Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Monday, June 22, 2009

Orang Melayu Akan Terus berpecah Selagi Dengar Cakap Anwar

1. Nampaknya isu "Kerajaan Perpaduan" masih belum tamat. Saya fikir sudah tidak terkira banyak pendapat, kata-kata, kejian dan pujian dilontarkan dalam isu ini. Mungkin kerana tiada isu politik besar lain maka ia diterus diputar, dinyanyikan dan didendangkan mengikut citarasa masing-masing.

2. Demikianlah susahnya sikap dan pemikiran orang Melayu yang mengamalkan politik berasaskan kebencian bukannya berasaskan kepentingan. Politik sepatutnya dijadikan alat untuk menjaga kepentingan agama, bangsa dan negara telah berubah menjadi alat untuk menunjuk siapa kuat, berkuasa dan berpengaruh. Siapa yang duduk di atas dan siapa pula duduk di bawah.

3. Kerajaan Perpaduan tidak akan berjaya. UMNO ada komitmen mereka kepada Barisan Nasional dan Pas ada komitmen mereka kepada Pakatan Rakyat.

4. Secara lahiriahnya ia tidak akan berjaya kerana komitmen Pas kepada Pakatan Rakyat cukup kuat sehingga mereka telah meninggalkan banyak asas perjuangan mereka.
Pas telah berkompromi dalam banyak isu yang membabitkan Islam di negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat.

5. UMNO juga tidak boleh meninggalkan parti-parti komponen Barisan Nasional sesuka hati kerana mereka bertanggungjawab menjaga kepentingan masyarakat majmuk negara ini yang memberi sokongan kepada Barisan Nasional (dulu Perikatan) sejak 1951 lagi. Lebih daripada itu, banyak atau sedikit bukan Melayu dalam Barisan Nasional, mereka tetap komited terhadap Perlembagaan Negara dan persetujuan-persetujuan para pembentuk negara pada 1957 dahulu.

6. Lupakan kerajaan perpaduan [Lihat tulisan saya sebelum ini "Kerajaan Perpaduan Tidak Penting, Agama dan Bangsa Yang Utama"]. Yang penting ialah dua buah parti orang Islam dan Melayu terbesar di negara ini boleh duduk semeja bercakap, bermuzakarah dan bertukar pendapat mengenai isu-isu Islam dan orang Melayu.

7. Ia tidak harus dilihat sebagai isu perkauman mahu pun isu yang menggugat keharmonian perpaduan antara kaum. Kita tahu MCA, Gerakan dan DAP juga mempunyai hubungan menerusi Dong Jiao Zhong dalam menentukan agenda kaum mereka. MCA, Gerakan dan DAP juga duduk dalam pentas yang sama melalui persatuan peniaga dan usahawan mereka. Kumpulan-kumpulan inilah yang membentuk pendapat dan corak politik mereka.

8. Ini tidak ada kepada orang Melayu. Sukar sama sekali kita melihat ada NGO Islam mahu pun Melayu yang didalamnya ada pemimpin Pas dan UMNO bersama memikirkan isu-isu orang Melayu dan Islam. Orang Melayu bukan sahaja terpisah dalam politik UMNO - Pas, malah mereka juga terpisah dalam NGO, pertubuhan pendidikan dan persatuan peniaga. Malahan dalam pertubuhan sukan pun berlaku perpisahan dan pertentangan.

9. Politik kebencian ini cukup lama berakar umbi kerana kepimpinan negara selama ini dianggap milik orang Melayu. Justeru dua kumpulan Melayu ini berusaha menjadi kuat dan berkuasa tanpa memikirkan pun bahawa kemungkinan mereka akan menjadi pemerintah tanpa "kuasa".

10. Hari ini kemungkinan itu telah terjelma. Sebab itu ramai tokoh Islam dan Melayu di negara ini bercakap soal penyatuan orang Islam dan Melayu. Mereka ini terdiri daripada pemimpin politik, mufti, pemimpin NGO dan juga tokoh-tokoh Islam bukan Melayu.

11. Mereka tidak bercakap soal kerajaan perpaduan, soal kuasa tetapi mereka bercakap soal kepentingan agama.

12. Ada orang teruja dengan cadangan Datuk Seri Anwar Ibrahim agar UMNO memohon maaf kepada Pas terlebih dahulu. Apakah mencari siapa salah dan siapa betul lebih penting? UMNO akan tetap mempertahankan tindakannya betul. Demikian juga Pas.

13. Bagi mereka yang teruja hanya perlu bertanya, apakah yang beliau lakukan semasa menjadi Ketua Pemuda UMNO, Naib Presiden UMNO dan Timbalan Presiden UMNO untuk menyatukan orang Islam dan Melayu di negara ini?

14. Orang Melayu tidak akan bersatu selagi mendengar cakap Anwar. Anwar telah menetapkan agenda peribadi beliau sendiri jauh lebih penting dari lain-lain agenda termasuk agenda Islam dan Melayu.

15. Semua kita boleh menilai sendiri sama ada melalui sejarah lampau mahu pun apa yang berlaku sejak April 2008. Nilai dan kemudian tanyalahlah diri kita apakah Anwar boleh menjaga kepentingan agama dan bangsa kita?

117 comments:

 1. anwar tak boleh untuk menjaga apa2 hatta agama dan bangsa.

  kecuali jaga diri dia sendiri dan azmin ali ja

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum...Dengan nama Allah yang Maha mengetahui...Nampaknya cerita Kerajaan Perpaduan dah sampai ke penghujungnya.Ini berikutan kenyataan terbaru pemimpin-pemimpin pakatan rakyat yang menolak sebarang perbincangan berkenaan kerajaan perpaduan dengan UMNO atau BN. Apa yang peliknya ialah Hj Hadi pun turut bersetuju dengan perjanjian itu malah Hj Hadi dalam kenyataannya telah mengatakan UMNO dengan sengaja cuba membuat Fitnah Jahat! Saya begitu hairan dengan sikap ulamak sebegini. Jika kita renung dari awal lagi, idea cadangan untuk bekerjasama dalam isu kerajaan perpaduan ini datangnya dari beliau. Kenapa Hj Hadi menyatakan UMNO sengaja membuat fitnah jahat berkenaan isu ini. Kenyataan Datuk Seri Najib dan Datuk Seri Muhyidin sangat terbuka dan ikhlas supaya UMNO dan PAS boleh duduk semeja untuk berbincang mengenai isu ini. Nampak gayanya penyatuan umat melayu dan umat Islam tidak dapat menjadi kenyataan.Puncanya ialah PAS yang takut dan bacul dengan rakan-rakan pakatan mereka bukan kerana faktor fitnah UMNO. PAS LEBIH SANGGUP BEKERJASAMA DENGAN RAKAN-RAKAN KAFIR DAP DARIPADA BEKERJASAMA DENGAN UMNO YANG SESAMA BANGSA DAN SEAGAMA...ALLAH MAHA BESAR...

  ReplyDelete
 3. Lihat saja pada tajuk, saya kata pada diri sendiri: "How typical an UMNO mindset!" Mind set beginilah yang akan membuat UMNO terus ditolak oleh orang ramai. Sedarlah dan ketahuilah Datuk Seri bahawa orang Melayu tidak berpecah. Yang berpecah dan bercelaru sekarang adalah UMNO. Oleh itu, lebih baik tumpukan kepada kelemahan UMNO dan cuba memperbaiki diri. Rakyat akan melihat dan menilai. Rakyat tidak sebegitu mudah diperbodohkan dengan statement "one liner" seperti ini. Dengan lain perkataan, "don't insult our intelligence." Be more humble dan bekerja keras untuk memenangi semula kepercayaan rakyat.

  ReplyDelete
 4. Orang melayu akan menjadi papa kedana dinegara ini kalau membiarkan UMNO terus berkuasa dan merompak,mencuri dan melacurkan negara ini.

  ReplyDelete
 5. mane penyapu?? pulsngkanlah...
  kah..kahh..kah..

  ReplyDelete
 6. orang melayu akan berpecah selagi dengar cakap anwar, tetapi orang malaysia akan bersatu!
  jelasnya artikel ini hanya mahu memecah-belahkan rakyat malaysia, politik lama umno.
  dr khir masih tidak sedar siapa dirinya, manusia kerdil di bumi ini yang juga berjiwa kerdil mementingkan diri sendiri.

  ReplyDelete
 7. DSKT,

  Mengapa sekarang kita mahu membicarakan kerajaan perpaduan sedangkan pada masa UMNO berkuasa seperti gergasi dahulu tidak pernah terungkap dikalangan pemimpinnya untuk menyatupadukan orang melayu. Adakah pemimpin UMNO pada masa itu sibuk untuk menambah harta kekayaan sehingga terlupa apa yang terjadi kepada bangsa mereka dan hanya sekarang baru terfikir kerajaan perpaduan. Jangan menyalahkan orang lain tetapi periksa diri kita semasa memimpin dahulu. Mungkin pemimpin UMNO akan berkata, nahh..sekarang inilah masa orang melayu bersatu-padu, tetapi hati kebanyakan orang melayu telah terguris akibat perbuatan pemimpin bangsa mereka sendiri.

  ReplyDelete
 8. mengapa dato seri an rakan - rakan blogger? kecewa kah? atau rasa berputih mata dan ber kuning gigi kerana gagal bersatu dengan PAS...

  itu lah kalau dah di beri peluang tu jangan nak henttam sana - sini...

  ini semua di sebab kan bila UMNO dah buang sikap membela bangsa Melayu dan mementingkan kepentingan diri dan puak - puak sendiri....

  ReplyDelete
 9. Orang melayu tidak pernah berpecah. Yang pecah adalah UMNO. Kalau dulu orang melayu bersatu menyokong UMNO, sekarang orang melayu juga bersatu menolak UMNO dan menyokong Pakatan Rakyat. Janganlah kau samakan dengan menolak UMNO bererti melayu pecah. Yang sebenarnya yang pecah ialah tembelang kamu selama ini yang memperkudakan orang melayu untuk kepentingan kamu sendiri.

  Malulah sikit, kalau sudah lebih 50 tahun menerajui kerajaan masih tidak mampu memertabatkan orang melayu, maknanya kepimpinan UMNO memang tak boleh diharap.

  Apa yang kita nampak,pemimpin UMNO memang jadi kaya raya setiap kali mereka naik tampok kuasa. Contohnya Dato' sendiri. Oleh itu janganlah nak menyalahkan orang lain. Cermin diri dululah!

  Orang melayu memang sudah menyampah dengan pemimpin UMNO yang arrogant dan sombong. Mereka sekarang hanya menunggu masa untuk menghumbankan pemimpin UMNO ke dalam bakul sampah.

  Saya harap Dato' sedar diri sikit. Kalau kita nak ungkit kesombongan dan keceluparan Dato' berbakul boleh kita keluarkan. Tapi kita rakyat biasa bukan jenis macam itu. Oleh itu hentikanlah kesombongan ini.

  SEDAR DIRILAH!

  ReplyDelete
 10. mengapa Anwar nak di persalahkan?

  mengapa tak di persalahkan sikap geg algojo - algojo UMNO yang rakus merampas kuasa kerajaan negeri Perak secara jahat?

  mengapa DAP yang dituduh bersengkongkol dengan MCA? dengan kaitan dong jiao zhong lagi? bila sokong BN tak bersengkongkol tapi bila tak sokong maka inilah kenyataan pemimpin - peminpin UMNO......

  lihat lah betapa jahatnya UMNO yang masih berdegil dengan provokasi sentimen perkaumannya..

  apa kena - mengena dengan bangsa? jadi bagaimana pula dengan kami yang berbangsa Cina Muslim ini?

  adakah turut bersengkongkol dengan dong jiao Zhong ? jadi jangan lah UMNO mencetuskan sentimen perkauman itu kerana itu di tegah keras oleh Rasullullah S.A.W

  Ingat dato seri.....

  Perjuangan Rasullullah S.A.W dulu tak pernah pun melaung kan "hidup arab" seperti UMNO laungkan "Hidup Melayu".......

  Apa yang di laungkan oleh Rasullullah ialah "takbirr" Allah Maha Besar

  ReplyDelete
 11. Dato' Seri, bila melihat kenyataan bersama pemimpin PR dan kenyataan Hj Hadi yang menyalahkan UMNO serta BN tentang isu UG, sy berpendapat PAS serta Hj Hadi sebenarnya telah diberi peluang oleh rakyat terbanyak utk menjadi pemimpin ulung penyatuan bangsa. Malangnya peluang ini telah disia-siakan begitu sahaja oleh Hj Hadi dan selepas ini beliau serta PAS hanya akan dilihat sebagai penyebab perpecahan melayu. Insyaallah, pada PRU 13, BN akan terus mendapat kepercayaan serta sokongan padu rakyat yang sebelum ini tertipu serta marah pada BN. Semua ini akan jadi kenyataan jika BN sanggup menjadi dengup nadi rakyat dan mengutamakan kebajikan rakyat. Insyaallah.

  ReplyDelete
 12. Pada saudara PemudatamanPeruda.....

  Janganlah suka - suka mengkafirkan mana - mana saudara dalam DAP....

  kerana Saudara Tunku Abdul Aziz,Ahmad Ton dan Zulkifli dan allayahyarham ahmad norr masih teguh berpegang pada ajaran islam kerana perbuatan kafir mengkafirkan kan itu adalah perbuatan seorang jahilliah....

  janganlah saudara terpedaya dengan dakyah - dakyah UMNO yang telah terpesong dari ajaran islam dan lebih terpengaruh kepada perjuangan yang di bawa oleh ariel sharon dan theodor herzl

  ReplyDelete
 13. dato seri...betul ke UMNO punca perpecahan Melayu ? tapi ini apa ceritanya?  UMNO TERANGGANU: PEYANGDANG TIGA JAWTAN UTAMA DI GUGURKAN – mkini


  Penyandang tiga jawatan utama dalam badan perhubungan Umno Terengganu - setiausaha, ketua penerangan dan bendahari - digugurkan daripada jawatan masing-masing malam tadi.

  Pengerusi Umno negeri, Hishammuddin Hussein berkata, ia merupakan antara usaha untuk memulihkan Umno Terengganu yang sebelum ini berpuak-puak.

  "Ini cara saya akan pimpin Umno Terengganu dengan bantuan Menteri Besar Datuk Ahmad Said," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Umno negeri malam tadi.

  siapa yang pecah belahkan melayu? Parti mana yang berpuak - puak tu Dato' Seri? tolong jawab sikit? kah...kah...kah....

  ReplyDelete
 14. Apa guna hidup kalau Melayu di hina Islam di pijak. Apa guna di nama Tanah Melayu tetapi Melayu tidak di benar berjuang diatas nama Hak Melayu. Adakah PAS mahu kedudukan Masjid, Surau, Imam, Bilal, Siak di hapuskan secara perlahan di bumi Melayu. Apakah PAS boleh berjuang kearah membangun bersama Islam, sekiranya hak Melayu di kikis seperti berlaku keatas Melayu Singapura oleh LKY PA abang ke DAP

  ReplyDelete
 15. http://themalaypress.blogspot.com/2009/06/maka-malayu-perlu-barcakap.html

  Siapa musuh sebenar kita hari ini?

  Musuh sebenar kita orang di Malaya bukanlah Cina, India dan Malayu, musuh sebenar kita sebenarnya adalah musuh yang bersifat global yang memerintah dunia melalui doktrin pecah perintah.

  Kita semuanya telah dikorbankan demi menjalankan agenda jahat mereka, dan pada penulis Dato Onn Ja’afar sebenarnya berjuang menentang musuh-musuh itu yang berselindung disebalik tema agama, kaum dan bangsa.

  Musuh-musuh kita ini menjalankan dakyah mereka dan melebihkan cerita-cerita konflik berbanding sikap penyatuan yang sebenar. Dan itu adalah salah satu elemen terpenting untuk menjadikan keberkesanan propaganda mereka.

  Kepada tuan-tuan yang telah pun mengikuti perkembangan blog SNK, maka seharusnya sudah mendapat satu kefahaman bahawa dahulunya benua India, Siam dan China adalah bersaudara dibawah satu payung iaitu Islam dan dunia ini pun diperintah oleh Islam. Dan dibawah pemerintahan Islam segalanya berjalan dengan adil.

  Contoh yang paling nyata adalah di Palestine sendiri. Kekecohan yang berlaku adalah disebabkan oleh pemerintahan zionis – illuminati. Dan sebelum itu Islam, Kristian dan Yahudi hidup aman damai tanpa sengketa....

  THEMALAYPRESS

  ReplyDelete
 16. salam

  Bukan nak mengata,hanya untuk direnungkan...
  Kenyataan Tuan Guru Hadi Awang telah berubah
  serta-merta setelah duduk semeja bersama PAKATAN..

  Dalam Muktamar yg baru sahaja berlalu,kenyataan
  bersungguh beliau masih segar tentang isu Kerajaan Perpaduan.

  Sudah jelas bila duduk semeja dalam PAKATAN dan
  kenyataan di dalam Muktamar,menyerlahkan lagi
  sifat ke"ulamak"kan politik semata.Jika benarlah
  seperti 'jumhur'ulamak lagi berilmu,tidaklah berbicara sedemikian rupa.Penuh dengan nafsu
  dan kepalsuan....

  Dirasakan walau apapun istilah digunakan untuk
  perbentukan perpaduan antara PAS dan BN, telah
  tertutup rapat terus dengan kenyataan yg Tuan Guru sampaikan disidang media selepas perjumpaan
  bersama pemimpin PR tersebut...

  Akhirnya...kita hanya dapat meng'analisis akan peranan PAS lebih besar atau lebih berat
  "agenda islamik"yg terbuku untuk dilaksanakan kemudian hari bersama PR...

  ReplyDelete
 17. Bukankah orang Islam itu ialah bersaudara!!! Tidak kira bangsa Bangla, Pakistan, Iran, Bosnia..kalau mereka Islam, maka mereka juga adalah saudara kepada kita semua.


  Tapi PAS menjadikan pemakan babi sebagai saudara dan menjadikan umat Islam sebagai sasaran modal politik.


  http://pkrpasdap.blogspot.com

  ReplyDelete
 18. Begitulah sempitnya politik pemimpin yang gila kuasa,yang menjadi keutamaan hanya kuasa.

  Apa yang kita miliki sekarang?.......

  Pemimpin yang tak sedar diri.....dah kaya buat apa nak peningkan kepala.

  Rakyat yang dah taktahu mengunakan akal....walaupun semakin ramai yang masuk U.

  DAN.......ada yang mengambil kesempatan menangguk di air keruh.

  Kami di SG.BESAR amat bertuah kerana mempunyai pemimpin seperti DS yang sanggup berjuang untuk terus membela nasib orang melayu dan kami juga sedar ada segelintir yang menjadi duri dalam daging kerana tak mendapat apa yang di hajati.Cuma untuk saling ingat mengingati'REZEKI ITU TUHAN YANG TENTUKAN'.

  Ketepikan soal kerajaan perpaduan,tumpukan pada kerja dan tanggung jawab kita,rakyat dah semakin celik,kerajaan PR dah semakin goyang dengan pelbagai isu kepimpinan dan rasuah.

  Pendapat saya,kerajaan perpaduan hanya gimik politik PAS yang semakin dipinggirkan dalam PR.

  Wajar ke......?idea kerajaan perpaduan yang PAS cadangkan,UMNO yang perlu menunjukkan kesungguhan dan keikhlasan?

  UMNO di khabarkan semakin lemah dan nazak,...ini semua psy-war PAS..siapakah yang sebenarnya yang semakin lemah dan nazak...?PAS la....setelah semakin dipinggirkan oleh PR,kalau tidak masakan PAS mahu bergabung dengan UMNO...

  UMNO semakin konsisten dan semakin kuat setelah perubahan2 yang dilakukan manakala PR terus dilanda masaalah kepimpinan dan rasuah.

  NASIHAT KEPADA BUKAN MELAYU...dalam lagu UMNO dalam baris yang terakhir.........

  UMNO TERUS MARA UNTUK RAKYAT MALAYSIA......

  ReplyDelete
 19. Saya bangga masih ada lagi yang menghentam DS walaupun DS sekarang tidak berada di kepimpinan tertinggi.Ini menunjukkan suara dan idea DS masih lagi menjadi penghalang kepada PR membuat sesukahati mereka.
  TERUSKAN PERJUANGAN!

  ReplyDelete
 20. kpd nordin,limslimshady ,nur mohd nizam dan yg sewaktu dengannya.

  komen2 anda ditas tu semua karut marut ja anda adalah org yg kecewa dlm umno. tinggalkan umno kerna nafsu amarah anda tidak dipenuhi. anda semua bukan org perjuangan tapi org perniagaan.

  sekrang cuba jadi hero pkr atau pas pula. lepas ni umno menang dia jadi hero umno balik.

  umno still the best.

  buka mcm pas ,sanggup gadai prinsip kerana dap. podah chit.....

  kalau pas berani,sekarang dah ada pm baru,hantar lah balik rang undang2 hukum hudud yang pernah disaman oleh zaid ibrahim dulu.

  lihat disini /
  http://taraknama.tblog.com/post/373293

  ReplyDelete
 21. tanpa pas umno dah boleh hidup 50 tahun. berpuluh kali umno menang p/raya belum pernah org2 umno kepung pejabat suk mlm keputusan pru.

  adakah anda melihat org2 umno kepung bangunan suk trg bila umno rampas balik trg drp pas dlm pru 2004.

  penyokong2 pkr dan pas sekarang ibarat beruk yg baru dapat bunga. insyallah bunga itu akan hancur lebur dlm masa 2-3 tahun lagi.

  pbt di selangor hancur lebur sekarang dizaman pkr. sebusuk-busuk khir toyo yg kau org dok kata tu pun semua pbt kerja smart di zaman beliau.

  hangpa kata umno tindas melayu ya ?

  zaman umno perintah selangor dulu,ada juga peniaga2 melayu yg meniaga buah di tepi jalan di kota kemuning shah alam. mereka berniaga secara haram tapi pihak mbsa masih lagi menggunakan budi bicara mereka walaupun sekali sekala disaman.

  sejak pkr ambil alih ni,kawasan itu ditutup terus. dibina oleh mereka batu penghadang dan tiada ruang lagi utk pembeli memberhentikan kenderaan. habis semua peniaga buah,rojak dan cendol bungkus.zalimmmmmmmmmmmmmmmm

  ReplyDelete
 22. mentaliti org2 kampung aku yang sokong UMNO sama dengan dibandar.kalau tak dak umno,melayu akan hilang.......aku tak percaya!!!

  ReplyDelete
 23. haiyaaa.. apa susah2 mau pikir ? itu melayu punya nama pun sudah layu... kalau mau kuat, tukar nama laa.. jadi bangsa mengkuat ka, bangsa mempadu ka, atau terus kasi nama bangsa malaysia.. cakap melayu banyak2, nanti lama-lama terus layu woooo..

  ReplyDelete
 24. itu semua parti politik, tarak salah wooo.. yang salah, org2 pandai dan bijak-bijak.. semua org jadi pandai, semua mau cakap dia betul... tengok macam saya, jadi bodoh saja.. tak mau cakap apa2.. org pijak kepala pun, saya sengih, org bakar rumah saya pun saya kata alhamdulillah.. kalau ada apa salah diorg mau bikin, saya yakin, tuhan allah akan balas mereka ... hehehe..

  p/s apa psl mau cari gaduh ? org2 pandai dan bijak2 saja yang suka cari gaduh.. org bodoh macam saya, ikuuuuuuut saja.. hati pun senang, bini pun suka... :P

  ReplyDelete
 25. Anwar Pemimpin Unggul Bila Masyarakat Berpecah Belah
  Anwar terkenal sebagai Pemimpin unggul dalam keadaan berpecah belah. Sebab itu beliau muncul sebagai tokoh popular pada 1970-an apabila wujud siri-siri demontrasi. Kebolehan beliau untuk mempengaruhi kawan dan lawan serta bercakap mengikut khalayak merupakan satu kelebihan luar biasa.

  Justeru cadangan agar UMNO memohon maaf kepada Pas merupakan agenda Anwar untuk menukar kedudukan. Jika sebelum ini Pakatan rakyat dilihat defensive dan teraba-raba dalam mencari posisi lantaran idea kerajaan perpaduan Pas, hari ini Anwar menukar posisi itu.

  Dengan menyatakan UMNO perlu meminta maaf kepada Pas dahulu tentulah ini bermakna beliau menukar kedudukan Pas dan Pakatan Rakyat. Sekarang ini bola dikaki UMNO pula. Jika dulu Pas perlu membuat keputusan sama ada mahu duduk berbincang dengan UMNO atau tidak, hari ini Anwar cuba menukar kedudukan tersebut kepada UMNO.

  Dengan meminta UMNO memohon maaf kepada Pas dahulu, Anwar cuba menarik sokongan Pas dan juga memberi dilema kepada UMNO. Beliau tahu sebagai parti politik dan parti pemerintah, UMNO tidak mungkin memohon maaf kerana implikasi undang-undang dan politik.

  Adakah UMNO bersedia memohon maaf kepada Pas demi perpaduan Melayu dan Islam? Jika demkikian apakah Pas juga bersedia memohon maaf kerana mengkafirkan UMNO, memecah belahkan rumah tangga, masjid dan perpaduan Islam atas nama agama? Semua ini akan dibangkitkan semula dan akhirnya tiada perbincangan antara UMNO dan Pas.

  Dari segi politik, tindakan Anwar ini amat bijak. Ini memang pun kebolehan Anwar sejak dahulu lagi. Anwar tahu secara politik dan perundangan, UMNO tidak akan meminta maaf. Ini kerana dengan meminta maaf, UMNO perlu juga menyatakan kesalahan-kesalahannya.

  Tentulah UMNO sebagai sebuah organisasi dan juga parti pemerintah sejak 1957 tidak boleh memohon maaf sewenang-wenangya.

  Anwar bukan mahu permohonan maaf tersebut. Jika UMNO meminta maaf pun, Anwar akan meminta pula UMNO meneyenaraikan secara terperinci kesalahan-kesalahan UMNO. Pokok utamanya ialah Anwar tidak akan mahu melihat UMNO dan Pas duduk semeja kerana beliau akan hilang pengaruh dan kuasa.


  bacaan lanjut di
  anwarisme.blogspot.com

  ReplyDelete
 26. Lee

  1. Hang tak payah boldla komen hang yang tarak nilai tu. Buang karan saja. sakit mata. Hanya orang yang ada masalah inferiority complex saja suka tonjol lebih-lebih apa yang dia tulis.

  2. aku baca balik tulisan Dato seri... tak ada pula dia salahkan MCA atau Gerakan kerana duduk dalam DJZ bersama DAP. Dia bagi contoh betapa kaum lain pun boleh duduk semeja demi kepentingan kaum mereka, apa salah orang melayu juga buat demikian. Kalau PKR bayar hang supaya masuk hentam pendapat pemimpin UMNO pun jangan main terjah saja... kelucalilah hang tan faham bahasa Melayu dengan baik.

  3. Pasal UMNO terengganu berpuak... biarlah... zaman nabi dulu pun (sebab hang guna analogi zaman nabi dulu) lagi banyak puak. Tak pula aku terbaca nabi suruh hapuskan nama dan identiti puak-puak ini.

  ReplyDelete
 27. Saudara Shah...

  Kata saudara..."Apa guna hidup kalau Melayu di hina Islam di pijak. Apa guna di nama Tanah Melayu tetapi Melayu tidak di benar berjuang diatas nama Hak Melayu. Adakah PAS mahu kedudukan Masjid, Surau, Imam, Bilal, Siak di hapuskan secara perlahan di bumi Melayu. Apakah PAS boleh berjuang kearah membangun bersama Islam, sekiranya hak Melayu di kikis seperti berlaku keatas Melayu Singapura oleh LKY PA abang ke DAP"

  Sayang seribu sekali sayang, betapa sempitnya pemikiran orang melayu seperti kamu, takpe banyak kan lagi analisis dan membaca serta jangan hanya menerima maklumat arus perdana...

  ReplyDelete
 28. Kata Ruang Bicara Faisal... "zaman umno perintah selangor dulu,ada juga peniaga2 melayu yg meniaga buah di tepi jalan di kota kemuning shah alam. mereka berniaga secara haram tapi pihak mbsa masih lagi menggunakan budi bicara mereka walaupun sekali sekala disaman"

  Nak tanya, tahukah saudara membezakan antara undang2 kerajaan tempatan dan keperluan politik???

  ReplyDelete
 29. Dato'..Pernahkah Dato' terpikir setelah 50 tahun memerintah UMNO telah gagal memajukan orng melayu kerana 1 sebab sahaja. Sebabnya UMNO telah membezakan org Melayu. UMNO hanya mengiktirafkan melayu sebagai yang menjadi ahli UMNO shj. Orang yang tidak menjadi ahli UMNO dibiar melarat. Contoh bagaimana UMNO menganakitirikan negeri Kelantan yang 97% penduduknya adalah orng Melayu. Disebabkan kepentingan politik UMNO sanggup menafikan hak org Melayu Kelantan. Begitulah bila PAS memerintah Terengganu yg majoritinya dihuni oleh orang Melayu. Jadi siapakah yg membuat melayu tidak berjaya? Inilah yg UMNO lakukan terhadap org melayu....renung-renungkan lah Dato'.....

  ReplyDelete
 30. Tapi hari ini Tok mat najib kata dia tak perlukan Kerajaan perpaduan betul ke?  NAJIB : BN TAK PERLU KERAJAAN PERPADUAN - mkini

  Jun 22, 09 6:31pm: Kerajaan BN masih berupaya mentadbir negara dan tidak memerlukan sebuah kerajaan perpaduan, kata Najib Razak hari in.

  Ketika diminta mengulas keputusan PAS, DAP dan PKR hari ini untuk menolak cadangan penubuhan kerajaan perpaduan itu, perdana menteri berkata, kerajaan BN adalah kukuh dan mampu melaksanakan program pembangunannya.


  betul ke apa yang di katakan dek tok mat najib monggol ini sebab...aku heran kerana bila Kak jat kata.......

  Semalam, Shahrizat dilaporkan berkata akan menghantar jemputan kepada Dewan Muslimat PAS untuk mengadakan perbincangan dalam isu-isu yang menyentuh penyatuan kaum Melayu-Islam di negara ini.

  Katanya, langkah itu dibuat sebagai menyokong keikhlasan Perdana Menteri, Najib Razak untuk berunding tanpa syarat dengan kepimpinan PAS berhubung kerajaan perpaduan


  sekarang apa jadi dengan kad jemputan tu? bo....layan je laa...kah..kah..kah...kah..kah

  Pak din kata pulak......

  MUHYIDDIN : SEGERAKAN PERBINCANGAN UMNO-PAS – mkini

  Jun 19, 09 12:13pm: Umno mahukan perbincangan dengan PAS mengenai kerajaan perpaduan disegerakan dan meminta pemimpin parti itu melupakan persengketaan lama bagi kepentingan perpaduan umat Islam di negara ini.

  Muhyiddin Mohd Yassin yang juga timbalan presiden Umno berkata beliau berharap perbincangan itu berjaya diadakan kerana jika perkara itu dibiarkan berlarutan akan timbul perpecahan dalam kalangan umat Islam


  kalau ikut cakap wak din boleh masuk syurga yekk....????

  kata KJ si perasuah pulak...

  MUZAKARAH BUKAN UMPAN BENTUK KERAJAAN PERPADUAN - mkini'

  Jun 8, 09 10:09pm : Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, muzakarah Umno dan PAS bukan umpan untuk membentuk kerajaan perpaduan antara kedua-dua parti terbesar orang Melayu itu.

  Sebaliknya, kata ahli parlimen Rembau itu, perbincangan ini adalah demi kebaikan, membasmi kemiskinan dan pembangunan politik negara.

  "Muzakarah ini menghasilkan persefahaman tidak rasmi, tidak sampai membentuk kerajaan perpaduan


  Itu hari Si mat najib Jugak Yang cakap..

  KERAJAAN PERPADUAN : PM PERCAYA PAS IKHLAS

  Jun 16, 09 12:15pm : Najib Razak berkata beliau melihat PAS ikhlas dalam cadangan mewujudkan kerajaan perpaduan seperti yang disuarakan oleh presiden parti itu i Abdul Hadi Awang.

  Perdana menteri berkata beliau tidak menolak sebarang kerjasama yang boleh memberi kebaikan untuk negara.

  "Umno sentiasa bersikap terbuka dan bersedia untuk mendengar dan menimbang apa-apa cadangan yang dikemukakan oleh PAS," katanya  sekarang mana tu semua??? adakah UMNO/BN satu malaysia dan tunggang langgang? kah...kah..kah..kah

  ReplyDelete
 31. steady la lee... jgn takut.
  awak punye tulisan best la....
  UMNO ni kalau ada duit jalanla keje kalau tak ada
  boleh jalan la...
  lain la dgn PR buat keje dgn relahati dpt bendera
  pun dah cukup

  ReplyDelete
 32. Nih saudara Ruang Bicara Faisal...

  memang la kita kepung pejabat SUK..apasal tak boleh ke? kita bukan kepung? kita cuma taknak dokumen penipuan dan penyelewengan kuasa yang di lakukan oleh pemeritahan BN di musnah begitu sahaja....

  yang salah tetap salah....

  lagi baik saudara pikir pakai otak bukan kepala lutut

  ReplyDelete
 33. lee,

  aku sokong kau punye komen.biar la diorang dgn
  diaorg (UMNO)punye falsafah.diaorg takkan berubah tunggu la...

  ReplyDelete
 34. Cadangan saya untuk UMNO. Setiap ahli UMNO perlu layak untuk mengundi pemimpin mereka. Setiap ahli adalah satu undi. Tiadakan sistem kuota. Pemilihan bahagian UMNO perlu mendapat mandat daripada setiap ahli UMNO bahagian tersebut. Dengan ini politik wang dapat dihapuskan, Bahagian akan mendapat pemimpin yang benar- benar layak!. Jika sistem pemilihan lama masih digunakan nescaya UMNO semakin pudar dan kelam. Jika setiap ahli UMNO berhak untuk memilih kita akan mendapat pemimpin yang layak dan berkelayakan. Buat pemimpin yang mementingkan kedudukan semata-mata, inilah caranya untuk mengajar erti perjuangan yang sebenarnya. Harap YB Dato dapat menyuarakan pandangan ini didalam MT UMNO dan semoga mendapat perhatian yang sewajarnya daripada para pemimpin tertinggi UMNO demi masa depan UMNO jika para pemimpin ini sayangkan UMNO lagi. BAGI HAK INI BUAT SEMUA AHLI UMNO. INSYALLAH......

  ReplyDelete
 35. kah kah kah kah... lawak betul la komen2 kat sini... Tapi takpe.. ini lah Demokrasi dan Hak bersuara namanya

  Sokong lah pemimpin yang anda yakin.. bukan PArti.... Pada masa sekarang memerlukan pemimpin mana2 parti sekalipun kerja kuat... kalau tak alamatnya kalah la pada PRU akan datang. Ini petanda baik.. baik untuk demokrasi dan baik untuk Rakyat

  Tak macam dulu... ada pemimpin melawat kampung bila nak PRU je pun ... masih boleh menang... sekarang ni... kalu buat camni jugak alamatnya 'Selamat Tinggal'

  Jadi.. buat lah pilihan bijak

  UMNO dah terima pengajaran, mungkin ada perubahan
  PAS juga dah terima pengajaran dan merasai memimpin lebih negeri dari sebelumnya.
  Masing2 ada kelebihan

  MElayu tak berpecah.. cuma berbeza pendapat

  ReplyDelete
 36. Salam DSKT, apakah apabila melayu tidak bersatu menyokong UMNO maka Melayu berpecah??? Saya kurang bersetuju apabila UMNO seolah-olah cuba menjadikan anwar ibrahim kambing hitam dalam soal ini. Perpecahan yg berlaku ini adalah sekdr dari segi fahaman politik iaitu perbezaan pandangan politik. itu saja..dalam soal kemasyarakatan org melayu masih lagi berada dalam keadaan baik begitu jgak dgn kaum-kaum yg lain. dalam PR tembok kaum inilah yg cuba dipecahkan supaya semua kaum dapat hidup tanpa ada rasa curiga dan prasangka antara kaum. Dengan ISLAM saja yg dpt menyatukan semua kaum ni, bukannya dgn bersatunya melayu maka kaum lain pun akn bersatu. Pada pandangan saya, UMNO Selangor yg patut bersatu dulu, jangan ada kem DSKT dan kem Mat Taib. klu benda ni berjaya, barulah pergi lebih jauh lagi

  ReplyDelete
 37. satu jer dr... Hadi bukanlah ulama dan presiden yang patut diagong2kan lagi sebab.. dia menuduh idea kerajaan perpaduannya adalah fitnah dari umno dan salah satu cara umno utk menumbangkan pas di manek urai sedangkan hadi sendiri yang mengusulkan cadangan itu. lebih baik tak payahlah umno berkerjasama dengan PAS yang sekadar hanya pandai membontoti 2 parti pemusnah rakyat itu.

  ReplyDelete
 38. idea penubuhan UG adalah adalah idea yang bernas...kita melihat situasi politik hari menggambarkan perpecahan perpaduan yang amat ketara...buktinya ialah tumbuhnya parti2 politik "entah hapa hapa" dikalangan rakyat malaysia yang memperjuangkn kepentingan masing kaum masing...jadi sudah tiba masanya semua parti politik ini duduk semeja berbincang, muzakarah dan tasamuh bainahum...mencari "jalan pulang" agar perpaduan antara kaum dapat dikukuhkan...

  ReplyDelete
 39. Sdr LeeSlimShady dan sahabat sahabat bloggers lain,

  Saya maseh berpandangan perbincangan antara PAS dan UMNO malah dengan mana mana parti pon adalah penting utk masa depan negara.Kitam harus berfikiran terbuka dan sanggup mendengar pandangan orang lain sebelum ditimbang dan dinilai,samaada ia dilaksana atau sebaliknya ia bergantung kepada kebijaksanaan pemimpin.

  Sdr nampaknya tidak berfikiran terbuka dan menganggap apa yang sdr lontarkan betul dan mesti dipersejui oleh orang lain.

  Mengkritik memang mudah,kerana melihat segalanya dari sudut negatif,memberi cadangan dan pendapat dari sudut positif jarang kita lakukan kerana kita memang suka memperlekehkan orang lain.

  Kita tidaki boleh mengatakan perbedaan pendapat dalam UMNO sebagai perpecahan berlaku,jangan pula bila mana mana penjawat digugurkan dari jawatan nya,kita anggap berlaku kem kem dalam parti,sebenarnya ia merupakan perkara biasa dalam mana mana pertubuhan samaada politik mahupon NGO.

  ReplyDelete
 40. saya percaya cadangan tuan guru abdul hadi ingin melihat setiap wakil rakyat daripada pelbagai parti memegang jawatan dalam saf kepimpinan negara berdasarkan kebolehan dan kepakaran kepimpinan mereka...rakyat ingin melihat pemimpin sanjungan mereka berada didalam barisan kepimpinan negara...seandainya ini berlaku maka perpaduan antara kaum dapat dieratkan dan diperkukuhkan...dengan syarat pemimpinan mesti berkhidmat untuk kepentingan negara merentasi kepentingan bangsa...

  ReplyDelete
 41. kita sebenarnya sudah kabur dengan matlamat perjuangan baik dari pihak UMNO atau pun Pas.dalam kesempitan hidup ini meterial adalah lebih penting dari segalanya.apa nak hairan semua yang berkedudukan nak kan kesenangan.tidak kira siapa!nak memegang tampuk alasan cuma bangsa,tapi hakikatnya utk diri sendiri.melayu adalah bangsa yang sensitif.siapa yang memulakan pastinya pengakhiran mesti dari orang tu juga.sikap melihat ,membantai,menghasut dan segala perilaku syaitan adalah milik mutlak semua manusia.jika perpaduan hendak di laksanakan semestinya adalah dalam islam.WAY OF LIFE.Jika ada sesiapa yang berhajat untuk melaksanakan pastinya mereka perlu berpandukan kepada Al-quran.jelas termaktub islam mengumpamakan hubungan sesama manusia laksana satu badan.kalau kongsep ini di jalinkan maka kita mampu berdiri bersama tanpa rasa curiga.Anwar ibrahim hanya insan yang kecewa,sebab itu di tubuhnya keadilan.jati diri melayu memang takda.bagi saya kehebatan Anwar cuba sebagai pelipur lara saja.korek sana korek sini.dia hanya menjadi jentolak kepada DAP.Pas Pula parti islam yang hanya mahukan dunia ini saja.akhirat dia orng tak tahu mana nak pergi.sebabnya syurga dan neraka adalah hak allah.kenapa ahli UMNO nak risau kerajaan campuran kita sudah cukup kuat dan kita senantiasa bergerak bersama-sama.Pegawai kerajaan yang tidak menjalankan kerja dengan amanah tunggulah Azab dari Allah.mereka bersekongkol menjatuhkan perjuangan datuk-nenek kita dahulu maka sumpahan keramat pasti terkena pada mereka.Kepada pemimpin UMNO yang sombong dan taksub berparti sehingga lupa perjuangan terimalah hakikat kuasa hanya ada pada allah yang maha esa.kita cuma di beri amanat.zaly

  ReplyDelete
 42. saya lebih suka kita bercakap dalam fikiran terbuka.membentuk ekonomi selama 50 tahun dan menjadikan Malaysia tersohor bukan perkara mudah.siapa yang penting untuk kita ataupun untuk anak cucu kita.siapa yang bercakap menghentam adakah mereka sedar itu amalan syaitan?.UMNO adalah pejuangan moyang kita.yang merosakkannya adalah pemimpin bukannya perjuangan sebenar.dahulu kita hidup aman kerana tiada tekanan.perpaduan memang ada senantiasa.org melayu pergi kedai runcit org cina,begitu juga org india.nasi lemak org melayu dimakan oleh bangsa lain juga.tanpa roti canai pagi kita seperti tidak sempurna.
  yang jelasnya kita senantiasa mendukung falsafah sikit sama sikit.banyak sama banyak.Apabila pemimpin tak amalkan sikap begini maka berubahlah kerajaan.rakyat cuma komen sekejap lepas tu terus bersetuju,tapi pemimpin senantiasa ambil kesempatan.siapa boleh tahan.nafsu memang di sertakan dalam tubuh manusia.kita pun nak hidup mewah juga.Dasar mana yang mengatakan tidak membantu rakyat?semuanya mahukan kesenangan buat rakyat namun adakah ianya di laksanakan denga sejujurnya?kita fikirkan lah.

  ReplyDelete
 43. Lee slim Shady,lu cakap macam lu tau semua. Masuk la kalau berani. Cakap semua orang boleh ma

  ReplyDelete
 44. umno berada pada satu tahap yang amat bahaya jika umat melayu bertindak hanya mengikut nafsu semata2 seperti lee slim shady

  ya ...saya faham dan saya pun merasai adabenarnya amarah seseorang itu jika dia hanya berbicara tentang kesalahan sahaja yang dicari dan dikorek....mengapa tidak kamu melihat dan merenung seketika kebaikan umno.

  saya tetap mengatakan umno adalah wadah untuk melayu terus peertahankan...walau apa sekali pun kata2 golongan tertentu yang mengatakan umno parti perkauman....itu sebenarnya adalah kata2 orang yang cuba mengaburi jasa umno selama ini.mereka ini bermain dengan psikologi agar rakyat mempercayainya sahaja.asyik2 salahkan pemimpin....nak belasah orang yang salah kamu boleh tetapi rakyat jangan terpengaruh sehingga sanggup hancurkan umno.

  jika kita terlalu marah pun janganlah kita sampai esok dipahat namanya sebagai perosak anak bangsa....


  jangan sekali2 kamu berani mempermainkan keramat umno....ya kamu boleh hentam pemimpin yang tetapoi jangan sesekali kamu sanggup menhancurkan umno....

  umno hari ini tenat ds....kumpulan sasaran harus ds dan kepimpinan yang ada menyegerekan untuk masuk mendekati majori mereka...jangan dibiarkan ia terus dipengaruhi oleh kumpulan pr

  saya menyokong jika ada pandangan yang umno ini akan terus dipertahankan oleh orang melayu..

  saya harap majoriti orang melayu kembalilah untuk memberi peluang kepada umno memperbaiki kerosakan yang sudah-sudah.

  ReplyDelete
 45. kalau di fikirkan secara jelas,sesiapa yang di tindas semasa hayatnya bertapak di bumi malaysia?tiada.siapa yang hidupnya tidak di bantu oleh kerajaan.. jawapannya tiada.siapa yang berkuasa menentukan semuanya ...jawapannya tiada.jadi berfikirlah sebelum melontarkan kata nista.dari sebesar tapak tangan kita di suap dengan keamanan.besar saja kita diberi sekolah untuk mengejar ilmu.dan bila cukup dewasa kita di beri peluang mencari rezeki di bumi yang aman ini.mereka yang tak berpuas hati baik dari pemimpin mahu pun pengikut harus bertanya kepada diri sendiri, selama hayat di kandung badan pernah ke berjasa kepada negara.yang selama ini membesarkan mereka sehingga cukup berakal.?
  pernah atau tidak membela nasib jiran mereka atau tidak?pernah atau tidak menyanyangi ibu bapa mereka.?kalau semua perkara ini di renung sudah pastinya kita tidak membuat kacau bilau,tidak akan menghina sesama manusia dan sikap cemburu pastinya tidak muncul dalam diri sendiri.kalau kita terus berterusan begini membenci serta memfitnah nescaya akan hilang bangsa malaysia.sepatutnya tidak timbul isu perkauman kerana jelas kita membangunkan malaysia ini bersama-sama.pengagihan kuasa kita bagi sama rata dan sama rasa.kalau nak lebih usaha kena lebih.kalau yang malas dapat lah sikit.rakyat mahukan penjelasan yang jujur bukannya bertopeng di sebaliknya.kenapa perlu mengambil keutungan dengan melakukan penindasan.
  semua bangsa melayu sayangkan UMNO,bangsa cina sayangkan MCA dan bangsa india sayangkan MIC.kerana percayakan keikhlasan perjuangan parti maka lebih 50 tahun Barisan memerintah.
  APAKAH TIDAK ADA LANGSUNG JASA PEMIMPIN BARISAN NASIONAL?????

  ReplyDelete
 46. Assalamualaikum dr

  Saya memang sedari mula mencurigainya,(dalam hati kecil berkata,"apakah muslihat didalam kata kata indah yang penuh kontroversi ini")nah memang ternyata kepalsuannya.
  Barisan Nasional mempunyai kekuatan dan sedang menjadi parti pemerintah di peringkat pusat,jadi BN perlukan sedikit perubahan sahaja untuk memantabkannya kembali.

  Sistem dua(2)parti memang bagus untuk diamalkan dalam kita mencari kebaikan sistem demokerasi.Yang pentingnya BN mesti sedar kita telah mempunyai pencabar sekarang, jadi ayuh bekerjalah dengan kuat dan sebaik mungkin.
  Dan yang paling penting adalah pemuafakatan BN mestilah tidak tergugat.

  Bersatu kita teguh.

  ReplyDelete
 47. Salam DS,
  DS kena ingat yang UMNO tu sebenarnya bukan wakil muktlak org Melayu di negara ini pada zaman sekarang.....Semua dah berubah!!!...Yg sekarang apa rakyat hendak adalah hak mereka atau rungutan mereka dapat ditunaikan oleh wakil2 mereka!!!Ternyata rakyat telah berubah selera kerana menolak kerajaan yg tak begitu berkesan dalam urusan hal2 mereka...Apa yg rakyat pilih sekarang adalah mencuba cara lain dgn memilih parti2 yg lain untuk selesaikan masalah mereka...DS KENA INGAT,PROSES SEDEMIKIAN BUKANNYA DALAM MASA SINGKAT(UNTUK HAL2 YG MENGAMBIL MASA) KERANA MEREKA BARU MEMIMPIN DLM 1 TAHUN SAHAJA..(BERBANDING PARTI KOMPONEN SEBELUMNYA BERKUASA SELAMA 50 TAHUN)....kita akan menjadi hakim kepada parti yg memerintah dan kalau mereka tak dapat menangani isu2 yg dibangkit,mungkin juga rakyat akan memilih parti lain untuk memerintah di PRU 13!!!.Masa yg menentukan....JANGAN LAGI DS BANGKITKAN SOAL SENSITIF BERSIFAT PERKAUMAN LAGI...TUKARLAH TAJUK LAIN...!!!APA NI...MELAYU,CINA,INDIAN,IBAN,KARDAZAN....Kalau nak ikutkan rakyat di SABAH & SARAWAK lebih berhak bersuara tentang hak mereka!!!SEDARLAH SIKIT ORG SEMENANJUNG...!!!

  ReplyDelete
 48. Saudara Ritz Arif,

  Saya tidak pasti apa yang mengguris perasaan saudara jadi saya tidak dapat menerangkan. Namun saudara perlulah berfikiran terbuka bila membicarakan isu UMNO dan Pas. Memang benar penyokong Pas terguris dengan UMNO. Demikian juga penyokong UMNO.

  Saudara menulis beranggapan UMNO hanya mahu bekrjasama dengan Pas ketika lemah. Ini tidak benar. Sebenarnya jika saudara lihat kerusi UMNO dan BN, parti ini tidak lemah seperti andaian saudara. Hanya kerana BN kalah di lima negeri belum bermakna ia lemah.

  Lagi pun saudara perlu ingat bahawa topik kerajaan perpaduan ini di bawah Datuk Seri hadi Awang. UMNO hanya menyambut salam pemimpin Pas. Jika UMNO menolak maka dikatakan pula UMNO sombong dan mahu bermusuh sesama Islam.

  ReplyDelete
 49. Saudara Ricky,

  dalam demokrasi ada pelbagai pendapat dan puak yang saling mempertahankan ideologi, pandangan dan kedudukan mereka demi kepentingan yang pelbagai.

  Saya tidak kata UMNO wakil mutlak orang Melayu. Namun UMNO adalah parti orang Melayu terbesar yang tentulah perlu menyuara kehendak-kehendak penyokongnya. Bukankah itu makna politik demokrasi?

  Saudara membawa maksud seolah-olah Pakatan Rakyat tidak perlu dikritik kerana baru setahun memerintah. Jadi bila kita boleh mengkritik mereka?

  Jika demikian analoginya tentulah Datuk Seri Najib yang baru memegang jawatan PM tidak sampai 4 bulan juga tidak wajar dikritik?

  ReplyDelete
 50. Waalaikumussalam Azman,

  saya bersetuju dengan saudara.

  ReplyDelete
 51. DS,

  kenapa lah Dato Seri berburok sangka pada DSAI tu.Takkanlah kerana DSAI dapat menarik sokongan sebilangan rakyat Malaysia untuk menyokong Pakatan Rakyat maka Dato Seri sanggop menuduh DSAI punca orang Melayu berpecah. Tengok sejarah Dato Seri.Semasa Dato Seri dan saya di alam sekolah lagi, DSAI telah di akui oleh Tun Mahathir tentang ketokohan DSAI dalam menyatupadukan orang Melayu.Ingat di awal pemerintahan TUN ,orang Melayu sudah cenderung menyokong PAS tapi dek TUN ni akal nya panjang macam umurnya juga, di pujuknya DSAI untuk bersama UMNO.UMNO pun bertambah kuat dan aman damai TUN memerintah Malaysia sampai ramailah orang Malaysia ingat TUN sahaja lah yang memajukan negara tercinta ini.Dalam sejarah UMNO tak ada lagi pemimpinnya bernama ANWAR. Tak professonal sungguh UMNO ni.Tapi biasalah bila madu sudah habis di hisap sepah pun di buang..di fitnahnya DSAI nak rampas kuasa dan kaki liwat...DSAI orang politik macam Dato Seri juga..tapi beliau lebih dari seorang ahli politik.Itu sebab DSAI sekarang bukan saja jadi agen menyatupadukan orang Melayu malah rakyat Malaysia seluruhnya..tak macam Dato Seri yang dok memperjuangkan hak orang melayu kunon..menyatupadu kan orang melayu kunonn..tapi
  bagaimana rakyat Malaysia yang lain...Come on lah Dato Seri...kita sekarang menuju 2020.Saya takut nanti orang lain akan terperasan sangat kemunduran orang Melayu sebab orang lain dah lama jadi orang Malaysia.Orang macam Dato Seri berjuang untuk Melayu sebab pangkat,harta dan wang ringgit ..bukan Dato Seri..Kalau Melayu nak bersatu...UMNO kena berhenti jadi budak jahat,jangan fikir kamu saja yang betul...PAS tak betul,PKR penipulah,DAP tu komunis lah..Cina pendatanglah...orang India tu layak duduk estate lah...Peganglah ada tali Allah...hidup kat dunia ni sementara saja...TAPI SAYA HERAN SANGAT dengan orang macam Dato Seri ni...bila bercakap mengalahkan ulamak tersohor..macam hebat sangat ibadatnya..takwanya...tak ada ambil rasuah langsung...bersih macam kain putih...betul kee...Kekalahan Dato Seri dalam PRU 12 dan pemilihan Umno baru 2 nisebagai peringatan Tuhan pada Dato Seri..sama2 lah kita renungkan..jangan lagi dibuai oleh pujian 2 oleh pembodek2 Dato Seri tu...nanti dalam kubor dan akhrat kita keseorangan Dato Seri.. sama-sama lah kita bertaubat...dari sahabatmu ....

  ReplyDelete
 52. DSKT,
  Dahulu, ketika UMNO/BN berkuasa di Selangor majlis Ilmu di surau-surau dan masjid tidak dibenarkan dan selalu kena ambushed. Bulan ramadhan tidak dibenarkan bertazkirah, sampai ada pulak pekeliling untuk mengharamkannya. Tapi sekarang ini, setelah PR berkuasa di Selangor, majlis ilmu diadakan sepanjang minggu di surau tempat saya. Surau di tempat saya yang dahulunya agak lengang, sekarang ini penuh sepanjang masa. Malah ia telah di naik taraf kepada masjid. Saya tidak nampak perpecahan yang DSKT/UMNO/BN katakan itu. Saya mendapat maklumat bahawa sekarang ini surau-surau dan masjid kekurangan ustaz yang mengajar kerana terlau banyak permintaan. Bukan macan masa dahulu, uztaz ramai, muridnya tiada. Yang berpecah hanyalah mereka yang sering dapat projek dizaman BN dahulu, dimana masa kini sedikit sukar untuk mendapatkannya.

  ReplyDelete
 53. org PR semuanya prejudis... fitnah sana-sini... x ingat mati ke??? kat kubur tuhan tanya. pemimpin dia ckp apapun semua betul... padahal xda bukti pun... gila ka nak musnahkan beratus juta byte data kerajaan... gila ka nak angkat beribu-ribu fail dalam masa singkat... xkanla org tak nampak... tu belum campur nak cari data2 tu lagi... mau sebulan pun x cukup... so bercakap guna otakla. lu x kepung SUK pun diorg xkan sempat bwk lari fail2 tu. sebenarnya semua org PR ni prejudis,,, dia ingat semua org jahat mcm dia... cthnya; pernah dgr rumah penjenayah kena rompak?? sebab dia tahu taktik perompak sebab tu rumah dia x kena rompak. sama mcm PR,, dia takut org wat apa yg dia pernah wat, sebab tu dia ready...

  ReplyDelete
 54. Dr Khir Toyo - I have not seen what you have done much for Selangor during your tenure as Menteri Besar. But, I will tell you this, I immediately loose respect for you when asked about your good looks, you replied almost arrogantly complete with your mocking expression that it was because of "tempeh". What an idiot you must think all of us are. If you can treat us stupidly on such simple question, I wonder how you treat us on bigger issue. I am not surprised at all about the accusation about the organisation your wife was running. God is Great! He has given you power and now He has taken it away from you, perhaps so that you will realise what you have done. So, please not talk about "Politik sepatutnya dijadikan alat untuk menjaga kepentingan agama, bangsa dan negara telah berubah menjadi alat untuk menunjuk siapa kuat, berkuasa dan berpengaruh. Siapa yang duduk di atas dan siapa pula duduk di bawah". From what I observed UMNO Politic has always been for the benefit of the selected few. That's why we lost. We got fed up with you and your UMNO kind, strutting around arrogant, corky, nose in the air. I can't stand when you give press statement, your style, your character were oozing with arrogance. I really hope this bitter lesson is a reminder to you and the rest of UMNO fraternity that there is a greater power that oversees what you do. He will make sure, if not now, that you will pay for the consequence of abuse later - Ishak Zakaria

  ReplyDelete
 55. Salam DS,
  Saya setuju dgn DS tentang komen reply kepada saya setiap parti ada ideologi sendiri.Namun apa yg saya katakan bukannya PR tidak boleh dikritik,tetapi hanya rakyat yg akan menilai prestasi mereka DAN MEREKA ADALAH SEPERTI JUNIOR DIDALAM PENTADBIRAN DI NEGERI PR MASING2....
  LAIN PULA KEPADA DS NAJIB KERANA BELIAU ADALAH DLM PENTADBIRAN KABINET SELAMA BERPULUH TAHUN DAN PERNAH MENJADI TPM(Yg jugak ada kuasa untuk memimpin jabatan2 kerajaan)...DIA BUKANNYA BARU DLM PENTADBIRAN NEGARA KITA(BAH KATA ORG KALAU NAK BERUBAH,SEMENTARA YG MASIH ADA KUASA DARI DULU PATUT BERUBAH DAN MENGAMBIL RUNGUTAN ORG RAMAI SUPAYA DIUBAH MENJADIKAN SATU PENYELESAIAN,CONTOHNYA HARGA TOL2 NAIK ADALAH DISEBABKAN KEGAGALAN KABINET DLM MASA PERUDINGAN KONTRAK YG TELAH DITETAPKAN)....
  Ataupun maksud DS KUASA DI KOMPONEN BN ADALAH DI TANGAN PM,walaupun dulu najib adalah TPM tetapi tiada kuasa untuk membuat keputusan???)....apa yg saya perhati semasa pak lah memerintah sesuatu keputusan adalah semua komponen parti BN bersetuju barulah dia tetapkan,lain di zaman Tun mahathir keputusan seolah-olah diputus oleh TUN sendiri(Ini adalah apa yg saya dpt lihat cara pemerintahan zaman dulu,kalau saya salah DS tolong betulkan saya) ATAUPUN SETIAP KEPUTUSAN DLM BN ADALAH DIBAWA KUASA PM DAN KALAU YA BERMAKNA KITA KENA TUNGGU SETIAP PM BARU UNTUK MELANCARKAN PLAN MASING2 DGN APA YG MEREKA FIKIR PRIORITY!!!Yg lain menteri tu hanya lah boneka saja!!!KALAU SAYA SALAH DS TOLONG BETULKAN!!!

  ReplyDelete
 56. Salam DS,
  Sekarang adalah peluang BN untuk buktikan apa yg BN boleh majukan di sabah & sarawak....Terdapat banyak lagi kelemahan di sabah & sarawak seperti bekalan elektrik,air,telefon line.....PERGILAH TINJAU KEADAAN DI SANA.....
  Ataupun apa yg kerajaan sekarang boleh improve di semenanjung seperti TELIFON LINE untuk perumahan baru.BOLEHKAH KABINET MENLAKSANAKAN SETIAP PERUMAHAN BARU MESTIKAN PEMASANGAN TELIFIN LINE SEPERTI AIR DAN ELEKTRIK,UNTUK LEBIH TERANG LAGI KITA TIDAK PERLU TUNGGU SEHINGGA TELEKOM MEMASANG KABEL2 MEREKA SELEPAS PENDUDUK PERUMAHAN BARU MASUK SEHINGGA 50%....

  ReplyDelete
 57. habis tu kalau dengar cakap ko..
  semua boleh bersatula..

  lu dah kalah diam!

  ReplyDelete
 58. Tidak adakah bijak pandai Melayu , tak kira apa party pun, yang boleh duduk semeja yang mampu membincangkan hala tuju bangsa Melayu, apa yang perlu di buat dan sebagainya? Atau kalau tak masuk UMNO tidak dikira bijak pandai.

  Jangan harapkan orang party, hanya segelintir saja yang betul betul ikhlas memperjuangkan bangsa atau ugama, yang lainnya berjuang untuk mempertahankan kuasa. Bekas pemimpin juga menulis di blog blog cakap tak serupa bikin. Susah nak lihat keikhlasan mereka, kerana semasa berkuasa buat lain, bila dah tak berkuasa kata lain.

  Betul dalam masa 50 tahun UMNO berkuasa ada juga jasa mereka pada orang Melayu, tetapi jasa mereka pada keroni dan sanak saudara adalah yang terbesar. Hampir semua pemimpin UMNO kaya raya. Tiba tiba semuanya pandai berniaga. Isteri pandai berniaga, anak pandai berniaga,adek abang semua ahli perniagaan. Memang hebat. Bila dah kalah dlm pilihan raya tak pula terus pandai berniaga. Rakyat melihat dengan jelas semua ini, tak pyah nak berdaleh daleh lagi.

  ReplyDelete
 59. WMU350,

  Saya amat bersetuju dengan pandangan saudara, walaubagaimanapun pimpinan UMNO peringkat cawangan tidak seperti yang diharapkan oleh peringkat tertinggi. Kabanyakan hamba rakyat masih lagi dilingkungi oleh orang2 cawangan yang cuba memonopoli cawangan tanpa mencari atau merekrut ahli2 terbaru yang berfikiran terbuka dan professional demi survival orang melayu. Pertolongan atau bantuan kerajaan masih lagi dipihak yang menyokong UMNO sahaja... Bagaimana orang melayu nak bersatu atau 1Malaysia kah kita??? UMNO hanyalah satu institusi yang didokongi manusia. Manusia inilah yang menentukan jatuh-bangun nya institusi yang dipanggil UMNO.

  ReplyDelete
 60. Salam kepada Ds dan seluruh warga blogger,

  kepada wmu350,
  apa harus kita memberi peluang setelah 50 tahun peluang itu diberi untuk memperbaiki kerosakkan yang telah dilakukan. Cukuplah, dengan penyalahgunaan ISA, Penswastaan (cth: TNB), Rasuah dan lain-lain. Saya pengundi atas pagar (berumur 23 tahun dan belajar di salah sebuah ipt kerajaan)dan baru pertama kali mengudi pada pru lepas. saya melihat UMNO/BN sudah tidak relevan lagi untuk memerintah malaysia. Jika mahu undi golongan muda sila minta DS dan rakan-rakan membuat perubahan secara total dan radikal (radikal tidak semestinya negatif ya kerana selalunya orang menganggap radikal itu negatif,kotor dan tdak mermoral)

  Kepada saudara zalyrajiei,
  Bukankah tanggungjawab dan kewajipan pemerintah untuk menyediakan sekolah dan membantu mereka yang susah?bukan itu "basic responsbility" jika seseorang itu diberi kuasa sebagai pemimpin? hujah lama yang diulang-ulang dan selalunya digunakan oleh pemerintah untuk menyalahkan rakyat dengan mengatakn mereka tidak bersyukur.

  ps: Bukankah tanggungjawab rakyat menyoal apa yang dilakukan kerajaan jika terdapa kecurigaan terhadap sesuatu perkara?

  Salam selagi lagi buat DS dan semua Blogger.

  ReplyDelete
 61. Assalamualaikum DSKT,

  Alhamdulillah, saya suka baca pandangan DSKT. Saya ni bukannya penyokong UMNO maupun PR. Saya cuma rakyat biasa yang layak mengundi di Selangor dan akan pro pada kebajikan Islam dan kaum seagama. Bagi saya DSKT seorang yang layak untuk menjadi Menteri Besar. Pandangan DS semuanya bernas belaka dan tidak berat sebelah pada mana-mana pihak. Mungkin tindakan DS masa memerintah agak kasar. Tapi percayalah DS kalau kita tak tegas, kerja takkan jalan.

  Tapi saya rasa terkilan pada komen-komen yang di buat oleh sesetengah orang dalam blog ni yang main ‘bulldoze’ saja menghentam orang tanpa berfikir panjang dan berfikiran intellectual. Contohnya saudara LeeSlimShady. Pada hemat saya saudara Lee (nama pun dah nak bertukar ke arah DAP dah ) ni seorang yang cetek akal. Dia baca lama blog DS kerana nak mencari idea nak memerintah sebenarnya. Pemimpin yang dia sokong mana ada nak keluarkan idea-idea bernas ni. Semuanya asyik nak cari salah orang saja.

  Kalau tak…. buat apa dia masuk ke laman web orang UMNO padahal dia ni orang kuat PR. Bahan berita dia pun Malasiakini. Dia tak tau yang Malaysiakini adalah sebenarnya berita DAP yang sememangnya suka tengok melayu pecah belah. Kalau ikut pandangan seangkatan Lee ni yang nama Yong tu, orang Melayu berpecah tapi Malaysia bersatu. Ini yang DAP nak. Bila Melayu dan Islam dah tak kuat, ‘mereka’, akan semakin kuat. Percayalah, kalau namanya Cha Alif Nun ni , mereka sokong apa-apa parti pun, mereka tetap bersatu. Yang menyokong BN akan berlembut sikit (bukan apa, nak make sure mereka tak ketinggalan dalam mendapat apa2 keistimewaan) dan yang di luar pulak menekan agar yang di dalam akan lebih mendapat kuasa. Lama-lama kita hanya tinggal nyanyi lagu “Anak, kecil main api, terbakar…….” Dan orang macam Lanun Lawak akan makin memperlekehkan Melayu kerana katanya di sebabkan nama kita yang Layu. Gamak dia memperlekehkan bangsa sendiri.

  Dulu saya kuat menyokong PAS, nampak arah tujunya tambah pula ulamak yang saya kagumi ada dalam parti ni. Tapi sekarang PAS tak lagi nak memperjuangkan Islam, tapi lebih kepada ‘Big Scale’ kononnya kalau mereka dapat memerintah Malaysia bersama PR, mereka dapat mentalbiah Islam sepenuhnya. Orang DAP pun dah pandai baca Quran. Sikit hari lagi semua orang DAP akan masuk Islam. Itulah matlamat PAS sekarang ni. Pencaturan Kerajaan perpaduan adalah gimik mereka untuk meraih sokongan masa Muktamar PAS saja. Mereka tak tahu yang ramai di luar yang menyokong mereka macam saya dah mula sangsi dengan perjuangan mereka. Islam hanya tinggal nama saja dan di guna sebagai senjata untuk menegakkan idea mereka.

  Ketahuilah wahai rakan seislamku… hari ini iman kita tinggi melangit, entah hari esok iman kita di bawah tapak kaki. Tolong jangan pandang hina pada orang islam yang tak menyokong PAS. Kalau hari ini kumu mengata mereka fasik, esok Allah angkat martabat mereka menjadi orang yang mulia di sisi Allah. Tak siapa yang tahu semua ni kecuali ALLAH.

  Jadi DS, teruskan perjuangan DS. Saya dan orang seangkatan saya akan sentaisa menyokong orang yang ikhlas berkerja demi kebaikan kita dan generasi kita akan datang. Kalau kena dengan niat dan keikhlasan DS, inyaallah akan mendapat balasan baik. Kalau tak di dunia pasti akan nampak di akhirat kelak.

  Pada Abu Bakar, Nur Mohd Nizam, Harmsa, Nordin, Ampun Tuanku, Obrisi dan lain-lain seangkatan, nasihat saya kalau tak ada perkara baik yang nak di tulis /di lisan elok lah berdiam diri kerana sebaik-baik amalan adalah menjaga lisan termasuk tulisan. Kalau ada yang baik eloklah di ketengahkan. Saya rasa tuan-tuan lebih baik bagi cadangan untuk ‘improvement’ dari mencerca kerana bila kita mula mencerca, maruah kita di jatuhkan Allah satu demi satu.

  Wasalam.

  ReplyDelete
 62. hahaha dskt masih lagi di takok lama. berubah lah datok demi survival politik datok.

  ReplyDelete
 63. memang patut pun pejabat dikepung. sebab pada malam pengumuman kemenangan pr itu juga pekerja2 dskt sibuk memusnahkan dokumen2 penting dalam pejabat. betul tak dskt. siap ada bukti bergambar lagi dalam blog pekerja2 sibuk membongkar dokumen2 pejabat

  ReplyDelete
 64. saudara ritz ariff,


  saya dapat merasai dan memahami perasaan golongan muda hari ini tentang sukar atau mudah nak masuk dalam cawangan ini.berkaitan sukarnya untuk berada dikepimpinan peringkat cawangan,pada saya ia memang ada benarnya tetapi apakah kita yang bijak berakal, fikiran matang,jauh kehadapan dan muda hari ini harus bersikap ambil hati dan menjauhkan diri sahaja...

  mengapa golongan ini tidak berfikir jika kita tidak beranikan diri untuk masuk....golongan tertentu akan terus rosakkan umno....adakah kita juga patut berdosa kerana membiarkan umno terus dirosakkan oleh orang2 tertentu seperti apa yang dimaksudkan oleh saudara ritz ariff dan seperti apa yang memang kita semua tahu.

  kesan yang berlaku hari ini adalah apabila golongan muda yang bersuara lantang,agresif dan bijak pandai hari ini bersuara dari luar umno dan ia pula telah disambut dengan dulang emas oleh pihak pakatan rakyat....golongan ini tanpa disedari telah membantu pakatan rakyat. ruang dalam umno pada mereka telah tertutup dan mereka merasakan suara hati mereka ada tempat dalam pakatan rakyat....dan akhirnya umno yang dilihat kuat dari segi kerusi tetapi lemah dari sudut moral support BN

  saya sendiri telah merasai susah atau senangnya untuk menjadi pemimpin kecil parti politik yang tidak memjanjikan imbuhan.bukan imbuhan yang dicari dalam politik tetapi berjuang dan mempertahankan maruah anak bangsa tanpa sumber amat mencabar hari ini

  nasihat saya agar saudara ritz ariff dan sahabat seangkatan dengan saudara agar terus mendesak dan bersuara disini cuma bersediakah kita menjadi ahli dan membantu umno jika ingin kan perubahan.jika kita tidak mampu membantu dari segi tenaga,mengapa kita tidak menyumbang dari segi idea...hari ini kita telah mempunyai wadah....lihatlah apa yang ds khir berikan hari ini...kita dapat berbeza pendapat dan adkala kita bersetuju bersama tanpa kita mengenali antara satu sama lain....

  bersabar dan jangan mudah berkecil hati...duduk dalam politik ini bukan senang...hanya yang betul2 ikhlas dan jujur sahaja yang mampu bertahan..bantulah mereka2 yang jujur dan ikhlas berjuang dalam umno dan jangan biarkan musang berbulu ayam terus merompak harta rakyat melalui parti politik.

  pada saya parti politik ini sama sahaja.mana2 ada kepentingan baik ekonomi atau kedudukan...cuma saya tidak berminat atau peduli dengan parti lain..saya hanya sayang dan ingin membantu untuk umno agar umno dapat meneruskan perjuangn membela anak cucu kita kemudian hari.

  nasihat akhir saya pada ritz ariff bukan senang untuk berada dalam kepimpinan politik hari ini jika kita tidak benar2 bersedia seperti ds khir ini.jangan kita kehilangan sebutir permata yang ALLAH telah berikan kepada kita hari ini didalam umno..bantu dan berilah sokongan moral dan nasihat yang boleh membantu beliau untuk meneruskan dan membetulkan kembali persepsi hitam yang terpalit pada nama umno hari ini...malu saya lihat dan dengar umno hari ini dijaja kesana sini dengan maruah yang rendah sekali oleh anak bangsa sendiri...berpada2lah kita apabila inginkan perubahan...janganlah sampai kita orang melayu sendiri biadap dan memberi ruang seluas2nya kepada orang lain untuk menyindir umno hari ini.

  dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung dan tinggi mana kita naik jangan lupa dari mana kita datang...beringat sikit melayu oooii

  walauapapun teruskan menulis dan teruslah berbeza pendapat...hanya demi untuk survival anak bangsa.wassalam

  ReplyDelete
 65. kepada saudaraku muhammad..................umno bukan hanya perlu diberi peluang setelah 50tahun memerintah tetapi umno harus dan wajib dipertahankan sehingga akhir hayat kita jika kita anak melayu yang benar2 memahami perjuangan sebenar umno ...yang harus kita sepak keluar adalah bangsat2 yang merosakkan umno...ini harus dilakukan secara menarik rambut dalam tepung...janganlah sahabat2 mudaku hari ini terlalu emosi sehingga tidak mampu terfikir ini semua...kenapa umno harus disalahkan jika kita yang membiarkan musang berbulu ayam…..

  umno perlukan kamu semua sebenarnya...persoalannya adakah kamu semua yang berani,lantang dan muda hari ini bersedia masuk kedalam umno..jika kita hanya bersuara diluar memang kita sukar merubah umno sebenarnya dan yang terbabit merosakkan umno hari ini...kita juga sebenarnya dan mungkin berdosa tanpa kita sedari kerana membiarkan umno dirosakkan musang berbulu ayam.

  saya berumur 35 tahun sekarang....saudara muhammad anda berumur 23 sekarang...ketika saya berumur 24tahun (1998)saya juga menyokong dsai ketika itu......dan saya juga pernah dihalau keluar dari dalam dewan yang penuh dengan orang umno hanya dengan gara2 mencadangkan agar kepimpinan umno hari ini melupakan sejarah 1998 dan menerima dsai kembali......saya dihalau sebegitu pun saya tidak lari dari matlamat perjuangan saya demi sahabat seangkatan saya golongan muda hari ini…kemana kita golongan muda 10,20 tahun akan datang jika kita salah percaturan dalam menentukan halatuju Negara kita.

  anak2 muda hari ini yang terlalu fanatik terhadap dsai.....oleh sebab itu saya mencadangkan bawa kembali dsai demi untuk menarik kembali golongan muda ini
  saya tidaklah ingin merosakkan umno tetapi saya telah disalah tafsir dan sikap orang melayu cepat melatah tanpa mampu untuk berfikir sejenak tentang apa2 perkara yang berbeza sikit dari mereka.....saya hanya mahu melihat dan meredakan amarah golongan muda hari ini yang amat keterlaluan untuk memperjuang dsai....saya telah merasainya dan tahu semangat yang ada pada orang yang bernama ANWAR IBRAHIM...beliau mempunyai karisma yang mampu menggegarkan negara seperti apa yang berlaku hari ini......tetapi nasihat saya golongan muda hari ini harus berfikir panjang adakah individu sangat penting atau negara lebih penting...

  berjuang untuk dsai......dan mempertahankan beliau adalah hak masing2…adakah saya tidak seperti anda yang lantang atau berani bersuara…tetapi kepentingan Negara dan anak cucu kita masa depan siapa nak tentukan…..adakah kita patut angkat dsai dalam parti yang akan mengurangkan kuasa melayu?….atau kita harus berpada2 jika ingin mengangkat seseorang itu……… janganlah sekali2 kita orang melayu sanggup menghukum dan menghumban umno kelubuk yang paling dalam dan paling hina.....sanggupkah kita lihat...mana maruah kita sebagai orang melayu...apakah kurang islamnya umno....dan apakah tiada langsung melayunya pas….

  ingatlah dari manakita datang...mana asal usul kita dan apakah kita sudah benar matang berpolitik.....bukan semua orang bijak berpolitik hari ini terutamanya anak melayu....semua main redah sahaja tidak seperti orang cina.

  ReplyDelete
 66. SAUDARA MUHAMMAD

  berkaitan tentang perubahan radikal dan total untuk ds khir seperti yang diharapkan oleh saudara muhammad....beliau hanya akan mampu melakukan perubahan yang saudara muhammad harapkan jika golongan seperti saudara dan kumpulan seperti kita masuk kedalam umno dan menggerakkannya....ds khir tidak mampu untuk melakukan nya secara bersendirian...kita telah lihat keberanian dan niat sucinya untuk menggubah sistem pentadbiran awam sehingga isu penyapu dipolitikkan oleh pembangkang ketika itu.

  pada saya perubahan total dan radikal hari ini tidak boleh dilakukan sepantas kilat...tetapi perubahan total akan terjadi iaitu orang melayu dan bangsa2 lain mula mempercayai antara satu sama lain jika tidak ia hanya akan menjadi mimpi semata jika golongan muda hari ini masih tidak berani masuk kedalam umno ia menjadikan pemimpin seperti ds khir semakin sukar berjuang membela anak bangsanya sendiri....

  saya ada juga memimpin kumpulan kecil dalam umno....bukan senang memimpin dengan air liur saja...semuanya perlu kekuatan sumber untuk menggerak....saya akui saya bukanlah seorang pemimpin kecil yang aktif dalam umno...dan saya bolehlah juga merasai bagaimana rasanya orang yang berkerja untuk parti...kita harus beradat sikit bab ini...ada pro dan kontranya...faham sikit pada golongan yang menggerak jentera ni….kalau nak tegur tu biarlah kena cara dan adapnya…..bolehkan!!!

  ReplyDelete
 67. kepada semua sahabat tidak kira dimana berada

  daripada sudut pandangan kacamata saya yang marhaen ini.......
  jika golongan muda hari ini masih terus bersuara dari luar dan tidak membantu umno....pru13 nanti pasti umno akan rebah...dengan rebahnya umno maka berakhirlah perjuang tradisi membela anak melayu.....fikir-fikirkanlah sahabat

  saya dan anda mungkin boleh kerja hari ini tanpa bergantung pada umno,mungkin kita boleh berdikari sendiri tetapi apakah anak cucu kita akan menikmati suasana seperti kita hari ini?

  siap yang akan berjuang dan mempertahankan kuasa politik dan kepentingan melayu?....terus terang saya katakan sebagai orang melayu saya hari ini terus yakin dan akan memastikan undi saya akan datang hanya akan diberikan kepada parti yang bertulang belakangkan kepentingan anak bangsa dan agama saya sahaja....
  walaupun saya ada perasaan simpati kepada dsai……ia tidak mampu mengubah pendirian saya terhadap kepentingan negara saya....hal yang lain2 pandailah mereka fikirkan...semoga kita berfikir dan menerima secara terbuka ketidak samaan pendapat antara kita...wassalam

  ReplyDelete
 68. Ishak99,

  I do agree with you Ishak99 on what you had explained DSKT style. May be his style kot.... hehehe. Ramai orang cakap pasal nie DSKT, I don't know whether you realize or not DSKT and you should engage with professional consultant on your grooming Dato'.

  ReplyDelete
 69. adely..

  Saya adalah bekas Ketua Pemuda Cawangan di bahagian Rembau telah meletakkan jawatan saya kerana tidak setuju dengan Ketua Pemuda Bahagian yang tidak perlu saya sebutkan nama beliau disini kerana umum telah pun mengetahui.

  Bagi saya bukan Anwar saja yang menjadi punca perpecahan orang Melayu bahkan ramai lagi pemimpin yang telah pun terkeluar dari landasan sebenar perjuangan mereka. Mereka hanya pentingkan kedudukan seterusnya kuasa bagi membolehkan mereka mengaut keuntungan.

  Saya amat mrngharapkan perubahan yang begitu drastik daripada PM yang baru, namun ianya masih ditakuk lama.

  Pesanan saya ;

  Buatlah perubahan yang drastik sebelum rakyat yang membuat perubahan. Kiranya ini yang berlaku maka akan hancurlah Melayu pada zaman akan datang.

  ReplyDelete
 70. Dato'

  Apakah ini bermakna hanya UMNO saja yang boleh satukan orang melayu? adakah ini bermakna bahawa kita harus dengar pemimpin UMNO jika mahu melayu bersatu? benarkah? Bagaimanakah jika seorang itu orang cina tapi dia beragama islam? adakah kita perlu pinggirkan dia hanya kerana dia bukan melayu?

  Pada hakikatnya, pemimpin UMNO itu sendiri yang membuatkan rakyat meluat. Adakah rasuah politik wang yang melibatkan pemimpin-peminpin UMNO itu boleh satukan orang melayu?

  Adakah taburan wang-wang dosa dan rasuah merasuah itu boleh satukan orang melayu? hakikatnya budaya ini cuma boleh untungkan segenlitir kroni UMNO yang sudah memang terus kaya raya sementara rakyat yang dikampung-kampung dan yang tinggal di setinggan terus merana dipinggirkan.

  Sebab itulah UMNO perlu diajar untuk kembali ke landasan asal. Rakyat dah tak undi UMNO sebab kebobrokan pemimpin-pemimpin UMNO. Dan, Dato' adalah jua seorang pemimpin UMNO.

  Usah kritik banyak pasal Anwar. Dato'sebenarnya perlu bermuhasabah diri agar dapat memperbetulkan kesilapan Dato' yang lalu.

  Jika tidak, takkanlah Selangor sudah dirampas oleh pakatan rakyat?

  ReplyDelete
 71. Saudara Ishak99,

  Saya fikir dakwaan saudara hahawa saya tidak melakukan apa-apa adalah tidak benar. Untuk menerangkan di dalam komentar ini tentulah tidak mencukupi dan terlalu panjang. Tanpa ingin mengangkat diri cukuplah saya katakan bahawa saya meninggalkan tampuk jawatan dengan menyelesaikan hampir 98% masalah setinggan, RM 1.4 billion simpanan kerajaan negeri dan pertumbuhan ekonomi negeri yang baik.

  Anak-anak syarikat kerajaan negeri yang dahulunya kerugian, hampir kesemuanya mencatatkan keuntungan.

  Kutipan zakat juga meningkat dengan banyak sehingga pada 2007 LZS mengutip hampir RM 200 juta. Ini menunjukkan peningkatan pendapatan umat Islam di Selangor dan syarikat-syarikat orang melayu.

  Jika saudara benar mahu melihat kebenaran, dengan sedikit kajian tentu saudara mendapati bahawa semasa pentadbiran saya juga sistem PBT, Kerajaan negeri dan pentadbir tanah diperkemaskan dengan bersungguh.

  saya tidak menafikan ada kelemahan-kelemahan saya namun untuk mengiakan dakwaan saudara bahawa "... have not seen what you have done much for Selangor during your tenure as Menteri Besar."

  Adalah tanggapan saudara berdasarkan serangan-serangan politik terhadap saya sahaja.


  Berhubung denganisu saya mengatakan makan tempe. Jika saudara berada dalam PC tersebut tentu saudara memahami bahawa saya melakukan gurauan dan jawapan secara sinis kerana isu tersebut telah saya terangkan beberapa kali tapi masih ada pertanyaan. Malahan saya tidak fikir isu muka atau kulit saya harus dijadikan isu politik.

  Berhung kononnya dasar UMNO hanya menguntungkan segelintir orang, saya fikir kenyataan saudara tersebut berunsur emosi. Jika dilihat sejak 1970 sehingga sekarang saya rasa tidak boleh dibilang dengan berapa ramai orang melayu yang telah menerima nikmat dasar-dasar yang disediakan oleh UMNO termasuklah saudara dan pemimpin-pemimpin di dalam pembangkang.

  Kita semua generasi pasca merdeka menikmati nikmat pembangunan dan dasar yang dibuat oleh UMNO dan BN. Ini tidak seharusnya dinafikan.

  ReplyDelete
 72. Saudara Nazri,

  1. Dalam sistem ekonomi kapitalis ini tidak semua orang boleh kaya serentak. Namun jika saudara jujur melihat perubahan orang melayu, saya fikir hampir 90% orang melayu telah meningkat hidup mereka jauh berbanding 20 tahun lalu.

  2. Benar ada isu rasuah dalam UMNO dan BN. Sebagai parti pemerintah masalah rasuah dan korupsi tidak dapat dielakkan. ini dapat dilihat apabila parti-parti lawan UMNO memegang kuasa mereka juga turut terpalit dengan isu ini.

  saya percaya jika cukup bukti undang-undang sedia ada akan menghukum mereka. Cuma jika kita membuat tuduhan berasaskan persepsi tentuah tidak adil untuk menghukum.

  ReplyDelete
 73. Salam,
  Dr KT.
  Tulisan haprak mangkuk tingkat yg beri komen yg menghentam DKT lebih berbau ketidakpuasan peribadi.Suruh org renung dan berfikir tapi tak fikir keadaan PKR sendiri.
  Manusia akal celik akan berfikir..bolehkah PKR memerintah negara dengan 3 idelogi politik yang berbeza?
  Kepada Ricky
  1.Berjuang bermati-matian utk menjadi PM.
  2.Untuk menjadikan negara islam yang sebenar

  dan ke3 yg berlawanan dengan yang ke 2...
  "mau jadikan malaysia negara islam ?,langkah mayat saya dahulu"

  So..jgn mencari 1000 kesalahan orang,hanya renungkan 3 idelogi diatas..

  Dan,
  adakah 3 parti dalam PR penuh keikhlasan dalam gabungan mereka?
  kalau YA kenapa tak didaftarkan 3 parti itu menjadi satu seperti yg dilakukan BN.

  Kepada Ricky,LSS dan KUBRA-KUBRA diatas,
  Jangan jadi "Luncai yang marahkan nyamuk,habis kelambu dibakar"
  Cuba bagi jawapan yang bernas kepada soalan diatas...
  sekiranya anda dan KUBRA-KUBRA mampu meyakinkan saya dengan jawapan yg mengikut akal fikiran yg bernas saya dan beribu-ribu kawan saya akan mengikut jejak langkah anda

  ReplyDelete
 74. Khir jangan berbicara tentang ekonomi,segala pembuktian didunia akan ketemu juga diakhirat.Buatlah apa saja..dibakarke,disonglapke,dicurike atau dputar belitkan ke tiada siapa yang boleh terlepas.Sebesar habuk dilayang anggin yang haram tetap haram.

  ReplyDelete
 75. ORANG MELAYU AKAN TERUS BERPECAH
  SELAGI DENGAR CAKAP ANWAR
  ATAU
  ORANG MELAYU AKAN TERUS BERPECAH SELAGI
  PEMIMPIN MELAYU BERCAKARAN

  mari kita duduk berbincang bersama mana yang perlu diutamakan dulu......tidak kira siapa kita samada dimana berada apa parti sekalipun,mari kita fikirkan...

  p/s:bila difikirkan memang melucukan..he..he

  ReplyDelete
 76. Dr Khir

  Ni ada kisah kontraktor dengan pemilik tanah/rumah.

  Ada satu orang ni nak bina rumah sendiri yang cantik dan besar, dah cakap dengan bini dan anak-anak, anak-anak ada yang setuju dan ada yang bantah, tapi biasalah anak-anak. Cadang nak buat rumah banglo 2 tingkat, tapi memikirkan banyak benda nak dikira..batu berapa,kayu berapa, paku berapa,sapa yang nak buat,simen nak beli kat mana.Akhirnya benda baik (rumah) ni tak buat langsung.

  Kalau ikutkan kita boleh beli simen dulu, pastu ada duit beli bata pulak, pastu kayu papan..lama-lama siap lah. Tapi lain macam sikit dengan pemilik rumah ni, pertamanya tuan rumah kata nak buat rumah cantik, tapi rupa-rupanya tuan rumahnya ada dua, tak tau nak ikut tuan rumah yang mana satu,akhirnya tuan rumah yang pertama tadi terpaksa mengalah dengan tuan rumah no. 2, huh pelik betul lah. Lebih teruk lagi, jiran rumah pulak sibuk-sibuk nak merekabentuk rumah mereka mengikut cita rasa mereka.Macam mana ni?Akhirnya tuan rumah/pemilik tanah pertama tadi kata tak nak buat rumahlah sebab di kata kontraktor ni jahat, tak pandai buat kerja. Ni apa ni?Kontraktor belum buat kerja lagi,tunggu arahan tuan rumah la,tuan rumah kata ok,kontraktor pun ok la. Wal akhirun,yang salahnya kontraktor sebab kontraktor ni yang jahat walaupun yang nak cadang buat rumah pemilik rumah/tanah tadi.Huh..pening-pening.

  ReplyDelete
 77. Tentang kenapa UMNO mahu sangat bersatu dengan PAS pula, UMNO adalah parti yang berasaskan kaum, hanya orang Melayu dan bumiputera saja boleh jadi ahli parti. Tidak macam PKR dan DAP semua kaum dan agama boleh jadi ahli. Itu sebab UMNO perlu bersatu dengan PAS yang juga ahlinya orang Melayu.

  ReplyDelete
 78. Saudara maw,

  Saya bersetuju bahawa semua yang kita buat atas muka bumi ini akan dibicarakan di padang mahsyar juga. Cuma saya juga berharap bahawa tuduhan-tuduhan dan fitnah-fitnah yang dibuat tanpa usul periksa juga akan diadili nanti walaupun menggunakan nama palsu di internet.

  ReplyDelete
 79. salam..

  Regarding Abu bakar statement that clerly stated here which he said UMNO mindset is typical, i would like to comment and love to share my opinion wif all of u here especially Mr Abu Bakar.. If u think da subject which is topic in this blog is not suitable, u cannot simply judge that UMNO mindset is typical.. I think u the only one that quite typical here.. come on Mr, why don't u just admonish the topic??? give an appropriate topic please??... huhu;D Dont because of the small matter like this we take it serius and keep on debating it.. I admit as a human being, the person whose in UMNO might not good in their morality, but if u think u r da best one in morality, i hope u give an advice and don't blame the party.. blame the one whose in da party...

  Not all members in UMNO r not good in every way.. but u should understand, human always not perfect. i'm sure u r not good in every single aspect too, so just blame the person don't blame the party.. u r clearly stated about UMNO! not da person in UMNO... think wisely ya??

  ReplyDelete
 80. "Orang melayu akan menjadi papa kedana dinegara ini kalau membiarkan UMNO terus berkuasa dan merompak,mencuri dan melacurkan negara ini" (by nur mohd nidzam)

  i'm laugh out with this statement.. Because of the certain people in UMNO that did all the bullshit things, y u blame the party?? If u think we as malay people will suffer by being penniless if we still give a chance to UMNO, u r totally wrong.. Now i'm sure UMNO had learn a lesson, and need support from us as malay people to help them build up an empire again..

  Can u convince me, if the other party become a goverment, the malay people will not being penniless??? i need ur answer dear.. :D

  ReplyDelete
 81. i am wonder, why anuar develop another party which is PKR and not join PAS??? anyone can explain it to me?? i assume that anuar want to be as a 1st man ever, so dat's y he develop another party to achieve his self actualization..

  Anuar knew that PAS have Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat whose hold and being a 1st man in that party, so if he join PAS, for sure he will be in 2nd place.. because he dont want to be as a 2nd person, he develop another party which is PKR and it can be concluded that anuar just think about himself.. I like anuar whose charming in every way, but he definitely have his personal mission.. i wish anuar stop pretending!! i admit anuar good in his speech, but i can't admit what he did now!

  ReplyDelete
 82. i'm sure UMNO members had learn their lesson, so start change attitude and morality.. we're not perfect but we can do the best for being perfect... dont blame UMNO, blame the tiny lil creature in UMNO who being shit in it.. If UMNO members have a power, use it wisely, dont take for granted... Be a rasional in every single thing, admit the mistakes, admit the complaint and start to change to be the best.. Don't make opposition ruin UMNO because of UMNO members have bad morality and attitude.. Time to change drastically..

  ReplyDelete
 83. saya nak orang muda yang percaya dengan dsai cuba berfikir seperti apa yang saya fikirkan 10 tahun dahulu....mari kita fikirkan

  MENGAPA KETIKA DSAI DIBUANG DARI UMNO BELIAU TIDAK MASUK PAS....SEDANGKAN PAS DAH BUKA PINTU LEBIH2 LAGI ARWAH UST FADZHIL NOOR TU PUN KAWAN DIA JUGA..TAPI TUP2 DIA BUKA PARTI BARU..

  SAYA ADA JUGA SIFAT SIMPATI TERHADAP KELUARGA DSAI INI....TETAPI BELIAU ADALAH PEJUANG YANG MELIBATKAN KEPENTINGAN NEGARA..ANAK BANGSA....DAN AKHIRNYA AGAMA PUN AKAN BERMASALAH NANTI.

  CUBA FIKIR...APASAL DSAI YANG BIJAK DAN BERKARISMA INI TIDAK MASUK PAS...KALAU DIA BETUL2 NAK BERJUANG UNTUK ANAK BANGSA DAN AGAMA...DIA DAH MASUK PAS LA....DIA LEBIH BIJAK DARI APA YANG KITA FIKIRKAN HARI INI....

  PERSOALANNYA MENGAPA DSIA TIDAK MASUK PAS DAN MENUBUHKAN KEADILAN????????

  KESIMPULANNYA KITA YANG MUDA HARI INI BERJUANG UNTUK DIA...UNTUK MASA DEPAN ANAK BANGSA DAN AGAMA....ATAU KITA BERJUANG UNTUK DIRI SENDIRI?

  KEPADA GOLONGAN MUDA HARI INI APABILA MENDESAK ATAS TUNTUTAN KEHIDUPAN YANG SEMAKIN SUKAR HARI INI TERUSKANLAH JADI GOLONGAN PENDESAK YANG BIJAK...

  HARI NI CUBA TENGOK LIM KIT SIANG...BILA KERAJAAN LANCARKAN BIASISWA NASIONAL BERASASKAN MERIT...DIA TERUS MENDESAK DAN MEMPERINGATKAN AGAR KERAJAAN JANGAN SEKADAR BERIOTORIK DAN PASTIKAN APA YANG DIKATA DIKOTA...TENGOK BIJAK TAK BIJAK ORANG CINA BERPOLITIK....PUSING MANAPUN MEREKA AKAN UNTUNG....ORANG KITA MELAYU BERPOLITIK MACAMANA..

  MAAFLAH JIKA SAYA KATA..KITA BERPOLITIK RIUH SEKAMPUNG TAPI TELO BARU SEBIJI...

  ORANG MUDA...KURANGKANLAH SIKAP MARAH
  BERLEBIH2AN YANG ADA...ESOK LUSA YANG MUDA AKAN TUA JUGA....BERPADA2 KETIKA BERMAIN POLITIK...JANGAN SAMPAI MEMBAKAR KELAMBU YANG ADA....SEMOGA KITA MEMAHAMI MAKSUD SAYA..

  ReplyDelete
 84. DSKT,
  Dr tlg nasihatkan TPM kerana ucapannya di Manik Urai'Calon kita bukan penjual ikan'(seperti yang tertulis di agendadaily) blh menghiris perasan rakyat. ini jelas penghinaan terhadap rakyat yang susah dan bagi mereka tidak layak menjadi pemimpin. tapi mereka lupa Junjungan kita Nabi Muhamad S.A.W dari seorang yang buta huruf dan akhirnya diangkat sebagai pemimpin agong.

  ReplyDelete
 85. Salam Datuk,
  Tolong buktikan dan senaraikan ceramah atau percakapan Anwar yang telah memecah belahkan orang Melayu...

  ReplyDelete
 86. Dr khir
  Salam perjuangan.
  Terus perjuangan anda,dalam pru 13 nanti mari kita rampas kembali selangor dari pembangkang,satukan melayu diperosok selangor agar memyokong perjuangan umno melayu.Secara peribadi boleh saya katakan Pas telah jauh menyimpang dari perjuangan asalnya membela islam.Kepada seagama marilah kita kembali kepangkal jalan sebelum terlambat.

  ReplyDelete
 87. Dato sri,

  Sebenarnya orang melayu tak berpecah. Yang berpecah ialah undi orang melayu.Kalau dulu banyak orang melayu yang undi umno sekarang mereka dah banyak undi pas dan keadilan.Contoh nya macam saya dan keluarga saya sendiri.dulu undi umno sekarang undi keadilan.Jadi tak perlulah risau.Kalau umno kalah pun dalam pilihanraya orang melayu tak akan p kemana mana.Meraka tetap majoriti di malaysia dan selagi mereka tak tukar ugama, islam akan tetap kukuh di bumi malaysia.Samaada umno wujud ataupun berkubur itu tak penting.pari melayu lain seperti Pas dan keaadilan ada.Kalau Dato betul betul mahu melayu kembali menyokong umno semula kena panggil berunding orang pas dan Anwar ibrahim.kalau anwar ibrahim tak dijemput jangan harap rundingan perpaduan melayu kan berjaya.itu kenyataan.Dan kalau Umno mahu orang melayu kembali menyokong nya maka Umno perlu melakukankan refomasi membersih parti umno dari pemimpin pemimpin yang gila kuasa dan kaki sapu.Bila ini semua dah cuci baru orang melayu akan trust umno semula dan akan kembali menyokong nya.

  ReplyDelete
 88. I totally agree wif WMU350.. knp anwar xnk msuk PAS eh?? dulu xde PKR, xdela sekecoh skrg ni...

  klau dulu bile UMNO salah, PAS tegur, klau PAS salah UMNO tegur.. i rasa bagus la cmtu.. PAS mungkin bagus dr segi moral dan akhlak, tp tak sebagus dalam bidang ilmu yg lain.. Ilmu agama maybe PAS pakar, tp ilmu dlm bidang2 tertentu mcm sains ke, kejuruteraan ke, kehakiman ke, UMNO lbh pakar.. Jadi disebabkn dua2 parti pun x perfect, lebih baik kite menerima kelemahan tu dan sama2 menegur dan memperbaikinya.. I rasa tuhan ciptakan manusia utk saling melengkapi
  la.. If sorang tu pndai skill, x smstinya teori dia pndai, klau sorang lg pndai teori x smstinya skill dia pndai... Ilmu dunia dan akhirat sm2 pntg, xde mknanye klau hr2 solat tp ilmu dunia xde, begitulah sebaliknya..

  Yg i x phm sgt2 skrg ni, pe hal lak PKR tu wujud?? jwpnnye mmg dah terang lagi bersuluh, hanya utk kepentingan ANWAR semata2.. dia mmg power klau bab berucap dan meyakinkn org, tp kite ni jgn la dgr n terima buta2.. kite leh dgr mn2 pihak pun yg ckp tp diri sndiri kene bijak berfikir...

  ReplyDelete
 89. i nk komen tentang kenyataan encik/cik 'rumah'..

  u ckp pndaila org melayu majoriti di malaysia.. Kuantiti tidak akan blh menandingi kualiti.. Buktinya kite melayu mendominasi malaysia ni, tp ape yg kite blh banggakn sbg anak melayu??? Dgn kewujudan UMNO je lah benteng terakhir maruah kita.. i akui la yg ade sesetgh pemimpin2 UMNO yg corrupt ni sume, tp bgaimana dgn pemimpin2 UMNO yg berjuang mati2 an tanpa memikirkan kepentingan diri sndiri tp hanya memikirkn masa depan anak bangsa kite?? come on la cik/en rumah, u marah ngan org yg berada di dlm UMNO semata2 itupun kerana sikap dan moral mereka. tp fkrknlah pemimpin yg betul2 bekerja dan cuba mengikut kehendak anak bangsa nye sndiri.. U nk perubahan dr UMNO, join UMNO, ckp sume yg u x puas hati, bg idea u tuk UMNO jd lebih baik, tunjukkan skill kepimpinan u.. ni u condemn je pandai, patu bunuh kelambu sndiri..

  i'm as a youngsters, i may not excellent in political side, but i still can think wisely.. i listen to all partys... be a rasional person.. Kite boleh marah, maki ke ape sume, tp kite la yg kene bwk masuk perubahan tu.. bkn maki hamun bodo2 lepas tangan mcm tu je...

  U kata UMNO perlu melakukan reformasi membersih parti dr pemimpin2 yg gile kuasa n kaki sapu sume tu?? Kite la orgnye cik/en rmh... kite nmpk n tahu, so kitelah sbg generasi baru n muda membawa perubahan tersebut.. I x tau la cik/ en rumah ni lahir zaman ape.. Baby boomers kot u ni.. huhu;p

  I yg muda ni, yg lgsg xde kepentingan dlm parti, insyaAllah akan berjuang utk benteng terakhir kite ni which is UMNO!!

  ReplyDelete
 90. Bg encik Azli yg ckp psl perasaan rakyat pula, u tlg la fhmkan dengan lbh mndalam ape yg TPM ckp tu.. stop being childish.. jgn tau nk terasa2 ape org ckp bende yg btul!! sepatutnye muhasabah diri, knp aku susah, knp aku tidak berjaya, soalan knp dan mengapa tu, kite sndiri ade jwpnnya.. Nabi Muhammad mmg buta huruf, tp jgnla kita manusia yg mmg hina ni dibandingkan dengan Nabi Muhammad. Nabi Muhammad mmg mulia dan contoh yg baik buat kite sume, tp kite kene igt, kite bkn lah semulia dia..

  Klau u ckp rakyat yg susah terasa mereka tidak layak menjadi pemimpin jd mereka mmg wajib memperkasakan ilmu utk menjadi senang dan layak menjadi pemimpin.. klau u hanya solat dan berdoa tanpa usaha secara bersungguh2, tuhan tetap tidak akn mengubah nasib u.. susah ke senang adalah atas permintaan kite sndiri.. u minx dgn tuhan diiringi usaha dan tawakal Tuhan pasti mengotakan janjiNYA..

  Masalah kite ni, bile diberi motivasi sikit, jd kecil hati, murung dan rasa rendah diri.. Kenapa kite tidak mahu membuktikan kehebatan diri kita?? Fahaman ayat atau ucapan seseorg mungkin berbeza penerimaan bg setiap org.. Tp apelah salahnye kite menjadi seorg yg lebih positif?? klau kite terasa, itu adalah bagus utk diri kita, kite akui salah tu, start berubah menjadi yg lbh baik, bukan menjadi seorang yg pasif..

  Renung2kan dan selamat beramal.. (Ayat Prof Izzi)

  ReplyDelete
 91. Encik Maw, u marah2 ngan isu haram2 sume ni, knp en maw x msuk UMNO eh?? jomla join n perangi yg haram2 ni.. ni asik ckp n salahkan org je, watpe kn?? nnti en maw pun akan ditnye tau ape yg en maw buat semasa di dunia.. fitnah ke, yg betul ke sume tu dikira di akhirat nnti...

  msti en maw ni org yg begitu hebat dlm isu haram and halal kan?? expertise kan u ni?? jom la join UMNO n tolong mereka di dalam UMNO berubah seperti yg en maw harapkn.. jgn dok bising2 perabeh air liur tp duduk saje tnpe tindakan kn?? heheheh;p

  ReplyDelete
 92. kepada yusmiza, sahabat blogger dan ds khir..apa khabar?

  saya berdoa moga golongan anda akan mula menjadi golongan muda yang bijak berpolitik....

  mengapa dsai tidak masuk pas dan menubuhkan keadilan....saya rasa yusmiza dapat rasakan...insyaallah jika anda dan golongan seangkatan anda mula mengambil tahu barang 30minit setiap hari sejarah yang betul ...anda akan tahu mengapa dsai tidak masuk pas ( walaubagaimanapun saya harap umno akan kembali kukuh dan dihayati oleh golongan muda hari ini tentang mengapa kita perlu sokong umno)

  mungkin golongan muda tidak faham...kerana apa yang mereka nampak hanyalah umno korup,umno parti rasuah,umno mengkayakan kroni,lepas dia..dia..lepas dia...dia.. yang berpelajaran macam yusmiza ni rasanya sanggup tak kembali menyokong umno?

  orang muda hari ini telah diracuni fikirannya oleh kumpulan tertentu yang amat benci dengan umno....tapi orang muda hari ini tak fikirpun tentang satu perjuangan asal umno iaitu membela agama,menyatukan bangsa melayu dan kestabilan negara(saya pun benci juga tentang keburukan diatas tapi saya tak sanggup hancurkan umno..menghancurkan umno samalah seperti saya menghancurkan anak bangsa saya sendiri dimasa akan datang..)


  p/s :terima kasih sepatutnya diucapkan oleh kita semua tak kira yang menyokong atau yang membangkang kepada ds khir kerana beliau sekurang2nya bersikap rasional mengeluarkan komen semua dengan adil walaupun ada ketikanya kita dapati tulisan kita tak tahan telinga nak dengar.sabar je la ds....percayalah suatu hari nanti ds akan diangkat oleh rakyat

  ReplyDelete
 93. kepada saudara rumah...

  saya pernah suarakan anda dulu untuk jemput dsai kembali kepada umno tapi respon tak seperti diharapkan ....malah kena halau ada

  kita terus berdoa...tidak ada yang mustahil dalam dunia ini...kun fayakun kata ALLAH....cuma saya harap saudara rumah fikir2kanlah mungkin ada yang kita tidak tahu yang mungkin pemimpin atasan sahaja yang tahu mengapa dsai tidak dapat dikembalikan kedalam umno....jadi nasihat saya agar pru13 nanti fikirkanlah perjuang anak bangsa dan agama....kembalilah kepada umno

  ReplyDelete
 94. Yg En Nazri Hamdan nye komen i blh jelaskn yg en ni semata2 marah kepada isu personal spt politik wang, kroni UMNO yg kaya raya, rasuah la n bla bla yg jelas skali berunsur personal.. xkan la sbb perangai manusia di dalam UMNO buat kite membenci parti??

  x suke bribes and corruption kan, jom la join UMNO, suara2 mcm u ni la yg blh mengubah pemimpin2 di dlm UMNO yg en nazri x puas hati ngn perangai diorg tu...

  u ckp DSKT kene muhasabah diri eh?? diri u mcm mn pula?? PKR berjaya merampas selangor u igt sbb undi melayu yg ramai ke??? hehehe;p
  u x sedar ni dah bkr rumah u sndiri la kawan..

  berapa percent sgt melayu dlm PKR?? UMNO dah sah2 la melayu sumenye.. klau u asik ckp psl personal, yg anwar tu bagus sgt ke?? soleh sgt ke?? kes liwat pe cite?? tp sbb i ni rasional kes2 peribadi mcm tu i x nk jdkn isu tuk jatuhkn parti la.. x matured lgsg.. i tau la anwar tu charming, sape pun msti suke kat dia, tp org mcm i ni tau la meletakkn charming dia tu di mn.. hujah dan bahas mmg la anwar top 1.. psl kepimpinan pun msh br lg, blum bgus pun..

  klau u x suke org kutuk anwar, i x rasa u juga leh kutuk DSKT.. I bkn sp2 pd DSKT, dia pun x knl i, tp i pun meluat klau u nk ckp jgn kutuk anwar.. dia pun ade salah, sm je selagi nama manusia tu!!! u xnk isu rasuah ke ape, kroni2 yg kaya dlm UMNO, marila bermati2an menegakkan keadilan di dlm UMNO, ni yg gi parti lain semata2 membela nasib si anwar sorg wtpe kawan?? kesian tu mmg la kesian dia kene penjara ke ape dulu, tp skrg dia dendam tau x?? tengah bakar rumah UMNO and melayu dah nk hangus ni.. x nmpk lg ke???

  u dah tgk transformers ke lom?? Revenge of the fallen?? i blh kategorikan the fallen tu mcm anwar.. gi la tgk cite tu, klau x fhm tnye i eh?? huhu;p

  ReplyDelete
 95. setelah i bc sume komen2 yg ade, mmg terlalu jelas perasaan marah and benci blogger ni semata2 hanya pada isu personal yg melibatkn morality.. if u all bagus in morality lg skali i ulang, join UMNO, bntu pemimpin2 melayu yg kurang dr segi moral tu.. ni korang kutuk n kuruk shj?? adakah kutuk mengutuk tu bermoral?? nmpknye mcm xde beza je??

  bg i, org melayu kite ni mmg SUKAR memuji kebaikan yg telah bnyk dibuat, tp bile nmpk sekelumit kejahatan, itula yg dibuat bahan menjatuhkn org melayu sndiri.. lg typical pemikiran mcm ni.. ape kata kite stop bising2 isu personal dan berusaha memperbaiki diri sekaligus memajukan anak bangsa sndiri??...

  Isu penyapu plak yg en harmza menyindir kat sini ni, i leh bgtau u mmg rasional pun sp2 yg mls bekerja diberikan hadiah penyapu.. klau i bkn takat penyapu i bg, mop, berus jamban sume i supply siap clorox agy bg kt sp2 yg konon2 rasa terhina ngan hadiah yg mcm ni. dah korang yg salah, keje mcm melepaskn batuk ditangga, mengular lg, keje x siap, mmg layak tu dpt AWARD PENYAPU!! bagus DSKT... i suke sgt idea tu sbb tujuan nye memberi motivasi tp org melayu kite ni masih lagi di zaman batu yg beranggapan penyapu tu 'suwey'.. hehe.. i suke if majikan i nnti bg award penyapu kat i klau i ni mls keje, at least ade la gak rasa utk serius n rajin dlm bekerja.. i'm highly motivated, n i hope new generations like me will be the same way.. jgn berfikiran zaman baby boomers lg.. yg dlm sektor awam tu jgn nk mls2 keje eh, be punctual and make all ur work updated.. prestasi kerja xde, bile diberi penyapu rasa terhina konon!! lagi terhina la org yg berjanji nk bekerja btul2, memajukan jabatan kononnye, tp bile dh dpt keje, buat keje lembab, x siap, bnyk error pastu xnk terima teguran, gune harta pejabat sesuka hati, lagi hina la kwn2!! Bile dpt anugerah khidmat cemerlang padahal anda x layak menerimanya kerana kerja yg mmg berprestasi rendah, bangga plak tnpa segan silu amik award tu, padahal diri sndiri tau x wat keje... i rs kan DSKT, pasni kite mmg kene wat anugerah khidmat tercorot plak la.. asik award cemerlang je, yg diorg x deserve nk terima tu, better wat anugerah khidmat tercorot gak.. pastu kite wat research the percentage between the excellent award and lousy award.. sp yg lousy award dlm sektor awam pasni, kite bg makcik2 or pakcik2 cleaner cuti.. bg pegawai khidmt awam yg prestasi rendah ni ambik alih tugas cleaner tu.. biar dia tau plak rs org yg bekerja btul2 dr yg dok goyang kaki, tp masih x puas hati and menuntut mcm2 lagi.

  korang suke ke pemimpin yg bg korang bunga rose tp sbnrnye tgh sedap2 gelakkn kabodohan korang, dgn pemimpin yg bg bunga taik ayam tp sedang cuba memotivasikan korang dengan harapan korang sedar motif sebenar pemberian bunga taik ayam tu yg sbrnye berniat menolong korang..

  Stop la menilai luaran org shj. yg x bagus u all tegur la, yg bagus korang jadikan la cnth.. jgn asik menyalahkn sdgkn korang lgsg tidak menyumbngkn ape2 pun...nk marah ke ape, bak kata WMU350, undi bg UMNO k?? yg paling best korang sume join.. idea korang brilliant, so jom join sama2...

  ReplyDelete
 96. buat Saudara WMU350, i akan terus bersama UMNO tetapi UMNO members sendiri mstilah berada dilandasan yg btul... bile kita salah, kite terima teguran org. kite kene bekerja lbh dr berehat.. tdo 4jam je dah.. yg lain keje tuk anak bangsa, agama & negara kite..

  i rs org muda spt i ni perlu lebih patriotik la.. disebabkn generasi muda lbh terdedah kpd kesenangan dan kemudahan yg ade skrg smpai terlupe perjuangan org lama.. mungkin disbbkn ni, generasi muda hnya tau marah sdgkn tidak mengkaji perjuangan sebelumnya.. Buat saudara WMU350, i rasa u kene start ke depan bile ade meeting UMNO.. i msh baru dan msh mengkaji..

  buat blogger sume, start bc buku The 7 Habits of Highly Effective People by Stephen R.Covey.. walaupun ia buku dlm bhs inggeris, tp x salah kite baca dan bljar serta memahami mksud buku tu.. ni x haram eh.. heheh;p bg yg kurang memahami bhs inggeris, cr inisiatif. beli kamus, wat research, study n bertanya pd yg pakar.. barula org melayu kite ni ade kesedaran sikit.. pas korang bc buku ni, confirm korang akan jd org yg berkualiti..korang xkan lagi berfikiran kuno atau berada dlm kelompok melayu yg typical kemudian marilah kite menyertai UMNO untuk menaikkan semula parti ini..

  ReplyDelete
 97. Buat En Nordin....

  u ni mmg nmpk sgt tak rasional langsung.. isu kesombongan yg u sebuk2 lontarkn.. kepimpinan UMNO yg da lama x bgus eh?? sp yg kene sedar diri ni?? u ni la manusia yg paling sombong, bongkak dan tidak mengenang jasa.. selama 50 thn butakah mata u menilai setiap kebaikan dan kemajuan yg dibawa oleh UMNO utk anak bangsa.. kesenangan kite skrg adalah perjuangan pemimpin UMNO yg bagus sblmnye..

  i akui ade kala pemimpin UMNO tidak bagus, tp bukanlah selama 50 thn xde ape yg UMNO buat.. UMNO x dpt memartabatkan melayu?? sp kata?? org mcm ko je yg nk menghancurkn melayu, ckp x agak2 ar ko ni.. ko degree in ape ni?? bgtau aku sket!!! i boleh ckp yg u ni pegi kaji sejarah negara kite la.. ckp merepek2 kat cni.. mcm sampah la u kat cni..

  U salahkn org melayu yg kaya raya, weh klau zaman UMNO u bleh tgk anak melayu n bangsa kite pkai BMW, LAMBORGHINI, MERCEDES sume patutnye u rasa bangga sbb ade juga melayu yg pkai.. u jgn suke2 menghukum sume org dlm UMNO yg kaya raya. They deserve it!! utk yg layak sbb bekerja bersungguh2 utk parti dan masa depan bangsa, amat layak la klau diorg kaya pun.. u blh marah org yg x buat ape2 di dlm UMNO yg goyang kaki tp mkn duit, tp jgn salahkn parti ngan suke2 hati u ckp UMNO da 50 thn pun x leh memartabatkn melayu.. ape yg u ade skrg adalah hasil org lama UMNO berusaha utk u tau x!!! Sedar la diri! klau ko ade pendidikan atau harta skrg adelah kerana perjuangan org dulu di dalam UMNO utk melihat anak bngsa nye tdk menderita.. ko ni x tau bersyukur la!! ak nk tnye, selama ni ko sek x?? ade rumah x? mkn kenyang x? tido lena x? sume nikmat tu ko dpt ko sedar x dr sape??? klau bkn perjuangan UMNO, ko da lama jd mcm anak2 kat afrika yg kebuluran siap kene bnyk penyakit lg..

  klau ko bg PKR, aku nk tgk anak cucu cicit ko survive cane.. ko nk tgk bangsa kite miskin n papa kot br ko bahagia... klau skrg ko cemburu segilintir melayu yg kaya, pasni klau ko bg PKR, ko tgk la xkn ade yg dtg menolong anak bangsa kite yg mmg x kaya n xde ilmu sume.. skrg klau ade melayu yg kaya pun masih ade rs mahu menolong, tp klau ko bg PKR aku confirm la anak cucu cicit ko nama pun x tggl! huhuhu;p

  cakap x bijak langsung ko ni!!

  ReplyDelete
 98. Salam Ds,
  Saya cukup tak setuju dgn ulasan Cik Yusmiza seperti diatas,Tak payahlah suruh org2 blogger ni join UMNO sebab mereka yg digelar PEMIMPIN ni memang tau ape nak ubah...cuma mereka CAKAP disini,poket masuk belakang!!!Itulah kepentingan mereka,yang cik Yusmiza ni marahkan org sebab tuduh UMNO ni tak betul tu tak betul itu angkapan u....yang penting semua org dah bersedia untuk PRU 13 dgn pilihan mereka....MALULAH SIKIT SELEPAS 50 TAHUN MEMERINTAH TAK SEDAR KE APA YG RAKYAT NAKKAN....TERHEGEH2 DULU,TAPI SEKARANG BARU NAK BERUBAH....SURUH ORG JOIN UMNO UNTUK UBAH ORG DAH BERKEPALA 50 TAHUN...KELAKARLAH....!!!YG PASTI PELUANG DAH DIBERI,TAPI PIHAK YG BERTANGGUNGJAWAP TAK MENGHARGAINYA ITU MASALAH MEREKA!!!!!!LANCAR PROJEK JUTA2,YG DAPAT SEMUA KRONI2 MEREKA....SAYA CABAR CIK YUSMIZA NI PEI TENGOK SENDIRI RESULT TENDER 10 TAHUN BELAKANG NI....USAH KITA CERITA RESULT TENDER UTK 50 TAHUN DULU LAH....LIHAT DAN TELITI SENDIRI!!!JGN BAZIR DUIT RAKYAT!!!

  ReplyDelete
 99. maaf cakap. dato seri bagi saya secara peribadi. bukanlah pemimpin sejati.

  Rasulullah tidak mencela sahabat sendiri. anwar seagama. datuk cerca dalam ruang yang datuk sendiri cipta.

  datuk sebenarnya perlu muhasabah.

  politik datuk tidak lebih untuk kumpulan, bukan agama dan bukan bangsa.

  kalau datuk pejuang sebenar, jangan bincang pasal kuasa. turun bawah dan jengah orang seperti saya.!

  ReplyDelete
 100. yusmiza, peribadi dengan parti sama la. UMNO tu korup dan kroni sebab orangnya. u ajak orang masuk utk membetulkannya baik xpayah, u tengok ezam apa dah jadi? dalam PKR boleh suara, skrg hilang tah kemana. i dah bandingkan pemimpin Pas dan UMNO, YB Pas bila2 masa blh jumpa dan tegur jika kita rasa tak puas hati tp YB UMNO nak jumpa pun susah, klu senang pun dekat nak election, tu pun nak raih undi.

  ReplyDelete
 101. YBhg Dato'

  Saya ingin betulkan sedikit ulasan Dato' terhadap komen saya. Pertama, di Malaysia, kita tidak pernah mengamalkan sistem ekonomi kapitalis. Di Malaysia, sistem ekonomi yang diamalkan sebenarnya ialah sistem ekonomi campuran. Dato' boleh faham perkara ini dengan memperbanyakkan membaca buku-buku ekonomi.

  Kedua, Dato' kena faham bahawa sebenarnya satu-satu cara yang telah kerajaan lakukan untuk membantu ekonomi melayu ialah dengan perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru. Dan, memang betul ppendapatan perkapita orang melayu sudah meningkat berbanding 20 tahun lalu. Namun, jika ianya mengambil kira kadar inflasi dan perbandingan pendapatan perkapita dengan kaum lain, orang melayu sebenarnya masih tertinggal jauh di belakang.

  Ketiga, buat pengetahuan Dato' jika kita mengamalkan sistem ekonomi kapitalis, adalah sangat mustahil kita dapat capai matlamat DEB.

  Dan akhir sekali bagi Cik Yusmiza, komen-komen anda tak ubah macam anda masih lagi seorang yang masih belum habis sekolah.

  ReplyDelete
 102. Buat En NAZRI HAMDAN...

  THX SBB CKP I X ABES SEKOLAH.. I'M STILL IN IPTA NOW.. N I BERSYUKUR SGT SBB I BERSEKOLAH DI SEK YG SELESA N AMAN TANPA GANGGUAN.. I MENGECAPI NIKMAT YG ADE SKRG NI SBB PERJUANGN ORG LAMA UMNO.. LGPUN I GENERASI MUDA N BELIA SKRG.. N SBG BELIA I ADE IDEALISMA I SENDIRI DAN I PERCAYA SETIAP ORG MMG BERHAK BG PENDAPATNYE!! KLAU U DAH LAMA ABES SEKOLAH I BLH KATAKAN PEMIKIRAN ANDA MASIH DI TAKUK LAMA... U BERJAYA ABES SEK PUN FIKIRLA SBB PERJUANGAN SIAPA????

  BG I, LANGKAH YG SERIBU UTK MEMBAWA PERUBAHAN BERMULA DR LANGKAH YG SATU!! U NK CKP APE PSL I, I X KSH LGSG.. I HANYA MAHUKAN SEMANGAT KEKITAAN.. MASA DEPAN NEGARA TERLETAK PADA DIRI KITA DAN PERJUANGAN KITA SENDIRI..

  U CKP PSL DEB, BERKENAAN PNDPTN MELAYU YG MSH TERTINGGAL JAUH, TP FIKIRLAH SEKURANG2NYE DGN PELAKSANAAN DEB YG TELAH DILAKUKAN OLEH UMNO PNDPTN MELAYU SKRG SUDAH BLH DIBANGGAKAN.. KLAU U BANDING NGAN KAUM LAIN MMG KITE MSH JAUH KETINGGALAN, TETAPI BKN LA LGSG PNDPTN MELAYU STATIK DR DULU SMPAI SKRG!! KITE NI DITOLONG PUN MASIH JAUH KETINGGALAN, KLAU X DITOLONG MCM MN???

  LASTLY BUAT EN NORDIN, KOMEN U X UBAH ANDA INI SPT ORG YG TIDAK TAHU BERSYUKUR DAN TIDAK MENGENANG JASA!!

  ReplyDelete
 103. BUAT EN RICKY.....

  U NI X PHM AYAT MUDAH YG I CKP LA.. I NK BGTAU SUME ORG SUPAYA ISU SPT KRONI2 DPT PROJEK JUTA2 MKN SENDIRI TU, YG MKN TU ANAK BANGSA SP??? KLAU U SAKIT HATI NGAN ORG MELAYU YG MKN JUTA2 ATAS PROJEK YG DIBERI PD KRONI2 SHJ, DI ZAMAN KEGEMILANGAN UMNO DULU, U FKRLA KLAU KITE BG PD KEPIMPINAN YG LAIN CONFIRM KE DIORG X BG KRONI2 DIORG PROJEK TU?? BLH KE KEPIMPINAN LAIN TU TELUS JE X BAZIR DUIT RAKYAT??? SELAGI NM MANUSIA TU MMG AKAN TIMBUL ISU MORALITY MCM NI, TP JGNLA DISEBBKN ISU NEGATIF YG PERATUSAN NYE MSH DI TAHAP BLH DIBINCANGKAN, TP KITA MEMPERBESAR2KN SMPAI KITE LUPE PERJUANGAN YG SEBENRNYE.. KITE KENE SEDARLA ADE PERJUANGAN YG LEBIH BSR YG PERLU KITA CAPAI DR BALIK2 ISU PERSONAL MCM NI!! I AS BELIA, I XNK ISU2 MORAL MCM NI DIBESAR2KN SBB KITE MMG MANUSIA.. I GENERASI MUDA MUAK DAN MELUAT NGN ISU2 PEMIKIRAN TIPIKAL NI.. YG SALAH TTP SALAH, TP YG BETUL TU MCM MN?.. KITE NK MENGHUKUM SEBAHAGIAN ORG YG SALAH DR YG BNYK BTUL??? FAIR KE??? I AS A BELIA CUBA MEMBAWA NILAI DAN BRANDING BARU DLM DUNIA POLITIK.. BALIK2 ISU KEBENCIAN PERIBADI YG KORANG UTARAKAN KAT SINI..

  I BARU BKN 50THN PNYE ORG, DAN I X INGIN ISU POLITIK BERASASKAN KEBENCIAN PERIBADI YG KITE PERSOALKAN.. I NI, XDE LGSG KEPENTINGAN DLM DUNIA POLITIK TP I AS A MALAYSIAN XNK KEAMANAN, KESELESAAN DAN KEHARMONIAN YG SELAMA INI I RASA, HILANG MCM TU JE DAN I SGT MEMIKIRKN NASIB GENERASI AKAN DTG SEKIRANYA KITA TIDAK ADE SEMANGAT KEKITAAN DAN JATIDIRI...

  ReplyDelete
 104. i setuju dgn en nazri. u ni yusmiza nama je golongan pelajar tp pemikiran langsung tak matang. macam mana u nak fikirkan generasi akan datang, klu skrg ni pun tak blh nak berfikir dgn matang? klu macam ni pemikiran generasi pemimpinan akan datang, i rasa lagi lingkup la....

  ReplyDelete
 105. BUAT EN AZLI KOMEN SKET PEMIKIRAN OR IDEA I YG MN YG X MATANG?? I NEED UR OPINION PLS!! U CKP I X MATANG N X FIKIRKAN GENERASI AKAN DTG TU YG PART MN?? KOMEN I YG MN? SETIAP IDEA I TLG LA U KOMEN JGN JUST CKP I NI X MATANG & X BLH BERFIKIRAN MATANG..

  ReplyDelete
 106. EN AZLI TAU X BERAPA RMAI GOLONGAN BELIA YG MALAS NK INVOLVE NGAN POLITIK N X SENSITIF LGSG PSL ISU2 YG BERLAKU DLM NEGARA KITE??? INI SUMENYE DISEBBKN PEMIKIRAN EN AZLI DAN BLOGGERS YG LAIN YG X MENERIMA KEHADIRAN GENERASI BARU, WALHAL IDEA2 KITORG BLH DIGUNA PAKAI, TP DISEBABKN GOLONGAN MCM KORANG YG ANTI ESTABLISHMENT, YG BERFIKIRAN KOLOT MENGATAKN GENERASI PIMPINAN AKAN DATANG X MATANG, YG BAKAL GOLONGAN BELIA AND PELAJAR SPT I PIMPIN MEMBUATKN KITORG AS BELIA MEWUJUDKAN GROUP CENTRIC SENDIRI!! TP I AS BELIA YG X TAKUTKAN KRITIKAN OR KATA2 PEDAS KORANG AKAN MEMULAKAN 1 LANGKAH BARU SEKALIGUS UTK MERUBAH PERSEPSI DAN PEMIKIRAN RAKYAT MELAYSIA TERUTAMA MELAYU YG KEBANYAKKANYA BERSIFAT MEMBENCI PERIBADI PEMIMPIN SEMATA2 BUKAN MEMANDANG PADA KREDIBILITI MEREKA YG SELAMA NI BERJUANG UTK KEHARMONIAN, KEAMANAN, KEMAJUAN,KESTABILAN DAN MEMPERJUANGKAN HAK2 SEMUA KAUM. I PERCAYA DENGAN LANGKAH YG 1 INI AKAN MEMBENTUK SEJUTA LANGKAH YG LAIN!!

  SERUAN KERAJAAN YG MENYERU ANAK MUDA BELIA MEMBERIKAN IDEA BARU & PNDPT KAMI MEMBUATKAN I RS TERPANGGIL UTK MENYOKONG DAN MEMBERI MORAL SUPPORT BUAT PIMPINAN YG ADE SKRG...TERUSKAN USAHA DSKT & PEMIMPIN2 UMNO YG LAIN.. BELIA2 WILL SUPPORT ALL OF U.. BG BELIA YG X SUPPORT, I NEED UR IDEA AND OPINION WHY BELIA RELUCTANCE OR LACK OF ENTHUSIASM WITH UMNO?

  ReplyDelete
 107. NOW I CAN SEE CLEARLY, A COMMUNICATION BREAKDOWN AMONG PAKATAN RAKYAT.

  1) PENANG - PENANG BRIDGE+ NOTIS KOSONGKAN RUMAH DI KAMPUNG BUAH PALA ISSUE

  2) KEDAH - DEMOLITION OF A 30 YRS OLD PIG ABATTOIR

  3)SELANGOR - SALE OF LIQUOR

  PAKATAN PARTNERS ARE UNHAPPY WITH ALL THIS ISSUES. AS USUAL ANWAR, WHOSE NEGOTIATION SKILLS HELPED BRING THE RIVAL GROUPS TOGETHER ON THE BASIS OF PRINCIPLES HELD IN COMMON BY THE 3 PARTIES SUCH AS FREEDOM, JUSTICE & DEMOCRACY. BUT THE INDICATIONS NOW ARE THAT ALL IS NOT WELL WITHIN PAKATAN RAKYAT..

  PITY OF ANWAR.. WHAT GOES AROUND, COMES AROUND!!

  FOR UMNO LEADERS, TAKE THIS CHANCES...

  ReplyDelete
 108. abe mie terjah dengan terjahannya

  "Bukankah orang Islam itu ialah bersaudara!!! Tidak kira bangsa Bangla, Pakistan, Iran, Bosnia..kalau mereka Islam, maka mereka juga adalah saudara kepada kita semua.


  Tapi PAS menjadikan pemakan babi sebagai saudara dan menjadikan umat Islam sebagai sasaran modal politik."

  -----------------------------------------

  Orang UMNO bersaudara dengan semua orang islam tetapi bermusuh dengan orang melayu islam kelantan. Kalau tak bermusuh masakan pelbagai sekatan dibuat sejak dari pemerintahan TDM lagi. TDM ada mengakui bahawa sekatan dibuat adalah berikutan permintaan pemimpin-pemimpin UMNO(Baru) kelantan.

  Kedua, Betul ke PAS je yang" menjadikan pemakan babi sebagai saudara". Cina MCa yang menjadi saudara UMNO selama 50 tahun tu TAK MAKAN BABI KE?

  Jadi kesimpulannya, orang UMNO(Baru) macam abe mie terjah nilah yang memberi imej buruk kepada UMNO(Baru). Dengan mentaliti yang cetek - patutlah UMNO(Baru) hari ini semakin ditolak dan dibenci oleh orang melayu. Dengan mentaliti sebeginilah apabila diberi mandat untuk memajukan orang melayu- setelah 50 tahun nasib orang melayu makin parah.

  Dengan mentaliti macam inilah, kebanyakan orang melayu sekarang ini tidak percaya kepada keikhlasan UMNO(Baru) dalam pelbagai isu seperti kerajaan perpaduan dsb


  beomax abu

  ReplyDelete
 109. Lawak dan kelakar..ada antara kita berbeza pendapat, masing2 menegakkan pendapat masing2..serta bercakaran/bertelagah dengan isu ini..tak perlu pergi jauh antara DSKT dan DSAI..kita sendiri sudah berpecah..janganlah memberi pandangan dengan amarah, fitnah2, caci-mencaci, kutuk mengutuk..

  ReplyDelete
 110. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 111. DS,
  Kesemua bekas TPM(UMNO) dizaman Tun Mahathir kecuali Tun Ghafar Baba, menubuhkan parti masing2.Mungkin mantan TPM semua geram sebb tak dapat jadi PM kot..mungkinn..

  ReplyDelete
 112. Salam..Dato' Seri
  Perpecahan berlaku bila umno kalah.itu lah yang saya nampak sekarang.Bila UMNO menang perpecahan tersebut tidak berlaku.Ini adalah pandangan yang merapu dan berat sebelah.Kita tidak berpecah cuma berlainan idealogi.DSAI bukanlah sebab utama perpecahan dan kekalahan UMNO.DSAI hanya lah pencetus ataupun permulaan kekalahan umno.UMNO kalah disebabkan kemarahan rakyat ke atas kepincangan UMNO itu sendiri.terlalu banyak faktor yang menyebabkan UMNO itu sendiri berpecah-belah sesama sendiri.Perkara yang paling jelas menjadi penyebab kejatuhan UMNO adalah kepimpinan UMNO tidak boleh ditegur kesilapan mereka dan yang menyokong tidak berani menegur kesilapan pemimpin mereka,kerana mengharapkan kepentingan peribadi tidak tergugat.Rakyat dan penyokong umno seboleh-bolehnya ditekankan penerapan dan dimanupulasi ke atas minda masing-masing bahawa anda perlu terima seadanya dan tidak perlu membantah.Umno cuba menanamkan pemikiran ke atas rakyat bahawa hanya mereka yang terbaik walaupun berlaku banyak kepincangan.Akhirnya kita alpa dan leka dengan kelangsungan kuasa yang kita ada.sebabnya mudah, kita sentiasa bekerja dengan mudah tanpa ada tekanan.UMNO terlalu yakin dengan kekuatan UMNO sehinggakan UMNO lupa bahawa UMNO akan kalah jika melakukan kesilapan.
  UMNO amat sukar untuk mengaku kesilapan,cuba menepis dan menafikan kesilapan dan menggunakan media untuk menyalurkan maklumat bahawa UMNO tidak bersalah.Apa salahnya jika UMNO jujur mengakui kesilapan dan berjanji untuk berubah.jika UMNO berubah dengan melakukan anjakan paradigma tidak dinafikan rakyat akan menerima UMNO semula dengan syarat UMNO perlu kembali kepada landasan islam yang sebenar.Pemimpin yang kurang sahsiah dan budi pekerti yang buruk wajib diganti dengan pemimpin yang berhemah dan berbudi pekerti yang mulia.Pemimpin yang sosial dengan kegiatan tidak sihat wajib dinasihatkan supaya berubah ataupun mengundurkan diri untuk memberi peluang kepada orang lain yang lebih layak dan mampu menjamin kelangsungan politik UMNO.Adakah UMNO boleh melakukan perubahan??? sama-sama kita perhatikan dan memberi galakan.Bukan dengan cemuhan tetapi dengan harapan yang besar kerana mereka adalah seagama dengan kita..HIDUP ISLAM!!!
  p/s kesan dari keruntuhan akhlak golongan muda akan menyebakan UMNO semakin sukar diterima kerana golongan muda yang rosak lebih cenderung kepada perkara-perkara yang menghiburkan.

  ReplyDelete
 113. saya pelik..kenapa dikatakan melayuberpecah?
  adakah bila UMNO lemah melayu berpecah?
  adakah org melayu itu wajib undi UMNO aje?
  org melayu tak boleh nak sokong PAS? nak sokong PKR?
  semuaperlu dimonopoli UMNO?
  bagi saya dunia ini bulat.. ada hari kita diatas ada hari kita dibawah ..
  UMNO perlu terima hakikat pasang surut sokongan ini..
  selepas PRU12 saya lihat UMNO lebih racist.
  UMNO mengungkap perkataan yang tidak elok kepada org melayu yang mengundi PAS/PKR..
  UMNO mencela pemikiran mereka adakah mereka akan menyokong UMNO? UMNO perlu sedar UMNO sendiri yang memecahkan undi kawasan melayu, demi kepentingan dan survival politik UMNO (Persempadanan semula) dimana kawasanorg melay ditarik masuk kawasan bukan melayu memandangkan org bkn melayu dijangka akan terus memihak ke BN.. tapi kini keadaan menjadi sebaliknya.. peluru untuk membunuh parti lain (terutamanya PAS) telah memakan diri (UMNO) sendiri bila pengundi bkn melayu mengundi parti selain BN..

  ReplyDelete
 114. Kaum cina menjadi lebih berani kerana Anwar Ibrahim..ramai kaum Cina menyokong Anwar.

  ReplyDelete