Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Monday, September 8, 2008

Krisis Kepimpinan: Pisau dan Mentimun Di Tangan Kita

Negara kita merupakan sebuah negara yang masih muda. 51 tahun merdeka adalah suatu usia yang amat muda bagi sebuah negara. Lebih-lebih lagi untuk sebuah tamadun.

2. Sungguhpun begitu negara ini telah melalui beberapa proses pembetulan selepas berlaku krisis kepimpinan di dalam parti pemerintah yang menyebabkan kerajaan mengambil langkah drastik membetulkan keadaan melalui reformasi dasar-dasar yang pasti mengambil keperluan tuntutan semasa dan memastikan tiada kaum yang tertinggal.

3. Krisis kepimpinan yang paling penting ialah ketika mana negara menghadapi pertelingkahan kaum pada 13 Mei 1969 antara Melayu dan cina.

4. Krisis ini telah membawa korban kerana lewatnya proses pembetulan dalam kerajaan dan lewatnya tindakan reform yang sepatutnya diambil oleh kepimpinan ketika itu, ditambah lagi dengan umur kemerdekaan yang terlalu muda dan kurangnya pengalaman rakyat, akhirnya meletakkan undang-undang di tangan mereka sehinggakan berlaku tumpah darah dan berakhir dengan pengisytiharan darurat dan proses peralihan kuasa berlaku.

5. Sekarang ini juga saya merasakan negara sedang mengalami krisis kepimpinan dan mirip dengan apa yang berlaku pada 1969. Cuma rakyat lebih matang dan tidak mengambil tindakan melampaui batasan undang-undang. Sebab itulah tidak berlaku pertelagahan antara kaum sehingga hari ini.

6. Masalah UMNO, Barisan Nasional dan negara hari ini ialah kita mempunyai pemimpin yang lemah untuk memimpin. Kelemahan kepimpinan ini menyebabkan berlaku krisis keyakinan yang luar biasa sehingga mencetuskan keputusan yang luar dugaan dalam pilihan raya lalu. Kekalahan di Permatang Pauh dengan majoriti yang lebih tinggi mengesahkan lagi masalah krisis kepercayaan rakyat terhadap kepimpinan UMNO dan BN.

7. Negara sudah tiada driven leader. UMNO tidak lagi menyediakan pemimpin yang boleh memimpin (lead)dan memacu (drive) pembangunan negara ini. Ini menyebabkan UMNO dan BN ditolak dalam pilihan raya lalu. Situasi yang sama berlaku pada 1969 apabila Almarhum Tunku Abdul Rahman dilihat semakin lemah dan tiada kekuatan daya kempimpinan bagi memacu kemajuan negara dan menguruskan hubungan antara kaum.

8. Semua pemimpin ada kelebihan dan kelemahan. Saya sendiri bukan manusia atau pemimpin yang sempurna. Demikian juga Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Najib Tun Razak dan lain-lain. Tiada yang sempurna walaupun imej yang demikian cuba diberikan oleh penyokong PKR kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

9. Tun Dr. Mahathir juga bukan pemimpin yang sempurna. Namun dalam kepimpinan beliau tertonjol kekuatan kepimpinan, dinamika visi dan keupayaan menguruskan isu antara kaum. Ini membolehkan UMNO dan BN mendapat kemenangan yang selesa dalam setiap kali pilihan raya.

10. Masalah hari ini ialah pemimpin sedia ada sudah dilihat terlalu lemah untuk menguruskan negara dan parti. Rakyat sebahagian besarnya sudah hilang kepercayaan kepada kepimpinan negara. Sebahagian besar yang menyokong BN dalam pilihan raya lalu hanya berasaskan kesetiaan mereka kepada parti. Malangnya kesetiaan ini juga kian menipis di bawah sana.

11. Ironinya, krisis ini juga melibatkan individu dalam parti UMNO yang ada kaitannya dengan krisis 13 Mei lalu. Keadaan penerimaan kepada kepimpinan Pak Lah hampir sama dengan sokongan yang diterima oleh Tunku Abdul Rahman pada tahun 1969.

12. Watak kedua ialah Datuk Seri Najib yang merupakan anak sulung allahyarham Tun Abdul Razak mempunyai ciri-ciri kesamaan dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi dan kemampuan memimpin yang lebih baik serta mendapat lebih sokongan di dalam parti dan di kalangan rakyat banyak.

13. Keadaan ini bertambah resah apabila peralihan kuasa yang mengambil masa terlalu lama iaitu sehingga Jun 2010. Malah ramai rakyat semakin kurang yakin kepada kepimpinan yang ada.

14. Watak ketiga ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilihat rakus untuk berkuasa sehinggakan sanggup menghalalkan cara membentuk kerajaan melalui pintu belakang walaupun beliau sendiri tahu perkara itu cukup tidak bermoral. Sungguhpun saya masih kurang yakin beliau dapat membentuk kerajaan pada 16 September ini, tetapi rancangan itu sudah cukup untuk menunjukkan bahawa beliau adalah seorang insan yang rakus kuasa dan sanggup menggadaikan prinsip perjuangan yang telah diperjuangkannya sebelum ini.

15. Watak keempat ialah Tun Dr. Mahathir Mohamad, orang yang terlibat secara langsung dalam peralihan kuasa 13 Mei 1969. Ketika itu tidak berkuasa dan keadaan yang sama juga dialami oleh Tun Dr. Mahathir hari ini. Saya amat berharap agar Tun Dr. Mahathir menggunakan pengalaman beliau selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri, terlibat sendiri dengan peristiwa 13 Mei dan melibatkan diri sama pada krisis kepimpinan yang ada pada hari ini memainkan peranan yang lebih jelas untuk menyelamatkan parti dan juga negara. Saya berharap Tun Dr. Mahathir akan kembali kepada UMNO bagi membantu pemulihan parti.

16. Saya bimbang jika kita lewat melakukan sesuatu, peristiwa rakyat berada di jalan akan berulang dan ia akan mengeruhkan lagi keadaan.

17. Saya berharap pucuk pimpinan sedar dan mengambil langkah yang lebih berani dalam memastikan parti akan terus kukuh, negara akan dapat diselamatkan dari ketidakstabilan politik.

18. Tidak dapat dinafikan, ketika mana negara dan parti ditinggalkan oleh Dr. mahathir, ia berada dalam keadaan baik. Sebab itu pilihan raya ke 11, BN menang besar, ditambah pula dengan kepimpinan baru yang dilihat mesra rakyat. Tetapi nampaknya parti semakin lemah dan pilihan raya ke 12 menjadi satu ingatan kepada UMNO dan BN untuk melakukan sesuatu langkah berani. Keadaan bertambah kusut selepas pilihan raya kecil Permatang Pauh dan akan bertambah kusut lagi dengan pengosongan Parlimen Pensiangan akibat keputusan Mahkamah pagi tadi.

19. Suka atau tidak, saya berpandangan peralihan kuasa perlu disegerakan. Parti perlu diutamakan, keresahan rakyat perlu diredakan, Reform perlu dijalankan. Krisis yang bermula dalam UMNO kini telah merebak dalam BN, dan saya bimbang ledakan ini tidak dapat ditampung dengan kekuatan yang ada sama ada dalam UMNO mahupun dalam BN.

20. UMNO memerlukan pemimpin baru bagi memberi nafas baru kepada parti dan juga rakyat. Bagi saya antara pemimpin dan parti, parti perlu lebih penting. Namun sanggupkah kita di bawah ini bersama melakukan perubahan?

21. Kita di persimpangan antara taat kepada pemimpin atau mengukuhkan parti. Pisau dan mentimun ditangan kita.

184 comments:

 1. Assalamualaikum,

  Bagusla ade juga org umno yg sedar tentang kepimpinan sekarang...apa yg sy lihat kepimpinan sekarang semakin nazak,tetapi dilindungi dengan sokongan "anak2"...sepatut nyer sebelum pru ke 12 sudah nampak...sekarang sudah menjadi bubur lambuk..jalan kan ibdah dengan taat..

  ReplyDelete
 2. Saudara Khir,
  Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kerana artikel dan gesaan supaya peralihan kuasa di adakan dengan segera (ASAP).

  Bagaimanapun, saya juga ingin mencadangkan agar saudara membatalkan hasrat untuk bertanding Ketua Pemuda. Kerana

  1.Ini akan memecahkan undi Mukhriz dan menjadikan Khairy sebagai pemenang.

  2.Alangkah baiknya jika saudara dapat menumpukan usaha pemulihan di Selangor yang pada saya weightagenya amat besar dan kompleks serta membantu Mukhriz untuk memperkasakan UMNO di peringkat kebangsaan.

  3.Mukhriz adalah seorang yang dilihat fresh serta penerimaan akar umbi dan golongan muda diluar UMNO amat selesa dan mungkin menjadi jinak untuk menyertai UMNO.

  4.Tohmahan-tohmahan pembangkang selama ini kepada saudara Khir menyebabkan, golongan muda melihat saudara sebagai seseorang yang mempunyai isu.. walaupun tuduhan-tuduhan ini banyak yang melulu.

  Akhir kata. Demi Agama Bangsa dan Negara, saya mohon saudara untuk menggandakan kempen agar Pak Lah meletak jawatan.

  ReplyDelete
 3. Akum tuan

  Saya amat bersetuju dengan tulisan tuan pada kali ini. Buang la keegoan dan kekeruhan dan ambilah yg jerneh.

  Keinginan AAB utk membentuk imejnya sendiri dalam pemerintahan sudah gagal dan amat parah.

  AAB harus pergi secepat mungkin dan TDM harus kembali menasihat.

  wassalam.

  ReplyDelete
 4. Apa kata Dr Khir lebih berani dan Jelas dengan mengusulkan President parti berundur atau peralihan kuasa dalam januari 2009 tak pun menyokong calon bertanding lawan presiden. Mana-mana yang Dr Khir rasa sesuai lah.

  Saya rasa ini bukan masa untuk berbunga-bunga, cakap je secara terus terang, tepat dan jitu barulah pemuda mahu sokong.

  Dr Khir kan Pemuda Umno, Pemuda mesti berani dan lantang.. Berani berkata yang benar dan lantang dalam memperbetulkan parti.

  ReplyDelete
 5. Syabas Dato' Seri...

  Tahniah saya ucapkan kerana lebih berani menukilkan posting ini...terutama di para ke-19..!!!

  Tarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepund tak berserak...

  ReplyDelete
 6. Salam DS.mmg bayak perkara yg datuk seri tulis di atas saya sangat bersetuju.Namun pemimpin tertinggi UMNO alias PM tidak mahu menerima kehendak rakyat. jika dari dulu belia meletakkan jawatan suasana begini tidak akan terjadi. dan sekarang segalanya sudah terlambat.Saya yg dulunya adalah ahli yg sgt setia kepada umno sudah berumah membenci umno.Dan saya yakin ramai raykat diluar sana sama pendirian seperti saya. UMNO sudah terlalu sakit untuk diselamatkan.Marilah DS dan pemim pin yg berkhidmat benar2 berkhidmat utk rakyat bersama sama TUB DR M menubuhkan pasri yg baru,Party yg lebih gagah untuk melawan segala tsunami yg dtg.saya sgt berkeyakinan dgn kepimpinan DS yakin DS boleh melaksanakannya. Cuma saya tidak dpt bersama DS lagi jika DS masih bersama UMNO.

  ReplyDelete
 7. Peralihan kuasa sememangnya perlu diadakan pada Perhimpunan Agung UMNO Disember ini. Menteri Mentor Tun Dr Mahathir,PM Najib,TPM Muhyidin Yasin,Ketua Pemuda Mukhriz.
  Ini akan menguatkan kembali BN dan UMNO.
  Wassalam

  ReplyDelete
 8. salam dr..
  pada saya masalahnya sekarang adalah kerana rakyat lebih berkuasa daripada kerajaan..bila rakyat berkuasa lebih daripada kerajaan, jadilah kita seperti thailand, pakistan, dan banyak lagilah..mungkin kita belum sampai ketahap itu, tapi sedarlah kita sedang menghala kearah itu...

  ReplyDelete
 9. Insyallah Dr, Tun akan kembali. Tapi kita janganlah kutuk-kutuk dia pulak.

  Mengutuk Tun adalah seerti mengutuk orang Melayu sendiri.

  Apa yang dia lakukan adalah yang terbaik pada masanya.

  Ada sebab Allah memanjangkan umurnya hingga sekarang.

  Wallahualam.

  ReplyDelete
 10. dengan ini saya mengistiharkan saya menyokong 100% dan tidak berbelah bahagi untuk menyokong ds khir agar dalam mesyuarat bahagian sg besar nanti bahagian ini mencalonkan pemimpin umno selain dari yang ada sekarang untuk menjadi presiden umno untuk penggal yang akan datang.
  saya cabar ds khir jika benar2 ds khir jujur dan berani kerana benar sila gunakan kuasa pisau dan mentimun yang ada ditangan...dan jangan takut untuk buat perubahan jika masih sayangkan parti umno......saya sebagai akar umbi sentiasa berdiri teguh dibelakang pemimpin yang berani kerana parti seperti apa yang ds khir katakan ini.

  pastikan pemilihan umno sg besar nanti adalah bukti segala apa kata2 hari ini.

  percayalah majoriti rakyat setuju dengan apa yang hati kecil ds khir katakan...teruskan mendesak dengan cara begini dan jangan berganjak..jika tidak umno dan bn akan hancur dipimpin oleh pemimpin yang lemah sekarang.

  ReplyDelete
 11. A'kum DMKT,

  1.Adakah ini kenyataan pertama Dr untuk tidak menyokong Pak Lah?

  2.Mengapa selama ini Dr begitu taat kpd pimpinan UMNO yang lemah sedangkan sudah jelas dan nyata Dr hanya menyembunyikan pekong dan mencantikkan apa yang buruk.

  3.Saya bersyukur Dr sedar kelemahan pimpinan UMNO kini.Semoga dapat membuat artikel yang lebih dirasai pedasnya oleh si lemah tersebut.

  -Mr. Adds-

  ReplyDelete
 12. a,kum dato..

  apalah yg dato tulis nih...kalo betul pak lah tu lemah, kenapa tak ramai ahli umno yg mahukan beliau turun segera...masing2 setuju dgn peralihan kuasa yg lagi 2 tahun tu..

  kenapa?
  adakah ahli umno masih percaya wibawa paklah?

  ahli umno angguk saja?

  ataupun pak lah tu sajalah pemimpin terbaik yg ada pada umno?


  dato patut katakan sekarang..

  wahai paklah..kamu patut letak jawatan sekarang!!!

  itu yg saya mahu dengar...bukan guna kalimah2 spt kepimpinan la..pemimpin lah..sebut sahaja nama pak lah...

  kalo berani..tp kalo dato penakut..teruskan lah berlapik2 tu..

  tq.

  ReplyDelete
 13. Salam,

  Saya tidak pasti betulkah "mintimun dan pisau di tangan kita" (maksudnya agaknya ditangan ahli dan pemimpin bawahan).

  Kalau "pisau dan mentimun di tangan kita", mungkin mudah cawangan UMNO mencadangkan siapa saja untuk mnejadi presiden dan timbalan presiden, dan mudah saja untuk mendesak Pak Lah mengundurkan diri . Dan untuk pencalonan pun sepatutnya tidak ada qouta lagi.

  Tapi saya lebih yakin "pisau dan menitimun itu di tangan pemimpin tertinggi." Itulah budaya UMNO dan budaya politik Melayu yang kebetulan masih mempunyai ciri-ciri feudal.

  Oleh itu, saya yakin UMNO hanya akan berubah, jika pemimpin tertinggi (khasnya Pak Lah) sendiri mahu berundur dengan mudah, dan siapa saja boleh dicalonkan untuk memegang jawatan presiden dan timbalan presiden UMNO.

  Saya rasa inilah masanya sistem qouta dalam pencalonan UMNO dihapuskan, dan pencalonan terbuka kepada siapa saja.Lebih segera perubahan ini dilakukan mungkin lebih baik.

  Dengan terhapusnya sistem qouta itu, semua ahli dan pemimpin UMNO mempunyai peluang yang sama untuk bertanding mana-mana jawatan.

  Siapa yang paling layak akan terpilih. Dan kita akan dapat melihat tokoh yang paling berwibawa akan memimpin UMNO.

  Beliaulah yang diharapkan boleh membawa perubahan dan boleh memulihkan UMNO.

  ReplyDelete
 14. salam dato seri.dah lama saya tak buat posting d blog dato seri kerana apa yg dato tulis tak mencabar minda saya.kali ni saya nak komen sikit. dalam politik siapa yg tak rakus nak berkuasa.kalau dalam umno tu tak ke ada kerakusan sehingga drp peringkat cawangan lagi.bukankah telah terbukti politik wang berleluasa dalam setiap pemilihan?apakah itu bukan sympton kerakusan.sperti dulu dato seri memang hanya melihat kesilapan pihak lain.kalau umno semua ok.macam mana nak memikat rakyat yg
  semakin rakus memikir dan menganalisa.dato seri perlu mengakui budaya umno perlu di orienntasi semula kalau mahu terus relevan.wassallam

  ReplyDelete
 15. SALAM DS

  SAYA SOKONG PANDANGAN DR KHIR

  PADA PANDANGAN SAYA TUN MAHATHIR PATUT KEMBALI KEDALAM UMNO SEBAGAI PENASIHAT

  KALAH DI PERMATANG PAUH ;

  SAYA LIHAT

  1. JENTERA UMNO TIDAK BERAPA KUAT
  2. KERETA UNTUK RAIH PADA HARI PENGUNDIAN PUN SUSAH NAK DAPAT
  3. CERAMAH ANWAR LEBIH MENYAKINKAN PENGUNDI DARI CERAMAH BN.

  4. BANYAK KETUA CAWANGAN SUDAH HILANG TARING DAN GAGAL UNTUK MENARIK DAN MENDEKATKAN ORANG DIKAWASAN NYA ( SESETENGAHNYA PATUT DIGANTI -JIKA TIDAK SAMPAI BILA PON PERMATANG PAUH AKAN MENJADI KUBU KUAT PKR )

  5. KETUA -KETUA CAWANGAN PATUT MENBUAT AKTIVITI UNTUK ORANG -ORANG KAMPUNG ( SEKARANG BANYAK AKTIVITI DILAKUKAN OLEH PKR )

  6. CARA PENDEKATAN DAN CARA KEMPEN TIDAK KENA PADA TEMPAT.

  7. BANYAK RAKYAT NAK PEMBANGUNAN UNTUK RAKYAT BUKAN PENBANGUNAN UNTUK NEGARA.

  8. BANGUNAN YANG TINGGI- TINGGI DAN PASARRAYA YANG BESAR -BESAR DIMILIKI OLEH ORANG LUAR, SEPATUTNYA BANGUNAN DAN PASARAYA YANG DIBINA - DIMILIKI PARA PENIAGA YANG DIAMBIL DARI KALANGAN PENDUDUK SETEMPAT.

  SEKIAN

  ReplyDelete
 16. DSKT,
  Nmpaknya budaya terlalu 'hormat membuta tuli' kepada pemimpin tertinggi dalam umno memang jelas kelihatan dari cara penulisan anda. Terlalu banyak berkias dan bersilat pulut yg mana menunjukkan kualiti kepimpinan yg 'bagai kerbau dicucuk hidungnya'. Bangunlah dari mimpi kamu wahai DSKT, percayalah orang-orang besar politik ini lebih pentingkan harta duniawi dari segala-galanya. Tepuk dada tanya selera, tidak begitu?

  ReplyDelete
 17. Tuan Dr.

  Congratulation on the launching of you Blog. You are always a good Menteri Besar to me. Personally you are few of the great leaders that I wish to see on the frontline again soon.

  On the 13 May issue that was stated in your article, first of all I wish to state that I am a Malaysian that loves all my fellow Malaysian. I respect Article 153 of the Constitution of Malaysia with full heartedly.

  On the theme of certain quarters of patriots calling for Ketuanan Melayu though not written in the constitution, personally I have not slightest grievances. It is a noble personal declaration to me, if it was declared as a loving elder.

  There is nothing wrong of Ketuanan Melayu if it is meant for good. I love the King, the Malay is the majority race, and obviously it will be good that the PM is Malay. The Bahasa is a wonderful language though for Science and Maths, English is preferred due to the facts that latest developments and front-line engineering knowledge is almost all written in English and much by English speaking scientists. The Islam is a religion of peace and a wonderful religion if the teachings are abide to. Tuan means master but I would prefer to interpret it as Father, Elder, Leader or Helmsman. To be Tuan means responsibility, ability and sacrifice to upkeep the well being of the country man. Sanctify this social contract; make it an instrument of peace, prosperity and good governance.

  The world is like a horse race, we all are in a wagon, why fight among the wagon mates? Can any of the wagon mates push the other out of wagon? Let work together and prosper! Do not lose out to the other wagons that are on the race-track. No one wants to see Malaysian sons and daughters send to Myanmar and Cambodia as house-keepers and general laborer.
  Lots can be learn from, Iraq, Afghanistan and recently from Georgia. No body is alone, even the Asli is not alone, least the Indian and Chinese. Year 2008 is not 1969.

  The Malay is my brothers and sisters, the Chinese, the Indian, the Kandazan, the Iban and others. All of them are my family that I love most.

  ReplyDelete
 18. Salam DS,

  Ketika di Permatang Pauh saya telah mendengar ada kemungkinan berlaku beberapa lagi siri pilihanraya kecil yg bertujuan utk melemahkan BN dan UMNO tertamanya dari segi vital resources.

  Pada pendapat saya,pilihanraya kecil selepas ini tidak perlu ke tahap overkill seperti yang berlaku di Permatang Pauh.

  ReplyDelete
 19. pemimpin beginilah yang kita cari. berani bersuara bukan bererti menentang. syabas.

  ReplyDelete
 20. Krisis 13 Mei dibangkitkan oleh org UMNO supaya menggugurkan kedudukan TAR. Dengan pertumpahan darah, meraka berjaya merampas kuasa negara. Tuan membangkitkan krisis pada masa ini, macam ada agendanya di belakang......

  ReplyDelete
 21. Watak kedua ialah Datuk Seri Najib yang merupakan anak sulung allahyarham Tun Abdul Razak mempunyai ciri-ciri kesamaan dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi dan kemampuan memimpin yang lebih baik serta mendapat lebih sokongan di dalam parti dan di kalangan rakyat banyak...........

  AKu ingat kau buta la ..memalukan JAWA.

  ReplyDelete
 22. Bekas ahli badan perhubungan Umno negeri, Zainol Abidin Hashim, dengan bantuan rakan-rakannya telah menurunkan gambar Dr Koh dari dinding ibupejabat Umno tersebut.

  Zainol kemudiannya mengeluarkan gambar Dr Koh dari bingkai gambar dan mengoyaknya.
  ......

  Siapa nak cetuskan 13 Mei?

  ReplyDelete
 23. Salam Dr

  Zaman sekarang bukan zaman berpantun dan berkias, berterus teranglah katakan Pak lah anda tidak diperlukan lagi untuk memimpin Malaysia atau katakan you are not fit to lead this country and please step down gracefuly.

  Sudah sampai masanya melayu kena berani kata yang benar walaupun jika kita digelar kurang ajar.

  Dr berapa kerat ahli MKT yang berani bercakap dalam meshyurat suruh Pak Lah letak jawatan,jawabnya kosong semua nak jaga kepentingan diri masing masing.

  Di luar MKT ada juga KU LI dan Dato Mukriz suruh Pak lah secara terang letak jawatan tapi lain lain Ketua Bahagian semuanya tak ada telur! PENGECUT!

  ReplyDelete
 24. Dr Khir

  Saya berpendapat sehingga hari ini; "Pisau" masih di tangan 3 beranak dan semua ahli-ahli umno yang masih setia adalah "mentimun".

  ReplyDelete
 25. Assalamualaikum Dr.Khir'

  Jelaslah kejatuhan kerajaan Bn selangor ada hikmah disebaliknya jika kita renungkan bersama...

  Sejak dato'menjadi blogger,dapat kita dengari rungutan,kesedihan,kekesalan,kegurisan,ketidakpecayaan dan bermacam lagi dari cetusan hati nurani dato'.

  Tapi nak buat macam mana dah kena baru nak berfikir...itulah hikmahnya kot..

  Kalau dulu nak berbicara atau berjumpa dato' kena temujanji dulu.

  tapi le ni taip aje dah bole lepaskan apa yg.terbuku dihati.mungkin ini pun hikmah juga kot..

  Walau bagaimana pun blog dato' amat menarik untuk dilayari.

  ReplyDelete
 26. PERBANDINGAN...

  JIKA DIUKUR ANTARA DUA WATAK POLITIKUS INI...PAKLAH DENGAN TGNA
  MEREKA ADALAH GOLONGAN YG TIDAK
  KETAMAKAN DUNIAWI SEMATA-MATA.....

  DAYA KEPIMPINAN DAN PENTADBIRAN
  ADALAH BERHEMAH DAN JUJUR
  SEPERTI DITUNTUT OLEH ISLAM....

  PAKLAH INI DISALAH TAFSIR LEMAH
  DAN SEBAGAINYA...

  JIKA BAJET SETIAP TAHUN DIBENTANG
  OLEH PAKLAH SEBAGAI SUATU KEGAGALAN
  ...APAKAH RAKYAT AKAN TERIMA JIKA
  DILABEL SEBAGAI MUDAH LUPA DAN TIDAK BERSYUKUR AKAN NIKMAT
  YG DITERIMA??

  PERBEZAAN AMAT KETARA KERANA.TGNA
  HANYA MENTADBIR NEGERI YG TAK PERLU
  DIPERSOALKAN...TETAPI PAKLAH TERAJU
  SEBUAH NEGARA...YANG PASTI MUSUH
  LEBIH HEBAT UNTUK 'MEMBUNUH'NYA...

  ATAS NAMA KERAKUSAN PR UNTUK BERKUASA...KEBURUKAN JUA DIJAJA..
  KEBAIKAN HILANG ENTAH KEMANA...

  KESIAN PAKLAH....

  INGATLAH PAKLAH..MASIH ADA MATA..ADA TELINGA DAN ADA KUASA
  ..UNTUK MELIHAT..MENDENGAR DAN LAKUKAN SESUATU DEMI KEBAIKAN
  RAKYAT MALAYSIA...

  WALLAHUALAM....

  ReplyDelete
 27. Assalamualaikum DSKT,

  Sementara DS pusing satu malaya untuk jadi KPPU malaysia, apa kata lancarkan sekali kempen tukar PAKLAH. LELAH kita kalau biarkan PAKLAH terus menjadi PM ni. Internal refurbish dalam UMNO dan BN tak boleh tunggu hingga 2010.Wassalam...

  ReplyDelete
 28. UMNO sepatutnya melakukan post mortem dan orang yang patut dipost mortem adalah Pak Lah. Saya mengakui beliau adalah seorang yang lemah lembut tetapi disebabkan itu dia lambat bertindak terhadap sesuatu isu. Sehinggalah isu itu menjadi parah.

  Pak Lah sendiri patut tahu survival negara didalam tangannya. Sekiranya rakyat menolak kepimpinannya, dia patut berundur. Ikutlah kata2 Tun Mahathir, kita seharusnya berundur semasa orang sayang, bukannya dipaksa turun oleh pihak lain.

  Kita sepatutnya bersyukur rakyat tidak bertindak seperti negara jiran kita, thailand. PM thailand Samak sama sikap seperti Pak Lah, tidak mahu mengakui dirinya ditolak rakyat. Adakah kita mahu itu yang berlaku didalam negara kita. Rakyat melakukan huru hara dan meletakkan undang undang ditangan sendiri?

  Saya sentiasa menyokong UMNO sebab itulah saya harapkan berlaku perubahan pada pucuk pimpinan. Tapi harus diingat, orang yang menggantikannya haruslah orang yang benar benar layak. Bukannya disebabkan politik wang.

  ReplyDelete
 29. You think we the Malaysia are stupid ?

  Why you so scare about Anwar?

  Yes, if you talk to the chinese, they will say Anwar is a super duper very very very BAD guy last time. He is so racist once upon a time! But all of this happen when he is in UMNO, when UMNO kick him out, he start to view the society with diffrent perception.

  How many non-malay support him in 1999 ?

  How many non- Malay support him today ?

  Protecting Malays doesnt means that we have to stop chinese and indian.

  Malaysia belong to Malay + Chinese + Indian + Iban + Kadazan.
  But all of this is already over. Malaysian that use to hate and dislike Anwar had show their support to Anwar with his new agenda through PKR.

  PKR + DAP is for all Malaysian!

  Don't talk about MORAL !!!
  Shameful!

  ReplyDelete
 30. Salam Dato Seri...

  Tahniah, akhirnya dato berani juga menyuarakan kebenaran.. Berani akhirnya mengatakan PM kita patut berhenti kerana dia dia terlalu lemah dan tidak mampu untuk mentadbir negara...

  kemana hilangnya kata-kata manis dalam tulisan "biduk berlalu kiambang bertaut" yang lalu.. :)

  Saya percaya dato juga sudah sedar akan senario sebenar sekarang. Sebelum ekonomi negara bertambah teruk dan perpaduan rakyat semakin huru-hara dan kelam kabut, adalah lebih baik beliau angkat kaki...

  Tapi, saya agak kecewa kerana Dato lambat menyuarakannya dengan tepat dan jitu, dan asyik berkias-kias seperti dalam upacara meminang isteri kedua pulak..

  Masa depan negara yang jadii taruhan bukannya dato, bukankah lebih baik jika dato suarakan perkara ini sebaik selesai pru 12 tempoh hari...

  Walau bagaimanapun saya ucapkan tahniah kerana akhirnya kesedaran itu timbul jua..

  Semoga dato terus kuatkan hati teruskan perjuangan dan kembalikan kekuatan dan kepercayaan orang2 Melayu terhadap UMNO.

  Bagi saya, hanya satu jawapan...
  TOKDET harus dibawa kembali kedalam UMNO, tanpa beliau UMNO akan berkubur...

  ReplyDelete
 31. Asslmkm,

  Kita nak lebeh banyak lagi ahli2 MT dan bahagian yang bebas menyatakan gesaan reform ini secara direct, sekarang bukannya masa utk berkias wlaupun ia budaya yg kita bawa sekian lama. Perkasakan Islam dan orang Melayu dan negara Malaysia. Jangan takut kepada hilangnya kedudukan, ALLAH memelihara orang2 yang benar dan ikhlas dlm menjalnkan tanggungjawab.

  ReplyDelete
 32. http://pkrpasdap.blogspot.com

  taoi datuk, semasa mengunjung pasar ramadhan, perasaan muhibbah terpancar di setiap kaum di malaysia. semua orang kena beratur kalau nak beli makanan tidak kira artis, ulama, ahli politik..siapa cepat dia dapat

  ReplyDelete
 33. Datuk Seri,

  Saya bersetuju dengan pandangan Datuk Seri, tetapi saya tidak berapa setuju dengan apa yang kita panggil "Peralihan Kuasa" saya lebih suka "Peralihan Kuasa" dibuat secara demokrasi.

  2. Datuk seri sebagai salah seorang Perwakilan UMNO, saya menyeru agar Datuk Seri prihatin dengan masalah yang dialami oleh sebuah Universiti yang sinonim dengan UMNO iaitu Universiti Tun Abdul Razak, kebelakangan ini pelbagai masalah timbul di universiti ini, janji yang dibuat oleh PM Abdullah beberapa tahun lalu masih tidak ditunaikan lagi.

  keterangan lanjut mengenai masalah unitar Datuk Seri dapatkan di www.suaragenerasimuda.com

  ReplyDelete
 34. pak lah takut kalah, sebab tu dia janji nak buat peralihan kuasa

  BN dh nk terlungkup baru nk serahkan kt pengganti

  kalau berani pak lah lawan dulu la disember ni, kalau menang baru buat peralihan kuasa.
  ini tidak, belum apa2 dh rasuah kt najib jawatan sebagai PM.

  Perkara 5: Salahlaku
  l Ahli parti dilarang daripada melakukan perkara-perkara berikut:
  5.1: Rasuah/Sogokan politik
  5.1:1: Menyalahgunakan apa jua kuasa secara langsung atau tidak langsung dengan tujuan mendorong atau memaksa orang itu mengundi atau tidak mengundi mana-mana orang dalam mana-mana pemilihan parti.
  Contoh:
  a) Menggunakan kedudukan atau kuasanya secara salah dengan membuat janji-janji memberi pangkat, anugerah atau gelaran, peluang perniagaan, bagi mendapatkan undi.

  tun mahathir cakap nak serahkan kuasa pada paklah pun tak da ler sampai bertangguh2, 2 tahun pulak tu.

  pak lah ingat UMNO ni keluarga dia punya ker

  ReplyDelete
 35. Yang penting ialah berani bersuara dengan tegas dan ikhlas. Amaran dan peringatan telah diberi, jika kita tidak mampu melawan dengan pedang, dengan lidahpun tetap satu perjuangan.

  Syabas dan tahniah.

  ReplyDelete
 36. In the I-Ching, the ancient Chinese book of divination, there is a hexagram called "Revolution". In a revolution, it says "Two mistakes must be avoided. You must not move with excessive haste nor use excessive ruthlessness against the people. What is done must be corresponds to higher truth. A revolution not founded on inner truth will come to a grief. For in the end, the people will support only what they feel in their heart to be just".
  This is the meaning of the mandate of heaven.

  ReplyDelete
 37. Salam dato,
  1)Sayangnya ramai lagi para pemimpin Umno yang tidak mempunyai blog. Oleh yang demikian mereka tidak tahu respon dari rakyat @ blogger tentang perasaan, idea dan kehendak rakyat seperti yang Dato' ketahui. Mereka terlalu sibuk agaknya, tak tahu pula apa yang disibukkan. Mereka sekadar berbincang sesama sendiri dan sudah pasti kepentingan peribadi diiringi sekali.

  2) Pagi tadi jam 7 pagi Berita RTM memperlihatkan PM tidak menjawab soalan wartawan apabila diminta respon tulisan Dato' judul "Krisis Kepimpinan: Pisau dan Mentimun Di Tangan Kita". Mungkin PM tidak tahu apa yang sedang dibincangkan dalam dunia blogger. Kasihan sungguh.

  3) Bertindak sebelum bubur menjadi basi. Kalau 'nasi sudah menjadi bubur' masih boleh dimakan,lebih sedap dan berkhasiat. tapi kalau bubur tersebut sudah menjadi basi langsung tak boleh dimakan. kalau kreatif masih boleh dibuat baja. itu sahaja.

  r@duan

  ReplyDelete
 38. assalamualaikum dskt,

  again... i have to label u as a racist n a person who have a very narrow minded thinking.... so sorry to say that...

  i can't accept your redundant theory, you are such an imaginary people who have a great fantasy and try to influence others by your fantasy.. dope...

  i have reasons to prove it to you, either u agree or disagree... i hope that u still can think deeply about what i'm trying to say... hopefully u can accept it and remove all the harsh lusty word that u had use...

  firstly, about the leadership in umno...

  u need to accept the fact that whoever want to be a leader must put his priority to what's god ask a leader to be..i really agree with what mr lim guang eng try to remind all of us that we must do 'amal makruf nahi mungkar'. For me, me myself will find a leader who have a good relationship with god, have a trust and fear with him.. not a 'huhahuha' leader. Rebranding islam by putting hadhari word or 'islam paklah' is not the way, only people who have a narrow mindset can accept it. This country will go forward by using a good leader, and of course if we choose bad leader, it will go backward. and i'm sorry, najib didn't suit to be a leader for malaysia. He can't manage his family, how can he can manage and drive this country. Mufti perlis also remind all of us... 'don't replace a thieve with a robber'

  dskt,
  u trying to relate that 13 may 1969, occurred because of bad leader and people are not so clever as right now, it may correct.. but u also need to agree that the fact.. Malaysian citizen right now are so 'SMART' and people can't accept narrow style of politic, if not why chinese give silent killer vote to opposition? and we can see that the pakatan rakyat not just thrive but they also strive compare to 'United Malay National Organisation' and i also believe we all can't accept the existence of umno for the future in malaysia.

  3.Watak kedua ialah Datuk Seri Najib yang merupakan anak sulung allahyarham Tun Abdul Razak mempunyai ciri-ciri kesamaan dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi dan kemampuan memimpin yang lebih baik serta mendapat lebih sokongan di dalam parti dan di kalangan rakyat banyak.
  Haha...What a sentence, u try to praise najib loudly but at the same time u can't accept that anwar is far better than him. Indeed Anwar is the 'bestest' politician ever born in malaysia. The way u keep attracting people to choose najib, make me in a big doubt. As you can make your own theory, i think i also can do it better... Ok let's imagine... After paklah resign as he can't afford the preassure that you all try to give to him, his replacement Najib will take over.. Firstly, najib will again abolish the law system that paklah try to clean right now like what mahathir had done, and then he will kill the media freedom that paklah try to give... and of course najib will save all the kroni and people who takes bribe again.. hopefully u r not in the list.. :D.. and then malaysia will again bancrupt even we have enough resource to drive the world.
  that is why, u all asking paklah to resign everyday.. Come on... zoom yourself first, why not u resign 1st, why you always trying to point your finger to others same like mahathir? thinking himself always correct... No mistakes been done before... Gosh...

  4. We can't clean a toxic producer easily, the best way to clean it is by abolishing it and replacing it with others that is not as same as what we have before...
  I support nik aziz's prayer... to abolish umno in the world... Our country can't sustain with this toxic party anymore....


  For the nation, Let's support Ummah Movement For a far better way

  ReplyDelete
 39. Alhamdulillah,

  Saudara khir dah sedar dan mengakui punca 13 mei 69 dahulu adalah kerja kotor UMNO dan kali ini sekali lagi akan menuju kearah itu.

  najib minta maaf ...pak lah sokong ahmad....ahmad salahkan tsu koon...

  tsu koon melenting dan bertindak balas.

  pak lah baru nak bincang dengan najib....bukankah semua ini satu perancangan yang jahat.

  Adakah masa najib minta maaf pak lah dan najib tak bincang.....kenapa pak lah sokong ahmad bila najib minta maaf?

  UMNO sengaja nak mencetuskan perkara ini menjadi parah ...bukan untuk menyelesaikan secara aman.

  ReplyDelete
 40. dr khir,
  satu analisa yg bernas , saudara layak jadi ketua pemuda umno malaysia. pemuda adalah kilang pemimpin tapi dah lama kilang tak berfungsi sejak datuk hisham menjadi ketua pemuda . kalau takut bertanding join saje NGO runding runding kan jawatan mana yg di kehendaki. Ahli Ahli MT UMNO kena bangun lantang demi survival negara minta AAB berundur segera tahun ini. AAB misti berkorban demi ugama ,bangsa dan negara.

  ReplyDelete
 41. Dato' Seri,
  1. Saya amat bersetuju dengan pendapat Dato Seri supaya perubahan dapat dilakukakn segera dlm umno....
  2. Pemimpin yg lemah sekarang hanya menjaga kepentingan dan kuasa sendiri shj dan menjadikan kerajaan spt satu perniagaan tanpa memikirkan kesannya yg menyusahkan rakyat.
  3. Pemimpin yg tegas dan efisyen dapat mengawal kenaikan harga barangan dg baik spt Tun Dr M... bukan spt sekrang harga barang naik beberapa kali dlm setahun. Pemimpin yg baru diperlukan utk meneraju kerajaan agar semua yg komponen parti bersatu dan tidak bertelagah spt sekarang.

  ReplyDelete
 42. eeee teroknye UMNO ni
  perkauman..bongkak..sombong..
  buweekkk

  ReplyDelete
 43. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 44. Assalamualaikum...
  Salam Ramadhan dan Selamat menjalani Ibadah Puasa kpd semua...

  DS...saya sebagai pengundi baru atau dalam erti lain baru mengenali istilah dan apa itu POLITIK...merasakan,kepimpinan negara yg diterajui oleh Pak Lah amat-amat mendukacitakan dan berada ditahap yg paling lemah.....


  Ketika saya berada dibangku sekolah, saya amat teruja degan gaya kepimpinan dan sikap dinamisme, inovatif dan kepintaran berpolitik yg dimiliki oleh mantan PM Tun Dr Mahathir....dan sehingga kini saya amat mengagumi beliau...


  Tetapi semanjak Pak Lah memimpin Malaysia,sikap kekaguman dan respect saya terhadap pemimpin negara amat merosot dan seolah-olah ada yg tidak kena dgn kepimpinan beliau... Sehinggakan, kalau ada yg bertanya kepada saya, siapa pemimpin idola anda? saya akan menjawab Tun Dr. Mahathir. Dan saya kadang kala merasakan, bahawa Tun Mahathir Mohd masih memegang tampuk kepimpinan negara...


  Oleh yang demikian, saya amat menyokong penuh tulisan dan luahan yang dicetuskan oleh DS dalam rungan blog ini....


  Dan sebagai generasi baru atau anak muda...saya amat mengharapkan agar Pak Lah dapat memikirkan semula hasrat beliau untuk mengundur diri pada tahun 2010 supaya DIPERCEPATKAN, DIAWALKAN, DISEGERAKAN dan selewat-lewatnya pada masa perhimpunan UMNO Disember 2008 ini...


  AYUH KITA KEMPEN..."TAK NAK PAK LAH" DAN "UNDUR PAK LAH UNDUR"

  Luahan Dari Anak Muda GENERASI BARU

  Wassalam...

  ReplyDelete
 45. Saya setuju memang benar BN mengalami krisis kepimpinan khususnya UMNO. Tiada maknanya jika hanya rakyat sahaja yang melihat tetapi mereka yang di dalam tidak bertindak memperbaiki keadaan.

  Jika Kerajaan BN tumbang pada 16 Sept ini, saya akan menuding jari kepada Pak Lah! Pak Lah puncanya!

  Pada saya, Anwar tidak menang di Peramtang Pauh disebabkan oleh faktor kekuatan beliau semata-mata di home groundnya. Tetapi Pak Lah yang memberikan kemenangan kepada Anwar! Kenapa? Disebabkan Pak Lah degil maka orang Cina dan India serta sebahagian ahli UMNO telah memangkah Pakatan Rakyat! Jika Pak Lah berundur sebelum pilihanraya kecil Permatang Pauh tempoh hari, saya yakin majoriti kemenangan Anwar lebih kecil kerana mereka yang menolak Pak Lah tidak akan memangkah Anwar (jika Pak Lah bukan lagi Presiden)!

  Jadi pada saya, kekuatan Anwar dan Pakatan Rakyat hari ini telah dibantu oleh Pak Lah sendiri. Faktor penolakan rakyat terhadap Pak Lah (bukan terhadap UMNO) telah secara tidak langsung memberikan bonus bukan sahaja 1 bulan tetapi 12 bulan kepada Pakatan Rakyat dan Anwar khususnya.

  Malang bagi kita kerana memiliki seorang pemimpin yang tiada langsung jiwa rakyat. Mungkin Pak Lah rasa beliau boleh memulihkan UMNO dari dalam tetapi jika 9 Mac lepas Pak Lah berundur, hari ini UMNO telah pun pulih! 6 bulan berlalu dan dibiarkan sia-sia. Tunggu dan lihatlah 6 bulan akan datang, kita akan melihat UMNO yang sama tetapi mungkin kita dapat melihat BN yang berbeza!

  Wallahualam

  www.ikhlasmalaysia.blogspot.com

  ReplyDelete
 46. Tahniah Dato' Seri...

  Saya berasa bangga & bersemangat dengan pendirian DSKT berkaitan kelemahan kepimpinan negara yang perlu diubah dgn kadar segera..

  bagi saya... AAB & family adalah pengkhianat agama & orang melayu kerana telah merosakkan negara melalui kelemahan diri sebagai pemimpin negara..

  kenapa pada masa kepimpinan Tun tidak berlaku perkara begini???? kaum lain menekan kepimpinan yang lemah AAB..

  renung-renungkanlah wahai rakyat Malaysia...

  saya mewakili golongan MUDA yang kecewa dengan AAB & pemimpin UMNO

  ReplyDelete
 47. Assalamualaikum Dato',
  Meskipun saya tidak bersetuju dgn semua pandangan Dato' namun semua pandangan Dato' kali ini merupakan pendapat yg matang dan bertanggungjawab. Bagi saya menghormati pemimpin itu penting dan bukan menggambarkan seorang yg penakut. Syabas kerana Dato' dapat mempertahankan prinsip tersebut.

  Matlamat bukan segala-galanya. 'Proses' yg berlaku itu lebih penting kerana tidak ramai org meninggal dunia di hujung cita-citanya. Kebanyakannya mati semasa proses tersebut sedang berlaku.

  (maaf kerana komen yg agak keterlaluan tempoh hari).

  Teruskan perjuangan.

  ReplyDelete
 48. Rasanya elok parti-parti ni dihapuskan je DSeri...buat pening kepalo jo

  ReplyDelete
 49. Salam Dr Khir,


  Anak murid di dalam sekolah hanya boleh ditegur dan dirotan oleh gurunya jika murid tersebut nakal dan melakukan kesalahan.


  Murid yang junior atau yang sebaya tak mungkin dapat menegur apatah lagi memperbetulkan kenakalan murid tersebut.


  Hanya guru sahaja yang tinggi pangkatnya, disegani dan dihormati oleh seluruh murid, tidak kira murid itu suka atau tidak guru tersebut.


  Sekarang, ada 'anak murid' yang sangat nakal dan suka bermimpi di siang hari.


  Hanya 'guru'nya sahaja yang boleh berdepan, menegur, membidas dan 'ketuk kepala' anak murid itu supaya jangan nakal dan tidak bermimpi lagi.

  ReplyDelete
 50. Pendapat Datuk Seri amat jelas. Pucuk pimpinan Umno mesti diambil alih oleh pemimpin yang lebih kuat dan tegas. Kalau tidak, Umno - BN pasti karam.

  Politik wang yang menjadi penyakit berjangkit dalam Umno harus segera diubati. Sekarang ini orang ramai keliru antara pemimpin "rakyat" atau pemimpin "wang".

  Umno-BN masih ada masa untuk baiki diri sekiranya ada kejujuran dan kesungguhan ke arah itu.

  ReplyDelete
 51. Salam Dato' Seri,

  Syabas kerana memilih untuk menentang arus dan mengkritik kepimpinan parti secara terbuka.

  Sekarang adalah musim pemilihan dalam parti, bukan sahaja segelintir pemimpin UMNO malah pemimpin muda MCA dan Gerakan juga memilih untuk menjadi `Hang Jebat'.

  Semua sedia maklum Hang Jebat adalah Pahlawan Melayu yang terbilang memperjuangkan keadilan saudaranya Hang Tuah yang dihukum mati oleh raja yang zalim.

  Tetapi apakah kepimpinan Pak Lah hari ini terlalu zalim sehingga pemimpin seperti Dato' yang diberi jawatan sebagai Menteri Besar sudah tidak ada hormat dan segan silu mengkritik kepimpinan secara terbuka?

  Tidak salah mengkritik kepimpinan, tetapi sebagai Ahli MT yang bermesyuarat setiap bulan, bukankah Dato' diberi ruang yang seluas-luasnya untuk meluahkan pandangan dan cadangan demi kekuatan dan kebaikan parti?

  Apakah Dato' mengunakan peluang itu? Sebagai pemimpin tertinggi parti Dato' sewajarnya menunjukkan contoh kepada pemimpin muda tidak mengkritik kepimpinan secara terbuka di dalam blog.

  Teladan yang Dato' tunjuk seperti inilah yang membiak kebiadapan orang muda dan sekarang ini sudah berjangkit kepada parti komponen.

  Artikel Dato' tidak mustahil akan berlaku peristiwa 13 Mei jika kepimpinan hari ini tidak ditukar segera sungguh tidak bertanggungjawab dan tidak sepatutnya keluar daripada seorang pemimpin parti bertaraf MT.

  Apa sudah jadi kepimpinan melalui teladan yang Dato' dokong dahulu? Sewajarnya Dato' bermuhasabah mengapa dibawah kepimpinan Dato' Selangor terlepas ke tangan pembangkang.

  Apakah semua salah Pak Lah?

  Dato' wajar merenungi kata-kata Pak Lah, kawan ketawa senang dicari tetapi kawan menangis sukar didapati...

  ReplyDelete
 52. aku rasa orang UMNO ni mmg tak bijak dan angkuh..dulu ada kuasa buat taik kat rakyat..henyak rakyat gila gila...naik kan minyak,naik kan tol, naik kan bil, naikkan cukai...bila rakyat mengeluh tertekan, dengan angkuh dan bongkak pemimpin umno kata, haa jangan guna lebuhraya, jangan guna api air, jangan itu jangan ini, kalau tak nak bayar...apa punya 'baik' pemimpin jawab rakyat yang undi UMNO cara macam tu...bila harga barang pulak naik, pemimpin UMNO mana yang amik tahu pasal seme ni, gaji tak naik naik, pikir le sikit bole ke rakyat sara keluarga dgn gaji ciput, tapi expenses macam takde penghujung...UMNO aku tengok tak 'memimpin' pon orang melayu, tanah rizab orang melayu banyak pemimpin UMNO yang tukar status dan 'rampas',kata buat pembangunan, tapi semua projek bagi kat sedara mara, kaum kerabat dan kroni...pastu tanah banyak dijual kat orang asing, koridor la, malaysia as second home la, biar org singapore beli la, rakyat mengeluh masalah pendatang asing, tapi pemimpin umno dengan angkuh dan bongkaknya kata kita akan kekalkan VOA...jenayah mencanak canak tapi polis lebih tumpu pada musuh politik...bila buat dasr nak tolong melayu, kroni yang dapat, bila bagi peruntukan untuk peniaga melayu, perniagaan kroni yang tak perlu dibantu jugak yang dapat...rakyat melayu yang nganga habuk pon tak dek, umno dah ratah sama sendiri atas nama melayu...rasuah pon among pemimpin umno macam isi dengan kuku, asal pemilihan umno aje timbul cerita politik wang, semua gila kuasa,umno sendiri gila kuasa tak sedar nak cakap orang lain pulak...aku tak dengar pon politik wang kat muktamar pas...bila rakyat terutama orang melayu sendiri dah tengok 50 tahun bwah umno, umno sendiri yang makan melayu atas dasar ketuanan melayu (better pada tukar ketuanan umno), jadik memang jelas lah umno ni bukan tempat sebenar untuk orang melayu berteduh...dalam umno takde tokoh kepimpinan pon yang boleh dibawak ketengah, nak tendang paklah, najib lagi besar hantunya...apa lagi yang tinggal untuk umno...bila dah hilang sokongan mula la umno nak gelabah kompang pasal 13 mei untuk takutkan orang melayu, dari apa yang aku perasan sekarang ni macam orang umno je yang nak mulakan 13 mei, memang umno sengaja nak takut takutkan orang melayu dengan cara ni sebab takut hilang kuasa..sudah la umno, dulu aku percaya dengan umno, sekarang pada aku, untuk orang melayu rasa terbela eloklah kita kembali pada agama agar lebih terbela dan terjamin. melayu pon ye, kepimpinan islam pon ye...yok kita ramai ramai berhijrah ke pas, kita kuatkan pas dalam PR denagn sendirinya orang melayu pon ramai dalam PR,supaya apa yang umno cuba momokkan gagal...jangan takut dengan momokan 13 mei umno, umno nak berparang berkeris takut hilang kuasa biarla umno sendiri aje....kita cuma nak negara yang kuat dan stabil, bebas dari pemimpin yang bongkak dan angkuh pada rakyat, bebas dari pemimpin korup...

  ada satu komen aku tak setuju

  ""azmi yusof said...
  salam dr..
  pada saya masalahnya sekarang adalah kerana rakyat lebih berkuasa daripada kerajaan..bila rakyat berkuasa lebih daripada kerajaan, jadilah kita seperti thailand, pakistan, dan banyak lagilah..mungkin kita belum sampai ketahap itu, tapi sedarlah kita sedang menghala kearah itu..."""

  nampak sangat la racun umno dah lekat kat darah ko azmi oii... pegi balik umah baca bab pilihanraya ok...paham kan betul betul lainkali bab pilihanraya ni baru komen...ko ingat sape yang pilih kerajaan?, apa pasal pulak rakyat patut diam bila kena henyak dengan kerajaan yang rakyat undi... bila nak pilihanraya bukan main kempen sampai jilat tapak kaki rakyat pon aku rasa kerajaan umno sanggup, bila dah menang, rakyat kene sepak terajang aje dengan kerajaan umno yang rakyat dah undi....

  ReplyDelete
 53. Saya menyokong pendapat Dr Khir. Krisis kepimpinan sekarang sudah seperti di seperti telur di hujung tanduk.

  Pak Lah masih lagi dgn deny syndrome yang tak menjawab soalan wartawan tentang pendapat Dr. Khir..hanya menjawab "Tak payahlah cerita pasal blog hari ini"..Inikah pemimpin yang nak mimpikan akan memimpin Malaysia 2 tahun lagi..'Terima Kasih Pak Lah' di atas jasa-jasa yg telah di'taburkan'. Cukup lah..Kami nak org lain pulak jadi PM..PLIIIZZZZZZZZZZZZZZZZ

  ReplyDelete
 54. ds,

  1. congratulations ds, as expected and mentioned in my previous comment you have now garnered the longstanding support you deservedly entitled to simply by washing away the sweet talks and go directly to the point.

  2. it is not to say that fellow bloggers will simply sing a happy tune and follow the pied piper into the river. you will have to do more now that you have opened the dam.

  3. it is easy to point out what is wrong with this country. it is easier still to bark to everyone who is to blame for our rotten miserable lives. that's how the opposition almost won the general elections this year. they tell you what's wrong and who's to blame for it.

  4. but it takes a good leader to admit his/her mistakes, it takes a visionary leader to come up with the remedies for our rotten luck in life and it takes a strong willed leader to implement them.

  5. i will not pretend to know you and make the assumption which leader you will be for malaysian and malays for now and the future. we can only judge you by the principles that you uphold and the policies that you introduce.

  6. as a suggestion; maybe you can shed some light into the goings on in umno at mt level. when the government prepares itself for a potential avenue for faith healing in the court of public opinion (ie. the 2009 budget), what are the involvement of mt members? do they even bother to turn up for these meetings? or are meetings called in the first place?

  7. as someone looking from the outside in, i have no idea what people in high political pedestals do. a majority of us are not privileged to be a part of the decision making process that would eventually affect our daily lives. and i think this is one of the reasons why the people reject umno and bn by and large. it's because of the lack of transparency in what they do.

  8. you are in a great position to change all that. you are in mt. curing umno cannot be by way of cutting of its limbs. curing umno must be done from within. are you willing to be that cure from within? your actions today may be construed as an act of derhaka in the eyes of leaders today. tomorrow they are considered an act of patriotism. umno is bigger than the president and his band of apologists and minions. umno carries with it the hope of a race and a nation.

  9. i congratulate you in your new found strength and courage to speak of the truth. it is not mendedahkan pekung di dada. umno leaders MUST admit their mistakes before any form of healing can take place. you're a doctor. have you not met people who are just difficult to heal simply because he won't admit they have a sickness/illness? this is exactly what's wrong with umno.

  10. umno supreme leaders are selling ice creams and candies to the rakyat on a day-to-day basis just to woo the rakyat. day by day they come up with simply stupid and mindless ideas as way and means to plug holes in a sinking ship. i do not believe that abandoning the party is something you should do. i also verily believe that you don't have it in you to do so. you love your race too much to abandon them in their hour of darkness.

  11. perhaps that is one of the qualities of a leader that malaysia and umno needs right now. someone who loves his/her own rakyat and are willing to die for them. if you can prove that to us, i'm sure the rakyat will be willing to a bullet for you. but the onus is on you to prove to us that you are worth our time.

  12. continue to expose the injustices commited to the rakyat by the president and the kucing kurap from rembau. over and above that, share with us your ideas for the future. i'm genuinely intrigued to know of your visions for the future of youths in the country be it malays, chinese or indians.

  13. i wish you much luck in your campaign for the post of ketua pergerakan pemuda umno malaysia. i know you have done a splendid job as pengerusi/presiden majlis belia malaysia, but i'm sure you agree pemuda umno is a different cattle of fish entirely.

  ReplyDelete
 55. Salam Datuk...

  Nampak dari corak penulisan Datuk kali ni cam cuba nak menumpang populariti TDM jer...

  Dulu pernah Marina Yusof ketika dipentas KeADILan, menyatakan bahawa peristiwa May 13 adalah berpunca dari UMNO... Ketika itu, teruk beliau kena kutuk kerana kenyataan tersebut... Tapi kini, secara tidak langsung, Datuk mengakui kenyataan tersebut adalah benar... Terima kasih atas pengesahan tersebut... :P

  ReplyDelete
 56. YB Dato' Seri
  Salam Ramadhan.

  Tun di panggil "racist" tetapi di bawah pemerintahannya tidak ada langsung perbalahan kaum. PM sekarang kononnya terbuka dan mesra rakyat tetapi perbalahan kaum di peringkat terlalu tinggi sekarang hanya menunggu masa untuk meletup. Itulah bezanya seorang pemimpin yang senggup di kecam tetapi negaranya aman berbanding dengan pemimpin yang mahukan populariti untuk dirinya tetapi UMNO dan negara jahanam.

  Jika pisau di tangan Dato' Seri timun juga, maka tentukan UMNO bahagian Dato' Seri di kalangan yang pertama bermesyuarat dan mencalonkan Tengku Razaleigh sebagai Presiden.

  Sehingga hari ini, Dato' Sri Najib mangesahkan beliau tidak mahu bertanding, dari itu jangan lagi membuang masa dan pencalonan untuk beliau. Kita mahukan pemimpin yang "cakap serupa bikin" dan bukan cakap di luar lain dan cakap di dapur lain.

  Buatlah perubahan yang sempurna. Sebagai MB Selangor dahulu Dato' Seri berpengaruh, maka sudah tentu ada Bahagian2 lain yang juga akan mengikut gerak Dato' Seri.

  Jika kepimpinan tidak berubah bulan Disember ini maka UMNO akan KALAH dan di HINA pada pilihanraya ke 13. Naudzubillah.

  http://tpj-thepatriot.blogspot.com

  ReplyDelete
 57. Asalamualaikum DS Khir,

  DS kene igt, kejelasan dan keberanian adalah sangat penting dalam waktu-waktu sekarang. Saya hanyalah ahli UMNO peringkat bawah dan suara saya takkan dapat didengari oleh semua orang. Tidak seperti DS. DS mempunyai platform yang baik dan peluang ini haruslah DS gunakan untuk bersuara secara jelas dan berterus-terang. Contohilah Datul Ahmad Ismail dimana beliau tidak mempedulikan kan apa yang Paklah cakap kerana beliau ada pendirian sendiri. Begitu juga dengan Mukhriz, beliau juga pernah secara terang-terangan menyuruh Paklah letak jawatan. DS sudah banyak memberi "hint" melalui ayat yang berlapik-lapik. Cukuplah semua itu, sudah sampai masanya DS bersama-dengan Mukhriz, Muhyidin, dan lain-lain pemimpin UMNO yang sealiran dengan DS untuk lebih aggresif selepas ini. Pangkat, Jawatan dan Kedudukan tidak penting skrg, yang paling penting ialah jaminan keutuhan parti kita dan jaminan kestabilan antara kaum serta jaminan masa depan anak-anak kita... saya merayu pada DS, supaya bergeraklah dari sekarang, masih belum terlambat lagi, PRU 12 baru shj berlalu lebih kurang 5 bulan dan kita masih ada tempoh lebih kurang 4 tahun lebih untuk bersiap sedia dan memperbaiki maruah UMNO dan BN. 1 Paklah mesti letak Jawatan sebelum pemilihan parti.. itu sahaja yang penting ketika ini.... tolong lah Dato'Seri Khir.....

  ReplyDelete
 58. Salam Dato Seri dan selamat berpuasa,

  Saya bukanlah ahli politik, cuma ahli UMNO biasa yang terpingga-pingga, yang sedih dan kecewa dengan apa yang berlaku pada UMNO yang tercinta sekarang ini.

  Namun begitu kesedihan dan kekecewaan itu terubat sedikit bila membaca artikel yang ditulis oleh Dato Seri..rupa-rupanya di dalam UMNO masih ada lagi pemimpin yang berani bersuara menegur pucuk pimpinan untuk mendengar luahan ahli-ahli bawahan.

  Tahniah diatas artikel yang terbuka dan berani ini. Sebenarnya Parti UMNO tak sakit cuma pemimpin-pemimpin atasnya saja yang sakit dan tidak bermaya. Dato Seri mesti berani bangun untuk memperbaiki dan menegur demi untuk memperkasakan UMNO kembali. TERUS TERANG SAYA KATAKAN DISINI "MELAYU MANA TAK SAYANGKAN UMNO". Tapi apa yang terjadi sekarang ini adalah kerana terlalu ramai pemimpin-pemimpin UMNO yang jenis "YES SIR" yang menyebabkan ahli-ahli di peringkat akar umbi menjadi kecewa dan putus asa.

  Pemimpin-pemimpin UMNO harus berani menegur pucuk pimpinan sekiranya itu kehendak akar umbi. Bak kata pepatah "Suburnya pucuk sesebuah pohon itu adalah kerana akar dan umbinya yang kuat"

  Dato Seri..sebagai salah seorang ahli majlis tertinggi saya rasa sudah tiba masanya Dato Seri bangun untuk menegur dan membawa message dan seruan dari ahli-ahli diperingkat akar umbi ini.

  Janganlah Dato Seri takut kehilangan populariti kerana kebenaran dan keberanian itu lah yang sebenarnya menjadi idola kepada ahli-ahli diperingkat akar umbi ini.
  HIDUP...UMNO....HIDUP MELAYU

  "UMNO DULU KINI DAN SELAMANYA"

  ReplyDelete
 59. salam...

  saya sedar yang orang umno sendiri sudah berpecah.terima la akibat daripada kerakusan kebanyakan ahli umno.saya jangka umno sudah tidak mampu bertahan lagi..oleh itu saya minta untuk dibacakan surah Yasiin mudah mudahan orang2 yang kufur di dalam umno diberi hidayah ALLAH SWT..

  ReplyDelete
 60. Memang benar pandangan Tuan, ada pemimpin, anak menantu, pengampu keliling yang menjadi liabiliti kepada UMNO, BN dan Kerajaan.

  Mari kita buang yang keruh dan ambil yang jernih, sesat dihujung jalan kita balik ke pangkal jalan.

  ReplyDelete
 61. Dear YB Datuk Seri,
  Well said but I doubt those people in corridors of power have guts to act on this. I bet my last penny most of them also damn aware of this critical situation. And pls take note, our younger Malay generation will never forgive thiose leaders for ruining what TDM had built all this years. tq

  ReplyDelete
 62. download lagu raya di
  http://laguhariraya2008.blogspot.com/

  ReplyDelete
 63. Datuk,

  Krisis 13 Mei 69, adalah pertembungan antara golongan feudal yang dipimpin oleh Tunku Abdul Rahman dengan golongan por-sosialis/komunis yang didukung oleh Tun Abdul Razak.

  Dr. Mahathir (macam Datuk Ahmad Ismail sekarang) yang merupakan pencetus krisis itu, amat disenangi oleh golongan kiri.

  Kekuatan pengaruh golongan sosialis/komunis di bawah Tun Abdul Razak berjaya menggambarkan Tunku Abdul Rahman sebagai pemimpin yang lemah, walaupun sebenarnya tidak begitu.

  Untuk menjaga kepentingan parti, Tunku sanggup berundur setelah didesak oleh kumpulan Tun Abdul Razak, kerana dia tidak ada kepentingan peribadi dan keluarga dalam kerajaan.

  Malahan dia sanggup memutuskan persahabatan dengan kawannya Tan Chee Nam, sekiranya Tan Chee Nam mengajak Tengku Ahmad Nerang berniaga dengannya.

  Tetapi Abdullah mempunyai banyak kepentingan keluarga dalam kerajaan dan sebab itulah dia teragak-agak untuk meninggalkannya sehinggalah kepentingan keluarganya terjamin, walaupun beliau memang terlalu lemah untuk mentadbirkan negara ini.

  ReplyDelete
 64. Sdr radenjowo dan sahabat bloggers lain,

  Saya berdoa semoga 13 mei tidak akan berulang lagi,pengalaman saya menangani trajedi kampong medan tahun 2001 sudah cukup menyedarkan saya betapa pertelingkahan kaum,amat menyedihkan lagi mengerikan.

  sebab itu saya menyeru pimpinan mengambil langkah proaktif supaya dapat menstabilkan semula suasana politik ranahair,sebarang percubaan utk mengadakan demonstrasi jalanan perlu dielakkan,kerana ia amat merugikan kita,kembali kepada perlembagaan jika kita buntu dalam menyelesaikan masalah kenyataan yang bersikap perkauman.jika perlu ambil tindakan ambillah dgn tegas tanpa mengira kaum,barulah kita dilihat tegas dan rakyat akan dapat mengawal kata kata mereka.

  ReplyDelete
 65. Sdr mohd khairi dan sahabat bloggers lain,

  hikmah yang paling besar rakyat selangor perolehi ialah seorang menteri besar yang menganggap bertemu rakyat yang ditimpa musibah adalah buang masa,cepat memberi bantuan adalah cara menunjuk nunjuk,eloklah mb ini amalkan cara dan pentadbiran seperti ini. jika pemimpin bn berkata spt ini pasti sdr akan kata pemimipin itu bongkak malah tak memahami rintihan rakyat,tapi kalau pemimipin sdr,apa gelaran yang sdr akan berikan,saya cadangkan pemimpin berjiwa rakyat yang hebat,amalkan selalu,

  ReplyDelete
 66. Salam DS,

  Saya rindu suara DS, plaa buat statement kat media suh PakLAH berundur. Peace!

  ReplyDelete
 67. Salam DS.Alhamdulillah TUN DR M seperti akan menyertai UMNO semula nampaknya. harap kemasukan belia dptlah menguatkan parti.tetapi saya masih ragu jika kita dpt menarik rakyat utk menyokong umno semula setelah mereka begitu kecewa dgn UMNO.YG pasti UMNO perlulah pembersihan dari dlm. maybe 80% pemimpin umno sekarang perlu ditendang keluar..

  ReplyDelete
 68. Asslamualaikum,

  Komen mohd khairi tu adalah komen rakyat biasa yg tak begitu faham cara tadbir negara dan kenapa wujudnya birokrasi. Itu adalah normal dan golongan ini tak boleh disalahkan sangat. Tapi apabila org spt Anwar Ibrahim yg tahu dan berpengalaman sebagai pentadbir mendakwa boleh menyelesaikan semua masalah rakyat dan mampu menegakkan 'kerajaan rakyat', adakah istilah lain yg boleh kita gunakan selain drpd PENIPU?

  Akhirnya Khalid kehabisan alasan utk melindungi kelemahan diri lantas menggunakan kaedah 'memulangkan peluru' kpd rakyat. Yakni: "Jika korang (rakyat) mahu aku melakukan hal remeh temeh tersebut, tak dpt la aku selesaikan masalah lain."

  Pusing macamana pun, rakyat juga yg kena.

  (PS: Dato' ada tak buku rujukan tentang 'Kerajaan Rakyat' atau mana-mana sistem yg menunjukkan rajah piramid terbalik?)

  ReplyDelete
 69. Saya berpendapat kekalahan BN PRU lepas adalah akibat
  1. keadaan ekonomi yang tidak menentu (jatuh),
  2. kabar angin mengenai kenaikan harga minyak+barang (memang betul akhirnya),
  3. kes jenayah yg meninggi (arwah Nurin, ragut, rompak etc),
  4. media massa yg terlebih "open".
  5. Sikit-sikit isu spt Hindraf, roboh kuil, penyapu, body snatching, mahathir kutuk Pak Lah, etc etc.

  Keadaan/situasi yg kita lihat sekarang (menyalahkan Pak Lah) adalah after effect sahaja. Andaikata sekarang ekonomi Malaysia sangat bagus, semua orang hidup senang dan kurang isu jenayah, saya tak rasa Anwar dapat mempengaruhi sesapa pun. Menyalakla dia sorang-sorang. Orang pun sentiasa sanjung Pak Lah. Tapi memandangkan Pak Lah tak kawal media sebaik TDM, maka rakyat makin gelisah.. Kata kunci yang sebenarnya adalah "RAKYAT YG GELISAH". Pak Lah sebenarnya agak bagus dalam isu menangani rasuah contohnya. Tapi ada benda lain dia macam dia tak berapa peka (tidur kot!).

  Masa zaman TDM dulu, bukannya rakyat tak tahu ada rasuah sini-sana, kroni & nepotisme. Tapi TDM + media berjaya kawal isu dan juga TDM bijak menjaga periuk nasi rakyat. Maka setiap kali pilihanraya BN pasti menang selesa.

  Tapi andaikata Pak Lah perlu di sacrificekan untuk BN berada dalam keadaan selesa balik, maka terpaksalah BN jatuhkan Pak Lah segera. Sebusuk-busuk BN @ UMNO, rakyat tahu, hanya BN yang dapat menjaga rakyat Malaysia pelbagai kaum ini. PAS dan DAP dalam PR umpama meletak singa dan hyena dalam satu kandang, tunggu masa nak bergaduh aje.

  Mengawal rakyat Malaysia hanya berdasarkan faktor mudah sahaja. NAIKKAN/JAGA EKONOMI DENGAN BAIK. Rakyat yg kenyang, hati mereka senang.

  Bak kata pepatah.. "nak jaga suami, kenala jaga perutnya"...

  ReplyDelete
 70. Salam DS.

  Kalau artikal DS ini berhasrat ingin mengumpan sokongan ataupun cuba menguji kemungkinan mengulangi kejadian sengketa May 13 yang dulu itu, maka ternyata sekali DS akan megalami kecewaan yang paling pedih.

  Pernahkah DS fikir sendiri berapakah kaum melayu hari ini yang hidup dalam kemewahan sejak 39 tahun yang lalu? Adakah golongan yang masih ikut pimpinan seperti DS secara membabi-buta? Saya cukup hairan.

  ReplyDelete
 71. this article makes me feel reassured; there is still a future for Malaysia, IF COMMENTS AND THREATS OF may13 continue to be used as a political tool by UMNO, than I say that bn has really not understood the lesson of MARCH.

  http://kudaranggi.blogspot.com/
  Monday, September 08, 2008
  Antara pendatang dan penumpang


  Pada mulanya saya agak keberatan nak ulas kekecohan yang berpunca ekoran daripada kenyataan ketua UMNO bahagian Bukit Bendera, Pulau Pinang bernama Ahmad bin Ismail. Sama ada benar atau tidak apa yang didakwa dikatakan olehnya mengenai rakyat Malaysia keturunan Cina bukan persoalannya kerana isu tersebut sudahpun merebak dan mengapi-apikan keadaan.

  Jika tidak ditangani dengan cermat, teliti dan bijak, isu itu boleh ditangguk dalam air yang keruh oleh anasir-anasir yang ingin melihat negara ini hancur serta mengundang campur tangan kuasa asing. Dalam zaman dunia tanpa sempadan dan liputan meluas dan segera oleh media elektronik antarabangsa, apa yang berlaku di sesebuah negara itu tidak dapat disembunyi atau dinafikan.

  Isu pokok yang dibangkitkan oleh Ahmad Ismail membabitkan persoalan "menumpang" iaitu rakyat Malaysia keturunan Cina adalah penumpang di negara ini. Beliau menjelaskan bahawa ia merujuk kepada zaman pra-Merdeka. Bagaimanapun, sensitiviti rakyat Malaysia keturunan Cina telah terguris.

  Saya tidak mengenali secara peribadi Ahmad Ismail, tetapi kenal agak rapat dengan Allahyarham abangnya, Abdul Rahim Ismail, pemilik Syarikat Pembinaan Rahim yang pada satu ketika dahulu agak terkenal sebagai sebuah firma pembinaan Bumiputera yang unggul di Pulau Pinang. Saya tidak tahu apa dah jadi dengan syarikat itu selepas Abdul Rahim meninggal dunia.

  Secara peribadi, saya tidak setuju dengan apa yang didakwa dikata oleh Ahmad Ismail atas beberapa sebab.

  Bagi saya, hampir 90 peratus rakyat Malaysia, khususnya di Semenanjung, adalah pendatang dan kita semua sebenarnya menumpang hidup di bumi Allah. Kita bukan pemilik kekal tetapi hanya menumpang.

  Sebagai contoh, saya sendiri adalah keturunan pendatang yang menumpang hidup di bumi bertuah ini. Datuk nenek di sebelah bapa saya berhijrah dari Makkah dan dari Brunei ke sini manakala di sebelah ibu pula dari Hadhramut, Yaman. Kami adalah pendatang dan penumpang sama seperti hampir semua penduduk negara ini khususnya di Pulau Pinang.

  Bagi Ahmad Ismail, dia juga datang dari keluarga pendatang dan menumpang hidup di negara ini. Ahmad Ismail tidak boleh menafikan hakikat bahawa datuk neneknya adalah pendatang dari India untuk menerokai penghidupan yang lebih baik dan selesa di bumi bertuah ini.

  Perdana Menteri Abdullah bin Ahmad juga tergolong dalam kategori yang sama. Datuknya di sebelah ibu adalah pendatang dari wilayah Guandong, China. Pendek kata, datuk Pak Lah iaitu bapa Allahyarhamah Kailan bernama Hassan Salleh atau Hah Su Chiang adalah seorang pendatang. Beliau berhijrah ke Tanah Melayu dari wilayah Guandong (Kwantung) pada pertengahan abad ke-19 dan menetap di Bayan Lepas sebagai pekebun getah, pesawah padi dan kemudian saudagar intan berlian.

  Najib Tun Razak, Timbalan PM juga berasal daripada keluarga pendatang iaitu dari Sulawesi, Indonesia atau lebih senang disebut orang Bugis manakala sepupunya Hishamudin Hussein tidak terlepas daripada darah keturunan Turki.

  Datuk nenek mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad juga pendatang dari Kerala, India manakala ibu Almarhum Tunku Abul Rahman berasal dari negeri Siam (Thailand).

  Kesultanan Melayu Melaka pun dibuka oleh orang pendatang dari Sumatra bernama Parameswara, seorang anak raja atau bangsawan beragama Hindu.

  Dalam sejarah kesultanan Melayu, kita dapati ada yang ditubuh oleh pendatang dari Bugis dan ada pula dari Hadhramut selain dari Minangkabau.

  Hampir semua orang Melayu di sini berasal dari luar Tanah Melayu tetapi diiktiraf sebagai "bangsa Melayu" oleh Perlembagaan Persekutuan. Kita adalah "Melayu mengikut takrifan Perlembagaan" iaitu beragama Islam, mengamalkan adat resam Melayu dan bertutur dalam bahasa Melayu. Malangnya, bahasa Melayu nampaknya dimatikan oleh orang Melayu (UMNO) sendiri apabila dinamakan sebagai bahasa Malaysia.

  Oleh itu, orang Arab seperti Syed Hamid Albar dan saya, orang Aceh seperti Sanusi Junid, orang India seperti Kader Sheikh Fadzir dan Nor Mohamed Yakcop, orang Bugis seperti Najib, orang Minang seperti Rais Yatim, orang Jawa seperti Mohamad Rahmat dan yang lain seperti dari Madura, Pulau Boyan, Siam, Burma, Yunnan (China) dan selatan Filipina dengan mudah boleh diiktirf sebagai "Melayu".

  Mereka diterima sebagai orang Melayu tidak kira sama ada mereka bertutur bahasa Melayu atau tidak di rumah umpamanya si Arab berbahasa Arab, si Jawa berbahasa Jawa dan si Minang berbahasa Minang atupun si Mamak berbahasa Tamil.

  Bahasa-bahasa yang disebut itu bukan bahasa Melayu dan jika dilihat dari sudut Perlembagaan Persekutuan, tidak boleh diterima atau diiktiraf sebagai bangsa Melayu. Walau bagaimanapun, atas kepentingan dan faktor politik, semuanya diterima sebagai Melayu dan Bumiputera.

  Oleh itu, adalah tidak adil untuk menuding jari kepada orang Cina yang juga kaum pendatang sama seperti orang Arab, India, Aceh, Minang, Batak, Mandailing, Jawa, Madura mahupun Bugis, sebagai menumpang di negeri ini. Kita tidak boleh menafikan bahawa sebilangan besar datuk nenek orang Cina telah berhijrah ke negeri ini semasa Kesultanan Melayu Melaka, bahkan kesultanan-kesultanan terdahulu di Kedah mahupun Terengganu dan Kelantan serta semasa Francis Light berjaya menipu Sultan Kedah untuk menduduki Pulau Pinang pada 1786.

  Kita adalah kaum pendatang yang menumpang hidup di negeri ini. Golongan yang boleh diiktiraf sebagai orang asal atau anak bumi tulen adalah mereka yang kita kenali sebagai Negrito, Jakun, Semang, Jahut, Orang Laut, Orang Darat, Senoi dan suku kaum masyarakat Asli lain yang masih menjadi penghuni belantara.

  Kita tidak harus lupa akan sumbangan dan pengorbanan semua kaum dan suku kaum untuk membangunkan Malaysia sama ada dari sudut ekonomi, kemasyarakatan, keselamatan dan yang paling penting kesepakatan dan perpaduan. Semua orang yang kena dan seharusnya membayar cukai, berbuat demikian tanpa mengira kaum atau asal keturunan, sama ada pendatang atau penumpang.

  Kita semua adalah rakyat Malaysia.

  ReplyDelete
 72. On a very salient point but off topic I have read all kinds of comments about whats happening with the AHMAD CONTROVERSY.
  I would like the readers to calm down and think. I do have a small point to raise to my fellow Malaysians.

  I ask everyone to read the article and the comments from the top to the bottom, now I ask you this question, are you Malaysian? or are you MALAY, CHINESE, INDIAN, SIKH, DAYAK, BIDAYU, DUSUN, NEGRITO dan lain lain.

  Look at ourselves, how we are insulting each other, bertaubat lah semua, calm down, don't let the pariah corrupt politicians, immaterial of which ever race make your blood boil. what for? Kalau besok berlaku kacau bilau, baguskah? All the foreign investor lari keluar, factory tutup, mata wang kita memang akan jatuh, business slow down atau kena tutup, kita kena buang kerja, nanti macam mana nak beli makan utk keluarga.

  WHAT IS HAPPENNING HERE IS ALL SENDWARA AND BORIA, I come from the generation that went through may 13, I have seen families of all races devasted, malay, chinese indians, eurasians, sikhs dll, Don’t forget there is no insurance coverage for WAR OR RIOTS.
  You think besok kalau jadi another may 13, your house kena bakar your anak kena bunuh, bini and daughter kena rape, ada insurance kah. will money bring back your agony, where will the culprits like this AHMAD GUY BE WHEN kacau bilau berlaku, guarantee you he will be overseas, this is the way of the crooks, liars, cheaters, conman, corrupters. OR THEY WILL BE HIDING BEHIND STONE WALLS with a lot of body-guards. WHILE THE KUNCHU2 MAT REMPIT AND GANGSTERS GO AND CREATE PROBLEMS and mayhem.
  I ask you one question, when you watched the Olympics recently, when our MALAYSIAN BADMINTON PLAYER WAS PLAYING, WERE YOU SUPPORTING HIM?, AS A MALAYSIAN?, AS A CHINESE?, WHICH ONE, MISBUN SIDEK IS HIS COACH, WHEN THEY HUGGED, WAS THERE DISGUST IN YOUR THOUGHTS OR SORROW FOR THE LOSS, to our COUNTRY OUR FLAG.

  OR for that matter THE OLDER GENERATION WHO USED TO SUPPORT OR STILL SUPPORT THE MALAYSIAN FOOTBALL TEAM OR HOCKEY TEAM, ARE YOU SUPPORTING THE Malay player only, chinese player, indian player????? siapa??? OR THE MALAYSIAN TEAM.
  I used to support the Malaysian team during the time of TITANS, HEROS, OUR GIANTS, yes folks when we actually had a football team worth supporting , with legends like MOKHTAR DAHARI, SOH CHIN ANN, SANTOKH SINGH, ARUMUGAM- SPIDERMAN, I THINK OF THOSE DAYS with nostalgia, we laughed, screamed, cried our hearts out, and when we carried the MERDEKA CUP AFTER , beating , Korea, Japan, Indonesia, Singapore, Thailand, and heard the NEGARAKU, WE ALL SANG IN PRIDE, KITA SEMUA TEPUK DADAH KITA sebagai ORANG MALAYSIA.
  The question I ask all of you and especially the Pariah Corrupt (who can't seem to get arrested or charged for corruption)BN POLITICIANS, who did you cheer for during all those football games, the chinese player-kah, indian player-kah, singh player kah, or the malay player and of course all the kaum lain lain,? IF THOSE PLAYERS HAD KEPALA LIKE WHAT HAS BEEN WRITTEN HERE THIS DAY, WE SURELY WOULD NEVER HAD BEEN A GOOD FOOTBALLING NATION IN THE 70s and early 80s,.
  I plus a lot of people used to support the Bn, for A VERY VERY LONG TIME, but until I opened my eyes and started to see the corruption, under table money, exploitation of religion for political purposes, and nothing seems to happen to these politicians. I don’t see any changes in bn, it is a corrupt regime which will try to stay in Power by hook, crook or even bersumpah atas KORAN. Macam ni pun boleh berlakukah? WHO or WHAT is more insulting, exploitation of religion for political gain? MENGAPA, Don’t we have the courts CIVIL AND SHARIAH?
  IN EVERY RELIGION WE ARE ALL TAUGHT THAT THIEVES In every religion We are all taught that stealing is wrong, and society demands thieves ,the corrupt and crooks SHOULD BE PUNISHED and shunned, but in Malaysia it has become a badge of pride, HOW MUCH UNDERTABLE MONEY GUA DAPAT, ALWAYS GUA, GUA, SAYA,SAYA,SAYA.
  WHOSE FAULT IS all this, is it the politicians? judges? police? AG? AGUNG? SULTANS? SIAPA?
  I say we are all at fault, for allowing this to happen, for not TELLING THE CORRUPT, RASCIST, PARIAH POLITICIANS, that Malaysians yang berbagai kaum, agama dan ajaran DON'T WANT THE CORRUPT TO RULE US, what we are hearing today is BORIA AL SENDIWARA PROPOGANDA by a bunch of looser
  SO take a minute and think, IF KACAU BILAU BERLAKU, MAY 13-lah, potong sini, cincang sana, SIAPA MENANG?????,
  MELAYU? CHINA? INDIA? Dll?
  Or will THE WINNERS BE THE HANTU-SYAITAN, crooks who are bankrupt of ideas, they only know one thing, how to be crooks. Nothing else. SO YOU DECIDE, kalau nak maki-paki ataupun pakai otak, shout intolerable rubbish at each other or to calm down and ask yourself this question,
  WHY NOW? WHO WINS? WHO GAINS?
  YOU OR THE CROOKED PARIAH POLITICIANS.

  ReplyDelete
 73. Sebenarnya Memang UMNO dan Politik Melayu kini Sedang Nazak,Tiada nampak Siapa Yang Jadi Tokoh Yang Berwibawa Selepas Zaman Tun Mahathir.Pemimpin Umat Melayu Yang Ada Sekarang Kebanyakan "Di Lebelkan Yes Sir".Sedih Bila Di Kenangkan,Apakah Sejarah Melayu Melaka Akan Berulang?.Lemahnya pimpinan kita tergadailah ketuanan kita.
  Mungkin Ada Pula naj jadi Pemimpin Melayu,Semata-mata terbelahak-lahak nak buat duit untuk Dinastynya.Jika ada tolonglah Insaf matlamat perjuangan,Saya minta Dr Khir Boleh terjemahkan makna Malaysia Dan Makna Tanah Melayu,Mungkin ada orang kurang faham....

  SEMOGA MELAYU TAK HILANG PEMIMPIN BERWIBAWA

  ReplyDelete
 74. I have lived through MAY 13 1969, I lived in high street POLICE QUATERS, and have seen the results of these actions, we saved a lot of MALAYSIANS of multiple races, all slept in our houses. so do you think Malaysia can survive another May 13, Just a reminder, former warlords of Yugoslavia, Rwanda etc faced the consequences of their foolishness, the INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE at the Hague would be an importent reminder.

  ReplyDelete
 75. Assalamualaikum. Selamat beribadah di bulan Ramadan yang penuh berkah.

  1. Cuba Dato' Seri rujuk semula pada pengundian yang diterjemahkan oleh para peminat Blog Dato' Seri dalam ruangan blog ini tentang wajarkah kepimpinan UMNO hari ditukar. Keputusan undian menunjukkan bahawa 88% daripada pengunjung blog Dato' Seri ini membuat keputusan bahawa sebahagian besar kepimpinan UMNO hari ini mesti mesti ditukar.

  2. Kalau inilah hakikatnya, maka mengapa pihak pemimpin-pemimpin UMNO di setiap bahagian seluruh negara masih lagi mengharap-harap lagi pada kepimpinan Pak Lah. Yang jelas, generasi muda melayu masa kini tidak lagi yakin dan percaya dengan kemampuan Pak Lah untuk menerajui negara untuk jangkamasa sehingga 2010.

  3. Lihatlah bagaimana lemahnya kepimpinan Pak lah hari ini apabila sanggup mendesak dan menitahkan supaya Ketua UMNO Bhg Bukit Bendera, Dato' Ahmad Ismail agar memohon maaf pada seluruh kaum cina di negara ini hanya kerana memperingatkan fakta sejarah dan kontrak sosial. Bagaimana UMNO nak disegani dan dihormati serta digeruni oleh parti-parti sahabat dan lawan di negara ini apabila sanggup mengalah pada setiap masa. Hinggakan apa sahaja insiden yang berlaku di negara ini melibatkan kaum-kaum lain, maka UMNo sering dipersalahkan.

  4. Saya sarankan agar beberapa orang Majlis Tertingi UMNO yang masih berkhidmat pada hari ini agar dapat menyuarakan hasrat sebenar akar umbi kepada Pak Lah dalam mesyuarat MT UMNO. Jelaskan yang sebenarnya bahawa rakyat sudah hilang keyakinan pada kepimpinan Pak Lah. Tak perlu tunggu campurtangan Tun Dr Mahathir. Yang memegang jawatan dalam MT UMNO itu sendiri harus berani menyatakan kebenaran dan mencontohi keberanian Tun Dr Mahathir. Kalau ada 3 atau 4 orang MT UMNO hari ini yang mempunyai semangat dan juga kekuatan perjuangan seperti Tun Dr. M, maka sudah tentu Pak Lah akan berundur dengan segera pada Bulan Disember ini. Sebaliknya, saya perhatikan kebanyakan ahli MT UMNO yang ada hari ini sebahagian besarnya takut dengan bayang-bayang Khairy Jamaluddin ( Menantu Pak Lah ).

  5. Harap Dato' Seri dapat memulakan momentum dan reformasi dalam MT UMNO nanti. OK. Selamat berjuangan.

  ReplyDelete
 76. Salam Dr.Khir,

  Gembira kerana dapat terus berinteraksi dengan Dr. , syukur kerana Dr, punya banyak masa untuk membaca luahan rasa hati semua bloggers disini dan membalas walaupun tidak semua.

  Apa yag menjadi persoalan saya sekarang ini adalah berkenaan dengan isu perkauman yg dimainkan oleh BN utk memporak perandakan kestabilan rakyat. Kenapa hal ini tidak timbul sebelum ini?? kenapa setelah 51 tahun mengecap kemerdekaan, setiap kali kerajaan BN/Perikatan terasa goyah, isu perkauman dimainkan utk menunjukan betapa pentingnya kita mesti bersatu padu, atau ingin mengalihkan kelemahan BN dalam menyatupadukan dan mejana ekonomi dan kestabilan politik utk rakyat??

  Contoh ya boleh saya relate adalah seperti operasi lalang, sape yg bergaduh, tak semena2 peminpin PAS, DAP yg di ISAkan. Waktu ini DSAI dgn pelan peralihan kuasa 16/sept ini, macamane nak elak, bawa MP2 pergi lawatan belajar berkenaan pertanian di Taiwan??? betul ke perancangan ni dah lama diatur, atau perancangn tergesa2 utk menggelakkan MP2 BN melompat ke PKR?? begitu juga api perkauman yg dimainkan oleh UMNO dan Gerakan di PP, adakah ini sandiwara yg sengaja dipanjgkan untuk mengelakkan perhatian kpd 16/sept ni???

  Kami sebagai rakyat begitu resah dgn mainan politik kotor BN/UMNO, cubalah bertanding secara sihat tanpa penipuan,membuli dan salah guna kuasa, dgrilah masalah rakyat, apa yg rakyt inginkan...jagalah keamanan seperti yg dilakukan oleh DSAI yg dapat menyatupadukan masyarakat pelbagai kaum dalam satu parti PKR, lihatlah perpaduan yg telah ditunjukkan oleh pakatan rakyat di PERAK, KEDAH, SELANGOR, PENANG...renungkan lah dan nilaikan dengan hati bersih dari cemburu dan iri...

  TOLONG Dr.Khir, jadilah jaguhan kepada penyelamat ummah bukan pemecahbelah rakyat...

  ReplyDelete
 77. Salam DS,

  Apa gunanya kalau komen semuanya digantung kerana DS takut mempaparkan luangan pandangan kalangan ramai. Saya sudah dua kali membentangkan komen pasal 13 Mei yang begitu sengit dibincangkan kat blog DS. Tapi kecewa sekali tidak satu pun dibenarkan.

  Kalau benar mengapa takut ditinjau, apakah DS juga seorang yang berlagak hipokrit.

  "Selamat Berpuasa"

  Mohd Sofian

  ReplyDelete
 78. A'kum DS,

  Kenapa peristiwa 13 Mei 69 di kategorikan sebagai rusuhan kaum?

  Bukan ke Umno yang pancung memancung dengan Gerakan?

  Sepatutnya rusuhan politik bukan kaum....

  Sekarang dah dalam satu kapal pon UMNO dgn Gerakan masih tak sebulu...kesian....

  Anyway Ahmad tu barulah boleh di panggil anak jantan....DS asyik dok syok sendiri kat blog jer...ish...ish...

  ReplyDelete
 79. sdr YB DSKT,

  Apa kah tujuan YB 'mengulang tayang' episod 13 Mei di kala UMNO sedang di landa krisis dalaman BN sedang bergelora?

  Nampak nye anda cuba takut2 kan kami kaum 'pendatang'?

  Berapa kah umor YB semasa krisis 13 Mei berlaku?

  Tahu kah YB bahawa melayu hari ini tidak serupa dgn melayu tahun 60 han? Dan 'pendatang' hari ini juga sudah tidak serupa tahun 60han.

  Pada hari ini kebanyakan pemuda melayu yg berumur antara 16 - 45 hampir 40 - 60% telah di khayal kan oleh najis dadah?

  Melayu di era 60han tulin, berani dan bersemangat juang yg tinggi.

  Sebenar nye rakyat hari ini sudah berpelajaran tinggi dan berfikiran matang. Perkara 13 Mei tidak mungkin akan berlaku lagi.

  Anda jangan kaitkan 'trajedi Kg Medan' dgn 13 Mei. Ia nye berlaku tidak sama motif nye.
  Ianye cuma pergaduhan tempatan dan tidak merebak kelain tempat.

  Tiada siapa yg berani atau sanggup cetuskan 13 Mei. Rakyat sudah tahu dan sedar, jika ianye berlaku, kedua2 pihak akan musnah.

  Adalah lebih baik jika YB tulis posting yg menjurus kepada perpaduan kaum.

  Bagai mana memujuk pengundi 'pendatang' kembali menyokong BN. Menyatupadu kan melayu yg berpecah belah.

  Jika gagal memujuk 'pendatang' menyokong BN semula, dan gagal menyatupadu kan melayu, maka BN(UMNO) dah tentu berkubur pada PRU13 nanti.

  ReplyDelete
 80. dah agak dah....

  ramai orang geleng kepala atas kenyataan mb khalid nie...kat pej. s.u.k tu..dan penyokong pkr..

  lalu,setiausaha akbar mb pun
  mengeluarkan kenyataan ...putar belit
  akbar la pulak !!!!

  ampu la...

  ReplyDelete
 81. DSKT

  1. Kemasukan TDM semula dalam UMNO(baru) sebagai ahli biasa tidak dapat merubah keadaan UMNO(baru) yang tenat.

  2. Apalah ahli biasa boleh buat tanpa jawatan dalam parti. Kalau ada jawatan pun ia mestilah sebagai presiden, jika tidak, lebih gawat jadinya UMNO(baru).

  3. Budaya UMNO(baru) yang diasaskan oleh TDM sendiri, hanya presiden parti yang ahli UMNO(baru) ikut, dengar dan puja.

  4. Jika TDM benar-benar mahu memulihkan UMNO(baru), beliau perlu bertanding jawatan presiden menetang AAB. Jika menang baru mempunyai kuasa untuk melakukan tindakan pemulihan. ( Kalau TDM lawan AAB jawatan presiden, kerat jari TDM kalah sebb budaya UMNO(baru) sendiri!)

  5. jIKA TDM terus juga niatnya membantu Kuli, ahli-ahli UMNO(baru) terpaksa memihak samada kepada TDM atau AAB secara terbuka dan terang-terangan. Ini akan memecahbelahkan lagi UMNO(baru).

  6. Perpecahan dan pertembungan secara terbuka ini akan mempercepatkan lagi kehancuran parti.

  7. Kesimpulannya - jika TDM nak pulih UMNO(baru), dia kena lawan AAB untuk jawatan presiden dan MESTI MENANG!.Hanya dengan kuasa sebagai presiden baru TDM dapat menyatupadukan ahli untuk memulihkan UMNO(baru).


  bat8

  ReplyDelete
 82. Assalamualaikum,
  Saudara Khir,
  Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kerana artikel dan gesaan supaya peralihan kuasa di adakan dengan segera.

  Keinginan PM utk membentuk imejnya sendiri dalam pemerintahan sudah gagal dan amat parah.

  Pada saya masalahnya sekarang adalah kerana rakyat lebih berkuasa daripada kerajaan..bila rakyat berkuasa lebih daripada kerajaan, jadilah kita seperti thailand, pakistan, dan banyak lagilah..mungkin kita belum sampai ketahap itu, tapi sedarlah kita sedang menghala kearah itu...

  Peralihan kuasa sememangnya perlu diadakan pada Perhimpunan Agung UMNO Disember ini. Semua UMNO Bahagian kecuali Bahagian Kepala Batas mestilah mencalonkan Najib sebagai Presiden,Muhyidin Yasin (Timbalan Presiden),Ketua Pemuda Mukhriz.
  Ini akan menguatkan kembali UMNO dan BN.
  Selamat Berjuang..wassalam

  ReplyDelete
 83. DS menulis; "Sdr mohd khairi dan sahabat bloggers lain,

  hikmah yang paling besar rakyat selangor perolehi ialah seorang menteri besar yang menganggap bertemu rakyat yang ditimpa musibah adalah buang masa,cepat memberi bantuan adalah cara menunjuk nunjuk,eloklah mb ini amalkan cara dan pentadbiran seperti ini. jika pemimpin bn berkata spt ini pasti sdr akan kata pemimipin itu bongkak malah tak memahami rintihan rakyat,tapi kalau pemimipin sdr,apa gelaran yang sdr akan berikan,saya cadangkan pemimpin berjiwa rakyat yang hebat,amalkan selalu."

  keh...keh... mende ni DS? DS baca Utusan ker? Rakyat dah tak bace lagi lar sokabar Utusan tu...

  Setakat nak menambah belitkan kenyataan MB Selangor baik tak payah. Suku page depan sokabar Utusan tu putar belit kenyataan MB Selangor, beratus media alternatif menyiar dan mentaarif kenyataan tersebut secara bertanggungjawab, jujur dan berpaksikan fakta.

  Nampak sangat perjuangan DS masih berlandaskan fitnah dan bidaah, sesuai sangat dengan parti umno hadari yang DS dokong tu.

  Kalau DS berterusan begini, tak mustahil pembangkang sifar dapat dilaksanakan di Selangor.

  Di bawah kerajaan negeri sekarang rakyat berasa agak selesa, yang tak habis-habis menyalak ialah kroni umno seperti DS. Apa yang DS cuba buktikan?

  Umno kalau tolong rakyat ditimpa musibahpun akan diungkit menjelang pilihanraya. Cuba imbas balik ceramah najib mase pru 12 untuk mangsa banjir kat pahang dulu..."siapa bagi makanan? siapa bagi tempat berteduh? siapa bagi bantal selimut?". Bodoh ke hapa? duit bantal selimut, makan minum tu semua duit rakyat, duit komisyen kapal selam rm 350 juta tu pun duit rakyat bukan duit umno!!!

  ReplyDelete
 84. Jika kita tinjau lebih mendalam kepulauan Melayu ( Malay archipelago)tidak pernah ada batasan. Ia adalah kelompok pulau yang banyak dan ada sub ethnic tersendiri (dari Filipina ke Segenting Kra). Tidak ubah seperti negeri China dimana orang bertutur berbagai lorat daerah. Apabila Belanda dan Inggeris menjajah kepulauan Melayu, pada masa itulah terbahagi pulau-pulau tersebut. Maka terbentuklah Batavia dan sebagainya.

  Saya masih ingat arwah moyang saya (umurnya panjang)berkata "dulu dulu takdak aik indonesia ke apa, kita tinggal di pulau yang berlainan, layar kapal jumpa sanak saudara, tak da imegresen. Bila British buat imegresen terputus hubungan semua"

  http://www.blogger.com/profile/15762045880437514250

  ReplyDelete
 85. Melayu Bukan Pribumi?
  1. Wujud usaha terbaru dari mereka yang buta sejarah dan susur galur bangsa Melayu hari ini yang mendakwa orang Melayu bukan pribumi negara Malaysia ini. Mereka berhujah bahawa orang Melayu itu berasal dari Indonesia dan asal usul antropologinya berasal dari Yunan, Cina. Dakwaan ini bukan sahaja melucukan malah menunjukkan benar meraka mahu memutarbelitkan sejarah.

  2. Bangsa itu dikenali dari susur budaya, keturunan dan ciri-ciri persamaan kabilah besar mereka. Memang ada Melayu jawa, melayu banjar, melayu porto dsb. Hakikatnya mereka itu bangsanya Melayu, bahasanya Melayu biarpun pelbagai dialek. Cina juga ada pelbagai etnik dan dialek bahasa.

  3. Pada masa dahulu Tanah Melayu (semenanjung Malaysia) dan kepulauan Melayu (Indonesia) berada dalam satu gugusan dan sering bertukar pentadbiran antara kesultanan dari kepulauan mahu pun dari Tanah Melayu. Dengan kata lain tiada istilah pendatang antara orang Melayu di Tanah Melayu dengan orang Melayu di Indonesia sehinggalah Indonesia dan Tanah Melayu merdeka secara berasingan. - baru terpisah secara jelas antara Indonesia dan Malaysia atas kehendak penduduk kedua-dua kawasan bukannya, oleh perjanjian Inggeris-Belanda 1824.

  4. Malahan pada zaman Jepun juga wujud gerakan memerdekakan seluruh kepulauan Melayu dibawah satu pentadbiran yang dikenali sebagai Gerakan Indonesia Raya.

  5. Sekarang mereka mahu mempertikaikan kononnya Melayu berasal dari Indonesia bukan pribumi Tanah Melayu. aneh bukan jika Melayu bukan pribumi tanah Melayu. Apakah cina Hong Kong, Taiwan dan Macau bukan penduduk pribumi pulau-pulau tersebut hanya kerana mereka cina?

  5. Hakikat sejarah menunjukkan orang melayu yang tinggal di tanah ini sejak wujudnya asal usul manusia di semenanjung ini. Sebab itu ia dikenali sebagai Tanah Melayu sama seperti Tanah Besar Cina dan negara India yang diiktiraf sebagai milik bangsa Cina dan India. S

  6. Memang benar manusia Melayu berevolusi dari animisme, hinduisme kepada Islam. Apakah ini menjadikan mereka orang India?

  7. Orang Asli dengan orang melayu asalnya dikalsifikasikan oleh pengkaji antropoglogi sebagai orang darat dan orang laut. Orang asli yang masih kekal hari ini ialah orang darat yang banyak tinggal di dalam hutan. Manakala orang asli laut yang tinggal di pinggir laut, pelabuhan dan sungai berevolusi menjadi melayu seperyi yang ada hari ini.

  Kedua-dua mereka sudah diiktiraf oleh sejarawan, penjajah dan pengkaji antropolgi sebagai penduduk asal tanah melayu ini.

  8. Justeru kepada pemimpin bukan Melayu berhenti berhujah kononnya Melayu ini bukan pribumi tanah Melayu. Hadapi hakikat bahawa Malaysia ini tanah asalnya milik orang Melayu dan pribumi asli lain. Kita bersetuju berkongsi hak selagi mereka juga bersetuju menerima kontrak sosial semasa kemerdekaan.

  ReplyDelete
 86. Salam Perjuangan

  Ketulusan dan keberanian DSKT yg begitu terbuka amat saya kagumi...

  Apapun kita selaku golongan Marhaen ini hanya mampu bersuara dan memberikan pendapat dan pandangan demi perasaan cinta dan syg pada tanah air...

  Kadang kala saya terasa kita ini seperti pepatah melayu " Anjing menyalak bukit " bukit tak berubah/runtuh tekak dan badan kita yang sakit...

  Apakah pemimpin tertinggi tidak sedar hakikat keadaan sebenar di luar ini... apakah mereka mahu tunggu sehingga nasi menjadi bubur baru nak bertindak...

  kepimpinan tertinggi harus ditukar dan jika mahu menggunakan saluran demokrasi dalam UMNO amat mustahil kerana wujudnya golongan tertentu terutama pemimpin UMNO di peringkat pertengahan dan tertinggi yg mementingkan kuasa dan wang melebihi dari perjuangan nasib bangsa... mereka sanggup memekakkan telinga dari mendegar rintihan dan gelombang perubahan diperingkat bawahan dan tanpa rasa bersalah mahu mengekalkan kepimpinan sedia ada demi terus mendapat nikmat yg diperolehi dan bimbang akan hilang nimmat ini jika mendokong kehendak dan kemahuan golongan bawahan...

  Saya sayangkan UMNO... tetapi ramai lagi diluar sana yg telah bertukar perasaan sayang nya kepada BENCI pada UMNO kerana kepimpinan sekarang...

  Sedarlah... kuasa itu amanah Allah SWT... takkan Pak Lah keturunan "org alim" tak faham-faham lagi atau dah lupa apa yg dicari-cari "Al-Ghazali, Al-Syafie" ke kini dah berubah atas pengaruh penasihat dan kekuasaan... Berhentilah segera... agar masih ada hormat dihati kami buat Pak Lah... jangan sampai dikenang anak cucu dan generasi akan datang Pak Lah pemimpin yg merosakkan masa depan mereka kerana kehancuran yg Pak LAh tinggalkan...

  Renung-renungkan Selamat Berjuang

  ReplyDelete
 87. Salam Dato Sri,

  Sememangnya DS tidak keseorangan dalam membuat perubahan di dalam UMNO. Pecayalah bahawa ramai sahabat kita di peringkat akar umbi telah mula bangkit menagih perubahan.

  Perubahan secara total perlu dilakukan segera bagi memastikan UMNO tidak rebah menyungkur sepi dan kita akan dikenang sebagai antara pemimpin yang menghancurkan UMNO.

  DS, sebagai pemimpin yang naik dalam UMNO langkah demi langkah pengalaman dan nasihat daripada DS amat diharapkan. Kami amat berbesar hati jika DS dapat menberikan sedikit nasihat dan pandangan kepada bagi kami meneruskan perjuangan ini.

  ReplyDelete
 88. untuk artikel seng iki, aku stuju karo dato digowo ketengah mesyuarat Umno mengko...

  ReplyDelete
 89. Harap Khir Toyo teliti betul2 dimana silap anda:-

  "Perbuatan pemimpin UMNO Selangor ini adalah amat keji. Bukankah sekarang bulan Ramadhan, bulan suci? Bukankah mereka sebagai penganut agama Islam sepatutnya kuat bersembahyang dan bertaubat ke atas perbuatan mereka yang lepas? Apakah mereka masih mereka tuduhan yang bukan-bukan dan pembohongan terhadap saya ini bertentangan dengan ajaran Islam dan bulan Ramadhan?

  Saya amat menghormati orang Islam yang berpuasa dan berpegang kuat ke atas ajaran agama mereka. Saya selalunya berdoa bersama dengan rakan kerja yang beragama Islam apabila membuat doa Al-Fatihah sebelum bermulanya mesyuarat dan sebelum makan, kerana saya juga percaya pada Tuhan yang Maha Kuasa dan Pencipta kita yang mengadili kita dalam dunia ini dan pada Hari Akhirat.

  Peribahasa yang selalu digunakan oleh Orang Cina ialah “Tuhan ada mata”. Saya percaya Tuhan yang maha kuasa ini tengah melihat dan memantau apa yang berlaku pada kita semua. Saya juga percaya balasan dan hukuman Tuhan tentu akan dijatuhkan ke atas mereka yang tidak bertanggungjawab dan orang yang bohong.

  Adalah lebih baik bagi Satim dan Khir Toyo untuk insaf dan bertaubat dalam bulan yang suci ini!! "

  Janganlah pemimpin yg dikatakan memperjuangkan "ISLAM" sampai terhina sebegini oleh golongan org bukan Islam.
  Bawak banyak Istigfar di bulan posa nie?
  Keluputon kulo kang sing katdah2....

  ReplyDelete
 90. Datuk Seri,

  Semakin lama isu Ahmad Ismail ini semakin jelas ternampak bahawa isu ini dibiarkan adalah untuk memberi nyawa kepada Gerakan yang telah nyawa-nyawa ikan itu.

  http://rahimkassim.blogspot.com/

  ReplyDelete
 91. Nampaknya benteng akhir sesudah Ketuanan Melayu runtuh rantah ialah agama. Islam kini telah mula dijadikan alat pelindung. Dari hari ke hari semakin jelas jubah Ketuanan Melayu sedang di corak untuk diIslamkan.

  Seorang peguam yang tindakan dan tingkah lakunya bukan saja kurang sopan – menggangu forum sivil - malah lebih mendekati bentuk samseng telah berkata, ‘ Saya orang Islam dahulu dan kemudian baru seorang peguam’. Inilah apa yang saya maksudkan membuat jahat tetapi berselindung di belakang tabir agama.

  Ada dua perkara yang sering berlaku dalam situasi sebagini: Pertama: jika ada penganut Islam yang cuba mengeluarkan pandangan yang berbeza maka akan sampailah ‘ scud missile’ yang menuduh si Penganut ini kurang ariff dalam agama. Atau tidak bertauliah untuk bercakap dalam hal agama. Atau tidak tahu bahasa Arab.

  Orang yang menuduh ini lupa bahawa setiap detik dan setiap saat si Penganut ini berkomunikasi dengan Yang Maha Esa dalam apa sahaja bahasa. ‘Scud missile’ ini dihadapkan dengan harapan si Penganut ini akan merasa terancam dan tidak lagi berani bersuara.

  Mematikan perbincangan pastilah bukan ajaran mana-mana agama.

  Kedua: satu ketika dahulu sesiapa yang cuba mengeluarkan pandangan, membuat laporan rasuah, atau penyalah gunaan kuasa yang dianggap ‘anti-Melayu’. Hari ini tema ‘anti-Melayu’ telah di kapankan. Yang bangun dari kubur ‘masih lagi tema anti-Melayu’ tetapi memakai topeng Islam.

  Lihat apa yang terjadi kepada laman Malaysia-Today. Ini sebuah laman yang amat popular di Malaysia. Kerajaan telah mengarahkan pihak berwajib menutup laman ini. Alasan yang di berikan ialah laman ini ‘menghina Islam dan Nabi Muhamad’.

  Gerombolan United Malays National Organisation tahu dengan menggunakan topeng agama ini penganut Isaam dalam negara ini akan marah. Kemarahan warga ini diharap-harapkan akan ditujukan kepada Malaysia-Today.

  Laman web Malaysia-Today tidak menghina agama atau Nabi tetapi membocorkan kepada warga Malaysia tentang segala kerenah dan salah kuasa yang telah dilakukan oleh kerajaan yang di kepalai oleh United Malays National Organisation.

  Laman ini terus memaparkan ‘cerita-cerita dalam’ yang tidak ada sangkut paut dengan agama. Malaysia-Today telah melaporkan berita tentang pembunuhan Altantuya, peranan Najib dan Rosmah dalam kes Mongolia, berita rasuah Johari Baharum, peranan samseng China dan berpuluh-puluh berita yang tidak akan dilaporkan oleh media pro- Barisan Nasional.

  Islam dan Nabi Muhamad telah digunakan untuk mengolah persetujuan orang ramai agar tidak lagi mempercayai laporan berita Malaysia-Today. Jika warga naik marah diharapkan pengendali laman ini akan ‘diserang’.

  Justeru, ini adalah contoh terbaik bagaimana segala kejahatan dan kemungkaran cuba ‘disucikan’ dengan menggunakan agama.

  Akhir-akhir ini – sumpah dengan cara Islam - telah dilihat umum sebagai satu alat politik. Penganut yang bukan Islam pastilah hairan melihat ‘cara perundangan Islam’. Malah bukan sahaja mereka hairan tetapi melihat ‘ perundangan Islam’ ini sebagai ‘pembicaraan salah/benar’ yang tidak masuk akal.

  Kalau dikaji maka akan kita temui bahawa semua ini adalah tanda-tanda perubahan Ketuanan Melayu yang di war warkan oleh Gerombolan United Malays National Organisation sedang beralih warna untuk dijadikan Ketuanan Islam.

  Mungkin dalam masa yang tidak lama maka akan timbul hegemoni Islam dimana apa sahaja yang di anggap musuh politik kepada gerombolan United Malays National Organisation akan dianggap sebagai musuh Islam.

  Islam kini bukan lagi sebagai satu ajaran agama tetapi telah di Melayukan dalam konteks Ketuanan Melayu. Islam dalam konteks Melayu cukup kolot. Ini kerana selama 50 tahun fikrah umat Melayu telah dibonsaikan oleh gerombolan United Malays National Organisation.

  Umat Melayu telah diperbodoh-bodohkan sehingga ramai diantara mereka tidak lagi memiliki kudrat dan iradat untuk menggunakan akal fikiran. Otak yang bonsai lagi beku ini hanya sanggup menerima apa sahaja tanpa dilihat secara kritikal.

  Bonsai akal dan fikiran ini telah merebak bagitu meluas sekali. Hari ini ada yang mengakui diri sebagai ‘alim ulamak’ yang telah meMelayukan Islam berpendapat bahawa agama tidak boleh dikaji dengan pengunaan akal. Lihatlah betapa merosotnya pandangan Islam yang telah di Melayukan.

  Mereka ini sengaja melupakan betapa pentingnya ilmu pengetahun yang berasaskan akal fikrah dalam Islam. Tanpa akal fikrah tidak mungkin manusia wujud seperti manusia wujud di hari ini.

  Kenapa semua ini berlaku?

  Asas semua ini ialah perebutan kuasa politik. Gerombolan United Malays National Organisation selama 50 tahun ini telah memonopoli kuasa politik yang memungkinkan mereka melakukan apa sahaja atas nama Ketuanan Melayu. Kini konsep ‘Ketuanan Melayu ‘ telah dibakul sampahkan oleh umat Melayu sendiri.

  Penolakan umat Melayu terhadap Ketuanan Melayu ini amat mengerunkan gerombolan United Malays National Organisation. Maka untuk meneruskan hegemoni kuasa mereka tidak dapat tidak mereka pasti akan bertukar jubah – Jubah Hijau.

  Dalam masa yang terdekat pasti akan muncul banyak lagi kes, cerita dan berita dimana agama akan di jadikan benteng dan topeng. Peguam yang berkata ‘ saya orang Islam dahulu sebelum seorang pegum’ - hanyalah kata-kata pembuka tirai.

  Yang akan datang nanti adalah kehodohan Islam yang telah di Melayukan. Yang lebih hodoh nanti ialah Ketuanan Melayu yang bertopengkan Islam. (isham)
  Posted by Tukar Tiub at 9/06/2008 05:52:00 AM
  Labels: agama, islam, Ketuanan Melayu, Nordin Kardi

  ReplyDelete
 92. Disini saya ingin bangkitkan isu berkenaan KAJIAN YG DILAKUKAN OLEH UPSI BERKENAAN SUBJEK SAINS DAN MATEMATIK DI AJAR DALAM BAHASA INGGERIS..

  Sebenarnya tak ada masalah pun pelajar belajar sains dan matematik dalam bahasa inggeris kerana pada waktu itu lah mereka sesuai di bentuk.. jika dimulakan pada tahap tahun satu semestinya pada tahap tahun 6 dan masuk tingkatan pelajar itu tak akan berasa kekok belajar dalam bahasa inggeris kerana dia akan lebih kerap berbahasa inggeris dalam satu hari.

  Masalah sekarang timbul kerana GURU-GURU SEKARANG MAJORITI TIDAK FASIH BERBAHASA INGGERIS. JAdi bagi saya kajian UPSI adalah tidak sempurna.Jika dikaji balik maka akan didapati bahawa GURU_GURU adalah punca penguasaan bahasa inggeris pelajar menjadi lemah.

  Satu lagi pendapat saya, untuk seseorang itu menguasai sesuatu bahasa maka dia perlu kerap bertutur contohnya seorang pelajar MELAYU belajar di sekolah cina (seperti anak saudara saya) oleh kerana kerap bertutur maka dia berjaya menguasai bahasa tersebut malah lebih baik daripada kawannya yg berbangsa cina tetapi tidak bertutur bahasa mandarin di sekolah dan di rumah. Oleh itu dengan adanya Pembelajaran BAhasa INggeris utk 2 subjek tersebut secara tidak langsung memningkatkan lagi kekerapan pelajar-pelajar itu bertutur.

  Dari segi teknikalnya pula jika daripada mula lagi pelajar-pelajar itu diajar semua istilah teknikal didalam bahasa inggeris maka sepatutnya tidak ada masalah yg timbul untuk tidak dapat memahami. Ini berbalikkepada perkara pertama iaitu BAGAIMANA GURU-GURU itu berjaya menyampaikan sesuatu subjek itu.

  Persoalan lain yg ditimbulkan bahawa semua negara maju menggunakan bahasa sendiri dalam pembelajaran,memang betul tapi adakah negara kita negara maju? dan adakah negara kita mempunyai cukup buku-buku ilmiah didalam bahasa melayu??

  Disini pada pendapat saya pemimpin yg menganjurkan isu ini adalah seorang pemimpin yang memandang jauh kehadapan..

  Untuk anak-anak kami disekolah sahaja mereka berpeluang mengasah bahasa inggeris mereka.
  YB seorang gradusi di Universiti ternama maka haruslah berpandangan jauh dan kritis.

  Sebenarnya ini bagus untuk kemajuan semua rakyat tidak kira bangsa.

  ReplyDelete
 93. Salam,

  Syabas! Teruskan RETORIKAL POLITIK anda! Sudah terlepas baru nak tercekau....

  tq!

  ReplyDelete
 94. Datuk (?) Ariff,

  Guess what I found!!

  From Ganesh:

  Readers will see from the articles below that Ahmad Ismail appears to be both an Anwar and Badawi loyalist. Might be stirring tensions in Penang so as to bring to a conclusion a shared, or common agenda?

  Ahamd Ismail's history:


  A) The crowd of supporters at sacked deputy prime minister Datuk Seri Anwar Ibrahim's residence came alive tonight when his wife, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail, took centre-stage to thank them for their support.
  Another speaker was Senator Datuk Ahmad Ismail of Umno Bukit Bendera who said the division fully supports Anwar. Anwar, who addressed the crowd about 10pm, said he was touched by their support
  (Anwar's wife thanks gathering for support.
  By Toh An Nee
  270 words
  15 September 1998
  The Sun)

  Read full article @ Ganesh's blog.

  ;) WOW! Betul-ke?

  ReplyDelete
 95. Baru harini sedar kata umur Malaysia masih muda merdeka..jangan dikelirukan.Singapore muda atau tua? Masa DS merintah mengambil alih DS Hassan Omar dan telah menyusun plan kehadapan...tetapi tidak dapat menerima kenyaatan, budaya pemimpin melayu, kepimpinan orang lama tidak mahu diteruskan.
  Krisis kepimpinan dalam umno tahun 1987 ini bermulanya era merosakan parti.
  Kekalahan praya ke12 diSelangor adalah kesilapan DS memimpin. Sidikit contohnya...DS terawal mendaftarkan anak2 yang tidak ada sijil beranak secara automatik sebelum pehak berkenaan membuat sisatan...terlalu gopoh.

  Perkara 6..DS yang banyak puji baru 100 hari merintah dah cermelang terbilang...pujian tanpa nilai untuk bodek terjadilah ada berlaku sekarang.Kelemahan sesiapa ada tetapi jangan bersahutan memuji2 ....cakap mudah banyak temberang orang politik kita...

  ReplyDelete
 96. Dr Khir,

  Orang UMNO kuat cantas mencantas..ampu mengampu..yang tak berpotensi di bawa menyertai apa jua program UMNO buat. Yang baik dan berpotensi akan dipinggirkan..kalau perlakuan, amalan dan `budaya' ini berlarutan,
  habislah UMNO. Selalunya ketua yang tulen akan menjelma bila ada krisis. Macam Dr Khir, I never knew you have the ability to express, sehingga jawatan MB diambil oleh orang lain. Jadi pandangan saya terhadap YB telah berubah for the better. Kalau YB diberi peluang yang kedua, banyak-banyak lah expose diri dalam berbagai upacara and say your thoughts out...tapi janganlah beri penyapu kat orang..kalaulah saya diberi penyapu dimajlis tersebut, saya akan beri balik penyapu tu kepada YB. Ini lagi kelemahan orang Melayu tak pandai melawan apabila dihina...

  ReplyDelete
 97. Dear Dr Khir,

  BALING BATU!
  You try to appear noble after pushing a nasty thought into Malay minds (raising May 13 again!) by only saying you 'berdoa' it doesn't happen. I am non-Muslim so I will not hold you to this holy Muslim month of peaceful and holy thoughts.

  NIAT BURUK!
  You have bad intention to remind Malays of this. The Chinese don't need reminder as they suffered badly then. Now when the police,FRU,civil defence,military,civil service is more Malay than 1969(>95%) and the ratio of Malay to Chinese is double that in 1969 no Chinese wants any conflict with Malays- it's suicidal! Malays have nothing to fear cos they control everything in authority. Why you instigate the strong and majority?

  TAK IKHLAS!
  Dr hanya mampu berdoa dalam satu ayat bila di cabar tujuan Dr bangkit hal ini.Tapi berpanjang lebar sampai 20 perkara nak bangkit kemarahan orang Melayu selepas membayangkan May 13. Dr tak pandai sangat berselindung jelas ternampak!

  HAJAT BUSUK!
  Dr dan Tun M berniat lebih jahat dan dashyat dari DS Anwar yang kamu kecam menggadai prinsip perjuangan lama. Dr,Tun M berdua sanggup menggadai nyawa rakyat tak berdosa
  untuk berkuasa. DS Anwar tunggu 10 tahun baru dapat tempat sekarang, kamu berdua tak sampai 10 bulan dah nak hasut orang Melayu ikut jalan 40 tahun lalu.

  S..Tan

  ReplyDelete
 98. salam ramadhan...

  Untuk menjamin keutuhan BN dan survival rakyat berbilang bangsa..
  pemimpin harus tegas menyatakan pendirian dan tindakan bersama..

  keharmonian dan keselamatan negara
  sentiasa terjamin, diberi keutamaan.

  Tindakan tidak harus dilakukan pada sebelah pihak sahaja tetapi menyeluruh, terhadap ahli parti komponen dan pembangkang yang cuba
  memainkan sentimen sensitif...

  contoh telah ada di pihak umno..
  kambing hitam telah ditemui dan di"black listkan"

  pihak lain ada berani lakukan
  hal yang sama?

  tepuk dada tanya diri...

  ReplyDelete
 99. SALAM RAMADHAN...
  Untuk menjamin keharmonian kaum dan ketenteraman negara...pemimpin UMNO
  ini harus menjadi korban politik....

  Adakah parti komponen dan PR berani
  lakukan tindakan yg sama jika membangkitkan isu sensitif?

  fikir-fikirkanlah....

  akan ada orang akan perlekehkan
  tindakan ini seperti juga pemohonan
  maaf oleh pemimpin umno....

  tunggu aje lah...

  ReplyDelete
 100. Salam Dr.,
  Alhamdulillah, kelihatannya bicara Dr. kali ini penuh dengan isi yang seterusnya mampu menonjolkan kehebatan Dr. sendiri dalam arena dan lanskap politik negara.
  Saya berpandangan, apa yang Dr. gambarkan ini memang bertepatan dengan apa yang sedang dipertontonkan oleh semua rakyat tentang situasi yang berlaku sekarang.
  Semoga Dr. mampu menjadi salah seorang yang secara jujur memperjuangkan hak, dan secara ikhlas membantu memulihkan keadaan yang semakin kucar-kacir ketika ini.
  Salam Ramadhan..

  ReplyDelete
 101. "19. Suka atau tidak, saya berpandangan peralihan kuasa perlu disegerakan. Parti perlu diutamakan, keresahan rakyat perlu diredakan,"

  Pembetulan Wak Khir Toyo...bukan rakyat yang resah,Ahli Umno termasuk Wak Khir sendiri yang tengah resah sekarang.Pakatan Rakyat dah nak berkuasa,nanti mampuh la mu Wak.Rasuah2 kamu dulu time jd MB semua akan dibuka.Itu yang buat kamu resah Wak Toyo wei...

  ReplyDelete
 102. Salam..

  Kegusaran tentang keadaan yang berlaku di negara kita sekarang ini telah menarik perhatian semua dunia.Apatah lagi keinginan Anwar mahu jadi Perdana Menteri tanpa memikirkan tentang permasalahan rakyat yang bercakaran sesama sendiri.
  Keperihatinan ATM terhadap apa yang berlaku terutama masalah kaum apabila orang melayu/Islam/Bumiputra dipertikaikan hak-hak mereka ditambah pulak dengan sikap barua/pembelot setengah orang melayu/Islam yang mahu kehancuran demi mencapai cita-cita politik mereka.
  Angkatan Tentera Malaysia perlu bertindak tegas kerana penggantungan kepada PDRM belum dapat memastikan keceriaan apatah lagi ATM lebih sesuai bagi pengganas2 tersebut

  ReplyDelete
 103. Salam...

  Apabila Angkatan Tentera Malaysia telah bersuara maka riuh-rendah dan ada mengatakan bahawa ia akan dipergunakan oleh BN tetapi ramai yang tidak tahu bahawa ATM ia berkhidmat kepada Duli Yang Mulia Seri Paduka Baginda Agong dan Duli-duli Raja-raja seperti mana sumpah keramat mereka semasa ikrar menjadi tentera.
  Jika keadaan tidak mengizinkan ,mengapa tidak ia digerakkan supaya pengacau2 yang cuba menghuru-harakan negara dapat dihapuskan,dengan Agama Islam akan terperlihara.
  Seperti saudara Zukifli Nordin walaupun beliau dari PKR tetapi Islam adalah perjuangannya sehingga diberi surat tunjuk sebab sedangkan Anwar Ibrahim sendiri tidak mempertahankan pendirian saudara Zulkifli tentang Hak2 sebagai seorang yang mengaku Islam.

  Mungkin ramai blogger disini masih buta hati walaupun sudah berpuasa selama 11 hari tetapi tidak berani mempertahankan Islam hanya lebih mempertahankan Anwar bukan Islam

  ReplyDelete
 104. Good that you have written this post. Please tell your President that if loves UMNO just step down and allow free election for the Presidency. The rakyat like me is not in favour of DSAI but rather reject AAB's leadership. Muhyiddin seems more acceptable to the masses....

  ReplyDelete
 105. Tolonglah Dato Seri selamatkan UMNO!! Kalau dia tak nak turun tolonglah secara paksa turunkan dia.. ini soal kelangsungan orang Melayu bukan main2.. kalau ahli parti perlu "coup deta" kepimpinan UMNO lakukan sekarang!!

  ReplyDelete
 106. Dr Khir

  Sebagai rakyat biasa , kami tak resah , pemimpin umno yg resah , tlg fahami kami , dah letih melihat telatah dan gelagat pemimpin umno yg tak habis - habis bermasalah , kalau dah tak mampu serah je kuasa pada yang layak , tolonglah , kami dah letih

  ReplyDelete
 107. Jam Malaysia berdetik Perlahan-lahan ke 16 September!
  ----------------------------------

  Tick, Tock! Tick, Tock! Tick Tock!

  Sementara tu alatganti tambahan dan batteri masih belum mencukupi, jika berhenti.

  Ada yang cuba percepatkan masanya 15 minit, ada yang nak 30 minit.

  Tak ada sesiapa pun yang mengerakan ia ke belakang. Hairannya aku?

  bersambung di http://patek1472.wordpress.com

  ReplyDelete
 108. Datuk Seri ne berani cakap kat blog aja ke atau depan2 Pak Lah atau MT?

  ReplyDelete
 109. Dr Khir,

  Saya pengasas laman web pembelamelayu.com. Saya agak risau kerana satu laporan polis telah dibuat ke atas laman website saya.

  Saya ingin berhubung dgn Dr Khir mengenai isu ini. Saya harap Dr Khir dapat menghubungi saya di pembela.melayu.sejati@gmail.com.

  Terima kasih!

  ReplyDelete
 110. Assm...

  Sebagai salah seorang ahli MT yang hadir pada EGM yang diadakan pada hari ini 11/9, maka saya maklumkan kepada Dato' Seri tahu bahawa rakyat jelata di kampung atau di bandar rata-rata merasakan bahawa tragedi yang menimpa Dato' Ahmad Ismail hari ini melengkapkan penganiyaan dan pengkhianatan orang Melayu oleh pemimpin yang sebangsa dan seagama dengan mereka. Katakan Dato' Seri bahawa perasaan ini tidak berasas. Yakinkan kami.

  ReplyDelete
 111. Sdr. Khir Toyo,

  Setakat menulis dan bercakap tidak memadai. Kena berani bertindak kalau betul-betul yakin akan niat itu sebenarnya niat murni.

  Bila dah jadi pembangkang memang senang nak kutuk tapi bila berkuasa dulu, tidak pulak berbuat demikian.

  Kenapa? Adakah ia disebabkan olih "conflict of interests"?

  Sekian.

  ReplyDelete
 112. Assalamualaikum..
  SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS...
  Merujuk kepada blogger KETAM..
  Berikut adalah pandangan sy:

  1.Memang benar penggunaan BI dlm sains dan M3 banyk membantu murid menguasai bahasa inggeris tetapi adakh membantu murid memahami Sains dan matematik?? mengapa Sains dan matematik yang perlu dikorbankan?????

  2.Realitinya disekolah2 SK@SJKC@SJKT hanya murid yang dapt menguasai bahasa inggeris sahaja mendapt faedah di dalam pembeljran Sains dan Matematik menggunakan BI.. Murid2 yang lemah BI didapati terus ketinggalan dengan keadaan yang sukar digambarkan.

  3.Saudara Ketam seolah2 ingin menyalahkan guru kerana tidak menguasai BI dan menggunakanya semasa proses P&P..adakah saudara ketam sedar apakah akibt jika Seorang guru terus mengajar Sains dan Matematik dlm BI sedangkan murid langsung xpaham BI???

  4.Jika dahulu seorang murid yang gagal BI mungkin pelajar yang pintar dlam Sains atau Matemmatik.. tapi sekarang keadaan jauh berbeza..pelajar yang asalnya hanya tidak mengusai BI pada dasarnya turut tidak dapat menguasai Sains dan Matematik..

  5.Tindakan kementerian pendidikan mengwujudkan peperiksaan UPSR yg berakhir pada 11/09/2008 menggunakan dwibahasa utk Sains dan matematik jelas menunjukkan ramai pelajar tidak dapt menguasai Bahsa Inggeris dengan baik bukan tidk menguasai SAINS @ Matematik...
  saya yakin dan pasti jika semuanya dalam BI pasti ramai peljr akn gagl dlm dua subjek terbabit..pasti kementerian pendidikkan xmahu itu berlaku...

  6.Apa salahnya jika bahasa inggeris yang diperkasakan lagi,dimana guru2nya memang arif dan fasih berbahasa Inggeris.Mengapa perlu dikorbankan sains dan matematik utk memastikan murid menguasai BI???????yang rata2gurunya bukan dari aliran bhsa Inggeris, adakah memadai dengan kursus 2@3 minggu guru terbabit tiba2 jadi mahir berbasa inggeris..

  7.Memang mejadi tanggungjawab warga pendidik utk terus maju kehadapan, tetapi perlulah rasional..dari pengamatan saya guru-2 Sains dan matematik begitu bertungkus lumus menyampaikan ilmu dengan setiap penerangan dalam bahasa inggeris jika tidak difahami di ulang dan diberi penerangan dalam bahasa melayu dengan harpan murid akan memahaminya.

  8.Waktu pembelajaran bagi Sains juga sangat tidak relevan dimana hanya satu jam setengah sahaja bagi satu minggu utk tahun 1,2 dan 3 dan hanya dua jam setengah bagi tahun 4,5 dan 6 seminggu.dengan tahap kebolehan murid yang pelbagai adalah tidak wajar kiranya guru2 sahaja yang cuba dipersalahkan..

  9. Jesteru itu besarlah harapan sy kiranya kita tidak lagi cuba menyalahkan guru shj..dan pihak kementerian yg terbabit segera memperbaiki sistem pendidikkan kita pada masa kini..mantapkan kurikulum BI..tidak salah menjadikan BI sebagai bahasa pengantaraan dalam subjek SAINS dan MATEMATIK tetapi mestilah SUbjek BI diperkasakan lagi...jangan dianiaya anak-anak kita yg tidak menguasai BI....

  Lihatlah DENGAN MATA HATI JIWA...

  ReplyDelete
 113. Saya sokong perubahan kuasa perlu disegerakan, jangan biarkan kudis bernanah merebak dan membahayakan. Sudah sampai masanya Pak Lah muhasabah diri. Alasan banyak agenda belum selesai dan nak buat perubahaan adalah alasan budak-budak. Orang sekarang sudah berfikiran terbuka. Kalau Allah Taala nak cabut nyawa, bolehkah kita kata nanti dulu, banyak lagi nak buat ni.
  Ketahuilah UMNO sekarang menuju ke arah kehancuran. Banyak cantas mencantas, rasuah, dan jenayah dilakukan untuk merebut kuasa agar dapat menjadi ketua dan dapat merebut projek-projek untuk kepentingan diri dan keluarga. Ianya sudah menjadi darah daging parti UMNO dan BN.
  Saya percaya saudara Khir dapat membuat perubahaan ini, saudara berani menyuarakan harapan rakyat dan merubahkan kudis dalam UMNO. Bertandinglah sebagai Ketua Pemuda UMNO. Khairy dan Mukhiz tidak layak, mereka perlu lebih banyak belajar lagi...faktor perbalahan keluarga (Pak Lah & Mahathdir) akan menyebabkan UMNO makin PARAH. Fikir-fikirkanlah

  ReplyDelete
 114. saya percaya klau saudara kata Pak Lah lemah..tpi bab saudara kata Najib tu mendapat sokongan banyak rakyat..saya confius. Buat pengetahuan saudara klau Najib jadi PM, kerajaan BN lgi akan parah dan tenat psal banyk sgt skandal dan tuduhan2 wlupun tuduhan melulu tnpa bukti (tpi rmai rakyat yg prcaya).Cadangan ikhlas dari saya sbg org Melayu,klau UMNO/BN nk dpt kembali sokongan rakyat..pilih lah pemimpin pengganti yg BERSIH, TIADA SKANDAL, BERWIBAWA,BERANI, bukannya DIGANTIKAN pemimpin LEMAH dgn pemimpin SKANDAL, lgi cepatlah kehancuran UMNO/BN. Nak dengar pun dengarlah, klau x nk dengr pun trpulanglah..

  ReplyDelete
 115. Kepada Para Pembaca Yang Dihormati,

  Sering kali apabila parti UMNO dilanda masalah isu-isu berbau perkauman akan disajikan kepada golongan ornang Melayu agar mereka bersatu. Dakyah-dakyah politik sebegini rupa sudah lama diguna-pakai oleh para pembesar UMNO terutamanya kedudukan mereka terhimpit seperti yang berlaku pada tahun 1969, 1987 dan 1998. Peristiwa 1969 berlaku kerana berlakunya perebutan kuasa untuk menundukkan Tunku Abdul Rahman Al-Haj di mana beberapa pemimpin terkenal memainkan peranan yang besar mengapi-apikan isu perkauman. Pada tahun 1987, perkara yang sama digembar-gemburkan apabila Tun Mahathir dicabar oleh Tengku Razaleigh.

  UMNO amat lesu buat masa ini dan memandangkan Dato Seri Anwar dan Pakatan Rakyat mula diterima secara besar-besaran oleh rakyat Malaysia, UMNO tiada pilihan tetapi memainkan terup sebegini rupa.

  ReplyDelete
 116. kalau betul2 berani dan ikhlas ingin perubahan....hati siapa sekarang nak jaga
  1) Pak Lah
  2) Ds Najib
  3) Ds Khir sendiri
  4) Rakyat

  masalahnya terlalu banyak perkiraan dan percaturan dalam menjaga hati ni....mana hati nak jaga sekarang ds khir!!!!

  kalau betul2 berani bagitau la siapa nak jaga sekarang ni diantara 1 ~ 4 diatas.saya nak tengok mana yang penting pada fikiran orang berkuasa.....kuasa ada tapi pemimpin terlalu banyak jaga hati orang besar dari yang sepatutnya.

  biasanya rakyat biasa dan pemimpin berkuasa cakap tak sama kerana masing2 jaga kepentingan diri sendiri...jarang sangat yang ikhlas nak jaga orang lain dulu dari diri sendiri sebabtulah sekarang jarang sangat ada pemimpin betul2 berjiwa rakyat...zaman makin maju makin nak tenggel;am parti kita ni......dan ia setidak2nya telah memberi keuntungan kepada parti PAS.mungkinkah ini petanda melayu kena berubah pada PAS?
  dalam politik segalanya tidak mustahil!!!!
  selamat berpuasa ds khir..

  ReplyDelete
 117. kepimpinan tinggi UMNO sudah bersuara!! Hidup Tan Sri Muhyidin Yassin!! Jangan takut, jangan gentar.. Ayoh DSKT apa lagi paluang gendang telah berbunyi!!

  ReplyDelete
 118. Dato' Seri,
  sedihnya hati bile negara kita nak digadai, ada antara rakyat masih buta menilai pemimpin..yg bodoh tetapi tidak sedar dirinya itu bodoh..yg kononnya memperjuangkan islam, tetapi hakikatnya menggadaikan malaysia..

  ReplyDelete
 119. Assalamualaikum wbt>>

  Kepada Terup, kenyataan anda tidak berpijak di bumi sendiri. Saya adalah penyokong PAS setia, namun tindakan sesetengah pihak mencerminkan seolah-olah kita sedang seperti mengulangi sejarah TURKI OTHMANIAH.. Jatuhkan Khalifah namun angkat Mustafa Kamal Atartuk yang lebih teruk.

  OK, saya sokong DSAI namun pakatan dengan DAP yang terang2 bukan kafir zimmi tapi kafir harbi sungguh bahaya!! UMNO memang korup tapi sekurang-kurang mereka saudara kita. Statement sapa ' NAK BUAT NEGARA ISLAM LANGKAH MAYAT SAYA DULU'???? Kalau bukan DAP kafir Harbi??

  Cadangan saya:

  1. UMNO masuk PAS.
  2. DSAI kena hati-hati dengan DAP.
  3. PAS jangan lari dari asas perjuangan ISLAM.
  4. Rakyat Melayu kena kembali kepada Islam yang sejati untuk mencari Mardatillah.
  5. Tolak SISTER IN ISLAM, WAHABI, ISLAM HADARI dll, yang merosakan kerjasama orang Islam.
  6. Kembalikan kasih syang sesama Muslim.
  7. Bersama doakan kesejahteraan Malaysia.
  8. MARI SAMA2 BERSATU ATAS TIKET ISLAM. Percayalah kita adalah majaroti

  Wassalam Barakatillah

  ReplyDelete
 120. baguslah dah sedar.. tolong la buat sesuatu untuk semua2 lelaki melayu islam kat malaysia..

  ReplyDelete
 121. Salam DS Khir:

  Saya merujuk kepada tulisan DS yang bertajuk “Pisau dan Mentimun di Tangan Kita” yang bertarikh 8 September 2008 di atas.

  Kenyataan DS berkenaan dengan krisis kepimpinan politik waktu ini dengan turut ditekan kaitkan berkali-kali akan berlakunya pertelingkahan kaum seperti insiden 13 Mei 1969 adalah lebih kepada amaran secara tidak langsung yang berbau ugutan. DS mengulangi cerita insiden 13 Mei 1969 bahawa apa akan berlaku sekiranya rakyat berubah paksi dari status quo. Ini seolah-olah mengisahkan berulang kali cerita hantu secara berturut-turut kepada anak kecil dengan tujuan memendamkan psikologi gentar yang berimplikasi negatif supaya anak kecil tersebut tidak beralih arah demi menjaga kepentingan tertentu.

  Kenyataan ini menonjolkan kita masih lagi tidak matang dari segi politik. Peralihan status quo tidak semestinya menjurus kepada implikasi buruk. Sekiranya keadaan semasa ternyata lebih buruk dari yang terjangka, apakah peralihan status quo tidak membawa berkat?

  Saya menyangkal sama sekali kenyataan yang ditulis oleh DS bertajuk “Pisau dan Mentimun di Tangan Kita” ini. Saya merumuskan kenyataan ini sebagai kenyataan yang tidak bertanggung jawab.

  Selamat Berbuka Puasa!


  Saya berbalas dengan pantun bertajuk “Lagu Lada Cili Pedas”.

  LAGU LADA CILI PEDAS

  Walau pisau dan mentimun di tangan kita
  Anugerah esa bermajmuk bangsa
  Mengenali sesama tujuan utama
  Bermazmur hubungan kenali sahsiah
  Tidak berdalil tidak berdusta
  Aman damai hidup sentosa

  Walau pisau dan mentimun di tangan kita
  Pisau diendah mustahil berganjak
  Tidak berganjak walau didesak
  Rakyat bestari cendikiawan akaliah
  Tidak dipengaruh alkisah sebaran
  Tidak dirangsang sumbangan tohmahan

  Walau pisau dan mentimun di tangan kita
  Mentimun matang terung pula berputik
  Terung sedekad ditawar pilihan
  Masyarakat makrifat pilihan pun tepat
  Pilihan hati bermaksyuk sejagat
  Tidak berkucar bahkan berkacir

  Walau pisau dan mentimun di tangan kita
  Mantan pembesar berutus alkisah silam
  Alkisah silam konon berkait
  Desak jasmani ugut rohani
  Hakikat nyata nafi temberang
  Hakiki belanga pecah tembereng

  Walau pisau dan mentimun di tangan kita
  Rakus lada lagi cili pedas
  Cabai burung juga dilahap
  Utusan berserong niat berleta
  Niat berleta terburai di bengkung
  Berdoa semua terlibat bermaklum

  Adakah Tuan Hamba sudah bermaklum?

  ReplyDelete
 122. Assalamualaikum dr

  Tau tak pe
  Kalau begitu UMNO bahagian,
  terutama bahagian dr. sendiri mesti
  mencalon 1(satu)name untuk jawatan
  Presiden

  Sebagai ketua bahagian dr.boleh bersuara, kerana suara ketua bahagian mewakili suara akar umbi

  "Alang alang menyelok pekasam biar sampai ke pangkal lengan"jangan
  hanya pandai berkata kata tapi tiada tindakan susulan nya

  Calonkan sesiapa yg difikirkan layak,kerana kelansungan kuasa UMNO perlu untuk menstabilkan BN
  dan Negara

  Pada pendapat saye wakil dari Johor layak kerana rakyat Johor memberi sokongan yg padu kepada UMNO semasa PRU12 yang lalu

  Jawatan Ketua pemuda bagaimana?
  peluang masih 50/50
  tapi Mukhriz membawa satu jenama
  tapi kalau dr. mencalonkan seseorng untuk jawatan Presiden ada kemungkinan boleh berjaya

  Semoga usaha dr. diberkati Allah jua. Aminnnn
  Dan selamat menjalankan ibadah puasa

  ReplyDelete
 123. TINDAKAN TERHADAP AHMAD ISMAIL ADA KEWAJARAN....
  TINDAKAN TERHADAP REPORTER SIN CHEW
  ADA KEWAJARAN....
  TINDAKAN TERHADAP TIGA AKBAR ADA
  KEWAJARAN....
  TINDAKAN TERHADAP RPK ADA KEWAJARAN....

  YANG TIDAK WAJAR ADALAH MEMPERTIKAI
  KEWAJARAN TINDAKAN KERAJAAN.....

  DAN KETIDAK WAJARAN MENSENSASIKAN
  BERITA DI MEDIA CETAK DAN BLOGS......

  WALLAHUALAM....

  ReplyDelete
 124. Salam DS,

  Your message may be a little too late for UMNO even though still having slight chance. Why....because Anwar's factor has been becoming too big in the heart and minds of the majority of Malaysians.....Drastic and fast action are needed because UMNO people are too carried away with Dolah Badawi's antics....They should forget about Dolah Badawi at this moment because whenever more issues for people attacked DSAI, more cleaner he is in the eyes of the Malaysians......that is it....time seems to be running out.....Anwar is almost clear winner. Bye,bye....

  ReplyDelete
 125. YB Khir, kenapa Teresa Kok ditahan tetapi kamu tidak ditahan?

  Adalah undang-undang untuk segelintir penghuni Malaysia sahaja dan orang-orang lain boleh buat apa yang mereka suka?

  Mana Keadilan?

  Bagaimana BN dan Umno nak dapat semula keyakinan rakyat jika mereka main isu perkauman macam ini?

  Undang-undang patut untuk semua orang tanpa berat sebelah. Jika ya di salahgunakan macam ini, jangan harap dapat sokongan rakyat dalam PRU 13.

  Umno perlu reform, tetapi ia ikuti jalan yang senang sekali. Tahan orang dibawa ISA.

  Diamkan orang yang nak cabar dia. Macam ini bagaimana Umno nak berubah?

  frankly this crosses the line. I will never vote for BN again.

  ReplyDelete
 126. Khir.. hang keluar statement la kata sokong Muhyiddin.. baru ada mesej yang jelas...senang cerita...

  ReplyDelete
 127. Biarlah paklah tu duduk sampai tahun 2010. ape salah dia? dia ok ape.. najib pun bagus. najib ni kan alim ulamak. takda org yg lebih alim selain najib tau. aku sokong paklah dan najib supaya terus pertahankan jawatan diorang. mahathir, paklah dan najib adalah tokoh.. umno ada ramai tokoh.. tapi tokoh apa sendiri fikir la.. :)

  ReplyDelete
 128. tahniah ds khir,

  buat pertama kali menyuarakan hasrat rakyat melalui blog dato seri...

  selama ni saya tak pasti sama ada dato seri tak paham dengan suara rakyat melalui blog dato seri ni, atau saja buat tak paham apa yang rakyat mahukan.. itu aje..

  berjuanglah untuk kepentingan rakyat.. bukan kepentingan diri atau takut kehilangan kuasa.. takut dicantas..

  kalau ikhlas untuk rakyat.. biarlah hari ni dicantas jatuh tersungkur.. pasti satu hari nanti akan bangun semula dengan lebih gagah.

  tahniah sekali lagi..

  ReplyDelete
 129. Assalamualaikum wbt>>

  Kepada saudara SANS saya terbaca komen saudara. saya tak nampak kenapa kamu marah Teresa Kok kena tahan. Bagi saya memang wajar teresa kok kena tangkap, tapi bukan guna ISA. Gunalah Akta Hasutan. OK statement sapa yang nak buat 'BANDAR CINA' di Selangor? Kalau bukan Tersa.
  Pernah tak kaji apa motif kata-kata dia??
  Saya penyokong PAS tapi dengan DAP saya tak akan setuju..
  Nak bagitau Malaysia dalam bahaya:

  1. Sekarang WPI sedang rancak untuk dibangunkan. Jika siap penduduk Singapore yang menetap dijangka jutaan org akan duduk di situ.

  2. Apabila DAP menguasai parlimen, MUNGKIN mereka akan masukan Singapore dalam Malaysia. APA JADI?? majaroti MELAYU ISLAM macam mana??

  3. Adakah org PKR tak sedar?? Dasar kamu tidak kukuh, apa kata jika susatu hari UMNO lebih adil daripada PKR, kamu nak duduk mana?? DAP?? masuk la PAS, tak reti2

  Ikhlas dari penyokong PAS. JOM UMNO MASUK PAS,

  ReplyDelete
 130. Mulakan dengan Bahagian Tuan Hamba dahulu. Jangan calonkan Flip-Flop lagi sebagai Presiden jika mahu mengelak Malaysia hancur. Jika keadaan seperti hari ini berterusan maka pada pengamatan hamba mungkin kuasa asing kembali bertapak di tanahair tercinta ini.
  hang-jebat.blogspot.com

  ReplyDelete
 131. Dato' Sri Khir

  Kami rakyat, penyokong UMNO dan penyokong DRS Khir amatlah risau dgn perkembangan politik tanah air dan selangor.

  Sesuatu mesti dilakukan terutamanya bagi menjaga kepentingan Melayu sebelum terlambat.

  Ingin mencadangkan kalau boleh minta diwar-warkan perkembangan-perkembangan negeri selangor melalui Laman Blog DRS khir agar kami rakyat tahu (perkembangan yang tidak didapati di mana-mana akhbar)

  1. Tindakan UMNO selangor dalam menangani penghakisan dan pemusnahan kepentingan Melayu di Selangor

  2. Rancangan UMNO selangor untuk Bangkit semula, misalnya aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

  3. Sejauhnamakah sokongan rakyat masa kini terhadap UMNO diselangor, adalah makin terhakis atau bertambah baik.

  Saya ingin mencadangkan UMNO menerbitkan suratkhabar/tabloid nya sendiri dimana ahli-ahli tahu perkembanga UMNO....terutamannya untuk mereka yang tidak berpeluang melayari Internet.

  Kami tetap menyokong DRS Khir dan UNMO selagi masih sanggup mempertahaunkan Maruah Melayu.


  Selamat berbuka Puasa dan selamat bertemu di Sungai Panjang di Hari Lebaran ini.

  Wassalam

  ReplyDelete
 132. DS Khir, TS Muhyiddin dh start, D Mukhriz dh lame start, DS Najib dh nmpak bunge2 nk belot deal dgn Pak Lah.

  DS Khir bile lg? Masih nk berkias?

  ReplyDelete
 133. "Rahim: MT bincang peralihan kuasa khamis ini"

  Walaupun MT sudah lama diberi masa oleh RAKYAT, mereka masih leka dengan Pak Lah hanya kerana rasuah terancang hingga sanggup menggadaikan maruah bangsa dan negara.
  Pak Lah mungkin menang lagi dengan MT i.e. macam biasa.... buat statement dalam media yang dia kontrol dengan mengatakan MT berdiri teguh di belakang saya, oleh itu saya tetap masih PM Malaysia, padahal RAKYAT dah muak bukan sahaja dengan Dolah Badawi tetapi ahli2 pengampu MT sekali. Pada firasat saya....musibah terakhir.....Dolah Badawi tenggelam bersama2 ahli2 MT pengampu ni dan menyesal tak sudah kerana nasi menjadi bubur apabila ANWAR IBRAHIM DITERIMA RAKYAT SEBAGAI ALTERNATIF TERHADAP KEMELUT2 YG DIHADAPI OLEH MALAYSIA MASAKINI. BYE,BYE........

  ReplyDelete
 134. your no different you power crazy hog.Look in the mirror before you judge others.U better pray sept 16 doesnt happen, or ull be on the first flight to java when that happens.I know this comment wont be approved.But at least you'll get the message. HOPEFULLY.

  ReplyDelete
 135. Salam...

  Apbila mereka kena tangkap ,mereka dapat bersatu hati walaupun idelogi politik berlainan tetapi apabila Agama Islam dicaci umpama lipas kundung.
  inilah orang Islam Di Malaysia hanya riuh di kedai kopi saja sambil balut rokok daun.Ada juga orang Islam memberi sokong moral kerana mereka katakan ini kezaliman tetapi apabila Al-Quran dirockkan bukan kezaliman atau penghinaan.
  Selama 50 tahun lebih memperkatakan bahawa mereka pejuang Islam tetapi lemah syhawat rupanya.Tolong pesan kepada mereka ini yang mengkatakan mereka berjuang dengan Islam bagi anak bini mereka kepada kafiq Laknat itu bela.
  Pas pun sudah hilang taringnya seperti Umno juga ,kalau dah parti melayu semuanya sama saja cuma berbeza caranya.
  Kehidupan Umat Islam di Malaysia hari ini belum boleh menjaminkan keselesaan pada masa depan.Apakah kita dapat bayangkan bagaimana keadaan anak-anak masa ini dengan akan datang

  ReplyDelete
 136. Lihat sekarang ini semua orang mempertahankan Anwar daripada Agama Islam kerana semua orang tidak takut kepada Hari Pembalasan.Ini kerana mereka tahu bahawa kubur masing-masing maka mereka tidak kisah tentang hal tersebut.

  Jika Anwar Ibrahim betul jujur dan benar beliau perlu ikhlas ajak Saiful bersumpah di Hadapan Kaabah atau di depan Kubur Nabi Muhammad saw kerana masjid di malaysia dipolitikan.Bukan menjadi masalah untuk ke Tanah Suci kerana Anwar mampu dengan kekayaannya.

  ReplyDelete
 137. Assalamualaikum,

  Maafkan saya utk berkata sedikit tajam
  namun apa yg saya lihat
  Ahli2 UMNO terlalu ramai yg suka membodek
  tidak kena tempatnya
  tidak berani mempertahankan yg benar
  atau pun salah pada pemimpin mereka!
  mereka menjadi seperti Mr YES man!
  ubah semua ini
  UMNO blh pulih lagi di pandangan mata pemimpin,
  namun tidak bagi rakyat!
  maafkan saya sekali lagi!

  Terima Kasih!

  ReplyDelete
 138. Salam...

  Pada hemah saya Pak Lah memang patut berundur secara hormat kerana keaadan politik negera kita terutma melibatkan Islam /melayu /bumiputra telah menjadi kucar kacir.Tindakn tegas kepada perosak bangsa kita seperti Anwar Ibrahim dan Haji Hadi Awang juga perlu dibuat kerana mereka juga seperti yakjuj dam makjuj yang melaga-lagakan umat Islam di Malaysia.
  Kepada peminpin Islam lain yang terlibat(terutama yang menyokong setiap permintaan kafiq Laknat) juga perlu diambil tindakan kerana zaman ini ramai bertopeng manusia tetapi berhati syaitan.

  Paling sedih sikap betina Siti Mariah yang menyibuk membela kafiq Laknat dari memikirkan tentang penghinaan Islam yang secara tersembunyi oleh sosialis .

  ReplyDelete
 139. Salam...

  Apa yang dinyatakan oleh Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah juga pemintaan oleh sebahagian akar umbi ahli yang mahu perubahan terhadap Umno.Ini sebenarnya yang saya dengar di warong kopi,kedai kopi atau surau-surau.
  Diharap Pak Lah lihat dan tanya akar umbi sendiri bukan Ketua Bahagian yang mahu mengekalkan jawatan itu(kaki bodek) dan jangan bersyarat seperti Khairy mesti di beri jawatan dalam kabinet

  ReplyDelete
 140. Salam..

  Sikap Zaid Ibrahim yang meminta Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan amat dikesali kerana beliau sendiri pun tidak terpilih dalam PRU12 yang lalu.Walaupun Zaid Ibrahim salah seorang Jutawan dalam bidang guaman tetapi dia juga yang ingat semua ahli Umno suka kepada dia.
  Semasa forum majlis peguam tentang Islam, Zaid Ibrahim tidak bersuara dan diam saja(ini lah kaki bodek yang sebenarnya).zaid Ibrahim juga menyebabkan duit rakyat terpaksa dibayar sebagai gantirugi kepada Hakim-hakim (bukan semua hakim itu betul sebab mereka bukan maksum).Kepada Hakim yang menjalankan tugas dengan amanah,jujur dan bertakwa kerana Allah maka tindakan hakim tersebut di balas oleh Allah swt.Tetapi jika sebaliknya maka pembalasan setimpal dengan mereka.

  ReplyDelete
 141. Saudara Syam, saya mahu BN yang kuat dan juga Pakatan Rakyat yang kuat.

  ISA tidak perlu disalahgunakan. Jika ada kesalahan yang berlaku, guna sahajalah undan-undang yang ada.

  Jangan sembunyi dibelakang ISA.

  Saya pun tidak setuju semua tindakan DAP.

  Isu bahasa dan isu sekolah cina, saya pun tidak setuju. Bahasa Kebangsaan adalah penting untuk semua.

  Tetapi jika sesiapa di tahan di bawa ISA, sesiapa pun, memanf saya tak setuju. Jika sesiapa melakukan kesalahan, biar dia ditahan dibawa undang-undang yand ada.

  Sekarang, ibubapa Teresa Kok tidak tahu dimana dia ada dan senang menangis.

  Saya tidak mahu ibubapa saya atau kamu atau sesiapa meresa macam ini di Malaysia. Ini bukan keadilan.

  ReplyDelete
 142. Apa dah jadi dengan Paklah sekarang ini. Najib sudah berpaling tadah dan tinggallah Paklah seorang sekarang mempertahankan posisinya sebagai PM flip flop.
  Datuk Sri Khir,
  Pastikan anda bersuara lantang pada mesyuarat MT minggu depan bagi pihak ahli UMNO biasa dan rakyat biasa yang telahpun meluat dengan Paklah. Isu Datuk Ahmad menunjukkan yang Paklah tak dapat kontrol 13 Ketua ketua jahanam bahagian Umno di kampong nya sendiri, macammana pula dia nak jaga 23 juta rakyat Malaysia? Semua rakyat dan ahli grassroot Umno khususnya sedang menanti hari Paklah nak umum undur. Untuk menyelamatkan Putrajaya dari jatuh ke tangan Anwar dalam seminggu dua ini, Pak Lah patut undur secepatnya supaya strategi Anwar mengalami kengkangan kerana ramai MP-MP BN yang telah bertekad untuk menyertai PR akan fikir dua kali sebelum membuat pengumuman rasmi meyertai PR. Tapi nampaknya Paklah masih nak berkuasa, dan ISA akan di guna pakai atas nama isu perkauman untuk menangkap insan insan yang tak berdosa. Bagaimanapun, selamat tinggal BN dan selamat datang PR ke Putrajaya !

  ReplyDelete
 143. Saya amat menyokong saranan Dato'..
  Krisis kepimpinan amat meruncing & meresahkan semua pihak..
  tak kira politicion, peniaga, pekerja, business man dll..

  Sebelum nasi menjadi bubur, baik segerakan peralihan kuasa.. PM sudah tidak lagi releven di mata rakyat.. byk mana sekalipun usaha beliau.. tidak akan gunanya sama sekali.. ahli UMNO juga mahukan kebenaran.. mahukan perubahan.. saya usulkan sebagai dato' ketua bahagian terus mendesak paklah untuk berundur lebih awal @ tunggu utk diundurkan disember ini..

  saya juga jiga Pklah tidak mahu berundur hujung tahun ini.. maka buatlah & calonlah
  PM- Najib
  & TPM- Muhydin

  jgn dato' hanya berani berckp.. lawan ttp lawan.. demi bangsa, agama & negara.

  ReplyDelete
 144. Wahai Harmus

  Apakah definisi "kepentingan Melayu" yang saudara perkatakan? Peluang untuk menjawat jawatan tinggi dalam pelbagai sektor supaya anda boleh menggunakan wang yang diperuntukkan untuk kepentingan sendiri atau menyalahgunakan kuasa untuk memperoleh peluang perniagaan, hartanah dsb tanpa persaingan adil?

  Kalau yang dimaksudkan dengan "kepentingan Melayu" ialah peluang untuk memperoleh pendidikan, pekerjaan, peluang perniagaan, hartanah (secara persaingan adil), dsb...bukankah kerajaan Barisan Nasional sedang membantu bumiputera (terutamanya kaum Melayu) menerusi pelbagai polisi rasmi (contohnya Dasar Ekomoni Baru) dan juga polisi tidak rasmi?

  Fikirkanlah...

  ReplyDelete
 145. Knp lah ada pemimpin UMNO yang tidak sedar-sedar lagi. Muhyiddin dah mulakan gerakan, ada pula yg suruh pecat.

  Dah jelas dan terang lagi bersuluh. Sokongan rakyat terhadap Pak Lah sudah tiada lagi. Pak Lah hanya bergantung pada sokongan MT dan menteri-menteri di atas itu sahaja. Sedangkan ketua-ketua bahagian kat Penang pun dah tak nak ikut ckp dia. KJ tu pun salah satu faktor yang memyebabkan orang muda tak mahu masuk Pemuda UMNO. Sudah2 lah tu kumpul harta.

  Sudah lah kita hilang undi dan sokongan orang veteran kerana Pak Lah, kita hilang juga sokongan orang muda kerana KJ. Apa lagi yang tinggal?? Sapa nak undi dan teruskan perjuangan UMNO dan BN?

  Kami mahukan perubahan dalam UMNO dan BN. Kami tak nak UMNO dan BN berkubur di zaman kami, kerana anak cucu kita kelak akan merana di kemudian hari.

  ReplyDelete
 146. Dato,selaku ketua bahagian dato mampu bertindak pada pemilihan bahagian dengan tidak menamakan Ds Abdullah selaku presiden.Tempoh peralihan terlalu lama kami diselangor tak mampu lagi menuggu.Pesan juga dengan ketua perhubungan negeri kami mahukan perubhan segera kepimpinan Najib dan Muhyiddin.

  ReplyDelete
 147. Sdr fosgate dan rakan bloggers lain,

  persetujuan peralihan kuasa yang diputuskan atas majoriti tidak semua anggota mt setuju,adalah keputusan pucuk pimpinan,samaada pemimipin diperingkat bahagian setuju atau tidak,merupakan dua perkara yang berbeza.
  Peralihan kuasa akan hanya boleh berlaku jika presiden dan timbalan presiden sediada kekal,jika mereka tidak kekal ada pertukaran jawatan bererti peralihan kuasa tidak boleh berlaku.
  Sebenarnya mesyuarat bahagian bahagianlah yang akan akan menetukan sama ada peralihan kuasa akan berlaku pada jun 2010 atau pada hujung tahun ini,kuasa tersebut ditangan ketua ketua cawangan diseluruh negara.

  ReplyDelete
 148. Assalaualaikum wbt>>

  Pertama sekali tahiah diucapkan kepada Dato Seri Khir kerana menyediakan blog ini dan terbuka fikiran untuk menerima kritikan walaupun BUKAN SEMUA.

  Bagi saya blog ini LEBIH TELUS daripda blog ANWAR IBRAHIM. Ini kerana kritikan kepada beliau tidak disiarkan. Yang disiarkan hanyalah kritikan kepada BN. Kepada penyokong KEADILAN try kriktik tak caya. DSAI tidak akan siar punya CONFIRM.

  Saya bukan penyokong UMNO, tapi penyokong PAS kerana dasar PAS yang jelas. Harap UMNO dan PAS dapat bersatu untuk kepentingan ISLAM.

  Kepada penyokong PKR, Insy'Allah anda tidak akan bertahan lama kerana asas perjuangan yang samar2. Apa kata kalau UMNO lebih ADIL daripada PKR suatu hari nanti anda nak duduk mana?

  Saya harap MT UMNO dan pimpinan PAS dapat menjumpai titik temu iaitu perkara yang dituntut dalam ISLAM.

  Ingat kita Majaroti.

  ReplyDelete
 149. Sdr chamer dan sahabat bloggers lain,

  Sebenarnya kerajaan melalui deb menekankan dua perkara iaitu membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum dan menyusun masyarakat sehingga sesuatu kaum itu tidak dikenali melalui aktiviti ekonomi tertentu.

  membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum telah dilaksanakan dgn baik dan berjaya,walaupon masih ada lagi yang miskin tegar,tetapi jumlahnya semakin mengecil.Program ini dilihak berbentuk perkauman kerana banyak ditumpukan pada bumiputra secara kebetulan jumlah rakyat yang jatuh dalam kumpulan ini adalah orang melayu dan bumiputra lainnya.

  Terdapat lebih peluang diberi sama ada dibidang pelajaran dan peluang pekerjaan mahupon perniagaan diberikan bagi mengimbangi penguasaan kaum lain.

  Oleh kerana cara agak mudah utk mengeluarkan seseorang dari garis kemiskinan ialah dgn memberi peluang pekerjaan yang mempunyai pendapatan tetap,jadi kerajaan membuka peluang yang lebih kepada orang melayu menjawat jawatan dalam sektor awam disamping kebolehan mereka yang tidak boleh dinafikan.

  Oleh kerana kerajaan tidak mempunyai kata putus dalam menentukan peluang pekerjaan dipihak swasta.kerana mereka mempunyai kaedah pengurusan sendiri,peluang yang ada didalam perkhidmatan awam sahaja,sebab itulah kita lihat lebih penguasaan bumiputra disektor awam kurang disektor swasta.

  Menyusun semula masyarakat juga dilaksanakan supaya tiada kaum yang ternampak jelas menguasai bidang tertentu,atas dasar itu peluang diberikan kepada semua kaum,cuma dilihat bumiputra jauh ketinggalan maka penumpuan lebih diberikan.

  Perkara ini menjadi isu besar bila ia ditimbulkan dan kedudukan melayu bumiputra sering diungkit dan dicabar oleh pihak tertentu,yang menyebabkan orang melayu bumiputra berada dalam kedudukan defensif dan menuntut pemimpin mereka bangun mempertahankannya.

  Sebenarnya isu ini tidak menjadi polimik,jika ditangani dgn baik dgn cara mewujudkan lebih banyak peluang dalam semua bidang,Isu bertambah kritikal bila ada pihak yang kurang jelas dan berkepentingan terus memanaskan isu ini sehingga dilihat diluar kawalan.

  ReplyDelete
 150. Dear Dr Khir, i have a personal question to ask you. If u feel not suitable to publish it here, can you reply my question to my email? I cant find other way to contact you except by publishing my question in the comment box as your email address is not publish publicly. As long as i know, Dr Khir you are a dentist. I think u will have a certain about oral knowledge. I have just found that my tongue has a white rectangular thingy (looks like acne)..about 0.15cm attached on my tongue. It is like a rectangular weird thingy. It feels pain when i squeeze or touch it. I do not have any difficulty in eating. Do u have any idea what is that? Can you give me a brief explanation if you do not mind? I am currently overseas so may not able to visit doctor so i wish to have a brief or just a predictive explanation. I really appreciate if you could respond to my question. Your kind consideration is very much appreciated.

  Thank you.

  my email address:

  daniellatan@gmail.com

  ReplyDelete
 151. saya menyokong saranan peralihan kuasa dgn segera

  ReplyDelete
 152. Salam DS.Tengoklah Pak Lah tu? masih tak faham faham org dah tak suka kan dia yg tak ada kepimpinan tapi masih lagi tak mau menerima kehendak rakyat,Apa lagi yg perlu rakyat buat sekarang selain dari memyokong pembangkang yg mana mereka mungkin lebih berkualiti sebagai pemimpin berbanding boss DS tu?.Saya sgt berbangga dgn Tan Sri mohyiddin yasin kerana ada jgklah seorang dua pemimpin UMNO yg ada batu. YG lain tu saya pasti mmg tak ada batu dan tak layak pun menjadi pemimpin.kerana itulah saya katakan UMNO perlu buang 80% pemimpin pemimpin tertingginya yg bacul yg tidak ada ketokohan sebagai pemimpin.Saya jgk berbangga kerana sekarang DS sendiri telah berbatu. kerana sebelum ini saya jgk menganggap DS sama seperti pemimpin UMNO yg tidak berbatu lain tu.Marilah kita bersama sama TDM memulihkan UMNO sebersih bersihnya.Renungkanlah...sweet word are not sincere and sincere word are not sweet.

  ReplyDelete
 153. Saya malu mempunyai PM yang ada sekarang. Kenapa dia takut sangat dengan amalan demokrasi sebenar dalam UMNO? Kalau dia benar2 hebat, sepatutnya tiada apa yang dia takutkan dalam sistem demokrasi kerana seseorang ketua adalah dipilih secara merit. Dalam keadaan sekarang dia sepatutnya membuat sesuatu at least to redeem himself untuk generasi akan datang....Pak Lah oh Pak Lah....hang dah betul2 merapu.

  ReplyDelete
 154. Hi,

  Dr sendiri telah menyatakan yang UMNO sekarang lemah daripada segi kepimpinan. Adakah Dr sendiri merasakan kepimpinan AAB sekarang lemah?

  ReplyDelete
 155. To Dr Khir,

  are you a still a man? Are you a faithful Muslim!? Think of your future generation...think of your family.. do not always think of your personal interest and willing to do anything against the rule of law and without morality. You are a Muslim,please watch your attitude... i am really worried of u. It is never too late to turn a new leaf Dr Khir. Don't let anything to influence you...

  ReplyDelete
 156. Dato Seri,

  OLEH KERANA DATO TELAH BERPENDIRIAN SEDEMIKIAN, PADA PENDAPAT SAYA ELOKLAH BAHAGIAN SUNGAI BESAR MENCALONKAN TENGKU RAZALEIGH SEBAGAI CALON PRESIDEN. JANGAN BERFIKIR PANJANG LAGI KERANA KU LI PUN BUKAN SEBARANGAN ORANG.

  BANYAK JASA2NYA KEPADA UMNO YG TIDAK DIKETAHUI UMUM. CONTOHNYA, KU LI TERLIBAT DALAM USAHA MEMINDAH HAK MILIK NST & BH DARI SINGAPURA.

  APA YG BERLAKU PADA 1987,KETIKA ITU SAYA MASIH DI SEKOLAH RENDAH, TIDAK MEMAHAMI KEHANGATAN SUASANA POLITIK KETIKA ITU.

  SUDAH TERANG LAGI BERSULUH, KRISIS 87 ADALAH JAUH BERBEZA DENGAN APA YANG TERJADI SEKARANG... BN MASIH MEMPEROLEH LEBIH DARI 2/3 KERUSI DALAM PRU 8. SEKARANG???

  ReplyDelete
 157. Salam Datuk Seri,

  Boleh tak Datuk Seri beri komen sikit kenapa Datuk Seri tidak menyatakan sokongan secara terbuka kepada Tan Sri Muhideen Yassin yang begitu telus dan kosisten dalam memberi pendapat beliau. Saya kira melalui penulisan Datuk Seri boleh dikatakan Datuk Seri sendiri pun kurang bersetuju dengan plan peralihan kuasa yang telah dicapai di antara PM & TPM.

  Bantulah Tan Sri Muhideen Yassin yang begitu berani memberi pandangannya yan begitu ikhlas dan selari dan senada dengan pandangan akar umbi untuk memulihkan UMNO.

  Tolong lah Datuk Seri UMNO bukanlah milik seorang dua pemimpin tertinggi tapi milik semua ahli UMNO.

  "UMNO DULU KINI DAN SELAMANYA

  ReplyDelete
 158. salam ramadhan...

  untuk renungan dan fikirkan bersama....

  Adakah suatu kegagalan kerajaan BN,
  untuk membasmi kemiskinan..walhal
  kita sebenarnya tahu ia hanya retorika pembangkang.

  Realitinya isu kemiskinan sentiasa
  mendapat perhatian kerajaan dan tindakan dilakukan melalui
  agensi yg bertanggunjawap...justeru
  itu rakyat yg miskin semakin berkurangan dan mendapat pembelaan.

  Lihatlah sekarang berapa banyak penempatan setinggan dapat di kurangkan dan penduduk beri rumah murah dan apartment.

  Keutamaan kerajaan sekarang harus menjurus kepada rakyat miskin di ceruk-ceruk kampong pula.Tidaklah nanti kemiskinan di dalam kampung terpinggir dan tercicir.

  ReplyDelete
 159. Salam Dr Khir,

  Ada yg berpendapat Umno/BN dah jadi mcm dinosaur.

  Tapi saya yakin Umno/BN akan bangkit bagai sang phoenix.

  ReplyDelete
 160. Sdr daniealla dan sahabat bloggerrs lain,

  normal circumstances,it should be an ulcer,you can applied bonjela wich you can buy frome any pharmacy outlet.

  ReplyDelete
 161. SEDARLAH ORANG MELAYU...
  TAK GUNE BERMUSUHAN ANTARA PARTI..
  TAK KISAHLA BN KE...PAS KE...
  TOLONG LA BERSATU PADU..
  NI BUKAN PASAL ISLAM SHJ...TETAPI PASAL MARUAH BANGSA...
  PKR TU BONEKA JE..
  CINA INDIA SOKONG PUN SBB UNTUK KEPENTINGAN DIRI SENDIRI...

  TOLONG LA BUKAK MATE SKET!!!
  TAKYAH LA NAK GULINGKAN KERAJAAN...
  FIKIR LA SKET NASIB MELAYU..

  DAH LA PEMERINTAH DAHULU PENAT2 NAK DPTKAN KEMERDEKAAN TANAH MELAYU... ORANG MELAYU ...NAME PUN TANAH MELAYU OII...

  SEDARLAH SIKIT...
  SAPE YANG NAK BELA MELAYU KALAU BUKAN ORANG MELAYU?
  SAPE????????
  CINA N INDIA BUKANNYE NAK BELA ORANG MELAYU...KORANG JE YANG TERHARAP2...

  MELAYU AKAN BELA MELAYU..
  TAK KESAH LA BETAPA TERUKNYE DIRI DIER...TERUKNYE PERSONALITI DIER..
  JAUH DI SUDUT HATI..TETAP ADE RASE TANGGUNGJWB PD ORG MELAYU..

  SEDARLA...
  FIKIR SKET ANAK CUCU...JANGAN FIKIRKAN KITE JE...

  TOLONG SEBARKAN PADA SEKALIAN ORANG MELAYU...

  SLMTKAN MARUAH MELAYU..

  UBAHLAH SEKARANG....

  PAS ATAU UMNO ATAU PKR DAH LAA....
  BERSATU LAAA ORANG MELAYU....

  ReplyDelete
 162. Assalamualaikum...

  Kami musykil dgn kenyataan2 Pak Lah yg mengatakan rakyat masih menyokong penuh dengan kepimpinan yg sedia ade.... adakah segilintir rakyat ataupun majoriti kami tk dpt nk pastikan..... mungkin Pak Lah menganggap hanya 10-20 orang menyokong kenyataan beliau sudah mewakili majoriti rakyat walhal dalam realitinya kami mendapati bahawa hanya segelintir sahaja yang menyokong..... bagi kami warga UMNO Bukit Ukay merasakan bahawa dari segi "R&D" Pak Lah sgt lemah...... Ahli2 fikir Pak Lah perlu membuat satu anjakan paradigma bagi menstabilkan segala aspek yang ada..... bagi kami tak perlu nk memperkenalkan dasar2 baru hanya cukup menyambung dan menjayakan dasar2 atau program pembangunan yang ada.....

  ReplyDelete
 163. adakah anda berdiam diri kerana bimbang ditahan ISA akibat mulut anda yang celupar dan sifat bongkak yang wujud di dalam diri anda? Oh tidak, anda sememangnya berada di atas undang-undang ISA itu sendiri. Bagaimana jika ISA itu datang kepada anda satu hari nanti? Saya tetap akan bersama dengan mereka yang lain berkempen meminta anda dibebaskan. Syabas.

  ReplyDelete
 164. Assalamualaikum.

  ni pandangan saya... baik datuk khir duduk diam2, buat amal banyak2.. sembahyang sunat ke hajat ke, taubat ke mintak ampun pada ALLAh.. komplen orang je kerje. Ni bulan puasa, tak pasal2 menggalakkan orang lain mengumpat, mengeji mangata.

  Wasalam

  ReplyDelete
 165. Surat Terbuka Buat Dr Khir
  Asslamualaikum YB Dr Khir
  Salam Ramadhon dan selamat berpuasa. Sesungguhnya kehadiran Ramadhon ini mengajar kita tentang keinsafan dan kesabaran. Tentunya Ramadhon kali ini berbeza dengan Ramadhon lepas ketika YB di tampuk kuasa. Pastinya saat itu sibuk menghadiri pelbagai majlis berbuka puasa di hotel-hotel mewah sehingga kekadang terlepas pula solat terawih berjamaah. Moga Ramadhon ini memberi ruang yang lebih luas buat YB Dr. untuk mendekatkan diri dengan Allah, bermuhasabah dan menilai kembali tentang ujian getir Allah buat pemimpin-pemimpin khasnya UMNO yang kian rakus bertarung merebut kuasa menjelang saat-saat pemilihan Desember nanti.
  Ingatlah YB Dr, kekalahan yang diterima UMNO adalah satu mesej jelas daripada rakyat bahawa penyelewengan yang berleluasa, rasuah yang berakar umbi, politik wang, adu domba, iri hati dan dengki, fitnah dan pelbagai lagi salah laku yang tak mampu untuk saya sebutkan sudah tidak dapat diterima lagi oleh rakyat Malaysia pasca merdeka.
  Samada Pak Lah perlu segera berundur atau peralihan kuasa dipercepatkan bukanlah isu besar sekiranya sikap pemimpin-pemimpin UMNO yang terus memperlihatkan kerakusan kuasa, tamak dan haloba serta seringkali menabur fitnah terus menjadi amalan dalam permainan politik sempit.
  Kini rakyat sedang melihat dan menilai dengan penuh minat pergolakan politik negara. Rakyat sedar betapa ketika UMNO hilang kuasa pelbagai talian hayat akan digunakan untuk menarik semula sokongan rakyat. Satu darinya ialah memainkan sentimen perkauman sempit dan mewujudkan suasana tidak selesa antara kaum. Saya membaca dengan penuh teliti komen YB tentang isu azan dan saya turut menilai dengan hati-hati kenyataan YB Teresa dalam beberapa blog yang dilayari. Entah mengapa airmata berlinang ketika membaca nukilan YB Teresa, bukannya tanda sokongan tapi simpati jika apa yang dikatakannya itu benar-benar dilakukan oleh YB Dr. dan YB Satim.Saya amat terharu dengan beberapa kenyataan YB Teresa yang memperlihatkan kematangannya dalam memperkatakan tentang kebebasan beragama yang diamalkan Islam sejak zaman Nabi Muhamad di Madinah lagi. Saya pohon agar YB Dr dapat jelaskan tentang isu ini agar segala kekeliruan dapat diungkaikan sekaligus membantu membina semula jalinan muhibah dan perpaduan di kalangan kita rakyat Malaysia setelah 51 tahun bersama menghadapi susah senang.

  Yang Ikhlas
  Insan Kerdil
  Penyokong UMNO

  ReplyDelete
 166. Assalamualaikum..

  Datuk Seri;

  Sekarang ini juga saya merasakan negara sedang mengalami krisis kepimpinan dan mirip dengan apa yang berlaku pada 1969. Cuma rakyat lebih matang dan tidak mengambil tindakan melampaui batasan undang-undang. Sebab itulah tidak berlaku pertelagahan antara kaum sehingga hari ini.

  Saya rasa yang mewujudkan racial tension sekarang adalah UMNO sendiri. Mereka cuba nak menghukkum rakyat yang terang2 nak menyampaikan mesej kepada mereka supaya berubah.

  Bagi saya UMNO skrg terlalu arrogant. Masih terasa diri sendiri betul dan anggap rakyat skrg terlalu bodoh untuk buat penilaian. Sekiranya UMNO tidak melakukan sesuatu untuk berubah secara drastik (tak kira lah sapa pun jadi pemimpin) maka lupakan saja hasrat untuk kembali menyinar pada PRU13...

  P/S: Datuk mesti tengah gembira skrg. Mana tidaknya fitnah yang datuk sebarkan ke atas Teresa Kok akhirnya "mengena". Kesian kawan tu kena tahan tak semena2 dek fitnah Datuk yang rakus nak jadi popular dan menjadi PENYELAMAT BANGSA sebab nak bertanding Ketua Pemuda nanti......Bulan Ramadhan ni, banyak2lah solat Taubat.

  Kalau berani siarkan komen saya tanpa moderation

  ReplyDelete
 167. Toyo,


  Why don't you focus more in bringing up the state economics and don't create any confusion in religion or racism? We don't need this kind of leader in the country nor state, go to other state or place to regain your 'respect' and 'power' there, SELANGOR NEED IMPROVEMENT AND PROPER PLAN, not RACISM.

  So, if you care about resident in Selangor, please expand your knowledge wider and accept the failure of BN on 3.18.

  ReplyDelete
 168. Saya setuju dengan Dato' Seri 100%. Seorang pemimpin yang bertanggungjawab mestilah sanggup berkorban demi kepentingan negara dan parti. Ramai pemimpin lain yang lebih berwibawa boleh meneruskan tugas untuk menghapuskan rasuah,memantapkan kehakiman,dan mengurangkankemiskinan tegar. Seorang pemimpin yang sudah tidak boleh diterima oleh rakyat tidak sepatutnya meminta masa untuk membetulkan kesilapannya yang lalu. Sekarang saya menyokong UMNO hanyalah sebab saya sayangkan parti. saya tidak pasti sampai bila saya boleh bertahan jika pemimpin UMNO tidak mahu berubah.

  ReplyDelete
 169. khir toyo kalau ko menipu dan menulis tanpa usul pereksa sampai menyusahkan orang lain ... elok jangan tulis blog sebab apa yang kau tulis tu menyusahkan orang lain ... macam ni ke pemimpin ...

  ReplyDelete
 170. assalamualaikum dr....
  the word pemimpin in your post = DSAAB?
  say it out loud plz...
  start a revolution plz..
  Tun dr has said it...
  TS Muhyiddin Yassin spoke of it...
  make "him" wake up...
  wake up to the fact that his mandate is OVER...
  its time to change the tide...
  for the better of our beloved Malaysia...
  MALAYSIA BOLEH!!!

  ReplyDelete
 171. I am reading your blog with a lot of reservation. You have never impressed me when you were in power, and you have not done that now, when you are in the opposition.

  Time to take stock of your position. You are fast becoming irrelevant to Malaysian political scene.

  *UMNO member Bahagian Kuantan*

  ReplyDelete
 172. satu kisah yg berlaku semalam di canberra, australia. Dr Brendan Nelson (ketua pembangkang) yg mengalami krisis kepimpinan dlm parti dan krisis populariti di kalangan rakyat cuba "ambush" pesaingnya Malcolm Turnbull dgn meletakkan jawatan dan menyuruh ahli2 parti mengundi siapa yg mereka mahu sebagai pemimpin. Akibatnya, tindakan memakan diri. Ahli2 parti memilih Turnbull!
  Ini kisah parti Liberal yg dulunya diterajui John Howard, kalah PRU Nov 2007 setelah memerintah 12 tahun kerana rakyat bosan dgn keangguhan pemimpin dan ekonomi yg meruncing. Mahukah UMNO mengambil iktibar?

  ReplyDelete
 173. selamat menunaikan umrah. Doakan untuk kesejahteraan dan keharmonian negara kita. Semoga Malaysia akan terus aman damai.

  selamat menunaikan ibadah puasa di mekah dan selamat Aidil fitri.

  ReplyDelete
 174. Datuk Seri,

  Betul ke skg di Mekah. Eloklah tu. Buat banyak-banyak istrighfar akan kesalahan yang lepas.

  Jangan kerana nak mempertahankan kuasa yang sementara ini kita sanggup meniupkan api perkauman dan permusahan yang begitu bahaya.

  Dari tindakan Datuk yang tidak bertanggung jawab itu menyebabkan orang lain merengkuk di bawah ISA.

  Itu tidak apalah kerana ianya melibatkan seorang individu. Tidakkah Datuk terbayang kalau fitnah yang Datuk lemparkan kepada Teresa Kok itu akan menyebabkan kemarahan orang-orang Islam. Bagaimana kalau kemarahan itu tidak dapat dikawal. Bukankah ianya akan mengundang bencana yang lebih besar kepada masyarakat dan negara.

  Datuk, kalau pun kita mahu berjuang untuk bangsa Melayu tetapi bukan begitu caranya. Sebagai pemimpin, Datuk sepatutnya tahu tanggungjawab Datuk bukan sahaja kepada orang-orang Melayu tetapi seluruh rakyat dan negara.

  Fikirkanlah sesuatu yang lebih baik untuk rakyat dan negara dan bukannya dengan idea-idea perkauman yang sempit dan bebal.

  ReplyDelete
 175. mungkinkah kerana anda merasakan pisau dan mentimun di tangan anda, maka anda berlaku beraja di mata bersultan di hati. Menuduh tanpa usul periksa dan yang dituduh menjadi mangsa. Bukan sekadar mangsa hina bahkan menjadi mangsa ISA. Zalim bukan ertinya membunuh dan menyiksa sahaj malah zalim adalah bila meletakkan susuatu bukan pada yang haknya........

  ReplyDelete
 176. assalamualaikum datuk seri.

  sebenornye kami dah naik letih dengan pak lah ni. letih nak meluat dah. tahap kemeluatan saya terhadap pak lah sudah naik tepu. pak lah mengakibatkan saya berasa amat tertekan dalam kehidupan seharian dari segi mental dan saikologi.

  sehinggakan pada satu tahap saya kata pada diri saya, jika pak lah tidak berambus pada tahun ini juga, saya mahu keluar dari negara ini. saya tak sanggup melihat negara saya jahanam dan di masukkan ke dalam parit. cukuplah pak lah memerintah.

  perasaan benci dan meluat ini sudah terbuku dalam hati kami sejak 4 tahun lepas. datuk seri bayangkan, kawan2 saya yang tidak berminat politik, pengundi atas pagar dan yang tidak pernah berbicara tentang politik pon sudah pandai kata 'pak lah ni dah gila dan bodoh!'

  kalau lah rakyat pengundi atas pagar pon sudah berfikiran sedimikian, memang sahlah, kalau pak lah di pertahankan lagi, alamat BN dan UMNO bolehlah korek kubur sekarang.

  tetapi jika pak lah dan menantunya di nyahkan, mungkin ada harapan untuk UMNO.

  sebelum saya berundur, saya ucapkan selamat bertanding untuk datuk seri. jika datuk seri menang KP, harapan kami ialah datuk seri kembali kepada perjuangan asal UMNO. biarlah pemuda UMNO bertaring sepertimana zaman datuk harun idris dulu.

  ReplyDelete
 177. Syabas DS atas keberanian menyatakan pendirian peralihan kuasa. Yakin lah itu merupakan pendapat ramai rakyat. Kalaulah semua ahli UMNO menyatakan pendirian sedemikian, pastinya peralihan kuasa itu akan dikaji semula, mungkin dipercepatkan.

  ReplyDelete
 178. Salam, Dato. SELAMAT HARI RAYA

  Pada pendapat saya terpulang kepada Pak lah nak peralihan awal atau tidak. itu adalah hak beliau sebagai PM. maka itu, tak perlulah ada desakan luaran mahupun dalaman bagi mempercepatkan peralihan kuasa. Persoalannya adakah dengan peralihan kuasa PM ke Dato Najib akan menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh UMNO dan juga BN ? terpulang kepada kita untuk menjawapnya. Tetapi bagi saya, ianya hanya merupakan persepsi psikologi jangka pendek untuk menyelesaikan masalah krisis kepercayaan yang dihadapi oleh BN terutama UMNO. fikir2 dan renung2 kan lah. Akhir kata, sebagai rakyat biasa. Saya doakan Malaysia terus makmur dan aman seperti dikehendaki oleh semua rakyat Malaysia.

  ReplyDelete
 179. Dato BN did the same back door stsunt to tumbang Pairin. !!
  Now I suppose it is payback time.

  ReplyDelete
 180. dr
  UMNO ni parti kebangsaan. UMNO ni dia tak ada dosa pahala ke? Boleh buat ikut suka saja.

  ReplyDelete
 181. saudara Khir,

  Sila lihat Maharaja Blogger seorang yang menyembunyikannamanya tetapi bersimpati dengan kita.Hari ini komennya ialah" Jika MB UMNO hal ini tidak berlaku". Mungkin baik di link kepadanya.Dia juga tidak menyokong Khairy.Lihat komennya hariini.

  ReplyDelete