Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Tuesday, November 18, 2008

Antara Politik Berasaskan Kaum dan Politik Perkauman

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat bloggers sekalian,

1. Minggu lalu saya berkesempatan berbicara isu antara politik berasaskan kaum dan politik perkauman dengan Setiausaha Agung PKR Datuk Salahuddin Hashim dalam rancangan Sudut Pandangan di rangkaian Astro Awani.

2. Saya bertolak dari premis bahawa UMNO dan BN bukan parti sekumpulan manusia politik yang bersifat perkauman. Sebaliknya UMNO dan BN lebih merupakan kepada ideologi politik berasaskan kaum.

3. Sungguhpun dicanangkan oleh PKR bahawa dalam pilihan raya lalu, isu-isu kaum tidak lagi penting atau sudah ketinggalan zaman, namun hakikatnya PKR sebagai sebuah parti politik yang "menolak" agenda kaum hanya menguasai sekitar 13% daripada jumlah kerusi Parlimen. Selebihnya ia masih lagi dikuasai oleh parti yang berasaskan kepentingan kaum tertentu. Ini termasuk parti DAP dan Pas.

4. Manakala parti-parti yang dikatakan multiracial seperti Gerakan (?) dan Parti Progresif Penduduk (PPP) jelas hilang kekuatan. DAP sungguhpun kononnya memperjuangkan konsep Malaysian Malaysia, namun jelas bahawa agenda perjuangan mereka banyak berlegar di kalangan kaum Cina. Demikian juga Pas sungguhpun membawa ideologi Islam namun ia masih berasaskan kepentingan orang Melayu sebagai penganut agama Islam terbesar di negara ini.

5. Adalah tidak salah kita memperjuangkan agenda kaum tertentu asalkan ia tidak menindas dan menzalimi kaum yang lain.

6. Bagi saya, politik perkauman ialah ideologi atau tindakan yang mementingkan sesuatu kaum dengan menindas, membenci malah menyakiti kaum lain. Kumpulan ini sanggup melakukan apa sahaja sama ada huru-hara atau menimbulkan pertelingkahan kaum demi memenuhi agenda politik dan kepentingan kaum sendiri.

7. Sejarah politik perkauman ini sebenarnya berakar umbi di Eropah dan Amerika Syarikat. Ideologi anti-Yahudi dan white Supremacy merupakan contoh-contoh terbaik politik perkauman.

8. Mungkin contoh politik perkauman yang paling mudah ialah kemunculan Nazi di Jerman yang membunuh jutaan orang Yahudi yang dianggap telah merampas kekayaan orang jerman.

10. Di Eropah, kumpulan anti orang asia atau anti bukan kulit putih masih wujud sehingga hari ini. Mereka ini dikenali sebagai kumpulan neo-nazi. Mereka bukan sahaja tidak bersetuju secara idea atau akademik mengenai kehadiran bangsa lain tetapi turut mengambil tindakan menghasut agar orang ramai membenci bangsa asing. Malah di sesetengah tempat serangan fizikal dan vandalisme harta benda kaum pendatang berlaku secara teratur dan sistematik.

11. Di Amerika sendiri terdapat beberapa bentuk politik perkauman. Sebaik ditamatkan penghambaan di negara tersebut terdapt undang-undang baru diperkenalkan yang jelas menunjukkan politik perkauman. Jim Crow laws pada 1876-1965 telah mengasingkan sekolah awam, pengangkutan awam, restoran dan tandas awam antara kulit putih dan kulit hitam.

12. Salah satu organisasi yang telah terkenal dalam melaksanakan politik berasaskan kebencian ini ialah kumpulan Ku Klax Klan di Amerika Syarikat. Ku Klax Klan ini bukan sahaja menyebarkan ideologi membenci kaum pendatang terutamanya kulit hitam, malah mereka melakukan pelbagai keganasan dan kekerasan bagi memberi tekanan kepada bukan kulit putih dan yahudi.

13. Selain kumpulan Ku Klax klan, orang kulit putih di Amerika juga mewujudkan pelbagai sistem berasaskan politik perkauman yang mengasingkan terus sekolah, kedai dan ruang pengangkutan awam antara mereka dengan kulit hitam dan lain-lain bangsa. Di Malaysia juga sudah ada ciri-ciri perkauman apabila ada sebuah pertubuhan kaum tertentu yang menuduh pemimpin Melayu melakukan pembunuhan beramai-ramai ke atas kaum India di Malaysia.

14. Politik Perkauman merupakan satu idea dan usaha untuk mengangkat bangsanya menjadi paling hebat, kuat dan berkuasa sama ada dalam bentuk kedudukan politik mahu pun kekuatan ekonomi dan sosial dengan cara menimbulkan kebencian, mengenakan tekanan emosi dan fizikal serta mewujudkan sistem-sistem yang secara sistematik merampas kekayaan dan kehidupan sosial kaum lain.


Politik berasaskan kaum

15. Politik berasas kaum lebih merupakan bentuk politik Malaysia sejak merdeka lalu. Iaitu parti-parti politik ditubuhkan berasaskan kaum tertentu bagi memperjuangkan kepentingan dan kebajikan kaum tersebut. Misalnya UMNO ditubuhkan untuk menjaga kepentingan orang Melayu dari segi agama Islam, bangsa Melayu itu sendiri dan tanah air atau negara. Kemudiannya peranan UMNO ditambah dengan usaha menjaga kepentingan bumiputera lain.

16. MCA ditubuhkan bagi menjaga kepentingan kaum Cina di negara ini. Demikian juga MIC yang menjaga kepentingan kaum India. Parti-parti ini bukan sahaja memperjuangkan kepentingan kaum masing-masing.

17. Terdapat juga parti-parti yang membuka keahlian kepada semua bangsa tetapi asas perjuangan mereka masih tertumpu kepada kaum mana yang mendominasi parti politik tersebut. Kita lihat sungguhpun DAP terbuka keahlian kepada semua namun asas perjuangan mereka masih lagi tertumpu kepada kepentingan orang Cina. Demikian juga Pas yang terbuka kepada semua orang Islam tetapi ia masih berasaskan politik Melayu.

18. Gerakan juga sungguhpun parti multi racial tetapi masih bersikap parti orang Cina. Politik berasaskan kaum lebih merupakan politik tolak ansur antara kaum yang dipraktikkan dalam negara berbilang kaum dan agama seperti di Malaysia. Politik ini berjaya mengelakkan pertumpahan darah dan konflik antara kaum yang berlaku di banyak negara-negara pelbagai kaum lain seperti di negara-negara balkan suatu ketika dahulu.

19. Politik berasaskan kaum tidak menindas mana-mana kaum atau mengambil hak mana-mana kaum mahu pun mengenakan sebarang tindakan mendiskriminasi mana-mana kaum. Misalnya hak-hak istimewa melayu, kedudukan bahasa Melayu, agama Islam dan raja-raja Melayu merupakan sebahagian tolak ansur dan power bargain kemerdekaan yang turut memberikan hak kerakyatan, hak mengundi, hak mengamalkan adat istiadat dan budaya serta pendidikan berasaskan bahasa-bahasa kaum lain. Justeru ia tidak boleh dilihat sebagai tindakan satu kaum menindas kaum lain.

20. DEB juga bukan satu polisi perkauman tetapi merupakan polisi berasaskan kaum demi kepentingan sosial. Contoh – Peruntukan 30% ekuiti bumiputera, biasisiwa dan kuota universiti untuk bumiputera tidak merampas hak kaum lain. Ini kerana jumlah yang diperuntukan lebih kecil atau setara daripada jumlah penduduk bumiputera di negara ini.

21. DEB juga tidak pernah melakukan perampasan harta bukan Melayu untuk dijadikan harta kaum Melayu. Politik berasaskan kaum ini tidak pernah menindas mana-mana kaum bukan peribumi dari mencapai kedudukan, kuasa mahu pun penguasaan ekonomi.

22. Bahkan politik berasaskan kaum seperti di Malaysia ini telah melahirkan ramai jutawan dari kaum cina dan India.

23. Ini jelas berbeza dengan politik perkauman yang melakukan tekanan, dan diskriminasi secara sistematik bagi menaikkan bangsanya dengan memusnahkan bangsa lain.

24. Tiada apa yang perlu digundah gulanakan apabila kita dilabelkan pejuang bangsa. Yang kita khuatir ialah jika perjuangan bangsa digunakan untuk memusnahkan bangsa lain. Ini tidak akan berlaku di Malaysia selagi Barisan Nasional kekal memerintah dengan konsep politik berasaskan kaum ini. Ini kerana politik menjaga kepentingan kaum tertentu ini diikuti oleh tolak ansur dan persefahaman yang akhirnya menghasilkan situasi menang-menang kepada semua kaum.

25. Memang secara idealnya politik yang tidak berasaskan kaum merupakan satu hujah akademik yang cantik molek. Namun realitinya ia tidak seindah digambarkan. Ia akhirnya akan menjadi keadaan di mana kaum yang kuat dan gagah dari segi ekonomi membolot segala kekayaan dan keselesaan manakala yang lemah dan kurang kekuatan akan terus ketinggalan.

44 comments:

 1. Dato Seri Dr,

  Salam sejahtera.

  I am Brian Tang (Ex-Personal Assistant to Dato' Ch'ng Toh Eng, EXCO Selangor).

  After 308, BN lose, I always write the blog to critic Pakatan Rakyat in Mandarin. Recently, I have an opinion which is we (either BN or MCA and UMNO) should TURUN PADANG to do some contribution to residents.

  If Dato Seri have the team, can Dato Seri let me join the team?

  My contact number is 017-307 4567 or 03-8871 3063 (Kementerian Belia dan Sukan).

  I am working in KBS now, my boss is YB Wee Jeck Seng who is the MCA MP in Tanjong Piai, Johor.

  But, I still is MCA member in Negeri Selangor. Hope Dato Seri can give a chance to work with Dato Seri in a team to fight back our Selangor Government and also the brighter future.

  Thanks, Dato Seri first.

  Brian Tang.

  ReplyDelete
 2. Salam DSKT...memang benar apa yang diperkatakan panjang lebar tentang politik berasaskan kaum dan politik perkauman tapi ramai khususnya generasi muda serta segolongan manusia yang mementingkan diri sendiri serta golongan yang tertentu sanggup memekakkan telinga dan membutakan mata demi atas kenyataan tersebut sekadar mendapatkan populariti semata2 tanpa memikirkan kesinambungan akibat kepada negara yang berbilang bangsa seperti kita di Malaysia ini.

  Tapi dari sudut isu yang berbeza...selaku pemimpin masa hadapan YB DSKT...apakah kita perlu mengorbankan prinsip kepimpinan yang telus dan ikhlas khususnya apabila kita ingin memperkatakan tentang sesuatu kebenaran dan dimasa yang sama kita seolah2 takut mempersoalkannya kerana ketua kita tidak bersetuju dengan apa yang kita sendiri rasakan ada kebenaran apa yang ingin kita perkatakan dan perjuangkan???

  Haruskah kita korbankan jatidiri kita sebagai pemimpin demi semata2 untuk menjaga hati ketua walaupun kita tahu ianya bercanggah didalam jiwa khususnya sebagai seorang pemimpin muda hanya semata2 kerana kita ingin mengejar kuasa???

  Berani berubah dalam bentuk yang bagaimana yang hendak dibawa halatuju kita dalam barisan kepimpinan Pemuda ini YB DSKT??? Politik perkauman mungkin telah menjadi isu sejagat sejak zaman berzaman tapi politik mengiakan tindak tanduk ketua walaupun kita tahu dan yakin akan adanya keraguan yang jelas atas tindakan ketua pula bagaimana pula pandangan YB DSKT??

  Ketua Pemuda UMNO
  Bahagian Seremban

  ReplyDelete
 3. ds
  Yes!!!saya sama sekali menyokong pandangan ds kali ini,yang politik berasaskan kaum dimalaysia harus dipertahankan dan diberi penjelasan seluas2nya dengan menggunakan kelebihan yang ada sekarang sebelum ia dimanipulasikan oleh pakatan rakyat dan bangsa melayu akan lemah kembali dalam 20 tahun akan datang bersama hilangnya kuasa yang ada pada hari ini.

  saya dapat rasakan yang pas selepas ini ada tanda2 cuba untuk mengambil alih peranan umno selama ini untuk menawan hati orang melayu dan saya percaya ia akan jadi seperti umno jika ia memerintah,cakap pasal islam akan kurang sikit kerana nak jaga hati kaum lain dalam pakatan rakyat....moralnya sama sahaja jika pas berperanan mengambil alih tugas umno(ingin diingatkan saya juga menghormati PAS tetapi sehingga kini pada pandang saya umno harus diletakkan pada tempatnya yang sedia ada sekarang cuma kepimpinan sedia ada harus mencari pendekatan diri masing2 dalam memimpin generasi zaman sekarang)..... dan yang menjadi kemusykilan kepada fikiran saya ....adakah bangsa melayu harus berundur kebelakang? sedangkan bangsa lain semakin maju dan berjaya dihadapan!!!.mengapa kita tidak memulihkan dan membetulkan mana yang tidak betul dalam parti umno serta komponan yang lain...persoalan saya sekarang adakah kepimpinan setiap peringkat sudah berubah untuk berjuang dalam umno ds?terutamanya politik wang...kita tunggu MAC 09....adakah matlamat kita kembali kepada asasnya?....
  ....atau kita masih meletakkan material dihadapan sehingga kita lupa dan leka kita hampir tidak diterima rakyat!
  saya percaya ramai yang berbeza pendapat tentang politik berasakan kaum dan politik perkauman.
  pada saya golongan muda seperti saya masih percaya kepada politik berasakan kaum kerana jika tiada politik berasaskan kaum siapa yang ingin memperjuangkan bangsanya...adakah logik dan masuk akal jika dalam sesebuah komuniti melayu bangsa lain yang terlebih sudu dari kuah ingin membela sedangkan bangsa sendiri ada didepan mata?adakah ini masuk akal?...jadi saya memang 100% setuju dengan politik berasaskan kaum.
  politik perkauman pula telah menjadi dalang untuk merosakkan nama umno seolah2 ia membenci dan menindas kaum lain.
  wahai para sahabat yang berbangsa selain dari melayu saya sebagai ahli dalam umno akan bersama2 anda dan percayalah BN adalah parti pemerintah yang tidak menindas kaum lain seperti apa yang ds khir katakan!u mesti percaya benda yang betul kita harus bersetuju dan jangan seleweng fakta.
  sebenarnya kelemahan yang berlaku dalam BN adalah pemimpin dalam setiap kaum tertentu tersebut yang tidak memahami keinginan kaum mereka sendiri,ini yang menyebabkan BN jadi porak peranda sekarang.dalam perkara ini marilah kita perbaiki apa yang tidak betul dan bukannya dengan menghancurkan apa yang kita sudah bena selama ini.saya akan bersama2 ds dalam hal ini walaupun adakalanya kita berbeza dalam menyuarakan pendapat masing2.tak salah kan!...

  "parti yang menjadi pemenang adalah parti yang sentiasa berjaya memandang satu langkah dihadapan daripada parti biasa"....jadi saya sangat menyokong usaha yang ds lakukan ini dengan memberi penerangan dan penjelasan kepada rakyat dan ds patut untuk menyakinkan pemimpin lain agar membuat penjelasan yang sama tentang parti berasakan kaum dan beza parti perkauman.
  buat masa sekarang ds mesti memberikan keyakinan kembali undi melayu kepada umno... pada saya itu yang wajib ds lakukan dahulu

  dan kepada semua ahli umno saya harap harus bersatu dahulu...ya BERSATU dengan MEREDAKAN seketika segala perbezaan pandangan demi untuk perpaduan"MUAFAKAT MEMBAWA BERKAT"...kita harus bersatu dahulu...kemudian duduk bincang dalam kelambu sebab sekarang dah banyak sangat kita membuka pekung didada.pembukaan pekung kali ni saya perhatikan dah macam nak mengaramkan umno terutamanya kritikan TUN yang sedikit sebanyak telah mempengaruhi sokongan kepada umno berkurangan malah kritikan TUN sebelum pru12 dan selepas pru12 juga adalah besar kesannya terhadap lanskap politik negara dimasa akan datang
  apakah yang ds boleh buat dengan TUN?tutup mulut TUN untuk tidak mengeruhkan keadaan dalaman umno.. dan TUN akan kata itu menyekat haknya untuk bersuara atau ds dan sahabat muda dalam umno harus menjadi X-FACTOR dalam umno?
  ds...kadang2 dalam satu masa kita tidak dapat untuk memiliki kedua2nya sekali serentak ,salah satu harus dilepaskan atau dikorbankan(saya sedar ds dahulu TUN yang bawa)....jadi mana satu yang ds rasa umno kena buat sekarang samada tutup mulut TUN atau umno harus tampilkan X-FACTOR baru dalam umno?

  banyak yang tersirat dan tersurat dalam menentukan pemimpin masa hadapan!!jika saya berada dalam situasi ds sekarang,saya akan memfokuskan salah satu diatas untuk meneruskan perjuang pemimpin terdahulu

  ..dan sampai jumpa lagi...wassalam

  ReplyDelete
 4. Yang ini saya sokong penuh Datok Seri!

  Malaysia negara yang unik.

  Susah nak cari negara berbilang kaum, bangsa dan keturunan hidup bersama.

  Kata orang masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau, mengucap.... he he he

  Tapi dalam Malaysia, itik, ayam, lembu, kerbau kambing, malah babi pun ada tapi semua saling memahami antara satu sama lain.

  Harap diteruskan tradisi ini hingga bila bila yang boleh.

  Alid: dah pergi banyak negara, tapi astu pun tak sama macam Malaysia.

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum Dato' Seri.

  Saya berpendapat, para pemimpin politik masa kini perlu membetulkan objektif mereka terlebih dahulu dalam berpolitik.
  Kalau objektif utamanya adalah untuk memiliki kuasa dan dengan kuasa tersebut beliau akan mencari kekayaan kepada diri, keluarga dan kroni, maka natijahnya dapat kita lihat sekarang ini. wang telah digunakan oleh pemimpin-pemimpin haprak ini untuk mencapai objektif politik mereka.

  Tidak ramai ahli politik kita yang mempunyai objektif untuk menjadi pemimpin rakyat yang tulen yang mencari kuasa bagi maksud menggunakan kuasanya itu untuk memimpin dan membawa kesejahteraan kepada rakyat. Jika ada pun yang mempunyai niat ikhlas dan objektif yang murni, mereka akhirnya kalah dengan desakan keluarga dan kroni-kroni mereka.

  Budaya politik yang sihat seperti memilih pemimpin tanpa mengharapkan balasan kewangan, akan membawa kesejahteraan kepada rakyat, manakala budaya politik yang tidak sihat seperti budaya politik wang, akan menghancurkan sesuatu bangsa itu. Secara peribadi saya fikir UMNO perlu dipimpin oleh mereka yang mempunyai semangat dan roh Islam yang kuat, barulah UMNO akan kembali pulih dan budaya politik yang tidak sihat itu akan terhapus.

  ReplyDelete
 6. Salam hormat Dato Seri

  Apa yang Dato Seri tulis kali ini memang apa yang sebenarnya berlaku di negara ini. DAP, Gerakan dan PPP yang konon-kononnya terbuka utk semua kaum pun, realitinya telah di dominasi oleh satu-satu kaum sahaja. Ini kerana semangat perkauman di kalangan ahli-ahli parti itu masih kuat.

  Tidak ada parti yang di tubuhkan di negara ini, malah di dunia bertujuan utk membela kaum lain.

  Oleh itu konsep yang di dokong oleh BN adalah yang terbaik. Gabungan parti-parti yang membela kaum masing-masing. Yang mana ia juga di tiru oleh Pakatan Rakyat yang baru di tubuhkan selepas PRU 12 lepas.

  PKR walaupun pada masa ini nampak macam utk semua kaum, saya percaya satu masa nanti ianya akan menjadi seperti Gerakan.

  Wassalam.

  ReplyDelete
 7. Salam DKT,

  Saya bersetuju dengan sebahagian penerangan DKT berkenaan politik berasaskan kaum. Jika kita lihat, banyak usaha dilakukan untuk memperkasakan Melayu tanpa meminggirkan kepentingan kaum lain. Sebsgai contoh DEB, atas kertas kerja, DEB memang langkah terbaik bagi menjamin kepentingan rakyat bumiputera. Ia bukan satu bentuk penindasan tapi sebaliknya satu jaminan untuk bumiputera agar tidak terpinggir dalam semua aspek mengikut peredaran masa.

  Saya rasa DEB wajar diteruskan kerana hingga kini matlamat 30% bumiputera masih belum tercapai walaupun sudah berpuluh tahun DEB dilaksanakan. Disinilah kita lihat bagaimana pemimpin gagal menggunapakai dasar kerajaan untuk memperkasakan rakyat melayu secara keseluruhan. Sebaliknya, dasar ini dieksploitasi oleh kroni-kroni mereka bagi mengaut keuntungan berlipat kali ganda. Kemudian rakyat ditaburkan dengan janji indah dan dihadiahkan dengan imbuhan yang tidak memberikan kesan dalam jangka masa panjang. Sebab itulah, sudah berpuluh tahun DEB digunapakai, bumiputera masih terpinggir.

  Bagi saya, politik berasaskan kaum masih diperlukan di Malaysia kerana kita berbilang bangsa, agama dan adat resam. Kita jangan bandingkan diri kita dengan USA. Kehidupan kita dengan mereka nyata terlalu jauh berbeza. Kita lihat Presiden USA yang baru iaitu Obama, dia juga mengutamakan pembangunan kaumnya. Semalam dikhabarkan beliau bakal memilih Ketua Hakim USA berkulit hitam yang pertama.

  Kita tidak boleh membelakangkan kaum kita semata-mata ingin menjadi popular. Kita perlu contohi kaum Cina di negara kita, dalam kerajaan mereka ada MCA untuk mereka meminta bantuan dan jika permintaan mereka tidak dilayan, mereka ada DAP untuk membangkitkan isu dan permintaan mereka.

  Melayu kita pula sudah terpecah 3 ( mungkinlah, sekadar andaian saya ). Kita ada Melayu UMNO, Melayu PAS dan Melayu PKR. Masing-masing berlainan agenda dan idealogi. Masing-masing terikat dengan kesetiaan pada parti dan sebagainya. Mereka dianggap penderhaka jika cuba mendekati parti yang berlainan.

  Pemahaman inilah yang kita perlu ubah. Idealogi adalah falsafah hidup kita. Jangan campuradukkan kepentingan kaum dengan kepentingan parti. Hapuskan amalan setia buta-buta kepada pemimpin. Mereka pun manusia biasa, ada kelemahan dan keburukan. Saya percaya DKT sendiri ada keburukkan dan kelemahan.

  Parti berasaskan kaum masih relevan dan penting untuk diteruskan di negara kita. Cuma pemimpinnya biarlah betul-betul ikhlas berjuang untuk bangsa dan negara.Hapuskan amalan kronisme, nepotisme, politiking dan politik wang. Jangan memimpin sekadar mau popular, mau projek juta-juta atau mau kaya raya sampai 7 keturunan. Saya sentiasa berdoa jika pemimpin pilihan saya ketika PRU12 dulu ada melakukan penyelewengan kuasa, semoga Allah s.w.t akan memberikan pengadilan yang sewajarnya di akhirat kelak.

  Ingatlah DKT dan pemimpin lain, tak kira apa parti pun , jika anda seorang Islam, tentu sudah sedia bahawa maklum setiap perbuatan di muka bumi Allah s.w.t ini,akan ditimbang satu persatu di akhirat kelak. Sebelum bertindak atau membuat keputusan, ingatlah kamu semua akan mendapat pengadilan seadilnya dari Allah s.w.t yang Maha Adil dan Saksama. Tiada keadilan lain di dunia ini berbanding keadilan dari Allah Yang Maha Esa.

  ReplyDelete
 8. Apa sebenarnya NAWAITU atau niat yang tersembunyi dalam hati kita untuk memasukan gelanggang politik. Untuk kaya? Untuk berkuasa? Untuk banyak bini? untuk bergaya? atau sebenarnya untuk apa?
  Bertolak dari nawaitu itu tadi barulah nampak kebaikan dan keburukan apabila kita bertindak sebagai seorang pemimpin politik.
  Soal sokongan rakyat, sehingga kini tidak mengambarkan mereka berpihak kepada nawaitu yang TEPAT.
  Banyak kes dimana pemimpin yang menjadi pemimpin untuk kaya mendapat tempat dalam politik Malaysia. Sedang pemimpin yang bernawaitu yang jujur dan ikhlas untuk berjuang selalu saja kecudang ditengah jalan. Ia masih mengambarkan tentang kedangkalan rakyat membuat pilihan.
  Sekarang ini mereka yang dangkal ini diberikan kebebasan sepenuhnya untuk bersuara melalyui blog untuk menegur pemimpin itu dan ini. Boleh kah?. Saya ragu.

  ReplyDelete
 9. Saya amat bersetuju dengan pandangan DS. Masalahnya kini kita perlu mencari dan memilih pemimpin dari kalangan kita orang melayu yang benar-benar mahu memimpin orang melau sendiri. Kini orang UMNO sendiri keliru untuk memilih pemimpin mereka.
  Ini terbukti bila pemilihan UMNO berlangsung yang berakhir minggu lalu. Perwakilan memilih pemimpin yang kaya yang sudah pastu mempunyai project berjuta-juta ringgit. Maka pemimpin yang benar-benar iklas dan berwibawa tidak terpilih kerana mereka tidak memiliki kekayaan yang secukupnya untuk memimpin. Mungkin masalah ini yang akan menyebabkan politik perkauman akan dipinggirkan bila kesempatan di ambil oleh pihak tertentu untuk mendapat sokongan di pilihan raya.
  Kini yang menjadi masalah kepada orang melayu menjadi sekakin lemah bukan kerana politik perkauman atau politik berasaskan kaum tidak diterima rakyat Malaysia tetapi orang melayu terarah kepada POLITIK BERASASKAN WANG atau POLITIK BERASASKAN KEKAYAAN.

  wanbaki
  baling.

  ReplyDelete
 10. Salam DS,

  Saya sangat bersetuju dengan pandangan DS. Semua parti politik yg kuat di Malaysia mempunyai asas perjuangan yang kuat. DAP & MCA memperjuangkan org Cina, UMNO memperjuangkan org melayu, MIC memperjuangkan orang India dan PAS memperjuangkan Islam tanpa kompromi (sepatutnya).

  Saya melihat PKR sebagai satu parti yang tidak mempunyai asas perjuangan yg kukuh....Apakah perjuangan mereka?. saya melihat perjuangan mereka hanyalah untuk keADILan (kesian) kepada DS Anuwar Ibrahim. DSAI dilihat mempunyai agenda sendiri. Kesihan pengikutnya yang begitu bersungguh melihat negara bebas dari segala macam rasuah, kronisme dll. Saya yakin parti tanpa asas perjuang yang jelas tidak akan bertahan lama!

  Sekadar pandangan seorang rakyat biasa....TQ

  ReplyDelete
 11. Ada usaha pihak2 tertentu untuk menjejaskan keharmonian kaum tidak boleh dinafikan. Ada 2 jenis, pertama pihak yang betul2 bersikap perkauman dan kedua, pihak yang tidak bersikap perkauman tetapi ada keuntungan di sebaliknya.

  How weird of such Malaysian to be racist when there are no other ways but to live harmoniously together?

  ReplyDelete
 12. Good day

  New in Sireh Dan Cengkeh, interview with folk singer/songwriter Art Fazil from Rausyanfikir.

  Visit us for more interviews and articles.

  Regards
  Syed

  ReplyDelete
 13. Dato' Seri

  An informative post.

  1. Where can we get the Youtube of your debate with Salahuddin on Astro Aswani?
  2. In a democracy, everyone is entitled to their views.
  3. We'll just have to see what happens in the next general election.
  4. Dr M says he will expose those involved in money politics. Does he mean wang politik or politik wang?
  5. To some people, like me, just before the March 8 election, UMNO was really unbearable and close to Nazi-like bar the gas chambers. I still remember this "bangsa induk" idea being played by the media all the time.
  6. The country has descended into a state of lawlessness where some people feel press conferences can substitute to proper due process in a court of law. What kind of steps are you taking to restore our confidence to judiciary to clear the perception that the rich + powerful can do anything while the poor/weak won't get any justice.
  7. Why do you deserve bumiputera status more than non-malays who have been longer than you and helped build the country?
  8. Would you have been so successful without the NEP which was designed for the LOCAL Malays?
  9. Do you not feel like you have exploited the local Malays?

  ReplyDelete
 14. Tahniah DSKT.
  Sekurang-kurangnya masyarakat akan lebih celik akal dan tidak buta mata dan hatinya. Teruskan perjuangan!!!!
  (cg zam)

  ReplyDelete
 15. Fikirkan sejenak:-

  Mana ada politik yang tidak berbau perkauman:

  Adakah tuan rasa Melayu boleh diterima masuk ke parti MCA, MIC dsbnya?

  Adakah mungkin businessman Cina atau India yang kaya raya menghulurkan dana kepada Melayu atau menunjuk jalan bagaimana untuk maju seperti mereka???

  Adakah mungkin anak Melayu mendapat ajaran sewajarnya di SRJK Cina atau India???

  Mengapa perlu Melayu saja menjawab dan absorp semuanya???

  Pemimpin perlu berani menjawab balik atau sudah "terhutang budi"???

  Selama ini, sebenarnya, pemimpinlah yang 'memalukan' melayu.

  ReplyDelete
 16. Dato' Seri, demografi dan budaya politik di negara kita telah dibentuk berasaskan kaum. Inilah hakikat yang seharusnya diterima oleh semua pihak jika hendak berpolitik di negara kita. Sebarang kelainan kepada asas ini hendaklah dibuat kajian secara terperinci sebelum boleh diketengahkan. Kesan baik dan kesan buruknya hendaklah dikaji supaya keharmonian dan perpaduan yang terhasil daripada demografi politik berasaskan kaum ini tidak tercela. Jangan main ikut suka sahaja nak tubuh parti politik.

  ReplyDelete
 17. Dato' Seri, Parti Berasaskan kaum adalah yang terbaik dan lebih menjamin perpaduan di negara kita berbanding Parti yang berasaskan agama. Cuba bayangkan selain Parti Islam Semalaysia ( PAS ), wujud pulak Parti Kristian Semalaysia , Parti Hindu Semalaysia Parti Budha Semalaysia dimana semua parti memperjuangkan pegangan dan kepercayaan amsing-masing seperti yang diamalkan oleh PAS. Cukuplah setakat pertubuhan sahaja, itupun dah pening nak ditangani.

  Parti pelbagai kaum? BN adalah parti pelbagai kaum. Jika ada sesiapa yang kata parti pelbagai kaum adalah terbaik, lihatlah kepada BN.

  ReplyDelete
 18. Dato Seri,

  Saya menyokong penuh artikel Dato' Seri.

  Terdapat berpuluh isu yang memerlukan penjelasan yang strategik seperti ini dan ia akan menjadi lebih mudah kiranya UMNO lebih bersifat sahsiah daripada hanya menjadi satu parti politik.

  Apabila UMNO menjadi sebuah parti golongan elit sahaja, ia menambahkan lagi jurang yang ada.

  Lebih parah lagi kiranya orang Melayu sendiri tidak mampu menjawab tohmahan kaum lain hanya kerana kurangnya ilmu sosial.

  Teruskan menulis Dato Seri, sampaikan kepada mereka yang buta dan terhoyong hayang mencari identiti.

  ReplyDelete
 19. Sdr Umnoparoijaya dan sahabat bloggers lain,

  Gaya kepimpinan hari perlu berani menyuarakan pandangan tanpa perlu sangat jaga hati pemimpin atasan,yang penting pandangan itu perlu ikhlas dan membawa kebaikkan kepada rakyat dan negara.

  Kita sedar generasi muda memang berfikiran kritis,malah selalu dilihat bersikap antikerajaan,persoalan yang timbul bagaimana utk kita mengurus sikap ini kearah positif dan membawa kebaikkan kepada negara.

  Sebenarnya saya sendiri suka dgn sikap ini,kerana ia memberi satu dimensi pemikiran yang jika di lihak dari sudut positif memberi banyak pengajaran kpd kepimpinan.

  Saya akan membawa pemuda kearah pemikiran kritis dan menjadi satu kumpulan yang akan menegur kepimpinan agar segala polisi memberi keuntungan kepada rakyat.

  ReplyDelete
 20. Sdr Brian Tang,

  Saya sedang meneliti cadangan salah seorang sahabat bloger utk menubuhkan satu ngo yang diberi nama suaras atau suara rakyat selangor yang akan bertindak utk menuntut semua janji dalam menifesto pakatan rakyat,saya harap semua rakyat selangor yang merasa tertipu oleh permainan politik pakatan rakyat akan bersatu tenaga mendesak kerajaan pakatan rakyat melunaskan janji janji mereka,sekarang kita masih beri masa kepada mereka melaksanakannya.

  ReplyDelete
 21. Sdr wmu350 dan sahabat bloggers lainnya,

  UMNO perlu kembali kepada perjuangan asalnya iaitu kembali meperjuangkan agama islam dan mengangkat harakat bangsa,kita tidak boleh dilihat mengalah dalam dua perkara tersebut.bagi saya kekuatan UMNO adalah tunjang kekuatan BN,jangan sampai kerana nak jaga hati orang lain UMNO lemah orang melayu jauhkan diri,negara hilang arah pergaduhan antara kaum akan terjadi,musnahlah apa yang telah dibina selama ini.

  ReplyDelete
 22. Sdr Carl dan sahabat bloggers lain,

  Persoalan tentang 30% ekuiti milik bumiputra yang gagal dicapai adalah masalah perlaksanaan dasar yang tidak dipantau dgn teliti,dasar ini mesti dikekalkan,ramai yang mempersoalkan mengapa kita hanya capai18% sahaja dan atas sebab itu dasar ini perlu di hapuskan,sepatutnya dasar ekuiti 30% ini diperkukohkan,dan siapa yang telah mencuri 12% itu perlu dikenalpasti,supaya tidak berterusan,samaada kehilangan 12% jatuh ketangan bukan bumiputra atau kepada warga asing ia perlu dikenalpasti dan diberhentikan.

  ReplyDelete
 23. siapalah kita ni, hanya diam sahaja...

  siapalah kita ni, hanya tahu memberi sahaja...

  siapalah kita ni, hanya menurut perintah sahaja...

  siapalah kita ni, hanya beralah sahaja...

  Melayu Mudah Mengalah....

  betul tak?

  salah? tolong betulkan...

  ReplyDelete
 24. salam dskt,

  saya mulakan hujah dengan penghayatan perjuangan rasulullah... perjuangan tanpa membataskan perkauman, kabilah, pangkat dan darjat telah ternyata membawa islam keseluruh pelosok dunia... alhamdulillah.. pada hari ni juga kita dikabarkan dengan pengislaman michael jackson atau nama islamnye mikaeel...

  hujah saudara yang menyebelahi kepada kekuatan bangsa semata-mata pada hemat saya masih bukan yang terbaik. Mungkin latar belakang dan asal usul kehidupan saudara membuatkan saudara berkeyakinan bahawa perjuangan umno itu sahaja yang terbaik.. sedih dan terlampau sedih.. memikirkan hal ini...

  saya pernah membaca artikel mengenai saudara yang tidak mahu dilabelkan sebagai pengecut.. memang saudara punyai sifat kejantanan.. tapi kenapa masih meletakkan batasan ataupun boundary..kenapa perlu disempitkan laluan perjuangan..kenapa masih pengecut untuk merubah haluan.. kenapa begitu taksub pada penjajahan umno? lihatlah kebinasaan bertahun yang mereka cipta.. adakah umno solid? nilai2 lah...buatlah solat istikharah..

  sedia maklum, malaysia negara pelbagai kaum.. pemisahan kepada politik perkauman hanya akan meranapkan pembinaan negara bangsa dan melemahkan perpaduan... memang benar ada isu yang perlu dilakukan dengan kebijaksanaan seperti ekonomi dan hal-hal sulit.. tapi pemisahan akan lebih membawa kepada kerenganan semata-mata.. kita tidak kuat.. kita masih bersikap racist.. dan terlampau taksub dengan perkara ini.. sedarilah politik masa hadapan akan menguatamakan kualiti dan bukan majoriti semata-mata.. anjakan untuk menghindarkan politik perkauman yang memualkan dan membataskan ini perlu dilakukan secepat mungkin..


  saya cukup bertuah, ibu diberikan hidayah untuk memeluk islam.. dan kami dapat berkongsi pandangan dan pendapat.. malaysia hanya akan lebih baik jika pemimpinnya sedia berubah dan menjauhi isu perkauman.
  kami tidak nampak kemajuan didalam politik umno... tetapi politik pembangkang jauh kehadapan... kami bukan menilai dari isu remeh. tetapi dari visi, misi, agenda dan keinginan rakyat untuk kehidupan lebih baik...

  perlu diingat, malaysia bumi bertuah, hujan melimpah ruah, gali tanah ada hasilnya, pokok tumbuh segar, perlabuhan utama.. laluan perdagangan sini sana, perkilangan bersepah, hasil bumi pun tak terkira..
  tetapi apakan daya.. pemimpin kelas kedua,
  rakyat malaysia berhak untuk kehidupan lebih baik...

  selamat tingal umno dan semoga umno terus hancur untuk kebaikkan negara...

  ReplyDelete
 25. Kenapa bumiputra masih tak dapat capai kouta 30%?
  Orang atas (menteri-menteri) aje yg tau. Especially TDM.

  Kami rakyat bawahan tak tau. Tapi tak dapat nak di nafikan ramai rakyat buat-buat tahu. Kononnya tahu. Tapi sebenarnya tak tahu dan tak paham. Masing-masing berlagak paham.. menyampah.

  Bagaimanapun, saya tak harap kouta di penuhi for the sake of qouta. Ia mestilah berisi. CONTOHnya, kalau nak penuhi kouta bumiputra dalam universiti, kita ambik aje student tanpa ambik kira kelayakan. Kesudahannya, output akan jadi kurang kualiti, tak bermaya, tidak bijak dan tidak kompetitif. Sapa yg rugi nanti?

  ReplyDelete
 26. Salam Dato' Seri

  UMNO adalah sebuah parti yang kelihatan seperti bersifat perkauman. Persepsi ini mungkin disebabkan ada diantara sikap dan tindakan segelintir para pemimpin UMNO yang kelihatan seperti membelakangkan kaum-kaum lain. Namun demikian, hakikatnya mereka hanya menterjemahkan apa yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan berkenaan keistemewaan bangsa Melayu yang menjadi hak milik Mereka sebelum Merdeka. Salah ke apa yang mereka pertahan dan perjuangkan itu?

  Saya nak tanya sesetengah pihak, adakah cara dan kaedah yang lebih baik untuk mempertahankan hak-hak orang Melayu. Kalau pernah ada, boleh dikemukakan dan kalau tak pernah ada, sila mulakan. Ataupun sudah ada Melayu bersedia untuk mengadaikan hak keistemewaan orang kepada kaum-kaum lain atas dasar persamaan hak, tetapi pernahkah mereka tanya kaum lain, adakah mereka bersetuju untuk mengadaikan hak-hak mereka atas dasar yang sama. Jangan pulak kantung kita semakin susut sedangkan kantung orang lain makin bertambah.

  Kalau marah pemimpin UMNO, jangan pulak UMNO dihancurkan. Gantilah pemimpin tersebut dengan mereka yang lebih baik.

  ReplyDelete
 27. Don't you dare tell me that racial politics and NEP does not victimize non-Malays or non-Muslims when

  -it denies their right for equal treatment as a human being.

  -churches in West Malaysia cannot look like a church.

  -Christian missionary schools have their crosses stripped

  -a lot of Hindu temples are being demolished despite the pleads of Hindu communities

  -some Hindu temples were relocated next to a sewage treatment plant

  -non-Malays cannot enrol in some local universities

  (There are more if you even care or bother to search for it.)

  ReplyDelete
 28. Datuk Seri

  Saya ada sedikit aduan.

  Sekarang PKR memerintah Selangor dia bagi air free kononya kan

  Tapi semenjak dua menjaka tiga menjak ni, tekanan air sangat rendah

  Hinggakan kami terpaksa beli 'water pump' untuk salurkan air naik dan masuk ke dalam tangki air di tingkat satu rumah.

  Macam tak nak bagi je.

  Dulu masa Datuk Seri jadi MB, tekanan air di mana mana semua tinggi, sekarang semenjak ada 'air-free' ni, tekanan air dah jadi rendah, sangat rendah.

  Sekian

  ReplyDelete
 29. Politik berasaskan kaum dan politik perkauman adalah dua perkara yang berbeza. Tetapi politik yang berasaskan kaum ini mudah diselewengkan dan diexploit menjadi politik perkauman.
  Ada baiknya kita beransur-ansur menghapuskan politik berasaskan kaum ini demi kebaikan negara kita yang mahu melihat kejayaan sebagai satu bangsa Malaysia.
  Biarlah kita serahkan untuk membela dan mempertahankan budaya dan adat resam kita kepada persatuan-persatuan yang bukan politik.
  Seperti sekarang ini kita ada persatuan Jawa, persatuan Banjar, persatuan Boyan, persatuan Hokkien, persatuan anak kelantan, persatuan anak kedah dan lain-lain lagi.

  ReplyDelete
 30. Kuota rumah bumiputera boleh dijual secara terbuka


  KUALA LUMPUR: Kuota hartanah yang diperuntukkan untuk kaum bumiputera boleh dijual di pasaran terbuka kepada kaum lain melalui satu mekanisme khas yang diluluskan oleh kerajaan.

  http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Mutakhir/20081124153304/Article/index_html

  Ulasan saya: Kuota ini kalau tak silap saya merupakan hak istemewa orang Melayu. Kenapa ianya hendak diserahkan kepada pihak lain. Saya percaya bila cadangan ini diluluskan, pelbagai karenah dan kaedah akan digunakan untuk menafikan hak orang Bumiputera memiliki rumah dalam tempoh ditetapkan supaya mereka dapat menjual secara terbuka kepada kaum lain. Harga sudah tentunya dinaikkan dengan pelbagai alasan dengan harapan bumiputera tak mampu beli. Tidakah perkara ini merupakan satu keputusan yang berunsur perkauman dimana kaum bumiputea akan terjejas dan dan kaum lain akan mendapat kelebihan. Lama kelamaan, bumiputera muda yang selama ini menumpang dirumah mak ayah dan belum memiliki rumah akan terus mendiami rumah-rumah mak ayah mereka walaupun dah berkeluarga , macam tin sardin jadinya.

  Pemaju cuma tahu nak untung je, tak kiralah pemaju Bumiputera ke atau pemaju kaum lain ke. Mereka bukan peduli pasal hak-hak istemewa orang Melayu ni, asal rumah boleh jual, mereka senang hati. Kalau rumah tak laku, silap mereka juga kerana mungkin mereka buat rumah tanpa buat kajian dulu pasal kesesuaian dan pasaran. Ada antara mereka yang buat projek perumahan ikut perkiraan sendiri je.

  Ini pendapat saya sahaja. Cuma saya nak tanya UMNO, setuju ker dengan mekanisme baru tersebut???

  ReplyDelete
 31. Salam..

  Perkauman ini telah wujud lama dalam kehidupan kita sejak berzaman-zaman.Jika tiada isu perkauman maka tidak terjadi peperangan termasuk PERANG DUNIA I,II atau peperangan yang berlaku sekarang.

  Tindakan ingin mempertahankan diri perlu ada dalam kehidupan kita supaya orang tidak menidas sesuka hati(sampai kepala babi pun dah letak depan pintu rumah kita pun nak biar ke?)itu belum lagi letak dalam masjid jika kita asyik bersengketa sesama Islam.

  Semua ini adalah rancangan DAP dan sekutu dalam PKR supaya kita sesama Islam berpecah belah kerana mereka ini telah belajar daripada sejarah penjajahan Barat iaitu pecah dan perintah.

  ReplyDelete
 32. Assalamualaikum wbt Dato` Seri dan warga blogger sekalian.

  Saya bersetuju dengan pendekatan Dato` Seri menggunakan saluran TV untuk berbicara dan berhujah dengan pemimpin Pakatan Pembangkang mengenai sesuatu topik atau isu. Bagi saya, melalui saluran itu dapat memberi maklumat secara langsung kepada rakyat serta membolehkan mereka sendiri berfikir dan membuat kesimpulan. Agar rakyat dapat membizakan antara parti pembela rakyat dan parti yang bertopengkan nama rakyat.

  ReplyDelete
 33. Manakala dalam topik ini, Pakatan Pembangkang secara tersirat dilihat memainkan politik perkauman yang amat gelojoh.

  Sebagai contoh, pada persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, 13 Nove lalu, Timbalan Ketua Menteri II P.Pinsng P. Ramasamy telah menyalahkan UMNO (parti melayu) sebagai punca ketidak samarataan kaum dalam sektor awam dan mendakwa terdapat ketua jabatan (orang melayu) yang mengoyak borang permohonan pemohon bukan melayu dan membuangnya dalam tong sampah.

  Maka kesimpulan nya, jelas menunjukkan Pakatan Pembangkang bersungguh-sungguh memainkan isu perkauman. Apa salah nya pemimpin PR itu terus memberi pandangan dan cadangan sebagai langkah untuk mengimbangi kaum dalam sektor awam. Kenapa perlu mencetuskan bibik-bibik perkauman.

  ReplyDelete
 34. POLITIK WANG...takrif sebenarnya adalah JENAYAH RASUAH...inilah takrif sebenarnya...kalangan UMNO amat arif tentangnya...namun bila ada pendakwaan terpilih inilah barah sebenar dalam UMNO...yang dituduh pengkhianat UMNO pelapor jenayah...penjenayah sebenar lepas bebas bagai ikan di laut...

  rasuah ini dah jadi lautan tapi pendakwaan masih menggunakan joran bemban dan tali tangsi murah dari kedai tepi jalan...yang kena semua ikan tepian pantai...jerung dan paus berenang girang kepersada kepimpinan...

  masa utk mensucikan UMNO telah tiba...berapa ramai kalangan pimpinan yang benar bersih dari jenayah ini...anak2 muda ramai yang menanti tindakan atau mencontohi kepimpinan (BAIK dan BURUK)...jgn jenayah ini berterusan DULU, KINI DAN SELAMANYA...tidak, tidak teriak anak2 muda adakah UMNO mendengar suara jua rintihan ini...

  UMNO bkn menang PRU dgn undi ahli semata...undi anak2 muda diluar parti politik penentu menang kalahnya.

  maka UMNO hancur pupus (PRU13)kerana lenyap sudah iman juga pengetahuan berpolitik atas siasah yang HAK...

  ReplyDelete
 35. Salam...

  DAP memang merancangkan semua perkara yang berlaku dalam negara kita supaya kita bercakaraan sesama.

  Mereka juga la yang terlibat dengan VCD haram(cetak rompak)entah Lucah pun ada macam kat Perak tu.Along-along pun mungkin mereka yang taja ,itu sebab masih susah nak hapuskan.Penjenayah yang ramai mungkin hasil pengaruh mereka sehingga ramai menjadi mangsa

  ReplyDelete
 36. ds
  saya rasa majoriti mepimpin yang bertanding bagi wang kerana apa.....
  kerana ia sudah jadi keperluan kepada para perwakilan dan ia tidak mampu dibendung lagi kerana apa......kerana ia telah jadi keperluan
  oleh sebab itu saya ingin mendesak dan mencadangkan agar ds sebagai salah seorang mepimpin dalam MT UMNO agar mendesak umno membenarkan pemberian wang dalam perlembagaannya sebagai wang keperluan contohnya setiap perwakilan dibenarkan untuk calon memberi wang untuk duit minyak dan masa mereka datang jika itu yang mereka perlu walaupun ia TIDAK PADA SAYA tetapi saya juga sayangkan umno dan berfikir apa yang harus pemimpin lakukan untuk mengembalikan nama dan maruah umno seperti dahulu dihormati dan disanjungi.
  sekarang saya masih mahu berbicara dengan ds demi untuk membantu ds bukan untuk bersuara lantang mencemar nama ds tetapi saya perhatikan pemberian wang oleh kerana demand yang perwakilan tanya ..... so kalau itu yang dah mereka nak jadikan ia perlembagaan.buat secara sah berdaftar dan jangan sorok2 dah macam orang salah kita ni untuk BERJUANG DEMI BANGSA.sistem ini jika diteruskan ia jadi MENANG JADI ARANG KALAH JADI ABU

  jadi kalau BERANI BERUBAH ada dua:
  1)PEMIMPIN JANGAN BERI WANG WALAUPUN ADA DEMAND DAN JADILAH PEMIMPIN YANG BERMARUAH JIKA KALAH DAN JIKA MENANG PEMIMPIN ITU AKAN JADI PEMIMPIN HARAPAN MASA HADAPAN

  2)TAK SANGGUP BUAT NO 1....UMNO HARUS MEMASUKKAN KEPERLUAN PEMBERIAN WANG KEPADA PARA PERWAKILAN DALAM PERLEMBAGAANNYA.ya masukkan dalam perlembagaan...jangan takut2 lagi lebih baik dari diam2 orang tahu juga!kalau dah jelas dan ada dalam perlembagaan senag kita nak bantu memberi penjelasan yang wang itu sebagai keperluan duit minyak dan masa yang dikorbankan!!!!kalau ds kerja sorang2 matilah sebab kami tak dapat pertahankan oleh kerana sistem politik wang yang ada sekarang dah tak sesuai
  YANG MANA SATU DS NAK SAMPAIKAN PADA KAWAN2 PEMIMPIN SEALIRAN SEKARANG CADANGAN DAN DESAKAN SAYA INI ....ATAU KEDUA2NYA DS DIAMKAN SAHAJA!!!!!........MASUK DALAM TONG SAMPAH SUARA ORANG BIASA NI


  BERANI BERUBAH!!!!

  ReplyDelete
 37. Salam Dato' Seri dan para bloggers...

  Tahniah di atas entry yang bernas ini. Beginilah yang akar umbi mahukan, seorang pemimpin muda UMNO yang mampu berhujah dengan bernas secara jaami' dan maani'. Tanpa prasangka, berilmu dan ayat2 disusun dengan sopan dan rapi. Tidak "terkehel" sedikit pun "pitching", tanpa menyinggung perasaan mana2 kaum. Tahniah sekali lagi utk Dato' Seri.

  Saya terpanggil utk mempertikaikan komen saudara zul_car_9 yang dangkal dan berfikiran singkat (maksud saya komen anda, mungkin bukan peribadi anda). Amat singkat sekali pemikiran anda jika anda membezakan perjuangan Rasulullah dan perjuangan politik di Malaysia, khususnya UMNO atau PAS. Ini adalah kerana perjuangan Rasulullah ialah perjuangan yang universal dan wajib ke atas setiap muslim di seluruh dunia walau apa sekali pun pegangan politiknya. Apakah saudara rasa bahawa hanya PAS/PKR/DAP sahaja yang memperjuangkan agama Islam di Malaysia? Apakah anda buta dan takut untuk mengakui sumbangan2 UMNO dalam memperkasakan muamalah dan penghayatan Islam di Malaysia? Apakah pernah anda lihat/dengar azan berkumandang di kaca TV setiap kali masuk waktu solat di Singapura? Apakah anda cuba menafikan kegiatan dakwah didalam media seperti Forum Hal Ehwal Perdana, Halaqah, Mari Bertarannum, Akademi Al-Quran, pengwujudan Maahad2 Tahfiz di seluruh negara? Itu baru sedikit, ada beribu2 lagi pendekatan kerajaan utk memperkasakan Islam di Malaysia untuk disenaraikan. Saya hairan! Apakah anda buta atau membutakan mata anda sendiri. Sebenarnya, macam2 sudah dilaksanakan, sedang dilaksanakan dan akan dilaksanakan demi pengukuhan Islam di Malaysia oleh kerajaan. Namun, aktiviti2 ini terbantut oleh kerana beberapa faktor seperti tidak mendapat sambutan berikutan prejudis dgn kegiatan anjuran kerajaan oleh pihak pembangkang, sikap tidak mahu bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan atas sikap prejudis tersebut, dan jati diri yang semakin hilang dari segelintir masyarakat Islam tentang 'dhouk' Islam itu sendiri. Itu hanya sebahagaian sebab, ada lagi faktor2 yang menyumbang...saya fikir, anda fikirkanlah semula prinsip anda tentang pegangan parti anda. Bukan parti anda sahaja yang perjuangkan Islam pada dasarnya, UMNO lebih dari itu malah aktif dalam memperkasakan Islam diperingkat nasional bahkan international!!!

  Akhirnya, saya mengecam anda kerana mendoakan "kehancuran UMNO", sedangkan anda memberikan contoh awal tentang akhlak muamalah di zaman Rasulullah! Rasulullah dizamannya berdepan dengan kaum musyrikin dan kuffar, namun tidak sekali pun beliau berdoa utk "kehancuran" mereka! Tentu saudara ingat tentang sejarah perjalanan Rasulullah di kota Tha'if. Bagaimana Baginda dilontar dengan batu sehingga berdarah dan Jibrail A.S ingin melontarkan bukit bukau ke atas penduduk Tha'if sebagai balasan perbuatan zalim mereka, namun Rasulullah menghalang dan akhirnya penduduk Tha'if itu telah beriman kepada Allah dan taat kepada ajaran Rasulullah! Insaflah anda dengan semangat kepartian anda yang telah menyimpang dari Islam ajaran Rasulullah! Itu Islam ajaran PAS barangkali? Dan saya secara rendah diri meminta saudara berubah dan menginsafi diri kembali ke jalan Islam yang sebenar...kerana saya sememangnya sayangkan saudara seIslam saya seperti saudara...

  wallahua'alam...

  ReplyDelete
 38. Sdr Brian dan sahabat bloggers lain,

  Pandangan sdr berhubung dgn tindakan merubohkan rumah ibadat bukan islam samaada kuil mahupon tokong,sebenarnya bukanlah berdasarkan islam memusuhi agama yang lain,tetapi tindakan diambil kerana mengikut peraturan dan undang undang kerajaan tempatan yang telah diluluskan oleh parlemen.

  Sebahagian besar kuil di bina tanpa kelulusan dan kebenaran kerajaan mahupon pihak berkuasa tempatan,bila ada aduan dan dibawa pula kemahkamah dan keputusan mahkamah diperolehi,pegawai kerajaan terpaksa menjalankan arahan mahkamah dan peroses perobohan di lakukan mengikut apa yang terkandung dalam undang undang,sebab itu tidak ada yang mencabar di mahkamah tindakan tersebut dan tiada pihak yang membawa pegawai kerajaan yang terlibat ke mahkamah.

  Saya mersakan sdr tidak faham undang undang ataupon terlalu emosi,kita ada undang undang yang perlu dipatuhi dan kerajaan juga tidak mengambil tindakan jika tiada aduan dari orang ramai sbg tanda sikap toleransi yang tinggi.

  Dalam banyak kes kerajaan terpaksa menyediakan kawasan baru dan seterusnya memberi kebenaran kuil dibina di kawasan yang berdekatan malahan pampasan juga diberikan.

  Saya benar benar kurang faham mengapa sdr berpandangan sedimikian,saya sanggup bertemu dgn sdr utk jelaskan isu perobohan kuil ini supaya sdr faham dgn fakta,utk pengetahuan sdr tidak ada satupon gereja yang dirobohkan di selangor sdr tanyalah diri sdr mengapa ia tidak berlaku.

  ReplyDelete
 39. Salam DS. Tak salah politik perkauman asal jgn sampai meminggirkan sesuatu kaum yg lain.setiap parti politik di malaysia mmg mewakili kaum kaum tertentu utk kebaikan bangsa mereka. soalnya adakah UMNO jgk berjuang utk kepentingan kaum melayu seperti yg di harapkan oleh org melayu? jika dulu saya percaya mmg UMNO berjuang utk bangsa melayu tetapi sekarang,maaf jika saya terpaksa mengatakan yg UMNO telah tidak lagi berjuang utk banga melayu tetapi hanta berjuang utk pemimpin partu UMNO sajaha utk mendapatkan kekayaan diri mereka sendiri. itulah kenyataannya yg tak dpt DS sangkalkan.Bagaimanakah org melayu mau memilih UMNO lagi jika semua tau yg pemimpin UMNO sudah tidak lagi berjuang utk banga mereka?.Sorry to say,setenggah pemimpin yg bukan melayu lebih menjaga kepentingan org melayu dari pemimpin UMNO sendiri. Itulah kenyataannya..so siapakan yg bersalah? renungkanlah..

  ReplyDelete
 40. Dato`Seri dan semua sahabat,

  Saya ingin menyentuh beberapa perkara pokok yg DS tulis pada point No.19,20 dan 21.

  Ianya bukanlah perkara baru,tetapi pelbagai pihak sering mempertikai dan kadangkala memberikan tekanan yang berterusan kepada kerajaan untuk mengubalnya.Perkara ini amat menyentuh hati saya...yang pada pandangan saya kita amat berlembut dan terlalu menjaga perasaan orang lain.

  Salahkah kita untuk mempertahankan apa yang termaktub sebagai hak kita???MEMPERTAHANKAN...Bukannya kita meminta benda yang baru.Dibawah ini saya catatkan perkara yg sering menjadi persoalan kaum lain untuk renungan bersama;

  1.Perkara 153-Mengenai kuasa Yang Dipertuan Agong merezabkan sebahagian jawatan dlm perkhidmatan awam,pemberian lesen,permit,biasiswa atau bantuan.

  2.Perkara 66-Kuasa Raja-Raja Melayu yg mesti dikekalkan dan bukan dipinda.

  3.Perkara 121(1A)-Mahkamah Syariah yg berkuasa menetapkan perkara-perkara berkaitan hal ehwal Agama Islam.

  4.Perkara 159(5)-Tanah Rezab Melayu.

  5.Akta yang menetapkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaaan dan Bahasa Ilmu.

  6.Dasar Ekonomi Baru.

  Semua diatas menyentuh Hak-Hak Peribumi dan telah termaktub dalam Perlembagaan.
  Persoalannya disini,tidak semua orang melayu sendiri yang tahu hak mereka sebagai Warganegara dan apabila pelbagai persoalan sering dilontarkan juga dipersoalkan kita Kaum Melayu sering tersepit dengan perasaan kita sendiri...Kononnya budaya sopan santun melayu yang membataskan tindak tanduk kita....Jangan lebelkan saya bersifat perkauman disini....Saya tidak menyuruh bersikap biadap dan membelakangkan agama..Tidak sama sekali....Saya cuma ingin memberi peringatan supaya kita MEMPERTAHANKAN apa yang masih milik kita sebelum ianya terlambat.

  Saya sesunguhnya percaya dan yakin BN masih parti terbaik dengan syarat semua parti komponennya ikhlas antara satu sama lain.

  Harus kita ingat"Politik is about perception",kerana politik adalah melibatkan propaganda....apabila hampir setiap hari pemikiran kita diisikan dengan unsur-unsur negetif tentang BN dan pemimpinnya,adalah tidak mustahil pengundi-pengundi lama dan veteran akan berfikir dua kali sebelum memangkah pada PRU13 nanti selain pengundi saluran 3 dan 4 yang sememangnya terdedah dengan Dunia Tanpa Sempadan.

  Saya hargai Penerangan dan penjelasan yang berterusan dari DS tentang pelbagai isu masakini,begitu juga pemimpin lain termasuk Tun Mahathir.Tidak semua buah yang keluar dari satu pohon adalah baik,akan tetapi sekiranya buah yang berulat tidak dikawal atau dibuang ia akan menjangkiti pada buah yang lain.Dalam politik juga sama,cuma cara untuk mengawalnya mungkin perlukan pendekatan yang berbeza.

  Wassalam

  ReplyDelete
 41. First of all, I have great respect with the law. I also understand that no one should be above the law and it should be fair to all regardless of race.

  What is most dissapointing if the parliment were to approve of the mass demolition of the Hindu temples is that it shows no respect, fairness, and is insensitive to the Indian communities. This is not the law that I would respect when one is victimized.

  What does it say when a law that prohibits churches to display their crosses is enacted? Or, what does it say when a law that complicates the procedures to build a church is enacted? In this case, it clearly shows that Christian are being victimized by the law that is made by these racial politics.

  It is undeniable that there maybe some Hindu temples that aren't authorized by the government. But then again, why can't the government allow them to authorize their temples and let them keep their temples as it is a sensitive issue involving their religion.

  They aren't asking for permission to build more temples, at most, they are asking for them to keep their place of worship.

  Other than that, it is undeniable that there are some these hindu temples that were demolished were built before we reached independance.

  The logic is, who among the worshippers would know the legal ways to operate their temples. And why can't the government send a representative to explain to them on the procedures to register their temples?

  When it causes so much suffering to the Hindu communities, who is to say that the law is fair to their religion? There isn't an agreement between two parties and the Hindus are left with everything to lose.

  What does the law says when demolishing Hindu temples involves using brutal force? Does it allow police to injure/harm the protestors? Where's the justice in that? How can anyone tolerate such method?

  Who's more tolerant, the person to lodge the complain to the Hindu temples, or the non-Muslims who have to withstand the loud Azan prayers early in the morning?

  Apparently, it is not I who felt emotional regarding these issues. It is you who are insensitive to their sufferings. You failed to understand that not only have they lost their place of worship, they also had their sacred relics destroyed in the process of the demolition. This is something that no one should tolerant.

  It is naive to think that not one church was demolished in Malaysia. http://www.worthynews.com/christian/malaysia-indigenous-group-sues-over-demolished-church/

  It is also naive to think that Christians were not victimized when Bibles aren't allow to use the word 'Allah'. Where's the tolerance in that? The definition is the same but racial politics made it illegal.

  There was also a time when Bibles are not allowed to be printed in various languages. Whether this still stands or not, this is clearly the result of racial politics.

  The laws that you're talking about are the results of racial politics. In the end, my point proves that racial politics victimizes the minorities.

  Your definition of tolerance is a biased one indeed. Did tolerance exist when Christmas songs can't be played a week after Christmas?

  Your claims of the government giving compensation to the Hindu communities and provides options of relocation of their temples are not persuasive enough without examples.

  As a matter of fact, I heard that there was one Hindu temple that got relocated next to a sewage treatment plant. This is unacceptable.

  ReplyDelete
 42. Dato' Seri Dr. Khir Toyo,

  Salam sejahtera.

  Saya berpendapat bahawa orang yang tidak menggunakan nama sendiri atau nama yang benar, komen mereka TIDAK PATUT dipaparkan.

  Memberi komen dengan menggunakan nama yang disembunyikan merupakan satu tindakan yang TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.

  Harap tuan boleh SCREENING orang yang tidak menunjukkan keikhlasan mereka.

  "SOKONG KUAT BN"

  "SOKONG PENUH KHIR TOYO"


  Brian Tang

  ReplyDelete
 43. Saudara Brian,
  Adakah saudara rakyat Malaysia???
  Kalau dari sudut pandangan saya mudah je, anda mempersoalkan tentang politik perkauman, atau polisi yg mendiskriminasikan kaum. tapi bila saya tanya anda, kenapa anda tak boleh berbahasa melayu/Malaysia dgn baik? soalan mudah. kenapa gunakan medium English nak sampaikan komen?mungkin lari dari topik, tapi kenapa anda nak persoalkan polisi dlm negara, tp anda tak menunjukkan anda adalah rakyat Malaysia. kesilapan kerajaan atau polisi yg dibuat kerajaan tidak memadamkan fakta bukan bumiputera kebanyakannya tak fasih berbahasa malaysia, di mana ia adalah bahasa rasmi negara. anda sendiri tak menunjukkan anda spt rakyat malaysia, hanya kerana english bahasa global, tak menjatuhkan taraf bahasa melayu. saya secara peribadi mmg sgt kecewa dgn pelbagai permintaan dr kaum lain, tp mereka tak menunaikan satu permintaan kita, untuk tunjukkan how to unite, dgn bahasa pn gagal, kemudian mempersoalkan dasar lain.

  mengenai diskriminasi dalam polisi, dasar atau tindakan dalam undang2, saya mgkn sedikit setuju dgn saudara Brian, tp saya juga ada tidak setuju dgn saudara Brian. kenapa anda persoal mengenai azan dan tanda salib pada gereja. org muslim juga tak dapat hak untuk azan, dan hak letak simbol di masjid di negara bukan Islam wlpn ramai org Islam. Ia bukan diskriminasi, tp ia adalah hak pemerintah. Org islam tidak persoal di UK, US dan macam2 tmpt lain, kerana yg menjadi pemerintah dan majoriti adalah org non-muslim. jadi org muslim selagi tak ditindas di sana, tak berhak mempersoalkan hal itu kerana kebebasan amalkan ajaran Islam di UK dan lain2 masih diberi. susah ke nak memahami bhw keadaan sosial sesebuah negara mempengaruhi cara ia ditadbir? ttp mengenai education, dan polisi lain, saya mgkn sependapat dgn brian.

  lastly, utk pengetahuan Brian, keadilan bukan maknanya SAMARATA, tetapi KEADILAN ADALAH "MELETAKKAN SESUATU DI TEMPATNYA". perempuan tetap tak sama dgn lelaki, ada perkara yg prmpn boleh lakukan, tidak boleh dilakukan lelaki. ia bukan diskriminasi, tp kepelbagaian dalam kehidupan.
  harap para blogger faham maksud saya.

  ReplyDelete
 44. Senyuman said...

  First of all, whether am I a Malaysian or not is not relevant to the issue discussed.

  If you think your suspicion is correct, you have no evidence that support that belief unless I reveal the answer in which I have no obligation to do so.

  Whatever language I use, I use it properly without foul words. I have the right to argue in whatever language I wish to use and so do you. In addition, like you, I would like to express my opinion in a language that I find myself comfortable expressing.

  In the argument that using a common language unites the people, it is undeniably true. I guess that is why blacks and whites in America is able to unite

  However, what's the harm from me learning a little from your BM, and you learning a little from my English? In a country like Malaysia where it is possible to learn 4 languages or more, it gives us so much advantage if we were to be able to communicate to all kinds of people. If we have an open mind to learn other languages, we have nothing to lose and so much more to gain.

  I believe that your argument is formed based on your believe that I am not a Malaysian. Therefore, your argument about Muslim questioning their rights in UK or US is pointless as well as useless.

  Other than that, I disagree with the idea that it is the right for the government to violate the rights of individuals that wishes to practice their religious believe.

  I believe that Muslim have the right to wear tudung. I believe that Muslims have the right to have their mosque have their symbol.
  As long as no one is victimize in the process, I believe I'll support that religious right. These are what we called, tolerance.

  Naturally, the female body allows them to reproduce while the male body allows them to be physically stronger. However, that must not deny the female counterpart the right to live a proper life or a life better of their male counterpart. It would be gender discrimination if women are only allowed to stay in their houses.

  Finally, I believe that an evolved society would define equality as an opportunity given to an individual regardless of their race, gender, age, and so on.

  To 'put someone/something where they belong' is to treat people based on their origins. Does that mean Native Indians in America should discriminate other Americans? Or Australians be treated as convicts?

  It is inevitable to restrict people to move away from their origins and it would be impossible or too much to demand that the people should part their ways based on their race. This is not only discrimination, but also guilty of classifying people.

  ReplyDelete