AIR PERCUMA. DAN DATUK SEBAGAI RAKYATNYA JUGA MENDAPAT SAMA PELUANG INI WALAUPUN SEBENARNYA DATUK JAUH LEBIH MAMPU.

  KEDUA TERIMA KASIH JUGA KEPADA DATUK YANG MEMBERI CADANGAN YANG BAIK KEPADA KERAJAAN BARU INI. WALAUPUN BERSIFAT PEMBANGKANG, TETAPI MEMPUNYAI KEIHLASAN UNTUK MEMBANTU RAKYAT SELANGOR SECARA TIDAK LANGSUNG KALAU DI PERSETUJUI, DATUK SEOLAH-OLAH TURUT MEMBANTU PENGURUSAN KERAJAAN BARU SELANGOR.

  RASANYA TAK SALAH KALAU ADA SIFAT BANTU-MEMBANTU DAN KERJASAMA ANTARA PEMBANGKANG DAN PIHAK KERAJAAN NEGERI. SIKAP INI AMAT DIPERLUKAN TERUTAMA RAKYAT MENDAPAT MANFAATNYA.

  TETAPI DATUK, SATU SIKAP YANG TIDAK BAIK PADA BN INI BILA MANA, PERJANJIAN AIR YANG TELAH DIBUAT DI BAWAH KEPIMPINAN DATUK DULU CUBA UNTUK DISABOTAJKAN OLEH PAHANG. KENAPA?

  DEMI UNTUK RAKYAT, BUKANKAH ELOK IANYA DITERUSKAN DAN RAKYAT YANG MEMERLUKAN BUKAN RAKYAT ASING TETAPI RAKYAT MALAYSIA YANG MENYUMBANG UNTUK NEGERA INI TIDAK KIRA SAMADA MEREKA PEMBANGKANG ATAU PEMERINTAH.

  PS* KASIHAN RAKYAT SELANGOR YANG MENJADI MANGSA.

  http://www.kulatlapok.blogspot.com

  ReplyDelete
 77. kepada pemimpin pakatan rakyat kenapa menfitnah datuk seri najib dengan begitu rupa sekali.sampai gambar bersama altantuya pun dah tahu gambar tipu.sebenarnya takda kena mengena pun saja nak bagi hangat hati rakyat.saya begitu sedih kenapa sebegitu rupa fitnah yang di lemparkan.saya percaya dengan hati dengan naluri saya mengatakan datuk seri najib orang yang teraniaya oleh mereka yang busuk hati.pakatan rakyat membenci pak lah dan najib ,kemungkinan sesiapa sahaja ahli umno yang menjadi pemimpin no 1. malaysia tetap di benci oleh mereka-mereka yang hati busuk.pemimpin-pemimpin umno adalah yang terpilih dan di sokong buat masa ini.pakatan rakyat dengan cara mereka dan umno dengan cara tersendiri.UMNO TETAP GAH.....

  ReplyDelete
 78. AIR PERCUMA TAPI MATLAMAT MENCAPAI NEGARA TERSUSAH DALAM MASA 5 TAHUN.....

  ReplyDelete
 79. saya ingin menegaskan di sini bahawa pengundi barisan nasional masih setia dan tetap tabah walaupun bn kalah di 5 negeri.Ini menunjukkan demokrasi di malaysia.SPR telah menjalankan tugas dengan jujur dan amanah.Pengundi bn tidak marah atau ingin protes kerana inilah semangat perjuangan yang di tunjukkan oleh penyokong barisan nasional.Menerima dengan hati terbuka dengan kekalahan ini untuk menjadi iktibar kepada semua wakil rakyat bn.Saya menyokong akta isa demi keamanan dan keselamatan malaysia.Saya telah di ajar sejak kecil supaya sayangkan negara saya.Sampai sekarang saya amat bersyukur hidup di malaysia berbanding negara lain.Susah senang kerajaan saya tempuhi bersama.Jangan fikir penyokong bn diam dan lemah,sebenarnya kami sudah lama bersabar dengan fitnah dan demonstrasi yang sering di dokong oleh PR.Yang silap kita perbetulkan,yang terbaik kita teruskan.Bukan sokongan membuta tuli tapi sokongan semangat dan nasihat untuk kebaikan kerajaan terbaik dalam dunia iaitu barisan nasional.Pandangan ikhlas dari saya untuk kejayaan malaysia menuju negara maju 2020.sekian

  ReplyDelete
 80. kepada ' mentari merah 'anda sebenarnya layak jadi penasihat mb selangor.orang mcm ni lah selangor sayang, bankrap pun dia tak kisah pun.pandainya cakap duit tak berkat ,macam dia sorang yang baik kat selangor ni. nak dapat petunjuk dan hidayah macamana pemimpin pakatan rakyat dalam ceramah pun buat cerita bohong dan penyokong pr pulak suka memaki dalam blog.suatu hari nanti anda akan tahu siapa pakatan rakyat.minyak naik pun kecoh macam lah malaysia ni mati pasal tak makan.Anda desak lah kerajaan selangor untuk tutup ladang babi,tutup pusat mengurut,tutup pusat judi,tutup segala kemaksiatan kat selangor lepas tu baru boleh cakap kat kami ni supaya kami boleh masuk pas atau pkr,pkr pun tak boleh dah bercampur aduk.Baik pilih umno steady aje.NAK TUTUP MACAM MANA DAP DAH PEGANG SEMUA EXCO YANG TERLIBAT.kesian kan

  ReplyDelete
 81. kepada saudara 'pacific storm ' soalan ini bukan dengki pun tapi dr. khir cuma memberikan nasihat dan pandangan sebagai pembangkang di selangor.memang dah kerja pembangkang untuk mencari kelemahan pakatan reput.kita bercakap berlandaskan fakta bukan fantasi.Itu sahaja alasan penyokong rakyat,bagi peluang kepada kerajaan sebab baru 3 bulan memerintah.Dalam masa 3 bulan inilah kita nak jaga kewangan kerajaan negeri.Dalam masa 3 bulan pakatan rakyat sudah mula memecat mereka yang di percayai pernah bekerja di bawah kerajaan barisan nasional.Inikah keadilan yang mereka laungkan selama ini,kontrak perkhidmatan belum tamat tapi di beri kepada kroni-kroni pr.sekarang ni mana-mana pun sudah ada kroni pr yang di beri peluang memegang jawatan besar untuk meluaskan empayar mereka.Pengundi barisan nasional tak cemburu atau irihati pun tentang air percuma tu ,tak luak pun.tapi kami takut selangor akan jatuh bankrap dan tersungkur dengan penyusutan kewangan kerajaan negeri.kau orang bukan tahu susah senang kerajaan dr.khir terdahulu menyimpan duit tiba-tiba kurang kerana nak melunaskan janji-janji pakatan rakyat yang akhirnya memakan diri sendiri.Jangan ajar rakyat malas nanti dah biasa susah nak berdikari.kerajaan barisan nasional tidak akan berjanji benda yang pelik-pelik takut makan diri.Ok kami tunggu dan lihat sebagai pemerhati ,apakah akan terjadi pakatan rakyat pada 5 tahun akan datang.sekian

  ReplyDelete
 82. Kerajaan selangor di tahap kronik dan kebodohan mereka terserlah menjadi hamba kepada mereka yang malas berkerja dan kalau boleh semua nak free.jangan ajar rakyat terima barang free nanti makan diri....

  ReplyDelete
 83. TERUSKAN USAHA DATUK SERI MENCARI KELEMAHAN PAKATAN RAKYAT.SAYA HARAP DATUK SERI MENDESAK SUPAYA MEREKA MENUNJUKKAN KEPADA RAKYAT TENTANG JUMLAH SEBENAR KEWANGAN KERAJAAN NEGERI SEPERTI YANG MEREKA DESAK TERHADAP KERAJAAN PUSAT.JIKA KEWANGAN NEGERI MEROSOT SUSAHLAH LEPAS NI BN NAK CARI DUIT BALIK BILA DAH PEGANG SELANGOR.SEKIAN

  ReplyDelete
 84. Salam DS,

  Sepatutnya DS bersyukur kerana dibawah pemerintahan baru ini berjaya mengurangkan sedikit beban Rakyat selangor ditambah pula dengan kenaikan minyak yang diibaratkan membunuh rakyat. Mungkin pada DS RM 11.40 itu tidak seberapa, tapi bagi rakyat kebanyakan itu jumlah yang besar, ditambah dengan tindakan Ketua DS yang semakin tidak masuk akal. Saya terfikir, siapakah pemilik Pos Malaysia yang sedang mengira untung hasil kenaikan minyak ini? Satu persoalan yang harus direnung bersama. Itu adalah sebahagian kecil pihak yang membuat untung hasil dari kenaikan minya ini.

  ReplyDelete
 85. PAKATAN RAKYAT ADA HATI NAK PEGANG MALAYSIA.PERDANA MENTERI ANWAR IBRAHIM DAN TIMBALANNYA LIM KIT SIANG.INILAH IMPIAN ORANG MELAYU DARI PAS DAN PKR.SEDAR TAK SEDAR KENA TIPU HIDUP-HIDUP.SOKONG AJE MEMBABI BUTA TUP TUP ORANG MELAYU YANG RUGI KERANA DAP YANG UNTUNG BESAR.PAKATAN RAKYAT AMAT MENYANJUNG DAP LEBIH DARI UMNO.SUKA HATILAH NAK BUAT MACAMANA,HATI DAH TERTUTUP.KESIAN.....

  ReplyDelete
 86. TAK PAYAH NAK BANGKIT ISU BALKIS ISU DAH TAMAT.PENAT-PENAT BN KUMPUL PR NAK DUIT TERPIJAK BALKIS.TUBUHLAH BALKIS PR SENDIRI DAN SIMPAN BANYAK-BANYAK.5 TAHUN BN PEGANG AMBIK JE DUIT TU BALIK,TAK LUAK PUN DUIT PR.USAHA DENGAN SENDIRI BUKAN MENGHARAPKAN HASIL ORANG LAIN...

  ReplyDelete
 87. Janganlah marah penyokong bn memberikan pandangan,bn sekarang pembangkang kerajaan selangor.Bagaimana pula yang memaki kerajaan bn,kami pun ada hak bersuara.Asyik-asyik pakatan rakyat buat ceramah sana sini ,kerja untuk membangkang dah tamat tak perlu ceramah lagi.turun padang tengok orang susah sana sini termasuk kampung-kampung yang ramai ahli umno.Jangan sekat rezeki orang lain dengan memecat mana-mana orang yang menyokong bn.Itu hak mereka nak sokong siapa.selangor ni besar jadi bukan semua orang suka kat pr ,meluat lagi adalah.sekian

  ReplyDelete
 88. Boss... belum tercapai pun kami masih berbuas hati kerana kami faham PR sedang cuba

  ReplyDelete
 89. Salam Datuk Seri Dr.,

  Semarakkan lagi aspirasi, motivasi dan inspirasi rakyat. Sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia pada masa hadapan, inilah peluang terbaik untuk rakyat mendekati, memahami dan mengenali Datuk Seri Dr. secara lebih dekat. Salam perjuangan...

  ReplyDelete
 90. Tak ada siapapun nak menghalang mereka nak berdiri di belakang Pak Lah atau sebagainya, masa Pak Lah jadi PM ni semua nak ampu2, besok jangan jadi seperti TDM, bila beliau telah bersara, semua pemgampu2 beralih arah pula, semua dok sibuk kutuk2 beliau, dasar lidah bercabang mereka tu. Entah siapa2 yang berdendam tak tahulah, tapi biasanya yang kalahlah akan berdendam, yang menang dah tentu bertungkus lumus melaksanakan tugas, sebab kalau result teruk alamat tak lamalah mereka memerintah. Jangan bimbang kerajaan negeri tentu sedang melakukan sesuatu untuk menjamin kesejahteraan rakyat cuma usaha2 sebegini tak masuk surat khabar sahaja.

  ReplyDelete
 91. assalamualaikum DS!

  memang bagus artikel Ds ni, bag semua rakyat s'gor sedar betul ke PR ni ikhlas atau tak dengan pemberian air percuma ni..

  anyway, selamat berjuang!

  ReplyDelete
 92. Salam DSKT,

  Pertama sekali taniah saya ucapkan kepda kerajaan PR keran telah berjaya menyelesaikan isu pemberian air percuma ini kepada rakyat selangor. Sekurang-kurangnya dapat mengurangkan beban perbelanjaan bulanan kami rakyat selangor pada hari ini yang tertekan dengan pelbagai kenaikan akibat kenaikan harga minyak baru-baru ini.

  Nampaknya DS seperti tak puas hati dengan pemberian air percuma ini yang DS tak pernah nak fikir untuk berikan kepada rakyat selangor semasa pemerintahan DS. Dlm zaman DS hanya keuntungan yg diutamakan dari kebajikan rakyat marhean di negeri selangor ini. Pernahkah DS terfikir akan permasalahan rakyat dibawah DS semasa DS masih berkuasa. DS langsung tidak menghiraukan rintihan penduduk-penduduk setinggan yang rumah mereka DS robohkan atas nama pembangunan. Apa guna pembangunan kalau rakyat masih hidup merempat.

  Apakah DS bangga dengan pembangunan yang hanya menguntungkan sesetengah pihak dari keuntungan rakyat keseluruhannya. Apakah pernah DS terfikir mampukah rakyat selangor khususnya orang melayu sendiri mampu untuk membeli rumah yang kosnya mencecah setengah juta ringgit. Mana mampu kami yg berpendapatan sederhana ini untuk memiliki rumah-rumah seperti itu. Tapi itulah hakikatnya di selangor setiap kawasan perumahan baru rumah yang didirikan amat mahal sekali dah tidak mampu dimiliki oleh orang seperti kami yg berpendapatan sederhana ini apatah lagi yg berpendapatan kecil.

  Inilah hasil dari pemerintahan kerajaan terdahulu yang hanya mementingkan keuntungan dari kebajikan rakyat. Kami bukannya menagih subsidi itu subsidi ini tetapi hak kami sebagai warga selangor dan rakyat malaysia terjamin. Kami hanya mahu kerajaan bertanggungjawab dalam mengawal selia setiap pembangunan yang dijalankan secara profesional tanpa unsur rasuah dan salah guna kuasa.

  Akhir kata insaflah wahai DS kembalilah ke jalan yang benar dan diredhai oleh Allah s.w.t. Hidup ini umpama roda yang berpusing sekejap kita diatas sekejap kita dibawah jadi ambil iktibar pada setiap kejadian. Berjuangahlah demi Agama, Bangsa dan Negara bukan demi Bangsa, Agama dan Negara.


  Tq.

  ReplyDelete
 93. assalamualaikum,
  sahabat,
  kamu tidak sakit kerana kamu tidak merasa pedih.
  kamu tidak menangis kerana tidak merasa sedih.

  bagi kamu RM20 sarapan pagi,
  bagi kami seminggu suapan nasi.

  bisakah kamu mengerti?

  ReplyDelete
 94. sikit juga mai komen.
  nak komen pasal komen dari yg bernama barisan nasional..

  nak tergelak pun ada bila baca komen2 yg ditulis oleh mamat yg bernama barisan nasional.patutlah UMNO kian hari kian lingkup, rupanya para pengampunya tidak mampu berfikir secara waras dan rasional.hanya sokong membawa rebah saja.

  berbalik pasal air...apsal suka sgt bagi kecoh? bukankah malaysia ni teramat kaya dengan air? sungai melambak2, hujan tak pernah tidak ada.korek tanah sikit pun, dah jumpa air.kita bukan negara padang pasir.kos untuk menghasilkan air, tidak semahal mana jika urus tadbirnya telus.yg kerajaan selangor bagi free pun ada maksimanya, ada silingnya.jika melebihi tahap maksima, bayarlah.sepatutnya bukan selangor jer bagi free air, tapi seluruh rakyat malaysia patut mendapat air secara percuma, kerana kita kaya air.

  ReplyDelete
 95. kpd barisan nasional...

  kalau saudara tak sudi air free kerajaan selangor sekarang ni...

  apa kata saudara dan rakan2 volunteer pg ke Syabas utk mengatakan bahawa sudara ingin dikecualikan drpd menerima air free....

  kalau 100 ke 200 juta perbelanjaan SETAHUN ... diulang...SETAHUN... dikira sbg membazir atau merugikan...

  mcm mana pula dgn perbelanjaan PKFZ yg mencecah 4.3 billion?...

  ReplyDelete
 96. Salam'

  Saudara "barisan nasional" & "umno sejati" ada blog sendiri tak? boleh sembang2. Banyak sangat bagi pendapat, tapi ..... hampeh.

  ReplyDelete
 97. Salam Dato' Seri:-

  Ini sumber sahih daripda Puncak Niaga:-

  Sebelum rakyat Selangor dapat air percuma, Datuk Hassan Ali terlebih dulu dapat macam-macam free daripada syarikat air itu.

  Tikit ke Dubai " first class" free: penginapan first class free: makan minum free: duit pokek lagi.

  YB Datuk Hassan yang mintak Puncak Niaga sponsornya ke sana.Katanya " lawatan sambil belajar"

  Satu lagi lawatan akan menyusul dan kali ini ke salah sebuah negara di Eropah .

  Semasa di luar, perkara-perkara ini haram. Sekarang:-" Halal saja asalkan dia juga sama dapat...;

  ReplyDelete
 98. Bersyukur dengan pemberian air percuma 20m padu pertama yang sedikit sebanyak mertingankan beban bayaran bil air penduduk Selangor.

  nadzrikamsin.blogspot.com

  ReplyDelete
 99. DS,

  Tampak jelas semangat PR ingin memberi yg terbaik utk rakyat.. Namun, tentulah pengalaman lah yang menentukan kelancaran dan kecekapan sesuatu perlaksanaan itu.. terutamanya pengalamman drpd barisan pimpinan DS yg lalu.. Masakan org yg baru belajar kayuh basikal dapat terus memecut laju.

  Namun, tanpa niat dan keinginan.. itu kan lebih menyedihkan.. lebih baik bersusah2 dan belajar melalui dari kesilapan.. last2 akan jadi hebat dan cekap dalam mencapai apa yg dikehendaki.

  DS, drpd menghentam dan pessimis terhadap PR, lebih manis andai DS memberikan pendapat utk melancarkan pentadbiran kerajaan Selangor skrg.. Mungkin nampak seolah2 membantu PR untuk naik.. tapi, rakyat dapat menilai kemantapan pemimpin melalui ideanya.. terutamanya bila adanya blog dan rakyat yg sungguh pandai menilai sendiri..

  ..bayangkan DS, dulunya DS dan byk ahli UMNO menempelak, menghentam PR yg baru 100 hari mentadbir.. memaksa memberi air.. tanpa ada yg memberikan kata2 manis, sehinggakan ada yg ingin membuat laporan polis etc.. tetapi skrg, kita lihat air percuma sudah dapat.. alangkah malunya mereka yg mencemuh dahulu.. Bagi saya.. andailah DS cuba utk membantu PR memberi air percuma utk rakyat, saya sendiri akan rasa bangga dengan keprihatinan DS, meskipun air itu rancangannya dari PR.

  DS, jika kita berniat baik, dan ingin membantu rakyat.. tak kira bagaimana dan melalui apa.. rakyat nampak.. hatta menerusi PR sekalipun..

  Make us proud of u, DS. Be kind and helpful.. jgn hanya pakai menkritik dan menjerit2 di luar gelanggang.. jump in and help out, coz..
  WE ARE ALL WATCHING.."


  Ramzan,
  Melbourne

  ReplyDelete
 100. BARISAN NASIONAL,

  ASYIK KAU PUNYA POST JE YANG JAWAB. KAU NI WAKIL DR. KE? KE DR. DAH PENAT NAK JAWAB TERPAKSA UPAH KAU?

  AKU GI KAT BLOG KAU TAK ADE PULAK.
  KAU NI BETULLAH SOKONG MEMBAWA REBAH.

  ReplyDelete
 101. Sebagai Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan wakil rakyat kawasan yang menang secara majoriti, adalah lebih baik Dato' menghalakan segala tenaga, minda dan peluru kepada Dolah yang sedang naik minyak. Tugas Dato' di situ lebih berbaloi dan akan mendapat sokongan majoriti penulis2 di sini. cubalah Dato' buat kerja atas kehendak rakyat, tinggalkan masalah ketidaktunaijanji PKR kepada rakyat, kami akan ajar mereka apabila sampai masanya.

  Apa yang kami minta ialah Dato' halakan segala ilmu dan saki baki usia remaja lanjut Dato ke arah Dolah, betulkan ketua Dato' sebelum cuba membetulkan orang lain.

  Ini adalah ingatan saya dan peringatan kami semua kepada Dato'. Kami tidak memerlukan Dato' sebagai hero dalam kami berdepan dengan PKR Selangor. Jangan ingatan dan peringatan kami betukar menjadi amaran kepada dato' pula.

  ReplyDelete
 102. Assalamualaikum.....

  Air free buat orang selangor tetapi kat negeri lain tak merasaila...Kita memang suka barang termasuklah kalau nak kahwin hendak yang free aje tak mau susah ,sebab siapa mau susah2 hanya orang bodoh saja kann...
  Tetapi sampai bila kita akan dapat free dan adakah sehingga 30 hingga 50 tahun lagi...Peminpin yang boleh berjanji sekarang utk.bagi free adakah boleh sampai 50tahun lagi...tiada siapa yang tahu dan bagaimanakah masa itu...Setengah orang mungkin ingat boleh kembali balik seperti filem Back To Fortune dan mengubah sejarah seperti juga cerita XXY2.

  Tengok bila dapat rebet subsidi minyak berebut-rebut di pejabat pos walaupun selama ini dia asyik kutuk dan berdemo dengan muka tak malu sanggup pulak bertengkar kerana ada orang potomg baris..(ini lah manusia bermuka manusia berhati syaitan)...

  Kadang-kadang kita hairan adakah dengan air free ini dapat membantu rakyat semua dan siapa yang lebih untung....Kalau orang melayu terutama di kampung2 menggunakan air hanya mengikut kerperluan saja tetapi siapa lagi untung iaitu bukan Melayu kerana mereka banyak terlibat dengan perniagaan dan industri dan ini menjimatkan kewangan mereka dan meningkat ekonomi...

  Lu Fikirlah Sendiri

  ReplyDelete
 103. Asm DS

  Sekalung tahniah buat DS kerana artikel kali in nampaknya lebih rasional. Pandangan DS dan komen2 dari sahabat blogger adalah hak masing2,cuma pastikan kita berhujah tanpa terlepas dari tata susila yg baik lagi mulia.

  Dari maklumat yg saya dapat, pendapatan negeri Selangor merupakan yg terbesar di Malaysia, ianya bersamaan utk 2-3 buah negeri yg lain. Sebab itu kerusi MB selangor ini terlalu panas semasa Bn memerintah. Projek bikinan terserlah di depan mata. Pada pandangan saya,utk mengatakan Selangor menuju kebankrapan adalah sesuatu yg amat payah diterima kerana Selangor dah sememangnya negeri yg maju dan dari segi logistiknya ditengah2 malaysia- center of business activities. Tokoh yg memegang tampok MB selangor skrg ni bukan calang2 org. beliau adalah antara org yg termuda menerima TanSri kalau tak silap ( correct me if i'm wrong) tapi saya tak menafikan segala kebaikan dan kehebatan semasa era DS dan sebelumnya.

  Pembangunan yg bagaimana kita kejar, apa bench mark yg kita pakai? Pembangunan tidak akan berjaya jika tidak diberi penekanan kepada pembangunan rohani terlebih dahulu. Apa erti semua ini bila bayi haram yg baru lahir semakin banyak, adik2 perempuanku bajunya semakin sendat, Solat dan Al-quran tidak dikenali. Soal air percuma itu perkara kecil dan lebih kepada gimik politik yg berjaya diraih oleh PR. Saya kira kalau kerajaan sanggup berjuang dan berkorban, pasti rakyat juga sanggup berkorban.

  Kutipan ZAKAT selangor melebihi 200 juta.Kalau PR dapat mengunakannya sebaik mungkin dgn ditadbir dan dihabiskan utk kemaslahatan umat(bukan dilaburkan utk saham atau pelaburan tertentu) nescaya org tidak akan teragak2 utk membayar zakat di Selangor.
  Ini dibuktikan semasa pemerintahan PAS di Trengganu, tahun pertama 7 juta - tahun ke4 menjangkau 45 juta .
  Pesanan Datuk Mufti perlis dlm Mingguan M'sia itu merupakan satu peringatan penting kepada semua pemimpin supaya menjaga harta rakyat sebaik mungkin.

  wassalam

  ReplyDelete
 104. A'kum....

  Sekarang ini cuaca pun tidak menentu dan hasil bumi makin berkurangan akibat tindakan manusia yang hilang pertimbangan dan ketamakan duniawi.Adakah Selangor mempunyai bekalan yang cukup jika berlaku krisis bekalan air dan adakah betul -betul semua rakyat mendapat air free itu persoal mereka sendiri.

  Orang tak kisah jika letrik terputus selagi ada generator tetapi jika air tiada bagaimana?sedangkan sungai-sungai banyak tercemar oleh sisa-sisa pepejal,toksik atau najis BABI atas kerakusan manusia.Adakah kita bersyukur dengan yang ada.

  Janganlah kita bandingkan dengan negara lain terutama dalam mendisplinkan rakyat sedangkan kita sendiri seperti "Ketam mengajar Anaknya Berjalan Lurus' itulah sikap kebanyakan orang melayu yang hanya menyalahkan sesama sendiri dan mudah tertipu atau terjual serta sanggup jadi barua orang(dalam bahasa indo bajingan yang gobolor).

  Adakah kerana pakatan sehingga perjuangan asal dibuang dan membiarkan orang jijak kepala atau membiar orang lain bermesra dengan isteri sendiri.....Fikirlaaaaaaaaa

  ReplyDelete
 105. saya dukacita atas ulasan DS tentang pembaziran air yg diberi olih kerajaan PR. saya sebagai pendudk diselangor amatlah berbangga kerana kesudian Kerajaan PR selangor yg pemurah. jika dibandingkan dgn kerajaan BN dulu ada sikit tambahan kebaikan untuk rakyat.
  walaubagaimana pun DS banyak bercakap setelah kuasa hilang, semasa kekuasaan datuk adalah mengutamakan kebajikan korporat-korporat. dimana yg daif yg duduk disetengganlah yg jadi mangsa.
  jadi saya harap DS dapat menilai kerja-kerja kerajaan PR dengan ikhlas hati..
  kritik hendaklah yg menasabah...seperti pemberian air 20mp olih PR hendaklah diberi sokongan. kerana ini kebajikan untuk rakyat.

  ReplyDelete
 106. dato'

  tak payahlah nak sibuk-sibuk timbulkan isu pasal kerajaan pakatan rakyat selangor.. UMNO dan BN terutamanya Abdullah dah tiga silinder dah... kalau orang UMNO sendiri tak boleh nak tegur dia dan menantu untuk turun... usah nak mengada-ngada nak alih perhatian rakyat dari isu utama..


  bila dato nak cuba usahakan agar penduduk kuala selangor atau sungai besar dapat jeti nelayan LKIM sendiri.. dato tak kesian ke lihat orang melayu nelayan kita menyewa jeti bukan melayu yang mengenakan charge yang tinggi dan mengaut untung berlipat ganda dari jualan diesel bersubsidi?

  kuman di laut jauh dato nampak.. kebajikan dikawasan sendiri pun tak boleh nak pikir.

  ReplyDelete
 107. Saya berpendapat satu formula lain harus dicari untuk menangani masalah rumah pangsa 1 meter air ini. Mungkin Purata mengikut bilang rumah merupakan kaedah termudah tetapi akan ada pula kesulitan dalam perlaksanaan kerana setiap blok rumah pangsa tidak mempunyai bilangan unit rumah yang sama. Maka ada kesulitan bagi sayabas untuk mengcustomizekan bil mengikut ratusan blok rumah pangsa yang ada.

  Apa pun, pasti ada penyelesaiannya. Insya Allah

  Cetusan Minda Rakyat
  www.ikhlasmalaysia.blogspot.com

  ReplyDelete
 108. Barisan nasional@UMNO Sejati tu rupanya mamat yang sama. Konon2 nak cari publisiti dalam blog ni,konon2 pure UMNO, entah bila plak DSKT memberi mandat kat dia menjawab orang lain. Kalau rasa tak perlukan air percuma anda bolehlah pergi gali perigi sendiri dan potong bekalan air dirumah anda. Atau kalau anda lalu nak minum air sungai yang dah penuh najis babi ..ala projek kroni2 anda yang terdahulu tu!

  ReplyDelete
 109. Kepada Barisan nasional,
  Kalau pakatan rakyat tak masuk dalam blog ini, alamat anda jadi spt katak bawah tempurung la, anda kwang-kwang kat sini, di sana UMNO SEJATI menjawab kwang-kwang...sama je satu spesis..uhukk

  ReplyDelete
 110. DS Dr.
  Kita sama-sama ucapkan tahniah kepada kerajaan baru PR atas bekalan air percuma ni. Eloklah kita doakan supaya sumbangan ini akan berkekalan terus. Hendaknya dari hari kehari kerajaan baru ni akan berusaha menambahkan lagi bantuan percuma untuk penduduk Negeri Selangor. Yang agak membebankan sekarang ni ialah cukai pintu dan bil letrik. Biarlah mereka berusaha mengatasi nya untuk kita, dan DS pula sama sama menyumbang idea dan kerjasama menjayakan misi mereka.

  Wassalam

  ReplyDelete
 111. Tahniah kpd MB Khalid kerana brjaya menunaikan jnji pasal isu air ini.

  DSKT brsikap sinis dgn prkmbngn ini ye?Biasala, ahli politik tak kira dri PR ke BN akan bereaksi sama. Ada kebaikannya pn dgn brsikap sedemikian.

  Beban kerjaan negeri akan meningkat sedikit, tp lama kelamaan, tidak akan terasa. Adala pnggantinya, sprti projek2 eknomi baru utk mnmpung kos. Samala jgk kes minyak naik ni, time awal2 ni terkejutla, lama2 org akan dpt menyesuaikan diri dgn keadaan.

  Bg yg xdpt jgk mnyesuaikan diri, bndingkan diri anda dgn golongan pndatg yg dtg ke Malaysia sehelai sepinggang tp bole hidup selesa. Fikirkan.

  Kepada mereka yg berasa sgt menderita dgn kenaikan kos hidup skrg ini, anda tidak patut membuang masa brhrga anda di blog ini.

  Pergila bekerja cari duit.Buatla part time ke ape ke.

  ReplyDelete
 112. YB,

  Mengapa di zaman YB tidak ada inisiatif sebegini?


  Saya merupakan golongan menengah dan merasakan kehimpitan hidup kerana kos hidup yang melambung sekarang ni...

  Sejak dari dulu lagi apabila diperkarakan soal DS, saya akan menggilingkan-gilingkan kepala. Saya berasa amat heran kerana DS dan isteri seolah-olah lupa daratan dan menyanggah kesemua harta kerajaan sewenang-wenangnya dengan penuh nafsu serakah. Saya dan beribu penduduk selangor begitu mengharapkan Dato' kalah di PRU lalu, dan ternyata walaupun DS menang tetapi ianya menjadi arang... Allah SWT berpihak kepada kami semua.

  Sedarlah Dato', nasihat yang DS berikan kepada kami sepatutnya ditelan DS sendiri.

  Kami tidak akan merelakan setiap sen yang diambil oleh DS, isteri dan ibubapa DS. Kami haramkan dan bawalah harta tersebut di muka pengadilah Allah SWT di akhirat kelak.

  Botox yang ada di badan DS menjanjikan neraka milik DS.

  Saya penuh yakin DS tidak akan menyiarkan komen saya dan saya redha. Jika DS ingin berbahas dengan saya, atau mana-man penduduk Selangor, sila tulis ke email saya.

  Sekian.Wassalam.

  ReplyDelete
 113. Kulaan,

  Kenape la ko sakit hati sgt kerajaan PR nak beri air free? Ni semua dpt dinikmati oleh rakyat kalau dibandingkan dgn projek penswastaan air yg hanya akan mengkayakan kroni2 dan kerabat2 pemimpin atasan BN...cube la rasional skit..

  Ttg krisis air yg dijangka akan berlaku, kalau ade perancangan yg ikhlas dan terancang, perkara ini boleh dielakkan, nak risau ape, bukan ko yg jd pemimpin..org kat atas tu akan pikir kan la mane yg terbaik buat rakyat..kalu dok komen tanpa fakta..sape yg bodoh sombong dlm kes ni??

  Ttg pencemaran sungai..cube ko p tanye Karam Singh Wallia tu..mase kerajaan Selangor bwh Khir Toyo, dah byk laporan yg Singh tu buat psl pencemaran kat S'gor..waktu tu sape MB dia bang oiiii??? Psl najis BABI tu..itu psl la nak dicentralizekan penternakan BABI tu bang oiii..supaya org mcm ko dah tak cium bau BABI kat mane2 dlm Selangor ni

  Yg ko nak pikir janji air tu sampei 50 thn ape psl..diorg bg skrg ko enjoy je laa...ko pon blm tentu lg hidup 50 thn lg..jgn sakit jiwa la bang..UMNO janji nak memperjuangkan melayu pon dah 50 thn..ape yg ade..melayu pon ramei lg merempat..merempit..merana..tak dinafikan ade kemajuan tp berape kerat je bang..yg tak dpt keje psl ckp omputih tak baguih pon melayu gak yg ramai...

  lg satu, ko kene bezakan duit umno ngan duit kerajaan, duit utk rebet tu duit kerajaan Malaysia bang oiii..bukan duit UMNO..jd sesape yg cerdik sokong pembangkang pon ade hak gak..mcm air kat s'gor..mb dah ckp sape tak nak air free tulis surat mintak exclude..nak bising ape lg..taknak tulis surat la bang oiii..

  Yg ko nak dengki sgt pd bangsa bukan melayu tu ape psl..diorg rajin meniaga..bile dpt peluang jimatkan kos ape salahnyee..yg melayu tu pemalas nak meniaga..nak meniaga kene msuk UMNO dulu..dpt kontrak pon lps tu sub kan kat bangsa bukan melayu gak..bukan ko tak tau..or buat2 tak tau..

  Tolong la jgn jahil sgt..cerdik la skit bile bg hujah2, sedih tul bile tgk ade lg melayu berpikiran camni..

  ReplyDelete
 114. KEPADA YANG MARAH KAT SAYA ,TERIMALAH KRITIKAN ORANG LAIN.KENAPA PANAS HATI PULAK.SAYA ADALAH PENYOKONG BARISAN NASIONAL ITU HAK SAYA NAK MENCARI KELEMAHAN PAKATAN RAKYAT.SAYA BUKAN DI UPAH OLEH SESIAPA.SUKA HATI AKU LAH NAK CAKAP APA.KAU ORANG MENGHENTAM TAK TENTU PASAL TAK SEDAR PULAK,JANGAN MARAH AH...

  ReplyDelete
 115. Jangan tuduh umno ada kroni,pakatan rakyat tu lagi banyak kroni.projek semua bagi kat kroni dia saja....kroni pakatan rakyat akan terbongkar jua..

  ReplyDelete
 116. pakatan rakyat cakap pandai tapi penipu belaka,macam bagus sangat.samalah dengan penyokongnya sama-sama kena tipu.jangan marah..

  ReplyDelete
 117. Ahli umno nak keluar parti ke ahli pkr yang keluar parti.kita tengok sama-sama.Cakap pandai tapi habuk pun takda.....

  ReplyDelete
 118. kalau tak boleh terima kritikan jangan mimpi nak pegang malaysia.Kalau pas dan pkr tak boleh menjamin hak -hak orang melayu jangan mimpi jugak.Dalam masa 3 bulan itu sahaja kerja kerajaan selangor, cari salah orang dan cari publisiti murahan.jangan marah...

  ReplyDelete
 119. Assalamualaiku dr,Alhamdulillah, terimakasih daun keladi kalau tak silap ade banyak lagi, tak gitu dr?.
  Dr!! kerajaan selangor akan mendapat laba sekitar RM 200-300 juta dengan bisnes pasir,ia nya satu alternatif yg agak munasabah untuk di majukan, diharapkan ianya tidaklah sampai menjejaskan/memusnahkan hidupan dikawasan yg diteroka seperti di sungai atau di tepi pantai, sehingga penduduk yg mencari sumber pendapatan dikawasan tersebut teraniaya,dan lebih buruklagi jangan sampai anak cucu kita nanti menyalahkan generasi terdahulu kerana tidak arif dan prihatin terhadap alam sekitar.
  Khazanah alam adelah anugerah tuhan yg perlu dijaga dan dilindungi,demi untuk generasi yg akan datang.
  Sebelum menjadi kerajaan, PR selalu melaungkan slogan membela rakyat, jadi soalan saye rakyat yg bagaimana yg akan dibela? rakyat kampong atau rakyat bandar?.

  ReplyDelete
 120. Salam Sejahtera.DSK & Penyokong Tegar UMNO.
  1)20m3 Air percuma.
  Jika anda tidak suka dengan pemberian itu..sedekahlan nilai rm air 20m3 itu setiap bulan ketabung surau2 masjid2 supaya jika kamu muslim amat tiggi ganjarannya setelah kamu mati.
  2)DSK
  Pembangkang sifar yang kamu laung2kan dulu sebenarnya adalah salah.Hari ini mungkin kamu da sedar betapa pentingnya pembangkang dan kamu adalah ketua pembangkang yang saya rasa kamu telah menjalankan tugas dengan baik."SIBARASI'tapi jgnlah asyik bangkang saje.

  ReplyDelete
 121. Assalamualaikum dr,Saya setuju dgn komen sdr bloger yg menulis, apelah guna syarikat berkaitan kerajaan mendabik dada mengumumkan keuntungan syarikat yg dipimpinnya mengaut keuntungan berbiliun, tapi pada hakikatnya memaksa rakyat membayar.
  Inilah golongan pemimpin yg tidak bole berfikir kenapa mereka perlu ada di tempat itu, selain dari membuat syarikat itu untung ia juga mestilah bole berfikir diluar kotak.
  Seperti Tabung Haji, mengumumkan tambang untuk menunaikan ibadah haji pd tahun ini tidak dinaikkan, dan TH akan menyerap kos kenaikan dari untung yg diperolehi,begitu juga sykt penerbangan MAS setelah masaalah kewangan syarikatnya agak baik, pengumumman syarikat menawarkan tambang murah adalah amat dialu alukan.
  Pada pendapat saye CEO yg sebegitulah yg di perlukan oleh Rakyat, dan bukanya yg pandai menghabiskan beras sahaja...hahahahahaha

  ReplyDelete
 122. Assalamualaikum dr,Saya setuju dgn komen sdr bloger yg menulis, apelah guna syarikat berkaitan kerajaan mendabik dada mengumumkan keuntungan syarikat yg dipimpinnya mengaut keuntungan berbiliun, tapi pada hakikatnya memaksa rakyat membayar.
  Inilah golongan pemimpin yg tidak bole berfikir kenapa mereka perlu ada di tempat itu, selain dari membuat syarikat itu untung ia juga mestilah bole berfikir diluar kotak.
  Seperti Tabung Haji, mengumumkan tambang untuk menunaikan ibadah haji pd tahun ini tidak dinaikkan, dan TH akan menyerap kos kenaikan dari untung yg diperolehi,begitu juga sykt penerbangan MAS setelah masaalah kewangan syarikatnya agak baik, pengumumman syarikat menawarkan tambang murah adalah amat dialu alukan.
  Pada pendapat saye CEO yg sebegitulah yg di perlukan oleh Rakyat, dan bukanya yg pandai menghabiskan beras sahaja...hahahahahaha

  ReplyDelete
 123. Untuk DS, teruskan membela rakyat bawahan agar dapat seimbangkan kuasa antara kerajaan PR & BN. BN kena kerja kuat sedikit dan jangan hipokrit. Tengok sikit orang kiri & kanan DS especially orang UMNO. Mereka tunggu masa nak baham DS.

  Kes Balkis apa cerita ? senyap je ? DS pakai botox ker?

  Maaf jika soalan ni xreleven. cuma nk tau.

  ReplyDelete
 124. kepada saudara 'epain' kami penyokong bn tak luak dengan air free pun,ada ke takda ke sama je.tapi penyokong pr yang ambik rebat subsidi minyak tak sedar pulak,jangan ambik.kalau bab free ni memang keje pr kononnya untuk rakyat tup tup bankrap.bukan semua rakyat selangor suka pr jangan nak berlagak sangat sikit pun aku tak hairan.buat apa bagi air free tutuplah ladang babi,pusat judi,pusat mengurut,pusat disko yang pr selalu cakap.barulah orang lain berminat nak masuk pkr atau pas.buktikan yang kau orang boleh buat baru aku respek.yang penting cukai-cukai yang dah janji nak turun,turunlah cepat barulah orang undi pr termasuk aku [tapi aku bukan mata duitan mcm pr].sekian

  ReplyDelete
 125. Sebenarnya barisan nasional/umno masih kukuh dan bersatu.Saya cuma sebahagian kecil yang masih menyokong umno dan masih lagi di luar sana akan menentang habis-habisan pakatan rakyat yang suka buat cerita yang kononnya ramai ahli umno nak masuk pkr.Orang yang tak waras je masuk pkr.Sekarang ni boleh la cakap besar,cakap puas-puas tentang keburukan bn,tetapi sedikit pun tidak menjejaskan umno.Isu yang selalu di timbulkan pr isu kemiskinan,buktikan kat selangor ni yang pr boleh tolong orang miskin.Jangan nak ajar kerajaan pusat buat kerja.Tapi kerajaan selangor kena buktikan yang mereka bukan cakap kosong lepas tu pecat orang sesuka hati.Dalam masa 5 tahun ni kami nak tengok apa pula projek pr untuk menolong orang miskin.Jangan cakap aje pergilah masuk seluruh kampung di selangor bantu orang-orang susah.yang pr dah buat cuma bagi beras di kawasan pr tapi kawasan bn di anak tirikan.Buat ceramah tak habis-habis,awak tu bukan pembangkang kamilah pembangkang kat selangor ni.Suka tak suka kena terima kritikan dari kami.tak suka jangan masuk blog ni.pergi kat blog pakatan mengumpat yang di sanjung sangat tu......sekian...

  ReplyDelete
 126. Air dah 11 juta sebulan.Itu belum lagi janji-janji penurunan cukai yang pelbagai,untuk ibu tunggal,untuk anak selangor yang masuk universiti dan banyak lagi janji kalau di tunaikan pun kerajaan selangor akan bankrap.Tapi kerajaan pr sedar mereka tak mampu nak bagi semua tu pada penyokongnya,cuma apa yang pasti kerajaan selangor pastinya menyesal kerana banyak janji yang di tabur untuk mendapatkan undi rakyat yang tidak dapat di tunaikan.Akhirnya ladang babi yang menjadi hadiah pertama.Ini adalah kenyataan dan fakta.BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK KELAK JATUH DI TIMPA BALA....SEKIAN

  ReplyDelete
 127. Busuk sungguh hati manusia bernama khir toyo ni... Orang nak bagi air percuma dan berusaha keras kearah tu, disanggah tak tentu pasal. Tan Sri Khalid tu bekas CEO guthrie. Dia dilantik menjadi orang besar disitu kerana kebolehannya dalam mengurus sola kewangan dan pengurusan. Berbanding khir toyo, menjadi menteri besar pun sebab jadi orang politik. Iangat dulu masa mula2 pegang kuasa? kata nak pegang sepenggal je (bukan semua melayu lupa), alih-alih sampai dah kalah sekarang pun, masih ketagih nak pegang kuasa.....

  ReplyDelete
 128. Salam DS,

  Desas desus EGM untuk pemansuhan kuota pencalonan kepimpinan tertinggi UMNO sudah malap.

  Jika difikirkan balik, desas desus ini dan juga saranan beberapa pemimpin UMNO ialah agar Presiden UMNO mengundurkan diri. DS juga menyarankan begitu.

  Tetapi, setakat ini, tidak ada sesiapa pun (termasuk pemimpin2 UMNO) yang mahu menggunakan Fasa 9.12 di dalam Perlembagaan UMNO yang secara jelas menerangkan bahawa sesiapa sahaja tidak kebal di dalam UMNO.

  Semestinya EGM berdasarkan Fasa 9.12 ini lebih menarik, straight to the point dan mungkin menimbulkan reaksi yang lebih positif jika dibandingkan dengan EGM untuk menghapuskan kuota.

  EGM untuk menghapuskan kuota itu terasa terlalu lama tindakbalasnya dan melalui pelbagai protokol.

  Tetapi, EGM yang berdasarkan Fasa 9.12, sesiapa sahaja boleh dilucutkan jawatan pada bila-bila masa sahaja TANPA perlu menunggu 3-4 semasa pemilihan di Perhimpunan Agung UMNO.

  Saya telah mengulas Fasa 9.12 di dalam blog saya.

  http://novandri.blogspot.com

  ReplyDelete
 129. dulu masa ada peluang memerintah, tidak buat pun, bila orang lain berjaya buat, tahu bising.

  Balkis apa macam?

  ReplyDelete
 130. DS,
  saya amat tertarik dengan komen yang diberikan oleh ds. 16/06 dalam sinar ds ada menyatakan kdeb akan bankrap. ini juga mungkin akan berlaku.... tapi saya juga tak tahu la, adakah kdeb syer dalam syabas semasa pengambilalihan dahulu. boleh ke ds maklumkan kepada public berkaitan pembahagian syer yang telah dibuat. kami sebagai rakyat patut tahu dan perlu menganilisa kenyataan ds. gambaran itu perlu diberikan dengan jelas. kalau kdeb akan bankrap dengan pemberian subsidi ini, ini menunjukkan kepada kita bahawa semasa proses perundingan, mungkin perkara ini tidak diambil perhatian. Apa komen ds berkaitan perkara ini.

  ReplyDelete
 131. Saudara umno sejati,
  kita seharusnya perlu sedar.
  1. Selangor dah diperintah oleh PR
  2. BN adalah pembangkang.
  3. Orang melayu dah tak sokong UMNO
  4. PKR adalah serpihan UMNO... maknanaye cara permianan pun same je
  5. Orang PAS akan bertambah.

  Cadangan saya :
  1. Bukalah parti umno kepada bangsa lain. Mungkin Samy velu nak masuk umno kot.
  2. Mintalah orang UMNO masuk PAS ramai2.
  3. Kembali kepada pentadbiran TUN dr Mahathir. Tengok DSKT pun dah ikut TUN, korang ape tunggu. Takkan tak respect bois lame

  ReplyDelete
 132. buat DS n umnosejati.

  udah2 la tu pasal air free.. kami rakyat jelata tak rugi pape pun.. pasal isu air ni..untung2 gak kerajaan sekarang nk bg diskaun 20meter padu tu..

  cuba la dato pkir lain plak.. bg la cadangan kt kerajaan dato kt pusat tu mcmana nk turunkan harga minyak plak.. baru la membela kami ni golongan rakyat jelata nie..

  nampaknya dato asyik senyap je pasal hrga minyak naik nie.. tak asyik nk suruh berjimat je bila sume naik...kami ni dah takde mende lg dah nk jimat2.. cuba la pikir nasib rakyat nie... byk lg nk di pikrkan...

  harga beras.. harga tepung... ayam.. babi.. (hehehe.. gurau je dato)... gula.. simen ... besi.. pasir... cuba la pikr dato...

  udah2 la tu ye dato ye pasal air tu...ye umnosejati ye.... udah2 latu......

  ReplyDelete
 133. DS, saya dengar dari cikgu kemas di tempat saya bahawa kerajaan negeri akan membayar RM100 kepada bebudak tadika kemas. Di bawah pentadbiran baru juga, PDK (Pemulihan dalam komuniti) OKU, JKM akan membayar elaun sebanyak RM150 kepada pelajarnya yang sebelum ini mereka mendapat elaun RM50. Berita ini hampir sahih saya ketahui dan jika benar menjadi realiti, bermakna akan ada lagi kebajikan yang dibuat untuk rakyat Selangor yang belum lagi mendapat liputan akhbar. Saya doakan rakyat mendapat yang terbaik, ini bukan bermaksud negeri kebajikan ini menyogokkan rakyat menjadi pemalas, tetapi apa salah hasil kekayaan yang negeri ada diberi sedikit kepada rakyat yang memerlukan, bukan luak pun...ini semua tak akan menyebabkan negeri menjadi bankrap, tengoklah hasil pasir dijangka RM250 juta setahun..dalam Islam pun dianjurkan bersedekah walau harta sedikit, Allah akan gandakan rezeki berlipat ganda!

  ReplyDelete
 134. selangor darul ehsan

  ehsan kepada rakyat rakyat!

  ReplyDelete
 135. Sebenarnya kerajaan selangor tidak akan rugi. apabila syabas untung dengan tingginya maka kerajaan selangor akan mendapat keuntungan juga, Dr Khir mungkin tahu berapa percent yang syabas perlu bayar kepada kerajaan selangor.Janganlah hanya melihat luaran sehingga lupa tentang apa yang termaktub didalam perjanjian. Takkan selama ini kerajaan negeri menswastakan bekalan air tanpa mendapat keuntungan.

  ReplyDelete
 136. DS,

  Nasihat saya tak payahlah tuan mengganggu lagi pentadbiran Kerajaan Selangor, masa anda sudah berlalu, peluang telah diberikan kpd anda tetapi anda tak gunakan sebaiknya.. lupa diri, penuh dengan korupsi... rakyat hanya memerhatikan sahaja tingkah laku BANGANG anda, jangan sampai memaksa rakyat untuk buat pendedahan terperinci tentang apa yang telah anda lakukan semasa pemerintahan anda dulu, banyak bukti yang telah dikumpulkan seperti kes LEBAR DAUN, TANAH PUNCAK ALAM dsb...

  tepuk dada tanya selera, hanya hati kita yang mengetahui kebenaranya...

  JANGAN FIKIR RAKYAT SEBANGANG ANDA!!

  ReplyDelete
 137. Datuk,

  Mengapa Blog Tun Mahathir lebih seronok dibaca berbanding blog datuk? Walaupun sudah berusia 81 tahun, idea pemikiran Tun adalah sejajar dengan pemikiran golongan muda, malah disukai oleh golongan muda.

  Cara penulisan Tun juga teratur dan senang dibaca. Tidak berjela-jela.

  ReplyDelete
 138. umno sejati, barisan nasional...

  sy bukanlah penyokong pr mahupun bn....

  tp jgnlah politikan semua benda...

  sy tgk, penyokong pr memang ambik duit rebat tu...tapi sy tgk diorang tak kata apa2...walaupun ada yg menganggap ianya helah politik....

  2 perkara ni benda berbeza...air free adlh manifesto...tapi rebat bukan manifesto...manifesto bn sblm pru ialah harga minyak tak naik...

  bab cukai, sabarlah...ni laksana air free pun ambik masa lebih kurang 100 hari baru boleh confirm atau jumpa mekanisme terbaik...nikan pulak hal yg mempunyai kaitan rapat dgn pelbagai akta, kanun serta kerajaan persekutuan....

  bab disko dsbnya...sy nak tanya, mudah ke nak tutup?...sbb sepanjang bn memerintah ada gak kes disko 100 meter drpd balai polis...pastu byk raid..tp esok lusa bukak balik....

  sy pun kalau boleh nak tgk segala benda "jahiliah" ni ditutup...tp secara realiti sy tgk sukar sbb benda ni dah dimulakan dulu....

  lainlah mcm terengganu/kelantan dulu...benda mcm ni tak byk...

  bab marah atau tidak, sy tgk sedara yg lebih byk emotional...relek, cuba bwk bertenang...adh sedara masih tidak boleh menerima kekalahan BN?....

  ReplyDelete
 139. Assalamualaikum Dato' Seri,

  Saya baru saja siap kajian dan analisis komprehensif tentang undi PKR di Semenanjung termasuk Selangor. Saya dapati orang Melayu Selangor ada sedikit terlanjur pilih mereka, tetapi kaum lain yang sebenarnya mengundi PKR habis habisan.

  Untuk artikel penuh, dengan hormatnya saya jemput Dato' Seri dan pembaca2 sekalian ke Blog DAH Ikhwan di alamat dahalmi.wordpress.com.

  ReplyDelete
 140. Wak,

  Tahniah diatas perasaan ambil tahu yang ada pada Wak sekarang.

  Cadangan saya, (tapi pastikan Wak bersih daripada apa apa perkara yang sebelum ini mungkin Wak terlibat secara langsung atau tidak ~ setidak tidaknya dari segi undang undang Malaysia!!)

  1. Pastikan kemenangan Ketua Pemuda.(Kita PEmuda kat belakang sokong Wak)

  2. Lepas tu kita lanyak MT dan pastikan korum cukup untuk tendang AAB dan Najib keluar.

  3. Lanyak kabinet, dan PKR mesti sokong, kita batalkan semua kontrak IPP, PLUS dan lain lain. Depa nak saman saman lah!(Consultlah ngan TDM dulu kalau apa apa pun)

  4. (a)Paksa Petronas dan TNB finance kan kajian dan pembangunan SISTEM TENAGA SOLAR (system letrik solar)supaya panel ini oleh kerana amat murah dan boleh digunakan oleh semua bangunan di Malaysia.
  (b) Bangunkan engine pencernaan AIR (WATER) bagi kegunaan kereta Malaysia selain daripada NGV yang kononnya akan dipasang kepada semua TEKSI keluaran terbaru ~baguih punya cadangan!!)

  5. Cari jalan (apa cara sekali pun) supaya lesen diberikan kepada Malaysia untuk guna Nuklear sebagai tenaga.

  6. Hidupkan projek Jembatan Bengkok.(Wak kena terima hakikat, sektor pembuatan tidak lagi kompetatif di Malaysia, maka sektor servis kena upgrade dan menguntungkan pada pelabur. (AAB tak nampak ke kenapa 2 syarikat gergasi pengendali kontainer berpindah ke PTP daripada Singpura?)

  7. Pastikan segala saham syarikat GLC dan yang bukan terutama di bidang perhubungan , kesihatan dan keselamatan atau pendeknya berhubung dengan KESELAMATAN NEGARA tidak dipegang 1 unit syer oleh orang luar)

  Yang lain, nanti saya sambung !!!!

  ReplyDelete
 141. Salam DS Khir

  Saya memang menjadi pembaca dalam Blog DS ni. Namun atas isu ini tergerak pulak hati saya untuk memberikan sedikit komen.

  Walau apa pun pendapat yang dikemukan sama ada setuju atau tidak yang jelas rakyat mendapat faedah daripada pemberian air tersebut dan sedikit sebanyak mengurangkan beban kos sara hidup yang terpaksa ditanggung sekarang ini.

  Terus terang saya katakan saya selaku rakyat negeri Sabah amat cemburu dengan kemudahan yang kerajaan PR Selangor berikan kepada rakyatnya.
  Alangkah baiknya jika kerajaan Sabah juga prihatin dan memberikan lebih lagi kepada rakyat dikala kesulitan yang semakin menghimpit ini. Namun apakan daya rakyat Sabah tetap memilih pemimpin lapuk yang hanya tau berjanji dan memberi RM50 masa pilihanraya. Lepas tu hilang berbulan madu entah di mana. Tinggallah rakyat Sabah terus bertenggek menghulur tangan menagih janji dan janji sehingga Sabah menjadi negeri termiskin di Malaysia.

  Apapun tahniah kepada kerajaan PR Selangor.

  Pertanyaan untuk DS Khir
  Bekas bos DS (Tun Mahadhir) sudah meninggalkan parti UMNO. DS bila pula?

  ReplyDelete
 142. Assalamualaikum...Buat Rasul Junjungan dan para Sahabat serta Umat Islam...

  Apakah Pakatan Rakyat dapat buat jika mereka berkuasa kerana siapa yang nak jadi PM...Anwar Ibrahim(duit banyak kat Bank OF Swiss >>> betulkan TUN sbb Tun dah tahu nilai kekayaan Anwar Ibrahim ) amat terpajak Malaysia kerana tahun ini akan akan kemeresetan ekonomi di mana banyak syarikat yang melabur mengalami masalah terutama us kerana mereka menunggu siap Boss Baru mereka yang akan mengganti Bush Dajal itu...

  Siapakah yang akan jadi Menteri Dalam Negeri atau Menteri Pertahanan>>>Lim Kit Siang ke jawapnya penghinaan ISLAM akan berlaku ditambah dengan Karpal Sigh sebagai Menteri Undang-undang dan mereka membenarkan penubuhan IFC secara sah.Tidak kisahla mereka akan ubah pelembangaan Malaysia yang dirasakan tidak ketuanan rakyat seperti negara luaq dan akhirnya orang Islam/bumiputra hanya tinggal nama,Masjid,surau dan sekolah agama saja.Walaupun Pas terlibat sama apakah mereka mampu kerana bilangan mereka boleh dibooo saja.

  Begitula nasib kita kerana merelakan diri dinodai iaitu "suka sama suka" maka itu bukan paksaan.Jika begitu keadaannya jangan disalahkan kemudian hari.Setengah orang melayu berpegang pepatah melayu Menyeluk Peksan Biaq Sampai Pangkal Lengan atau Alang-alang Mandi Biar Basah.Kita suka sesama kita susah asalkan orang lain senang walaupun ia memijak kepala kita atau menodaianak bini kita.Sebab ramai yang bersikap Dayus hanya pandai berkata-kata apabila dia sendiri berasa megah orang hina Agama dia masih tersengih serta bertakbir.

  ReplyDelete
 143. kabaran begitu kuat sok-sek kiri kanan atas bawah. bukan sabah sarawak tapi MCA dari semenanjung juga kabarnya ramai nak join pakatan. Bagi saya; untuk survival melayu.... wakil2 umno perlu join pakatan dalam menyeimbangkan pemerintahan kerajaan pusat yang dikuasai pakatan kelak. pimpinan umno jangan jadi bongkak dan bodoh. gerakan, mca dan mic dahpun mengorak langkah. umno cuma disitu aja. busuk lagi memalukan.

  ReplyDelete
 144. Apa pun yang di bahaskan di sini, saya lihat jika UMNO mahu menguasai semula Selangor, apa yang mereka perlu buat adalah
  1. keikhlasan dalam membantu rakyat bukan sahaja melayu malah bukan melayu
  2. Pemimpin UMNO mesti menjadi pemimpin yang dihormati dan disenangi oleh semua kaum.Lihat contoh TDM, disenangi oleh kawan dan lawan bukan kerana beliau UMNO tetapi kerana apa yang telah beliau buat untuk negara, wawasannya, idea-ideanya yang bukan sahaja slogan tetapi dilaksanakannya.

  Mungkin ada kebenarannya hanya sebahagian kecil melayu yang mengundi PKR. Dan jika ramai pun mungkin bersifat sementara yang jika tidak ditangani dengan bijak akan bersifat kekal. Jika kita lihat dengan teliti, kawasan tradisi UMNO khasnya pinggir kota, puak UMNO masih menguasai majoriti undi.

  Dan mungkin juga ada kebenarannya kekalahan BN adalah kerana undi bukan Melayu tidak kira dari parti mana yang telah banyak menyumbang kepada kekalahan BN.

  Isu HINDRAF perlu diakui banyak mengalih undi kaum India kepada pembangkang. Kemarahan kaum India kepada Samy Vellu telah diterjemahkan pada PRU12 yang lalu sehingga Samy Vellu turut melatah hari ini dengan mengatakan TDM menyumbang kepada kemunduran kaum India. Samy Vellu cuba merampas semula sokongan kaum india hingga sdanggup mengkhianati TDM.

  Kerosakan ini akan terus merebak dan menjadi semakin parah jika pemimpin terutama Pak Lah tidak mengendahkan pandangan-pandangan rakyat. The silent majority ahli-ahli UMNO sedang memerhatikan mereka.

  So DS Khir kalau boleh saya berkongsi, kumpulkanlah seberapa ramai pemimpin UMNO yang berani, yang ada guts untuk bersuara , yang dilihat sebagai seorang pejuang. Jika tidak mahu keluar UMNO sperti yang TDM sarankan, jadilah kumpulan pendesak dari dalam UMNO. Pulihkan imej UMNO dahulu, pulihkan keyakinan rakyat pada pemimpin-pemimpin UMNO. berikan lebih fokus kepada usaha-usaha ini. Yang lain-lain akan menyusul

  Selamat berjuang

  ReplyDelete
 145. Salam Perjuangan

  Memerhatikan isu ini, bagi saya adalah hanya satu tindakan porpulist oleh pihak opurtunist yg mengambil peluang dari sikap rakyat yang suka perkara percuma.

  Apakah dengan memberikan air ini dapat meringankan beban rakyat? atau sebaliknya menghakis sikap berjimat cermat dan kesedaran akan tanggungjawab mereka sebagai warga selangor yang bertanggungjawab...

  kata org tua-tua "kalau kita berikan org lapar itu ikan maka ikannya akan habis dan dia kembali lapar tetapi jika berikan ilmu menangkap ikan, selamanya dia akan tahu cara untuk berusaha mengisi perutnya"

  Mendidik sikap, kesedaran dan mentaliti masyarakat bagi saya adalah yg terpenting... kesedaran dan rasa tanggungjawab serta disulami sikap berjimat cermat adalah lebih membantu. Dengan air percuma ini tidak mustahil mereka akan menjadi lebih boros dan tidak endah akan penggunaan air... dan mungkin sikap ini akan terbawa-bawa dalam aspek kehidupan lain... akhirnya melatih mereka untuk boros dan memiliki sikan endah tak endah.

  Selain itu duit sebanyak itu hasil pampasan kerajaan Khalid kepada SYABAS kerana air percuma sebenarnya boleh disalurkan dalam bentuk lain dengan fokus kepada golongan yang benar-benar memerlukan. Mungkin dlaam bentuk bantuan wang ringgit utk emngurangkan kos kehiduoan atau bantuan lain yang difikirkan sesuai. ini tidak kerana semua tidak kira kaya dan miskin dapat kemudahan ini yg saya percaya golongan kaya dan berada tidak memerlukan langsung air subsidi ini.

  Pengajarannya... sebagai pemimpin kita haruslah bersikap memandang jauh kehadapan bersama kesan dan akibat tindakan kita... bukan hanya mahu menjadi terkenal dan mendapatkan sokongan. Kita harus berfikir lebih dari itu dengan memiliki misi dan visi serta hala tuju jelas kemana kita mahu bawa arah kepimpinan kita dan rakyat yang dipimpin. Sebagai pemimpin yang baik kita harus merubah dan menerapkan ciri yg dapat emningkatkan kualiti masyarakat bukan menyebabkan kejatuhan kualiti itu...

  Kerajaan Selangor baru renung-renungkanlah... Amanah Allah ini harus anda penuhi yg pastinya akan dipersoalkan di akhirat nanti terimalah dengan rasa redha dan rendah hati menginsafi akan amanah ini... bukan demi kepentingan diri

  Renung-renungkan, Salam perjuangan

  ReplyDelete
 146. Saya pun tak tahu nak cakap, bagi air pun kene hentam, ambil alih pasir pun kene hentam. Masa TUAN dulu tak ada pula buat gitu. Dalam isu pasir MB cakap dapat sampai 250 juta untung kalau buat sendiri tapi tuan hendak komisen pasir 20 juta je sebab TUAN dah dapat bawah meja komisen bg projek kat syarikat yang berkemungkinan tuan ada share kan. Jadi saya tak hairan kalau TUAn kalah tempoh hari, kalau ada bekas ADUN yang memerintah masa tuan dapat buat mahligai seteguh istana Taj Mahal sedangkan rakyat merempat memang patut TUAN kalah!!!!!!!!

  ReplyDelete
 147. Datuk Seri,

  kami tinggal di pangsapuri kos sederhana bukan kondo bil airnya RM1.38 semeter padu...kolam renang tkde...paip kat rumah sampah pun tak boleh guna dan sekarang orang lain menikmati 20 meter padu percuma kami tengok saja le...tolong2lah kami ni Datuk Seri bawa hal ni ke dewan negeri...kami pun anak selangor jugak

  ReplyDelete
 148. Setakat 11 juta sebulan sahaja, itupun kerana membantu meringankan beban rakyat bukan diboroskan. Bagi orang2 besar selangor yang terdahulu jumlah tersebut adalah macam tahi gigi sahaja, kerana masih ingatkah anda mereka telah membelanjakan 50 juta hanya dalam masa tak sampai 3 bulan? Jika benar apa yang dibelanjakan itu adalah untuk rakyat tak apa juga, tapi peruntukan itu telah hilang tanpa kesan selepas pru12. Siapa nak jawab isu ini kerana semuanya telah cuci tangan.

  ReplyDelete
 149. Sekarang bil air dah dapat rebet. so apa YB nak cakap?. Bila pulak YB nak bagi telor percuma? Tak kan masa jadi MB jer nak bagi. Ke masa tu duit rakyat yg di gunakan untuk agihan telor?

  ReplyDelete
 150. DS..
  he he gelihati la kununnya bila kjaan PR tubuhkan 'Rakan Pasir' ye lah sebabnya DS juga dh lama jd rakan kepada Pengusaha Pasir yg tersohor dlm negeri selangor..ops sapa yer? aler yang tiap2 petang main golf dgn DS tu? kut ntah lah sejak kalah ni dh x nk jumpa DS lg..mcmana lak sungai kelang leh di konsesikan dah berjuta hasilnya dinikmati oleh sapa yer?? nasib baik kalah klu menang lg mau abis pasir sg kelang tu di angkutnya..sapa lak yg jd pengusahanya..'ali or baba'or pak haji..org kg marah pun apa leh buat masa tu 'God father' ada LUAS nk turun pun takut JPS cuma kata tu pojek utk rakyat leh tidor lena x kena banjir..lagi gelihati akuu..bila 'rakan-rakan pengusaha pasir' lak terdiri dr YB2 dan EXCO pun jd rakan pasir..adus DS pasir ni lah yg buat Sgor maju dan makmur kalau xder pasir jgnkan nk buat jalan nak bina rumah rakyat termiskin pun tak dapat tau..cubalah fikir positif sikit..Kjaan PR wujudkan rakan pasir utk memantau agar tidak ada rakan pengusaha pasir mcmana yg jd amalan kjaan DS dulu..adus gelihati akuuu laaa..tanyalah rakan DS tu nak minta kije dengan dia utk mengeluarkan pasir kena bayar berapa ribu?..60 ribuuu woiii..'Rakan Pengusaha Pasir tu" dapat kije free x payah bayar dan dia x payah kuar modal pun tiap bulan dapat sejuta tuhhh..utk rakyat ke??? pasir yg kuar tu rakyat kena beli tau..1 lori rm 400
  PTG lak dpt royalti rm 3.00/tan m3 je..depa kuar pasir tu DS ada pantau ke berapa ribu tan sehari?? x sedar ke dah kena tipu dgn 'Rakan Pengusaha pasir' tu..aler setakat pi cekup yg haram tu berapa sgt nilainya jika dibandingkan dgn yg dikatakan sah telah menipu kjaan berjuta2 hengget tu yg kjaan PR kaji dan nampak yg tidak nampak zaman kjaan DS!! sb tu diwujudkan 'Rakan Pasir' nasihat saya walau jd Ketua Pembangkang tp biarlah cerdik sikit kaji dalam2 sebelum cakap klu tak org yg fhm dan tahu masalah pasir ni lebih gelihati tgk gelagat YB DS mantan kjaan penyapu dulu..he he..kut x kuar statement aku nihhh...

  ReplyDelete
 151. a'kum
  apa yang dikatakan oleh Dr. Khir memang membina. tetapi setiap orang berhak membuat penilaian dan kebanyakan penilaian yg dibuat adalah hanya utk jangka pendek. dan saya amat menyokong pandangan dr. Jgn Cuma Mewah hari ini, tetapi kita akan menanggung akibat di masa akan datang. Dapat air free hari ini mmg seronok, tp kita tunggu dan lihat berapa lama ia mampu bertahan. Utk beberapa tahun ini mungkin selangor masih menjadi negeri yang terkaya, tetapi adakah kekayaan itu akan berkekalan. biasanya masa banyak duit ni, kita memang selalu lupa.

  kemewahan itu melalaikan.

  utk pakatan rakyat... apa cerita duit ibu tunggal tu?

  Apa cerita kata nak bagi tol free di negeri selangor?

  apa cerita bantuan pendidikan?

  Sekadar nak tau...sbb senyap jer...hehehe

  utk Dr. teruskan perjuangan Dr.

  ReplyDelete
 152. Mereka di Selangor dapat air free, tapi macam mana pulak di Negeri Sembilan? Kerajaan BN tak nak bagi apa2 ke? Mungkin boleh bagi minyak free 1 bulan ke?

  Kenalah kreatif sikit nak beri kesenangan kepada rakyat, ni asyik kreatif bagaimana nak ambil duit rakyat je...lepas ambil suruh pulak rakyat berjimat cermat. Macam mana nak jimat kalau duit yang ada pun tak cukup? Sekadar cukup makan...lainlah macam puak UM-no yang berjawatan tu, hidup mewah duit melimpah ruah... beranak pulak uit mereka tu.. entah apo formula diorang pakai ye..

  ReplyDelete
 153. As'kum YB DS,

  Saya mengucapkan syabas buat DS kerana membela rakyat dlm memastikan PR melaksanakan manifesto PRU baru2 ini.

  Sungguhpun demikian, bil air saya masih dikenakan caj sebanyak RM6.00 kerana penggunaan dibawah 20 m3.

  Jadi disini, saya lihat saya terpaksa 'bazirkan' penggunaan air agar dapat menikmati 20 m3 air dgn percuma.

  Bagaimana pendapat DS dlm hal ini?

  Wallahua'lam.

  ReplyDelete
 154. UMNO SEJATI said...
  NEGERI KEBAJIKAN KE NEGERI BANKRAP?JANGAN MARAH....

  Friday, June 13, 2008
  ********

  nak komen ciket ...kelantan x bankrap pon..ni sume hati orang2 yang busuk dgn hasad dengki yang membuak2.yang x boleh tengok orang berjaya sikit.ni la sikap kebanyakan orang melayu.macam mane melayu nak maju kalu asek macam ni.aku rase ramai orang yang sokon kate2 aku ni..kita patut bersyukur atas nikmat yang di beri

  ReplyDelete
 155. Assalamualaikum DS. Saya dan semua rakyak selangor bersyukur kerana mendapat air percuma mulai bulan ini.Tetapi sya ingin tahu siapakah yang sebenarnya membayara bil air tersebut. Adakah kerajaan negeri atau Kumpulan Darul Ehsan Berhad yang membayar nya? Sekiranya KDEB yang membayar, adakah di persetujui olih semua lembaga pengarah dan pemegang saham? Atau adakah izin dala paksa ?

  ReplyDelete
 156. Assalamualaikum kpr DR n pembaca sekalian.
  sy sokong pemikir muda, kalau kite niat ikhlas krn ALLAH nk kurangkan bebam rakyat, InsyaALLAH, ALLAH tolong permudahkn jln kite. "Kelantan x bankrup punnn", memerintah care Islam, xde negare yg akan bankrup. kite hidup bkn nk sokong parti, tp AGAMA. jgn terlalu fanatik, kite perlu pemimpin/khalifah utk mentadbir n menguruskn ekonomi krn ALLAH utk rakyat, InsyaALLAH, ALLAH bantu. kite yg susah ni, kalau dibantu hatta rm0.10 pun rs bersyukur yg amat sgt, inikn percuma 20m air, Alhamdulillah. mcm2 blh gune, ambik wudhu', msk, membasuh, siram bunge, pendek kt mcm2 blh buat dgn air, dgn syarat tidak membazir. jgn krn nk elak charge rm6 ringgit sbb gune air bwh 20m kite mmbazir air, x baik. Kite perlu ingt, kite hidup di bumi ALLAH, sesungguhnya rezeki dtgnye dr ALLAH, air, minyak, dll smua dr ALLAH jua. jgn kite buat bnde yg blh mendtgkn kemurkaan ALLAH, lantas diturunkan bala bencana ke atas bumi ini, Nauzubillah.

  ReplyDelete
 157. su-kj said...

  A.kum Datuk Seri,

  1. Kita boleh meramalkan Lembah Kelang akan hadapi krisis air pada tahun 2012? Adakah ramalan ini dibuat oleh Pakar kaji bumi atau oleh Pakar kaji duit(korporat)?

  2. Tetapi bolehkah sesiapa meramalkan bila 'ikan dilaut' akan habis?

  3. Berhubung air percuma 20mtr padu itu, bagi saya ia ibarat 'Teh 0 kosong' jer. Tawar pula tu?

  4. Jika kita pergi rumah orang asli dalam hutan sekarang, mereka pun mampu beri kita teh o?

  5. Tak ada ka benda lain yang lebih khasiat dari teh 0 yang perlu diberi...'Pisang Rebus' ka...barulah PR.

  http://sukj.blogspot.com
  ----------------------------------
  KALU TUNGGU KHIR TOYO BERI PISANG REBUS KEBULOR LAH ENGKO, DR KHIR KATA LEBIH BAIK DUIT LEBIH TU BUAT SAMBUNG RUMAH BAPAK DIA KAT SG PANJANG

  ReplyDelete
 158. Salam DS,

  Apa salahnya dengan air percuma?.Dato pun dapat kalau PR bagi free.. apa yang PR buat untuk menyenangkan rakyat Selangor..biarlah..
  Dulu babi berterabur seluruh Selangor..dan sekarang dah setempat..kan bagus..(cadangan tu kan DS sendiri yang buat dan luluskan..buat lupa la pulak).
  Kalau DS takut Selangor bangkrap ke selepas lima tahun nanti dan susah nak tadbir jika BN dapat ambik alih semula Selangor selepas PRU 13?..maaf cakap la DS.. Selangor mungkin jadi macam Kelantan..dah 5 penggal BN gagal tawan semula di sebabkan UMNO Kelantan dah jadi haru biru..UMNO Kelantan bercakor jer bila nak kalahkan PAS? Kalau UMNO Selangor pun cam tu...terimalah hakikat bahawa BN akan terus menjadi pembangkang di Selangor ..hingga akhir nanti..
  DS...hentamlah PR sekiranya PR buat perkara yang merugikan Selangor ..kalau setakat PR buat rugikan BN...saya fahamlah kerana tindakan DS hanyalah sekadar pembangkang yang tak ada prinsip, macam pembangkang yang dulu-dulu...sekadar membangkang walaupun BN buat perkara baik....
  DS kena ubah pendekatan..dulu kerajaan dan sekarang pembangkang...ubahlah..cara membangkang dan jangan terikut cara dulu-dulu..
  Rakyat perlu di sajikan dengan fakta, bukan nya cakap kosong jer..

  Dengar, lihat dan selidik...sediakan fakta.. jangan berperang tanpa senjata... terlondeh DS pulak, sebab yang nak di serang tu segala jenis pakar.. bukan sekadar doktor gigi macam DS..

  Anak_Parit

  ReplyDelete
 159. assalamualaikum,

  cuba laa fikir..kalau semua nak free mana boleh..mana ada negara maju barang semua free kene laa keluar modal juga..banyak ke sikit duit yg kita keluar untuk kegunaan harian bergantung pada pemerintah negara lah nak uruskan ekonomi mcm mane..saya tengok PKR ni mcm buat hal pulak kenapa?mentang² dah diberi kuasa semua lupa,lagi² Tan Sri Khalid tu,belagak betul laa..mcm nak kumpul duit poket pulak..jangan sampai rakyat yang susah dengan cara pemerintahan yang agak belagak tu.Isu nak ambil syarikat SYABAS tu saya amat tak puas hati,mampu ke pihak kerajaan negeri membuat penyelenggaraan kerosakan secepat syarikat swasta?Kalau pihak swasta ni diorang berniaga,so kena cepat bertindak,kalau kerajaan nie ape pulak?saya tak yakin lah kerajaan negeri mampu buat secepat itu..setakat nak duit semua cepat lah.Soal nak ambil alih semua cepat..duit!duit!duit! mandi lah dengan duit tuu.

  Selidik dulu kemampuan kerajaan negeri,mmg dah ternyata mana² pihak kerajaan semuanya lembab bila buat kerja,so jgn pikir duit aje PKR nie.
  Harap Dato boleh ulas dan bantu tentang isu ini.Dalam SYABAS dan Puncak Niaga tu ramai orang yang sudah berkahwin dan ada yang lama bekerja,sudah pasti laa jika kerajaan negeri (PKR) yang ambil alih,abis semua kroni dan keluarga diorang yang bekerja dalam tuu..cuba fikirkan..jangan tambahkan masalah pekerjaan yang sekarang ni memang sudah bermasalah dalam negara.

  ReplyDelete