Nota Kepada Pembaca

Saya mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya tulis dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elak membuat komentar menggunakan perkataan-perkataan buruk, bersifat hasutan, fitnah atau menyimpang dari topik perbincangan. Bagi para sahabat yang menulis komen tanpa nama harap dapat menyatakan nama panggilan di akhir komen bagi memudahkan proses komunikasi. - Dr Mohamad Khir


Monday, October 17, 2011

Khalid Kurangkan Pembangunan Untuk Kurang Kontroversi

Berikut ialah wawancara AntaraPos.com dengan saya minggu lalu.

22 comments:

  1. Kurangkan pembangunan bukan untuk kurangkan kontroversi tetapi untuk poket sendiri.Cuba hadiahkan sigagap tu PENYAPU.

    ReplyDelete
  2. Salah satu sebab Selangor jatuh pada pembangkang sebab rakyat selangor juak dengan style Dr Khir yang nampak eksyen dan bongkak ..boleh bagi penyapu kat orang... sekarang apa jadi?

    Penyokong UMNO

    ReplyDelete
  3. Kurangkan pembangunan bukan untuk kurangkan kontroversi tetapi untuk poket sendiri.Cuba hadiahkan sigagap tu PENYAPU

    agak agak nya kat bungalow yang harga berjuta juta tu berapa banyak penyapu yang di perlukan ye...

    ReplyDelete
  4. Sekarang ni Dr, pegawai tak dapat penyapu, tapi di beberapa kawasan pegawai dah kena pegang penyapu sebab PBT tak ada duit. hahaha padan muka pakai tie jadi tukang sapu

    ReplyDelete
  5. Khalid dah termalu banyak kali bajet defisit, jadi kali ni simpan duit sebab nak tunjuk bajet tak defisit lagi. padahnya tiap2 bulan kena buat aligment dan balancing kereta. jalan habis berlubang. tu pun ada mangkuk ayun yang dok kata Pakatan ni baik. ha ha ha ha.

    ReplyDelete
  6. kehkehkeh anon 540, ko penyokong UMNO ker penyokong pemimpin UMNO tertentu?

    Kalau penyokong UMNO dia sibuk belasah Pakatan. tapi kalau pemimpin tertentu hahah memangs ibuk belasah org UMNO lain sebab boss dia tak ada kekuatan sendiri jadi kenalah tolong belasah pemimpin UMNO lain.

    isu penyapu ni tak jadi hal pun dalam pilihan raya lalu. Orang hulu selangor pun puas hati sebab PBT mereka tak buat kerja. Sebab tu 3 dun menang di Hulu Selangor.

    Sekarang apa jadi dengan PBT Hulu Selangor? hampir bangkrap... duit tak ada, pegawai sapu sampah sendiri. lol

    ReplyDelete
  7. Khalid cukup gelabah biawak kalau Dr Khir cakap. Jap lagi dia suruh Faekah jawab. Naj jawab sendiri tak berani.

    ReplyDelete
  8. masih lagi ada manusia yang beragama islam percaya sial penyapu berbanding sifat hasad dengki diri sendiri

    ReplyDelete
  9. Dr
    Memang lah masa DR dulu, banyak projek. Banyak projek, banyak masyuuuuuk. Projek-projek yang dikatakan untuk pembangunan dulu, apa jadi? Kebanyakannya jadi gajah putih..duit berbilion habis, yang kaya raya kroni..bunglow baru dan besar, kereta besar dan sebagainya...wahai doktor gigi, banyak projek tak semestinya bererti negeri itu membangun..salah tafsir doktor tu.

    ReplyDelete
  10. DATO tolong keluarkan isu BOLASEPAK MALAYSIA,peminat bola sepak sudah bosan dengan semua pihak politik yang masuk campur dalamurusan bola sepak negeri...mengapa menteri besar perlu jadi presiden FA negeri,tolong lah DSKT,,bila ahli politik NAK SEDAR,,sukan tidak memerlukan ahli politik,


    tolonglah jangan bagi alasan kelas ketiga,,kami sudah lali,,JADILAH AHLI POLITIK KELAS PERTAMA.

    http://tronohtranquility.blogspot.com/2009/01/bicara-bola.html

    dato ada masa bacalah lah blog ni,bukan saya punya tapi penulisan DIA mungkin boleh menyedarkan AHLI POLITIK yang banyak menyusahkan BOLASEPAK malaysia...

    ReplyDelete
  11. Bagaimana ini berlaku sedangkan di negara lain kelab-kelab bolasepak mendapat sambutan yang baik dari peminat bolasepak negara tersebut?
    Kita harus melihat kegagalan kelab bolasepak tempatan dari sudut kewujudan kelab itu sendiri. KL Plus, UPB-MyTeam, Kuala Muda Naza, Proton FC, Felda United, Sinar Dimaja Mai Sarah FC dan lain-lain adalah antara kelab yang bertanding di dalam Liga Super dan Perdana. Persoalannya ialah apa relevan kelab-kelab ini kepada peminat bolasepak tempatan?

    Adakah KL Plus khusus untuk kakitangan Plus Berhad, Kuala Muda Naza dan Proton adalah kelab untuk pemilik kereta Naza dan Proton dan Felda United untuk para peneroka Felda? Dan Tuhan saja yang tahu agaknya dari siapa dan untuk siapa kelab dari Pulau Pinang yang bernama Sinar Dimaja Mai Sarah FC itu.

    Setiap individu menjadi penyokong kelab mereka kerana minat. Tetapi apa yang menjadi faktor lebih utama ialah kerana adanya hubung kait sesuatu kelab itu dengan latar belakang penyokongnya. Borussia Dortmund mempunyai gerombolan besar penyokong mereka dari bandaraya Dortmund, kerana di bandar inilah tempat lahirnya kelab tersebut. Di bandar Kashima (Jepun) pula, rata-rata penduduknya menyokong Kashima Antlers, kelab yang berpengkalan di bandar Kashima.

    Begitu juga PSMS Medan (Medan, Indonesia), Adelaide United (Adelaide, Australia) atau Columbus Crew (Columbus, USA). Tetapi bagaimana agaknya Felda United, yang bermain di Stadium Petronas di Bangi dapat menarik kedatangan penyokong dari Felda Lurah Bilut yang terletak jauh dari Bangi? Atau menarik sokongan penduduk Bangi yang bukannya peneroka Felda, melainkan nama Felda United ditukar kepada Bangi United barangkali?

    Jadi perlu ada satu hubung kait di antara sebuah kelab dan komuniti tempatan?
    Sense of belonging. Setiap kelab perlu mempunyai kriteria tersebut, setiap peminat bolasepak juga perlu perasaan itu. Jika Sinar Dimaja Mai Sarah FC yang asalnya dari Kepala Batas, menukar nama kepada Kepala Batas FC dan bermain di pekan Kepala Batas, paling tidak 2 atau 3 ribu penduduk Kepala Batas merasakan sense of belonging dengan kelab itu dan majoriti rakyat Malaysia tahu asal-usul kelab tersebut.

    Kerana tiadanya sense of belonging ini atau hubung kait antara kelab dan komuniti tempatan menjadi punca sebahagian besar kelab bolasepak di Malaysia gagal. Hasilnya pasukan kelab dalam liga tempatan bermain di dalam stadium yang hanya diisi oleh mungkin beberapa puluh penonton. Dalam jangka masa panjang, ia hanya akan merugikan kelab tersebut. Bagaimana sebuah kelab dapat menjana pendapatan bila mereka tidak ada kumpulan penyokong yang besar dan tiada wang pungutan hasil jualan tiket perlawanan?

    Kita juga harus mengambil kira bahawa dengan adanya hubung kait antara kelab dan komuniti tempatan, ia boleh menjadi pemangkin dalam mewujudkan minat komuniti tempatan untuk terlibat dalam bolasepak. Ambil senario bolasepak di England sebagai contoh, kelab-kelab liga bawahan seperti Chesterfield atau Kettering Town FC mempunyai hubungan rapat dengan komuniti tempatan dan sebaliknya penduduk Chesterfield atau Kettering Town melihat prospek bermain untuk kelab komuniti mereka sebagai satu penghormatan.

    Ini menggalakkan lebih ramai individu untuk bermain bolasepak secara amatur dan secara tidak langsung membantu dalam proses mencungkil bakat baru.

    ReplyDelete
  12. Salam YB Dr Khir. Moga YB dan keluarga sentiasa di bawah lindungan Allah swt hendaknya.Insya-Allah.

    Tan Sri Dato' MB tunggu arahan dari Tuan Penasihat Ekonomi Selangor. Pasal itulah Selangor tak buat byk pembangunan. Duit yg ada dalam akaun boleh rolling buat benda lain dulu. Makin byk simpan makin byk dividen blh dapat.

    Lagi pun Tan Sri Dato' MB ni berlatarbelakangkan koperat jadi tak mustahil kalau dia nk tgk RM byk dlm akaun.Apa nak buat pembangunan. Mana-mana byk jalan-jalan yg berlubang tu kan semua BN pya kerja dulu. Buat jalan tak ikut spec.

    Bangunan kan dah byk kalau nak buat lagi tanyalah BN Selangor kenapa dulu tak nak buat. Itu biasalah punya alasan. Mana yang tak betul pada diaorg, BN jgk yang kena.

    Semoga rakyat Selangor bukalah mata kerana yang berkuasa bukanlah orang kita. Buruk-buruk orang kita mentadbir pun, masih ada ruang untuk menyedarkan mereka. Kalau dah 'org lain' yang berkuasa, kelak suatu hari Sultan pun kena ikut cakap dia org.. Cukuplah sepenggal jangan sampai kepala kita kena penggal di penggal yg akan datang... Mudah-mudahan.

    ReplyDelete
  13. Awat harimau luka akan bangkit terlalu ber “emo” pasal bola… Tak kira sape pun lead FA negeri…kalu player bagus, ramai la ke stadium,,,Atau jadi peyokong Red Warrior… mana aje team diorang main mesti penyokong ramai…kene gedebe skit la.

    Kpd saudara ahmadsofian, buktikan projek gajah putih tu! Jgn pandai berkata-kata tanpa bukti. Apa yg bagus sgt kerajaan Khalid skrang? Semua projek kerajaan Khalid diwarisi dari zaman Khir Toyo,lebih kurang lembu punya susu, sapi dpt nama… cuba sebutkan PROJEK BARU KERAJAAN KHALID… ade ker????
    Projek jahanamkan Yayasan Selangor ade la.

    *Selangor ku sayang*

    ReplyDelete
  14. Anonymous...your comment

    "Kpd saudara ahmadsofian, buktikan projek gajah putih tu! Jgn pandai berkata-kata tanpa bukti. Apa yg bagus sgt kerajaan Khalid skrang? Semua projek kerajaan Khalid diwarisi dari zaman Khir Toyo,lebih kurang lembu punya susu, sapi dpt nama… cuba sebutkan PROJEK BARU KERAJAAN KHALID… ade ker????
    Projek jahanamkan Yayasan Selangor ade la."

    Anonymous..ada mata tengok, ada telinga dengar. Tak perlu la saya cakap projek mana yang menghabiskan duit, projek mana yang memusnahkan alam semula jadi, projek mana yang merosakkan eco-system dan projek mana yang cost overrun nya berganda-ganda. Saya bukanlah seorang yang satu parti dengan Tan Sri Khalid..namun saya selesa dengan kerajaan selangor sekarang ini. Anda harus faham apabila ada perubahan kerajaan, terdapat transition period dimana projek terdahulu harus diteruskan, sementara projek baru ditambah mengikut keadaan. Kerajaan yang membuat projek hanya kerana mahu popular, bukan kerana keperluan, atau setelah melakukan feasibility studies yang meluas akan hanya membawa kepada kehancuran. Kerana projek atas dasar mahu popular ini sering di jangkiti oleh rasuah, kroni, dan menyakitkan rakyat..itu sahaja comment saya.

    ReplyDelete
  15. Pian,

    hang dok bohong apa? Alam Sekitar? tengok sekarang berapa banyak tanah kerajaan negeri dikorek untuk lombong pasir. Dah macam kawah bulan. sapa nak kambus balik tu?

    Dulu masa BN hanya ada perlombongan pasir atas tanah individu, tu pun sebelah sana bising macam nak rak.

    Projek naik taraf kabel letrik CARR sampai skrg tak selesai sebab kerajaan negeri main dolak dalih. Kerajaan buat feasibility study konon.

    Hutan hulu langat yang diisytihar tanah simpanan pun skrg dan diteroka. Green Buffer sepanjang lebuh raya persekutuan dekat tol batu tiga pun sekarang dah habis di tarah dan dibangunkan. apa cerita bro?

    Rasuah? kalau lembu KorbaN GLC negeri pun disalurkan ke Parliman Bandar Tun Razak (satu2nya kawasan luar Selangor)YANG DIWAKILI oleh Khalid, apa bukan salah guna kuasa ker?

    Sekarang berapa banyak rumah kos rendah yang PKNS bina? smua high end saja. hahaha kerajaan preihatin konon.

    ReplyDelete
  16. Sepatutnya umat Islam ke bersatu. jgn jadi mcm negara arab sekarang. Mcm Gadafi kena bunuh... siapa yg anak bermusuh dgn amerika / israel/ sekutunya mmg kena la... yg terdekat yg aku tgk iran yg dituduh ada senjata nuklear....

    Di malaysia senarionya lbh kurang mcm tu la... umat Islam kena bersatu atas nama Islam... bukan atas nama politik... politik 5 thn sekali... tapi agama setiap saat kita kena bersatu.

    Di selangor, nak kata ada pembangunan khususnya di tempat saya xder apa2 pun, sama la zaman BN dulu....

    Kesimpulannya... siapa yg belum memerintah mmg senang menabur janji, selepas dpt memerintah nak tunaikan janji mmg susah... pepatah negro ada mengatakan "Jika tak mampu nak memberi, jgn hendak meminta-minta"

    ReplyDelete
  17. amlg,
    Tajuk Post ini adalah "Khalid Kurangkan Pembangunan Untuk Kurang Kontroversi" Yang dok hinggap kerajaan sekarang ini kurang buat Projek siapa? Saya kata, kerajaan perlu berhemah untuk melaksanakan projek, bukan ikut suka aje..kalau projek buat tempe...lain lah. Tapi awak ni dah lari tajuk...kalau nak lari tajuk buat lah blog sendiri.

    ReplyDelete
  18. Pian,

    Aku rasa aku jawab ko punya tuduhan sahaja. Yang aku sebut atas tu pun semuanya ulas ko punya tuduhan sahaja dengan fakta. Setakat ini tak ada satu fakta pun ko bagi. Cuma sekadar ada mata, ada telinga saja. Ko ni banyak sangat prasangka buruk tanpa sebab. Org bercakap pembangunan ko cakao pasal banglo, pasal kroni, pasal dr gigi tu tak lari tajuk ker?

    memang kerajaan perlu berhemah buat projek. Tapi apa hemahnya tak pula ko jelaskan. Setakat nak jual ayat berbunga2 untuk cover line khalid lembab tu tak guna la bro.

    ReplyDelete
  19. Betul la Sedara amlg

    Pian x jawap persoalan dia yang timbulkan sendiri.

    Bila 'amlg' jawab dok kaleh benda lain lak...

    Gentleman la ckit Brader Pian..

    ReplyDelete
  20. amlg sabar je la... pian tu dah tua... nyanyuk pulak tu....

    klau masih PR memerintah alamatnya jd mcm pulau pinang la... tanah rizab melayu tempat aku nape blh org bukan melayu beli? dulu masa zaman BN jgn harap tanah org melayu dpt kat org bukan melayu....

    w/pun BN ni mcm2 parti pembangkang ckp itulah inilah... rasuah, kroni dll... aku peduli apa... klau aku pun jd pemerintah dh tentu aku dulukan kroni... sama la jgk PR pun tempat aku ni... dulu kete buruk bila ada antara sahabat/kawan/saudara jd pemimpin tiba2 gaya hdp pun berubah la.... tu la ckp xserupa bikin... dah namanya pun manusia xder yg sempurna ada buat silap....

    ReplyDelete
  21. Salaam Aidil Adha,

    Saya mula menetap di Kajang sejak 2006. Since then, I've seen 2 different parties governing Selangor. In 2007, I bought my intermediate 2-storey house in Kajang at approx RM220k. This year, a similar new house with a reduced spec and lot size is sold at at least RM420k.. A whopping increase.

    The status quo of the Malays in business activity in Selangor, particularly Kajang, has never improved for the past few years, thus casting much doubt over the seriousness of the current ruling party to combat the widening gap in wealth between the advanced business community and the trailing Malays. When I arrived here, one of my most favourite spots to have my meals was the arrays of gerai across the road in front of the Masjid Jamik. For its so strategic location and spacious parking areas including in the masjid compound where you can park your car and walk leisurely to the gerai.

    Where's the gerai now? It's thrown to a remote space, seemingly covered with bushes and a bit downhill making it difficult for commuters to notice its existence. Parking is nowhere easier.

    When the gerai was removed, I saw the signboard saying the land would be gazzetted as waqaf.  Now, it's the pride of a second-hand car business, whose owner is suspiciously non-Malay and hardly the state opposition party supporter.

    These are but two of many instances that I can share here, and my final analysis is, Selangor is fast-becoming another Penang, and in the event PR wins at the federal level, DAP being an offspring of Kuan Yew's PAP will give a call to the latter for future arrangements.

    Let's fear forthe future and laments the past.

    http://fmgh.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Mister f_mgh,
    You blamed DAP for what happened in Penang when it was BN that ruled Penang for over 50 years!!! What steps did UMNO took to help the Malays in Penang? Nothing!! You are making accusations on the instances in Selangor that you mentioned based on suspicion,not based on proof and facts. F_mgh, we need the paradigm shift..and if PR wins and the same thing happened, make another paradigm shift next time around..The existing ruling party has been given their chance to rule the country for over 50 years..and they messed up the country. If PR wins and they messed up their chance...that is they only chance that should be given to them..

    ReplyDelete