Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Sunday, July 20, 2008

Impian Saya

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat blogers sekalian,

Mohon maaf kerana lama blog ini tidak dikemaskini. Ini disebabkan saya banyak mendapat jemputan untuk penerangan isu-isu semasa bagi mengukuhkan kembali kedudukan UMNO. Insyaallah, saya akan cuba kemaskini blog ini sekerap mungkin.

Saya tertarik dengan usaha-usaha mengadakan muzakarah UMNO-Pas kali ini.

Mungkin ini akan merealisasikan Impian saya ialah untuk melihat orang Melayu bersatu menjadkan kuasa Melayu itu kuasa yang dapat menentukan masa depan agama, bangsa dan negara.

Kita sedar 60% rakyat negara kita ialah orang Melayu dan bumiputera tetapi ia tidak memberi sebarang makna dalam negara demokrasi seperti negara kita kerana kita telah dipecahkan kepada tiga parti. Orang Melayu berada di dalam UMNO, Pas dan PKR.

Perpecahan Melayu ini bukan sahaja dari segi ideologi politik tetapi telah membarah dalam hati nurani kita. Kita lihat orang Melayu berpecah sehingga kita lupa bahawa dalam Islam kita bersaudara dan menjaga tali persaudaraan merupakan satu kewajipan dalam Islam. Semua ini berlaku kerana politik kebencian yang diamalkan oleh kita, politik fitnah yang amat memalukan pemimpin dan keluarganya. Politik dendam yang mengakari pemikiran kita.

Semua ini telah menyukarkan kita untuk kembali bersatu.

Walaupun begitu saya optimis kita masih ada ruang untuk bersatu walaupun akan mengambil masa yang panjang. Pertamanya kita perlu meleraikan orang Melayu daripada politik kebencian, fitnah dan dendam. Ia perlu bermula di kalangan generasi baru yang melihat majoriti Melayu akan hanya memberi makna jika kita bersatu untuk menentukan jatuh bangunnya agama, bangsa kita.

Saya gembira bila mendengar telah ada perbincangan di antara kepimpinan Melayu dalam UMNO dan Pas. Kegembiraan ini kerana inisiatif ini telah saya mulakan di Selangor sebaik sahaja berakhir Pilihan raya Umum ke 12 yang lalu. 

Saya telah mencadangkan agar diadakan satu kerjasama antara Pas dan Barisan Nasional di Selangor.

Saya juga telah membawa pemimpin tertinggi Pas bermuzakarah dengan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Saya juga mencadangkan agar Pas diberi jawatan Menteri Besar dan Timbalan Menteri Besar serta 4 EXCO. Malahan saya menolak sebarang jawatan bagi mengelakkan dianggap menguasai EXCO yang bakal dibentuk.

Saya lakukan ini kerana percaya bahawa gabungan Pas dan BN akan memastikan kepentingan agama Islam dan orang Melayu tidak akan diperkotak-katikkan. Bagi saya yang penting ialah kepentingan agama Islam dan orang melayu terjaga bukan siapa yang menjadi pemimpin utama.

Malangnya, pengaruh Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Pas, melalui Setiausaha Agungnya, Kamaruddin Jaafar, telah menggagalkan usaha tersebut. Saya yakin selagi Datuk Seri Anwar Ibrahim memainkan peranan penting dalam Pakatan rakyat, muzakarah tersebut tidak akan memberi sebarang kesan.

Datuk Seri Anwar Ibrahim memang tidak mahu Melayu bersatu kerana itulah beliau tubuhkan Pakatan Rakyat yang berjuang atas prinsip kesamarataan, menyamakan taraf agama Islam dengan agama lain, menyamaratakan kedudukan orang Melayu dengan bangsa lain, walaupun memiliki status bumiputera. Sebab itulah Anwar dapat menarik sokongan yang besar daripada golongan ekstremis Cina melalui DAP dan ekstremis India melalui Hindraf.

Cadangan untuk mengadakan muzakarah mengenai agenda Islam dan orang Melayu nampak lebih baik sekarang. Saya percaya Pas sekarang sudah mulai sedar bahawa mereka kian tersisih dalam membicarakan isu Islam dan orang Melayu di negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat. Ini ditambah lagi dengan masalah peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim sekarang ini.

Saya tidak mengimpikan Pas dan UMNO bersatu dalam bentuk fizikal parti atau ideologi politik. Tapi saya mengimpikan kesatuan orang Melayu dalam erti mempertahankan kedudukan dan agenda Islam dan Melayu di negara ini. 

Saya impikan biar parti mana pun yang menang pilihan raya, kedudukan agama Islam dan Orang Melayu kekal dan terus dipertahankan. Bukan seperti sekarang ini sudah terdapat "penggadaian" terhadap status quo Islam dan Melayu dalam usaha membeli pengaruh dan sokongan bukan Melayu.

Impian saya ialah suatu hari nanti kita semua dapat melihat YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Datuk Seri Najib Tun Razak, Datuk Nik Aziz Nik Mat, Datin Seri Wan Azizah dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang duduk semeja.

Impian saya juga untuk melihat Melayu kembali menjadi tunjang politik negara yang akan menstabilkan politik tanah air, menjadi kenyataan. Saya berdoa semoga semuanya ini akan dimakbulkan oleh Allah s.w.t.

Biduk berlalu, kiambang bertaut. Bagai aur dan tebing kita bersama. Yang ringan sama kita jinjing, yang berat sama dipikul, hati nyamuk sama dicecah, hati gajah sama dilapah. 

Bangsa ini, bangsa berdaulat kembalikan kedaulatan tersebut.

211 comments:

 1. Sebagai rakyat biasa, saya sudah lama mengimpikan perkara yang sama. Malangnya ahli politik (Datuk pun termasuklah sekali) bila dah terantuk baru nak terngadah.

  Kalau tidak berlaku tragedi 8 Mac 2008, jeling pun tak nak.

  http://c-bok.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. diharap umno ikhlas dalam memperjuangkan Islam dan Melayu ...

  pada pendapat saya selagi umno masih macam sekarang jangan haraplah nak ambik hati orang Melayu...

  kita ada banyak pilihan PAS PKR DAP ...

  kami sebagai rakyat biasa hairan bilamana melihat cara kes DSAI di jalankan dengan berbagai bagai alasan dan cara tangkapan yang tak masuk dek akal ...

  ReplyDelete
 3. Salam saudara zainal,

  Kalau saya terhantuk, sama masih inginkan jawatan tersebut. tetapi ini soal menjaga kepentingan agama dan bangsa. Lihat sendiri apa Pas dapat lakukan dalam Pakatan rakyat. soal awal atau lewat itu tidak penting tetapi ini soal masa depan agama dan bangsa di tanah air ini.

  saya berharap saudara akan berpandangan lebih terbuka. Janganlah teruskan rasa benci dan dendam dalam hati kita. marilah kita forward looking.

  ReplyDelete
 4. Secara peribadi saya sokong muzakarah. Namun begitu perlu ketepikan soal kepartian dalam muzakarah. Muzakarahlah demi utk kepentingan kekuatan agama, bangsa & negara. Bangsa Melayu Islam kuat sekiranya PAS & UMNO bersatu. Pas masuk Umno atau Umno masuk Pas? Atau bubar kedua2nya & tubuhkan pari baru? Atau Pas join BN.
  Rakyat tahu PAS & UMNO sahaja yg ikhlas memperjuangkan Islam & Melayu. Bukan Macam PKR yg memperjuangkan DSAI. PKR ...Parti Kelentong Rakyat.

  ReplyDelete
 5. Askum, DSKT,

  Artikel yang amat menarik. Kupasan Dato Seri lebih berkisar kepada perpaduan Melayu. Itu adalah asas untuk Muzakharah inidiadakan dan ianya amat disambut baik oleh kedua-dua pihak iaitu dua parti yang mendominasi bangsa Melayu. Hal ini sudah tentu paling baik disambut oleh UMNO yang sedikit tercalar dari segi kepecayaan oleh pengundi Melayu itu sendiri apatah lagi ahli2nya. Justeru sebagai merawat kelukaan itu, UMNO tidak dapat tidak, tidak boleh menolak peluang ini. Sungguhpun begitu, Muzakarah yang tidak diambil kira kepentingan politik ini tetap akan menimbulkan persolannya akan Isi pokok tentang pengisian amalan politik yang dibawa iaitu Pas tetap komited dengan perjuangannya yang berlandaskan Keislamannya berbanding dengan UMNO. Walau bagaimanapun kita semua akan berharap pokok pertemuan ini akan menghasilkan Perpaduan Bangsa Melayu dan menguatkan lagi hubungan sirahturrahim dikalangan umat Islam dinegara ini.

  Saya tetap komited iaitu melalui perjuangan agama terlebih dahulu akan melahirkan perpaduan bangsa akhirnya. Ini telah dibuktikan oleh Nabi kita SAW.Wallahualam.

  ReplyDelete
 6. Salam DS,
  Saya juga mengalu-alukan muzakarah tsb, tapi macam ada sesuatu yg tak kena. Pemimpin kita beria-ia sangat pada kali ini, habis semua media cerita pasal muzakarah ni. lepas tu sambil-sambil hentam pulah PKR. Dulu pun PAS ada mengusulkan muzakarah tp tak layan pun. Saya rasa rakyat tak tertipu lagi, UMNO hanya mencari peluang utk mengoncang ikatan yg baik diantara pakatan rakyat sekarang ni. Tipah tak tertipu lagi..

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 8. Muzakarah antara UMNO dan PAS, kalau dapat diadakan, memang baik dan mungkin ada juga kesan positif yang akan terhasil dari muzakarah itu.

  Akan tetapi, buat masa ini, saya lihat hasrat untuk mengadakan muzakarah itu, sama ada di pihak PAS atau di pihak UMNO, lebih didorong oleh motif dan muslihat politik masing-masing, dan tidak terlihat keikhlasan demi menjaga kepentingan orang Melayu.

  Haji Hadi misalnya menyuarakan hasratnya untuk mengadakan muzakarah itu, mungkin kerana tidak puas hati terhadap layanan parti lain (khasnya PKR) dalam Pakatan Rakyat terhadap PAS. Jadi untuk menunjukkan "kekuatan" PAS, Haji Hadi menyatakan PAS mempunyai kebebasan untuk mengadakan perundingan dengan siapa saja (termasuk UMNO) tanpa perlu merujuk kepada PKR terlebih dahulu.

  Kenyataan Haji Hadi itu sebenarnya tidak disenangi oleh kebanyakan pemimpin tertinggi PAS yang lain. Sebab itu, hanya beberapa hari selepas itu, Haji Hadi mengeluarkan kenyataan kedua yang menyatakan PAS akan tetap bersama Pakatan Rakyat.

  Di pihak UMNO pula, saya lihat hasrat untuk bermuzakarah dengan PAS ini sekurang-kurangnya didorong oleh dua morif dan muslihat. Pertama, untuk membendung pengaruh PKR dan AnwarIbrahim.Kedua, sebagaimana yang diyakini oleh sebahagian pemimpin tertinggi PAS, untuk memecahbelahkan PAS.

  Jadi, jika demikianlah motif dan muslihat yang mendorong kedua-dua belah pihak mengadakan muzakarah itu, saya khuatir muzakarah itu tidak akan membawa kita ke mana dan mungkin juga muzakah itu pun tidak akan menjadi kenyataan.

  Setakat ini nampaknya belum kelihatan keikhlasan pada kedua-dua belah pihak untuk mengadakan muzakarah itu.

  ReplyDelete
 9. Pandangan Jauh???

  50 tahun UMNO memporak perandakan MELAYU dan ISLAM. Jangan nak cube tunjukkan rasa tak bersalah.

  Sebagai permulaan, justify this:

  a. Projek Babi masa BN berkuasa.
  b. Balkis.
  c. Siapakan Melayu yang KATANYA berequiti?

  KALAU UMNO BERANI lah....
  Rasa Melayu UMNO tak de telur nak justify.

  ReplyDelete
 10. Assalamualaikum Dskt dan rakan bloggers..

  Usah dilambat-lambatkan lagi usaha sebegini.. Kpd tok guru nik aziz dan Pak lah usahlah lagi mengenakan pelbagi syarat utuk bermuzakarah demi kebaikkan agama bangsa dan negara...

  semoga semua pemimpin pas dan umno ikhlas dlam perjuangan mereka demi agama Islam tercinta... Malang sekali pasti ada duri dalam daging, gunting dalam lipatan yng sering menyuntik bisa dan memecah belah bagi menggagalkan perkara baik begini...

  Sebagai rakyat jelata yang mendambakan kesejahteraan hidup di dunia mahupun akhirat sudah pasti akn menyokong usaha2 sebegini.. Hanya orang yang gilakan kuasa tidak akan bersetuju dengan perkara baik begini..
  Usahlah kita menghiraukan lagi anasir2 pelingkup negara ini, tekadkan usaha bulatkan muafakat pasti usaha ini akan berjaya..
  InsyaAllah....semoga Allah memberkati usaha murni begini...
  Takbir AllahHuakhbar..
  Allahhuakhbar...Allahhukhbar..
  Kata-kata sinis dr blogger yg beri komen disini tidak patut dilayan..

  ReplyDelete
 11. kalau umno tak korup, rasanya DSAI pun taknak tubuhkan pkr, buang masa saja.

  ada reason kenapa pkr makin popular...
  ada reason kenapa pas makin popular....
  ada reason kenapa bn-umno merosot last GE tu...
  ada reason kenapa negeri maju mcm selangor jatuh ke PR

  Semuanya ada reason, kenapa ia berlaku....

  ReplyDelete
 12. Asalamualaikum
  Sebagai orang melayu Islam, saya juga tidak terkecuali menyokong muzakarah antara Umno dan Pas demi kebaikan ummah secara keseluruhan nya.
  Daripada Pas ada hubungan dengan DAP yang kita tahu sebuah parti yang pekat chauvinismnya, baik lah bermuzakarah dengan Umno.Dengan PKR tak payah lah, cuma orang yang buta mata hati perut yang begitu fanatik dengan PKR, apatah lagi Anwar spesis yang suka buat huru hara.
  Lihat lah apa yang berlaku kepada Parlimen member yang mentah tu, yang kerja merakam perbualan Linggam, kena tampar sebab mempersoalkan keluasan pembinaan sura di seri setia. Nak tanya sikit, apa pendirian orang melayu yang ada dalam PKR. SOkong ke budak mentah yang telah mempertikaikan pembinaan surau kita tu. Pembantu adun seri setia yang separti dengan budak mentah tu pun tak tahan sampai naik penampar.
  Entah lah datuk sri, semuga tuhan beri petunjuk kepada kebenaran terhadap tuduhan terhadap anwar.
  Memang ada tak betul nya pemim[in peminpin dalam Umno, tapi biasa lah tu, selagi ia bernama manusia sifat tamak haloba menag ada, tapi parti masih lagi relevan. Cuma tukar lah orang dalam umno yang terlalu memikir kepentingan peribadi dan periuk nasi sendiri tu.

  ReplyDelete
 13. dr. khir.. itu juga hasrat dari saya, mahu melayu kembali bersatu..

  marilah bersama-sama menaikkan kembali kestabilan orang melayu di malaysia..

  ReplyDelete
 14. Salam Datuk,

  Saya rasa UMNO tidak pernah ikhlas dalam perjuangan memartabatkan bangsa nya. Semua orang tahu akan permainan politik UMNO yang tidak ada halal haramnya. Sedangkan PAS berpegang pada Prinsip Islam yang sebenar. Dalam keadaan ini PAS akan hanya menjadi alat permainan UMNO dengan segala tipu daya dan muslihat haramnya.

  Entah-entah jika berlaku penyatuan ini Tuan Guru Hadi Awang pun akan dituduh meliwat orang atau berzina.

  Inilah bahaya budaya UMNO yang sudah berkarat dengan dengki khianat dan berfikiran kebangsaan sempit.

  Idealisma Datuk adalah angan-angan kosong yang tidak dapat diterima oleh UMNO. Idealisma Datuk yang begini akan dikuburkan oleh Pimpinan UMNO lain dan dalam keadaan sekarang pun Datuk telah diketepikan bagai 'PENYAPU' buruk oleh Pimpinan UMNO yang baru. Idealisma Datuk ini tidak dapat diterima oleh akal Pimpinan dan ahli UMNO yang ada sekarang. Salaklah sekuat manapun.

  Saya rasa kalau Datuk benar-benar ikhlas nak memperjuangkan Islam di Malaysia ni marilah bersama-sama dengan PAS. Tinggalkan lah UMNO yang sedang mabuk kekalahan itu.

  Selamatkan lah diri Datuk dari kapal yang sedang karam itu kedalam kapal yang masih utuh dan kuat dan sama-sama melayari lautan menuju kepengkalan yang selamat.

  Itulah jalan yang terbaik dari bermimpi dan berangan-angan kosong.

  Islam tidak mengajar kita hidup berlandaskan KETUANAN. Apatah lagi Ketuanan berdasarkan sesuatu kelumpuk bangsa. Islam mengajar kita hidup berlandaskan KEHAMBAAN iaitu Kehambaan kepada Allah. Malah tidak ada pun apa yang dipanggil KETUANAN ISLAM kerana konsep KETUANAN hanya menjauhkan kita dari Allah dan boleh menyerumuskan kita kedalam api neraka.

  Allah tidak menyuruh kita menjadi tuan kepada yang lain hanya Allah menyuruh kita menjadi hamba kepadaNYA. Kerana kehambaan kepada Allah inilah satu-satunya jalan yang akan dapat menyelamatkan umat manusia didunia dan akhirat.

  Contohnya seorang Pemimpin yang memperhambakan dirinya kepada Allah, sudah tentu takut untuk berlaku tidak adil terhadap orang yang dipimpinnya dan disamping itu akan dibantu oleh Allah untuknya berlaku adil kepada semua.

  Seeloknya Datuk gunakan sedikit masa yang masih ada untuk membawa ahli-ahli UMNO kepada Perjuangan Islam dibawah panji PAS atau sebarang Panji lain yang bukan UMNO.

  ReplyDelete
 15. Assalamualaikum Datuk Seri,

  Sebenarnya hasrat saya pun serupa iaitu mahu melihat Umat Islam seMalaysia kembali bergabung dan bertaut sebagai satu jamaah yang kukuh sepertimana dituntut Ad Deenullah.

  Muzakarah itu baik dan seharusnya dilaksanakan demi kedaulatan Islam pegangan kita.

  Malah dari dulu lagi pernah saya tulis bahawa alangkah moleknya UMNO itu berubah maksud dari United Malays National Organisation kepada United Muslims National Organisation!

  Sekiranya dilaksanakan impian saya itu maka matinya saya nanti Insya Allah redha dengan usaha penyatuan ummah selagi hayat dikandung badan.

  Melayu bersengketa hari ini kerana tidak dijaga perhubungan sesama Ummah.

  Lupakan sahaja perbezaan dan persengketaan politik berasaskan fhaman Assabiyah dan kembali semula kepada saranan Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam dan berusaha mendirikan Daulah Islamiyah seperti disuruh Allahu Ta'ala.

  Meninggalnya kita nanti Malaikat Munkar dan Naqir tak akan bertanya kita ni UMNO ke PAS tetapi akan bertanya tentang siapa Tuhan kita?

  Mereka tak kan bertanya kamu ni Datuk Seri ke orang biasa tetapi akan terus bertanya siapa Nabi kita?

  Mana kiblat kita?

  Apakah Imam kita?

  Siapakah Ikhwan kita?

  Politik picisan seperti sedang dianjurkan sekelompok insan yang berebutkan jawatan didalam kehidupan duniawi sementara ini tidak akan boleh kemana Datuk Seri!

  Usahakan lah agar Umat Islam didalam negara ini kembali bersatu dan bergabung didalam Ikhwanul Muslimin.

  Insya Allah, hamba akan bersama sama menyokong usaha murni ini.

  Namun sekiranya ada maksud disebaliknya hanya ingin bergabung dek kerana takut hilang kelebihan kuasa dan pisang berbuah dua kali seperti apa yang berlaku zaman Datuk Asri maka akan hancurlah harapan kami untuk melihat Umat Islam di Tanah Malaysia ini menjadi kenyataan.

  Semoga UMNO dan PAS bawa bawa berunding secara ikhlas.

  Kami para pejuang Islam tetap bersama sama dengan mereka yang ikhlas memperjuangkan Agama Allah.

  Wallahi Wabillahi Watallahi!

  ReplyDelete
 16. salam buat semua,

  Istilah muzakarah gah bunyinya,
  tujuan muzakarah bagi pihak pemimpin kedua-dua pihak kedengarannya sungguh murni untuk mencari titik persamaan
  dan persetujuan merungkai permasalahan bangsa melayu/islam
  walaupun perbezaan fahaman politik dan idelogi.

  Pemimpin mengakui perpecahan yg terjadi kerana melayu/islam tidak
  bersatu di dalam satu wadah perjuangan.Melayu berpecah tiga parti=UMNO,PAS & PKR.

  Percaya atau tidak,satu cara realistik bagaimana melayu/islam dapat bersatu adalah dengan hanya
  mempunyai satu parti tunggal.

  Disini pentingnya satu parti besar berkuasa maka segala macam program dan tindakan dapat dilakukan bersama dengan jitu untuk kepentingan
  dan survival melayu/islam.

  Permulaan yg baik telah dimulakan
  oleh kerajaan BN negeri Terengganu,
  bermuzakarah dalam masa sama, bersama-sama berkongsi matlamat membangunkan negeri dengan pemimpin
  PAS.

  Muzakarah ini satu permulaan,
  jika didalam muzakarah tersebut menghasilkan suatu persetujuan, seharusnya dipanjangkan kepada tindakan sesi penerangan kepada
  akar umbi kedua-dua parti dan diadakan persidangan peringkat kebangsaan mencari dengan komited resolusi,cadangan dan persetujuan.Akhir sekali pelaksanaan di lakukan di peringkat
  kerajaan pusat dan negeri untuk
  memperkasa melayu/islam.


  w'salam

  ReplyDelete
 17. saya hairan, kenapa bila kita cuba nak bersatu antara pas dan umno mesti dibangkitkan pas masuk umno atau umno masuk pas.
  bukankah kita boleh bersatu tanpa membubarkan mana2 parti, mengekalkan prinsip parti dan bermuzakarah tanpa hilang identiti sesuatu parti.
  umno teruskan perjuangan, pas teruskan ideologi,bukankah kedua2 parti sama2 memperjuangkan islam?
  umno boleh bersatu dengan banyak parti bangsa lain yang membawa ideologi berbeza.
  bukankah kita sudah 51 tahun diperintah dengan perlembagan dan undang2 yang sama. ada perkara yang boleh dibangkitkan dan ada yang tak boleh disentuh.
  pas boleh sama2 bersatu dengan umno utk menerajui negara andai kedua pemimpin2 parti membuka minda mereka. sedangkan dap dan pkr yg berlainan fahaman boleh pas ikut, apatah lagi umno yg memperjuangkan melayu dan islam ini.
  kan sama jer perjuangan umno dan pas. pas masuk jer BN tanpa perlu dibubarkan.
  habis cerita.....

  ReplyDelete
 18. impian saya...

  salam datuk
  mintak maaf klu lari tajuk.sya kt sini nk lahirkan rasa kecewa amat sgt..sya tggl di shah alam..sebuah bandaraya...tp rasa masa datuk tggl di shah alam jadi MB datuk tak jalan2 sgt di shah alam ni...adapun jalan di shah alam ni amat2 la teruk...mintak maaf datuk...jalan di shah alam mcm sXXX...sya naik moto...hari2 terpaksa berhati bawa moto di shah alam ni...jalan berlubang sana sana..berlopak..bila hujan air bertakung di jalan2..datuk mungkin naik kereta mana datuk sedar benda ni kot..sya amat la kesal datuk...jadi sya amat berharap datuk tak berlawan jawatan tinggi lagi...sedangkan shah alam tak terjaga kalau datuk dah pegang jawatan tiggi mampukah datuk nak jaga satu malaysia?

  sekian

  ps:paling baru tiap2 hari ni pegi keja saya kena pam angin tayar motosikal...dah bawak pi pomen dia ckp rim bengkok..sya tak ada duit jadi terpaksa la pam angin tiap hari nak guna motosikal walaupun smpi saja tmpt keja angin dah abes..pikir2 kan lah datuk

  TQ DATUK

  ReplyDelete
 19. (Harap dapat batalkan komen tadi : Kesilapan ejaan)

  Salam Bro,

  Baiklah saya cuba terima tapi tidak mengiyakan pendapat bro.

  Bagi saya, politik itu memang "complicated", bila disebut politik
  (baca "poli-tactic") tentulah sukar kita nak merumuskan kesimpulan pada beberapa artikel sahaja.

  Mungkin juga satu tesis pun tidak dapat menghuraikan dengan selengkapnya kecelaruan politik Malaysia yang tercinta ini.

  Tentang negeri Selangor pula, Selangor adalah sebuah negeri yang kaya dan lebih ke depan dari segi ekonomi berbanding dengan kebanyakan negeri lain. Maka, sudah tentu banyak perkara yang berlaku (yang baik atau tidak).

  Bro,

  Bro tidak mengiktiraf Bro Khalid & Bro Anwar tetapi bagaimana pula pandangan bro dengan kerajaan Kelantan pimpinan Uncle Nik Aziz (baca PAS) ?

  Adakah "Serambi Mekah" ini tidak boleh dijadikan "role model" untuk negeri-negeri yang lain (mungkin boleh bermula dgn negeri yang majoriti Melayu/Islam) ?

  Harap bro dapat beri pandangan yang "Ikhlas & Dekat di Hati".

  p/s : Harap bro tukar kepada server berbayar sebelum ada tangan2 yang gatal & nakal meng"flag"kan server blog bro di blogspot ini (seperti yang terjadi pada Uncle M)

  Fairuz Hafeez
  Satu Kelainan Pemikiran
  - Menulis Demi Cinta-
  http://fairuzhafeez.com

  ReplyDelete
 20. A.kum Datuk Seri,

  1. Adakah 'Muzakarah' antara PAS dan UMNO ini merupakan pertama kali?

  2. Jika sebelum ini 'muzakarah' pernah diadakan tetapi siapa yang telah 'menggagalkannya'. Adakah PAS atau UMNO ?

  3. Maaf jika saya katakan perkataan 'Muzakarah' itu akan bergema bila setiap kali UMNO tersepit.

  http://suarasukj.blogspot.com

  ReplyDelete
 21. Dalam keadaan terdesak, impian UMNO dan Dato' hanya lebih cenderung kepada usaha melepaskan diri dari tersepit seperti anjing.

  Jika PAS termakan pujuk rayu (racun) UMNO ini, Islam dan bangsa Melayu akan lebih cepat hancur dan musnah bersama keruntuhan UMNO itu sendiri.

  PAS dan UMNO hanya nampak relevan kerana unsur luaran 'melayu'nya tetapi dari segi ideologi dan perjuangan, dasar dan pandangan terlalu jauh dan sukar disatukan kecuali jika ada pemimpin PAS tamak dan haloba.

  Dato', kasihanilah PAS, janganlah segala bentuk 'dajal' yang ada di dalam UMNO mahu diserap kedalam PAS dan merosakkannya. Memadailah UMNO itu sendiri musnah dan hancur.

  Jika Dato' mempunyai niat yang ikhlas seperti 'impian saya' adalah disarankan Dato' meninggalkan UMNO dan berjuang di bawah PAS, jika Dato' tidak mampu betbuat demikian atas apa jua alasan atau ego, maka, impian Dato' sebenarnya ada udang di sebalik mee jawa, perjuangan Dato' tehadap ugama belum iklas.

  ReplyDelete
 22. Kenapa agaknya DAP, MCA dan Gerakan tidak adakan muzakarah sesama mereka walau dalam keadaan mana sekalipun.

  Tetapi harus diingati, walaupun meeka di pentas yang berbeza, pejuangan mereka sebenarnya 'sama' untuk kepentingan kaum China dan rakyat Malaysia.

  UMNO dan PAS juga mampu berbuat demikian dengan meletakkan Islam sebagai amalan dan pejuangan dan mendukung melayu ke arah kemajuan.

  ReplyDelete
 23. Referring to this:
  "Sebab itulah Anwar dapat menarik sokongan yang besar daripada golongan ekstremis Cina melalui DAP dan ekstremis India melalui Hindraf."

  I am Indian, but I am not an extremist Hindraf though I voted for the opposition with a clear conscience- an extremist is one who thinks (s)he (or his/her resprective race) is above all else, hence only participates in a single race party. That is what UMNO is. PKR supported can hardly be said as extremists as they are willing to come together for a common cause, irrespective of their race/colour/status/religion.

  Please don't make a mockery of Luther King's I Have a Dream with this narrow minded version of yours.

  ReplyDelete
 24. "Sebab itulah Anwar dapat menarik sokongan yang besar daripada golongan ekstremis Cina melalui DAP dan ekstremis India melalui Hindraf."

  I have to correct you on this point good sir. There is nothing extreme about the Indians or Chinese that support PKR. We are regular people, with regular jobs, living regular lives.

  And the sooner BN realises that it has outlived it's purpose and is not serving the people anymore, the sooner they 'polish' their act, the sooner they admit their flaws, the sooner they take responsibility for their screw-ups, the sooner the PEOPLE OF MALAYSIA can get back to living their lives!!

  ReplyDelete
 25. Biar Melayu berlainan ideologi politik. Yang penting, jangan ada Melayu yang sanggup korbankan hak bangsa sendiri kerana kepentingan peribadi.

  Bilangan mojoriti tidak mendatangkana apa jika bangsa Melayu berpecah-belah.

  ReplyDelete
 26. Sebagai rakyat biasa, saya sudah lama mengimpikan perkara yang sama. Malangnya ahli politik (Datuk pun termasuklah sekali) bila dah terantuk baru nak terngadah.

  Kalau tidak berlaku tragedi 8 Mac 2008, jeling pun tak nak

  Saya agak bersetuju dengan pendapat diatas...walau pun tak kesemuanya..tapi agak sebilangan besar pemimipin UMNO yang agak angkuh dan terlalu eksklusif kepada masyarakat...sekarang baru mereka tahu..kuasa mereka adalah ihsan dari rakyat.Sesungguhnya PRU12 adalah suatu hikmah yang besar buat manusia yang lalai dan menyeleweng.

  ReplyDelete
 27. Saya yakin sekarang DS mempunyai kesungguhan untuk memperjuangkan Islam dan Melayu, inipun akibat kekalahan teruk PRU12 serta selepasa kehilangan jawatan Menteri Besar. Saya masih ingat pada masa BN gah di persada tuan2 memandang hina pada PAS yang memperjuangkan Islam, pelbagai fitnah telah dihamburkan kepada PAS yang dianggap fanatik sehingga perbezaan songkokpun menjadi isu. Alangkah sedihnya kerana Melayu dan Islam berbalah sesama sendiri. Hanya pada hari ini saya mendengar ungkapan tuan2 inginkan seorang Menteri Besar yang terdiri dari PAS diikuti ECXO2nya, yang pada masa dulu BN ingin merebut segala2nya, tidak pernah tuan2 memberi sedikit ruang kepada satu2nya Parti Islam SeMalaysia ini, melankan hentaman demi hentaman. Saya percaya ini semua adalah hikmah dari kekalahan. Saya berdoa semoga DS dan kroni akan berpandangan begini selama2nya. Muzakakrah adalah ikhtiar yang terbaik jika ada keikhlasan bukan hanya lakonan.

  ReplyDelete
 28. Ds....nampaknya seorang yang telah lari dari masalah dan mencari masalah yang lain.Inilah sikap pemimpinku...UMNO

  Saya bersetuju dengan muzakarah yang telah diadakan. Tetapi kenapa sekarang baru hendak dilakukan....setelah umno sudah goyang dan ahli yang kebanyakannya telah tidak senang tentang peralihan kuasa ini atau pun dengan bahasa yang lebih mudah kedudukan BN atau umno yang begitu bercelaru sekali.Serta ada dikalangan pemimpin UMNO telah keluar dari UMNO dan komponen BN sendiri telah berani mengatakan tidak percaya kepada kepimpinan PAK LAH dan Menantu

  Kenapa PRU 2004 tidak dilakukan pada masa itu kerana kita kuat dan mempunyai cukup kuasa untuk melakukan sesuatu. Masa senang jeling pun tak mahu. Masa susah lembik gigi pada lidah. Bermuzakarah pada masa sekarang tiada gunanya kerana kuasa kaum lain telah bertambah...dan kaum lain telah berani membincangkan keistimewaan kaum melayu....Ini angkara siapa. Masa kita perintah dgn kuasa majoriti seperti PRU 2004 kita telah gagal mempertahankan atau menaikkan martabat kaum melayu..Kita dalam umno sendiri nampak tentang kekayaan yang diperolehi semasa menjadi wakil rakyat dalam kerajaan BN. Saya rasa tak perlu saya bagi contoh dan DS sendiri pun tahu. Setelah kepala kita terlanggar tiang baru kita sedar untuk melakukan sesuatu.

  Saya berpendapat Pak Lah cuba nak lari daripada isu yang sebenar iaitu debat dan pertuduhan liwat keatas DSAI. Pak Lah nak menunjukkan bahawa semasa pemerintahan dia telah berjaya mengajak PAS untuk muzakarah. Ingat DS...orang PAS bukan bodoh ...jgn lupa.Masa Hudud nak dilaksanakan di kelantan dulu kitalah yang menjadi batu pengahalang besar dan telah mengatakan akan banyak tangan akan hilanga di kelantan. Sekiranya kiata bersetuju dgn hukum Hudud dahulu pasti kedudukan Islam akan bertambah kukuh dan padu serta diyakini serta kedudukan melayu akan tersa tempiasnya. Sekarang kita sibuk memperkenalkan Islam baru iaitu Islam Hadhari yang jelas gagal diterima rakyat kerana Islam itu sendiri sudah Syumul dan tak perlu berdiri dgn perkatan lain untuk menstabilkannya atau menguatkannya lagi. Sekarang Rakyat semua tahu dan telah muak dan jelek....DS.Jgn jadi syok sendiri macam Shaberi Chik lepas debatnya itu. DS kata ini impian saya. Saya merasakan DS telah nyanyok akibat telah memakan tempe setiap hari.DS telah lupa ke pada waktu pemerintahan penyapu telah mengambil tindakan pembangkang sifar dan sehingga tidak benarkan pelbagai ceramah pembangkan serta mengharamkan Tok Guru Nik Aziz untuk berceramah di Selangor....Inikah impian Ds....Ingat... DS,rakyat masih ingat dan masih segar dalam ingatan. Pelbagai tomahan telah dilemparkan kepada kerajaan Kelantan yang dipimpin oleh TGNA. Tapi TGNA memerintah Kelantan sehingga sekarang dan telah berjaya menunjukkan contoh yang baik kepada semua kerajaan BN yang lain. Rakyat masih ingat DS...kerana kerajaan penyapulah salah satu faktor DS telah kehilangan kerusi MB Selangor.Lupa...adakah ini amalan Islam Hadhari. Ingat DS...kerana DS jugalah kita ahli dibawah kena sapu balik apa yang DS telah lakukan dahulu...Ingat DS.

  Saya memberi pendapat ini kerana saya masih lagi ahli UMNO dan terkejut mengatakan ini adalah IMPIAN SAYA....Jgn sibuk supaya pandangan orang yang lebih terbuka dan DS kenalah lagi terbuka dan menerima pendapat orang supaya lebih terbuka. Ingat DS semua rakyat telah terbuka pemikiran dan sebab itulah BN kalah di 5 buah negeri. Ingat DS.....DS seorang yang tertutup pemikiran dan mudah lupa.

  Saya berpendapat Ds tidak boleh menjadi pemimpin yang dihormati kerana bercakap tidak berlandaskan perkara yang sebenar dan pendirian selalu berubah. Kalau begini pemimpin UMNO yang kita sokong yang hanya pandai menyokong dan takut lebih sudu dari kuah saya berpendapat juga UMNO suatu hari nanti akan lebur di bumi Malaysia. Ayuh pemimpinku bangkit berjuang menentang kemungkaran dan membela masalah rakyat bawahan dan bukan sibuk memberi inasiatif kepada syarikat besar.

  Saya berpendapat juga DS hanya bijak memperkatakan hal ehwal babi di Tumbuk....Perkara sedemikian DS begitu bijak dan arif. Maaf DS kerana DS sekarang hanya ketua pembangkang yang membangkang perkara yang telah diluluskan oleh DS sendiri.

  Saya golongan muda dalam Umno mohon dengan sepuluh jari untuk disediakan jalan-jalan betul untuk kegemilangan UMNO seterusnya bukan jalan yang becak dan banyak lubang dan ini pasti untuk menyukarkan dan menganbil masa yang lama untuk memulihkannya.

  Yang pasti saya masih lagi ahli umno yang setia. sila komen...DS jgn pendam lama sangat. DS masih gagal memberi komen pada setiap ulasan saya...jgn layan pandangan penyokong DSAI. ini pandangan dari ahli umno sendiri yang kecewa dengan sikap pemimpin nya yang kebanyakan dah lupa dan terlalu terbuka...Saya mintak maaf kepada DS sekiranya tidak menyenangkan DS.TQ

  ReplyDelete
 29. Terkejut juga bila baru sekarang DrKhir sedar.....

  Memang bagus jadinya bila Drkhir menjadi pembang, baru ingat nak buat UMRAH, baru sedar tentang ARAK, ZINA dan lain2 MAKSIAT yang berlaku di SELANGOR.

  Kalau Dahulu, peristiwa Drkhir dengan kejamnya menghalau penduduk2 dengan JENTOLAK dan macam2 lagi, ianya tidak nampak pula kesedaran MELAYU DAN ISLAM DrKhir.

  Saya lebih setuju DrKhir jadi pembangkang untuk kini dan selama-lamanya....

  Kerana apa, baru sedar erti kesusahan walaupun hanya sedikit.

  ReplyDelete
 30. Salam DS,

  Sy tidak percaya yang UMNO ni betul2 nak perjuangkn Islam dan Melayu. Jika kita lihat, selama ni bangsa Melayu sendiri dipermain2kan dan Islam dihina begitu sekali. Yang kaya raya hnya koprat2 dan pembesar2 melayu jer, yang miskin terus miskin tanpa pembelaan. Sama juga dgn DS, apa yang telah DS buat sepjg jd MB s'lgr??? Adakah DS betul2 membela rakyat s'lgr???tp bila DS dh kalah mcm2 DS hntam MB S'lgr...s'lgr nk bg air percuma DS hentam hbs2an...Sedarkah DS yang MB s'gr tu Melayu mcm DS jgk???Jgn biar Dendam Kesumat DS terus memakan diri DS sendiri.....Adakah DS sedar apakah HUKUM seseorang pemimpin menkhianati hak rakyatnya???DIHARAP DS BERTAUBATLAH SEBELUM PINTU TAUBAT MASIH DIBUKA....

  ReplyDelete
 31. Saya juga gembira dan bersyukur diatas titik permulaan muzakarah antara pas dan umno.orang pas dan umno sebenarnya boleh berkerjasama cuma biasala sikit2 tu ada masalah.

  pernah dulu saya katakan juga yang pentinga adalah kepala,dalam hal ni saya setuju sangat Pak Lah perlu teruskan dengan peringkat seterusnya bincang dengan pas demi perpaduan bangsa agama dan negara.(26.07.08 pemuda saya akan buat mesyuarat dan akan buat usul peralihan kuasa antara Pak Lah dan Ds Najib dipercepatkan pada pemilihan Agong nanti secara baik bukan 2 tahun dan tidak perlu pertandingkan..tetapi saya akan batalkan hasrat itu jika 2 tahun menjadi masa diperlukan oleh Pak Lah untuk duduk dengan pas bincang demi bangsa.demi masa untuk Pak Lah menyatukan bangsa saya akan batalkan hasrat saya kerana saya perpegang kepada prinsip kepenting peribadi tidak boleh melebihi dari kepentingan parti (bangsa)

  Betulkan kami dan tolong beri penjelasan,jika tidak ahli akan keliru sebab tak tahu.Ds Khir ada kemudahan cepat dan pantas untuk jawab disini.banyak rakyat yang kata 2 tahun terlalu lama dan Ds Khir sendiri pernah kata tentang peralihan kuasa perlu disegerakan tetap saya yakin diperingkat bahagian sendiri,Ds Khir akan bersetuju dengan tempoh pelan peralihan ini, ...POINT dari pertanyaan saya adalah apakah sebabnya pendirian Ds Khir bersetuju 2 tahun dan bukan dalam tempoh 6 bulan dari sekarang!!!!

  Saya rasa jika boleh Ds Khir pun mahu cepat(betulkan saya jika salah)sebab berbalik kepada yang penting kepala!!

  Jadi adalah menjadi harapan saya kepada d Ds Khir pula untuk menjelaskan dan memdidik rakyat disini tentang cara dan pengurusan orang politik yang sukar dibaca(kadang ok kadang tak)

  p/s: beza dari urus perniagaan..politik ni lagi sukar dan bener2 kena berkorban.dan banyak juga cakap lain buat.....walau apapun saya masih berdoa agar politik melayu kembali bersatu kerana sebagai melayu saya malu melihat bangsa saya diperhatikan oleh bangsa lain dengan pelbagai isu dari orang bawah masalah rempit hinggalah golongan atasan dengan masalah liwat.PELIK TAPI BENAR


  Saya memang dan jadi fobia bila lihat melayu macam ni pecah sana sini sedangkan kita boleh menguasai ekonomi jika kita faham dan didorong dengan betul oleh sekeliling kita.

  ReplyDelete
 32. Memang cantik sangat cadangan Datuk Seri tu, cadangan yang bijak dan bernas. Pas masuk BN, tentu orang Melayu jadi kuat dan gah, hebat.

  Tapi sayangnya kelihatannya seperti cadangan orang yang terdesak.

  Mungkin kalau cadangan Datuk Seri itu dibuat masa UMNO berkuasa di Selangor dulu memang nampak berniat ikhlas.

  ReplyDelete
 33. Ds,saya adalah ahli umno yg setia kepada umno,namun pada pru12 dahulu saya dgn berbangganya mengundi parti pembangkang kerana undi protes saya terhadap pemimpin pemimpin umno yg pada hemat saya tida lagi menghormati ahli ahli umno dibawah(akar umbi).Dan saya akan tetap memberikan undi saya kepada pembangang selagi tidak ada reformasi di dalam umno.untuk menyatukan semula bangsa melayu saya rasa paling utama adalah jatuhkan DSAAB,DSNTR dan semua pemimpin tertingi umnu yg nyata rasuah.kami memerlukan pemimpin yg berjuang ut rayat bagsa dan negara bukan pemimpin yg berjuang utk poket mereka sahaja(termasuk DS sendiri)ini yg rakyat mahukan,jika pemimpain tertinggi umno setuju dgn cadangan ini saya pasti kami rayat di bawah ini akan menyokong umno semula.kalau tidak jgn harap kami akan menyokong umno lagi. kerana umno sudah tida releven pagi bagi kami rayat yg di bawah ini.

  ReplyDelete
 34. tak payah lah datuk nak cakap pasal kesatuan melayu. sebelum ni orang pas yang melayu tu pun datuk cerca dan maki kata pecah belah lah dan macam-macam lah. dato' seri anwar tu pun melayu juga kenapa tak ajak dia muzakarah sekali. kenapa kalau melayu dibuka pekung-pekungnya kalau orang lain/bangsa lain di tutup seboleh-bolehnye? takkan melayu tu hanya umno je. bagi saya takde masalah untuk dato' hassan ali nak jawatan mb ke. ini kerana pas memerlukan kuasa untuk memerintah kemudian barulah Islam (bukan islam hadhari ye) dapat ditegakkan di selangor/malaysia ini. bagi jawatan mb kat datuk dulu pun buat apa. lagi bagi orang penyapu adalah. tu datuk bagi penyapu tu kat orang melayu juga tu. setakat ketuanan melayu atau kesatuan melayu tak payahlah datuk perbesarkan. selama ni pun melayu dah tak bertuan pun di bumi selangor ni.

  ReplyDelete
 35. Seperkara lagi, skrang ni DS sibuk berceramah sana sini utk memberi penerangan kepada akar umbi UMNO. Saya tak kisahlah itu mmg peranan pembangkang menerangkan apa yang rakyat patut tahu, macam yang PAS, PKR dan DAP biasa lakukan, tetapi saya amat terkilan bila mendengar DS pernah berceramah atas pentas yang sama dengan Ezam. Jika DS berceramah dengan orang lain saya respect, tetapi jika dengan Ezam tak payahlah DS kerana saban malam Ezam menuduh teman2 seangkatannya semasa dalam PKR munafik, korupsi dan sebagainya, padahal pada suatu masa dahulu beliaulah yang bersengkokol dan berperlakuan demikian ibarat hanya membuka pekung di dada beliau sendiri. Rakyat pun sudah jelak dgn nama Ezam. Jika beliau benar2 gentleman serta tiada mempunyai apa2 kepentingan peribadi dalam politik dan ingin sebenar2nya berjuang kerana agama dan bangsa, sebaik meninggalkan PKR beliau sepatutnya tidak terlibat dengan mana2 parti politik lain melainkan PAS kerana hanya PAS yang masih mempertahankan kebersihan dalam pemerintahan sifar isu rasuah dan memeprjuangkan islam sebenar2nya dari dulu, kini dan selamanya. Sekian.

  ReplyDelete
 36. Islam mengajar umatnya bantu-membantu atas kebaikan dan bersama-sama membanteras kejahatan. Sesungguhnya usaha perbincangan harus diteruskan biarpun ada yg sinikal dan bersangka buruk

  Lihat negara Islam yg lain yg mana pengikut sanggup berbunuh-bunuhan kerana berbeza pendapat. Adakah itu yang anda mahu? Jika ya, anda adalah syaitan yg bertopeng manusia.

  Ian, SA

  ReplyDelete
 37. Assalamualaikum pasa sahabat sekalian,

  Pertamanya, ada yang tersalah faham tulisan saya kali ini. Saya tidak mengatakan Pas dan UMNO perlu bergabung secara fizikal.

  Justeru tidak timbul isu muzakarah ini bertujuan menguatkan UMNO atau melemahkan Pas. Jika kita lihat hari ini pun, UMNO hanya kehilangan 5% sokongan berbanding tahun 2004. dan saya pun tidak melihat Pas sudah kuat sehingga boleh mempertahankan kedudukan agama Islam dan hak orang Melayu secara bersendirian.

  Bagi saya, apa yang penting ialah bersetuju atas isu-isu penting mengenai agama Islam dan orang Melayu.

  Keduanya adalah tidak benar mengatakan saya hanya menjadi pejuang Islam dan orang melayu selepas kalah dalam pilihan raya lalu:

  1. Ketika saya dilantik menjadi menteri Besar, kenyataan pertama saya ketika itu ialah "saya sanggup bermandi darah mempertahankan agama dan bangsa."

  2. Ketika menjadi Menteri Besar selama lapan tahun, saya mungkin tidak vokal dan lantang di dada akhbar tapi saudara/i boleh melihat pembagunan IKS orang Melayu di Selangor. Lihat bagaimana pertumbuhan pasaraya besar dikuti dengan syarat pembabitan IKS bumiputera sebagai pembekal di pasaraya-pasaraya besar di Selangor.

  3. Kadar kemiskinan tegar di Selangor juga jauh berkurangan dari 5% kepada bawah paras 1%

  4. saudara/i juga boleh memeriksa dengan Lembaga Zakat Selangor mengenai kutipan dan jumlah agihan zakat di negeri Selangor sepanjang lapan tahun lalu.

  5. Jika saudara/i ingat, ketika tahun-tahun awal pentadbiran saya, saya telah mengambil inisiatif secara langsung dalam menangani masalah kegiatan maksiat seperti pelacuran dan perjudian di negeri Selangor.

  Sehingga hari ini terdapat teori bahawa kekalahan BN di Selangor sebahagiannya turut disumbangkan oleh kemarahan kumpulan-kumpulan "underworld" yang terjejas akibat dasar pentadbiran di negeri Selangor.

  Saudara/i yang tinggal di Selangor boleh menilai sendiri keadaan hari ini, pasca pru 12.

  6. Penempatan Setinggan pada masa saya juga tidak lagi dibuat dipinggir bandar dan luar bandar. Sebaliknya, banyak penempatan setinggan di buat di kawasan yang sama bagi memudahkan urusan kehidupan harian rakyat.

  Jika saudara/i masih ingat, kerajaan negeri Selangor juga pernah disaman oleh mereka yang kaya kerana membina pangsapuri penduduk setinggan di kawasan berhampiran perumahan mereka di sunway.

  Kerajaan Selangor juga memberi subsidi RM 7, 000 bagi setiap rumah kos rendah yang dibeli oleh penduduk setinggan.

  Siapakah majoriti yang mendapat faeadh ini jika bukan orang Melayu?

  Memanglah pentadbiran saya tidak sempurna. Namun saya fikir saya telah buat yang terbaik dalam kemampuan yang ada untuk agama dan bangsa.

  Bukanlah pula saya menulis untuk membangga diri atau takbur, cuma saya fikir sedikit sebanyak perlu saya nyatakan agar kita sama-sama dapat menilai hakikat sebenar.

  ReplyDelete
 38. Kepada Pak Long,

  Saya yakin saudara adalah generasi purba yang meluahkan kata tanpa menyelidik isi yang dikata, tetapi lebih melihat siapa yang berkata. Selidiki dahulu dalam skop mana ahli parlimen yg ditampar tu bertanya. Kalau dia hanya bertanya tentang status kelulusan membina surau, itu tidak sama dengan mempertikaikan hak org islam untuk memiliki surau. Jangan kita lupa, di era DSKT berapa banya surau yang telah beliau robohkan, namun atas jawapan perundangan maka kita sebagai masyarakat bertamadun harus akur, meskipun sakit hati bila melihat rumah ibadat kita sendiri di robohkan. Ingat pesanan DSKT, jangan amalkan politik fitnah dan dendam.

  ReplyDelete
 39. Dato', saya setuju apa yang di perkatakan di dalam blog Dato' ini.Hari ini kuasa orang melayu sudah nampak ke penghujungnya tetapi ramai yang tidak menyedari hakikat ini.Saya makin hari begitu risau dengan keadaan di negara kita, terutamanya untuk generasi akan datang.Bangsa lain sudah mula senyum dan telah mengambil kesempatan setelah melihat orang melayu tidak bersatu lagi.Sebenarnya DSAI telah berjaya dalam misinya apabila dilepaskan dari penjara.Hari ini kita lihat keterbukaan di bawah pimpinan Pak Lah telah mengakibatkan bangsa-bangsa lain mengambil kesempatan untuk mempertikaikan hak kita.Kita harus ingat orang Melayu masih ketinggalan dalam segala aspek terutamanya di bidang ekonomi.Apa yang berlaku hari ini, saya lihat kita perlu melakukan sesuatu dan sekiranya kita tidak bersatu, negara kita ini akan jatuh ketangan orang lain.Akibatnya orang melayu akan terhimpit sama sekali.Saya sedih apabila melihat generasi muda hari ini tidak melihat sejarah yang lalu.Kita tidak boleh menyalahkan mereka karena ramai pemimpin-pemimpin tidak menitik beratkan soal ini.Pakatan Rakyat telah berjaya dalam misi mereka untuk mempengaruhi anak-anak muda sehinggakan mereka meluat dengan kerajaan BN yang ada sekarang.Didalam soal ini siapa yang patut di salahkan....Saya berpendapat hari ini kita harus membuat sesuatu demi untuk agama,bangsa dan negara.Kepada penyokong-penyokong DSAI yang berbangsa melayu, terutamanya anak-anak muda marilah kita berjuang untuk agama,bangsa dan negara.Tingggalkan DSAI dan baliklah kepangkal jalan demi untuk agama,bangsa dan negara.Kepada pemimpin-pemimpin UMNO insaflah, dunia ini hanya sementara dan harta dunia tidak boleh dibawa bersama.UMNO tidak bersalah dan wadah perjuangan datok nenek kita harus dipertahankan tetapi yang perlu berubah adalah ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin UMNO.Kalau niat itu baik saya yakin UMNO-PAS boleh bekerjasama, yang penting sekali untuk menyelamatkan negara ini dari kehancuran. Buang yang keruh ambillah yang jernih. Kita sesama bangsa dan berugama Islam.Apa yang dituntut ialah berbaik-baik antara satu sama lain, besar hikmahnya.Marilah kita berdoa mudah-mudahan muzakarah antara UMNO-PAS akan terlaksana akhirnya demi umtuk agama,bangsa dan negara.

  Wasallam.

  ReplyDelete
 40. Salam,

  DS, tak payah lah DS mereka2 cerita tentang perjuangan DS kpd rakyat s'lgr sepjg DS jd MB dl.. Hakikatnya Umum mengetahui yg DS pengkhianat besar kpd agama dn bangsa...jenayah berleluasa spt rasuah, pecah amanah, rogol, bunuh dan sbginya...DS tak boleh nafikan yg DS terlibat dgn rasuah dan bkn DS shj mlh bini DS turut sama terlibat dlm pecah amanah BALKIS. Jika DS ingin nafikn tuduhan sy, sy harap DS bersumpah dgn nama ALLAH yg tuduhan sy tidak benar atau pembalasan drpd ALLAH SWT....

  ReplyDelete
 41. Ds..pemimpinku yang bijak berkata-kata. Jangan disuruh rakyat selangor menilai apa yang Ds telah buat. Rata-rata telah menyatakan DS syok sendiri dan telah buat macam-macam dan rakyat telah susah. Saya tak nak komen panjang lebar sebab saya penduduk selangor yang telah terima akibatnya. Jangan syok sendiri dan jgn jadi saberi chik.

  Semasa BN kuat d selangor semasa pemerintahan Ds dahulu...DS lupa tentang Islam itu bersaudara tapi sebenarnaya Islam itu musuh kepada kerajaan selangor pada masa itu. Sekarang setelah kepala dilanggar tiang barulah pandai menyebut Islam itu bersaudara.Dalam keadaan sedarkah pemimpin ku ini. Kenapa dahulu tak berbicara perkara sedemikian...sudah terlambatlah. Sekarang nak jadi hero kerana DS punya idealah Umno berjaya bermuzakarah dengan Pas. Kalau betul hebat cubalah bermuzakarah dgn Tuan Guru Nik Aziz kerana beliau pemimpin yangan mengamal Islam yang sebenar di negara kita walaupun DS pernah mengharamkan TGNA memberi ceramah di seluruh masjid diselangor.

  Ingat Ds....PAS dan PKR semakin teguh dan parti kita tengah merudum dan jangan beri komen yang syok sendiri. Saya melihat penyokong DSAI semakin bersatu untuk jatuhkan kerajaan Bn dan anak menantu. adakah DS akan perkara ini atau sedang berkhayal tentang penglibatan DSAI dengan liwadnya.

  Ini satu lagi...4% saja Ds kata merosot undi melayu. apa dah jadi dengan pengundi di kedah dan di kelantan yang mana majoritinya adalah melayu. Siapa yang bagi figure ini kepada DS..adakah ini benar DS. Jgn lupa dan buat lupa DS dan bertuhankan sangat kepada 4% itu kerana saya rata-rata tengok sekarang penyokong PR telah bertambah begitu mendadak. bayangkan kalau Pilihanraya dilakukan sekarang...saya ingat DS lari tak cukup tanah dibuatnya
  Ds sajalah yang saya nampak boleh mengetengah suara ahli dari bawah dan sahutlah cabaran ini untuk kita bangunkan kembali

  DS..pikir-pikirkanlah bila berkata-kata

  ReplyDelete
 42. 1. Ketika saya dilantik menjadi menteri Besar, kenyataan pertama saya ketika itu ialah "saya sanggup bermandi darah mempertahankan agama dan bangsa."
  pandai yb buat lawak yer, sejak datuk perintah kenapa TGNA sendiri dilarang berceramah di masjid di selangor. agaknyer datuk sanggup bermandi darah untuk mempertahankan kuil hindu & ladang babi kot.? usahlah memperbodohkan org melayu lagi. kau tu jawa bukan melayu. ada faham. jawa banyak berbudayaklan hindu.

  ReplyDelete
 43. Salam dk,

  Sekali lagi united malay national oraganisation berjaya menghasilkan satu lagi drama sandiwara bertajuk 'MUZAKARAH' setelah drama jijik mereka ini berjaya memperolehi keuntungannya pada tahun 1969 dahulu.....Macam biasa la..alasan yang dah selalu rakyat dengar..."DEMI MASA DEPAN ORANG MELAYU DAN ISLAM".....sejak kebelakangan ini nampak terdesak sungguh presiden umno untuk melihat drama ini dihasilkan dengan jayanya.....walaupun kedua2 pihak menolak ada sebarang elemen penggabungan secara fizikal...namun rakyat tetap sudah berfikiran bijak dan terbuka melihat wujudnya drama ini adalah selepas terjadinya tsunami politic 8 mac yg lalu....Rakyat sepatutnya sudah boleh melihat...adakah drama ini dimainkan pada pru 2004 yang lalu????Persoalannya mengapa sekarang.....???Mengapa pemimpin2 umno masih lagi mahu membodohkan orang2 Melayu dengan drama ini...sedangkan ianya tidak lebih dari hanya untuk political survive
  mereka sahaja....Rakyat sudah tampak jelas siapa umno sebelum ini yang sebenarnya....mereka hanya memperjuangkan segelintir orang2 melayu yang berkepentingan dgn mereka dan menghancurkan banyak melayu yang lain dalam erti kata sebenarnya(CONTOH KELANTAN CUKUP LA..)Rakyat yakin Pas hari ini sudah mencapai satu kematangan yang begitu tinggi dalam menghadapi puak juak umno ini...malah tidak mungkin mereka akan terkecundang lagi sebagai actor didalam drama sandiwara "MUZAKARAH" ini lagi....

  ReplyDelete
 44. 1. Ketika saya dilantik menjadi menteri Besar, kenyataan pertama saya ketika itu ialah "saya sanggup bermandi darah mempertahankan agama dan bangsa."
  LUKA DI HATI MELIHAT SURAU DIROBOH, MASJID DI TUTUP SEMASA PEMERINTAHAN KAU. SEKARANG BARU NAK CITER PASAL UGAMA. AAKU RELA DI PERINTAH OLIH DAP DARI DIPERINTAH OLIH UMNO SEKURANG-KURANGNYA DIA ORG TAK AKAN ROBOH SURAU @ MASJID & TAK KACAU ORG NAK MENGIMARAHKAN MASJID SAMPAI SEKARANG PECACAI KAU RAHMAN PALIL BUAT KACAU REPORT PADA SULTAN HAL ORG NAK MENGIMARAH KAN MASJID. LU FIKIR LAH SENDIRI.

  ReplyDelete
 45. dato!kenapa selepas pru 12 br dato nak sibuk pasal org melayu? sblm ni dato buat ape? btl kata saudara zainal tu dh terantuk baru nk tengadah..saya sendiri dh muak dgn ape je idea dato!

  ReplyDelete
 46. Dato' Seri,

  Syukur kepada Tuhan, akhirnya ada jua usaha untuk 2 suara utama Melayu ni bersatu. Ibarat pepatah Inggeris, " a journey of a thousands miles begin with a first single step", maka tak salah jika saya turut mengimpikan agar satu hari nanti, PAS dan UMNO dapat tidur sebantal dan mimpikan yang sama.

  Saya anak muda dilahirkan dalam tahun 1980an dan telah memahami bahawa umat Melayu Malaysia terpecah hanya disebabkan fahaman politik berbeza. Adik beradik boleh terputus hubungan kerana mungkin si abang menyokong UMNO dan adik menyokong PAS. 2 beranak boleh terputus hubungan kerana si anak menggantung bendera KeAdilan sedangkan ayahnya berjiwa UMNO.

  Lebih daripada itu, saya membesar di daerah Baling Kedah di mana Amanat Haji Hadi mula-mula diperkenalkan. Memang, saya melihat sendiri pada tahun-tahun 80 an hingga pertengahan 90an, penyokong PAS tidak akan menjejakkan kaki dan menjamah jamuan kenduri penyokong UMNO kerana telah dijatuhkan hukum, sembelihan orang UMNO itu adalah haram!

  Saya sebagai generasi muda tersenyum malu dengan karenah orang-orang lama yang terlalu taksub dengan parti politik dan menjadi buta akibat politik.

  Masalahnya Dato Seri, pemimpin atasan boleh berjumpa dan bertepuk tampar malah semasa rehat di sidang Parlimen pun , boleh makan dan merokok semeja. Tetapi pengikut di bawah yang mata hati ditutup hijab hingga bermusuh dan bermasam muka.

  Isu Dato' Seri Anwar sukar diulas kerana demi mendapat sokongan bukan Melayu, beliau kini kelihatan terlalu liberal, berbeza dengan dirinya ketika memperjuangkan ABIM dan di dalam UMNO dulu. Ini mengesahkan lagi soal apakah prinsipnya yang sebenar.

  Dato' Seri, biarlah apa orang kata, nak terngadah lepas terantuk atau apa pun, yang penting masih ada masa dan ada kesedaran di kalangan pemimpin Melayu untuk bermuzakarah dan berbincang berbanding sesetengah Melayu yang hanya pandai bercakap " ha...kan aku dah kata dulu..."

  Terima kasih Dato' Seri.

  ReplyDelete
 47. Assalamualaikum,

  Saudara Zainal,

  Kenapa tulisan saudara penuh sindiran,bagi saya amat sacarstic.Tidak bolehkah saudara berbaik sangka,andai ini adalah cara yg terbaik demi agama,bangsa dan negara,mengapa tidak kita menyokong.Jgn kita terlalu bersikap peribadi.

  Andai 8 Mac 2008 adalah titik tolak(turning point)untuk perubahan kepada yg terbaik demi umat islam,haruslah kita menyokong tanpa berbelah bagi.Bagi saya Melayu/Islam dilanyak dari segenap penjuru adalah kerana Umat Islam tidak bersatu.

  Parti yg mewakili Melayu/Islam(PKR,PAS,UMNO)tidak dapat membezakan isu-isu yg perlu diberi keutamaan-Isu besar diremehkan dan yg kecil diberi pubsiliti demi `political milage`masing-masing.Kita berada dilandasan yg salah.

  Jika agendanya untuk agama,bangsa dan negara,maka teruskanlah.InsyaAllah ramai lagi yg akan menyokong DS.Teruskanlah usaha DS kearah kebaikan, InsyaAllah kami semua akan menyokong...Biarkanlah Saudara Zainal dgn pemikiran jumudnya.

  ReplyDelete
 48. Salam DSKT,

  Melayu secondary bagi saya. ISLAM adalah PRIMARY! Kita kena jaga ISLAM sebagai pelindung bangsa Melayu. ISLAM kukuh barulah Allah jaga bangsa Melayu.

  Malaikat tak pernah tanya ko bangsa apa, ugama apa ada di tanya.

  Yang sibuk jaga Melayu buat apa? Jaga ISLAM dulu, Alllah s.w.t. akan pasti jaga bangsa Melayu.

  Saya tertarik dengan senarai kejayaan DS didlm pemerintahan DS yg lepas.

  Kenang - kenang kan lah senarai dosa terhadap ISLAM di Selangor (kalau ada). U dont have to answer this question. I speculate saje...

  Anyway, trust me DS! Allah s.w.t plans is PERFECT! ISLAM is PERFECT!

  Melayu akan hancur di mamah tanah juga akhirnya....

  ReplyDelete
 49. DS, pengalaman yang lepas membuatkan kita masih lagi ragu-ragu dengan keikhlasan puak DS bermuzakarah dengan sesiapa pun membincangkankan isu Melayu dan Islam. Memang tak dinafikan semasa DS menjadi MB dulu DS ada membawa usaha-usaha kebaikan kepada bangsa Melayu tetapi itu adalah amanah kepada pemerintah yang dipertanggung jawabkan. Adakah DS hendak cuba jelaskan bahawa pemerintahan PR sekarang langsung mengabaikan Hak Melayu? Tak perlu saya perincikan item-item yang menunjukkan usaha PR yang memerintah Selangor yang membawa kebaikan kepada Melayu dan Islam walaupun memerintah tak sampai 6 bulan, nanti DS malu. Bagi saya, UMNO tak layak untuk membincangkan perpaduan Melayu kerana dialah yang menghancurkan Melayu, apalagi untuk membincangkan Islam. Tanah rizab dikaut oleh pemimpin tertentu dan dijual kepada bukan Melayu. Kuliah agama disurau dan masjid terutamanya di Selangor dulu dikawal dengan ketat sekali sehinggakan Ustz.Haron Din telah dilarang menyampaikan kuliah di salah sebuah surau di Damansara dulu atas alasan tiada tauliah. Mengapakah seorang bekas profoser yang tersohor dengan ilmu agama disekat dari menyampaikan ilmunya? Ini semua berlaku masa DS berkuasa. Saya setuju dengan kawan-kawan blogger yang berpendapat muzakarah ini wujud kerana kesusahan yang sedang dihadapi oleh UMNO untuk kembali berkuasa. PRU13 kita lihatlah macammana prestasi UMNO.........

  ReplyDelete
 50. Askum Datuk Seri..
  Semoga Datuk Seri dan Keluarga sihat2 sentiasa...


  Saya berbangga datuk seri bersungguh dalam memberikan idea pada kali ini...tapi MB dan timb MB dari PAS? adakah datuk seri sure? seorang bekas MB UMNO akan bekerja di bawah MB PAS?

  MB PKR tu bukan Melayu ke?

  Banyak persoalan yang timbul atas idea datuk seri itu...

  soalnya apa pendirian UMNO Pusat? juak2 dan kroni UMNO Selangor macam mana??

  dulu masa datuk seri jadi MB..ada atau tidak seorang pemimpin PAS diangkat untuk jadi EXCO atau dipelawa masuk J/Kuasa2 kerajaan negeri??

  Kenapa Sekarang?? saya nak bawaj perihal orang2 kampung...untuk orang2 kampung...

  Saya anak jawa..orang kampung datuk Seri.. cuba bezakan istana datuk seri dengan markas PAS sebelah rumah datuk seri tu? ( rumah betulke rumah hinggap??) betul2 sebelah rumah datuk seri...macam langit dengan bumi beza dia datuk seri..

  datuk seri, cuba pikir orang2 kampung ..mereka diajak ubah cara hidup? cara hidup macam mana lagi kalau sebelum minyak naik dah pun sesak? sdg ketua umno bhgn, setiausaha umno bhgn, ketua cawangan..semuanya berebut2 projek, bergaduh pasal tender, orang kampung taktau ape datuk seri..

  cuba la datuk seri..
  fikirla datuk seri...

  selepas ni jumpa orang kampung, look into their eyes datuk seri..insafi kehidupan mereka datuk seri..insafilah...tak rugi datuk seri..

  betapa murninya sifat dan hati mereka..betapa mereka telah beri peluang kepada datuk seri..kepada umno, kepada bn, tp malang datuk seri...

  datuk seri, umno dah khianati orang kampung...umno dah tipu orang2 di kampung...pemimpin kaya raya, rakyat papa kedana..orang kampung diperleceh..sedangkan orang2 di kampung itulah yang mengangkat umno dan bn dulu2nya...

  apa lagi yang nak diambil dari orang2 di kampung itu datuk seri..apa lagi??????

  kita sama2 jawa datuk seri..

  Ya Allah..datuk seri ingatlah orang2 kampung..
  ingatlah...

  Akhir kalam, teruskan perjuangan Datuk Seri, semoga melayu terus bermanfaat atas kejujuran kerajaan negeri sekarang dan kejujuran UMNO sebagai pembangkang kini..


  Salam
  anak kampung di perantauan ( masih tidak hilang identiti melayu, kukuh jati diri kejawaannya)

  ReplyDelete
 51. sebagai orang bawahan dan beragama islam seperti itulah kehendak impianku.. sayangnya datukpun tak seperti yang dikata..ketika dalam pemerintahan dan kini masih seperti itu juga,,dato masih suka mencari dan menghebohkan keasalahan orang lain, bahkan aib orang lainpun dato tak boleh tutup..bagaimana harus ada persatuan kalaudato hanya mencari salah orang lain?
  seharusnya kita belajar untuk salaing menerima kekurangan..dato hanya nampak umno..dan demi umno lah dato berjuang.. islam tak perintah kita dedah aib sesama..saye bukan penyokong pr..dan bukan pula umno..saye hanyalah pemerhati..agar dapat memberi nilai undi yang terbaik ketika pilihan raya...

  ReplyDelete
 52. typo:

  I meant PKR supporters, not supported

  ReplyDelete
 53. Salam datuk..
  kenapa datuk sebut nak jadikan Malaysia Tunjang Politik...ingat datuk politik adalah sesuatu yang memungkinkan...jadi impian datuk ini sesuatu yang tidak jelas dan tidak akan difahami oleh rakyat biasa....Cuba datuk sebut menjadikan Malaysia yang harmoni dan membahagikan kekayaan yang sama rata kepada penduduknya...menghapuskan kemiskinan...atau mewujudkan malysia yang rakyatnya peniaga tegar..atau rakyat yang celik niaga...ini mungkin lebih mudah di fahami...Impian datuk sudah tidak jelas macam mana orang nak ikut datuk...

  ReplyDelete
 54. datuk sri

  mengapa sekarang baru nk Muzakarah!!? . dulu masa pas kalah teruk tak mahu pulak, klu betullah nk menyelamatkan islam dan melayu , mengapa tahan peruntukan kewangan di kelantan atau menahan duit royalti minyak masa pas memerintah terengganu, politik pun politiklah tapi melayu tetap di bantu walaupun berlainan parti

  ReplyDelete
 55. YB Dato,

  Dato telah melanggar 5.3 tataetika UMNO. Sila rujuk. Saya hanya sekadar mengikatkan sahaja, takut2 Dato terlepas pandang dan akan di tuntut oleh musuh2 di dalam UMNO menyebabkan Dato tergugur dari pertandingan.

  Wasallam.

  ReplyDelete
 56. hey former minister of selangor,

  why the h3ll are you constantly going on and on about the malays? what about the rest of us who arent? continue making comments like this and you can dream of wrestling back selangor from the opposition. DAP and HINDRAF extremists? if thats so, then all of the people who supported them are extremists, no? brilliant conclusion..next time, think before you write such crap..

  jcd

  ReplyDelete
 57. Saya ingat suratkhabar (SK) janganlah mensensasikan pertemuan yang telah berlaku dengan setuja andaian dan telahan. Saya bersetuju dengan kata DSAAB "preliminary". Jadi perlu pada "advance" tetapi SK jangan "advancekan". Kadang2 SK ni pun buat celaka jugak laga2kan. Kalau dah ada permulaan sepatutnya di pupuklah lagi. Saya ingat Majlis Mufti perlu menjadi orang tengah.Kalau PAS bagi syarat terimalah syarat, dan kita lihat apa kesudahannya. Kalau UMNO buat Lillahitaala, jangan takutlah. PAS dan UMNO mesti mencari MardhatiLLah. Jangan cari redha pengikut atau penyokong.

  DS Dr. pun jangan lah belsah Kamarudin Jaafar sebagai penghalang, dia pun menjalankan tugas sebagaimana petugas2 berkata "Saya hanya mengikut arahan". Inilah masanya semua Ummat Islam bangun menyatakan soongan yang padu untuk pertemuan seterusnya. Bukan mengacah2 atau kondem. Soal sekarang apa yang kita mahu? Perpecahan atau Perpaduan!.

  ReplyDelete
 58. Dato, perkiraam matematik mana yang Dato guna dalam memperincikan sokongan Umno hanya berkurang 5%? Adakah Dato mengunapakai formula kehilangan 1 negeri bersamaan dengan 1%, maka 5 negeri bersamaan dengan 5%? Jika formula itu yang Dato guna, saya setuju ler...

  Itulah saja saya punya komen..

  ReplyDelete
 59. MUZAKARAH PAS & UMNO tidak lebih HANYA gimik kerajan PLAH dan menantunya saja. Yang DS terjebak sama buat apa ? mana ada melayu berpecah ? yang berlaku adalah penghijrahan sementara orang melayu UMNO atau simpati UMNO ke parti lain selain dari UMNO lantaran kerana TERAMAT MARAH kepada kerajaan PLAH dan menantunya itu.

  APABILA Plah dan menantunya itu sudah tiada lagi dalam UMNO, maka mereka akan kembali berhijrah ke rumah asal mereka...itu saja..

  JADI, DS janganlah terikut inkut dengan DAKYAH plah dan menantunya itu..

  ReplyDelete
 60. Banyak sungguh jasa Dato' terhadap Melayu dan Selangor, tetapi Dolah jika mahu menghitung seperti Dato' tentulah jasa dan budinya lebih banyak.

  Seandainya begitu, kenapa pula Selangor tewas begitu teruk di bawah kepimpinan Dato' . Adakah Dato merasakan rakyat buta untuk melihat jasa Dato' atau rakyat terlalu bodoh dan termakan cakap2 pembangkang. Bagaimana pula Dolah yang hilang majoriti 2/3, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Bukankah Dolah imam besar Hadhari, bukankah Dato' juga boleh akui bahawa perjuangan Dato' dalam Hadhari begitu besar.

  Jelasnya apa yang Dato lakukan, tidak cukup, malah Dato' dikatakan tidak amanah.

  Beranikah Dato' mengaku tidak amanah, dedahkan di sini berapa banyak wang dan harta yang bukan hak Dato' telah Dato ambil secara songlap. Saya tidak mau menuduh jutaan ringgit, memadailah Dato' mengaku dengan ikhlas bahawa terdapat kekhilafan dan kesilapan terambil wang RM0.10 sen yang bukan hak Dato' semasa mentadbir Selangor, ada berani ke Dato'.

  Tidak menafikan Dato' ada berjasa tetapi fahamilah, ianya tidak mencukupi, lalai, leka, besubahat dan sengaja melakukan kemungkaran termasuk mengatakan 'yes' kepada Dolah walaupun apa yang dilakukan tidak betul dan bedosa.

  Berbalik kepada 'impian saya'. Cailah perjuangan yang lebih diredhai melalui dan bermula dengan landasan Islam dan bukannya bangsa.

  Saya hanya mengingatkan diri saya dan Dato'..

  ReplyDelete
 61. DS,sekarang umno di ambang kemusnahan
  kelemahan pak lah mmg adalah punca utama kehilangan kepercayaan rakyat kepada umno dan kepimpinan beliau.tetapi saya juga tidak menyalahkan pak lah seorang kerana kelemahan seluruh pemimpin umno jgk antara faktornya.sebenarnya rakyat sudah jelak dengan permainan pemimpin umno yg kononnya perihatin pada rakyat sedangkan sebenarnya mereka lebih mementingkan diri mereka sendiri.saya rasa sekarang ahli umno perllah bersiap sedia untuk mentalkin kan umno kerana pendapat ramai telah mengatakan yg umno tidak lagi releven dlm menjaga kepentingan kaum melayu dan agama rakyat peribumi.tahniah kepada para pemimpin umno yg telah dgn tangan mereka sendiri yg membunuh parti umno parti keramat bangsa melayu.insyaa;ah d;m buku sejarah nanti akan tercatit nama nama penghkianat bangsa yg telah membunuh bangsanya sendiri.

  ReplyDelete
 62. Bila ada di barisan pembangkang MESTI akan perjuangkan hak org melayu dan kononnya agama islam...tapi bila dlm kerajaan mana duit rakyat yang ada semua kena sapu...kononnya perjuangan utk org melayu...dan agama...sudah2 la...perjuangan melayu ni dah tak relevant...saya antara org melayu yg TAK PERNAH mendapat apa2 benefit sebagai bumiputra...tu pun saya dah naik malu nak mengaku melayu...nasib la saya bukan keturunan melayu asli...

  ReplyDelete
 63. Datuk Seri Khir Toyo,

  jelik la, UMNO pada masa skrg baru berfikir untuk bermuzakarah..

  1.apakah alasan Datuk Seri bergabung dengan PAS di selangor semata-mata, untuk menguatkan Melayu dan agama? atau, DS dan pemuda2 DS kehilangan jutaan ringgit kerana kehilangan projek2 di selangor.

  2. sebelum p/raya 2008, kita tak pernah sangka di selangor, kita akan kalah, masing2 dibahagian sibuk mengeluarkan dana, untuk menukar kepimpinan UMNO bahagian,, dan.menjangkakan akan mendapat pulangan balik selepas p/raya, apabila Selangor terus dimenangi.. tetapi malangnya DS, kita telah kehilangan negeri dan sumber kewangan kita..dan DS pula menjadi ketua pembankang.. saya mmg terhibur melihat jawatan DS, semoga DS kekal disitu selama-lamanya.

  3. So, saya kia tujuan DS beria-ria mengendalikan pertemuan antara PAS dab UMNO adalah semata-mata untuk memberikan kuasa ekonomi keatas DS, w/pun MB dan TMB diberi kepada PAS, DS mungkin mendapat durian runtuh yang lain.

  4. Jika dikira kejayaan DS, kalau muzakarah ini berlaku, DS akan mendapat satu "twink" untuk pemilihan akan datang..jasa DS pastinya akan diingat oleh semua ali UMNO dalam pemilihan ini..

  PMM Wangsa Maju

  ReplyDelete
 64. Syabas dato' seri, kerana mempunyai impian yang murni. Sangat mengharukan kami yang cintakan perpaduan, kedamaian dan kesejahteraan. Namun tidak nampak ada jalan mudah ke arah itu, kerana dalam umno sendiri pun kelihatan berpuak-puak. Tidakkah ini yg perlu ditangani dulu ?

  Sememangnya kita tidak perlu bayar untuk bermimpi...jadi, selamat bermimpi indah lah dato' seri ku..

  ReplyDelete
 65. Tahniah kerana Umno dan PAS akan bermuzakarah, saya sebagai bukan melayu menyokong kuat cadangan ini. Semoga melayu akan lebih kuat.

  Jangan biarkan PKR dan DAP berkuasa. habis semuanya nanti.

  ReplyDelete
 66. Assalamualikum saudara opiboi dan rakan-rakan bloggers lain,

  Saya membaca komen-komen saudara dan saya rangkumi jawapan-jawapannya di bawah. namun bukan niat saya untuk bertekak atau menegakkan benang basah di sini.

  Kepada yang menuduh saya merosakkan agama Islam dengan meruntuhkan masjid dan surau, Saya berharap saudara dapat buktikan saya meruntuhkan surau tanpa mengganti dengan yang lebih baik.

  Adakah saudara setuju jika surau kayu atau di bawah flat yang tidak diurus, dibiarkan. Surau yang diruntuh adalah surau yang dalam keadaan uzur dan daif dan tidak melambangkan Islam sebagai agama persekutuan dan agama rasmi negeri.

  Selalunya kawasan sekitar telah
  dimajukan. Adalah malang untuk membiarkan surau kayu di situ. Untuk itu saya runtuhkan surau tersebut dan digantikan dengan surau batu selaras dengan kawasan
  yang telah dibangunkan.

  Buktikan saya di mana surau yang saya runtuhkan tidak diganti semula.

  2. Mengenai Tuan Guru Niz aziz, adalah menjadi peraturan di Selangor sesiapa yang ingin perceramah di surau dan masjid harus mendapat tauliah Majlis Agama Islam Selangor. Di Selangor seingat saya kita tidak memberi tauliah kepada pemimpin mana-mana parti politik sama ada pas mahu pun UMNO untuk menjadi penceramah mahu pun pembaca khutbah.

  3. Pembangkang sifar. Saya sebagai ketua perlu memberi semangat yang tinggi kepada anak buah saya lebih-lebih lagi bila parti lawan membuat gagasan untuk menawan
  Selangor. Sebagai jeneral saya tidak boleh ke medan perang dengan menyatakan anak buah saya akan
  terkorban. Bukankah itu juga yang telah dilakukan oleh Khalid al walid dahulu.

  Sebab itu saya katakan bahawa perbincangan dan penyatuan agenda yang penting bukan penyatuan fizikal dua buah parti.

  3. Mengenai setinggan, semua rumah setinggan akan diberikan satu unit
  rumah pangsa yang berharga RM42 ribu ditawarkan dengan harga RM 35 ribu. Sewa pemindahan sementara dibayar oleh pemilik tanah dan pemaju. Wang perpindahan juga
  dibayar mengikut penilaian PBT.

  Kerajaan tidak mampu untuk memberi rumah percuma kepada semua setinggan. bagi mereka yang tidak mampu kerajaan sediakan rumah counsel dengan kadar sewa dibawah RM 150 sebulan.

  Adakah saya zalim? Saya cuba untuk menyelesaikan setinggan yang tinggal di atas tanah milik orang yang masa depannya tidak pasti. Saya tidak boleh memberikan tanah tersebut kepada setinggan kerana ia telah diserahkan kepada pihak tertentu oleh pentadbiran sebelum saya.

  Saya boleh popular dengan tidak melakukan apa-apa perancangan, tetapi apa akan jadi kepada setinggan ini jika tuan tanah mengambil tindakan mahkamah, menghalau mereka tanpa sebarang ganti rugi.

  Saudara/i harus memahami isu dengan lebih jelas sebelum membuat tuduhan kerana melalui tulisan saudara, saya yakin saudara adalah muslim yang baik. Seorang muslim
  yang baik tidak akan mengeluarkan kata-kata mahu pun tulisan tanpa memahami situasi sebenar.

  Membuat tuduhan secara melulu adalah di antara punca amalan
  kita tidak diterima Allah s.w.t.

  ReplyDelete
 67. Blogger Dr Mohamad Khir Toyo said...

  Salam saudara zainal,

  Kalau saya terhantuk, sama masih inginkan jawatan tersebut. tetapi ini soal menjaga kepentingan agama dan bangsa. Lihat sendiri apa Pas dapat lakukan dalam Pakatan rakyat. soal awal atau lewat itu tidak penting tetapi ini soal masa depan agama dan bangsa di tanah air ini.

  saya berharap saudara akan berpandangan lebih terbuka. Janganlah teruskan rasa benci dan dendam dalam hati kita. marilah kita forward looking.

  Sunday, July 20, 2008

  hehehe,

  Saya menyokong pendapat saudara Zainal dalam hal ini....bukan masalah rasa dendam dan rasa benci yang berpanjangan .

  Saya jugak setuju ngan dato bila menyebut soal agama,bangsa dan negara kita .

  Tapi yang saya dan kemungkinan ramai orang melayu nak persoalkan adalah mengenai keihklasan dan kejujuran di pihak Dato dan sekutu yakni UMNO....

  setuju..

  1. Perjumpaan diadakan secara tertutup diantara pemimpin pas dan Umno.

  2.Butir2 perbincangan tidak didedahkan mungkin utk jaga kestabilan negara.

  3.Kalu nak dedahkan perlu keluar kenyataan bersama.

  Tak setuju..

  1.Bila pak lah dedahkan ...ini menunjuk tidak jujur kerana pak lah dedah tapi bila orang tanya lebih lanjut tak nak bagi tahu sebab takut orang buat spekulasi ....bukankah bila pak lah dedahkan itu dah menunjukkan satu spekulasi.

  Sudah lah dato pi jumpa ngan dato hassan Ali tukar baju pas lah lagi senang ..

  Kalu betul2 dato pikir masa depan orang melayu dan agama serta negara pi bincang dengan pemimpin umno untuk bubarkan umno dan semua masuk PAS.

  kenapa dato pilih jalan untuk memecahkan lagi orang melayu kepada 4 kumpulan pula ...cerdik dan bijak kah dato...

  golongan 1 (umno)

  orang umno yang gila kuasa dan sokong pak lah...

  golongan 2 (umno)

  Dato termasuk dalam golongan kedua yang sayang pada umno dan kepimpinan perlu di tukarkan.

  golongan 1 (Pas)

  Golongan yang boleh menerima orang umno dalam pas (jgn salah paham dato Pas boleh terima orang umno tapi pas tidak boleh terima umno)

  golongan 2 (pas)

  golongan yang boleh terima pas dan umno digabungkan.

  Apa kata kalu saya katakan pada dato yang akan wujud 4 golongan dalam orang melayu ini disebabkan oleh tindakan dato kerana dato ingin memenuhi IMPIAN dato....

  ReplyDelete
 68. Hello Khir

  You are racist...bila kalah u nak PAS.

  Look at your self at the mirror and your bank ac...are you a true muslim?

  ReplyDelete
 69. saya sokong kenyataan DS, dan saya juga menyokong usaha DS untuk membina surau2 dan masjid yang telah uzur dan digantikan dengan yang baru, bertuah Selangor kerana mempunyai Pemimpin seperti DS..

  Pernah suatu ketika dahulu, saya membaca biografi DS (w'pun tidak habis) saya benar- benar menganggumi DS dan saya dapat rasakan DS adalah pemimpin masa depan Negara. DS dahulu pun bukannya dari golongan yang berada seperti sekarang, pastinya DS lebih memahami perasaan rakyat berbanding Datuk Najib ataupun Hishamuddin ataupun mukhriz, kerana mereka semua tidak pernah merasa susah di Malaysia ini..

  Apa kata DS bertanding jawatan yang lebih tinggi, bukannya Ketua Pemuda.. dalam pemilihan akan datang. Kerana DS adalah wakil golongan rakyat untuk memerintah rakyat, bukannya dari golongan bangsawan untuk memerintah rakyat.. Negara perlukan pemimpin yang kuat seperti DS bukannya DS Najib yang hanya pandai mengangguk, dan tidak pernah makan ubi kayu seperti rakyat..

  Saya nampak ketokohan DS seperti TDM , insyallah DS, jika perjuangan DS ikhlas, rakyat akan menyokongnya..

  ReplyDelete
 70. salam...

  macam hari raya... kita bermaaf-maafan sesama kita dan sesama melayu sesama islam.

  tahniah dan berjaya juga agenda ke arah perpaduan melayu.

  melayu kuat biar bangsa lain gementar. betul tak dr. khir?

  http://dewawang.blogspot.com

  ReplyDelete
 71. Assalamualaikum dr,

  "Buangkan yg keruh ambil yg jernih"
  Muzakarah perlu diteruskan supaya kedua dua pihak mendapat satu titik pertemuan,tiada siapa yg kalah dan menang,malah menang bersama, demi AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

  Begitu murninya impian dr.

  Allah berjanji kepada umat manusia
  jika kebaikkan yg diusahakan
  maka kebaikkan juga yg akan mereka dapat

  Berpersangka buruk adelah pekerti syaitan
  menuduh dan menghasut(adalah fitnah) tanpa membuat penyelidikan
  umpama memakan bangkai saudaranya sendiri

  Usaha yg murni ini tidak harus tersekat ditengah jalan

  ReplyDelete
 72. Syabas dr khir,dan sahabat UMNO yg lain,jika muzakarah ini ikhlas.Walaupun ramai curiga,termasuk orang yg kita hormati,tuan guru nik aziz sendiri.tapi saya dan ramai bangsa Melayu beragama Islam percaya,ini adalah titik permulaan yg baik..Walaupun sudah lewat,tapi lebih baik dari tak buat langsung,begitu kan.Harap kalau tak banyak bersetuju pun,satu-dua bersependapat pun baik.Doa kami semoga Islam terus megah di bumi keramat Melayu ini.Melayu memang bangsa penyabar,tapi Melayu pantang dicabar.Kembalikan MIM dalam Melayu..

  Harus diingatkan,jika PAS boleh berpakat dengan parti yg MENENTANG negara Islam,DAP,yg menyokong kesamaraatan (dalam Islam,adil bukan bermaksud samarata,tetapi meletakkan sesuatu kena pada tempatnya),maka mengapa tidak PAS berpakat atau setidak-tidaknya berbincang dengan UMNO.walaupun berbeza,tetapi persamaan tetap ada.Sama Melayu,sama Islam.

  Agak dangkal pandangan sempit tuan guru nik aziz dalam hal ni,membuatkan ramai kecewa.Tapi ingat,tokoh agama tak semestinya tokoh dalam politik.Mungkin didorong emosi dan suasana 'comfort zone' politik Melayu di Kelantan,maka pendapat beliau kita dengar.Sedarlah,tidak rugi pun bermuzakarah..apa salahnya berbincang atas nama Islam.Bincang belum,tapi sudah pandang negatif..Syabas Hj Hadi Awang,anda memang pemimpin Islam tulen..

  Dr Khir,soal roboh surau/masjid.Sudah menjadi taktik lazim,mana ada bukti.Semuanya nak fitnah tanpa bukti.Pandai mereka cerita,menyebar,tapi tak reti bawa bukti..Saya cabar pembawa berita,datangkan bukti.Bercakap lantang penuh isi tak semestinya benar.

  Saya tertarik benar dengan frasa ini,"Saya juga mencadangkan agar Pas diberi jawatan Menteri Besar dan Timbalan Menteri Besar serta 4 EXCO. Malahan saya menolak sebarang jawatan bagi mengelakkan dianggap menguasai EXCO yang bakal dibentuk."..Wah,apa respon PAS? Apakah begitu mendalam perbincangannya?? Bagaimana dato melihat isu seperti ini di Perak?? Alhamdulillah..

  Pastinya,orang yang ingin lihat Melayu dan Islam hancur akan gusar bila mengetahui PAS b'muzakarah dengan UMNO..dan membaca post dr khir yang ni misalnya pasti membuat mereka meremang bulu roma..Islam pasti kembali bersatu..sesuai dengan pepatah,biduk berlalu kiambang bertaut...

  ps;Umat Islam Malaysia mahu sesuatu daripada muzakarah ini..

  ReplyDelete
 73. Datuk, Datuk,

  Rakyat bukan form 5 kids. Sewaktu kamu menjadi MB, banyak perkara baik kita perlu beri kredit dan banyak juga yang kurang yang harus dihaluskan. Begitu juga dengan MB sekarang. Kita harus beri mereka kredit dan beri mereka peluang.

  Belajarlah menghormati orang lain agar keturunan kita sentiasa diberkati. Tidak ada agama yang menyuruh umatNya membenci orang dan agama lain. Menghormati agama lain dituntuti oleh semua agama termasuk Islam. Bukan Melayu sahaja yang beragama Islam. Pribumi Sabah dan Sarawak, Melanau, Bajau, Orang asli, Cina dan India, American, Negro, Australian pun ada yang beragama Islam. ( mereka bukan sahaja mualaf tetapi sudah beberapa generasi dilahirkan dari ibu dan bapa Islam)

  “Datuk Seri Anwar Ibrahim memang tidak mahu Melayu bersatu kerana itulah beliau tubuhkan Pakatan Rakyat yang berjuang atas prinsip kesamarataan, menyamakan taraf agama Islam dengan agama lain, menyamaratakan kedudukan orang Melayu dengan bangsa lain, walaupun memiliki status bumiputera. Sebab itulah Anwar dapat menarik sokongan yang besar daripada golongan ekstremis Cina melalui DAP dan ekstremis India melalui Hindraf.- Dr Khir Toyo

  Kenyataan tersebut memberi pandangan bahawa kamu bukan beragama Islam.

  Dunia ini termasuk tanah yang kamu pijak hari ini adalah milik semua orang, semua bangsa, semua agama termasuk orang asli yang terawal menduduki tanah semananjung Malaysia yang dinafikan hak mereka. Kalau kita berhak mempertahankan hak kita, apakah salah bangsa lain mempertahankan hak mereka dari didiskriminasikan? Dan tidak salah juga kamu mempertahankan asal usul kamu (Jawa). Regardless apa bangsa, kalau dia ada credible dan layak tidak salah dijadikan pemimpin. Walaupun kamu dari keturunan Jawa, masyarakat melayu masih menerima kamu juga. Begitu juga kamu mesti menerima bangsa dan agama lain. Kalau mengikut kenyataan kamu, Malaysia tidak akan wujud. Bagaimanakah kedudukan masyarakat pribumi Sabah dan Sarawak yang terbesar di pulau borneo yang kaya dengan hasil buminya? Kedudukan mereka dalam civil service, ekonomi dan politik terlalu jauh ketinggalan. Ini kenyataan! Kalau Dr Toyo pergi ke Jabatan Persekutuan di Sarawak, ketidakadilan dalam pengambilan civil service oleh SPA terhadap masyarakat pribumi adalah nyata. Tetapi perlukah masyarakat pribumi mengusir masyarakat lain dari Pulau Borneo? Ini tidak mungkin terjadi sebab mereka mempunyai sifat pengampun dan sentiasa mengangap semua manusia termasuk Melayu, Cina, India, Jawa, etc adalah saudara. Mereka mengangap semua mempunyai kepercayaan yang suci dan suatu hari semua orang berlaku adil . Belajarlah erti toleransi yang sebenarnya, Datuk.

  Eg. Di Majlis perkahwinan di Sarawak. Sekiranya Masyarakat Islam dijemput ke rumah, masyarakat Islam disajikan makanan Islam pada satu sudut dan yang bukan Islam pada satu sudut. Begitu juga, di restaurant. Selepas itu sama-sama menyaksikan event seterusnya. Sewaktu pergi memburu, kalau jumpa babi hutan, Saudara si Islam ini akan menembaknya dan balik nanti dia akan beritahu saudara bukan Islam untuk mengambil babi hutan yang telah di tembak nya. Di Miri, berzaman-zaman Masjid dan Gereja berjiran berantarakan pagar. Tidak pernah orang Islam complain bunyi loceng dari gereja dan tak pernah pula orang Kristian complain bunyi ‘beduk’ dari Masjid malah mereka bersalam-salaman keluar dari rumah ibadat tersebut. Housemate saya dulu, sewaktu bulan puasa, kalau dia masak untuk sahul, dia tinggalkan makanan untuk saya makan tengahari dan juga sediakan makanan untuk breakfast. Begitu juga kalau Sunday, dia turut ikut saya ke pasar, naik bot kira-kira 30 minit dan dia sanggup tunggu saya keluar dari church untuk makan mee. Maklumlah dulu, satu minggu satu kali baru keluar, duduk kat kedai. Bukan macam Dr. Sewaktu di PJ, saya tinggal bersama keluarga Cina dan sempat juga tinggal bersama keluarga Melayu. Banyak lagi yang ingin dikongsikan di sini Dr. Lain kali cerita lagi. Dr. ajarlah saudara-saudara kita erti cinta. Kan senang tiada benci membenci. Jangan asyik menyalahkan orang lain. Kalau orang lain tidak menghulurkan tangan, kita mulakan dahulu.

  Kenyataan dari Matrip ini menunjukkan beliau sangat memahami agama nya:
  “Islam tidak mengajar kita hidup berlandaskan KETUANAN. Apatah lagi Ketuanan berdasarkan sesuatu kelumpuk bangsa. Islam mengajar kita hidup berlandaskan KEHAMBAAN iaitu Kehambaan kepada Allah. Malah tidak ada pun apa yang dipanggil KETUANAN ISLAM kerana konsep KETUANAN hanya menjauhkan kita dari Allah dan boleh menyerumuskan kita kedalam api neraka.

  Allah tidak menyuruh kita menjadi tuan kepada yang lain hanya Allah menyuruh kita menjadi hamba kepadaNYA. Kerana kehambaan kepada Allah inilah satu-satunya jalan yang akan dapat menyelamatkan umat manusia didunia dan akhirat.

  Contohnya seorang Pemimpin yang memperhambakan dirinya kepada Allah, sudah tentu takut untuk berlaku tidak adil terhadap orang yang dipimpinnya dan disamping itu akan dibantu oleh Allah untuknya berlaku adil kepada semua.”- Matrip (Monday, 21 July 2008)

  ReplyDelete
 74. I have make diction not to vote for BN after I read your article. I am not Malay, but if smart Malay, they should also know that they must no longer vote for BN when Dr. Khir, one of the top leader of Malaysian wrote such article. I wonder this article is to unite Malaysian or …. This is just my point of view, no right and wrong. No Heart Feeling. Please don’t read if you think that you might feel offensive.

  I live in Kelantan since the 1st day Nik Aziz ruled Kelantan. Malaysian Chinese that “dislike” PAS so much had started to accept the leadership of Nik Aziz. I think the main reason is:

  1. Nik Aziz said that, According to ISLAM. Discrimination is not allowed. Not agree with categorising Malaysian into BUMI or NON-BUMI
  2. Provide the Law to protect the interest of minority which is Chinese in Kelantan (LAND).
  3. Respect the right of non- muslim and treat them part of this family.


  Have anyone being to Kelantan that being rules under Nik Aziz for about 19 years?
  According to Tok Guru Nik Aziz, UMNO Tolak ISLAM! I am not a Muslim but I agree with what he said because he had shown Kelantan’s People especially Chinese what is ISLAM under PAS. Of Corse I don’t agree with the idea on “Islamic State” but most of the Chinese can accept the ides on ISLAM brought by Tok Guru Nik Aziz. Today, If you go to Jalan Kebun Sultan which is consider China Town in Kota Bharu , you will find almost all the Chinese over there support Tok Guru Nik Aziz that rules Kelantan with Islamic Idea. It is very hard to get MCA supporter at the China Town! Why do Chinese which is not Muslim will support PAS than MCA which is the representative of Chinese and their job is “defending” the right of Chinese from the enemies which is - Malay(UMNO) and Indian(MIC)? Is the Chinese supporting PAS in Kelantan stupid?

  No, Chinese in Kelantan are not stupid. We have use our eyes to see how Nik Aziz helping Chinese. I just give one example – Under PAS government, PAS set rules to protect Chinese’s Land because Chinese is Minority in Kelantan and they need an act to protect their interest.
  When you use the words “Saudara”, I wonder why it is only Melayu UMNO, PKR and PAS, when is Malaysian Chinese and Malaysian Indian and others? Nik Aziz always tell us that according to ISLAM, all of us are from Adam and Eve, if you don’t believe that we are from Adam and Eve, Nik Aziz are more than willing to hear and learn from you where are our ancestor from ? So when all of us is the kids of Adam and Eve, so we didn’t not categories (or divided) our sibling into different group like Bumiputra and Non-Bumiputra. We talk in different language; our skin with different colour is because of geography. Nik Aziz always gives us example on Kelantan’s Malay Language and Kedah Malay language which is different in the dialect. Even though Kedah and Kelantan are so near but their language is different, can you imagine people from China and Malaysia on their cultural? According to Nik Aziz, Chinese and Indian is the sibling of Malay, Not Enemies! As what UMNO always “brain wash” the mind of Malay that Chinese and Indian is their “enemies” because Chinese going to grab away their right! When Malay + Chinese + Indian is sibling, why can’t we share whatever we have fairly?
  Please look back the history. Once upon a time, the Land that we are standing now is Persekutuan Tanah Melayu. But at that time, Malay is not the TUAN, same for Chinese and Indian. TUAN is some once else. Until once day, Tun HS Lee went to British to get independent but failed because of the start of World War 2. After that, Tunku Abdul Rahman, went to British again to get independence and this time he success. On independent, no one is in debt with anyone! It is how we tolerate for the same aim! We have to always understand that without Chinese and Indian, Malay cannot become TUAN! Dr, if you wish to become the leader of Persekutuan Tanah Melayu(PTM), it is too late, because there is no PTM now. But if you want to be Leader of Malaysia, yea, there is Malaysia. I wish you can be the leader of all Malaysian – Malay, Chinese and Indian etc. You will not get support for just become leader of Malay, even from Malay itself.
  Can you imagine, a Chinese baby that just being born in the Hospital? He /She had yet known how to speak; who is his parent, what is his religion etc had being categories as Non-Bumiputra by UMNO and BN! What do the baby did wrong until UMNO and BN penalise the baby by categories the baby as non-bumi? Is this what ISLAM teach UMNO Leaders? Or discriminate is what had thought in ISLAM? Please tell me, Nik Aziz had told me that ISLAM do not allow discrimination, I wonder is Nik Aziz “lying” to me!

  I can’t see what wrong if Malaysian being given kesamarataan, menyamakan taraf agama Islam dengan agama lain, menyamaratakan kedudukan orang Melayu dengan bangsa lain. Just a simple reason. Because all of us is Malaysian. Why do you call DAP as “ekstremis Cina” ? Is what DAP do will make Malay worst than Chinese? Why until today, you still using Bangsa Melayu, but not Bangsa Malaysia? I am worry about my right as Malaysian Chinese. I can’t see what UMNO / MCA / BN do for Chinese, but every day, I saw that DAP is fighting for Chinese and Indian. This is very easy to explain why they keep fighting for the right of Chinese and Indian; this is because the right of Chinese and Indian is being discriminated.

  Can you imagine if you are Chinese, your kid get 13A in SPM but can’t get any scholarship? What is your feeling? I wish you will reply this question.

  Anwar got support from people because he understands our feeling! I am writing because I have to pay so much money for education after SPM.

  We understand the concept that If there are 100 people in a village, 60 Muslim, 30 Buddha, 10 Hindu! Are you going to build 10 Mosque, 10 Buddha Temple, and 10 Hindu Temple? The answer is no, government should build 6 mosque, 3 Chinese temple and 1 Hindu temple. But what happen now is government build 10 mosques, 0 temple. In Kelantan, we have so many temples even there is less Non-Muslim compare to Selangor. But there is always more surau and mosque and it is ok for non-Muslim. This is how Kelantan’s people Tolerate under the leadership of Tok Guru Nik Aziz.

  I wish to congratulate Tok Guru Nik Aziz, PAS is very successful in protecting Bahasa Melayu. In Kelantan Bahasa Melayu being use to unite Malay, Chinese, and Indian. Just compare any Chinese from Kelantan with others state, Chinese from Kelantan can speak very well in Bahasa Melayu, do you agree? If you said that some Malaysian Chinese MP can’t speak good Bahasa Melayu, Don’t you think this is the failure of Barisan Nasional in promoting BM as official language?

  I think you can achieve your dream by tomorrow also. I guess that Tok Guru Nik Aziz is ok to have dinner with you, Dr. M , DS Najib and all UMNO members if all of you are willing to attend ? Besides that, something special about Tok Guru Nik Aziz is, he can also have dinner not only with UMNO leader, but also Anwar Ibrahim, Wan Azizah, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng and other Malaysian leader. This is also another reason I agreed with the Islam brought by Nik Aziz. Who are the one who stop you achieve your dream, not DS Anwar Ibrahim, but is yourself.

  I am not the supporter of Anwar Ibrahim, but Friendly speaking, we can’t denial the leadership of Anwar Ibrahim that is much more acceptable for all races; I think you will agree with it in your heart. Even though some time, my “parents” will say, Anwar is BAD, he is “racist”! May be last time he is bad, but not now. Malaysian gets smarter. He can fool some of the people some of the time, but he cannot fool all the people all the time. If he is fooling around, Kelantan won’t caught in Serious Traffic Jam when he is in Kelantan.

  After 50 years, don’t you agree that, we, the Malaysian should stand as once to fight with other country? Why we still fighting among Malay, Chinese and Indian? This does not give any benefit to all of us.

  Datuk Seri, I wish to say sorry if my words sound impolitely. I am not racist and not supporting any party. This is just my feeling towards BN. Ignore it if you don’t agree with me.

  ReplyDelete
 75. Salam DS KT dan semua bloggers,

  Saya percaya DS KT dah buat terbaik semasa memerintah selangor, tapi saya akui bukan senang nak puaskan hati semua orang. Biasala DS KT, manusia memang camtu. Buat 9 yang baik, 1 yang tak berapa baik, orang akan mengata yang 1 tu je.. yang 9 semua diorang ignore.. tambah2 melayu.. memang banyak PHD nye..

  DS KT, saya harap DS KT meneruskan usaha2 yang DS KT jalankan selama ni.. Saya yakin, dengan keikhlasan DS KT, Allah akan tolong.. Jangan risau DS KT, Allah itu maha adil..

  Cuma, saya mintak satu je.. kita punya No.1 and geng2 tingkat 4 tu, tolong le blah dari persada politik tanah air.. Pada saya, rakyat tak puas hati and mengamuk2 sebab hidup tertekan je.. kalau dulu masa ekonomi bagus, kerajaan nak buat ape pun, rakyat takde hal sangat sebab semua hidup senang and tak payah nak risau banyak benda.. sekarang ni, nak tukar rim motor pun tersedak, macam kawan kita blogger sorang tadi.. kesian dia..

  Tu je la komen saya DS KT.. Semoga DS KT dipanjangkan umur, disihatkan tubuh badan dan diberkati hidup untuk terus berjuang..

  Salam.

  ReplyDelete
 76. salam,dS dan bloggers
  SEDARKAH KITA....
  Kepada warga Selangor keseluruhannya,
  fahami dan bermuasabahlah diri jika kita masih mengamalkan nilai-nilai murni...

  Perubahan diri kita ditakuti
  semakin menyimpang dan lari dari
  landasan yg disyorkan islam.Ini kerana sifat dan sikap kita tidak lagi mampu disemai
  dengan nilai-nilai hebat melayu/islam.Lihat dan tanya pada diri kita sendiri adakah kita lebih baik dari yg terbaik?Adakah kita hebat dari yg terhebat?

  SUATU KEMUSYKILAN...
  TOLONG JAWAP, DS...

  1-dengarnya kecoh selepas PRU12, penduduk protes projek kilang di tanah milik PKNS
  di Pelabuhan Klang Utara kerana berdekatan dengan kaw.perumahan Dikhabarkan perjanjian telah dibuat dengan pelabur masa DS mentadbir selangor dan nama DS dijaja kerana ada kepentingan.

  2-pembukaan tanah dan dibagi-bagi
  mengikut lot-lot di tanah milik
  kerajaan negeri di Pulau Carey.
  Tanah ini pernah dicadangkan
  untuk Projek KLIA...Dikhabarkan
  untuk mendapatkan tanah ini,
  dihendaki membayar hanya rm3000
  kepada agen/ketua.Nama DS
  dijaja kononnya meluluskan projek
  pertanian ini...

  ***ini sahaja isu yg saya dengar di daerah Klang sebelum dan selepas PRU12...
  Tapi kini senyap sepi setelah PKR
  memerintah negeri...

  ReplyDelete
 77. assalamualaikum,DS..

  Yang buruk di seberang laut nampak,
  Yang baik-baik belaka di depan mata
  tak pulak di akui....

  Buat apa saja yg baik orang tak pandang tetapi yg buruk orang tokok tambah kata pula...

  sabar aje lah, DS....

  ReplyDelete
 78. 1. Adakah saya zalim? Saya cuba untuk menyelesaikan setinggan yang tinggal di atas tanah milik orang yang masa depannya tidak pasti. Saya tidak boleh memberikan tanah tersebut kepada setinggan kerana ia telah diserahkan kepada pihak tertentu oleh pentadbiran sebelum saya.

  jawapan
  =======

  khir, sebelum pemaju membeli dan membangunkan tanah2 setinggan untuk jadikan perumahan atau projek2 lain, SIAPA FOUNDER tanah2 tersebut? Siapa yg teroka? Tapi kerajaan luluskan pembelian tanah2 kerajaan yg diteroka oleh penduduk setinggan ini kepada pemaju2 cina untuk buat projek perumahan. INI BUKTI KERAJAAN PEROMPAK BN makan rasuah dan mengutamakan syarikat2 besar demi kepentingan poket KERAJAAN PEROMPAK! Penduduk setinggan jadi apa? Mereka jadi mangsa diperbodohkan setiap kali menjelang pilihanraya. INI KE YG DIKATA MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU? elok kau pergi kelentong melayu UMNO yg lain tapi bukan rakyat yg dah buka mata dan hiris kau dgn mata pena pada pru12 dulu.

  ----------------------------------------

  2. Mengenai Tuan Guru Niz aziz, adalah menjadi peraturan di Selangor sesiapa yang ingin perceramah di surau dan masjid harus mendapat tauliah Majlis Agama Islam Selangor. Di Selangor seingat saya kita tidak memberi tauliah kepada pemimpin mana-mana parti politik sama ada pas mahu pun UMNO untuk menjadi penceramah mahu pun pembaca khutbah.

  jawapan
  =======

  Masa zaman dahulu kala (zaman purba sebelum pru 12) nik aziz nak berceramah kat stadium shah alam lu ada bagi kebenaran ke bro? Cuba tanya sikit kat geng UMNO purba kau tu kalau2 diorg boleh bagi Nik aziz berceramah kat dalam tv contoh kat forum perdana ehwal islam tu. Ini balik2 aku tgk yg berceramah adalah ALIM ULAMAK aka LEMBU2 UMNO yg asyik dok cerita bodek KERAJAAN PEROMPAK! Sambil aku menaip ni, aku terbayang2 je airliur shabery yg bertakung kat kiri kanan mulut dia. NAK MUNTAH NI WEII...

  ----------------------------------------

  3. Kepada yang menuduh saya merosakkan agama Islam dengan meruntuhkan masjid dan surau, Saya berharap saudara dapat buktikan saya meruntuhkan surau tanpa mengganti dengan yang lebih baik.

  jawapan
  =======

  Nak merobohkan surau atau masjid bukan sama caranya dgn cara nak merobohkan rumah setinggan atau kandang LEMBU2 UMNO. Kau ni ada mata tapi tak gunakan dgn sebaik2nya. Cuba kau imbas balik kejadian tsunami kat aceh dan kejadian bencana alam yg lain melibatkan negara islam. Kau peratikan baik2 bagaimana Allah menurunkan bencana kepada manusia2 di Acheh TANPA MEROSAKKAN MASJID dan beberapa buah surau. Allah dah tunjukkan bukti kekuasaanNYA. Kalau tak salah aku di Iran berlaku gempa bumi tapi Allah tetap pelihara masjid dari kemusnahan. NAK MEROBOHKAN MASJID ADA ADAT DAN TATACARANYA. Ada ke LEMBU2 UMNO kat atas sana datang utk sama sama bersolat dan berdoa untuk upacara merobohkan tu? Ini ke yg dikatakan sebagai pemimpin yg perjuangkan islam? Sambil aku menaip ni aku terbayang lembu2 UMNO yg tak pandai berdikari hanya berharap pada politik untuk cari makan. Tak macam lembu2 MCA yg tak kisah pasal jawatan dalam parti.

  ReplyDelete
 79. Muzakarah tentang agama islam setuju,tapi takkan sesekali setuju jika ada perbincangan utk bergabung dlm politik.tidak sama sekali.

  ReplyDelete
 80. Salam. Dato' Seri, ramai orang UMNO beranggapan pemimpin mereka ikhlas untuk bermuzakarah dengan PAS. Tetapi saya dapat melihat, DS ingin menghentam PKR dengan mengatakan PKR suka kepada kesamarataan. Di sinilah punca saya mengatakan UMNO memang tidak pernah ikhlas dalam membuat apa-apa keputusan. Asyik ada udang di sebalik batu sahaja. DS, dulu rakyat memang bodoh, tetapi hidayah Allah sudah meresapi hati-hati mereka. Agak-agaknya, bila pula giliran DS yer??????

  ReplyDelete
 81. Wahai Ex MB,

  PAS adalah parti yang berasaskan Islam sedangkan UMNO berasaskan Bangsa. Bercampur? Tidak mungkin berlaku sebab ideologinya tidak sama. Nampak lembut Datuk tulis, lembut gigi dari lidah, tidak seperti bahasa yang Datuk dan Datuk Seri2 lain di Malaysia gunakan sebelum ini.

  Rakyat dah faham dan masak dengan tektik ini, walaupun nampak murni, penuh keji di dalamnya. Bila UMNO sudah tidak dapat memperjuangakn nasib orang melayu dan mula dipinggirkan, barulah nak jalinkan kesefahaman dengan parti yang sering di hina oleh orang se[perti Datuk suatu ketika dulu.

  Samada PAS bermuzakarah atau tidak, PAS akan tetap difitnah, jika tidak mahu, dikatakan tidak pentingkan soal Melayu (sudah tentu sebab Pas bukan hanya untuk orang melayu macam UMNO), jika setuju bermuzakarah, UMNO akan memperkudakan kesefahaman dengan PAS untuk raih sokongan murahan.

  Datuk dikirniakan masa yang banyak sekarang, tidak sibuk sebagai peminoin rakyat selangor, eloklah Datuk banyakkan bertaubat atas segala pecah amanah Datuk sebagai peminmpin dulu. Berapa banyak salah laku, keputusan2 yang tidak adil yang Datuk dan barisan exco dahulu telah lakukan. Taubatlah selagi masih ada hayat.

  wassalam.

  ReplyDelete
 82. Adalah lebih manis jika pemimpin UMNO sendiri bermuzakarah sesama sendiri dulu sebelum mahu bermuzakarah dengan PAS. Di kalangan ahli dan pemimpin UMNO sendiri berlakunya pecah belah. Mengapa setelah 50 tahun berkuasa, UMNO masih gagal menyatupadukan orang Islam dan Melayu. Menjelang PRU12 juga masih banyak berlaku pecah belah. Hamba yakin jiga UMO itu sendiri kembali kepada perjuangan Alif, Ba, Ta kita mungkin tidak perlu untuk bermuzakarah dengan sesiapa.

  ReplyDelete
 83. Mungkin UMNO masih tak sedar akan fikiran Melayu .

  Setiap kali ada masalah dalam UMNO , pemimpin-pemimpin UMNO akan cuba membangkitkan isu-isu seperti "Ketuanan Melayu" , "Persaudaraan Islam", "Hak-hak bumiputra" , "Perpaduan Melayu" .

  Apabila UMNO tidak ada masalah "internal" , isu-isu kurang dibangkitkan .Inilah "style" pemimpin di negara kita.

  Pemimpin-pemimpin tidak sedar bahawa kehendak rakyat .
  Rakyat mau Malaysia yang maju dan tenang , bukan Malaysia yang dipermainkan oleh satu parti sahahja .

  ReplyDelete
 84. YAB Datuk,

  Saya bersetuju dgn Zainal dan jawapan Datuk mmg tepat iaitu kita harus melihat ke hadapan, tetapi pada masa yang sama kita harus akui bahawa terlalu ramai pemimpin UMNO dari yang paling atas sehinggalah ke peringkat yg paling bawah,majoritinya mempunyai mentaliti ini, iaitu "dah terantuk baru nak terngadah"

  Mari kita fikir kehadapan sekarang - hari ni adakah YB Datuk melihat sikap ini sedang dikikis oleh pemimpin2 UMNO khususnya?

  Terus terang pada pandangan sy, tidak ada, malah lebih teruk - kerajaan yg tonggak nya adalah UMNO ; masih dlm ilusi yg ianya di sokong.

  Pemimpin2 UMNO yg diharapkan masih lagi tidak sedar-masih 'in-denial'

  Bagaimana YB Datuk boleh katakan UMNO itu jujur untuk berubah sedangkan semua urusan2 kerajaan yg perlu disiasat (urusan ECM Libra ialah satu contoh) tiada sesiapa pun menyuarakan? Tetapi rakyat di jamu dgn tangkapan2 berprofil tinggi, sebagai 'smoke screen' kepada situasi yg tidak menentu.

  Rakyat sedar YB Datuk. Percayalah rakyat sedar semua 'helah' ini. UMNO umpama artis ilusi(magician) yg mengulang ilusi yg sama sehinggakan penonton sudah nampak arnab di dlm 'topi ajaibnya'-namun masih dia menyangka penonton akan kagum apabila dia menarik keluar arnab itu dari topinya yg didakwa sebagai ajaib itu. Malangnya, hanya dia yg percaya kepada ilusinya itu.Penonton sudah muak dan menyampah. Itu lah UMNO YB Datuk.

  Saya in bertanya,jika UMNO jujur untuk membetulkan dirinya, apakah semua yg YAB Tun Mahathir utarakan tiada satu pun yang munasabah? Dia di layan seperti pariah parti yg di sendiri tubuhkan...Inikah sikap pemimpin2 yg nak melihat kehadapan???

  Saya mungkin agak 'kasar' dalam kritikan saya tetapi secara jujurnya sy sayangkan UMNO.

  Terus terang semasa pertama kali YB Datuk di lantik menjadi MB Selangor, sy merasakan YB Datuk adalah antara pemimpin yang sy secara peribadi mengharap dpt megilatkan UMNO sebagai penyelamat bangsa.

  UMNO tidak sempurna dan org melayu tidak menuntut UMNO itu sempurna, tetapi apakah org Melayu harus biar segelintir org2 (tak perlu kita menyebut nama mereka,YB Datuk lebih tahu) memburu kuasa dgn rakus sebegitu sahaja. Apakah status menantu, anak, kroni,anak bekas pemimpin bermakna rakyat melayu harus 'consent' kepada kerakusan mereka2 ini.

  UMNO forward thinking dlm hal ini?? Mungkin tetapi untuk mereka inilah sebenarnya.Bukan utk org melayu.

  Saya berpendapat DS Abdullah telah gagal dan sememangnya harus bertanggungjawab tetapi UMNO sebagai parti yg bersalah kerana telah dan terus memberi ruang kepada org2 yg rakus seperti ini.Oleh itu UMNO wajib membetulkan keadaan dgn bersungguh2 dan dgn pantas!

  Retorik muzakarah dan metodologi gula-gula kepada rakyat tidak akan berkesan YB Datuk.

  Percayalah dan tolonglah jgn lagi membuat kesilapan yg sama buat kali kedua dan menyangka ianya adalah jalan kehadapan dan permulaaan penyelesaian.

  ReplyDelete
 85. Salam DSKT,

  Dato ngaku roboh surau kerana nak jaga imej ISLAM... Bina lah dulu surau ataupun masjid tu, barulah roboh surau lama.

  Ni tidak, tapak pon blom nampak lagi dah roboh/tutup rumah Allah. Ingat DS, kamu tutup RUMAH ALLAH!! Bukan tambah RUMAH ALLAH!!

  Bertaubat la DS, pintu taubat masih luas terbuka. Sama2 kita bertaubat dan menyesali dosa2 yg terlanjur. Jangan di ulang kejahatan yg setaraf dengan Yahudi di Palastein.

  Jangan berselindung dibalik benang yg tipis... Nescaya yg nyata penghinaan Allah tidak terperi azabnya. Nauzubillah minha...

  ReplyDelete
 86. Salam Datuk Seri,

  Busuk-busuk PAS, Tun Mahathir & Pak Lah bungkus di Kelantan. Tak terlawan mereka berdua dengan Nik Aziz yang 'simple', biarpun Nik Aziz telah dianaktirikan selama ini.

  Memang benar, Kelantan tak maju berbanding Selangor tetapi pinjam kata-kata Menteri Penerangan (orang UMNO), tak ada siapa pun mati tak makan. Jadi, apa salahnya PAS memerintah dan apa hebatnya sangat UMNO itu?

  Betul... UMNO adalah parti yang banyak berjasa. Allah izinkan UMNO berkuasa hingga hari ini. Tapi bagi saya itu waktu dulu... waktu saya kecil-kecil dulu. Bila Tun Mahathir kian berkuasa, sedikit-demi sedikit hala tujunya kian menyimpang. Salah siapakah ini? Rakyat atau pimpinan?

  Kini di era Pak Lah, UMNO kian goncang. Kita pun sibuk pasal impian dan penyatuan. Minta maaf, saya tak percaya semua ini. Sedangkan penyatuan umat Islam pun masih buntu walhal kita pernah jadi pengerusi OIC, inikan pula penyatuan Melayu...? Saya tak fikir UMNO mampu buat masa ini dengan pimpinan yang ada.

  Begitu juga dengan negeri yang jatuh ke tangan pembangkang. Kebobrokan BN teah dibalas dan kini Allah mengizinkan PR memerintah negeri-negeri itu. Jika mereka pun ikut bobrok, mereka akan jatuh di kemudian hari, dan bolehlah Datuk Seri kembali menjadi MB...!

  ReplyDelete
 87. Salam dr khir. saya memang tak kesah umno dan pas bersatu... kalau dap nak join umno pun saya tak kesah. tetapi dengan kepincangan yang berlaku dalam umno itu sendiri... rakyat biasa terutamanya melihat bahawa ia bukanlah masa yang sesuai untuk gabungan ini.... sudah berapa peristiwa...sudah berapa kali... sudah berapa orang di ISA kan... PAS takkan lupa.... umno perlu memuhasabah dari menjadi pengganggu di negeri2 PR jika sekiranya mau terus survive dalam politik Malaysia yang semakin matang ini.

  ReplyDelete
 88. ISLAM tetap kekal abadi kerana Allah swt punya kuasa.Melayu tak hilang di dunia menurut kata-kata pahlawan terbilang Hang Tuah.

  Cuma yang ditakuti ialah ahli-ahli politik yang akan kehilangan kuasa kerana peluang selama 50 tahun memperbaiki nasib bangsa masih belum berakhir.

  Fikirkanlah sebaik-baiknya kemana pergi hasil-hasil berikut:-
  1. Getah
  2. Bijih Timah
  3. Tembaga(Sabah)
  4. Kayu Kayan

  Sepatutnya kalau benar-benar pemimpin tidak sibuk memikir hal-hal politik sahaja sudah pasti Malaysia sudah maju berbanding Singapura dan Jepun/Korea.
  Ini kerana terlalu sibuk berpolitik hinggakan sumber-sumber asli yang ada dalam negara diproses keluar negara dan kita jadi pembelinya.

  ReplyDelete
 89. My dear Dato
  As I am reading the thread, it strikes me WHY do u need a post to contribute to the people?

  If u r truly sincere, u don't need to be a deputy MB to contribute. You lost - and now u r desperately trying to regain some forms of power - till the point of "power sharing" with PAS, WHAT A LAUGH.

  It's so obvious that u hv more personal stake here than ur so called Malay/Islam vision. Open ur eyes n ears dato' the people no longer buys ur bullshit.

  A non extremist Chinese

  ReplyDelete
 90. Bersabarlah DSKT. Kita kalau nak buat baik ni, memang banyak cabarannya.
  Saya hairan dengan beberapa penulisan yang bukan malay. Tak reti nak tulis dalam bm kah? Inikah dia orang yang mengaku rakyat Malaysia?

  ReplyDelete
 91. DS Khir,

  Sebenarnya DS silap mengatakan bahawa orang Melayu telah berpecah kepada 3 kumpulan iaitu UMNO, PAS dan PKR. Orang melayu sebenarnya sudah berpecah kepada 4 kumpulan sebenarnya wahai DS. Percaya atau tidak kalau saya katakan pengikut Tun Dr Mahathir adalah satu kumpulan yang sangat penting berbanding 3 kumpulan yang lain yang telah menyebabkan kekalahan besar BN dalam pilihanraya yang lalu. Kenapa saya kata demikian? Sebelum pilihanraya ke-12 orang2 Melayu tidak mudah terikut2 hujah dan pujuk rayu pembangkang. Tetapi keadaan berbeza dalam pilihanraya yang lepas kerana pengaruh Tun Dr Mahathir amat kuat pada orang-orang Melayu. Saya merasakan untuk menyatupadukan orang Melayu, kita tidak boleh ketepikan Tun Dr Mahathir. Ramai orang Melayu berkecil hati dengan kerajaan sekarang atas tindakan 'kurang ajar' pemimpin2 UMNO terhadap Tun Dr. Mahathir. Kenapa saya katakan demikian? Sebabnya DS kena ingat, Tun Dr Mahathir adalah pemimpin yang menyuapkan nasi ke dalam mulut rakyatnya bukan seperti pemimpin kerajaan sekarang yang saban hari menyiksa rakyat dengan pelbagai cara. Sedarkah DS bahawa segala keputusan yang dibuat oleh kerajaan Pak Lah dan keluarga, mesti mempunyai maksud tersirat atas nama kepentingan peribadi atau anak menantunya. Lihat apa sudah jadi dengan pembayaran rebat petrol kepada rakyat melalui pejabat pos... siapa yang mendapat untung? Bukan ker Khairy Jamaludin yang mendapat untung. Cuba siasat kaitan Pos Malaysia dengan saham Khairy... kita akan dapat hubungkaitnya. Setiap pembayaran yang dilakukan menerusi pejabat pos, Pos malaysia akan mendapat komisyen dari pembayaran tersebut. Ketahuilah DS bahawa rakyat tidak buta. Rakyat nampak semua itu.

  ReplyDelete
 92. ye la dato'... sebelum PRU baru2 ni, takde pun dato' nak bekerjasama dgn PAS demi kabaikan umat islam dan melayu. bila sedar sokongan terhadap PAS semakin meningkat, baru la nak duduk semeja. Itu pun sbb dato' dah kalah. Cuba kalau dato' menang. Selama ni pun, apa yg umat islam dpt kat s'gor? apa yg kita dpt, itu jgk la yg kita dpt skrg. sama je. tak perlu lah nak kongsi2 kuasa. duk diam2... tgk pembangkang administer negeri pulak. jgn kacau!

  ReplyDelete
 93. Salam Datuk,

  Kalau UMNO ini betul2 memperjuangkan nasib orang Melayu secara keseluruhannya dan menegakkan agama Islam sebetul-betulnya, saya yakin tidak wujud PAS dan PKR. Tapi malangnya, selepas dipenghujung kuasa, ketika kalah teruk barulah UMNO nak bermuzakarah, bercerita tentang agenda Melayu dan macam-macam lagi. Ini semua ada udang di balik batu. Anda dan UMNO hipokrit apabila bercakap tentang agenda Melayu dan Islam. Apabila Pas nak buat hukum hudud, orang UMNO halang dan hina agama sendiri. Sampai ada menteri UMNO (sekarang) nak saman kerajaan PAS sebab hukum hudud...macam-macam lagi la...letih nak taip...fikirlah sendiri...tap amalng juga apabila ada segelintir orang PAS yang terpengaruh dan cepat sangat lupa sejarah...bila berbicara tentang pelaksanaan hukum hudud, apa BEZA antara UMNO dengan DAP? tetapi sekurang-kurangnya DAP itu dimonopoli oleh majoriti orang bukan Islam, tetapi dalam UMNO...?

  ReplyDelete
 94. I believe if this is part of BN manifesto before PRU12, it would be considered by many Malays. However, since you just say so after your defeat, I believe this is your plan B to retain power in Selangor. Therefore, we people like to enjoy the life under Pakatan Rakyat. After all you also given two terms to govern Selangor. Why dont you compromise and let the Pakatan Rakyat do their job and in case you are still interested, just serve your own constituency nicely. Maybe if your service is good, we might choose you again. Until then, have a nice day http://www.nmjnh.wordpress.com

  ReplyDelete
 95. Salam Dato '

  1.Pelik gak .. kenapa sibuk nk bermuzakarah dgn PAS ??? Padahal nk bersatukan ahli UMNO skrg pun Pak (le)Lah x berjaya ..
  2.UMNO dah hancur .. skrg Pak (le)Lah nak hancurkan PAS lak .. cukup2lah tu ...

  p/s : Dulu masa UMNO menang besar 2004, awat x nk ajak PAS bermuzakarah ??

  ReplyDelete
 96. Ternyata Khir Toyo ni tali barut segala kekejaman dan kejahatan dlm Msia. Saya ingin Mr Khir Toyo tarik balik kenyataan yg menonjolkam kebodohannya menyatakan DAP ini golongan ekstremis Cina dan Hindraf ini ekstremis India. Hang lah ekstremis NO 1 negara. Jgn cuba melaga lagakan keharmonian negara yg dicintai ini. Rakyat tak akan tertipu dgn dakyah songsang palsu kamu.

  ReplyDelete
 97. salams,

  menyampah!!! kenapa xabis2 cerita pasal orang melayu?? nampak xbezanya perjuangan UMNO ngan PAS?? UMNO perjuangkn melayu n itu xkukuh. namun PAS mperjuangkn ISLAM n itu sbb ia sntiasa maju. xder istilah melayu islam. xder istilah islam hadhari. yang ada cuma islam!! xkisah apa bangsanya. kita negara islam!! bukan islam hadhari.

  apa yang tiada dlm islam ??? klu dari dulu lagi kerajaan BN ambik cara pemerintahan ISLAM, orang malaysia akan sejahtera. waktu saudara sendiri jadi MB apa yg kamu buat?? menyusahkn rakyat!!! skang BN menyusahkn rakyat!!! jgn duk sibuk bg cadangan la apala, blajar cmana Abu Bakar memerintah, bljar cmana Umar al-Khatab memerintah, blajar balik. ambik kata2 Nik Aziz

  " saya xperjuangkn orang MELAYU, sy memperjuangkn ISLAM"

  ReplyDelete
 98. Dato' Seri,

  Saya menyokong sebarang usaha untuk menemukan titik perbezaan di antara pihak yg berbeza pendapat ini. Asalkan ianya untuk kepentingan Umat Islam keseluruhannya.

  Mutakhir ini, saya telah nampak keburukan yg timbul disebabkan Melayu dan Islam ini tidak bersatu hati. Komen2 yg menghiris perasaan oleh pihak2 yg baru diberikan sedikit kemenangan ini, sgt melampau.

  Lihat shj retorik yg dilakukan oleh ADUN DAP yg enggan memakai pakaian RASMI persidangan DUN. Menunjuk besar kepala hanya disebabkan pakaian RASMI tersebut mempunyai unsur-unsur MELAYU.

  Tepuk dada tanya selera

  Betulkan UMNO dato', dengan sebenar-benar pembetulan, nescaya Melayu akan kembali kepada UMNO.

  ReplyDelete
 99. tolonglah..janganlah mengada2 nak ajak pas muzakarah...

  masih ingat bagaimana org pas yg keje dgn kerajaan dipecat, dipindah,diturun pangkat, dibunuh, dinafikan biasiswa,dirobohkan rumah dan surau, dibelasah,di isa kan,dinafikan hak berceramah dll oleh rejim umni dan BN..

  pas sangat gobloq kalo bersedia bermuzakarah dgn rejim umno...

  ReplyDelete
 100. KT
  Insaflah.bersyukur kerana allah masih sayngkan kau dan menamatkan pemerintahan kau setakattu sebelum dapat musibah yg lebih besar lagi.Ada hikmahnya.Kalaulah perjuangan kau betul dan berteraskan perjuangan lillahi taala, sudah pasti allah tetap selamatkan kau untuk terus berkuasa .Mesti ada yang tak kena sehingga allah nokta keanggkuhan kau setakat itu.belajarlah untuk bersyukur dengan hikmah. Tengok lah TG Nik Aziz sampai 19 tahun lebih.Apa yg kau orang tak buat kat orang tua tu?Tapi allah sayang pada yang hak dan god willing,selagi dia mampu akan berterusan.tak disangkalkan lagi.
  Ada kalifah islam yang menangis apabila diangkat jadi pemimpin, kerana takut tak berlaku adil. tapi umno bermatian nak jadi pemimpin walau pun tahu ia jauh sekali layak(Pak Lah? & you?) .kerana apa? sendiri jawab lah
  Aku pernah dalam satu majlis sebulan setelah pertama kali kau menjawat MB.Dalam ucapan kau..Bismillahhir...banyak inti pati islam dalam ucapan kau.naik bulu roma aku..ada harapan pemimpin yang satu ni diilhamkan dari umno menjunjung harapan rakyat untuk keikhlasan dan pembaharuan.Tapi 2 penggal down the line,bukan saje belang kau timbul, muka kau pun berubah wajah.pemimpin islam apa ni??Apa yang jadi .beriya iya sangat lah kau nak jadi lawa.hai lah KT apa dah jadi.Yang mustahak perangai bukan wajah.
  Jangan bacalah apa yang kau dah buat tu sebagai satu kejayaan peribadi.Sape duduk situ,hatta SJ Beng sekali(mudah mudahan dicucuri rahmat keatas beliau) pun akan lakukan yang sama atau lebih baik kot ,so what?.No big deal.Aku rasa dalam situasi dan penggal yg sama ada orang buleh buat sepuluh kali ganda lebih baik dari engkau,kalau sebersih TG Nik Aziz dan sedainamik Tun MM digabungkan.To me, yr report card reads : 4/10.below average in all departments.Complex bungalo exco? batu tiga race track?cerakah?come on lah KT ooi.Kami bukan ayam buta

  Semasa umno kuat dulu,PAS dihina ,dicerca dan dbunuh(Ibrahim Libya & gang) setaraf dengan komunis ,malahan lebih dari itu,jadi pariah politik. Apa saje yang dikaitkan dengan PAS akan diasing macam kena kusta oleh org melayu yg bernama umno..sekarang?
  Allah itu maha kaya,what goes round come around.Kini aku lihat orang umno ni hampir jadi pariah dah..masyarakat jijik, meluat dan menyampah..kerana dah bosan dengan gelagat dan masih tak insaf lagi..seolah olah tiada melayu/islam kalau takde umno..for all we care..good riddance. umno perlu dihapuskan sama sekali , macam rumpai perosak yang dah berleluasa.tak boleh dicabut sebahagian sahaja.bajak atau racunkan keakar umbi baru kita semai balik jenis rumput lain yg sejati semangat dan perjuangan nya.sementara nak kuat ,subur kembali, melayu akan rasa keperitan dan kegetiran..itulah harga yg perlu kita bayar untuk mendapatkan kembali maruah yang telah tergadai oleh umno.Bukan caranya nak muzakarah dan bagi nafas baru untuk rumpai perosak yang akan menenggelami kita semula apabila dah kuat.percayalah..
  Aku nak peringat sikit : ciri pemimpin islam ni dia makan apa yang rakyat makan,pakai apa yang rakyat pakai,duduk dirumah yang rakyat duduk..apa kau sanggup buat apa yang TG Nik Aziz buat?
  Kalau lain daripada itu ,tak payahlah nak jadi jaguh melayu ,islam..nothing but rhetorics.
  you should just fade away in the sun set,enjoy yr millions..you have exhausted your shelf life..Xpired and a has been.Islam dan melayu dont need politicians like you.period

  ReplyDelete
 101. Dato Seri ,

  Sebagai orang Melayu Muslim sy bersetuju dengan muzakarah ini. Bagaimanapun jika ditakdirkan PAS & UMNO bersatu sy lebih suka kalau PAS & UMNO masih berjuang bwh parti masing2 sbg 'check & balance'. Sbg muslim sy faham kenapa PAS memperjuangkan konsep negara Islam . Utk memperjuangkan negara Islam maka undang2 Islam mestilah diamalkan dgn menyeluruh . Memang nampak perbezaan negara yg mengamalkan undang2 ini spt di Asia Barat mpyi kadar jenayah antara yg terendah di dunia . Selangor saja pd thn ini telah beberapa kali berlaku rompakan kedai emas , bank dan pembunuhan. Apabila pulang ke rumah anda berasa seolah2 tinggal di dlm penjara ; dikelilingi oleh pagar & tembok tinggi .Wanita tidak bebas memakai brg kemas kerana takut diragut . Walaupun demikian konsep negara islam tidak boleh dilakukan secara drastik . Pertama sekali org Islam mestilah kukuh dari segi ekonomi& politik . Teladan yg baik mestilah ditunjukkan kpd bukan Islam. Masalahnya skrg pun pemimpin UMNO ada yg tidak bermoral terlibat dgn rasuah , perempuan & peminum arak . PAS pula juga suka mengkafirkan org Islam lain & terlalu taksub . Oleh itu kedua2 pemimpin PAS & UMNO mestilah bermuhasabah dan mengadakan reformasi diri sendiri .Selepas keadaan ekonomi & politk org Melayu & Islam kukuh serta teladan baik juga ditunjukkan barulah penerangan kpd bukan Islam dilakukan dan penerapan undang2 Islam dilakukan sedikit demi sedikit .
  Wassalam .

  ReplyDelete
 102. Salam semua,

  Banyak pandangan diberikan di sini, saya rasa semua bagi komen mesti tau satu benda saja...

  UMNO TIDAK PERNAH PERJUANGKAN ISLAM SEBENAR.

  HUKUM HUDUD TIDAK DITERIMA MALAH DIPERLEKEHKAN.

  HUKUM SYARIAH BOLEH DIBATALKAN OLEH UNDANG-UNDANG SIVIL.

  ISLAM BUKAN TUJUAN UTAMA UMNO.

  Muzakarah hanya akan berlaku kalau UMNO terima Islam! Kenyataan UMNO juga memperjuangkan Islam adalah karut. DS Khir toyo pun tau hal ni... buat2 tak tau je...

  So tak perlu la datuk seri nak mengarut tulis ayat panjang2 pasal muzakarah tu. Islam pun UMNO tak pandang, tak payah lah. Terima Islam dulu, baru fikir nak muzakarah. 50 tahun dah berlalu baru kepala hotak boleh fikir. Apa korang buat 50 tahun tu?? Eeee tak faham aku.

  Satu lagi apa tujuan UMNO ni? Nak perjuang Melayu apa? Member aku tu mak india, bapak australia, keluar kulit macam khir toyo, terus boleh masuk UMNO. Apa kebenda ni... Hak istimewa orang Melayu dah dilindungi oleh perlembagaan, apa sebab UMNO nak ditubuhkan lagi? Nak kata majukan Melayu, tak jugak. Lagi teruk ada la!

  DS Khir kalau ikhlas, tolong la terima Islam. Cukupkan solat 5 waktu dan bertaubatlah. Allah itu maha pengampun lagi maha penyayang. Hidup lah kerana Allah, bukan kerana dunia.

  ReplyDelete
 103. 1. Ketika saya dilantik menjadi menteri Besar, kenyataan pertama saya ketika itu ialah "saya sanggup bermandi darah mempertahankan agama dan bangsa."

  KENYATAAN APA NI WAHAI DATUK SERIKU? MEMPERTAHANKAN AGAMA TU TANG MANA? TANG KELAS FARDHU AIN? TANG CUTI MAULIDUR RASUL? CUBA CITE SIKIT NAK TAU JUGAK NI SEBAB NI KES MANDI DARAH, BUKAN MANDI BIASA NI...

  ReplyDelete
 104. Melihat kelibat beberapa pemuda UMNO spt DS kita rasa mcm ada harapan org Melayu boleh membawa Malaysia ke depan menghadapi segala macam dugaan globalisasi dlm acuan multi-racial negara kita. Namun bila membaca/mendengar tulisan/ucapan mereka kita rasa mcm biasa dengar sibiji mcm hujah yg selalu diulang2 oleh org2 spt TS Mat Taib, DR Rais Yatim, Ali Rustam dan yang se'expired' dengan mereka. Tidak ada kebijaksanaan baru langsung - no new wisdom.

  ReplyDelete
 105. quote
  "Tapi saya mengimpikan kesatuan orang Melayu dalam erti mempertahankan kedudukan dan agenda Islam dan Melayu di negara ini," tambahnya.


  Lucu betul kenyataan EX-MB ini...Kenapa KELANTAN diperintah ISLAM/MELAYU dianaktirikan???????

  ReplyDelete
 106. ala datuk...
  tak payah la nak tunjuk baik.. masa datuk jadi MB boleh la nak tunjuk baik.. ni bila dah terhantuk dan tersungkur baru nak tunjuk HERO..
  baik tak payah la datuk.. meluat orang tengok.. rakyat pun dapat menilai apa yang datuk buat masa jadi MB.. jangan la pula nak cakap pasal muzakarah.. tak payah la datuk..
  tak payah..
  memang tak payah..

  KALAU ENGKAU ADALAH INSAN
  SEDARKANLAH TENTANG DIRIMU
  DIRIMU ADALAH HAMBA
  HAMBA TUHAN YANG MAHA ESA

  WAHAI INSAN YANG ALIM
  DIRIMU BUKAN JAHIL
  YANG DAPAT MENILAI YANG HAK
  DAN YANG BATIL

  KEMBALILAH KAMU WAHAI SAUDARAKU
  KEPADA TUHAN YANG PEMURAH
  YANG MAHA MENGETAHUI SEGALA
  NIAT DI KABULMU....

  sedarlah wahai hamba ALLAH....
  jadikan duniamu sebagai tempat untuk mancapai kebahagian di AKHIRAT........

  WALLAHU A'LAM..

  ReplyDelete
 107. Salam DSKT,

  Idea muzakarah sangat baik, tetapi sebagaimana yg dikatakan oleh kebanyakan pengunjung.. kami ragui keikhlasannya..

  ..org puteh kata.. "very fishy".. org melayu kata, macam ada udang sebalik batu. Saya yakin, PAS pon x gilakan kuasa sehingga dengan mudah hendak masuk dalam kubu lawan.

  Dato, dalam statement dato pon, dato sudah mengelirukan pengunjung..

  ...cuba dato lihat ini, Reply Dato bila org menentang gabungan parti,.. DSKT:"Pertamanya, ada yang tersalah faham tulisan saya kali ini. Saya tidak mengatakan Pas dan UMNO perlu bergabung secara fizikal."

  dan baca balik tulisan original Dato: DSKT:"Saya lakukan ini kerana percaya bahawa gabungan Pas dan BN akan memastikan kepentingan agama Islam dan orang Melayu tidak akan diperkotak-katikkan."

  dan utk sokong hujah,... kalau bukan utk gabungkan parti.. kenapa Dato keluar statement ini.. DSKT:"Saya juga mencadangkan agar Pas diberi jawatan Menteri Besar dan Timbalan Menteri Besar serta 4 EXCO. "

  hmmm.... kami rakyat suka membaca.. usah salah tulis.. bahaya tau!


  ramzan melbourne

  ReplyDelete
 108. Muzakarah PAS / UMNO hanya akan memberi keuntungan kepada UMNO shaja.Teorinya mudah..dengan muzakarah ini sedikit sebanyak akan menyebabkan berlaku perpecahan dikalangan penyokong PAS. Dan inilah yang UMNO harap-harapkan.
  Kalau UMNO benar-benar hendak menjaga orang Melayu dan Islam, mengapa baru sekarang? 50 tahun lepas buat apa? Goyang telur..? Setelah kalah teruk dalam PRU 12 baru-baru ini baru sibuk tentang perpaduan melayu lah, itulah, inilah. Surau diSelangor berapa buah yang Khir robohkan semasa pemerintahan Khir? Kata nak jaga Islam.
  Apa-apa pun UMNO ada agenda tersendiri dengan muzakarah ini.
  TAKBIR....

  ReplyDelete
 109. Kita tak perlu tunggu sampai mencapai apa apa hasil dari muzakarah. Kepimpinan UMNO (also the govt) mesti mencurah projek2 rakyat di negeri saperti Kelantan dan Kedah di mana ramai bangsa Melayu dan orang2 Islam tinggal.Sakiranya gagal, apa semangat yang nak kita bincnagkan.

  ReplyDelete
 110. Saya sekali lagi menyokong tindakan Dato' Seri untuk membantu membangunkan orang melayu dan Islam...Saya doakan Dato' Seri berjaya...

  ReplyDelete
 111. Salam Dato' Seri Dr Khir Toyo, saya berterima kasih kerana Dato' masih bersungguh-sungguh ingin membantu menaikkan semula orang melayu yang kini berpecah 4 iaitu PAS,PKR,UMNO dan Mahathir...saya senantiasa mengikuti perkembangan dan kemajuan yang akan Dato' laksanakan demi kepentingan orang melayu, saya akan sentiasa menyokong Dato' Seri...Betul kata Dato' kita mesti melihat ke hadapan bukannya menoleh kebelakang dan mencari kesalahan orang lain...gunakanlah kuasa sementara ini dengan sebaik-baik mungkin kerana akan datang UMNO/PAS akan memerintah semula dengan agenda baru dan UMNO/PAS baru...AMIN..

  ReplyDelete
 112. assalammualaikum,
  buat lias_macho.. cakap dengan fakta yer kat negeri lain tak der masalah sosial dadah, arak , rogol dsb..

  maaf Dato Seri.. jangan layan kalo orang yang bercakap dengan sedap mulut tanpa menggunkan fakta..

  Allah s.w.t memberikan kita akal untuk kita fikir dengan baik .. untuk menuduh dan menyalahkan orang memang senang .... pejam mata jer pun buleh nak salahkan...

  tapi cuba buka minda seikhlas-ikhlasnya apa sebenarnya yang berlaku... adakah masalah tersebut merupakan faktor manusia atau undang2.....dan satu lagi naknya dalam setia dasar saya rasakan dasr tersebut betul namun dari segi penyampaian dan perlaksannaan yang selalu mendatangkan masalah ... sebab kebanyakan manusia yang menguruskan adalah manusia yang tidak maksum... maka kan adalah lebih baik agar kita memberikan cadangan untuk kepeting islam dan melayu daripada kita asyik dengan "mencari kesalahan orang" renung2kan dan selamat beramal

  ReplyDelete
 113. Datuk Seri,

  Saya tidak berhasrat mempersoalkan keikhlasan Muzakarah Datuk Seri itu dengan tawaran MB dan 4 Exco kepada PAS saya tidak dapat menjustifikasikan nawaitu tersebut sebagai demi perpaduan Melayu dan umat Islam.

  Dari sudut psikologi tawaran oleh pihak yang baru kalah dalam PRU boleh dibaca sebagai tindakan terdesak waktu itu. Jika benar demi perpaduan maka soal tawaran jawatan saya kira bukan perkiraan. Adakah parti Melayu/Islam mahu dilihat sebagai gila kuasa dan jawatan?

  Jika ada benar demi perpaduan mengapa YB Melayu/islam dari PKR tidak diajak sama? Adakah melayu/Islam di dalam parti majmuk tersebut akan terbatal syahadahnya dan terkeluar Melayunya sehingga tidak dirunding skali?

  Usaha ini dilihat sebagai usaha membeli Pas. Saya kecewa apabila mengetahui ada pertemuan seperti ini yang berselindungan dibelakang frasa MUZAKARAH!

  Saya melihat ditahap ini UMNO telah kalah 1-0! Apapaun kekalahan ini adalah tertutup dan tiada sesiapaun yang akan tahu. Tapi apabila Y.A.B Datuk Seri Abdullah mewar-warkan pertemuan peribadi tersebut sebagai MUZAKARAH saya terpaksa mengatakan UMNO kalah 2-0!

  ReplyDelete
 114. Impian saya ialah suatu hari nanti kita semua dapat melihat YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Datuk Seri Najib Tun Razak, Datuk Nik Aziz Nik Mat, Datin Seri Wan Azizah dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang duduk semeja.

  all malays. you are such a racist bastard. you will never win the votes from selangor, not even the day you pass away. WE guarantee that. keep dreaming

  ReplyDelete
 115. Dear Kelantan,

  I am a professional Malay and I truly appreciate what you have to say. Keep on sharing, please.

  ReplyDelete
 116. “Datuk Seri Anwar Ibrahim memang tidak mahu Melayu bersatu kerana itulah beliau tubuhkan Pakatan Rakyat yang berjuang atas prinsip kesamarataan, menyamakan taraf agama Islam dengan agama lain, menyamaratakan kedudukan orang Melayu dengan bangsa lain, walaupun memiliki status bumiputera. Sebab itulah Anwar dapat menarik sokongan yang besar daripada golongan ekstremis Cina melalui DAP dan ekstremis India melalui Hindraf.- Dr Khir Toyo


  Datuk, sila hormati kaum lain. mengapakah hanya Melayu boleh bersatukan dengan Melayu? Melayu, Cina, India dan kaum lain semua anak bangsa Malaysia. Kenapa datuk nak katakan cina dan india ialah ekstremis? Banyak cina, india dan kaum-kaum lain adalah Muslims juga.

  Sebelum membuat sesuatu stamen, datuk, cuba bayangkan jika datuk ialah orang cina atau orang india. Datuk berkatakan sedemikian telah reflek datuk seorang racist.

  Mengapakah orang cina dan orang india sedia nak bekerjasama dengan Melayu, tetapi Melayu tidak? Sebagai seorang pemimpin, datuk perlulah menjadi model kepada generasi muda Melayu. Cuba Datuk tonton video parlimen, MPs Melayu daripada UMNO, UMNO macam orang yang tidak berpelajaran, saya berikan beberapa contoh, MP Pasir Salak, MP Kinabatangan, Khairy Jamaluldin dan banyak lagi. Saya rasa hairan kenapa anak Melayu terutamanya yang ada pangkat ataupun jawatan tinggi tu sombong dan tidak fikit sebelum berucap sesuatu. Saya harap datuk boleh jadi seorang model yang baik kepada anak Melayu.

  ReplyDelete
 117. salam dr khir,

  apa benda la tajuk2 blog semua

  berbunga bunga..

  "tepuk dada tanya selera " la
  "biduk lalu kiambang bertaut la"

  cuba straight to the point mcm kat blog chedet?

  x pusing2.

  satu lagi, update la blog selalu..
  chedet umo dah 83, hampir tetiap hari dia update blog..

  even sikit pon, update la dokter khir..ada boleh?

  ReplyDelete
 118. Ds nampak tidak menyiarkan komen saya yang sebelum ini...mungkin DS tidak sanggup...tak apalah DS...saya faham kedudukan DS sekarang. Rata -rata dalam blog DS ini melemparkan pelbagai kebencian dan tanda protes kepada DS sebab masa jadi MB dulu tiada peluang kot...dan sekarang macam nampak serah diri dan ada tanda masih nak melawan. Berubahlah DS dan jadilah pemimpin yang sempurna dan pertahankanlah hak rakyat secara keseluruhannya.Ds mempunyai ciri-ciri pemimpin yang hebat tetapi adakalanya amat dasyat dibuatnya.....

  Ds...sudah lupakah kita sudah lebih kurang 20 tahun tidak diadakan pemilihan Presiden dan Tim.Presiden. Adakah ini perkara yang menyihatkan sesebuah organisasi atau parti itu sendiri. Dgn peralihan kuasa yang sibuk diperkatakan adakah boleh menjamin keutuhan parti. Pengumuman orang yang sudah nyanyok seperti Mat Taib masih lagi bernafsu untuk menjadi calon Naib presiden. Adakah kualiti pemikirannya masih boleh diterima pakai pada zaman ini selepas berkilo-kilo duit telah dilarikan ke Australia pada masa pemerintahan rejimnya. Adakah Umno terdiri daripada pemimpin yang sama saja sejak 10 tahun dulu dan tentulah pemikirannya pun setakat itu sajalah dan tak akan berkembang dan pergi jauh. Parti itu sendiri perlu disuntik dengan pelbagai antibodi dan ubatan untuk menguatkan lagi struktur pertumbuhannya setelah dikesan ada pelbagai barah dan yang pasti tarikh kematian akan pasti diketahui umum. Tidak dinafikan virus rembau telah berjaya memusnah parti umno akibat pembelajarannya di oxford disalahgunakannya dan kita yang menerima akibat.

  Pelbagai bomoh telah dijumpai untuk mengubati akibat diserang virus ini dan akhirnya telahpun berjumpa dengan tok bomoh berpakaian hijau dan sedikit sebanyak mengeruhkan keadaan dalam keluarga tok bomoh hijau. Yang pasti pemakanan yang sihat seperti tempe jawa pasti akan memudaratkan lagi.

  Ds..kita ahli digombak merasakan ada sesuatu yang telah berlaku diantara Najib dan PakLah. Najib dikatakan sibuk berkempen uatuk semua bahagian mempersetujui tentang peralehan kuasa ini pada 2010...mengapa Najib tidak berkempen terus untuk diri dan buktikan kepada mentornya dahulu yang sebenarnya najib ini masih kuat lagi dan tidak lembik. Andaian dibuat berdasarkan peristiwa yang telah berlaku...PakLah dilihat semacam telah menjerat Najib dengan kes peribadinya dgn Altantuya dan kapal selamnya. Dan sekiranya Najib engkar dan melawan bosnya itu pasti semua rahsianaya akan terbongkar dan yang pasti akan tenggelam bersama kapal-kapal selamnya. DS ...ini hanya andaian kami digombak atau pasti dimana-mana saja orang telah memperkatakannya. Mungkin DS telah mendengarnya yang indah-indah belaka dan yang pasti Ds hanyalah Dr gigi dan bukannya pakar sakit telinga dan mata.

  Ds...sekiranya Umno sebuah syarikat yang berada dalam dunia globalisasi pasti pengurus syarikat yang sudah tidak boleh lagi untuk membawa keuntungan dan membawa kepada kerugian yang besar pasti akan diarahkan berhenti secara berhormat. Bukan dirinya saja tetapi termasuk pegawai kanannya pasti akan ditukar ganti bagi menyegarkan kembali aktiviti yang boleh membawa keuntungan kepada syarikat tersebut. Cadangan yang baik yang diberikan oleh adik tiri berlainan bapa tentang minyak telah memberi harapan kepada semua rakyat sehingga rakyat boleh membuat andaian menteri di kabinet sibuk nak menyelamat syarikat daripada menyelamat rakyat yang akan mati dan pasti ditanam di kubur. Kasihanilah rakyat dan berzakatlah sekiranya perlu.

  Ds..Inilah akibat sibuk mengurus akaun peribadi masing-masing dan sentiasa untuk memikirkan bagaimana untuk menambah pendapatan serta menjaga periuk belanga sendiri sehinggakan terlupa masalah rakyat.

  Fikir-fikirlah Ds....adakah semua ini telah terjadi atau sedang terjadi. Nampaknya DS masih gagal memberi komen kepada ulasan saya.

  ReplyDelete
 119. dato, kluangman dan rakan-rakan

  Saya bersetuju dengan hujah kluangman. Muzakarah PAS-UMNO(baru) yang dicadangkan ini ntidak lebih dari helah UMNO untuk cuba mendapatkan balik sokongan orang melayu yang selama 50 tahun mereka abaikan.

  cerita muzakarah ini bukan cerita baru. Sudah berpuluh cabaran dan ajakan PAS kepada UMNO untuk bermuzakarah - tapi setiap kali diajak pelbagai alasan diberi untuk mengagalkan.

  Pernah satu ketika, UMNO beria-ia sangat untuk menyahut cabaran PAS...last-last UMNO menggunakan Agong untuk membatalkan.

  yang paling saya takut, dan diminta Allah jauhi, ini adalah rencana UMNO untuk melemah dan memecahbelah orang melayu yang mulai sedar bahawa orang melayu tidak memerlukan UMNO lagi untuk survival. Macam tak suka je orang melayu bersatu di bawah PKR.

  Kepada pemimpin-pemimpin PAS yang beria-ia hendak bermuzakarah, tak payahlah nak pecahbelah parti kerana hangpa sudah senja.

  Kalau dah rasa rimas pakai jubah,teringin sangat nak pakai kot, pi ambik borang UMNO dan isikan sahaja lah.


  bat8

  ReplyDelete
 120. assalamualaikum dato seri,

  muzakarah penting, tetapi yang lagi penting dari ni mencegah kemungkaran dan kezaliman...

  umno pulak kene membelakangkan bangsa dari agama, bersedia untuk berubah, hapuskan politik wang totally...

  agama harus ditegakkan... kerana inilah kunci utama kejayaan ummah

  ReplyDelete
 121. dato

  "“Datuk Seri Anwar Ibrahim memang tidak mahu Melayu bersatu kerana itulah beliau tubuhkan Pakatan Rakyat yang berjuang atas prinsip kesamarataan, menyamakan taraf agama Islam dengan agama lain, menyamaratakan kedudukan orang Melayu dengan bangsa lain, walaupun memiliki status bumiputera...."

  ---------------------------------

  Maksud dato, hanya UMNO je ke yang pentingkan melayu, yang menyatupadukan orang melayu?

  Inilah masalahnya dengan pemimpin UMNO, cakap lain buat lain. Contoh yang paling nyata tentang pembohongan ini adalah bagaimana kerajaan pusat melayan kerajaan negeri kelantan selama 18tahun ini.

  Orang kelantan lebih dari 95 peratus melayu dato' tetapi kerajaan pusat yang didominasi oleh UMNO telah mendera rakyat kelantan dengan pelbagai cara.

  Macam-macam tindakan untuk distrupt perjalanan kerajaan negeri yang dipilih secara demokrasi oleh rakyat kelantan.

  Yang paling menyedihkan, sampai saluran gas/minyak yang terdapat dikawasan bersama thailand pun kerajaan pusat daratkan kat siam - semata-mata nak dera rakyat melayu kelantan.

  And now you are talking about malay unity...you talking about Islam when ur weak.

  bat8

  ReplyDelete
 122. dimanakah dato semasa Tan Sri Mike Tyson umum tanding naib Presiden UMNO?...

  Dato tak "redha" ke?...

  ReplyDelete
 123. alhamdulillah...sejuk rasanya hati ini bila mendengar luahan dari datuk seri......harap2 ianya ikhlas dan menjadi kenyataan.

  Kalaulah semua pimpinan UMNO mcam ni....dah lama MELAYU MAJU & ISLAM MEMERINTAH BUKAN D PERINTAH

  ReplyDelete
 124. Saudara Ramzan Melbourne,

  1. Memang benar saya mencadangkan kerajaan campuran di Selangor selepas pilihan raya lalu. Ini tentu berbeza dengan tanggapan saya mencadangkan Pas dan UMNO bergabung menjadi satu parti.

  2. Seterusnya cadangan muzakarah ketika ini tentu lagi bukan isu menubuhkan campuran kerajaan campuran kerana kerajaan telah pun dibentuk. Sebab itu bagi saya, adalah penting pada hari ini Pas dan UMNO dan bersatu dalam hal-hal membabitkan kepentingan Islam dan melayu walaupun mungkin berada di pihak yang berlainan.

  ReplyDelete
 125. dr khir,
  tiada niat saya menuduh mana-mana pihak....
  tetapi tidak tahu dimana silapnya,bila lihat orang melayu islam sekeliling saya,khususnya golongan muda seperti saya....
  sedih dan sayu hati saya....

  siapa harus saya salahkan?
  diri sendiri?ibu bapa?
  atau persekitaran dan perudangan yang di takbir oleh pemerintah yang kononnya menjaga kepentingan dan hak org melayu dan islam....

  ReplyDelete
 126. Saya bersependapat dgn saudara bat8,apa motif sebenar UMNO nak muzakarah dgn PAS.Kenapa baru sekarang nak adakan muzakarah.Padahal sebelum ini sudah banyak kali PAS minta untk adakan muzakarah tapi ditolak mentah mantah oleh UMNO. Haruslah diingat, PAS bukannya gilakan kuasa. Tak perlu rasanya menawarkan exco atau pun MB.Niat PAS hanyalah pesan memesan dan tegur menengur apa apa dasar yang pincang yang dibawa pimpinan UMNO selama ini.Nampaknya mereka ini terlalu angkuh dengan kuasa yang dimiliki selama ini. Tanpa mempedulikan nasib rakyat semangkin membeban.Lebih lagi pimpinan UMNO dewasa ini,saya tak fikir kalian ni boleh membawa rakyat malaysia kearah kemakmuran,kalau pun tak gemilang dan terbilang.Yang nyata semua temberang di penuhi helah dan mulihat.
  Ingatlah.. pimpinan PAS pusat.Lihatlah sejarah pada lampau
  renung dan fikirkanlah,renunglah slogan Tun Mahathir, " KEPIMPINAN MELALUI TAULADAN ".Kalau UMNO dulu boleh tendang PAS tanpa sebab, tak mustahil UMNO hari ini menimbus PAS hidup hidup.

  ReplyDelete
 127. langsung x setuju...
  kalau setakat berbincang, saya setuju dan beberapa sepakatan diambil untuk org melayu...
  tp kalau sampai bekerjasama dgn umno dgn menubuhkan kerajaan baru, langsung x setuju...ini gila punya keje...
  apa yg kurangnya pentadbiran PR di selangor?
  sy lihat byk kebaikan berbanding ms tuan jd MB...
  apa yg terjadi pada org melayu skrg? serius sgt ke perpecahan?
  sy cadangkan org2 umno lompat masuk PR jika mahu membela rakyat...bukan PAS atau PKR masuk BN...

  ReplyDelete
 128. dato

  UMNO sekarang, sejak kalah asyik dok sebut pasal melayu je...dalam sehari dua ni, sebok dok ajak PAS bermuzakarah pasal melayu dan Islam plak.

  Tok,

  Sejak UMNO masuk ke sabah, ahli UMNO bukan sahaja orang melayu tetapi keahliannya terbuka kat semua bumiputra.

  soalannya : saper pulak yang nak perjuangkan hak ahli-ahli UMNO yang bukan melayu dan bukan islam? Tapi UMNO asyik dok sebut pasal melayu je....kat depan mereka ni UMNO bawak cerita apa pulak?


  ps: DJ Dave atau irwan shah nama islamnya juga dah jadi ahli UMNO kat sabah. Seingat aku la, mak dan bapak DJ Dave benggali dari tanjung malim....macamana plak boleh jadi ahli UMNO?

  bat8

  ReplyDelete
 129. Pemimpin UMNO atau jugak PAS adalah manusia biasa yang tak sunyi dari melakukan kesilapan. Namun yang paling sedih, usaha pembangkang berjaya menggambarkan seolah semua pemimpin UMNO itu korupsi, tidak Islamik, kejam, Yahudi, setan dan pelbagai tuduhan dan tohmahan yang sangat-sangat keterlaluan. Melihat pemimpin UMNO ini lebih kejam dari Yahudi Israel. Bila pemimpin PKR dan Ulamak PAS yang berceramah, mengkritik dan mengecam pemimpin UMNO secara sangat keterlaluan menyebabkan pengikut fanatik menerimanya bulat2. Bacalah blog2 pembangkang, tuduhan dan kecaman terhadap pemimpin UMNO amat menakutkan..jika Islam agama yang dianuti, perkara seperti ini tidak sewajarnya berlaku.

  ReplyDelete
 130. Saya telah terbarai dengan pandangan terbaru Dr Khir Toyo mengenai perpaduan melayu.Sejak bila UMNO-BN peka dan peduli dengan PAS.Sejak UMNO-BN sudah tidak lagi mendapat mandat rakyat? Selama ini PAS hanya menjadi sasaran tohmah dan caci melalui media tv ataupun suratkhabar.Kini anda bermadah mengenai perpaduan melayu.Melayu jenis apakah anda ini? Anwar Ibrahim tiada kena mengena soal ini.Kamaruddin Jaafar tiada kena mengena soal ini.Ini soal hayat UMNO_BN sudah sampai ke penghujung.Bagi peluang PAS untuk memainkan peranan UMNO dalam pakatan rakyat.Kita bukan hidup di tahun 1946 kita kini hidup di zaman anak-anak muda tidak dapat ditipu lagi.

  ReplyDelete
 131. ...kumencari-cari komen yang kutulis...tercicir ke?

  ReplyDelete
 132. Ya Allah..bila dah tak de kuasa cakap macam2 dulu Allah bagi kuasa sikit orang nak bagi tadzkirah pun kena ban. Sorilah Saudara Mohamad Khir Toyo...kalau anda keluar cakap live kat TV orang Ganu kata nyekit...bila tulis kat blog pun lebih kurang serupa. Cukup-cukuplah..jaga kawasan awak tu baik-baik kay...

  ReplyDelete
 133. http://blog.limkitsiang.com/2008/03/06/bn-leaders-grow-up-and-accept-ups-and-downs-of-democratic-process/

  According to information by http://www.alexa.com , the traffic popularity of pollitic parties all goes to oppositions parties.

  Website parties Ranking in Malaysia (6.3.2008)

  Suarakeadilan.com 872
  Anwaribrahimblog.com 524
  Harapanmalaysia.com 2,020
  Limkitsiang.com 379
  Dap-elections.com 2,086
  Parti-pas.org 3,563
  umno-online.com 4,687
  Bn2008.org.my 1,500

  You can visit alexa.com and check for yourself.Just key in the URL addresses of website above and check the results . Seems like for this coming election , it is going to be strange if the oppositions do not win it.

  The above was my post 2 days b4 March 8th election. Now the latest ranking ( you can check yourself )

  Suarakeadilan.com 334
  Anwaribrahimblog.com 137
  Limkitsiang.com 266
  umno-online.com 13043
  MCA 4459
  sAPP 4605

  Hey botox , if you think people r supporting BN or Umno , you are prejudging and that mean you only cheats yourself just like other BN leaders or EX leader like u. Umno popularity after election is dropped to a very very unpopular ranking in Malaysia and you are dreaming to rule again ? stop dreaming. The internet never LIE as my earlier posting in DAP and PKR website .Even MCA OR SAPP IS MORE POPULAR THAN UMNO OFFICIAL WEBSITE . BN can never win again and trust me no matter what you say about DSAI , WE THE NEW MALAY , CHINESE AND INDIAN WILL FEEL MORE SUPPORT FOR HIM THE MORE YOU ATTACK HIM , OK AND UNDERSTAND THAT PLS IF YOU R NOT STUPID. 10 YEARS AGO WE RESPECTED YOU BUT YOU HAVE FLUSHED IT AWAY YOURSELF. PLS RETIRE AND BE A FULLTIME DOCTOR. THAT'S MORE RESPECTFULL .

  ReplyDelete
 134. hmmm...sekang ni barulah muzakarah lah...

  dulu dok kata pas itu pas ini...pas yg bnyk wajah lah...nik aziz mencarut lah....

  sekang ni nak berpakat?...bentuk kerajaan negeri?...

  baru ni pulak dok kutuk hassan ali...kata pas hanya boneka dap lah....

  nilah umno...asalkan dpt utk kepentingan diri...sanggup ludah jilat blk....

  ReplyDelete
 135. PAS dah belajar dari pengalaman lalu. UMNO bukan kawan yg baik bak kata TGNA. Muzakarah ini permainan UMNO dalam keadaan tesepit. Apa pun padan muka UMNO.

  ReplyDelete
 136. Assalamualaikum Dato Seri..

  Yang pentingnya ikhlas. Saya walaupun bukan UMNO, tapi saya dapat lihat kemusnahan yang bakal dibawa oleh DSAI dan PR itu sendiri kepada Islam dan Ummmah Melayu.

  Saya juga yakin kekurangan dibawah pimpinan Dato Seri adanya pun tidaklah sebagaimana yg digembar-gemburkan oleh puak-puak PKR yang kelabu mata dengan kata-kata DSAI seperti "saya dengan baik dan ikhlas" "ini untuk rakyat" yg banyak menyihir persepsi kebanyakannya ahli-ahli PKR sendiri.

  ReplyDelete
 137. PEMBETULAN DI SINI:

  UMNO = PARTI PERJUANGKAN ISLAM
  DAN ORANG MELAYU
  PAS = PERTI PERJUANGKAN ISLAM
  DAN ORANG MELAYU
  PKR = TIDAK PERJUANGKAN ISLAM DAN
  ORANG MELAYU (LIHAT SENDIRI
  PEMIMPIN TERTINGGI PKR)
  PERJUANGAN SAMA RATA ANTARA
  KAUM

  HARAP DIPERBETULKAN FAHAMAN SAUDARA-SAUDARA ISLAM KU TENTANG PKR

  ReplyDelete
 138. DSKT membisu tak response langsung bila didakwa UMNO zalim terhadap kerajaan PAS dan rakyat Melayu di Kelantan, dan negeri2 di bwh PR. Begitu juga polisi menghukum kakitangan federal yang cenderong kpd pembangkang. Seolah2 ini bukan petunjuk kpd polisi pecah-belah dan gaya berpolitik zaman batu yang terus diamalkan dahulu, kini dan selamanya. Dengan ber'mimpi' hanya untuk membela (konon) org2 Melayu juga menunjukkan DSKT bukan seorg pemimpin berjiwa besar, yang mampu meraih sokongan serta doa dan harapan semua makhluk Allah di bumi dan di langit, termasuk manusia Cina, India dan bangsa2 lain. Ini cuma layak untuk tahap pimpinan peringkat JKKK.
  Buktinya walaupun berdegar2 DSKT berbangga dgn usaha beliau semasa jadi MB namun hasilnya banyak tak menjadi, spt yg disuarakan dlm komen2 yg banyak di atas.

  ReplyDelete
 139. Salam DS,

  Hmm.. dah kalah.. terpakse carik plak partner utk kekal kan kuasa.. so PAS la di ajak nye..

  melayu.. kdg2 saya tgk mcm seolah2 spt perangai yahudi pon ada.. mesti sinonimkan bangsa dgn agama.. kalau melayu naik.. maka islam naik.. sama mcm yahudi.. padahal islam lah yang menaikkan bangsa melayu.. sbb itu, kerajaan kesultanan pada zaman dahulu tersohor! berapa ramai org cina yg masuk islam sejak 50thn pemerintahan UMNO? berapa percent? kenapa ya zaman rasulullah, wahyu belum turun habis, ramai yg peluk islam.. ttp skrg.. islam dah lengakap.. tp cina n india terlalu sikit sgt yg masok islam? biar saya jwp.. sbb rasulullah berakhlak tinggi.. kita tidak.. asyik sibuk pasal bangsa.. justeru menjdkan kita bersifat perkauman semata2.. menganggap islam ni melayu shj.. sama mcm yahudi.. ish ish.. insaf ler wahai org2 UMNO.. Islam tu untuk semua..

  kesimpulan saya.. selama ni UMNO lah menjd batu penghalang besar utk bangsa lain utk kenal islam dan peluk islam. mereka hanya pk utk kesenangan diri aje.

  ReplyDelete
 140. Akum DS

  nik aziz berpendapat muzakarah tak perlu dan saya amat bersetuju. Yg datang muzakarah dgn AAB hanya ikan bilis pun, tak payah lah nak beriya iya sangat (ibarat hidung tak mancung pipi tersorong sorong). Malu lah saya sebagai bekas ahli UMNO tengok perangai AAB ni.

  UMNO hanya akan pulih kalau perjuangannya jelas dan kepimpinan yg ada menunjukkan keihklasan dalam perjuangan untuk semua kaum, dan lebih meyakinkan kalau AAB letak jawatan, lagi cepat lagi bagus.

  kalau pemimpin kita hanya mampu memikirkan soal bangsa melayu dan islam sahaja. Malaysia akan hancur.

  kepimpinan dinegara yg berbilang kaum memerlukan kualiti kepimpinan yg berbeza, bukan "flip flop" dan tidak memmpunyai wawasan yg jelas.

  Dalam keadaan skrg PAS adalah jauh lebih baik dari UMNO sebagai pilihan.

  wassalam.
  www.pantausblog.blogspot.com

  ReplyDelete
 141. Dear KELANTAN,thanks for ur good points.please spread ur opinion to ur chinese frens as well.kelantan is a good example where other religions can practise their belief freely.no racial hatred there,rite KELANTAN? hehe

  but u got 1 wrong point my friend,"menyamakan taraf agama Islam dengan agama lain"..please dont say so,because in Islam,our religion is the highest rank.Allah is the only ONE,there is no GOD but Allah.we muslims,must not similarize our religion with others.we treat others equally,EXCEPT in certain things..

  "Prinsip utama ketika dalam melayani bukan Islam ialah mereka hendaklah diberi layanan sama rata dengan umat Islam melainkan atas beberapa aspek saja. Aspek pengecualian itu amat terhad dan berkisar dalam perkara membabitkan ibadat" and so on..

  i will be very glad if KELANTAN can read article from this site: http://pmr.penerangan.gov.my/article.cfm?id=604

  its about Pemberian Hak Sama Rata Bukti Keadilan Islam.


  To MY,you are such a racist bastard as well.why do u have such a problem when u see MUSLIMS sit together and discuss about ISLAM.is it a problem? we dont discuss about killing u or burning ur house.please read about website given,dont be too emotional lar.

  to those who have problems with Islam or Melayu,especially other races,please read about Social Contract post by Tun Dr Mahathir.I also suggest to read all comments,especially from ESCA.read first before being too emotional.i assume MY must be a young non-malay who born AFTER 1957 right? or u never been in Sekolah Kebangsaan something like that..?

  http://test.chedet.com/che_det/2008/07/the-malaysian-social-contract.html

  ReplyDelete
 142. Dear Doctor,

  Please for GOD sake, would you stop those Melayu, Melayu and nothing but Melayu issue? Why can't you always think of Malaysian as a whole?

  I have so many Melayu-Muslim friends, and none of them are like you these bunch of corrupted-narrow-minded Melayu from UMNO. I am so lucky to have them as my fren and we are MALAYSIANS. I dunno which universe you came from to be so "dungu" even after 50 years of Merdeka, yet you are still so bloody narrow minded.

  I am SO GLAD that the political tsunami in March has really whipped you and the rest of you from your deep sleep. Don't ever think all Melayu support you. Any SANE Malaysian walking on the street will know that you all are corrupt to the core, and cronyism never benefit any of those Melayu or Malaysians around. It is just a sentiment you all are so used to fiddle with to gain popularity. How "bebal" that can be!

  I am astonished to see you having a "DR" in front of your name, and I respect you as a great professional; but with such narrow minded thoughts and forever power crazed policies, will bring you no where far.

  I hope Sept 16 will come a day when all of you get thrown out for good, and that time, let's see how it is like to be another ordinary rakyat, with no power, no money and no fame.

  ReplyDelete
 143. assalamualaikum.....

  Tuan Guru Nik Aziz pun dah menolak untuk bermuzakarah. Tentu ada sebabnya bila seorang ulama' menolak muzakarah itu. Apa yang saya nampak, bila DS cakap hendak berjuang untuk melayu itu sendiri, DS telah menggambarkan bahawasanya melayu satu bangsa yang mementingkan warna kulit yakni 'racist'. Mungkin kita boleh mngambil pengajaran daripada peristiwa hijrah di mana org ansar dapat menerima muhajirin dengan baik. Perlu diingatkn bukan sahaja mereka berlainan bangsa malah ramai lagi yang belum memeluk islam. Namun ansar tetap melayan muhajirin seperti penduduk asal madinah.

  Saya seorang yang berasal dari kelantan. Saya amat mengagumi Tuan Guru Nik Aziz kerana keadaan di Kelantan amat harmoni walaupun kemajuan yang tidak seberapa.(ditambah pula dengan dianak tirikan oleh kerajaan pusat)Di Kelantan cina, melayu, india, siam semua boleh duduk semeja. Semua boleh bertutur bahasa melayu Kelantan dengan baik dan tidak terasa perbezaan sama sekali. Berlainan dengan negeri-negeri pimpinan barisan nasional di mana jurang yang amat jelas hingga cina dan melayu mahupun india tidak bertegur sapa. Fikir-fikirkan lah, silap siapa dan di mana silapnya. Islam itu indah, dan lebih indah bila diamalkan. Ambillah contoh daripada tamadun-tamadun tedahulu, kembalilah kepada islam.

  ReplyDelete
 144. ini adalah negara malaysia yang pempuyahi berbagai indentity dari segi agama dan bangsa, sekarang barisan/UMNO/MIC/MCA telah kalah teruh disebabkan orang-orang macam dato sepertimana sudah kalah sekarang nak keluar unsur agama pula dalam kalagan masyarakat, kita tahu kamu tidak boleh mebangunkan negara ini tetapi jangan buat kacuk, dato kena tahu 50 tahun kita maju bukan disebabkan agama/bumi atou bukan bumi, malah disebabkan perpaduan atara kaum sekarang jadi banyak issue disebabkan tokoh-tokoh menibulkan unsur agama di kalagan rakyat tetapi rakyat tidak boleh terima disebab kami dah hidup satu padu sekarang kamu nak kami pecah mana boleh.

  dato untuk pengatahuan dato saya pun seorang rakyat yang menyokong BN tapi sekarang saya rasa salah kerana pilih BN kerana sekarang baru saya tahu AHLI BN memang ada masalah,tidak kemapuan dan cuma mementingkan keuntungan diri sahaja, dan terahir sekali saya sebagai rakyat mintak jangan menibulkan masalah agama dalam politic ini akan menjejaskan taraf malaysia dan ini akan juga akan menibul kegaduan antara kaum, tolong dan mintak tolong jagan kelurkan issue agama di negara ini.

  ReplyDelete
 145. Saudara Dr Khir,
  Ada ketikanya tatkala membaca tulisan saudara, saya rasakan saudara ini menulis dengan seikhlas hati tanpa apa-apa agenda politik atau peribadi. Begitu juga dengan tulisan saudara "Impian Saya".
  Walaubagaimanapun apabila saya baca keseluruhan tulisan saudara, saya dapat merasakan saudara sebenarnya bukanlah benar-benar ikhlas mahu menyatukan orang melayu melainkan hanya mahu menengahkan agenda politik saudara.
  Pada pandangan saya,jika saudara benar-benar ikhlas untuk menyatukan orang melayu, saudara tidak hanya perlu menyokong UMNO bermuzakarah dengan PAS. Saudara sepatutnya juga menyokong and mencadangkan muzakarah bersana PAS+UMNO+PKR. Ini kerana sangat ramai orang melayu berada dalam PKR. Adakah orang-orang melayu yang berada ramai dalam PKR itu tidak layak bermuzakarah untuk kepentingan bangsa mereka sendiri? Datuk Seri Anwar orang Melayu, Azmin Ali juga orang melayu.
  Pada pandangan saya, tulisan saudara lebih membayangkan bahawa hanya hanya UMNO dan PAS sahaja yang boleh menyatukan orang melayu. Tidakkah saudara sedar bahawa PAS adalah parti yang memperjuangkan islam tanpa mengira bangsa mereka. Sekiranya mereka Islam dan mengamalkannya dalam kehidupan, bangsa Cina pun boleh menjadi menteri besar ataupun perdana menteri. Ini kerana Islam tidak mengira bangsa dan Islam itu adalah gaya hidup.
  Saya dapat rasakan muzakarah ini hanya gimik politik yang dimainkan oleh pimpinan UMNO dan saudara sebagai pemukul gendangnya. Tujuan nya tidak lain hanya untuk mengalihkan tumpuan rakyat daripada masalah sebenar yang melanda negara iaitu, rakyat bawahan terhimpit dengan kos bahan bakar dan kos sarahidup yang semakin meningkat dan membebankan.
  Saudara sepatutnya melakukan tugas saudara sebagai pembela kepada rakyat dan bukannya pengampu kepada parti UMNO dan pimpinannya.

  Nor Azmi

  ReplyDelete
 146. Saya lihat semua orang berfikiran sempit dan penuh dengan emosi, yang telah berlaku biarkan ianya berlalu, fikir kehadapan, lupakan PENYAPU, BABI, BOTOX dan lain-lain isu, fikirkan umat Islam berbangsa melayu yang saya kira merempat dinegeri sendiri gara-gara perkongsian kuasa yang lebih menguntungkan bangsa/ kaum lain...fikir-fikirkan lah...semoga dengan adanya orang melayu seperti Dato' Seri diharap orang melayu beragama Islam akan terus terbela..

  ReplyDelete
 147. Terima dan jangan halang ideologi PAS untuk laksana Islam.Seperti bilamana pelaksanaan hudud mahu dikuatkuasa di Kelantan dan Terengganu dulu dihalang dan diperleceh UMNO.

  Jangan dianiaya negeri-negeri diperintah oposisi.

  Pohon maaf atas setiap tragedi yang tercipta hasil khianat UMNO dahulukala..

  Saat itu baru boleh bicara soal penggabungan..

  p/s: Dah kalah baru reti merayu nak bergabung.Heh..

  ReplyDelete
 148. Assalamualaikum..
  Bagi saya senang jer untuk melihat bangsa Melayu Muslim bersatu di bawah satu akidah dan semangat serumpun..
  Mari kita merujuk kepada dasar perjuangan kedua-dua parti Umno/PAS..
  Jelas sekali dasar PAS ada menyebut menjunjung pelaksanaan al-Quran dan as-sunnah di atas muka bumi ini (yang tidak termaktub dalam dasar UMNO)..
  Jadi..
  Bubarkan sahaja UMNO dan umat Islam (Melayu) berjuang di atas satu lambang PAS..
  Insyaallah.. Agama, Bangsa Melayu serta keadilan sesama kaum lain terjaga..

  ReplyDelete
 149. Salam DS,

  Banyak2 bersabar la Dato. Memang susah nak buat baik. Tapi lagi susah lagi puas hati kalau berjaya. Saya sokong Muzakarah ni. UMNO dan PAS memang boleh jadi kawan baik.

  Yang suka bangkang ni bukan ahli PAS pun. Tapi takut kalau betul2 PAS dan UMNO bekerjasama. Tak tau la ape yang ditakutkan.

  Ya Allah, bantulah pemimpin hamba ini demi Bangsa dan Agama. Satukan hati - hati kami, lembutkan hati mereka yang keras supaya aman Negara ini.

  p/s : Tak faham sikap umat Islam dan Melayu. Lepas Solat doakan kesejahteraan semua umat, tapi bila layari internet sibuk mencaci dan memaki hamun.

  ReplyDelete
 150. Selagi DSAI beRaja di mata berSultan dihati Rakyat, selagi itu UMNO dan PAS jauh lagi PKR (Melayu) akan bersatu.

  P - Parti
  K - Kuda
  R - Rakyat

  Fikir dengan mata hati.

  ReplyDelete
 151. Salam,

  Saya hairan, sebahagian komen dalam blog ini lebih menjurus kepada rasa emosi dan dendam yang tak berkesudahan. marilah kita lupakan rasa kebencian itu dan kita tumpukan kepada muzakarah yang saya yakin amat besar natijahnya kepada Islam dan orang Melayu. Bagi saya ini bukan masanya untuk kita menyalahkan antara satu sama lain, tetapi inilah masanya untuk kita mengembalikan semula kekuatan perjuangan Islam dan Bangsa Melayu agar kaum lain kembali membuka mata dan menghormati kekuatan Islam dan melayu. banyak insiden yang berlaku dinegara kita hari ini yang ditimbulkan oleh kaum-kaum lain kerana kelemahan Islam dan melayu sendiri, mereka jadi berani.

  Bagi saya muzakarah ini sangat penting, isu siapa perlu masuk PAS atau UMNO bukan soal penting, malah lupakan sahaja isu tersebut, tetapi muzakarah mesti menjurus kepada kepentingan Islam dan Melayu bukan kepentingan parti. Bukalah minda seluas-luasnya, bukan juga masanya dah tersepit baru tergadah, tetapi sekurang-kurangnya kita masih cepat tersedar tentang apa yang berlaku. Jangan bila dah hancur baru menyesal kerana tidak bertindak lebih awal.

  Wassalam.

  ReplyDelete
 152. You may say many things to discredit the other races in your desperate plea to gain power...
  People can see through you and its pointless that you spend all that time writing trash about other races when in actual fact all you thinking about yourself and not even the fate of the malays..
  I challenge you to discredit every negative statements made about yourself in the following article with proper evidence...

  http://www.malaysiakini.com/news/86589

  Which i seriously doubt you could do..Since your words are total crap, and your promises are seriously utter bull-crap..To my fellow malaysians..Regardless of race/religion/creed/colour/age..
  Do not listen to this man..After all he is a typical politician who in the brink of desperation will do anything to gain a position..Including going to PAS whom you SWEARED once upon a time to keep out of Selangor! Hats off to PAS who stayed true to their ideals and were not swayed by your UMNO typical cheap mentality of bribing them a position of power. Face the facts! UMNO is no longer in power in Selangor, PKR is!! So quit living in denial..You want to do something good?..Stop being a bloody racist.

  ReplyDelete
 153. Nampaknya TGNA begitu tegas pendirian utk tidak melibatkan parti PAS dalam muzakarah. Apa yg berlaku adalah muzakarah individu. Sudah tentu TGNA lebih awal mengetahui niat sebenar UMNO yg mungkin tidak ikhlas iaitu ada udang di sebalik batu sbb dia dah kenal lama dgn UMNO. Jika begitu tak boleh buat apa2lah DS nanti jgn heboh2 pulak buat fitnah ye, konon PAS tak mahu bekerjasama utk memantapkan Islam dan Melayu lah dan macam2lah nanti kluar tohmah kat paper...seharusnya DS muhasabahlah dulu UMNO tu, jgn putar belit macam2 lagi, dah mabok rakyat malaysia ni dibuatnya.

  ReplyDelete
 154. dear Dr dan sahabat bloggers semua,

  marilah kita semua berhenti bertengkar. istighfar, ingat tuhan banyak2 kay.

  1. mungkin Dr Khir banyak kelemahannya semasa menjadi MB. Tapi banyak juga kekuatannya.
  2. setelah tidak menjadi MB, beliau dapat melihat sesuatu isu dari "luar", maka beliau dapat mengesan keresahan rakyat yang sebenar.
  3. maka tak perlulah nak caci maki beliau.
  4. mungkin kita tak boleh lupa perkara yang beliau lakukan semasa menjadi MB, tapi kita boleh maafkan bukan? so sudah2 lah menghina kejatuhan seorang manusia.
  5. kepada seorang blogger yang kata "lebih rela diperintah DAP", sebelum bercakap tu sila fikirkan dalam2 sikit. jangan emosi sangat. jangan sampai anak cucu kita nanti kencing atas batu nisan kita.
  6. itu saja, jom beristighfar. berenti bergaduh, cari ilmu,pertingkatkan diri, majukan hidup, jaga maruah.

  ReplyDelete
 155. if MPs hopping is bad and morally wrong and like prostitution…what is this?Sodomy? asking a whole party to cross over with promises of positions etc.

  so BN is no better than Anwar, in fact worse cos Anwar is not promising positions. Ok is subjective but KT has admitted it . Well Anwar is not a racist like BN and Khir Toyo.

  BN party of double standards. They can ask people to hop to them like in Sabah and Bahau in NS and it is ok. They can ask for no confidence vote in Kelantan assembly. But if you do it against, them…god forbid….it is morally wrong, prostitution bla bla bla…seems BN and UMNO are like god …they can do no wrong,not others....Piiiiilah.

  PAS -Malays are not weak! Nor is Islam…it never is weak!! Islam hadhari is weak!!! KT and Pak Lah are weak!!!! UMNO is weak!!!! when there is no use for you, they will dispose you. at least in PR, what you see is what you get!!!

  ReplyDelete
 156. Dr Mohamad Khir Toyo has left a new comment on the post "Impian Saya":

  Saudara Ramzan Melbourne,

  1. Memang benar saya mencadangkan kerajaan campuran di Selangor selepas pilihan raya lalu. Ini tentu berbeza dengan tanggapan saya mencadangkan Pas dan UMNO bergabung menjadi satu parti.

  2. Seterusnya cadangan muzakarah ketika ini tentu lagi bukan isu menubuhkan campuran kerajaan campuran kerana kerajaan telah pun dibentuk. Sebab itu bagi saya, adalah penting pada hari ini Pas dan UMNO dan bersatu dalam hal-hal membabitkan kepentingan Islam dan melayu walaupun mungkin berada di pihak yang berlainan.

  heheeheh,

  Dato,

  Jawapan dato yang mengandungi kata kata yang penuh muslihat politik macam ini amat susah bagi kami rakyat biasa yang tidak terlibat secara langsung dengan politik untuk memahaminya...

  1.Apakah benar bila cadangan wujudnya kerajaan campuran PAS/UMNO yang diusulkan oleh dato itu dapat membela dan menjaga kepentingan orang melayu di Selangor....Kalau betul dato ikhlas dan jujur sila perjelaskan secara terperinci kepada hamba rakyat sekalian akan kebaikannya...PEDULIKAN dengan pemimpin2 pas yang tak terima cadangan itu....Yang penting seluruh orang melayu dimalaysia ini boleh terima akan kebaikan untuk mereka maka secara tak langsung pemimpin terpaksa mengikut kehendak rakyat.Dan usaha murni dan IMPIAN suci dato ini akan jadi kenyataan.

  Ini juga akan menyebabkan tanggapan dato PAS dan UMNO bergabung itu juga bukanlah perkara mustahil.

  2.Jawapan yang kedua saudara khir ini membuat hamba rakyat lebih mencurigai kemurnian hasrat hati saudara khir.

  ReplyDelete
 157. Salam sejahtera,

  PEMBERITAHUAN

  Untuk mendapatkan sebarang berita-berita rujukan Buletin Utama TV3 bagi anda yang sering ketinggalan waktu siarannya, sila layari Rujukan Berita TV3. Blog ini sedang dikemaskini dengan berita-berita semasa yang terkini dan segala berita-berita lampau.

  Semoga bahan rujukan ini dapat dimanfaatkan bersama sebelum sebarang spekulasi atau lontaran pandangan dikemukakan. Juga diharapkan agar kita semua tidak perlulah "bias" meskipun ianya merupakan berita arus perdana yang dikongkong oleh kerajaan pemerintah. Usaha ini diwujudkan atas dasar kebertanggungjawaban terhadap agama, bangsa dan negara yang tercinta.

  Sekian dimaklumkan.

  PEMUDA PELAPIS
  www.pemuda-pelapis.blogspot.com

  ReplyDelete
 158. Bersatu untuk melawan siapa?

  Masalah Malaysia sekarang ialah rasuah , diskriminasi dan ketidakadilan . Bukan kaum lain atau melayu yang tidak bersatu padu

  ReplyDelete
 159. sdra salleh, zul d'beseri dan khairul,

  Ya lah, hangpalah yang berfikiran terbuka, jadi aku nak tanya perkara berikut je:-

  Mengapa sekarang baru timbul hasrat UMNO hendak bermuzakarah pada masa UMNO tertekan, masa sedang menghadapi masaalah dalaman parti, semasa kerajaan menghadapi rasa tidak puas hati dengan kesan dari kenaikan minyak petrol dan disel, semasa UMNO/BN tidak lagi boleh mengharap kepada sokongan kaum bukan melayu untuk terus menang pilihanraya? Mengapa sekarang? Dalam masa kedudukan UMNO yang paling lemah?


  Mengapa tidak selepas menang besar dalam pilihanraya 2004 dulu, jikalah ikhkas, jika tak ade udang sebalik batu.

  Sebenarnya selepas pilihanraya 2004, UMNO mempunyai kedudukan yang paling kukuh dan terkuat samada dalam kerajaan atau BN - UMNO boleh dictate term kepada komponen lain dalam BN agar tidak sabotaj sebarang usaha untuk bermuzakarah dengan PAS atas dasar perpaduan melayu dan Islam.

  PAS pula pada masa itu dalam keadaan lemah, UMNO kuat! Mengapa tidak diajak muzakarah pada masa itu?

  Kalaulah UMNO mengambil langkah itu pada tahun 2004, percayalah tak akan ade PAKATAN RAKYAT. PKR akan terus menjadi parti nyamuk dengan satu kerusi sahaja. DSAI pun boleh bungkus....

  Mengapa ajak PAS bermuzakarah sekarang setelah UMNO begitu lemah sekali dengan pelbagai masalah luaran dan dalaman?

  bat8

  ReplyDelete
 160. Assalamualikum DSMKT!

  Sebenarnya perpaduan melayu (Berkaitan agama & bangsa) tak perlu bermuzakarah. Siapa kata melayu tak bersatu atau berpecah. Semua ini retorik sahaja. Kita jangan tertipu dengan mainan politik dari UMNO, PAS maupun PKR. Selepas PRU 12, banyak orang percaya melayu berpecah. Sebenarnya melayu tidak berpecah seperti yang dikatakan. Cuma berpecah dari segi ideologi politik tetapi dalam kehidupan harian kita tidak berpecah dan bergaduh. Pernah tuan-tuan dengar selepas PRU 12, melayu berbunuh-bunuhan atau tidak bertegur sapa dimana-mana tempat awam. Sebenarnya apa yang berlaku dalam PRU 12 adalah protes dari orang melayu dan bangsa-bangsa lain berikutan pada anggapan mereka ketidakancekapan pemerintahan BN dan sikap ketidak keterbukaan dalam banyak hal. Itu sahaja. Kelemahan ini menyebabkan rakyat protes dan terjadilah apa yang tidak disangka-sangka.

  Yg. Berbahgia Datuk Seri!

  Alangkah baiknya sekiranya muzakarah itu bertujuan 'Bagaimana untuk meningkatkan tarap ekonomi orang melayu' drp. sibuk-sibuk untuk menyatukan orang melayu...kononnya di sebabkan sudah berpecah.

  Di masjid-masjid orang-orang melayu lebih terbuka dari dulu untuk memperkatakan sesuatu dari dahulu (Tok-tok Iman takut-takut memperkatakan sesuatu yang benar). Orang-orang melayu UMNO, PAS & PKR masih boleh duduk berbual mesra di kedai-kedai kopi,surau dan tempat-tempat awam walaupun masing-masing berlainan idealogi politik. Mana ada perpecahan!

  Orang-orang melayu sekarang lebih terbuka sewaktu bercakap hal-hal politik tanpa takut-takut (Tidak seperti dahulu - Sikap keterbukaan zaman Pak Lah. Ini realiti bukan fantasi walaupun banyak yang diperkatakan tentang kelemahan Pak Lah. Pernahkah kita begini bebas bercakap dan berhujah semasa Tun M dahulu?)

  Kerajaan Pakatan Rakyat juga sedang dihitung dari hari kehari apa-apa kebaikan dan keburukan sewaktu memerintah. Apakah kita percaya melayu telah bersatu apabila kerajaan pakatan rakyat (andainya) tumbang pada PRU 13 nanti?

  Sebenarnya melayu sudah matang dari fahaman politik (tambahan pula golongan mahasiswa/i yang keluar berpuluh ribu sebagai pengundi baru )

  Harap-haraplah apa yang dibincang mestilah ada keiklasan bukan ada tujuan tertentu. Rakyat (terutama orang-orang melayu) sedang monitor tingkah-laku pemimpin-pemimpin samaada dari pembangkang atau kerajaan. Lebih baik kita kurangkan berpolitik dan bermuzakarah berkaitan 'halatuju dan ekonomi orang melayu' dari fikir tentang penyatuan parti.

  Sekian untuk renungan..salam.

  ReplyDelete
 161. Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua bloggers...

  errmmm...saya baca apa yang DS Khir tulis....dan saya baca komen2 yang dihantar oleh bloggers2 lain...terima kasih kepada DS Khir kerana menyatakan pendapatnya dan terima kasih juga kepada komen2 yang telah diberikan kepada DS Khir...sesungguhnya ianya banyak membantu saya untuk menilai...

  1. DS Khir menyatakan tentang penyatuan ummah Islam di Malaysia yang rata-ratanya Melayu yang merupakan bumiputera asal yang terbesar di Malaysia...dan dia bersetuju...baguslah! Sebab Islam sememangnya menyeru ke arah itu..."waq tasimuu bihablillahi wala tafarraquu..."...salahkah kita bermuzakarah? adakah bermuzakarah itu ditegah oleh Islam? Tak kira lah bermuzakarah tentang apa atau bila? selalunya muzakarah ini akan berlaku bila timbul kemusykilan tentang sesuatu, bila wujud keadaan yang tidak menyenangkan sesetangah pihak atau berlaku tragedi yang tidak disangka2kan...dan banyak lagi sebabnya...dan kali ini mungkin dilihat sebagai disaster kepada kuasa Melayu pada Tanahair Melayu...tak payah la nak bersyak wasangka buruk kepada sesuatu yang elok dan sepatutnya dibuat lama dahulu....sesungguhnya syak wasangka buruk itu dari syaitan laknatullah....

  2. Komen2 dari bloggers kebanyakkannya mengkritik kepimpinan DS Khir...tapi out of topic! Kebanyakkannya menyerang DS ketika memegang jawatan MB. Hanya segelintir yang tak lari dari tajuk!...Ini maknanya "attack peribadi"...ketahuilah para kawan2 semua...tidak ada pepimpin yang tidak membuat keputusan yang salah...hatta di zaman para sahabat pun ada yg membuat kesilapan...namun, sama2lah kita bermuhasabah diri...DS Khir sudah bermuhasabah...di depan kaabah dia menangis...memohon ampun dari Allah atas kesilapannya ketika beliau menjadi MB...dari itu tidak salah jika kita memberikannya peluang...DS Khir adalah antara pemimpin yang boleh diharap dan vocal...selain mempunyai keperibadian dan keluarga yang Islamik (tak ramai datin seri yang pakai tudung)...dia begitu ikhlas untuk berjuang untuk Bangsa dan Tanahair...salahkah kita untuk membantunya? Sepatutnya, pemimpin seperti inilah yang patut diberi peluang!

  3. Tak payah la memburukkan seseorang. DS Khir tak memburuk2kan sesiapa pun dalam artikelnya. Tapi kawan2 semua mengutuk dan mengkritik beliau seolah2 DS Khir ini Radovan Karadzic! Kalau pandai sangat...tadbir diri sendiri dulu, solat bagi cukup...kemudian kepada anak isteri dan keluarga...masyarakat dan seterusnya kepada negara...kalau setakat nak komen dan memburuk2kan orang...itu bukan sifat seorang muslim yang baik...

  4. Harap semua bloggers jaga emosi dan berfikir seperti orang Islam dan berakhlak yang mulia...jangan nak tuding jari pada seorang sahaja...apakah sumbangan kita kepada negeri/negara? sumbangan kepada diri sendiri pun belum tentu hala tuju...

  5. Terima kasih kerana membaca komen saya...saya menulis adalah untuk memperingatkan diri saya dan kawan2 semua...ikhlas lillahita'ala...

  sekian, terima kasih.

  ReplyDelete
 162. Hairan, bila melayu mahu bersatu padu mereka dikatakan 'racist'. Takut sangat ke?

  Adakah memang menjadi impian sesetengah orang bukan melayu untuk melihat orang Melayu terus berpecah belah? telitikan kenyataan daripada "my' ini:

  DSKT :Impian saya ialah suatu hari nanti kita semua dapat melihat YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Datuk Seri Najib Tun Razak, Datuk Nik Aziz Nik Mat, Datin Seri Wan Azizah dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang duduk semeja.

  my: all malays. you are such a racist bastard. you will never win the votes from selangor, not even the day you pass away. WE guarantee that. keep dreaming

  ReplyDelete
 163. susah pemimpin kita (umno dan pas)cakap salah tak cakap pun susuah ,nak fahamkan anak2 sendiri.

  saya masih setia bersama umno dan saya percaya ada juga kawan2 disini yang setia dan berpegang kepada prinsip bersama pas.

  siapa kata umno nak pas masuk umno..dan sapa kata umno bubar dan masuk pas......saya sendiri tidak setuju jika dua parti melayu islam ini bubar dan buat satu,(mca dan dap ada bersatu tak)mereka tak satu kapal tapi mereka pandai bukan macam melayu...bila melayu nak berubah...ramai sangat yang bermasalah dari berpandang positif dan bijaksana.
  ok lah....apa yang kita mahu adalah dalam keadaan yang melibatkan kepentingan bangsa dan agama kita boleh duduk berbincang sekurang2nya mencari jalan dan bukan alasan.

  cuba kita pandang sekurang2nya 10tahun dari sekarang(pru13 dan pru14)dalam tempoh 10tahun ini pun apa akan jadi dan berapa banyak kerugian dan kebodohan kita umat melayu bercakaran sehingga kita ditertawakan oleh pihak luar melihat melayu bercelaru....bangsa lain makin maju...jangan salahkan bangsa lain jika mereka maju dan berpelajaran tetapi kita sebagai rakyat pun masih tidak sanggup berkorban sekurang2nya kita patut beterimakasih diatas usaha2 ini...mengapa nak timbulkan dulu umno masa kuat atau lemah baru nak bincang.

  apa guna kita cari alasan dan mengungkit2...yang penting sekarang apa hala tuju kita untuk menyatu dan meningkatkan kembali taraf dan maruah bangsa supaya dipandang dan disegani oleh orang lain.

  mengapa sebagai orang melayu ingin mengungkit2..pada saya tak kira umno atau pas bila ada usaha perpaduan kita beri sokongan moral usaha pemimpin.dan saya percaya bukannya pemimpin pas yang perjumpa dengan pemimpin umno tu bodoh nak main ikut je.pak lah pelawa mereka dengar dan tentu mereka beri pandangan.yang dok sibuk2 ni nak gagalkan usaha murni ni apa hal.kalau marah dan benci sangat pada umno saya rasa kawan2 juga percaya kepada janji ALLAH.yakin dan percayalah...beri sedikit ruang dan peluang untuk pemimpin berjumpa ok.

  saya juga menghormati kepada Datuk Nik Aziz dan jika kita kelam kabut habis segala usaha murni ini.

  jangan cakap pasal bangsa dan pasal islam kalau diri sendiri selalu bersikap curiga diantara satu sama lain.apa salahnya saya walaupun berpegang kepada perjuang umno ini bukan bermakna saya sendiri tidak bersetuju 100% dengan pas.ada kalanya umno ada jasanya dan ada kalanya pas itu adalah kuasa pengimbang kepada islam dan melayu.

  sudah jangan banyak pertelingkahan lagi.kita beri sokongan moral atas usaha ini dan akhirnya kita serah kepada takdir.jadi atau tidak perjuang perlu diteruskan.

  kalau pas ditakdirkan menang dan mampu menjadi tunjang kepada pakatannnya ...walaupun saya umno saya tetap bersyukur diatas nama tunjan kuasa ada pada melayu islam.
  ADAKAH PAS MAMPU MEMBUKTIKAN DAN MENJADI TUNNJANG?

  JANGAN SAMPAI KUASA YANG ADA PADA BANGSA SENDIRI HARI INI.... ESOK LUSA TAK JATUH KETANGAN BANGSA KITA PADA PAS TAPI JATUH PADA TANGAN ORANG LAIN(FAHAM2 CUKUP)....SO APA JADI DENGAN ISLAM?
  FIKIR....APA MAKSUD YANG TERSIRAT BUKAN TERSURAT WAHAI MELAYU

  ReplyDelete
 164. SAYA BERI PAK LAH TEMPOH DUA TAHUN DENGAN SYARAT BINCANG DAN USAHAKAN PERPADUKAN MELAYU UMNO/PAS INI.ITU SATYA SETUJU PAK LAH NAK TEMPOH 2 TAHUN

  SELAIN DARI ITU TIADA ALASAN PAK LAH DUDUK LAMA2 LAGI.KALAU GIVE UP TAK BOLEH USAHAKAN DEMI MELAYU.... PAL LAH TURUN DALAM TEMPOH 6 BULAN DARI SEKARANG.(INI LUAHAN HATI SAJA...BUKAN PAK LAH NAK DENGAR PUN...TAPI SEKURANG2NYA SAYA DAN SAMPAIKAN HASRAT SAYA.)

  P/S:BILA HAH MELAYU DALAM PAS/UMNO BOLEH BERKERJASAMA.

  PAS BOLEH DUDUK DENGAN DAP
  UMNO BOLEH DUDUK DENGAN MCA

  BOLEH APA PAS/UMNO DUDUK SAMA ..APA MASALAH?MELAYU CARI MASALAH TAMAK HALOBA..

  ReplyDelete
 165. maaflah kawan2 jika ada kata2 saya menyinggung hati dan perasaan semua dalam berbicara tentang maruah bangsa saya.

  ingatlah jika kita marah begitu juga pemimpin,DS KHIR pun ada hati dan perasaan...teteapi saya yakin pemimpin diangkat adalah manusia yang jenis tahap kesabar dan ketahanannya tinggi dengan tohmahan dan umpat keji
  ada kala saya pun menyakiti hati pemimpin,harap maafz

  ReplyDelete
 166. Assalammualaikum,

  Angin penyatuan sudah terasa. Alhamdullilah. Mari kita Melayu sama bersatu.

  Tapi saya perlu menyatakan ini kepada sesetengah bloggers yag ada disini. Amat buta, jahil dan bodoh lah seseorang melayu itu kalau dia kata selama ini UMNO tak memberi kebaikan kepada melayu.

  Bukti amat banyak. tiada siapa yang dapat menafikan perkara ini. Cuma mungkin tidah mahu nak melihat atau tidak bersyukur.

  Bukti mudah... kalau UMNO dan BN tak tolong melayu... kenapa bangsa lain kian menuntut persamaan...

  pikirkan lah.... sekian

  ReplyDelete
 167. This is very very wrong!

  Leaders should be uniting the people. Malaysia consists of Malays, Chinese, Indians, and other ethnic groups.

  Uniting the people based on their race and religion only will lead this country to further racial conflict!

  When many of the Hindu temples were demolished, the Hindus lost their place of worship. The Hindu communities were not trying to build more Hindu temples, they were trying so hard preserve the one they had!

  Will many Muslims be bothered of the problems faced by Christians and Hindus? My guess is no and they don't care because I've not seen any Muslims who felt outraged enough to make any noise when many Hindu temples were demolished.

  Propaganda using one's race or religion is the cheapest way to win support. Politics cannot function in a way that Malays must vote for UMNO or else they'll be called traitors of the Malay race.

  If this continues on, I can guaranty that non-Malays and non-Muslims will lose their rights! The demolition of Hindu temples is only the beginning.

  ReplyDelete
 168. KALAU MEJORITI BLOGGER DI SINI
  BERFIKIRAN SEMPIT DAN JUMUD,
  FIKIRKANLAH JIKA SELURUH MALAYSIA...
  SAMPAI BILA-BILAPUN JANGAN MENGHARAP
  KITA DAPAT MERASAI KENIKMATAN HIDUP
  SEPERTI SERUAN NABI KITA MUHAMMAD S.A.W
  BERISTHIGFARLAH BANYAK-BANYAK JIKA
  KITA MENGAKU MUSLIM- BERAKHLAK TINGGI
  DAN INSAN DIMULIAKAN...

  INGATLAH...TIADA TUHAN YG DISEMBAH MELAINKAN ALLAH,NABI MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH..

  AMIN...

  ReplyDelete
 169. betul tu PAK TAM,

  pemimpin kerajaan sampai bila-bilapun akan dituduh dan kecam hebat,baru cakap sedikit pasal pemimpin PAS,
  dah dilabel pelbagai yg tak masuk akal..teguran dikata kecaman dan makian...kebebasan bersuara taklah
  sehebat pemimpin PAS...dalam ceramah
  caci maki,tuduhan melulu tiada batasan.Ceramah agama tapi sebenarnya ceramah politik....apa kes!!!

  biar berpijak di bumi nyata...
  jangan berpijak di alam maya...

  w'alam...

  ReplyDelete
 170. Oleh Kunta Kinte Malaysia

  Penulis terbaca banyak komen oleh penyokong Pas di blog Dr Mohamad Khir yang mendakwa penubuhan kerajaan campuran BN-Pas tidak mungkin akan membantu kejayaan agenda perjuangan Pas.

  Terasa lucu sekali komen-komen mereka yang begitu marah kononnya idealogi dan cita-cita Pas akan tidak akan berjaya bersama UMNO.


  Lucu kerana apakah kita melihat agenda dan perjuangan Pas untuk agama Islam dan orang melayu dilaksanakan sekarang di negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat?

  Di Selangor apakah yang diumumkan melibatkan keuntungan orang islam dan melayu seperti perjuangan Pas? Taraf pemimpin Melayu dan Islam di Selangor hari ini sekadar membantu Tuanku Sultan menjaga ahl-ehwal agama Islam.

  Apakah projek pertama dan kedua kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor? Projek Mega Babi, dan Projek Bandar Cina. Apakah potfolio EXCO-EXCO Melayu dalam kerajaan Selangor hari ini berbanding dahulu? Itu sahaja taraf orang Melayu yang berjaya Pas perjuangkan.

  Kita lihat pula siapakah yang menguasai kedudukan ahli-ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Berapa ramai aktivis Pas yang berada di situ, berapa ramai Melayu yang ada di situ?

  Masihkah penyokong Pas mahu menafikan bahawa dalam masa empat bulan ini pusat penjualan VCD cetak rompak dan lucah tumbuh bak cendawan muncul selepas hujan di kawasan-kawasan seperti Subang Jaya, Ampang dan Klang?

  Dahulu Pas mendakwa kerajaan BN anti Islam kerana membenarkan Pusat hiburan dibuka sehingga jam 1 pagi. Hari ini bukan sahaja ia tidak ditutup atau dikurangkan masa, malah bertambah pula masa pembukaannya. Berjayakah Pas melaksanakan agenda Islamnya?

  Bayangkan jika Pas mengadakan kerajaan campuran tempoh hari dengan Hasan Ali menjadi menteri Besar dan timbalan MB pun dari Pas. Bukankah banyak kuasa Menteri Besar dapat dilaksanakan bagi melaksanakan syiar Islam?

  Hakikatnya, Pas tidak lagi berminat untuk agenda politik Islam dan Melayu mereka. Sebab itu Khalid Samad boleh berucap di dalam Gereja di Shah Alam menyokong usaha membenarkan nama Allah digunakan sebagai ganti nama tuhan dalam bible bahasa Melayu.

  Pas hanya mahukan kuasa. Mereka tahu kerajaan campuran BN-Pas akan berakhir apabila berlaku pilihan raya. Belum tentu mereka akan menang seperti sekarang. Ini bermakna jawatan mereka tidak akan berpanjangan.

  Sebaliknya jika mereka menggadaikan agenda perjuangan Islam dan Melayu mereka akan terus kekal bersama kuasa di Selangor, Pulau Pinang dan Perak. Ini kerana orang bukan Melayu dan bukan Islam akan terus memberi jawatan kepada mereka.

  Justeru apa yang penting bagi mereka ialah mengekalkan jawatan bukannya melaksanakan agenda perjuangan.

  Lihat sendiri di Perak, Pas sanggup membuat laporan Polis terhadap khabar angin mereka akan menubuhkan kerajaan Islam dan melaksanakan hudud. Bukankah ini agenda perjuangan mereka? JIka pun ia tidak benar, mengapa Pas hari ini begitu takut dengan isu-isu negara Islam dan hukum hudud; jauh sekali membicarakan perjuangan Melayu.

  Di Pulau Pinang, Pas menerima penubuhan Majlis Antara Agama oleh kerajaan Pulau Pinang yang dikuasai DAP. Mana perjuangan mereka ketika membantah Inter Faith Council suatu ketika dahulu?

  UMNO terus membantah penubuhan IFC biarpun kalah dalam pilihan raya, tetapi Pas sudah menerimnya kerana menang pilihan raya. Siapa yang hipokrit dan mempermainkan agama?

  Memang mereka berhak menolak sebarang muzakarah dan kerjasama dengan UMNO mahu pun BN. Namun janganlah berpura-pura menolaknya atas alasan agama Islam dan Orang Melayu. Hakikatnya mereka lebih banyak menggadaikan idealisme perjuangan mereka bersama Pakatan Rakyat berbanding jika menerima tawaran kerajaan campuran dahulu.


  mykmu.net

  ReplyDelete
 171. Salam Dr Khir,

  Pada saya eloklah PAS bermuzakarah sesama Parti dalam Pakatan Rakyat untuk kebaikan Islam, Negara dan Bangsa.

  UMNO dan BN hanya lah sebuah parti yang mengayakan orang atasan sahaja. Selama ini UMNO tak fikir pun Melayu, tanah orang Melayu banyak yang di rampas, Raja pun di hina. Bila dah nyawa-nyawa ikan barulah UMNO kononnya nak bermuzakarah dengan PAS. Itu semua hanyalah untuk menyelamatkan UMNO dan bukannya untuk menyelamatkan ISLAM dan MELAYU.

  Cubalah Dr Khir lihat kawasan UMNO iaitu FELDA apa jadi sekarang, mereka sangat jahil ugama. Terlalu ramai yang mengamalkan seks bebas siap ambil video pulak tu. Dah tak reti malu.

  Kerosakan yang dihadapi oleh umat Islam Malaysia adalah berpunca dari UMNO, lihatlah pusat hiburan dimana-mana, arak dengan mudah ditonggang.

  Jika ikhlas Dr Khir untuk Islam, biarlah PAS dan Pakatan Rakyat bermuzakarah sesama mereka selesaikan kemelut yang dihadapi oleh umat Islam Malaysia. Janganlah hancurkan sebuah parti yang menjadi harapan rakyat kini.

  ReplyDelete
 172. Dr. K. Toyo

  It is very very easy to become rich and famous in capitalism democracy government system such as in Malaysia.

  Just remember this, Bankers-businessmen and property developers are at the top of human food chain in this system.

  As long as you pump in billions into infrastructure construction and property development industry. You will have populace support.

  As long as you pump in billions for IT project, you will have more party members to support you, but of course, first you must ensure they all have education background in IT.Cinta IT, Suka IT, Belajar IT.

  As long as you spend money in buying Mercedes,BMWs and other luxury cars, you will garner the support of the businessmen’ class since they are doing the job as importers and distributors.These businessmen then will pay money to promoters to sing praises on you and increase your popularity level so that you can continue to become a politician.

  Remember this, the 3 golden rule of democracy:
  Majority wins
  Majority rules
  Majority always right!

  So dance!!you dentist!Dance you must!

  Dance to capitalists' tunes.
  Speak against capitalism, you will bundle out of office in a blink of eyes.

  ReplyDelete
 173. sy memang melayu...memang islam...dan sayang umno...

  tapi dulu sy kesian tgk PAS di perbudakkan...dikata sana sini...

  bagi sy, pertembungan UMNO-PAS biarlah di medan politik shj...tak payah bawak sampai ke tempat lain...

  jd, jika dahulu, PAS pernah dilupakan..dikata itu ini...sapa yg pakai serban semua tak betul...kelantan tak baguslah...

  kenapa PAS sekarang tidak boleh menyatakan pendirian mereka?...kenapa UMNO menggunakan alasan "bangsa Melayu dan agama islam" sebagai alasan utk bermuzakarah?...

  sebenarnya....UMNO yg tgh teruk...ramai yang tau..jd apakata UMNO betulkan dulu, baru bermuzakarah...

  kenapa sekarang?...sudah tentu sebab Pak Lah nak betulkan imej yg tercalar sebab sekarang ni mesyuarat di peringkat cawangan...tgk aje bila pak Lah umum peralihan kuasa...kenapa tidak diumum masa mula2 Pak Lah sebut nama najib sebagai pengganti?...

  ni semua taktik je ni...ibarat anjing tersepit...cuma tak tau bila dia akan menggigit balik...

  ok...kalau betul muzakarah tu penting, apa agenda yg akan dibawa secara spesifik?...perpaduan?...mcm mana yg dikatakan tidak bersatu?...sebab org melayu ada 3 fahaman politik iaitu UMNO, PAS dan PKR?...

  buat dato khir pula, jgnlah nak jadi popular selepas ckp "muzakarah utk bentuk kerajaan"....dato nak ckp pasal perpaduan melayu, sedangkan dato dan tan sri mat taib pun tak sehaluan...tu dalam UMNO senegeri tu...nak ajar ketam berjalan ke dato?

  ReplyDelete
 174. malaymuslim kata:-

  "Tapi saya perlu menyatakan ini kepada sesetengah bloggers yag ada disini. Amat buta, jahil dan bodoh lah seseorang melayu itu kalau dia kata selama ini UMNO tak memberi kebaikan kepada melayu..."

  =====================================

  hang pi ke kelantan, pi tengok sendiri macam mana UMNO layan orang melayu bukan UMNO.

  Kita ambil apa yang berlaku kat KADA ( Kelantan Agriculture Development Authority ). Kita ambik time KADA bahagi baja. Baja tersebut adalah dari duit kerajaan, depa hanya bagi baja-baja tersebut kepada ahli UMNO sahaja atau kalau yang bukan UMNO kena isi borang UMNO dulu baru dapat.

  Walhasilnya, hatta pengerusi JKK yang tak tanam padi pun dapat, lepas tu jual.

  Kemudian ade jabatan pembangunan persekutuan (JPP) untuk menyalurkan projek pembangunan. Apa jadi kat situ, semua projek sudah dibahagi-bahagikan kepada pemimpin-pemimpin UMNO. Kalau bukan kroni pemimpin-pemimpin ini jangan haraplah nak dapat.

  Persoalannya - orang melayu kelantan tu tak sama dengan orang UMNO ke dari dari semua segi?

  Ini bukan cerita lama-lama. Diskriminasi begini masih berlaku sekarang....

  and then datang hangpa dan kengkawan kata orang lain jumud, fikiran sempit....tak mahu perpaduan dan tak mahu melayu bersatu!

  jiwakita....macam ni ke perangai orang yang mahu merasa " KENIKMATAN HIDUP
  SEPERTI SERUAN NABI KITA MUHAMMAD S.A.W
  BERISTHIGFARLAH BANYAK-BANYAK JIKA
  KITA MENGAKU MUSLIM- BERAKHLAK TINGGI
  DAN INSAN DIMULIAKAN..." ?

  bat8

  ReplyDelete
 175. Salam semua.

  Saya pelik jugak bila membaca komen dimana ramai yang mengatakan bahawa bila BN kalah, baru nak bermuzakarah dengan PAS. Maaf cakap, tapi pada saya, golongan yang menulis komen ini adalah golongan muda ataupun golongan yang "mudah lupa".

  Seingat-ingat saya, dari hujung tahun 80'an lagi UMNO dengan PAS nak duduk semeja bermuzakarah. Dan juga berberapa kali di tahun 90'an. Tapi, saya tak pasti berlaku atau tidak. Ada masanya, PAS tak nak. Ada masanya, UMNO pulak tak nak.

  Jadi, pada saya, UMNO ajak PAS bermuzakarah ni, bukan perkara baru. Sejak 20 tahun lepas lagi benda ni dah diketengahkan.

  Jadi, kepada yang simply komen tu, pikir2 la balik apa yang anda komen. Jangan main hantam je.

  Salam.

  ReplyDelete
 176. bat8,

  Jangan kata orang Melayu kelantan tak terima bantuan dan faedah daripada dasar BN.

  1. Yang hang dok kata kroni ka, apa ka di kelantan tu sapa? bukan orang kelantan jugak?

  2. Kerajaan kelantan dapat serupa dengan negeri-enegri lain dari segi peruntukkan ikut perlembagaan. lain projek pembangunan dari pusat mestilah ada cadangan dan dipertimbangkan oleh kerajaan pusat jika perlu. Kerajaan negeri jika perlu kenalah buat cadangan, permohonan. kalau nak minta duit sahaja sapa nak bagi?

  3. Kerajaan negeri Kelantan kenalah bersedia merancang dan merangka serta mencari pelaburan luar negara. Ini yang dibuat oleh kerajaan negeri lain walaupun di bawah BN. Kalau asyik ceramah sahaja berbanding kerja janganlah salahkan orang lain.

  isu kelantan dianaktirikan ini hanyalah cerita untuk menutup kegagalan pembangunan negeri kelantan.

  4. Dasar kerajaan mana yang membolehkan anak kelantan ramai masuk universiti dan menjawat jawatan hebat dalam kerajaan mahu pun swasta. zaman aku di universiti dulu, pelajar kelantan yang merit begitu rendah pun dapat masuk universiti berbanding pelajar negeri lain. Ini kerana kerajaan hendak tolong anak-anak kelantan yang datang dari kawasan terpencil dan mundur. Ada ditanya anak orang Pas atau UMNO? Tidak. Malah mereka ini merupakan golongan terbesar anti kerajaan di universiti.

  5. Isu baja subsidi memang aku dengar ada isu dari segi pelaksanaannya. tapi ini juga dikendalikan oleh orang kelantan sendiri.

  6. Pas tidaklah boleh emngharapkan ia akan mendapat duit tunai dari kerajaan persekutuan yang diluar daripada peruntukan undang-undang. Malah negeri-negeri lain di bawah BN pun bukan terima wang tunai tetapi apabila projek dicadangkan diluluskan, maka kerajaan persekutuan yang mengendalikan urusannya.

  7. Kerajaan kelantan juga sering mendapat bantuan pinjaman mudah seperti negeri lain.

  8. Kalau hari-hari ceramah kutuk pemimpin UMNO dan BN, tentulah kerjasama itu tidak mesra. Banyak yang kata buat apa muzakarah, pemimpin UMNO selalu hentam Pas. Masalahnya jika Pas tidak ceramah kata orang itu rasuah, orang ini rasuah, orang itu tidak cukup islam, orang ini tidak cukup Islam, tentulah UMNO pun tidak akan menyerang secara keras.

  Lihat sejarah Politik negara sejak dahulu siapa yang membuat pelbagai fatwa dan kenyataan mengenai nilai keislaman pemimpin politik hingga sampai suatu masa kenduri orang UMNO pun haram, solat berimamkan imam ahli UMNO pun tidak sah.

  Jadi seperti kata Dr. Khir, ini proses benci membenci yang sudah cukup lama. saya melihat ini menyebabkan persepsi menjadi kebenaran, fakta tidak dianalisas terlebih dahulu.

  Sekarang terserah mahu terus bergaduh sehingga menang sorak kampung tergadai atau mengambil iktibar dari daging yang busuk dibasuh-basuh, direbus, dicicah jua.

  ReplyDelete
 177. Saya masih yakin dan percaya hanya UMNO sahaja yang akan memperjuangkan orang melayu dan memertabatkan agama (ISLAM), bangsa (MELAYU), negara (MALAYSIA). Muzakarah dengan adalah penting sekiranya PAS memunyai hasrat yang sama demi memertabatkan agama ISLAM yang telah dihancurkan oleh orang melayu sendiri terutama anggota PKR - apakah kita orang melayu mahu melihat oarang melayu terus tunduk di bawah ketuanan ekonomi cina? atau kita orang melayu memang mahu kita sendiri dijajah oleh bangsa lain dari segi minda dan fizikal. Cukuplah yang berlaku sekarang. Kembalilah PAS ke landasan yang asal untuk memertabatkan agama Islam dan bangsa melayu. Hanya muzakarah dan bersatu dengan UMNO sahaja dapat kita bangsa melayu terus mempertahankan agasa Islam sebagai agama rasmi Malaysia.

  ReplyDelete
 178. Khir,
  Kamu sudah sakit sekarang, harus berehat sambil mmenunggu azab seterusnya akibat pengkhianatan kamu terhadap bangsa Melayu dan ISLAM. Tepuk dada tanya selera, apa yang sudah kamu lakukan...

  ReplyDelete
 179. Salam Dr Khir.

  Saya berharap pertemuan dan kesatuan Islam Melayu diMalaysia dapat dijayakan, InsyaAllah.

  Perpecahan tetap tidak menguntungkan.

  Firman Allah dalam surah Al- Hujuraat ayat 10 yang bermaksud: ''Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat."

  ReplyDelete
 180. Sdr matrip dan sahabat sahabat bloggers lain,
  Saya pernah bersama pas masa saya pelajar um,saya selalu mendengar ceramah pemimpin pas di masjid mujahidin pj, saya juga pernah mengikuti beberapa program pengkaderan pas utk pelajar universiti,Saya tertarik dgn pas kerana ideologi dan komitmen terhadap mengangkat martabat agama islam dan memberi pendedahan yang mendalam terhadap ilmu agama,serta kesungguhan utk mengamalkan amalan tuntutan agama kita. Kemundiannya saya mendapati perjuangan pas telah banyak berubah,saya tak suka dgn politik kebencian yang ditanamkan oleh pas pada pendokongnya dgn mengatakan semua yg dilakukan oleh orang lain terutamanya kerajaan adalah salah dan melanggar perintah allah s,w,t.

  Saya tak setuju dgn politik kata mengata fitnah dan permusuhan antara ummah.Saya kaji juga keupayaan pemimpin pas dalam membawa kemajuan dan pembangunan yang saya lihat kurang jika dibandingkan dgn umno,yang mampu menyatukan kaum cina dan india dalam bn.Malah saya lihat umno dapat membawa imej yg lebih baik dimata rakan kita org cina dan india,malah mereka juga cukup menghormati org islam atas dasar yg pragmatis yang dipelopori oleh umno.

  Saya percaya dalam negara berbilang kaum spt malaysia ,bn merupakan kaedah pentadbiran yang mampu memacu negara ketahap yang lebih baik dan keyakinan tetap ada dihati sebahagian besar rakyat malaysia,cuma hari tidak dapat dinafikan umno dan bn sedang menghadapi satu situasi peralihan yang amat sukar jika tidak ditangani dgn baik ia akan membawa padah kepada negara,kepimpinan yang lemah dan kurang dihormati,serta polisi yang kurang difahami,tiada konsistensi,ditambah masalah ekonomi dunia yang tidak menentu merumitkan lagi suasana.
  saya berkeyakinan penuh umno dan bn akan dapat melalui situasi sukar ini dan akan keluar dgn lebih kuat dan berani menghadapi cabaran masa depan pasca 50thn merdeka.

  ReplyDelete
 181. Sdr mahaguru 58 dansdr jiwakita,

  hasrat kita sama tetapi saya merasakan ia akan jadi mimipi kita bersama,muzakarah telah ditukar kpd muqabalah,ini semua bagi saya kerana egoistik pemimpin melayu,sebenarnya banyak negara hancur kerana sikap egoistk pemimpin nya,kita kaji peperangan siffin antara saidina ali dan muawiah adalah krn sikap ini,jatuhnya iskandar zulkarnain,tamatnya empayer ganges khan,musnahnya iraq dan perang berpanjangan antara palesten dan israel semuanya kerana adanya egoistik dalam kepimpinan.

  alangkah baiknya jika kita ketepikan sejenak perasaan egoistik dan perbedaan ini dan kita cari persamaan antara kita,pasti akan terjalin semangat persaudaraan sejati antara kita,tujuan hidup adalah utk mencari keredaan allah dan mengabdi kpd allah,saya sebenarnya letih dgn situasi spt ini dan saya percaya ramai lagi yg berkongsi keletihan ini, bila melihat agama bangsa saya telah mula dipersendakan oleh kita sendiri dan oleh orang lain.

  ReplyDelete
 182. Sdr yihaaa dan sahabat bloggers lain,

  Dulu saya peruntukan sejumlah 200 juta utk menyelenggara jalan jalan di selangor,sekarang ini saya tak tahu berapa peruntukannya tapi saya lihat keadaan jalan jalan ini semakin teruk.200 juta juga tidak mencukupi kita harap kerajaan hari akan beri peruntukan lebih utk mengatasi masalah ini,kita tunggu dan lihat.biar cakap serupa bikin.

  ReplyDelete
 183. mohd fairuz mad zin dan sahabat blogers lain,

  dari segi keperibadian memang saya menghormati nik aziz,dari segi kepimpinan negeri kelantan saya lihat tiada apa yang boleh dibanggakan,kadar kemiskina kelantan masih tidak berubah,kemudahan awam masih jauh ketinggalan,saya tahu remark ini akan mengundang polemik,tetapi ini pandangan peribadi saya,saya menghormati beliau sbg guru agama yang baik tetapi bukan sbg pemimipin dgn kata lain saya menghormati beliau sbg seorang ulamak tidak sebagai umarak.

  ReplyDelete
 184. sdara wmu350, kunta kinte, malaymuslim,jiwakita dan seangkatan,

  dibawah ini saya pastekan pendapat yang saya rasa mewakili pendapat saya dan juga mungkin pendapat sebahagian besar orang melayu yang tidak menjadi ahli taksub PAS dan UMNO.

  Jika kita perhatikan daslam blog ini, sebahagian besar perbahasan di blog ini adalah diantara ahli-ahli UMNO(baru) dengan orang melayu yang tidak berparti.

  Sila beri respond untuk perbincangan seterusnya.

  petikan ini diambil dari satu komen dalam kickdefella :

  "Anak Malaysia (02:48:20) :

  Alhamdulillah,

  God bless you, TG Nik Aziz! Of all of the people in PAS, it seems that you are the only one who have got “brains” for a practical thinking…

  Pada kepimpinan PAS yg lain, yg sudah tu sudahlah! X payah lagi nak bermuzakarah dgn UMNO. Kalau suka sangat kepada UMNO, pergi ajer masuk UMNO. Nak MELAYU, masuk UMNO. Nak Islam, masuk PAS. Jangan jadi pelacur yg melacurkan maruah Islam…

  Kalau org2 Melayu skrg pun dah makin ramai yg x mahu ada kena mengena dgn UMNO, buat apa PAS nak lebih2…? Ibarat melepaskan anjing yg tersepit, PAS dan rakyat yg akan ttp di “kencing” oleh UMNO selagi mana kesempatan diberi…

  The whole issue here is NOT about PAS, or PKR, or DAP or PR… It’s totally IRRELEVANT! It’s about the RAKYAT vs UMNO! Yes! The whole RAKYAT regardless of race! The real issue here is to permanantly DELETE UMNO, put it into the recycle bin and PURGED the delete button so that UMNO can fade into oblivion forever…

  Aku hanya salah sorang dpd rakyat biasa, salah satu dpd berjuta yg bukan ahli pada mana2 part politik! Aku x sokong PAS, aku x sokong PKR dan aku x sokong DAP. Cuma yg aku tahu, aku TAK SOKONG UMNO! Dan aku percaya, ramai lagi org2 yg diluar sana yg mempunyai pendirian seperti aku tanpa mengira bangsa dan ugama….

  Aku dah muak dgn UMNO. Aku dah jijik dan loya dgn politik UMNO. Aku dah menyampah dgn keangkuhan UMNO dlm memperkudakan isu “Perpaduan dan Ketuanan” Umat Melayu hanya semata2 utk kepentingan diri sendiri! Siapa yg untung dan siapa yg rugi? Bukan umat Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya?

  Bagi aku UMNO dah x relevan lagi sejak kematian Tunku Abdul Rahman dan Tun Hussein Onn sendiri diluar UMNO! Both of these founding fathers of UMNO died outside UMNO, refused to have anything to do with UMNO and remain steadfast with their convictions which they bring with them to the grave! UMNO has become IRRELEVANT the very moment they’ve decided to only pursue the doctrine of enriching themselves, their families and their cronies by any means, all at the expense of the RAKYAT!"

  bat8

  ReplyDelete
 185. Sdr hamidon hamid dan sahabat blogers lain,

  saya tidak pernah menganggap apa yang berlaku pd 8 mac sebagai satu tragedi,ia adalah satu perubahan yang telahberlaku,dan hari ini kita ada peluang utk melihat yang mana satu lebih baik dan beri peluang kpd kita utk memilih antara dua 4 thn dari sekarang.kadang kadang kita tidak dapat bezakan diantara hak dan keperluan,diantara kemampuan dan kewajaran antara cakap dan pelaksanaan

  ReplyDelete
 186. Sdr lias machoo dan sahabat blogrs lain,

  saya rasa sdr tidak layak utk kaitkan dakwaan sdr terhadap saya dgn balasan allah krn sdr menulis tanpa sedar dan tiada fakta saya tahu apa yang saya lakukan dan saya tahu saya bertanggongjawab kpd allah s,w,t

  ReplyDelete
 187. Sdr jiwakita dan sahabat blogers lain,

  berhubung dgn pembinaan kilang diatas tanah pkns di pelabohan klang utara,pkns perlu mengikuti rancangan plan tempatan sebelum menjual tanah tersebut kpd mana mana pihak terutamanya utk tujuan industri,majlis perbandaran klang tidak boleh memberi kelulusan jika bercanggah dgn rancangan tempatan tersebut.saya tidak mengetahui kilang tersebut dan saya tegaskan saya tidak ada kepentingan dalam mana mana syarikat di selangor.

  berkaitan dgn tanah dipulau carey,tanah lot selalunya dirancang diperingkat pejabat daerah,nama nama pemohon juga dicadangkan diperingkat daerah,sebagai menteri besar, saya perlu memastikan semua mengikut prosedure,dan laporan yang diberikan memainkan peranan dalam exco meluluskan satu satu permohonan.

  ReplyDelete
 188. saya setuju sangat PAS dan UMNO tak bermuzakarah! syabas untuk orang tua penuh hikmah dan karomah Tok Guru Nik Aziz. Bagi saya, ini sebenarnya hanya RETORIK umno semata-mata yang dah nazak... masa ada kuasa dulu... UMNO dakwa PAS adalah pemecah belah melayu... kolotla... itula... inila... skarang ni ajak PAS nak gabung pulak... rakyat tak bodoh... kami nampak dan kami mampu menilai.

  Kepimpinan tertinggi PakLah dah hilang idea, dah ketandusan pemimpin jujur ikhlas... dr sendiri pun tau kan!?

  UMNO perlu menilai semula, menginsafi apa sebenarnya yang rakyat mahukan!!! Apa guna melayu sahaja kaya raya hebat gagah perkasa (itupun puak umno je...)sedangkan rakan-rakan India, Cina, Iban dll masih terpaksa berhempas pulas dan terpaksa survive dengan kuat sekali di negara sendiri....kita semua menyumbang untuk negara... cukai dll....kita anak malaysia...

  Sekali lagi...UMNO dan PAS tak perlu bermuzakarah, tak perlu langsung! Sekarang ini bukan zaman Asri Muda, Bukan Zaman Hj Hadi, bukan zaman Kit Siang, Dolah Badawi, bukan zaman Mahathir... sekarang ini adalah zaman Malaysia Baru. Malaysia yang lebih matang dan liberal! demi kesejahteraan dan kemaslahatan seluruh rakyat!

  Sikap RASIS sememangnya racun dan perlu dihapuskan.... barulah pembinaan bangsa malaysia yang ber,aruah dan berdaulat dapat di realisasikan! Hidup Malaysia!

  ReplyDelete
 189. Pada pandangan saya sebagai rakyat biasa (yg tak dapat menerima idea Islam hadhari), impian Dr. Khir untuk merealisasikan agenda dalam muzakarah amat malap. Ini kerana telah kerap kali kerjasama antara UMNO dgn Pas berakhir dgn manipulasi oleh UMNO. Nampak jelas sekali Pas sudah tidak yakin dengan UMNO. Ini secara jelas berpunca dari sikap pemimpin UMNO itu sendiri. Selama 50 tahun berkuasa, apa yang telah UMNO berjaya lakukan terhadap bangsa Melayu (hanya melahirkan kroni usahawan yg mengikis harta kerajaan). Kepopularan DSAI bertambah disebabkan oleh sikap pemimpin UMNO itu sendiri.

  Sekiranya UMNO betul betul ikhlas untuk memajukan dan memartabatkan bangsa Melayu (serta menurunkan populariti DSAI), UMNO perlu menyertai Pas (bukan menjemput Pas menyertai UMNO). Janganlah malu untuk merendah diri kerana "Bisa ular tak akan hilang dengan menyusur akar". Secara dasarnya matlamat perjuangan adalah sama, Pas memperjuangkan ISLAM, UMNO memperjuangkan MELAYU dan MELAYU adalah ISLAM.

  ReplyDelete
 190. I agree with En. Zainal..and lagi satu,apa yang boleh dilakukan untuk memenuhi impian Dr..bubar UMNO, masuk PAS. Orang Melayu kalau pinggirkan Islam..NOTHING..

  ReplyDelete
 191. Selamat Berjuang Dato Seri. Semoga Allah merahmati perjuangan Dato Seri.

  ReplyDelete
 192. Kan dah diingatkan; sesat tengah jalan balik pangkal jalan; menang jadi abu kalah jadi arang. Org melayu perlu balik pangkal jalan. Tolak ansur. Letak Allah dan melayu tu didepan. Kerana apa yg berlaku tu lah memungkin Melayu bersatu. Peristiwa ini rahmat sebenarnya. Cepat. Jgn lambat. Jgn lepaskan peluang yg Allah dah jadikan ni. Bersatulah Melayu dgn nama Allah. Kalau tidak, buruk kesannya, menang jadi abu kalah jadi arang. Ini sudah tentu akan menguntungkan bangsa lain. Sedarlah Melayu UMNO, PAS, PKR (Melayu). BERSATULAH. BANYAK YG MELAYU BOLEH LAKUKAN TERHADAP ISLAM JIKA MEREKA BERSATU.

  ReplyDelete
 193. For all your follow up comments, you have never mentioned nor defended yourself when others questioned why you only want malay unity and not MALAYSIAN unity.

  what are those other races? Tak suka so that they can balik is it? Are Chinese, Indian and Bangsa Lain-lain do not need any unity and support from each other and from your superior race as well?

  Are we so negligible that Malaysia is only and worthy only for Malays?

  Is the Malay race so vulnerable that it need protection from almost everything?

  Why can't we all live together peacefully as ONE?

  ReplyDelete
 194. Sallam all,
  Saudara Mohd. Khir Toyo,
  Jangan bermuslihat seperti Musang,
  Jangan marahkan Nyamuk, kelambu di bakar,
  Jangan cuba jadi Cencaru nak makan petang.

  Nanti,
  Jadi Ayam berkokok nyaring,tapi tahi di ekor tak perasan,

  Apapun,
  Rakyat Makaysia, Melayu,Cina, India dan semua suku kaum sentiasa inginkan Malaysia maju dan makmur,
  tidak berpecah belah.

  Realitinya,
  Politik berasaskan kaum ini telah menjadi lapuk di seluruh dunia, lihat sahaja di Afrika, India dan tempat tempat lain. Seluruh dunia membenci politik yang cauvanis dan racis. Kerakusan dan ketagihan pada KUASA telah menjadikan sesetengah pemimpin hanyut dalam realiti sebenar. Nikmat diulit Kuasa kadangkala membuat pemimpin menjadi seperti hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong, nurani rakyat marhaein akan diguna pakai lebih untuk "leverage". Isu pokok ditinggal. Bertelur sebiji riuh sekampung.Wal hasil dari merdeka hingga kini, yang miskin masih merintih, yang bukan seirama disisih.

  Muzakarah??????
  Rasa tersimpul pulak senyum saya bila mendengar. Agak-agaknya nampak " Islamik " la tu. Bak kata orang putih "You can fool some people some time, but you cant fool all the people all the time.

  Orang Melayu tidak pernah berpecah-belah. Meraka masih bersimpul mati, hanya hasutan politik yang tebal dengan hasad dengki ditambah lagi dengan Dasar Pecah Dan Perintah menyebabkan Melayu hanyut dikemudi pemimpin yang ada kepentingan diri.

  Dari Allah s.w.t kita datang. Kepadanya juga kita kembali.
  Sesuatu yang kita buat bukan keranaNya, itu ada niat tersembunyi.

  Akhirkata,
  Pungguk tetap rindukan Bulan,
  Sampai bila-bila, kerana ia satu
  bidalan untuk orang yang kehilangan

  ReplyDelete
 195. Artikel yang menarik tapi ada "Udang Sebalik Mee" ...

  Soryy lah Datuk saya baca apa yang tersirat, your "spindoctor" not good enough.

  p/s "Spindoctor" = polite propaganda

  ReplyDelete
 196. Pecahan mengikut negeri adalah seperti turutan berikut.Mengikut negeri yang paling banyak keluargfa isi rumah yang termiskin ,

  Nombor 1 termiskin - Sabah - 32400 isi keluarga

  Nombor 2 termiskin - Terengganu - 8300 isi keluarga

  Nombor 3 termiskin - Perak- 5700 isi keluarga

  Nombor 4 termiskin - Sarawak- 5200 isi keluarga

  Nombor 5 termiskin - Kedah- 5000isi keluarga

  Nombor 6 termiskin - Kelantan- 3600isi keluarga

  Laporan Jabatan Perdana menteri Malaysia kepada Parlimen bertarikh September 3, 2007.

  ________________________________
  dari segi keperibadian memang saya menghormati nik aziz,dari segi kepimpinan negeri kelantan saya lihat tiada apa yang boleh dibanggakan,kadar kemiskina kelantan masih tidak berubah,kemudahan awam masih jauh ketinggalan,saya tahu remark ini akan mengundang polemik,tetapi ini pandangan peribadi saya,saya menghormati beliau sbg guru agama yang baik tetapi bukan sbg pemimipin dgn kata lain saya menghormati beliau sbg seorang ulamak tidak sebagai umarak.
  _________________________________

  Dr. Khir,

  Apa yang anda maksudkan kadar kemiskina kelantan masih tidak berubah ? Sebagai seorang rakyat Kelantan saya berasa ini fitnah besar terhadap orang kelantan and juga Kerajaan PAS.

  "Sekatan" Ekonomi dijalankan terhadap Kelantan seperti Amerika menyekat ekonomi Venezuela and Iran. Dr. Khir boleh nafikan hujah ini tetapi dalam hati masing masing , kami mempunyai jawapan.

  Dengan begitu banyak sekatan, PAS masing terus mencari jalan keluar untuk membantu Kiti. Terengganu ada petronas , kedua paling miskin , bukankah sebagai ahli BN, Dr. perlu menkirtik kepimpinan BN di lima buah negeri yang termiskin dahulu sebelum mengatakan Kelantan.

  Saya sangat tak suka media media yang memburukan Kelantan. Apabila kami ke KL untuk melanjutkan pelajaran tinggi, kami yang dari Kelantan ditanya oleh rakan rakan lain adakah kami main wau setiap hari ? Adakah orang kelantan tinggal diatas pokok? Sehingga begini media BN memburk-burukan Kelantan. Juga, Dr. Khir boleh menafikan hujah ini.

  Salah sebuah buku teks yang digunakan di TAR College. Apabila nak memberitahu Negeri Termiskin ambil statistic 1990. Nak bagi tahu Kadar Kemiskinan ambil statistic 2007. Bukan ini satu "idea" jahat untuk memburukkan Kelantan?

  Tak bolehkan apabila nak memberitahu Negeri Termiskin ambil statistic 2007 ? Dan bagi tahu semua pelajar BN gagal kerana Kelantan lebih kaya daripada BN walaupun pelbagai sekatan dijalankan.

  ReplyDelete
 197. Muzakarah UMNO / PAS tidak lain dan tidak bukan adalah bertujuan untuk memecahbelahkan PAS. Akhirnya UMNO yang untung dan PAS tidak mendapat apa-apa selain kehancuran. Buat apa nak muzakarah dengan PAS. Dulu UMNO pernah berkata PAS hanyalah parti kecil, parti nyamuk. Tiba2 pulak nak bermuzakarah dengan PAS. Kenapa? Apakah UMNO kini berada sudah nazak sangat? Ataupun ingin menggunakan talian hayat yang terakhir utnuk menyelamatkan diri.UMNO parti yang tidak boleh dibuat baik..malah nak bertegur sapa pun tidak boleh. UMNO parti yang sudah lapuk dan tak laku lagi. Jangan kan nak letak di supermarket, malah kalau letak UMNO dipasar malam sekalipun tidak ada orang yang nak membelinya..makin hari makin busuk..jijik.

  ReplyDelete
 198. Salam DS,

  kenapo sekarang ceito pasal melayu dan islam??? Hairan Bin Ajaib betoi... mcm nak terkencing kami mendengr kelucuan kato2 DS nie..biar betoi...lupoka DS tentang SURAU KAJANG PRIMA, lupokan penghinaan yg DS kepada pddk melayu islam kajang prima..."nak sembahyang depang rumah ka"..mula2 DS bagi sokongan dan tapak surau pon dah diwartakan...kemudian ditarikbalik kerana takut ilang sokongan golongan tertentu...mcm nieka pemimpin yang tgh sbuk bercakap soal melayu dan agama islam...dah jatuh mcm nangka busuk, baru ingat melayu dan islam...maso berkuasa, mampusla ko orang melayu...rayuan kami pon langsung x dilayan..nak jumpo pon kami x layak...skrg cakap melayu & islam ...lu hancussla DS, org kjg prima dah tau tembelang DS...udeh2la...berhenti ajo dr bercakap soal melayu dan islam....maso ko berkuasa ko lupo daratan...langsung x bela nasib kami....tapak masjid dikebas, takkan tapak surau 0.25 ekar pon ko x bule bela...sedangkan ado 8 ekar tanah lapang buek tumbuh lalang ajo...tumbuh lalang lagi baik dr buek surau ka DS?? offer nak buek masjid, kasi gempaq satu malaya tapi tak semua tau, masjid tu buek kat taman lain yg berjauhan dgn kami...hebat kelentong DS, akhirnya kami dicop x bersyukur oleh org malaya...buek malu ajo ado pemimpin melayu islam berkuasa tetapi pentingkan diri sendiri....tapi allah maha besor, alhamdulliah dimakbulkan doa kami supaya diberi petunjuk highway kpd DS....drp SEORANG RAKYAT BERBANGSA MELAYU BERAGAMA ISLAM DI KAJANG PRIMA YANG PERNAH DIKELENTONG OLEH DATO' SERI DR MOHAMAD KHIR TOYO, BEKAS MB SELANGOR

  ReplyDelete
 199. Soalan untuk Khir Toyo sejak bila kamu mencintai rakyat terutama orang Melayu?

  Jika anda lupa disini diimbaskan ingatan anda kepada zaman pemerintahan anda:

  1. Selangor adalah negeri yang paling banyak menutup dan merobohkan surau jika dibandingkan negeri-negeri lain, waimah P Pinang yang di kuasa Cina BN.

  2. Berapa ramai orang Melayu yang anda robohkan rumah kediaman mereka demi memberi projek kepada kroni dan sahabat-sahabat Cina anda ?

  3. Berapa ramai pelajar Melayu pemegang biasiswa (pinjaman) zakat selangor di tarik balik kerana kononnya terlalu redikal dengan perkembangan Islam.

  4. Siapakah pemerintah didunia yang pernah mengaibkan seorang pegawai kanan kerajaan yang hanya tinggal satu tahun untuk bersara, sebaya dengan ayah anda, dengan memberi penyapu sebagai hadiah?

  Bangsa mana yang dr khir tolong semasa pemerintahan dr khir , MELAYU ke cina ?..mesti kroni cina kan..

  ReplyDelete
 200. saya sokong muhamad azam abdullah...tepat sekali! Dr sendiri yang tau... tak usah nak tuduh PR bukan2... dan mazakarah ni hanyalah sebuah perangkap keji lagi hina demi survival umno saja.... Dr ingat tak sejarah!? tau tak!? baca tak!? PAS selalu sangat jadi mangsa UMNO...umpannya adalah ISLAM dan MELAYU... kasihan PAS dan kali ni PAS perlulah kena paham dan tau! Mungkin nasharudin, hasan ali, mustapa ali,hj hadi boleh dipancing, tetapi... tak sama sekali jundi2 dan dai'e2 dibawah sana....STOP MUZAKARAH!!!

  p/s-dr khir patut masuk pas.... bukan pas masuk umno...

  ReplyDelete