Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Monday, August 4, 2008

Permatang Pauh: Demi Agenda Anwar atau Rakyat?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers dan rakan-rakan sekalian, 

Situasi politik dalam negara pada minggu lalu sungguh bergelora. Dalam masa sehari sahaja kita dihidangkan dengan pelbagai perubahan dan pergolakan politik. Dari mesyuarat pimpinan Pas yang menolak kerjasama dengan UMNO sehinggalah kepada perletakan jawatan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail. Pada hari yang sama kita juga dimaklumkan mengenai siapnya kertas siasatan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Saya melihat pengosongan kerusi Permatang Pauh merupakan strategi Anwar untuk mengalih pandangan umum dari isu kes liwat beliau dan juga perbincangan isu-isu agama Islam dan orang Melayu yang sedang hangat di kalangan pemikir dan pemimpin Melayu.

Selepas keputusan Pilihan Raya lalu kita lihat Anwar begitu yakin mengenai kemaraannya dalam politik. Beliau menjadi pencipta isu dan menentukan rentak tarian pemimpin politik lain. Dari isu kesamarataan, penubuhan kerajaan persekutuan, lompat parti, harga petrol sehinggalah kepada isu-isu antara kaum dan agama. 

Kembalinya Ezam ke dalam UMNO sedikit mengejutkan beliau tetapi tidak langsung ternampak tanda-tanda tarian politik yang sumbang. Dengan kata lain Anwar pasca pilihan raya ke 12 tampak yakin untuk menjejak kaki ke Seri Perdana, Putrajaya. 

Namun sejak Saiful membuat laporan Polis bahawa ia diliwat oleh Anwar, bekas pemimpin nombor dua ini jelas seperti cacing kepanasan. Beliau kelihatan seperti orang kelemasan yang memaut apa sahaja dahan dan ranting yang boleh menyelamatkan dirinya.

Serangan politiknya mula tampak goyah. Cara beliau mempertahankan diri juga tidak meyakinkan mereka yang di atas pagar.

Bermula dari aduan qazaf yang pada hemat saya tidak kena masa dan sitauasinya, sehinggalah kepada pendedahan nota perubatan Saiful oleh Pusrawi yang dimanipulasi terma-terma perubatan bagi mengelirukan orang ramai. Keengganan Anwar bermubahalah dan memberi DNA tambah memberi banyak tanda tanya kepada orang ramai terutamanya orang Melayu.

Apakah tujuan utama pilihan raya kecil Permatang Pauh ciptaan Anwar ini? Ia tidak lain dan tidak bukan untuk memastikan bahawa Anwar akan terus menjadi wira.

Jika ia didakwa atas tuduhan liwat, beliau kemungkinan besar tidak akan dibenarkan ikat jamin. Saya difahamkan tuduhan liwat merupakan salah satu tuduhan yang tidak membenarkan ikat jamin. Anwar hampir pasti menang dalam pilihan raya kecil ini.

Sebaik sahaja beliau menang maka beliau dengan bangga akan mendakwa betapa lemahnya BN hari ini. Dari dalam lokap pun beliau boleh menang.

Jika beliau kalah, maka beliau akan mendakwa BN menjalankan penipuan undi. Beliau akan mendakwa kekalahan itu dan perbicaraan kes liwatnya merupakan konspirasi politik bagi menggagalkan usaha beliau menjadi Perdana Menteri.

Jadi walau apa pun keputusan pilihan raya kecil Permatang Pauh ia tidak akan memberi impak yang positif kepada UMNO dan BN.

Namun BN harus bertanding bagi memberikan pilihan kepada pengundi untuk BN terus berbakti. Saya percaya BN mempunyai rekod perkhidmatan yang boleh ditunjukkan kepada pengundi. Rekod ini cukup untuk membolehkan rakyat memberikan undi kepada BN. Walaupun dari segi emosinya pengundi mungkin bersama Anwar, namun saya percaya mereka mampu berfikir secara rasional dan memberikan undi kepada calon BN nanti.

BN harus meyakinkan rakyat bahawa agenda dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh ini adalah merupakan agenda rakyat. Siapa yang terbukti membela rakyat dan masa depan mereka. Pilihanraya ini bukanlah tempat untuk Anwar membawa agenda peribadinya. Lebih dari itu, pilihanraya ini bukanlah "mahkamah" untuk mengadili kes aduan Saiful terhadap Anwar.

Saya fikir selain menghadapi pilihan raya kecil ini, pimpinan BN perlu meneruskan usaha mengurangkan beban hidup rakyat. Apatah lagi dengan penurunan harga minyak hari ini, kerajaan boleh menurunkan sedikit harga runcit petrol. 

Biarlah Anwar terus dengan retorik politiknya. Yang penting bagi BN ialah memahami dan mengatasi masalah rakyat. 

Jika ini dapat dilakukan, ditambah lagi dengan butiran pertemuan beberapa pemimpin BN dengan Anwar yang dimiliki Saiful, saya percaya impian Anwar untuk menjadi Perdana Menteri 16 September hanya tinggal impian semata-mata biar pun beliau menang di Permatang Pauh. 

Impian Anwar tidak lebih seperti kata pepatah "burung terbang dipipiskan lada."


170 comments:

 1. Well-said, tepat sekali Dr.

  Sama ada Anwar akan kalah atau menang di Permatang Pauh nanti, yg penting Anwar akan tetap memutarbelitkan keadaan supaya dia dilihat sebagai hero.

  Saya dah kenal sangat dgn sepak terajang si Anwar bermula drpd zaman sekolah, ABIM, kerajaan, penjara & pembangkang. Opportunist yg sangat licik.

  Ian, SA

  ReplyDelete
 2. DS,Bagaimanakan caranya untuk pemimpin UMNO meyakinkan semula para pengundi di permatang pauh seterusnya memenangi pilihan raya tersebut sedangkan diwaktu ini credibiliti para pemimpin UMNO telah jatuh kedalam lumpur?.Siapa pun yg dicalonkan oleh PKR tetap akan menang waima seekor lembu.demikianlah pandangan rakyat terhadap para pemimpin umno yg tak lebih dari seekor kaldai.Kemenangan hanya akan tercapai jika paklah meletakkan jawatan.usulkan perletakakn jawatan paklah sebagai presiden UMNO dan PM.

  ReplyDelete
 3. Datuk, saya berpandangan bahawa sekiranya kita di pihak yang benar, kita jalankanlah tanggungjawab kita sejujur dan seamanah mungkin.

  Sekiranya rakyat di Permatang Pauh masih tidak boleh menerima yang hak dari yang batil, tiada sedikit kesusahan pun akan menimpa orang-orang yang ikhlas melainkan kesusahan itu akan melanda tangan-tangan yang mengundi itu sendiri.

  BN perlu menjalankan kempen dengan bersih dan tidak menggunakan isu peribadi secara melampau. Jangan menggunakan WANG untuk meraih undi.

  Secara peribadi, saya amat tidak percayakan Anwar sebagai seorang pemimpin kerana dia tidak mempunyai keikhlasan dalam pertuturan dan tidak berjiwa besar untuk bangsa dan negara. Mereka yang berjiwa besar tidak akan menyembah kaki negara yang telah banyak berdosa kepada umat Islam (USA) walaupun apa alasan yang di beri.

  Mulut yang bertutur penuh keyakinan itu tidak lebih daripada bisikan halus syaitan yang meniupkan serulingnya kepada mereka yang lalai.

  Assalamualaikum.

  ReplyDelete
 4. Huh......tak habis2 DS buat andaian, macam TDM jugak pada 1998 mahkamah belum putuskan dah pandai2buat andaian sendiri. Yang pastinya DS ni takut pada bayang2 itu. Apa nak dirisaukan pada Anwar yang hanya seorang penasihat parti PKR yang bukan ada jawatan apa2pun berbanding dengan DS yang masih memegang tampok pimpinan UMNO di Selangor. Tapi, mengaku sajalah bahawa puak2 ini sebenarnya takut pada ketokohan Anwar yang sememangnya layak menjadi perdana menteri jika kena pada caranya. Beliau memang layak berangan menjadi PM dengan agenda dan buah fikiran beliau yang amat bernas. Apa yang orang lain risau sesangat, tiada salahnya beliau berusaha ke arah itu, malangnya perjalanan beliau tidak begitu mudah, kerana apa...kerana melayu sama melayu pun ber 'phd" demi agenda politik sendiri, sanggup 'membunuh' orang lain. Anwar agen Yahudi? Berbaik sahaja sudah dikatakan agen, apa istilah pula diberikan kerana anwar juga dihormati oleh pemimpinan negara Islam seluruh dunia? Salah juga kah bila anwar berbaik dengan semua bangsa di Malaysia? Terus dilemparkan tuduhan tidak membela bangsa Melayu lah pulak.....

  ReplyDelete
 5. Salam Datuk Seri,

  1. Saya amat kagum dengan kepintaran dan kelicikan politik Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  2. Begitu juga saya kagum dengan kebijaksanaan UMNO menghadapi serangan daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim dari masa ke semasa.

  3. Tetapi sayangnya, kepintaran dan kebijaksanaan kedua-dua belah pihak itu telah melemahkan kekuatan bangsa Melayu dan agama Islam dinegara ini. Sepatutnya kita bertambah kuat!!

  http://suarasukj.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. memang benar dr. BN harus sedar dan kembali ke drawing board -menangani masalah rakyat - inflasi dan sebagainya - khazanah negara perlu di pelihara untuk kepentingan umum dan bukan untuk segelitir kumpulan.insaf itu satu petanda baik. kumpulkanlah pemimpin2 umno yang sealiran dengan dr gulingkan pak lah dan najib seterusnya bersihkan umno ,kalo sempat mic sekali >>>
  pasal anwar ke putrajaya itu hal dia dr. anwar pun rakyat malaysia juga dulu orang umno Tim. pm pulak itu .. biar la ... kalo orang bangla ke atau orang buayan ke lain la certa dia ... ini se rumpun apa hal . kasi dia maa .. lagi pun cina sama india sudah cinta sama anwar ... you toooo late la bro ... buka aje klinik gigi swata

  ReplyDelete
 7. DSKT.

  I think Anwar will win. Win big.

  UMNO sekarang menuju kearah kemusnahan. Saat kritikal camni, ada pulak pemimpin Umno kata pemilihan Umno penuh dengan rasuah. Macam mengiyakan apa yang pembangkang taburkan selama ini.

  I dont know what will be the strategy to save Umno or BN. If you have one, please do it quickly.

  ReplyDelete
 8. Dgn kembalinya DSAI ke parlimen...tentunya hantu dan jambalang dalam kabinet akan kepanasan. Lupakah atau buta DS Khir ini.. umno semakin ditolak rakyat. Cuba nak berpaut pada Pas tapi berpaut pada dahan yang telah reput sehingga Pak lah tak terkeluar komen seperti sebelumnya. Yang pasti Paklah Tertidur sepanjang hari...

  Wahai umno yang penuh denganpenglibatan duit rasuah..tgk sahaja di gombak.Ahli telah disogok dgn wang untuk pilih calon tertentu. Apakah isu yang konkrit yang nak di ketengahkan di permatang pauh...hanya ezam yang telah murtad politik itu bersama kotak-kotaknya. hina DS Khir tak terkira...boleh lagi Ezam dijadikan teman karib...silap haribulan dia akan tahu juga penggunaan botox DS Khir Toyo.

  Ds Khir hayan Islam pada Kad pengenalanya sahaja...buta tentang ciri muslim yang sejati. Selagi tidak dibuktikan DS tak boleh menuduh DSAI sedemikian. Cuba tengok orang yang kuat agama seperti TGNA...dan contohilah. Mana ada DS Khir..nak tuduh orang tanpa ada laporan polis. Kami mewakili peguam gelak apa yang telah berlaku. Ds Khir....Kamu ni tak ubah seperti jawa yang telah lupa asal usul mu.

  Ds...sepatutnya DS cuba jadi pengawas dalam pemilihan pemimpin di cawangan...semakin hari semakin banyak kes sogok telah diketahui umum. Mana prinsipmu untuk mempertahan melayu yang semakin hari ditelan bumi. Umno pemusnah kepada bangsa melayu sendiri...Renungilah DS Khir Toyo dan sekeluarga.

  ReplyDelete
 9. Wahai puak Umno...kembali kamu kepada islam. Nescaya diakhirat nanti tidak akan ditanya samada kamu melayu atau jawa. Pastinya apakah agama mu dan apakah amalan baik mu.

  ReplyDelete
 10. Ayuh rakyat Permatang Jauh..pilihlah pemimpin yang bela nasibmu dan jauhilah kaum yang sentiasa menabur fitnah seperti Umno.

  ReplyDelete
 11. Kepada semua pennyokong PKR, Pas dan DAP...kita berkampung di permatang ppauh selepas ini untuk pastikan DSAI memenangai kerusi parlimen dan menegakkan keadilan. Taktik kotor tak main...dulu dah tuduh liwad...tapi sekarang timbul lagi.

  Cuba ingatlah DS Khir...Anwar mara aje tentu ada sesorang yang timbul. Dah lupaka Umi Afilda, Azizan, Khalid Jafri yang ditelan bumi dan sekarang Saiful yang bodoh tapi najib tetap nak bagi biasiswa.

  Ds...saya sentiasa memohon agar DS tidak kena musibah seperti Khalid Jafri. Bertaubat laj DS Khir Toyo...Nama pun dah seram

  ReplyDelete
 12. Pada pendapat saya, Anwar tetap akan menang.

  Ketika BN menang besar pilihanraya 2004, Permatang Pauh jatuh ke tangan Wan Azizah.

  Ini apatah lagi, Anwar sudah kembali ke gelanggang. Sudah pasti, kemenangan di dalam tangan.

  ReplyDelete
 13. Harap kita terus berjuang habis-habisan di Permatang Pauh.Biar apapun keputusannya yg penting berjuang dulu..harap parti komponen pun sama2 bermati-matian.

  ReplyDelete
 14. TUAN

  Kalaulah ditakdirkan tuan ditempat anwar dan mengalami pengalaman yang sama seperti tahun 1998 dulu, apakah tindakan tuan rasanya.

  tq

  ReplyDelete
 15. TUAN

  cuba 'belek-belek' blog pro umno yang banyak membuat bancian tentang calun ketua pemuda. kebanyakannya menyokong mukhriz. tuan ditempat kedua dan seterusnya khairy.

  Secara peribadi hamba lebih memihak kepada tuan.

  mukhriz agak agresif tetapi tidak konsisten dari segi sikap. mengutamakan persoalan perjuangan pribadi daripada parti.

  Khairy. Entahlah. Tuan tentunya lebih memahami.

  ReplyDelete
 16. Pada saya Dato Seri Anwar adalah seorang pemimpin sejati dan mengutamakan rakyat berbanding dengan pemimpin-pemimpin ameno seperti saudara yang tamak dan rakus semasa menjadi menteri besar Selangor. Lihatlah saya rasa kepimpinan negeri selangor lebih disenangi oleh ramai pihak melibatkan pelbagai kaum berbanding semasa saudara mengetuai kepimpinan selangor. Hidup Dato Seri Anwar. Saya doakan Dato Seri Anwar dilindungi Allah dan menang dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh.

  ReplyDelete
 17. wak,

  hulubalang umno mesti buktikan bahawa mereka bukan saja gagah berkokok, tapi juga bertelor!

  din
  manchester
  http://ceritarassa.blogspot.com/

  ReplyDelete
 18. Dato Seri, mungkin DS belum jelas sgt lagi bahawa rakyat..dah muak sangat dengan BN. Dah 50 tahun dah DS. Saya tak tahu bagaimana nak terangkan kpd DS. Mungkin DS xpaham2 lagi kot. Jd xpayahlah nak merayu rakyat bagi undi kat BN nanti. xkan sama sekali.

  ReplyDelete
 19. marilah sama-sama kita berdoa agar tanah melayu ini diselamatkan dari sebarang anasir jahat. Sejarah banyak membuktikan bahwa orang melayu sendirilah yang membuka kota melaka pd portugis, membuka negeri perak kepada hadirnya residen british, merancang kemasukan tentera jepun semata-mata tamakkan kuasa...

  selain itu, saya menggesa ahli umno agar mengikhlaskan perjuangan untuk kemaslahatan agama islam, bangsa dan negara.

  nasir zaki,
  ajk pemuda umno cawangan sungai air tawar, sabak bernam.
  nasirzaki.blogspot.com

  ReplyDelete
 20. a.kum dato
  Ni saya nak tanya sikit awat lah sekarang ni puak2 UMNO ni menghentam Anwar?kenapa tak masa dia jadi TPM dulu..Masa dia jadi jadi TPM semua orang nak berkepit..semua nya baik tak ada yang tak baik.Apa kah ini perangai orang UMNO?Cuba kita lihat apa jadi apa jadi dengan Tun Mahathir sekarang?Kiri kanan kena hentam dengan puak2 dia jugak?Tolong lah jawab dato APA KAH INI MEMANG PERANGAI ORANG UMNO?MACAM SEMUT..BILA ADA GULA SEMUA DATANG KERUMUN...Udah2 le orang umno ni..Rakyat sekarang ni bukan nya bodoh dah nai ditipu2..Kami bukan taksub pada pemimpin tapi kami Pakatan Rakyat yakin dengan kemampuan nwar untuk mengubah Malaysia ni jadi lebih Demokratik,Telus dan Adil demi Bangsa Dan Negara..

  ReplyDelete
 21. DSAI sememangnya suka mengelirukan rakyat. Kini dengan terhidangnya Permatang Pauh sebagai batu loncatan beliau maka semakin membuak-buaklah nafsunya mahukan status pemimpin no.1, Ketua Pembangkang.

  Sama ada kerajaan bertukar atau tidak saya melihat bahawa kematangan rakyat berfikir di zaman kini lebih bernilai daripada menyokong membuta tuli.

  Saya berharap orang melayu akan bersatu dan meneruskan corak kepimpinan yang sudah dirancang oleh pemimpin terdahulu.

  ReplyDelete
 22. Sekarang ini, sama ada menang atau kalah, BN harus bekerja kuat dan jujur kepada pengundi. Kalau kita di pihak yang benar, kita tidak usah takut. Namun saya harap, jangan lagi letakkan calon yang sama untuk bertanding.

  ReplyDelete
 23. Pada pandangan saya Anwar Ibrahim tidak layak selamanya menjadi Perdana Menteri.

  Adakah wajar seorang bakal Perdana Menteri memburuk-burukkan negara sendiri pada negara-negara luar?

  Adakah wajar seorang bakal Perdana Menteri meminta bantuan negara asing bagi membantunya mencapai cita-cita menjadi Perdana Menteri?

  Ada banyak bukti yang menunjukkan bahawa Anwar Ibrahim kemungkinan besar adalah seorang agen CIA sepertimana dengan Benazir Bhutto yang akhirnya mati dibunuh oleh perancangan CIA sebab kegagalannya memperjuangkan demokrasi ala Amerika. Kita nampak irama yang sama juga dapat dilihat pada Anwar Ibrahim yang berkiblatkan Amerika.

  Semasa Anwar dituduh meliwati saiful, Anwar telah melarikan diri ke kedutaan Turki mengatakan bahawa dia diancam bunuh. Siapakah yang ingin membunuh Anwar kalau benar dakwaannya itu. Adakah pihak CIA yang ingin membunuhnya atas kegagalannya berikutan pendedahan kes liwatnya yang kedua?

  Persoalan yang kita perlu fikir, kenapa Anwar bebas keluar masuk ibupejabat CIA di Amerika sedangkan tempat itu dikawal ketat? Apa keistimewaan Anwar?

  Banyak persoalan tentang Anwar yang sungguh meragukan yang boleh kita perolehi dari blog dibawah
  http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

  Anwar = A n War = America n War!!!
  Remember Anwar, remember America and War!!!

  ReplyDelete
 24. DS Khir,
  Bagi saya cukuplah dengan serangan peribadi yang DS sendiri sedang mainkan sekarang ini. UMNO perlu menurunkan ego sekiranya ingin diterima semula. Terimalah hakikat yang pemimpin BN banyak melakukan kesilapan. Sekiranya politik DSAI dianggap peribadi, begitu jugalah dengan apa yg Pak Lah dan Najib sedang lakukan ketika ini. Kedua-duanya terlalu fokus kepada politik peribadi mereka sendiri. Pak Lah yang ingin membuat 'marking' sebelum bersara dan Najib yang tidak sudah menipu rakyat. Contohilah TGNA. Susah sangatkah?

  Kelebihan DSAI berbanding dengan pemimpin politik lain di Malaysia ialah dia mempunyai impian dan cita-cita, kalau tidak mempunyai impian, bagaimana ingin menjadikan impian suatu kenyataan?

  Anwar mempunyai handicap yang sangat hebat iaitu penguasaan terhadap media cetak dan tv kerajaan yang dibaca dan ditonton oleh warga kampung. Sekiranya laporan-laporan berita ini tidak bias, sudah pasti UMNO terperosok lebih jauh daripada sekarang.

  Pendapat yang mengatakan Anwar pengecut adalah pendapat yang tidak berfikir panjang. Cuba kita minta Pak Lah atau Najib atau DS sendiri bertanding di Kelantan. Beranikah?

  Survey yang dilakukan baru-baru ini menunjukkan lebih 50% tidak mempercayai DSAI meliwat, 11% percaya dan selebihnya atas pagar. Kalau semata-mata Anwar berkawan baik dengan Yahudi telah dikatakan agen Yahudi, saya tak tahu pulalah bagaimana dengan seorang rakan saya beragama ISLAM dan berbangsa Persian yang berkawan baik dengan Yahudi. Malahan ramai di antara rakan saya bersahabat baik dengan Yahudi. Perlukah saya mengatakan mereka ini agen Yahudi? Kalau tak nak dilabelkan 'agen Yahudi', saya rasa Malaysia perlu memansuhkan jawatan Menteri Luar.

  ReplyDelete
 25. Pengajaran di Permatang Pauh dan mustaqarah yang tidak menjadi di antara PAS dan UMNO ialah orang Melayu amnya dan orang Islam khasnya memang taasub. Mereka taasub kepada pimimpim dan ego mereka. Biarpun UMNO mendakwa mewakili Melayu manakala Islam bagi Pas dan Rakyat bagi PKR, namun, hakikatnya mereka ini sebenarnya meletakan kepentingan peribadi, kuasa dan harta mengatasi segala-galanya. Samada orang Melayu berkubur dan agama Islam diperkotak-katikan tidak penting bagi parti-parti politik ini yang kononnya mendakwa mempertabatkan kedaulatan bangsa dan menjaga kesucian agama. Apa yang sedang atau akan berlaku di Permatang Pauh mencerminkan betapa dasyat dan rakus orang Melayu apabila berpolitik. Mereka sebenarny sedang menggali kubur mereka sendiri.

  ReplyDelete
 26. do we have better choice? even blind people can know BN will be spoiling Malaysia. What the use mengagung-agung kan ketuanan and malay unity kalau ekonomi terus merosot? Hidup merana. Nak makan apa? We should say Malaysian unity, but not certain race unity. Sama je, Anwar menang bererti rakyat menang.

  ReplyDelete
 27. AGENDA APAKAH YG DIBAWA OLEH PPKR..
  APA YANG DIKATA DAN JANJIKAN MEMANG
  MENUSUK KALBU...BAGI PARA PENYOKONG
  DI BARISAN HADAPAN HANYALAH JAWATAN
  DAN KUASA DIIDAMKAN..BAGI PENYOKONG
  DIBELAKANG HANYA MENURUT SAHAJA...
  PAK TURUT YG TERANG TERANG DAN TERSEMBUNYI TELAH DI SOGOK DENGAN PELBAGAI RETORIK,JANJI MANIS,PELBAGAI
  CERITA TIDAK BENAR DAN TIPU TERHADAP KERAJAAN BN, SEKARANG...

  SEGELINTIR TELAH LUPA AKAN APA YANG TELAH DIBERI DAN YG DITERIMA SELAMA INI.....YG TIDAK TERKIRA NIKMAT DAN RAHMATNYA....

  KERANA SEORANG PEMIMPIN YG 'CUTE'
  DAN PARA PENYOKONG KUAT MEMAINKAN SENTIMEN YG TIADA ASAS TERHADAP PEMIMPIN BN...SEGELINTIR HILANG PERTIMBANGAN DAN KEWARASAN DIRI..

  TIDAKKAH KITA SEDAR SYAITAN DENGAN PELBAGAI CARA DENGAN MUDAH MEMESONGKAN UMAT MANUSIA KEJALAN
  KESESATAN DAN KEBINASAAN DIRI DENGAN MENGGUNAKAN PENGANTARA MANUSIA YG PANDAI BERKATA-KATA BURUK DAN PUTAR BELIT.

  JANGAN KITA DIKENCING HIDUP-HIDUP
  KERANA TERSALAH PILIH,TERSALAH SOKONG....

  TETAPI JIKA BERKUASA AKHIRNYA
  KITA SEBAGAI RAKYAT YG TIADA PILIHAN..ATAU ORANG LAIN SENANG, KITA CAM NI GAK....

  TUNTUTLAH SEHINGGA KELUBANG CACING
  APA YG DIJANJI DAN APA YANG DISODOK
  KE MUKA KITA SEMASA BELUM ADA KUASA ....YG PELBAGAI TUUU....
  JANGAN KITA BUAT-BUAT LUPA PULAK
  BILA MUKA KITA BAU HANCING...

  YANG PASTI PEMIMPIN BERJIWA RAKYAT TIDAK AKAN MUNGKIR JANJI..JANJI DI TEPATI,YANG DIKATA DIKOTA..
  RAKYAT PASTI MENYANJUNG TINGGI..

  PEMIMPIN YANG MENGAKU BERSIH AKAN SENTIASA MENJAGA KEBERSIHANNYA...

  ReplyDelete
 28. Salam DS

  1- Saya hormat DS atas semangat Melayu yang DS ada. Gunakan untuk kebaikan Umat Islam. Jangan hanya mengayakan sesetengah pihak.

  2- BN hampir mustahil untuk menang. Itu FAKTA nya. Anwar mungkin bukanlah orang terbaik untuk dijadikan contoh ; apatah lagi bakal PM. Tetapi , adakah calon lain yang lebih berkaliber daripada ANWAR ? Umno sudah hampir ketandusan pemimpin yang berani bersuara untuk rakyat. Hanya berani bersuara untuk mengenyangkan tembolok nasi diri sendiri dan kaum keluarga.

  3- DS sendiri semasa menjadi pemerintah Selangor pun banyak kekurangannya. Itu FAKTA. MB Selangor TS Khalid juga punya kelemahan. Itu FAKTA. Tetapi sekiranya ia membawa kebaikan kepada rakyat jelata, saya akan sokong. Bukan hanya mengayakan tembolok anak bini dan kaum keluarga. UMNO kene berubah untuk terus relevan. Saya bukan penyokong UMNO, BN , mahupun PR. Tapi yang mana lebih membawa kebaikan kepada rakyat , saya sokong.

  4- Bangun DS. Pandang kehadapan. Jangan berfikiran jumud. Masyarakat sekarang bukannya boleh digula2kan dengan kain batik mahupun beras sekampit. Mereka lebih terkehadapan. UMNO bukanlah penyelamat tunggal untuk bangsa MELAYU. PAS , Keadilan malahan DAP sekalipun akan tetap membela orang melayu kerana itu termaktub dalam perlembagaan. Itu FAKTA nya DS.

  5- Ayuh bangun... tegakkan ISLAM. Beri sokongan sekiranya apa yang PR buat di Selangor memeberi kebaikan kepada rakyat. Tegur mereka sekiranya terdapat apa2 elemen rasuah dalam pentadbiran mereka. Itu yang saya harapkan daripada ADUN2 yang dilantik. Ingat... jangan mengenyangkan tembolok anak bini dan kaum keluarga. Berjaung untuk rakyat. Bukankah falsafah pemerintahan ISLAM itu mudah. Kita akan sidoal atas apa yang telah kita pimpin. Nak saya terangkan dgn lebih lanjut lagi ke ?

  Syauqie
  www.syauqiemohdkharip.blogspot.com

  ReplyDelete
 29. Salam YAB Dr Khir dan semua rakan-rakan bloggers,

  Anwar Ibrahim nama yang tidak asing di dunia politik sekarang ini, boleh dikatakan menjadi nama yang sering disebut dan ditulis dimana-mana sahaja.

  Kiat perlu lihat strategi dan kelicikan manusia yang bernama Anwar Ibrahim ini. Topeng yang digunakan beliau ialah topeng yang dibuat khas semasa beliau di dalam penjara lagi. Lihatlah lakonan yang beliau mainkan, bermula dengan Permatang Pauh sehingga lah ke bilangan AHLI PKR yang digembar gemburkan, semuanya manis belaka.

  Wahai rakan-rakan Islam fikirkan lah masak-masak keadaan negara kita jika Anwar Ibrahim memerintah. Perkara pertama yang beliau akan lakukan ialah memenjarakan TUN DR MAHATHIR selepas itu menindas suara UMNO dan selepas itu negara tercinta jatuh ketangan kaum lain. Ini kerana beliau mengangkat kafir sebagai pemimpin, mana boleh NEGARA ISLAM dipimpin oleh KAFIR !!!

  Ini realitinya, berapa lamakah usia yang beliau tinggal untuk menerajui Malaysia??? Malaysia telah hebat dimata dunia semasa zaman TUN DR MAHATHIR. Tak perlu lagi AS ataupun IMF untuk ekonomi Malaysia, tetapi ANWAR IBRAHIM akan menghancurkan Malaysia dengan sekelip mata jika kita tidak berhati-hati dan menghalang beliau.

  Menang atau Kalah di Permatang Pauh bukan perkara penting tetapi kebenaran perlu ditegakkan, kita akan lawan dengan semangat ISLAM DAN MELAYU. ANWAR BERTAUBATLAH...Selagi masih ada nafas bertaubatlah...

  UMNO masih menguasai kerajaan jika tewas sekalipun, tetapi bagnkai gajah kita takkan dapa tutup dengan daun pisang..

  Kepada semua penyokong ANWAR dan PR, ingat lah baik-baik, kami pemuda ISLAM UMNO akan terus mematahkan segala serangan dari kamu semua dan akan memastikan 16 September hanya menjadi kenangan pahit buat kamu semua !!!

  ANWAR kembalilah, kami masih sayangkan kamu, jangan dipecah belahkan lagi kaum MELAYU, cukuplah dengan apa yang terjadi sekarang.....

  www.worldofcrazee.blogspot.com

  ReplyDelete
 30. Assalamualaikum dr.

  Memanglah Anwar Ibrahim dianggap
  ayam sabung bagi penyokongnya.

  Mereka akan bersorak sorai untuk memberikan galakan kepada ayam sabungnya yg berlaga

  Ayam sabung memanglah ayam jantan
  Ayam jantan memang suka berkokok berdegar degar,tapi tau kah selalunya ekornya yg cantik itu penuh dengan najis?

  Pada firasat saya, ayam sabung yg sedang berkokok nyaring kali ni akan kecundang

  Kita sama sama tunggu dan lihat kebenarannya

  ReplyDelete
 31. Asalamulaikum,

  Manusia ni semua sama dari ADAM dan HAWA kalau tak percaya ini kafir.Apa saja kaum sama sahaja disisi Allah yang membezakan IMAN dan AMAL.Allah jadikan kita berbagai bangsa supaya kita mengenal satu sama lain.Tak kira cina atau india kalau islam dia adalah saudara kita.Kafir yang menentang islam adalah musuh kita(jihad fisabilillah).Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah sendiri.

  Wasalam.

  ReplyDelete
 32. DS Khir,

  Dalam satu kajian (Merdeka Centre ?) 55% responden tidak percaya Anwar melakukan liwat.

  Benar atau tidak, kita tidak pasti tetapi yang pastinya Anwar berjaya menjadikan dirinya mangsa, bukan Saiful.

  Bukan sahaja rakyat dan para ulama dan ustaz PAS, bahkan orang kafir pun kata Anwar seorang yang suci.

  Rakyat juga tertarik dengan kehebatan pidato Anwar. Dengan janji-janjinya. Anwar juga terbukti seorang yang akan menghadiahkan apa sahaja sekiranya sesaorang itu menjadikannya hero.
  Dari sekecil-kecil peranan jurukamera video yang menjadi Ahli Parlimen ,umpamanya, sehinggalah kepada penyokong yang diangkat menjadi Ketua Menteri dan Menteri Besar.

  Dan oleh kerana UMNO kini kucar kacir, tambahan pula masih banyak peluang terbuka jika terus menyokong Anwar dan PR, sudah tentu sokongan kepada UMNO dan BN akan terus malap.

  Pendekatan baru kepada rakyat yang DS canangkan tidak berlaku kerana Presiden UMNO buta hati dan tidak mahu sedar dari tidurnya.

  ReplyDelete
 33. hehe...
  salam dato seri...
  semalam dapat dengar ucapan dato seri sedikit sahaja dalam rancangan blog, betapa ruginya saya kerana ketidak kesempatan masa yang mencemburui diri saya...

  dato seri,
  how old r u? 40 or 50 something...
  matured enough... but i think you still need to grow dear...

  1stly, u need to be open minded as u can..
  to be honest do you read alternative media? do u agree that we must put religion as our priority compare to race? do you agree that bn and umno continue make mistakes till today? and 1 important thing seems u spoke negative to anwar.. do you hold any grudge to him? afraid of him?

  i think u need to stop your negative lust minded... think forward... most malaysian believe anwar is innocent.. jgn fanatik dengan bn.. rapuh... karat... byk puak.. perjuangan kabilah dan assabiah.. $$$$ minded...

  so sorry if my comment is to harsh... but i think u should make a move.. common strenthen the ummah movement... to make islam as our choice in malaysia politic

  ReplyDelete
 34. Hanya perasuah besar saja takut dengan sosok Anwar Ibrahim. UMNO/BN selalu mendabik dada tentang kekuatan parti dan kerajaan..

  Kenapa mesti takut akan sosok Anwar Ibrahim?.Kenapa mesti ada konspirasi keatas beliau?.

  sekarang saya tgk bapak menteri yang sibuk jadi jurucakap saiful,padahal yg empunya diri hanya goyang kaki kayak kepala pembesar.

  Harus ingat! Anwar pernah menjadi pemangku PM. Masakan waktu itu Anwar tidak menyimpan file file rasuah kalangan Bapak Menteri. Beliau Menteri kewangan dan TPM..

  Haha...Ayuh bersilat dong! jangan pandai cakap

  ReplyDelete
 35. "Biarlah Anwar terus dengan retorik politiknya. Yang penting bagi BN ialah memahami dan mengatasi masalah rakyat."

  siapa yang cakap retorik sebenarnya. Anwar atau DS sendiri? Selagi pemimpin UMNO taktau muhasabah diri sendiri dan asyik bercakap dengan nada angkuh seolah2 tak berlaku sebarang kepincangan di pihak sendiri, selagi tuh la UMNO akan terus tak sedar bahawa skrg rakyat semakin menolak UMNO dalam skala yang besar dan melihat UMNO sebagai komponen yang semakin tidak relevan.

  teruskan bermadah DS

  ReplyDelete
 36. Assalaamu’alaikum,


  Dear Bro’…….You can have a world class analysis written about Malaysian politics especially that regards to this grand DSAI-the man of every year with many faces-he can be an ardent husband, responsible father, a True Muslim, a good preacher, man behind the scene etc.etc.etc. Until you have exhausted all your arguments and proofs beyond reasonable doubt, he is still seen as the most holy man among his believer nothing will ever change that. Please don’t waste you mind energy of thinking about this gracious Man. Let Permatang Pauh inhabitant have him as long as they wish until they stop breathing themselves.

  One thing for sure now, UMNO has betrayed the Malays by all mean. Not only in Permatang Pauh that UMNO would ever have a chance but also other states that UMNO had lost. Those Malay of Islamic in religion understands this. This is so happen that UMNO now is so lame and sickening. Grassroots wanted very much the change yet the upper echelon think they are clever and smart enough to dictate what is best for the grassroots. We have being listening to you peoples for so many years without any grudges yet you fail us in every aspect.

  UMNO have taken the Malays for granted and for you BRO…..you even betrayed your own friends among friends. UMNO has to be returned its “preference” of choice by the Malays. If you are purely sincere enough, let start somewhere else in Selangor. Bahagian Kapar would be the best to begin with as “Ringgit Kasyorga” is so actively circulating.

  You can give one million and one reason of not able to put your toupee into it. Foremost was that you are no longer the Chief Liason of the State so a total washout on your side and a very cunning one. Yet the Malays are drifting apart waiting to be lynching at any time. I guess you are all well prepared on your departure………no offense Bro…it’s sad to see my own peoples sinking in its very own country.


  Wassalam

  ReplyDelete
 37. Busuknya hati DS, pergilah jumpa dengan ahli ugama,belajarlah ilmu ugama dari mengata yang bukan-bukan,bertaubatlah DS.

  ReplyDelete
 38. saya tidak melihat apa yang akan berlaku di permatang pauh..

  Kebangkitan anwar dlm politik negara, saya merasa perlu dijadikan agenda utama umno masakini. Ini lah orang akan memusnahkan masa depan umno dan juga negara. Saya tidak nampak apa yang umno buat untuk menyekat kemaraannya ini. Kemana barisan muda kita, pemuda, puteri dan putera umno...

  ReplyDelete
 39. Salam Dato Seri

  Memang sudah dijangka akan permainan Umno, isu Pilihanraya Kecil Permatang Pauh akan Umno gunakan sebagai alasan bahawa DSAI mahu twist kes liwatnya. Saya sebelum ini di dalam blog saya, saya ada menyebut bahawa, kes liwat ini sendiri sebenarnya adalah tektik Umno untuk menutup segala kecurangan dan kebobrokan mereka di dalam mentadbir negeri dan negara.

  Saya rasa, isu twist pilihanraya kecil Permatang Pauh dan kes liwat Saiful Bukhari ini akan terus menjadi bahan ratib bagi Umno sehinggalah keputusan PRK itu di umumkan nanti.

  Isu kenaikan harga petrol, kenaikan harga barang, isu rasuah yang tak pernah padam, isu moral yang melibatkan para pemimpin negara dan banyak lagi pendedahan yang mengaibkan, nampaknya terus menghantui dan mengekori setiap langkah pemimpin bertunjangkan Umno.

  Cukuplah seorang menteri yang gagal menjawap soalan dengan baik, dibantu pula oleh seorang Naib Canselor yang “wrong concept”, dimalukan oleh dihadapan jutaan penonton.

  Itu belum lagi dengan kehadiran Badan Pencegah Rasuah di mesyuarat-mesyuarat Umno di banyak tempat. Isu politik wang yang tidak diistilahkan sebagai rasuah di dalam kamus politik Umno.

  Perlu DS Dr Khir saya ingatkan sekali lagi, DSAI sudah lama berhasrat untuk bertanding di dalam pilihanraya.

  Tindakan Umno melalui Pak Lah mempercepatkan PRU ke 12 baru-baru ini sebelum DSAI dibenarkan aktif memegang mana-mana jawatan politik adalah petanda bahawa betapa gerun dan takutnya Umno dan Barisan nasional kepada aura dan pengaruh yang di bawa oleh mantan Timbalan Perdana Menteri itu.

  Jika tidak halnya, kenapa Barisan Nasional yang masih mempunyai mandat lebih setahun lagi itu tergesa-gesa untuk mengumumkan PRU lebih awal, sehinggakan Perdana Menteri sanggup berbohong kepada media tentang tarikh pembubaran parlimen. Sila rujuk 2 link dibawah yang saya ambil dari Utusan Malaysia itu untuk penilaian DS.

  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0213&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm
  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0213&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_02.htm

  Seterusnya, kita berbalik semula kepada persoalan DS mengenai PRK Permatang Pauh, adakah agenda peribadi atau agenda rakyat?

  Pertama sekali, saya ingin memberi tahu tentang momentum kepada kehendak rakyat terbanyak hari ini yang mahukan kepada perubahan di dalam tampuk penguasaan di dalam kerajaan. 5 negeri sudah menunjukkan hasil, termasuk Selangor.

  Mungkin DS tidak menyedarinya tetapi itulah yang dapat DS rasakan sekarang, jawatan DS hari ini adalah 180 darjah berbeza dari jawatan DS sebelum 8 March lalu. Semua ini adalah momentum rakyat yang mahukan perubahan.

  Anjakan yang telah dizahirkan oleh rakyat pada 8 March lalu kini semakin marak tanpa henti dan ia memerlukan klimak.

  Klimak yang saya maksudkan disini ialah dengan pembentukan kerajaan baru yang bakal diterajui oleh DSAI.

  Oleh itu, untuk membolehkan DSAI menerajui kerajaan baru, sudah pasti dirinya dahulu bergelar Ahli Parlimen yang terpilih oleh rakyat secara sah.

  Isu kesusahan rakyat seolah-olah tidak menjadi ranking utama di dalam agenda Umno, harga bahan asas terus naik menggila tetapi pemimpin hidup membazir sini sana. Kegagalan kerajaan mengurangkan subsidi petrol amat memeritkan rakyat bawahan. Mungkin golongan yang menikmati elaun pencen sebagai bekas Menteri Besar tidak merasainya sangat, tetapi golongan bawahan seperti petani dan nelayan yang paling terkesan.

  Hati mana tidak pedih, bila rakyat kais pagi makan pagi, tapi ada negeri yang dapat royalty, menteri besarnya beli Mercedes baru untuk kegunaan sendiri.

  Tidak perlulah DS terangkan tentang kesan kenaikan minyak dunia kepada harga petrol dan subsidi negara. Rakyat sudah semakin paham dan ianya dapat dilihat dengan hasil yang diraih oleh kerajaan melalui keuntungan petronas yang berbilion-bilion itu. Ada juga baiknya DS mebaca artikel yang saya tulis di dalam link dibawah ini

  http://lordazaab.wordpress.com/2008/07/19/beberapa-perkara-yang-saya-terpikir-mengenai-laporan-kewangan-petronas-untuk-tahun-kewangan-2008/

  Saya karang khas untuk memahamkan diri saya bagaimana kesan minyak dan hasil kerajaan. Saya harap DS pun akan dapat memahaminya juga.

  Memandangkan agenda rakyat yang dibawakan oleh DSAI lebih diterima berbanding agenda yang dibawa oleh Barisan Nasional, maka menjadi keperluan wajib kepada DSAI untuk bertanding.

  Jadi, bagi saya, tidak perlulah DS mempersoalan agenda siapa yang menjadi pertaruhan DSAI bila dia mengambil keputusan untuk bertanding di kawasan isterinya itu. Kerana semuanya telah jelas dan terang, tidak perlu cahaya untuk bersuluh lagi.

  Jikalau DS senang, jemputlah berkunjung ke blog saya di
  http://lordazaab.wordpress.com

  Wasalam.

  ReplyDelete
 40. Salam Dato Seri

  Memang sudah dijangka akan permainan Umno, isu Pilihanraya Kecil Permatang Pauh akan Umno gunakan sebagai alasan bahawa DSAI mahu twist kes liwatnya. Saya sebelum ini di dalam blog saya, saya ada menyebut bahawa, kes liwat ini sendiri sebenarnya adalah tektik Umno untuk menutup segala kecurangan dan kebobrokan mereka di dalam mentadbir negeri dan negara.

  Saya rasa, isu twist pilihanraya kecil Permatang Pauh dan kes liwat Saiful Bukhari ini akan terus menjadi bahan ratib bagi Umno sehinggalah keputusan PRK itu di umumkan nanti.

  Isu kenaikan harga petrol, kenaikan harga barang, isu rasuah yang tak pernah padam, isu moral yang melibatkan para pemimpin negara dan banyak lagi pendedahan yang mengaibkan, nampaknya terus menghantui dan mengekori setiap langkah pemimpin bertunjangkan Umno.

  Cukuplah seorang menteri yang gagal menjawap soalan dengan baik, dibantu pula oleh seorang Naib Canselor yang “wrong concept”, dimalukan oleh dihadapan jutaan penonton.

  Itu belum lagi dengan kehadiran Badan Pencegah Rasuah di mesyuarat-mesyuarat Umno di banyak tempat. Isu politik wang yang tidak diistilahkan sebagai rasuah di dalam kamus politik Umno.

  Perlu DS Dr Khir saya ingatkan sekali lagi, DSAI sudah lama berhasrat untuk bertanding di dalam pilihanraya.

  Tindakan Umno melalui Pak Lah mempercepatkan PRU ke 12 baru-baru ini sebelum DSAI dibenarkan aktif memegang mana-mana jawatan politik adalah petanda bahawa betapa gerun dan takutnya Umno dan Barisan nasional kepada aura dan pengaruh yang di bawa oleh mantan Timbalan Perdana Menteri itu.

  Jika tidak halnya, kenapa Barisan Nasional yang masih mempunyai mandat lebih setahun lagi itu tergesa-gesa untuk mengumumkan PRU lebih awal, sehinggakan Perdana Menteri sanggup berbohong kepada media tentang tarikh pembubaran parlimen. Sila rujuk 2 link dibawah yang saya ambil dari Utusan Malaysia itu untuk penilaian DS.

  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0213&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm
  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0213&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_02.htm

  Seterusnya, kita berbalik semula kepada persoalan DS mengenai PRK Permatang Pauh, adakah agenda peribadi atau agenda rakyat?

  Pertama sekali, saya ingin memberi tahu tentang momentum kepada kehendak rakyat terbanyak hari ini yang mahukan kepada perubahan di dalam tampuk penguasaan di dalam kerajaan. 5 negeri sudah menunjukkan hasil, termasuk Selangor.

  Mungkin DS tidak menyedarinya tetapi itulah yang dapat DS rasakan sekarang, jawatan DS hari ini adalah 180 darjah berbeza dari jawatan DS sebelum 8 March lalu. Semua ini adalah momentum rakyat yang mahukan perubahan.

  Anjakan yang telah dizahirkan oleh rakyat pada 8 March lalu kini semakin marak tanpa henti dan ia memerlukan klimak.

  Klimak yang saya maksudkan disini ialah dengan pembentukan kerajaan baru yang bakal diterajui oleh DSAI.

  Oleh itu, untuk membolehkan DSAI menerajui kerajaan baru, sudah pasti dirinya dahulu bergelar Ahli Parlimen yang terpilih oleh rakyat secara sah.

  Isu kesusahan rakyat seolah-olah tidak menjadi ranking utama di dalam agenda Umno, harga bahan asas terus naik menggila tetapi pemimpin hidup membazir sini sana. Kegagalan kerajaan mengurangkan subsidi petrol amat memeritkan rakyat bawahan. Mungkin golongan yang menikmati elaun pencen sebagai bekas Menteri Besar tidak merasainya sangat, tetapi golongan bawahan seperti petani dan nelayan yang paling terkesan.

  Hati mana tidak pedih, bila rakyat kais pagi makan pagi, tapi ada negeri yang dapat royalty, menteri besarnya beli Mercedes baru untuk kegunaan sendiri.

  Tidak perlulah DS terangkan tentang kesan kenaikan minyak dunia kepada harga petrol dan subsidi negara. Rakyat sudah semakin paham dan ianya dapat dilihat dengan hasil yang diraih oleh kerajaan melalui keuntungan petronas yang berbilion-bilion itu. Ada juga baiknya DS mebaca artikel yang saya tulis di dalam link dibawah ini

  http://lordazaab.wordpress.com/2008/07/19/beberapa-perkara-yang-saya-terpikir-mengenai-laporan-kewangan-petronas-untuk-tahun-kewangan-2008/

  Saya karang khas untuk memahamkan diri saya bagaimana kesan minyak dan hasil kerajaan. Saya harap DS pun akan dapat memahaminya juga.

  Memandangkan agenda rakyat yang dibawakan oleh DSAI lebih diterima berbanding agenda yang dibawa oleh Barisan Nasional, maka menjadi keperluan wajib kepada DSAI untuk bertanding.

  Jadi, bagi saya, tidak perlulah DS mempersoalan agenda siapa yang menjadi pertaruhan DSAI bila dia mengambil keputusan untuk bertanding di kawasan isterinya itu. Kerana semuanya telah jelas dan terang, tidak perlu cahaya untuk bersuluh lagi.

  Jikalau DS senang, jemputlah berkunjung ke blog saya di
  http://lordazaab.wordpress.com

  Wasalam.

  ReplyDelete
 41. Ds Khir ....dengar sana sini semasa pemilihan di peringakat bahagian...sungguh memalukan. Di Perak sehingakan ada kayu golf yang melayang...di Kawasan Syed Hamid tentang rasuah disana-sini..sehinggakan Syed Hamid mengeluarkan ada pemimpin yang kemaruk kuasa..tapi apabila diteliti Syed Hamid telah ketinggalan pencalonannya dgn musuhnya Daing. Siapa yang kemaruk kuasa....tapi apa yang saya tengok Syed Hamid terlalu sibuk mencampuri Kes DSAI supaya cepat siap..dan apa yang rakyat ketahui tiba-tiba kes DSAI telah siap dgn begitu cepat selepas bebarapa minit selepas Presiden Keadilan melatak jawatan. Sebab itu lah Syed Hamid tiada masa untuk menengok kawasan nya sendiri dan telah ketinggalan dari segi pencalonan untuknya. Siapa yang kemaruk kuasa ni....

  Ds...cubalah buat ulasan tentang perkara sebegini dan jgn membicarakan hal parti lain. Sepatutnya beri komenlah tentang perkara politik wang dan budaya samseng yang pasti akan melemahkan kekuatan parti umno itu sendiri. Ini baru pemimpin yang hendak memperbaiki kelemahan parti dan nak menyatukan ahli parti.

  Saya bersetuju dgn Annuar Musa berkenaan Umno perlu protes pilihanraya di Permatang Pauh. Umno/BN tiada isu nasional yg konkrit kecuali tindakan yang telah dibuat selama ini telah menyiksa banyak pihak dan semua kaum lain. Ds tak sedar ke...DSAI akan pasti menggunakan apa yang telah berlaku dalam umno sendiri politik wang dan budaya samseng ini yang semakin menjadi. Tapi apa boleh buat kerana melayu telah mempunyanyi peringkat yang tertinggi iaitu PHD(Pengkhianat Hasad Dengki)....tapi DS jgn risau..kerana you Jawa.

  Cubalah DS fikirkan..betulke apa yang saya cakapkan seperti diatas.
  Pastikan Umno itu bersatu dan bukan pada namanya sahaja. Contohilah Tuan Guru Nik Aziz tentang prinsipnya kepada Islam dan pasti bukan kepada melayu. Kerana Allah suruh menjaga agamanya dan bukan bangsanya. Jgn cakap tentang penyatuan Islam kalau DS sendiri sendiri tidak mengamal Islam itu. Tapi kalau nak belajar Islam pergilah ke Pulau Melaka.

  ReplyDelete
 42. Pilihanraya di Permatang Pauh kali ini paling mudah bagi PKR kerana boleh menayangkan video Ezam ketika mengutuk Paklah, Najib dan pemimpin BN. Sepatutnya Ezam tidak dibiarkan datang ke P.Pauh. Dia akan merosakkan Bn.

  Lihat ini, ini, ini dan ini...

  http://www.youtube.com/watch?v=uPNbtqS7jlc&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=f0nnsFz-iQg&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=OQJTCggFTJM&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=4ID5hRzMFG4&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=jhYYyseHqrk&feature=related

  BN perlukan pakar strategi
  Bukan pemimpin tahi gigi

  daripada:
  http://suteramalaya.blogspot.com/

  ReplyDelete
 43. Kue ngomong opo ki anak wak toyo?? Goblok bener kue yo, sopo seng koyok cacing kepanasan sekarang ni? bukan ke si budak yang kena liwat yang tak pernah berani tunjukkan muka atau dah kena kurung dengan polis + puak konspirasi agar kebocoran drama liwat tidak keterlaluan..

  Bertaubatlah, tumpu kerja kat klinik lagi baguslah, dapat kuasa kue lupo diri!! Jowo opo kayek kue ki, pengor!!

  ReplyDelete
 44. Kalau pertandingan berlaku dalam keadaan biasa, dan tidak ada tipu helah , manipulasi atau "main kotor" di pihak UMNO/BN, SPR dan kerajaan, saya kira Anwar boleh menang dengan mudah di Permatang Pauh nanti.

  Saya mengharapkan Anwar menang dan akan terus memainkan peranan sebagai ahli politik yang terkemuka, kerana dia memang seorang tokoh Melayu dan Malaysia yang berkarisma dan berkaliber.

  Sebagai manusia biasa, Anwar tentunya mempunyai kelemahan. Tapi kelemahannya saya fikir tidak mengurangkan ketokohannya sebagai seorang pemimpin yang boleh diharap untuk memimpin bangsa dan negara.

  Andainya Anwar tidak berpeluang untuk menjadi PM dan hanya berpeluang menjadi ketua pembangkang pun, saya fikir peranannya tetap signifikan dan tidak boleh diperkecilkan.

  Bagaimanapun, di saat UMNO/BN sudah begitu korup dan bobrok, dan kehancurannya barangkali hanya dapat ditangguhkan, tapi tetap akan berlaku juga,
  Anwar adalah tokoh yang boleh diharapkan untuk mengambil alih kepimpinan negara.

  ReplyDelete
 45. DS,

  Betul apa yang DS cakap. utk jadi PM, anwar perlu jadi Ahli Parlimen supaya nanti senang Ahli Parlimen BN nak lompat masuk PR dan bentuk kerajaan.

  DS ingat rakyat ni bodoh ke. Kami nakkan janji2 Anwar tu.. kami percaya dia akan berjuang untuk rakyat. Kami ni tak bodoh. kalau dia tak buat, kami tolak la dia balik dalam pilihanraya akan datang. kenapa DS dan BN takut sangat kalau kalah ni? takut ke jadi pembangkang? kalau PR tak boleh jadi kerajaan kami pun taknak la. kami boleh pilih BN balik.

  Nampak sangat BN tu byk buat salah. takut kalau kalah nanti terus tak dapat jadi kerajaan langsung kan!

  ReplyDelete
 46. Balik balik UMNO, balik balik UMNO...hebat sangatkah UMNO? UMNO dapat wahyu ker sehingga tak boleh di sanggah? UMNO parti dari langit ker yang di pilih TUHAN untuk mentadbir Malaysia?Kenapa orang darah cap keris ada terlekat didalam kepala, hanya orang UMNO sahaja yang layak mentadbir Malaysia? Fahaman apa yang melayakan berfikiran macam itu?

  ReplyDelete
 47. Anwar Ibrahim akan tetap menang dengan majoriti yang lebih tinggi

  Hidup DSAI

  ReplyDelete
 48. DS Khir Toyo....Apa sudah jadi di tempat Ds sendiri sehingga BPR masuk menyiasat. DS perlu sedar dan saya berpendapat Umno seperti penagih dadah...sebab perkara duit/wang sudah menjadi darah daging ahli UMNO...Tanpa wang ahli umno gagal membuat pilihan yang tepat dan adil. Perkara ini sentiasa saya ulas dalam komen saya..tapi nak buat macammana perkara ini telah menjadi darah daging ahli UMNO. Begitu juga dengan penagih dadah..tanpa dadah akan dia tidak bermaya.

  Ayuh Ds....perkara inilah perlu diubati terlebih dahulu dan bukan nya sibuk nak bersatu dgn PAS yang penuh dengan prinsip ISLAM. Orang Cina dan India pun boleh kata Tuan Guru Nik Aziz seorang pemimpin yang baik..tapi Ds tengok TGNA sebaliknya. Islam apakah DS ini...atau masih Islam kah DS tapi yang pasti DS dari golongan islam hadhari yang semua muslim dah ketahui tidak tahu darimana datangnya islam hadhari ini.

  Sempat lagi kalau nak bertaubat dan cara sepatutnya DS menyokong kepada Pakatan Rakyat dan perkara yang lebih baik lagi dengan mengisi borang ahli seumur hidup PAS.

  Saya mengambil kesempatan ini untuk mengistiharkan saya telah keluar UMNO yang penuh dgn dosan dan tidak bercirikan Islam. Saya sekarang telah menjadi Ahli Pas seumur hidup serta juga ahli PKR. Sekarang saya berada dalam dua parti.

  Ayuh DS bersama-sama saya untuk keluar dari rumah umno yang pasti akan roboh pada bila-bila dan kita mencari pedoman dan semangat bari dirumah yang lebih kuat. Ayuh DS jgn kita cuba lagi nak bersetongkol dgn orang memusnahkan bangsa kita sendiri dan kita kena ubah perjuangan tentang meletakkan ISLAM ketempat yang sepatutnya.Takbir....Takbir

  Ingat Ds..cuba ajak sekali PakLah tu. Kerana saya lihat telah melakukan perkara yang ditegah dalam ISLAM iaitu meletakkan kalungan bunga pada tugu...tak payahlah says ulas...cuba tgk ulasan mufti perlis.

  Takbir...Takbir...

  ReplyDelete
 49. Kepada Agensi Perisikan Pusat
  Saper kater rakyat dah tak perlukan UMNO???

  Kepada umno 4 ever :
  Ko cakap pasal ingat ALLAH..ISLAM..
  Macamlah DAP tu suka sangat kat islam..
  Alangkan terang lagi bersuluh..
  DAP nie anti-ISLAM...

  Saya doakan agar pemimpin UMNO terus berusaha menjaga kepentingan orang melayu.. amin..

  ReplyDelete
 50. Ds...saya ada berpuloh-puloh kotak tentang keburukan UMNO. Kalau saya dicabar saya akan bongkarkan semuanya dalam blog DS...ceah macam ezam dgn kotak-kotanya lah pulak.

  Manusia Ezam tak lupa diri...Umno Permatang Pauh nak org tempatan tapi dia sibuk nak offer diri nak jadi calon. Manusia yg lupa diri.

  Ds..kat Korea lagi ke.....

  ReplyDelete
 51. Correction DS,..it's Datuk Seri Wan Azizah now, not Datin Seri.

  ReplyDelete
 52. assllkom dtk..
  xde ape yg sy nk komen.. cume.. kita berdoa.. tengok dan lihat..
  dan sedar diri kita sape..
  tengok diri kita sendiri..
  sempurna ke x..

  ReplyDelete
 53. Doc,

  Anwar mungkin boleh menang, tetapi mungkin juga boleh kalah. Either win big or fall big. Seharusnya UMNO menangani isu ini dengan bijak. Rata-rata orang melayu kini mempunyai sikap tunggu dan lihat. Jika UMNO meletakkan calon yang salah di permatang pauh, nescaya strategi akan menjadi tragedi. Orang tempatan yang mengambil kesah akan rakyat setempat pastinya menjadi pilihan rakyat permatang pauh mahupun tempat-tempat lain. Persepsi rakyat terhadap wakil rakyat di Malaysia kini bukanlah sebagai penggubal undang-undang, tetapi pejuang hak rakyat. Maka orang tempatanlah yang paling layak, kalau nak angkat bekas imam masjid negara sudah byk kali tumpas, kalau diambil bekas orang kanan anwar, nescaya 'tergolek dog'. carilah wakil rakyat yang bukan ketua umno bahagian, yang biasa-biasa sahaja, tetapi dikenali dengan sifat baiknya di permatang pauh serta anwar tak ada modal nak buat personal attack kepada dia. Belajarlah cara orang kelantan berpolitik, hanya wakil rakyat yang berkhidmat di kawasan setempat yang mereka perlukan, kecuali kes Awang Adik yang tewas kepada Nasarudin atas dasar Awang Adik ingin jadi MB kelantan menentang Nik Aziz. Jika UMNO ingin memenangi hati rakyat, kita harus belajar dan brainstorm dengan teliti, bukan sekadar melapas batuk di tangga.

  ReplyDelete
 54. Wakakaka !!! Sebut sahaja nama Datuk Seri Anwar Ibrahim, pemimpin Umno menggelabah tak tentu pasal. Kenapa takut?? Banyak buat salah ker?? Wakakaka!!

  ReplyDelete
 55. YB Dato Seri,Assalamua'laikum

  Anwar Ibrahim siapa dia? Bagi saya apa pun interpretasi kandungan Akta Pilihanraya bagi saya Anwar tetap
  penjenayah dalam kes rasuah yang telah dihukum.Kecuali ada pengampunan saya tidak tahu

  Kenapa rakyat masih terimanya? Jika rakyat biasa jika ada rekod jenayah nak kerja sebagai pemandu lori pun majikan tidak akan terima.Apa bezanya? Anwar hanya manusia biasa yang hanya pandai berpidato dan menarik orang ramai mendengar dan bersimpati.

  Kenapa? Sebab dia buat kajian kenapa pemimpin BN tidak berupaya buat demikian. Kaji cara pemikiran rakyat sekarang terutama orang2 muda.

  Terlanjur komen ini,Dato Seri pula ahli MT UMNO syor saya, semua pemimpin UMNO letak jawatan dan bertanding pada Disember ini.Hapus kouta dan presiden pun tidak dibenarkan memanggil untuk kononnya penerangan saperti didakwa Bahagian Petaling Jaya Selatan,kalau menang "good lucklah" kalau kalah tu faham fahamlah dan jangan ada ugut atau janji2 apapun kerana ALLAH, bolehkah?

  Assalamua'laikum Dato Seri.

  ps: saya tiada parti tetapi orang melayu ugama islam.

  ReplyDelete
 56. Assalaamu’alaikum,


  Dear Bro……nearly forgotten if you don’t mind as to your intention of contesting UMNO youth head. According to your intellectual analysis what are the chances that your think would really secure you to that so called “The Malay Lame Lion”or “The Lion Without Balls”. Selangor did produce one of the best in history after that its just an advertisement gimmick carrying long stretch of banner that eventually turn out to be the longest of sari’s in Malaysia.

  Bro……..it’s just for adding up to your library of information. Recall those days when you attended the UMNO youth movement where the present leader had place you right at the very last lane and I am sure you did notice that don’t you?. Just put all your effort all the way for that beautiful post. Your only competitor is Mukhriz the other one is a total Malay Liability for life, if UMNO youth members is not a total humpty dumbty after all.

  Wassalam

  ReplyDelete
 57. Undilah calon bebas.. kerana mereka bebas dari rasuah.undi DSAI negara tergadai. undi UMNO pemimpin peminpin nya rasuah.

  ReplyDelete
 58. Dr.,

  Saya kagum dgn Dr. ketika mula2 memegang tampuk perintah Selangor dulu.. Saya masih ingat terserampak dgn Dr. di depan Pizza Hut Plaza Masalam suatu petang dgn baju T Pegoda, seluar 'slack' hitam dan sandal sahaja.. saya kagum masa tu..
  Tapi bila tak lama lepas tu saya dgr Dr. Mahathir kata ada 'seorang kaya baru' di Selangor saya amat hampa..
  Saya pun Jawa Islam Malaysia, tapi berpada le..
  Kita tengok burung siapa yang dipipihkan lada..

  ReplyDelete
 59. Assalamualaikum dan salam perjuangan kepada semua...

  DS Khir...
  Permatang Pauh dilihat sebagai kubu kuat Anwar. Anwar memilih untuk bertanding di situ. Secara rasionalnya, Anwar dilihat akan berjaya memenangi Parlimen Permatang Pauh. Itu faktanya.

  1. Sebenarnya, jika diletak ahli biasa PKR pun di Permatang Pauh, PKR akan menang juga! Kerana UMNO sedang ditolak rakyat Malaysia, terutamanya di "north region". Di Bukit Selambau, hatta calon bebas pun boleh menang bertanding lawan UMNO. Begitulah senarionya sekarang. Bukan kerana PKR itu kuat,tetapi kerana UMNO itu LEMAH!

  2. Anwar kalau menang di Permatang Pauh pun, biarlah. Namun. kita kena pastikan dia mendapat malu dengan mengurangkan majoriti kemenangan. Kita tahu siapa Anwar. Walaupun kita tahu Anwar seorang pengkhianat bangsa, penyokong2 Anwar yang mudah tertipu/terpengaruh itu tetap mengatakan Anwar pembela rakyat. Walaupun kita nak muntah dengar kenyataan itu, tapi apa yang boleh kita lakukan? Biarlah luncai terjun dengan labu-labunya...

  3. Ada yang persoal, dulu dah kena dakwa liwat sekali, dan kali ni sekali lagi...haiii...dah dua kali dah kena dakwa, kesalahan yang sama pulak tu...masih sangsi lagi? Mungkin didunia ni boleh lepas kerana undang2 ciptaan manusia yang lemah dan banyak cacat cela, esok didepan Allah...tak siapa yang akan terlepas...

  4. Akhirnya, kepada penyokong Anwar...hangpa tak sedaq ka hang pa tu kena tipu dengan Anwar? Hangpa tak sedaq ka yang Anwar tu berpolitik demi kepentingan peribadi? Hangpa tak sedaq lagi ka bahawa Anwar tu agen US (lepas keluaq ISA, lari pi US...bila nak kena dakwa, US awal2 lagi keluaq statement cover Anwar? Hangpa tak sedaq ka dia tak mementingkan Islam di Malaysia (tubuh UIA/bank Islam...lepas tu sekarang sebut "no Islamic state"...maknanya UIA/bank Islam tu sekadar retorik atau idea orang lain)?

  Kepada Anwar...Cit porrahhh....bertaubat la saudara Anwar...awak tu agama Islam...dah tak percaya kat Allah ka? Politik tu politik jugak...Islam kena letak diatas sekali...!!!

  ReplyDelete
 60. izinkan saya mencelah disini.

  dlm blog ni banyak sangat cerita selain daripada perjuangan DSKT sendiri.

  saya cadangankan kepada agar daya kepimpinan datuk terserlah diDALAM BLOG INI.

  1.mungkin datuk ada cadangan(untuk kepentingan rakyat) yang boleh dikemukan kepada pembaca blog . agak kita sama -sama memperhalusi cadangan datuk.mungkin rakyat biasa tidak kita pangat dapat memberikan cadangan kepada datuk mengenai apa juga isu yang memperjuangkan hak rakyat.

  2.jika ditakdirkan datuk menang di pilihanraya akan datang.saya harap DSKT. AKAN MENJADI AHLI POLITIK YANG PERTAMA yang tidak mencampurkan adukkan SUKAN DAN POLITIK,lihat pakatan rakyat masih mahu menerajui dan menjadi presiden persatuan negeri masing -masing,ada yang berkata mahu mencari CEO.Tapi keputsan masih samar.

  3.KEMUKAN KAN LAH MASALAH RAKYAT DIKAWASAN ANDA,dengan niat bukan mahu menunjuk-nunjuk cukup lah kebaikan DSKT (takut di politikan oleh pembangkang.

  4.jangan hanyA sekadar agenda UMNO SAHAJA ADA DISINI.TERLALU UMNO sahaja pun tidak baik.SIAPA RAKYAT ANDA PUN PERLU DIBERI PERHATIAN.

  5.SAYA aMAT BERHARAP UMNO TIDAK LAGI MEMPROMOSI KAN ISLAM HADHARI.alangkah baiknya.sungguh mengelirukan walauapaun alasan dan hujah diberikan ,cukuplah.positf.BAYANGKANlah jikalah PAK LAH tidak memperkEnalkan ISLAM HADHARI munkin kurang sedikit perbalahan SESAMA umat Islam kan,lebih tiada bukan.

  6.mungkin dimasa akan datang jika DSKT BENARKAN saya akan posting mengenai sedikit keluhan rakyat biasa mengenai AMANAH RAYA BHD.mungkin DSKT perlu membuat homework dulu sebelum saya mengemukan ISU KECIL ini kepada tuan.pergilah berujumpa dengan rakyat jelata dari golengan pertengan dan tanya apa pengalaman meraka DENGAN AMANAH RAYA ,

  SEKIAN...

  ReplyDelete
 61. DS dan pembaca yg budiman,

  Dari survey dan pandangan serta pendapat orang ramai,mungkin benar sudah sampai masanya untuk kita menukar kerajaan yang memerintah.BN seperti kereta yg sudah berusia 52tahun,perlu ditukar enjin atau tukar terus kereta baru.

  Apa pendapat anda semua?

  ReplyDelete
 62. ISU KECIL YANG CUBA MENCELAH DISINI-

  SAYA SEKADAR RAKYAT MALAYSIA.dan akan cuba patuh kepada undang -undang negara Malaysia yang tericinta selagai tidak bercanggah dengan hukum ISLAM.itu sahaja.

  ISU KECIL yang cuba di perbesarkan oleh saya ialah .Mengenai AMANAH RAYA.,kerana apa saya memelilih AMANAH RAYA sebagai ISU KECIL yang cuba di perbesarkan .

  Kerana sebab-sebab berikut-

  1.mengapakah kuasa yang diberikan oleh kerajaan untuk menguruskan HARTA PUSAKA kepada AMANAH RAYA .jawapan nya ialah semua pihak bersetuju kerana keuntungan secara monopoli ini akan menguntung RAKYAT JELATA.
  2.Tiada siapapun yang pernah terberbeban dengan fees@yuran perkhidmatan yang dikenakan oleh seluruh rakyat Malaysia. Pernah meyuiarakan persilisihan faham dan ketidakpuashatian kepapa AMANAH RAYA kepada Pihak kerajaan yang memerintah.


  Disini saya terdapat hujah yang menyokong pandandangan saya.

  1-sebuah badan amanah yang diberikan oleh kerajaan untuk menguruskan HARTA PUSAKA k, yang mesti/wajib@jika tidak mereka tidak boleh menuntuk harta pusaka mereka dan dilalui oleh segenap lapisan rakyat malaysia yang ingin menuntut harta pusaka yang bernilai lebih daripada rm 5000 sahaja*jika tidak silap sayalah..

  2-fikirlan jika penubuhan AMANAH RAYA ini untuk menguruskan harta pusaka dengan baik,kenapa mesti dikenakan fees mengikut % harta yang diuruskan.jika ini satu kemestian mengapa fees yang dikenakan begitu mahal. 4% untuk setiap RM25000.00 pertama. Mengapakan tidak diberikan kepada sebuah jabatan kerajaan sahaja dan fees@yuran perkhidmatan yang dikenakan hanyalah mengikut kes yang dibuat dengan bayaran tetap mengikut urusan,*sebagai contoh harta pusaka yang dituntut tanpa wasiat bertulis yang saha ialah sebak RM 300,dan jika pengurusan harta pusaka yang dituntut tanpa wasiat ialah sebanyak RM600.00,bayangkan jika ada RM 25000 sahaja yang dituntu ,yuran perkhidmatan yang dikenakan ialah sebanyak %4 .amatlah berbaloi ,hanya RM 1000.00 sahaja dikenakan kepada pengguna. Baki harta pusaka masih ada 24000 lagi dan dibahagikan sama rata kepada 12 orang waris. Dapatlah dengan adil seorang RM 2000.00 sahaja.hanya dengan fees sebanyak RM1000 sahaja dengan perkhidmatan yang cekap daripada AMANAH RAYA amatlah berbaloi bukan.

  PERSOALANYA mengapakah amanah RAYA MENGENAKAN fees @yuran perkhidmatan mengikut kadar % harta yang diuruskan adakah ianya berbaloi untuk smeua rakyat Malaysia.jelaskan lah wahai golongan PEMIMPIN KAMI.

  Sebagai contoh Perlukah AMANAH RAYA yang sedang menguruskan harta pusaka BERNILAI RM 1,000,000.00 @1 juta . MAKA sebuah sistem sekuriti yang amanah,@sumber tenaga manusia @alatan melindungi @insurans yang memerlukan modal yang lebih untuk menguruskan harta pusaka bernilai RM1,000,000.00@1JUTA. Dan mari kita RAKYAT MALAYSIA bandingkan diantara HARTA PUSAKA yang akan dituntut sebanya RM 25,000,00 SAHAJA. Adakah sebuah sistem sekuriti yang amanah,@sumber tenaga manusia @alatan melindungi @insurans (semua ini akan mengubah kos perkhimatan Amanah raya.Mari kita mengkaji sebaik-baiknya.

  Wahai golongan pemipin -apakah nasib -nasib RAKYAT JELATA untuk membayar fees @yuran perkhimatan yang dikenakan hingga ada yang menyebankan ada yang mengadai harta pusaka mereka disebababkan oleh fees@yuran yang dikenakan kepada mereka.

  Apakah komen PEMIMPIN dan MUFTI kami. Silakan tampil memberikan suara anda untuk RAKYAT JELATA.

  3-Mengapakah AMANAH RAYA di jadikan GOC-siapakah yang untung.rakyat atau golongan tertentu sahaja.Siapakah dalang disebalik penubuhan dan pemberi kuasa kepada amanah raya berhad,

  4-pada pandangan saya kerajaan mudah tertipu dengan tuntutan segelintir pihak dan rakyat terpaksa menganguk kan sahaja tindakan penswastaan tanap memikirkan BEBAN YANG AKAN DITANGGUNG OLEH RAKYAT.

  5-mengapakah AMANAH RAYA perlu diswastakan (alasan kukuh yang pasti diberikan oleh kerajaan pastilah sebegini. untuk keuntungan,kecekapan)mengapa ini berlaku saya masih tidak faham dengan tindakan yang amatlah tidak bijak ini.
  6-sebagai GOLONGAN pemimpin yang bertanggungjawap kemukan kan lah ISU KECIL dan MASALAH TERPENCIL INI. Ini agar rakyat terbela dengan sebaiknya.

  7.saya juga mencabar mana pihak dapat memberikan maklum balas yang kepada ISU KECIL dan MASALAH TERPENCIL INI..

  8.JIka Berginilah kerajaan ingin membuat keuntungan untuk RAKYAT,silakan teruskan,semoga PIHAK KERAJAAN akan TERUS mencari keuntungan yang berlipat ganda untuk RAKYAT,

  Saya tutut mencadankan agar pihak kerajaan untuk terus mencari kuntungan yang berlipat kali ganda-tidak mustahil untuk polis juga akan mengenakan fees untuk menyelesaikan jenayah yang melibatkan koporat/kormersial ,dengan menuntut fees mengikut jumlah kerugian mereka.


  bomba perlu mengenakan fees kepada mangsa kebakaran yang mengikut jumlah harta mereka yang diselamatkan.sebagai contoh rumah seluas 5000 kaki persegi akan dikenakan fees 2% daropa nila tanah semasa.(keuntuanga pihak bomba ini akan dapat menyumbang kepada ekonomi negara.)

  mungkin polis juga pelru dikopratkan kepada untuk mendapatkan lebih lagi dana untuk membantu memberikan punlangan kepada pendapatan negara Malaysia tercinta.mari kita semua bincangankan hal ini dengan lebih terperinci lagi.

  3.RAKYAT PASTI BERHARAP LEBIH BANYA K GOC akan ditubuhkan dan lebih banyak akta ditubuhkan untuk memberikan keuntungan yang boleh dinikmati oleh semua rakyat malayisa.(mungkin faham komunisime perlu diterapkan ).


  saya akan jangankan kan golongan pemimpin akan memberikan jawapan sebegini.

  1.perkara kecik ini memang tidak dapat dielakkan .sudah menjadi undang -undang di dalam negara Malaysia tercinta.jadi kita perlu akur. Kepada undang -undang.

  2.Fees yang dikenakan oleh amanah raya amatlah minimun ,berbanding negara lain didunia.dana amaanh raya memang berhak menntuk fees mereka kerna kecekapan mutu kerja mereka yang amat lah baik sekali.
  Keuntungan yang diberikan oleh AMANAH RAYA kepada kerajaan dapat dinikmati oleh semua rakyat Malaysia dengan saksama.dan keuntungan yang salurkan digunakan untuk pembangunan modal insan dan pembanguan infraskutur yang lebih baik.

  7-JIKA PIHAK AMANAH RAYA bersikap telus mengapakah AMANAH RAYA tidak mampu uNtnk MENGURUSKAN harta PUSAKA yang dituntut sebanyak 40 bilion ini kepada waris yang HAK.amanah telah diberikan dengan sebaik yan mengapakah perlu dituntut perlu,serakanlah kepada yang HAK jika benar AMANAH .

  ReplyDelete
 63. DSKT minta pengundi berfikiran rasional dan mengundi BN...? Inilah syndrome paling teruk pernah melanda sejarah UMNO, kalau pun bukan sejarah manusia.
  1) UMNO dah nak collapse DSKT kata masih kuat sbb masih menang di parlimen.
  2) Rakyat dah jemu dgn rasuah, kronisma, dsb. DSKT kata rakyat tak kisah pun.
  3) Pembangunan tidak seimbang dan tidak memberi manfaat kpd rakyat. DSKT macam kata rakyat dapat.
  4) Percaturan ekonomi negara dan pentadbiran hampeh. DSKT kata mana ada....!
  Tunggulah saat kehancuran UMNO sehancur-hancurnya

  ReplyDelete
 64. Ayuh semua pengundi permatang pauh yang berkerja di bandar,mari kita menunai kan tanggung jawab dengan mengundi bapak gay no satu negara,Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI)

  Dan kepada semua ahli-ahli PARTI KOMUNIS RAKYAT (PKR),kita harus bekerja keras demi memasti kan kemenangan berpihak pada bapak gay kita.

  Tak lupa juga pada semua rakan-rakan parti politik,termasuk juga pemimpin-pemimpin yahudi yang berada diluar mahupon yang berada didalam negara,diharap akan memberi komitmen yang tinggi dalam membantu gayboy tua kita mendapat kemenangan dengan cemerlang.

  hidup GAY BOYTUA!

  ReplyDelete
 65. Salam datuk,

  Apabila bercakap tentang DNA..keperluan sampel DNA baru...datuk telah meletakkan taraf kedoktoran datuk ke tahap yang paling rendah. Doktor gigi tak pernah diberitahukah bahawa DNA boleh bertahan sehingga beratus2 tahun lamanya.Adakah DNA 6 tahun lepas sudah lapuk? Kalau DNA yang berusia 6 tahun itu sudah lapuk, bagaimana pula doktor dan ahli arkelogi di luar negara boleh mengenal pasti Tsar Rusia yang terakhir serta keluarganya yang dibunuh oleh tentera revolusi melalui sampel serpihan tulang dan tanah mayat-mayat tersebut ditanam. Pembunuhan itu dilakukan dalam tahun 1940-an (jika tak silap) dan kajian dibuat lewat 90-an. Usia sampel itu sudah puluhan tahun berbanding dengan sampel DNA yang berusia 6 tahun.

  Datuk seorang yang cerdik akal, jangan demi kepentingan politik, datuk meletakkan tahap pemikiran datuk serendah-rendahnya sehingga ditertawakan oleh orang lain.

  Bagi saya, daripada datuk berbicara tentang perihal dosa sesama manusia ini(kalau bertaubat pun kena jumpa jugak dengan orang itu minta ampun)lebih baik datuk selamatkan Malaysia yang kian "terjual" jajahannya, maruahnya, kekayaannya, ekonominya, akhlak remajanya...etc daripada tangan PM "Saya Perdana Menteri Malaysia" dan anak menantunya.

  ReplyDelete
 66. Hai Dokter Khir,

  Pilihanraya Permatang Pauh tu, BN/Umno boikot la, x payah tanding (Buang masa/buang duit rakyat).

  Fokus camna nak alih pak bedolah dari jawatan pm.pastu restructure Umno/BN.

  Pastu kita plan strategi nak amik balik 5 negeri pembangkang ni.heheh

  ReplyDelete
 67. Apabila hendak memburukkan peribadi DSAI mentu guna perkataan "saya kenal sangat". tak kira utusan,blogger atau org politik..dah jadi satu perkataan yang kelakar pulak.

  Yang nyata UMNO sekarang ni dipenuhi dengan gejala RASUAH,setiap hari ada saja berita rasuah dlm akhbar melibatkan UMNO.
  Rakyat tidak sanggup diperintah oleh parti yang RASUAH..

  ReplyDelete
 68. Adat manusia

  masa di atas lain cerita

  di sudah di bawah, lain pula halnya

  Sokong mana mana pihak sekali pun

  rasanya diri sendiri kna ubah diri sendiri

  Tunggu apa nak jadi nanti.

  ReplyDelete
 69. Anwar nak jadi PM?
  pro-pr je yang nak..
  bukan semua rakyat mahukan hero putarbelit ni dr..

  apa apa pun, pastikan BN meletakkan calun yang berwibawa yang dapat menandingi Anwar nanti..

  ReplyDelete
 70. ds,
  tolonglah ban bloger yang post coment yang racist.cuba baca teliti lain kali.pls ban "h s haji a.ali".post yang lalu dan kini.tidak ada poit tapi cuba nak bangkitkan isue perkauman.tak baik bangi seorang islam yang suka menonjolkan sikap perkauman.thank you

  ReplyDelete
 71. Assalamualaikum,, saudara adam...
  Saya respeck pendapat anda.. terhadap DSAI, tetapi kita harus ingat, Kenapa dsai dibawa masuk kedalam umno oleh DR Mahathir, kerana supaya DSAI memasukan syiar ISLAM kedalam umno... tetapi bila dah dapat jawatan dan kepercayaan DR.M apa anwar telah lakukan... saya menolak 100000% sekiranya apa tindakan DR.M terhadap DSAI adalah salah, tak kirala isu moral atau pun isu penyala gunaan kuasa oleh DSAI. DR.M lakukan kes kes terhadap DSAI ialah kerana tak nak bagi malaysia jadi huru hara macam ni la... Saudara adam kena ingat dan bersikap realistik dalam hal pentadbiran negara... You kena renung baik,baik... Penasihat PKR DSAI,TImbalan siapa? You kena sedar bahawa Kabinet Pakatan Rakyat sebelum 16 SEPtember 2008 ialah : PM dan menteri kewangan :DSAI, TPM DAN PERTAHANAN : LIM KIT SIANG,DALAM NEGERI :KARPAL SING: MENTERI DI jpm :TIAN CHUA,GOBALA KRISHNAN,IRENE FERNANDEZ,TECK LEE. : Adalak saudara adam perasan selepas DSAI siapa akan menerajui tampuk kepimpinan negara? sudah tentu lim kit siang,atau karpal sing ,,, so dimana letaknya pemimpin melayu PKR dan PAS????? inilah yang BN risau sangat tentang percaturan negara? BIla DSAI mati, anak cucu nya dah cukup dah kekayaan ...yang menjadi masalahnya ialah rakyat jelata yang macam kita ni... atau yang orang-orang pakatan rakyat dok membela sangat orang-orang kampung bila kerajaan naik kan harga minyak... kononnya membela rakyat la... memanglah saudara boleh kata azmin ali akan dilantik menteri, hassan ali dilantik, khalid dilantik,mahfuz... tetapi siapa pemimpin yang berada di atas tampuk pemerintahan tertingi PAKATAN RAKYAT??????????? SIAPA ..SIAPA...SIAPA...CUBA RENUNGKAN.... WASALAM

  ReplyDelete
 72. 1. Usulkan oleh semua wakil UMNO,tukar Pak Lah..ganti baru!! jangan takut.muhyidin lagi bagus.jangan dok buat lambat.kalo tak,letak la calon sampah,pasti DS Anwar menang BESAR! isu simpati kes liwat memang ada.tapi nampak gaya cawangan penakut,malah isu politik wang ada lagi (cawangan saya sahaja)

  2. Turunkan harga minyak kurang 50 sen,harga minyak dunia dok turun ni dato.

  ps;dato dapat set ketua pemuda ke? sapa orang no2 dato? bahagian berani ke calon muhkriz.calon khairi,memang konpem kalah PRU akan datang

  ReplyDelete
 73. Datuk Sri,

  Lagi-lagi kes DSAI yang Datuk Sri percakapkan. Sememangnya UMNO kaya dengan parti Rasuah sana-sini. Konon nak basmi Rasuah sedangkan UMNO jadi RAJA RASUAH.

  Datuk ingat kami rakyat bodoh ke kerana dengan permainan UMNO dengan kes liwat DSAI. Kami punya hotak pikir.Why ler dia nak liwat bontot saiful tu. Dah bau bontot saiful tu entah-entah ada penyakit buasir kot.Buat apalah DSAI lakukan perkara macam itu sedangkan bini DSAI ada masih cantik tu.

  Datuk kena ingat manusia sanggup lakukan apa saja demi kuasa sama ada menjatuhkan seseorang dengan apa jua cara.Datuk tengok cerita HINDUSTAN macam itulah gaya seseorang merebut kuasa.

  Dr harus sedar why you loss previous election because you're loser.Sepatutnya Datuk Sri ni bangsa melayu, beragama islam buat apalah bergaduh sesama sendiri lebih-lebih lagi dengan DSAI.Tak takut ke dosa dan bala Allah turunkan.Datuk nak bangkitkan ke peperangan sesama saudara islam.Jika itu kekalahan yang berlaku datuk harus menadah doa untuk kesejahteraan bukan memusnahkan bangsa sendiri melainkan datuk punya kepentingan.

  Sepatutnya Datuk Sri Harus bersyukur walaupun DSAI menjadi Perdana Menteri Malaysia yang baru (akan datang).Datuk harus bersyukur kerana bangsa Melayu yang tetap menjadi Khalifah di Bumi Malaysia bukan seperti Singapura yang telah jatuh ke tangan bangsa Cina. Sedangkan Singapura tu negeri Melayu pada stu ketika dahulu.

  UMNO harus bertaubat semuanya kerana banyak buat rasuah dan dosa.Ingin saya katakan semasa election pada masa yang lalu untuk mendapat undian barisan BN di kawasan X. Datuk nak tahu ke saya di beri wang sebanyak RM30 jika saya undi BN.Kerana otak saya ini dan kerana Allah sebab takutkan bala Allah,saya tak terima rasuah walaupun di bagi sehingga juta ringgit. Bertapa malunya atau tiada maruahnya parti kerajaan sanggup menperjudikan WANG ringgit untuk meraih undi.

  Saya berkata ini Datuk bukan hanya suka-suka tetapi kenyataan yang sebetulnya berlaku. Satu lagi parti UMNO kawasan Sabah. Setiap yang mengundi BN akan di berikan wang sebagai ganjaran.Apa dah jadi sekarang ni pada kerajaan BN. Nampak sangat dah terdesak untuk meraih undi.
  Jadi di sini sapa yang main kotor datuk UMNO ke atau PKR.

  Saya percaya kerana kepimpinan datuk yang tak berwibawa tulah datuk tidak lagi menjadi MB di selangor.Rakyat sudah tahu datuk is useless.Saya harap Datuk ambik cermin dan tengok muka sendiri...dan tanya diri WHY!!!!!!!!!i'm loser.

  Saranan saya juga datuk perbanyakkan amal ibadat rajinlah selalu menunaikan haji atau pun umrah itu lebih baik kerana umur kita sentiasa dekat kepada kematian.Ingat satu perpatah "RUMAH KATA PERGI KUBUR KATA MARI"

  Janganlah jadi hipokrit hanya menunding jari kepada orang mahupun menganiaya orang.

  BERTAUBATLAH SEBELUM TERLAMBAT.

  ALLAHU AKBAR...

  ReplyDelete
 74. Permatang Pauh bukan soal menang atau kalah.

  Yang mahu dilihat rakyat adalah jumlah kelebihan undi pada PRU 12 tempohari.

  Apakah akan berlaku satu lagi tsunami.

  UMNO HILANG WANG PERTARUHAN DI PERMATANG PAUH

  ReplyDelete
 75. ysnizam,

  kalau DAP anti Islam, ape kah pendapat saudara ttg MCA, MIC, Gerakan dan parti2 lain dari sabah dan Sarawak ?

  Adakah mereka pro Islam ?

  ReplyDelete
 76. Dulu sebelum Mac 8, biler media tanye Pak lah pasal Anwar die kata

  " Anwar ? who is Anwar ? I have forgotten Anwar " semua ingat kan ? cara Pak Lah jawab tuh......

  Sekarang ape dah jadi ? Tiap 2 hari ingat Anwar....ingat Anwar lebih daripada Jean Portugis tuh.....

  wakakakaak

  ReplyDelete
 77. Salam..
  yang pertamanya, marilah kita sama-sama beristighfar, moga apa yang kita bincang ini, tidak akan mengundang kemurkaan Allah..
  yang kedua, saya kagum dgn DS sbb rajin untuk menunaikan umrah, moga dgn cara itu, DS sentiasa dalam limpah hidayah Allah SWT..
  yang ketiganya, dengan mengakui saya juga bukanlah org yg sempurna, terasa ingin menegur DS sedikit...dalam isu liwat saudara Anwar, ianya masih kabur, dan kalau DS seorg yg takut dgn azab Allah, seharusnya DS tidak membuat andaian yg sebegitu, biar Allah yg tunjukkan kebenaran atas tuduhan tersebut..
  muqabalah dalam Islam, telah dijelaskan dalam blog saudara Anwar yg juga mendapat rujukan dari Ulama tersohor, mohon DS dalam perkara sebegini, buat rujukan sedikit, jangan terburu2 meletakkan hukum sedangkan kita sendiri jahil tentang hukum tersebut...
  walaupun kelihatan komen DS seperti tiada apa, tetapi komen DS akan dibaca oleh ramai org, dan ia akan memberi kesan terhadap diri individu yg lain, bukankah menutup aib saudara kita itu satu tuntutan Islam..?
  setakat itu dulu, saya secara jujur mempunyai rasa hormat dgn DS, tetapi kdg kala komen2 DS menghampakan saya.. menunjukkan ketidakjujuran DS memberi komen apabila seolah2nya DS masih merasakan apa yg dibuat oleh UMNO langsung tiada salahnya... fikirkanlah...
  WASALAM

  ReplyDelete
 78. assalamualaikum.
  berkata benarlah kita semua, kerana setiap patah kata kita akan dipertanggungjawabkan dipadang mahsyar nanti.

  www.akuheidir.blogspot.com

  ReplyDelete
 79. Salam Dr.

  Lebih kurang RM3.5juta akan dibazirkan hanya kerana Anwar mahu masuk ke gelanggang parlimen. Dan baru-baru ini Wan Azizah jugak mahu dakwat kekal digunakan pula? perbelanjaan tersebut adalah RM3 juta. Jadi jumlah keseluruhan mungkin mencapai RM7juta. Bukankah pembaziran ini boleh dielakkan? Saya ada buat penulisan disini Ketirisan RM3.5 Juta oleh Anwar Di Permatang Pauh tentang perkara tersebut.

  ReplyDelete
 80. PRK Permatang Pauh adalah dua dalam satu iaitu agenda untuk mengangkat DS Anwar ke Parlimen seterusnya Putrajaya dan juga agenda untuk memastikan rakyat terus terbela dari penguasaan BN yang semakin banyak rasuah, alibaba dan sebagainya. Bagaimanakah DS Anwar nak bela rakyat sekiranya dia tiada suara dalam Parlimen? Adakah cukup sekadar berceramah dan pendapat tersebut akan sampai ke kabinet? Lagikan mesej dari rakyat dalam PRU12 pun langsung tak diendahkan, inikan pula ceramah politik.
  Samada DS Anwar terlibat dengan liwat atau tidak; hanya dia, orang yang kena liwat dan Allah sahaja yang tahu. Tetapi dari sejarah perbicaraan 1998, kebocoran laporan rawatan PUSRAWI menunjukkan bahawa beliau adalah mangsa fitnah. Saya harap DS Khir berhati-hati mengupas isu ini kerana ia melibatkan maruah seseorang.
  PRK Permatang Pauh memberi kelebihan kepada PR untuk menang, itu adalah fakta bersandarkan kepada isu semasa samada peringkat nasional atau tempatan. Hujah DS Anwar dalam debat berkaitan isu minyak langsung tak dijawab oleh wakil kerajaan, Datuk Shabery. Asyik-asyik berbalik kepada alasan kenaikan harga global. Lebih teruk lagi Datuk Shabery langsung tak menjawab soalan yang dikemukan oleh wakil DS Anwar berkenaan pengaliran dana untuk pembangunan prasarana seperti yang dijanjikan semasa kenaikan sebelumnya. Implikasi kenaikan harga minyak ini besar tetapi langkah pengawalan yang diambil adalah bersifat sementara contohnya tambang bas yang akhirnya dinaikkan walaupun berkeras menentang pada peringkat awalnya.
  Rasuah dalam UMNO memang sukar untuk dibendung lagi bukan hanya kepada tender-tender kerajaan tetapi juga melibatkan pemilihan kepimpinan peringkat cawangan. Ini bermaksud sesiapa yang berjawatan dalam UMNO akan menjadi kaya. Mungkin DS Khir sendiri ada pengalaman tersebut, saya tidak tahu. Negara akan hancur sekiranya dipimpin oleh golongan ini dan ini adalah janji Allah kepada kita.

  ReplyDelete
 81. A'kum DS,

  Dato' Seri sendiri nampak sudah mengetahui dgn jelas bahawa rakyat telah tolak BN. Jadi seandainya DS Anwar menang di Permatang Pauh, itu menunjukkan bahawa rakyat menolak/tidak mempercayai tuduhan yang dilemparkan terhadapnya.

  Kenapa kes liwat ini baru timbul sekarang? semasa beliau menjadi ahli politik? kenapa tidah waktu di dalam ABIM dan sewaktu di pusat pengajian tinggi? renung2kanlah Dato' Seri...

  Nicky

  ReplyDelete
 82. DS Khir,

  Saya berasa khuatir pilihanraya kecil kali ini akan membawa kepada rusuhan kalau pihak kerajaan tidak mengambil langkah berjaga-jaga. Sebabnya sekarang ini Anwar menghadapi kontroversi dakwaan liwat sepertimana yang kita semua sedia maklum. Propaganda dan persepsi yang telah ditimbulkan oleh Anwar mempunyai kemungkinan yang besar rakyat Permatang Pauh dan penyokong-penyokong PKR yang telah dikaburi mata mereka akan bertindak luar kawalan sekiranya pihak UMNO/BN mengganyang Anwar di dalam kempen pilihanraya nanti. Calon yang bertanding di Permatang Pauh bukannya calang-calang orang. Beliau seorang pemimpin pembangkang yang paling berpengaruh sekarang ini. Ucapan-ucapan Anwar di dalam banyak perhimpunan, berjaya membangkitkan api kemarahan rakyat terhadap kerajaan. Kalau pada peristiwa 13 Mei 1969 telah berlaku pertumpahan darah antara orang Melayu dengan orang Cina selepas pilihanraya, kita perlu berwaspada agar kali ini tidak berlaku perkara yang sama dikalangan kita sesama Melayu. Apakah ia tidak mungkin berlaku? Lihat bagaimana peristiwa Memali yang telah berlaku suatu masa dulu disebabkan oleh taksub kepada pemimpinnya Ibrahim Libya. Kita semua tahu bahawa Anwar merupakan pengkhianat agama, bangsa dan negara. Beliau akan gunakan apa sahaja demi untuk menyelamatkan dirinya. Oleh yang demikian berhati-hati sajalah. Sekadar itu yang dapat saya berikan pandangan saya kepada DS dan rakan blogger sekelian.

  ReplyDelete
 83. BRO, TAK HABIS-HABIS BANGANG ORANG UMNO NIE. BILA MEMERINTAH HABIS DI TIBAI ORANG MELAYU. TAK SEDAR UMNO LAH PENGKIANAT MELAYU. BERIKAN SATU NAMA MENTERI UMNO YANG BETUL-BETUL PEJUANG MELAYU. SUDAH LAH TU JOM SERTAI PEMBANGKANG UMNO DAH MULAI PUPUS

  ReplyDelete
 84. TO anti-racist,

  Kita semua ada hak untuk bersuara dan mengeluarkan pendapat, apa maksud u nak ban saya punya pendapat ? apa yang saya katakan ini benar belaka. Semua kaum telah mula menunjukkan perkaumannya. Saya telah ini berlaku sejak zaman saya sekolah pada 1990 sehingga saya graduate. Setiap premis yang memerlukan pekerja terutamanya premis berbangsa CINA DAN INDIA meletakkan kriteria iaitu sesiapa memohon kerja mewajibkan pandai berbahasa MEREKA iaitu fasih berbahasa cina ataupun fasih berbahasa india...

  Rakan saya cuba mendapatkan peluang projek ICT di kilang milik cina tetapi beliau di halau keluar..

  So ANTI-RACIST, apa fikiran anda sekarang ? Salahkah saya berbangga dengan Agama Islam dan Bangsa Melayu saya???

  Sudahlah jangan pandai nak ban-ban orang punya pendapat, untuk pengetahuan anda saya akan TETAP MENYOKONG PARTI UMNO sampai bila-bila, bukan seperti anda BANGKAI yang BUSUK...

  Saya berjanji akan memastikan UMNO terus releven sehinggan ke akhir hayat saya...

  Jangan jadi hiprokit dengan diri sendiri ok...

  Saya tunggu awak di PERMATANG PAUH..

  HIDUP ISLAM, HIDUP MELAYU..

  HANYA ISLAM AGAMA YANG UNGGUL...
  BANGSA MELAYU BANGSA YANG HEBAT...

  ReplyDelete
 85. UMNO tetap releven sepanjang zaman,

  Itu adalah hakikat yang perlu diketahui semua rakyat yang aman,

  Permatang Pauh nantikan kami untuk menyebar kebenaran,

  Yang bersalah akan Tuan Hakim Duniawi penjarakan,

  Hidup Islam Hidup Melayu Hidup UMNO....!!!

  ReplyDelete
 86. Orang yang paling layak untuk mencabar Anuar di Permatang Pauh ialah Tun Dr. Mahathir, dgn cara ini Tun akan kembali ke Parlimen dan memerintah negara, barulah keadaan akan kembali pulih dan nasib rakyat akan terbela.

  ReplyDelete
 87. kepada hs haji a.ali
  tidak salah menbanggakan agama islam dan bangsa,tidak salahpun menyokong satu satu parti politik maupun umno atau pun yang lain sampai mati.saya simpati kpd isiden yang belaku kepada anda pada tahun 90an,akan tetapi bagi seorang islam adalah tidak betul jika cuba keluarkan perkataan perkataan yang buruk kerana seseorang itu bukan seagama atuapun sebangsa dengan anda.islam tidak pernah ajar kita atau benarkan kita menjadi orang yang perkauman jika orang lain berperaigai perkauman.perkauman itu salah,tak betul dari segi agama atau social.cuba fikir betul betul"its does't make wrong become right just because somebody is doing too".semua bangsa ada individual yang baik dan yang jahat.saya berdoa supaya kau boleh jadi seoarang islam yang beriman dan berilmu.jangan rosakan kesucian agama.fikirlah betul betul.

  ReplyDelete
 88. Saudara blogger, cara saudara tu tegur kasar sangat. Saya tahu saudara penyokong umno dan yang seorang lagi pembangkang. Tapi untuk pengetahuan saudara yang relevan atau tidak itu bukan parti! relevan atau tidak sesuatu parti itu atas kepimpinan yang memimpin. Dah kalau majoriti 2/3 pun tak dapat, itu bermakna pemimpin parti berkenaan dah semakin tak relevan. Rakyat dah mulai tolak umno dan BN. Janganlah kita menyokong membuta tuli tanpa menilai tahap keupayaan seseorang pemimpin tersebut. Bukan hanya menyokong parti. BUkan umno sahaja parti melayu, pas dan keadilan pun melayu jugak. UMNO seharusnya menukar kepimpinannya terdahulu sebelum pergi berjuang. Percaya lah saudara, pasti BN akan kalah di Permatang Pauh... Rakyat Malaysia sekarang semakin maju dan semakin cerdik. Bijak untuk menilai kebaikan dan keburukan.

  ReplyDelete
 89. Apa yang kita dapat kalau sokong umno?... Harga barang Naik, Minyak Naik, Rasuah Naik, Projek untuk kroni Naik, Indeks Jenayah Naik, BLR Naik, Tambang bas Naik..... Jadi apa salahnya kita sokong orang yang hendak menurunkan Harga minyak.. Try dulu tgk.. kalau elok, teruskan.. kalau tak, kita tukar balik.. Ape salahnya.. UMNO pun dah lama memerintah. Lame sgt tak elok juga. Jadi parti harta pusaka yang boleh diwasiatkan jawatan jawatan dalam parti. Parti umno bukan harta pusaka paklah yg nak bagi camtu jer.. dimana demokrasi? kalau dah jadi camtu mcam sistem beraja la pulak...

  ReplyDelete
 90. fikirlah...Dr.Khir....
  Anwar Ibrahim
  1982 VS PAS (Zabidi Ali:14,352majoriti),1986 VS PAS (Mohamad Sabu:10,479majoriti),1990 VS PAS (Mahfuz Omar:16,150majoriti),1995 VS DAP (Abd Rahman Manap:23,515majoriti)
  Wan Azizah
  1999 VS BN (Ibrahim Saad:9077majoriti),2004 VS BN (Pirdaus Ismail:590majoriti),2008 VS BN (Pirdaus Ismail:13,388majoriti).

  wahai Dr.Khir yg bijak bistari,
  Taiplah dgn jari,berfikirlah dgn otak,

  ReplyDelete
 91. yang penting semua turun mengundi...
  siapa haq dan siapa batil bukanlah isunya
  jikalau kedua-duanya nanti beragama Islam,pilihlah yang mempunyai pegangan yang baik
  jikalau tidak,maka pilihlah yang Islam dan berdoalah agar calon itu calon yang adil

  tiap-tiap hari kita bercerita tentang sesuatu yang tak pasti benar atau tidak...takutlah untuk menyebarkan fitnah dan kezaliman..

  ReplyDelete
 92. MEMANG RAKYAT KINI PERLUKAN KERAJAAN YANG MENUNJUKKAN SIMPATI & KESEDERHANAAN. BUKAN MENUNJUK2 UNTUK MEMILIKI WANG & HARTA SEPERTI KAMU2 DULU (KHASNYA MENANTU PM SENDIRI)

  SORRYLAH BEKAS MB SELANGOR...! SAYA DAH TAK SOKONG ANDA...

  ReplyDelete
 93. salam..dlm kita sibuk2 mengalih pandangan kita ke permatang pauh atau kes2 liwat..kita sudah lupa yg kita sedang d serang secara terbuka dari belakang..lihat saja tajuk utama d blog PEMBELA MELAYU SEJATI..(Teresa Kok makin kurang ajar pada Islam - Laungan Azan nak dihapuskan) apa sudah jadi niiii kenapa azan nak d pertikaikan..mana ulama PAS yg mejulang tinggi agama islam..yg konon islam teras perjungan parti..kalau mcm tu yg kat TV tu azan pun akan d hapuskan juga kah? kalau mereka memerintah..ya allah laknat lah mereka yg pertikaikan AZAN tu..memandangkan blog ini adalah blg terbuka dan sering menjadi tumpuan plss bg pandangan tetang hal ini..atau ulas sikit dlm blog ini..

  ReplyDelete
 94. syabas Dr. kerani berani menyiarkan apa saja komen walaupun tidak menyebelahi Dr.

  Blog anwar kalau komen pengunjung yang tak sedap di telinga anwar cuma akan disiarkan kejap je.habis kuat 2-3 hari lepas tu kena padam.gitu juga ler dengan blog MP lembah pantai.ini betul ya,kalau tak caya boleh request saya untuk buat SD.

  saya tabik kerana setelah Dr. kalah pada pilihanraya yang lepas pun Dr. masih berjuang dengan tenang.

  su-kj,tahniah komen anda semakin ada wibawa wlupun pendek macam ekor kura-kura.benar anwar sangat licik dalam strategi politiknya,dan cakapnya sangat sedap didengar ditelinga.tapi macam biasa lah,benda yg sedap didengar di telinga ni macam skim cepat kaya lah.bunyi je sedap.

  UMNO juga memang hebat menangkis serangan dari mana-mana penjuru dan terbukti kehebatannya.kalau tidak masakan mereka dapat bertahan lebih 50 tahun sudah.namun setiap kali mereka diasak teruk,kebijaksanaan itu terbuang kerana sibuk dok pertahankan diri.akhirnya kebajikan rakyat terabai.

  Dr.

  saya berpendapat jika paklah turun disember ini.segala-galanya akan menjadi amat mudah.tak kira lah sapa pun yang menggantikan,sama ada Najib,Muhyiddin ataupun Ku Li.Namun dari segi populariti di mata rakyat Muhyiddin mendapat markah tertinggi.Jika dari sudut pandangan UMNO mungkin Najib.Susah juga nak suruh orang tua tu turun ya.Yalah,kuasa dalam genggaman bukan mudah nak dilepaskan.sayang pun ada.sedih pun ada.lagi nak mengenangkan nasib KJ dan Kamaluddin lagi jika ayahanda tiada kuasa lagi nanti.Tapi kita semua lah rugi terpaksa buang masa lama-lama.

  Kepada anwar,saya ucapkan selamat jalan.saya tak mahu berPM kan anda.PKR menang pun itu hari bukan kerana awak tu hebat sangat.tapi pasal banyak atas pagar kecewa dengan paklah.kalau tidak takkan undi rosak sampai beratus ribu.tu pun paklah tak sedar-sedar lagi(ke buat-buat tak sedar?).rakyat khususnya orang melayu dalam keadaan serba salah ketika itu.nak dipangkah UMNO mati mak,nak pangkah pembangkang mati bapak.

  kepada Ong,usahkan dibabitkan Tun lagi dalam pertandingan politik.kalau letak dia pun bukan dia boleh menang kat situ.memang tu kawasan PKR paling selamat walaupun pada masa paklah menang besar 2004.tu sebab anwar nak tanding kat situ walaupun mulanya sibuk nak kulim lah,tun razaklah.tapi dia ambik jugak permatang pauh.sebabnya apa ? baca balik perenggan sebelum ini.

  ReplyDelete
 95. Assalamualaikum dan salam sejahtera,

  1. Saya tidak pernah mengatakan Datuk Seri Anwar bersalah atau tidak bersalah. Saya hanya menerangkan senario sahaja. Untuk mengatakan DSAI tidak bersalah tentulah saya tidak berlaku adil kepada Saiful. Jika saya mengatakan DSAI bersalah tentulah saya tidak berlaku adil kepada beliau.

  Hanya fakta-fakta yang dikemukakan nanti akan menjadi bahan bukti untuk kita menerima atau menolaknya. Akhir sekali hanya Anwar, saiful dan Allah yang mengetahui hakikat sebenar.

  Apa yang saya timbulkan ialah sikap berdolak dalik beliau serta dilema beliau sendiri bagi meraih satu lagi kepercayaan umum bagi menghadapi tuduhan yang sama buat kali kedua.

  Jika tidak salah pembacaan saya dalam satu kenyataan YB Karpal Singh, saya difahamkan Ustaz Nasharuddin Mat Isa turut pernah mengutarakan hal yang sama.

  Janganlah kita terlalu emosi dalam hal ini. Anwar harus menghadapi tuntutan undang-undang sama seperti orang lain juga.

  Janganlah kita beranggapan seolah-olah orang lain yang tidak berada di pihak Anwar sebagai jahat dan tidak mempunyai pegangan agama seperti Anwar.

  Bagi penyokongn Anwar yang beragama Islam, apakah saudara-saudara yang begitu yakin bahawa Anwar dianiaya sehingga mengabaikan hak saiful untuk mendapat keadilan? Beranikah saudara/i bertanggungjawab kemudian nanti?

  Saya fikir biarlah kita mendengar pembentangan kedua-dua pihak, pembela dan pendakwa. Kemudian barulah buat keputusan mahu menerima atau tidak tuduhan tersebut.

  Jika anwar dianiaya tentulah namanya akan makin harum dan segar di kalangan orang ramai. Jadi apa yang diralatkan sangat sehingga mahu memaki hamun semua orang yang tidak menyebelahi Anwar?.

  ReplyDelete
 96. To Dr Khir, thanks for attending my questions in your previous posts.

  Well, I'm neither Anwar's supporter nor BN/UMNO supporter, but as a rakyat, we try to understand the circumstances from different channels. How do you explain all the evidence from Raja Petra 's blog? What and how do you think about the statutory declaration from the doctor? What do you think about the meeting between Datuk Seri Najib and Saiful? He denied it and after that he admitted that he met him. We are no longer blind... There are too many resources that make us believe that DSAI is innocent. In our mind, we as ordinary rakyat felt that the government now is definitely very corrupted and our prime minister is not capable to be our leader. Sorry for the offence but that is the truth, at least in rakyat's view. Maybe we can assume that DSAI has hidden agenda, but at least, from his background, his intelligence, his outstanding experience will enable him to lead better than our current prime minister. I do not know how to express exactly how do we feel about BN/UMNO....but from the parlimen's live broadcasting, from the news/press/conference, we feel that the ministers, MPs of the current government, BN/UMNO are not sincerely in assisting the rakyat... We see the sincerity from the MPs from Pakatan Rakyat.
  We are not neither blind nor deaf anymore. From different channels, we see the difference... We are not influence by sweet promises, but we are fed with the evidence available that supporting the opposition. Thanks God we have internet. Well, maybe that's not 100% genuine, but at least, we know something happen.
  What will you say about this? So, in your mind, from the bottom of heart, do yourself feel confident with the current government especially our 'beloved' Prime Minister? Do yourself really think that there is no personal interest in the leaders, No??Well, for me, i would say you are better than him. I hope justice will prevail one day in Malaysia...sincerity, transparency and honesty come first..! Keeping my fingers crossed...~ Rakyat Malaysia~ Let's pray!~~

  ReplyDelete
 97. betul tu !!!

  semua yang Anwar buat dia orang fikir betullll....apa la punya manusia yang tak berotak ni...semuanya negatif....

  rasanya patut dikeluarkan aje video yang menunjukkan Anwar tengah godek Azizan untuk tatapan umum....

  Apamacam semua....ada berani...

  Bila manusia dirasuk syaitan ...apa-apa pun boleh dibuat walaupun orang itu berusia 61tahun...dah berkocak air didalam badan....lama tak dapat....

  ReplyDelete
 98. sudahlah anak toyo... dah kaya dah.... nanti akhirat baru tau..... asyik blasah dan rasuah saja.. semuanya ok.........

  ReplyDelete
 99. "bagaimana mahu menewaskan anwar ibrahim"

  http://writtenbyhim.wordpress.com/2008/08/06/how-to-defeat-anwar-ibrahim/

  ReplyDelete
 100. 1. I would of course hope anwar will win, for the sake of BN and the rakyat.

  2. For the sake of BN, and all component party, i would hope BN Not to rule this country for the next 5 years, let pakatan take over, and the BN focus on cleaning up their own leaders, party and also the baggage they been carry for 50 years. 5 years to unload 50 years baggage is good.

  3. Then come back again after 5 years, with new leaders, new people who's ready to lead the nations, not Melayu, or cina or etc. to lead malaysian.

  ReplyDelete
 101. There are also time that, what people on the ground feel personally.. just to share my part of the story.. in real life..

  if you have by any chance serve dpm's wife and serving anwar's wife.. say on a plane.. you make up your mind whom you want to choose to be the future leaders. the experience you encounter will tell you who do not deserved to be the future leaders..and if they really be leaders.. this kind of family will bring disaster to the people..

  ReplyDelete
 102. Adalah wajar kita menghentikan semua percakapan apalagi tuduhan berhubung kes Anwar, ia sudah di bawa ke mahkamah, biarlah masa dan keadaan mengadilinya..Kita kena hormati mahkamah dan Anwar sebagai yang kena tuduh..

  Tetapi dalam masa yang sama , kita perhatikan juga, adakah Anwar sendiri akan diam dan turut menghormati mahkamah.. perhatikan juga gelagat peguamnya, perhatikan juga gelagat penyokongnya..

  Dato' Sri..merujuk kepada pilihanraya kecil PP, di atas kertas, BN terlalu sukar untuk memang kerana majoriti kekalahan BN agak besar dan 'lagu apa' yang mahu dimainkan oleh BN untuk menawan hati pengundi pengundi tesebut untuk berpihak kepada BN.

  Kalau selalunya pembangkang dikatakan 'tiada isu' tetapi kali ini, keadaan itu ada pada BN, bukan sahaja tiada isu, tetapi juga tiada 'peluru'.. dan amat malang jika BN hatta PM dan TPM sekalipun ingin membuat janji dan pengumuman demi pengumuman pun, kredibiliti dan integriti kerajaan sudah merudum, rakya sudah hilang kepercayaan, kerajaan kini sudah pandai mungkir janji, berdusta..

  Kalau Anwar umpama burung terbang dipipiskan lada, BN pula umpama
  'yang dikendung keciciran, yang dikejar tak dapat'..

  ReplyDelete
 103. Kalau pada pendapat DS dgn isu liwat ini boleh menjatuhkan Anwar, maka sampai kiamatpun DS tetap akan mempertahankan saipul. Masalahnya DS, rakyat dah semakin tak percaya pada sistem keadilan negara ini. Manakan tidaknya, tuduhan yang diutarakan itu adalah isu yang tidak munasabah. Org bodohpun boleh fikir bahawa liwat yang berulang kali tu hanya akan berlaku dengan rela sahaja, berlainan dengan kes rogol. Kalau dilihatpun, kes rogol hanya berlaku sekali sahaja, selepas itu semua pihak akan berhati2. Maaflah yer saya terpaksa bercakap pada isu yang jijik ini, kena cakap terang2, jika tidak susah org nak faham kot. Inilah yang dipertikaikan, DS, Anwar sebenarnya bukan berdolak dalik tetapi dia lebih berhati2...supaya peristiwa yang pernah dialaminya tidak berulang. Beliau berhak berhati2.......sebab kalau silap langkah, beliau juga yang akan merana.

  ReplyDelete
 104. Q22. Only Barisan Nasional (BN) can govern Malaysia. (Fact or Fiction)
  Cuma Barisan Nasional (BN) boleh mentadbir/memerintah Malaysia. (Fakta atau Rekaan)

  Q23. Only UMNO can take care of Malaysian Malay’s and other Bumiputeras interest. (Fact or Fiction)
  Cuma UMNO boleh menjaga kepentingan rakyat Melayu Malaysia dan lain-lain Bumiputera. (Fakta atau Rekaan)

  Q24. Only MCA can take care of Malaysian Chinese’s interest. (Fact or Fiction)
  Cuma MCA boleh menjaga kepentingan rakyat Cina Malaysia. (Fakta atau Rekaan)

  Q25. Only MIC can take care of Malaysian Indian’s interest. (Fact or Fiction)
  Cuma MIC boleh menjaga kepentingan rakyat India Malaysia. (Fakta atau Rekaan)

  Q26. Only Gerakan can take care of Malaysian’s interest. (Fact or Fiction)
  Cuma Gerakan boleh menjaga kepentingan rakyat Malaysia. (Fakta atau Rekaan)

  Q27. Only PKR can take care of Malaysian’s interest. (Fact or Fiction)
  Cuma PKR boleh menjaga kepentingan rakyat Malaysia. (Fakta atau Rekaan)

  Q28. Only PAS can take care of Moslem’s interest. (Fact or Fiction)
  Cuma PAS boleh menjaga kepentingan orang Muslim. (Fakta atau Rekaan)

  Q29. Only Hindraf can take care of Hindu’s interest. (Fact or Fiction)
  Cuma Hindraf boleh menjaga kepentingan orang Hindu. (Fakta atau Rekaan)

  ..........cont’d to Q 50.
  ..........sambungan sahingga Soalan 50.

  Answers at http://patek1472.wordpress.com
  Jawapan di http://patek1472.wordpress.com

  ReplyDelete
 105. Ini jawapan kepada anda berdua(anti-racist dan blowok@biawak),

  Ini pandapat saya, saya juga tidak mengatakan anda bersalah dan anda betul, cuma fikirkanlah masak-masak, Kerajaan apa yang ANWAR nak wujudkan?? kalaulah bayangan barisan menteri-menterinya semua INDIA dan CINA dan tiada satu menterinya kanannya melayu ???

  Saya rasa pendapat anda lagilah mahu rosakkan negara Malaysia ini, anda cemburukan kehebatan yang ditunjukkan oleh UMNO/BN selama memerintah negara 50 tahun. Mungkin anda boleh terima jika ada orang kafir yang tahlilkan anda dan anda sebagai ISLAM yang sejati, sepatutnya anda membantu orang melayu menyelesaikan krisis ini dan bukannya menyokong kaum lain semata-mata untuk mendapatkan populariti seperti ANWAR yang mana depan PAS cakap lain Depan DAP cakap lain...

  Kepada Blowok,

  Saya rasa anda pun 2x5 dengan rakan anda(anti-racist), saya tidak pernah menyokong secara membuta tuli,saya menyokong berdasarkan kualiti dan kewibawaan pemimpin UMNO/BN memerintah negara selama 50 tahun. memanglah manusia ada membuat kesilapan, dan sebagai manusia dan beragama Islam perlulah kita memaafkan kesalahan orang lain. Pendapat anda berkenaan cuba-cuba memangkah parti lain itu amat bahaya tapi perlu diingatkan nasib negara bukannya seperti bermain teka teki...UMNO/BN bukannya parti wasiat atau pusaka seperti apa yang anda fikirkan...UMNO/BN memaparkan keharmonian dan toleransi antara ahlinya oleh yang demikian tidak timbul soal wasiat dan pusaka...

  Mungkin anda berdua (anti-racist dan blowok) suka jika melihat negara kita menjadi negara sekular dan dipimpin oleh kaum lain seperti di SINGAPURA. Mungkin anda berdua juga tidak kisah jika ISLAM itu duduk sama rata dengan AGAMA LAIN di negara ini, dan tidak kisah jika ada ahli keluarga anda murtad dan tidak dapat pembelaan sewajarnya?? di dlm negara Islam ini... Anda perlu fikir sedalam-dalamnya, ISLAM itu MULIA dan TINGGI tempatnya dan tidak boleh duduk samarata dengan agama lain.

  Untuk pengetahuan anda berdualah..
  PKR berjuang untuk INDIA, PAS hanya boneka kepada PKR dan DAP dengan agenda untuk menjadikan Malaysia sebagai SINGAPURA ke2...Ini hakikat yang perlu kita akui..
  Mungkin anda tidak faham sejarah malaysia...
  Saya pernah masuk ke pejabat YB PKR iaitu NASIR yang berlawan di PARLIMEN SUBANG, apa yang saya lihat bukannya gambar pemimpin melayu tetapi pemimpin yang membawa ideologi komunis..
  inikah pemimpin yang kita sanjung??? dan adakah pemimpin seperti ANWAR yang suka kepada pemikiran barat yang kita agung- agungkan??
  Jika ANWAR memerintah pasti tergadai Malaysia ini kerana ANWAR akan meminjam kepada IMF untuk menyuntik modal kepada negara..
  oleh yang demikian dapatlah ANWAR menjual Malaysia...dan sukalah kerajaan AS dan ISRAEL...

  Bertaubatlah sebelum terlambat...

  HIDUP ISLAM, HIDUP MELAYU dan HIDUP UMNO...

  ReplyDelete
 106. Saya setuju dengan pandangan Dr Khir, biarlah sistem keadilan negara kita membuat keputusan mengenai kes ANWAR MELIWAT Saiful, jika berjaya maka PAK LAH telah mengangkat martabat sistem kehakiman dan jika kita di pihak yang benar maka ALLAH akan menunjukkan kebernaran itu...

  HIDUP ISLAM, HIDUP MELAYU dan HIDUP UMNO

  UMNO/BN terus releven...

  HIDUP DR KHIR !!!!! HIDUP PAKLAH !!! HIDUP TUN !!!

  Mari kita tunjukkan kebenaran di permatang pauh...

  ReplyDelete
 107. anwar memang petualang.. banyak org yg dh taksub sangat dengan dia ni..

  ReplyDelete
 108. 1. Ia bermula sebagai agenda DSAI tetapi dengan cepat ia nya juga dimanipulikasikan oleh PM untuk agenda beliau sendiri iaitu kesempatan untuk memperbaiki imej beliau yang sudah hancur.

  2. Yang rugi adalah rakyat yang terpaksa memilih antara DSAI, seorang opportunis yang licik, penuh dengan tipu helah dan berkelakuan luar tabii dengan sesiapa yang mewakil parti UMNO/ BN yang di ketuai oleh seorang pemimpin yang amat bodoh sombong lagi berkepentingan peribadi; orang ramai sudah muak dan marah serta rasa sangat benci setiap kali melihat munculnya wajah PM. PM mempamirkan diri beliau sebagai seorang pemimpin yang tidak mempedulikan pendapat rakyat yang mahu beliau bersara secepat mungkin.

  3. Kerana kebosanan rakyat terhadap PM, pengundi PP mungkin memileh DSAI untuk memberi tekanan berterusan kepada BN/ PM supaya menukar pemimpin, seperti meseg protest pada GE 12. Pengalihan kuasa sehingga 2010 hanya mementingkan pihak pihak tertentu didalam UMNO dan bukan untuk kebaikan keseluruhan rakyat. Nampaknya UMNO memang mengutamakan kepentingan peribadi bagi ahli ahlinya dan tidaknya mengutamakan untuk kebaikan negara; itu adalah message daripada rakyat yang sudah amat bosan, apa sekalipun penjelasan daripada PM atau pemimpin-pemimpin UMNO yang lain

  4. Di seluruh Negara, buah mulut orang ialah “apa sudah jadi kepada Negara? Ekonomi tidak tentu hala, siapa yang sebenarnya menguruskan pentadbiran Negara?” Sekiranya takdirnya UMNO/ BN menang, ia nya mungkin disebabkan pengundi Melayu (terutamanya) memulau kerajaan DAP di Pulau Pinang dan tidak semestinya kerana cinta kepada pemimpin atau kebijaksanaan PM/ BN.

  ReplyDelete
 109. Salam....

  Anwar Ibrahaim akan menang Pematang Pauh walaupun siapa saja pesaingnya kerana dia berkemanpuan dari segi apa-apa saja(termasuk pengundi antu).Anwar punya kewangan yang banyak bebilion dolar cuma tak masuk dalam ranking Bilionair saja.Saya rasa tiada siapa yang mampu mengalahkannya melainkan ALLAH YANG MAHA PERKASA.

  Lihat bagaimana makhamah boleh membebaskan dengan jaminan yang rendah(mungkin hakim kena suap kot)sampai pasport pon tidak kena tahan.Kalau rakyat biasa merengkok dalam jel inikah dikatakan Makhamah kita telus,adil dan cekap,jika ada kes ini begini akan datang adakah suspek tersebut dapat seperti Anwar Ibrahim?????..

  Ini yang dikatakan bahawa semua perbicaraan di makhamah kita bagus atau terhebat di dunia....Ada suspek yang merugikan dan membankrap syarikat tidak dikenakan apa2 sehingga mampus masih diagungkan kerana kurang bukti disebabkan orang luar tidak mahu berkerjasama

  ReplyDelete
 110. Berlaku Adil!!.....Ya kedua2 pihak harus menerima dan berhujah dengan hati terbuka.saya setuju dengan bukan semua pemimpin dalam umno 100% betul tetapi tidak patutlah jika orang melayu melupakan jasa dan kebaikan pemimpin yang ikhlas dalam perjuangan umno membela bangsa selama ini.

  saya harap ds khir terus dan jangan berputus asa dan semoga yakin untuk membela bangsa dan negara kerana rakyat dalam situasi keliru sebab pening tengok mana satu yang betul...biar anwar menjadi juara sekalipun dipermatang pauh namun dibenci jangan rakyat disana ,jujur dan yakinlah melayu sedang MENGAJAR dan BELAJAR melihat pemimpin mereka.....jika pru13 kalah sekalipun,namun perjuang tetap diteruskan bersama jika pegangannya betul....insyaallah bila tiba masa dan ketikanya ds khir akan berada dipuncak demi untuk membetulkan apa yang kurang sebelum ini.(SANGGUPKAH BERPEGANG PADA JANJI KEUTAMAAN RAKYAT KEBANYAKAN NO 1 JIKA RAKYAT INGIN DIYAKINI UMNO KALI INI?)

  abang ipar saya penyokong pas bersikap sederhana... saya pro umno dan saya pula mempunyai pendirian tersendiri terhadap umno dan baru2 ni dia kata kat saya:

  abang: mengapa ezam masuk umno?

  saya: kenapa?

  abang: sebab dia masa dalam keadilan jaga duit dan bila ditanya dalam mesyuarat,dia tak jawab...lama2 masuk umno,inilah masalahnya si ezam tu!

  saya:bang!..saya boleh dengar tapi saya setuju dengan apa yang abang kata sebab tak baik kita ezam buat begitu tapi saya nak tanya abang dengar dari siapa?

  abang:kawan..dia orang kuat keadilan
  saya:(dalam hati ..itulah masalahnya)....kita selalu dengar dari orang tapi betul atau tidak mana kita tahu....kalau abang ada dalam mesyuarat tu baru saya akan percaya.samada betu atau salah itu perkara no 2 tapi kalau abang cerita kat saya dan saya tanya punca dari mana?abang kata dari kawan...hahha.itulah sebab saya kata kita boleh bercakap,tetapi bila puncak dari sampai menyampai ni saya tidak boleh percaya bulat2 walaupun ia betul kerana sumber dari mulut kemulut.
  moral dari cerita saya ni ialah kita melayu saya perhatikan banyak sangat bawa cerita sampai menyampai dan bila bercerita ni seolah2 dunia ana yang punya 100% dia saja yang betul,jadi pada pandangan saya betullah kata2 ds khir dan gerak hati saya yakin ds khir adalah pemimpin yang betul kerana berapa banyak pun kita berhujah tentang samada ds anwar meliwat atau tidak hanya ds anwar,,saiful dan Allah sahaja yang tahu siapa yang benar...yang lain2 kita perlu berpandu kepada gerak hati melalui punca cari fakta ,baca sejarah(sejarah tidak boleh diulang tetapi jika kita lupa sejarah,ia akan menghukum kita kemudian hari seperti sekarang kerana ramai lupa sejarah,
  pergerakan,maruah(isteri,walau buruk manapun suami dan diketahui namun untuk mengaibkan suami tidak sekalikali,biar ALLAH yang menghukumnya kerana kita telah diajar pembalasan akan tiba tidak didunia diakhirat pasti)

  selamat berhujah dan bertukar2 pandangan dan fikiran,semoga umat islam dan bangsa melayu melakukan perkara yang direstui olehNYA.Amin

  ReplyDelete
 111. Assalamualaikum...Salam
  Dato'Seri dan rakan2

  Apabila syaitan sudah bermata dihati maka segala yang benar menjadi kabur dan kelam....itu akhir zaman....

  Ditambah pulak ulama2 atau cendakiawan Islam bersengketa dalam setiap kata-kata atau tingkahlaku yang membuat umat Islam makin jauh daripada Islam(terutama golongan muda-mudi).Lihatlah sekarang dimana semua orang mengejar kehidupan duniawi(kekayaan atau kuasa).Tidak ramai golongan muda mengikuti permasalah umat Islam seperti di Masjid atau surau,kalau nak ramai tunggu Sembahyang Jumaat atau Sembahyang sunat Hari Raya.

  Kalau ada hanya mereka yang memang mengikut kelas fardu ain,sekolah agama .Kita tidak pernah memikirkan apa kat jadi kepada mereka nanti melainkan konsert atau demotrasi geneti ramai.

  Apabila Umat Islam di Malaysia telah hilang kuasa akibat keserataan(tiada lagi ketuanan Melayu)maka Islam seperti agama lain.Apabila 'azan' dan cara seorang itu mahu memeluk ISLAM pun cuba dipersoalkan oleh golongan kafiq Laknat,kita hanya riuh seperti 'ayam bertelur sebiji riuh sekampung'.

  Kerana mahu kuasa walaupun sebagai boneka kafiq tetap tidak sedar diri.Diharap 13 MEI tidak berulang jika Islam dipersoalkan kerana orang muda terutama Islam sanggup lakukan apa2 seperti di negara luaq.

  Mungkin 'santau' tidak berkesan kepada kafiq laknat tetapi bagi mereka yang bersubahat dengan mereka mungkin jadi....

  ReplyDelete
 112. Salam..

  dato'seri ..apakah betul persoal ini


  1.Adakah DSAI ini memang PELIWAT?

  2.Bagaimana kes dahulu seperti aduan yang dilakukan oleh mereka mengatakan bahawa DSAI terlibat kes LIWAT 1998 kepada Taib Azamuddin (bekas Imam Masjid Negara)itu benar?

  3.Kes Kehilangan wang sebanyak RM 1 juta dari rumah DSAI tidak dilapurkan?

  4.Adakah betul gambar dan tarian DSAI dengan seorang gadis cina(anak hartawan) seperti tarian DSAI di TV Indonesia ?

  5.Apakah hal kes kampung rawa itu?

  ReplyDelete
 113. Sdr siapalah aku dan sahabat bloggers lain,

  memanglah sukar utk menang dalam pilihanraya kecil permatang pauh bagi calon bn,bn menyedari keadaan ini,walaubagaimanapon jika kena caranya keputusan sebaliknya boleh berlaku,dan kita telah buktikan dalam pilihanraya kecil dun ijok suatu ketika dahulu.Ini adalah utk menangkis tanggapan sdr dssai tidak boleh dikalahkan.

  saya melihat ada suatu agenda tersusun yg sedang dirangcangkan oleh dssai di permatang pauh,jika tidak ditangani dgn cermat oleh pucuk pimpinan akan menghancurkan lagi kredibilti kerajaan bn dan pemimpin nya.tanda awal telah ditunjukkan dgn kenyataan nya mengatakan yab pm membuat arahan peribadi supaya kes liwatnya dibawa segera ke mahkamah,sebelum ini jarang benar dssai mengaitkan kegagalan yab pm dalam ucapan dan serangan politiknya.

  yang pasti dssai akan mendapat banyak manafaat dari pilihanraya ini,walaupon duet rakyat terpaksa dibelanjakan tanpa membawa faedah kepada rakyat.Diantara faedah yang pasti diperolehi oleh dssai ialah,

  a) mendapat publisiti media meluas dalam dan luar negara.
  b) mengalihkan pandangan masyarakat kes liwat yang sedang berjalan,dgn mengambil pendekatan mencipta dan mendedahkan kepincangan pemimpin lain terutamanya dsn,tpm.Saya yakin kes altantuya akan lebih dominan jika dibandingkan dgn kes liwatnya.
  c) menuduh kerajaan melakukan fitnah dan merancang kes liwat terhadapnya dan akan dapat simpati pengundi dipermatang pauh.
  d) menggunakan sentimen kepentingan rakyat supaya mahkamah menyebelahinya,telah disebut oleh peguamnya beliau akan akan menjadi ketua pembangkang dan akan disebut juga beliau akan menjadi pm.
  e) memperolehi kemenangan dalam pilihanraya dan di mahkamah merupakan faktor penentu hidup atau matinya karier politik dssai.

  ada banyak lagi akan berlaku sepanjang 3 bulan ini,yang pastinya saya cukup setuju dgn pandangan yab tun dr mahathir,dssai adalah seorang yang licik mengatur strategi dan hanya memikirkan cita citanya sahaja.

  ReplyDelete
 114. Sdr kulaan,

  Anwar bukar mendapat apa2 keistimewaanpun, tapi mendapat bala dari perbuatan khianat. Beliau dibebaskan dgn ikat jamin di atas kesalahan yang beliau tidak lakukan, itu sahaja. Serik kot dengan peristiwa mata lebam 1998!Tak siapapun yang hingin nak mendapat menteri2 yang ke semuanya bangsa asing, kerajaan bayangan itu hanyalah bayangan atau mimpi ngeri sesetengahnya, yang realitinya nanti adalah berbeza, insyaAllah.

  ReplyDelete
 115. Yab DS,

  Seperkara yang saya harap DS sedari, DSAI jarang sekali menyerang peribadi seseorang, melainkan beliau sendiri yang sentiasa diserang peribadinya oleh kawan atau lawan. Beliau sebolehnya mempertahankan kebenaran dengan fakta2 bukan cerita2 karut.

  Saya tidak taksub dengan anwar, tetapi berbanding BN yang lantang membuat serangan itu dan ini (yang tiadapun boleh diadakan) tumpang mereka ada kuasa, saya lebih menghormati peribadi anwar yang lebih berhemah dan hanya menentang dengan fakta.

  Saya tak pasti apakah anwar boleh menang di Permatang Pauh, ini bergantung kepada kekuatan BN dalam memantapkan siri fitnah mereka. Tapi saya percaya masyarakat di sana akan tetap pendirian sebagaimana mereka memilih DSWA dahulu.

  ReplyDelete
 116. Dr...soalnya kita perlu perubahan terutama sekali dari segi leaders yang menerajui kerajaan. Memang benar Anwar mempunyai agendanya...dan kami menyokong agendanya kerana melalui agendanya sahaja yang boleh merubah nasib rakyat sekarang ini. Jika kita mengharapkan kepada UMNO dan BN seperitmana yang telah kita lakukan selama berpuloh tahun dahulu, negara ini akan menjadi parah. Cuba kita lihat kenyataan Menteri Dalam Negeri mengenai kenapa orang yang melakukan kesalahan consensual, sipembuat report tidak di tudoh, yang ditudoh yang tidak membuat report. Kalau begitu jika 2 orang berpakat secara consensus untuk merompak atau membunuh orang, dan salah seorang membuat laporan, yang membuat laporan itu tidak boleh di tudoh di mahkamah? Kenyataan ini menunjukkan betapa bodohnya menteri-menteri kita di mata dunia. Banyak lagi kenyataan-kenyataan menteri sebegitu... Kalau ia pun hendak mempolitikan sesuatu isu..buatlah kenyataan yang tidak menunjukan menteri-menteri kita ni bodoh-bodoh belaka.

  ReplyDelete
 117. salam Dato,

  DSAI boleh di samakan dgn Nelson Madela pejuang Africa Selatan.

  Nelson Madela pernah merengok dlm penjara selama 27 tahun!

  Akhirnye belau memperolehi kemenangan dan kejayaan. Beliau mendapat sanjungan hingga kehari ini walaupun berusia hampir 100 tahun.

  Lihat semua pemimpin UMNO berakhir dgn kutukan, seperti Tungku Abd Rahman dan Tun Dr Mahathir.

  Perjuangan DSAI telah nampak nyata, perjuangan keadilan untuk semua rakyat.

  Pejuangan UMNO selama 50 tahun hanya untuk pemimpin2 dan pecacai2 nye sahaja.

  Semua pemimpin2 UMNO dah jadi kaya raya banyak harta wang ringgit berjuta2.

  ReplyDelete
 118. DAP dan PAS sudah keluar menyatakan menyokong kuat PKR di Permatang Pauh. Tak dengar pun MCA atau MIC kata menyokong UMNO dalam PRK ini? Ataupun, tak yah lah, 30~40% orang bukan Melayu tu bukannya penting, mereka mesti undi BN punya.

  Atau MCA atau MIC itu tidak penting, ini kawasan majoriti Melayu jadi mereka tak yah campur tangan.

  Sudah dilihat keretakkan BN secara perlahan-lahan. MCA dan MIC pun sendiri terhuyung-hayang cuba berpaut dahan daripada ditenggelami bahtera BN yang sudah berlubang ini.

  ReplyDelete
 119. Salam,
  Betul kata ian bluebird,tapi betul lagi kata taman negara.

  Saya sebagai org atas pagar,terasa pelik,kenapa org UMNO (sbhg pemimpinnya) tak reti dan tak faham kenapa pengundi tolak mereka dlm PR12.Mereka sekejap je sedar,skrg mereka dah lupa rakyat benci mereka (bukan benci UMNO).

  Kebelakangan ni mereka makin galak tunjuk lagak, perkara UTAMA yg paling dibenci pengundi.

  Lihat ajele gelagat mereka dlm pemilihan cawangan dan bahagian.Naik meluat....

  Jangan sampai nanti sejarah bertembak dan berbunuh berulang dlm UMNO ( blm pernah terjadi dlm parti pembangkang ).

  Org UMNO terus2 mengutuk bekas pemimpin mereka wlupun mereka akui bekas pemimpin tu banyak berjasa, malah pernah memberi kesenangan dan kekayaan kpd mereka.Ini tidak pernah berlaku dlm PAS yg amat dibenci org UMNO,wlupun Dato'Asri bekas YDP. Malah mereka memuji.

  Sedarlah wahai org UMNO gelagat anda sentiasa diperhati, penilaian sebenar bukan dlm pemilihan UMNO tapi penilian sebenar adalah dlm pilihanraya.(Skg - tidak seperti zaman 70an/80an)Kemenangan dan kuasa dlm UMNO tidak semestinya kemenangan dan kuasa memerintah yg mutlak spt gambaran org UMNO.

  Dulu org kata kepala lembu letak gambar dacing pun boleh menang.Tapi sekarang jangan...

  Ingatlah bahawa kuasa yg adapun kalau dpt cuma seketika.Setiap 4 tahun akan diadili semula,dan pertimbangan pengundi penentu segalanya.DAN bukan setiap pengundi org UMNO,Bukan semua pengundi undi UMNO/BN,DAN Bukan semua juga org UMNO undi UMNO.

  INGATLAH DAN FIKIRLAH KENAPA ORG BENCI KITA (UMNO DAN BN), DAN BUKAN MENYURUH ORG MEMBENCI LAWAN.
  TIDAK PERLU MENCARI KELEMAHAN ORG LAIN,LEBIH BAIK BAIKI KELEMAHAN DIRI SENDIRI.

  ReplyDelete
 120. dato

  Carilah contoh lain selain ijok untuk dijadikan contoh. Macamana tak menang...... polis, FRU, pelbagai jabatan kerajaan dan samseng-samseng yang pakai t-shirt hitam dok menakutkan pengundi-pengundi ijok telah digunakan untuk kempen pilihanraya kecil ijok. SPR pun tolong berkempen untuk BN.....

  Bila semuanya tak ade dalam PRU 12 baru ni, sapa menang? PKR!...sapa kalah kat ijok dalam PRU 12?....BN!.

  dato...banyak insiden-insiden tak adil yang dilakukan oleh BN semasa PK Ijok telah dirakam dan di upload kat youtube.

  Adakah dengan mengambil contoh pilkihanraya kecil ijok, Dato cuba membayangkan bahawa BN khususnya UMNO akan menggunakan tektik yang sama di pematang pauh?

  Dunia dah maju, zaman dah berubah, RAKYAT MAKIN CERDIK, hanya UMNO yang masih dok takok lama.

  Kat pematang pauh ni, petugas-petugas Pakatan akan menyediakan lebih banyak poeralatan video dan audio untuk merakam tindakan-tidakan ganas BN untuk ditayangkan kepada pengundi dan dimuatkan ke youtube untuk tontonan rakyat seluruh negara.

  bat8

  ReplyDelete
 121. DS, Anwar akan dan telah melakukan segala bentuk usaha dan strategi sebagai seorang ahli politik yang bercita cita tinggi dan dalam masa yang sama sedang menghadapi satu kes mahmakah.

  Bagi saya, dia telah melakukan sesuatu yang patut dilakukan, pendekatan dan caranya mungkin tidak sama jika DS ditempatnya, itulah Anwar namanya.

  Anwar seperti seekor tupai yang licik bermaharajalela di kebun durian yang sedang lebat buahnya. Anwar memang bijak menebuk durian yang sedap sedap isinya walaupun ada juga tersilap tebuk durian muda, sesekali terluka kena duri dan 'getah'nya yang meleleh.

  Tetapi Anwar jangan lupa, lompatan dan gayutnya dari satu dahan ke satu dahan mempunyai risiko tersendiri, dia mungkin mampu meloloskan diri dari peluru senapang BN tetapi di waktu hujan sebegini, batang dan dahan bisa basah dan licin..jangan sampai menggelusur ke bawah, terjelepuk..

  Malangsekali UMNO tidak bertaring, ketandusan pemimpin yang setanding kehebatan Anwar. Ada Tun, pakat pakat pemimpin UMNO bersikap kurang ajar dan tidak mengenang budi, termasuk DS menghumban Tun keluar parti.

  Apakah DS ingat ahli ahli UMNO akan terus setia dan menanti kepada pemimpin sekarang yang koro dan dayus.

  ReplyDelete
 122. Andaian DSKT adalah pengosongan kerusi P.Pauh adalah untuk mengaburi mata rakyat tentang isu yang menyelubungi Anwar. Isu liwat yang paling utama dan isu orang Melayu.

  Saya juga ada andaian sendiri. Tuduhan liwat direka untuk "memaksa" rakyat lupa tentang isu kenaikan harga minyak yang melampau, inflasi yang berada di paras puncak, kejadian jenayah yang semakin berleluasa, isu ahli politik yang terlibat dalam skandal skandal hangat, isu kelemahan kerajaan sekarang yang semakin ketara, dan isu kemungkinan tumbangnya kerajaan sekarang selepas 50 tahun pada 16 September.

  ReplyDelete
 123. orang umno bila dia terdesak baru nak fikir tentang islam, melayu bla, bla. Tapi dia org buta mata hati bila kezaliman dilakukan pada anwar. lepas tu minta dia taubat, masuk balik dalam tong taik, ada akai ke? pakai la akai la sikit lepas hang pa aibkan kawan tu, hangpa bersekongkol dgn mamak untuk berlaku zalim, baru hang pa cakap nak berjuang kerana islam. kalau nak berjuang cara islam pasai apa hangpa tak sokong kes anwar masuk mahkamah syariah. sudah la pejuangan umno adalah pejuangan jaga periuk nasi jaga perut hang pa semua.

  ReplyDelete
 124. hai dr khir toyo

  apa masalah la dengan umno ni. takut sangat kat anwar. kes liwat ni kita tengok senang sungguh si saipol jumpa TPM bagi tau kata dia kena liwat.awat tak repot polis terus.oh, senang sungguh nak jumpa najib ni tak payah buat appoitment. la ni baru saya tau ada biasiswa kat pejabat TPm untuk orang yang gagal. sebenarnya umno sekarang berjuang bukan untuk bangsa dan agama tapi untuk perut sendiri.pasai tu pakat berkelahi nak jadi ketua .kalau jadi ketua senang la dapat projek sana-sini. saya tau la kerana ramai kawan kat dalam umno bagi tau.dari peringkat bawah sampai atas semua duk pikir nak penuh perut masing-masing.ingat lagi lagu ku cari damai karya pak lah.

  ReplyDelete
 125. Good day DSKT,

  I've been following your blog closely as I would like to see how far can an UMNO able to reason out every points brought forward by the opposition parties. I have to say, I fail to see any virtue annd logic in responses from UMNO minister.

  How about a reply to my only question here? I had come to an acknowledgement that in the court recently, charges of assault by DSAI has been changed to 'consensual' act. Does that makes Saiful the victim, still innocent as well? DSAI brought up a good point. "Why wasn't he's being charged alone since it was a consensual act?"

  Malaysian sincerely,
  Kenny

  ReplyDelete
 126. Datuk,

  Kalau betullah Anwar ini manusia yang akan membawa kerosakan kepada negara ini, rasanya inilah masanya pihak kerajaan nak kenakan dia.

  Kes liwat ini betul-betul satu kes yang boleh menamatkan riwayat politik Anwar. Tidak ada satu manusia pun dalam dunia ini yang boleh diterima oleh masyarakat kalau ianya berkelakuan seperti itu.

  Jadi kalau kerajaan benar-benar yakin Anwar memang melakukannya, ayuh apa tunggu lagi, jalankan tugas...selamatkan negara ini.

  Percepatkan kes ini, selesaikan segera. Kerajaan ada kuasa untuk mengarahkan mahkamah memberi keutamaan kepada kes ini kerana ianya melibatkan masalah negara.

  Tetapi soalnya sekarang, belum bicara lagi dah nampak Anwar akan menang kes ini. Contohnya;

  1. Tuduhan meliwat secara paksa ditukar kepada liwat suka sama suka.

  2. Tuduhan liwat suka sama suka tetapi Anwar sahaja dituduh tetapi Saiful tidak didakwa.

  3. Semua pengesahan doktor sebagai bukti mahkamah dah tersebar meluas. Tak ada doktor yang memihak pada saiful.

  Tiga perkara ini sahaja sudah cukup kes ini menjadi ejekan dan persendaan orang ramai.

  Datuk, saya orang Sabak dan saya pun orang Jawa. Datuk jangan tulis lagi macam ini. Malulah Datuk....

  Orang terpelajar macam Datuk jangan terperangkap dengan isu-isu macam ini...

  Tidak salah jadi orang UMNO, tidak salah jadi oraang BN tetapi kenalah jadi orang UMNO yang gantang.....

  ReplyDelete
 127. KALI PERTAMA JUMPA DENGAN DATO SERI. ORANGNYA KECIL TETAPI BERSEMANGAT GERGASI.

  SAYA DOAKAN DATO SERI CUKUP PENCALONAN DAN DAPAT BERTANDING PADA PEMILIHAN NANTI.

  KAMI MENUNGGU DATO SERI DI SINI DAN KAMI AKAN TERUS MENYOKONG DATO SERI.

  INSYALLAH DENGAN PENGULANGAN PENJELASAN OLEH DATO SERI DAN PEMIMPIN YANG IKHLAS ORANG MELAYU AKAN SEDAR DIRI.

  ALLAHUAKBAR
  ALLAHUAKBAR
  ALLAHUAKBAR

  ISLAM TERUS GEMILANG
  MELAYU TERUS CEMERLANG

  ReplyDelete
 128. Sdr adam dan sahabat bloggers
  lain,

  Saya harap sdr faham,saya tak setuju dsai menjadi pm melalui jalan belakang,kalau memang dsai orang yang jujur mengapa perlu guna kaedah yang tidak bermoral utk mencapai matlamat peribadinya,mengarahkan isteri meletakkan jawatan ahli parlemen hanya utk mengelirukan masyarakat dari memahami isu yang dihadapinya,merupakan tindakan yang tidak bijak.Jika beliau tak bersalah sepatutnya beliau membersihkan dahulu dirinya dari kes liwat tersebut.bukankah itu tindakan yang lebih jujur.

  selepas itu beliau boleh menyertai pilihanraya umum dan jika mendapat sokongan jadilah belau pm,yang penting dgn jalan yang betul dan ia tidak akan jadi pertikaian didalam mahupon di luar negara.kita tak mahulah bila pemimpin kita menghadiri mana mana forum negara islam,orng luar pandang pemimpin kita dgn pandangan yang penuh prejudis,pandangan mereka semacam aje.

  ReplyDelete
 129. Anwar adalah seorang yang bijak mengatur strategi untuk mendapat perhatian dan sokongan dari dalam negara mahu pun luar negara.

  Peringtan kepada pengundi Permatang Pauh jika masih sayangkan bangsa anda, masih mahu anak-anak anda menikmati apa yang anda kecapi sekarang maka buatlah pilihan dengan bijak. Kerana setiap undi anda menentukan pendirian dalam mempertahankan maruah bangsa Melayu dan Islam ...

  ReplyDelete
 130. Ds,UMNO tetap akan jatuh mengikut rujukan buku Comparing Party System Change
  By Paul Pennings, Jan-Erik Lane
  dan mengikut tainter theory.Anwar ibrahim adalah sebagai simbol memberontakan nenentang kerajaan dan instituation mempertahankan korapsi seperti mempertahankan Datok Zakaria di selangor dan seorang ketua menteri yg mengadakan hubungan sex dgn budak dibawah umur,namun budak itu dipersalahkan.UMNO telah jauh dari rakyat (disconnect from the ppl)mBagaimankah rakyat mempercayaai UMNO lagi?.Hanya dgn membubarkan UMNO sahaja boleh menyelamatkan melayu.Harap DS bertafakur sebentar dan sesunguhnya kejatuhan UMNO adalah bala yang didatangkan dari tuhan kerana UMNO bukan menegahkan kebenaran.UMNO (u must now oppose)

  ReplyDelete
 131. http://pkrpasdap.blogspot.com

  anwar belum menang lagi di PP. andaian berdasarkan populariti sahaja. kalau dia menang, dia ada 2 kes- liwat dan saman malu.

  kena ingat, kalau dia kalah, jawatan YB akan terlucut macam sebelum ini...anwar kena tunggu lagi lah kalau ini terjadi.

  dan kena ingat, kuasa kelulusan jadi PM di tangan Agung. PErak bukti yang jelas bagaimana DAP yang mempunyai majoriti tapi tak boleh jadi MB...

  JANGAN MEMANDANG MUDAH DENGAN KEHIDUPAN.

  Ada lagi kejutan sebelum PP?? kita tunggu.....

  ReplyDelete
 132. dS khir,dulu bila saya mengutarakan supaya kepimpinan umno terima kembali dsai,tidak dipersetujui,tetapi sekarang apa jadi....ds khir sendiri dah mulai setuju jika dsai jadi pm tetapi dari pintu depan....persoalannya tidak kira dari pintu mana tetapi mengapa kita seolah2 biarkan dsai mencapai impiannya dari keadilan.(siapa sebenarnya yang menghancurkan umno?)mengapa ini berlaku.mesti ada rahsia yang tidak didedahkan kepada rakyat. pada saya, saya pun setuju dari dulu tapi saya hanya setuju dsai mencapai cita2nya dalam umno jadi pm bukan
  keadilan...mengapa ada pihak2 yang masih mementingkan ego melebihi kepentingan bangsa melayu terutamanya kami yang paling bawah ni!!!
  sekarang nasi dah hampir jadi bubur....jadi apa tindakan seterusnya....hal liwat timbul lagi..persoalannya pula adakah ia meyakinkan rakyat...ia meujudkan kekeliruan..adakah memang ini yang ingin disogokkan kepada rakyat.

  walau apapun saya rasa dsai semakin dekat keputrajaya walaupun dia duduk dalam penjara.....
  saya masih menaruh harapan dengan umno agar berani berkorban tetapi bukan ahli bawahan,tetapi pemimpin peringkat tertinggi
  ..buat perubahan besar dengan Pak Lah dan Ds Najib beri laluan kepada Ds Muhyiddin jadi presiden umno....saya rasa nafas akan kembali segar dan memberi keyakinan baru....kepada generasi baru untuk kembali memberi mandat pada umno untuk menentang dsai dan pakatan rakyat.ini adalah keyakinan ahli bawahan seperti saya dari disogokan dengan cerita dsai diliwat..isu ini samada betul atau salah ia tetap membawa impak yang tidak baik kepada kerajaan BN.

  saya yakin bukan saya soraqng yang setuju tapi ramai lagi yang bersetuju tetapi berdiam diri ambil sikap tunggu dan lihat.....

  ReplyDelete
 133. DR Khir,

  Fokus untuk ubah UMNO dulu....

  Anwar is nothing if UMNO is lead by sincere, strong and visionary leaders.

  The reason Anwar gained is due to the stubbornness prevalent in almost all UMNO leaders...

  ReplyDelete
 134. Salam sejahtera Dr.,

  Saya adalah pengundi Cina dari Permatang Pauh dan pada pilihanraya yang lalu, saya telah mengundi PKR dan 1st time mengundi PAS. Ingin saya suarakan pandangan masyarakat Cina secara khususnya terhadap BN terutama Parti UMNO dan MCA.
  Selapas kami memberi mandat yang besar kepada BN dan Pak Lah pada tahun 2004,masyarakat Cina memang begitu yakin terhadap BN dan Pak Lah untuk mengubah segala ketidakadilan sistem , korupsi dll yang ditinggalkan oleh Tun Dr.Mahathir. Tetapi apa yang diharapkan tidak tercapai dan keadaan jadi lebih teruk lagi. Sebenarnya saya pernah menitis air mata saya apabila Pak Lah kalah dalam perhimpunan Agung pada tahun 90an.
  Selepas BN capai kemenangan besar pada 2004, maka keangkuhan pemuda UMNO sudah start menunjukkan sikapnya yang tidak menghormati bangsa lain malah maruah parti komponen BN pun tidak diendahkan juga. Hishamudin yang suka memainkan isu perkauman tambah lagi Khairy yang sombong belaka menyebabkan masyarakat Cina berasa begitu tawar hati dan muak terhadap Pak Lah, BN dan MCA serta Gerakan pun tak dapat menghentikan tindakan kedua-dua mereka itu.
  Dengan adanya Pakatan Rakyat, sekurang-kurang berikan kita rakyat biasa untuk membuat pilihan dan jika PR juga melakukan perkara yang sama maka kita sebagai rakyat biasa pun akan tahu apa yang akan kita lakukan terhadap PR. Kita sudah berikan peluang 50 tahun kepada BN tetapi BN tidak menganggap rakyat adalah bossnya maka kita akan berikan peluang kepada PR untuk menjaga kepentingan rakyat dan bukannya hanya menjaga ahli keluarga dan kroni-kroni BN sendiri shj. Yang hidup susah adalah sebilangan besar rakyat tidak kira Melayu,Cina,India,Iban, Kadazan dll.
  Ingin saya ingatkan kepada semua parti politik bhw rakyat sekarang boleh dan akan tahu apa yang berlaku di Malaysia dengan adanya internet. Jangan anggap rakyat masih spt " katak di dalam tempurung " dan boleh dgn suka buli terhadap rakyat. " Hidup Rakyat "
  Akhirnya ingin saya nyatakan disini bhw parti politik yang memperjuangkan satu kaum shj sudah tidak relevan lagi dan apa yang rakyat inginkan sekarang adalah parti dan pemimpin yang menjaga semua bangsa dan anggap semua bangsa adalah rakyat Malaysia.
  Apa yang disuarakan di atas adalah jujur dan ikhlas dari seorang rakyat biasa yang ingin melihat Malaysia terus maju, makmur dan semua orang tinggal sama di bawah satu negara yang digelar Malaysia.

  ReplyDelete
 135. assalamualaikum DSKT.
  saya ingin menyangkal pendapat DS berkenaan DSAI yg ingin bertanding dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh adalah disebabkan mahu mengalih perhatian rakyat daripada tuduhan liwat. Sebenarnya tuduhan liwat itulah yang bertujuan mengalihkan perhatian rakyat daripada pengaruh DSAI yang semakin kuat pada masa ini. Rata-rata rakyat malaysia sudah tahu perancangan DSAI sebelum PRU12 lagi. Yakni kerusi parlimen Permatang Pauh dan mana2 kerusi lain yang dimenangi PKR akan dikosongkan bagi memberi laluan kepada DSAI. Rakyat mengetahui perkara ini dan menyokong 100% DSAI bertanding tidak kira di kerusi mana sekali pun.
  Berkenaan DSAI hanya menggunakan rakyat bagi mencapai matlamat peribadi juga tidak penting kerana pada pandangan kami, pemimpin yang ada sekarang ini langsung tidak mempunyai ketokohan dan karisma sebagai pemimpin negara. Daripada terus diperbodohkan berkali-kali oleh pemimpin yang ada, adalah lebih baik kami beri peluang kepada pemimpin baru yang kelihatan nyata berkarisma dan memahami kehendak rakyat. Mereka berjuang bersama rakyat, bekerja bersama rakyat, ditangkap bersama rakyat, dipenjara bersama rakyat dan insya allah akan memerintah bersama rakyat, untuk rakyat.

  ReplyDelete
 136. DSKT,

  Should I list down all the dirty tricks used by UMNO during the election? To me all these are political gimmicks. Maybe UMNO should clean themselves up first before they rule the country back again.

  Should DSAI wait further? By then Malaysia will be grounded down to dust. This is only one opportunity for opposition to take over when the government is having their weakest to lead. DSAI is a great opportunist? He's a brilliant strategist? Yes! He has outwitted the government despite all the setbacks. Can UMNO win without using dirty tricks thru backdoor?

  How long more would UMNO stay in denial?

  A Malaysian sincerely,
  Kenny

  ReplyDelete
 137. Sudahlah tu Dato'... nampaknya Dato' Seri memang ada banyak masa sungguh sekarang ini.

  Daripada Dato buat nukilan bukan-bukan di sini, saya sarankan Dato' beri perhatian pada kawasan Dato' sendiri yang sekarang ni memang bermasalah.

  You have been abandoning your corporate boys, and this is where you are now. Lainkali jangan makan sorang wahai Dato.

  Ini cuma nasihat dari saya kepada saudara Islam saya. Terima kasih.

  ReplyDelete
 138. Bila keadaan dah huru hara macam ni,umno masih lagi nak salahkan itu dan ini.Dah terlambat.Kenapa tak ambil langkah yg lebih proaktif yang lebih membina supaya rakyat boleh mendapat menafaat sebenar?Kenapa para penasihat2 yang arif semuanya.....macam dah buntu.Dah tak bijak.Walhal gaji yang di bayar serta elaun yang di terima agak besar.

  Puncanya....Semua silap bila dan duduk kat kerusi yang selesa.Lupa pada asas perjuangan.Masing2 sibuk membina empayar politik dan tamak Bila dah terhantuk kepala macam ni dan bila rakyat inginkan pembaharuan mula kata itu dan ini.tak kenang jasalah,tak kenang budilah.Yang untung,musuh melayu dan umno kat luar sana.Termasuklah yahudi2 yang inginkan menakluki pasaran malaysia.

  Paklah memang popular tetapi tindakkan yang di ambilnya untuk mengatasi masalah semasa dan hala tuju malaysia semuanya tak berapa efektif.Terlalu berlembut,terlalu memberi muka hinggakan semua maruah orang melayu tercabar dan tercalar.Saya sendiri rasa terguris hati.Seelok2nya,berhentilah jadi perdana menteri.Dah tak boleh menjalankan tugas dengan baik.Elok beri sahaja laluan pada yang lebih berwawasan,berani,beretika dan yang memimpin bangsa melayu serta kaum2 lain di Malaysia ni.

  Agak terkilan bila mendengar bahawa tampuk pemerintahan boleh di waris2kan.Lepas si A pegang kuasa,mesti digantikan dengan si B pulak.Apakah rakyat yang lain2 semuanya bodoh2 belaka ke?Dimana ketulusan dan kenapa tak ikut piagam UMNO yang bakal pemimpin itu mestilah di pilih oleh rakyat dan bukannya pemimpin yang tentukan siapa yang jadi ketua lepas ni.

  Dato seri Najib,boleh dikatakan pemimpin yang di pimpin.Oleh siapa?Isterinya sendiri.Itulah kata2 sumbang yang kedengaran dari rakyat jelata.Mesti ada sebab kenapa suara2 yang sedemikian wujud.Apakah kita mahukan seorang pemimpin yang sering menjadi buah mulut orang ramai?Cerita skandal dan macam2 lagilah.Mungkin perkara ini masih tidak terbukti bersalah dan sebagainya namun ianya dah jadi buah mulut awam.

  Saya lebih bersetuju jika pemimpin yang di pilih adalah dari suara rakyat.

  Tentang pkr dan permatang pauh,rasa2nya....susah untuk umno nak menang.Orang permatang pauh fanatik tentang anwar(pandangan peribadi).

  Kini umpama 1 lawan 1.pakatan rakyat melawan barisan nasional.Mic serta Mca pentadbirannya masih huru hara.Tengok sahaja keadaan di perak.Barisan nasional kehilangan banyak kerusi adun dan parlimen yang mana sebelum pru ke 12 ianya di pegang oleh Mic dan Mca.Umno dan pengundi melayu pula berpecah kepada pkr dan pas.

  Umno serta barisan nasional kena mencari rumusan terbaik untuk di jadikan killer point untuk menyakin pengundi di permatang pauh.Carilah 'speaker' yang baik.Jangan cari macam shabery chik.Bukannya beliau tak bagus tetapi kurang cekap.

  Hati saya masih sayangkan umno namun saya bersetuju dengan apa yang tun mahathir dalam banyak perkara bila sebut hal2 politik,hala tuju melayu,malaysia dan sebagainya.

  Salam.

  ReplyDelete
 139. Dr. Khir,

  Saya rasa Abdullah Badawi memang PM yang tak perform tapi saya lagi risau jika Anwar Ibrahim jadi PM.

  Anwar ni memang kaki belit, dia akan cakap apa yang hadirin nak dengar.

  Hari hari saya meminta ke Allah SWT supaya kita semua dapat melihat Anwat sebenarnya. Sebab dari apa yang dia lakukan dari tahun 1998 hingga sekarang sungguh meragukan terutama sekali akhir-akhir ini.

  ReplyDelete
 140. Hi Dr Khir. Yes, maybe DSAI is cunning, but what you say about others that trying to harm him? I think there are more people are cunning than him, if not, he would not be jailed for 6 years, and he would not be assaulted. Maybe other who wish to condemn DSAI have to give more strong evidence to support their thoughts,if not they are not convinced enough. Unlike, RPK and DSAI, they have strong influence when they are telling the rakyat some facts. Take more facts, be two-sided and try to convince ur readers, Dr Khir. All the best.
  Regards.

  ReplyDelete
 141. Dato dan bloggers

  Apabila DSKT menyebut beliau tidak setuju DSAI menjadi PM/menubuh kerajaan persekutuan melalui pintu belakang...izinkan saya mengimbau sejarah kerajaan PAS Terengganu yang ditumbangkan melalui pintu belakang dalam tahun 60an.

  UMNo Terengganu telah menumbangkan kerajaan PAS Terengganu dalam tahun 60an dulu melalui undi tidak percaya dalam dewan undangan negeri setelah menculik 2 orang ( kalau saya tak silap) ADUN PAS dan beberapa ADUN PAS telah dibeli oleh UMNO Terengganu.

  Pihak UMNO telah menculik 2 ADUN PAS tersebut dan menyembunyikan mereka di kuala lumpur. Semasa usul undi dikemukakan oleh UMNO, kerajaan PAS terengganu tewas kerana beberapa ADUNnya telah dibeli oleh UMNO dan 2 Orang ADUNnya telah diculik dan dikurung oleh pihak UMNO.

  Setelah kerajaan PAS tewas, UMNO tekah menubuhkan kerajaan negeri dibawah Allahyarham Tan Sri Ibrahim Fikri.

  bat8

  ReplyDelete
 142. Assalamulaikum...

  Tahniah kepada NGO-NGO Islam yang telah menyebabkan Forum oleh Majlis Peguam dihentikan lebih awal daripada jadual.
  Lihat apalah dengan Orang Islam di Malaysia bertelagah sesama sendiri,akhirnya golongan kafiq laknat mula berlagak angkuh dan mengatakan mereka lebih mengetahui tentang Islam.
  Sekarang kaum kafiq laknat ni mula membuka langkah selepas ini negara barat pulak pasang kaki apabila mereka lihat kita lemah seperti negara Islam lain (*negara asia barat/arab).
  Mengapa kita masih juga diperbodohkan oleh kafiq laknat atau pria ini yang memang banyak menyokong Anwar Ibrahim (terutama pria)

  ReplyDelete
 143. Ikut pintu belakang, maksud DS, lobi UMNO untuk lompat parti. Saya rasa DS terlebih dahulu mempratikkan kaedah ini, semasa melakukan perjumpaan bersama beberapa ahli pas. Mengenai DSAI cuba rujuk kepada 10 dalil dibawah.

  Bukti: 10 Dalil Penyelewengan Dakwan Kes Liwat Anwar !
  Penyiasatan dan pendakwaan ke atas Anwar Ibrahim telah menimbulkan pelbagai persepsi dan spekulasi. Meskipun Anwar Ibrahim belum di dakwa secara rasmi di mahkamah, terdapat pelbagai kepincangan dalam siasatan dan dalam perjalanan kes ini. Berikut ialah 10 perkara misteri dan luar biasa yang timbul dalam kes Anwar.

  1. Laporan Pengadu enggan diserahkan Ini merupakan satu perkara yang luar biasa. Lazimnya, apabila seseorang yang dituduh dengan sesuatu kesalahan meminta laporan polis yang dibuat oleh pengadu, ianya akan dibekalkan dalam masa seminggu ke dua minggu oleh pihak polis. Tanpa laporan pengadu, orang yang tertuduh sukar membela diri kerana apa yang didakwa pun tentulah tidak jelas. Pengalaman penulis memohon laporan polis bagi membela anak guam membuatkan penulis hairan kerana penulis pernah beberapa kali mendapat laporan pengadu pada pagi yang sama penulis memohon. Kenyataan Hamid Albar bahawa laporan enggan diberi kerana pendakwaan belum dimulakan secara rasmi tidak masuk akal kerana masyarakat maklum Anwar telah ditahan oleh polis, keterangannya telah diambil dan beliau perlu membela diri dan reputasinya. Ini meyakinkan masyarakat bahawa laporan polis belum ada dan perbincangan sedang dibuat berhubung inti laporan tersebut untuk mendapatkan tarikh dakwaan yang paling sesuai.

  2. Anwar ditangkap sebelum tempoh Adalah sesuatu yang cukup memalukan apabila pihak polis memungkiri janji dan menangkap Anwar sebelum tempoh yang diberikan tamat. Tempoh diberi sehingga pukul 2 petang tetapi Anwar ditangkap sekitar pukul 1 petang. Mungkin polis terbawa-bawa sikap Pak Lah yang kerap membuat kenyataan palsu.

  3. Anwar disabitkan bersalah sebelum dibicarakan Apabila Pak lah diminta mengulas berhubung kes Anwar, Pak Lah dengan segera berkata bahawa memanglah penjenayah akan menafikan kesalahannya. Belum pun perbicaraan bermula, Anwar sudah disabitkan sebagai pesalah oleh Pak Lah. Pada masa yang sama, apabila Pak Lah diminta mengulas berhubung dakwaan ke atas najib dan Rosmah, Pak Lah dengan segera menyatakan bahawa Pak Lah berkeyakinan penuh bahawa Najib dan Rosmah tidak bersalah. Jika Mahathir dikaitkan dengan konspirasi perlantikan hakim, pak Lah selangkah ke hadapan dengan melantik dirinya sebagai hakim tidak rasmi.

  4. DNA baru Anwar diminta oleh Pak Lah dan Khairi. DNA Anwar sudah lama dimiliki oleh pihak polis berikutan siasatan kes lamanya. Paten DNA tidak akan berubah. Justeru DNA baru tidak diperlukan melainkan jika hendak digunakan sebagai bukti palsu yang hendak dicalit dibadan pengadu. Tindakan Khairi dan Pak Lah yang berulangkali menuntut Anwar memberi DNA barunya menimbulkan tanda tanya berhubung tujuan mereka. Apabila Anwar mendedahkan perkara ini di dalam muka depan Suara Keadilan, Pak LAh dan Khairi diam membisu. Kalau anak dara yang diam, ini bermakna anak dara tersebut setuju dengan pinangan. Justeru, diamnya Pak LAh dan Khairi seakan mengiyakan persepsi masyarakat bahawa inilah tujuannya.

  5. Laporan Pusrawi Perlu diakui bahawa laporan Pusrawi sebelum ini bukanlah laporan rasmi bagi kes Anwar. Meskipun begitu, fakta bahawa seorang doktor, meskipun bukan doktor pakar kes liwat, telah melihat lubang punggung Saiful dan tiada sebarang kesan koyakan atau apa-apa tanda diliwat adalah relevan. Meminjam istilah yang selalu digunakan di dalam kes-kes berkaitan Puspakom, pemeriksaan yang dibuat adalah pemeriksaan mata kasar. Meskipun begitu, ianya tetap relevan dan keterangan sudah cukup untuk menimbulkan keraguan munasabah. Pejabat Peguam Negara selama ini tidak membuat pendakwaan melainkan yakin dengan tahap 90% bahawa tertuduh memang bersalah dan bukti-bukti yang ada benar-benar kuat.

  6. Bukti alibi Anwar memadai Kepincangan dalam kes ini semakin menjadi-jadi apabila pihak polis berkeras meminta DNA baru Anwar sedangkan bukti alibi Anwar tidak dikaji. Sepatutnya, polis menyerahkan laporan Saiful kepada Anwar supaya Anwar boleh membela diri dengan menjelaskan di mana Anwar berada pada tarikh yang didakwa Saiful berlaku liwat tersebut. Seterusnya, alibi Anwar perlu disiasat. Sebagai contoh, Antihusam (blogger UMNO) mendakwa punggungnya telah saya liwat pada pukul 11 malam , 20 Julai 2008 di Hotel Sunway. Saya akan memaklumkan bukti alibi saya pada waktu itu. Contohnya, saya menyatakan bahawa pada waktu tersebut, saya menghadiri ceramah Ustaz Hadi di markas Pas. Terdapat lebih 20 kawan saya yang boleh membuktikan kehadiran saya. Justeru, mustahil saya meliwat Antihusam. Apabila pihak polis selesai menyoal alibi-alibi saya dan berpuas hati bahawa saya mustahil meliwat Antihusam, siasatan patut ditamatkan. Begitulah juga dalam kes Anwar. Tindakan pihak polis yang beria-ia mahukan DNA baru Anwar kelihatan senada dengan Pak Lah dan Khairi.

  7. Pendakwaan oleh Pejabat Peguam Negara UMNO ke sana ke sini membuat kenyataan bahawa kes Anwar tidak akan diuruskan oleh Pejabat Peguam Negara kerana Peguam Negara sendiri sedang disiasat berhubung dakwaan rasuah dan penyelewengan kuasa yang dibuat oleh Anwar. Pendakwaan, jika jadi, akan dibuat oleh Peguam Cara Negara. Masyarakat sedia maklum bahawa pendakwaan masih akan diteruskan oleh Pejabat Peguam Negara sekalipun diketuai oleh Peguam Cara Negara. Adalah pelik bin ajaib untuk mendakwa Pejabat Peguam Negara tidak akan dipengaruhi oleh Peguam Negara. Nama pun Pejabat Peguam Negara.

  8. Laporan HKL Timbul isu terbaru bahawa laporan rasmi HKL turut bocor dan laporan tersebut menyatakan bahawa Saiful memang tiada tanda-tanda diliwat dan mustahil Saiful diliwat. Ini menunjukkan Saiful tidak ikhlas membantu BN. Sekiranya Saiful komited membantu BN, Saiful sepatutnya pergi ke Lorong Haji Taib dan menyuruh pondan-pondan di situ meliwatnya beberapa kali agar kesan liwat ketara. Ini menunjukkan perancangan lemah BN dan ketidak ikhlasan Saiful dalam membantu BN.

  9. Isu motif dan tujuan Kes ini menimbulkan keraguan yang cukup banyak apabila kepimpinan UMNO seperti Najib mengakui telah berjumpa dengan Saiful sebelum saiful membuat laporan polis. Adalah menjadi pengetahuan umum bahawa Anwar adalah musuh politik UMNO. Justeru, polis sepatutnya menyiasat kebarangkalian berlakunya konspirasi dikalangan UMNO untuk menganiayai Anwar seperti yang pernah dibuat sebelum ini. Sebelum ini, mahkamah telahpun membebaskan Anwar dari tuduhan liway yang dijaja oleh UMNO berdasarkan sekeping surat layang.

  10. Terlampau banyak percanggahan fakta kes oleh BN Pada mulanya, Najib mendakwa tidak pernah berjumpa Saiful. Kemudian, Najib mendakwa pula bahawa najib pernah berjumpa Saiful 2 bulan dulu di pejabat untuk membincangkan biasiswa. Kemudian, Najib berkata pula bahawa Najib telah berjumpa Saiful 2 hari sebelum laporan polis dibuat untuk membincangkan biasiswa. Tiba-tiba, Najib mendakwa pula Najib telah memegang tangan Saiful yang kesejukan 2 hari sebelum laporan polis dibuat di rumah Najib sendiri apabila Saiful yang kononnya ketakutan datang mengadu diliwat.

  Saiful pula mulanya mendakwa diliwat pada 26 haribulan di sebuah kondo di Malaysia. Apabila Anwar kelihatan mempunyai bukti alibi yang kukuh, saiful menjadi terdesak. Kemudian, Saiful menyatakan pula bahawa dia telah 3 kali menemani rombongan Anwar ke luar negara dengan memberi "hint" bahawa dia kononnya telah diliwat-liwat di luar negara beberapa kali. Ini menimbulkan pelbagai tanda Tanya. Mengapa seorang lelaki yang kelihatan tinggi dan sihat seperti Saiful membiarkan dirinya diliwat-liwat beberapa kali dan terus menemani Anwar ke mana saja. Sebagai contoh, jika saya diliwat oleh sesiapa, saya akan trauma dan akan segera menjauhkan diri dari orang tersebut.

  Selain itu, Saiful juga sentiasa kelihatan ceria. Demi Allah, selama saya bekerja sebagai peguam, belum pernah saya menemui mangsa rogol atau mangsa liwat yang begitu ceria. Mangsa kes serangan seksual akan trauma, malu dengan masyarakat, rasa rendah diri dan biasanya mengalami kemurungan.

  Saiful juga seorang lelaki. Tidak semudah itu hendak menembusi lubang punggung seorang lelaki. Asalkan saiful mengeraskan punggungnya, mustahil Anwar dapat meliwatnya. Sekiranya Saiful benar-benar hendak diliwat, dua atau tiga orang lelaki gagah diperlukan untuk memegang Saiful dan lubang punggung saiful perlu disapu minyak terlebih dahulu sebelum diliwat. Sekiranya ini yang berlaku, mustahil Saiful akan terus mengikut Anwar ke sana sini sehinggalah menemani rombongan Anwar ke luar negara sebanyak 3 kali.

  Sebagai kesimpulan, kes Anwar Ibrahim ini tidak layak dibawa ke mahkamah untuk pendakwaan. Sekiranya saya ialah hakim bagi kes tersebut, saya akan melempar fail pendakwaan ke lantai kerana terlalu banyak kepincangan.

  ARTIKEL DIATAS DIPETIK DARI: cucumatkilau.blogdrive.com

  ReplyDelete
 144. I read your blog because I think I like some of the ideas and aspirations you have. But I don't know why you like talking about Anwar. The more you talk about him, the more you reveal your true self towards him. Let the court play its role and the best of all let GOD be the judge.

  Great people talk about ideas, small people talk about other people.
  what say you, DS ?

  ReplyDelete
 145. D.Sri Anwar ada alibi yang paling kuat iaitu beliau mati pucuk setelah mangalami sakit tulang belakang yang kronik dan pembedahan di German . Oleh itu beliau tak gentar dengan kes liwat kedua ini kerana akhirnya kes akan di buang apabila doktor mengesahkan ketidakmampuan beliau untuk meliwat Saiful.

  ReplyDelete
 146. Ds,sy berpendapat umno lebih baik tak yah la bertanding kat situ.Dah confirm kalah walau hebat mana pun retorik dan polemik yang dicanang umno.

  Duit akan banyak abih..Menang belom tentu.

  ReplyDelete
 147. salam Dr...

  "Permatang Pauh" adalah agenda RAKYAT melalui DSAI.. kalau tidak dengan siapa lagi rakyat nak mengadu??? Ada yang aduan kes berprofail tinggi kepd. BPR sendiripun tak jalan..??? Camne..??

  ReplyDelete
 148. Salam...

  Percaturan polotik melayu tidak kemana-mana sehingga bngsa lain sudah naik tocang dan meminta-minta macam lagi.Ada yang sanggup cabar agama Islam kerana mereka tahu bahawa orang Islam mudah ditipu dan diperolok-olokan dengan peminpin Islam yang cakap tak serupa bikin kerana ingin menjaga perpaduan di Malaysia.

  Kenapa orang Islam terlalu lemah,lihat kenyataan Persiden Majlis Peguam dengan megah serta bongkkak mengatakan bahawa Forum tersebut jaya dan mereka akan cuba buat lagi.Tidak mustahil satu hari nanti mereka buat Forum Kewajaran Azan Dalam Masyarakat Majmuk.

  Mengapa kita lebih membincangkan tentang Anwar Ibrahim daripada tentang kebangkitan Umat Islam.Walaupun beliau bekas ABIM dan bekas mantan TPM tetapi beliau juga manusia biasa yang tidak lari daripada buat kesilapan serta kesalahan.Mungkin ramai blogger disini tidak atau kurang memahami Qada dan Qadar atau mungkin tidak percaya kepada Kekuasaan Allah..Bukan kita telah tahu jika Qada dan Qadar kita telah tertulis sejak azali lagi maka kita tidak jadi begini dan Anwar Ibrahim tidak masuk penjara Sungai Buluh.
  Sebenarnya sekarang ini ramai yang sudah tidak lagi mempercayai kepada Rukun Iman hanya tahu Rukun Islam saja.Ini menunjukkan bahawa ramai sudah jauh daripada Islam dan akhirnya menyebabkan Orang Islam yang susah.

  Kaum Kafiq/munafik seperti ini ramai didalam Majlis Peguam telah mengetahui dan belajaq dari semua Rukun Islam dan Rukun Iman cuma mereka ini adalah golongan manusia yang Ingkar.

  ReplyDelete
 149. Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PRK), Latheefa Koya menyokong forum “Memeluk Islam” anjuran Majlis Peguam hari ini dengan menyifatkan semua pihak menyuarakan pandangan tetapi tidak harus menggesa dihentikannya.

  Kata beliau, mereka berhak berprotes dengan melaungkan rasa tidak puas hati di luar premis Majlis Peguam tetapi tidak berhak untuk menghentikan forum tersebut.

  “Parti Keadilan Rakyat sokong forum pagi ini dijalankan. Kami percaya semua orang berhak untuk bercakap dan berhimpun tetapi jangan melebih batasannya,” kata Latheefa sambil menambah, beliau hanya bercakap untuk pihak PKR, dan tidak melibatkan Pakatan Rakyat.

  “Saya bercakap bagi pihak Parti Keadilan Rakyat sahaja, tiada pendirian yang telah dibuat bagi pihak Pakatan Rakyat. Setiap parti mempunyai pandangan yang berbeza terhadap isu yang berbeza,” kata beliau.
  PAS turut membantah forum diadakan manakala Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam meminta forum sedemikian diadakan secara terbuka.

  Latheefa berkata, polis tidak sepatutnya membawa ataupun membenarkan orang-orang yang datang untuk mengganggu forum masuk ke bangunan tersebut.

  Jangan kita jadi HAPRAK dengan ajenda kaum Kafiq Laknat(pria) ini....

  ReplyDelete
 150. Salam DS,

  diminta sangat2lah DS berhenti bercakap tentang isu DNA dan laporan perubatan berkaitan kes DS Anwar.

  Ini kerana maklumat yg DS berikan berkaitan hal tersebut tersnagatlah salah, dan hanya akan mengaibkan DS sendiri. Biarlah pakar perubatan yg bercakap mengenainya.

  Maafkan saya, sejak Pak Lah memulakan isu DNA yg sudah "lama" dan perlu digantikan "baru", makin ramai ahli kerajaan bersemangat berbicara berkaitan isu itu... walhal satu dunia sedang menggelakkan kita kerana tidak tahu mengenai teknologi DNA yg sebenar!

  Berikutan terma2 perubatan dari laporan yg terlepas ke pihak Media, baik kita mengaku yg kita mmg x pernah guna dalam urusan harian kita. Jadi, ushalah kita komen.

  DS, biarlah org yg mahir dalam bidang itu yg berbicara.. kita tunggu dan lihat, sudahlah.

  ReplyDelete
 151. Walaupun DS mengganggap cara DSAI mencetuskan pilihanraya di permatang pauh sebagai tidak bermoral, tetapi itu memang dibolehkan dalam perlembagaan pilihanraya di malaysia. Jadi, apa nak kecoh2 lagi, memang boleh kan. Nak tunggu bila lagi DS, tunggu punya tunggu ... PM kita tak mahu juga turun takhta, katanya 2010, itupun entahlah entahkan jadi entahkan tidak, . Kalau selepas PM turun, DS yang ganti jadi PM tak apelah juga, sebab DS ni nampak gaya selepas tak jadi MB nih, lebih memikirkan masalah rakyat, tp beliau akan diganti pula oleh timbalannya yang banyak kontroversi itu, sdg rakyat dah bosan dengan pelbagai rentetan yang mengelirukan. Bukan di malaysia sahaja yang keliru tapi sehingga luar negara.

  Saya melihat agenda DSAI kalau jadi PM sungguh baik, beliau tetap akan membela bangsa melayu di samping tidak meminggirkan bangsa lain. Isu ekonomi akan menjadi perkara no satu, begitu juga rakyat akan mendapat keadilan yang setara. Nama malaysia juga akan lebih gah ke mercu dunia, lebih2 lagi Malaysia akan lebih dikagumi oleh pemimpin2 negara islam yang tersohor. Harapan baru Malaysialah tu!

  ReplyDelete
 152. kepada kulaan
  saya ingin membetulkan kenyataan
  anwar kata dia setuju forum itu diadakan tetapi secara tertutup bukan terbuka ,
  tlong semak fakta betul2.

  ReplyDelete
 153. Daniella,

  apa yang dibentangkan oleh DSA dan RPK, kebanyakannya belum lagi dibuktikan sebagai fakta. Sebaliknya mereka membentangkan apa yang sebahagian pembaca dan pendengar ingin dengar.

  Misalnya tuduhan Raja Petra terhadap DS Najib dan isteri belum dibuktikan benar pun.

  Demikian juga tuduhan-tuduhan yang dikemukakan oleh DSAI belum dibuktikan kebenarannya.

  Apa yang saudara anggap fakta belum tentu fakta. Hanya kerana ada beberapa fakta beliau betul belum bermakna semua tuduhan yang lain juga benar.

  Jangan kerana fakta yang dibentangkan itu merupakan apa yang kita mahu dengar maka kita menganggapnya benar.

  ReplyDelete
 154. saya pun xtahu...mana yang benar mana yang salah??? sebagai orang muda, kena juga ambil tahu.....lepas nie kami bakal menjadi seperti Dr.(mempimpin negara) ....be prepared itu sahaja...

  ReplyDelete
 155. Dato',

  Kata Tun M, kalau Anwar jd PM dia nak keluar negara (rujuk Utusan Msia)... biarlah Tun M keluar ke luarga..mcm mana dia fikir dia nak keluar UMNO.. Tak siapa pun nak simpati kat orang tua... Tak pun HULUBANLANG Umno yang tahan Tun ketika buat statement keluar parti...
  Tetapi masa Tun cakap dia nak berhenti jd PM..Rafidah..Hishamudin beria-ia menangis sueuh Tun tarik kenyataan masa kat PWTC dulu... `NI SEMUA KAKI JILAT' - ampu.. tak leh pakai...

  Berbalik dia kata nak tinggal di luar negara nampak sangt Tun tak sayangkan M'SIA tak patriotik - mcm tulah dia tak sayangkan Umno.

  Pendek kata, `habis madu sepah dibuang'..dah banyak sedut madu dlm parti dia keluar pati..la ni dah puas sedut kekayaan dlm negara dia nak tinggalkan negara.

  Mungkin orang tua CUAK agaknya kalau Anwar jd PM...sebab org pertama akan di bawa ke muka pengadilan oleh Parti KeADILAN adalah Tun..Semua hal Tun akan dilondehkan...

  Barangkali dia fikir..takkan dia mahu jadi macam Eric Chia..dah tua badan tak larat sampai kena usung pakai kerusi roda naik turun mahkamah...Lebih best, kes itu dibawa ke mahkamah keadilan oleh Parti Keadilan demi mencari keadilan hehehehhe...kelakar la Tun ni... dah tua2 nak merajuk ke luar negara lak...

  Kalau anwar jd PM sure semua rahsia tun akan terbongkar.. sekarang ni pun isu kes Lingam rakyat dah tahu sape mastermind penysunan sistem kehakiman...

  Masa aku sekolah rendah...proton baru nak di perkenalkan dan lalu di jambatan Pulau Pinang..mungkin orang bernama Dr. Mahathir ketika itu hebat...Masa tu mungkin dia hebat..dan aku pun bangga gak ngan idea yg dia bawa org tua...tak dinafikan dia adalah insan yg kagum gak...Tapi tu semua dah berlalu akan jd silibus sejarah untuk anak cucu aku nanti.. Tapi sekarang aku sebagai rakyat dah bijak baca percaturan politik sebab sitem pendididkan yg di ajar semasa zaman Tun. Jadi tak boleh salah rakyat..sebab KAMU yang mengajar KAMI!!!!

  Nah ambik ko sebijik!!!, tersungkurlah pengkhianat rakyatttt..

  Bagi pengundi Permatang Pauh anda patut bertuah kerana berkesempatan untung membuat perhitungan untuk mencari pemimpin masa depan untuk lakukan pembaharuan dalam negara - MALAYSIA BARU!!

  HARAPAN BARU MALAYSIA! terletak di tangan anda..

  Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!..........TAKBIR!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 156. Inilah orang Melayu sekarang sudah lupa diri ,lupa asal keturunan dan sudah lupa ajaran Islam..

  Bangsa Melayu dan Islam bergaduh sesama sendiri untuk menjadi Hero dan akhirnya inilah jadinya .. bangsa kita menjadi lemah dan agama kita cuba diperlekehan di atas perkataan KEADILAN.

  Ini bukan masa untuk mementingkan agenda-agenda politik dan hendak tunjuk siapa lebih terror tapi masa untuk kita bersatu untuk menjadi bangsa yang kuat ..dan Islam agama itu sentiasa terpelihara ..

  Pengundi Permatang Pauh seharusnya dapat menilai siapa yang patut mereka pangkah kerana undi anda menentukan pendirian anda ..

  Terima Kasih ...

  ReplyDelete
 157. BAGI AKU MAMAT NIE MMG TAK LAYAK LANGSUNG.
  BUKAN SAJA JENIS YANG MR YES......TAPI DIBAHAGIAN KELANA JAYA SENDIRI HARU BIRU DIBUATNYA. UMNO AKAN LINGKUP KERANA ADANYA ORANG2 SEBEGINI. DI BAHAGIAN KELANA JAYA JAWATAN KETUA BAHAGIAN...TIM KETUA BAHAGIAN......NAIB KETUA DAN JUGA YANG PALING MENGEJUTKAN JAWATAN KETUA WANITA UMNO BAHAGIAN KELANA JAYA TIDAK DIPERTANDINGKAN. INI AGAK PELIK KERANA AMAT JARANG JAWATAN KETUA WANITA BAHAGIAN TIDAK DIPERTANDINGKAN...APATAH LAGI JAWATAN ITU DI PEGANG OLEH DATIN PADUKA SHARIFAH NORLI YANG TELAH PUN GAGAL DALAM PILIHANRAYA YANG LEPAS. INILAH SALAH SATU MASALAH UMNO SEBENARNYA, UMNO MENYEKAT KELAHIRAN PEMIMPIN2 BARU. KALAU DATIN PADUKA SEORANG YANG BAGUS......AKU TAK KISAH TAPI INIKAN HAMPES. SEBELUM KEPUTUSAN DIBUAT DATIN PADUKA SIBUK MENGHUBUNGI SEMUA KETUA2 CAWANGAN UNTUK MEMOHON KETUA2 CAWANGAN BERSENTUJU SUPAYA JAWATAN KETUA WANITA BAHAGIAN TIDAK DIPERTANDINGKAN. SELEPAS SAJA KEPUTUSAN DIBUAT.....HAMPESSS SENYAP TERUS.....INILAH MUSUH UMNO SEBENARNYA. SELAIN DARI ITU.......SEMUA CAW DIBAHAGIAN KELANA JAYA DIUGUT UNTUK MEMILIH CALON KETUA PEMUDA. MALANG SEKALI DENGAN KEADAAN SETIAP CAWANGAN TIDAK MENCUKUPI KORUM UNTUK BERSIDANG.....WAKIL2 BAHAGIAN MENGUGUT UNTUK MEMBATALKAN MESYUARAT JIKA PILIHAN MEREKA TIDAK DIPILIH OLEH CAWANGAN. INILAH YANG BERLAKU DI BAHAGIAN KELANA JAYA.
  DAN YANG PALING DASYAT CALON UNTUK KETUA PEMUDA UMNO BAHAGIAN KELANA JAYA IALAH MENANTU KEPADA TAN SRI MUHAMAD TAIB.INILAH PETANDA PUNCA-PUNCA RAKYAT MENOLAK UMNO. DAN DENGAN INI AKU MENISTIHARKAN UMNO SUDAH TIDAK RELEVAN LAGI.

  ReplyDelete
 158. PLIHAN RAYA KECIL PERMATANG PAUH

  Ini lah masa yg paling tepat untuk menyelamat kan UMNO dari terus pupus.

  Orang melayu yg sayang kan UMNO harus bersatu untuk menunjuk kan tanda protest terhadap DSAAB yg tidak mahu undur.

  Ahli2 UMNO harus berani membuat 'kamikazi' di P.Pauh.

  Tunjuk kan bahawa akar umbi mahu kan perubahan kepada pucuk pimpinan yg lemah.

  DI MINTA SEMUA AHLI2 UMNO MEMBUAT UNTI PROTEST DGN MEMBERI UNDI PENUH KPD PKR.

  ReplyDelete
 159. http://anwaribrahimblog.com

  Saya berjanji sebuah kerajaan yang diperintah Pakatan Rakyat, rakyat
  Malaysia tidak perlu lagi takut kepada penahanan dan perbicaraan yang
  sewenangnya. Pegawai polis dan pendakwaraya yang berkonspirasi untuk
  memfitnah dan memalukan orang yang tidak bersalah akan dihukum. Setiap
  rakyat Malaysia pasti akan mendapat perbicaraan yang adil, di mana
  seseorang itu tidak bersalah selagi adanya bukti yang jelas untuk
  membuktikan sebaliknya. Penggunaan kuasa polis dan Peguam Negara untuk
  menghukum musuh politik akan diharamkan bagi memastikan demokrasi yang
  sihat, di mana sebarang perbezaan pendapat bukan sahaja di benarkan
  malah digalakkan.

  Dengan ini setiap hak rakyat Malaysia akan dianggap sebagai suci dan
  akan dilindungi oleh kehakiman yang bebas dipandui oleh
  prinsip-prinsip yang selari dengan semangat Perlembagaan Persekutuan.

  Perbicaraan bermotifkan politik yang dibuat ke atas saya, dengan izin
  Allah merupakan yang terakhir.

  Apa yang berlaku semalam membuktikan saya sememangnya tidak bersalah
  dari sebarang pertuduhan yang muncul baru-baru ini. Laporan perubatan
  dan akuan bersumpah oleh Dr Osman yang muncul pada hari Khamis
  seharusnya menghilangkan sebarang keraguan dan pertanyaan yang masih
  timbul samada kejadian itu berlaku ataupun tidak. Kenyataan Dr Osman
  juga mengesahkan apa yang kami nyatakan sebelum ini berkenaan usaha
  memualkan pihak polis untuk memalsukan bukti di dalam kes ini, dengan
  cara yang sama di dalam memanipulasikan kes saya pada tahun 1998.
  Kredibiliti pihak polis pasti rosak dengan tiadanya penyiasatan yang
  teliti terhadap wujudnya salah tata urus penyiasatan kes saya.

  Keselamatan doktor tersebut ternyata menjadi kebimbangan kami. Saksi
  utama kes berprofil tinggi di Malaysia sering hilang pada masa lalu
  seperti PI Balasubramaniam. Saya memuji individu-individu berani yang
  mempamirkan komitmen mereka kepada kebebasan dan keadilan dengan
  melangkah ke hadapan membawa bukti penting. Saya mahu pihak berkuasa
  memastikan keselamatan mereka.

  Semalam di mahkamah, kita sedar kejelikan kes yang dibawa oleh pihak
  pendakwaraya ternyata mempunyai persamaan dengan kegagalan perbicaraan
  1998, pendakwaan sudah pun bertukar dari aksi yang memaksa kepada aksi
  sukarela. Ini semua terjadi kerana konspirasi yang dicipta pada
  minggu terakhir bulan Jun sudah mulai retak dan berkecai. Ada usaha
  yang terburu-buru dari pihak polis untuk menutup sebarang kelemahan
  pengakuan petuduh. Usaha mereka pastinya gagal kerana bukti yang ada
  sangat jelas menunjukkan sebaliknya serta adanya rakyat Malaysia yang
  berani ke hadapan untuk membuktikan bahawa saya tidak bersalah.

  Perdana Menteri telah secara cuai melibatkan dirinya dengan kes ini,
  dalam usaha untuk menggagalkan sebarang proses perubahan di Malaysia
  dan untuk menghindari kejatuhan kareer politik beliau. Penglibatan
  beliau dalam kes ini pasti mengakibatkan krisis tenat di dalam
  pentadbirannya. Penyokong kuat beliau di kalangan orang Melayu sendiri
  mulai muak dengan perkara ini. Tambahan lagi Perdana Menteri Abdullah
  Badawi sedang berhadapan dengan penyiasatan Badan Pencegah Rasuah
  berkenaan penglibatan beliau di dalam korupsi dan politik wang.

  Bayangan korupsi dan salah urus ekonomi menjadi legasi pentadbiran
  beliau. Perdana Menteri Abdullah masih gagal memberikan sebarang
  penjelasan yang meyakinkan berkenaan keuntungan besar yang diraih oleh
  keluarga beliau hasil dari penglibatan keluarga beliau dalam skandal
  Minyak untuk Makanan yang melibatkan rakyat Iraq yang terdesak dan di
  ambang kematian.

  Saya menasihati mereka di sekeliling beliau untuk menjauhi bahtera
  kepimpinan beliau yang bakal tenggelam itu selagi mereka mempunyai
  peluang.

  Agenda Reform Pakatan Rakyat kembali ke landasan yang tepat dan
  Harapan Baru untuk Malaysia sudah semakin dekat. Kami akan memastikan
  kempen yang bersepadu untuk memenangi Parlimen Permatang Pauh dengan
  majoriti besar meliputi penduduk yang pelbagai latar dan etnik dari
  kawasan tersebut. Saya berhasrat untuk memasuki Parlimen pada 27hb
  Ogos 2008 dengan sokongan rakan-rakan saya di dalam pakatan sebagai
  pemimpin mereka yang baru.

  ANWAR IBRAHIM
  http://anwaribrahimblog.com

  ReplyDelete
 160. Yang pelik org UMNO, macam cerita Hang Tuah, lakonan Tan Sri P Ramli
  - Puteri Gunung Ledang diberi makan sirih jampi oleh Hang Tuah, bagi melupakannya supaya boleh berkahwin dengan Sultan Melaka. Bila Puteri makan sirih jampi terus terlupa, Puteri Gunung Ledang terhadap Hang Tuah. Begitulah UMNO bila naik Pok Loh, dapat makan berbagai project & penuh poket lupakan Chedet. Kini tiba giliran Pok Loh pula, jampi apa Najib nak pakai supaya berundur cepat. Najib dah pasang angannya untuk jadi PM, namun tetapi tiada dapat sokongan dikalangan ahli UMNO. Ini disebabkan disyaki terlibat dengan secara langsung pembunuhan Altantuya. Isya'Allah UMNO akan pulih dibawah pimpinan Mahayuddin Yassin. Jiwa macam Tun Razak. Tegakkan Islam sebenar, buangkan Hadhari, hindarkan dari pembesar UMNO menghampiri Zina, mabuk arak diGenting etc, judi, rasuah, riba, tamak haloba dgn projek, salah guna kuasa, tutup aurat macam isteri Pok Loh sebagaimana islam mahu, tidak menbazir duit rakyat dll. Yang saya tengok apa yang Islam larang, tulah kesukaan ahli & pembesar UMNO - Bilalah nak dapat jalankan hukum Allah Hudud & Qisas mengikut AlQuran dan buangkan peninggalan penjajah PemLEMBAGAan, itulah yg menyebabkan saya takut nak sokong BN. Penceramah pakai songkok tak apa, bila pakai sunnah Nabi kopiah tak leh masuk TV & masjid. Zaman dulu pakai Songkok untuk naik joget sahaja. Yg lagi hairan bila, hari pertama Khalid Ibrahim jadi MB, sibuk diTV kisah kandang BABI. Seolahnya semasa Dr Khir jadi MB, bendanya itu semua dalam kandang, bila Khalid ambil alih semua BABI mula melepaskan diri. Terpaksa khalid kumpul setempat. Kecoh org kampung. Macam diN9 juga ada JE baru rakyat tahu Tan Sri Isa Samad bela BABI & Melaka tak kurang hebatnya. Tak Nak makan hasil haram sebegini...?????

  ReplyDelete
 161. macam cite Tuah, Puteri gunug ledang nak lupakanya - makan sekapur sirih. Pok Loh makan Hadhari & projeck. Lupalah chedek.
  UMNO Melayu mudah lupa

  ReplyDelete
 162. salam DSKT,
  bagaimana nak buktikan kebenaran bila mahkamah, polis, spr, imigresen, media perdana, jabatan ukur..... ok mungkin bukan jabatan ukur, semua dibawah telunjuk umno/bn. kami rakyat marhaen bukan bodoh. kami mahukan malaysia baru yg bebas dari ketidakadilan dan rasuah yg berleluasa dibawah umno/bn. pembersihan malaysia bermula dgn kemenangan DSAI di permatang pauh nanti.

  ReplyDelete
 163. hmyfUMNO telah KUNO & musnahkan bangsa melayu no.1 dalam rasuah, berzina macam rahim tamby chik, politik wang - org kg PRU12 disogok RM10.00.Dacing yg BN gunakan sudah out of date, must be new change etc

  ReplyDelete
 164. setuju dgn utohkecil,kita perlu mengindi protes kepada kelemahan pemimpin2 umno yg terlalu kuat rasuh semoga umno terselamat. untuk menyelamatkan umno kita perlu reform kan umno. kalah kan calon umno...

  ReplyDelete
 165. Salam dan selamat sejahtera,

  Hati kecil saya berkata bahawa Permatang Pauh bukanlah agenda DSAI kerana DSAI hanyalah “hero/actor” yang mengikut telunjuk tuan directornya. Permatang Pauh adalah wadah untuk para pengundi bukan Melayu yang mengamalkan “smart politic” untuk membuktikan betapa cintanya mereka kepada BN. Kestabilan politik dan kemakmuran negara dibawah ikhtiar kepimpinan BN telah menghasilkan keuntungan yang amat besar terutama kepada pengundi bukan Melayu. Mereka sedar siapa yang meruntuhkan perniagaaan akibat kegawatan ekonomi dan ikhtiar siapa pula yang memulihkannya. Pilihanraya yang lalu majority pengundi bukan Melayu mengundi PR kerana mereka mahukan check n balance untuk dacing (bukan kerana sukakan PR).

  Cadangan TS Khalid mewujudkan quota untuk bukan Melayu di UiTM adalah tindakan yang memalukan dan memperkecilkan kebolehan kaum bukan Melayu. Mereka tidak memerlukan itu semua untuk menjadi kaya raya atau untuk dapat ijazah. Bagi mereka, “hak keistimewaan orang Melayu” adalah penting sebagai simbolik untuk menjaga hati Melayu bagi menjamin kestabilan politik dan kemakmuran negara. “ Hai ya, itu TS Khalid gilla punya killija ooo, itu bikin kacau sama wa punya liaga. Kalau Melayu talak pigang itu 30% ekonomi, siapa boleh bili wa punya balang? Itu liwat kasi gawat, Tun sulah kasi OK, niaga sulah OK, parliament majority sulah OK, lagi apa mau? BN jugak OK.”

  ReplyDelete
 166. Dr Khirsemasa dr khir jadi MB selangor dulu,adakah kerana dr khir nak miliki harta untuk diri sendri, keluarga dan kroni atau untuk rakyat ?Dr khir jawab la sendiri yer.....1. apa yang dr khir dah buat untuk rakyat di selangor ni...2. dr khir tahu ke kesusahan hidup rakyat di selangor ni3. dr khir dah settle ke masalah rakyat di selangor ni4. mana jasa bakti ikhlas dr khir untuk rakyat selangor saya sendiri tak tahu..hanya dr khir ngan ALLAH je tahu

  ReplyDelete
 167. Dato,

  Can you write in english..so that everyone could understand your comments or writings..

  Thank you..

  ReplyDelete
 168. Asmkm DS,

  Saya bersetuju dgn pndgn DS tapi sayangnya umat melayu pada ktk ini x ada pilihan lantas yg berjiwa amarah akan mykg DSAI kerana pada hakikatnya umat melayu dan islam yg x dak kepentingan peribadi samasekali akan menjauhkan diri dari umno kerana marah dgn KEBANYAKAN pmpnnya yg korup dan perwakilan dan ahli yg KEBANYAKAN nya menerima rasuah dlm proses pemilihan kpmpinan UMNO.

  Bagi saya Perdana Menteri bekerja spt badut, banyak melakukan kerja sia2 (contoh: saguhati hakim, suruhanjaya Video Linggam dan byk lagi) , bodoh (spt batalkan doubletrack-railway, lepas tu mahu laksanakan pula dgn kos berlipatganda)dan kalau disebutkan di sini terlalu banyak, maka dgn alasan apa lagi orang melayu mahu sokong ?

  jklau x jadi kurang ajar berani saya katakan kerajaan sekarang terlalu bodoh dan dangkal dgn tindaktanduknya dan langsung tidak berfikiran jauh spt kepimpinan Tun Mahathir. Walau apa pun alasannya adalah satu kebodohan menjual MV Augusta seolak kita ini tidak berotak. Dan menaikkan harga minyak mendadak tinggi lagi satu kebebalan pmpin kerana kesan menyuluruh dan amat besar kepada rakyat, jadi inilah walhasilnya mengapa rakyat menyokong DSAI walau pun ditelan pahit dan tidak sayang mmbuangnya.

  ReplyDelete
 169. Assalamualaikum Dato Seri...

  Saya melihat senario politik semasa kini semakin parah dengan kepincangan terutamanya di kalangan rakyat Berbangsa Melayu dan satu agama tetapi mempunyai pelbagai mazhab politik..Sebagai anak muda sy kuatir akan keamanan yang telah dipertahan oleh generasi terdahulu akan hancur musanah begitu sahaja.. Lihatlah apa yang telah terjadi kepada negara jiran kita.. Sy amat simpati dengan sikap masyarakat kini yang terlalu mudah menerima sebulat-bulat fitnah yang ditabur disana sini tanpa memikirkan azab yang akan diterima...Saya merasakan Satu pendekatan yang terbaik adalah dengan kembali kepada asal kita... marilah kita sama-sama menggunakan akal fikiran yang dianugerahkan oleh Allah Swt untuk membuat pertimbangan yang sewajarnya.. Jadikanlah Al-Quran sebagai panduan di dalam membuat keputusan... Sekiranya kita sebagai umat islam tidak menggunakan panduan yang telah di wasiatkan kepada umat islam inilah akibatnya... Sy berharap Dato Seri dapat mencari pendekatan terbaik di dalam memulihkan semula pemikiran dan hala tuju bangsa MELAYU..

  ReplyDelete