Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Sunday, August 10, 2008

Jong Pecah, Yu Kenyang?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers sekalian,

1. Peristiwa pagi sabtu (9 Ogos 2008) di hadapan bangunan Ibu Pejabat Majlis Peguam bukanlah yang pertama dan saya percaya bukan juga yang terakhir. Hakikatnya orang Islam terutamanya Melayu tidak akan membenarkan agama Islam dijadikan bahan perbincangan kontroversi oleh mana-mana pihak di negara ini.

2. Sukar bagi orang Islam di negara ini menerima sebuah persatuan yang dipimpin oleh bukan Islam menganjurkan sebuah forum membincangkan isu memeluk agama Islam di Malaysia. Apatah lagi tujuan penganjuran forum tersebut tampak jelas cenderung untuk memburuk-burukkan isu pemelukan agama Islam.

3. Seperti yang saya tulis dalam beberapa catatan sebelum ini bahawa keputusan Pilihan raya 2008 bukan sahaja memberi kesan yang serius kepada orang Melayu tetapi juga agama Islam. Terdapat kumpulan yang dipimpin oleh bukan Islam seperti Majlis Peguam melihat ini merupakan masa terbaik untuk mencabar status quo agama Islam dan orang Melayu di negara ini.

4. Mereka lupa bahawa sokongan sebahagian orang Melayu dan Islam kepada Pakatan Rakyat bukan bererti menyokong segala perjuangan kesamarataan Pakatan Rakyat. Malahan kita lihat persekongkolan Majlis Peguam dengan PKR dan DAP belum tentu mendapat sokongan Pas.

5. Sungguhpun perkara 11 Perlembagaan dengan jelas menyatakan kebebasan beragama tetapi ia juga menghadkan sebarang usaha-usaha mempertikaikan kedudukan agama Islam sebagai Agama Persekutuan. Demikian juga sungguhpun Perkara 10 Perlembagaan memberi kebebasan bercakap dan berhimpun ia tidaklah pula memberi kebebasan tanpa had.

6. Apakah niat Majlis Peguam membuat satu forum terbuka membincangkan tentang Artikel 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan bahawa Mahkamah Tinggi tidak boleh membuat sebarang keputusan yang melibatkan bidang kuasa Mahkamah Syariah dan umat Islam di negara ini?

7. Tindakan Majlis Peguam menjemput mereka yang bukan Islam dan menghadapi konflik dengan suami yang memeluk Islam bagi fakta sebelah pihak sahaja menunjukkan ada niat jahat bagi memperlekehkan Islam.

8. Saya tidak menolak sebarang usaha pembaikan undang-undang negara ini. Namun ia bukanlah dengan cara menghentam dan mengkritik secara terbuka. kita sepatutnya mencari persamaan antara kita yang hidup berbeda agama budaya dan bahasa untuk membentuk persefahaman dan tidak mengorbankan perbezaan yang terus menjadi isu sesitiviti antara kita.

9. Majlis Peguam mempunyai pelbagai saluran untuk menyatakan pendapat dan pandangan profesional mereka kepada kerajaan dalam hal-hal yang sensitif. Sebaliknya mereka mencari jalan konfrontasi dan kontroversi.

10. Ini tidak lebih usaha menguji dan mencabar sejauh mana kerajaan dan orang Melayu dapat diperkotak-katikkan pasca pilihan raya umum ke 12. Mereka ingin melihat sejauh mana orang Melayu terutamanya yang terpengaruh dengan ideologi ketuanan rakyat ciptaan PKR sanggup terus melepaskan segala kedudukan agama Islam.

11. Dari peristiwa ini dapat disimpulkan bahawa rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu masih tidak akan bersetuju dgn prinsip kesamarataan yang diperjuangkan oleh pakatan rakyat, malah mengukuhkan andaian ini ialah dgn hadirnya pemimpin mereka sama ada dari PKR mahu pun Pas.

12. Umno akan terus dengan prinsipnya iaitu memperjuangkan prinsip keadilan -meletakkan sesuatu itu ditempat sewajarnya. Islam dan orang Melayu harus diletakkan di tempatnya mengikut perlembagaan negara. Umno akan memperjuangkan agama Islam dan ketuanan Melayu, selagi orang Melayu berada di bawah dan tidak mampu bermain dipadang yang sama dengan bangsa lain. Perjuangan tidak akan berubah, patah sayap bertongkatkan paruh.

13. Apakah persepakatan UMNO dan Pas serta NGO Melayu pada pagi sabtu lalu akan memberi satu isyarat jelas kepada pejuang liberalisme dalam Pakatan Rakyat dan segelintir pemimpin UMNO sendiri?

14. Atau kumpulan itu merasakan mereka sudah kuat dan gagah sehingga suara majoriti orang Melayu dan Islam ini boleh diketepikan?

15. Inilah nasib Islam dan Melayu bila perbezaan ideologi sudah bertukar menjadi dendam dan benci sesama Melayu. Saya khuatir masalah orang Melayu sekarang ini umpama bila jong pecah, maka Yu yang kenyang.

104 comments:

 1. ds khir,
  13. Apakah persepakatan UMNO dan Pas serta NGO Melayu pada pagi sabtu lalu akan memberi satu isyarat jelas kepada pejuang liberalisme dalam Pakatan Rakyat dan segelintir pemimpin UMNO sendiri?

  ha...itulah tanda dan isyarat kepada segelintir pemimpin umno.saya tidak mahu komen pakatan rakyat dah memang kerja dia membangkang tetapi saya mahu segelintiran pemimpin umno sedar2lah dan jangan buta mata hati,jika apa2 berlaku dimalaya....yang pertama saya sebagai rakyat bawahan tetap salahkan pemimpin kerana pemimpin adalah punca perbalahan rakyat hari ini
  jadi adalah menjadi harapan saya semoga pemimpin seperti ds khir berdiri teguh dan bercerai roboh bersama akar umbi memperjuangankan perjuang umno supaya diletakkan kembali mertabat dan maruahnya ditempat yang pernah dihormati semua bangsa suatu masa dahulu.

  ReplyDelete
 2. ds saya suka dengan topik kali ini"Jong Pecah,Yu Kenyang"
  memang benar Yu Kenyang,kenyang 4 tahun ni dan sambung lagi pru13 nanti wallahualam.
  cuma satu saya nak tanya?...
  Yu Kenyang bukan salah dia....
  1) salah pengemudi Jong tu sebab tak periksa betul2 dan sambil lewa sebelum berlayar.
  2) untuk jalan selamat kita anggaplah dan qada dan qadar dari ALLAH S.W.T
  kita fikirlah mana satu yang benar...salam ds yang dihormati dan dikasihi....teruskan perjuangan

  ReplyDelete
 3. Salam Datuk Seri,
  Ambillah ini sebagai satu pengajaran kepada kita. Bila kita terlalu lama berkuasa kita selalu jadi lupa daratan, selalu menyalahgunakan kuasa hingga rakyat marah kepada kita.

  Kita lupa rakyat lah yang memberi kita kuasa. Bila kita hanya menjaga periuk nasi dan kroni kita saja, akhirnya rakyat benci kepada kita.

  Selama ini kita tak pernah sangka jong yang kita naik itu tak akan pecah buat selamanya sehingga kita buat apa saja ikut suka kita.

  ReplyDelete
 4. Salam Datuk Seri,

  Saya merasa bangga kerana bila sesuatu isu melibatkan Agama ISLAM, kita semua masih boleh BERSATU dan melupakan perbezaan politik.

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum Dato' Seri,
  Apa yang dilakukan oleh Majlis Peguam sememangnya nak uji Kerajaan. Pada mereka Kerajaan dan Umno sekarang memang lemah.

  Bagi saya Kerajaan pimpinan Pak Lah sekarang memang tidak serius untuk menangani masalah rakyat.KerajaanPak Lah sekarang dah tidak dapat fokus lagi masalah rakyat khususnya orang Melayu.Sebagai contoh Majlis Ekonomi yang diumumkan oleh PM baru-baru ini.Walau pun terdapat hampir 40 orang ahli tapi bagi saya ia hanyalah untuk tunjuk kononnya Kerajaan sedang berusaha menangani masalah kegawatan ekonomi. Kalau Pak Lah benar2 ikhlas untuk menangani kegawatan ekonomi sekarang kenapa nama Tun Dr. Mahathir Mohamad yang merupakan pengasas MTEN dulu dan telah terbukti sentuhannya telah berjaya mengatasi masalah kegawatan ekonomi dulu TIDAK tersenarai sebagai ahli Majlis anjuran Pak Lah. Saya Tun tidak akan mengena apa2 bayaran untuk khidmatnya kepada Negara.
  Harap Dato' Seri dapat usulkan ini kepada Pak Lah. Tak perlulah ego sangat.

  ReplyDelete
 6. salam ,

  Saudara khir....kerajaan pemerintah manakah yang patut bertegas dan mengawal kejadian ini dari berlaku....Kerajaan Pas kah?....kerajaan PKR kah? atau Kerajaan BN yang dapat mandat untuk memerintah negara Malaysia?

  Kenapa saudara nak babitkan pasal keputusan pilihanraya yang lalu demi untuk menutup kelemahan kerjaan BN dari membendung perkara ini dari berlaku......Apa kata PM dalam isu ini....Apa tindakan TPM untuk mengagalkan forum itu....Menteri Dalam Negeri hanya tahu bercakap saja tapi untuk bertindak tak mampu kenapa?

  Jangan mempolitikkan isu isu yang membabitkan agama islam khir....

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum dr.

  Betul, betul, betul

  Di perenggan 14 itulah kenyataan yg sebenarnya,mereka mereka ini ingin melakukan asakan kepada bangsa melayu yg beragama Islam, yang mereka sangkakan tidak akan lagi berupaya untuk bangun menentang, kerana bangsa Melayu telah berpecah dan lemah

  Berpunca dari sebahagian kita bangsa Melayu yg gilakan kuasa,
  sanggup mengadaikan maruah dan nilai bangsa demi untuk kepentingan diri sendiri
  Kenapa mesti menjual maruah untuk berkuasa?

  Bukankah mereka ini sudah diberi peha inginkan kepala kita untuk dipijak?
  Buktinya belum apa apa lagi mereka sudah mula berani untuk mempertikaikan Perlembagaan Negara

  Benarkah mereka ini inginkan kesamarataan? bullshit!!!

  Kenyataannya, kaum pendatang tidak akan pernah merasa berpuas hati dengan apa yg mereka dapati, malah akan sentiasa merasa merekalah pihak yg ditindas

  Janganlah ada diantara kita yg dengan sewenang wenangnya membiarkan hak kita diambil oleh orang lain, kerana di suatu masa nanti kita memerlukannya

  ReplyDelete
 8. Dato Seri

  Quran di tulis oleh Allah

  Perlembagaan negara Artikel 121[1A] ditulis oleh UMNO dan Barisan Nasional

  UMNO bukan wakil Allah di bumi

  ReplyDelete
 9. Salam dr...

  Saya cuma ingin bertanya satu soalan kepada dr.. " Kemanakah menghilangnya hulubalang-hulubalang pemuda UMNO yang sanggup menguhunuskan kerisnya ketika perhimpunan agung UMNO suatu ketika dulu ketika majlis forum peguam itu dijalankan?". Nampaknya mereka menikuskan diri ketika itu.... Inikah parti yang membela bangsa, agama dan tanahair yang boleh diharapkan.....

  ReplyDelete
 10. Dear Dr Khir,

  DSAI is upholding equality among races regardless religions. This is so much different. Races are races, religions are religions. They are very different. UMNO is upholding their personal interest. UMNO will be good, if the leader is good and undertaken their policies justly and transparently. Don't exploit Malays' dignity, don't exploit Islams, don't instigate Malays by politicizing Islam issues.
  Regards.

  ReplyDelete
 11. mari kita pertahankan maruah orang melayu dan agama islam..
  tak payah nak berpuak puak..
  kita bina balik kegemilangan kota melaka yang runtuh dulu..

  http://luthtextile.blogspot.com/

  ReplyDelete
 12. MELAYU BEGITULAH DATOK.OLEH ITU KENA ADA REVOLUSI MENTAL DARI PEMIMPIN SAMPAI KE BAWAH

  DRP: http://hanturaya57.blogspot.com

  ReplyDelete
 13. Salam...
  Izinkan saya mulakan perbincangan..
  Saya setuju ungkapan tersebut, bila jong pecah, ikan yu yang kenyang..
  bahkan sudah lama perkara tersebut disedari oleh ramai sahabat2 kita..
  seolah2 di kalangan melayu, hatta orang Islam sendiri berbalah bg merebut kuasa...
  yang dikecewakan ialah, perbalahan tersebut tidak bersifat profesional, atas sebab kuasa, semua handak dipolitikkan, langsung masing2 tiada rasa untuk mencari titik persamaan, yang salah dikatanya betul, tetapi yang betul sentiasa disalahkan..
  Namun bila masyarakat bangsa lain mengambil kesempatan, barulah terhegeh2 untuk mencari kesepakatan atas dua dasar yang memang mustahil untuk disatukan...
  Saya akui masing2 ade egonya, kononnya masing2 adalah pihak yang benar dan suci, tidak boleh untuk dicemari oleh pahaman yang lain..
  Dan saya akui bahawa segala yg berlaku memang sudah ada catatannya di luh mahfudz, ibarat hendak terjadinya hari kiamat, tanda2 kecil sudah kelihatan, malah tanda2 besar juga, tetapi kita masih leka dan tanpa kita sedar sebenarnya kitalah yang mewujudkan tanda2 tersebut, contohnya seperti wujud fitnah2 besar di akhir zaman, penyanyi dan penghibur (yang lagho) diagungkan manakala ulama diketepikan, bukankah itu semua kita dah lakukan?
  begitu jua isu ini, kita dah sedar lama, tp kita masih berbalah dan seolah2 membenarkan mereka mencuri tumpuan, kita boleh pertikaikan, tetapi sejauh mana kita mampu pertahankan? sedangkan pendirian Iman kita juga goyah..
  jadi saya menyeru semua dan saya sendiri, kembalilah pada Yang Benar, al-Quran dan Sunnah itu jualah yang ditinggalkan buat kita sebagai pedoman...
  Istighfar dan taubat..
  Salam...

  ReplyDelete
 14. Salam Dr Khir...

  Saya rasa perubahan besar ini adalah kehendak Allah yang menyatukan kita selepas kekalahan teruk bangsa kita PRU lepas.

  Kita baru sedar masalah perpecahan telah terlalu teruk dan sekarang kita dapat lihat tanda tanda awal pihak tertentu mengambil kesempatan di atas perpecahan sesama kita melayu islam.

  propaganda PKR dengan sokongan segelintir PAS dan dibantu DAP telah mencacatkan imej UMNO / BN.

  Tambahan pula Tun Dr Mahathir sendiri mengkritik dengan terbuka maka bagi saya, ia satu tanda usaha tidak langsung Tun agar melayu islam runtuh dengan sendiri.meskipun ia disasarkan kepada batang tubuh pak lah selaku Perdana Menteri.

  Kerana kemenangan besar pembangkang adalah hasil serangan berulangan oleh Mahathir yang saya khuatir ia adalah sebagai mencuci dosa Tun kepada Anwar selepas disaman ratus juta sebelum ini.

  kerana keuntungan sekarang dinikmati Pakatan Rakyat bawah Anwar Ibrahim dan sudah tentu teori di atas terus menjadi persoalan saya sendirian dan mungkin ia benar benar ada perbincangan seperti itu antara mereka berdua ?

  Politik memungkinkan berbagai perkara terjadi.

  mangsa sekarang ialah rakyat jelata yang melihat satu persatu pergaduhan dan perbalahan sesama pemimpin dan bangsa.

  akhir sekali saya risau jika mereka akan berkata; politik sangat kotor dan mereka menjauhi dari politik sehingga pemerintahan akan gugur dari genggaman kita ekoran tindakan tersebut.

  Seharusnya sesiapa memimpin perlu ditaati hingga saat saat akhir pimpinannya. Sesiapa melanggar arahan pemimpin dan menyokong gerakan memburukkan pemimpin negara kita, sudah tentu ia juga satu saham kepada keruntuhan agama bangsa dan negara kita.

  Moga ada yang sedar dan membetulkan suasana sebelum 'nasi bakal menjadi bubur'

  salam alif ba ta

  http://penembak-tepat.blogspot.com

  ReplyDelete
 15. Salam,

  Saya percaya Majlis Peguam berani mengadakan forum tentang "memeluk Islam" dan sebelumnya tentang "kontrak sosial" kerana menganggap kerajaan BN kini adalah kerajaan yang lemah.

  Malangnya di pihak kerajaan saya lihat hanya Datuk Zahid saja yang agak tegas menentang forum tersebut.

  Sayap-sayap UMNO seperti Pemuda UMNO, Wanita UMNO dan Puteri UMNO nampaknya senyap saja.

  Kalau dalam hal yang menyinggung sensitiviti orang Melayu ini, pemimpin sayap UMNO tidak mahu atau tidak berani bersuara, apakah yang boleh diharapkan daripada mereka?

  ReplyDelete
 16. Apa yang UMNO buat untuk orang melayu? Lihat apa jadi kat Johor.. Itu hari Pulau Batu Putih jadi milik singapore sekarng pulak tengah do keneng-keneng Pulau Pisang kat Pontian pulak.. Kalau dah UMNO berani sangat kenapa tak lawan singapore.. Dasar pengecut..

  UMNO lahir di Johor. Negeri melayu yang akan terlepas ke negara asing juga johor...

  UMNO kena ambik perhatian.

  ReplyDelete
 17. Salam Dato Seri

  Saya amat-amat mengalu-alukan jikalau umat Islam dapat bersatu demi kemakmuran agama kita yang tercinta ini. Tidak kira samada Pas, Umno atau mana-mana parti atau NGO sekali pun.

  Cuma, apa yang saya kesalkan ialah sikap Umno yang suka mengambil mengambil kesempatan untuk berlagak hero apabila isu agama dan bangsa dibangkitkan.

  Sedangkan secara mereka sedar atau tidak, Umno sendirilah yang merosakkan bangsa dan agama.

  Saya tidak mahu mangulas panjang, cuma saya mahu ajukan satu soalan. Siapa punya angkara yang merampas, menyita atau meroboh masjid dan surau dibawah ini ?

  • Surau Ar Rahmah, Sekyen 8/A, Shah Alam
  • Surau di Berembang, Ampang
  • Surau Jubli Perak, Hulu Langat
  • Surau Al-Ikhwan, Puchong Perdana
  • Surau Fatima Al-Zahra, Taman Kosas;
  • Masjid Al Hidayah Kelana Jaya,
  • Masjid Al Munawwarah Shah Alam,
  • Surau Ar Rasyidin Gombak dan
  • Masjid Darul Ehsan Subang Jaya
  • Masjid Kg Bujal, Kemanan
  • Surau Seksyen Dua, Taman Bandara Puteri Jaya, Sungai Petani

  Saya amat mengalu-alukan dan menyokong penuh cadangan Menteri Besar Kelantan agar PAS dan Umno dibubarkan dan satu parti yang berlandaskan Islam ditubuhkan. Itulah salah satu cara untuk orang-orang melayu bersatu, iaitu bersatu dibawah naungan Islam.

  Bagi saya, di dalam kontak Malaysia ini
  • Islam kuat, melayu terbela
  • Melayu kuat, Islam belum tentu terbela

  Islam dan melayu terbela bukan bermakna nasib agama dan kaum lain akan terbiar. Ini kerana, di dalam Islam, hak-hak penganut agama lain tetap terpelihara dan dihormati.

  Wallahulam & Wasalam

  http://lordazaab.wordpress.com
  lordazaab@gmail.com

  ReplyDelete
 18. TO MALAYAMUDA..

  Bila pulak Allah tulis Al-Quran....

  Kalau kau nak pekena org2 politik...jangan la sampai tersasul...

  Syaitan bersama, org2 yg marah....Istigfarlah !!!

  ReplyDelete
 19. Ini bukan masanya untuk berUMNO, berPKR atau berPAS. Dan ini bukan masanya untuk seseorang menjadi halubalang dan pendekar jalanan. Ini masanya bagi orang Islam melihat dan mencermin diri sendiri. Hari ini Majlis Peguan Negara dengan terang-terang mempeleceh agama islam, esok, entah persatuan atau majlis mana pula yang akan berbuat demikian. Sebenarnya perkara ini sedang berlaku secara diam-diam dan berlapik. Contohnya Ketua Menteri Pulau Pinang dilaporkan baru-baru ini mendakwa bahawa semua agama di Malaysia ini adalah sama. Kenyataan ini tidak pula dibantah oleh orang islam jauh sekali berdemonstrasi. Mungkin kerana Timbalan Ketua Menteri II PP adalah orang Islam? Oleh itu, kenapa melatah apabila MPN yang lebih beradab berbuat yang sama?

  ReplyDelete
 20. Dato',

  Kata Tun M, kalau Anwar jd PM dia nak keluar negara (rujuk Utusan Msia)... biarlah Tun M keluar ke luarga..mcm mana dia fikir dia nak keluar UMNO.. Tak siapa pun nak simpati kat orang tua... Tak pun HULUBANLANG Umno yang tahan Tun ketika buat statement keluar parti...
  Tetapi masa Tun cakap dia nak berhenti jd PM..Rafidah..Hishamudin beria-ia menangis sueuh Tun tarik kenyataan masa kat PWTC dulu... `NI SEMUA KAKI JILAT' - ampu.. tak leh pakai...

  Berbalik dia kata nak tinggal di luar negara nampak sangt Tun tak sayangkan M'SIA tak patriotik - mcm tulah dia tak sayangkan Umno.

  Pendek kata, `habis madu sepah dibuang'..dah banyak sedut madu dlm parti dia keluar pati..la ni dah puas sedut kekayaan dlm negara dia nak tinggalkan negara.

  Mungkin orang tua CUAK agaknya kalau Anwar jd PM...sebab org pertama akan di bawa ke muka pengadilan oleh Parti KeADILAN adalah Tun..Semua hal Tun akan dilondehkan...

  Barangkali dia fikir..takkan dia mahu jadi macam Eric Chia..dah tua badan tak larat sampai kena usung pakai kerusi roda naik turun mahkamah...Lebih best, kes itu dibawa ke mahkamah keadilan oleh Parti Keadilan demi mencari keadilan hehehehhe...kelakar la Tun ni... dah tua2 nak merajuk ke luar negara lak...

  Kalau anwar jd PM sure semua rahsia tun akan terbongkar.. sekarang ni pun isu kes Lingam rakyat dah tahu sape mastermind penysunan sistem kehakiman...

  Masa aku sekolah rendah...proton baru nak di perkenalkan dan lalu di jambatan Pulau Pinang..mungkin orang bernama Dr. Mahathir ketika itu hebat...Masa tu mungkin dia hebat..dan aku pun bangga gak ngan idea yg dia bawa org tua...tak dinafikan dia adalah insan yg kagum gak...Tapi tu semua dah berlalu akan jd silibus sejarah untuk anak cucu aku nanti.. Tapi sekarang aku sebagai rakyat dah bijak baca percaturan politik sebab sitem pendididkan yg di ajar semasa zaman Tun. Jadi tak boleh salah rakyat..sebab KAMU yang mengajar KAMI!!!!

  Nah ambik ko sebijik!!!, tersungkurlah pengkhianat rakyatttt..

  Bagi pengundi Permatang Pauh anda patut bertuah kerana berkesempatan untung membuat perhitungan untuk mencari pemimpin masa depan untuk lakukan pembaharuan dalam negara - MALAYSIA BARU!!

  HARAPAN BARU MALAYSIA! terletak di tangan anda..

  Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!..........TAKBIR!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 21. Dato,

  Kelihatan amat 'bodoh' bila telah kalah PRU12 baru nak perjuangkan melayu dan hak-hak melayu.Semasa kemenangan buat ape dato?Bila ada gelangan yang mempertikai dan mengusik hak-hak melayu mula melatah dan perkata itu dan ini. Sekarang pun BN masih memerintah pusat, rasa saya masih berpeluang untuk meletakkan hak-hak dan keistimewaan melayu dan ugama islam ditempat teratas.Tutup terus lubang tersebut dari dipertikai oleh sesiapa sahaja.Kita tahu dalam perlembagaan malaysia ugama islam adalah hanya satu 'syarat' ugama resmi negara, kenapa tidak letakkan islam sebenar-benarnya ugama resmi negara. Bila bangsa dan ugama lain tahu yang Islam adalah syarat sahaja sudah tentu mereka ingin menengahkan ugama mereka pula.Buat apa kemenangan UMNO selama ini dato bilamana ugama sendiri tidak terjaga, tanah pusaka dijual sewenang-wenangnya.Jangan mudah nak menipu kerana majlis peguam itu didalangi oleh umno yang menjadi alat propaganda untuk menaikkan semangat melayu supaya menyokong umno.sesekali baca buku perlembagaan negara la dato. Jangan terlalu asyik nyanyi lagu umno saja!!!!!

  ReplyDelete
 22. Pemimpin2 Umno bukan pejuang Islam mana pun.... Tak bleh harap gak. Haprak. Siapa yg duk menakut2 org bukan Islam dgn Hudud dan sebagainya? Geng2 umno haprak ni lah. Kita nak mengharapkan UMNO ni jaga Islam? Toksah mimpilah, jauh sekali. Nak harap PKR pun sama. 2 X 5.
  PAS lah satu2nya wadah yang tinggal kelihatan jujur.

  ReplyDelete
 23. Wak Khir,

  Wak ada kat mana masa tu? Tak nampak batang hidung pun..
  Menteri keris pun tak nampak..

  Yg ada YB Zul PKR, YB Salahuddin PAS.. dan teman2nya..

  Mana dia wakil United Malay Nation Organisation? macam tak nampak je..
  Kata nak pertahan hak Melayu dan hak Islam?

  Tengah asapkan keris ke wak?

  ReplyDelete
 24. Padan muka pada mereka yang mengundi PKR, PAS dan DAP semasa PRU 12 yang lalu...

  Dengan kemenangan yang dimiliki oleh penentang bangsa melayu dan agama islam, mereka dah mula memperbodohkan orang islam yang tak sedar diri mereka dipergunakan...

  Padan muka.....

  ReplyDelete
 25. Kalau sesuatu itu baik, maka semua manusia akan menerimanya tanpa perlu paksa atau undang-undang atau perlembagaan. Itu hanya semua perkataan, ayat, tulisan manusia.

  Agama adalah sesuatu yang lebih suci daipada itu dan adalah hubungan satu persatu antara diri sendiri dengan tuhan.

  Perlu ditanya sekiranya tanpa tulisan dalam perlembagaan adakah orang Melayu masih akan memilih agama Islam?

  Untuk melabelkan rohaniah seseorang hanya semata-mata kerana perlembagaan adalah menurunkan agama ke peringkat manusia dan kalau itu bukan memperlekehkannya maka apakah ia?

  ReplyDelete
 26. Iinilah dasar pemimpin UMNO yang hanya pandai berkata-kata dan menyalahkan bangsa Melayu.

  Sedangkan dalam isu ini apabila orang-orang Melayu Islam membantah keras mereka ambil jalan selamat tidak campur tangan.

  Kenapa isu ini berlaku hendaklah dilihat dari sudut bahwa rakyat bukan Islam ada rasa tidak puas hati terhadap peraturan memeluk Islam di negara ini. Kenapa tidak BN yang pandai sangat memerintah fikir masak-masak akan hal ini dan cari jalan penyelesaian.

  Terdapat banyak kelemahan dalam hal ehwal perlkasanaan peraturan Islam dinegara ini apatah lagi dengan UMNO yang senantiasa mencelarukan orang Islam dan bukan Islam berhubung dengan segala peraturan Islam.

  Bukan kerana orang Melayu memilih PR penyebab berlaku cabaran begini. Sejak dari dahulu lagi semasa UMNO gagah perkasa dulu telah berlaku cabaran-cabaran begini. Ini bererti ada ketidakfahaman rakyat bukan Islam terhadap agama Islam yang perlu ditangani dengan baik.

  Bukan dengan cara menyalahkan rakyat kerana tidak memilih UMNO sepenuhnya dalam PRU12 lalu.

  Saya percaya kalau UMNO/BN memang semua kerusi Parlimen dan DUN sekalipun perkara ini akan berlaku juga. Mungkin tatkala UMNO kuat hal begini boleh disapu kebawah carpet, tetapi masaalah ini masih tetap akan ada.

  Menyalahkan rakyat terutama orang Melayu Islam bukan satu penyelesaian. Itu membalas dendam dan memuaskan hati yang sakit dan kecewa. Malah bukan juga sifat Pemimpin besar. Itu Pemimpin kerdil yang tidak tentu arah.

  "Jong Pecah, Yu Kenyang" adalah peribahasa yang selalu digunakan oleh orang yang kecewa dan sakit hati. Samalah dengan berkata "Padan Muka".

  Kalau Datuk ingin jadi pemimpin besar, berhentilah menyalahkan orang Melayu. Sebaliknya mencari jalan yang lebih bijak yang dapat diterima oleh semua rakyat.

  ReplyDelete
 27. isu bar council - halal kah isa dikenakan kepada bar council?

  http://writtenbyhim.wordpress.com/2008/08/04/bar-council-make-your-voice-valuable/

  ReplyDelete
 28. DS yg dihormati dan WMU350,

  DS Khir adalah org yg menjadi NAKHODA JONG pada pru12,hinggakan pecah berkecai dan mengenyangkan YU di Selangor D.E...Itu hakikat...

  Soalan saya...

  Apakah sudah ada pelan tindakan utk MENGAPUNGKAN DAN SETERUSNYA MEMBAIK-PULIH Jong????Sedangkan DS Khir dan TS mike tak pernah duduk semeja membincangkannya.....
  Apakah benar DS???

  Jauh dilubuk hati..saya masih mahu UMNO terus memerintah...Tetapi PR terus `berkokok`...BUKAN kerana mereka kuat TETAPI kerana UMNO yg semakin lemah....

  Renung-Renungkan dan Jangan Beramal dgn Perkara yg Salah.

  ReplyDelete
 29. Kita pernah belajar sejarah tentang pejuang Melayu terdahulu membela agama dan nasib bangsa, malah kita menyanjung tinggi jasa dan pengorbanan tinggi mereka. Sesungguhnya keamanan dan kemakmuran yang kita nikmati hari adalah atas darah dan air mata pejuang-pejuang terdahulu.

  UMNO dahulunya ditubuhkan atas kesedaran yang tinggi untuk membela nasib Melayu. Pemimpin terdahulu menggadaikan kehidupan dan hartabenda dengan matlamat memartabatkan agama dan bangsa.

  Tetapi kita tidak pasti semada ketulenan semangat juang UMNO kini masih ada seperti dahulu .
  UMNO kini ibarat "keretapi" yang bergerak pantas, "pemandangan" kiri dan kanan sungguh mengasyikkan, malah kemudahan dalam "keretapi" tersebut sudah bertaraf berbintang-bintang. Ramai yang ingin turut menaikinya. Disetiap perhentian berebut-rebut orang ingin menaikinya, malah dalam keadaan keretapi ini bergerak pun ramai juga yang cuba mengejar dan hendak menaiki. Oleh kerana tempat di dalam keretapi ini sangat terhad tidak semua dapat menaikinya. Penumpang sedia ada kelihatan tidak mahu berganjak daripada tempat duduk, mereka seakan tidak puas menikmati perjalanan dan ingin terus berada di dalamnya. Sehingga ada yang sanggup "mencampak keluar" penumpang lain yang ingin menaikinya. Ramai sungguh yang leka dalam keretapi ini, walaupun ada sebilangan kecil yang berasa curiga kerana perjalanan terlampau pantas takut-takut keretapi ini terbabas rel lalu terlingkup, nahas yang dahsyat bakal menanti. Tetapi kadangkala bilangan yang kecil ini juga terleka.

  Kita kini sudah hilang keyakinan dengan UMNO sebagai juara yang akan membela nasib agama dan bangsa Melayu. Di saat-saat kita terkial-kial mempertahankan agama dan moral Melayu, Pembesar nombor 1UMNO datang dengan jenama yang mengelirukan bertujuan "memasarkan" Islam Hadhari.

  Apa yang berlaku pada pagi Sabtu 9Ogos ini adalah manifestasi kelemahan dan kegagalan bangsa Melayu yang mengaku Islam itu sendiri untuk meletakkan Islam itu dalam bentuknya yang sebenar. Memang sudah menjadi "tanggung jawab" musuh Islam untuk melihat Islam lemah dan hancur malah mereka akan cuba mengambil kesempatan pada segenap sudut. Adalah amat sekali kita orang Melayu beragama Islam gagal mempertahankan Islam dan bangsa di tanah air sendiri. Atau apakah kita sebenarnya sudah "dimakan sumpah" kerana derhaka kepada amanat dan pusaka pejuang-pejuang tulen terdahulu.

  ReplyDelete
 30. Tahniah DSK,
  Saya sentiasa menunggu cerpen mu kerana ianya dapat menghasut orang. Mari kita membenci satu sama lain.

  ReplyDelete
 31. Salam,

  Adalah sesuatu yang agak menggembirakan bahawa orang Melayu nampaknya "boleh bersatu" kembali apabila Majlis Peguan mengadakan forum "Memeluk Islam" yang jelas mencabar sensisiviti orang Melayu/Islam.

  Peristiwa tersebut saya kira patut menjadi pengajaran kepada orang Melayu, bahawa orang Melayu tidak harus selamanya berlembut, mendiamkan diri, mengalah dan bertolak ansur.

  Sebenarnya, selama ini orang Melayu sudah terlalu banyak bertolak ansur, sehingga orang Melayu hampir "tidak punya apa-apa lagi" (kecuali agaknya sedikit kuasa politik yang sudah mulai goyah).Malah kerana terlalu bertolak ansur juga, hak orang Melayu yang tercatat dalam perlembagaan pun telah semakin terhakis atau "kerelaan" orang Melayu sendiri.

  Satu pengajaran yang kita dapat dari peristiwa forum Majlis Peguam ini ialah orang Melayu boleh dan patut bersatu berlandaskan agama (Islam), walaupun kita tidak boleh bersatu dengan berlandaskan politik.

  Dengan itu, orang Melayu mungkin masih boleh menjaga hak dan kepentingan mereka.

  ReplyDelete
 32. Dan Kajang dan rakan bloggers lain,

  Saya cukup setuju dgn pandangan sdr,yab Tun M wajar terlibat secara langsung,dalam usaha kita utk mengatasi kemelut ekonomi negara yang merungsingkan ini.inflasi telah meningkat,ia mula dirasai oleh setiap lapisan masyarakat.

  Saya rasa bagi yab pak lah mungkin tiada masalah hendak menjemput yab tun m,tetapi ada pihak tertentu yang akan tetap menghalang usaha ini,krn takut bayang bayang mereka sendiri.

  kita perlukan pendekatan tersendiri dalam menangani ekonomi negara kerana ekonomi kita ada kekuatan dan kelemahan tersendiri,jika dibandingkan dgn negara lain.

  ReplyDelete
 33. Sdr mattblacqkk dan sahabat lain,
  memanglah kerajaan bn bertanggong jawab utk mengambil tindakan menghalang forum tersebut dijalankan,yab tpm dan yb menteri juga telah beri amaran,tetapi tidak diendahkan oleh mereka.

  mengapa forum ini diadakan sekarang sedangkan kes syamala dan kes lain telah lama diputuskan oleh mahkamah syariah.semuanya berlaku krn ,pertamanya mereka sudah tak hormat pd kepimpinan melayu krn yakin perbuatan mereka akan mendapat sokongan pemimipin melayu yang lain yang sentiasa mencari peluang meraih sokongan politik.

  keduanya mereka juga menyedari kelemahan kerajaan yang tidak memdapat dua per tiga majoriti,tekanan ini akan melemahkan lagi sokongan ahli parlemen bukan islam kepada kerajaan,dan ia akan memungkinkan lagi perbuatan lompat parti berlaku.

  andaian ini tidak dapat dinafikan,kerana ada perancangan yang sedang diatur oleh pihak tertentu untuk membentuk kerajaan melalui pintu belakang.

  ReplyDelete
 34. Assalamualaikum,


  Saya tertarik mengatakan sesuatu di dalam perbincangan ini.
  Selepas pilihanraya yang lalu, saya melihat ada puak-puak yang dahulunya golongan yang senyap kini bangkit mempertikaikan tentang ketuanan melayu dan ISLAM.
  Ia makin ketara selepas parti yang bertunjangankan UMNO mula goyah dan parti PKR mula mendapat kepercayaan rakyat malaysia yang tentunya org melayu juga menyokong PKR.

  Tetapi disini saya merasakan PKR bukan sebuah parti politik yang berbenar-benar menjaga kepentingan orang melayu mahupun ISLAM. Kita sedar PKR terdiri daripada pemimpin yang bercampuran. Kesamarataan yang dicanangkan oleh PKR umpama sepertimana sebuah parti politik dinegara jiran kita yang mana org melayu tersisih , tertinggal jauh mahupun agama ISLAM tidak dipentingkan lagi. Seperti mana yang saya tahu di negara tersebut kita tidak pernah mendengar Azan dilaungkan secara terbuka tetapi sekiranya melibatkan bangsa mereka, mereka dibenarkan mengadakan upacara mereka walaupun di tepi jalan dan adakah itu akan berlaku di Malaysia sekiranya PKR berkuasa.Dimanakah DSAI apabila majlis peguam secara terang-terang menghina ISLAM. saya ingin memuji keberanian Dato Seri Nik Aziz yang berani menentang majlis peguam dan pemipin-pemimpin UMNO tidak kurangnya mempertahankan isu-isu mengenai ISLAM dan orang melayu tetapi di manakah pemipin-pemimpin melayu di dalam PKR. Adakah kerana beliau mahu menjadi PM, ISLAM dan oarang melayu digadai.Hanya ingin membalas dendam , hati DAP dan Hindraff perlu dijaga.
  Sedar Tuan-tuan , saudara dan saudari sekalian,hari ini kita memperjudikan nasib kita dan anak-anak kita mahupun agama kita kepada sebuah parti yang entah betul ker tidak.saya amat sedih melihatkan keadaan sekarang, saya lagi sedih mengenangkan nasib anak-anak kita semua diatas kecuaian kita.
  sekian.

  ReplyDelete
 35. Salam DS Khir

  Sangat setuju dgn pendapat DS Khir harap orang melayu yg beragama islam jangan tertipu dgn tipu muslihat org kafir dan org melayu/ islam yang bersekongkol dgn org kafir.

  ReplyDelete
 36. Assalamualaikum dr.

  Kepada yg tak bernama.
  Saya pada masa itu mungkin telah tiada, TETAPI anak, cucu, dan cicit saye akan memerlukan nya pada masa hadapan
  Janganlah menjadi Melayu yg tidak berpandangan jauh, kamu mungkin telah berjaya pada hari ini, tapi bolehkah kamu membiarkan saudara sebangsa kamu di tindas?
  (Apa dah jadi dengan Pulau Batu Puteh?)kerana ketidak perihatinan bukan?

  BIAR PUTEH TULANG JANGAN PUTEH MATA

  ReplyDelete
 37. ds khir,

  1. Mengapa en tidak melihat perbincangan itu sebagai suatu usaha atau peluang untuk memberikan penjelasan secara berdialog mengenai permasalahan yg cuba dibangkitkan? Tidakkah en sedar selama ini wujud kes2 perebutan mayat, pemisahan anak daripada ibunya, mengenai hal pembahagian harta dan sebagainya yg menyebabkan ketegangan di antara agama? en patut berfikiran positif... jangan terlalu taksub dan berprasangka buruk.... kerana ini bukanlah cara yg baik untuk menarik sokongan untuk en lagi...

  2. Tiada sesiapa yg ingin mencabar status quo agama Islam. Tetapi orang seperti en yg sangat suka menimbulkan hal2 seperti ini untuk meraih sokongan atau untuk kelihatan lebih relevan.... en hanya melihat forum itu sebagai usaha memburuk-burukkan agama islam... walhal kalau di lihat dari sudut positif, ianya mampu mengungkaikan bermacam permasalahan dan seterusnya orang islam da bukan islam dapat mencari suatu kata putus daripada perbincangan ini secara positif...tahukah en niat sebenar mereka?

  3. en kata nasib orang melayu sekarang diperkotak-katikkan... dan agam islam dihina.... apa yg en dah buat pada masa en berkuasa dahulu untuk meningkatkan taraf islam dan orang melayu?

  4. Pada saya anda adalah seorang yg berfikiran sempit dan mementingkan diri sendiri. Anda sanggup untuk memutarkan belitkan sesuatu isu untuk kelihatan lebih bersifat nasionalis....

  5. Sedarlah bahawa malaysia ini ditakdirkan untuk wujud dalam masyarakat berbilang kaum dan agama.... maka tidak ada cara lain untuk menegakkan keharmonian melainkan hak kesamarataan semua kaum dipelihara... Sedarlah bahawa dalam agama kita masing2 juga Tuhan mahu melihat keadilan ditegakkan....

  6. Janganlah kita melihat bahawa hanya kerana kita ini penduduk asal negara ini... maka kita berhak mendapat lebih daripada kaum lain.... orang India dan Cina juga manusia.... mereka juga memerlukan pembelaan sepertimana yg kita perlukan.... jadi jangan kita ini melihat mereka sebagai ancaman.... tetapi saya kira pada masa ini.... siapa yg bertekad mahu berjaya... rajin berusaha ... maka dialah yg akan berjaya....

  7. Tuhan tidak akan membela nasib sesuatu kaum yg tidak mahu berusaha meningkatkan keupayaan diri sendiri.... maka jangan cepat menuduh bahawa jika orang melayu atau umno jatuh... maka ada kaum lain yg kenyang.... tiada sesiapa yg berniat menjatuhkan sesiapa...

  8. Cubalah berfikiran dengan lebih rasional dan matang... jangan cepat menunding jari kepada orang lain... tetapi renungkanlah... bahawa keadaan masa kini adalah hasil daripada perbuatan di masa lampau.... di mana anda pada masa ini... adalah disebabkan oleh keputusan dan perbuatan anda di masa dahulu...

  Ikhlas,
  Peribumi Sabah

  ReplyDelete
 38. eleh,manada ramai pemimpin UMNO masa demonstrasi tuh?? pergi mana?? harapkan PKR Zulkifli Nordin, PAS Salahuddin saja.pemimpin akar umbi UMNO saja ada..lagi satu,1000 org je?? kecewanya! kenapa BERSIH lagi ramai?! tapi sekurang-kurangnya non-muslims agak gentar bila melihat muslims kita bersatu.kalau tak pecaya,sila baca blog limkitsiang.nonmuslims yg kental DAP sangat angkuh mula mencurigai PR setelah melihat orang PKR dan PAS bersatu bersama dalam isu ISLAM.nampaknya cita² utk menang PRU-13 boleh kita ragui lagi.

  http://blog.limkitsiang.com/2008/08/09/disruption-of-bar-council-forum-on-conversion-adverse-reflection-on-law-and-orderreligious-harmony
  http://blog.limkitsiang.com/2008/08/11/storming-of-bar-council-forum-had-umno-plotted-for-the-extreme-reaction


  baca juga betapa Peguam Islam(PKR) Zulkifli Nordin turun menentang isu ini.membuktikan ini bukan retorik UMNO semata-mata.

  http://zul4kulim.blogspot.com/

  sepatutnya jika majlis peguam ikhlas,perlu diadakan forum tertutup.sudahla 95% daripada peserta adalah non-muslim.tiada wakil penceramah dari JAKIM, Persatuan Peguam Islam atau Majlis Ulama atau kerajaan (mane pegi Zaid Ibrahim????)

  Kalau betul nak bincang,jemput saja cendekiawan Islam,peguam Islam sebagai speaker.nyata perbincangan senget sebelah yg lebih kepada provokasi utk menguji kepimpinan melayu Islam di negara ini.sungguh kurang ajar..

  ReplyDelete
 39. Teguhnya agama dan bangsa terbina dari integriti kepimpinan.. jong yang pecah menggambarkan lemahnya kepimpinan. Adakah UMNO mampu memperbaikinya?

  ReplyDelete
 40. Salam DS,

  Seminggu sebelum ianya diadakan, Menteri Dalam Negeri telah mengeluarkan keyataan Jangan Main Api..

  Lepas tu bila ditanya " Beliau tidak tahu apakah agenda Forum itu"

  Persoalanya ... kenapa beliau sendiri tidak memanggil Pengerusi Majlis Peguam dan bertanya???

  Di Dada Akhbar telah memainkan isu ini secara Meluas, dan saya juga ada mebulis di ruangan FORUM Utusan .. tetapi hampa .. kerana KERAJAAN kita sendiri sudah tidak tahu apa nak buat dengan MAJLIS PEGUAM INI !

  Mereka beranggapan mereka KEBAL dari segala TINDAKAN .. DAN KERAJAAN kita sudah kene ILMU HITAM mereka dan PELIK .. KERAJAAN SUDAH TIDAK TAHU, BOLEH AMBIL TINDAKAN TERHADAP MEREKA KE ATAU TIDAK, ADA Menteri PENASIHAT UNDANG2 PUN DOK DIAM...

  Sebelum ini dengan BONGKAK Mereka mangajurkan FORUM Kontrak SOSIAL .. PM Telah memberi amaran , mereka buat lagi .. lepas tu DIAM .. MACAM TAK ADA APA2 ...

  MALU DAN KECEWA dengan TIndakan PEMUDA UMNO yang langsung tidak MENGAMBIL PEDDULI dan LANGSUNG Buat TAK TAHU .... ISLAM DAH DIPIJAK PUN KITA DOK DIAM ..

  SAMPAI AGAMA kita diperkotak Katekkan pun kita dok nak main selamat .. SAYA MENSYORKAN kepada sesiapa yang nak BERJUANGA PASAL MELAYU ke ISLAM Ke ..

  PEGI LA TURUN .. BUAT Bantahan besar-besaran ..

  INI ISU AGAMA KITA .. BANGSA KITA .. yang nak main selamat .. jaga body tu kenapa ...

  ORang MELAYU nak Bergantung HARAP dengan kita .. dan ITU JANJI kita KEPADA MEreka .....

  Sekarang ni dah tak boleh harap KERAJAAN .. sebab dorang tak tahu apa nak buat .. SEKARANG .. sudah masanya kita ambil TINDAKAN sendiri!

  ReplyDelete
 41. Assalamualaikum…..

  Dear Bro,

  It giggle’s me when the vessel crack and the shark’s filled. This shark’s has been hovering around since the end of PRU 12. And that Vessel has been carrying a lot of Admiral rather than crew members. The Admirals are too clever until they are unable to decide the proper direction. Worst of all The Admirals do not understand the nautical sequence of the vessel.

  Bro, you knew very well enough who is actually behind this, V.K.Lingam case, in fact the whole world knew it, Hindraft Movement, and the Bar Council insolence.
  Yes, advised has been given to the Bar Council by the very top administrator, the PM, DPM and the Interior Minister. It’s very unfortunate that their advised are not been heeded by this Great show of Power by the Bar Council. Worst still where are the UMNO youth Leader, its Chief, its Deputy Chief –the hero with mouthful of disgusting words- And the Great Zahid Ibrahim, the minister that champion the ex-gratia payment to those dismissed Judge.

  We are now witnessing the so much of disrespect towards the Leaders of this country and please do not point fingers but have a bit of understanding before anything else. What has kind of action has then been formulated?, None whatsoever that the great Umno leaders have come-up with a solution. Sadly most of them knew what the grassroots and the peoples are complaining about but yet nothing has changed.

  Now everybody is busy focusing Permatang Pauh, has though that is the centre or the source of the issue that need too be address or something else has been planned by all parties at stake….

  Vessel is sinking bit by bit but the admirals are still undecided or waiting for their opportunity and the sharks are circling aggressively………

  ReplyDelete
 42. http://dewawang.blogspot.com

  ada banyak lagi perlu kita nak debat dan runding atau berbincang. lebih elok pasal agenda ekonomi supaya semua orang dapat untung.

  cakap pasal politik, dunia kiamat sekalipun ia tak selesai. dari Nabi Adam lagi 'politik' mereka sudah wujud sehinggalah sekarang.

  apa yang berlaku ada kebaikan. namun saya tidak setuju dengan profesional guaman dan lawyer uruskan kes ini. kenyataan mereka juga berubah-ubah mengikut perkembangan dan cakap mereka dah berbelit terutama pasal 'islam'. lebih baik orang tertentu seperti ulama (bukan ulama politik) yang uruskan mengenai undang-undang islam.

  kalau ada ketidakadilan, biasalah kes terpencil. USA, Britain, Jepun..mereka pun tak boleh penuhi keadilan semua orang.

  ReplyDelete
 43. Jika diizinkan saya mohon ds untuk saya berkongsi pandangan saya bersama blogger semua dalam blog ds.....jika kata2 saya ini keterlaluan dan menyinggung mana2 pihak pada ds,saya setuju jangan disiarkan disini.....ini hanyalah imbauan saya 10 tahun yang lepas

  ORANG MELAYU PERLU BERKORBAN SEKALI LAGI!!!!!!!!!!

  saya ingin mengimbas kembali kejadian 10 tahun dahulu sekitar 1998.
  saya berumur 24 tahun ketika itu dan mengikuti perkembangan politik walaupun saya tidak suka jadi orang politik,itulah sikap saya yang saya tahu,suka nak tahu apa yang berlaku walaupun tak dapat apa2 faedah.
  ketika itu saya muda mungkin seperti anda sekarang yang menjadi penyokong kuat pkr.siapa2 disini ada yang muda cuba fahami apa yang ingin saya sampaikan

  perlu diingat ini hanyalah pandangan dari saya dan bukan semestinya sama dengan anda,

  mengapa kepimpinan ketika itu melakukan pemecatan kepada dsai dengan mengadakan tuduhan liwat dan menyebabkan dsai dipenjarakan selama 6 tahun.

  saya percaya rata2 rakyat majoriti tidak percaya dsai meliwat tetapi persoalannya mengapa kepimpinan ketika itu melakukan pemecatan itu.ini harapan saya agar kita fahami yang tersirat selain tersurat.

  pada pandangan saya kepimpinan ketika itu terpaksa mengorbankan dsai kerana :-
  1)SIKAP-pada 1998 dsai telah menyerang TUN secara licik dan halus dengan melumpuhkan ekonomi ketika itu
  contohnya:-
  dsai telah menggunakan kedudukan,kuasa dan kepercayaan yang telah diberikan kepada beliau oleh TUN sebagai menteri kewang dengan melumpuhkan para peniaga seperti NPL hutang lapuk dari 6 bulan kepada 3bulan sahaja.ramai peniaga ketika itu MUFLIS kerana tidak dapat membuat pusingan modal.ini dilakukan adalah dengan tujuan untuk membuatkan rakyat marah kepada kerajaan dan TUN akan meletakkan jawatan.selepas itu dsai akan jadi PM,SIKAP..SIKAP...SIKAP..FIKIRKAN

  2)KESETIAAN-sekitar 1997 (betulkan saya jika salah) ketika TUN bercuti 6 bulan beliau telah memberikan dsai kuasa seperti PM untuk menjaga negara ketika itu....ada satu perkara iaitu dsai telah menguba satu akta tanpa merujuk kepada TUN ketika itu.pada saya ini adalah satu contoh yang tidak baik ada pada dsai.TIDAK MENGHORMATI KETUA SEOLAH OLAH TUN SUDAH TIADA....FIKIRKAN

  3)BONEKA AMARIKA-dsai didapati mempunyai perhubungan yang akrab dan beliau seolah2 menjadi anak didik dan kesayang AMARIKA dan sekutunya,ini membahayakan kestabilan politik serta kedaulatan negara yang tidak dapat diterima oleh kepimpinan ketika itu,saya bersetuju amerika boleh berurus niaga tetapi tidak sekali2 diizin campurtangan dalam politik serta kedaulatan negara,inilah yang saya yakin dan sokong dengan TUN ketika itu.masih ingat lagi cerita carpet merah untuk dsai oleh pemimpin amerika?.......INILAH SEBAB YANG PALING DITAKUTI OLEH TUN..ANWAR TIDAK BOLEH LARI DARI DIPERGUNAKAN OLEH AMERIKA DAN BELIAU AKAN TERPAKSA MENGIKUT TELUNJUK AMERIKA

  oleh sebab dengan hujah2 diataslah saya menerima pemecatan dsai ketika itu walaupun saya tidak dapat menerima CARA pemecatan dsai ketika itu dengan kes liwat....saya percaya rakyat sukar untuk memahami apa yang TUN lakukan tetapi saya tahu TUN mempunyai sikap berpandangan jauh kehadapan yang tidak dimiliki oleh ramai pemimpin lain.

  sebagai rakyat jelata sudah semestinya bersimpati kepada yang teriniaya dan tidak terfikir jauh kehadan seperti TUN tetapi sebagai pemimpin yang berpandangan jauh seperti TUN beliau tidak rela membenarkan dsai diperkudakan oleh amerika untuk campurtangan hal politik dan kedaulatan negara.oleh sebab itulah dsai terpaksa dikorbankan dengan memenjarakannya

  ReplyDelete
 44. jika TUN jenis seorang yang berpandangan jauh dengan bukti yang ada....Pak Lah pula pada saya mempunyai sikap lemah lembut dan mudah bersimpati seperti rakyat.

  zaman kepimpinan sekaranglah berlakunya pembebasan dsai oleh kerana kepercayaan kepimpinan sekarang berbeza dengan zaman TUN berkaitan hukuman terhadap dsai.


  ya betul bodohlah BN kerana mengulangi cerita 1998 tetapi harapan saya agar melayu memahami mengapa kejadian 1998/2008 seolah2 sama dan berulang lagi

  fikirkanlah jauh kehadapan sebab yang patut dipertimbangkan....

  antara kaum dimalaysia memang ada perbezaan dan tuntuan antara kaum masing2..tetapi adalah lebih baik negara kita,kita yang tentukan..melayu,india,cina dan lain2 kaum dimalaysia ini...biar kita yang bincang,insyaallah jika melayu bersatu kembali..india dan cina juga akan dibela…saya pasti
  ...jika kita jadikan dsai sebagai PM dengan memberi mandat kepadanya akhirnya amerika dapat masuk campur hal politik dan kedaulatan negara.adakah ini kita mahu?

  Mana lebih baik,kita bincang masalah kita atau beri ruang kepada AMERIKA MASUK campur?

  saya percaya jika dsai menjadi PM,akan ada kemasukan ramai pelabur yang digula2kan oleh amerika...dan rakyat akan mengatakan tindakan menjadikan dsai sebagai PM adalah betul....kerana ekonomi akan naik mendadak....tetapi apa yang tidak dilihat adalah kedaulatan bumi berdaulat ini akan ditelanjangi oleh amerika bulat2.

  Kalau inilah pilihan ... biar kita miskin makan ubi kayu dan bangunkan negara sendiri macam kura2 dari diberi kuasa kepada AMERIKA campur tangan tentang kedaulatan negara.

  adakah ini yang kita relakan....
  saya bukanlah ahli politik atau orang besar dalam negara tetapi ini adalah luahan serta kerisauan saya sebagai orang melayu golongan pertengahan yang kecil untuk menyampaikan isi hati dari dalam lubuk yang paling dalam sekali dan tidak dipengaruhi sekali2 oleh mana2 pertubuhan dan individu tertentu untuk meyakinkan para pembaca semua.

  BERKORBANLAH DAN AKHIR KATA PILIHLAH UMNO NO 1 DAN KEPADA YANG TIDAK SEHATI DENGAN UMNO DENGAN RELA HATI SAYA BERKATA PILIHLAH PAS DAN JANGAN SEKALI2 MEMILIH PARTI KEADILAN RAKYAT DEMI UNTUK MEMASTIKAN KEDAULATAN NEGARA TERPELIHARA....UNTUK SAYA...SAYA MEMILIH UMNO.BIARLAH KAWAN2 KITA DARI BANGSA LAIN MEMILIH PARTI MEREKA……TETAPI UNTUK MELAYU JANGAN SEKALI2 MENGULANGI UNTUK MENGAJAR PIHAK2 TERTENTU DENGAN MENGUNDI PARTI SELAIN DARI YANG SAYA CADANGKAN DIATAS.

  KITA JAGA BANGSA KITA DULU DAN SATUKAN 2 HATI YANG BERBEZA KERANA SAYA PERCAYA TIDAK ADA PERKARA YANG KEKAL KECUALI ALLAH DAN IA BOLEH BERUBAH2 DEMI KEPENTINGAN AGAMA BANGSA DAN NEGARA TERCINTA DENGAN MEMASTIKAN UNDI KITA PADA DUA PARTI MELAYU….INSYAALLAH MELAYU BERSATU SEMUA BANGSA AKAN TURUT MENERIMA RAHMATNYA DIBUMI CIPTAAN TUHAN INI.

  ReplyDelete
 45. eyt Khir ToYo..ko bg la ulasan psl
  UMNO berhutang smp berbilion tu..
  tu yg dikesan..yg xdikesan n dh dihapuskan tah bpe puluh bilion lg tah..haha

  ReplyDelete
 46. DS,tentang jawapan kepada mat black yang DS berikan,

  itu bukan alasan yang baik untuk tidak mengambil tindakan terhadap mereka,

  Bukankah selama ini UMNO selalu menjadi hero bila timbul kejadian seperti ini..

  Dan sepatutnya UMNO menggunakan peluang ini untuk meraih kembali kepercayaan orang melayu dengan mengambil tindakan tegas untuk menghentikan forum tersebut,tetapi kali ini setakat bagi amaran saja..

  Saya agak terkejut apabila,akhirnya hero kali ini bukan dari kalangan UMNO atau kerajaan..

  ReplyDelete
 47. Saya terpangil untuk memberi komen kepada isu pembukaan UiTM kepada orang bukan bumiputera dan sangat bersetuju dengan jawapan Menteri Pengajian tinggi, DS Khaled.

  Janganlah orang melayu mengkhianati bangsa sendiri sebab nakkan kuasa. UiTM merupakan padang silat orang melayu setiap ilmu dan langkah dipelajari di situ. Janganlah kita menelanjangi segala langkah kita, suatu hari akan memakan diri sendiri.

  UMNO adalah tunjang bangsa melayu UiTM adalah tunjang keilmuan melayu, marilah kita bangsa melayu sama-sama renungi nasib anak dan cucu kita jangnlah terikut-ikut dgn rentak sumbang orang-orang melayu yang sanggup menggadai bangsanya sendiri......Amin.

  ReplyDelete
 48. UNTUK DS DAN AWI PT8
  JONG YANG SAYA MAKSUDKAN DAN LUAHKAN DALAM ARTIKEL KALI INI ADALAH PM SEKARANG BUKAN DS KHIR.

  PADA SAYA DS KHIR TELAH MELAKUKAN DAN MENCUBA SESUATU DENGAN MEMBUKA BLOG UNTUK DEKAT BERSAMA AKAR UMBI.

  ReplyDelete
 49. Askum dan selamat sejahtera,

  Pada fikiran saya, bantahan kita terhadap forum yang dianjurkan oleh Majlis Peguam Malaysia baru-baru ini jelas menampakkan bahawa persepakatan bangsa Melayu dan Islam tetap utuh.

  Namun begitu, saya percaya sekiranya masyarakat kita berilmu, kuat, bersatu serta menguasai pelbagai bidang di negara ini sudah pasti forum-forum sebegini tidak akan dapat diadakan.

  Kita semakin lemah. Lemah dari segi ilmu pengetahuan, ekonomi. Kenapa?
  Kita tidak ikhlas dan jujur untuk menolong diri dan bangsa kita.

  Ketidakikhlasan dan kejujuran inilah menjadi punca kenapa kita bangsa melayu terus-terusan bertelagah, kesengketan atas perkara-perkara yang remeh sahaja.

  Sebagai rakyat kerdil ini, saya tidak berasa kesal atas apa yang berlaku pada bangsa melayu sekarang ini. Tetapi kesalan saya ialah kita tidak mahu belajar apa-apa pun dari kemelut bangsa yang kita hadapi selama ini.

  enuf say...

  ReplyDelete
 50. Salam Wak!

  Saya amat setuju dengan komen sdr Rip.

  Tapi biar saya tambah,org UMNO bukan saja angkuh dan sombong masa berkuasa,Jong dah Pecah pun menyombong lagi....asyik menyalahkan org lain.Tak pernahnya mahu muhasabah diri dan mengakui kesilapan, apa lagi nak memperbetulkan.Semua permasalahan diletak di bahu pengundi PRU12.Inilah gaya kepimpinan UMNO yg buat org meluat.Anih pemimpin UMNO ni makin org kutuk dan komen dia bahawa dia ada buat tak betul yg dibenci masyarakat masa memerintah mereka semakin megah mempertahankan ego.Ingatlah kalau awak menang jawatan tertinggi dlm UMNO itu bukan bererti menang dalam PRU13, setakat jadi calon je le.Nak jawatan ketua cawangan dan ketua bahagian pun bagai nak pecah satu negara!

  ReplyDelete
 51. Salam datuk,

  Malas nak komen panjang2. Saya sisipkan komen Saudara Tulang Besi tentang artikel datuk...
  "Apakah Khir Toyo sudah lupa, bukan baru-baru ini Bar Council menganjurkan program seperti ini. Sudah lupakah Khir Toyo akan IFC and Kumpulan Artikel 11 yang berjalan aktif semasa Barisan Nasional dan UMNO mencapai kemenangan besar selepas 2004? Protes terhadap Undang-Undang Keluarga Islam 2005 yang telah digantung perlaksanaan hanya kerana desakan Zainah Anwar dan Sisters in Islam? Semua ini berlaku semasa Barisan Nasional dan UMNO sedang mengecap kemenangan yang besar selepas 2004."(Sumber:malaysiawaves.com)

  ReplyDelete
 52. Amat melucukan juga pendapat dr khir ni. Nampak macam ada agenda tersembunyi untuk menyalahkan pembangkang dek kerana kekalahan dalam pilihanraya umum lalu. Kalau kita tengok berapa kerat pemimpin Umno yang berani tampil menentang forum tersebut. Mana pergi KJ, Datuk Najib, Datuk Hishamuddin bahkan dr khir sendiri semasa forum ini diadakan.. yang nampak kelibat dan berani tampil menentang penganjuran forum tersebut kebanyakannya adalah dari kalangan pimpinan pembangkang sedangkan kerajaan persekutuan diperintah oleh BN dan bukannya Pas dan PKR..

  ReplyDelete
 53. DS,

  Boleh list tak sapa pejuang UMNO yang pegi demo bantahan tu?

  ReplyDelete
 54. 1. sekarang orang Melayu tidak lagi nampak mana-mana parti sebagai pembela dan pejuang nasib orang Melayu. Hak orang melayu semakin terhakis. Diberikan kepada orang lain, bila diasak melalui peti undi.

  2. sekarang orang Melayu tidak lagi nampak mana-mana parti sebagai pejuang agama islam. Agama islam semakin tercabar secara terbuka.

  3. kemana perginya parti yang kononnya pejuang nasib orang Melayu. Kemana perginya parti yang kononnya pejuang agama islam. Melayu semakin bimbang.

  4. Melayu cuma bijak berbalah sesama sendiri. Melayu menang sorak, kampung tergadai. Orang lain memang lama menunggu peluang ini.

  5. Melayu sekarang resah-gelisah dan tak tau arah akan haluan yang nak dituju.

  6. Jangan salahkan orang lain bila bumi dipijak, milik orang.

  7. sekarang sampai masa mencari titik persamaan, orang melayu mesti kembali bersatu.

  Bangi.

  ReplyDelete
 55. dr malaya muda dan sahabat bloggers lain'

  semua memahami bahawa alquran itu wahyu allah,diturunkan melalui rasullullah dan dikumpul dan ditulis oleh para sahabat,dan selagi berpegang kpd dua rujukan iaitu al quran dan assunnah,manusia tidak akan sesat mahupon disesatkan.

  perlembagaan yang tidak bercanggah dgn tuntutan dua rujukan tersebut adalah tidak salah.Allah berfirman maksudnya,carilah olehmu bekalan akhiratmu di dunia dan janganlah kamu lupa habuanmu didunia ini,dan berbuat baiklah antara kamu sebagaimana mana allah berbuat baik ke atas kamu dengan memberi rezeki-Nya yang melimpah ruah dan janganlah kamu berpecah dan membuat dosa krn allah amat benci kepada orang yang memebuat kerosakan dan dosa.

  ayat ini banyak pengajaran yang perlu utk dilakasanakan,umpanya berbuat baik antara manusia,bagaimana caranya,ada manusia yang hatinya lembut dan yang keras.ada yang memahami agama dan ada yang tidak,ada yang islam dan kafir,utk mengatasi perbedaan ini,undang undang dibuat bagi memberi kebaikkan dan arahan ayat ini berbuat baik sesama manusia dapat dilaksanakan.

  inilah yang menyebabkan undang undang digubal oleh semua negara dalam dunia ini termasuk negara islam.

  ReplyDelete
 56. Orang-orang bukan Islam ni ingat walaupun pada hakikatnya UMNO/BN agak lemah dalam PR-12 yang lepas, ini bermakna orang2 Melayu sudah berpecah kepada UMNO, PAS dan PKR. Secara politiknya memang orang Melayu telah berpecah kepada 3 kumpulan, tetapi pada hakikatnya ugama Islam menyatukan mereka. Itu yang orang bukan Islam tidak nampak dan tidak faham. Kalau mereka cuba lagi untuk mempertikaikan hak ugama Islam di Malaysia, sebenarnya mereka cuba menyatukan orang-orang Melayu untuk menentang mereka dan akan mendatangkan bahaya kepada diri mereka dan negara. Apakah itu yang mereka mahu?

  Cuma orang-orang Islam perlu berhati-hati dengan orang Islam munafik yang cuba mengelirukan orang Islam yang lain seperti Anwar Ibrahim yang bersifat Muslim Moderate iaitu Islam yang mengikut cara Amerika. Untuk mengetahui tentang lebih detail bahaya, tipu muslihat dan siapa Anwar Ibrahim sebenarnya sila layari:

  http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

  Di dalam blog ini didedahkan segala tipu muslihat beserta dengan segala bukti yang jelas tentang Anwar Ibrahim pengkhianat agama, bangsa dan negara.

  ReplyDelete
 57. Sebagai pendukung Pemuda UMNO saya berpendapat, UMNO dan PAS telah mununjukkan persefahaman yang jitu apabila masing-masing menunjukkan persetujuan bahawa isu-isu berkaitan perbincagan Islam perlu dihadiri oleh pemimpin dan pendukung ISLAM yang diperingkat tertinggi. Saya sangat gembira apabila UMNO dan PAS beganding bahu memastikan forum tersebut digagalkan. Mana dia PKR? Itulah dia masyarakat ISLAM yang telah dibutakan oleh ANWAR dengan IDEOLOGI LIBERALNYA. Fikirkan lah semasak-masaknya, jangan lah kita gadaikan NEGARA kita dengan menyokong parti yang tidak tentu lagi arah tujunya.

  ReplyDelete
 58. Assalamualaikum dr.

  Pilihanraya kecil Permatang Pauh
  Kerajaan dan UMNO mesti fokus untuk mendapat kemenangan

  Pembangkang dengan sengaja dan jelas membawa isu provokasi hanya untuk menghilangkan fokus UMNO dan Kerajaan

  Hanya dengan kemenangan yang akan menutup mulut busuk pembangkang

  Tapi nampaknya ada diantara kita yang bersikap "gergaji dua mata"
  antaranya mereka yang terbiasa dengan amalan rasuah
  mereka takut rahsia mereka terbongkar atau mereka yg memang tak mau berubah, jadi mereka mereka ini akan mewujudkan suasana yg tak tenteram,bilamana keadaan tak terkawal dan pihak berkuasa hilang tumpuan, jadi mereka akan merasa mereka akan terlepas

  ReplyDelete
 59. Kita perlu ingat, PKR tidak pernah mahu memperjuangkan ISLAM sebagai wadah utama perjuangan mereka. PR mahu menyamaratakan kedudukan semua bangsa dan agama. Lihat sahaja ANWAR apabila menyampaikan ceramah, beliau selalu melaungkan-laungkan kesamarataan antara semua kaum dan agama, inikah pemimpin ISLAM yang sejati??. Beliau hanya ingin meraih populariti murahan apabila memberitahu beliau ejen kepada melayu, india dan cina..ini adalah karut, sebagai satu contoh, mana boleh orang ISLAM merasmikan KUIL dan TOKONG? dan juga sebaliknya, begitu juga mana boleh orang ISLAM mengakui semua agama adalah sama. itu tidak benar, ISLAM tidak boleh diletakkan sama baris dengan agama lain. Kita boleh bekerjasama dengan semua kaum dan semua agama tetapi kita tidak boleh menyamaratakan agama ISLAM dengan agama lain.

  Saya lihat pada pemerintahan PAK LAH keadaan keterbukaan dan kontroversi semakin jelas dan kerajaan melihat ini sebagai satu survival yang akan menaikkan imej UMNO untuk memberitahu kepada semua masyarakat bahawa kita memperjuangkan kesucian ISLAM sebagai matlamat dan agenda utama kita.

  Di mana ANWAR sewaktu forum itu diadakan? Adakah beliau sedang bersedap-sedapan? atau memang beliau bersekongkol dengan Majlis Peguam dengan membangkitkan forum ini sebagai mengalihkan perhatian awam kepada kes liwat yang beliau hadapi sekarang??

  Oleh yang demikian, marilah kita merapatkan semula BARISAN yang ada demi survival ISLAM dan Melayu itu sendiri...seta survival kaum lain..

  Hanya UMNO yang memperjuangkan ISLAM.. Dan Barisan Nasional sebagai keharmonian negara...

  ReplyDelete
 60. UMNO/BN tidak mahu menjadikan keganasan sebagai isyarat yang utama untuk kita membantah sesuatu isu itu.

  Keganasan hanya cenderung kepada orang yang berfikiran sempit dan mempunyai tahap pendidikan yang rendah. Cukuplah kita bertindakan dengan cara professional.

  TIdak perlu menjerit-jerit hanya kerana mahu forum diberhentikan. Jika kita berdemonstrasi, maka pelabur akan melihat ini sebagai sesuatu yang tidak baik kepada ekonomi negara. Maka keadaan ekonomi negara akan bertambah teruk. UMNO/BN tidak pernah menghalalkan demonstrasi kerana ini akan menyusahkan semua pihak termasuk industri pelancongan negara kita.

  Tidak perlu lah kita menunjukkan kebododohan kita dengan mengadakan demonstrasi seperti yang berlaku sabtu lepas. Memang kita akui PR terutamanya PKR memang suka kepada kerosakan dan keganasan daripada berbincang secara damai di meja bulat.

  Semoga semua pihak buka minda mengenai isu ini...

  ReplyDelete
 61. - menanguk di air keruh -
  - mengambil kesempatan dalam kesempitan -

  ReplyDelete
 62. Dr Khir,
  Saya beranggapan sebenarnya majlis peguam ini adalah sebuah badan yang sebenarnya adalah proksi kepada DAP. Ini bukan kali pertama majlis peguam mempersoalkan perihal Islam. Pada tahun 2004 mereka pernah menulis artikel tentang azan itu adalah pencemaran bunyi! Dan 2005 juga DAP pernah mengeluarkan kenyataan yang sama. Saya ada buat penulisan disini Majlis Peguam adalah Proksi DAP. Diharap semua ambil iktibar dari forum tersebut, dan jangan ulang kembali...

  ReplyDelete
 63. salam..ds & bloggers sekalian,

  JIKA MAJLIS PEGUAM CUBA DAN TELAH MENJOLOK SARANG TEBUAN,
  OLEH PEGUAM YG BIJAK LAKSANA..

  ****forum berkaitan hak keistimewaan melayu dan dan menyentuh agama islam****

  SI KHALID M.BESAR SELANGOR CUBA MENJOLOK SARANG BUAYA,GAMAKNYA..
  KERANA KETOKOHAN KORPORATNYA...

  ****cadangan kuota 10% bukan melayu/bumi ke UITM****

  DAN DSAI RAMAI TULANG BELAKANG
  ATAU SUPPORTER DARI OVERSEA...
  KERANA SEMANGAT BERBAIK-BAIK DENGAN
  KUASA BESAR/POLIS DUNIA...

  ****harapan tinggi masing-masing,hubung kait,kait rapat,saling lengkap-melengkapi****

  INI KERANA PRINSIP KETERBUKAAN, KEBEBASAN BERSUARA DAN KESAMARATAAN...

  hancus pkr....p.k.p.k lah.....

  ReplyDelete
 64. DS Khir,

  Ini ialah hasil dari kepimpinan yang lemah. Bila kepimpinan lemah maka banyaklah pihak mengambil peluang untuk memperjuangkan matlamat persendirian.

  Bar Council rata-ratanya adalah dikuasai olih bukan Islam. Mereka tidak senang jika mereka tidak dapat merendah mertabat islam kepada agama mereka.

  Tujuan mereka ialah merendahkan Islam dan menunjukkan kepada semua orang yang Islam ini bukanlah agama yang sempurna.

  Melalui lapuran media, kebanyakkan masalah berbangkit dan perebutan jenazah adalah dari mualaf yang sebelumnya beragama hindu. Dan Bar Council ini di ketuai (dari nama) digolongan yang beragama hindu. Mugkin sebab inilah Bar Council mengadakan forum ini.

  Saya juga ingin menyentuh sedikit tentang kepincangan Majlis Agama Islam. Saya mempunyai seorang rakan. Dia adalah mualaf, mempunyai 3 orang anak yang masih belajar dan kematian suami dan tidak bekerja tetap kerana beliau buta huruf.

  Apabila kami pergi ke Pusat Zakat Selangor, kami menghadapi masalah masalah remeh temeh untuk mendapat bantuan untuk menghantar anak beliau ke IPTA. Botang takde, pegawai takde dan sebagainya. Kalau PZS pun macam nak tak nak bekerja dan menjalankan tanggungjawab mereka. macam mana lah pandangan orang yang bukan beragama Islam kepada yang memegang Islam sebagai Panduan Hidup.

  Sama-sama lah kita renung..

  ReplyDelete
 65. Salah pembangkangkah Dato? Sekarang ni siapa yang memerintah malaysia? Pembangkangkah? Mudah sgt dato menunding jadi kepada pembangkang sedangkah yang memerintah adalah BN. Inilah akibat erlalu banyak kelemahan kerajaan yang boleh diambil kesempatan......BN hanya berkeras pada satu2 perkara sahaja, sdgkan yang berkaitan dengan agama selalu diambil remeh...inikah hadari yang dimaksudkan?

  ReplyDelete
 66. Kepada crazee_hs

  UMNO/BN tidak mahu menjadikan keganasan sebagai isyarat yang utama untuk kita membantah sesuatu isu itu.

  *saya rasa awak merujuk kepada demonstrasi membantah forum oleh majlis peguam..,ganas ke?Ada orang cedera ke?..Ke awak tak tengok tv

  Keganasan hanya cenderung kepada orang yang berfikiran sempit dan mempunyai tahap pendidikan yang rendah. Cukuplah kita bertindakan dengan cara professional.

  *bertindak secara profesional?ape yang profesionalnya?yang saya tau pak menteri yang bertanggungjawab pun setakat bagi amaran je?Dan orang yang cuba mempertahankan haknya dikira berfikiran sempit?jadi kita perlu diamla..,orang dok kutuk agama kita relaks je..,

  TIdak perlu menjerit-jerit hanya kerana mahu forum diberhentikan. Jika kita berdemonstrasi, maka pelabur akan melihat ini sebagai sesuatu yang tidak baik kepada ekonomi negara. Maka keadaan ekonomi negara akan bertambah teruk. UMNO/BN tidak pernah menghalalkan demonstrasi kerana ini akan menyusahkan semua pihak termasuk industri pelancongan negara kita.

  *Sya rasa awak sorang je berpendapat macam tu demonstrasi hanya berjalan hanya beberapa jam saja,yang mnjejaskan pelabur masuk ke negara ni sebab2 lain.

  Tidak perlu lah kita menunjukkan kebododohan kita dengan mengadakan demonstrasi seperti yang berlaku sabtu lepas. Memang kita akui PR terutamanya PKR memang suka kepada kerosakan dan keganasan daripada berbincang secara damai di meja bulat.

  *Demonstrasi ini dibuat pun sebab orang yang sepatutnya dipertanggungjawabkan untuk menghentikan forum tersebut tak melakukan seperti yang diharapkan.Forum ini telah diwar-war akan diadakan lama seblum itu dan orang ramai pun sudah menyatakan kebimbangan mereka tentang kesan dari forum tersebut terutamanya orang melayu.Tapi apa yang dibuat?Sape yang menunjukkan kebodohan sebenarnya..

  Semoga semua pihak buka minda mengenai isu ini.

  *termasukla anda

  ReplyDelete
 67. Ds yg di hormati,

  Kepada WMU350 dan semua bloggers,
  Saya amat terpanggil untuk untuk memberi peringatan termasuk kpd diri saya sendiri bahawasanya...`MATLAMAT TIDAK SEHARUSNYA MENGHALALKAN CARA`...ZAMAN SUDAH BERUBAH,TETAPI ORANG MELAYU TIDAKLAH PERLU SEHINGGA MENGORBANKAN MARUAH DAN PEGANGAN AGAMA SEMATA-MATA DEMI KUASA POLITIK...Ingatlah politik bukanlah segalanya yang perlu dikejar hingga sanggup melangkaui batas fitrah manusia.

  Wassalam.

  ReplyDelete
 68. Sdr mu350 dan sahabat bloggers lain,

  Saya rasa ada telah silap dgn mengatakan Tun M telah membuat konpirasi tuduhan liwat terhadap dsai hanya utk menghancurkan perancangan dsai utk menjadi pm pada ketika itu.Jika dilihat dari keputusan mahkamah rayuan menunujukkan 2 dari tiga hakim setuju perkara terbut dilakukan ole dsai,cuma terdapat ketidakaturan dalam fakta teknikal.

  jika benar kerajaan membuat konpirasi kali kedua dgn isu yang sama adalah suatu perkara yang bodoh krn tiada sebab kerajaan utk melakukannya.

  sebenarnya kerajaan tidak pernah melakukan sebarang konpirasi jauh sekali penipuan terhadap dsai,yang jelas terlalu banyak kenyataan dan pengakuan dsai yang jelas berbohong spt keracunan arsenik,sakit tulang belakang,tiada layanan baik dari penjara dan lain lain.

  mengenai kes saiful biarlah mahkamah menentukan kesahihannya,dsai tak perlu bimbang keadilan akan ditegakkan,jika dsai tak yakin dgn sistem kehakiman negara,beliau boleh melakukan mubahalah dan saya yakin dsai yakin dgn balasan dan keadilan allah swt

  ReplyDelete
 69. sekarang di org melayu/islam dah pecah 4

  1. PKR - penyokong DSAI
  2. PAS - ala Taliban
  3. UMNO - ala Taliban / Perkauman
  4. No Parti- anak luar nikah - Dr Mahathir - Madu disedut sepah dibuang

  Sekarang org kafir sahaja dapat menyatupadukan kaum Melayu dengan mungkin mencabar keistimewaan Org Melayu dan kedaulatan agama Islam.

  So kite kena berterima kasih kepada org kafir nih, kerana mereka kaum kite dapat bersatu......dulu , kini selama nyer.........

  Terima Kasih Pengkhianat
  Terima Kasih Babi

  ReplyDelete
 70. Beberapa tahun lepas sebelum PRU12 telah diadakan satu forum antara agama di Pulau Pinang. Jalan cerita lebih kurang yang berlaku hari ini iaitu selepas PRU12 dimana ada demontrasi oleh mereka yang tak puas hati. Nak tanya DS sikit, siapakah pemimpin yang menggelar mereka yang berdemontrasi untuk menunjukkan bantahan itu sebagai BERUK? Adakah pemimpin PAS atau PKR atau DAP? Kerajaan manakah yang memenjarakan rakyat yang membuat demontrasi bantahan kedatangan Israel ke Malaysia untuk menyertai pertandingan kriket dulu? Jangan jadikan keputusan PRU12 sebagai alasan untuk menunjukkan Melayu lemah dan akibatnya orang lain naik tocang. Isu ini boleh jadi modal untuk sepuluh tahun lepas tetapi bukan untuk hari ini demi untuk mendapatkan semula sokongan politik. Masyarakat sudah dapat berfikir dengan matang dan bukan menerima secara bulat apa yang diucapkan oleh pemimpin. Kita boleh rujuk kepada beberapa peristiwa yang berlaku sebelumnya sebagai panduan kepada kita siapakah sebenarnya pejuang sebenarnya. Hujah dan pandangan DS semakin hari semakin mengarut dan tak nampak langsung DS mengambil iktibar dari mesej yang cuba disampaikan oleh rakyat (kecuali kawasan DS) melalui PRU12. DS dan Pak Lah serta pemimpim UMNO lain sama saja, lena dan buat bodoh. Jengok-jengoklah pendekatan MCA dan jangan ikut MIC.

  ReplyDelete
 71. Cubab fikir2kan.......berapa ramai orang yang salah guna kuasa yang setiap hari berlaku di Malaysia ini,yang hampir semua yang bernama 'ketua' pernah salah guna kuasa, ttp mengapa hanyai DSAI yang pernah menerima hukuman penjara 6 tahun?....sedangkan orang yang bukan sahaja rasuah kuasa, malah yang rasuah berjuta2pun boleh terlepas begitu sahaja (kerana tak mahu membuktikan)..begitu juga entah berapa ramai umat yang berliwat dan berzina setiap hari, ttp hanyai DSAI yang berjaya didakwa di mahkamah dan diusung tilam ke mahkamah...tak pernahlah ada kes lain yang begitu hebat melainkan dsai. Orang2 lain yang paling powerpun hanya didakwa khalwat, itupun boleh dilepaskan...Cuba DS fikir sendirik..ds pernah salah guna kuasa dak?

  ReplyDelete
 72. saudara awi pt8

  "matlamat tidak seharusnya menghalalkan cara"

  pada saya TUN bukan orang biasa fikirannya...matlamat TUN yang jelas dan mantap pegangannya tidak akan mengizinkan sesiapa menghancurkannya negara,DOSA2 KECIL PUN BOLEH DIMAAFKAN,jadi tida sebab kita tidak boleh menerima umno kembali,perkara remeh temeh boleh dipertimbangkan demi perjuangan yang lebih besar.itulah TUN....UNTUK MAKLUMAN SAYA BUKANLAH ORANG YANG FANATIK SANGAT PADA TUN TETAPI SAYA MENYOKONG ORANG YANG BERADA DAN MENJADI PEMIMPIN DALAM UMNO KETIKA ITU ATAS DASAR2 TERTENTU DAN KEPENTINGAN NEGARA...OLEHKERANA ITULAH SAYA MENYOKONG UMNO BUKAN KERANA INDIVIDU SEMATA2.INDIVIDU ITU BAIK SAYA SOKONG TAPI JIKA LEMAH SEPERTI SEKARANG SAYA TENTANG TETAPI BUKANLAH DENGAN SAYA YANG KELUAR UMNO,DIA YANG PATUT BERHENTI SENDIRI TANPA DIJATUHKAN.HARAP FAHAM PERJUANGAN YANG BAIK DAN BETUL AKAN MENGHALALKAN CARA,TIADA ALASAN LAIN MELAYU LARI LINTANG PUKANG TINGGALKAN UMNO,JANGAN LARI DAN CEPAT MELATAH YA

  APA MAKNA SEJARAH PENGORBANAN NABI ISMAIL DAN NABI IBRAHIM PADA KITA.SETIAP PENGORBANAN BUKAN MUDAH DIFAHAMI OLEH AKAL MANUSIA YANG KERDIL INI.DAN YANG SAYA FAHAM SETIAP PENGORBANAN BUKAN BOLEH DIMILIKI DENGAN BERGELAK KETAWA DAN BERGEMBIRA...PENGORBANAN SELALUNYA DILALUI DENGAN TANGISAN KESABARAN DAN KEKUATAN PEGANGANNYANNYA KEPADA APA YANG MENJADI KEPERCAYAAN KEPADA AGAMA DAN KEPENTINGAN BANGSA SAYA,DAN SAYA JUGA AKAN MENJAGA KAWAN2 SAYA YANG BERBEZA BANGSA KERANA MEREKA ADALAH KAWAN2 DAN RAKYAT MALAYSIA JUGA.KITA NI BILA BERCAKAP KENA JUJUR DAN JANGAN TAKUT DAN BERLAKON DEPAN BANGSA LAIN.INI MASALAHNYA...SIFAT SYAK WASANGKA ANTARA SATU SAMA LAIN.

  JUJUR SAJA YANG AKAN MENGUATKAN KITA DAN BANGSA LAIN JUGA AKAN YAKIN DENGAN KITA.SAYA SUDAH BUKTIKAN DENGAN KAWAN2 SAYA BERBANGSA LAIN,KALAU SAYA KATA A IA TETAP A BUKAN DEPAN INDIA A KATA B DAN DEPAN CINA B KATA A.ORANG MCAMNILAH YANG MEROSAKKAN NEGARA.FIKIR SIAPA YANG SUKA BELIT FAKTA?

  ReplyDelete
 73. KEPADA DS KHIR YANG menjadi harapan saya,

  maafkan saya,walaupun saya hormat dan kasih kepada pemimpin seperti ds khir tetapi apa yang saya katakan diartikel diatas adalah pandangan dan pendirian saya, keyakinan saya sehingga kini tetap tidak berubah....itulah yang sebenarnya berlaku...dan pada saya tidak menjadi kesalah jika kita mengaku dan memberi penjelasan kepada yang muda sekarang tentang apa yang saya percaya(saya tidak ada hak menyuruh semua orang bersetuju dengan saya tetapi saya tetap yakin dengan apa yang saya percaya),biar mereka faham dan janganlah takut kerana jika saya boleh berkorban dan menerima cara TUN…lama2 mereka pun boleh juga cuma golongan muda sekarang mahu dihormati dan diberi peluang untuk menyatakan pandangan mereka kepada apa yang mereka rasa walaupun berbeza.itulah yang patut umno buat bukan dihalang2 mereka ini

  tak ramai pemimpin dalam umno yang sudi meluangkan masa untuk mendengar sendiri dan turun padang sebab itujugalah salah satu mereka memberontak pru12 yang lepas...
  pemimpin dan kaki ampunya hanya mahu mendengar yang manis,puji memuji walaupun ia hakikatnya menjahanamkan umno daripada mendengar suara lantang dan menyakitkan hati mereka, walaupun ia sebenarnya demi untuk menyelamatkan bangsa....bukan untuk menyakitkan hati pemimpin…...sudah menjadi sejarah orang2 yang ikhlas ini memang tidak memerlukan apa2 habuan wang ringgit(bagi ..saya ambil,tapi saya bukan bodoh boleh dibeli seperti apa yang disangka oleh pencacai umno) untuk umno, orang inilah juga yang akan bangkit dengan kuat sekali ,iaitu akar umbi....kalau pemimpin ni ada 2 jenis:-
  no 1- yang betul2 pemimpin (seperti ds saya boleh percaya lagi)
  no 2- pemimpin yang fokus cari duit dan keluarganya sahaja...diulang kembali pemimpin yang fokus cari duit dan keluarganya sahaja......... sehingga lupa dari mana dia naik dan datang..siapa yang pilih dia,siapa yang undi dia...dia lupa memang melayu mudah lupa(ini lah pemimpin bangsat dan perosak umno)
  ....apa yang berlaku sehingga kini adalah lahar yang mengalir hasil dari letupan yang lepas dan ia akan terus mengalir sehingga pru13 nanti dan insyaallah jika 100 pemimpin ada dan sedar akan jawatan yang dipegang dan faham seperti ds saya yakin rakyat ini akan kembali kepangkal jalan memberi mandat kepada umno tetapi harus diingat semua kepimpinan jangan bongkak dan sombong.selagi ds mahu mendengar dan memahami akar umbi,jangan diminta balasannya tetapi yakin dan percayalah tanpa dipaksa2 akan ada ramai yang akan berjuang bersama pemimpin yang mengutamakan rakyat

  walaupun saya percaya dengan apa yang saya tulis sebelum ini tetapi perjuang bersama umno tidak ada sesiapa yang mampu untuk melunturkannya.pemimpin datang dan pergi ..ANWAR..ya beliau pernah menjadi idola saya dulu dan beliau kena pecat tetapi saya tetap dengan umno..TUN keluar saya tetap dengan umno..Pak Lah kita suruh letak jawatan tapi tak letak2 saya tetap bersama umno..walhal ds khir keluarpun dari umno saya tetap akan setia bersama umno insyaallah selagi umno berjuang dan ia wadah utama bangsa melayu dan islam majoriti,cuma pemimpin umno yang dah tak diterima tu kena memberi peluang kepada orang lain untuk membersihkan umno kembali dan diterima oleh rakyat...saya jangan dirisau..dan ditakuti kejujurannya
  perjuang umno tetap halal tinggal generasi perlu mengimarahkan kembali dan sentiasa bersama2 memberi penjelasan agar bangsa menjadi matang dan dihormati kawan dan lawan.

  saya bukan kesah sangat dengan siapa yang menerajui negara tetapi saya dijadikan tuhan untuk tidak boleh menerima jika golongan muda melayu menjatuhkan maruah umno keran mereka tidak faham apa yang tersirat disebalik tersurat.....dan orang melayu muda harus ada perasaan kasih kepada umno.itu saja makna matlamat menghalalkan cara pada saya.

  ReplyDelete
 74. correct correct correct .... macam-macam boleh... Malaysians are no longer stupid ... we know that from last election!!!

  more to come dr.MKT

  ReplyDelete
 75. Salam...

  Majlis Peguam berani kerana kelemahan bumiputra/melayu/Islam sendiri PR sendiri bebelah bagi dalam isu ini hanya yang Nampak Zulkifli Nordin,Badarul Amin dan Ketua Pemuda Pas serta pemuda umno dan segelintir orang Islam yang lain hanya cakap masa dulu sekarang dah kecut*****.

  Karpal sigh Laknat itu dah mahu Akta ISA bagi kat mereka yang membantah program majlis peguam hari itu sebab dia rasa tergugat(sebab dia ngan keluarga yang konkak majlis peguam).

  Islam akan lemah kerana orang Islam sendiri yang merelakan pelakuan kaum kafiq laknat sehingga sanggup jilat tapak kaki mereka.Itu pun belum sedaq diri dengan sikap bermuka-muka.

  ReplyDelete
 76. Saudara tidak perlulah melatah. Dimanakah saudara dan org2 Umno semasa peristiwa MEMALI? Kenapa senyap?

  Saudara cuma pandai bising saja. Tidak mahu melihat sesuatu perkara dengan nilai positif. Saudara dan Muhammad Taib sering menggambarkan ciri2 manusia PENAKUT !!

  ReplyDelete
 77. Dr Khir dan sahabat lain,

  Berhubungan isu UiTM, ini adalah peluang yang baik untuk mencari akar perkara ini dan bukan melihat di permukaan sahaja. Kalau perahu dimasuki air, kita perlu mencari di mana lubangnya dan bukan hanya menimba air kembali ke laut, sampai bila-bila pun masih bocor.

  Perlu ditanya mengapa sehingga ke hari ini kaum bumiputera masih tidak boleh bersaing secara sama rata untuk kemasukan ke mana-mana universiti di dalam Malaysia?

  1. Adakah kerana sistem pendidikan asas - sekolah kebangsaan rendah dan menengah tidak mampu memberikan pendidikan yang bertaraf setara kepada semua kaum?

  2. Adakah kerana anak-anak bukan bumiputera lebih berada maka dapat menghadiri kelas-kelas tuisyen tambahan? Jika ya, ini kembali kepada no.1 di mana sistem pendidikan tidak cukup mampan sehingga pelajar-pelajar perlu membayar untuk kelas tambahan selapas sekolah.

  3. Adakah kerana golongan bumiputera lebih ramai di kawasan luar bandar serta sekolah-sekolah di luar bandar tidak setaraf mutu pendidikannya dengan yang berada di bandar? Jika ya, apakah inisiatif untuk mengurangkan jurang perbedaan kualiti pendidikan di bandar dan luar bandar.

  Kelayakan kemasukan pelajar ke universiti perlu dibezakan daripada isu bantuan kewangan atau biasiswa yang diberi kepada mereka yang tidak mampu. Perlu kita selesaikan dahulu apakah faktor-faktor yang menyebabkan mereka tidak masih boleh bersaing walaupun dengan kawan-kawan senegara walaupun adanya sekolah berasrama penuh, mrsm yang merupakan tempat-tempat pendidikan asas diberikan.

  Apakah kalau universiti dibuka kepada semua, adakah anak-anak bumiputera akan terpinggir dan jika ya, mengapa, kerana anak-anak kaum lain turut sama mengikuti kurikulum kebangsaan yang ditetapkan Kementerian Pelajaran, jadi di mana bocornya?

  Ini bukan hanya isu bangsa semata-mata tetapi isu kualiti pendidikan yang dilaksanakan di negara ini.

  Sudah lebih 500 tahun kita menimba air daripada perahu yang bocor, perlu dicari dan ditampalkan sebelum ditenggelami air dalam dunia yang semakin ke depan kian hari dengan perolakan teknologi dan perubahan cuaca yang akan melanda.

  ReplyDelete
 78. Salam...
  Tindakan Demotrasi NGO Islam serta parti politik kepada Majlis peguam hanya satu peringatan kepada kafiq laknat dan sekutunya bahawa Umat Islam Di Malysia akan bersatu dari segi fizikal dan sebagainya.

  Jangan ingat umat Islam Di malaysia tidak berani mengguna senjata apabila telah terdesak seperti Sejarah lalu,kerana sejarah telah menunjukkan dan kita tahu bahawa bumi spera ini akan berulang kejadiaan yang lalu cuma berbeza caranya.

  Kesedihan kita kepada petualang yang sanggup bersekongkol dengan mereka seperti sejarah lalu terutama seperti DAP yang suka mencabar Islam/bumiputra dan melayu.Kesabaran kita ada hadnya kerana kemurahan hati dan kerelaan kita sanggup berkongsi kuasa walapun ramai pejuang-pejuang kita yang lalu adalah bumiputra/melayu /Islam tidak patut kita biarkan

  ReplyDelete
 79. Saya rasa hairan kekadang mengapa orang2 cina dan india rasa mereka di pinggirkan? Kalau nak kata orang2 india ni susah sangat, ada juga yang dalam parlimen, boleh buat business sendiri etc. Kuil tak usah cakap lah, tuh cuba lalu kat MRR2 di Batu Cave tu. Betapa punya besar 'Tuhan' dia. Nak sembahyang berarak dengan kavadi mereka pon boleh bila hari thaipusam dan banyak lagi yang lain tak perlu saya huraikan. Orang2 cina pula, nak kata susah nak hidup, tak boleh juga. Tengok economi di Msia ni, kalau hari perayaan cina, banyak kedai2 yang di monopoli oleh mereka tutup ketika hari itu. Cripple sekejap Msia. Susah sangat hidup mereka ni? Temple mereka pon merata2. Cuba naik ke Genting ada satu temple terchangak di tepi corner bukit tu. Sampai di bukit pon di beri tempat untok mereka bersembahyang. Nak apa lagi??? Orang2 melayu pon ramai yang miskin kalau dia orang ni melalak kata hidup mereka susah sangat di Msia ni. Semua mereka nak, dah sekarang 'Mr Khalid' nak bagi 10 percent quota pula pada mereka untok masok ke UITM. Lepas ni apa lagi yang mereka nak? Ye, halau orang melayu dikit demi dikit dari negara sendiri, dan sedihnya orang2 melayu sendiri jadi tali barut kepada bangsa sendiri hanya sebab nak kaya-raya dunia.

  ReplyDelete
 80. Datuk Seri,

  Pertama saya melihat isu yang hendak diforumkan oleh Majlis Peguam itu bukanlah isu besar. Isu itu boleh diselesaikan kalau pihak kerajaan mahu menyelesaikannya.

  Soalnya sekarang pihak kerajaan seperti sengaja membiarkan perkara itu "tergantung". Apakah pihak kerajaan mahu menjadikan perkara ini modal pecah dan perintah.

  Perkara ini sering dipolimikkan oleh kalangan bukan Islam terutama mereka yang berkepentingan dan tidak jujur.

  Keduanya, kewibawaan kerajaan BN yang didokong oleh UMNO sekarang ini telah hancur. Majlis Peguam semacam tidak hairan dengan amaran yang diberikan oleh kerajaan supaya membatalkan forum tersebut.

  Tidak malukah kita sebagai sebuah negara yang majoriti penduduknya Islam, ketua negaranya Islam, tetapi terpaksa berdemonstrasi untuk membantah tidak tanduk golongan mainoriti yang mempertikaikan Islam.

  Ini bukanlah bermakna kita mesti menindas mereka atau mengISAkan mereka.

  Tetapi kerajaan harus tegas dan memanggil mereka bersemuka bagi menyelesaikan permasalahan yang dihadapi.

  Jadi Abdullah Badawi sebagai anak Tok Guru, berkelulusan pengajian Islam, "pencipta Islam Hadari", seharusnya malu dengan keadaan ini.

  Bagi Majlis Peguam, yang ahli-ahlinya terdiri dari kalangan orang bijak pandai yang memahami undang-undang, harus bijaksana dalam melakukan sesuatu.

  Jangan kerana melihat UMNO ini lemah mereka boleh melakukan sesuka hati. Sensitiviti masyarakat harus dijaga. Persoalan agama jangan dipermudahkan terutama dalam masyarakat berbilang kaum dan agama ini.

  Toleransi beragama masyarakat di Malaysia setakat ini rasa cukup baik kalau mahu dibandingkan dengan banyak negara-negara lain di dunia.

  Janganlah kebaikan yang ada ini disalertikan atau diambil kesempatan.

  ReplyDelete
 81. Wahai saudara ku penyokong UMNo dan Pakatan,

  Sebelum hangpa bergaduh pasal kenyataan MB selangor pasai membuka uitm kepada bukan melayu, tolong baca fakta aku nak kemukakan dulu.

  Seingat aku, kalau tak silap aku sejak zaman TDM lagi, 10% dari tempat belajar di MRSM dan UITM telah dibuka kepada bukan bumiputra. Ini telah menjadi dasar kerajaan.

  Sebagai respond, MCA telah memperuntukkan 10% tempat di TAR kolej kepada bumiputra setiap tahun.

  Kalau tak silap aku, menteri pelajaran ade memberi jawapan kat parlimen mengenai isu ini. Menteri pelajaran mana aku tak ingat.

  Kalaulah perkara ni bukan dasar kerajaan, mau tidak hishamuddin tak mengamuk bila dengar kenyataan khalid Ibrahim. Sebab dia tahulah maka dia dok dendiam saja.

  Ginilah perangai UMNO bila time pilihanraya besar atau kecil. Kerana nak raih undi kat pematang pauh sanggup biarkan menjadi isu.

  Bagi aku ini bukan tindakan anak jantan. Ini adalah tindakan prengecut. Sampai hati putar belit isu dan membiarkan sesama melayu bergaduh hanya nak dapat undi.Kedua, membakar sikap perkauman antara melayu dan bukan melayu hanya kerana nak menang pilihanraya pematang pauh.

  Jadi, sedarlah wahai penyokong UMNO dan Pakatan...cari le isu lain nak bergaduh!

  bat8

  ReplyDelete
 82. DS Khir,

  Janganlah memukul gendang Melayu-Islam pada waktu nie.
  Patut masa DS ada kuasa dulu.Dah terdesak baru nak bising...buang karan jer.

  ReplyDelete
 83. Salam..

  Tertarik kepada kenyataan rakan blogger kita tentang kes Memali mungkin lepas ini kes Al Maunah pulak diperkatakan...

  Kes Memali walupun sudah dikeluarkan kertas putih tetapi kesan dari Fatwa Hadi Awang yang menyebabkan huru hara orang Islam di Malaysia dan sehingga kini Hadi Awang(tak kena apa2, itu yang dia dok kena strok) malah dia hidup senang lenang boleh keluaq negara macam PM sedangkan pewaris Memali masih lagi kesedihan serta kepayahan.Mungkin ada yang kata mereka telah mendapat bantuan daripada PAS .Tetapi tabungan yang diwujud pun hilang entah kemana.

  Ini menunjuk bahawa orang Islam di Malaysia hanya tahu menyalahkan sesama sendiri maka 'Jong Pecah,Yu Kenyang".Adakah kita lihat sekarang ini kaum selain melayu memberontak menggunakan senjata(parang,lembing,keris atau senapang patah).Tetapi mereka memberontak menggunakan wang atau EKONOMI.Lihat siapa yang PALING KAYA ATAU BILLIONAIR DI MALAYSIA,kalau ada orang Islam boleh kira dengan jari(budak tadika pun pandai).

  Kes Majlis Peguam menunjukan kebiadapan mereka dan kita rasa mereka yang mengaku bijak pandai dalam undang-undang adalah PALING BODOH DI MALAYSIA.Mungkin mereka rasa di sini tiada siapa yang akan mengugatkan kehidupan mereka maka mereka berani tetapi jika diluaq daripada Malaysia,mungkin nyawa sudah hilang daripada jasad dan ingat pekara ini mungkin akan berlaku satu hari nanti.

  Sikap MB Selangor(mendapat restu daripada anwar) yang syok sendiri menambahkan lagi semangat juang kafiq Laknat tersebut.

  ReplyDelete
 84. salam dk,

  Saya amat bersetuju dgn soalan sahabat kita zam_family.blogspot.com yg berbunyi;

  "Saya cuma ingin bertanya satu soalan kepada dr.. " Kemanakah menghilangnya hulubalang-hulubalang pemuda UMNO yang sanggup menguhunuskan kerisnya ketika perhimpunan agung UMNO suatu ketika dulu ketika majlis forum peguam itu dijalankan?". Nampaknya mereka menikuskan diri ketika itu.... Inikah parti yang membela bangsa, agama dan tanahair yang boleh diharapkan....."
  -----------------------------------

  Sebenarnya hulubalang2 yg disebut tu bkn sdg menikuskan diri tapi sdg sibuk dgn
  lobi,lobi,lobi..
  projek,projek,projek..
  duit,duit,duit...
  komisen,komisen,komisen...
  drp mana dtg duit tak payah tanya..halal haram tak pyh tanya..janji duit..duit jadi kuasa..kuasa bikin lebih banyak duit..maklumlah..pemilihan dh dekat...politik wang bunyinya lembut sangat..yg sebenarnya RAHSUAH POLITIK..benda dh jadi BUDAYA.. benda dh jadi DARAH DAGING..susah nk cakap..susah nk ubah..lepas tu nk bercakap tentang PERJUANGAN BANGSA? nk bercakap tentang PERJUANGAN ISLAM? cakap tu betul..tapi boleh bikin org TERMUNTAH mendengarnya..fikir2kanlah tentang konon2nya 'HULUBALANG2' MELAYU tu ye Dr Khir yg dihormati..

  ReplyDelete
 85. "jangan hina uitm khalid!"

  http://writtenbyhim.wordpress.com/2008/08/13/we-are-not-competent-enough/

  ReplyDelete
 86. Assalamualaikum... bagi saya kita perlukan kebangkitan melayu baru... kita perlukan melayu yang berani... ingatlah ini adalah tanah melayu kita perlu berjuang untuk bangsa dan agama kita... kita bertelagah..ajen ajen yahudi asia... sikit sikit letak tuba dekat bangsa kita... kita pula... sama sama kita ini tak betul itu tak betul semualah tak betul.. siapa yang tepuk tangan.. kita fikirlah sendiri.. wahai orang melayu.. tak takut kah anda... suatu hari nanti.. nilai nilai bangsa kita terus dipijak pijak.. patutkah.. jadi jadilah melayu yang baru.. dan berjuang untuk agama dan bangsa kita... MOGA suatu hari nanti.. bangsa kita akan jadi bangsa terhormat.. bukan terlaknat..*from new malay revolution*

  ReplyDelete
 87. Permatang Pauh Voters decide for Nation? - Appeal by Nostradamus.
  Pengundi Permatang Pauh tentukan untuk Negara? – Rayuan oleh Nostradamus.

  1. Voters of Permatang Pauh will vote come 26 August 2008. Who to vote for and What to vote for? (Man of Honour)
  Pengundi-pengundi Permatang Pauh akan undi menjelang 26 Ogos 2008. Mengundi Siapa and mengundi untuk Apa? (Man of Honour)

  2. 50 Questions to test your Conscience at www.patek1472.wordpress.com
  50 Soalan untuk menguji Suara Hati anda di www.patek1472.wordpress.com

  ReplyDelete
 88. DS Khir,
  Adakah DS merumuskan bahawa Rakyat bersalah kerana tidak menyokong BN di dalam PRU12 dan mengakibatkan status agama Islam di Malaysia berani dicabar???

  Saya rasa DS tersasar di sini.

  Kenapa BN merosot di PRU12 kerana korupsi sangat berleluasa, rakyat dah tak tahan.

  Kalau Yu kenyang sekali pun, bukanlah salah Rakyat, tapi adalah salah pemimpin BN termasuk DS sendiri.

  Saya berharap BN kembali teguh dibawah pemimpin yg lebih berwibawa. Mungkin DS boleh bangkit dan belajar dari kesilapan lalu dan menjadi next PM.

  ReplyDelete
 89. SALAM,

  KEPADA PENYOKONG KUAT ANWAR!!

  DAN

  KEPADA PENGUNDI-PENGUNDI PERMATANG PAUH!!!!!!

  Baru-baru ini TUN DR M BUAT SATU KENYATAAN tidak akan menginap di Malaysia jika Anwar menjadi PM Malaysia.

  Soalnya saya tak nak ulas kenyataan TUN sama sekali, mungkin juga hal peribadi antara dua pemimpin.

  Tapi buat SEMUA CERDIK PANDAI BLOGGERS sekalian, saya nak cakap sikit pasal ‘BUDI’!!


  Pepatah Melayu ada berkata,

  Orang memberi kita merasa
  Orang ber’BUDI’ kita berbahasa.

  HAKIKATNYA, pada hari ini setiap BUDI bukan hanya untuk dirasa lebih daripada itu ‘SETIAP BUDI HARUS DIBAYAR BALIK’.

  Perjuangan Anwar menjadi PM Malaysia telah mendapat sokongan banyak pihak dari luar negara dan juga dari dalam negara. Ini termasuklah orang Cina, Hindu (Hindraf), pertubuhan NGO dalam negara juga luar negara, yang nyata lagi jelas media alternatif Malaysiakini, juga lebih besar sokongan proksi Barat dari pemimipin-pemimpin seteru Anwar.

  Jadi sokongan kepada Anwar adalah ‘BUDI’ yang semuanya IKHLAS ataupun perlu DIBALAS????

  Jika hidup terlampau banyak BUDI yang kita terima sekeliling pinggang, MAKA apabila senang, kitalah yang perlu membayar BUDI orang kembali.

  UNTUK KES ANWAR
  Relevannya, tidak mungkin semuanya percuma.
  Jadi pada setiap BUDI yang diberi pasti ada HADIAH yang perlu dibayar balik. Jika Anwar jadi PM adakah ini HADIAHnya

  1. Kepada penyokong kuat dari Cina terutamanya DAP…..
  ‘HADIAH’nya kemungkinan besar adalah TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA, setelah Anwar pernah berkata “Apa salahnya TPM bukan dari orang Melayu…………………...”(TPM salah satu misi perjuangan DAP)

  2. Kepada penyokong kuat orang Hindu terutamanya dari HINDRAF dan PKR…
  ‘HADIAH’nya mungkin adalah MENTERI KEWANGAN atau MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA setelah Anwar juga menyokong pendapat Hindraf berlaku penghapusan etnik Hindu di negara Malaysia apabila Anwar mengiringi mereka ke mahkamah atas kes demonstrasi beberapa bulan sebelum pilihan raya.

  3. Kepada penyokong kuat dari media alternatif seperti MalaysiaKini…..
  ‘HADIAH’nya mungkin juga besar seperti hak penyiaran ke televisyan, akhbar Harian utama negara, juga media alternatif utama rujukan negara, setelah berbulan MalaysiaKini memaparkan rentetan Anwar menjadi PM Malaysia sebagai berita perdana.

  4. Kepada proksi BARAT terutamanya USA…..
  ‘HADIAH’nya kemungkinan besar adalah campurtangan lebih luas dalam sistem ekonomi politik dan sosial negara, peluang perniagaan US dan mungkin juga hadiah terbesar iaitu pangkalan tentera USA di Labuan setelah Rice dan AlGore menyokong perjuangan Anwar serta laman web yahoo dan msn Malaysia hampir setiap hari memaparkan perjalanan Anwar menjadi PM Malaysia(dalam tidak sedar)

  5. Kepada seteru Anwar dari pemimpin Yahudi…..
  ‘HADIAH’nya kemungkinan besar adalah buat pertama kalinya dasar luar Israel dan Malaysia dibuka yang membolehkan ruang berpolitik, ekonomi dan sosial untuk kedua-dua negara. Ini kerana kenalan Anwar Paul Wolfowitz adalah neo-konservatif Yahudi dan Jerusalem Post menyiarkan artikel bertajuk ‘Anwar : Malaysia PM in waiting’ sebelum PRU yang lepas.

  6. Dah cukup lima, mungkin anda dapat cari HADIAH seterusnya…………


  Saya tulis pada semua point keMUNGKINan HADIAHnya…. Kerana adalah hanya keMUNGKINANan Anwar akan jadi PM MALAYSIA.

  Soal BUDI yang Anwar terima, anda semua boleh cari dalam akhbar ataupun internet maklumlah semuakan BLOGGERS…..…..

  Penulis: HADIAH untuk orang MELAYU hapuskan DEB!!


  TERUSKAN MENGUNDI MENDESAK PAK LAH SUPAYA MELETAK JAWATAN:

  http://www.PetitionOnline.com/PakLah/

  VOTE SEGERA DEMI MALAYSIA!!!!!!!!!!!!!!
  WASALAM

  ReplyDelete
 90. salam.....

  SELALU KITA DENGAR...SESUATU YG BERLAKU TERHADAP PEMIMPIN PEMBANGKANG,TIMBUL ISU TERHADAP PAKATAN RAKYAT, AKAN ADA SUARA-SUARA DAKWAAN INI MAINAN KERAJAAN BN,KONSPIRASI DAN PUTAR BELIT PEMIMPIN BN.......

  WALHAL GELAGAT DAN KATA-KATA YG TERHAMBUR DARI MULUT PEMIMPIN PKR &
  DAP TERSERLAH TERSONGSANG DAN MERAPU MERABAN DIHIDANGKAN KEPADA
  RAKYAT.....

  KEPADA PENYOKONG TEGAR PAKATAN
  RAKYAT TANYALAH HATI SENDIRI DAN
  SOALLAH PEMIMPIN MEREKA.....
  PASTI JAWAPAN BOLEH DIDUGA.....
  DOLAK DALIH SERTA LEMPAR KESALAHAN
  PADA ORANG LAIN...

  TERLALU BANYAK ISU YANG BERLAKU DITIMBUL OLEH PEMIMPIN PAKATAN YANG TIDAK MENYENANGKAN HATI RAKYAT...

  1-KI MENNGESYORKAN QUOTA 10% UITM
  KEPADA KAUM LAIN.
  2-DSAI ADA KAITAN DENGAN PERTUBUHAN
  YAHUDI LUARNEGARA.
  TIDAK SANGGUP BERSUMPAH/MUABALAH.
  WAR-WARKAN KESAMARATAAN AGAMA,
  BANGSA DAN KAUM.

  3-LAIN-LAIN LAGI..P.K.P.K LAH
  SENDIRI...

  ReplyDelete
 91. Umat manusia di seluruh dunia sedang berhadapan dengan krisis multidimensi yang sangat membahayakan :krisis politik, sosial, ekonomi,moral, pendidikan, kemanusiaan dan berbagai macam krisis lainnya.

  Pergolakan politik di kalangan elit tidak pernah berhenti laksana air laut yang senantiasa bergolak, saling jatuh-menjatuhkan perkara biasa, berebut jawatan, muda-mudi hidup berpoya-poya dan terlibat dengan dadah, maksiat di mana-mana, jenayah tidak berhenti, ibarat air sungai yang mengalir setiap waktu. Manusia hidup dalam kesusahan dan penderitaan. Jiwa-jiwa masyarakat tidak tenang, mereka bagai hidup dalam neraka dunia.

  Para cerdik pandai berusaha menyelesaikan krisis ini dengan cara dan akal masing-masing. Tetapi hasilnya semakin mereka berusaha, krisis dalam masyarakat semakin menghebat. Mereka tidak hanya tidak mampu menyelesaikan krisis dalam masyarakat, bahkan mencari penyebabnya saja tidak mampu.

  Krisis ini bukan bersumber dari faktor luar saja seperti kesalahan teknik dan metod atau gangguan musuh-musuh, tetapi sumber utamanya adalah dari manusia yang sudah melupakan AlIah dan aturan-aturan Allah.  Krisis berpanjangan yang melanda dunia khususnya dalam bidang ekonomi, sebenarnya adalah hukuman tuhan terhadap umat manusia. Sudah sekian lamanya umat manusia yang memegang ekonomi dunia ini dengan rakusnya membolot anugerah Allah untuk kepentingan diri dan kelompok masing-masing tanpa menghiraukan nasib yang menimpa golongan yang lemah . Meraka melakukan penindasan dan penaniayan melalui sistem-sistem ekonomi yang mereka cipta sendiri sehingga berlakulah berbagai-bagai kerosakkan di atas muka bumi ini. Ternyata sistem yang dicipta oleh otak manusia samada ianya kapitalis, sosialis, komunis dan sebagainya tidak mampu memberi kebahagian hidup kepada manusia sejagat.

  Sistem ekonomi dunia hari ini hendaklah dibongkar hingga ke akar umbinya dan tempatnya diganti dengan satu sistem yang benar-benar baru tetapi telah terbukti keberhasilan membentuk masyarakat yang harmoni. Itulah dia sistem ekonomi Islam yang telah dibuktikan dalam kehidupan masyarakat di zaman Rasulullah saw dan para sahabat.

  Maka di waktu ini, kita sepatutnya kembali bermuhasabah diri masing-masing, apakah pelbagai krisis yang berlaku hari ini adalah kerana peringatan dari Allah terhadap kita yang semakin melupakanNya dan sudah lupa untuk merujuk kepada panduan-panduanNya dan tidak memperjuangkan sistemNya di dalam kehidupan kita.

  Persoalannya, adakah mungkin kita sebenarnya yang berkrisis dengan Allah kerana membelakangkan Allah di dalam mencari panduan di dalam mengemudi kehidupan dibumiNya ini?

  ReplyDelete
 92. Salam,

  Isu ini membuka minda kita semua bahawa ISU AGAMA jangan dipersoalkan,
  saya melihat jika kita ingin membantah sesuatu isu jangan lah kita menggunakan kekerasan. Keadaan ini akan mencemar imej negara di mata pelancong, negara luar akan melihat ISLAM itu sebagai agama yang mengalakkan keganasan. Kerugian yang di alami oleh negara bukannya sikit pada hari tersebut boleh menjadi berjuta-juya ringgit. Pelabur akan melihat ketidakstabilan negara dan mereka akan takut ingin melabur di negara kita. Lihat sahajalah penunjuk perasaan pada hari tersebut, habis tong sampah di sepak terajang, telefon awam dirosakkan dan lain-lain kerosakan lagi. Kita jangan beremosi di dalam mempertikai sesuatu isu. Gunakanlah saluran yang betul. Jangan jadikan keganasan sebagi sumber utama utuk meraih simpati orang lain. UMNO/BN memang tidak gemar kepada perkara-perkara seumpama ini. Banyak cara kita boleh lakukan seperti menggunakan media TV,media RADIO dan menggunakan ceramah-ceramah terbuka untuk memahamkan rakyat mengenai isu ini. Di mana pemimpin PKR, PAS dan DAP di kala ISLAM di kotak-katik kan ?? Kata memperjuangkan rakyat tetapi sebaliknya. Lihat sahajalah sejak PR mendapat beberapa negeri, kita lihat keadaan tidak stabil nak huru-hara, ini menyusahkan rakyat. PR menggunakan manifesto memperjuangkan rakyat tetapi lebih banyak susah daripada senang.

  FIkirkanlah demi kebaikkan agama, bangsa dan negara.

  ReplyDelete
 93. Saya memang tak bersetuju langsung kalau isu2 mcm ni dibincangkan :)

  http://teampemudaumno.blogspot.com

  ReplyDelete
 94. melayu bersatu..siapa lagi yang nak menjaga hak bangsa kita... siapa... nak harap bangsa lain?.. yang diperhatikan.. kita hanya syok bertelagah sama sendiri.. sedar ke tak keadaan ekonomi orang melayu sekarang belum lagi mampu lawan sedikitpun dengan bangsa lain.. mereka semua tu.. tahu.. melayu lemah.. mana jati diri kalian.. HANG TUAH PERNAH BERKATA TAK KAN MELAYU HILANG DIDUNIA... ya memang tak akan hilang.. tetapi kuasa, maruah, sikap akan hilang sikit demi sedikit... stategi berikut untuk jatuhkan politik melayu.. wujudkan satu karektor yang mampu jadikan melayu pecah dan terus pecah berderai sama sendiri (karektor popular-DSAI)... wahai umat melayu bangkitlah.. buang kan lah sikapmu yang bertelagah itu.. bangkit demi anak0anakmu.. bangkit femi ekonomi mu.. ini adalah tanah melayu... bukan tanah mereka.. mereka dah kaya raya disini, malah mereka sikit demi sedikit nak jadikan tanah melayu ini.. hak mereka.. tuk nenek moyang kita punya la susah nak merdeka kan negara ini... ayuh jadikan bangsa kita sehebat bangsa2 yang ada didunia ini.. dan melayu/islam akan dihormati disekian alam..*new malay revolution*

  ReplyDelete
 95. 1. Permatang Pauh – Ini adalah satu pertarungan yang sepatutnya amat mudah sekali bagi UMNO/ BN menang tetapi kerana masaalah kepimpinan, kemenangan memang amat sukar.

  2. Pengundi Melayu berpecah dua; satu yang taksub kepada DSAI serta dikelirukan oleh pemimpin PAS yang mengambil kesempatan dan sebelah lagi yang berpihak kepada BN yang juga akan berpecah lagi sekiranya kepimpinannya terus membuat pelbagai kesilapan.

  Bagi ahli PAS yang menyokong DSAI, harap mereka sedar sebelum terlambat akan senyuman dan penipuan AL-Setan dan kuncu-kuncu nya yang ingin melihat umat Islam sedunia terus berlaga untuk kepentingan seorang manusia yang bernama DSAI. Kepentingan seorang lagi insan yang disumbat duburnya tidak dipedulikan. Isu sumpah dengan nama Allah / Quran pun dipermainkan – itulah PAS yang mementingkan kuasa politik, lihatlah PAS dengan senangnya mengabaikan pengharaman judi, arak dll setelah berjinak dengan PKR dan DAP; mungkin PAS sedar akan pendirian parti itu yang selama ini tidak praktikal setelah dibuka mata oleh kuasa politik; sedih sekali, mungkin tersesat kut! Saya lebih percaya kepada pendapat Mufti Perlis daripada ulama-ulama PAS di dalam hal sumpah ini kerana beliau tiada berkepentingan politik dan memang iklas.

  3. UMNO telah memilih calon yang dianggap terbaik tetapi masih tidak mampu mencabar DSAI. DSAI melaungkan satu kenyataan yang tidak dapat ditepis iaitu kepimpinan BN yang lemah, PM kita yang sentiasa dimaki hamun oleh begitu ramai rakyat. Peralihan kuasa sehingga 2010 yang diumumkan masih tidak direstui oleh kebanyakan pengundi. Saperti keputusan GE12 yang lalu, inilah factor utama yang akan menentukan keputusan pilihanraya kecil Permatang Pauh

  4. Isu terbaru Sodomy 2 dan isu-isu kepentingan Melayu yang lain seperti isu ugama forum Bar Council dan UiTM baru-baru ini banyak menghakiskan watak/peribadi/integriti DSAI. Justeru itu, ia boleh membantu mengukuhkan kedudukan calon BN. Sebaliknya, pengundi bukan Melayu dengan dorongan DAP serta human rights groups termasuk PKR akan terpengaruh untuk mengundi DSAI; jelas DSAI tidak dilihat sebagai seorang pejuang Melayu dan ugama.

  5. DSAI telah membuat banyak kesilapan baru-baru ini dan beliau mungkin berpendapat pengundi bukan Melayu yang akan menentukan kemenangan beliau.

  6. DSAI terus dapat sokongan luar negara dan kali ini kononnya sokongan daripada pihak ulamak Indonesia Gus Dur. Seperti sokongan pentadbiran Amerika Syarikat dan persatuan human rights antarabangsa yang hanya ingin merosakkan ugama Islam, Kerajaan harus terus menegur niat buruk mereka supaya jangan masuk campur tangan di dalam hal negara ini.

  Anasir-anasir sesat ini yang memperjuangan pendapat/ pendirian mereka atas asas Universal Human Right Declaration saperti yang dilaungkan RPK patut “dipancong” habis-habisan. Sekiranya tidak, dunia akan menuduh BN sebagai tidak telus melakukan pengundian dan gagal berlaku adil. Ini satu lagi penderhakaan besar DSAI; matlamat beliau hanya mementingkan diri beliau sendiri kerana gila kuasa sehingga sanggup mengadai maruah bangsa, negara dan ugama.

  7. Walaupun ramai pundit menjangka DSAI akan menang walaupun tipis tetapi UMNO/ BN patut mengambil kesempatan ini untuk membukti

  • bagaimana buruknya perangai peribadi DSAI (termasuk sebagai seorang peliwat seperti yang terbukti di Sodomy 1) dan terbukti dengan pelbagai tipu helah dalam Sodomy 2 termasuk tidak bersumpah laknat.
  • tipu helah dan kesilapan ketara beliau (sekarang dan semasa menjadi DPM satu dahulu ( IMF Krisis kewangan 1997) yang tidak mementingkan negara, bangsa dan ugama. Ingat harta negara hampir dirompak oleh perompak bangsa asing dan hak istimewa Melayu juga hampir tergadai.
  • Belau merupakan perompak utama negara sebanyak RM3b semasa menjadi DPM. Dengan pelbagai penipuan dan corak politik beliau yang kurang sihat termasuk menggunakan RPK , beliau telah banyak menghura-harakan Negara
  • derharka kepada umat Islam melalui pendekatan beliau dengan tokoh-tokoh pentadbiran America Syarikat, sebagai profesor jemputan terhormat di universiti negara itu dan juga sebagai Pengerusi badan UN Foundation of the Future yang dianjorkan dengan berjuta-juta USD dengan matlamat merosakkan penganut umat Islam di Negara-negara Timur Tengah dan Benua Afrika melalui perkembangan program-program reformasi, demokrasi dan liberalisasi ugama Islam. Gus Dur bukanlah ulama negara ini.

  Masanya sudah tiba, dalam tempoh singkat ini sebelum pengundi buat keputusan, media utama dan bloggers harus berulangkali dan penuh semangat mencerminkan serta membuktikan dengan terperinci latar belakang DSAI sebagai seorang pemimpin yang tidak boleh dipercayai dan tidak layak menjadi pemimpin negara. Kita tidak harus takut dengan hujah, pendapat dan pendirian bangsat asing yang akan, apa sekalipun terjadi, mengatakan BN telah menggunakan taktik kotor dan tidak telus.

  Akhirnya, PM harus bertanggong jawab dengan prestasi BN dan keputusan pilihanraya nanti. PM harus melepas jawatan secepat mungkin, sebaik-baiknya sebelum akhir tahun ini, untuk kepentingan rakyat; lupakanlah sahaja segala kerja yang ingin beliau selesaikan – pengganti beliau bolih meneruskan semuanya.

  ReplyDelete
 96. Sila baca komen saya selepas setiap point saudara Khir di bawah:-

  3. Masalahnya, Anwar tidak yakin sokongan bukan Melayu terutamanya pengundi Cina kepada beliau. Beliau sedar orang Cina mengundi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya lalu bukan kerana kepercayaan mereka terhadapnya tetapi lebih kerana marahkan kepimpinan Barisan Nasional.

  Komen : Bukan sahaja orang Cina mengundi PR kerana marahkan BN, saya orang melayu berusia 32 tahun pertama kali keluar mengundi pada PRU12 juga kerana marahkan BN! Fakta saudara Salah!

  4. Isyarat ketidakpuasan hati itu telah jelas melalui keputusan pilihan raya umum yang lalu. Apakah orang bukan Melayu akan terus mengundi PKR sedangkan matlamat mereka mahukan perubahan telah tercapai? Inilah yang menjadi dilema Anwar.

  Komen: Apa perubahan yang telah tercapai? Jika BN fikir begitu nampaknya BN masih belum terjaga daripada tidur. Hari ini poket rakyat lebih perit daripada sebelum 8 Mac! Itu faktor utama ketidak puasan hati rakyat, jadi apa yang telah tercapai?

  6. Pun begitu, jumlah pengundi bukan Melayu yang hampir 31% di Permatang Pauh turut menimbulkan keraguan Anwar. Undi orang Melayu akan terpecah dua. Justeru beliau memerlukan undi bukan Melayu yang agak besar bagi memastikan kemenangan selesa. Jika ini tidak ditangani kemenangan Anwar kali ini mungkin sekitar 500 undi seperti 2004 dan ini akan memberi imej yang negatif kepada beliau sebagai "Prime Minister in waiting."

  Komen : Saya rasa kaum Cina di Penang lebih menolak BN daripada PR, jika tidak bagaimana kerajaan Gerakan boleh tumbang? Ini bukan satu isu bg PR tapi ianya adalah masalah bg BN.

  7. Anwar percaya beliau perlu mewujudkan satu gelombang baru kemarahan orang bukan Melayu terhadap BN terutamanya UMNO.

  Komen : Inilah adalah apa yg BN percaya.

  10. Peristiwa demontrasi dan penghalangan forum majlis peguam tempoh hari telah membantu Anwar menaikkan lagi kredebiliti beliau sebagai pemimpin masyarakat pelbagai kaum. Anwar bermain kata-kata bahawa tidak bersetuju forum tersebut diadakan secara terbuka tetapi turut mengutuk mereka yang menghaang perjalanan forum tersebut.

  Komen : Fakta tidak tepat!

  20. Apakah pengundi bukan Melayu akan melupai segala rekod pembahagian ekonomi Barisan Nasional yang adil kepada semua kaum selama ini untuk percaya kepada retorikal politik Anwar?

  Komen : Bila rakyat dalam keperitan segala jasa BN yang lepas tidak nampak lagi, kerana apa yang dirasai sekarang yang menentukan keputusan yang akan diambil oleh mereka pada 26/8/08. Fakta saudara ini samalah dengan mengatakan bahawa jika seseorang pemimpin itu pernah berjasa kepada negara, jika hari ini beliau membunuh orang maka jasa lepas boleh digunakan untuk memaafkan kesalahannya.


  Terdapat point-point saudara yang saya tidak komen kerana ia terlalu bersifat pandangan peribadi saudara dan tidak disertakan fakta2.

  Polis pernah mengatakan bahawa rakyat boleh ditahan di bawah Akta Hasutan jika memberi komen berkaitan kes yng di dalam siasatan polis seperti kes liwat dan kes model Mongolia, tetapi apabila pemimpin negara memberikan komen dan pandangan peribadi mereka, mengapa tiada sebarang tindakan diambil?

  Jika mahu Melayu bersatu di dalam UMNO, hanya satu caranya.. Pak Lah undur sebelem 26/8/08 dan undi bukan melayu dan melayu yg marahkan Pak Lah kerana keperitan hidup masa ini akan kembali memangkah BN, jika tidak jangan harap BN akan menang secara bersih di Permatang Pauh!

  www.ikhlasmalaysia.blogspot.com

  ReplyDelete
 97. - Cik. Nurshamila

  haaa...nampaknya ahli BN dah jadi takut dengan sitiuasi kekalahan parti BN di Permatang Pauh P44...dengan kemenangan Anwar telah melambangkan pilihan raya akan datang akan bertukar kerajaan..saya yakin perkara ini akan berlaku..saya tidak menyokong mana- mana pihak..tapi perkara ini harus difikir oleh orang BN yang kadang-kadang saya tengok angkuh dengan kuasa sebagai tampuk kerajaan dan jahat..cuba kamu fikir...kalaulah mereka ni manusia yang bersifat baik, mereka sepatutnya tidak begini, kalaulah anwar tu bersalah..untuk apa mereka tekan dia hentam dia dengan sumpah Tidak Meliwat Saiful, kononnya orang yang berani bersumpah adalah hebat dan benar..kalau lah mereka tidak suka anwar buat apa mereka sekat dia..tuduh dia ada hubung kait dengan US dan macam – macam tomahan...kalaulah mereka takut anwar jadi PM kenapa harus semua pemimpin parti Kerajaan Kutuk dia dari sudut media perdana..why why why why? kami ni rakyat yang berpendidikan bukannya bodoh... wahai orang BN mana wajah kamu setelah Anwar memang...bikin malu langsung... tidak berani keluar TV...apa ni penakut..seminggu sebelum pembuangan undi bukan main lagi keluar TV dan media masa akhbar..kutuk anwar sana sini, kononya anwar angan - angan mat jenin..sekarang anwar menang semua masuk lubang..bikin malulah..Why Why Why...sebenarnya rakyat tak fikir kes liwat..bukan tu agenda rakyat..rakyat cuma nak kerajaan yang bukan mengutuk dan menekan orang serta yang penting bantu rakyat yang susah yang pendapatan yang tak seberapa...bukan infrastuktur yang besar mega tapi rakyat kelaparan..bukan itu yang kita mahu..buat bangunan besar-besar tapi yang untung kontraktor hebat..rakyat susah hanya duduk dan lalu melihat pemandangan bangunan mewah..tapi isi perut tak de...buat apa tu semua..kami rakyat bukan bodoh.....tapi yang nakal kata TAIB UMNO “kekalahan BN kerana Arif Shah adalah orang baru tempat tu ..haha alasan bodoh.. kalaulah arif shah tidak sesuai buat ape pilih dia jadi calon..bodohnya punya alasan..kedua kekalahan BN kerana pengundi adalah golongan pemuda yang kebanyakan tidak matang dalam pilitik dan sejarah kemerdekaan lalu..bodohnya punya alasan..ingat pemuda-pemuda sekarang ni macam pemuda zaman 60 an ke takde pelajaran.. pemuda sekarang lagi hebat lagi matang dan berilmu..berpendidikan..mereka lebih hebat menilai banding orang veteran…paling cikai - cikaipun pemuda – pemuda permatang pauh berpendidikan diploma..haaii apalah alasan bodong sangat…sekarang anwar dah memang LU FIKIRLAH SENDIRI..saya percaya pilihan raya besar akan datang Negara ini akan bertukar kerajaan..percayalah ramalan saya…

  ReplyDelete
 98. Begitukah ajaran islam di malaysia? Saya ingat Islam adalah agama yang adil, humble dan tak mudah mengambil tindakan sebarangan. Dengan muka Zahid Hamidi yang nampak sangat benci, adakah begitu Muslim sebenarnya? Saya ingat seorang yang arif hal agama akan menyelesaikan sesuatu masalah dengan damai. Tetapi pandangan saya selama ini adalah salah. Tindakan yang ditunjukan oleh mereka tersebut adalah jahil daripada orang yang mereka dikatakan kafir. Orang yang mereka katakan kafir tidak jahil. Ini bermaksud kebanyakan orang Islam di negara ini tidak tahu menjadi orang Islam termasuk Khir Toyo.

  ReplyDelete
 99. dsranjau,
  Komen anda serupa saja dengan idea dan komen puak puak Ameno yg lain.Semua atas andaian dan prasangka.Pemimpin anda juga hampir kesemuanya punya persamaan semasa membuat analisa atau pun memberi pendapat.

  Bukti, langsung takder selain dari tuduhan liar yang tak berfakta.

  Kalau benar DSAI agen Yahudi, kalau benar Malaysia akan terjajah oleh Amerika, bagi lah fakta.Tak seronok la kalau setakat berkokok sahaja.

  Lagi satu kokokan ayam Ameno adalah pembiyaan USA dalam PRK PP.Kalau benar ada dana luar yang masuk, tak kan la bank negara bingung sangat sehigga gagal untuk trace data transaksi duit tu. Kalau duit tu bawak masuk pakai kontena, tak kan kastam buta perut.

  Agen Musa Aman nak bawak 15 juta ke Malaysia pun sangkut.Akai ada ka?

  Inilah punca punca Amneno makin orang muak dan jelak.Asyik nak bagi fakta rekaan untuk memperbodohkan rakyat.

  Hanya ada 2 kategori manusia sahaja yang boleh digulakan dengan fakta bodoh lagi membodohkan ini.

  Satu puak, adalah puak yang sememangnya tiada punyai maklumat selain dari maklumat Ameno iaitu puak yang tinggal di pedalaman.

  Manakala satu lagi puak adalah puak yg telah terhijab hati mereka dari menerima kebenaran

  Dua puak ini sahajalah yang mampu digulakan oleh Ameno dengan fakta andaian dan rekaan.

  Anda termasuk puak yg mana satu?

  ReplyDelete
 100. Kemanakah perginya hulubalang2 UMNO pada 9 Ogos 2008?

  ReplyDelete
 101. Sdr san dan sahabat bloggers lain,

  saya cadangkan kerajaan sekarang adakan siasatan lengkap dan ambil tindakan jika ada salah laku dalam urusan pentadbiran pada ketika itu.jika pakatan rakyat benar benar bertanggongjawab ,pisau dan mentimun ditangan ,ambil tindakan mengikut undang undang yang ada,janganlah hanya menuduh tanpa tindakan.beberapa bulan yang lepas malah dalam dewan undangan negeri pakatan rakyat mengatakan berlaku penerokaan haram di kawasan tadahan air sawah padi di hutan raja musa berkeluasan lebih 100 hektar,dan menuduh ahli bn terlibat tapi hingga sekarang saya masih menunggu tindakan diambil keatas mereka,siasatan dibuat rupanya yang terlibat adalah pendukong parti mereka,sekarang mereka diam tak nak jelaskan kpd rakyat kedudukan sebenarnya,bagai menepok air didulang,terkena muka sendiri.

  ReplyDelete