Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Thursday, May 29, 2014

Al-Fatihah Buat Almarhum Sultan Azlan

1. Al-Fatihah.  Semoga roh almarhum Tuanku Sultan Azlan Shah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman, mendapat rahmat dan Rahim-Nya.

2. Saya percaya bukan sahaja rakyat negeri Perak tetapi juga seluruh Negara bersedih atas pemergian baginda.

3. Pengalaman menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu mendapati di sebalik ketinggian pencapaian baginda dalam bidang perundangan, pentadbiran dan akademik, almarhum merupakan seorang sultan yang mudah mesra dan senang berbincang.

4. Baginda juga sering menjadi rujukan dan panduan Majlis Raja-Raja apabila membabitkan hal-hal perundangan dan perlantikan anggota badan kehakiman Negara.

5. Semalam, Negara kehilangan seorang tokoh negarawan yang sukar dicari ganti.  Hanya Allah mampu membalas segala jasa dan sumbangan baginda kepada pembangunan negara ini.

Thursday, April 17, 2014

Takziah Kepada Keluarga Mendiang Karpal Singh

1. Berita kemalangan maut yang menimpa Ahli Parlimen Bukit Gelugor merupakan sesuatu yang amat mengejutkan. Namun itulah ketentuan Allah bahawa setiap manusia itu akhirnya akan "menghadap" pencipta yang maha kuasa apabila tiba waktunya.

2. Pemergian mendiang Karpal Singh merupakan satu kehilangan kepada Negara. Negara kehilangan seorang tokoh politik yang dihormati lawan dan kawan. Ada banyak hal saya tidak bersetuju dengan beliau termasuklah cara beliau menentang undang-undang Hudud.

3. Namun kita tidak boleh menafikan sumbangan beliau kepada pembangunan dan kemajuan negara ini terutama dari segi menjadi agen "checks and balances" kepada parti pemerintah.

4. Takziah kepada keluarga mendiang Karpal Singh. Saya berharap mereka semua dapat bersabar dan redha dengan kejadian ini.

Wednesday, August 7, 2013

Selamat Hari Raya, Awasi Keselamatan Diri dan Harta Benda

Selamat Hari Raya, Awasi Keselamatan Diri dan Harta Benda

1. Saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan memohon maaf zahir dan batin kepada semua pembaca blog ini jika ada salah silap.

2. Sempena hari raya ini, saya berharap kita semua sama-sama membantu menjaga keselamatan diri dan harta benda diri sendiri dan masyarakat sekeliling. 

3. Kita menyambut hari raya kali ini dalam keadaan yang agak merunsingkan berikutan banyak sekali kejadian jenayah kecil dan besar sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

4. Penjenayah seolah-olah tidak lagi takut kepada pihak berkuasa. Apakah kerana mereka telah kebal atau mempunyai perlindungan dari orang tertentu?

5. Pihak berkuasa terutamanya Polis pula berada dalam keadaan yang tidak selesa atau terikat untuk bertindak pantas dan segera. Ini kerana setiap kali berlaku insiden antara Polis dan penjenayah akan ada pihak yang muncul cuba mencari kesalahan Polis. Boleh dikatakan jika kita menjadi Polis, lebih duduk diam daripada bertindak. 

6. Keadaan ini harus diambil perhatian oleh Menteri Dalam Negeri yang baru. 

7. Walaupun kita tidak mahu Polis bertindak sewenang-wenangnya terutama dalam kes tembakan, namun Polis juga perlukan perlindungan undang-undang daripada menjadi mangsa "buli" kumpulan tertentu yang mempunyai agenda sendiri.

8. Kerajaan harus melakukan sesuatu untuk meyakinkan anggota Polis bahawa mereka akan dijaga dan dilindungi selagi menjalankan tugas dengan betul.

9. Harus diingat bila undang-undang ditegakkan pasti ada yang tidak menyukai kerana itulah tujuan undang-undang. Jika kita melayan golongan ini pasti segala usaha akan sia-sia seperti mencurah air ke daun keladi.